فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 58، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عبدالصمد نیکان، دکتر فرح لطفی کاشانی، دکتر شهرام وزیری، دکتر مینا مجتبایی صفحات 1-14

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان برنامه زمانی پارادوکسی و درمان شناختی رفتاری بر نگرانی و نشخوار فکری افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود. جامعه پژوهش حاضر را افراد با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی در شهر تهران و گرگان تشکیل می دادندکه دارای پرونده فعال در فصل پاییز و زمستان 98 بودندکه از این تعداد 45  نفر از افراد با تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی به صورت در دسترس انتخاب شدند و در یک گروه گواه و دو گروه آزمایش جایگزین شدند. ابزار های مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه نگرانی پن استت   (زینبارگ و بارلو، 1990) و مقیاس پاسخ های نشخوارگری (نولن، 1989) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی استفاده شد. نتایج نشان داد بین میانگین نگرانی و نشخوار فکری در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه برنامه زمانی پارادوکس و درمان شناختی رفتاری نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین درمان برنامه زمانی پارادوکسی با وجود برتری نسبی نسبت به درمان شناختی رفتاری، تفاوت معناداری از لحاظ نمرات نگرانی و نشخوار فکری در مرحله پس آزمون و پیگیری مشاهده نشد(05/0p>). به طور کلی بر اساس نتایج این مطالعه می توان گفت درمان برنامه زمانی پارادوکسی و شناختی رفتاری باعث کاهش علایم نگرانی و نشخوار فکری در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شده اند. همچنین این تاثیر با ثبات بوده و اثربخشی بعد از دوره پیگیری حفظ شده است.

    کلیدواژگان: برنامه زمانی پارادوکسی، درمان شناختی رفتاری، نگرانی، نشخوار فکری، اختلال اضطراب اجتماعی
  • دکتر سهراب عبدی زرین، رقیه شاهمرادی، زهرا جعفری صفحات 15-24

    هدف از پژوهش حاضر پیش‌بینی تعارض کار- خانواده بر اساس باورهای غیرمنطقی و حمایت اجتماعی ادراک‌شده بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه معلمان زن ناحیه سه شهر قم در سال تحصیلی 98-1397 بودند. 322 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به‌منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000)، پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (1969) و پرسشنامه حمایت اجتماعی زمنت (1988) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته ها نشان داد تمامی مولفه‌های باورهای غیرمنطقی (درماندگی در برابر تغییر (41/0=b)، توقع تایید (23/0=b)، اجتناب از شغل (44/0 =b) و بی مسیولیتی هیجانی (54/0=b) به‌صورت مثبت تعارض کار- خانواده را پیش بینی می کنند. از بین مولفه‌های باورهای غیرمنطقی، مولفه بی‌مسیولیتی هیجانی سهم بیشتری در تبیین متغیر ملاک داشت (54/0=b). از بین مولفه‌های حمایت اجتماعی ادراک‌شده (خانواده، دوستان، دیگران)، تنها مولفه حمایت اجتماعی خانواده به‌ صورت منفی تعارض کار- خانواده را پیش بینی می کند (26/0- =b). بر اساس نتایج پژوهش، با کاهش باورهای غیرمنطقی و افزایش حمایت اجتماعی خانواده می توان انتظار داشت که میزان تعارض کار- خانواده در بین معلمان زن کاهش پیدا کند. ازاین‌رو، پیشنهاد می شود در بین معلمان زن جلسات آموزشی و مشاوره ای جهت شناسایی باورهای غیرمنطقی و همچنین آگاه‌سازی خانواده ها به‌منظور آشنایی هرچه بیشتر با منابع حمایت اجتماعی، به‌منظور تعدیل تعارض کار- خانواده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تعارض کار- خانواده، باورهای غیرمنطقی، حمایت اجتماعی ادراک شده، معلمان زن
  • دکتر محمدعلی بشارت، فرزانه جعفری، دکتر مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 25-34

    یکی از رایج ترین اختلال های روانی، اختلال های اضطرابی و افسردگی هستند. بنابراین شناخت عوامل موثر در شکل گیری و تداوم آنها دارای اهمیت به سزایی است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های اضطراب و افسردگی بر اساس ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی بود. بدین منظور، تعداد 362 نفر (220 مرد، 142 زن) از دانشجویان دانشگاه تهران به صورت نمونه گیری در دسترس، از رشته های مختلف تحصیلی در این پژوهش انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد  مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی  (BNSG-S ، گنیه، 2003) و مقیاس اضطراب افسردگی استرس (DASS، لاویباند و لاویباند، 1995) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی و نشانه های اضطراب و افسردگی همبستگی منفی و معنادار وجود دارد (01/0< P). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی در کل 16% واریانس مربوط به متغیرهای پژوهش را تبیین می کند. بر اساس یافته های پژوهش، می توان ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی را یکی از تعیین کننده های سلامت روانی و در عین حال از عوامل پیشگیری کننده اختلال روانی دانست.

    کلیدواژگان: نیاز روانشناختی، افسردگی، اضطراب
  • زینب معینی پور صفحات 35-52

    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تفاوت سبک زندگی و احساس خوشبختی در بین زوجین با ازدواج سفید، سنتی و مدرن بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل کلیه مراجعه‌کننده‌های زن به مرکز مشاوره بهزیستی شهر آشتیان در سال 1397 بود. نمونه پژوهش شامل 45 نفر از زنان بود که ازدواج‌های سنتی، مدرن و سفید داشتند. نمونه گیری به‌صورت هدفمند انجام گرفت، به‌طوری‌که در هر گروه 15 نفر جایگزین شدند. تحلیل یافته با استفاده نرم‌افزار spss-21 با روش تحلیل واریانس یک‌راهه و چند راهه انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای سبک زندگی آرامش مدار، کارکرد خانواده و احساس خوشبختی زوجین تفاوت معنی‌داری وجود دارد. نتیجه پژوهش این بود که میزان سبک زندگی آرامش مدار در گروه ازدواج‌های سنتی بیشتر از ازدواج‌های مدرن و ازدواج سفید بود؛ اما بین ازدواج مدرن و ازدواج سفید در این شاخص، تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین در بخش احساس خوشبختی نشان داده شد که میزان احساس خوشبختی زوجین در ازدواج‌های مدرن بالاتر از دو گروه دیگر است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی آرامش مدار، کارکرد خانواده، احساس خوشبختی بانوان
  • رقیه عبدالرحیم پور، دکتر منصور بیرامی، دکتر تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 53-62

    هدف از پژوهش حاضر، پیش‌بینی همدلی بر اساس مولفه‌های کارکردهای اجرایی در کودکان دارای نشانه‌های اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی بود. روش این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر دوره ابتدایی (سنین 8 تا 12 سال) دارای نشانه‌های اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی شهر تبریز در سال تحصیلی 97_ 98 بود که تعداد 120 کودک دارای نشانه‌های اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای با استفاده از مقیاس درجه‌بندی رفتار کودکان (سوانسون، نولان و پلهام، 1980) انتخاب شد. جهت جمع آوری داده‌ها از آزمون استروپ (رایدلی، 1995)، آزمون عملکرد پیوسته (رازولد و همکاران، 1996) و مقیاس همدلی شناختی و عاطفی کودکان (دادس و همکاران، 2008) استفاده شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد بازداری پاسخ و توجه پایدار نقش معنی‌دار در پیش‌بینی همدلی شناختی و عاطفی دارند (05/0>P). بر اساس این یافته‌ها می‌توان نتیجه گرفت که نقص در کارکردهای اجرایی می‌تواند زمینه‌ساز نارسایی در ابراز همدلی در کودکان دارای نشانه‌های اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی شود.

    کلیدواژگان: همدلی، کارکرد های اجرایی، کمبود توجه، بیش فعالی
  • زینب میراکبرزاده، دکتر مسعود خنجرخانی، دکتر ناصر ناستی زایی صفحات 63-74

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کیفیت زندگی در مدرسه با بهزیستی روانشناختی، خودپنداره تحصیلی و اشتیاق تحصیلی دانش‌آموزان انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش‌‌آموزان متوسطه دوم زهک بود. 323 دانش‌آموز به شیوه نمونه‌گیری تصادفی- طبقه‌ای وارد پژوهش شدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه‌های کیفیت زندگی در مدرسه (اندرسون و بورک، 2000)، بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989)، خودپنداره تحصیلی (یی یسن چن، 2004) و اشتیاق تحصیلی (شوفلی، سالانوا، گونزالز-روما و بیکر، 2002) بود. داده‌ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها نشان داد کیفیت زندگی در مدرسه با خودپنداره تحصیلی (71/0r=)، بهزیستی روانشناختی (79/0r=) و اشتیاق تحصیلی (67/0r=) رابطه مثبت و معناداری دارد (001/0p<). همچنین کیفیت زندگی درمدرسه توانسته است به ترتیب 56، 65 و 47 درصد از واریانس خودپنداره تحصیلی، بهزیستی روانشناختی و اشتیاق تحصیلی را پیش بینی کند. با توجه به نتایج، مدیریت مدارس باید با حاکمیت قوانین و مقررات آموزشی ثابت و روشن، برقراری روابط مثبت دوستانه بین معلم و دانش‌آموزان، فراهم ساختن فرصت‌های حمایتی عاطفی، محیط مدرسه‌ای امن و خودمختارانه برای دانش‌آموزان فراهم کنند تا دانش‌آموزان با بهزیستی روانشناختی مناسب، خودپنداره مثبت تحصیلی و اشتیاق بالای تحصیلی درگیر فرایند یادگیری شوند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی در مدرسه، خودپنداره تحصیلی، بهزیستی روانشناختی، اشتیاق تحصیلی
  • دکتر عطا طهرانچی، دکتر حمیدطاهر نشاط دوست، دکتر شعله امیری، دکتر میک پاور صفحات 75-86

    یکپارچه سازی نظری و تکنیکی می توان افزایش داد.  هدف این پژوهش تدوین مدل درمانی یکپارچه نگر و مقایسه آن با رواندرمانی مثبت و درمان شناختی رفتاری در درمان افسردگی می باشد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه ی افراد مبتلا به افسردگی اساسی در شهر مشهد بود. صد و چهل و پنج فرد مبتلا به افسردگی اساسی به صورت داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند. شرکت کنندگان در سه گروه رواندرمانی مثبت یکپارچه، رواندرمانی مثبت، و رواندرمانی شناختی رفتاری و گروه گواه  قرار گرفتند و پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس نگرشهای ناکارآمد (بک و وایسمن، 1978)، و سیاهه افسردگی بک (بک، استیر و براون، 1996)، و مقیاس هیجان های اساسی (پاور، 2006) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تفاوت معناداری در اثربخشی سه گروه مداخله در پس آزمون وجود نداشت اما هر سه گروه مداخله از گروه گواه اثربخشی بیشتری داشتند (001/0>p). در پیگیری شش ماهه رواندرمانی مثبت یکپارچه نگر نسبت به سایر روش های درمانی در کاهش عود مجدد اثربخشی بیشتری داشت (001/0>p). نتایج این پژوهش نشان دادند که کاربست بالینی برخی توانمندیهای شخصیت موجب بهبود اثربخشی درمان در عود مجدد افسردگی می شود.

    کلیدواژگان: رواندرمانی مثبت یکپارچه نگر، درمان شناختی رفتاری، رواندرمانی مثبت، افسردگی، نگرش ناکارآمد
  • دکتر محمد نریمانی، سارا تقی زاده هیر، سحر خوش سرور صفحات 87-96

    اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی و اتیسم از اختلالات عصبی-رشدی هستند که برای والدین و خانواده مشکلات متعددی در حوزه هایی چون فرزندپروری و سلامت روانی والدین ایجاد می کنند. هدف پژوهش حاضر مقایسه استرس والدگری و مهارت های خودنظم دهی خشم در والدین کودکان مبتلا به نارسایی توجه/ بیش فعالی و والدین کودکان مبتلا به اتیسم بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. تعداد 60 والد (30 والد کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی و 30 والد کودک مبتلا به اختلال اتیسم) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از شاخص استرس والدگری- فرم کوتاه (آبیدین، 1983) و پرسشنامه صفت و حالت بیان خشم (اسپیلبرگر، 1999) جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی برای دو گروه مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد نمرات استرس والدگری و مهارت های خودنظم دهی خشم در والدین کودکان مبتلا به اختلال اتیسم به طور معناداری بالاتر از والدین کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود (05/0P<). بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که والدین کودکان مبتلا به اتیسم در مقایسه با والدین کودکان بیش فعال استرس والدگری بیشتری را تجربه می کنند و والدین کودکان بیش فعال از مهارت های خود نظم دهی خشم کمتری برخوردارند، که می تواند ناشی از نیاز های خاص این کودکان باشد. بدین ترتیب طراحی و اجرای مداخلات مناسب روان شناختی و آموزشی برای والدین این کودکان می تواند تا حد زیادی راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: استرس والدگری، اتیسم، نارسایی توجه، بیش فعالی، مهارت های خودنظم دهی خشم
  • مهسا سادات حایری میبدی، فرشته جعفری رزجی، محمد شاهوردی، محمد حیاتی مطلق صفحات 97-108

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش خودآگاهی هیجانی، تفکر ارجاعی و سرزندگی ذهنی در پیش بینی بازگشت به اعتیاد در زنان مصرف کننده مواد مخدر بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش زنان مصرف کننده مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز کاهش آسیب گذری و سرپناه شبانه شهر تهران منطقه 12 بودند. از بین آن ها تعداد 60 نفر که حداکثر مدت دو هفته در ترک بودند به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های بازگشت به اعتیاد (رایت، 1993)، خودآگاهی هیجانی (گرنت و همکاران، 2002)، تفکر ارجاعی (ارینگ، 2010) و سرزندگی ذهنی (رایان و فردریک، 1997) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد بازگشت به اعتیاد با تفکر ارجاعی (افکار منفی تکراری، ناکارآمدی ادراک شده و تسخیر ظرفیت روانی) رابطه مثبت و معنادار و با خودآگاهی هیجانی (بازشناسی، شناسایی، ارتباط، حل مسیله، محیط گرایی) و سرزندگی ذهنی رابطه منفی و معنادار دارد (05/0P<). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که بازشناسی (38/0-)، ارتباط (20/0-)، حل مسئله (26/0-)، افکار منفی تکراری (22/0)، ناکارآمدی ادراک شده (40/0)، تسخیر ظرفیت روانی (31/0) و سرزندگی ذهنی (38/0-) بازگشت به اعتیاد را پیش بینی می کنند. با توجه به نقش خودآگاهی هیجانی، تفکر ارجاعی و سرزندگی ذهنی در پیش بینی بازگشت به اعتیاد در زنان مصرف کننده مواد مخدر، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای این مفاهیم به افراد در حال ترک مواد مخدر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بازگشت به اعتیاد، تفکر ارجاعی، خودآگاهی هیجانی، سرزندگی ذهنی، مواد مخدر
  • دکتر علی سعیدی، دکتر ابوالقاسم شکیبا صفحات 109-120

    آزمون های سنجش خلاقیت تورنس به‌صورت گسترده و مداوم در محیط های آموزشی استفاده شده و جزو محبوب ترین آزمون های تفکر واگرا محسوب می‌شوند. این پژوهش به‌منظور تعیین نمره اصالت برای پاسخ‌های آزمون تصویری فرم A خلاقیت تورنس بر روی دانش‌آموزان ایران انجام شد. به این منظور این آزمون بر روی 585 دانش‌آموز ابتدایی شهرستان سبزوار انجام شد. بعد از کنارگذاشتن برگه هایی که شرایط نمره گذاری را نداشتند، تعداد 542 برگه آزمون مورد تحلیل قرار گرفت. پاسخ های همه دانش‌آموزان در هر تصویر گردآوری شد سپس فراوانی و درصد هر پاسخ به دست آمد. مطابق با شیوه‌ای که تورنس جهت نمره گذاری اصالت تعیین کرده بود، نمره اصالت هر پاسخ محاسبه گردید. برای هر پاسخ در خرده آزمون ساختن تصویر نمره اصالت از صفر تا پنج‌در نظر گرفته شد. در خرده آزمون تکمیل تصاویر هم دامنه نمرات اصالت از صفر تا دو، مشخص گردید. در خرده آزمون خطوط موازی هم پاسخ ها از صفر تا سه نمره‌گذاری شدند. سپس باتوجه‌به نوع و فراوانی پاسخ های آزمودنی ها، جدول های مربوط به هر ماده آزمون، برای استفاده آزمونگران، تدوین گردید. حال باتوجه‌به نتایج این پژوهش می توان انواع مختلف پاسخ‌های دانش‌آموزان ایرانی را در آزمون تصویری فرم A خلاقیت تورنس از لحاظ میزان اصالت، به طور دقیق تر نمره گذاری کرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، اصالت، سیالی، آزمون تصویری خلاقیت تورنس
  • ندا کشاورز، دکتر تورج هاشمی، دکتر منصور بیرامی، دکتر مجید محمودعلیلو، دکتر عباس بخشی پور صفحات 121-132

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مواجهه با نگرانی مبتنی بر واقعیت مجازی در کاهش نشانه های اختلال اضطراب فراگیر است. این پژوهش در چارچوب طرح های تجربی تک موردی با خط پایه چندگانه و پیگیری 6 هفته ای انجام شد. از میان افرادی که در سال 1398 به مراکز مشاوره و روان درمانی شهر تبریز مراجعه نموده بودند،3 شرکت کننده زن که از طریق مصاحبه ساختار یافته مبتنی بر DSM5 تشخیص اختلال اضطراب فراگیر دریافت کرده بودند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پروتکل درمانی این پژوهش مبتنی بر مدل بکر و مارگراف (2002) بود که مواجهه درمانی برای اختلال اضطراب فراگیر را در 15 جلسه معرفی می نماید،  با این تفاوت که در پژوهش حاضر مواجهه به جای تجسم از طریق تکنولوژی واقعیت مجازی انجام شد. در این مطالعه سه فیلم 360 درجه بر اساس نگرانی های مراجعین ساخته و به کمک ابزارهای واقعیت مجازی برای شرکت کنندگان نمایش داده شد. مقیاس هایی که برای سنجش متغیرها استفاده شد عبارت بودند از مقیاس اجتناب شناختی سکستون و داگاس (2009) و پرسشنامه اضطراب فراگیر (GAD7) اشپیتز، کرونک، ویلیامز و لو (2006). نتایج با استفاده از تحلیل چشمی، درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا تحلیل شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که مواجهه درمانی مبتنی بر واقعیت مجازی در کاهش نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اجتناب شناختی افراد دچار این اختلال از نظر بالینی و  آماری (P <0/05) معنی دار است. بنابراین درمان مواجهه با نگرانی مبتنی بر واقعیت مجازی، در کاهش نشانه های اختلال اضطراب فراگیر موثر است.

    کلیدواژگان: مواجهه با نگرانی، درمان مواجهه با واقعیت مجازی، اختلال اضطراب فراگیر
  • زهره بیگم موسوی، مریم نعلبندیان ابهر، زهرا ایوبلو، فاطمه یوسفیان صفحات 133-144

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سبک های دلبستگی، انسجام خانواده و تبعیض جنسیتی ادراک شده در پیش بینی سخت رویی روان شناختی در زنان دارای ازدواج با فاصله سنی معکوس بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش زنان دارای ازدواج با فاصله سنی معکوس مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده وابسته به بهزیستی منطقه 10 شهر تهران بودند. از بین آن ها تعداد 60 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های سخت رویی روان شناختی (کوباسا، 1979)، سبک های دلبستگی (کولینز  رید، 1990)، انسجام خانواده (سامانی، 1381) و رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی (کلونوف و لندرین، 1995) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد سخت رویی روان شناختی با سبک دلبستگی نزدیکی (ایمن) و انسجام خانواده رابطه مثبت و معنادار و با سبک های وابستگی (اجتنابی) و اضطرابی (دوسوگرا) و تبعیض جنسیتی ادراک شده رابطه منفی و معنادار دارد (05/0P<). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که سبک های دلبستگی نزدیکی (21/0)، وابستگی (26/0-)، اضطرابی (41/0-)، انسجام خانواده (44/0) و تبعیض جنسیتی ادراک شده (36/0-) سخت رویی روان شناختی را پیش بینی می کنند. با توجه به نقش سبک های دلبستگی، انسجام خانواده و تبعیض جنسیتی ادراک شده در پیش بینی سخت رویی روان شناختی در زنان دارای ازدواج با فاصله سنی معکوس، اجرای کارگاه های آموزشی بر مبنای این مفاهیم به زوجین در مشاوره های پیش از ازدواج ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ازدواج با فاصله سنی معکوس، انسجام خانواده، تبعیض جنسیتی ادراک شده، سخت رویی روان شناختی، سبک های دلبستگی
  • فاطمه مکرم، رضا کاظمی، سمیه تکلوی صفحات 145-154

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های هیجانی-اجتماعی بر شایستگی هیجانی/ اجتماعی و بهزیستی روانشناختی دختران تک والد بود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش‌آموزان دختر تک والد دوره دوم متوسطه شهرستان سراب در سال  1398 بودند که از بین آنان تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به شیوه تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 75 دقیقه ای آموزش مهارت‌های هیجانی-اجتماعی دریافت نمودند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه شایستگی اجتماعی (پرندین، 1385) و مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف، 1980) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آزمون تحلیل واریانس تک متغیره (ANCOVA) انجام پذیرفت. یافته‌ها نشان داد آموزش مهارت‌های هیجانی-اجتماعی تاثیر معناداری بر بهبود شایستگی هیجانی/اجتماعی (83/112=F، 01/0P<) و بهزیستی روانشناختی (63/102=F، 01/0P<) دختران تک والد داشت. این نتایج بیان می کند که آموزش این مهارت ها برای دانش‌آموزان تک والد می تواند زمینه ساز افزایش کارکردهای مناسب اجتماعی و روانی در آنان شود.

    کلیدواژگان: مهارت های هیجانی-اجتماعی، شایستگی هیجانی، اجتماعی، بهزیستی روانشناختی، تک والد
  • یوسف صورآذر لاهرودی، سمیه تکلوی صفحات 155-164

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ابعاد چشم انداز زمان در دانشجویان با و بدون اضطراب هستی بود. روش پژوهش، از نوع علی -مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی 1399-1400 بود. نمونه پژوهش شامل 80 دانشجو (40 دانشجوی دارای اضطراب هستی و 40 دانشجوی بدون اضطراب هستی) بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اضطراب هستی (مسعودی ثانی و همکاران، 1394) و پرسشنامه چشم انداز زمان (زیمباردو و بوید، 1999) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) صورت گرفت. نتایج تحلیل اطلاعات نشان داد که بین دو گروه دانشجویان با و بدون اضطراب هستی از نظر چشم انداز زمانی گذشته منفی، حال لذت گرا و حال معتقد به سرنوشت تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>r). به طوری که میانگین نمرات دانشجویان با اضطراب هستی در این سه متغیر بیشتر از دانشجویان بدون اضطراب هستی بود. اما بین چشم اندازهای زمانی گذشته مثبت، آینده و آینده متعالی در دانشجویان با و بدون اضطراب هستی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. لذا، نتایج به دست آمده می تواند حاکی از اهمیت بسزای چشم اندازهای زمانی گذشته منفی، حال لذت گرا و حال معتقد به سرنوشت در تمایز دانشجویان دارای اضطراب هستی از دانشجویان عادی قلمداد شود.

    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، گذشته، حال، آینده، اضطراب هستی
  • دکتر مه سیما پورشهریاری، گشاو شریفی، فاطمه جعفری، آرزو ضاربی، سیده فاطمه هاشمی صفحات 165-178

    روش تحقیق خاطرات روزانه یکی از انواع تحقیق کیفی است که  به دلیل ظرفیت خود برای ثبت پدیده‌های موردعلاقه به‌طور منظم، در بافت و در طول زمان متمایز است. این روش همانند سایر روش‌های کیفی انعطاف‌پذیر بوده و می‌تواند متناسب با سوال‌های مختلف تحقیق، باشد. گرایش تحقیقات معاصر به بررسی احساس و ادراک فرهنگ عامه و گفتمان علوم انسانی است که به‌صورت ظریفی با چشم‌اندازی که در بسیاری از مطالعات خاطرات روزانه ارایه‌ شده، پوشش داده می‌شود.  در حال حاضر با رشد رسانه‌های جدید و تکنولوژی دیجیتال و توجه آنلاین به زندگی افراد، این روش رو به گسترش است. در این گفتار به معرفی روش تحقیق خاطرات روزانه، پیشینه، انواع طرح‌ها، روش‌های جمع آوری اطلاعات، اهداف، تحلیل داده‌ها و ملاحظات اخلاقی در این روش می‌پردازیم تا زمینه‌ای جهت استفاده از این روش در تحقیقات کیفی کشورمان ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: روش تحقیق کیفی، خاطرات روزانه، مطالعات طولی فشرده
  • دکتر رضا پورحسین، دکتر فرح لطفی کاشانی صفحات 179-187
|
  • Abdolsamad Nikan, Farah Lotfi Kashani Dr., Shahram Vaziri Dr., Mina Mojtabaie Dr. Pages 1-14

    The purpose of this study was a comparison of the effectiveness of paradoxical timetable and cognitive behavioral therapy on concern and rumination of individuals with social anxiety disorder. The population of the present study consisted of individuals diagnosed with social anxiety disorder in Tehran and Gorgan that of these, 45 were selected by available sampling method and were replaced in one control group and two experimental groups. The instruments used in the study included the Penn State Concern Questionnaire (Zeinberg & Barlow, 1990) and the Ruminant Response Scale (Nolen, 1989). Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the mean of worry and rumination in the paradox timetable and cognitive-behavioral therapy group compared to the control group. Also, despite the paradoxical timetable relative superiority over cognitive-behavioral therapy, there was no significant difference in worry and rumination scores in the post-test and follow-up stages (p> 0.05). Based on the results of this study, it can be said that the treatment of paradoxical timetables and cognitive-behavioral has reduced the symptoms of worry and rumination in individuals with social anxiety disorder.  

    Keywords: Paradoxical Timetable, Cognitive Behavioral Therapy, Worry, Rumination, Social Anxiety Disorder
  • Sohrab Abdi Zarrin Dr., Roghayeh Shahmoradi, Zahra Jafari Pages 15-24

    The purpose of this study was predicting of work-family conflict based on irrational beliefs and perceived social support. The statistical population of the study included all female teachers of first-grade high school in district 3 in Qom city in the academic year 2018-19 (N=1998). 322 Subjects were selected by multistage stratified sampling. In order to collect the data, the work-Family Conflict Questionnaire of Carlson et al. (2000), the Irrational Beliefs Questionnaire of Jones (1969), and the Social Support Questionnaire of Zimit (1988) were used. Stepwise regression analysis by SPSS-23 software was used to analyze the data. results showed all subscales of irrational beliefs (helplessness for change (b=41%), expectation of approval (b=23%), emotional irresponsibility (b=54%) and job avoidance (b=44%)) predict work-family conflict (b=-26%). among the components of irrational beliefs, the component of emotional irresponsibility had a greater share in explaining the work-family conflict (b=54%). among teachers' perceptions of social support (family, friends, and others) only the family support negatively predicts work-family conflict (b=-26%). According to the results of the study, by reducing irrational beliefs and increasing family social support, it can be expected that the rate of work-family conflict among female teachers will decrease. Therefore, it is suggested that training sessions and consultations be held among female teachers to identify irrational beliefs, as well as to inform families in order to become more familiar with social support resources, in order to moderate work-family conflict.

    Keywords: Work-Family Conflict, irrational beliefs, Perceived Social Support, Female Teachers
  • Mohammad Ali Besharat Dr., Farzaneh Jafari, Masoud Gholam Ali Lavasani Dr. Pages 25-34

    One of the most common mental disorders is anxiety disorders and depression. Therefore, recognizing the factors influencing their formation and continuity is very important. The present study aimed to predict symptoms of anxiety and depression according to satisfaction of basic psychological needs. 362 individuals (220 men, 142 women) selected from the University of Tehran using the convenience sampling method. The participants completed the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale (BNSG-S, Gagne 2003) and the Stress Depression Anxiety Scale (DASS, Lovibond & Lovibond 1995). The results indicate that satisfying the basic psychological needs had a negative correlation significantly with the symptoms of anxiety and depression (P<0.01). Linear regression analysis showed that satisfying psychological needs could predict 16% of the variance of the research variables. It can be concluded that satisfying psychological need is one of the determinants of psychological health, meanwhile playing a preventive role in a psychological disorder.

    Keywords: psychological need, depression, anxiety
  • Zainab Moeinipour Pages 35-52

    The aim of this study was to investigate and compare the differences in lifestyle and happiness between couples with white, traditional, and modern marriages. The method of the present study was descriptive and causal-comparative. The study population included all female patients referred to the Welfare Counseling Center of Ashtiani in 1397. The sample consisted of 45 women who had traditional, modern, and white marriages. Sampling was done purposefully so that 15 people were replaced in each group. The analysis was performed using SPSS-21 software using one-way and multi-way analysis of variance. Findings showed that there is a significant difference between the variables of a relaxed lifestyle, family functioning, and couples' sense of happiness. The study found that sedentary lifestyles were more common in traditional marriages than in modern marriages and white marriages. But there was no significant difference between modern marriage and white marriage in this index. It was also shown in the section on feelings of happiness that the level of feelings of happiness of couples in modern marriages is higher than the other two groups.

    Keywords: Calm lifestyle, family function, women's sense of happiness
  • Roghaye Abdolrahimpour, Mansour Bayrami Dr., Touraj Hashemi Nosratabad Dr Pages 53-62

    The aim of the present study was to predict empathy based on the Component's executive functions in children with attention-deficit / hyperactivity disorder symptoms. The method of this study was descriptive and correlation. The statistical population included elementary school male students (ages 8 to 12 years) with attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms in Tabriz in the academic year of 2019-2020, 120 children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms were selected by cluster random sampling. Multi-stage was selected using the Child Behavior Rating Scale (Swanson, Nolan & Pelham,1980). Strop test (Raydli, 1995), continuous performance test (Razveld, et al, 1996), and children's cognitive and emotional empathy scale (Dadss, et al, 2008) were used to collect data. The results of path analysis showed that response inhibition and sustained attention have a significant role in predicting cognitive and emotional empathy (P<0.05). Based on these findings, it can be concluded that deficits in executive functions can lead to a lack of empathy in children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms.

    Keywords: Empathy, Executive Functions, Attention Deficit, Hyperactivity
  • Zeynab Mirakbarzade, Masoud Khanjarkhani Dr., Naser Nastiezaie Dr. Pages 63-74

    The purpose of the study was to investigate the relationship of quality of life in school with academic self-concept, psychological well-being, and academic eagerness. This is a descriptive correlation study. The statistical population of the study was all secondary high school students in Zehak. 323 students entered the study by stratified random sampling method. Data collection instruments were quality of life in school (Anderson & Bourke, 2000), academic self-concept (Yi-Hissn Chen, 2004), psychological well-being (Ryff, 1989), and academic Engagement (Schafeli, Salanova, Gonzalez-Roma & Baker, 2002) questionnaires. Pearson correlation coefficient and stepwise regression were used to analyze the data. The finding showed that quality of life in school has a positive and significant relationship with academic self-concept, (r=0.71), psychological well-being (r=0.79), and academic eagerness (r=0.67). Also, quality of life in school has been able to predict 56%, 65%, and  47% of the variance of academic self-concept, psychological well-being, and academic eagerness, respectively. According to the results, School management should provide a safe and autonomous school environment for students by establishing clear and consistent educational rules and regulations, establishing positive friendships between teachers and students, providing opportunities for emotional support, so that students are involved in the learning process with appropriate psychological well-being, positive academic self-concept, and high academic enthusiasm.

    Keywords: quality of life in school, academic self-concept, psychological well-being, academic eagerness
  • Ata Tehranchi Dr., HamidTaher Neshatdoost Dr., Shole Amiri Dr., Mick Power Dr Pages 75-86

    Positive psychotherapy has some efficiencies in the treatment of depression but its effectiveness can be increased through technical and theoretical integration. The aim of the present study is to develop an integrative treatment model and comparing its effectiveness with positive psychotherapy and cognitive behavioral therapy. The research design is quasi-experimental. The population consists of all individuals with major depression in the city of Mashhad. One hundred twenty participants with major depression were included in the present study. They were allocated in four groups of integrative positive psychotherapy, positive psychotherapy, cognitive behavioral therapy, and control group. All participants responded to the dysfunctional attitudes scale (Beck & Weissman 1978), Beck Depression Inventory (1979), and Values In Action-Inventory of Strengths (Petrerson & Seligman 2004). The data were analyzed through covariance analysis. No significant difference was found between the three intervention groups in the post-test. However, all intervention groups demonstrated significant differences with the control group in the post-test.In follow-up, integrative positive psychotherapy demonstrated higher effectiveness in relapse prevention in comparison to other treatments. findings of the present study demonstrated that clinical application of some character strengths can improve the effectiveness of treatment in relapse prevention.

    Keywords: integrative positive psychotherapy, cognitive behavioral therapy, positive psychotherapy, depression, dysfunctional
  • Mohammad Narimani Dr., Sara Taghizadeh hir, Sahar Khoshsorour Pages 87-96

    Attention deficit-hyperactivity disorder and Autism are neurodevelopmental disorder that creates many problems for parents and families in term of parenting and parent's mental health. The purpose of this study was to compare the parental stress and anger self-regulation skill in parents of children with ADHD and autism. The research method of the present study was descriptive-causal comparative. 60 parents (30 parents of children with ADHD and 30 parents of children with autism) were selected by the purposeful sampling method. Data were collected by Parenting Stress Questionnaire (Abidin, 1983) and State-Trait Anger Expression Inventory-2 (STAXI-2) (Spilberger, 1999). Data were analyzed by t-test. Findings indicated that the scores of parenting stress and anger self-regulation skill were significantly higher in parents of children with Autism than those with ADHD (P<0/05). According to the findings of this study can be concluded that parents of children with Autism compared with parents of children with ADHD have more parenting stress and parents of children with ADHD compared with parents of children with Autism have less anger self-regulation skill which may be caused by the special needs of these children. In this way, planning and implementing appropriate psychological and educational interventions for the parents of these children can be very helpful.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, anger self-regulation skill, autism, parental stress
  • Mahsa Sadat Hayeri Meybodi, Fereshteh Jafari Razaji, Mohammad Shahverdi, Mohammad Hayati Motlagh Pages 97-108

    The aim of this study was to investigate the role of emotional self-awareness, referral thinking, and mental vitality in predicting relapse in women using drugs. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was women who used drugs referring to harm reduction centers and night shelters in Tehran, District 12. Among them, 60 people who were on withdrawal for a maximum of two weeks were selected by purposive sampling. Research tools included the Addiction Return Prediction Questionnaire (Wright, 1993), Emotional Self-Awareness (Grant et al., 2002), Reference Thinking (Ering, 2010), and Mental Vitality (Ryan and Frederick, 1997). Pearson correlation test and simultaneous linear regression were used to analyze the data. Findings showed that returning to addiction had a positive and significant relationship with referral thinking (repetitive negative thoughts, perceived dysfunction, and mental capacity capture) and a negative and significant relationship with emotional self-awareness (recognition, identification, communication, problem-solving, environmentalism) and mental vitality (P <0.05). Regression results also showed that recognition (-0.38), communication (-0.20), problem solving (-0.26), repetitive negative thoughts (0.22), perceived inefficiency (0.40), mental capacity capture (0.31) and mental vitality (-0.38) predict a return to addiction. Given the role of emotional self-awareness, referral thinking, and mental vitality in predicting a return to addiction in women drug users, it is necessary to conduct workshops based on these concepts to people who are quitting drugs.

    Keywords: Return to addiction, Referral thinking, Emotional self-awareness, Mental vitality, Drugs
  • Ali Saeidi Dr., Abolghasem Shakiba Dr Pages 109-120

    Torrance creativity tests are widely and continuously used in educational settings and are among the most popular tests of divergent thinking. This study was conducted to determine the originality score for the answers of Figural Torrance Tests of Creative Thinking on Iranian students. For this purpose, this test was performed on 585 primary school students in Sabzevar. After excluding the sheets that did not meet the scoring requirements, 542 test sheets were analyzed. The answers of all students were collected in each picture, then the frequency and percentage of each answer were obtained. The originality score of each answer was calculated according to the Torrance method for scoring originality. For each answer in the image subtest, the originality score was considered from zero to five. In the subtest of completing the images, the range of originality scores from zero to two was determined. In the parallel lines subtest, the answers were scored from zero to three. Then, according to the type and frequency of the subjects' answers, a table related to each test item is compiled for the use of testers. Now, according to the results of this research, different types of answers of Iranian students can be scored more accurately in the figural form A of the Torrance Tests of Creative Thinking in terms of the degree of originality.

    Keywords: Creativity, Originality, Fluency, Torrance Tests of Creative Thinking
  • Neda Keshavarz, Touraj Hashemi Dr, Mansour Beyrami Dr., Majid Mahmoud alilou Dr., Abbas Bakhshipour Dr Pages 121-132

    This study aimed to evaluate the efficacy of virtual reality-based worry exposure therapy on the severity of symptoms and cognitive avoidance in patients with symptoms of generalized anxiety disorder. This study was conducted in the framework of a single-subject experimental design using multiple baselines with a 6-week follow-up. Three women with GAD were selected through a structured clinical interview based on the criteria of diagnostic and statistical manual of mental disorders 5 (DSM5) by Convenience Sampling among those who referred to the Counseling centers in Tabriz. The protocol of this study followed the manual by Becker and Margraf (2002) which describes imaginal exposure for GAD applied in 15 sessions. The only difference was that in this research exposure to virtual reality replaced with imagination. In this study, three 360-degree films were made by the researcher used for the exposure. The content made in the form of 360-degree videos and displayed to patients through virtual reality tools. The scales to assess changes in Gad symptoms and cognitive avoidance include the Generalized Anxiety Disorder Questionnaire by Spitz, Kroenke, Williams, Lowe (2006) and the Cognitive Avoidance Questionnaire by sexton and Dugas (2009). Data analyzed with visuals inspection, improvement percentage, and reliable change index strategies. Results showed that virtual reality-based worry exposure therapy has significant efficiency in the reduction of GAD symptoms and cognitive avoidance clinically and statistically (p<0.05). virtual reality-based worry exposure therapy has appropriate efficacy in reducing GAD symptoms.

    Keywords: generalized anxiety disorder, Virtual reality, Worry Exposure therapy
  • Zohreh Beigom Mosavi, Maryam Nalbandian Abhar, Zahra Ayoublo, Fatemeh Yousefian Pages 133-144

    The aim of this study was to investigate the role of attachment styles, family cohesion, and perceived gender discrimination in predicting psychological hardiness in women with the reverse age of marriage. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was women with the reverse age of marriage who referred to family counseling centers affiliated with welfare in district 10 of Tehran. Among them, 60 people were selected by purposive sampling. Research tools included the Psychological Hardiness Questionnaire (Kubasa, 1979), Attachment Styles (Collins Reed, 1990), Family Cohesion (Samani, 2002), and Gender Discriminatory Events (Klonoff and Landrin, 1995). Pearson correlation test and simultaneous linear regression were used to analyze the data. Findings showed that psychological hardiness had a positive and significant relationship with close (secure) attachment style and family cohesion and a negative and significant relationship with dependent (avoidance) and anxiety (ambivalent) styles and perceived gender discrimination (P <0.05). Regression results also showed that the styles of closeness (0.21), dependence (-0.26), anxiety (-0.41), family cohesion (0.44), and perceived gender discrimination (-0.36) Predict psychological hardship. Considering the role of attachment styles, family cohesion and perceived gender discrimination in predicting psychological hardiness in women with the reverse age of marriage, Conducting workshops based on these concepts is essential for couples in premarital counseling.

    Keywords: Reverse Age Of Marriage, Family Cohesion, Perceived Gender Discrimination, psychological hardiness, Attachment Styles
  • Fatemeh Mokarram, Reza Kazemi, Somayyeh Taklavi Pages 145-154

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional-social skills training on emotional/social competence and psychological well-being in single-parent girls. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study was all single-parent female high school students in Sarab city in 2019, from which 30 people were selected by purposeful sampling method and randomly assigned to the experimental (15 people) and control group (15 people). The experimental group received 10 75- minute sessions of emotional-social skills training. In order to collect data, the social competency questionnaire (Parandin, 2005) and the psychological well-being scale (Ryff, 1980) were used. Data analysis was performed by univariate analysis of variance. Findings showed that emotional-social skills training had a significant effect on improving emotional/social competence (F= 112.83, P<0.01) and psychological well-being (F =102.63, P<0.01) in single-parent girls. These results indicate that teaching these skills to single-parent students can help increase their social and psychological functioning.

    Keywords: social-emotional skills, emotional, social competence, psychological well-being, single parent
  • Yousef Sourazar Lahroudi, Somayyeh Taklavi Pages 155-164

    This study aimed to compare the dimensions of time perspective in students with and without existential anxiety. The research method was causal-comparative. the statistical population included all students of Ardabil Islamic Azad University in the academic year 2020-2021. The research sample consisted of 80 students (40 students with existential anxiety and 40 students without existential anxiety) who were selected by the convenience sampling method. Data were collected using the Existence Anxiety Questionnaire (Masoudi Sani et al., 2015) and the Time Perspective Questionnaire (Zimbardo and Boyd, 1999). Data analysis was performed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results of data analysis showed that there is a significant difference between the students with and without existence anxiety in terms of the past-negative, hedonistic present, and fatalistic present perspectives (P <0.01). the mean scores of students with existential anxiety in these three variables were higher than students without existential anxiety. But there was no significant difference between the positive past, future, and transcendent future perspectives in students with and without existential anxiety. Therefore, the obtained results can indicate the great importance of negative past, hedonistic present, and fatalistic time perspectives in distinguishing students with existential anxiety from normal students.

    Keywords: time perspective, past, present, future, existential anxiety
  • Mahsima Pourshahriari Dr., Gashav Sharifi, Fateme Jafari, Arezoo Zarebi, Seyedeh Fatemeh Hashemi Pages 165-178

    The diary research method is one of the types of qualitative research that is different in context and over time due to its capacity to record the desired phenomena on a regular basis. This method, like other qualitative methods, is flexible and can be tailored to different research questions. The tendency of contemporary research is to study the feeling and perceptions of popular culture and the discourse of the humanities, which are overlap with the perspectives of diary studies. Now with the growth of new media and digital technology and the explosion of online attention to people's lives, this method is expanding. This paper will introduce the method of diary method, its background, and methods of data collection, goals, data analysis, and ethical considerations in order to provide a basis for using this method.

    Keywords: Qualitative research method, daily diary, intensive longitudinal studies
  • Reza Pourhosein Dr, Farah Lotfi kashani Dr Pages 179-187

    The uncontrollable and unpredictable nature of a chronic illness, in addition to experience of fear, anger, uncertainty about future and sorrow makes a person to perceive the disease as a dangerous factor. During the 20th century the theories of coping has aroused from two traditions including psychodynamic thought and cognitive psychology. Over time, three concepts of a search for meaning in the experience; an attempt to gain a sense of control or mastery over the illness; and an effort to restore self-esteem were considered as effective factors in adjustment to chronic illness. In later studies, researches gradually became interested in the structure of coping, and contextually-based models of coping and so the sociological model, integrative, biopsychosocial model, and interactive model were presented. With increasing knowledge and understanding of the consequences of chronic disease, personal resources such as demographic characteristics, intellectual ability and personality characteristics as well as health-related factors such as disease severity, location and type of disability, health-care environment and treatment procedures were added to previous factors of psychological models. Recently acute stressor or critical events such as initial diagnosis, change in prognosis, progression, and/or disability were also considered in presenting a model of psychologica Sourcel adjustment to chronic illnesses. Further progress on the issue of psychological adjustment to chronic illness was the understanding the role of stress on the immune system. In this way stressor ultimately impact on disease/ syndrome activity, which in turn influences physical adjustment outcomes, via interactions between psychosocial variables that influence neuroendocrine and immune mechanisms.

    Keywords: adjustment, chronic illnesses, psychosocial variables, Psychological models