فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی حمیدی زاده، علی اصغر پورعزت، شن آی خواجه* صفحات 9-21
    هدف از این تحقیق، طراحی الگوی خط مشی گذاری توسعه صنعت ترانزیت بین المللی کالا در ایران است. در فاز نخست، باهدف جمع آوری داده های کیفی، پس از بررسی گسترده ادبیات مرتبط با مبحث تحقیق، چارچوبی برای طرح پرسش های مصاحبه ها با خبرگان تدوین گردید. در ادامه، 13 نفر از کارشناسان اجرایی باسابقه در حوزه ترانزیت بین المللی کالای ایران، از طریق روش نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) انتخاب شدند. در فاز دوم مصاحبه های انجام شده به کمک نرم افزار اطلس. تی و با روش تحلیل تم  استقرایی شش مرحله ای کلارک و براون، کدگذاری گردید. در طی کدگذاری باز حدود 92 مورد به عنوان مفاهیم اولیه به دست آمد که در قالب 24 کد اولیه، هشت تم فرعی و سه تم اصلی دسته بندی شد. بر این اساس و با توجه به همه تبیین های ارایه شده توسط مصاحبه شوندگان؛ الگوی تحقیق، در قالب سه تم اصلی پیشران های توسعه ترانزیت خارجی، موانع و محدودیت های محیطی و خط مشی گذاری توسعه ترانزیت خارجی، ارایه گردید.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، ترانزیت، حمل ونقل بین المللی، تحلیل تم
  • عزت الله عباسیان، مجتبی امیری*، شهرزاد نیری، زهره جلالی بیدگلی صفحات 23-41
    بخش کشاورزی به دلیل داشتن نقش حیاتی در تامین غذای مورد نیاز مردم و زیربنای اصلی تحقق امنیت غذایی از مهم ترین بخش های اقتصاد جوامع محسوب می شود. یکی از مهم ترین سیاست های حمایتی در بخش کشاورزی، سیاست خرید تضمینی است و بهبود فرایند خط مشی گذاری خرید تضمینی یکی از عوامل مهم موفقیت در دست یابی به اهداف بخش کشاورزی در ایران است. پژوهش حاضر به دنبال طراحی و اعتبارسنجی مدل مناسب خط مشی گذاری برای خرید تضمینی گندم در ایران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و دارای رویکرد آمیخته است. یافته های فاز کیفی پژوهش حکایت از شناسایی مقوله های درون دادها، چرخه، بازیگران، شرایط زمینه ای و پیامدهای نظام خط مشی گذاری خرید تضمینی دارد. یافته های مرحله کمی حاکی از تایید روابط بین مولفه های مدل ساختاری است.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، خرید تضمینی، کالای اساسی، گندم
  • حسین صادقی، عباس عصاری آرانی، عزت الله عباسیان، علی باریکانی* صفحات 43-61
    در دهه اخیر تغییرات جمعیت شناختی به سمت پیر شدن ترکیب سنی کشورها، یکی از عمده مسایلی است که گریبان گیر جوامع و سیاستگذاران شده است. مطالعه حاضر به بررسی کنش پیری جمعیت بر ترجیحات زیست محیطی جامعه و همچنین واکنش تغییر ترجیحات زیست محیطی جامعه، بر اولویت های انتخاباتی رای دهندگان، می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با افزایش سن، مردم نسبت به مسایل زیست محیطی اهمیت بیشتری قایل شده و دغدغه های محیط زیستی بیشتری خواهند داشت. در حال حاضر سیاسیون کشور به این باور نرسیده اند که نگرانی های محیط زیستی، در چرخش آراء مردم موثر است؛ اما درصورتی که فعالین حوزه سیاست در داخل کشور متوجه تاثیر نوع نگرش افراد به محیط زیست شوند، شعارهای انتخاباتی و سیاست های خود را به تناسب خواست جامعه تعدیل خواهند کرد.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیت شناختی، محیط زیست، انتخابات، دستور کار سیاستی، ایران
  • مجید وحید*، آزاده شوشتری، بهزاد قره یاضی صفحات 63-87
    ایران در سال 1384 سند ملی توسعه زیست فناوری را به تصویب هییت وزیران و به تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی رساند. در همین سال، به پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا پیوست و تدوین قانون ملی ایمنی زیستی نیز در دستور کار قرار گرفت. این پژوهش با اتکا به مدل ارزیابی نظریه محور، تحقق اهداف تصریح شده در اسناد مذکور را بررسی و قوانین را به لحاظ محتوا و خروجی ارزیابی کرده است. به این منظور ترکیبی از روش های کمی و کیفی مانند پیمایش های میدانی و تحلیل محتوا استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که قوانین ایمنی زیستی و توسعه مهندسی ژنتیک به ویژه مقررات ناظر بر تولید ملی محصولات تراریخته، ناقص اجرا می شود و به اهداف مطلوب خود نرسیده اند. فرآیندسازی غیر موثر، سیاسی شدن بحث های علمی و دخالت دستگاه های فاقد نقش قانونی و سلایق مدیریتی از مهم ترین دلایل توقف اجرای قانون شناخته شد.
    کلیدواژگان: مهندسی ژنتیک، محصولات تراریخته، ارزیابی سیاست، ایمنی زیستی
  • زهرا حاجی هاشمی اسفرجانی، سید مهدی الوانی*، سید حسین اخوان علوی، حسن دانایی فرد صفحات 89-109

    تقابل محیط زیست و صنعت همواره به دلیل تعارض های ماهوی که با یکدیگر دارند، به ویژه در اواخر قرن بیستم، توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود معطوف کرده است. مغایرت بین این دو حوزه از آنجایی معنی دار می شود که از یک سو دولت ها همواره به دنبال توسعه از طریق رشد صنعت بوده و از سوی دیگر کنشگران و متفکرین زیست محیطی و اجتماعی، محیط زیست را به عنوان عنصری ارزشمند و متضمن توسعه ی پایدار برشمرده اند. در این پژوهش تلاش شده است علل تعارض خط مشی در این دو حوزه در ایران بررسی شود. بدین منظور، علل تعارض خط مشی با استفاده از نظر خبرگان شناسایی و سپس با استفاده از تکنیک های کمی رتبه بندی شد. مهمترین عوامل ایجاد کننده تعارض در خط مشی گذاری زیست محیطی عبارت اند از: تقدم عقلانیت سیاسی بر دیگر عقلانیت ها، اتخاذ سیاست روزمرگی و کوتاه مدت توسط دولت، تعارض میان خط مشی گذاران و ذی نفعان صنعت و محیط زیست ، نگاه سخت(سخت افزاری و مهندسی) به توسعه و نگاه هزینه ای به محیط زیست.

    کلیدواژگان: خط مشی، ایران، تعارض خط مشی، محیط زیست، صنعت
  • علی دینی ترکمانی، حجت الله حاجی حسینی*، قاسم رمضانپور نرگسی، طاهره میرعمادی صفحات 111-132

    هدف این مقاله، ارزیابی عوامل اساسی موثر بر عدم توسعه فناوری صنعت خودروسازی در ایران از منظر رویکرد نظری نهادگرایی تکاملی است. روش تحقیق، عبارت است از مقایسه تاریخی تطبیقی یا الگوی چهار مرحله ای بردی (توصیف، تفسیر، همجواری، مقایسه). جامعه آماری، کشورهای تولید کننده خودرو و نمونه آماری شامل سه کشور ایران ، چین و مکزیک است. داده های بدست آمده و مقایسه تطبیقی نشان می دهند که فرضیه های متعارف از جمله نفتی بودن اقتصاد (رانت نفت)، ورود بی مورد به صنعت به دلیل نبود مزیت نسبی از ابتدا، سیاست حمایتی تعرفه ای بالا و دولتی بودن مالکیت بنگاه ها، در توضیح علل اساسی عدم موفقیت فناورانه این صنعت در ایران رد می شوند و فرضیه نبود دولت توسعه خواه توانمند در تدوین و اجرای سیاست صنعتی شکل دهنده   نظام نوآوری در سطوح ملی و بخشی و ظرفیت جذب در سطح بنگاه تایید می شود.

    کلیدواژگان: دولت توسعه خواه، سیاست صنعتی، نظام نوآوری ملی، صنعت خودروسازی، ظرفیت جذب
  • ماجد بهامین، غلامرضا جندقی*، اعظم میرزمانی، عادل آذر، محمد خوش چهره صفحات 133-150
    برخورداری از الگوی حکمرانی مطلوب و سیاست های هم راستا، لازمه ارتقاء شفافیت اقتصادی دولت است. در مقاله حاضر، با هدف دستیابی به الگوی حکمرانی و سیاست های مطلوب ارتقاء شفافیت اقتصادی، اسناد سیاستی دو کشور ایران و سنگاپور، همراه با فایل کتبی مصاحبه با 13 نفر از خبرگان سیاستگذاری و مبارزه با مفاسد دولتی مورد بررسی و تحلیل محتوای کیفی قرار گرفت. بر اساس یافته های این پژوهش، الگوی حکمرانی مطلوب برای ارتقاء شفافیت اقتصادی در ایران مبتنی بر حکمرانی شبکه ای با 9 مقوله اصلی و 24 مقوله فرعی سیاستی ارایه گردید. در نهایت راهکارهای سیاستی برای ارتقاء شفافیت اقتصادی در ایران پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: الگوی شفافیت، حکمرانی شبکه ای، شفافیت اقتصادی دولت، فساد دولتی
  • روح الله اسلامی*، حجت جعفری مقدم صفحات 151-171

    انقلاب تکنولوژی اطلاعات در 1990، تغییرات گسترده در ساختار جوامع و دولت ها فراهم ساخت  و ایران نیز از این تغییرات در امان نبود. در این مقاله پس از اشاره به فلسفه سیاسی تکنولوژی اطلاعات (امکان های تکنولوژی اطلاعات در عرصه سیاست)، برمبنا رهیافت سیاستگذاری عمومی جی.ام.شافریتز و کریستوفر پی. بریک، سه مرحله فلسفه، دکترین و سیاست، در درون هر ساخت (متغیر مستقل) با روش تبارشناسی و شیوه تجزیه و تحلیل کیفی؛ بررسی و در نهایت تاثیر و نقش ساخت حکومت بر روند سیاستگذاری فضای مجازی (متغیر وابسته) تحلیل شده است. ایران از چهار لایه ساخت حکومت (تیوکراتیک، دموکراتیک، بوروکراتیک و میلیتاری) تشکیل شده است. وجود لایه های مختلف ساخت حکومت و تفاوت در فلسفه، دکترین و سیاست در هر ساخت، سیاستگذاری های چندگانه در ایران را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: ساخت حکومت، ایران، سیاستگذاری عمومی، شبکه های اجتماعی
  • محمد حق شناس گرگابی*، بهروز رضایی منش صفحات 173-191

    احساسات فردی همواره نقش بسزایی در فرایند تصمیم گیری افراد ایفا می کند به نحوی که می تواند باعث اتخاذ تصمیمی غیرمنطقی شود. در برخی مواقع این تصمیمات غیرمنطقی  بسیار آسیب زا و خطرناک است، بخصوص اگر این تصمیمات مختص فرد نبوده و در سطح ملی و کلان یک کشور و در جهت خط مشی گذاری عمومی اتخاذ شده باشد. در این پژوهش با بررسی متون علمی باهدف شناسایی راهکارهای عملی کاهش تاثیر احساسات بر فرایند تصمیم گیری خط مشی گذاران ملی با 27 تن از نمایندگان مجلس، مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته به روش پدیدارشناسانه انجام شد. از تحلیل مضمون مصاحبه ها دو دسته تم درون فردی و بین فردی حاصل شد که تم درون فردی شامل دو راهبرد به حداقل رساندن میزان پاسخ احساسی و صرف نظر کردن از تصمیمی که در شرایط احساسی گرفته شده و به تبع آن 8 راهکار عملی شناسایی شد و برای تم بین فردی، سه راهبرد خردگرایی در تصمیم گیری، تصمیم گیری به شکل شورایی و قاعده گذاری در تصمیم گیری و به تبع آن 10 راهکار برای کاهش اثرات احساسات در تصمیم گیری ها به دست آمد که می تواند چارچوب عملی مناسبی برای خط مشی گذاران در جهت کاهش اثر احساسات مداخله گر و مخرب در فرایند خط مشی گذاری باشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری عقلایی، عقلانیت محدود، تصمیم گیری احساسی، خط مشی گذاری احساسی، ایران
  • عباس شیری* صفحات 193-209
    مفهوم نوظهور جرم دولتی ناظر به رفتارهای به ظاهر قانونی دولت ها در نقض حقوق شهروندان، تخریب محیط زیست، نابودی میراث فرهنگی، سوء استفاده از قدرت، گسترش بی عدالتی، تبعیض و فساد می باشد. جرم دولتی، ارتباط وثیقی با ساختارهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و به ویژه نهادهای اجرایی، قضایی و قانون گذاری دارد. سیاستگذاری عمومی در حوزه های یاد شده تاثیر بسزایی در کاهش یا افزایش جرم دولتی دارد. سیاستگذاری های جنایی در سیاست های کلی نظام قوانین و اسناد بالادستی ملی در شناسایی این آسیب ها، پیش گیری و کنترل جرم دولتی موثر است. در این مقاله، مفهوم جرم دولتی و مصادیق آن، نقش و جایگاه سیاست های کلی نظام، قوانین بالادستی و اسناد بین المللی به منظور شناسایی سیاستگذاری جنایی ایران در قلمرو جرم دولتی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جرم دولتی، سیاستگذاری جنایی، مفهوم قانون، دولت قانونی، دولت قانونمند، حقوق بنیادین
  • محمدجواد حق شناس* صفحات 211-223

    کتاب پیامدهای ناخواسته سیاست های عمومی توسط توماس هال به رشته تحریر درآمده و در سال 2014 توسط انتشارات موسسه کاتو به چاپ رسیده است. این کتاب به بررسی چهار مطالعه موردی در خصوص پیامدهای ناخواسته سیاست های عمومی اختصاص دارد و در شش فصل تنظیم شده است. پیامدهای ناخواسته سیاست های عمومی موضوع مهمی است که اغلب مورد غفلت سیاستگذاران قرار می گیرد. نویسنده در این اثر، با مقایسه اهداف و عواقب برخی از قوانین مهم در ایالات متحده شامل قوانین مالیات بر درآمد، مالیات بر سیگار، حداقل دستمزد و ممنوعیت مصرف مشروبات الکلی به این نتیجه رسیده است که عدم توجه سیاستگذاران به پیامدهای منفی این قوانین باعث شده قوانین مذکور یا به طور کامل از اهداف خود دور شوند و یا اثرات مخرب آنها از فوایدشان بیشتر باشد. بنابراین توصیه وی به سیاستگذاران این است که مراقب نتایج ناخواسته سیاست ها باشند چرا که این نتایج می تواند اهداف هر سیاست را از بین ببرد.

    کلیدواژگان: سیاست، دولت، مالیات، پیامدهای ناخواسته، ایالات متحده آمریکا
  • رضا زارع، محمد صفری* صفحات 225-242

    هدف از این مقاله، معرفی و نقد کتاب تدارکات اجتماعی و حکمرانی عمومی نوین نوشته جو باراکت، رابین کست، کریگ فورنیو است که در سال 2016 میلادی توسط انتشارات روتلج در ایالات متحده آمریکا به چاپ رسیده است. این متن نوآور و مبتکر، با اتخاذ رویکردی آگاهانه، به بررسی راهبردهای نوظهور و جدید نسبت به تدارکات اجتماعی در زمینه حکمرانی عمومی نوین (NPG) و نیز شیوه های تدارکات اجتماعی در اروپا، آمریکای شمالی و استرالیا می پردازد. این کتاب تحولات در سیاست و عمل در حوزه تدارکات اجتماعی را با توجه به حکمرانی عمومی نوین مورد بررسی قرار داده و تحلیل جامعی در خصوص راه اندازی، خرید و تدارکات از دیدگاه تدارکات اجتماعی، ارزش اجتماعی و ارزش عمومی ارایه می کند. نویسندگان بر این باورند که تدارکات اجتماعی نیازمند ترکیب منابع و مهارت ها و روابطی جدید بین سیاست گذاران و کنشگران اقتصادی است.

    کلیدواژگان: تدارکات اجتماعی، حکمرانی عمومی نوین، ارزش عمومی، سیاست های تدارکات
|
  • Ali Hamidizadeh, Aliasghar Pourezzat, Shenay Khajeh * Pages 9-21
    The purpose of this research is to design a policy model for the development of the international transit industry of goods in Iran. In the first phase, in order to collect qualitative data, after an extensive review of the literature related to the research topic, a framework was developed for asking interview questions with experts. Then, 13 experienced executive experts in the field of international transit of Iranian goods were selected through purposive sampling method (snowball). In the second phase, the interviews were conducted with the help of Atlas software. T and was coded by Clark and Brown six-step inductive analysis method. During open coding, about 92 items were obtained as basic concepts, which were classified into 24 primary codes, eight sub-themes and three main themes. Accordingly, and in view of all the explanations provided by the interviewees; The research model was presented in the form of three main themes of foreign transit development drivers, environmental barriers and constraints, and foreign transit development policy.
    Keywords: Policy making, Transit, International Transportation
  • Ezatollah Abbasian, Mojtaba Amiri *, Shahrzad Nayyeri, Zohreh Jalali Bidgoli Pages 23-41
    The agricultural sector is one of the most important sectors of the economy because of its vital role in providing the people with the food they need and the main foundation for achieving food security. One of the most important supportive policies in the agricultural sector is guaranteed purchasing policy, and improving the process of guaranteed purchasing policy is one of the most important factors of success in achieving the goals of the agricultural sector. The present study seeks to design and validate an appropriate policy model for the purchase of guaranteed commodities (Case Study: Wheat). This study is applied in terms of purpose and has a mixed approach. In the qualitative phase, a model was designed by interviewing 14 executive and academic experts on the subject of guaranteed purchases of essential commodities, and in the quantitative phase, the model validity questionnaire was extracted. Data were analyzed in qualitative part through thematic analysis and in quantitative part through structural equation modeling. To validate the designed model, a researcher-made questionnaire including model subscales was distributed among executive and academic experts on the subject of guaranteed purchases of essential commodities. The reliability of the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha coefficient and its validity by face and content validity. The qualitative phase findings of the study indicate the identification of the categories of inputs, cycles, actors, contextual conditions and implications of the purchasing policy assurance system. The quantitative phase findings confirm the relationships between components of the structural model.
    Keywords: Public Policy, Guaranteed purchase, essential good, Wheat
  • Hossein Sadeghi, Abbas Asari, Ezzatollah Abbasian, Ali Barikani * Pages 43-61
    In the last decade, demographic changes towards the gradual aging of the age composition of countries is one of the major issues facing societies and policymakers. One of the areas that is affected by the gradual aging of the population is the attitude towards the environment. The present study examines the effect of population aging on the environmental preferences of society and also the response of changing environmental preferences to the electoral priorities of voters. The research method is based on Kingdon (1984) public policy agenda model-descriptive-analytical that econometric models were used during the research. The information needed to complete the research literature has been collected from reputable databases of international and domestic scientific sources, and to conduct quantitative and qualitative analyzes, researchers have also relied on the design and distribution of questionnaires. The results show that as people get older, they become more concerned about environmental issues and have more environmental concerns. At present, the country's politicians do not believe that environmental concerns are influential in turning people's votes; But if domestic political activists realize the impact of people's attitudes toward the environment, they will adjust their election slogans and policies to suit the will of society.
    Keywords: Demographic Changes, environment, Elections, policy agenda, Iran
  • Majid Vahid *, Azadeh Shooshtari, Behzad Ghareyazi Pages 63-87
    The expansion of genetic engineering applications has led to controversial discussions over the monitoring of the release, trade, and consumption of transgenic plants. Such considerations have forced policymakers to enact a set of regulations to ensure the exploitation of its proven benefits and prevent the potential adverse effects of this technology on health and the environment. Iran as a pioneer country in genetic engineering has enacted the National Biotechnology Development Document in 2005. In the same year, Iran joined the Cartagena Biosafety Protocol, and the Islamic Consultative Assembly put the negotiation about the National Biosafety Act on the agenda. According to what was said, this article evaluates the achievement of the goals of the mentioned documents based on the theory-based evaluation, The research findings show that some of the laws and policies, especially the regulations about the national production of transgenic products, have not been implemented, and some organizations have confronted it.
    Keywords: Genetic engineering, Transgenic Plants, Policy evaluation, Biosafety
  • Zahra Hajihashemi Esfarjani, Sayyed Mehdi Alwani *, Hosein Akhavan Alavi, Hasan Danaei Fard Pages 89-109

    The contradiction between the environment and the industry have always attracted the attention of many researchers, due to these domains inherent contradictions. This contradiction is meaningful, because on the one hand governments always seek to develop through industry growth and on the other hand, environmentalists and social activists consider environment as a valuable element underlying sustainable development. Therefore, one of the most important conflicts of government is revealed in policymaking in these field. In this research we tried to investigate the causes of policy conflicts in these two field by using the experts' point of view, and then ranking these factors using quantitative techniques. The five most important determinants of conflicts in environmental policy are: the primacy of political rationality, the adoption of short-term policy by the government, inefficiency of policymakers and environmental administrators, a rigorous look to development, considering the environment as a cost.

    Keywords: Policy, Iran, policy conflict, environment, industry
  • Ali Dini Torkamani, Haojat Haji Hoisini *, Ghasem Ramezanpour, Tahere Miremadi Pages 111-132

    Indentifying the main factors of Irian’s Auto Industry faliure in competiion at global markets is the main aim of this paper. Evolutionary Institutional Theory and Historical Comparative Method are the theoretical framework and research method of this study. Statistical society includes all of the late comer automobile producers and statistical sample includes Iran, China and Mexico. The resulted data and comparative comparison shows that the conventional hypothesis (rent of oil incomes, lacking of comparative advantage at the time of establishing the industry, high tariff on Auto imprtaion at the first stage of industry and state ownership of the firms) are rejected and the hypothesis of inability of state in getting to sustainable high economic growth, re engineering the economic products through industrial policy and national/sectoral innovation system is confirmed. The last part of paper provides the conclusion and policy implications at three level of national, industry and firm.

    Keywords: developmental state, Industrial policy, National Innovation System, Auto industry, Absorptive Capacity
  • Majed Bahamin, Gholamreza Jandaghi *, Azam Mirzamani, Adel Azar, Mohammad Khoshchehreh Pages 133-150
    Economical Transparency can be determined for governments through Corruption Perception Index (CPI). In this research with studying Iran and Singapore, has been tried to find appropriate Governance Model and its related policies for achieving success in improving government economic transparency. Based on this aim, the researcher interviewed with 13 political and policy experts which is complementary with analyzed formal documents. The research methodology is case study with descriptive-qualitative content analysis technique. For checking dependability and confirmability, research process and results have been reviewed and confirmed by 5 experts. Also according to our calculations, test-retest reliability was 0.84 and Cohen’s Kappa was 0.78 that make us trust to the results. According to the results, the best governance model for government economic transparency is “network governance” with 9 categories and 24 subcategories of policies.
    Keywords: Transparency Model, network governance, Government Transparency, Economic Corruption
  • Rohollah Eslami *, Hojjat Jafari Pages 151-171

    The information technology revolution took place in 1990 extensive changes in the structure of societies were provided by governments, the government of Iran was not immune from these changes. In this article, after referring to the political philosophy of information technology based on the public policy approach of GM Schaferitz and Christopher P. Break the three stages of philosophy, doctrine and politics, within each structure (independent variable) by genealogy and qualitative analysis; Finally, the impact and role of government construction on the cyberspace policy-making process (dependent variable) has been analyzed. Iran consists of four layers of government (theocratic, democratic, bureaucratic and military). The existence of different layers of government construction and differences in philosophy, doctrine and politics in each structure have led to multiple policies in the Iranian government. Finally, a High Council of Executive Agents has been proposed to prevent duplication of work.

    Keywords: Government structure, Iran, Public Policy, virtual space
  • Mohammad Haghshenas Gorgabi *, Behrouz Rezaei Manesh Pages 173-191

    Individual emotions always play a significant role in the decision making process of individuals, In the same way that it can make an irrational decision; In some cases, these irrational decisions are very damaging and dangerous, Especially if these decisions are not specific to the individual and taken at the national and macro level of a country and in line with the general public policy; Therefore, in this research, by reviewing the scientific literature with the aim of identifying practical solutions to reduce the effect of emotions on the decision making process of national Policymakers with 27 parliamentarians selected by snowball sampling, semi-structured interviews were conducted in a phenomenological way (theme analysis); From the analysis of the content of the interviews, two categories of themes were found interpersonal and Intrapersonal, The intrapersonal theme included two strategies to minimize emotional response and to dismiss a decision that was taken in emotional conditions. And consequently was identified 8 practical approach. And for the interpersonal theme, three rational strategies in decision making, decision-making in the form of council and rule in decision making, and so on, 10 strategies to reduce the effects of emotions in decision making which could be a practical framework for policy makers to reduce the impact of Disruptive and destructive emotions in the policy process.

    Keywords: rational decision, limited rationality, emotional decision making, emotional Policy making, Iran
  • Abbas Shiri * Pages 193-209
    The Emerging Concept of State Crime (Government Crime) Look at the ostensible behaviors of the rule of law that violate the rights of citizens, the destruction of the environment, the destruction of cultural heritage, the use of power, the spread of injustice, exchange and corruption.  State crime is closely linked to political, economic, cultural, legal structures, and especially not only to the executive, judiciary, and legislature.  Public policy in these areas has a significant impact on reducing or increasing government crime.  Criminal policy in the general policies of the national upstream legal system and documents in identifying these harms, prevention and control of government crime is more.  In this article, the concept of state crime and its examples, the role and position of the general medicine of the system, upstream laws, five-year plan, annual budget laws, in order to control Iran's criminal policy in the field of state crime are discussed.
    Keywords: Government crime, criminal therapy, abuse of power, corruption, Prejudice, control
  • MohammadJavad Haghshenas * Pages 211-223

    The unintended consequences of policies are an important issue that is often overlooked by policymakers. This paper describes four case studies of the law of unintended consequences as it applies to government policy. These case studies include federal income tax, cigarette taxes, minimum wage and alcohol prohibition. The well-known result that government policies designed to bring about one set of goals often create unanticipated outcomes has taken on increasing importance as governments become ever more involved in social and economic affairs. At the end, author advice to policymakers to be careful what they wish for policies.

    Keywords: Policy, government, Tax, unintended consequence, the United States of America
  • Reza Zare, Mohammad Safari * Pages 225-242

    The present article is to introduce and review the book entitled Social Procurement and New Public Governance by Jo Barraket, Robyn Keast and Craig Furneaux, published in 2016 by Routledge, Taylor & Francis Group, in the United States. Adopting a critically informed approach, this innovative text investigates emerging strategies for social procurement within the context of new public governance (NPG) as well as social procurement practices in Europe, North America, and Australia. This book also reflects on policy change and activities in the field of social procurement with respect to NPG and then delivers a comprehensive analysis of start-up, purchasing, and procurement from the perspective of social procurement, social value, and public value. This text is of theoretical importance for political studies and third-party management and even contributes to broadening knowledge concerning the intricacies of governance and management via networks, particularly the management of hybrid organizations developing from NPG and its networks. Additionally, the authors believe that social procurement demands the integration of new resources, skills, and relations between policy-makers and economic actors. Therefore, this article is of use for scholars and students of public administration, social entrepreneurship, and political studies. Moreover, it is to the advantage of public and private sector professionals involved in the design, implementation, management, and evaluation of social procurement activities.

    Keywords: Social procurement, New Public Governance, Public Value, Procurement Policies