فهرست مطالب

عمران و پروژه - سال سوم شماره 1 (پیاپی 23، فروردین 1400)

نشریه عمران و پروژه
سال سوم شماره 1 (پیاپی 23، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حمیدرضا صفای تولمی*، محمود هریسچیان، فرزین مولودی صفحات 11-28
    یکی از رایج ترین قسمت های سازه های قاب خمشی فولادی که تحت بار لرزه ای دچار صدمه می گردد، اتصالات تیر به ستون است و شکست اتصال می تواند عامل فروپاشی سازه باشد. یکی از روش های بهبود عملکرد لرزه ای اتصالات خمشی فولادی، استفاده از اتصال خمشی با بال های باریک شونده تیر (TBF) می باشد. در این اتصال، با کاهش بخشی از عرض بال تیر در طول شیب لنگر لرزه ای، رفتار شکل پذیر اتصال خمشی افزایش یافته و ناحیه بحرانی تنش از محل اتصال تیر به ستون، به محل کاهش عرض بال تیر منتقل شده است. در این مقاله، نتایج مطالعات آزمایشگاهی انجام شده توسط چن و همکاران ، مبنای اعتبارسنجی مدل اجزای محدود قرارگرفته و مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار بر عملکرد لرزه ای این نوع اتصال، شامل نسبت تقویت، طول ناحیه کاهش عرض بال تیر و سطح مقطع تیر اصلی با استفاده از روش اجزای محدود، بررسی شده است. نتایج تحلیل مدل های اجزای محدود غیرخطی در نرم افزار آباکوس نشان داد که اتصال TBF موجب گسترش تنش و کرنش معادل حداکثر در طول ناحیه کاهش عرض بال تیر شده است و از مقدار تنش در ناحیه اتصال تیر به ستون کاسته شده و ناحیه بحرانی اتصال از این محل به محل کاهش عرض بال تیر انتقال یافته است. همچنین با افزایش نسبت تقویت و یا با افزایش طول ناحیه کاهش عرض بال تیر در اتصال TBF، ظرفیت باربری اتصال افزایش یافته و از مقدار حداکثر کرنش به وجود آمده در اتصال تیر به ستون کاسته شده است.
    کلیدواژگان: اتصال TBF، اتصال خمشی با بال های باریک شونده تیر، اتصال تیر به ستون فولادی، رفتار لرزه ای، اتصالات خمشی فولادی
  • حسین شکوهی*، خسرو موحد صفحات 29-41

    مدیریت ریسک در پروژه های شهری وظیفه ای پیچیده است که پیچیدگی آن به بزرگی ابعاد کمی و کیفی پروژه شهری بستگی دارد. پروژه های شهری در شرایط کنونی بازار و تجارت در هر لحظه از زمان در معرض مواجهه با بحران قرار دارند. محیط پروژه های شهری بسیار متغیر بوده و شرایط عدم قطعیت، بسیارند و این شرایط برای پروژه های شهری بزرگتر مشکل تر نیز می گردد. بدون شک، مدیریت صحیح این ریسک ها، پیش نیاز تسهیل شرایط بحران پروژه های شهری می باشد و ضرورت دستیابی به علوم وابسته و گسترش این علوم، کاملا آشکار است. این مقاله به بررسی میزان تاثیر متغیرهایی همچون سن و شغل بر میزان ریسک پذیری در مدیریت پروژه های شهری پرداخته، اصول و چالش های مربوطه را تجزیه و تحلیل می نماید و با انجام بررسی و مطالعه ای بر روی نیروهای شاغل در شهرداری شیراز به بررسی هر کدام از متغیرهای مستقل سن و شغل، بر ریسک پذیری و عوامل آن پرداخته و نهایتا به این نتیجه منجر شد که هیچ کدام از متغیرهای مستقل جنسیت، سن، میزان تحصیلات و شغل بر ریسک پذیری و عوامل آن تاثیر آماری معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت پروژه، استاندارد PMBOK، شهرداری شیراز، معماری و ساخت و ساز
  • حمید اکبری*، الکساندر کوک صفحات 42-72

    شرکت ها بیش از پیش از فرآیند های مدیریت سبد پروژه خود با استفاده از نرم افزار خاص پشتیبانی می کنند و بازار راهکارهای فن آوری اطلاعات در حال رشد است. اگرچه سیستم های اطلاعاتی مدیریت سبد پروژه (PPMIS)، بهبود کیفیت فرآیند مدیریت و در نهایت عملکرد سبد را تضمین می کند، ولی مشخص نیست که آیا آنها در عمل نیز می توانند این کار را انجام دهند یا خیر. شواهد تجربی کمی درباره مزایای عملی مدیریت سبد پروژه و اطلاع از شرایط بسیار سودمند استفاده از مدیریت سبد پروژه وجود دارد. این پژوهش با استفاده از نمونه 181 سبد پروژه برای اولین بار نشان می دهد که به طور کلی استفاده از مدیریت سبد پروژه با کیفیت فرآیند های مدیریت سبد و موفقیت سبد پروژه ارتباط مثبت دارد. با این وجود، تحلیل های تعدیل کننده بیشتر نشان می دهد که این تاثیرات تنها زمانی تحقق می یابد که رسمیت مدیریت پروژه واحد، مدیریت سبد پروژه و مدیریت ریسک به اندازه کافی بالا باشند. جالب این که، مزایای استفاده از مدیریت سبد پروژه تابع عوامل پیچیدگی سبد (اندازه، وابستگی متقابل و پویایی) نیست.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی مدیریت سبد پروژه، موفقیت سبد پروژه، کیفیت مدیریت، رسمیت فرآیند، پیچیدگی
  • رضا اکبری غیبی*، حسن دیواندری صفحات 73-84

    بکارگیری آسفالت های جدید با هدف افزایش عمر روسازی و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری روسازی از اهمیت بالایی برخوردار است. بررسی و ارزیابی مدوام در خصوص علل خرابی امری ضروری می باشد که عدم توجه به آن باعث تشدید خرابی و انتفال آن به لایه های زیرین که منجرب به خرابی کامل روسازی و تحمیل هزینه های بسیار بالایی خواهد شد. استفاده به موقع از آسفالت های حفاظتی می تواند باعث بهبود سطح خدمت روسازی و افزایش عمر آن شود، همچنین باعث افزایش سایش و برای بهسازی رویه های موجود آسفالتی و بتنی و برای غیر قابل نفوذ کردن سطح راه مورد استفاده قرار بگیرد. این لایه در اکثر موارد برای غیر قابل نفوذ کردن آسفالت و پیشگیری از فرسایش لایه اصلی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از آن باعث تقویت لایه اصلی آسفالت شود. با توجه به انواع آسفالت های حفاظتی که هر یک از آنها دارای کاربرد و ویژگی های خاص خود هستند در سطح راه پخش می شوند. از جمله این آسفالتها می توان به چیپ سیل، فگ سیل، سیل کت، اسلاری سیل و میکروسرفیسینگ اشاره کرد. مطالعات مربوط به آسفالت حفاظتی فگ سیل درسالهای اخیر جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که استفاده از فگ سیل ماسه ای با امولسیون اپوکسی، مقاومت در برابر سایش و سرخوردگی را نشان می دهد که استفاده از آن جهت آبندی و پیشگیری در سطح روسازی باعث افزایش مقاومت در برابر سرخوردگی می شود. همچنین آن می تواند در کمترین میزان جذب آب و نفوذ پذیری هوا تاثیرگذار باشد و چنین یافته هایی نشان می دهد که درزگیری هایی که از مواد زیستی در آنها استفاده می شود، می تواند یک جایگزین پایدار برای روسازی آسفالت باشد. افزودن روغن (زیست محیطی - نفتی) نیاز چسبندگی آسفالت را کاهش داده و منجر به صرفه جویی در مصرف انرژی می شود. در حالت کلی استفاده از فگ سیل باعث حفاظت روسازی در برابر ترک خوردگی و فرسایش آسفالت، افزایش طول روسازی، به تعویق انداختن ترمیم عمده، کاهش نفوذپذیری ناشی از آب بندی و آسیب ناشی از رطوبت می شود.

    کلیدواژگان: آسفالت حفاظتی، فگ سیل، ترمیم روسازی، امولسیون قیر
  • آذین آیینه* صفحات 85-96

    بارشد فزاینده توسعه و اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی وساختمان سازی در کشور ، متاسفانه شاهد آن هستیم که آمار حوادث ،سوانح ، بهداشت و سلامت شغلی در این بخش وضعیت مناسب و مطلوبی ندارد و درعین حال روند فزاینده و نگران کننده ای را در طول سالیان اخیر دنبال می کند. امروزه در حالیکه در بسیاری از صنایع ، کارخانجات ، و حتی در پروژه و طرح های عمرانی نظیر سد سازی موضوع بهداشت و محیط زیست به عنوان یک مقوله ی HSE ایمنی ساختارمند دنبال می شود و با هدف مدیریت پیشگیرانه حوادث همراه با برنامه ریزی دقیق بکار می رود شاهد هستیم در کارگاه های ساختمانی به مقوله ایمنی به صورت ابتدایی و صرفا بر پایه مدیریت علاج بخشی و منفعلانه نگریسته می شود در این مقاله ضرورت اهمیت استقرار در کارگاه های ساختمانی مورد بررسی قرار گرفته HSE مدیریت ایمنی،بهداشت و محیط زیست را مانعی در برابر سرعت و روانی کار می داند، از منظر اقتصادی و HSE و بر خلاف باور رایج که دیدگاه بهره وری نشان می دهد که ایمنی در وجه اول کمک و یاور مدیران در ساماندهی کار با راندمان بیشتر می باشد و پیشگیری از بروز حواث و بیماری های ناشی از کار و معضلات زیست محیطی و افزایش بهره وری با در نظر گرفتن سلامت و ایمنی کارگران ، مستلزم استقرار و بکارگیری سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست و نهادینه کردن آن در کارگاه ها می باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی، حادثه، حوادث ناشی از کار، ایمنی کار در ساختمان، ایمنی کارگاه
  • محسن نجاری* صفحات 97-102

    مدیریت هزینه های ساخت در پروژه های ساختمانی از جمله مهمترین فاکتور های مدیریتی می باشند. ضعف در این مدیریت می تواند هزینه های زیانباری را متوجه پروژه و کارفرمایان آن کند. در تکنولوژی 5D BIM با ترکیب اطلاعات هزینه ای پروژه با مدل سه بعدی ارایه شده بر اساس BIM (Building Information Modelling) می توان به ارزیابی موثر و دقیق تری در مورد هزینه های پروژه در طول حیات آن رسید. اما به کار گیری این شیوه می تواند هم فرصت ها و هم چالش های بسیاری را برای مدیران پروژه به همراه داشته باشد. این مطالعه با مرور مقالات به روز ارایه شده به بررسی میزان کارایی این سیستم در مقایسه با سیستم های مدیریت و کنترل پروژه های ساختمانی خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: 5D BIM، مدیریت هزینه پروژه، پروژه های ساختمانی، مدیریت پروژه، مدیریت ساخت، کنترل پروژه
|
  • Seyed Hamid Reza Safaye Tolami *, Mahmoud Herischian, Farzin Moludi Pages 11-28
    One of the most common parts of steel bending frame structures, which is damaged by seismic load, is beam joints to the column, and joint failure can cause the structure to collapse. One way to improve the seismic performance of steel bending joints is to use bending joints with tapered beam flange (TBF). In this joint, with reducing part of the beam flange width along the seismic anchor slope, the bending joint ductile behavior is increased and the critical stress area is transferred from the beam-to-column joint to the beam flange width reduction location. In this article, the results of laboratory studies conducted by Chen et al. are the basis for the validation of the finite element model, and the most important parameters affecting the seismic performance of this type of joint, including the reinforcement ratio the length of the beam flange width reduction area and the cross section of the main beam have been investigated using the finite element method. The results of the analysis of nonlinear finite element models in ABAQUS software showed that the TBF joint caused the expansion of stress and strain equivalent to the maximum along the area of reduction of the beam flange width, and amount of stress in the area of joint of the beam to the column is reduced and the critical area of the joint is transferred from this place to the place of reduction of the width of the beam flange. Also, by increasing the reinforcement ratio or by increasing the length of the beam flange width reduction area in the TBF joint, the bearing capacity of the joint is increased, and is reduced the maximum amount of strain created at the beam joint to the column.
    Keywords: TBF joint, bending joint with tapered beam flange, joining beam to steel column, seismic behavior, steel bending joints
  • Hossein Shokouhi *, Khosro Movahhed Pages 29-41

    Risk management in urban projects is a complex task whose complexity depends on the size of the quantitative and qualitative dimensions of the urban project. Urban projects in the current market and business conditions are exposed to crisis at any time. The environment of urban projects is very variable and the conditions of uncertainty are many, and these conditions become more difficult for larger urban projects. Undoubtedly, proper management of these risks is a prerequisite for facilitating the crisis conditions of urban projects, and the need to access and expand the related sciences is quite obvious. This article examines the effect of variables such as age and occupation on risk-taking in urban project management, analyzes the relevant principles and challenges, and by conducting a study on the workforce in Shiraz Municipality, examines each Which of the independent variables of age and occupation dealt with risk-taking and its factors and finally led to the conclusion that none of the independent variables of gender, age, level of education and occupation had a statistically significant effect on risk-taking and its factors.

    Keywords: Risk Management, project management, PMBOK Standard, Shiraz Municipality, architecture, construction
  • Hamid Akbari * Pages 42-72

    Companies increasingly support their project portfolio management processes with specific software, and the market for IT solutions is growing. While project portfolio management information systems (PPMIS) promise to improve the quality of the management process and eventually portfolio performance, it is unclear whether they actually deliver on this promise. We lack empirical evidence regarding the actual benefits of PPMIS and knowledge on the conditions under which PPMIS application is most beneficial. Using a sample of 181 project portfolios, this study shows for the first time that PPMIS application is overall positively associated with the quality of portfolio management processes and project portfolio success. However, moderation analyses further reveal that these effects only materialize when formalization of single project management, project portfolio management, and risk management are sufficiently high. Surprisingly, the benefits of PPMIS application do not depend on portfolio complexity (size, project interdependency, dynamics).

    Keywords: Project portfolio management information systems, project portfolio success, Management quality, process formalization, complexity
  • Reza Akbarigheibi *, Hassan Divandari Pages 73-84

    The use of new asphalts with the aim of increasing the life of the pavement and reducing the maintenance costs of the pavement is of great importance. Continuous investigation and evaluation of the causes of failure is a necessary thing that failure to pay attention to it will intensify the failure and transfer it to the underlying layers, which will lead to complete failure of the pavement and impose very high costs. Timely use of protective asphalt can improve the service level of pavement and increase its life, also increase wear and improve existing asphalt and concrete procedures and be used to make the road surface impermeable. Protective asphalt is usually used as a temporary coating in the road construction industry and is not one of the main components of the road body. This layer is mostly used to make the asphalt impermeable and to prevent erosion of the main layer. Using it can strengthen the main layer of asphalt which is on the road. Due to the types of protective asphalts, each of which has its own application and characteristics, they are spread on the road surface. These asphalts include chip seal, fog seal, seal coat, slur seal and micro-surfacing. Studies on fog seal protective asphalt have been collected and reviewed in recent years. The results show that the use of sand seal grout with epoxy emulsion shows resistance to skid and frustration, which its use for sealing and prevention at the pavement surface increases the resistance to skid. Fog seal can be effective in minimizing water absorption and air permeability, and such findings suggest that sealants using biomaterials can be a viable alternative to asphalt pavements. Adding oil (environmental-oil) reduces the need for asphalt adhesion and leads to energy savings. In general, the use of fog seal protects the pavement against cracking and erosion of asphalt, increasing the length of the pavement, delaying major repairs, reducing permeability due to sealing and damage due to moisture

    Keywords: surface treatment, Fog seal, Pavement repair, Asphalt emulsion
  • Azin Ayneh * Pages 85-96

    Increasing development of development and implementation of development plans and construction projects in the country, unfortunately, we see that the statistics of accidents, accidents, occupational health and health in this sector is not in a good and favorable situation, and at the same time an increasing and worrying trend during Followed in recent years. Today, while in many industries, factories, and even in projects and development projects such as dam construction, the issue of health and the environment is pursued as a HSE category of structured safety and is used with the aim of preventive accident management with careful planning. We see that in construction workshops, the issue of safety is considered primarily and only on the basis of curative and passive management. In this study, the necessity of establishing HSE in construction workshops has been examined as an obstacle to safety, health and environmental management. Equals the speed and mentality of work, from an economic and HSE perspective, and contrary to popular belief that the productivity perspective shows that safety is primarily a help to managers in organizing work more efficiently and preventing accidents and diseases caused by Work and environmental problems and increasing productivity, taking into account the health and safety of workers, requires the establishment and use of health, safety and environmental management system and its institutionalization in workshops.

    Keywords: safety, Accident, Work related accidents, Work safety in the building, Workshop safety
  • Mohsen Najjari * Pages 97-102

    Construction cost management in construction projects is one of the most important management factors. Weak management can lead to detrimental costs to the project and its employers. In 5D BIM technology, by combining project cost information with a three-dimensional model based on BIM (Building Information Modeling), a more effective and accurate assessment of project costs over its lifetime can be achieved. But applying this method can bring many opportunities and challenges for project managers. This study will review the efficiency of this system in comparison with construction project management and control systems by reviewing the presented articles.

    Keywords: 5D BIM, project cost management, Construction projects, project management, Construction management, project control