فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 30 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • نامدار کامرانی، امیر کریمی*، ذبیح الله نعمتی، مقصود بشارتی صفحات 1-10

    مطالعه حاضر به منظور مقایسه منابع آلی و معدنی سلنیوم در خوراک بر کیفیت اسپرم های منجمد یخ گشایی شده خروس های گله مادر گوشتی تحت تنش اکسیداتیو انجام شد. در این تحقیق، 24 قطعه خروس سویه راس 308 با سن 28 هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 6 پرنده در هر تیمار نگهداری شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) گروه شاهد: جیره پایه بدون مکمل سازی با منابع سلنیوم و یا تزریق دگزامتازون (CON)، 2) گروه DEX: جیره پایه همراه با تزریق دگزامتازون (به مقدار 4 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن طی 3 مرحله و به صورت یک روز در میان) 3) گروه DEX(OSe): گروه دریافت کننده دگزامتازون  همانند گروه 2، همراه با جیره مکمل سازی شده با 0/3 میلی گرم سلنیوم بر کیلوگرم خوراک از سلنومتیونین به عنوان منبع سلنیوم آلی و 4) گروه DEX (ISe): مانند گروه3، اما جیره با 0/3 میلی گرم سلنیوم بر کیلوگرم خوراک از سلنیت سدیم به عنوان منبع سلنیوم معدنی مکمل سازی شد. پس از اسپرم گیری فرآیند انجماد اسپرم با کمک رقیق کننده بلتسویل مدیفای شده انجام گرفت. پس از یخ گشایی اسپرم ها، فرآسنجه های حرکتی با کمک سیستم آنالیز کامپیوتری انجام شد. نتایج نشان داد که مکمل سازی جیره با سلنیوم آلی در پرندگان تحت تنش با دگزامتازون (DEX(OSe))، سبب بهبود تحرک کل و تحرک پیش رونده اسپرم نسبت به سایر گروه های آزمایشی شد (0/05>p) اگرچه DEX(OSe) تفاوت معنی داری با گروه شاهد در حرکت پیش رونده اسپرم، نداشت (0/05<p). همچنین مصرف سلنیوم معدنی (DEX (ISe)) تاثیر معنی داری بر بهبود تحرک کل و تحرک پیش رونده اسپرم، نسبت به گروه DEX نداشت (0/05<p). از طرف دیگر، نه تنها زنده مانی و یکپارچگی غشای پلاسمایی اسپرم، بلکه پارامترهای بیوشیمیایی (گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز) نیز در گروه DEX(OSe) نسبت به سایر گروه های آزمایشی بالاتر بود (0/05>p). به طور کلی به نظر می رسد، مکمل سازی جیره خروس های مادر با سلنیوم آلی که تحت شرایط تنش  با تزریق دگزامتازون قرار گرفته باشند، می تواند موجب بهبود کیفیت اسپرم نسبت به سلنیوم معدنی شود.

    کلیدواژگان: اسپرم یخ گشایی شده، تنش اکسیداتیو، سلنیوم آلی، سلنیوم معدنی
  • هنگامه مرادی، عبدالله محمدی سنگ چشمه*، سید داوود شریفی، سیم زر حسین زاده، احسان سید جعفری، عبدالرضا صالحی صفحات 11-19

    اورسولیک اسید (UA) به عنوان یک تری ترپن پنج حلقه ای شناخته می شود که در بعضی از گیاهان دارویی همچون مرزه و آویشن کوهی وجود دارد و روی توسعه عضلات اثر می گذارد. در مطالعه اخیر، تاثیر اورسولیک اسید بر روی سلول های C2C12 و همچنین سلول های ماهواره ای (SCs)  جدا شده از جوجه های گوشتی بومی مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا در آزمایش In vitro، سلول های C2C12 از مرکز تحقیقات بنیاخته تهیه شدند و سلول های ماهواره ای از جوجه های یک روزه جداسازی و خالص سازی شدند، در نهایت تحت تاثیر اورسولیک اسید قرار گرفتند. در آزمایش In vivo، اورسولیک اسید بر اساس وزن بدن به صورت داخل عضلانی در شش روز اول در دو نوبت به جوجه ها تزریق شد، بطوریکه دوزهای مورد استفاده بر اساس دوزهای بدست آمده از آزمایش In vitro بود. سلول های ماهواره ای در روز هفتم از عضله پکتورال جوجه های تیمار شده جداسازی شدند. تشخیص SCs از طریق بیان ژن PAX-7 در آزمایشات In vitro و In vivo  تایید شد. در واقع، سلول های ماهواره ای و C2C12 در محیط کشت با اورسولیک اسید (0/00025، /0005، 0/001، 0/0015 و 0/002 میلی گرم در میلی لیتر) همراه با 1 سی سی  DMSO کشت شدند. نتایج بدست آمده از هر دو آزمایشات In vitro و In vivo نشان داد که اورسولیک در غلظت 0/00025 میلی گرم بر میلی لیتر بطور معنی داری بیان ژن های درگیر در تکثیر و تمایز سلول های ماهواره ای یعنی PAX-7، MyoD و میوژنین را افزایش داد و همچنین هایپرتروفی عضله را بهبود بخشید. در نتیجه، اورسولیک اسید می تواند به عنوان یک ماده موثر در کاهش دوره پرورش و افزایش سرعت رشد عضله اسکلتی در جوجه های گوشتی بومی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: اورسولیک اسید، توسعه عضله، فلوسیتومتری، PAX-7
  • محمدرضا مفیدی، مصطفی یوسف الهی*، هوشنگ لطف الهیان، فرزاد باقر زاده کاسمانی، محمدرضا دهقانی صفحات 20-30

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات توازن الکترولیتی جیره و پروبیوتیک بر عملکرد و خصوصیات لاشه بلدرچین های ژاپنی در شرایط تنش حرارتی اجرا شد. تعداد 672 قطعه بلدرچین 20روزه در قالب آزمایش فاکتوریل سه عامله در چهار تکرار و در هر تکرار 14 پرنده در سنین 20 تا 37 و 20 تا 41 مورد بررسی قرار گرفتند. عوامل شامل سه سطح توازن الکترولیتی جیره (DEB)، (170، 220 و270 میلی اکی والان بر کیلوگرم)، دو سطح پروبیوتیک پروتکسین (0 و100گرم در تن) و دو سطح دمایی (دمای معمول پرورش و دمای 34 درجه سانتیگراد) بودند. در ارزیابی صفات مرتبط با لاشه، جنسیت نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، پرندگان تغذیه شده با پروبیوتیک در سن 20 تا 37روزگی بیشترین مصرف خوراک را داشتند، در حالی که در همین دوره ی زمانی بهترین ضریب تبدیل خوراک بدون استفاده از پروبیوتیک به دست آمد (0/05>p). در دوره های پرورش20 تا 37 و 20 تا 41روزگی در شرایط تنش حرارتی، بهترین ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن مربوط به DEB270 میلی اکی والان بر کیلوگرم و تیمار فاقد پروبیوتیک بود. در شرایط متعارف دمایی بهترین ضریب تبدیل و افزایش وزن در هر دوره ی زمانی مربوط به جیره ی بدون پروبیوتیک و DEB 170 میلی اکی والان بر کیلوگرم بود (0/05<p). استفاده از پروبیوتیک اثر معنی داری بر وزن نسبی لاشه و وزن نسبی قلب داشت (0/05>p). همچنین، در درون هر جنس بیشترین وزن و درصد لاشه به تیمارهای پروبیوتیک تعلق داشت (0/05>p). در اثر متقابل پروبیوتیک، دما و جنس، صفات مربوط اندام های داخلی لاشه، جنس نر بطور معنی داری وزن نسبی بالاتری داشت. در مجموع استفاده از سطح 170 میلی اکی والان بر کیلوگرم برای توازن الکترولیتی در شرایط معمول دمایی توصیه می شود. از پروبیوتیک می توان برای حصول به بهترین راندمان لاشه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، پروبیوتیک، تنش حرارتی، تعادل آنیون-کاتیون، عملکرد
  • محسن رمضانی*، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق، بهمن نویدشاد صفحات 31-38

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات دانه کتان اکسترود شده و مکمل اسید لینولییک مزدوج بر عملکرد، غلظت برخی متابولیت ها و پارامترهای سلامتی گوساله های شیرخوار هلشتاین بود. ،این تحقیق با 30 راس گوساله هلشتاین تازه متولد شده با میانگین سنی 8-1 روز و میانیگن وزنی 2±39 کیلوگرم با 6 تیمار و 5 تکرار به صورت یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه بدون افزودنی (شاهد)، 2) جیره پایه به همراه 3 درصد دانه کتان اکسترود شده و بدون مکمل اسید لینولییک مزدوج، 3) جیره پایه به همراه 3 درصد دانه کتان اکسترود شده و 10 گرم مکمل اسید لینولییک مزدوج، 4) جیره پایه به همراه 6 درصد دانه کتان اکسترود شده و بدون مکمل اسید لینولییک مزدوج، 5) جیره پایه به   همراه 6 درصد دانه کتان اکسترود شده و 10 گرم مکمل اسید لینولییک مزدوج و 6) جیره پایه به همراه 10 گرم مکمل اسید لینولییک مزدوج و بدون دانه کتان اکسترود شده بودند. گوساله ها به محل باکس های انفرادی انتقال و خوراک آغازین و آب در حد اشتها در اختیارشان قرار داده شد. به منظور اندازه گیری فراسنجه های خونی در روز های 30 و 75 خونگیری از سیاهرگ وداج گوساله ها خونگیری انجام گرفت و همچنین عملکرد رشد و ضریب تبدیل خوراک نیز محاسبه گردید. نتایج نشان داد که عامل کتان اکسترود شده اثر معنی داری بر وزن نهایی گوساله ها داشت (0/0514=p). در حالی که عامل اسید لینولییک مزدوج و اثر متقابل آن ها وزن نهایی را تحت تاثیر قرار نداد. نتایج نشان داد که افزودن مکمل اسید لینولییک مزدوج، کتان اکسترود شده در جیره گوساله های شیرخوار، اثر معنی داری بر افزایش وزن روزانه در ماه های اول و دوم و کل دوره پرورشی نداشتند. عامل اسید لینولییک مزدوج، کتان اکسترود شده و اثر متقابل آن ها نتوانست مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در ماه های اول، دوم و کل دوره پرورشی را بهبود دهد. همچنین فراسنجه های خونی (گلوکز خون، کلسترول، پروتئین کل، آلبومین و تری گلیسرید) و پارامترهای رشد اسکلتی (طول بدن، دور سینه، ارتفاع از جدوگاه، عرض استخوان هیپ و فاصله استحوان هیپ تا پین) با افزودن اسید لینولییک مزدوج و دانه کتان اکسترود شده در جیره گوساله های شیرخوار تحت تاثیر قرار نگرفت. به طور کلی نتیجه گیری می شود که افزودن اسید لینولییک مزدوج و دانه کتان اکسترود شده با این سطوح استفاده شده نتوانست عمکرد رشد، و فراسنجه های خونی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اسید لینولئیک مزدوج، دانه کتان، گوساله هلشتاین، عملکرد
  • بهروز یاراحمدی*، محسن محمدی ساعی، علیرضا چگنی، نادر پاپی، علیرضا آقاشاهی صفحات 39-48

    این تحقیق به منظور بررسی اثر دانه کلزا (خام و برشته) و سطح کنسانتره جیره بر عملکرد رشد و صفات کمی و کیفی لاشه بره های نر نژاد لری انجام شد. برای انجام آزمایش، تعداد 54 راس بره ی نر 0/86±30 کیلوگرمی انتخاب شد. تیمارها شامل دو سطح دانه کلزا (خام و برشته) و سه سطح کنسانتره (60، 70 و 80 درصد) بوده که بر اساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی (3×2) با سه تکرار (هر تکرار شامل 3 راس بره) انجام شد. اثر دانه کلزا (خام و برشته) و سطح کنسانتره جیره بر افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی معنی دار شد (0/05>p). بیشترین افزایش وزن و بهترین ضریب تبدیل غذایی به ترتیب با میزان 230 گرم و 52/5 در بره های تغذیه شده با دانه کلزا برشته و 70 درصد کنسانتره بود. دانه کلزا (خام و برشته) و سطح کنسانتره جیره اثر معنی داری روی درصد گوشت لخم، درصد کل چربی لاشه و درصد لاشه سرد و گرم داشت (0/05>p). بالاترین راندمان لاشه، وزن لاشه سرد بدون دنبه و درصد گوشت لخم مربوط به بره های تغذیه شده با دانه کلزا برشته و 70 درصد کنسانتره بود (0/05>p). نتایج نشان داد خصوصیات کیفی از جمله pH، ترکیب شیمیایی و رنگ گوشت تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت اما درصد گوشت لخم در تیمار 70 درصد کنسانتره و دانه کلزا برشته بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج این تحقیق نشان داد تیمار دانه کلزا برشته و 70 درصد کنسانتره به دلیل خصوصیات عملکردی بالاتر و صفات لاشه بهتر نسبت به تیمارهای دیگر برتر بود.

    کلیدواژگان: بره لری، دانه کلزا، صفات کمی و کیفی لاشه، عملکرد، کنسانتره
  • کتایون مهرانی، تقی قورچی*، عبدالحکیم توغدری، راحله رجبی علی آبادی صفحات 49-56

    این تحقیق به منظور بررسی سطوح مختلف سیب زمینی در جیره بر فراسنجه های شکمبه ای، قابلیت هضم موادمغذی وآنزیم های سلولایتیک مایع شکمبه شامل میکروکریستالین سلولاز و کربوکسی متیل سلولاز در بخش های مختلف مایع شکمبه (بخش جامد، خارج سلولی و درون سلولی) در میش های دالاق انجام گرفت. در این آزمایش از 12 راس میش نژاد دالاق در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) تیمار شاهد (بدون سیب زمینی)، 2) تیمار حاوی 7/5 درصد سیب زمینی و 3) تیمارحاوی 15 درصد سیب زمینی بر اساس ماده خشک جیره بودند. جیره ها از نظر پروتئین و انرژی یکسان بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که اختلاف در میزان pH مایع شکمبه در بین تیمارها با یکدیگر (6/02 تا 6/40) از نظر آماری معنی دار است (0/0003=p). در بین تیمارهای آزمایشی بیشترین میزان نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه در تیمار شاهد (14/93 میلی گرم در دسی لیتر) و کمترین مقدار در تیمار حاوی 15 درصد سیب‎زمینی (11/23 میلی گرم در دسی لیتر) مشاهده شد و اختلاف بین تیمارها از نظر آماری معنی دار است (0/0001=p). تعداد پروتوزوآ در تیمار شاهد کمترین مقدار و در تیمار حاوی 7/5 درصد سیب زمینی بیشترین مقدار را نشان می دهد. این اختلاف بین تیمار شاهد و تیمارهای حاوی 7/5 و 15 درصد سیب زمینی معنی دار شد (0/023=p). اختلاف معنی داری در قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی بین تیمارها وجود داشت (0/0001=p). از نظر فعالیت آنزیم های کربوکسی متیل سلولاز و میکرو کریستالین سلولاز در بخش سلولی، خارج سلولی، بخش جامد و کل (مجموع هر سه بخش)، بیشترین مقدار در تیمار شاهد و کمترین مقدار در تیمار حاوی 15 درصد سیب زمینی مشاهده شد و از نظر آماری این اختلاف در بین سه تیمار معنی دار بود (0/0001=p). با توجه به نتایج ذکر شده می توان بدون هیچ مشکلی تا سطح 15 درصد سیب‎زمینی خام در جیره میش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنزیم های سلولتیک، سیب زمینی، فراسنجه های شکمبه ای، قابلیت هضم، میش
  • محسن ابراهیمی*، مهدی گنج خانلو، مهدی دهقان بنادکی، ابوالفضل زالی، کامران رضایزدی صفحات 57-65

    هدف از انجام این مطالعه بررسی برون تنی اثر پوشش دار کردن کنجاله سویا و کنجاله کلزا با منابع مختلف چربی بر تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم روده ای و همچنین بررسی درون تنی قابلیت هضم کنجاله سویا پوشش دار شده با منابع مختلف چربی در دستگاه گوارش  بود.  برای این منظور، از نمک کلسیمی روغن امگا3، نمک کلسیمی غیراشباع و چربی اشباع برای پوشش دار کردن استفاده شد. به منظور تعیین تجزیه پذیری شکمبه ای از سه راس گاو نژاد هلشتاین مجهز به فیستولای شکمبه ای استفاده شد و میزان تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم روده ای ماده خشک و پروتئین خام تعیین شد. در آزمایش درون تنی، 40 راس گاو نژاد هلشتاین به طور تصادفی در پنج تیمار (شاهد، سویا اکسترود شده، سویا-امگا3، سویا-کلسیمی و سویا-اشباع) اختصاص داده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پوشش دار کردن کنجاله سویا و کلزا با چربی های مختلف موجب کاهش تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین در شکمبه و افزایش قابلیت هضم آن ها در روده می شود. همچنین نشان داده شد که محافظت کنجاله سویا با چربی اشباع و چربی کلسیمی نسبت به چربی امگا3 بهتر بود، در حالی که محافظت کنجاله کلزا با چربی کلسیمی و امگا3 نسبت به چربی اشباع گوارش پذیری بهتری داشتند (p<0.0001). نتایج آزمایش درون تنی نشان داد که کنجاله سویا پوشش دار شده با امگا3  بیشترین میزان قابلیت هضم در کل دستگاه گوارش را داشت (p=0.009). می توان نتیجه گرفت که پوشش دار کردن کنجاله های پروتئینی با چربی باعث انتقال هضم پروتئین از شکمبه به روده و در نتیجه افزایش بخش RUP کنجاله پروتئینی خواهد شد.

    کلیدواژگان: امگا3، پوشش دار کردن، چربی کلسیمی، قابلیت هضم، کنجاله پروتئینی
  • فریبا احمدی، مرتضی زنده دل*، وهاب باباپور، نگار پناهی صفحات 66-73

    شواهد به دست آمده از پژوهش های حیوانی حاکی از نقش سیستم های کورتیکوتروپینی و ملانوکورتینی در مصرف خوراک دارد، اما ارتباط آنها تاکنون در پرندگان بررسی نشده است. در این پژوهش سه آزمایش با هدف بررسی گیرنده های کورتیکوتروپینی بر مصرف غذا با استفاده از آگونیست گیرنده های M3 و M4  ملانوکورتینی در جوجه های تازه از تخم درآمده انجام شد (هر آزمایش شامل چهار گروه و 11 جوجه در هر گروه بود). در آزمایش اول، جوجه های محروم از غذا به مدت سه ساعت، تزریقات داخل بطن مغزی (ICV) را به شکل زیر دریافت کردند: سالین، MTII (آگونیست گیرنده های MC3/MC4 (2/45، 4/9 و 9/8 پیکومول). در آزمایش دوم، سالین، MTII (9/8 پیکومول)، astressin-B (آنتاگونیست گیرنده های CRF1/ CRF2، 30 میکروگرم) و astressin-B + MTII تزریق شدند. در آزمایش سوم، جوجه ها با سالین،  MTII (9/8 پیکومول)، astressin-2B (آنتاگونیست گیرنده های CRF2، 30 میکروگرم) و astressin-B + MTII تزریق شدند. سپس مصرف تجمعی غذا تا 120 دقیقه بعد از تزریق اندازه گیری شد. با توجه به نتایج به  دست آمده، کاهش وابسته به دوز بر مصرف غذا بعد از MTII دیده شد (0/05<p). تزریق داخل بطنی مغزی MTII (9/8 پیکومول) + astressin-2B موجب مهار هیپوفاژی ناشی از MTII شد (0/05<p).  نتایج نشان دهنده این بود که هیپوفاژی ناشی از سیستم ملانوکورتینی از طریق گیرنده های CRF2 کورتیکوتروپینی در جوجه های گوشتی میانجی گری می شود.

    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، سیستم ملانوکورتینی، کورتیکوتروپینی، مصرف غذا
  • میکائیل قلی پور، وحید واحدی*، شاهین حاجی قهرمانی، زربخت انصاری پیرسرایی صفحات 74-82

    هدف از پژوهش حاضر بررسی آثار تغذیه پودر بهار نارنج بر عملکرد رشد، اجزای لاشه و برخی فراسنجه های خونی درجوجه های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی بود. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (رآس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی به پنج گروه آزمایشی با چهار تکرار و هر تکرار شامل 10 قطعه پرنده تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (جیره پایه)، جیره پایه دارای نیومایسین (0/2 درصد جیره) و 3 سطح از پودر بهارنارنج (0/5، 1 و 2 درصد جیره) بودند. جوجه ها از سن 15 تا 42روزگی تحت شرایط تنش گرمایی (2°C±32 از ساعت 10 صبح الی شش بعد از ظهر) قرار گرفتند. در پایان آزمایش از هشت قطعه پرنده در هر تیمار خونگیری انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین تلفات در گروه های تیماری (3/75 درصد) نسبت به گروه شاهد (22/5 درصد) به طور معنی داری کمتر بود. پودر بهار نارنج در دوره های مختلف رشد تاثیر معنی داری روی مصرف خوراک و افزایش وزن جوجه ها نداشت. طی دوره رشد (11-24 روزگی)، کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار 0/5%  پودر بهار نارنج حاصل شد که با تیمار 2%  تفاوت معنی داری داشت (0/05>p). گلوکز سرم خون در جوجه هایی که 1% پودر بهار نارنج دریافت کرده بودند، کاهش معنی داری (0/05>p) نسبت به جوجه های گروه شاهد، نشان داد (211 در مقابل 8/225 میلی گرم در دسی لیتر). سطح  LDLخون در تیمار 2% پودر بهار نارنج (4/57 میلی گرم در دسی لیتر) نسبت به گروه 0/5% (6/69 میلی گرم در دسی لیتر) کمتر بود (0/05>p). مصرف پودر بهارنارنج روی وزن لاشه، سینه، ران و وزن بافت های داخلی بدن جوجه های گوشتی اثر معن ی دار نداشت (0/05<p). بنابراین بهار نارنج ممکن است به دلیل داشتن خاصیت آنتی‏ اکسیدانی در تخفیف اثرات تنش گرمایی موثر باشد.

    کلیدواژگان: بهارنارنج، تنش گرمایی، جوجه گوشتی، خصوصیات لاشه، ضریب تبدیل غذایی
  • محمد محم رضایی، بهمن نویدشاد*، عباس علی قیصری صفحات 83-91

    کنجاله پنبه دانه با استفاده از پنج نوع آنزیم آلکالاز، کیموتریپسین، پپسین، تریپسین و پانکراتین هیدرولیز شد. آزمایش با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار از سن یک تا 35روزگی و طی دو دوره پرورش آغازین (15-1روزگی) و رشد (35-16روزگی) انجام گرفت. جیره های آزمایشی عبارت بودند از جیره کنترل، جیره کنترل دارای آنتی بیوتیک محرک رشد زینک باسیتراسین (mg/kg 70(و جیره های آزمایشی حاوی 15 یا 20 گرم در کیلوگرم پپتید زیست فعال کنجاله پنبه دانه که جایگزین مقادیر برابری از ذرت و کنجاله سویای جیره شدند. مصرف خوراک، اضافه وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی برای هر قفس (تکرار) طی سه دوره پرورشی (آغازین، رشد و کل دوره) اندازه گیری و محاسبه شدند. در سن 35روزگی، از سیاهرگ بال 3 قطعه پرنده در هر تکرار مقدار پنج میلی لیتر خون جهت اندازه گیری فراسنجه های آنتی اکسیدانی سرم خون تهیه شد. در پایان دوره پرورش تعداد سه پرنده از هر قفس به طور انفرادی وزن کشی و کشتار شدند و وزن نسبی اجزای لاشه، اندام های گوارشی و لنفوییدی و همچنین طول قسمت های مختلف روده کوچک اندازه گیری شد. در کل دوره ی آزمایش بیشترین و کمترین اضافه وزن به ترتیب در گروه آنتی بیوتیک و گروه کنترل ثبت شدند و گروه های دارای آنتی بیوتیک و پپتید مصرف خوراک و همچنین ضریب تبدیل غذایی بالاتری نسبت به گروه کنترل داشتند. غلظت نیتریک اکسید سرم در گروه دریافت کننده 15 گرم در کیلوگرم پپتید بالاتر از گروه کنترل و همچنین گروه دریافت کننده ی آنتی بیوتیک بود. غلظت مالون دی آلدیید در گروه های دریافت کننده آنتی بیوتیک و یا پپتید پایین تر از گروه کنترل بود و غلظت گلوتاتیون پراکسیداز در دو گروه دریافت کننده آنتی بیوتیک و سطح 15 گرم در کیلوگرم پپتید کنجاله پنبه دانه بالاتر از دو گروه دیگر بود. غلظت سوپراکسید دیسموتاز سرم در گروه های دریافت کننده آنتی بیوتیک و یا سطوح مختلف پپتید بالاتر از گروه کنترل بود و غلظت کل آنتی اکسیدان های سرم تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. مصرف آنتی بیوتیک و همچنین پپتید باعث کاهش معنی دار چربی حفره شکمی در مقایسه با گروه کنترل شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پپتیدهای زیست فعال کنجاله پنبه دانه تولیدشده توسط هیدرولیز آنزیمی باعث بهبود عملکرد رشد و همچنین فراسنجه های آنتی اکسیدانی سرم خون جوجه های گوشتی می شوند. این نتایج پیشنهاد می نمایند که پپتیدهای زیست فعال کنجاله پنبه دانه پتانسیل استفاده به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک محرک رشد در جیره ی جوجه های گوشتی را دارا است.

    کلیدواژگان: پپتیدهای زیست فعال، جوجه ی گوشتی، شاخص های اکسیداتیو، صفات تولیدی، کنجاله پنبه دانه
  • راضیه صباحی، محمود نظری*، محمدتقی بیگی نصیری، محمدرضا قربانی صفحات 92-100

    هورمون آزادکننده گنادوتروپین ها (GnRH) یک مولکول تنظیم کننده کلیدی در محور هیپوفیز-هیپوتالاموس است که رونویسی هورمون لوتیینه کننده (LH) در هیپوفیز را القاء می کند. تحقیقات نشان داده که استروژن نقش مهمی در تنظیم GnRH ایفا می کند. همچنین آزمایشات اخیر نشان داده که گیاه پنج انگشت حاوی مقدار زیادی فیتواستروژن است. از این رو، در مطالعه حاضر به بررسی اثر پودر میوه گیاه پنج انگشت بر بیان ژن GnRH و LH در مرغان تخمگذار با استفاده از تکنیک Real time qPCR پرداخته شد. برای انجام این آزمایش از 90 قطعه مرغ تخمگذار سویه تجاری های لاین (W-36) از سن 72 تا 80 هفتگی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 5 تکرار و 6 قطعه مرغ در هر تکرار به مدت 56 روز استفاده شد. سه تیمار آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره شاهد (جیره پایه بدون هیچ افزودنی)، 2- جیره پایه به همراه 1 درصد پودر میوه گیاه پنج انگشت، 3- جیره پایه به همراه 2 درصد پودر میوه گیاه پنج انگشت. در انتهای آزمایش یک مرغ از هر تکرار کشتار شد، هیپوتالاموس آن ها جدا و به آزمایشگاه منتقل گردید. سپس RNA استخراج شده و برای سنتز cDNA مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بیان ژن GnRH در تیمار 3 (جیره حاوی 2 درصد پودر میوه گیاه پنج انگشت) نسبت به شاهد و تیمار 1 درصد افزایش معنی داری داشت (0/01>p)، در حالی که افزودن پودر میوه گیاه پنج انگشت به میزان 1 درصد تآثیر معنی داری بر بیان ژن GnRH نداشت (0/05 < p). علاوه براین افزودن 1 و 2 درصد پودر میوه گیاه پنج انگشت تاثیر معنی داری بر بیان ژن LH نداشت (0/05 < p). نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن پودر میوه گیاه پنج انگشت به میزان 2 درصد نمی تواند بر محور هیپوفیز-هیپوتالاموس مرغ تخمگذار در سنین 72 تا 80 هفتگی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، فیتواستروژن، گیاه پنج انگشت، GnRH
  • عباس عاطفی، عبدالاحد شادپرور*، نوید قوی حسین زاده صفحات 101-108

    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر روش برآورد اثرات  نشانگرها، توزیع اثرات QTLها، تعداد QTL، اندازه موثر جمعیت و وراثت پذیری صفت بر صحت ارزیابی های ژنومی بود. جمعیت پایه با دو اندازه موثر 100 و 500 فرد در نظر گرفته شده و به وسیله نرم افزار QMSim شبیه سازی شد. برای انجام این تحقیق، ژنومی متشکل از یک کروموزوم به طول 100 سانتی مورگان با تعداد 500 نشانگر SNP در طول ژنوم و با تعداد متفاوت QTL (50 و 200) که آن ها نیز به طور تصادفی روی کروموزوم پراکنده شده اند شبیه سازی شد. مقادیر وراثت‎پذیری بررسی شده در تحقیق حاضر نماینده صفات با وراثت‎پذیری پایین (0/1)، متوسط (0/3) و بالا (0/5) بودند. ارزش های اصلاحی ژنومی به وسیله روش های رگرسیون ریج بیزی (BRR)، بیز A (BayesA)، بیز  B (BayesB)، بیز C (BayesC)، بیز لزو) BayesL)، روش نیمه پارامتری بر پایه کرنل (RKHS) و شبکه های عصبی (NN) پیش بینی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، عوامل وراثت‎ پذیری، اندازه موثر جمعیت، روش برآورد اثرات نشانگری، توزیع QTL و تعداد QTL بر صحت ارزیابی ژنومی تاثیر محسوسی داشتند. بین روش های برآورد اثرات نشانگری، روش های بیز A و B بیشترین و روش شبکه های عصبی کمترین صحت را داشتند. در تحقیق حاضر با افزایش وراثت‎پذیری و تعداد QTL، صحت پیش بینی های ژنومی افزایش و برعکس با کاهش اندازه موثر جمعیت، کاهش یافت. بیشترین صحت زمانی به دست آمد که QTLها دارای توزیع نرمال بودند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ژنومی، روش پارامتری، روش ناپارامتری، معماری ژنتیکی صفت
  • یحیی محمدی*، جواد احمدپناه صفحات 109-114

    استنباط ژنوتیپ به عنوان یک روش تبدیل تراشه های با تراکم پایین به تراشه های با تراکم بالا به منظور افزایش صحت انتخاب ژنومی در حیوانات است. در پژوهش حاضر به منظور بررسی صحت استنباط ژنوتیپ سه جمعیت آمیخته (سناریو 1)، خالص (سناریو 2) و آمیخته + خالص (سناریو 3) به کمک نرم افزار QMSim شبیه سازی شد. از دو روش استنباط ژنوتیپ Beagle و Flmpute برای دو نوع تراشه با تراکم کم و زیاد استفاده شد. اندازه جمعیت مرجع برای هر سناریو 250، 500 و 1000 حیوان انتخاب شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برای تمام سناریوها با افزایش اندازه جمعیت مرجع از 250 به 500 حیوان، افزایش صحت استنباط ژنوتیپ بیشتر و از 500 به 1000 حیوان این افزایش، کندتر شد. صحت استنباط ژنوتیپ به کمک روش Flmpute نسبت به Beagle برای اندازه جمعیت مرجع کوچک (250 حیوان) بیشتر نمایان شد. در اندازه های جمعیت مرجع 500 و 1000 حیوان در تمام سناریوها افزایش صحت Flmpute نسبت به روش Beagle معنی دار نبود. برای سناریو 1 میزان صحت استنباط ژنوتیپ نسبت به سناریو 2 بیشتر برآورد شد. افزایش صحت استنباط ژنوتیپ در سناریو 3 در مقایسه با سناریو 1بی معنی شد. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در کشورهای در حال توسعه که جمعیت حیوانی تعیین ژنوتیپ شده کوچک در دسترس هست، برای افزایش صحت انتخاب ژنومی استفاده از روش استنباط ژنوتیپ Flmpute به کمک جمعیت آمیخته با افزایش ارتباط خویشاوندی بین جمعیت مرجع و هدف می توان به عنوان یک راهکار مناسب استفاده شود.

    کلیدواژگان: انتخاب ژنومی، استنباط ژنوتیپ، جمعیت آمیخته، شبیه سازی، صحت پیش بینی
  • افسانه جاهدی، جلیل شجاع، صادق علیجانی*، مجید علیایی صفحات 115-125

    کیفیت تخم مرغ یکی از عوامل موفقیت اقتصادی در گله های مرغ تخم گذار است، به طوری که علاوه بر نقش در فرآیند جوجه درآوری، در بازارپسندی محصول نیز دخیل است. با توجه به تعداد کم رکوردهای مربوط به صفات کیفیت تخم مرغ، یکی از راهکارها در برآورد فراسنجه های فنوتیپی و ژنتیکی، انجام تجزیه و تحلیل های چندصفته می باشد. این مطالعه با هدف برآورد فراسنجه های فنوتیپی و ژنتیکی صفات کیفیت تخم در مرغان بومی آذربایجان انجام شد. برای این منظور تعداد  2000 عدد تخم مرغ از مرغان شجره دار مربوط به نسل های چهاردهم و پانزدهم مرکز اصلاح نژاد مرغ بومی آذربایجان غربی تهیه و صفات کیفیت خارجی و داخلی تخم در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. فراسنجه های فنوتیپی و ژنتیکی صفات کیفیت تخم مرغ با استفاده از تجزیه و تحلیل چند صفتی با نرم افزارهای SAS و WOMBAT انجام گرفت. اثرات نسل-نوبت جوجه کشی و مدت زمان نگهداری تخم مرغ در یخچال، اثر معنی داری بر صفات کیفیت تخم داشتند. میانگین صفات شامل وزن تخم مرغ 3/94± 55/306 گرم، شاخص شکل تخم مرغ  2/9±75/192، درصد پوسته 0/73± 3/389 درصد، درصد سفیده 2/49± 60/160 درصد، درصد زرده 2/35± 30/466 درصد، شاخص زرده 3/13 ±35/928 و pH زرده 0/13± 6/442 بود. بیشترین پراکندگی مربوط به صفت ارتفاع اتاقک هوایی با ضریب تغییرات 16/947 درصد و کمترین آن در صفت pH سفیده با ضریب تغییرات 1/366 درصد بود. بیشترین همبستگی فنوتیپی مثبت بین وزن و حجم تخم مرغ برابر با 0/644، کمترین همبستگی فنوتیپی مثبت بین pH سفیده و وزن زرده برابر با 004/0 بود. بیشترین همبستگی ژنتیکی مثبت بین وزن و سطح تخم مرغ و همچنین بین سطح و حجم تخم مرغ (به میزان 0/999)، بیشترین همبستگی ژنتیکی منفی بین درصد سفیده و نسبت زرده به سفیده (به میزان 0/994-)، کمترین همبستگی ژنتیکی مثبت بین شاخص زرده و وزن زرده (به میزان 0/002)، کمترین همبستگی ژنتیکی منفی بین شاخص زرده و ماده خشک زرده (به میزان 005/0-) برآورد شد. وراثت پذیری برآورد شده برای صفات مورد مطالعه در دامنه 0/015 (pH سفیده) تا 0/212 (درصد سفیده) قرار داشت. به طور کلی نتایج حاکی از آن است که صفات مرتبط با کیفیت تخم در مرغان بومی آذربایجان همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی نسبتا بالایی دارند که می توان به منظور کم کردن هزینه های رکوردبرداری تعداد صفات مورد نظر برای رکوردبرداری را کاهش داد. همچنین وراثت پذیری صفات کیفیت تخم مرغ در حد پایین تا متوسط قرار دارد که نشان دهنده میزان پیشرفت کم در موقع انتخاب مستقیم است.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل چند صفته، کیفیت تخم مرغ، مرغ بومی، وراثت پذیری، همبستگی فنوتیپی
  • نعیمه پاک طینت، علی هاشمی*، مختار غفاری، حسن خمیس آبادی، روناک صالحی صفحات 126-133

    ژن Kiss1 از جمله ژن های شناخته شده موثر بر باروری است که در افزایش تخمک گذاری و چندقلوزایی تاثیر دارد. در مطالعه حاضر از تعداد 100 راس گوسفند نژاد سنجابی ایستگاه پرورش مهرگان استان کرمانشاه و 50 راس گوسفند نژاد قزل ایستگاه پرورش گوسفند دانشگاه ارومیه خونگیری به عمل آمد. پس از انجام استخراج DNA، واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) جهت تکثیر قطعه 331 جفت بازی از اگزون 1 ژن Kiss1 با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی انجام گرفت. چندشکلی فضایی تک رشته ای  SSCP محصولات PCR با استفاده از ژل پلی آکریل آمید و رنگ آمیزی ژل به روش نیترات نقره به دست آمد. نتایج بیانگر وجود الگوهای متفاوت بود که می تواند ناشی از وجود چندشکلی در این جایگاه باشد. در نمونه های مورد مطالعه 5 الگوی ژنوتیپی مختلف 1، 2، 3، 4 و5 برای نژاد سنجابی به ترتیب با فراوانی 0/46، 0/23، 03/0، 0/17 و 0/11 و دو الگوی ژنوتیپی مختلف 1 و 2 برای نژاد قزل به ترتیب با فراوانی 0/24 و 0/76 مشاهده شد. آنالیز آماری نشان داد اثر الگوهای متفاوت ژنتیکی بر صفت چندقلوزایی در نژاد سنجابی معنی دار (0/05p<) ولی در نژاد قزل معنی دار نبود. نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که تنوع موجود در اگزون یک  ژن Kiss1 را می توان برای برنامه های انتخاب به کمک نشانگرها در گوسفندان نژاد سنجابی مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: چندقلوزایی، ژن Kiss1، گوسفند، PCR- SSCP
  • مصطفی قادری زفره ایی*، فرشاد گراوند، آزاده ترابی، سید صمد بهشتی صفحات 134-150

    در مدل سازی معادلات ساختاری، امکان ایجاد متغیرهای پنهان وجود دارد و این متغیرها به طور مستقیم توسط پژوهشگر قابل اندازه گیری نیستند. هدف از این پژوهش مدل سازی معادلات ساختاری سازه های ژنتیکی پنهان تولیدی، تولید مثلی و ماندگاری گاوهای شیری هلشتاین ایران با استفاده از ارزش ارثی صفات تشکیل دهنده این سازه ها بود. بر این اساس، ارزش ارثی صفات سن اولین زایش، فاصله زایش و روزهای باز تشکیل دهنده سازه ژنتیکی پنهان تولید مثلی؛ صفات تولید شیر، چربی و پروتئین تصحیح شده تشکیل دهنده سازه ژنتیکی پنهان تولیدی و صفات طول عمر در گله و طول عمر تولیدی، تشکیل دهنده سازه ژنتیکی پنهان ماندگاری بودند. برآورد مدل حیوانی تک صفتی و چند صفتی مولفه های واریانس ژنتیکی، ارزش های ارثی هر یک از صفات ذکر شده در بالا با استفاده از روش بیزی و با نرم افزار GIBBS3F90 انجام شد. برای این منظور تعداد 500000 دور به اجرادر آمد که 50000 نمونه ابتدایی به عنوان دوره های سوخته از تجزیه و تحلیل حذف شد. در ادامه با استفاده از روش واریانس محور و با استفاده از نرم افزار SMARTPLS، 4 مدل مفهومی از مدل‎سازی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از ارزش ارثی صفات یاد شده ایجاد شد. با استفاده از مدل تک صفتی وراثت پذیری صفات تولید شیر، تولید جربی، تولید پروتئین، سن نخستین زایش، فاصله زایش، روزهای باز، طول عمر در گله و طول عمر تولیدی به ترتیب 0/36، 0/55، 0/56، 0/25، 0/24، 0/07، 0/07 و 0/011 و با استفاده از مدل چند صفتی این مقادیر به ترتیب 0/21، 0/52، 0/42، 0/48، 0/38، 0/08، 0/74 و 0/51 برآورد شدند. همبستگی ژنتیکی برآورد شده بین صفات از 0/87- (تولید شیر-تولید چربی) تا 0/98 (طول عمر در گله- طول عمر تولیدی) متغیر بود. شاخص ریشه میانگین پسماند (RMSR) حاکی از برازش مدل های مختلف SEM روی ارزش های ارثی صفات تشکیل دهنده سازه های مختلف نشان داد که وقتی سازه پنهان تولید مثلی روی سازه پنهان ماندگاری و تولیدی اثر علی داشته باشد و هم زمان سازه ماندگاری روی سازه تولید اثر علی داشته باشد، بهترین برازش مدل SEM روی داده حاصل می شود. چنین نگاه مدل‎سازی در علوم دامی برای اولین بار در این پژوهش استفاده شده است. بنابراین تطبیق مفروض های مدل‎سازی SEM با واقعیت های موجود در داده های علوم دامی، می تواند یک حوزه جدید برای متخصصان اصلاح نژاد و بالاخص مدیران واحدهای تولیدی به شمار آید، چرا که پژوهشگران علوم اصلاح نژادی، سوال ها و فرضیه های زیادی را می توانند در غالب ایجاد سازه های مختلف و مناسب ایجاد نمایند و با توجه به رابطه علی و معلولی معنی دار استخراج شده بین سازه ها، مدیریت بهتری را برای واحد پرورش پایه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: روش بیزی، سازه پنهان، گاو هلشتاین، مدل سازی معادلات ساختاری (SEM)
|
  • Namdar Kamrani, Amir Karimi*, Zabih'alah Nemati, Maghsud Besharati Pages 1-10

    The present study was performed to investigate the effects of dietary organic and inorganic selenium on the quality of frozen-thawed semen of broiler breeder cockerel under oxidative stress. In this experiment, a total of 24, 28-week-old Ross 308 cockerels were allocated into 4 treatments each of which had 6 birds, in a completely randomized design. Experimental groups were: 1) control group (CON): basal diet without selenium supplementation or dexamethasone administration, 2) DEX group: birds consumed the basal diet with dexamethasone injection (4 mg/Kg body weight, three times, every other day for 1 week), 3) DEX(OSe) group: addition of 0.3 mg selenium per kilogram of diet from selenomethionine as organic selenium to the basal diet of birds administrated dexamethasone like group 2 and 4) DEX(ISe) group: similar to group 3 but selenite sodium as an inorganic source was added to the diet. After semen collection, the semen was frozen by modified Beltsvile extender. Sperm evaluation was carried out by the Computer-Assisted Sperm Analysis system (CASA) in thawed semen. Results showed that the addition of organic selenium to the diet of stressed birds (DEX(OSe)) improved total and progressive motility versus other experimental groups (P<0.05); although, DEX(OSe) was not statistically different with CON in progressive motility (P>0.05). Also, the addition of inorganic selenium in the diet of stressed birds (DEX(ISe)) did not improve the mentioned parameters versus DEX (P>0.05). On the other hand, not only the viability and membrane integrity of sperm but also biochemical parameters (glutathione peroxidase and superoxide dismutase) of DEX(OSe) were higher than other experimental groups (P<0.05). It seems, the addition of organic selenium in the diet of cockerel under physiologic stress results in higher sperm quality than inorganic selenium.

    Keywords: Frozen-thawed semen, Inorganic Selenium, Organic Selenium, physiological Stress
  • Hengameh Moradi, Abdollah Mohammadi Sang Cheshme*, Seyed Davoud Sharifi, Simzar Hosseinzadeh, Ehsan Seyedjafari, Abdolreza Salehi Pages 11-19

    Ursolic acid (UA) is known as a naturally occurring triterpene pentacyclic compound in some medicinal herbs including savory that affects the skeletal muscle. In the current study, the effect of UA was evaluated on C2C12 cells and satellite cells (SCs) isolated from native broiler chicks. First in the in vitro experiment, the C2C12 cell line obtained from the Stem Cell Technology Research Center and the SCs were isolated and purified from one-day chickens and then treated with UA. In the in vivo experiment, UA was injected intramuscularly based on the body weight to chicks during the first seven days, two times a day, from day one to day seven by the appropriate dose obtained in the in vitro experiment, and then SCs were isolated from pectoralis muscle at the last day. The purification was confirmed by assessment of PAX-7 expression in both in vitro and in vivo experiments. In fact, SCs and C2C12 cells were cultured for seven days in 10% serum medium with vehicle alone (0.1% DMSO) or UA (0.00025, 0.0005, 0.001, 0.0015 and 0.002 mg/mL) along with DMSO (1 mL). The findings from the in vitro and in vivo experiments revealed that UA at 0.00025 mg/mL significantly increased the expression of genes involved in the SCs proliferation and differentiation including PAX-7, MyoD and Myogenin, and improve the muscle hypertrophy. As a result, UA can be suggested as a suitable material to reduce the breeding period and faster growth of skeletal muscle in broiler chickens.

    Keywords: Flow-cytometry, Muscle development, Paired box protein Pax-7, Poultry, Ursolic Acid
  • Mohammadreza Mofidi, Mostafa Yousefelahi*, Hooshang Lotfolahian, Farzad Bagherzade Kasmani, Mohammadreza Dehghani Pages 20-30

    The present study was performed to investigate the effects of dietary electrolyte balance and probiotic on the performance and carcass characteristics in Japanese quail under heat stress conditions. A total of 672 quail chicks (20-day old) were studied in a three-factor, factorial experiment with 4 replicates and in each replication of 14 birds during 20 to 37 and 20 to 41 days Factors included three levels of dietary electrolyte balance (DEB) (170, 220 and 270 mEq / kg), two levels of probiotic protexin (0 and 100 g / t) and two temperature levels (normal rearing temperature and 34 ° C). The effect of sex was also considered as one of the factors for carcass evaluation. Results showed that probiotic-fed birds at age 20 to 37 had the highest feed intake, while the best feed conversion ratio was obtained without probiotic (P<0.05). During 20 to 37 and 20 to 41 days under heat stress conditions, the best feed conversion ratio and weight gain were related to DEB 270 mEq / kg and no probiotic treatment. Under normal temperature conditions, the best conversion ratio and weight gain coefficients in each time period were related to the diet without probiotics and DEB 170 mEq / kg (P<0.05). The use of probiotic had a significant effect on the relative weight of the carcass and the relative weight of the heart (P<0.05). Also, within each genus, the highest carcass weight and percentage belonged to probiotic treatments (P<0.05). Interactions between probiotics, temperature and sex in males showed significantly (P<0.05) higher relative weight in carcass traits. In general, the use of 170 mEq / kg is recommended for electrolyte balance under normal temperature conditions. Probiotics can be used to achieve the best carcass efficiency.

    Keywords: DEB, Heat stress, Japanese quails, Performance, Probiotic
  • Mohsen Ramezani*, Farzad Mirzaei Aghjeh Gheshlagh, Bahman Navidshad Pages 31-38

    The aim of this study was to investigate the effects of extruded flaxseed and conjugated linoleic acid on growth performance, blood parameters in Holstein suckling calves. This experiment was carried out with 30 newborn Holstein calves with an average age of 1-8 days, and about 36±2 kg body weight, with 6 treatments and 5 replications in a completely randomized factorial design (3×2). The treatments included: 1) Basal diet (control), (2) Basal diet with 3% flaxseed extruded and without conjugated linoleic acid, (3) Basal diet with 3% extruded flaxseed, and 10 g of conjugated linoleic acid, (4) Basal diet with 6% flaxseed extruded and without conjugated linoleic acid, 5) Basal diet with 6% flaxseed extruded and 10 g without conjugated linoleic acid, and 6) Basal diet with 10 g conjugated linoleic acid without extruded flaxseed. The calves were housed in individual pens and fed with whole milk approximately at 10% of birth weight and they had free access to the feed starter and water. Blood samples were collected from the jugular vein on the 30 and 75 day of the trial. Also, growth performance and feed conversion ratio were calculated. The results showed that final weight was affected by extruded flaxseed (P =0514). While conjugated linoleic acid and their interacting was not affected on final weight. The results showed that adding conjugated linoleic acid and extruded flax in starter calves had not significant effect on daily gain in the first and second months and whole period. Daily feed intake was not affected by experimental treatments in the first and second months and whole periods. Blood parameters (glucose, cholesterol, total protein, albumin and triglyceride), and skeletal growth parameters were not affected by adding conjugated linoleic acid and extruded flaxseed. Based on the results of this study, supplementation of extruded flaxseed could not improve growth performance, skeletal growth and blood parameters.

    Keywords: Extruded flaxseed, Conjugated linoleic acid, Holstein calves, Performance
  • Behrouz Yarahmadi*, Mohsen Mohamadi Saei, Alireza Cheqeni, Nader Papi, Alireza Aghashahi Pages 39-48

    This study was conducted to investigate the effect of canola seed (raw and roasted) and diet concentrate levels on growth performance and quantitative and qualitative characteristics of carcass of Lori male lambs. A total of 54 male 30±0.86kg lambs were selected for the experiment. Treatments consisted of two levels of canola seed (raw and roasted) and three levels of concentrate (60, 70 and 80%). The experiment was conducted as factorial with completely randomized design (2 × 3) with three replicates (each replicate containing 3 lambs). The effect of canola seed (raw and roasted) and diet concentrate level on weight gain and feed conversion ratio were significant (P<0.05). The most daily gain and the bet feed conversion ratio were 230g and 5.52 in lambs fed with roasted canola seed and 70% concentrate, respectively.  The canola seed (raw and roasted) and diet concentrate had a significant effect on lean meat percentage, total carcass fat percentage and cold and hot carcass percentage (P<0.05). The highest carcass yield, cold carcass weight, carcass and meat percentage were related to lamb fed with roasted canola seed and 70% concentrate (P<0.05). The production cost per kg of live weight, cost per kg of carcass and lean meat in lambs fed roasted canola seed and 70% concentrate were lower than other treatments. The results showed that the qualitative characteristics including pH, chemical composition and color of meat were not affected by diets.  The results of this study showed that the treatment of roasted canola seeds and 70% concentrate was superior to other treatments due to higher performance characteristics and better carcass traits.

    Keywords: Canola, Concentrate, Lori lamb, Performance, Quantitative, qualitative carcass traits
  • Katayoun Mehrani, Taghi Ghoorchi*, Abdolhakim Toghdory, Raheleh Rajabi Aliabadi Pages 49-56

    This study was performed to investigate the effect of different levels of potato in the diet on ruminal parameters, nutrient digestibility and rumen liquor cellulolytic enzymes including microcrystalline-cellulase and carboxymethyl-cellulase in different parts of rumen liquor (particulate material (PM), extra cellular (EC) or cellular. Twelve Dalagh ewes were used in this experiment in a completely randomized design with 3 treatments and 4 replicates. Experimental treatments included 1) control treatment (no potatoes) 2) 7.5% potato treatment 3) 15% potato treatment based on dietary dry matter. The diets were similar in protein and energy. The results of this study showed that the difference in pH of rumen liquor between treatments (6.02-6.4) was statistically significant (p=0.0003). Among the experimental treatments, the highest amount of rumen ammonia nitrogen was observe in the control treatment (14.93) and the lowest in the treatment containing 15% potato (10.23) and the difference was statistically significant (p= 0.0001).The number of protozoa in the control treatments was the lowest and the potato treatment 7.5% the highest .This difference was significant between control treatment and treatments containing 7.5 and 15% potatoes (p=0.023). The DDM, CP, OM, NDF digestibility of diet in three rations did differ significantly (p =0.0001). Among the activities of carboxymethyl-cellulase and microcrystalline-cellulase enzymes in the cellular, EC, PM and total fraction (all 3 sections), the highest and lowest values were observed in control and 15% potato treatments, respectively. There was a significant difference between the three treatment (p<0.0001). According to the results mentioned, potato can be used up to 15% of the diet of ewes without any adverse effect.

    Keywords: Cellulase enzyme, Digestibility, Ewe, Potato, Rumen parameters
  • Mohsen Ebrahimi*, Mahdi Ganjkhanlou, Mahdi Dehghan-Banadaky, Abolfazl Zali, Kamran Rezayazdi Pages 57-65

    The aim of this study was to evaluate the in vitro effect of coating soybean meal and canola meal with different fat sources on ruminal degradability and intestinal digestibility, as well as, the in vivo digestibility. For this purpose, calcium salt of omega-3, calcium salts of unsaturated fatty acids and prilled fat were used for coating. To determine ruminal degradability, three lactating Holsteins cows fitted with rumen fistulas were used and ruminal degradability and intestinal digestibility of dry matter and crude protein were measured. In the in vivo experiment, 40 Holstein cows were randomly assigned to five treatments (control, full fat soybean, soybean-omega3, soybean-ca salt and soybean-prilled fat). The results of the present study showed that coating soybean meal and canola meal with different fats reduced the degradability of dry matter and protein in the rumen and increased their digestibility in the intestine (p <0.0001). It was also shown that protection of soybean meal with prilled fat and calcium salts of unsaturated fatty acids was better than omega 3, but coating of canola meal with calcium salt and omega 3 fats was better than prilled fat (p <0.05). The results of in vitro experiment showed that omega-3 coated soybean meal had the highest digestibility (p=0.009). It can be concluded that coating protein meal with fat will transfer protein digestion from rumen to intestine and thus increase the RUP portion of protein meal.

    Keywords: Coating, Calcium fat, Digestibility, Omega 3, Protein meal
  • FARIBAAHMADI AHMADI, MORTEZA ZENDEHDEL*, VAHAB BABAPOUR, NEGAR PANAHI Pages 66-73

    Evidence from animal studies suggests corticotrophin and melanocortin systems have regulatory role in feeding system in avian, but there is no evidence for their interaction. In this survey three experiments designed to investigate the role of corticotrophin receptors on food intake using melanocortin receptors agonist M3 and M4 in neonatal chicken (each experiment includes 4 groups and 11 birds in each group). In experiment 1, chickens were intracerebroventricularly (ICV) injected with control solution, MTII (MC3/MC4 receptors agonist; 2.45, 4.8 and 9.8 pmol). In experiment 2, control solution, MTII (9.8 pmol), astressin-B (CRF1/ CRF2 receptors antagonist; 30 µg), and MTII + astressin-B were injected. In experiment 3, control solution, MTII (9.8 pmol), astressin-2B (CRF2 receptors antagonist; 30 µg), and MTII + astressin-2B were injected. Then, cumulative feed intake was recorded until 120 min after injection. According to the results, dose dependent hypophagia observed after ICV injection of the MTII (p<0.05). ICV injection of MTII (9.8 pmol) + astressin-B had no effect on the hypophagic effect of the MTII (p> 0.05). ICV injection of MTII (9.8 pmol) + astressin-2B significnatly diminished MTII-induced hypophagia (p<0.05). These results suggest that inducing hypophagia by melanocortin mediates via corticotropin CRF2 receptors in broiler chicken.

    Keywords: Broiler chicken, Corticotropin Food intake, Melanocortin
  • Michael Gholipour, Vahid Vahedi*, Shahin Hajighahramani, Zarbakht Ansari Pirsarei Pages 74-82

    This study was conducted to determine the effects of Bitter Orange blossom powder (BOBP) on growth performance, carcass characteristics and some blood parameters in broiler chickens under heat stress condition. A total of 200 one day-old male broiler chicks (Ross 308) randomly were divided into five treatment groups in a completely randomized design with four replicates of 10 birds each. The experimental treatments including control (basal diet), the basal diet with Neomycin (0.2% of v diet) and 3 levels of BOBP (0.5, 1 and 2% of diet). Birds submitted to heat stress (32±2ºC from 10.00 AM to 6.00 PM) from 15 to 42 d of age. Blood samples were taken from 8 birds per treatment at the end of experiment. The results showed that, average mortality was significantly lower (P<0.05) in treatments groups (3.75%) than in the control group (22.5%). The diet supplemented with BOBP had no effects on feed intake and weight gain of chicks during different periods (P>0.05). In the grower phase (11-24 d), the lowest fed conversion ratio (FCR) was obtained in 0.5% BOBP, which were significantly different from 2% treatment (P<0.05). Birds receiving diet supplemented with 1% BOBP revealed significantly (P<0.05) lower blood glucose compared to the control group (211 vs 225.8 mg/dl). LDL level was lower (p < 0.05) in 2% BOBP treatment (57.4 mL/dL) compared to 0.5% (69.6 mg/dl). The feeding of BOBP did not induce any significant effect on the whole carcass, breast, drumstick and internal organs weight of broiler chickens (P<0.05). In conclusion, BOBP may be effective in attenuating heat stress effects due to its illustrated antioxidant effects.

    Keywords: Bitter Orange blossom, Broiler chicken, Carcass traits, Feed conversion ratio, Heat stress
  • Mohammad Mohammadrezaei, Bahman Navidshad*, Abasali Gheisari Pages 83-91

    Cottonseed meal was hydrolyzed using five types of enzymes: alkalase, chymotrypsin, pepsin, trypsin, and pancreatin. The experiment was carried out using 240 male broilers of Ross 308 strain in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replications from 1 to 35 days of age and during the starter (1-15 days) and grower (16-35 days) phases. The experimental diets were the control diet, the control diet containing zinc bacitracin (70 mg/kg), and the experimental diets containing 15 or 20 g/kg cottonseed bioactive peptides which replaced equal amounts of corn and Soybean in the diet. Feed intake, weight gain and feed conversion ratio were measured and calculated for each cage (repetition) during three rearing (starter, grower and total period). At 35 days of age, 3 ml blood was obtained from the wing vein of 3 birds per replicate to measure serum antioxidant parameters. At the end of the rearing period, three birds from each cage were individually weighed and slaughtered and the relative weights of carcass, gastrointestinal and lymphoid organs as well as the length of different parts of the small intestine were measured. In the whole of the experimental period, the highest and lowest weight gain was observed in the antibiotic and the control groups, respectively. Antibiotic and peptide fed groups had higher feed intake and feed conversion ratio than the control group. Serum nitric oxide levels were higher in the 15 g/kg peptide group than in the control group and the antibiotic group. Malondialdehyde levels were lower for antibiotic or peptide groups than in the control group, and glutathione peroxidase levels in the groups fed antibiotic or 15 g/kg peptide was higher than in two other groups. Serum superoxide dismutase levels were higher in the groups receiving antibiotics or different levels of peptide than in the control group and the total serum antioxidant levels were not affected by the experimental diets. Antibiotic or peptide administration significantly reduced abdominal fat compared with the control group. The results of the present study showed that the bioactive peptides produced by enzymatic hydrolysis of cottonseed meal improved the growth efficiency and antioxidant parameters of broiler chickens. These results suggest that the bioactive peptides of cottonseed meal have the potential to be used as an alternative to growth-promoting antibiotics in the broiler chickens diets.

    Keywords: Bioactive peptides, Broiler chickens, Cottonseed meal, Oxidative indices, Productive traits
  • Razieh Sabahi, Mahmood Nazari*, MohamadTaghi Beigi Nassiri, MohamadReza Ghorbani Pages 92-100

    Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) is a key regulatory molecule of the hypothalamus–pituitary gonadal axis which induces transcription of luteinizing hormone (LH) from the anterior pituitary. Research has shown that estrogen plays an important role in regulating GnRH. Also, recent experiments indicated that Vitex agnus-castus (VAC) has high levels of phytoestrogen. Hence, this research was performed to investigate the effect of Vitex Agnuse Castus (VAC) fruit powder on GnRH and LH genes expression in laying hens using Real time qPCR technique. For this purpose, 90 Hy-line W-36 leghorn (at 72 to 80 weeks old) were used in a completely randomized design with 3 treatments, 5 replicates and 6 hens per replicate for 56 days as an experimental period. The three experimental treatments were: 1- control diet (basal diet without any additives), 2- basal diet plus 1% VAC fruit powder, 3- Basal diet plus 2% VAC fruit powder. At the end of the experiment one hens were slaughtered and their hypothalamus was rapidly separated and transferred to the laboratory with liquid nitrogen. Then, RNA was extracted and used for cDNA synthesis. Finally, GnRH gene expression was evaluated by Real-Time qPCR. The ANOVA results showed that GnRH gene expression was significantly increased in treatment 3 (diet containing 2% VAC) compared to the control and 1% VAC groups (P <0.01). While, addition of 1% VAC fruit powder to diet had no significant effect on GnRH gene expression (P> 0.05). Furthermore, addition of 1 or 2 % VOC fruit powder had no significant effect on LH gene expression (P> 0.05). The results of this study showed that the addition of VOC fruit powder fruit powder up to 2% level could not affect the pituitary-hypothalamic axis of laying hens at 72 to 80 weeks old.

    Keywords: GnRH, Gene expression, Phytoestrogen, Vitex Agnuse Castus
  • Abbas Atefi, AbdolAhad Shadparvar*, Navid Ghavi Hossein Zadeh Pages 101-108

    This study aimed to investigate the  effect  of  the method of estimating the effects of markers , QTLs distribution, number of QTLs, effective population size and trait heritability on the accuracy of genomic predictions. Two effective population sizes, 100 and 500 individuals, were simulated by QMSim software. A 100 cM genome including one chromosome was simulated where 500 SNPs and two different  numbers of QTLs (50 and 200) were distributed on it randomly. In this study three levels of heritability (0.1, 0.3 and 0.5) were considered. Genomic breeding values were predicted using Bayesian ridge regression, BayesA, BayesB, BayesC, Bayesian LASSO, Reproducing kernel Hilbert space and neural networks. In this research, the accuracy of genomic breeding values were affected by trait heritability, effective population size, markers effect estimation methods, QTLs distribution and number of QTLs. The Bayes A and B had the highest accuracy while accuracy of neural networks method was the lowest. The accuracy of genomic breeding values were increased as the heritability of trait and number of QTLs increased while the accuracy was decreased as the effective population decreased. Considering the QTLs distribution, the highest accuracy was achieved when the QTLs distributed normally.

    Keywords: Genomic Evaluation, Genetic architecture, Non-parameteric method, Parameteric method e
  • Yahya Mohammadi*, Javad Ahmadpanah Pages 109-114

    Imputation as a method of creating low-density chips to high-density chips has been introduced to increase the accuracy of genomic selection in animals. In the current study, to investing imputation accuracy, three populations of mixed (scenario 1), pure (scenario 2) and mixed + pure (scenario 3) were simulated using QMSim. Two methods of imputation including Beagle and Flmpute were used for two types of low and high density chips. Selected reference population sizes for each scenario were 250, 500 and 1000 animals. The results showed that in all considered scenarios, the accuracy of imputation raised by increasing the reference population size from 250 to 500 animals, but decreased by increasing the reference population size from 500 to 1000 animals. The accuracy of imputation using Flmpute method was greater than that of Beagle for the small reference population (250 animals). In all scenarios and reference population sizes of 500 and 1000 animals, increased accuracy in Flmpute method was not significant in compared to the Beagle method. The accuracy of the imputation was higher for scenario 1than for scenario 2. Also the increase in the accuracy of the imputation in Scenario 3 was not significant in compared to Scenario 1. Generally, the results of the current study showed that in developing countries where small genotyped animal populations are available, to increase the accuracy of genomic selection, using Flmpute method and mixed population and increasing the relationship between the reference and the target population could be a suitable approach.

    Keywords: Genomic selection, Imputation, Mixed population, Prediction accuracy, Simulation tation
  • Afsaneh Jahedi, Jalil Shodja, Sadegh Alijani*, Majid Olyayee Pages 115-125

    The egg quality is one of the most important economic factors for layers that are crucial for hatchability and marketing. Given the low number of egg quality traits records, one of the approaches in estimating phenotypic and genetic parameters is multi trait analysis. The aim of this study was to estimate the phenotypic and genetic parameters of west Azerbaijan native hens egg quality traits by multi-trait analysis. For this purpose, 2000 eggs of 14th and 15th generation of pedigree hens were purchased from west Azerbaijan native fowl breeding station and for measuring egg quality traits were transferred to laboratory. The genetic and phenotypic parameters of egg quality traits were estimated by multi-trait analysis using SAS and WOMBAT softwares. The generation-hatching time and storage duration in refrigerator had significant effect on egg quality traits. The mean of some egg quality traits were: egg weight 55.306 g±3.94, egg shape index 75.192±2.9, egg shell percentage 9.389 %±0.73, albumin percentage 60.160 %±2.49, yolk percentage 30.466%±2.35, yolk index 35.928±3.13 and yolk pH 6.442±0.13. The highest and the lowest coefficient of variance were calculated in air cell height and albumin pH, as 16.947 % and 1.366 %, respectively. The highest positive phenotypic correlation was observed between egg weight and egg volume (0.644), and the lowest one was observed between pH of albumen and yolk weight (0.004). The highest positive genetic correlation was observed between egg weight and egg shell surface area (0.999), the highest negative genetic correlation was observed between albumen percentage and yolk to albumen ratio (-0.994). The lowest positive genetic correlation was estimated between yolk index and yolk weight (0.002) and the lowest negative genetic correlation was evaluated between yolk index and dry matter of yolk (-0.005). The range of estimated heritability of studied egg quality traits were 0.212 (albumen percentage) and 0.015 (pH of albumen). Generally, the results indicated that the egg quality traits of Azarbaijan indigenous hens have relatively high phenotypic and genetic correlation, which in order to decreasing the cost of data recording, the number of recorded traits could be decreased. The heritabilities of egg quality traits were moderate to low that indicated the low progress with direct selection.

    Keywords: Egg Quality Traits, Heritability, Multi-Trait Analysis, Native Hen, Phenotypic Correlation
  • Naiemeh Paktint, Ali Hashemi*, Hossein Khameis Abadi Pages 126-133

    The Kiss1 gene is one of the known affective gene in fertility, which affects ovulation and multiplication. In this study, Blood samples were collected from 100 sheep of Sanjabi in Mehregan breeding station in Kermanshah province and 50 sheep Ghezel breeding station of Urmia University. After DNA extraction, the polymerase chain reaction (PCR) was used for specific primers amplification of 331 bp fragment of Exon1 Kiss1 gene. Then single strand conformation polymorphism (SSCP) of PCR products was performed and genotypic patterns were obtained using acrylamid gel and the gel stain was obtained by silver nitrate method. The results showed different patterns that could be due to the presence of polymorphism in this position. Three different genotype patterns in samples 1, 2, 3, 4 and 5 for Sanjabi breed  46% ,23% ,3%, 17% and 11% respectively and two different genotype pattern The frequency were 1and 2 for Ghezel breed 0.24% and 0.76%. The association of observed patterns on the multiplicity trait was significant in Sanjabi breed (P <0.05). But this relationship was not in was significant in Ghezel breeds. The results of this study showed that the variation in exon one of the Kiss1 gene can be considered in marker assistance selection programs in sanjabi sheep breed.

    Keywords: Kiss1 gene, PCR-SSCP, Sheep, Twin traits
  • Mostafa Moghaderi Zefrehei*, Farshad Gravand, Azadeh Torabi, Seyyed Samad Beheshti Pages 134-150

    In structural equation modeling, it is possible to create hidden variables that cannot be directly measured by the researcher. The aim of this study was to model the structural equations of hidden genetic constructs of production, reproduction and longevity of Holstein dairy cows in Iran using breeding value of the traits that make up these constructs. Accordingly, the breeding value of the traits of the age at first calving, calving interval and the open days made up the hidden genetic construct of reproductive production; the adjusted milk, fat, and protein production traits formed the hidden genetic construct of the product and the lifetime traits in the herd and the productive lifespan constituted the hidden genetic construct of longevity. Estimation of single-trait and multi-trait animal model of genetic variance components, breeding values of each of the above traits was performed using Bayesian method conducted in GIBBS3F90 software. For this purpose, 500,000 rounds were performed and 50,000 initial samples – as burnt-in were removed from analysis. Then, using the variance-based method implemented in SMARTPLS software, 4 conceptual models of structural equation modeling (SEM) were created using the breeding value of the mentioned traits. Using the single animal model, the heritability of milk, fat and protein productions, age at first calving, calving interval, open days, lifetime in herd and production lifespan were 0.36, 0.55, 0.56, and 0.0250, 0.24, 0.07, 0.07 and 0.011, and using the multi-animal model, these values were 0.21, 0.52, 0.42, 0.48, 0.38, and 08, 0.0, 0.74 and 0.51, respectively. The estimated genetic correlation between the traits varied from -0.87 (milk production-fat production) to 0.98 (lifetime in herd and productive lifespan). The report root means square residuals (RMSR) on different SEM models fitted to breeding values of the traits that made up the various structures showed that the best fit was obtained when reproduction and production constructs had causative effect on longevity construct. This type of modeling approach has been used for the first time in the animal sciences which is rooted in social science researches. Therefore, adapting SEM modeling assumptions to the reality of animal sciences data can be a new field for breeding specialists, especially managers of production farms, because researchers in breeding sciences can ask many questions and hypotheses in the form of different constructs and create appropriate and establish a better management for the breeding farm due to the significant causal relationship between the extracted constructs.

    Keywords: Bayesian method, Hidden construct, Holstein cow, Structural equation modeling (SEM)