فهرست مطالب

علوم دامی (پژوهش و سازندگی) - پیاپی 129 (زمستان 1399)

نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
پیاپی 129 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیروان نسیمی، محسن شرفی*، عبدالحسین شاهوردی صفحات 3-14
    محور سروتونورژیک نقشی مهمی در فرآیند های تولید مثلی در خروس های گله های مادر گوشتی ایفا می کند. هدف از اجرای این طرح ارزیابی شاخص های کیفی اسپرم منجمد در خروس های گوشتی مسن سویه راس تغذیه شده با مهار کننده سروتونین (پاراکلروفنیل آلانین) بوده است. در این آزمایش 16 قطعه خروس مادر مسن سویه راس به چهار گروه تقسیم و به ترتیب 0، 20، 40 و 80 میلی گرم در کیلوگرم (ppm) پاراکلروفنیل آلانین به مدت چهار هفته دریافت نمودند. سپس از خروس ها نمونه های سیمن جمع آوری و منجمد شدند. پس از انجماد-ذوب، فراسنجه های حرکتی، زنده مانی، سلامت غشا، مورفولوژی، سلامت آکروزوم، فعالیت میتوکندری، میزان لیپید پراکسیداسیون و شکست DNA مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای 20 و 40 ppm پاراکلروفنیل آلانین منجر به بهبود جنبایی کل، جنبایی پیشرونده، سلامت غشا، سلامت آکروزوم، زنده مانی و کاهش آپوپتوزیس در اسپرم منجمد خروس پس از یخگشایی شد. استفاده از تیمارهای پاراکلروفنیل آلانین تاثیر معنی داری بر مورفولوژی، فعالیت میتوکندری، پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و شکست DNA نداشت. چنین به نظر می رسد که استفاده از تیمارهای 20 و 40 ppm پاراکلروفنیل آلانین می تواند راهکاری در جهت بهبود پارامترهای اسپرم خروس های مسن پس از فرایند انجماد-یخگشایی باشد.
    کلیدواژگان: انجماد اسپرم، ارزیابی اسپرم، پاراکلروفنیل آلانین، خروس
  • خلیل میرزاده*، صبا بیرانوند، صالح طباطبائی وکیلی، طاهره محمدآبادی، امین کاظمی زاده صفحات 15-24
    استفاده از گیاه خارخاسک می تواند باعث بهبود کیفیت منی در برخی از پستاندران و پرندگان شود. اما اطلاعاتی اندکی در مورد بره های نر تازه بالغ، در دسترس است. هدف این آزمایش، بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر گیاه خارخاسک بر خصوصیات کمی و کیفی اسپرم بره های نر تازه بالغ بود. در این تحقیق از 18 راس بره نر نژاد عربی، در قالب یک طرح کاملا تصادفی به سه گروه شش تایی تقسیم شده و سطوح مختلف پودر گیاه خارخاسک شامل صفر (شاهد)، 15 و 30 گرم پودر گیاه خارخاسک در کیلوگرم ماده خشک مصرفی برای مدت 5 ماه دریافت کردند. اسپرم گیری توسط دستگاه الکترواجاکولیتور دو مرتبه و به فاصله زمانی دو هفته از بره ها صورت گرفت. فراسنجه های کمی و کیفی منی شامل حجم و pH منی، غلظت اسپرم ها و نیز میزان تحرک، زنده مانی و ناهنجاری های مورفولوژیکی اسپرم ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. طبق نتایج، کمترین حجم منی مربوط به گروه شاهد بود (0.05>P). بیشترین میزان غلظت، تحرک و زنده مانی اسپرم متعلق به سطح 15 گرم پودرگیاه خارخاسک درکیلوگرم ماده خشک مصرفی بود (0.05>P). سطح 30 گرم پودر گیاه خارخاسک در کیلوگرم ماده خشک مصرفی بیشترین میزان ناهنجاری های مورفولوژیکی اسپرم را موجب شد pH منی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0.05>P). در کل با در نظر گرفتن همه شاخص ها اندازه گیری شده افزودن سطح 15 گرم پودر گیاه خارخاسک درکیلوگرم ماده خشک مصرفی جیره باعث بهبود خصوصیات کمی و کیفی اسپرم در بره های نر تازه بالغ نژاد عربی می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم، بره، خارخاسک، درصد تحرک، زنده مانی
  • حسین عمرانی*، سهیل میرحبیبی، صابر جلوخانی نیارکی صفحات 25-32
    ژن بتا لاکتاگلوبولین یکی از مهمترین ژنهای موثر بر صفات تولید شیر می باشد. در پژوهش حاضر، ارتباط چندشکلی این ژن با ارزشهای اصلاحی صفات تولید شیر در گاوهای براون سوییس بررسی شد. داده های این تحقیق از یک مزرعه در گلپایگان جمع آوری گردید. در این مطالعه، DNA ژنومی از 150 نمونه خون به روش استخراج نمکی استحصال گردید. به دنبال آن، یک قطعه 247جفت بازی به وسیله واکنش PCR تکثیر و جهت هضم آنزیمی مورد استفاده قرار گرفت. هضم آنزیمی قطعه 247 جفت بازی بتا لاکتاگلوبولین توسط آنزیم HaeIII انجام گردید. نتایج نشان داد که فراوانی ژنوتیپ های AA،AB و BB به ترتیب برابر با 24/0، 48/0 و 28/0 می باشند و این جایگاه در تعادل هاردی واینبرگ قرار دارد. برآورد پارامترهای ژنتیکی بوسیله روش حداکثر درست نمایی محدود شده با استفاده از نرم افزار DF-REML صورت گرفت. ضریب وراثت پذیری و تکرارپذیری برای صفات تولید شیر به ترتیب 154/0 و 309/0 برآورد گردیدند. تجزیه آماریGLM نشان داد که هیچ اثر معنی داری از ژنوتیپهای بتا لاکتوگلوبولین بر روی ارزش های اصلاحی تولید شیر وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ژن کاندیدا، بتا لاکتوگلوبولین، گاو براون سوئیس، تولید شیر
  • بهروز یاراحمدی*، محسن محمدی ساعی، نادر پاپی، کریم قربانی صفحات 33-48
    این تحقیق به منظور بررسی اثر جایگزینی علوفه مصرفی اسپرس با یونجه در سطوح مختلف علوفه به کنسانتره جیره بر عملکرد رشد و صفات کمی و کیفی لاشه بره های نر نژاد لری انجام شد. آزمایش با تعداد 54 راس بره ی نر 30 کیلوگرمی بر اساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی (3×2) با سه تکرار (هر تکرار شامل 3 راس بره) انجام شد. تیمارها شامل دو نوع علوفه (یونجه و اسپرس) و سه سطح کنسانتره (60، 70 و 80 درصد). نتایج نشان داد بیشترین افزایش وزن روزانه و بهترین ضریب تبدیل خوراک، راندمان لاشه و درصد گوشت لخم مربوط به بره های تغذیه شده با علوفه اسپرس و 70 درصد کنسانتره بود (05/0< P). قیمت تمام شده هر کیلوگرم وزن زنده، هزینه تولید هر کیلوگرم لاشه و گوشت لخم در بره های تغذیه شده با 70 درصد کنسانتره و علوفه اسپرس کمتر از سایر تیمارها بود. خصوصیات کیفی از جمله pH، ترکیب شیمیایی و رنگ گوشت تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از علوفه اسپرس و 70 درصد کنسانتره می تواند بر عملکرد و خصوصیات لاشه بره های نر نژاد لری موثر باشد.
    کلیدواژگان: اسپرس، بره لری، صفات کمی و کیفی لاشه، کنسانتره، عملکرد
  • ایوب عزیزی*، زهرا امینی فرد صفحات 49-60

    این آزمایش با هدف تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه ای برگ تربچه در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در مرحله اول، ترکیب شیمیایی برگ تربچه تعیین شد، سپس تاثیر استفاده برگ تربچه در جیره بر فراسنجه های هضم و تخمیر با استفاده از روش تولید گاز و هضم دو مرحله ای در مقایسه با یونجه و کاه گندم بررسی شد. در مرحله دوم، اثر جایگزینی سطوح صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 گرم برگ تربچه در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی بره پرواری در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، لیگنین، کلسیم و فسفر برگ تربچه به ترتیب 135، 752، 178، 385، 281، 52، 5/17 و 85/2 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. با انکوباسیون برگ تربچه حجم کل گاز تولیدی و گوارش پذیری مواد مغذی به طور معنی داری بیشتر از کاه گندم بود (05/0 <p) و از طرفی، عمده آن ها تفاوتی با یونجه نداشت. استفاده از سطوح مختلف برگ تربچه در جیره غذایی سبب افزایش گوارش پذیری شکمبه ای ماده خشک و ماده آلی شد (05/0 <p). در کل، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که برگ تربچه دارای ارزش تغذیه ای قابل توجهی نسبت به کاه گندم است و از نظر گوارش پذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبه ای قابلیت مقایسه با یونجه را دارد. استفاده از سطح 200 گرم این پسماند در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: برگ تربچه، تخمیر، ترکیب شیمیایی، تولید گاز، گوارش پذیری
  • محمدحسین نعمتی* صفحات 61-74

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر افزودن داروی آهسته رهش نیتروگلیسیرین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و هورمونی جوجه های گوشتی تحت شرایط القای آسیت انجام شد. تعداد 500 قطعه جوجه گوشتی نر در سن هفت روزگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار، مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- گروه شاهد مثبت (بدون القاء آسیت و بدون افزودن داروی نیتروگلیسیرین) 2- گروه شاهد منفی (القاء آسیت بدون افزودن داروی نیتروگلیسیرین، تیمارهای 3، 4 و 5 به ترتیب شامل القاء آسیت به همراه 5، 10 و 20 میلی گرم در کیلوگرم جیره از داروی نیتروگلیسیرین بودند. برای القای تنش سرمایی، از سن 15 تا 42 روزگی، دمای سالن در حد 15 درجه سانتی گراد، ثابت نگه داشته شد. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی و وزن بدن در دوره رشدی و پایانی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت لیکن استفاده از داروی نیتروگلیسیرین به میزان 20 میلی گرم در کیلوگرم منجر به بهبود معنی دار ضریب تبدیل غذایی در دوره پایانی و کل دوره شد. کارایی مصرف انرژی و پروتئین و همچنین شاخص تولید با مصرف 20 میلی گرم داروی نیتروگلیسیرین نسبت به گروه شاهد منفی به طور معنی دار بهبود یافت که قابل قیاس با گروه کنترل مثبت بود. غلظت گلوکز خون در نتیجه تنش افزایش معنی دار نشان داد. سطح هورمون T3 و نسبت T3/T4 در نتیجه تنش افزایش نشان داد و استفاده از داروی نیتروگلیسیرین منجر به کاهش آن شد.

    کلیدواژگان: تنش سرمایی، جوجه های گوشتی، فراسنجه های بیوشیمیایی، عملکرد، نیتروگلیسیرین
  • سید بابک اسدی، امیرحسین علیزاده قمصری*، سید عبدالله حسینی، محمدرضا سلیمانی صفحات 75-86

    این مطالعه برای بررسی اثرات افزودنی خوراکی ضد تنش حاوی پروبیوتیک پروتکسین، ویتامین C و بتایین در سه سویه تجاری جوجه گوشتی بر پاسخ ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در شرایط تنش گرمایی انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی یکروزه در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل3×2، شامل 2 سطح از افزودنی مورد نظر (با افزودنی و بدون افزودنی) و 3 سویه جوجه گوشتی(آربور ایکرز، راس 308 و کاب 500) با 6 تیمار، 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفتند. پرنده ها از سن 22 تا 42 روزگی، روزانه هشت ساعت تحت تنش گرمایی با دمای 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. علاوه بر فراسنجه های عملکرد، پاسخ ایمنی هومورال با تزریق وریدی سوسپانسیون پنج درصد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC)، اندازه گیری و تیتر اولیه و ثانویه آنتی بادی تعیین شدند. در سن 42 روزگی، نمونه های خون برای اندازه گیری فراسنجه های سرم شامل کل پروتئین، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL جمع آوری شدند. نسبت هتروفیل به لنفوسیت و نیز فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز در سن 42 روزگی مورد بررسی قرار گرفتند. در بین فراسنجه های مورد ارزیابی، تنها غلظت LDL تحت تاثیر سویه های آزمایشی قرار گرفت (p <0.05) و کمترین غلظت LDL سرم در سویه آربور ایکرز دیده شد. بطور کلی، سویه و افزودنی خوراکی به کار رفته در این آزمایش، تاثیر معنی داری بر پاسخ ایمنی و پایداری اکسیداتیو ماهیچه سینه در جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی نداشتند.

    کلیدواژگان: افزودنی خوراکی ضد تنش، ایمنی، تنش گرمایی، جوجه های گوشتی، وضعیت آنتی اکسیدانی
  • داود خداپرست*، محمدامیر کریمی ترشیزی، شعبان رحیمی صفحات 87-100

    به منظور بررسی تاثیر پودر پر آبکافت قلیایی بر عملکرد بلدرچین تخمگذار از تعداد 64 قطعه بلدرچین بالغ در سن 40 روزگی استفاده شد. از این تعداد 48 قطعه بلدرچین ماده و 16 قطعه بلدرچین نر با نسبت سه به یک به صورت کاملا تصادفی در قفس های جداگانه، در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار مشتمل بر 4 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (استفاده از کنجاله سویا به عنوان منبع پروتئین)، تیمار 3 درصد پودر پر آبکافت قلیایی شده، تیمار 6 درصد پودر پر آبکافت قلیایی شده و تیمار 9 درصد پودر پر آبکافت قلیایی شده بود. بلدرچین ها در قفس نگهداری شده و به طور آزاد به آب و خوراک دسترسی داشتند. در طول دوره آزمایش، وزن تخم، ضریب تبدیل، توده تخم تولیدی، خوراک مصرفی و درصد تولید اندازه گیری شد و در انتهای دوره آزمایش (82 روزگی) از هر تکرار 2 قطعه پرنده انتخاب و کشتار شد و میزان مالون دی آلدهید گوشت ران و تخم بلدرچین در نمونه های تازه و نگهداری شده اندازه گیری گردید. تفاوت معنی داری در ضریب تبدیل، توده تخم تولیدی، خوراک مصرفی و درصد تولید مشاهده نشد (05/0P>). وزن تخم بلدرچین تخمگذار در کل دوره پرورش در تیمارهای 3 و 9 درصد پودر پر آبکافت قلیایی به طور معنی داری

    کلیدواژگان: بلدرچین تخم گذار، پودر پر آبکافت قلیائی، عملکرد، مالون دی آلدئید
  • محمدجواد آگاه*، علی داد بوستانی، مجید هاشمی، مظاهر صفدریان، محمدرضا هاشمی، حسن صالح صفحات 101-112

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شکل فیزیکی خوراک و نوع پروبیوتیک بر عملکرد، خصوصیات لاشه و اسیدیته محتویات روده کوچک و سکوم جوجه های گوشتی (از سن 1 تا 42 روزگی) انجام شد. تعداد 720 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 از مخلوط دو جنس در 24 واحد آزمایش و 6 تیمار با 4 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. آزمایش به صورت چند عاملی 3×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با دو شکل خوراک (آردی و پلت) و سه حالت استفاده از پروبیوتیک (بدون پروبیوتیک، پروبیوتیک پروتکسین و پروبیوتیک مولتی بهسیل) اجرا شد. نتایج نشان داد جیره های پلت شده باعث افزایش معنی دار خوراک مصرفی، افزایش وزن جوجه ها و بهبود ضریب تبدیل غذایی در دوره های پرورشی آغازین، رشدی و کل دوره شدند (01/0>P). استفاده از پروتکسین در مقایسه با جیره بدون پروبیوتیک باعث افزایش معنی دار اضافه وزن (31/56 دربرابر 78/53 گرم/پرنده/روز) و بهبود ضریب تبدیل (61/1 در برابر 73/1) جوجه ها شد (05/0>P). در مقایسه با جیره بدون پروبیوتیک، کاربرد پروبیوتیک های پروتکسین و مولتی بهسیل در جیره باعث افزایش معنی دار درصد سینه به ترتیب (62/22 و 5/21 در برابر 63/20) و کاهش معنی دار pH دیودنوم (57/5 و 59/5 در برابر 83/5)، ژژنوم (95/5 و 92/5 در برابر 16/6) و ایلیوم (58/6 و 91/6 در برابر 98/6) شد (05/0>P). نتیجه نهایی این که کاربرد پروبیوتیک در خوراک های پلت شده منجر به بهبود عملکرد پرورشی جوجه های گوشتی در مقایسه با خوراک آردی شد. از این لحاظ پروبیوتیک پروتکسین در مقایسه با پروبیوتیک مولتی بهسیل راندمان بالاتری را نشان داد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، عملکرد، اسیدیته محتویات روده، جوجه گوشتی
  • آزاده نهاردانی، تقی قورچی*، عبدالحکیم توغدری صفحات 113-124
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ضایعات پرتقال بر مصرف خوراک، قابلیت هضم موادمغذی، رفتار نشخوار، آنزیم های سلولیتیک شکمبه و فراسنجه های خونی در میش های دالاق، از 12راس میش 1-5/1 سال غیرآبستن با میانگین وزن 9/0±33 کیلوگرم استفاده شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار انجام گرفت.تیمارها شامل1- شاهد (بدون ضایعات پرتقال)، 2-تیمار حاوی 10 درصد ضایعات پرتقال، و 3- تیمار حاوی20 درصد ضایعات پرتقال بود. طول دوره آزمایش 44 روز شامل 14 روزعادت پذیری و 30 روزدوره آزمایش و نمونه برداری بود. نمونه های مدفوع در روزهای 25تا 27 به مدت سه روز از سه راس میش از هر تیمار به منظور تعیین قابلیت هضم موادمغذی جمع آوری گردید. در روز 20 دوره آزمایش فعالیت های مربوط به رفتار نشخوارمیش ها به مدت 24 ساعت برآورد گردید. خون گیری در آخر دوره قبل از خوراک دهی صبح به منظور اندازه گیری فراسنجه های خونی انجام شد. نمونه گیری از مایع شکمبه در روز 30 دوره برای اندازه گیری فعالیت سلولیتیک شکمبه ، pH و جمعیت پروتوزوآ انجام گرفت. تعیین pH بلافاصله بعداز نمونه گیری انجام شد. اضافه کردن ضایعات پرتقال در مقایسه با جیره شاهد باعث افزایش جمعیت پروتوزوآ، زمان استراحت، آنزیم خارج سلولی میکروکریستالین و کل آنزیم میکروکریستالین و کاهش زمان مصرف خوراک، زمان نشخوار، زمان جویدن (خوردن+نشخوار)، قابلیت هضم ماده-خشک ، ماده آلی شد(05/0>P). با توجه به نتایج ذکر شده، می توان از ضایعات پرتقال تا سطح 20 درصد در جیره میش ها بدون تاثیر منفی برعملکرد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تفاله پرتقال، قابلیت هضم، رفتار نشخوار، فعالیت آنزیم، فراسنجه ای خونی
  • مریم آرین فر، محمد رکوعی*، غلامرضا داشاب، هادی فرجی آروق صفحات 125-140

    هدف از این مطالعه، برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات منحنی شیردهی (تولید اولیه، نرخ رسیدن به اوج تولید، پارامتر مرتبط با حداکثر تولید، تغییرات شیب منحنی بعد از رسیدن به اوج تولید، زمان رسیدن به اوج تولید، مقدار تولید در اوج، تداوم شیردهی) برازش داده شده توسط تابع روک و تاثیر هم خونی بر این پارامترها برای گاوهای هلشتاین ایران بود. بدین منظور از رکوردهای روزآزمون تولید شیر مربوط به سه دوره شیردهی اول که بین سال های 1362 تا 1396 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده بود، استفاده گردید. پارامترهای تابع روک برای همه حیوانات محاسبه شد و از روی پارامترهای منحنی، زمان و مقدار تولید در اوج و تداوم شیردهی محاسبه گردید. برآورد مولفه های واریانس و پارامترهای ژنتیکی صفات با استفاده از تجزیه و تحلیل تک صفتی و دوصفتی توسط روش نمونه گیری گیبس با استفاده از نرم افزار Gibbs3f90 انجام شد. اثر هم خونی روی بیشتر صفات منحنی به خصوص صفاتی که وراثت پذیری بالاتری داشتند، منفی بود و همچنین سبب افت تداوم تولید شیر شد. دامنه وراثت پذیری صفات مزبور از 0003/0 تا 086/0 متغیر بوده و بیشترین میزان وراثت پذیری مربوط به صفات تداوم شیردهی (086/0) در شکم دوم زایش و مقدار تولید در اوج شیردهی (067/0) در شکم سوم زایش بود. به طور کلی، پارامترهای منحنی شیردهی وراثت پذیری پایینی داشتند؛ بنابراین انتخاب ژنتیکی برای این صفات در کوتاه مدت نتایج مطلوبی را نشان نخواهد داد و تغییر در شرایط محیطی و مدیریتی برای بهبود این صفات تاثیرگذارتر خواهد بود

    کلیدواژگان: تابع روک، گاو هلشتاین، تداوم شیردهی، وراثت پذیری
  • جعفر جمعدارزنوزق، محمد مرادی شهربابک*، اردشیر نجاتی جوارمی صفحات 141-154
    ایجاد و حفظ آبستنی در نشخوار کنندگان و به ویژه گاوهای شیری جهت تداوم تولید ضروری است. لانه گزینی جنین در رحم یک فرآیند ضروری برای حفظ آبستنی و شامل ارتباطات پیچیده بین جنین و اندومتریوم مادری است. بررسی ژن ها و مکانیسم های تنظیم کننده شروع لانه گزینی برای درک فرآیند لانه‏گزینی ضروری است. در این تحقیق، برای درک بهتر اساس مولکولی لانه گزینی، پروفیل یاخته ای اندومتریوم رحمی گاوهای آبستن در طول این فرآیند در مقایسه با گاوهای غیرآبستن بررسی شد. در مجموع با مقایسه پروفیل های اندومتریوم، ژن‏های دارای تفاوت بیانی شناسایی شد. بدین ترتیب بعد از پیش پردازش و تجزیه داده ها و انجام فراواکاوی، اثرات متقابل بین ژنی با استفاده از روش داده کاوی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با بازسازی شبکه و جستجوی ماژول های مهم و عملکردی، تعداد چهار ماژول اصلی شناسایی گردید. مهم ترین ژن های موجود شامل CLU، ACTA2، MX1، MX2، C1S، COL3A1، S100A11، NID1، SELL، PTN و CDH13 بودند. مشاهدات این تحقیق توصیه می کند که ماژول های شناسایی شده می توانند نشانگرهای مناسبی برای شروع پذیرش رحمی و لانه گزینی جنینی باشند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، رحم، شبکه ژنی، ماژول عملکردی
  • سحر علی آبادی، سید رضا هاشمی*، داریوش داودی، سعید حسنی، سمیرا شکیبا صفحات 155-166
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر اسید ارگانیک و نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زیولیت بر عملکرد، مورفولوژی روده، و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی انجام گرفت. تعداد 375 قطعه جوجه گوشتی از مخلوط دو جنس در 5 تیمار شامل: 1) تیمار شاهد، 2) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زیولیت، 3) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زیولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات نقره، 4) تیمار شاهد مکمل شده با 5/1 گرم اسید ارگانیک در کیلوگرم جیره و 5) تیمار شاهد مکمل شده با 1% زیولیت پوشش داده شده با 5/0% نانوذرات نقره به علاوه 5/1 گرم اسید ارگانیک در کیلوگرم اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایشی در شاخص های عملکرد اختلاف معنی داری با تیمار شاهد نداشتند (05/0< p). تغذیه جوجه های گوشتی با تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زیولیت موجب کاهش جمعیت کل باکتری های بی هوازی سکوم در روز 21 دوره پرورش شد(05/0>P). افزایش جمعیت لاکتوباسیل های ایلیوم در تمامی تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد در روز 42 دوره پرورش مشاهده شد و بیشترین مقدار لاکتوباسیل های سکوم در هر دو تیمار حاوی اسیدارگانیک مشاهده شد (05/0>P). تغذیه جوجه های گوشتی با تیمار حاوی نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زیولیت موجب افزایش ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت، مساحت پرز و ضخامت لایه ماهیچه ای و کاهش عمق کریپت و عرض پرز نسبت به تیمار شاهد شد (05/0>P). به طور کلی، نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زیولیت موجب افزایش لاکتوباسیل ها در روده شد که می تواند به عنوان محرک رشد و سلامت به صورت مکمل در تغذیه طیور استفاده گردد.
    کلیدواژگان: جمعیت میکروبی، جوجه گوشتی، عملکرد، مورفولوژی روده، نانوذرات نقره
  • کریم نوبری*، محمود وطن خواه، سید داود شریفی، ناصر امام جمعه کاشان، مهدی مومن، عبدالله کاویان صفحات 167-182

    همه نژادهای گوسفندان بومی ایران بجز نژاد زل، دنبه دار هستند و علیرغم درصد چربی لاشه کمتر بره های نر نسبت به ماده ها، دارای وزن دنبه بیشتری می باشند. استفاده از میزان تنوع درون نژادی جهت تغییر ژنتیکی مستلزم اندازه گیری دقیق وصحیح وزن دنبه در دام های تحت انتخاب می باشد. هدف این مطالعه مقایسه روش های مدل سازی شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و مدل خطی جهت پیش بینی وزن دنبه در گوسفند از روی وزن بدن و اندازه های مختلف ابعاد دنبه بود. برای مدل سازی جهت برآورد وزن دنبه، تعداد 32 بره از نژادهای شال و زندی، آمیخته های زندی×شال، زل×زندی و زل×شال تهیه گردید. ورودی های مدل شامل نوع تولد، جنسیت، نژاد، عرض بالای دنبه، عرض میانی دنبه، عرض پایین دنبه، ارتفاع دنبه و وزن بدن قبل از کشتار و خروجی مدل وزن دنبه بود. صفات وزن بدن، نژاد و عرض میانی دنبه به ترتیب با مقادیر 83/0، 82/0- و 80/0 دارای بیشترین همبستگی با وزن دنبه داشتند. پارامترهای برازش بهترین مدل شبکه عصبی مصنوعی دارای ضرایب تبیین 99/0 و مجذور میانگین مربعات خطای(RMSE) 3/70 گرم بودند. میزان پارامترهای مذکور در مدل خطی به ترتیب 89/0 و 86/263 گرم بود. نتایج حاصل از بسط مطالعه اصلی، وجود پیچیدگی روابط متقابل بین ورودی های مدل را نشان داد. این پژوهش امکان پیش بینی دقیق و صحیح وزن دنبه نژادها و آمیخته های مختلف را با استفاده از شبکه عصبی به اثبات رساند. این مطالعه همچنین نشان داد که برآورد وزن دنبه از روی صفات قابل اندازه گیری در گوسفند با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی با صحت و دقت بیشتری نسبت به مدل خطی انجام می شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی، شبکه عصبی، آمیخته، وزن دنبه، کیفیت لاشه
  • شادی الماسی، میلاد منافی*، مهدی هدایتی، روح الله کریمی صفحات 183-196

    این آزمایش جهت بررسی مقایسه اثر انگور یاقوتی (V. venifera) با پاداکسنده تجاری (BHT) بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی و خصوصیات لاشه در جوجه های گوشتی انجام گرفت. 150 قطعه جوجه یک روزه گوشتی سویه راس 308 جنس نر، در پنج گروه آزمایشی، سه تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کامل تصادفی به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه های آزمایشی شامل: شاهد (جیره پایه بدون هیچ گونه افزودنی)؛ جیره پایه به همراه 150 ppm عصارهمتانولی انگور؛ جیره پایه به همراه سه درصد تفاله انگور؛ جیره پایه به همراه سه درصد عصاره آبی انگور و جیره پایه به همراه 200 ppm پاداکسنده تجاری BHT بودند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد استفاده از گروه های آزمایشی بکار گرفته تاثیر معنی داری از لحاظ آماری بر پارامتر های عملکردی شامل وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی، آنزیم های کبدی و اجزای روده نداشتند.گروه آزمایشی تفاله انگور یاقوتی به میزان سه درصد در جیره جوجه های گوشتی منجر به کاهش معنی دار کلسترول، تری گلیسیرید، LDL و افزایش معنی دار میزان HDL سرم خون گردید. در رابطه با خصوصیات لاشه نیز سبب افزایش معنی دار وزن نسبی لاشه، سینه و کاهش وزن سنگدان و کبد در جوجه های گوشتی در مقایسه با گروه آزمایشی شاهد گردید. بنابر این با توجه به نتایج حاصل، گروه آزمایشی حاوی تفاله انگور یاقوتی می تواند جایگزین مناسبی برای پاداکسنده تجاری BHT به-منظور بهبود فراسنجه های بیوشیمیایی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: انگور یاقوتی، پاداکسنده، جوجه گوشتی، خصوصیات لاشه، شاخص های عملکردی
|
  • Sirvan Nasimi, M. Sharafi *, Abdolhossein Shahverdi Pages 3-14
    Serotonergic axis has an important role in reproductive process of breeder rooster flocks. The aim of this study was to evaluate semen quality parameters of Ross old broiler breeder roosters, which received serotonin inhibitor (PCPA). In this study, 16 Ross broiler breeder rooster assigned into four groups and received 0, 20, 40 and 80 ppm PAPA during 4 weeks. Then semen samples were collected and frozen. After freezing-thawing process, motion parameters, viability, membrane integrity, morphology, acrosome integrity, mitochondria activity, lipid peroxidation and DNA fragmentation were evaluated. In results, using 20 and 40 ppm PCPA improved total motility, progressive motility, membrane integrity, acrosome integrity, viability and decreased apoptosis rate in frozen-thawed semen samples. Using PCPA did not have any significant effect on morphology, mitochondria activity, lipid peroxidation and DNA fragmentation of semen samples. It seems to using 20 and 40 ppm PCPA could be a suitable method to improve Ross old broiler breeder rooster semen quality parameters after freezing-thawing process.
    Keywords: sperm freezing, Sperm evaluation, PCPA, rooster
  • Khalil Mirzadeh *, Saba Beiranvand, Saleh Tabatabaeivakili, Tahereh Mohammadabadi, Amin Kazemizadeh Pages 15-24
    The use of the plant Tribulus Terrestris can improve semen quality in some mammals and birds. However, little information is available about adult male lambs. The purpose of this experiment was to investigate the effect of different levels of Tribulus terrestris on quantitative and qualitative characteristics of sperm of mature male lambs. In this study, 18 lambs of the arabi lambes age 3 monthes and average body weight 16.14±2 were divided into three groups of six in a completely randomized design, and received different levels of Tribulus terrestris including three groups: 1) without Tribulus terrestris (control), 2) 15 g/kg DM Tribulus terrestris and 3) 30 g/kg DM Tribulus terrestris for 5 months. The spermatogenesis was carried out by the electrocautery device two times a week from lambs after feeding Tribulus Terrestris. Quantitative and qualitative semen parameters including seminal volume and pH, sperm concentration, motility, survival and morphological abnormalities of sperms were evaluated. Results showed, the lowest semen volume was in the control group (p < 0.05). The highest concentration, motility and survival of sperm were from 15 g of Tribulus terrestris (p < 0.05). The level of 30 g of Tribulus terrestris showed the highest morphological abnormalities of sperm (p < 0.05). Mean pH was not affected by experimental treatments (p < 0.05). In conclusion, considering to all the measured parameters, adding 15 g of Tribulus terrestris per kilogram dry matter to the diet improved the quantitative and qualitative characteristics of sperm in the freshly mature arabi lambs.
    Keywords: Sperm, Lamb, Tribulus Terrestris, Motility, viability
  • Hossein Emrani *, Soheil Mirhabibi, Saber Jolokhani Pages 25-32
    The β-lactoglobulin gene (β-LG) has been considered to be one of the most important genes involved in the milk productin related traits. In the present research, the association of β-LG polymorphism with breeding values for milk production related traits was investigated in Brown Swiss cattle. The data of this study was collected from the Golpayegan dairy farm. In this study, genomic DNA was extracted from 150 blood samples by modified salting out method. Following this stage, a fragment of 247 bp was amplified and used for enzymatic digestion. The HaeIII restriction enzyme was used to digest of 247 bp of gene. The results showed that genotypes AA, AB and BB of the β-LG gene were estimated to have frequencies of 0.24, 0.48 and 0.28, respectively. These Genotypes were distributed according to the Hardy-Weinberg equilibrium.Genetic parameters were estimated by the restricted maximum likelihood (REML) method using DFREML program. Heritability and repeatability for milk yield traits were estimated to be 0.154 and 0.309, respectively. The statistical analysis based on the General Liner Models revealed that there is no significant effect for β-LG genotypes on the milk yield breeding values.
    Keywords: Candidate Gene, β-lactoglobulin, Brown Swiss Cattle, milk production
  • Behrouz Yarahmadi *, Mohsen Mohamadi Saei, Nader Papi, Karim Ghorbani Pages 33-48
    This research was conducted to investigate the effect of replacement sainfoin forage with alfalfa in dietary concentrate level on growth performance and quantitative and qualitative carcass traits of Lori male lambs. Accordingly, 54 male of Lori lamb with a mean live weight of 30 kg were selected. Treatments included two levels of forage (alfalfa and sainfoin) and three levels of concentrate (60, 70 and 80%). The experiment was conducted as factorial with completely randomized design (3×2) with three replications (replication each consist of three lamb). The results showed the most daily gain and the best feed conversion ratio, carcass yield, the percentage of lean meat were related to lambs fed with sainfoin and 70% concentrate. The production cost per kilogram of carcass and lean meat of lambs fed sainfoin and 70% concentrate were lower than other treatments. The qualitative properties such as pH, chemical composition and meat color were not affected by exrimental diets. In general, the results this research showed that using from sainfoin forage and 70% concentrate can be effect on performance and carcass characteristics of Lori male lambs.
    Keywords: Sainfoin, concentrate, performance, Quantitative, qualitative carcass traits, Lori lamb
  • Ayoub Azizi *, Zahra Aminifard Pages 49-60

    This experiment was conducted to determine chemical composition and nutritive value of radish leaf (RL) in vitro. In the first stage, chemical composition of radish leaves were determined, then its fermentation parameters and nutrients disappearance was investigated using in vitro gas production (GP) and two-stage nutrient digestion methods compared to wheat straw (WS) and alfalfa. In the second stage, RL was included in the diet at the levels of 0, 50, 100, 150 or 200 g/kg dry matter (DM) and incubated in vitro. Results showed that DM, organic matter (OM), neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF), lignin, Ca and P content of RL were 135, 752, 178, 385, 281, 52, 17.5 and 2.85 g/kg DM, respectively. Total volume of gas production and nutrient disappearance were significantly higher in RL compared to WS (p < 0.05), and most of these parameters were comparable with alfalfa. Including different levels of RL in the diet increased DM and OM disappearance (p < 0.05). Highest and lowest short chain fatty acids, and two-stage DM and NDF disappearance were observed by incubation of diet containing 200 g RL and control diet, respectively (p < 0.05). Overall, results of the present study showed that radish leaf has better nutritive value than that of WS, and it is comparable with alfalfa in term of rumen digestion of fermentation. Inclusion of this by-product in the diet up to 200 g/kg DM is recommended.

    Keywords: chemical composition, Digestibility, fermentation, Gas production, Radish leaf
  • MohammadHossein Nemati * Pages 61-74

    This experiment was conducted to evaluate the effect of addition of a nitroglycerin (NG) slow release drug on performance, blood and hormonal parameters of broiler chicks under ascites induction conditions. A total of 500 broiler chicks at 7 days of age were used in a completely randomized design with 5 treatments, 5 replicates and 20 chicks per each replication. The experimental treatments included: 1) positive control group (without induction of ascites and without addition of NG); 2) negative control group (induction of ascites without adding NG, treatments 3, 4 and 5, including induction of ascites with 5, 10 and 20 mg/kg NG in diet, respectively. In order to induce cold stress, the temperature was fixed at 15oC from 15 until 42 day of age. The results showed that the feed intake and body weight were not affected by experimental treatments in the growth and finisher period, but the use of nitroglycerin (20 mg / kg) resulted in a significant improvement in the feed conversion ratio (FCR) during the finisher and the whole period. Efficiency of energy and protein consumption as well as production index significantly improved with consumption of 20 mg NG compared to negative control group, which was comparable to that of control group. The concentration of blood glucose was significantly increased as a result of stress. The levels of T3 and T3 / T4 ratios increased by stress and decreased by using NG.

    Keywords: Cold stress, broilers, biochemical parameters, performance, nitroglycerin
  • Seyyed Babak Asadi, AmirHossein Alizadeh Ghamsari *, Sayed Abdoullah Hosseini, MohammadReza Soleymani Pages 75-86

    This study was conducted to investigate the effects of anti-stress feed additive containing probiotic Protexin®, vitamin C and betaine in three commercial broiler strains on immune responses, some blood parameters and oxidative stability of breast muscle under heat stress conditions. A total of 720 one-day-old broiler chicks were used in a completely randomized design as a 2×3 factorial arrangement consisting 2 levels of additive (with and without) and three broiler strains (Arbor Acres, Ross 308 and Cobb 500) with 6 treatments, 4 replicates and 30 birds in each replicate. The birds were exposed to heat stress (37 °C) for 8 hours daily from 22 to 42 days of age. In addition of performance parameters, humoral immune response was measured by intravenous administration of 5% sheep red blood cell (SRBC) suspension and primary and secondary antibody titers were determined. At 42 day of age, blood samples were collected to measure blood serum parameters including total protein, cholesterol, triglyceride, HDL and LDL. The heterophile to lymphocyte ratio and also glutathione peroxidase and super oxide dismutase enzyme activities were evaluated at 42 day of age. Among the evaluated parameters, only LDL concentration was affected by experimental strains (p < 0.05) and the minimum serum LDL concentration was observed in Arbor Acres strain. Generally, the strain and feed additive used in this experiment had no significant effect on immune response and breast muscle oxidative stability of heat-stressed broilers.

    Keywords: Antioxidant status, Anti-stress feed additive, broilers, Heat stress, Immunity
  • Davood Khodaparast *, M. A. Karimi Torshizi, Shaban Rahimi Pages 87-100

    In order to evaluate the effect of alkaline hydrolyzed feather meal on performance and lipid oxidation of meat and egg of laying quails, 64 adult quails at 40 day of age were used. Forty eight female and 16 male quails were randomly used in three to one proportion in separate cages in a completely randomized design with 4 treatments and 4 replicates of 4 birds in each. The experimental treatments consisted of control (containing soybean meal as major protein source), and treatments containing 3%, 6% and 9% alkaline hydrolyzed feather meal, respectively. During the experimental period, egg weight, feed conversion ratio, egg mass, feed intake and egg production percentage were measured. At the end of experimental period (82 days of age), two birds per cage were selected, slaughtered and the malondialdehyde content in fresh and stored meat and egg samples were determined. The results of this experiment showed that no significant difference was observed in feed conversion ratio, egg mass, feed intake and egg production percentage (P>0.05). The weight of egg in treatments containing 3 and 9 alkaline hydrolyzed feather meal was significantly (p < 0.05) decreased when compared with control and treatment containing 6% alkaline hydrolyzed feather meal in whole experimental period. The malondialdehyde content of meat and egg of laying quails was significantly (p < 0.05) decreased in groups fed alkaline hydrolyzed feather meal when compared to control treatment. The results of this study showed that the use of alkaline

    Keywords: Alkaline hydrolyzed feather meal, Laying quail, malondialdehyde, performance
  • MohammadJavad Agah *, Alidad Boostani, Majid Hashemi, Mazaher Safdarian, MohammadReza Hashemi, Hassan Saleh Pages 101-112

    The aim of this study was to investigate the effect of physical form of the diet and the type of probiotic on performance, carcass characteristics and acidity of the small intestine and cecum contents of broilers (from 1 to 42 days of age). Seven hundred and twenty day old Ross broilers were randomly distributed to 24 experimental units and 6 dietary treatments (4 replicates with 30 birds in each). The completely randomized design with factorial arrangement 2×3 with two forms of feed (mash and pellet) and three modes of using probiotic (without probiotic, probiotics Protoxin and Multi Behsil) were used. The results showed that pelleting diets resulted in greater feed intake (FI), weight gain (WG) and improved feed conversion ratio (FCR) during starter, grower and overall period (p < 0.01). The use of Protexin compared to the absence of probiotics resulted in a significant increase in WG (56.31 vs. 53.78 g/bird/day) and improved FCR (1.61 vs. 1.73) (p < 0.05). The use of probiotic supplementation in the diet caused a significant increase in the breast percentage (22.62 and 21.5 vs. 20.63) and decrease in the pH of duodenum (5.57 and 5.59 vs. 5.83), jejunum (5.95 and 5.92 vs. 6.16) and ileum (6.58 and 6.91 vs. 6.98), respectively (p < 0.05). Based on the results of this study, it can be concluded that the use of probiotic in pellet diets has led to improved breeding performance of broiler chickens compared to mash form diet. In this regard, Protexin compared to the Multi Behsil probiotic showed higher efficacy.

    Keywords: Probiotic, performance, Intestinal Acidity, Broiler Chickens
  • Azadeh Nahardani, Taghi Ghoorchi *, Abdolhakim Toghdory Pages 113-124
    In order to investigate the effect of different levels of orange waste on feed consumption, digestibility of nutrients, ruminal behavior, cellulase enzymes and blood parameters in Dalagh ewe, 12 Dalagh ewes with age of 1-1.5 years and with average body weight of 33.4 ± 0.9 was used. This experiment was conducted in a completely randomized design with three treatments and four replications. The treatments consisted of 1- control treatment, 2- treatment containing 10 percent of orange waste, and 3- treatment containing 20 percent of orange waste. The whole period of the experiment was carried out in 44 days, consisting of 14 days of adaptation period and 30 days for sampling period. Fecal samples were collected on days 25 to 27 for three days and three animals from each treatment for determine digestibility. On the day 20, activities on rumination behavior of ewes were estimated for 24 hours. Blood samples were taken at the end of period before the morning feeding to measure blood parameters. Sampling from ruminanl fluid 3h after morning feeding was done day 30 to measure pH, protozoan population and acivity of fibrolytic enzyme. The orange waste effectively increased protozoa, resting time, extracellular micro crystalline and total micro crystalline and decreased eating time, rumination time, chewing time, digestibility of dry matter and organic matter compared with the control diet . According to the results mentioned , orange waste can be used up to 20% of the diet of ewes without any adverse effect on growth performance
    Keywords: Orange waste, ewe, Blood parameters, Digestibility, cellulase enzyeme
  • Maryam Arianfar, Mohammad Rokouei *, GholamReza Dashab, Hadi Faraji Arough Pages 125-140

    The aim of this study was to estimate the genetic parameters of lactation curve traits (milk yield at beginning of lactation, the rate to reach peak yield, a parameter related to maximum milk yield, the changes in curve shape after reaching maximum yield, peak time, peak milk, persistency) was fitted by Rook function and the inbreeding effect on these parameters for Holstein cows in Iran. For this purpose, the test-day milk yield records of the first three lactations that were collected by the Animal Breeding Center of Iran from 1983 to 2017, were used. The Rook function parameters were calculated for all animals and the peak time, peak milk and persistency were estimated from the curve parameters. The estimation of variance components and genetic parameters of traits were performed by single and two- trait analysis via Gibbs sampling method using of Gibbs3f90 software. The effect of inbreeding was negative on the most of the traits; especially those had a higher heritability and also decreased milk production persistency. The heritability range of the aforementioned traits varied from 0.0003 to 0.086 and the highest heritability was related to persistency trait (0.086) in second lactation and peak milk (0.067) in third lactation. In general, the parameters of the lactation curve had a low heritability, so genetic selection would not show favorable results and changes in environmental and management conditions could be more effective for improving these traits.

    Keywords: Rook function, Holstein cow, Persistency, heritability
  • Jafar Jamdar, Mohammad Moradi Shahrbabak *, Ardeshir Nejati Jvaremi Pages 141-154
    Establishment and maintenance of pregnancy are essential for product persistency in ruminants, and especially in dairy cattle. Embryo implantation into the uterus is an essential process for the maintenance of pregnancy, and involves complex interactions between the embryo and maternal endometrium. Examination of genes and mechanisms regulating the initiation of implantation is necessary to understand implantation process. In this study, in order to better understand the molecular basis of implantation, we undertook the transcriptome profiling of endometrial cells of pregnant with non-pregnant cows, during this period. In total differentially expressed genes were identified with the comparison of the endometrial profiles. Thus, after preprocessing and analysis of data and meta-analysis, gene interactions were investigated using data mining approach. Also with the reconstruction of network and search for important and functional modules, we found 4 main modules. The most important genes contained CLU, ACTA2, MX1, MX2, C1S, COL3A1, S100A11, NID1, SELL, PTN and CDH13. The results of this study suggest that identified modules can be used as markers for uterus receptivity, and embryo implantation.
    Keywords: Data Mining, Functional module, gene network, Uterus
  • Sahar Aliabadi, S. R. Hashemi *, Darush Davoodi, Saeed Hasani, Samira Shakiba Pages 155-166
    The aim of this study was to invastigate the effect of organic acids and silver nanoparticles coated on zeolite on performance, intestinal morphology and gastrointestinal microbial population in broiler chickens. A total of 375 one-day old broiler chickens were randomly assigned to 5 diets including: (1) a basal diet (control), (2) the basal diet containing 1% zeolite, (3) the basal diet containing 1% of zeolite-coated with 0.5% silver nanoparticles, (4) the basal diet containing 1/5 g/kg Organic acids and (5) the basal diet containing 1% of zeolite-coated with 0.5% of silver nanoparticles and 1/5g/kg organic acids. The experimental treatments had no significant effect on performance characterization of birds (P>0.05). Total count of anaerobic bacteria in ceca was decreased on silver nanoparticles coated on zeolite treatment on 21 d of experiment (p < 0.05). The number of lactobacillus bacteria in ileum was increased in all of treatments compared to the control group on 42 d of experiment (p < 0.05) and both tretments contain with organic acid were the most number of lactobacillus bacteria in ceca (p < 0.05). The use of silver nanoparticles coated on zeolite in chickens significantly increased villi length, villi/crypt depth, villus surface area, muscular layer thickness and decreased crypt depth and villus width compared to control treatment (p < 0.05). In conclusion silver nanoparticles coated on zeolite in broilers diet can increase intestinal lactobacillus and could be used as growth and health promoter supplements in broiler chickens feed.
    Keywords: Broiler, Intestinal morphology, Microbial population, performance, Silver nanoparticles
  • Karim Nobari *, Mahmoud Vatankhah, Sayed Davood Sharifi, Nasser Emam Jomea Kashan, Mehdi Momen, Abdollah Kavian Pages 167-182

    All breeds of Irannians sheep except Zel has a fat tail, and despite their lower carcass fat percentage, male lambs have higher fat-tail weight. Using within breed genetic variation requires accurate and precise measuring of fat tail weight on candidates of selection. The aime of this study was comparision of artificial neural network (ANN) modeling and linear modeling methods to prediction of fat tail weight, using body weight and different tail dimensions. 32 lambs of Chal and Zandi breeds,crosses of Zandi×Chal,Zel×Zandi and Zel×Chal hybrids were used for modeling to an estimation of fat-tail weight. Inputs of the model was birth type, sex, breed, upper width , mid width and lower width of fat tail,fat tail height and body weight, output of the model was fat tail weight. body weight, genotype, and fat tail mid-width had the largest positive correlations with fat-tail weight,0.83,-0.82 and0.80,respectively. The adequacy parameters of the best artificial neural network model had a coefficient determination of 0.99 and a mean squared error(RMSE)of 70.3g. The values of these estimated parameters by the multiple linear model were 0.891 and 263.86, respectively. The results of the extension of the original study showed the complexity of the interactions between the model inputs. Present research approved to accurate and unbiased estimation of tail weight of different breeds and crosses using artificial neural network. Furthermore, present study showed that ANN model can be used for accurate and presise estimation of fat tail weight using measured traits on sheep,than linear model.

    Keywords: modeling, Neural network, Crossbreed, Fat-tail weight, Carcass quality
  • Shadi Almasi, Milad Manafi *, Mahdi Hedayati, Rouhollah Karimi Pages 183-196

    The current experiment was conducted in order to compare the effects of Yaghooti Grape (V. venifera) along with commercial antioxidant of Butylated hydroxytoluene (BHT) on performance, biochemical parameters and carcass characteristics of broilers. 150 day-old Ross 308 male chicks were randomly distributed in to 5 experimental treatments with 3 replicates and 10 chicks per replicate in completely randomized design manner for 42 days. Experimental groups were: Control (basal diet with no additive); Basal diet with 150 ppm Yaghooti grape Methanolic extraction; basal diet with 3% Yaghooti grape pulp; basal diet with 3% Yaghooti grape juice and basal diet with 200 ppm BHT. Results showed that different dietary treatments had no significant impact on performance including body weight, feed consumption and feed conversion ratio, liver enzymes and intestinal components in all studied treatments, compared to control group. Application of 3% of grape pulp in broiler diet led to significant reduction in cholesterol, triglyceride, LDL and increase in blood serum HDL. For carcass characteristics, grape pulp has significantly increased relative carcass and breast weights and reduction in gizzard and liver weights in broilers, compared with control group. Therefore, it can be concluded that treatment with Yaghooti grape pulp can be a suitable replacer for BHT commercial antioxidant in terms of biochemical parameters and carcass characteristic’s improvement in commercial broilers.

    Keywords: Yaghooti grape, Antioxidant, Broiler, Carcass characteristics, performance