فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1399)

پژوهشنامه ادیان
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهمن پازوکی* صفحات 1-21
    شاید هیچ فیلسوفی در قرن بیستم به اندازه هیدگر سعی نکرده است در اندیشه اش ورای مفاهیم و تاملات فلسفی فرادادی برود. اندیشه هیدگر از دوره مشهور به «گشت» به بعد وارد ساحتی از تجربه فکری و قلمرو مرزی شده است که ورای تفکری صرفا عقلانی می رود و از قواعد آن پیروی نمی کند. بسیاری از مفسران این نحوه اندیشیدن را شبیه به نحوه اندیشیدن Mystik تفسیر و در قابلیت آن در پاسخگویی به پرسش های فلسفی تردید کرده اند. منظور ایشان از Mystik آن گونه تفکری است که زیر بار عقلانیت شانه خالی می کند و عقل بدان راه ندارد. در این نوشته اما منظور از Mystik که ما آنرا به «عرفان فلسفی» ترجمه کرده ایم، جریانی فکری در مسیحیت است که با نام مایستر اکهارت گره خورده است و قلمروه وسیعی از موضوعات را دربر می گیرد که همه آن ها لزوما با فلسفه هم سخنی ندارند. در بررسی نسبت اندیشه هیدگر با «عرفان فلسفی» نخست گزارشی از موضع خود او در قبال این مفهوم داده می شود. در قدم بعدی، برای این که معلوم شود که اندیشه هیدگر تا چه حد به «عرفان فلسفی» نزدیک است در مقایسه ای وجوه افتراق و اشتراک معانی مفهوم «وارستگی» نزد اکهارت و هیدگر را نشان می دهیم.
    کلیدواژگان: وارستگی، عرفان فلسفی، گذاشتن (lassen)، وجود گذاشتن (Seinlassen)
  • مزدک توسلی، فاطمه لاجوردی* صفحات 23-45
    یارسان آیینی بنیان نهاده شده توسط سلطان صحاک برزنجه ای در سده 8 ق است که پیروان آن را می توان در بخش هایی از کرمانشاه، کردستان، همدان، لرستان، آذربایجان، مازندران و عراق یافت. این کیش باورها و آیین های ویژه ای دارد که در عین برخی شباهت ها، آن را از دیگر سنت های دینی متمایز می کند. اسطوره های مربوط به خداشناسی، آفرینش و انسان شناسی یارسان را می توان آیینه تمام نمای باورهای کلی این آیین در مورد خدا، جهان و انسان دانست و مفاهیمی هم چون ذات، تجلی، دونادون را در آن ها جست. بر اساس این اسطوره ها، خداوند در عین یگانگی، پیوندی نزدیک و ناگسستنی با فرشتگان و انسان دارد که وجود آموزه ی دون به دون و ظهور ذات ها را در این آیین توجیه می کند. از سوی دیگر، خداوند با کمک فرشتگان به آفرینش جهان می پردازد که نه تنها پیوند میان خداوند و جهان را روشن می کند، بلکه چگونگی پیدایش برخی باورها و مناسک یارسان هم چون نیایش، قربانی و نواختن تنبور را نیز توضیح می دهد. برخی اسطوره های یارسان آمیخته ای از اسطوره های دینی پیش از خود هستند و برخی دیگر ویژه ی این آیین، و از این نقطه نظر بدیع اند. بررسی چیستی این اساطیر و جایگاه آن ها در باور یارسان با توجه به فراوانی کتب مقدس این آیین موسوم به دفترهای کلام، و وجود پاره ای اختلاف نظرها در میان برخی بزرگان و پژوهشگران یارسان، می تواند ما را به شناخت عمیق تر باورها و پیوند آن ها با مناسک این آیین رهنمون کند. در این نوشتار آموزه هایی هم چون خداشناسی، جهان شناسی، فرشته شناسی و انسان شناسی با تاکید بر اسطوره های مربوط به آن ها بررسی می شود.
  • روشنک جهانی، علی سنایی*، عظیم حمزئیان، حبیب الله نادری صفحات 47-71
    «اعیان ثابته» و «کهن الگوها» دو اصطلاح بنیادی در دو نظام فکری متفاوت می باشند. ابن عربی با اصطلاح «اعیان ثابته» از منظر عرفان و یونگ نیز با اصطلاح «کهن الگوها» از منظر روان شناسی تحلیلی خصوصیات و کارکردهایی را برای آن ها بیان کرده اند. هدف این مقاله، یافتن پاسخ پرسشی درباره ی تفاوت ها و شباهت های خصوصیات و کارکردهای «اعیان ثابته» و «کهن الگوها» در دیدگاه ابن عربی و یونگ است. این پژوهش نظری که به روش کتابخانه ای انجام شده، نشان می دهد که هر دو متفکر قایل به وجود تصورات اولیه در قوه شناخت هستند و نفس/روان را هم چون لوحی سپید نمی دانند. ابن عربی منشا این تصورات را اعیان ثابته، معقولاتی در علم الهی، و دارای قابلیت وجودبخشی می داند که با تخیل خلاق تجلی می یابند؛ ولی یونگ منشا کهن الگوها از جمله کهن الگوی خود یا خدا را غریزه می داند و بازتاب این کهن الگوها را در نمادهای اساطیری و دینی جستجو می کند. بر این اساس، ابن عربی در نظام فکری اش به «خدا» و یونگ به «انگاره خدا» می پردازد.
    کلیدواژگان: اعیان ثابته، کهن الگوها، خدا، اسطوره، رویا، ابن عربی، یونگ
  • خلیل حکیمی فر*، ولی الله نصیری صفحات 73-96
    در طول تاریخ بشری، برخی از گره ها ارزش قدسی فراوانی داشته اند. از قرن نوزدهم، این مساله، مورد توجه مورخان ادیان قرار گرفت. این مطالعات، از فریزر تا الیاده، بیشتر بر مبنای اعمال و اعتقادات جادویی و به ویژه با رویکرد نمادگرایی انجام و در سال های اخیر، در آن ها بر ارزش نمادین گره ها و کارکردهای شان در متن زندگی روزمره تمرکز شده است. هدف در این پژوهش، بررسی گره های مقدس، از منظر گستردگی جغرافیایی و فرهنگی، از عقاید اسطوره ای تا دینی و معنی نمادین آن هاست تا به وجه مشترک و قالب کلی آن ها در زمینه های متفاوت دست یافته شود. به نظر می رسد گره های مقدس که حاصل فعالیت انسان ها برای تاثیرگذاری بر عوامل ماورای طبیعی هستند، در چارچوب کلی پیوندها و پیمان های مقدس درک شدنی اند. گره، هم چون میثاق در ادیان ابراهیمی، نشانی از یک پیوند به همراه پیمانی رسمی، حیاتی و خطیر که تاثیری تعیین کننده بر حیات انسان داشته است. این تحقیق، از نوع تحقیقات کیفی و با استفاده از منابع مکتوب نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: نماد، گره، کهن الگو، پیوند مقدس
  • آزاده رضایی، فاطمه لاجوردی* صفحات 97-118

    متون آپوکالیپسی، به عنوان مجموعه متونی که مکاشفاتی را پیرامون رویدادهای فرجام جهان روایت می کنند، در سنت های یهودی و مسیحی به لحاظ صورت و محتوا اشتراکات بسیاری زیادی با یکدیگر دارند. از جمله این ویژگی های مشترک، انتساب آپوکالیپس های یهودی به نامدارترین شخصیت های این دین نظیر موسی، توسط نویسندگان این گونه آثار به منظور اعتبار بخشی به آثارشان است، که اصطلاحا «مجعول نویسی» خوانده می شود. نویسندگان آپوکالیپس های مسیحی نیز همانند همتایان یهودی شان این روش را به کار بردند و آثار خود را به شخصیت های مهم مسیحی نسبت دادند. ولی در این میان، کتاب مکاشفه یوحنا یکی از نمونه های برجسته آپوکالیپس های مسیحی است که نویسنده در آن به صراحت به نام خود یعنی یوحنا به عنوان نویسنده اثر اشاره می کند. به همین سبب، از همان سده های نخست تاریخ مسیحی مباحثات بسیاری پیرامون هویت این نویسنده در میان عالمان مسیحی شکل گرفت که تا عصر حاضر هم چنان ادامه داشته است.  نوشتار حاضر نشان می دهد که شناخت ما از هویت فردی یوحنا امری تقریبا غیرممکن است، ولی با وجود این می توان به شناخت نسبتا روشنی درباره هویت اجتماعی یوحنا در مقام یکی از انبیا مسیحی نخستین و نحوه فعالیت های دینی اش در حوزه جغرافیایی مخصوص به خود یعنی منطقه آسیای صغیر دست یافت.

    کلیدواژگان: آپوکالیپس، متون مکاشفاتی، مجعول نویسی، کتاب مکاشفه، یوحنا، انبیا یهود، انبیا مسیحی
  • مسعود شاورانی* صفحات 119-148

    آموزه «خلیفه الله» در الهیات اسلامی بسیار حایز اهمیت است و مهم ترین مبنای تفکر برتری انسان در هستی می باشد. با توجه به تاثیر عرفان اسلامی در شکل گیری الهیات اسلامی، این پژوهش به دنبال بررسی سیر کاربرد و تطور معانی و مصادیق این عبارت در متون عرفانی است.گردآوری داده های این تحقیق به روش کتابخانه ای و روش انجام آن، تحلیل محتوای توصیفی متون و آثار عرفانی نخستین تا آثار قرن یازدهم هجری می باشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که عبارت «خلیفه الله» در کل آثار قرون دوم و سوم هجری مجموعا چهار بار به کار رفته است. بعد از آن در قرون چهارم و پنجم هجری بسامد این عبارت در متون عرفانی باز هم اندک است؛ ولی نسبت به گذشته تکرار آن افزایش یافته است. اما از سده ششم و هفتم به بعد مخصوصا در کتاب های با موضوع عرفان نظری این عبارت به تعداد فراوان به کار رفته است. در قرون بعد کاربرد «خلیفه الله» کاملا نهادینه شده است و مصداق های آن تنوع یافته؛ ولی مهم ترین مصداق آن، «انسان کامل» بوده است. اما در تمام این قرون، همواره بسیاری از صوفیه به طور صریح و یا غیر مستقیم با کاربرد این عبارت مخالفت و از ذکر آن پرهیز نموده اند.

  • مریم طهماسبی حاجی وند، طاهره حاج ابراهیمی* صفحات 149-166
    اریگن اسکندرانی از مهم ترین مدافعان مسیحیت است، از این لحاظ که درمورد رابطه خدای پسر یا لوگوس الهی با خدای متعال، بهترین تبیین را به دست داده و برای نخستین بار در کلام مسیحی واژه هم ذات را به کار برده است. از دیدگاه او خدای پدر و لوگوس الهی از یک ذاتند اما به لحاظ کارکرد و ویژگی تفاوت دارند و هریک بنابر وظیفه، نقش خود را در الوهیت ایفا می کنند. او میان خدای پدر و پسر تفاوت ماهوی قایل است و همین موضوع به  طرح یک رابطه طولی میان دو اقنوم الوهی منجر می شود. اریگن معتقد است که لوگوس الهی در بدن عیسی مسیح جسم گرفت و در زمین ساکن شد. این لوگوس متجسد دو ماهیت الوهی و بشری دارد؛ در ماهیت بشری اش خدای متجسدی است که برای نجات و رستگاری انسان صورت بشری به خود گرفته است. تجسد لوگوس الهی، تکمیل عهدی است که خداوند با انسان پیش از آفرینش جهان بسته است. در این مقاله جایگاه اریگن در الهیات مسیحی و آرای او در حوزه مسیح شناسی را بررسی می کنیم.
  • شمس علی فتحی مرشت، محمدرضا عدلی* صفحات 167-187
    شیخ نظام الدین اولیاء (د 725 ق/1325م)، از مشایخ چشتیه در هند، و کبیر (قرن 15 م)، شاعر و عارف نامدار هندی، از حیث تاکیدشان بر عشق و مدارا شباهت های فراوانی داشتند. شیخ نظام الدین و خلفایش موجب گسترش سلسله چشتیه و نیز ترویج زبان فارسی و اسلام در شبه قاره هند شدند. آنگونه که از ملفوظات شیخ استنباط می شود او عشق را شرط اصلی قبول هر طاعتی می دانست. به باور او، عشق الهی در قالب عشق به ولایت پیر تجلی می کند و در مقیاس وسیع تر تمام مخلوقات را دربرمی گیرد. کبیر نیز از شاعران و عارفان هند است که به همراه پیروانش در ترویج آیین بهکتی نقش مهمی داشته است. مذهب کبیر به روشنی دانسته نیست، هندوها او را هندو و مسلمانان وی را مسلمان می دانند. کبیر در اشعارش ظواهر دین را به شدت نقد می کند و معتقد است که عشق الهی جوهر دین است. از این رو، بر عبادت عاشقانه (بهکتی) تاکید می کند. او نیز عشق به گورو یا پیر را در تعالی روحانی سالک بسیار موثر می دانست.
    کلیدواژگان: شیخ نظام الدین اولیاء، کبیر، بهکتی، عشق، تصوف
  • مجید فرحانی زاده، عباس محمدیان*، احمد خواجه ایم، علی تسنیمی صفحات 189-209
    این پژوهش به تحلیل صفت حرص از منظر مراتب سیر و سلوک در مهم ترین آثار تعلیمی صوفیه تا قرن نهم هجری می پردازد. این بررسی که با روشی توصیفی-تحلیلی نگارش یافته، نشان می دهد که صفت حرص، در هر یک از مراتب سه گانه سلوک، رویکرد متفاوتی داشته و دچار تبدل و تحول محتوایی شده است، چنان که در مرتبه نخست سلوک (فرق)، حرص به عنوان صفتی منفی شناخته می شود، لذا اقتضای این مرتبه ایجاب می کند تا سالک رویکردی کوشش مدارانه در پرهیز از حرص داشته باشد. در مرتبه دوم (فنا)، جذبه الهی، سالک را از وجود مجازی و همه صفاتش فانی می سازد. بنابراین، صفت رذیله حرص در این مرتبه به سبب فنای عارف، از او زدوده می شود؛ اما در مرتبه سوم (بقا)، عارف مظهر اسما و صفات الهی می گردد؛ لذا حرص در او به شکل ایجابی، اما تحول یافته، نمود می یابد. این صفت که در عاشق پس از قرب به معشوق ظاهر می گردد، به حرص و اشتیاق عاشق بر درجات بالاتری از قرب و وصال معشوق تعبیر می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد باوجود تناسب سخنان بیشتر عارفان از حرص با مرتبه فرق، سخنان برخی شان از حرص، با احکام مرتبه فنا و بقا نیز هم پوشانی دارد.
    کلیدواژگان: حرص، تحول و تبدل صفت، فرق، فنا، بقا
  • محمد مدبر چهاربرج*، الیاس عارف زاده صفحات 211-234
    مسیحیت ارتدوکس که خود را امتداد راست کیشی مسیحیت اولیه می داند، با حفظ اندیشه های خداشناسی دوران نخست، گونه ای از الهیات مبتنی بر آن پدید آورده است که بدون داشتن درک صحیحی از خداشناسی آن، شناخت این کلیسا و الهیاتش ممکن نخواهد بود. خداشناسی آیین ارتدوکس بیش از هر چیز بر قرایت خاص آن از «فهم ناپذیری خدا» استوار است. فهم ناپذیری خدا کلیدواژه درک صحیح این آیین است. ریشه این مسئله را باید در جایگاه ممتاز خدای پدر در تثلیث ارتدوکس جست. لازمه این خداشناسی که بر تعالی خدا از مخلوقات و درک ناپذیری او استوار است، سخن گفتن به زبان سلب و تنزیه است. الهیات سلبی از این منظر ویژگی خاص الهیات ارتدوکس محسوب می شود. در مرحله بعد ضمن پذیرش تعالی و دور از دسترس بودن خدا، برای پر کردن فاصله بین خالق و مخلوق، آموزه انرژی در این کلیسا پدید آمده است. انرژی، حالت محسوس و به تعبیری حالت منکشف شده خدای متعال است. مومنان ارتدوکس می کوشند با اتحاد با انرژی الهی به مقام خداگونگی که هدف زندگی است برسند. شمایل ها و مناسک مهم ترین مجاری جریان انرژی الهی هستند. در مقاله حاضر تلاش شده است قرایت آیین ارتدوس از «فهم ناپذیری خدا» در سه محور ریشه، زبان و نتیجه بررسی و تبیین شود.
    کلیدواژگان: الهیات ارتدوکس، فهم ناپذیری خدا، تثلیث ارتدوکس، الهیات سلبی، آموزه انرژی
  • محمود مکوند*، الهام شیرمحمدی صفحات 235-260

    پژوهش حاضر با نگاهی تطبیقی به بررسی واژه «ذرا» در قرآن و متون مقدس یهودی-مسیحی پرداخته است و با رویکردی تاریخی بر ریشه شناسی این واژه در زبان های عربی، عبری، سریانی و آرامی متمرکز شده است. یک تحلیل ریشه شناختی در تبیین برخی الگو های حاکم بر ابدال ها و پدیده های آواشناختی میان زبان های پیش گفته سودمند است. این تحلیل ارتباط میان صورت های «ذرء» و «ذرو» را و نیز ابدال همخوان عبری «ה» (هه) به صامت های همزه و واو را در زبان عربی توضیح می دهد. هم چنین این پژوهش نشان می دهد که استعاره مفهومی «آدمیان، خرمن هستند» در قرآن و متون مقدس یهودی-مسیحی به کار رفته است. در استعاره فوق حوزه مبدا، خرمن و حوزه مقصد، آدمیان هستند. هم چنین سویه مورد تاکید، اشتمال بر دو بخش سره و ناسره یا ارزشمند و بی ارزش است. بنا بر پژوهش حاضر، متون مقدس پیش گفته متناسب با جهان بینی مخاطبان نخستین خود برای بیان موثر آن دسته از مقاصد و آموزه های تربیتی و فرهنگی که به امور انتزاعی مرتبط هستند از زبان استعاری بهره برده اند. توجه نکردن به این زبان و ویژگی های آن می تواند مفسران را گرفتار مفاهیم جاافتاده ای کند که در طی سده ها در تفاسیر تکرار شده اند و یا اساسا در سده های بعدی در جهان اسلام شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: «ذرا»، قرآن، متون مقدس یهودی- مسیحی، ریشه شناسی، مطالعه تطبیقی، استعاره مفهومی
  • علی هوشمندخوی*، قربان علمی، مجتبی زروانی صفحات 261-284
    در این مقاله آرای سامویل آیزنشتاد در شرح ظهور بینش های متعالی در ادیان عصر محوری، به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده است. آیزنشتاد مهم ترین دگرگونی دینی در عصر محوری را ظهور بینش های متعالی در ادیان یهودی، کنفوسیوسی، هندویی و بودایی می داند. بنا به ارزیابی های او، بینش های متعالی ناظر به تمایز میان دو عرصه نظم متعالی (پالوده) و نظم دنیوی (آلوده) بودند و کوشش برای رفع تنش میان آن ها منجر به نهادینه شدن چند جهت گیری مختلف در ادیان عصر محوری شد: جهت گیری این جهانی (انجام درست امورات دنیوی) در دین کنفوسیوسی؛ جهت گیری آن جهانی (کناره گیری از امور دنیوی به منظور رستگاری) در ادیان هندویی و بودایی؛ جهت گیری توامان این جهانی و آن جهانی (قوانین شریعت مدار، جهت گیری نیایشی، دستورالعمل های آیینی و منهیات اخلاقی) در دین یهودی. در نظر آیزنشتاد نهادینه شدن این رویکردها منجر به بازسازی نظام دنیوی در برخی جنبه ها شد: پدیدارشدن حاکمان سکولار که در برابر نظام متعالی پاسخگو و در برابر اعمالشان مسوول بودند؛ و مجزاشدن هویت جمعی مبتنی بر تقدس از هویت های مبتنی بر مدنیت و خاستگاه مجزا.
    کلیدواژگان: عصر محوری، بینش های متعالی، رستگاری، ماکس وبر، هویت جمعی، حاکمان سکولار
|
  • Bahman Pazouki * Pages 1-21
    In the twentieth century has no philosopher tried as much as Heidegger to go beyond philosophical concepts and reflections. From the period known as the "Kehre", Heidegger's thought has entered into a field of intellectual experience and a borderline realm that goes beyond purely rational thought and does not follow its rules. Many commentators have interpreted this way of thinking as similar to the way of Mystik thinking and doubt its ability to answer philosophical questions. By Mystik they mean a kind of thinking that shrugs off the burden of rationality and reason has no access to it. In this article, however, Mystik, that means "philosophical mysticism", is a school of thinking in Christianity that is tied to the name of Meister Eckhart. It covers a wide range of subjects, not all of which necessarily agree with philosophy. In examining the relation of Heidegger's thought to "philosophical mysticism", a report is first given of his own position on this concept. In the next step, in order to find out how close Heidegger's thought is to "philosophical mysticism", we show, in comparing the differences and common aspects of the meanings of both Eckhart's and Heidegger's concept of "releasement (Gelassenheit)".
    Keywords: Releasement, Philosophical Mysticism, to let, letting-be
  • Mazdak Tavassoli, Fatemeh Lajevardi * Pages 23-45
    Soltan Ṣahāk has founded Yārsān (Ahl-i haq) in 14th century C.E. and Yārsān’s followers have expanded in parts of Kermanshah, Kurdestan, Hamedan, Lurestan, Azarbaijan, Mazandaran and Iraq. There are both theoretical and practical elements in Yārsāni tradition which are reflected in its rich mythology so one can trace Yārsāni theology, cosmology and anthropology in their myths. According to these myths, although God is transcendent, He has a close connection with men and angels. This ideas justifies their belief in God's incarnations (dunādun). God with the aid of angels creates the world and this idea on the one hand clarifies the relationship between God and angles and, on the other hand, is a source for several Yārsāni rituals such as Tanbour-playing and their cult of sacrifice. Some of Yārsāni myths have their roots in more ancient myths. However, by studying Yārsāni myths one can acquire a deeper understanding about their beliefs and rituals. This article tries to survey Yārsāni theology, cosmology, angelology and anthropology according to their myths.
    Keywords: Yārsān, Ahl-i haq, essence of God, Incarnation, Haftan, Haftuān
  • Roshanak Jahani, Ali Sanaee *, Azim Hamzeian, Habibollah Naderi Pages 47-71
    "A'yān-i-Thābita" ("the Eternal Essences of Things") and "archetypes" are two fundamental terms in two different intellectual systems. Ibn Al-Arabi by a mystical approach and Jung by an analytical approach use the terms "A'yān-i-Thabita" and "archetypes" and attribute some characteristics and functions to them. This article tries to find an answer to the question about the differences and similarities between the characteristics and functions of "A'yān-i-Thabita" and "archetypes" in the viewpoint of Ibn Al-Arabi and Jung. This study shows that both thinkers believe in the existence of the basic ideas in cognition and do not consider the soul/psyche empty. Ibn Al-Arabi considers these ideas as the eternal essences of things, rationales in divine knowledge, which have existential ability manifested by the creative imagination. But Jung considers archetypes, for example the archetype of self or God, as the primary images emerge from human instinct reflected in religious and mythical symbols. Consequently, Ibn Al-Arabi deals with "God" but Jung studies "the idea of God".
    Keywords: The eternal essences of things, archetype, God, Myth, Ibn Al-Arabi, Jung
  • Khalil Hakimifar *, Valiyollah Nasiri Pages 73-96
    Throughout human history, some nodes have had a lot of sacred value. This has been the focus of religious historians since the nineteenth century. These studies, from Fraser to Eliade, have been largely based on magical practices and beliefs, especially with a symbolic approach, and in recent years have focused on the symbolic value of nodes and their function in the context of everyday life. In this study, sacred nodes, from the perspective of geographical and cultural breadth, from mythological to religious beliefs and their symbolic meaning, which imply a complexity, connection and hidden secrets, are considered and its purpose, Achieving common ground and general format in different areas. It seems that sacred knots, which are the result of human activity to influence supernatural factors, are within the general framework of sacred bonds and covenants. The knot, like the covenant in the Abrahamic religions, is a sign of a bond with a formal, vital, and serious covenant that has had a decisive effect on human life. This research is a qualitative research and has been written using written sources.
    Keywords: Symbol, knot, archetype, sacred connection
  • Azadeh Rezaei, Fatemeh Lajevardi * Pages 97-118

    The Apocalypses, as the writings which narrate the revelations about the occurrences of the finality of the world, have much in common in Judeo and Christian traditions in terms of form and content. One of their common features is pseudepigraphy, i.e. the attribution of the Jewish apocalypses to the most prominent Jewish figures including Moses, through which the real authors could have accentuated on the authority of their works. The authors of the Christian apocalypses, like their Jewish counterparts, attributed their works to the prominent Christian figures. Meanwhile, the Book of Revelation is one of the most significant Christian apocalypses that its author explicitly refers to his name, John, as the author of it. Thus, since the early centuries of Christian history, many discussions have been made concerning the identity of the author by the Christian thinkers, which have even continued until today. This article is seeking to present a clear picture of the identity of the author according to some historical accounts, the ideas of the early Christian thinkers and the ideas of the modern scholars. The present study indicates that John was one of the early Christian prophets who was engaged in his religious ministry in Asia Minor.

    Keywords: apocalypse, Pseudepigraphy, Book of Revelation, John, Jewish prophets
  • Masoud Shavarani * Pages 119-148

    The doctrine of "Caliph of God" is an important doctrine in Islamic theology and is the most important basis for thinking about the superiority of man. Considering the influence of Islamic mysticism on the formation of Islamic theology, this study seeks to investigate the use and evolution of the meanings of this term in mystical texts. Our method for this research is the analysis of the descriptive content of the first mystical texts up to the 11th century AH. The findings of this study show that the phrase "Caliph of God" has been used four times in all books of the second and third centuries AH. Later, in the fourth and fifth centuries AH, it is still rare to see this phrase in mystical texts; but its frequency has increased compared to the past. But from the sixth and seventh centuries onwards, this phrase has been used extensively. In the following centuries, the use of "Caliph of God" has been completely institutionalized and its examples have become diverse; but the most important example was the "Perfect Man." Also throughout these centuries, many Sufis have always explicitly or indirectly opposed to the use of the term and avoided mentioning it.

    Keywords: Caliph, the first mystical texts, mystics, Sufism, the perfect man
  • Maryam Tahmasbi Hajivand Pages 149-166
    One of the most vehement defenders of Christianity, Origen for the first time ever in Christian studies used the word, homoousios to define the relation of god the son/divine logos with respect to God himself. To him, God the Father and the divine Logos are of the same substance but possess different functions and properties, and each plays its part in divinity according to its own function. He differentiates substantively between God the Father and God the Son, which culminates in the proposition of a linear relation between the two divine hypostases. Origen posits that the divine word was incarnated in the body of Jesus Christ and settled on earth. The incarnate Logos possess two divine and human natures, and whose human nature is an incarnate God who purposely attained human form and countenance to help bring about human deliverance and salvation. Incarnation of the divine Logos is the completion of a pledge that god has made with man before the creation of this world. This research attempts to examine Origen’s standing in Christian theology and delve deeper into his notions of Christology.
    Keywords: Origen, Christology, divine Logos, incarnate Logos
  • Shamsali Fathi Meresht, MR Adli * Pages 167-187
    Shaikh Nizāmuddin 'Ulyā'(1325 C.E.) was one of the famous Sufis of India and Kabir (1518 C.E.) was one of the Indian mystics, both emphasized love and tolerance as the main element of mystical journey. The activities of Shaikh Nizāmuddin 'Ulyā'and his successorsled to the spread of the Chishtiyya dynasty and the promotion of the Persian language and Islam in the Indian subcontinent. According to Nizāmuddin love is a basic prerequisite for Muslim prayers. Divine love is manifested in the form of love to the pīr (mystical instructor) and in a broader sense it encompasses all creatures. Kabir as one of the famous poets and mystics of India, along with his followers, played an important role in promotion of Bhakti (love) cult in India. It is not clear Kabir was either a Hindu or a Muslim. Both groups try to introduce him as a member of their own cult. However, Kabir himself strongly criticizes the outward aspects or superficiality of both religions. He believes that love is the essence of religion so he emphasizes the Bhakti cult as the best way of praying. He also speaks of the love of guru as a main element in mystical path.
    Keywords: Shaikh Nizamuddin 'Ulyā', Kabir, Bahakti, Love, Sufism
  • Majid Farhanizadeh, Abbas Mohammadian *, Ahmad Khajehim, Ali Tasnimi Pages 189-209
    This research analyzes the attribute of greed according to the Sufis' educational works up to the 9th century AH. This study is a descriptive-analytical one, shows that greed undergoes content change in three levels of behavior. In the first stage of mystical journey (farq, "difference"), greed is recognized as a negative attribute. Therefore, this level requires that the seeker has a diligent and prudent approach in avoiding greed. In the second stage of mystical journey (fanā', "annihilation") because of the divine ecstasy the seeker's self becomes empty of all mundane attributes. Therefore, in this stage, due to this mystical annihilation, the inferior attribute (greed) becomes despair. In the third stage (baqā', "survival"), the mystic becomes the manifestation of the divine attributes. Greed in this stage, becomes a positive attribute. So greed interprets as the lover yearning to his beloved. Our findings show that although the Sufis' educational works are mainly against the greed, some of their words promote it as a positive attribute in the final stage of mystical journey.
    Keywords: greed, transformation, change of attribute, difference, annihilation, Survival
  • Mohammad Modabber Chaharborj *, Elias Arefzadeh Pages 211-234
    The Orthodox Church, presenting itself as the extension of early Christianity’s Orthodoxy, has created a distinctive theology system based on early doctrines of God. Comprehending this Church and its theology without having a true perception of its special doctrine of God is not feasible. This doctrine is mainly based on Orthodox Church’s special approach toward “unknowability of God”. This approach is the key term to a true perception of this Church which can be traced back to “Father” ’s distinguished role in Orthodox Trinity. Speaking in negative language is regarded as an integral part of this doctrine which is based on Transcendence and Unknowability of God. Therefore, Orthodox Church is characterized by Apophatic Theology. In the next step, to fill the gap between creatures and such a Transcendence and Unknowable Being, “Energy Concept” has been proposed by this church. Energy is the revealed or perceptible form of Transcendent God. Orthodox believers try to unite with Energy of God to obtain the Deification status which is considered as ultimate purpose of life. Sacraments and Icons are primary passages of Holy Energy. This study aims to investigate Orthodox approach regarding the “Unknowability of God” in three stages of Roots, Language and Consequence.
    Keywords: Orthodox Theology, Unknowability of God, Orthodox Trinity, Apophatic Theology, Energy of God
  • Mahmood Makvand *, Elham Shirmohammadi Pages 235-260

    The present article, based on a comparative view, has studied the word "dharaʼ" in the Qur’ān and Sacred Jewish-Christian Texts and, with a historical approach has focused on the etymology of this word in Arabic, Hebrew, Syriac and Aramaic. An etymological investigation is useful in explaining some of the patterns governing the consonantal substitution and phonological phenomena between the aforementioned languages. Based on such an investigation, the connection between the forms "dharʼ" and "dharw" as well as the consonantal substitution of the Hebrew «ה» (he) with the consonants Hamza and Waw in Arabic has been explained. According to this study, the conceptual metaphor of "people are harvest" is used in the Qur’ān and the Sacred Jewish-Christian texts. In this conceptual metaphor, the target domain is harvest and the source domain is people. Also, the highlighted aspect is consisting of two pure and impure or valuable and worthless parts. This research shows that the aforementioned sacred texts following the worldview of their first audiences have used metaphorical language to efficiently express those educational and cultural teachings that are related to the abstract matters. Not paying attention to this language and its features can confuse the commentators.

    Keywords: dharaʼ, the Qur’ān, sacred Jewish-Christian texts, etymology, Comparative Study, conceptual metaphor
  • Ali Hooshmand Khooy *, G Elmi, M Zarvani Pages 261-284
    In this paper, the views of Shmuel Eisenstadt about the emergence of transcendental visions in the religions of axial age are analyzed in a descriptive-analytic method. Eisenstadt considers the most important religious transformation of the axial age to be the emergence of transcendental visions in Judaism, Confucianism, Hinduism, and Buddhism. In his analysis, transcendental visions distinguished between two realms of transcendental order (refined) and mundane order (polluted), and all attempts for the resolution of the tension between transcendental order and mundane order led to the institutionalization of some different orientations in axial age religions: this-worldly orientation (proper performance of worldly duties) in Confucianism; other-worldly orientation (act of renunciation) in Hinduism and Buddhism; and combination of this and other-worldly orientations (legal rules, cultic orientation, ritual prescriptions and ethical injunctions) in Judaism. In Eisenstadt's viewpoint, the institutionalization of these orientations led to the reconstruction of mundane order in some aspects: Appearance of secular rulers who were partially responsive to the transcendental order; and the separation of collective identity based on sacredness from the other types of collective identities based on civility and primordiality.
    Keywords: axial age, transcendental visions, Salvation, Max Weber, collective identity, secular rulers