فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 26، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عیسی سلگی*، حسین علی پور، فرشید مجنونی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    آلودگی فلزات سنگین در محیط زیست با سرعت نگران کننده ای رو به رشد است و به یک مشکل مهم در سراسر جهان تبدیل شده است. هدف از این مطالعه تعیین توزیع غلظت فلزات انتخابی (کادمیوم، سرب، روی و مس) در کبد، آبشش، کلیه و عضله کفال طلایی در نوشهر در جنوب دریاچه خزر و نیز ارزیابی خطر مصرف مرتبط با آن بود.

    مواد و روش ها

    در مجموع 42 نمونه به طور تصادفی از نوشهر در خرداد 1395 با استفاده از تور پره ساحلی جمع آوری و سپس به آزمایشگاه منتقل شدند. تعیین غلظت فلزات سنگین در بافت های ماهی با استفاده از دستگاه جذب اتمی  به روش کوره گرافیتی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تجمع فلزات در بافت کبد بالاتر از کلیه، آبشش و عضله برای همه فلزات بود و غلظت روی نسبت به کادمیوم، سرب و مس در تمام بافت های مورد مطالعه بالاتر بود. حداکثر غلظت سرب؛ 94/2، کادمیوم؛ 18/1، مس؛ 46/15 و روی؛ 54/141 میلی گرم بر کیلوگرم در کبد مشاهده شد؛ درحالی که کمترین میزان فلزات سرب؛ 10/1، کادمیوم؛ 67/0، مس؛ 54/9 و روی؛ 85/33 میلی گرم بر کیلوگرم در عضله کفال ماهی اندازه گیری شد. ارزیابی خطر سلامت انسان براساس جذب روزانه (Estimated daily intake) و پتانسیل خطر (Target hazard quotients) نشان داد که جذب فلزات با مصرف عضله ماهی منجر به خطر قابل ملاحظه ای برای انسان نمی شود.

    نتیجه گیری

    غلظت فلزات سنگین در عضله کفال طلایی کمتر از حداکثر حد مجاز استاندارد سازمان بهداشت جهانی WHO بود. بااین حال، نتایج نشان داد که غلظت بالای برخی فلزات سنگین در کبد، آبشش و کلیه برای کفال طلایی هشداردهنده و در حال حاضر یک خطر قابل ملاحظه برای سلامت انسان است. بااین وجود، نیاز به بررسی های بیشتر در مطالعات آینده دارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، کفال طلایی، دریاچه خزر
  • مهدی جهانبخش، افشین افشار *، شراره مومنی فعلی، طاهره ابراهیمی، مرتضی میرزایی، ملیحه فرید، مهدیه پابست صفحات 15-23
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل اصلی فساد و تجزیه مواد غذایی قارچ ها هستند. عفونت های قارچی در گیاهان منجر به کاهش بازده و کیفیت محصول می شود که این امر زیان های اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. آفلاتوکسین ها متابولیت های ثانویه قارچی هستند که در شرایط مناسب می توانند مواد غذایی انسان و حیوان را آلوده نمایند، که این مسئله به عنوان یک مشکل بزرگ در زمینه بهداشت و سلامت عمومی در نظر گرفته می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی آفلاتوکسین B1 در آرد و سبوس گندم کارخانجات استان البرز می باشد.  

    روش بررسی

    در این تحقیق 180 نمونه آرد گندم در طی فصل تابستان در سه نوبت و همزمان از 20 کارخانه از سه محصول آرد تولیدی تافتون و لواش، آرد بربری و آرد سنگک  و بصورت مجزا 60 نمونه سبوس گندم از 20 کارخانه فعال آرد سازی استان البرز جمع آوری شد. نمونه های جمع آوری شده از لحاظ آلودگی به آفلاتوکسین B1 توسط HPLC مورد سنجش و بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون ANOVA یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، 144 نمونه از 180 نمونه آرد مورد بررسی و 54 نمونه از 60 نمونه سبوس گندم، به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند. آلودگی مذکور در محدوده مجاز استاندارد جهانی و سازمان استاندارد ایران قرار داشت. بیشترین میزان میانگین غلظت آفلاتوکسین B1 در آرد سنگگ 5/0، آرد بربری 4/0 و آرد لواش 3/0  نانو گرم بر گرم (ng/g) تعیین گردید. همچنین بیشترین مقادیر این سم در سبوس گندم ng/g 99/0 شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    تمامی نمونه های مورد بررسی در این مطالعه از نظر میزان آفلاتوکسین B1 در حد مجاز تعیین شده توسط استاندارد ملی ایران و استاندارد جهانی در حد قابل مصرف بود، بنابراین به عنوان عاملی نگران کننده مطرح نیست و خطری مصرف کنندگان را تهدید نمی کند.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، آردگندم، سبوس گندم، HPLC
  • ملیحه عباس زاده*، روح الله میرزایی، اسراء بختیاری صفحات 24-44
    زمینه و هدف

    هدف مطالعه حاضر ارزیابی آلودگی احتمالی فلزات سنگین در خاک اطراف معدن ونارچ استان قم با استفاده از شاخص های آلودگی و روش شبکه های عصبی مصنوعی است.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی وضعیت آلودگی در اطراف معدن ونارچ استان قم، در محدوده ای به وسعت 22 کیلومتر مربع تعداد 70 نمونه خاک برداشت شد و سپس غلظت کل فلزات منگنز، سرب، روی، مس و نیکل در نمونه ها اندازه گیری شد. جهت کمی کردن خطر آلودگی خاک به فلزات سنگین از شاخص زمین انباشتگی (Igeo)، فاکتور آلودگی (CF) و شاخص بار آلودگی (PLI) و نیز شاخص ارزیابی خطر بهداشتی استفاده شد. همچنین به منظور پهنه بندی آلودگی خاک به فلزات سنگین، مدل سازی آلودگی خاک با استفاده از روش شبکه های عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بکارگیری شاخص ها نشان داد که خاک منطقه ونارچ به فلزات منگنز و سرب و تا حدی فلز مس در اثر فعالیت های معدن کاری آلوده است. اما در ارتباط با دو فلز روی و نیکل غنی شدگی قابل توجهی مشاهده نشد. ارزیابی خطر بهداشتی نشان داد که بیشترین خطر سرطان زایی و غیرسرطان زایی مربوط به عنصر سرب است و خطر سرطان زایی در کودکان بیش از بزرگسالان به دست آمد. بررسی نقشه های توزیع پراکندگی این عناصر بیانگر این نکته بود که حداکثر غلظت فلزات سنگین مورد بررسی در غرب (محوطه استخراجی معدن) و جنوب غرب منطقه (محدوده سنگ شکن) رخ داده است. همچنین غلظت تمام فلزات در نمونه های خاک سطحی منطقه ونارچ با افزایش فاصله از معدن کاهش پیدا کرده است که این نتیجه نیز تاییدی بر منشا معدنی آن ها می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که غلظت منگنز و مس و به ویژه سرب در خاک اطراف معدن منگنز ونارچ بواسطه فعالیت های معدنی افزایش یافته است. بیشترین اثر منفی زیست محیطی و بهداشتی معدن نیز از افزایش غلظت سرب در خاک منشا می گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص آلودگی، ارزیابی خطر بهداشتی، روش شبکه های عصبی مصنوعی، معدن منگنز ونارچ
  • لیلا ساداتی، صدیقه حنانی، نمام علی آزادی، افسانه عسکرخواه* صفحات 45-56
    مقدمه

    با توجه به اهمیت استانداردها در بهبود کیفیت مراکز خدمات بهداشتی درمانی و نقش برجسته واحدهای استریلیزاسیون در کنترل عفونت های بیمارستانی بالاخص عفونت های محل جراحی ، مطالعه ای باهدف"بررسی میزان رعایت استانداردهای ساختاری و عملکردی در واحدهای استریلیزاسیون بیمارستان های آموزشی درمانی استان گیلان" انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مقطعی-تحلیلی است که در سال 1398-1397 در بیمارستان های آموزشی درمانی گیلان مجهز به واحد استریلیزاسیون با استفاده از چک لیست ساختاری در دو بعد فضای فیزیکی و تجهیزات انجام شد. 30نفر پرسنل شاغل در واحدها به روش سرشماری و 360 درجه با استفاده از چک لیست عملکردی در 5 بعد رعایت اصول بهداشت،پاکسازی، بسته بندی، کنترل چرخه، نگهداری و انبار وارد مطالعه شدند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss نسخه22 مورد تجزیه تحیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در واحدهای مورد پژوهش دربعد فیزیکی 1/61درصد و تجهیزات 92/71درصد استانداردها رعایت و اختلاف معنادارای بین واحدهای مختلف از حیث ابعادساختاری وجود داشت (001/0 <p). همچنین میانگین عملکرد پرسنل شاغل 4/84درصد تخمین زده شد که بعد اصول بهداشت ضعیفترین میزان رعایت را به خود اختصاص داده است. همچنین بین عملکرد افراد و سن رابطه معنی دار منفی و بین عملکردو طول دوره ی آموزشی شان رابطه معنی دار مثبت مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    لزوم بازنگری فضاها و از بین بردن نقص تجهیزات کنترلی جهت اطمینان ازعملکرددستگاه ها، همچنین بکارگیری نیروهای علاقه مند و جوان و برگزاری دوره های آموزشی در فواصل منظم با استفاده از یک سیستم نظارتی مستمر برای ارتقای هر چه بیشتر استانداردها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: استریلیزاسیون، کنترل عفونت، استاندارد، بیمارستان
  • فریبا هدایت زاده، علیرضا ایلدرمی، نسرین حسن زاده* صفحات 57-75
    زمینه و هدف

    وضعیت نامطلوب کیفیت هوا یکی از مهم ترین مشکلات محیط زیستی است که بسیاری از شهرهای دنیا را به چالش کشیده است. در مطالعه حاضر با توجه به اهمیت ذرات معلق به عنوان یکی از مهم ترین آلاینده های اتمسفر شهر اهواز، هدف اصلی ارزیابی وضعیت کیفیت هوای این شهر از نظر ذرات معلق (PM10 و PM2.5) در سال های 1395 و 1396 است.

    مواد و روش ها

    ابتدا داده های مربوط به دو آلاینده از شبکه کنترل کیفیت هوای اهواز تهیه شد. برای بررسی وضعیت ذرات معلق و نیز تعیین سهم هر کدام از آلاینده ها در افت کیفیت هوا و نیز تعیین آلاینده مسیول از روش های USEPA-AQI و IND-AQI و نیز فاکتور بیشینه استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین غلظت سالانه برای PM10 و PM2.5 به ترتیبµg/m3  35/165 و µg/m3 26/58 مشاهده شد. براساس نتایج شاخص کیفیت هوای اهواز در این دوره براساس غلظت آلاینده PM10، 27 روز و براساس غلظت آلاینده PM2.5 در کل روزها وضعیت ناسالم بوده است. مقایسه غلظت فصلی آلاینده ها با استاندارد NAAQS نشان داد که دو آلاینده در تمام فصول از حد مجاز NAAQS بیشتر است. طبقه بندی کیفی هوا براساس IND-AQI نشان داد در تمام فصول کیفیت هوا در سطح ضعیف بوده است که براساس USEPA-AQI این وضعیت هوای اهواز کیفیت هوای ناسالم و ناسالم برای گروه های حساس را ایجاد کرده است. مقایسه دو روش نشان داد که IND-AQI در منطقه 90/273 و آلاینده شاخص PM10 است ولی براساس USEPA-AQI، آلاینده شاخص PM2.5 با مقدار AQI 93/136 بود. فاکتور EF نیز تایید کننده نتایج روش IND-AQI بود و نشان داد که آلاینده مسیول در کاهش کیفیت هوا به وضعیت ضعیف و بحرانی در این دو سال، آلاینده PM10 است.

    نتیجه گیری

    بنابراین براساس یافته ها نظارت و پایش مستمر کیفیت هوا به ویژه از نظر آلاینده PM10 یکی از استراتژی های اصلی برای کنترل آلودگی هوا در این شهر است.

    کلیدواژگان: ذرات معلق (PM10 و PM2.5)، شاخص کیفیت هوا، فاکتور بیشینه، شهر اهواز
  • فاطمه نیک پیشه کوه جهری، مریم مروتی*، مجید صادقی نیا، لیلا امانت یزدی صفحات 76-88
    زمینه

    صنایعی چون فولاد در کنار تولید ثروت و پیشرفت اقتصادی مشکلات زیست محیطی فراوانی چون آلودگی هوا، آب، خاک و تولید پسماند ایجاد می کنند. از آنجا که حفاظت از محیط زیست یکی از ارکان توسعه پایدار محسوب می شود بنابراین باید راهکارهایی اتخاذ گردد که در ضمن کاهش خطرات زیست محیطی، صنعت موجود را به سمت توسعه پایدار پیش ببرد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و مدیریت ریسک زیست محیطی شرکت ذوب و فولاد اردکان با استفاده از روش EFMEA  می باشد.

    مواد و روش

    در ابتدا با بازدید میدانی از شرکت ذوب و فولاد اردکان تمامی خطرات و جنبه های زیست محیطی شناسایی و با استفاده از روشEFMEA محاسبه شد. سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با در نظر گرفتن اقدامات اصلاحی مجددا ارزیابی ثانویه صورت گرفت در نهایت میانگینRPN اولیه و RPN ثانویه با استفاده از آزمون  tآنالیز و مقایسه شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش 316 جنبه ریسک زیست محیطی شناسایی شد که از این میزان 39 ریسک در سطح پایین، 139 ریسک در سطح متوسط و 138 ریسک در سطح بالا قرار داشتند. همچنین مقایسه میانگین های حاصل از دو ارزیابی نشان دادکه میانگین داده های اولیه از 45/1466 به 16/1248 در داده های ثانویه کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد با انتخاب روش مناسب و برنامه ریزی صحیح و ارایه راهکارهای پیشگیرانه و اصلاحی، می توان خطرات زیست محیطی ناشی از صنایع را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت ریسک، ارزیابی ریسک زیست محیطی، EFMEA، فولاد اردکان
  • ابوذر بهوندی، سولماز دشتی*، کتایون ورشوساز صفحات 89-102
    زمینه

    در حال حاضر صنعت حفاری، به خاطر حوادث زیادی که در آن روی می دهد، یکی از مشاغل خطرناک دنیا محسوب می شود. به همین علت بررسی و ارزیابی ریسک های فعالیت ها و عملیات در صنعت حفاری می تواند کمک شایانی به کاهش حوادث در این صنعت کند.

    مواد و روش

    به همین دلیل در این پژوهش ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشتی ناشی از عملیات حفاری، در دو دکل 28 شرکت ملی حفاری ایران و 101 شرکت نفت کاو با استفاده از روش FMEA در میدان نفتی یاران جنوبی به انجام رسید. تا با شناسایی ریسک های غیر قابل قبول و ارایه راهکار مدیریتی سعی در کاهش سطح ریسک پذیری این ریسک ها شود.

    یافته ها

    با توجه به نتایج 38% از کل ریسک ها مربوط به ریسک های سطح پایین، 33% مربوط به ریسک هایی با سطح متوسط و 29% از ریسک ها نیز مربوط به ریسک ها با سطح بحرانی است. در سطح ریسک های بحرانی فعالیت های عملیات برپایی دکل با تعداد 70 ریسک، عملیات راندن لوله های جداری با تعداد 55 ریسک و عملیات چیدمان با تعداد 26 ریسک بیش ترین تعداد ریسک های بحرانی را به خود اختصاص داده اند. ریسک ها تعمیرات با تعداد 127ریسک، برپایی دکل با تعداد 100 ریسک و عملیات پیمایش چاه با تعداد 83 ریسک جزء ریسک هایی بودند که تعداد ریسک های بالایی داشتند. همچنین بیشترین تعداد فراوانی (L) ریسک ها مربوط به فعالیت های تعمیرات با تعداد 99 ریسک و تست لوله جداری با تعداد 55 ریسک می باشد.

    نتیجه گیری

    علت اصلی ایجاد کننده ی این ریسک ها خطاهای انسانی و بازرسی نکردن تجهیزات و ماشین آلات است، که با ارایه راهکارهای کنترلی بخصوص در دو بخش آموزش به پرسنل و ایجاد تعداد بیشتری بازرسی دوره ای و اتفاقی می توان تا حد زیادی سبب کاهش سطح ریسک پذیری، ریسک ها بحرانی شد.

    کلیدواژگان: ریسک ایمنی و بهداشتی، دکل حفاری، FMEA
  • سید نادعلی علوی بختیاروند، انوشیروان محسنی بندپی، هاجر شریفی ملکسری، مجید رشیدی، فیاض مهدی پور*، امان الله زمانی صفحات 103-119
    زمینه و هدف

    افزایش مصرف جهانی سوخت های فسیلی منجر به انتشار گازهای گلخانه ای، تغییرات آب و هوایی و آلودگی محیط زیست می شود. پسماندهای کشاورزی، دامی و صنایع غذایی به عنوان یکی از منابع اصلی آلودگی محسوب می شود. صنایع تولید بیواتانول یکی از 17 صنعت دارای آلودگی زیاد به شمار می روند. در روند تولید بیواتانول، ویناس تولید می شود و تا کنون 4/22 گیگالیتر ویناس در جهان تولید شده است. با رو به اتمام بودن منابع سوخت های فسیلی، در سالهای اخیر تولید انرژی از منابع تجدید پذیر از جمله پسماندهای آلی مورد توجه قرار گرفته است و تولید هیدروژن بیولوژیکی را به رویکردی نوین جهت جایگزین شدن آن با سوخت های فسیلی مبدل کرده است. هدف از این مطالعه بررسی تولید بیوهیدروژن از ویناس صنعت فرآوری بیواتانول به عنوان انرژی پاک و تجدید پذیر است.

    روش کار

    در این مطالعه مروری که در سال 1398 انجام شده است از 150 مقاله نمایه شده مربوط به 15 سال اخیر در پایگاه های اطلاعاتی پروکوییست، ساینس دایرکت، پاپ مد، گوگل اسکالر و اسکوپوس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعات نشان داد که ویناس موثرترین ماده آلی جهت تولید بیوهیدروژن با بهره وری بالا می باشد و تخمیر هیدروژن در تاریکی امیدوار کننده ترین روش تولید هیدروژن بیولوژیکی است. گونه میکروبی، نوع راکتور، pH، دما، نوع و غلظت سوبسترا، میزان بارگذاری آلی (OLR)، زمان ماند هیدرولیکی (HRT)، غلظت نیتروژن، فسفات و آهن از پارامترهای موثر بر فرایند جهت حداکثر بهره وری و بازدهی بیوهیدروژن و غلظت بالای اسیدهای چرب فرار نیز اصلی ترین عامل بازدارنده در تولید بیوهیدروژن می باشد.

    نتیجه گیری: 

    در مقایسه با محتوای انرژی حرارتی متان، اتانول و بنزین، انرژی حرارتی هیدروژن بالا (kj/g142) بوده و آب تنها محصول جانبی حاصل از سوختن هیدروژن می باشد. موثرترین روش در کاهش آلودگی ویناس، تصفیه بی هوازی آن بوده که علاوه بر کاهش آلودگی زیست محیطی، نتیجه اقتصادی آن، تولید بیوهیدروژن به عنوان یک منبع انرژی پاک است که با بهینه نمودن شرایط عملیاتی فرایند می توان به حداکثر بازدهی و بهره وری تولید بیوهیدورژن دست یافت.

    کلیدواژگان: ویناس، بیوهیدروژن، بیواتانول، فاضلاب
|
  • Eisa Solgi*, Hossein Alipour, Farshid Majnooni Pages 1-14
    Background and Objectives

    Pollution of heavy metals in the environment is growing at an alarming rate and has become an important worldwide problem. The objective of this study was to determine the distribution of selected metal concentrations (Cd, Pb, Zn and Cu) in the liver, gill, kidney and muscle of Liza auratus from Nowshahr the south Caspian Sea and to evaluate risks associated with its consumption.

    Methods

    A total of 42 samples were collected randomly from the Nowshahr in June 2016 using beach-seine and then transported to the laboratory. The determination of heavy metal concentrations in fish tissues was carried out using a Graphite furnace atomic absorption spectrometry.

    Results

    The results showed that metal accumulation in the liver tissues was higher than in the kidney, gill and muscle for all metals, and Zn concentration was higher than Cd, Pb and Cu in all the studied tissues. The maximum concentration of Pb; 2.94, Cd; 1.18, Cu; 15.46 and Zn; 141.54 mg/kg was observed in the liver, while the lowest level of metals were Pb; 1.10, Cd; 0.67, Cu; 9.54 and Zn; 33.85 mg/kg in the muscle of L. auratus. Potential health risk assessments based on estimated daily intake (EDI) values and target hazard quotient (THQ) indicated that the intakes of metals by consuming of fish muscle do not result in an appreciable hazard risk for the human body.

    Conclusion

    Heavy metal concentrations in the muscle of L. auratus were below the maximum permissible limit of WHO. However, the results indicated that the high concentrations of some heavy metals in liver, gill and kidney for L. auratus is alarming and do present an appreciable hazard risk on human health. Nevertheless, this requires further examination in future.

    Keywords: Heavy metals, Liza auratus, Caspian Sea
  • Mehdi Jahanbakhsh, Afshin Afshar -, Sharare Momeni Feeli, Tahereh Ebrahimi, Morteza Mirzaei, Maliheh Farid, Mahdieh Pabast Pages 15-23
    Background

    Fungi are one of the main causes of degradation in feeds and foodstuffs. Fungal infections in plants can result in reduced yield and quality of the products, which lead to economic losses. AflatoxinB1 (AFB1) is a secondary fungal metabolite produced in proper conditions. It is considered as a public health concern due to its adverse effect on human and animal. This study was carried out to determination of AFB1 in wheat flour and wheat bran samples of Alborz province factories.

    Methods

    A total of 180 wheat flour and 60 wheat bran samples were collected from 20 Alborz province factories. HPLC method with immune-affinity chromatography was applied to measure AFB1 in three types of flour including Barbary, Tafton, and Sangag (A, B, and C). It was performed both in different manufactures and within three groups of flours regardless of the type of manufactures. Statistical analysis was conducted by the One-way ANOVA with post-hoc test.

    Results

    According to the findings, 144 out of 180 wheat flour samples and 54 out of 60 wheat bran samples were found to be contaminated with AFB1. The amount of AFB1 in wheat flour and wheat bran samples was detected to be 0.01-0.5 ng/g and 0.06-0.99 ng/g, respectively. The highest means of AFB1 in Sangag, Barbary, and Tafton flours from different manufactures were 0.5, 0.4 and, 0.3 ng/g, respectively. In addition, no significant difference was found within three groups of Barbary (A), Tafton (B), and Sangag (C) flours samples (p>0.05). Despite the contamination of wheat flour and wheat bran samples, there was no contamination higher than the standard limit of Iran Standard Institute (ISRI) and European Union (EU) 2 ng/g, 5 ng/g, respectively.

    Conclusions

    Since wheat flours are widely used in foods preparation, determination of contamination with AFB1 in wheat-based products is highly essential in order to prevent the potential adverse effects on health. As the level of AB1 in the current study was low, it is not a serious concern for consumers at this time.

    Keywords: Aflatoxin B1, Wheat Flour, Wheat bran & HPLC
  • Maliheh Abbaszadeh *, Rouhollah Mirzaei, Asra Bakhtiari Pages 24-44
    Background and Objectives

    The aim of the present study was to assess the probable heavy metals contamination in topsoil surrounding Venarj mine in Qom province using contamination indices and artificial neural networks method.

    Material and methods

      in order to evaluate the contamination status around Venarj mine in Qom province, 70 soil samples were collected in an area of 22 Km2, and  the total average concentration of Mn, Pb, Zn, Cu and Ni was measured. The indices of geoaccumulation (Igeo), contamination factor (CF), pollution load index and human health risk assessment index were applied to quantify the risk of soil contamination with heavy metals. Also multilayer perceptron (MLP) neural networks method was used to determine the spatial pattern of soil contamination with heavy metals.

    Results

    Applying contamination indices indicated that the soil of the Venarj area was contaminated with Mn and Pb and to some extent with Cu due to mining activities. However, no significant enrichment of Zn and Ni was observed. Human health risk assessment indicated that the highest risk of carcinogenic and non- carcinogenic were associated with Pb, where carcinogenic risk was higher in children than adults. Spatial distribution patterns of the elements demonstrated that the maximum concentration of heavy metals was observed in western (extraction region) and southwestern (crusher region) areas. Distance increasing from mine decreased the concentration of all metals in topsoil samples, indicating their mining source.

    Conclusion

    The results revealed that the topsoil concentration of Mn and Cu and especially Pb around the Venarj manganese mine was increased due to the mining activities. The most negative environmental and health effects of the mine resulted from higher concentration of Pb in the soil.

    Keywords: Pollution Index, Human Health Risk Assessment, Artificial Neural Networks Method, Venarj Manganese Mine
  • Leila Sadati, Sedigheh Hanani, Namam Ali Azadi, Afsaneh Askarkhah* Pages 45-56
    Background

    Considering the importance of standards in improving the quality of health care centers and the role of sterilization units in controlling hospital infections, especially surgical site infections, a study is done with the goal of investigating compliance of structural and functional standards in sterilization units in educational hospitals in Guilan province.

    Method

    This analytical cross-sectional study was carried out in the educational hospital of Guilan in 2019-2018 with a sterilization unit using a structured checklist in two dimensions of physical space and equipment. 30 personnel working in units using 360-degree and census method were selected using a functional checklist in 5 dimensions of health, cleaning, packing, cycle control, maintenance and storage. The data were analyzed after collection using SPSS software version22.

    Result

    Physical dimension had 61/1% and equipment dimension had 71/92% of the standards. There was significant difference between different units in terms of structural dimensions (P<0.001). Also, the average performance of the employed personnel was 84/4%, which followed the principles of hygiene the weakest observation rate. Also, there was a significant negative correlation between age and performance and there was a significant positive correlation between performance, and their training course.

    Conclusion

    The need to review spaces and eliminate defects in control equipment to ensure the functioning of the devices, as well as the use of interested and young forces and the organization of regular training courses are recommended using a continuous monitoring system to promote the highest standards.

    Keywords: Sterilization, Infection control, Standard
  • Fariba Hedayatzadeh, Alireza Ildoromi, Nasrin Hassanzadeh* Pages 57-75
    Background

    The undesirable condition of air quality is one of the most important environmental problems that have challenged many of the worldchr('39')s cities. In this study, considering the importance of particle matter as one of the most important atmospheric pollutants in Ahwaz, the main objective is the air quality assessment of this city in terms of PM2.5 and PM10 in 2016-2017.

    Methods

    The air pollution data were obtained from the Ahwaz Air Quality monitoring network. To check the status of suspended particles and determination of the contribution of each pollutant to air quality decline and also determine the responsible pollutant, USEPA-AQI and IND-AQI methods and Exceedance Factor were used.

    Results

    The mean annual concentrations of PM10 and PM2.5 were 165.35 µg/m3 and 58.26 µg/m3, respectively. According to the results of the Ahwaz air quality index during this period, in terms of the PM10 pollutant concentration, 27 days and based on the concentration of PM2.5 pollutant in the total days, the condition were unhealthy. Comparison of seasonal concentrations of pollutants with NAAQS showed that the pollutants were higher than the NAAQS limit in all seasons. The air quality classification based on IND-AQI showed that the air quality level was poor in all seasons, and based on the USEPA-AQI, this condition of Ahwaz air has been created unhealthy air quality and Unhealthy for Sensitive Groups. Comparison of two methods showed that IND-AQI in the region was 273/90 and the responsible pollutant is PM10 but according to USEPA-AQI method, the responsible pollutant was PM2.5 with 136.93 AQI value. The EF factor also confirmed the results of the IND-AQI method and showed that the responsible pollutant in reducing air quality to poor and critical condition during these two years is PM10 contaminant.

    Conclusion

    Therefore, based on the findings continuous monitoring of air quality, especially in terms of PM10 pollutant, is one of the main strategies for controlling air pollution in this city.

    Keywords: Particulate Matter (PM2.5, PM10), Air Quality Index, Exceedance factor, Ahvaz city
  • Fatemeh Nikpishe Kohjhari, Maryam Morovati*, Majid Sadeghinia, Leila Amanat Yazdi Pages 76-88
    Background

    Industries like steel, along with wealth generation and economic development, create many environmental problems, such as air, water, and soil pollution and waste generation. Since environmental protection is considered one of the pillars of sustainable development, solutions should be adopted that minimize environmental hazards, and promote the existing industry towards sustainable development. . The purpose of this research is to evaluate and manage the environmental risk of Ardakan Steel and Melting Company using the EFMEA method.

    Method

    Firstly, with the field visit of Ardakan Steel and Melting Company, were identified all hazards and environmental aspects and calculated using EFMEA method. Then, the data were analyzed using SPSS software. Regarding corrective actions, a secondary evaluation was performed. Finally, the mean of initial RPN and secondary RPN were analyzed and compared by t-test.

    Results

    In this study, 316 environmental risk factors were identified, of which 39 were at low risk, 139 were at medium level and 138 were high risk. Also, the comparison of the means from the two evaluations showed that the average of initial data decreased from 1466.45 to 1248.16 in the secondary data.

    Conclusion

    The results of this study showed that by choosing the right method and planning and providing preventive and corrective strategies, the environmental hazards of the industries could be significantly reduced.

    Keywords: Sustainable Development, Risk Management, Environmental Risk Assessment, EFMEA, Steel
  • Abozar Behvandi, Soolmaz Dashti*, Katayoon Varshosaz Pages 89-102
    Background

    Today, the drilling industry is one of the worldchr('39')s most dangerous occupations because of the many accidents it is facing. Therefore, the study and evaluation of the risks of activities and operations in the drilling industry can be helpful in reducing the accident in this industry.

    Methods

    In this research, the safety and health risk assessment of drilling operations was carried out in two drilling rig of No.28 national Iranian drilling companies and NO.101 drilling rig of oil companies using the FMEA method in Southern Yarran Oilfield. To identify unacceptable risks and provide a management solution to reduce the level of these risks

    Results

    According to the results, 38% of the total risks are related to Lower risk, 33% refers to risks with a moderate level and 29% of the risks are related to the risks with a critical level. At this level, the risk of drilling rig operation with a total of 70 risks, the operation of cutting pipes with a total of 55 risks, and a sort operation with 26 risks, has the highest number of critical risks. Risks Repairs with a total of 127 risks, set up Rig with 100 risks and well scrolling operations with a total of 83 risk they were a part of the risk Count Risks Were high. Also, the highest frequency (L) of risks is related to repairs with a total of 99 risks and a pipe test with a total of 55 risks.

    Conclusion

    The main cause of these risks is the human error and the inspection of equipment and machinery. By providing control strategies, especially in two parts of the training of personnel, and creating more and more periodic and random inspections, can greatly reduce the level of the critical risks.

    Keywords: Risk, Drilling Rig, FMEA
  • Seyyed Nadali Alavi Bakhtiarvand, Anoushiravan Mohseni Bandpey, Hajar Sharifi Maleksar, Majid Rashidi, Fayyaz Mahdipuor*, Amanollah Zamani Pages 103-119
    Background

    Increasing global consumption of fossil fuels leads to greenhouse gas emissions, climate change and environmental pollution. Agricultural, animal and food industrial waste is one of the main sources of pollution. The bioethanol industry is one of 17 highly polluted industries. In the process of producing bioethanol, vinasse is produced, and so far 22.4 Giga litter of vinasse has been produced worldwide.With fossil fuel resources running out, energy production from renewable sources, including organic waste, has been considered in recent years and has transformed biological hydrogen production into a new approach to replace it with fossil fuels. The purpose of this study was to evaluate Biohydrogen production from Vinasse bioethanol processing industry as clean and renewable energy.

    Methods

    In this review study conducted in 1398, 150 indexed articles from the past 15 years were used in the databases of ProQuest, Science Direct, Pubmed, Google Scholar and Scopus.

    Results

    The results showed that vinasse is the most effective organic material for high-efficiency Biohydrogen production and dark fermentation hydrogen is the most promising biological hydrogen production method. Microbial species, reactor type, pH, temperature, substrate type and concentration, organic loading rate (OLR), hydraulic retention time (HRT), nitrogen, phosphate and iron concentrations are among the parameters influencing the process to maximize biohydrogen productivity and efficiency and concentration. High volatile fatty acids are also a major inhibitor of Biohydrogen production.

    Conclusion

    Compared to the thermal energy content of methane, ethanol and gasoline, hydrogen thermal energy is high (142 kj/g) and water is the only by-product of hydrogen burning. Anaerobic treatment is the most effective way to reduce the pollution of Vinasse. In addition to reducing environmental pollution, the economical result of Biohydrogen production as a clean energy source is that by optimizing the operating conditions of the process we can achieve maximum efficiency and productivity of Biohydrogen production.

    Keywords: Vinasse, Biohydrogen, Bioethanol, Wastewater