فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 49 (تابستان 1399)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 49 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا اباذری*، مریم امیدخدا صفحات 1-11
    هدف

    این مقاله با هدف ارایه چارچوبی مناسب جهت برنامه ریزی مشارکتی فعالیت های فرهنگی کتابخانه های عمومی در راستای توسعه پایدار نگاشته شده است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است که ضریب نسبی روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI) آن تایید شده است. جامعه پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور بودند. 357 نفر کتابدار از طریق نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون فریدمن در نرم افزار اس.پی.اس. اس 22  استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه های اولویت دار عبارتند از : شناخت دقیق ذینفعان، رقبا، مشتریان و تامین کنندگان و توجه به ایجاد فضای مشارکتی (مشارکت شهروندی). همچنین زیرمولفهی: شناخت کاربران کتابخانه، توجه به رویکردهای توسعه اجتماعی مانند ایجاد وفاق و بحث و تبادل نظر محلی با برگزاری جلسات و جمع های صمیمانه محلی برای طراحی فعالیت های فرهنگی در اولویت بوده اند به طوری که می توانند به عنوان چارچوبی برای برنامه ریزی مشارکتی در راستای توسعه پایدار به منظور طراحی فعالیت های فرهنگی کتابخانه های عمومی ایران مورد استفاده قرار گیرند.

    نتیجه گیری:

     بکارگیری مولفه های برنامه ریزی مشارکتیمی تواند به عنوان چارچوبی برای طراحی فعالیت های فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد. بکارگیری این چارچوب برنامه ریزان و مدیران را درتصمیم گیری های مربوط به فعالیت های فرهنگی کتابخانه های عمومی یاری خواهد کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مشارکتی، توسعه پایدار، فعالیت های فرهنگی، کتابخانه های عمومی
  • زهرا جهانبان اسفهلان، افشین حمدی پور*، رسول زوارقی صفحات 12-26
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های ساختاری پایان نامه های رشته های فنی و مهندسی دانشگاه تبریز براساس مولفه های استاندارد ایزو 7144  است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی براساس 25 مولفه استاندارد ایزو 7144 است. از بین 2959 پایان نامه و رساله  398 مورد به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مولفه های ایزو 7144، در رشته کامپیوتر با میانگین کل 77/77 درصد بیشتر از سایر رشته های مورد بررسی رعایت شده است. دانشجویان مرد نسبت به دانشجویان زن و دانشجویان دکتری نسبت به دانشجویان کارشناسی ارشد مولفه های ایزو 7144 را بیشتر رعایت کرده اند. از بین مولفه های ایزو 7144، مولفه اصطلاحنامه با میانگین کل 05/8 درصد، و مولفه پیوست ها با میانگین کل 1/20 درصد در کمترین حالت در پایان نامه ها رعایت شده است. همچنین از بین مولفه های ایزو 7144، مولفه های نمایه، زندگی نامه و غلطنامه در هیچ کدام از پایان نامه های مورد بررسی درج نشده است. نتایج آزمون خی دو نیز نشان داد بین متغیرهای دانشکده و مقطع تحصیلی و رعایت مولفه های ایزو 7144 رابطه معنی داری وجود دارد و بین جنسیت و رعایت مولفه های ایزو 7144 رابطه معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که 78/70 درصد از مولفه های استاندارد ایزو 7144 در پایان نامه های فنی و مهندسی دانشگاه تبریز رعایت شده است. توجه به مولفه های رعایت نشده، به استاندارد شدن پایان نامه ها کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ایزو 7144، رشته های فنی و مهندسی، پایان نامه، رساله
  • موسی یمین فیروز، زهرا کریم خانی* صفحات 27-38
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان گرایش به مطالعه منابع مذهبی در بین اعضای کتابخانه های عمومی در مقایسه با منابع غیر مذهبی بود.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، بر اساس سیاهه وارسی محقق ساخته، داده های مورد نیاز از 13 کتابخانه عمومی شهرستان ارومیه (4 کتابخانه روستایی و 9 کتابخانه شهری) که در مجموع دارای 8816  نفر عضو هستند، با استفاده از نرم افزار کتابخانه ای سامان استخراج گردید. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و برای بیان تفاوت معنی داری از آمار استنباطی (آزمون آماری T) استفاده شده است.   

    یافته ها

    از مجموع کتاب های مذهبی موجود در کتابخانه های عمومی شهرستان ارومیه (48927 نسخه)، 14337نسخه آن (30/29 درصد) توسط اعضای کتابخانه به امانت رفته است که میزان آن در کتابخانه های عمومی روستایی در مقایسه با کتابخانه های عمومی شهری بیشتر بوده است اما این تفاوت از لحاظ آزمون آماری معنا دار نبوده است (P=>0.05).

    نتیجه گیری

    به طور کلی تفاوت معناداری بین سرانه مطالعه منابع مذهبی و غیرمذهبی در کتابخانه های مورد بررسی وجود داشته است؛ یعنی میزان مطالعه منابع غیرمذهبی (32/3± 81/7) در کتابخانه های مورد بررسی به مراتب بیشتر از منابع مذهبی (41/0± 88/0) بوده است (Sig= 0.001).

    کلیدواژگان: مطالعه، منابع مذهبی، کتابخانه عمومی، اعضای کتابخانه، ارومیه
  • زهرا فرجی، عاطفه زارعی*، فریبرز درودی صفحات 39-52

    هدف:

     هدف پژوهش طراحی الگوی فرایندی خلق ارزش خدماتی برای کاربران از طریق رفتار تسهیم دانش در بین کتابداران کتابخانه های دانشگاهی است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد، اکتشافی و از لحاظ نحوه تجزیه و تحلیل داده ها، آمیخته است. در فاز کیفی تحقیق 9 نفر از خبرگان حوزه های مدیریت دانش انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. در این فاز، از روش گلوله برفی استفاده شد و این فرایند تا رسیدن به اشباع نظری محقق ادامه یافت. در فاز کمی نیز، کلیه کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاهی به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته و از این میان، 210 نفر از روش نمونه برداری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در فاز کمی تحقیق نیز، ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بسته و محقق ساز مشتمل بر 42 گویه بود که بر اساس مدل مفهومی اولیه طراحی گردید. در فاز کمی تحقیق، جهت انجام تجزیه و تحلیل های توصیفی و استنباطی، از نرم افزارهای SPSS و Lisrel استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش با تاکید مدیران بر لزوم تسهیم دانش، در میزان درک و علاقه و تعهد کاری کتابداران، به تعامل با همکاران با تحصیلات در حوزه های مختلف کتابداری به صورت رسمی و غیررسمی، در راستای کسب اطلاعات در حوزه های  فناوری اطلاعات و ارتباطات و فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه، به منظور بررسی میزان درک کتابداران در  محاسبه برخی از فرایندها و رویه های سازمانی حاکم بر کتابخانه و در طی یافته ها، این مهم حاصل شد که الگوبرداری از کتابخانه های دانشگاه های معتبر داخلی و خارجی در مدیریت دانش تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق منجر به طراحی الگوی فرایندی خلق ارزش خدماتی برای کاربران کتابخانه های دانشگاهی از طریق رفتار تسهیم دانش در بین کتابداران (بر اساس ساختار مدل پارادایمی) شد و روابط فرضی مدل در یک جامعه وسیع مورد آزمون و تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: ارزش، خلق ارزش خدماتی، کتابخانه دانشگاهی، مدیریت دانش، تسهیم دانش، کتابدار
  • یاسر فیض اللهی*، سیده زهرا موسوی زاده، علی جلالی دیزجی صفحات 53-72
    هدف

    امروزه مهارت جستجو در وب برای بسیاری از جستجوگران از اهمیت خاصی برخوردار است و با افزایش شتابناک حجم اطلاعات در وب، فراگیری آنها ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی میزان آگاهی و استفاده دانشجویان دانشگاه های ایلام و آزاد اسلامی واحد ایلام از ابزارهای جستجوی اطلاعات در وب است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش، پیمایشی و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه پژوهش، عدد 82/.  است که پایایی مطلوبی را نشان می دهد. نمونه آماری پژوهش، 375 نفر از دانشجویان دانشگاه ایلام و دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام می باشند که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و از آزمون همبستگی اسپیرمن، آزمون t و آزمون مان-ویتنی استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد که میانگین آشنایی دانشجویان دو دانشگاه ایلام و آزاد اسلامی واحد ایلام با ابزارهای جستجوی اطلاعات در وب، به ترتیب، 60/3 و 22/3 است. هدف اکثریت دانشجویان دو دانشگاه از جستجوی اطلاعات در شبکه جهانی وب، انجام پروژه های درسی بوده است. از بین ابزارهای جستجوی اطلاعات در وب، موتورهای جستجو بیشترین استفاده را داشته اند و در میان موتورهای جستجو، دانشجویان از Google و Yahoo بیشترین استفاده را کرده اند و در میان راهنماهای موضوعی، بیشترین استفاده از Yahoo بوده است. میانگین میزان تجربه استفاده از ابزارهای جستجوی اطلاعات در دانشگاه ایلام 01/3 و در دانشگاه آزاد اسلامی، 44/2 است.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد که میزان آگاهی دانشجویان دو دانشگاه از ابزارهای جستجوی اطلاعات در وب، پایین بوده است؛ در نتیجه میزان استفاده این دانشجویان از ابزارها نیز مطلوب نبوده است.

    کلیدواژگان: وب، اطلاعات، ابزارهای جستجوی اطلاعات، رفتار جستجوی اطلاعات
  • ثمانه السادات قاضی دزفولی*، سارا سعیدی زاده صفحات 73-85
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی موانع موثر بر جذب  و استفاده ی کاربران از خدمات کتابخانه های عمومی شهردزفول است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا پیمایشی توصیفی است و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته انجام گرفته است. با توجه به تعداد کل اعضای این کتابخانه ها 382 نفر به صورت تصادفی انتخاب، و پرسشنامه ها توزیع شدند، پس از توزیع پرسشنامه ها 309 نفر به سیوالات پاسخ دادند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری  SPSSتجزیه وتحلیل شدند و از آمار توصیفی و جداول فراوانی و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید. 

    یافته ها:

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد که به ترتیب اولویت، موانع شخصی در استفاده و جذب افراد تمایل به استفاده از اینترنت در رتبه اول، مشغله زیاد تحصیلی،کاری، شخصی در رتبه دوم و ترجیح دادن سرگرمی های دیگر در رتبه سومو موانع موثرکتابخانه ای، کمبود شرایط رفاهی مناسب در رتبه اول، کمی تبلیغات تلویزیونی در رتبه دوم، عدم تبلیغات محلی و منطقه ای مناسب درجایگاه سوم قرار دارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که افزایش استفاده کاربران از خدمات اینترنتی و گوشی های همراه به عنوان اولین و مهمترین مانع جذب شخصی و کمبود شرایط رفاهی در کتابخانه های عمومی دزفول اولین مانع کتابخانه ای موثر در عدم جذب و استفاده از خدمات این کتابخانه هاست و همچنین نتایج نشان داد که افزایش میزان تحصیلات افراد سطح خواسته آنها را از شرایط فیزیکی کتابخانه ها و استفاده از خدمات کتابخانه ها بیشتر می کند و مردان نسبت به زنان موانع شخصی بیشتری در استفاده از خدمات کتابخانه های عمومی شهردزفول دارند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، دزفول، موانع شخصی، موانع کتابخانه ای، جذب کاربر
  • معصومه کاظمی زاده، امیررضا اصنافی*، نجمه سالمی صفحات 86-100
    هدف

    مطالعه میزان همگونی برچسب های اجتماعی با سرعنوان های موضوعی می تواند به غنی تر شدن ابرداد ه ها و دسترسی موضوعی به منابع کمک کند.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی- نظری و روش پژوهش تحلیل محتوا است. در این پژوهش با استفاده از روش سیاهه برداری و تحلیل محتوا، میزان مطابقت دقیق، تقریبی، نسبی و عدم مطابقت برچسبهای اجتماعی کتابهای موجود در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی در سایت کتابراه با سرعنوان های موضوعی فارسی بررسی شد.

    یافته ها

    میزان مطابقت دقیق سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی به طور متوسط 22 مورد، میزان مطابقت تقریبی سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی به طور متوسط 36 مورد، میزان مطابقت نسبی سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی به طور متوسط36 مورد و میانگین عدم تطابق سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی به طور متوسط 116مورد است. طبق یافته ها، میزان مطابقت دقیق سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی پایین ترین حد را دارد و عدم تطابق بیشترین میزان را داراست. این پژوهش نشان داد که میانگین عدم تطابق سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی حتی بیشتر از مجموع سه نوع تطابق دقیق، نسبی و تقریبی است. در نتیجه میزان همگونی سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی پایین است.

    بحث و نتیجه گیری

    پژوهش حاض ر نشان داد که میزان همگونی سرعنوان های موضوعی با برچسب های اجتماعی پایین است بنابراین این دو روش می توانند مکمل هم باشند و فهرستنویسی ترکیبی را که شامل سرعنوان های موضوعی و برچسب های اجتماعی است بوجود آورند.

    کلیدواژگان: وب 0، 2، برچسب های اجتماعی، سرعنوان های موضوعی، فهرستنویسی ترکیبی
  • شهناز مصیب زاده، زهره میرحسینی*، زهرا اباذری، نجلا حریری صفحات 101-116
    هدف

    هدف پژوهش حاضر این بود که عوامل ارتقای امنیت اجتماعی مورد تایید خبرگان را با استفاده از نظر کتابداران و کارشناسان  نهاد  کتابخانه های عمومی کشور در قالب مدل ارایه دهد، و برازش آن را با شاخص های آماری مناسب بررسی نماید.

    روش پژوهش:

     پژوهش،  از نظر هدف کاربردی بوده و از روش پیمایشی -تحلیلی استفاده کرده است. جامعه پژوهش شامل مدیران کتابخانه های عمومی نهاد و کارشناسان ادارات کل استان ها بود که حجم نمونه برای آن، 428 نفر تعیین شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه تحقیق مصیب زاده، میرحسینی، اباذری، حریری (1398) بود که مورد تایید 50 تن از خبرگان در زمینه کتابداری و امنیت اجتماعی قرار گرفته است. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 89/0 محاسبه شد. در نهایت با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، اهمیت عوامل موثر مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آموس [1] استفاده شد.                                

    یافته ها

    در مدل نهایی بر اساس نظرات کارشناسان و مسیولان کتابخانه ها، مولفه های تاثیرگذار بر ارتقای امنیت اجتماعی شامل  چهار مولفه اصلی «امنیت و سرمایه اجتماعی»، «فعالیت های اجتماعی و فرهنگی»، «غنی سازی اوقات فراغت» و «ترویج خواندن»  بود که با آزمون فرضیه های تحقیق تایید شده و می توانند تاثیر معناداری بر امنیت اجتماعی داشته باشند.  

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کتابخانه های عمومی به عنوان موسسه ای اجتماعی می توانند در راستای ارتقای امنیت اجتماعی جامعه گام های موثری بردارند. مولفه ها و زیرمولفه های شناسایی شده حاصل از این پژوهش درقالب مدل می تواند توسط مسیولان و دست اندرکاران کتابخانه های عمومی به عنوان ابزاری در جهت برنامه ریزی برای ارتقای امنیت اجتماعی استفاده شود.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، کتابخانه های عمومی، مدل سازی، کتابداران، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
|
  • Zahra Abazari *, Maryam Omid Khoda Pages 1-11
    Objective

    the aim of this research is to provide an appropriate framework for participatory planning of cultural activities of public libraries for sustainable development

    Method

    The present research is an applied survey method. a researcher-made questionnaire is selected as the tool for data collection, that has been approved for Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI). The research population consisted of: Librarians of Public Library of Iran. 357 librarians were selected through cluster sampling. Friedman test in SPSS 22 software is used for data analysis.

    Results

    The results showed that the priority components are: the exact and accurate recognition of stakeholders, competitors, customers and suppliers, and attention to the creation of a collaborative environment (citizenship participation), as well as sub-components: recognition of library users, attention to social development approaches such as creating consensus and discussion groups Local liaison by holding Local Meetings, these  have been priorities for designing cultural activities, which can be used as a an appropriate model for participatory planning in sustainable development in order to design cultural activities for public libraries in Iran.

    Conclusion

    The result is a framework for collaborative planning for designing cultural activities from the perspective of staff and public library officials. Applying this framework will assist planners and managers in making decisions about cultural activities. Because in the new sustainable development model, participatory and local planning is overcome by central planning.

    Keywords: participatory planning, Sustainable Development, Cultural activities, public libraries
  • Zahra Jahanban Isfahlan, Afshin Hamdipour *, Rasoul Zavaraqi Pages 12-26
    Objective

    The aim of this study is to investigate the structural features of engineering dissertations of Tabriz University based on the components of ISO 7144.

    Method

    The research method is descriptive and content analysis. The data collection tool is a checklist based on 25 components of the ISO 7144. Among the 2959 dissertations and theses, 398 cases were selected via relative stratified random sampling as the research sample and the data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that The components of ISO 7144 have been observed in the Computer Science with an average of 77.77% this value is more than other studied disciplines. Also, the results showed that male students are more than female students, and among PhD students are more than postgraduate students compliant with the ISO 7144 components. Among the components of ISO-7144, Thesaurus component with a total mean of 8.05%, and the attachments component with a total mean of 20.1% are the less used components. Also the components of the index and the biography have not been met at all. On the other hand, the results of Chi-square test indicated that there is a significant relationship between the observance of ISO 7144 and variables of the Faculty and the educational level. Also, there is no significant relationship between gender and the observance of ISO 7144.

    Conclusion

    The results showed that 70.78% of the components of ISO 7144 have been observed in technical and engineering dissertations. Using non-observed components will help standardize dissertations.

    Keywords: ISO7144, Engineering disciplines, dissertation, theses
  • Mousa Yaminfirooz, Zahra Karmikhani * Pages 27-38

    Objective:

     In the present study the researchers are to investigate the level of tendency towards studying religious sources in comparison to non-religious sources among members of public libraries.

    Method

    in this research based on descriptive- analytic method, and resorting to the list prepared by the researchers, required data were extracted from among 13 public libraries in Urmia city via SAMAN software i.e. public library management system of the country( 4 rural libraries and 9 urban libraries) including 8816 members. To categorize religious books, Dewey decimal classification (Islam Category) by Ahmad TaheriAraghi was used. For analysis of data, descriptive statistics (percent, frequency, mean and standard deviation) and for indicating the meaningfulness difference inferential statistics (T statistical test) were used.

    Results

    According to the findings of the present study the rate of studying religious sources concerning the existing number of them in public libraries and the number of members is low. Among the total number of religious books in Urmia city public libraries (48927 volumes), 14337 volumes (29/30%) were taken by library members which showed more use among rural library members in comparison to urban library members. But the difference was not meaningful according to statistical test (P=>0.05).

    Conclusion

    There was a meaningful difference regarding studying religious sources and non-religious ones; it means that the rate of studying non-religious sources (7/81 ± 3/32) was more than studying religious sources (0/88 ± 0/41) (Sig= 0.001).

    Keywords: study, Religious Sources, Public Library, Library Members, Urmia
  • Zahra Faraji, Atefeh Zarei *, Fariborz Doroudi Pages 39-52

    Objective :

    The purpose of this study was to design a process model of service value creation for clients through knowledge sharing behavior among academic librarians with emphasis on quantitative approach.

    Method

    This research is applied in terms of purpose, in terms of approach, heuristic, and in terms of data analysis, qualitative-quantitative. In the qualitative phase of the research, 9 experts in the field of knowledge management (including academic professors, university library executives, and highly qualified aristocratic advisors) were selected and interviewed in depth. The theoretical saturation of the researcher continued. In the quantitative phase, all librarians of central academic libraries were considered as the statistical population and 210 of them were selected by simple random sampling method. In the quantitative phase, the main data collection tool was also used. A researcher-made questionnaire containing 42 items was designed based on the conceptual model. In the quantitative phase of the research, SPSS and Lisrel softwares were used to perform descriptive and inferential analyzes.

    Results

    In this study, with the emphasis of managers on the necessity of sharing knowledge, in the degree of understanding and willingness and work commitment of librarians, in order to obtain information in the fields of information technology and communication and organizational culture in the library, in order to investigate librarians ' understanding. In the calculation of some of the processes and organizational practices governing the library and during the findings, it was found that benchmarking has a significant effect on libraries of prestigious internal and external universities in knowledge management.

    Conclusion

    Finally, the research results lead to the design of a service value creation process model for university librarians through knowledge sharing behavior among librarians (based on the paradigm model structure), and the hypothetical model relationships are tested in a large community.

    Keywords: value, Creating Share Value, Academic library, Knowledge management, Knowledge sharing behavior, librarian
  • Yaser Faizolahy *, Seyedeh Zahra Mousavizadeh, Ali Jalali Dizaji Pages 53-72
    Objective

    Nowadays, web search skills are very important for many searchers, and with the rapid increase in the amount of information on the web, it seems necessary to learn them. The purpose of this study is a comparative study of the knowledge and use of students in Ilam and Islamic Azad universities of Ilam branch of information search tools on the web.

    Method

    The research method was survey and a questionnaire was used to collect data. The statistical sample of the research is 375 students of Ilam University and Islamic Azad University of Ilam Branch who have been selected by stratified random sampling method. Data were analyzed using SPSS software and Spearman correlation test, t-test and Mann-Whitney test were used.

    Results

    The results show that the average familiarity of students of the two universities with information search tools on the web is 3.60 and 3.22, respectively. The goal of the majority of the students of the two universities in searching for information on the World Wide Web was to carry out course projects. Among the information search tools on the web, search engines were the most used, and among search engines, students used Google and Yahoo the most, and among thematic guides, Yahoo was the most used. The average experience of using information search tools in Ilam University is 3.01 and in Islamic Azad University is 2.44.

    Conclusion

    The results showed that the level of knowledge of students of two universities about information search tools on the Web was low; As a result, the use of tools by these students has not been favorable.

    Keywords: Web, Information, Information Search Tools, Information search behavior
  • Samanesadat Ghazidezfoli *, Sarah Saeidy Zadeh Pages 73-85
    Objective

    The aim of the present study is to investigate the barriers affecting users' use of the Dezful Library Services in 2019.

    Method

    This study is an applied one by purpose and descriptive survey method which was conducted using a researcher-made questionnaire. Based on the Morgan table formula, given the total number of members of these libraries, 382 individuals were randomly selected. After distributing questionnaires 302 people answered the questions and delivered the questionnaires .The data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics, frequency tables, and Spearman correlation coefficient.

    Results

    The findings of the present study showed that priority, personal barriers to using and attracting people, the tendency to use the Internet in the first place, being busy considering education, work, personal in the second place, and preferring other hobbies in the third place. Effective barriers of library, respectively are lack of good welfare facilities in the first place, little local TV advertising in the second place, lack of proper local and regional advertisements in the third place.

    Conclusion

    The results of this study showed that increasing users' use of Internet services and mobile phones as the first and most important barrier to personal attraction are considered; and lack of welfare conditions in Dezful public libraries is also the first effective barrier of not attracting and using the services of these libraries. Increasing the level of education of individuals increases their level of demand for the physical condition of libraries and the use of their services, and men have more personal barriers than women to using the services of public libraries in the city of Dezful.

    Keywords: public libraries, Dezful, personal barriers, attracting user
  • Masumeh Kazemizadeh, Amirreza Asnafi *, Salemi Najmeh Pages 86-100
    Objective

    Studying the relevance of social tags to thematic headings can help enrich resources and make them more accessible to resources.

    Methodology

    The present research is applied-theoretical type and research method . For data gathering Kitabrah website with Persian subject headings was determined.

    Results

    The exact matching of subject headings with social tags averaged 22 items, the approximate matching of subject headings with social tags averaged 36 items, the relative matching of thematic headings with social tags averaged 36 social items, and the average matching titles did not match the title. The average is 116. The exact matching of subject headings with social labels is the lowest and the most inconsistent. This study showed that the average non-compliance of subject headings with social labels is even higher than the sum of the three types of exact, relative and approximate matching. The relevance of thematic titles to social labels is low.

    Discussion and conclusion

    Current research revealed that the degree of conformity of thematic headings with social labels is low. Therefore, these two methods can complement each other and create a hybrid cataloging that includes subject headings and social tags. The low level of conformity of thematic headings with social tags confirms the results of backgrounds and writings that have compared the social tags of books with the thematic headings of the Library of Congress.

    Keywords: Web 2, 0, Social Tags, Subject Headings, Hybrid Cataloging
  • Shahnaz Mosayebzadeh, Zohreh Mirhosseini *, Zahra Abazari, Nadjla Hariri Pages 101-116
    Objective

    The purpose of this study was to present a model for promoting social security factors, according to the experts’ views and test the fitness of the model by librarians ‘views of Iranian public libraries Foundation through proper statistical indicators.

    Method

    The type of research was applied by purpose and the method used was analytical survey. The study population consisted of the managers of the Foundation of Iranian public libraries and the experts of its general administrations in provinces for them, the sample size was determined 428 people. The research tool was a questionnaire used by Mosayebzadeh, Mirhosseini, Abazari, Hariri (2019) which was confirmed by 50 experts in the field of Librarianship and social security using Delphi technique, which also confirms the validity of the questionnaire. Questionnaire reliability was calculated through Cronbach’s alpha coefficient of 89%. Finally, the importance of effective factors was studied using structural equation modeling (SEM). Amos software was used to analyze the data.

    Results

    In final model, according to the head of libraries and experts ‘views, the affecting factors consisted of 4 main factors: Social security and capital, Cultural and social activities, leisure time enrichment, promote reading which were confirmed by testing the above hypothesis and can have significant impact on Social security.

    Conclusion

    The results of this study showed that public libraries can take effective steps as social institutions to promote social security. The identified components and subcomponents of this study can be used by public library managers and practitioners as a planning tool to promote social security.

    Keywords: Social Security, public libraries, Modeling, Librarians, Foundation of Iranian Public Libraries