فهرست مطالب

آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬ - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1398)

نشریه ‪ آسیب شناسی، مشاوره و غنی سازی خانواده‬
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پریوش وکیلی*، نسترن آقاحسینی صفحات 1-22

    محیط خانواده اولین و بادوام ترین عاملی است که روی رشد شخصیت و انگیزه پیشرفت و حرمت خود  کودکان تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش سبک های فرزندپروری والدین بر انگیزه پیشرفت و حرمت خود  کودکان 10 تا 12 سال انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر و پسر 10 تا 12 ساله منطقه 4 شهر تهران و نیز والدین (پدر و مادر) آن دانش آموزان بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ای ساده استفاده شد. بدین صورت که از بین همه دبستان های دوره اول منطقه 4 تهران، به صورت خوشه ای 2 مدرسه (مدرسه احسان و صبا) انتخاب و تعداد 30 نفر (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل) به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی سه ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورداستفاده در این پژوهش شامل مقیاس های حرمت خود  پپ و همکاران (1989) و انگیزه پیشرفت هرمنس (1977) بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد تاثیر مداخله سبک های فرزندپروری والدین بر حرمت خود  با اندازه اثر (78/0) بیش از انگیزه پیشرفت با اندازه اثر (56/0) بود. پس،  آموزش سبک های فرزندپروری والدین بر انگیزه پیشرفت و حرمت خود  کودکان 10 تا 12 سال به صورت هم زمان تاثیر معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش سبک های فرزندپروری والدین، انگیزه پیشرفت و حرمت خود
  • نسرین قلی زاده، پگاه فرخ زاد* صفحات 23-44

    احساس تنهایی، ابراز هیجان و دوسوگرایی هیجانی یکی از شایع ترین شکایات روان-آسیب شناختی است که می تواند عواقب جدی بر سلامت روانی ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی احساس تنهایی بر اساس ابراز هیجان و دوسوگرایی هیجانی انجام گرفت. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل همه سالمندان ساکن آسایشگاه کهریزک شهر تهران بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. بدین صورت که از بین همه سالمندان ساکن در آسایشگاه کهریزک شهر تهران 197 نفر (107 مرد و 90 زن) به صورت تصادفی به عنوان نمونه قرار گرفتند. پرسشنامه های مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه احساس تنهایی (دهشیری و همکاران،1386)، مقیاس ابرازگری هیجانی (کینگ و امونز، 1990) و مقیاس دوسوگرایی در ابراز هیجان (کینگ و امونز،1990) بود. داده ها به شیوه ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که 72 درصد از واریانس متغیر احساس تنهایی کل شرکت کنندگان توسط سه مولفه ابرازگری هیجانی (ابراز هیجان مثبت، صمیمیت و ابراز هیجان منفی) و دو مولفه دوسوگرایی هیجانی (دوسوگرایی در ابراز هیجان مثبت و دوسوگرایی در ابراز استحقاق) تبیین می شود. نتایج پژوهش نشان داد که احساس تنهایی در سالمندان بر اساس سبک های ابراز هیجان و ابرازگری هیجانی قابل پیش بینی است که بیان گر این مطلب است که احساس تنهایی در سالمندان مرد با ضریب اطمینان بالاتری نسبت به سالمندان زن قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: سالمند، احساس تنهایی، ابرازگری هیجانی، دوسوگرایی هیجانی
  • فاطمه عظیمی راویز*، زینب قطور، محمدباقر توکلی، سحر پورکاوه، جعفر شریفی، مرضیه حبیبی صفحات 45-60

    والدین دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه- فزون کنشی به خاطر مشکلات فراوان این کودکان، از تنش ها و فشار و اختلال های روانی زیادی رنج می برند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گروه درمانی شناختی-رفتاری بر اضطراب اجتماعی مادران دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه- فزون کنشی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل 48 نفر از مادران دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه- فزون کنشی (12-7 ساله) منطقه 2 شهر کرمان در سال 1397 بودند. به روش نمونه گیری در دسترس 32 نفر از آن ها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (16 نفر) گمارش شدند. پروتکل درمان شناختی-رفتاری بر روی گره آزمایش به مدت 9 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی اجرا شد؛ گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار قرار گرفت. از پرسشنامه اضطراب اجتماعی نجاریان و داودی (1380) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از تحلیل کوواریانس یک متغیره استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون اضطراب اجتماعی در بین افراد گروه آزمایش، تفاوت معناداری وجود داشت؛ بنابراین می توان گفت، درمانی شناختی-رفتاری بر کاهش اضطراب اجتماعی مادران دارای فرزند دچار اختلال کاستی توجه- فزون کنشی موثر بود (19/ 158=F و 001/0 >P). با استناد به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره و روان درمانی در جهت ارایه افق های جدید در مداخلات بالینی این مادران و فرزندان آن ها از نتایج سودمند گروه درمانی شناختی-رفتاری بهره برد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، اختلال کاستی توجه- فزون کنشی، درمان شناختی-رفتاری
  • زینب قاسمی* صفحات 61-76

    کودکان و نوجوانان دچار آسیب های روان شناختی و رفتاری، مادران خود را نیز با آسیب های روانی گوناگونی رویارو می سازند. بر همین شالوده پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی بر خود-کارآمدی و تاب آوری مادران دارای فرزندان دچار اختلال سرکشی ستیزه جوگری انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده مادران دارای فرزندان مبتلابه اختلال سرکشی ستیزه جوگری در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش شمار 30 مادر دارای فرزندان مبتلابه اختلال سرکشی ستیزه جوگری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 مادر). در گروه آزمایش سه نفر و در گروه گواه دو نفر ریزش داشتند. گروه آزمایش مداخله 10 جلسه ای درمان متمرکز بر خود شفقتی را طی 5 هفته به صورت هفته ای دو جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش دربرگیرنده پرسشنامه های خود-کارآمدی (شرر و مادوکس، 1982) و تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برآیندهای حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی بر خود-کارآمدی و تاب آوری مادران دارای فرزندان دچار اختلال سرکشی ستیزه جوگری موثر بوده است (P<0.001). بر پایه یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی می تواند به عنوان درمانی کارآمد جهت بهبود خود-کارآمدی و تاب آوری مادران دارای فرزندان دچار اختلال سرکشی ستیزه جوگری مورداستفاده گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال سرکشی ستیزه جوگری، تاب آوری، خود-کارآمدی، درمان گروهی متمرکز بر خود-شفقتی
  • اعظم عاشوری*، زهرا پارسی نژاد صفحات 77-94

    تعارض های زناشویی سبب ایجاد آسیب های روان شناختی، هیجانی و عاطفی در زوجین می شود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان زوجی متمرکز بر هیجان بر نگرش های ناکارآمد و حس پیوستگی زوج های متعارض انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده زوج های خواستار طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر همدان در سه ماهه زمستان سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 زوج خواستار طلاق با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زوج). در گروه آزمایش 3 زوج و در گروه گواه دو زوج ریزش داشتند. گروه آزمایش مداخله 9 جلسه ای درمان زوجی متمرکز بر هیجان را طی 5 هفته به صورت هفته ای دو جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های به کاررفته در این پژوهش دربرگیرنده نگرش های ناکارآمد و حس پیوستگی بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برآیندهای حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان زوجی متمرکز بر هیجان بر نگرش های ناکارآمد و حس پیوستگی زوج های متعارض موثر بوده است (P<0.001). بر پایه یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که درمان زوجی متمرکز بر هیجان می تواند همچون درمانی کارآمد جهت کاهش نگرش های ناکارآمد و افزایش حس پیوستگی زوج ها مورداستفاده گیرد.

    کلیدواژگان: درمان زوجی متمرکز بر هیجان، نگرش های ناکارآمد، حس پیوستگی، زوج های متعارض
  • حسن پاشاشریفی، معصومه توکلی* صفحات 95-118

    طبق گزارش های به دست آمده، تعارضات زناشویی در هنگام بحران اخبار کووید 19 رو به افزایش بوده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر در تعارضات زناشویی در بحران و ارایه راهکارهایی برای کاهش این تعارضات انجام شد. پژوهش حاضر جزو پژوهش های کیفی شمرده می شود که از روش تحلیل محتوای براون و کلارک (2006) برای شناسایی و استخراج مولفه های موثر بر تعارضات زناشویی در بحران اخبار کووید 19 و همچنین راهکارهای کاهش این تعارضات استفاده شد. شرکت کنندگان این پژوهش دربرگیرنده 26 نفر از کارآزمودگان و کارشناس های موضوعی در حوزه تعارضات زناشویی بود که به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند و دلیل انتخاب این حجم از نمونه نیز قاعده اشباع نظری بوده است. داده ها از راه مصاحبه باز پاسخ با کارآزمودگان جمع آوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش کدگذاری کوربین و اشتراوس (2014) استفاده شد که سه گام کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی را پیشنهاد داده اند. نرم افزار مورداستفاده برای تحلیل مکس کیو دی ای نسخه 2018 بوده است. یافته های پژوهش منجر به شناسایی یازده عامل اثرگذار بر تعارضات زناشویی و دوازده راهکار برای کاهش تعارضات زناشویی در هنگام بحران اخبار کووید 19 منجر شد. روایی یافته ها بر پایه مولفه روایی محتوا و پایایی یافته ها بر پایه آزمون ضریب کاپا موردبررسی قرار گرفت. بر پایه یافته های پژوهش پیشنهاد می شود به منظور کاهش تعارضات زناشویی در هنگام بحران اخبار کووید 19 به عوامل شناسایی شده در این پژوهش توجه شود.

    کلیدواژگان: بحران، تعارضات، زناشویی، کووید 19، مشکلات
  • بهرام علی قنبری هاشم آبادی*، سید جعفر طالبیان شریف، سیده ساجده مشیریان صفحات 119-140

    تاب آوری و حل مسئله در زندگی زوج ها جزیی از عواملی است که منجر به پایداری و دوام زندگی آن ها می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی خانواده درمانی ارتباطی ستیر بر تاب آوری و حل مسئله زوج ها است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری موردنظر دربرگیرنده زوج های مراجعه کننده به پلی کلینیک روانشناسی و مشاوره دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد است. تعداد زوج های مراجعه کننده برای شرکت در پژوهش 30 زوج بودند که از ین میان 16 زوج انتخاب و در دو گروه آزمایش (8 زوج) و کنترل (8 زوج) قرار گرفتند. سن زوج ها بین 25 تا 45 سال و تحصیلات آن ها از دیپلم تا دکتری بود. آزمودنی ها به ابزارهای تاب آوری کونر و دیوید سون و حل مسئله هپنر پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 24 انجام گرفت. نتایج بررسی داده ها حاکی از این بود که گروه درمانی مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر بر تاب آوری و حل مسئله زوج ها در پس آزمون اثربخشی معنی داری داشته است (001/0 ≤ P). این روش درمانی توانسته بود تاب آوری و حل مسئله زوج ها را افزایش دهد (89/60،60/64=F).

    کلیدواژگان: خانواده درمانی ارتباطی ستیر، تاب آوری، حل مسئله
  • زهرا سلگی، روح الله رضایی*، شهریار میرزایی صفحات 141-160

    تعهد زناشویی زوجین در پایداری نظام و بنیان خانواده نقش بسیار اساسی دارد و از ارکان اصلی آن به شمار می آید، لذا بررسی مولفه های تاثیرگذار و تقویت کننده آن از اهمیت بالایی برخوردار است، طرح پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی که با هدف بررسی نقش واسطه ی الگوهای تعاملی زوجین در ارتباط بین سبک های عشق ورزی و تعهد زناشویی صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش، زوجین شهر کرمانشاه در سال 1398 بود که تعداد 190 زوج از آن ها که در 5 منطقه شهری (6،5،3،1 و 7) بودند به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تعهد زناشویی (آدامز و جونز،1997)، مقیاس عشق (استرنبرگ، 1986) و پرسشنامه الگوهای تعاملی زوجین (کریستنسن و سالاوی، 1984) بود. داده ها به شیوه رگرسیون چندگانه و آزمون بارون و کنی (1986) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که رابطه مثبت و معناداری (r = 0/43 و p < 0/01) بین سبک های عشق ورزی و تعهد زناشویی وجود دارد. علاوه بر این تنها بین خرده مقیاس الگوی سازنده متقابل از میان الگوهای تعاملی زوجین با تعهد زناشویی (r = 0/19 و p< 0/01) و سبک های عشق ورزی (r = 0/12 و p < 0/01) رابطه مثبت و معنادار بود. همچنین نقش واسطه ای الگوی تعاملی سازنده متقابل در رابطه بین سبک های عشق ورزی و تعهد زناشویی مورد تایید قرار گرفت. لذا با استفاده از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که سبک های عشق ورزی با افزایش استفاده از الگوی تعاملی سازنده موجب تقویت و افزایش تعهد در روابط زناشویی می گردد که نتیجه آن برخورداری زوجین از خانواده ای پویا و پایدار است.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، سبک های عشق ورزی، الگوهای تعاملی زوجین
  • شیما صدیقی*، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 161-180

    رفتار بی آلایش  زناشویی بیشتر به عنوان یک نیاز روان شناختی بنیادی و یکی از ویژگی های کلیدی ارتباطات زناشویی شناخته شده است که بر سازگاری زناشویی تاثیر می گذارد. هدف پژوهش حاضر آشکار ساختن اثربخشی آموزش رفتار بی آلایش  بر کاهش تراز گرایش به رابطه مثلثی بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور جمع آوری اطلاعات از میان همه مراجعین زن دارای نشانگان گرایش به رابطه مثلثی مراجعه کننده به مرکز مشاوره سینای شهرستان همدان در 6 ماهه نخست سال 1393 که تعداد این افراد نزدیک به 200 نفر بود، 30 زن انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه محقق ساخته گرایش به رابطه مثلثی بود. نخست از هر دو گروه کنترل و آزمایش داده های پیش آزمون جمع آوری شد. سپس گروه آزمایش 12 جلسه آموزش رفتار بی آلایش  دریافت کرد ولی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. در مرحله آخر از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش رفتار بی آلایش  باعث کاهش گرایش به رابطه مثلثی در زنان متاهل می شود (01/0>p، 79/40= F). همچنین آموزش رفتار بی آلایش  باعث کاهش گرایش به گفتگوی خودمانی با دیگران (01/0>p، 10/15= F)، کاهش گرایش به افشاگری با دیگران (01/0>p، 29/9= F)، کاهش گرایش به وقت گذاشتن با دیگران (01/0>p، 46/14= F) و کاهش خروج از منزل با دیگران (01/0>p، 96/7= F) می گردد.

    کلیدواژگان: رفتار بی آلایش، رابطه مثلثی، تعهد زناشویی، خود افشایی، صمیمیت
  • حسن بیرانوند*، عرفان رحیمی دهگلان، سمیرا شاه اویسی صفحات 181-202

    امروزه یکی از دستاوردهای تحولات نهاد خانواده تعارضاتی است که در روابط بین زوجین دیده می شود. نتایج این تعارضات را می توان در ایجاد مشکلات روان شناختی و کاهش سلامت روان اعضای خانواده مشاهده نمود. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی شناختی - رفتاری بر اصلاح باورهای غیرمنطقی و افزایش سلامت روان زوجین دچار تعارضات زناشویی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین دچار تعارضات زناشویی مراجعه کننده به سه مرکز مشاوره و کلینیک خانواده منطقه 3 شهر تهران در شش ماهه اول سال 1398 به تعداد 88 نفر بودند. تعداد 32 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (16 نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، زوج درمانی شناختی- رفتاری را به مدت 12 جلسه 120 دقیقه ای در هر هفته 2 جلسه دریافت کردند؛ گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های عقاید غیرمنطقی جونز (1978) و سلامت عمومی گلدبرگ (1972)، استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون افراد گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای باورهای غیرمنطقی (13/50 =F) و سلامت روان (87/46= F)، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>P). درمجموع، با توجه به نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که زوج درمانی شناختی- رفتاری به عنوان یک مداخله کارآمد بر اصلاح باورهای غیرمنطقی و افزایش سلامت روان زوجین دچار تعارضات زناشویی، اثربخش بود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی- رفتاری، باورهای غیرمنطقی، سلامت
|
  • Parivash Vakili*, Nastaran Agha Hoseini Pages 1-22

    The family the environment are the first and most effective on the development of a childrenchr('39')s personality and achievement motivation and self-esteem. This study aimed to investigate the effect of parenting styles on the childrenchr('39')s achievement motivation and self-esteem of 10 to 12 years. The method of the present study was quasi-experimental with a post-test pretest design with a control group. The statistical population of the present study included all male and female students aged 10 to 12 years in District 4 of Tehran as well as the parents of those students. In this study, a simple cluster sampling method was used. Thus, out of all primary schools in Tehranchr('39')s 4th district, two schools (Ehsan and Saba schools) were selected as a cluster, and 30 people (15 experiments and 15 control people) were randomly assigned to experimental groups and control groups. The experimental group received educational intervention in three 90-minute sessions over three months. The tool used in this study included a self-esteem scale by Pep et al. (1989) and a motivation for progress scale by Herman (1977). Data were analyzed and analyzed using covariance analysis. The results of the data analysis showed that the intervention effect of parenting styles had a significant effect on self-esteem with an effect size (0.78) more than motivation with the effect size (0.56). So, teaching parents parenting styles have a significant effect on the motivation of children to progress and self-esteem for 10 to 12 years at the same time.

    Keywords: parenting styles training, motivation for development, self-esteem
  • Nasrin Gholizadeh, Pegah Farokhzad* Pages 23-44

    Feelings of loneliness, excitement, and emotional ambiguity are some of the most common psychopathological complaints, which can have serious consequences for mental health. This study aimed to predict the feeling of loneliness based on the expression of emotion and emotional ambiguity. The method of the present study was a correlation. The statistical population of the present study included all elderly people living in Kahrizak sanatorium in Tehran. In this study, a simple random sampling method was used. Thus, among all elderly people living in Kahrizak sanatorium in Tehran, 197 people (107 men and 90 women) were randomly sampled. The questionnaires used in this study included the Single Feeling Questionnaire (Dehshiri et al, 2007), the Emotional Expression Scale (King and Emmons, 1990), and the Dualism Scale on Emotional Expression (King and Emmons, 1990). Data were analyzed by the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that 72% of the variance of the total participantschr('39') sense of loneliness was expressed by 3 components of emotional expression (positive emotion intimacy and negative emotion) and 2 components of emotional ambivalence (ambivalence in expressing positive emotion and ambivalence in the expression). Entitlement is explained. The results showed that loneliness in the elderly can be predicted based on the styles of emotional expression and emotional expression, which indicates that loneliness in older men can be predicted with a higher degree of confidence than in female seniors.

    Keywords: elderly, loneliness, emotional expression, emotional ambivalence
  • Fatemeh Azimi Raviz*, Zeinab Gator, MohammadBagher Tavakoli, Sahar Pour Kaveh, Jafar Sharifi, Marzieh Habibi Pages 45-60

    Parents with children with attention-deficit hyperactivity disorder suffer from a lot of stress and stress and mental disorders due to the many problems of these children. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of cognitive-behavioral therapy on the social anxiety of mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder. The research design was based on a semi-experimental with a pre-test-post-test approach and control group. The research population included all the mothers of Children with ADHD (7-12 years old) in district 2 of Kerman City in 2018. A total number of 32 participants were selected as a research sample by convenience sampling and were randomly assigned to an experimental group (16 participants) and a control group (16 participants). The cognitive-behavioral therapy was conducted on the experimental group for nine 90-minute sessions. The control group was in line for two months. The Najarian & Davoodi Social Anxiety Questionnaire (2001) used in two stages of pre-test and post-test for data collection. ANCOVA used for data analysis. Research findings showed that an investigation of the effect of the pre-test indicates a significant difference between the average scores of post-test social anxiety in the experimental group. Therefore, it can state that cognitive-behavioral therapy is influential in reducing the social anxiety of the mothers of children with ADHD (P<0.001, F= 158/19). Considering the research results, it is recommended that the beneficial effects of cognitive-behavioral therapy are used in counseling and psychotherapy rehabilitation centers to present new horizons in clinical interventions of these mothers and their children.

    Keywords: cognitive behavioral therapy, attention deficit hyperactivity disorder, social anxiety
  • Zeynab Ghasemi* Pages 61-76

    Children and adolescents with psychological and behavioral disorders also face a variety of psychological traumas for their mothers. Accordingly, the present study was conducted to investigate the effectiveness of self-compassion-focused group therapy on the self-efficacy and resilience of the mothers of children with Oppositional Defiant Disorder (ODD). It was a quasi-experimental study with a pretest, posttest, and control group design. The statistical population of the present study included mothers of children with ODD in the academic year 2018-19. 30 mothers of the children with ODD were selected through a purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 mothers). 3 mothers from the experimental group and two from the control group withdrew from the study. The experimental group received ten ninety-minute sessions of self-compassion-focused group therapy twice a week for five weeks. The applied questionnaires included a self-efficacy questionnaire (Sherer, Madddux, 1982) and resilience (Conner and Davidson, 2003). The data were analyzed through the ANCOVA method via SPSS-23 statistical software. The results of data analysis showed that self-compassion-focused group therapy has been effective on self-efficacy and resilience of the mothers of children with ODD (P<0.001). According to the findings of the present study, it can be concluded that self-compassion-focused group therapy can be applied as an efficient one to improve the self-efficacy and resilience of the mothers of children with ODD.

    Keywords: oppositional defiant disorder, resilience, self-efficacy, self-self-compassion focused group therapy
  • Azam Ashori*, Zahra Parsi Nezhad Pages 77-94

    Marital conflicts cause psychological, emotional, and emotional damage to couples. According to this, the present study was conducted to investigate the effectiveness of emotionally focused couple therapy on inefficient attitudes and the sense of coherence in the conflicted couples. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, and control group design. The statistical population of the present study included the conflicted couples applying for divorce who were referred to consultation centers in Hamedan in the winter of 2018-19. 30 couples applying for divorce selected through a purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 couples). 3 couples were withdrawn from the experimental group and so were 2 couples from the control group. The experimental group received nine ninety-minute sessions of emotionally focused couple therapy for 5 weeks twice a week. The applied questionnaires in the current study included inefficient attitudes (Wiseman and Beck, 1978) and a sense of coherence (Antonski, 1993). The data analyzed through the ANCOVA method via SPSS23 software. The results of data analysis showed that emotionally focused couple therapy has been effective in inefficient attitudes and a sense of coherence in the conflicted couples (P<0.001). According to the findings of the present study, it concludes that emotionally focused couple therapy can use as an efficient therapy to decrease inefficient attitudes and decrease of sense of coherence in the couples

    Keywords: emotionally focused couple therapy, inefficient attitudes, sense of coherence, conflicted couples
  • Hasan Pasha Sharifi, Masoumeh Tavakkoli* Pages 95-118

    According to reports, marital conflicts have been on the rise during the Crisis of COVID-19 News. This study aimed to investigate the factors affecting marital conflicts in the Crisis of COVID-19 News and to offer solutions to cut these conflicts. The present study is one of the qualitative studies that used Brown and Clark (2006) content analysis method to find and extract the components affecting marital conflicts in the Corona crisis as well as solutions to cut these conflicts. Participants in this study included 26 experts and subject matter experts in the field of the marital conflict who were selected by purposive sampling method and the reason for choosing this volume of the sample was the theoretical saturation rule. Data collected through open-ended interviews with experts. Corbin and Strauss (2014) coding method was used to analyze the data, which suggested three stages of open coding, axial coding, and selective coding. The software used for analysis was MAXQDA 2018. Findings led to the identification of eleven factors affecting marital conflict and twelve strategies to cut marital conflict during the corona. The validity of the findings was assessed based on the content validity component (CVI) and reliability of the findings assessed based on the kappa coefficient test. According to the research findings, it is suggested to pay attention to the factors identified in this study to cut marital conflicts during the corona.

    Keywords: conflicts, marriage, problems, corona, crisis
  • Bahram Ali Ghanbari Hashemabadi*, Seyed Jafar Talebian Sharif, Seyede Sajede Moshirian Pages 119-140

    Resilience and problem-solving is part of ingredient leads to persistence of their marriage. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of Satir Communication Family Therapy on Couples Resilience and Problem Solving. The study used a quasi-experimental design and it is based on the pretest, post-test with a control group. Statistical society includes the couples who applied to the Mashhad Ferdowsi psychology and counseling specialty polyclinic. The number of couples referring to participate in the study was 30 couples, of which sixteen couples were selected and divided into two control (8 couples) and an experimental group (8couples). Couples are between 25 and 45 years old and their education ranges from diploma to doctorate Both groups completed the resilience questionnaire of Coner and Davidson (Cd. Ris) and the problem-solving questionnaire of Hepner(psi). To analyze the data, Analysis of Covariance (ANCOVA) and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) were utilized, by 24 spss software. The outcomes indicate that the group therapy based on Satir communication approach on couple resilience and problem-solving had significant effects in the post-test (P≤0/001). This treatment was able to increase the resilience and problem-solving of couples (F=64/60, 60/89).

    Keywords: Satir communication family therapy, resilience, problem-solving
  • Zahra Solgi, Ruhollah Rezaei*, Shahryar Mirzaei Pages 141-160

    The marital commitment of couples has a very essential role in the stability of the system and the foundation of the family and is one of its basic elements, so the study of its influential and reinforcing components has high importance, The research design was descriptive correlational to investigate the mediating role of coupleschr('39') communication patterns in the relationship between love styles and marital commitment. The statistical population of the study included couples in Kermanshah in 1398 that 190 couples of them who were in 5 urban areas (1, 3, 5, 6 &7) were selected by multi-stage cluster sampling. Research tools used in this study included the Marital Commitment Questionnaire (Adams and Jones, 1997), the Triangular Love Scale (Sternberg, 1986), and the Couples Communication Patterns Questionnaire (Christensen and Salawi, 1984). Data were analyzed by multiple regression and Baron and Kenny test (1986). The results of data analysis showed that there is a positive and significant relationship(r=0.43& p <0.01) between lovemaking styles and marital commitment. Also, only a positive relationship between the subscales of the reciprocal constructive pattern among the couplechr('39')s interactive patterns with marital commitment (r= 0.19 and p<0.01) and lovemaking styles (r = 0.12 and p <0.01). It was meaningful. The mediating role of the constructive interaction model in the relationship between lovemaking styles and marital commitment was also confirmed. Therefore, by using the findings of the present study, it can be concluded that love styles by increasing the use of constructive communication model reinforcement and increases commitment in marital relationships, which results having a dynamic and stable family.

    Keywords: marital commitment, love styles, couples' communication patterns
  • Shima Sedighi*, Abolghasem Yaghoubi Pages 161-180

    Intimate marital relationships are often recognized as a basic psychological need and one of the key features of marital relationships that affect marital adjustment. The present study aimed to investigate the effect of teaching intimate behavior on the reduction of the tendency toward triangular relationships. The study has a quasi-experimental, pre-test/post-test design and involves a control group. 30 subjects were selected from among approximately 200 clients suffering from triangular relationship syndrome who had visited Sina Consultation Center in Hamedan, Iran, from March to September 2018. The subjects were randomly divided into a control group and an experimental group. Data were collected through a questionnaire developed by the researchers to measure the desire for a triangular relationship. First, pre-test data were collected from both groups. Next, the experimental group received a 12-session course on intimate behavior while the control group underwent no treatment. Finally, post-test data were collected from all subjects. ANCOVA analysis of the data indicates that teaching intimate behavior to married women could reduce their tendency toward triangular relationships. Also, it could reduce intimate conversations with others, the tendency toward self-disclosure, desire for spending time with others, and going out with a third person.

    Keywords: intimate behavior, triangular relationship, marital commitment, self-disclosure
  • Hassan Biranvand*, Erfan Rahimi Dehgolan, Samira Shah Ovisi Pages 181-202

    One of the achievements of family developments is conflicts in relations between couples. The results of these conflicts can be seen in creating psychological problems and reducing the mental health of family members. This study was conducted to determine the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy on correcting irrational beliefs and increasing the mental health of couples suffering from marital conflicts. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test and control group. The statistical population of the study included all couples suffering from marital conflicts referring to 3 counseling centers and family clinics (88 people) in Tehran in the first six months of 2019. Thirty-two of them were selected by targeted sampling and randomly assigned to two experimental (16) and control (16) groups. The experimental group received cognitive-behavioral couple therapy for 12 sessions of 120 minutes 2 sessions per week; The control group was placed on the waiting list. Jones (1978) and Goldbergchr('39')s General Health (1972) General Health Questionnaires were used to gathering information. A covariance analysis test was used to analyze the data. Findings from the analysis of research data showed that by controlling the effect of pretest, there was a significant difference between the mean post-test scores of individuals in experimental and control groups in the variables of irrational beliefs (F=50/13) and mental health (F=46/87) (P<0/001). Overall, based on the results of this study, it can be concluded that cognitive-behavioral couple therapy was effective as an effective intervention in correcting irrational beliefs and increasing the mental health of couples with marital conflicts.

    Keywords: cognitive-behavioral couple therapy, irrational beliefs, mental health