فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 43 (پاییز 1399)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 43 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا محتشمی*، محمدعلی احسانی، مهدی فیضی صفحات 1-30
    با توجه به امکان جانشینی اثرات پس خور برخی سیاست ها و نیز بین دوره ای بودن تصمیم گیری ها، ممکن است سیاست های اجرا شده توسط یک نهاد، به واسطه اثرات فاجعه باری که بر سیاست های اتخاذ شده از سوی نهاد دیگر می گذارند، و در نهایت رفاه اجتماعی را کاهش دهد. از این رو برای دستیابی به اهداف مطلوب اقتصادی، وجود ترتیبات نهادی مناسب و ایجاد سازوکاری برای هماهنگی کافی میان مجریان سیاسی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش، پس از مدلسازی معادلات ساختاری اقتصاد ایران، قاعده بهینه برای سیاستگذار پولی و مالی در غالب بازی های سیاستی مختلف استخراج شد؛ سپس معادلات پایه با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته، برای دوره زمانی 1384 تا 1395، تخمین زده شد و پارامترهای آن در شبیه سازی بازی ها (در سه وضعیت: بازی نرمال، بازی رهبری استاکلبرگ، و بازی همکارانه) مورد استفاده قرار گرفت. شبیه سازی بازی ها به کمک برنامه نویسی در نرم افزار Matlab، صورت گرفت و ارزش حداقل زیان ایجاد شده برای هر بازیکن و جامعه محاسبه شد. مقایسه و تحلیل نتایح نشان داد که بهترین شرایط رفاهی در حالت همکاری دو نهاد پولی و مالی ایجاد می گردد. اما چنانچه امکان ایجاد نهادی هماهنگ کننده میان این دو نهاد وجود نداشت، رهبری بانک مرکزی به عنوان بهترین تعامل پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی و مالی، نرخ بهره بین بانکی، راه حل همکارانه، نظریه بازی ها، GMM
  • مصطفی شکری*، محمد مهدی برقی اسگویی، محمدعلی متفکرآزاد، محمدرضا سلمانی بیشک صفحات 33-59

    امروزه سرمایه گذاری مستقیم خارجی یک عامل مهم در ایجاد تحولات وسیع اقتصادی برای همه ی کشورها به ویژه کشور های در حال توسعه محسوب می شود. لذا با توجه به اهمیت جذب سرمایه های خارجی در اقتصاد ایران، مطالعه حاضر تاثیر تحریم های اقتصادی و نااطمینانی نرخ ارز بر جذب FDI در ایران را با استفاده از مدل رگرسیون فازی در طی دوره 1397-1370 مورد بررسی قرار داده است. نتایج نشان داد که تحریم های با شدت زیاد که اکثرا تحریم های اقتصادی و همه جانبه بوده اند (مانند تحریم بانک مرکزی و تحریم فروش نفت ایران) در مقایسه با تحریم-های با شدت کم، به مراتب تاثیر عمیق تری بر جریان ورودی سرمایه به کشور داشته اند. همچنین نشان داده شد که اصلی ترین مانع جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران، تحریم های با شدت زیاد است که مانند دیواری بلند بر سایر عوامل سایه افکنده و انگیزه های سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران را به شدت کاهش داده است. همچنین بر اساس دیگر یافته ها، نااطمینانی نرخ ارز اثری منفی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی کشور ایران دارد. این یافته موید این نکته است که نااطمینانی وسیع نرخ ارز در اقتصاد ایران، محیط نااطمینانی را برای تصمیم گیری های سرمایه گذاران ایجاد کرده است. زیرا که پیش بینی سودآوری ها در بخش-های تجاری و غیرتجاری و همین طور هزینه کالاهای سرمایه ای جدید را با مشکل روبرو کرده است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تحریم، نااطمینانی نرخ ارز، رگرسیون فازی
  • سعید پورمعصومی لنگرودی* صفحات 61-92

    ارتباط منفی میان رشد اقتصادی و ثروت منابع طبیعی در ادبیات موضوع به فرضیه «نفرین منابع» مصطلح شده است. تا کنون مطالعات اقتصادسنجی بسیاری این فرضیه را آزموده اند اما نتایج قاطعی مبنی بر رد یا قبول آن عاید نشده است. دلیل اصلی این امر پیچیدگی های پویای مساله و عدم استفاده از ابزارهای تحلیلی مناسب است. این مقاله با ارایه یک مدل پویاشناسی سیستمی نظری به این پرسش اساسی پرداخته که آیا ثروت منابع «نفرین» است یا «موهبت». نتایج شبیه سازی های انجام شده بر روی مدل نشان می دهد که احتمال این که ثروت منابع به رشد اقتصادی پایین و توسعه نیافتگی بیانجامد بسیار ناچیز است. این احتمال اما در کوتاه مدت قوی تر است تا در بلندمدت. ضعیف تر شدن نهادهای اجتماعی و سیاسی می تواند اثرات منفی ثروت منابع را افزایش دهد. نتایج همچنین نشان می دهد که درآمد حاصل از صادرات منابع مانند کالاهای معمولی یا درآمد شخصی از قانون نزولی بودن مطلوبیت نهایی پیروی می کند.

    کلیدواژگان: نفرین منابع، توسعه، شبیه سازی پویا، رفاه اجتماعی
  • زینب بیسادی، علی فریدزاد*، علی اصغر بانوئی صفحات 93-122

    نقش و اهمیت انرژی در رشد و توسعه اقتصادی را نمی توان نادیده گرفت. همین موضوع سبب می شود تا میزان کارایی و بهره وری انرژی مصرفی با استفاده از شاخص شدت انرژی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. میزان شاخص شدت انرژی در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار بالاتر است و اعمال سیاست های قیمتی مانند اجرای هدفمندی یارانه حامل های انرژی نیز تاکنون تاثیری بر روند کاهشی این شاخص نداشته است. اهمیت سیاست های غیر قیمتی در روند کاهش شدت انرژی و همچنین مشکلات اندازه گیری که در شاخص شدت انرژی وجود دارد سبب شده تا تجزیه شدت انرژی به عنوان یک راهکار در شناسایی عوامل موثر بر کاهش مصرف انرژی و بهبود نارسایی این شاخص ارایه گردد. به همین منظور در این مطالعه با استفاده از رویکرد داده- ستانده مبتنی بر تحلیل تجزیه ساختاری، شاخص شدت انرژی برای سال های 1390-1380 به قیمت ثابت سال 1390 به پنج مولفه شدت انرژی، اثر تکنولوژی، اثر ساختار تقاضا، اثر الگوی مصرف و اثر مقیاس تجزیه شده است. نتایج تجزیه شدت انرژی در این مطالعه حاکی از آن است که عامل اصلی افزایش شدت انرژی اثر مقیاس است و کمترین میزان اثرگذاری برشدت انرژی مربوط به اثر الگوی مصرف است. همچنین نتایج نشان می دهد که به طورکلی 13 بخش از 24 بخش اقتصادی بررسی شده افزایش شدت انرژی را تجربه کرده اند و از میان این 13 بخش، 9 بخش آن به زیر بخش های صنعت تعلق دارد.

    کلیدواژگان: اثر الگوی مصرف، اثر ساختارتقاضا، اثر مقیاس، تحلیل تجزیه ساختاری، شدت انرژی
  • حسن دلیری* صفحات 123-150

    شناسایی علل تورم و متغیرهای موثر بر آن همواره یکی از مهم ترین سوالات و چالش های اقتصاد کلان بوده است. توسعه تجارت جهانی سبب شد تا شاخص های اقتصاد بین الملل نیز وارد مدلسازی های تورم شوند. یکی از متغیرهایی که براین اساس می تواند بر تورم موثر باشد، درجه باز بودن تجاری کشورها است. مبانی نظری پیش بینی می کند که بازتر شدن تجارت سبب کاهش تورم شود. مقدار تورم، تاثیر بسزایی در نوع اثرگذاری باز بودن تجاری بر تورم دارد. بنابراین باید در روش آزمون فرضیه این ارتباط در نظر گرفته شود. ازاین رو در مطالعه حاضر با استفاده از رگرسیون های پانل کوانتایل فرضیه فوق در 4 گروه از کشورها 1- کشورهای اروپایی (7 کشور) 2- کشورهای جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه (10 کشور) 3- کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا (9 کشور) 4- کشورهای امریکای جنوبی و مرکزی (18 کشور)، در دوره 2019-1980 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان از آن دارد به طورکلی در اغلب موارد با بازتر شدن تجارت نرخ تورم کاهش می یابد اما این اثر ارتباط تنگاتنگی با اندازه تورم و ساختار گروه های موردبررسی داشته است. به گونه ای که بازتر شدن تجاری در کشورهای جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه کمترین و در کشورهای خاورمیانه بالاترین تاثیر را بر تورم داشته است. علاوه براین، نتایج فوق با تغییر شاخص باز بودن تجاری تغییر می کند، به گونه ای که افزایش صادرات سبب کاهش اثر منفی واردات بر تورم خواهد شد.

    کلیدواژگان: باز بودن تجاری، رگرسیون تابلویی چندکی، تورم
  • یدالله دادگر*، فاطمه فهیمی فر، روح الله نظری صفحات 151-193

    ارتباط و اثرگذاری بین بازارهای ارز، نفت، طلا و بورس موضوع مهمی است که همواره مورد توجه سیاستگذاران و محققان بوده است. نوسانات و روندهای بازارهای مربوطه در سال های اخیر در ایران اهمیت این بررسی را بیشتر می کند. از این رو، این مقاله بررسی موردنظر را ابتدا با استفاده از الگو‏های مارکف-سوییچینگ با ساختار مولفه ای برای شناسایی و تحلیل سیکل‏ها در نرخ ارز، نفت، طلا و سهام انجام می دهد. سپس با بکارگیری شاخص ناپارامتریک به تعیین همبستگی میان سیکل‏های موردنظر در دوره زمانی فصل اول سال 1370 تا فصل دوم سال 1399 می پردازد. نتایج بیانگر آن‏است که میان نرخ ارز با طلا، نفت و سهام رابطه مثبت و موافق چرخه‏ای وجود دارد. نرخ ارز و طلا و همچنین نرخ ارز و نفت از منظر آماری به طور همزمان معنا دار و در رابطه با نرخ ارز و سهام بی‏معنا‏ است. علاوه بر این، ارتباط میان نرخ ارز و نفت (95%) بیشتر از نرخ ارز و طلا (84%) و نرخ ارز با سهام (81%) در رژیم رونق است. در رژیم رکود نیز ارتباط میان نرخ ارز و طلا (84%) بیشتر از نرخ ارز و نفت (20%) و نرخ ارز با سهام (20%) است.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، قیمت نفت، قیمت طلا، ارزش سهام، مارکف -سوئیچینگ
  • اکبر زمان زاده*، محمدعلی احسانی، مجتبی گنجعلی صفحات 195-225

    این تحقیق با استفاده از روش بیزی چارکی به بررسی تاثیر سیاست های پولی و مالی بر توزیع شرطی طول دوره بیکاری در کشورهای پیشرفته می پردازد. با استفاده از داده های دو دهه اخیر چهار کشور پیشرفته شامل امریکا، کانادا، فرانسه و استرالیا به شواهدی دست یافتیم که حاکی از تاثیرگذاری نامتجانس سیاست های پولی و مالی بر بخش های مختلف طول دوره بیکاری است. برآوردهای الگو نشان می دهد که مازاد بودجه دولت دارای همبستگی مثبت در تمامی چارک های طول دوره بیکاری می باشد. بعلاوه نرخ بهره اسمی با بیکاری های کوتاه مدت رابطه معکوس دارد در حالیکه این همبستگی برای چارک های بالا مثبت است. 

    کلیدواژگان: سیاست ھای پولی و مالی، طول دوره بیکاری، روش بیزی چارکی
|
  • Mina Mohtashami *, Mohammad Ali Ehsani, Mahdi Feizi Pages 1-30
    Coordination between monetary and financial policies is essential due to the feedback effects of the policies as well as intertemporal decision-makings; As policies enforced by an institution may affect policies adopted by the another entity in a destructive manner, the welfare of the society may be reduced ultimately. Therefore, in order to achieve the desired economic goals, appropriate institutional arrangements and creating a mechanism for the adequate coordination between these policy enforcers is required. In this study, after modeling the structural equations of the Iranian economy, the optimal rule for the monetary and fiscal policymaker, in form of the different policy games, was extracted. then, the basic equations were estimated using the Generalized method of moments (GMM) over the period 2005-2016, and their parameters were used in games simulation (in three situations: normal game, Stackelberg leadership game, as well as cooperative game). The games were simulated using programming with Matlab software, and the value of the minimum losses incurred for each player and community was calculated. Comparison and analysis of the results shows that the best welfare is created by the cooperation of both monetary and financial institutions. But if it is not possible to establish a coordinating institution between the two, central bank leadership is suggested as the best interaction.
    Keywords: Monetary, Financial Policy, Interbank Rate, Cooperative Game, Game Theory, GMM
  • Mostafa Shokri *, MohamadMehdi Barghi, MohamadAli Motafaker Azad, MohamadReza Salmani Bishak Pages 33-59

    Today, foreign direct investment is an important factor in creating broad economic changes for all countries, especially developing countries. Therefore, considering the importance of attracting foreign investment in the Iranian economy, the present study has examined the effect of economic sanctions and exchange rate uncertainty on FDI absorption in Iran using fuzzy regression model during the period 1990-2018. The results showed that high-intensity sanctions, which were mostly economic and comprehensive sanctions (such as the Central Bank and Iran oil sales sanctions), had a much deeper impact on capital inflows than low-intensity sanctions. Have had. It was also shown that the main obstacle to attracting foreign direct investment in Iran is the severe sanctions, which, like a high wall, overshadow other factors and have greatly reduced the incentives for foreign direct investment in Iran. Also, according to other findings, exchange rate uncertainty has a negative effect on attracting foreign direct investment in Iran. This finding confirms that the widespread exchange rate uncertainty in the Iranian economy has created an environment of uncertainty for investors to make decisions. Because it is difficult to predict profitability in the commercial and non-commercial sectors, as well as the cost of new capital goods.

    Keywords: Foreign direct investment, sanctions, exchange rate uncertainty, Fuzzy Regression
  • Saeed P. Langarudi * Pages 61-92

    The negative correlation between economic growth and the natural resources endowment is called the "curse of resources" or "paradox of plenty" in the development economics literature. So far, many econometric studies have tested this hypothesis, but without any decisive conclusion. The main reason for this is due to the dynamic complexity of the problem. This paper presents a theoretical system dynamics model to address the fundamental question of whether natural resources endowment is a "curse" or "blessings". The model's simulation results reveal that the probability of natural resource wealth hindering economic growth, thus undermining socioeconomic development, is negligible. This probability is stronger in the short term rather than in the long run. Further, weak social and political institutions can increase the adverse effects of natural resource wealth. It is also shown that, similar to ordinary goods or personal income, revenues from resource exports follow the law of diminishing marginal utility.

    Keywords: natural resource curse, Development, system dynamics simulation, Social Welfare
  • Zeynab Bisadi, Ali Faridzad *, AliAsghar Banouei Pages 93-122

    Energy has a crucial role as an input of production or final good to achieve the economic growth and development. Meanwhile, the energy intensity index is the main index for measurement of the efficiency and productivity of energy consumption. Energy intensity index in Iran is higher than other countries, and romoval of energy subsidies has not been affected yet to decline the rate of energy intensity. The importance of non-price energy policies in the process of reducing energy intensity has led to the analysis of energy intensity decomposition as a solution to identify factors affecting energy consumption reduction. In this study, the energy intensity index for 2001-2011 via structural decomposition analysis is decomposed into five components as energy intensity effect, technology effect, demand structure effect, consumption pattern effect and scale effect. The results show that the main effect of increasing the energy intensity is the scale effect and the lowest one is the effect of consumption pattern. Furthermore, industrial sectors reveal a higher energy intensity effect.

    Keywords: Consumption Pattern Effect, Structure Demand Effect, Scale Effect, Structural Decomposition Analysis, energy intensity
  • Hassan Daliri * Pages 123-150

    Identifying the causes of inflation has always been one of the most important questions in macroeconomics. Developing world trade has led the international economics indicators to enter into inflation modeling. Accordingly, one of the variables that can affect inflation is the degree of openness. Theoretical foundations expect openness of countries to reduce the inflation rate. The amount of inflation has a significant effect on the type of impact openness on the inflation rate. Therefore, this relationship must be considered in the hypothesis testing method. Therefore, this study tests the above hypothesis in 4 groups of countries by using Panel Quantile Regressions In the period 2019-1980: 1- European (7 countries) 2- East Asia and Pacific (10 countries) 3- Middle East and North Africa (9 countries) 4- Latin America and Caribbean (18 countries). The results of the study show that the inflation rate often decreases with openness, but this effect was closely explained to the size of inflation and the structure of the country's groups. Trade openness has had the least impact on inflation in East Asia and the Pacific and the largest impact on inflation in the Middle East and North Africa. In addition, the above results change with the change in the trade openness index, so that increasing exports will reduce the negative effect of imports on inflation.

    Keywords: Trade Openness, Panel Quantile Regression, inflation rate
  • Yadolah Dadgar *, Fatemeh Fahimifar, Rouhollah Nazari Pages 151-193

    The close correlation between the Exchange market, Oil and Gold, markets have ever been significant for policymakers generally. Recent fluctuations of markets in question in Iran will extend the significance of this study particularly. Therefore, this paper is investigating the mentioned trends and related cycles of the above three markets. By using Markov-switching models firstly, it identifies and analyzes the cycles in the exchange market, oil, and gold markets. Secondly, it is applying non-parametric models to determine the correlation between the very cycles from 1991:Q1-2020:Q2. The results suggest that there is a significant and positive relationship between exchange rates and gold which is at the same time consistent with the cycles as well. That of oil and exchange rate is significant and negative in Iran are in the same periods. Also, the exchange rate and oil compared to the exchange rate and gold are much more at the same regime. In addition, the correlation between exchange rates and oil is stronger than that of exchange rates and gold in the same periods. By applying the results of this article, Iranian policymakers can predict the trends of cycles and can design policies to fix the current fluctuations. By so doing they can resolve the recent macro instability in the Iranian economy and improve the adequate sustainability too.

    Keywords: Exchange rate, oil price, Gold price, Stock Value, Markov-Switching
  • Akbar Zamanzadeh *, Mohammad Ali Ehsani, Mojtaba Ganjali Pages 195-225

     We investigate the effects of fiscal and monetary policies on the conditional distribution of the unemployment duration in advanced countries to understand how the time of job searching reacts to the macroeconomic policies. We gather the data of four advanced countries, including the United States, Canada, France, and Australia over two last decades. Then, we apply the Bayesian quantile method to do the empirical analysis. We find some pieces of evidence that monetary and fiscal policies heterogeneously affect different parts of the distribution of unemployment duration. Our estimates show that government budget surplus is positively correlated with all quantiles of the unemployment duration. In addition, nominal interest rate is negatively associated with the lower parts of the distribution of the unemployment duration while this correlation is positive for high quantiles. 

    Keywords: Fiscal, Monetary Policies, Unemployment Duration, Bayesian Quantile Method