فهرست مطالب

مدیریت علوم دریایی - پیاپی 2 (زمستان 1399)

نشریه مدیریت علوم دریایی
پیاپی 2 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا توسلی*، محمد نصرالله نیا صفحات 5-23
    هدف

    قابلیت های بازاریابی شرایطی را فراهم میک نند تا شرکت ها بتوانند به اهداف عملکردی خود هم جهت با ابعاد بازار، استراتژی بازاریابی و قدرت سازمانی پیش روند. عملکرد شرکتها یکی از مهم ترین مفاهیم مورد بحث در پژوهش های مدیریتی است و بدون شک مهم ترین معیار سنجش موفقیت در شرکتهای دریایی به حساب می آید. هدف از پژوهش حاضر، عوامل موثر بر قابلیت های بازاریابی و عملکرد شرکت ها در شرکت صنعتی دریایی صدرا می باشد.

    روش

    روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی و نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران، 172 نفر از مدیران، معاونان، سرپرستان و کارشناسان شرکت صنعتی دریایی صدرا به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند و  آنان نسبت به سوالات پرسشنامه قابلیت های بازاریابی، ابعاد بازار، استراتژی بازاریابی، قدرت سازمانی، عملکرد شرکت ها، ویژگی شرکت ها پاسخ دادند. پایایی و روایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب مسیر مورد بررسی قرار گرفت که نتایج به دست آمده نشان از پایایی و روایی مورد قبول برای ابزارها داشت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای و SPSS و SmartPls استفاد گردید.

    یافته ها:

    یافته ها نشان میدهد که قابلیت های بازاریابی و ویژگی شرکت ها بر عملکرد شرکت ها تاثیر معناداری دارند. ابعاد بازار در ارتباط بین قابلیت های بازاریابی و عملکرد شرکت ها، استراتژی بازاریابی در ارتباط بین قابلیت های بازاریابی و عملکرد شرکت ها و همچنین قدرت سازمانی در ارتباط بین قابلیت های بازاریابی و عملکرد شرکت ها نقش تعدیلگری  معناداری دارند.

    نتیجه گیری: 

    قابلیت های بازاریابی باید پتانسیل لازم را  برای رسیدن به مزیت رقابتی پایدار در سازمان ها  داشته باشند زیرا نقش مهمی را در استراتژیک  و عملکرد شرکت ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: قابلیت های بازاریابی، عملکرد شرکت ها، ویژگی شرکت ها، ابعاد بازار، استراتژی بازاریابی و قدرت سازمانی
  • ترانه عنایتی*، فرشیده ضامنی، علیرضا عالی پور، مهناز دازداری صفحات 25-40
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف ارایه مدل تصویر سازمانی دانشگاه ها با رویکرد توسعه سرمایه اجتماعی انجام گرفت.

    روش

    این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه های دریایی شمال کشور بودند. نمونه‎گیری به روش تصادفی طبقه ای انجام شد که طی آن 400 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‎ها، پرسش‎نامه محقق ساخته بود که بعد از تایید روایی و پایایی پرسشنامه. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار ‎های SPSS و LISREL و از شاخص آماری تحلیل عاملی با رویکرد اکتشافی استفاده شد.

     یافته ها: 

    تحلیل داده های آماری حاکی از آن است که ابعاد تصویر سازمانی دانشگاه با رویکرد توسعه سرمایه اجتماعی شامل: فناوری دانشگاه، کیفیت امکانات و خدمات، محیط فیزیکی و نمادهای دانشگاه، ارتباطات و رسانه ها، عملکرد بخش پژوهش، فعالیت های فرهنگی، آینده و چشم انداز مالی، شاخص روابط انسانی، فرهنگ حاکم بر دانشگاه، پوشش دادن نیازها، عملکرد روابط عمومی، محیط کار، عملکرد بخش آموزش، قدمت دانشگاه، مسوولیت اجتماعی، نوآوری، و ویژگی های رهبری، بودند.

    نتیجه گیری:

      نتیجه نهایی این که برای حفظ موقعیت دانشگاه‎ها در دنیای رقابتی امروز باید به دیدگاه دانشجویان در خصوص تصویرسازی مثبت دانشگاه‎ها توجه ویژه نمود.

    کلیدواژگان: تصویر سازمانی، سرمایه اجتماعی، دانشگاه
  • میلاد پوررجبی*، حمیدرضا بیژنی صفحات 41-62

    هدف:

     امروز مهمترین منبع تولید و فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و خدماتی یک کشور در آب ها آن کشور تشکیل شده است، برای الگویابی این بهره برداری مقاله در نظر دارد تا با هدف الگویابی توسعه افتگی دریایی و استفاده از امکانات و فرصت های اقتصاد آبی، عرصه های مورد اهمیت اقتصاد آبی را در جغرافیای سواحل جنوبی دریای خزر در استان گیلان مورد مطالعه قرار دهد.

    روش

    پژوهش حاضر در پی ارایه الگویی نظری است؛ به همین دلیل روش تحقیق در این پژوهش اسنادی است یعنی مبتنی بر شواهد برگرفته از مطالعه آرشیوها یا آمار رسمی است که عمدتا شامل اطلاعات و نتایجی است که توسط نویسندگان و پژوهش گران قبلی در حوزه اقتصاد آبی و اقتصاد پیچیده فراهم گردیده است و در سطح کلان، یک پژوهش کاربردی محسوب می شود. برای این هدف در ابتدا به ارزیابی مفهوم اقتصاد آبی و حوزه های مورد توجه و عرصه های تجربه شده آن در جهان امروز می پردازد و در پایان با بررسی ویژگی های جغرافیایی منطقه مورد نظر و ارزیابی وضعیت مزیت های نسبی این حوزه و توانمندی های جانبی آن نشان داده می شود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش، پنج راهبرد اساسی را در شکل گیری اقتصاد آبی سواحل استان گیلان مشخص می کند که شامل : 1-گسترش توانمندی های حمل ونقل دریایی؛ 2- فناوری های جدید در  اقتصاد آبی؛ 3- بهره برداری از ظرفیت گردشگری آبی؛ 4- توانمندی های کشتی سازی؛ 5- ظرفیت های شیلات و آبزی پروری دریای خزر.

    نتیجه گیری

    جهت بهره مندی از اقتصاد «دریا محور» سواحل استان گیلان باید ظرفیت های موجود در هر کدام از پنج راهبرد اساسی را مورد توجه قرار داد که در مقاله به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد آبی، توسعه، دریای خزر، شمال کشور، راهبرد
  • فاطمه لیلی دوست، مسلم گل میمی*، الهام سادات کیا، شمس الدین نیک منش صفحات 63-90
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و تعهد سازمانی بر عملکرد سازمانی با تاکید بر اخلاق کار اسلامی است.

    روش

    روش تحقیق کاربردی از نوع توصیفی پیمایشی است که در گام اول  با استفاده از نظرات خبرگان مقولات و مولفه های مرتبط با موضوع تحقیق  شناسایی و  کدگذاری گردید تعداد نمونه 15 نفر از خبرگان دارای سابقه پژوهشی در حوزه سرمایه اجتماعی بود که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. انجام فرایند مصاحبه از خبرگان تا اشباح نظری ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق است.  روایی و پایایی تحقیق با توجه به مشارکتی بودن تحقیق همزمان توسط مشارکت کنندگان براساس اعتماد پذیری، انتقال پذیری، و تعمیم پذیری با واقعیت مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها:

     با توجه به سطح بندی راهبردها برابر ماتریس خود تاملی نهایی، اساسی ترین راهبردهای موثر در تحقق موضوع تحقیق  به ترتیب، مشوق همکاران، امانتداری در (لایه ششم) شناخته شد که شکل گیری صحیح آن میتواند زمینه ساز شکل گیری صحیح سایر لایه های الگو شود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس تحلیلMICMACمولفه ها برحسب میزان نفوذ و وابستگی برگرفته از نظر خبرگان به شرح زیر می باشد. مولفه های  (مشوق همکاران، هماهنگی با محیط، عدالت،  امانتداری، تعهد کاری، بعد رابطه ای) جزوه مولفه های  خود مختار بوده و مولفه های  (توانایی انجام وظیفه،کمک به اهداف سازمان،شفاف در عملکرد، خیر خواهی،انصاف، صبوری، بعد ساختاری، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری،تعهد مستمر) جزوه مولفه های  پیوندی یا ارتباطی هستند. مولفه (ارزیابی عملکرد)  جزوه متغیرهای مستقل می باشد.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، سرمایه اجتماعی، اخلاق کار اسلامی، عملکرد سازمانی
  • محمد حاجی زاد*، محمدرضا سرمستی صفحات 91-106
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش های ضمن خدمت بر توانمند سازی کارکنان بندر دریایی امیرآباد بهشهر بوده است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و از نوع مطالعات کاربردی است.جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بندردریایی امیرآباد بهشهر به تعداد 254 نفر بود.نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، به تعداد 154 نفر و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب مدرک تحصیلی انتخاب شدند.جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد توانمند سازی اسپریتزر استفاده شده که پایایی آن 94/0 به دست آمد.

    یافته ها: 

    جهت بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون T تک نمونه وآزمون فریدمن استفاده شد.نتایج نشان داد که آموزشهای ضمن خدمت بر(شایستگی، استقلال، معنی دار بودن شغل، احساس امنیت، اثرگذاری) کارکنان تاثیر دارد.و رتبه هریک از مولفه ها بر توانمندسازی کارکنان به ترتیب احساس امنیت، شایستگی، معنی دار بودن شغل، استقلال و اثرگذار می باشد.

    نتیجه گیری: 

    آموزشهای ضمن خدمت برتوانمند سازی کارکنان تاثیر دارد و مولفه های احساس امنیت بیشترین تاثیر و مولفه اثرگذاری کمترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: آموزشهای ضمن خدمت، توانمند سازی، کارکنان
  • فرامرز نصری*، ابوالفضل گودرزی، رضا ساکی صفحات 107-125

    هدف :

    هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی استاندارد آزمون توانایی های حرکتی و جسمانی جهت تعیین رسته دانشجویان دانشگاه های آجا است که دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) به عنوان مورد مطالعه در نظر گرفته شده است.

    روش:

     این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی میدانی است، پس از طراحی مجموعه آزمون سنجش توانایی حرکتی و جسمانی با استفاده از نظرات متخصصین رفتار حرکتی و با توجه به تحلیل مهارت هایی که یک افسر نداجا می بایست بیاموزد؛ مواد آزمون و نحوه چینش ایستگاه های آن به تایید صاحب نظران در حوزه تربیت بدنی و علوم ورزشی رسید و با استفاده از شیوه بازآزمون اعتبار و تکرارپذیری آن سنجیده شد که در سطح بسیار مطلوبی قرار داشتند؛ داده های آماری با اندازه گیری های میدانی جمع آوری و برای تعیین سطح مهارت های حرکتی هر یک از رسته های نداجا از روش دلفی استفاده گردید که پرسشنامه آن تعیین روایی و اعتبار شد؛ جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان در سال تحصیلی 98-97 تشکیل دادند که با استفاده از جدول مورگان 260 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و با استفاده از آزمون های آماری Z و T به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته و هنجار مورد نظر ساخته شد.

    یافته ها

    این مجموعه آزمون به طور کلی توانایی های حرکتی و جسمانی زیر را می سنجد: تعادل پویا، قدرت انفجاری پاها، استقامت عضلات کمربند شانه، استقامت عضلات کمربند لگنی، چابکی عمومی بدن، هماهنگی اندامی و استقامت قلبی تنفسی که در یک مجموعه آزمون ایستگاهی و در پیست دو و میدانی به اجرا در آمده است. هم چنین تیراندازی و چالاکی انگشتان دست در مجموعه آزمون میدان تیر و آزمون مهارت شناوری انجام شده است.

    نتیجه گیری

    مجموعه آزمون هنجار شده سنجش آمادگی جسمانی و حرکتی برای تعیین رسته دانشجویان نداجا و برای تعیین میزان اهمیت هر یک از توانایی های حرکتی و جسمانی در رسته های مختلف نداجا که در دانشگاه سازماندهی و آموزش داده می شوند و نتایج آن به عنوان ضریب در نتایج آزمون وارد گردید، به این ترتیب که پس از دو مرحله توزیع پرسشنامه، نتیجه نهایی که یک الگوی استاندارد برای آزمون توانایی های حرکتی جسمانی جهت تعیین رسته دانشجویان دانشگاه ها است  به دست آمد.

    کلیدواژگان: توانایی های حرکتی و جسمانی، آزمون تعیین رسته، دانشگاه های آجا، دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره)
|
  • Mitra Tavassoli *, Mohammad Nasrolahnia Pages 5-23
    purpose

    Marketing capabilities have created conditions for companies to advance their performance goals in line with market dimensions, marketing strategy and organizational strength. Corporate performance is one of the most important concepts discussed in management research and it is undoubtedly the most important criterion for measuring the success of offshore companies. The purpose of this study is to identify the factors affecting the marketing capabilities and performance of companies in Sadra Marine Industrial Company.

    Method :

    The method of this research is descriptive-survey via simple random sampling. Statistical population of this study, using Cochran's formula, was 172 managers, deputies, supervisors and experts of Sadra Marine Industrial Company who were selected as the research sample. They were asked to answer the questions of marketing capabilities questionnaire, market dimensions, marketing strategy, organizational strength, corporate performance and characteristics. The reliability and validity of the instruments were evaluated using Cronbach's alpha coefficient and path coefficient. The obtained results showed the acceptable reliability and validity for the instruments. SPSS and SmartPls software were used to analyze the data.

     Findings:

     The findings of this study show that marketing capabilities and characteristics of companies have a significant effect on the performance of companies. Market dimensions in the relationship between marketing capabilities and performance of companies, marketing strategy in relation between marketing capabilities and performance of companies and organizational strength in the relationship between the marketing capabilities and performance of companies have significant moderating roles.

    Conclusion:

     Marketing capabilities need to have the potential to achieve sustainable competitive advantage in organizations because they play an important role in the strategy and performance of a company.

    Keywords: Marketing Capabilities, corporate performance, Market Dimensions
  • Taraneh Enayati *, Farshideh Zameni, Alireza Alipour, Mahnaz Dazdari Pages 25-40
    Objective

    The purpose of this study was to provide an organizational image model of universities with a social capital development approach.

    Method

    This applied research was a survey. All masters’ students of maritime universities in the north of Iran formed the participants of this study. Based on stratified random method, 400 participants were selected. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. For data analysis, SPSS and LISREL software and descriptive and inferential statistics including factor analysis with exploratory approach were used.

    Finings:

    The findings showed that the organizational image of universities with the approach of social capital development is as follows: University technology, quality of facilities and services, physical environment and university symbols, communications and media, performance of research, cultural activities, future and financial perspectives, human relations index, university culture, fulfilling needs, public relations performance, work environment, performance of education sector, university antiquity, social responsibility, innovation, and leadership characteristics. In addition, the study of fit indices indicated that the model was appropriate.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that in order to maintain the status of universities in the competitive world today, one should pay due attention to students’ perspectives.

    Keywords: Organizational Image, Social Capital, university
  • MILAD POURRAJABI *, HamidReza Bijani Pages 41-62
    Purpose

    Today, the most important source of production and economic, social and service activities of a country is formed in the waters of that country. To find a model for the exploitation of the development of the sea and use the facilities and opportunities of water economy, this article intends to study the importance of blue economy in the geography of the southern shores of the Caspian Sea in Gilan province

    Method

    The present study seeks to provide a theoretical model; hence, its methodology is based on the documents available in the literature on blue economics and complex economics. It is also an applied research. For this purpose, it evaluates the concept of water economy and its areas of interest and experienced areas in the world today at first and then it demonstrate its scope and ancillary capabilities by examining the geographical features of the region and evaluating the situation of its comparative advantages.

    Findings

    The results of the research reveal five basic strategies in shaping the water economy of the coasts of Gilan province as follows: 1- Expanding maritime transportation capabilities; 2- New technologies in water economy; 3- Utilization of water tourism capacity; 4- Shipbuilding capabilities; 5- Fisheries and aquaculture capacities of the Caspian Sea.

    Conclusion

    In order to benefit from the "sea-based" economy of the coasts of Gilan province, the existing capacities in each of the five basic strategies should be considered, which is discussed in this article.

    Keywords: Blue Economy, Development, Caspian Sea, North of the country, strategy
  • Fatemeh Lili Doost, Moslem Golmeymi *, Elham Sadat Kia, Shamsadin Nikmanash Pages 63-90
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the impact of social capital and organizational commitment on organizational performance with emphasis on Islamic work ethic

    Method

    The applied research method is a descriptive survey that in the first step, using the opinions of experts, categories and components related to the research topic were identified and coded. The sample number was 15 experts with research experience in the field of social capital. Snowballs were selected. The interview process continued from experts to theoretical ghosts. The data collection tool is in-depth interviews. The validity and reliability of the research was confirmed by the participants based on the reliability, transferability, and generalizability with reality due to the participatory nature of the simultaneous .

    research Findings

    Based on MICMAC analysis, the components in terms of influence and dependence taken by experts are as follows. The components (incentive of colleagues, harmony with the environment, justice, trustworthiness, work commitment, relationship dimension) are the booklet of autonomous components and the components (ability to perform the task, help the goals of the organization, transparent in performance, benevolence, fairness, patience , Structural dimension, emotional commitment, normative commitment, continuous commitment) are the booklet of connection or communication components. The component (performance evaluation) is a booklet of independent variables

    Conclusion

    Based on the research results, the most basic effective strategies in realizing the impact of social capital and organizational commitment on organizational performance were identified with emphasis on Islamic work ethic. And based on MICMAC analysis, the variables were classified according to the degree of influence and dependence taken by experts.

    Keywords: Outsourcing, Research, Development Projects, products with complex systems
  • Mohammad Hajizad *, Mohammadreza Sarmasti Pages 91-106
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of in-service training on empowerment of Amirabad seaport staff in Behshahr.

    Method

     This research is a descriptive survey and applied study.The statistical population included all employees of Amirabad seaport of Behshahr who were 254 participants.By using Krejcie and Morgan table for statistical sample, 154 people were selected by stratified random sampling on the basis of their educational degrees.To collect data, a researcher-made questionnaire based on (Spritzer empowerment model) was used, the reliability of which was 0. 94.

    Findings

     Descriptive and inferential statistics including one-sample t-test and Friedman test were used to analyze the data.The results showed that in-service training has an effect on employees’ competence, independence, job significance, sense of security and effectiveness.The rank of each of the components on employees’ empowerment is the sense of security, competence, job significance, independence and effectiveness respectively.

    Conclusion

     The results of this study indicated that in-service training has an effect on employees’ empowerment, i. e. , the component of feeling safe has the most effect and the component of impact has the least effect.

    Keywords: In-service training, Empowerment, staff
  • Faramarz Nasri *, Abolfazl Godarzi, Reza Saki Pages 107-125
    purpose

    This study is to design and standardize a criterion for IRI Armed Forces cadets with a focus on movement and physical capabilities and, as a result, Imam Khomeini Naval Academy has been considered as a case study.

    Method

    The research method and type is field-descriptive and applied. After designing assessment test of the movement and physical capabilities by using the motor behavior experts’ ideas and considering the analysis of the skills of a Navy officer who should be learned during his trainings, its content and stations' decoration were confirmed by sport experts. The reliability and validity were measured by retesting method being in a significant level. Data was collected through field measurement; to determine the level of movement skills in Navy branches, the Delphi method was used; the reliability and validity of the questionnaire were calculated (α= 0. 87). The study population was the cadets of Imam Khomeini naval academy between 1391-92. Based on Morgan table, 260 cadets were selected randomly. T and Z tests are used to establish data analysis and desired norm.

    Findings

    These tests measures the followings; dynamic stability, the explosive power of legs, shoulder and pelvic girdle muscular endurances, physical agility, coordination of organs and cardiorespiratory endurance done as a set of stationary tests in field track.

    Conclusion

    The Criterion for dividing the cadets into different fields of studies and determining the importance of each movement abilities were developed and found out at the university and its result as a coefficient was used the results of the test. Therefore, after administering the questionnaire for two times, the final result which was a standard criterion for assessing the movement and body abilities for determining the fields of the studies of the cadets was achieved.

    Keywords: Navy, movement, physical capabilities, motor behavior, branch selection test, IRI army academy, Imam Khomeini naval academy