فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محبوبه موسیوند* صفحات 7-36

    اولویت های ارزشی افراد متاثر از عوامل گوناگون متفاوت است که این موضوع بر رفتارها وکنش های اجتماعی افراد تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تفاوتهای جنسیتی در نظام ارزشی، اشتیاق تحصیلی، شایستگی اجتماعی و سبکهای شناختی دانشجویان انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعه پس رویدادی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه پژوهش 150 نفر از دانشجویان پسر و دختر دانشگاه تهران بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه نظام ارزشی (زارع شاه آبادی و ترکان، 1394)، اشتیاق دانشجویان جونیوس و گوز (2015)، ادراک شایستگی هارت (1982) و پرسشنامه سبک های شناختی کرتون (1967) استفاده شد. داده ها با استفاده ازتحلیل واریانس چندمتغیری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در ارزش های مادی، شایستگی شناختی، شایستگی اجتماعی، شایستگی فیزیکی دانشجویان پسر نمرات بالاتری به دست آوردند همچنین در مولفه های اشتیاق شناختی، رابطه با همسالان، اشتیاق رفتاری، اشتیاق تحصیلی و سبک شناختی نوگرا/ پژوهنده دانشجویان دختر نمرات بالاتری به دست آوردند. نظر به نتایج پژوهش، ضروری است دست اندرکاران تعلیم و تربیت در استفاده از راهبردهای تربیتی و شیوه های تدریس، جنسیت و تفاوت های فردی دانشجویان را بر اساس ابعاد اجتماعی، روان شناختی، فرهنگی و معنوی مدنظر داشته باشند

    کلیدواژگان: نظام ارزشی، اشتیاق تحصیلی، شایستگی اجتماعی، سبکهای شناختی، دانشجویان
  • آرمین امیر، سحر فائقی* صفحات 37-74

    این پژوهش با هدف سنجش میزان نشاط اجتماعی زنان اصفهانی بر اساس پایگاه اقتصادی اجتماعی آن ها انجام گرفته است. تحقیق از نوع توصیفی و روش آن پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان  15 تا 65 سال ساکن در شهر اصفهان را شامل می شود که از میان آن ها با استفاده از جدول مورگان، تعداد 395 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای در نمونه آماری قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد نشاط آکسفورد (OHQ) جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان داد که میزان نشاط اجتماعی و ابعاد آن در نمونه پژوهش به طور معنی داری پایین تر از حد متوسط است (05/0>p). نتایج تحلیل واریانس نیز نشان داد، تفاوت میانگین نمرات نمونه بر اساس پایگاه های اقتصادی اجتماعی در عامل نشاط اجتماعی و ابعاد آن شامل رضایت از زندگی، همدلی، چشم انداز مثبت، بهزیستی و عزت نفس، معنادار است (05/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که پایگاه های اقتصادی اجتماعی و سن، پیش بین های معنی دار نشاط اجتماعی در زنان بودند.

    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، زنان، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، اصفهان
  • محمد دربا، سمیه شاهمرادی* صفحات 75-106

    رضایت زناشویی سازه ای مهم و دارای ساختاری چندبعدی است که در حفظ و استحکام بنیان خانواده نقش مهمی دارد و از عوامل مختلفی اثر می پذیرد. پژوهش حاضر باهدف پیش بینی رضایت زناشویی براساس جریت ورزی و ابرازگری هیجانی با توجه به نقش واسطه ای کیفیت زندگی در زنان ورزشکار و غیر ورزشکار انجام شد. این مطالعه از نوع پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل ورزشکار و غیر ورزشکار ساکن شهر تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 200 نفر از آن ها (هر گروه 100 نفر) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های رضایت زناشویی انریچ (1989)، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)، جریت ورزی گمبریل و ریچی (1975) و ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990) بود. اطلاعات گردآوری شده به کمک شاخص های آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که مدل مورد نظر، دارای برازش مناسبی است و کیفیت زندگی نقش واسطه ای بین جریت ورزی و ابرازگری هیجانی با رضایت زناشویی دارد. همچنین رضایت زناشویی زنان ورزشکار به طور معناداری بیشتر از رضایت زناشویی زنان غیر ورزشکار بود. نتایج پژوهش حاضر بیانگر اهمیت متغیرهای مرتبط با رضایت زناشویی و تاثیر فعالیت های ورزشی بر روابط زناشویی زنان است.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، کیفیت زندگی، جرات ورزی، ابراز گری هیجانی، زنان
  • شیوا علی نقیان*، مریم رفعت جاه، ابوعلی ودادهیر صفحات 107-144

    در این پژوهش خودمردمنگارانه، به دنبال کشف مسیری بودم که جامعه هویتم را به عنوان مادر شکل داده و به عبارتی مادر بودن را به من "آموخت". من در این مسیر به این باور رسیدم که حقیقتی طبیعی و غریزی از مادر بودن وجود ندارد، بلکه، بسترهای اجتماعی و فرهنگی، و نیز حوزه های دانش و شناخت موجود، حقیقت مادر بودن را شکل می دهد. همچنین این روایت فردی که موقعیت مندی من در کنار دیگران را در یک بستر اجتماعی به چالش می طلبید، با ورود به میدانی متفاوت، در تعامل و برخورد با تجربه ی مادری"طیبه"، که یک زن غربت و از اهالی محله محروم "لب خط" بود قرار دادم. در این راستا کوشیدم تا داستان مان که دو روایت کوچک محلی بود را به واسطه ی پیچیدگی هایش به بدنه اصلی جامعه پیوند دهم. روایت زندگی هر کدام از ما سرشار است از ملاحظاتی در رابطه با تلاقی جنسیت، قومیت، طبقه اجتماعی، زبان و دیگر نظام های سلطه، که مزیت ها، نابرابری ها، و میزان نزدیکی مان به قدرت را مشخص می کند. تجربه زیسته ی من متاثر از این حقیقت است که به عنوان یک زن فارس، متاهل، شیعه، و متعلق به طبقه متوسط، تجربه ها و باورهایم از مادری ملهم از همان مادری جریان اصلی است که سال ها پیرامون خود دیده و آموخته ام، همانطور که "طیبه" در تمام عمرش در معرض جریان حاشیه ای مادری قرار داشته، آنها را در خود درونی کرده و تجربه اش از غربت بودن، فرودست بودن و فقر را در مادری خود بازتولید می نماید.

    کلیدواژگان: مادری، نظریه تلاقی، فمینیسم، لب خط، خودمردمنگاری
  • سارا ابراهیمی*، عیسی خواجه وند احمدی صفحات 145-180

    پژوهش حاضر با هدف آزمون کفایت روان سنجی مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی در میان 326 نفر از دانش آموزان دختر شهر تهران که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی مجازی انتخاب شدند، انجام شد. در مطالعه همبستگی حاضر، دانش آموزان به مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی (بویلگا و همکاران، 2019)، مقیاس ارتباط والد-نوجوان (پورسل، 2007) و مقیاس قربانی شدن توسط همسالان (جوزف و استاکتون، 2018) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی از روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی آن از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی سازه، ضریب همبستگی بین مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی و مقیاس های ارتباط والد-نوجوان و قربانی شدن توسط همسالان گزارش شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس نشان داد مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی از دو عامل قربانی مستقیم و قربانی غیرمستقیم در فضای مجازی تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار آموس، وجود این دو عامل را تایید کرد. نتایج مربوط به همبستگی مثبت بین ابعاد مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی با ابعاد مقیاس قربانی شدن توسط همسالان و همبستگی ضعیف با ابعاد مقیاس ارتباط والد-نوجوان به طور تجربی از روایی سازه مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی مقیاس (93/0=a) مطلوب گزارش شد. در مجموع، یافته های پژوهش نشان داد که مقیاس حاضر برای سنجش قربانی شدن در فضای مجازی در دانش آموزان دختر ابزاری روا و معتبر است.

    کلیدواژگان: مقیاس قربانی شدن در فضای مجازی، ویژگی های روان سنجی، دانش آموزان دختر
  • سهیلا زرین جوی الوار* صفحات 181-216

    کارآفرینی اجتماعی از جدیدترین موضوعاتی که همراه با کارآفرینی سازمانی و اقتصادی درمحافل علمی مورد توجه قرارگرفته است. توسعه کارآفرینی اجتماعی به عنوان یکی از روش های رفع مسایل و آسیب های اجتماعی تلقی می شود مقوله کارآفرینی اجتماعی می تواند به سرعت دادن روند پیشرفت کشور کمک کند. برهمین اساس هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی پیشایندهای نیت کارآفرینی دررابطه تجربه قبلی مشکلات اجتماعی و نیت کار آفرینی بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و در دسته تحقیق های توصیفی پیمایشی قرار دارد. گردآوری داده ها توسط پرسشنامه 19 سوالی استاندارد هوکرتس (2017) صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش 120 نفر از مدیران وفعالان کارآفرینی اجتماعی زن بود و حجم نمونه، با استفاده از جدول مورگان، به تعداد 92 نفر محاسبه شد. جهت انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها، با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل صورت گرفت.یافته ها نشان داد که در سطح اطمینان 95% الگوی ساختاری تحقیق، از برازش مناسبی برخوردار است و با تجزیه و تحلیل داده ها نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که تجربه قبلی مشکلات اجتماعی بر تعهد اخلاقی و خودکارآمدی کارآفرینی اجتماعی، تاثیر می گذارد ولی تاثیرتجربه قبلی مشکلات اجتماعی بر نیت کارآفرینی رد شد و در نهایت نقش مثبت دو متغیرمیانجی نیز تایید شد. بنابراین تعهد اخلاقی، خودکارآمدی کارآفرینی اجتماعی بر نیت کارآفرینی اجتماعی تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی، تعهداخلاقی
|
  • Mahboobeh Moosivand * Pages 7-36

    The value priorities of individuals are influenced by a variety of factors that affect individuals' social behaviors and actions. The present study was conducted to investigate gender differences in students' value system, Engagement, social competence, and cognitive styles. The statistical population of this study included all undergraduate students of the University of Tehran in the academic year 1397-98. The research sample was 150 male and female students of Tehran University who were selected by stratified random sampling. The value system questionnaire, the engagement of students’ scale belongs to Gunuc & Kuzu, Hart's competence perception, and the carton cognitive styles questionnaire were used to collect information. Data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results showed that male students scored higher on material values, cognitive competence, social competence, and physical competence. In using educational strategies and teaching methods, education professionals need to consider the gender and individual disparities of students based on physical, psychological, cultural, and spiritual aspects.

    Keywords: Value system, academic enthusiasm, social competence, Cognitive styles, Students
  • Armin Amir, Sahar Faeghi * Pages 37-74

    The present study aims to measure the social happiness of Isfahan women based on their socioeconomic status. Research is based on a quantitative approach and the data gathering tool is a two-part questionnaire consisting of demographic information and social happiness scale. For measuring social happiness, the Oxford Happiness Questionnaire (OHQ) was used. The research sample is 395 citizens aged 15 to 65 years in 15 Isfahan urban areas in 2019-2020, which were selected through a multistage cluster sampling method. The results indicate that the level of social happiness in women is significantly below the average (p < 0.05). The results of the analysis of variance show that mean differences of some social happiness factors such as satisfaction with life, sociability/empathy, positive outlook, well-being, and self-esteem are significant based on socioeconomic status (p < 0.05). Furthermore, social satisfaction varies between the classes such that the lower average is related to the lower class, and the upper class is correlated with the highest. Moreover, among the classes, social happiness varies such that the lowest average is linked to the lower class, and the upper class is related to the highest average. Overall, we find that the socioeconomic status and age of women in Isfahan have the power to predict social happiness.

    Keywords: Social happiness, Women, Socioeconomic Status, Isfahan
  • Mohammad Darba, Somayeh Shahmoradi * Pages 75-106

    Marital satisfaction is an important concept with a multidimensional structure that has a significant role in maintaining and strengthening the family foundation. The purpose of this study is to predict marital satisfaction based on assertiveness and emotional expressiveness concerning the mediating role of quality of life in female athletes and non-athletes. The study is a descriptive-correlational one. The statistical population of the study included all athletes and non-athletes married women living in Tehran, of whom 200 of them (100 individuals in each group) were selected using a convenient sampling method. Data collection tools included Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1989), The Quality of Life of the World Health Organization (1996), Gambrill and Ritchie Assertiveness (1975), and the Emotional Expressiveness of King and Emmons (1990). The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics using SPSS-22 and AMOS software. Path analysis results found that the proposed model has a good fit and the quality of life mediates the relationship of assertiveness and emotional expression with marital satisfaction. The marital satisfaction of female athletes was significantly higher than the marital satisfaction of non-athletes. The findings of the current study show the importance of variables related to marital satisfaction and the effects of sports activities on women’s marital relationships.

    Keywords: marital satisfaction, quality of life, Assertiveness, Emotional Expressiveness, Women
  • Shiva Alinaghian *, Mariam Rafat Jah, Abuali Vedadhir Pages 107-144

    Although mothering is widely believed to be a biological and natural stage of women's lives, feminism tells us that not all women have the same experience of mothering. They perceive and act upon it, depending on different cultural contexts. In this research, which includes my reflexive narrative of maternal experience, I attempted to challenge the involvement of dominant ideologies of mothering by narrating the cultural aspects of my own maternal experience. I related this personal story, which challenged my situation alongside others in a social context, to the maternal experience of a marginalized mother. In this regard, I attempted to link our story, which included two small local narratives, to the main body of society by writing a motivational and testimonial text. The story of each of us is full of considerations related to the intersection of gender, ethnicity, social class, language, and other domination systems that determine our privileges, inequalities, and proximity to power. In other words, when the linguistic nature of the word "mother" is replaced by its historical and social reality, it leads to the reproduction of social inequality and marginalizes the maternal experiences of many women.

    Keywords: Mothering, Intersectionality, Autoethnography, Social Construction, Feminism
  • Sara Ebrahimi *, Eisa Khajevand Ahmadi Pages 145-180

    The purpose of the present study was to investigate the psychometric adequacy of the Cyber-Victimization Scale among 326 girl students of Tehran that were selected with the use of virtual snowball sampling. In this correlational study, they completed the Cyber-Victimization Scale (Buelga et al., 2019), Parent-Adolescent Communication Scale (Purcell, 2007), and Multidimensional Peer Victimization Scale (Joseph & Stockton, 2018). The exploratory and confirmatory factor analysis methods and internal consistency were used to compute the CYBVICS's factorial validity and reliability, respectively. To examine the construct validity of the CYBVICS, correlations between different dimensions of CYBVICS with Parent-Adolescent Communication Scale and Multidimensional Peer Victimization Scale were computed. The results of principal component analysis (PC) and varimax rotation replicated 2-factor structures: direct cyber-victimization and indirect cyber-victimization in the Iranian sample. The goodness of fit indices of confirmatory factor analysis with the use of AMOS confirmed the 2 extracted factors. Correlational analyses between CYBVICS's factors with Multidimensional Peer Victimization Scale's factors provided initial evidence for the CYBVICS convergent validity & correlational analyses between CYBVICS's factors with Parent-Adolescent Communication Scale's factors provided initial evidence for the CYBVICS discriminant validity. Internal consistency for the CYBVICS's factors was desirable (a=0.93). In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the CYBVICS as an instrument to assess the Cyber-Victimization among Iranian girl students.

    Keywords: Cyber-Victimization Scale (CYBVICS), Psychometric properties, Girl students
  • Soheila Zarinjoi Alvar * Pages 181-216

    Social entrepreneurship is one of the issues in scientific circles that have been considered along with organizational and economic entrepreneurship. The development of social entrepreneurship is considered as one of the ways to solve social problems and harms. The category of social entrepreneurship can help accelerate the progress of the country. The purpose of this study was, therefore, to examine the mediating role of the antecedents of entrepreneurial intent concerning previous experiences of social problems and entrepreneurial intention. The present study is a descriptive survey research. Data were collected using a 19-item standard questionnaire by Hookerts (2017). The statistical population of the study was 120 female managers and activists of social entrepreneurship and the sample size was calculated to be 92 people using the Morgan table. To select the sample, a stratified random sampling method was used. Data analysis was performed by structural equation modeling and LISREL software. The results showed that at the 95% confidence level of the structural model of the research, it has a good fit. Previous social problems affect the moral commitment and self-efficacy of social entrepreneurship, but the effect of previous experience of social problems on entrepreneurial intent was rejected and finally, the positive role of two mediating variables was confirmed. Thus, moral commitment, social entrepreneurship self-efficacy affects the intention of social entrepreneurship.

    Keywords: social entrepreneurship, social self-efficacy, Moral commitment