فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی محمدی*، سید لطف الله جلالی صفحات 8-35

     از مباحث چالشی میان متکلمان مسلمان بحث صفات خبری ذاتی خداوند و اندیشه های متفاوت آنان در این مساله است. نوشتار حاضر می کوشد با روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی اندیشه ی ابومنصور ماتریدی را با استفاده از دو اثر قطعی به جای مانده از وی و نیز تفکر پیروان مکتب ماتریدیه پیرامون معناشناسی این مساله بررسی و تحلیل نماید. ابومنصور ماتریدی و سایر ماتریدیان صفات خبری ذاتی خداوند را از متشابهات و یا دارای کاربرد مجازی دانسته، تمسک به ظاهر این دسته از الفاظ و عبارات را، به دلیل اینکه، منجر به تشبیه و تجسیم خداوند می شود جایز نمی دانند. ماتریدی گرچه در التوحید به جهت فضای فکری فرهنگی ماوراءالنهر که متاثر از جریان حدیث گرایی بود از اندیشه تفویض جانبداری کرده ، اما در تاویلات اهل السنه به سبب رویکرد عقل گرایی و تمایل حنفیان به رای و قیاس ، ظواهر الفاظ حاوی صفات خبری ذاتی خداوند را، بر اساس داده های عقلی، آیات محکم قرآنی و نظریات اهل لغت، تاویل نموده و از هر صفتی معنایی متناسب با توحید و یگانگی خداوند، اراده کرده است. ضمن آن که با تضعیف دقت نظر ماتریدی در التوحید، رویکرد تاویل نزد وی تقویت می شود. 

    کلیدواژگان: صفات خبری ذاتی، ماتریدیه، ابومنصورماتریدی، تاویل، تفویض، معناشناسی
  • عزت الله مولایی نیا* صفحات 32-55

    «بداء» در لغت به دو معنا است: «ظهور بعد الخفاء» و «پیدایش نظریه جدید». در کلام امامیه به معنای تحولات تکوینی حوزه «محو، اثبات» است که در علم مخزون پروردگار از پیش تعیین شده است. در واقع، به پیروی از اهل بیت (ع)، به گونه استعاری، به علم مخزون پروردگار اطلاق شده است. همه اینها بر جواز عقلی و وقوعی «بداء» در حوزه «محو، اثبات» دلالت دارد: آیات مربوط به مقدرات لوح «محو، اثبات»؛ روایات ابواب دعا، توبه، صله ارحام، بر والدین، صدقات ایمان، تعاون بر بر، تقوا و پرهیز از تعاون بر اثم، عدوان و آثار مثبتشان مانند افزایش عمر و رزق، تبدیل شقاوت به سعادت و آثار منفی ترک آن مانند کاستی عمر و رزق و بروز شقاوت، مصیبت ها و عذاب های دنیوی که فریقین آنها را پذیرفته اند و در مجامع حدیثی و تفسیری شان درباره آنها به توافق رسیده اند . اما پژوهشگران عامه، علی رغم پذیرش همه اینها و آثار وضعی شان، از به کار بردن نام «بداء» بر امور فوق طفره می روند. پژوهش پیش رو اثبات می کند که نزاع میان فریقین نزاع لفظی است؛ زیرا هر کس پذیرش توبه، شفای بیمار، استجابت دعا، تغییر شقاوت به سعادت، تبدیل سییات به حسنات و... را ملتزم شود، قهرا باید لوازم عقلی اش را پذیرا باشد.

    کلیدواژگان: بداء، شیعه، عامه، قضا و قدر حتمی، اثبات
  • محمود مقدس* صفحات 64-89

    از جمله ویژگی های بارز سیره امام رضا (ع) در کنار همه صفات برجسته اخلاقی ایشان، مناظرات با نمایندگان ادیان و مذاهب گوناگون برای مقابله با برخی شبهه افکنی ها بود که هم از لحاظ محتوا و هم شگردهای مناظره حاوی نکات آموزنده و راهبردی بسیار است. مقاله حاضر در صدد است به این مناظرات از منظر گفتمانی بپردازد. از این رو می کوشیم با ترسیم مختصاتی از نظریه گفتمانی لاکلاو و موفه به عنوان چارچوب نظری بحث، محتوای مناظره های مذکور بررسی، و عناصر گفتمانی آن تبیین شود. پرسش اصلی این است که نشانه های گفتمانی مناظرات امام چه بود و چگونه موفق شد هژمونی گفتمان حاکم را با مفصل بندی خاص خود به پرسش بکشد. فرضیه ای که به آزمون گذاشته می شود حاکی از آن است که مناظرات امام (ع) با مفصل بندی دال هایی چون حقانیت نبوت رسول اکرم (ص)، برگزیدگی و عصمت عترت حول دال مرکزی امامت توانست خود را در قالب گفتمان رقیب، که پاسخی شایسته برای تقاضاهای اجتماعی دارد، مطرح کند و با برهم زدن انسجام و وحدت گفتمان عباسی آن را دچار بحران، تزلزل و بی قراری کند و در نهایت هژمونی آن را به پرسش بکشد.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مناظرات، تحلیل گفتمانی لاکلاو و موفه، منازعات معنایی، هژمونی
  • مصطفی سلطانی، محمد معینی فر* صفحات 78-98

    توحید و مباحث مربوط بدان، مانند اسما و صفات، از جمله مسایل بحث برانگیز میان مذاهب اسلامی است. صفات خبری که در لسان آیات و روایات به آن اشاره شده، میان فرق مختلف اسلامی جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده و باعث شده است بعضا مقوله مشبهه یا مجسمه، حربه ای برای بیرون راندن از میدان اسلام باشد. فارغ از مذاهب مختلف اسلامی که در صفات خبری اختلاف نظر دارند، برخی از مکتب ها نیز، مانند دو مکتب متکلمان و فلاسفه، علی رغم همسوبودن برخی از مبانی فکری و اعتقادی شان، دیدگاه های مختلفی مطرح کرده اند. در این میان، از شیعه یک متکلم (سید مرتضی) و یک فیلسوف (نصیرالدین طوسی) و از اهل سنت نیز یک متکلم (قاضی عبدالجبار معتزلی) انتخاب کرده ایم تا بهره وری شان از عقل فلسفی و عقل کلامی در بحث صفات خبری بررسی شود و اختلافات ایشان مقایسه ای برای مبحث مد نظر باشد. هرچند این اندیشمندان، صفات خبری را قبول داشته و قایل به تاویل آنها هستند، اما روش هر کدام در ورود، خروج، استدلال و چگونگی تاویل، متفاوت بوده و اختلافات بسیار ظریفی دارند که در نوشتار حاضر بررسی می شود. روش به کاررفته در این نوشتار توصیفی و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: عقل کلامی، عقل فلسفی، سید مرتضی، قاضی عبدالجبار، نصیرالدین طوسی، صفات خبری
  • مهدی مسعود*، محمد جاودان، محمدحسن نادم، محمد غفوری نژاد صفحات 114-135

    به درستی، برخی فرقه نگاران ابوذر غفاری را از ارکان تشیع نخستین دانسته اند. او در کنار هم فکرانی چون سلمان، عمار و مقداد با جهت گیری ها، مواضع، رفتار و گفتارش بر محور سیره امام علی و اهل بیت (ع) سنگ بنای تشیع را از عصر رسول خدا (ص) بنا نهاد. بیشتر آثار موجود به ابعاد زهد و مبارزه و عدالت جویی او پرداخته اند، اما در این نوشتار اندیشه ها و مواضع کلامی او بررسی می شود. او که در عهد رسول خدا (ص) از اعضای اصلی شیعه علی به شمار می آمد، پس از رحلت آن حضرت، در طرفداری از امام علی و اهل بیت (ع) فعالیت های مهمی انجام داد که عبارت اند از: بیعت نکردن با ابوبکر، بیان احادیث پیامبر و استناد به آیات قرآن در فضیلت امام، بیان سخنانی با محوریت امامت و رهبری امام علی (ع) و اهل بیت (ع)، مواجهه با مخالفان و انکار دیدگاه هایشان در تفسیر قرآن و مخالفت با سیره و روش زندگی آنها.

    کلیدواژگان: ابوذر، متکلم، افضل بودن امام، مفترض الطاعه، عصمت، ایمان
  • سید کاظم میرجلیلی*، مرتضی نصراللهی، احمد موسوی صفحات 146-169

    تفکیک ناپذیری ایمان از اعمال، از اصول بنیادین اسلام است و جدایی ایمان از عمل منجر به بی محتواشدن دین، ورود به ورطه لاابالی گری، و هلاکت می شود. برخی از مسلمان در صدر اسلام با تفسیر به رای و توجیه فلسفی و کلامی، به این عقیده ملتزم شدند که رابطه ایمان با عمل را انکار کنند، و بگویند لازم نیست سختی های تکالیف را تحمل کرد. این نگرش به «تفکر ارجاء» شناخته می شود. تفکر ارجاء در اسلام، ابتدا رویکردی سیاسی داشت و با تصدیق همه فرقه های مخالف، در صدد اتحاد مسلمانان بود، ولی در قرن دوم رویکردی کلامی یافت و با تفکیک عمل از ایمان، به این باور رسید که ارتکاب گناه یا ترک واجبات ضرری به ایمان و نجات اخروی نمی رساند. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی در پی بررسی و نقد اندیشه ارجاء است و روشن می کند که قول مرجیه مبنی بر بی اثربودن عمل، شدت و ضعف نپذیرفتن ایمان، و برابری مومنان در مومن بودن، با فلسفه بعثت پیامبران و مفاد صریح بسیاری از آیات تعارض دارد.

    کلیدواژگان: ایمان، عمل، تفکر ارجاء، اباحی گری، مرجئه
  • مهدی زارعی*، علی الله بداشتی صفحات 162-183

    پس از قتل عثمان، جریانی به نام عثمانیه در امت اسلام ظاهر شد که نه تنها علی (ع) را شریک در خون خلیفه مقتول می دانست، بلکه در اوضاعی که عموم امت اسلامی با او به عنوان خلیفه بیعت کرده بودند، مشروعیت خلافتش را انکار می کردند و بذر بغض به او را در جامعه می گستراندند. احمد بن حنبل در مقام رهبر جریان اهل حدیث بغداد در قرن سوم هجری، توانست مشروعیت خلافت علی (ع) را در قالب نظریه «تربیع» در امت اسلام نهادینه کند. می توان این موفقیت را سرآغازی بر رسمیت یافتن جریان اهل حدیث با نام جدید «اهل سنت و جماعت» و بزرگ ترین نشان تقابل احمد با جریان عثمانیه تعبیر کرد، چنان که می توان گفت او به علی (ع) نگاهی محبت آمیز و توام با ارادت داشته و ادله انتسابش به جریان عثمانیه دچار اشکالات سندی و متنی است و توان اثبات اتهام عثمانی بودن وی را ندارد.

    کلیدواژگان: فضایل علی (ع)، عثمانیه، احمد بن حنبل، مسند، نظریه تربیع
  • عابدین درویش پور، حسین رضایی * صفحات 187-210

    از مباحث محوری در باب مسئله امامت رابطه امام و امت است. قاضی باقلانی، به تبع بسیاری از متکلمان اهل سنت، معتقد است «امام» نوعی مقام حکومتی ظاهری است که علاوه بر بررسی مسایل اجتماعی و سیاسی مانند اقامه حدود، جمع‌آوری وجوهات شرعی و مراقبت از کیان کشور، حفظ و اجرای دین را بر عهده دارد. در مقابل، امت نیز وظایفی دارد، همچون وفاداری و پایداری در بیعت و تعهدی که با امام و حاکم خویش بسته است. از دیدگاه قاضی باقلانی، مقام امامت از فروع دین و مقامی فرعی و اجتماعی است که دست جامعه اسلامی در گزینش و انعقاد آن باز است و فلسفه انتخاب آن به منظور اجرای احکام الاهی است. زیرا اجرای احکام و جهاد در راه خدا، بدون امام امکان‌پذیر نیست. در این دیدگاه، هرچند عصمت از شرایط امام نیست، اما اطاعت از همین امام واجب است که این نوع نگاه به مبانی انتخابی و روش‌های انتخاب نزد اهل سنت برمی‌گردد. مقاله حاضر، با روشی تحلیلی پس از بیان ضرورت وجود امامت در دین مبین اسلام، به طور خاص دیدگاه قاضی باقلانی را در این حوزه تشریح و تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: اهل سنت، وظایف امام، امام، امت، قاضی باقلانی
  • محمود صادقی علوی* صفحات 208-231

    عادل شاهیان حکومتی شیعه مذهب بود که هم زمان با تاسیس حکومت صفوی، به عنوان حکومتی محلی در دکن تاسیس شد. موسس این حکومت، مذهب شیعه را به عنوان مذهب رسمی قلمرو خود اعلام کرد. از آنجا که مسلمانان قلمرو عادل شاه اغلب از اهل سنت بودند، عادل شاه پس از اعلام مذهب تشیع به عنوان مذهب رسمی حکومتش، رفتارهای مسالمت آمیزی در مقابل اهل سنت به کار گرفت. در دوره جانشینان یوسف عادل شاه، متاثر از جریان های سیاسی موجود، از مذاهب مختلف اسلامی حمایت می شد. در این پژوهش با استفاده از منابع کتاب خانه ای، حمایت شاهان این سلسله از مذاهب مختلف اسلامی و راهکارهای عادل شاهیان در جهت ایجاد وحدت بین اهل سنت و شیعه و هم زیستی مسالمت آمیز این دو گروه مسلمان در قلمرو عادل شاهیان و همچنین پیامدهای این سیاست ها در زندگی سیاسی اجتماعی مسلمانان از مذاهب مختلف در این دوره بررسی می شود. اتخاذ چنین سیاست هایی باعث شد شیعه و اهل سنت در قلمرو عادل شاهیان به خوبی در کنار یکدیگر زندگی کنند. رقابت های بین این دو گروه مذهبی بیشتر متاثر از اوضاع و احوال سیاسی موجود بود نه رقابت های مذهبی.

    کلیدواژگان: تاریخ تشیع، عادل شاهیان، تقریب مذاهب اسلامی، دکن، هند
  • محسن قمرزاده* صفحات 244-265

    با توجه به اوضاع و احوال حاکم بر جهان و برنامه های دشمنان اسلام برای ایجاد تفرقه بین مذاهب اسلامی، تقریب و تبیین راهکارهای آن با شرایطی که نه عدول از مواضع حقه شیعه باشد و نه پرداختن به مباحثی که موجب خلل در اتحاد بین مسلمانان شود، ضرورت فراوان دارد. محمدهادی معرفت از جمله نمادهای تقریب با حفظ عقاید و اصول در عصر حاضر در میان دانشمندان شیعه است. آثار وی به ویژه التفسیر الاثری الجامع گویای این مطلب است. مقاله حاضر مدل تقریبی محمدهادی معرفت را بر محور آخرین و مهم ترین اثر تفسیری وی، یعنی تفسیر الاثری الجامع، تبیین می کند. رویکردهای مختلفی (سیاست گرا، تبیین گرا و تفکیک گرا) برای تقریب بیان شده است. نگارنده بر اساس استقرا و غور در التفسیر الاثری الجامع سبک تقریبی محمدهادی معرفت را سبکی تلفیقی تحت عنوان «تفکیکی تبیینی» تلقی کرده است. مهم ترین وجوه تقریبی کتاب مذکور چنین است: گزینش عنوان مناسب، نقد منصفانه توام با ادب، تعریفی نو از صحابه، ادبیات ملایم در ترویج عقاید شیعه، که هر یک از اینها با نمونه های عینی از متن تفسیر و تشریح و تحلیل در مقاله آمده است.

    کلیدواژگان: تقریب، رویکرد تقریبی، محمدهادی معرفت، تفکیک گرا، تبیین گرا، تفسیر الاثری الجامع
  • مهری تاجیک کرد*، سعید رحیمیان، محمدابراهیم مالمیر، استاد الهی منش صفحات 258-277

    عارفان، راه ها و مراتب سلوک و قرب به حق تعالی را در قالب سه دسته کلی سامان داده اند: سلوک زاهدانه - عابدانه، سلوک عاشقانه - عالمانه و سلوک عارفانه - عاشقانه. پیروان مکتب ابن عربی از منظری دیگر، سیر و سلوک را به دو گونه تقسیم کرده اند: الف. سیر غیرمستقیم از طریق سلسله مراتب؛ ب. سیر مستقیم از طریق وجه خاص. سید حیدر آملی، به عنوان یکی از پیروان و شارحان مکتب عرفانی ابن عربی که رویکردی شیعی در باورهایش دارد، بر آن است که از میان طرق مذکور، «سلوک مبتنی بر جذبات الاهیه» که به عبارتی همان سیر و سلوک محبوبی است، راحت ترین و نزدیک ترین مسیر به سوی حق است. او در تصویر مقامات و منازل عرفانی از ادبیات عرفانی مکتب ابن عربی مدد جسته است. به باور او، این سیر و سلوک و مراتبش از دیدگاه او با مراتب کشف صوری و معنوی ارتباط دارد. این سیر سرانجام به مقام «او ادنی» و کشف معنوی در مقام «اخفی» که خارج از وصف است منتهی می شود. بررسی طریق سلوکی سید حیدر آملی علاوه بر آنکه می تواند تقریر دقیق تری از سلوک ابن عربی را پیش روی ما قرار دهد، یکی از طرق سلوکی موید به نصوص و باورهای شیعی را به ما معرفی خواهد کرد. در این مقاله، داده ها بر اساس شیوه کتاب خانه ای جمع آوری شده و در مسیر تحلیل اطلاعات و داده ها از روش توصیفی تحلیلی بهره برده ایم.

    کلیدواژگان: سیر و سلوک، وجه خاص، سلسله مراتب، کشف صوری، کشف معنوی، لطائف سبعه، سید حیدر آملی
  • حسین سهیلی، قدرت الله خیاطیان* صفحات 288-311

    تصوف از بدو پیدایش در دنیای اسلام، از ناحیه فقها در معرض انتقادهای فراوانی بوده است. ابن جوزی و ابن تیمیه از جمله برجسته ترین این فقها محسوب می شوند. این نوشتار، با روش توصیفی تحلیلی آرای ابن جوزی و ابن تیمیه را در نقد تصوف می کاود. ابن جوزی صوفیه را به دو گروه صوفیه متقدم و صوفیه متاخر تقسیم می کند. صوفیه متقدم را مقید به شریعت می داند و در زمره زهاد قرار می دهد، ولی دنیاگریزی، علم گریزی، عشق و سماع صوفیه متاخر را مذمت می کند. از دیدگاه ابن تیمیه، صوفیه به دو گروه صوفیه اهل علوم دینی و صوفیه اهل فلسفه تفکیک می شوند. وی صوفیه اهل علوم دینی را بدعت گذار تلقی نمی کند، ولی به عقاید صوفیه متفلسف به سبب تاثیرپذیری از فلاسفه، برتری ولایت بر نبوت، فنا و وحدت وجود، نسبت کفر می دهد. در نهایت، ابن تیمیه در قیاس با ابن جوزی، دیدگاه مثبتی به تصوف داشته است.

    کلیدواژگان: ابن جوزی، ابن تیمیه، تصوف، صوفیه، بدعت
  • رحمن بوالحسنی*، علی فضلی صفحات 314-338

    از مسایلی که درباره اسماء و صفات الاهی میان صاحب نظران مطرح می شود این است که آیا اسماء و صفات توقیفی هستند یا نه؛ یعنی آیا ما می توانیم هر اسم و صفتی را به خدا نسبت دهیم یا اینکه فقط مجازیم اسماء و صفاتی را نسبت دهیم که در نصوص دینی آمده است. در این مسئله چهار قول مطرح است: 1. توقیفی بودن اسماء و صفات که اکثر اشاعره، و در میان امامیه شیخ مفید و همچنین اباضیه و ماتریدیان به آن معتقدند؛ 2. توقیفی نبودن اسماء و صفات که اکثر امامیه و معتزله و اکثر قریب به اتفاق فلاسفه و عرفا این قول را پذیرفته اند؛ 3. توقیفی بودن اسماء و توقیفی نبودن صفات که از میان اشاعره برخی مانند غزالی و فخر رازی و از میان امامیه حلی و میرداماد به آن معتقدند. همچنین، از سخنان ماتریدی نیز این سخن را می توان برداشت کرد؛ 4. قایلان به توقف که جوینی از اشاعره قایل به توقف است. در اصطلاح فلاسفه و عرفا، مراد از «اسم» همان حقایق خارجی است که از آنها به «اسم تکوینی» تعبیر می شود و مراد از «توقیفیت» این است که هیچ حقیقتی از موطن و مرتبه خود تجاوز نمی کند. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی به نتایج فوق دست یافته است.

    کلیدواژگان: توقیفیت، اسماء و صفات الاهی، مذاهب کلامی، عرفان، فلاسفه
  • محمدحسین درافشان، مهدی درگاهی* صفحات 332-369

    معیار و مبانی تشخیص محاذات مواقیت، به عنوان یکی از مسایل نخستین در کتاب الحج، از جمله مباحثی است که دیدگاه ها درباره آن از منظر فقه مذاهب اسلامی چندان هویدا نیست و تحقیقی موسع و یکپارچه در این باره صورت نگرفته است. از این رو، پرسش از معیار و مبانی تشخیص محاذات مواقیت برای احرام در حج و عمره از منظر فقه مذاهب اسلامی، مسئله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی درخور است. اختلاف فقهای اسلامی در اتخاذ مبانی و معیارهای متفاوت در تصور محاذات مواقیت، اختلاف فتاوای آنان در تشخیص محاذات مواقیت را در پی داشته است؛ تا جایی که تتبع نویسنده نشان از مبانی و معیارهای هفت گانه در این زمینه است. واکاوی این نظریه ها و بررسی و نقد ادله آنها نشان می دهد که تلفیقی از معیار دایره ای و وادی ها، می تواند بهترین و یگانه ترین راه تبیین صحیح محاذات مواقیت، البته با اطلاع از طول و عرض جغرافیایی و راهنمایی های اهل خبره باشد. این تحقیق با هدف شناخت اقوال و انظار فقهای مذاهب اسلامی و حدود و ثغور مبانی با تبیین صحیح محاذات مواقیت انجام شده، و نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقه مذاهب اسلامی، با گردآوری داده های کتاب خانه ای میسر است که نتیجه اش تشخیص معیاری صحیح و دقیق از محاذات مواقیت همراه با تبیین و توضیح آن در قالب برخی اشکال هندسی است.

    کلیدواژگان: محاذات مواقیت، دایره میقاتی، جدار میقاتی، مذاهب اسلامی
  • احمد مرتاضی*، فهیمه امیری صفحات 370-406

    در صورتی که قرارداد مضاربه از حیث زمان مالکیت عامل بر سود، اطلاق داشته باشد، فقیهان اسلامی، دیدگاه های مختلفی درباره زمان مالکیت عامل بر سود حاصل، اظهار داشته اند: 1. مالکیت پس از ظهور ربح؛ 2. مالکیت پس از تقسیم سهام؛ و 3. مالکیت پس از انضاض مال. مشهور فقهای امامیه، حنابله و حنفیه معتقدند به محض پیدایش سود، مضارب، مالک سهم خود از آن می شود، گرچه این مالکیت وی متزلزل خواهد بود. این گروه برای اثبات ادعای خود به ادله مختلفی همچون اطلاق روایات اشتراک عامل و مالک در سود، جلوگیری از مجهول المالک شدن سود، مقتضای مفاد شرط و تعهد اولیه طرفین مضاربه، مقتضای جنبه شراکتی مضاربه، صریح روایت محمد بن قیس، تلازم ثبوت حق مطالبه تقسیم سهام با حصول ملکیت پیشین، اجماع و قیاس استناد جسته اند. در مقابل، مشهور فقهای شافعیه نیز با استناد به ادله ای همچون جایزبودن عقد قراض، وقایه راس المال بودن سود، توقف مالکیت سود به اذن شریک و ناتمام ماندن عقد مضاربه قبل از تقسیم مال، دیدگاه دوم را برگزیده و مشهور فقهای مالکیه نیز با موهوم و فرضی دانستن سود، پیش از نقدشدن، به حصول مالکیت، پس از انضاض یا همان تبدیل سود به پول رایج و نقدکردن آن رای داده اند. آثار بسیار مهم فقهی مانند صحت یا بطلان خرید بخشی از مال مضاربه توسط عامل، ثبوت خمس، زکات و استطاعت، بر این مسئله مترتب می شود و یافته های پژوهش حاضر، که به شیوه توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع کتاب خانه ای انجام شده، صحت دیدگاه حصول مالکیت پس از ظهور ربح را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ربح، مضاربه، قراض، مالکیت مضارب، انضاض
  • مطهره زاهدی فر، نسرین کریمی*، عصمت السادات طباطبایی صفحات 408-431

    «شفعه» به این معنا است که اگر یکی از دو شریک حصه غیرمنقولش را به شخص ثالثی بفروشد، شریک دیگر با جمع بودن شرایط، حق دارد آن را با پرداخت همان ثمنی که مشتری داده به ملک خود درآورد. متعلق شفعه مال است؛ پس می تواند مانند سایر اموال، ارث باشد. عمومات آیات ارث، روایاتی که حقوق را به طور مطلق در شمول موروثات قرار داده اند و دلایل دیگری از این دست بر مطلب دلالت دارد. از فقهای عامه، مذهب مالکی، شافعی و اهل حجاز شفعه را قابل وراثت می دانند و معتقدند مانند سایر حقوق مالی به ارث می رسد؛ البته قول مخالف، هم در میان فقهای امامیه و هم عامه وجود دارد. طبق نتایج حاصل از تحقیق حاضر، که به صورت کتاب خانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی انجام گرفته، حق شفعه تابع متعلق شفعه نیست، بلکه حق مالی مستقلی است و مانند دیگر اموال مورث مستقلا به ارث می رسد. برای اثبات این موضوع، علاوه بر عمومات ادله، به حکمی که در ارتباط با توارث حق خیار و حبوه وجود دارد، نیز می توان استناد کرد. درباره چگونگی تقسیم مشفوع، عده ای بر اساس سهام و عده ای بر اساس تساوی بین ریوس نظر داده اند.

    کلیدواژگان: ارث، زوجه، حق، شفعه
|
  • Ali Mohammadi *, Seyyed Lotfallah Jalali Pages 8-35

    One of most important and challenging issues between the Muslim theologians is the topic of divine essential narrated attributes. There are different thoughts between them, even some of them are contrast with some other. This present paper analyzes and evaluates views of Abu Mansour Maturidi as founder of Maturidieh theology school about semantic this topic by using the tow important works of him that he has written certainly and other works that are written probably by him and his follower. In opining of Abu Mansour Maturidi and his followers topic of divine essential narrated attributes is an ambiguous issue (Mutashabih). They believe these attributes only have figurative usage. They don’t believe to words appearance of the attributes because that culminates in anthropomorphism (tashbīh and tajsīm (. Mutoridi in AL-Tohid advocates the thought of delegation because there are cultural and intellectual attitudes in Mavaro AL-Nahr influenced by traditionalism. Hanafian choose attitude of rationalism and prefer analogy which that lead him in Tavilat Ahl AL-Sunnah to interpret words appearance of the attributes base on rational dates, explicit verses (muÎkamāt) and views of linguists and from each attribute he interpret meaning of monotheism.

    Keywords: essential narrated attributes, Abu Mansour Maturidi, Interpreting, Delegation, Semantic
  • Ezzatollah Molayiniya * Pages 32-55

    Bada (alteration in the divine will) literally has two meanings: "emergence after concealment" and "emergence of a new theory". In Imami theology, it means the generative developments of the field of "elimination & confirmation", which is predetermined in the secret knowledge of God. In fact, following Ahl al-Bayt (AS), it is metaphorically used for the secret knowledge of God. All of the following indicate the rational and incidental possibility of bada in the field of "elimination & confirmation": verses related to the predeterminations of the tablet of "elimination & confirmation", narrations related to such topics as prayer, repentance, kinship ties, kindness to parents, alms of faith, cooperation in righteousness, God wariness and avoidance of cooperation in sin and transgression, and their positive effects such as increasing of life and sustenance, turning misery into happiness, as well as the negative effects of leaving them such as shortening of life and sustenance, manifestation of misery, calamities and worldly torments, which have been accepted by Shiites and Sunnis and agreed upon in their tradition and commentary collections. However Sunni researchers, in spite of accepting all of the said matters and their generative effects, avoid calling them as bada. The present research demonstrates that the conflict between the two sects is verbal; because whoever admits the acceptance of repentance, the healing of the sick, the answer to prayer, the change of misery to happiness, the transformation of evil into good, etc. has to accept their intellectual concomitances too.

    Keywords: Bada (Alteration in the Divine Will), Shiite, Sunni, Certain Ghaza, Ghadar (Divine Decree, Predestination), Confirmation
  • Mahmud Moghaddas * Pages 64-89

    Among the salient features of Imam Reza's (AS) biography, along with all his outstanding moral qualities, are debates with representatives of various religions and denominations to counter their doubts, which contain many instructive and strategic points both in terms of content and debate techniques. The present paper seeks to address these debates from a discursive perspective. Therefore, we try to examine the content of these debates and explain their discourse elements by depicting the characteristics of Laclau and Mouffe's discourse theory as the theoretical framework of the research. The main question is what were the discourse signs of the Imam's debates and how he succeeded in questioning the hegemony of the ruling discourse with his own particular articulation. The hypothesis that is being tested indicates that the debates of Imam (AS) by articulating signs such as the legitimacy of the prophecy of the Holy Prophet (S), the chosenness and infallibility of the Prophet's family around the central signifier of Imamate, were able to form a rival discourse, which was a worthy answer to social demands, and by disrupting the cohesion and unity of the Abbasid discourse, put it in crisis, wavering and restless, and finally questioned its hegemony.

    Keywords: Imam Reza (AS), debates, Laclau, Mouffe's Discourse Analysis, Semantic Conflicts, Hegemony
  • Mostafa Soltani, Mohammad Moeinifar * Pages 78-98

    Monotheism and related issues, such as names and attributes of God, are among the most controversial issues between Islamic sects. The Sefat Khabari (Narrated Attributes) mentioned in the verses and narrations have a special position among the various Islamic sects and have sometimes made the subject of Moshabbehah (Anthropomorphism) or Mojassemah (Corporealism) a means of expelling people from the field of Islam. Apart from many Islamic denominations that differ in the Sefat Khabari, some schools of thought such as theologians and philosophers, despite the similarity of some of their intellectual and doctrinal principles, have expressed different views. In the meantime, we have selected a theologian (Seyyed Morteza) and a philosopher (Nasir al-Din al-Tusi) from the Shiites and a theologian (Ghazi Abdol Jabbar al-Mutazili) from the Sunnis to examine and compare their use of philosophical and theological intellect in discussing the Sefat Khabari. Although these scholars accepted the Sefat Khabari and believed in interpreting them, the methods of each in starting and ending issues, as well as reasoning and interpreting are different and have very subtle differences that are examined in this article. The method used in this paper is descriptive-analytical.

    Keywords: Theological Intellect, Philosophical Intellect, Seyyed Morteza, Ghazi Abdol Jabbar, Nasir al-Din Tusi, Sefat Khabari (Narrated Attributes)
  • Mahdi Masud *, Mohammad Jawedan, MohammadHasan Nadem, Mohammad Ghafurinejad Pages 114-135

    Indeed, some sect-researchers have considered Abuzar Ghaffari as one of the pillars of the first Shiism. Along with like-minded people such as Salman, Ammar and Meghdad, he laid the foundation stone of Shiism from the time of the Prophet (S) with his orientations, positions, behavior and speech on the axis of the biography of Imam Ali and the Ahl al-Bayt (the household of the Prophet) (AS). Most of the existing works deal with the dimensions of his asceticism, struggle and seeking justice, but in this paper, his theological thoughts and positions are examined. He, who was one of the main members of Ali's Shiites during the time of the Messenger of God (S), after the departure of the Prophet carried out important activities in support of Imam Ali (AS) and the Ahl al-Bayt (AS) as follows: not swearing allegiance to Abubakr, narrating the hadiths of the Prophet and quoting verses from the Quran on the virtue of the Imam, uttering words focusing on the Imamate and leadership of Imam Ali (AS) and the Ahl al-Bayt (AS), confronting the opponents and denying their views on the interpretation of the Quran and opposing their lifestyle.

    Keywords: Abuzar, Theologian, Superiority of the Imam, Being Obligatorily Obeyed, Infallibility, faith
  • Seyyed Kazem Mirjalili *, Morteza Nasrolahi, Ahmad Moosavi Pages 146-169

    The inseparability of faith from action is one of the fundamental principles of Islam, and the separation of faith from action leads to the emptiness of religion, the abyss of antinomian and destruction. Some Muslims in the early days of Islam, by opinion-oriented interpretation and philosophical and theological justifications, were persuaded to deny the connection between faith and action, and to say that they did not have to carry the burden of duty. This attitude is known as "The Idea of Erjaʼ". This idea in Islam initially had a political approach and sought to unite Muslims by acknowledging all opposing sects, but in the second century it took a theological approach and, by separating action from faith, came to the belief that committing a sin or abandoning duties would not harm faith and salvation in the Hereafter. The present study seeks to study and critique the idea with an analytical approach and clarifies that the Murjiah's views including the ineffectiveness of action, lack of increase and decrease of faith, and the equality of believers in faith are in conflict with the philosophy of the sending the prophets and also with many explicit verses of the holy Quran.

    Keywords: faith, action, Idea of Erjaʼ, Antinomian, Murjiah
  • Mahdi Zareei *, Ali Allahbedashti Pages 162-183

    After the assassination of Uthman, a current called the Ottomans appeared in the Muslim community, who not only considered Ali (AS) a partner in the blood of the slain caliph, but also denied the legitimacy of his caliphate while the general Muslim community had pledged allegiance to him as caliph, and thus they spread the seeds of hatred towards him in society. Ahmad ibn Hanbal, as the leader of the Baghdad Ahl al-Hadith movement in the third century AH, was able to institutionalize the legitimacy of the caliphate of Ali (AS) in the Muslim community through the theory of Tarbi‘ (squaring). This success can be regarded as the beginning of the recognition of the Ahl al-Hadith movement with the new name of "Ahl Sunnah wa Jamaat" and as the greatest sign of Ahmad's confrontation with the Ottoman movement. In addition, it can be said that Ahmad had a loving and devoted view of Ali (AS) and the reasons for his attribution to the Ottoman current had transmission and textual problems that could not prove his accusation of being Ottoman.

    Keywords: Virtues of Ali (AS), Ottoman Empire, Ahmad Ibn Hanbal, Musnad, Theory of Tarbi‘
  • Abedin Darvishpour, Hossein Rezayi * Pages 187-210

    One of the central issues regarding the imamate is the relationship between the imam and the ummah (community). Following many Sunni theologians, Ghazi Baghelani believes that the "Imam" is a kind of apparent government official who, in addition to examining social and political issues such as establishing hodud (boundaries), collecting religious funds and taking care of the country, preserves and implements religion. On the other hand, the ummah also has duties such as loyalty and steadfastness in allegiance and commitment to its imam and ruler. According to Ghazi Baghelani, the position of imamate is one of the branches of religion and a secondary and social position that the Islamic community is free to select and conclude, and the philosophy of its election is to implement the divine rules, for the implementation of rules and jihad in the way of God is not possible without the imam. In this view, although infallibility is not a condition of the imam, obedience to him is obligatory, a belief that goes back to the Sunni view of the principles and methods of selecting the imam. Using an analytical method, the present paper after stating the necessity of imamate in the religion of Islam, specifically explains the view of Ghazi Baghelani in this regard.

    Keywords: Sunnis, Duties of Imam, Imam, Ummah (Community), Judge Baghelani
  • Mahmud Sadeghi Alawi * Pages 208-231

    Adil Shahi was a Shiite religious government that was established as a local government in Deccan at the same time as the establishment of the Safavid government. The founder of this government declared the Shiite religion as the official religion of his territory. Since the Muslims of Adil Shah's dominion were mostly Sunnis, Adil Shah adopted peaceful attitudes towards them after declaring Shiism as the official religion of his government. During the reign of Yusof Adil Shah's successors, various Islamic denominations were supported due to the existing political currents. In this study, using library sources, the support of the kings of this dynasty of different Islamic denominations, their strategies to create unity between Sunnis and Shiites, the peaceful coexistence of these two Muslim sects in the dominion of the Adil Shahs and the consequences of these policies in the political and social life of Muslims of different denominations in Adil Shahi period are examined. The adoption of such policies allowed the Shiites and the Sunnis to live well together in the realm of Adil Shahs. The rivalries between the two religious sects were more influenced by the current political situation than religious competitions.

    Keywords: History of Shiism, Adil Shahi dynasty, Approximation of Islamic Denominations, Deccan, India
  • Mohsem Ghamarzadeh * Pages 244-265

    Considering the current situation in the world and the plans of the enemies of Islam to create divisions between the Islamic denominations, it is necessary to bring them closer together and to explain the relevant solutions that neither deviate from the correct Shiite positions nor address issues that disrupt unity among Muslims. Mohammad Hadi Marefat is one of the symbols of religious convergence in the present age among Shiite scholars, while preserving his beliefs and principles, the fact that is evident in his works particularly Al-Tafsir Al-Athari Al-Jame. The present article explains the religious convergence model of Mohammad Hadi Marefat on the basis of his last and most important interpretive work, Al-Tafsir Al-Athari Al-Jame. Different approaches (i.e. political, explanatory and separative) have been proposed for religious convergence. This research, based on induction and contemplation in Al-Tafsir Al-Athari Al-Jame, has considered Mohammad Hadi Marefat's religious convergence model as a combined style called "Separative-Explanatory". The most important religious convergence aspects of the book are as follows: choosing the appropriate title, fair criticism combined with politeness, a new definition of the Companions, gentle language in promoting Shiite beliefs, each of which in this paper is accompanied by concrete examples from the text of the book being explained and analyzed.

    Keywords: approximation of denominations, Religious Convergence Approach, Mohammad Hadi Marefat, Separative, Explanatory, Al-Tafsir Al-Athari Al-Jame
  • Mehri Tajik Kord *, Saeed Rahimian, MohammadEbrahim Maalmir, Reza Elahimanesh Pages 258-277

    Mystics have organized the ways and levels of the journey and closeness to God the Almighty in the form of three general categories: ascetic-pious, romantic-scholarly, and mystical-romantic. From another point of view, the followers of Ibn Arabi School have divided the journey to God into two types: A. Indirect journey through hierarchy; B. Direct journey through a special face. Seyyed Heydar Amoli, as one of the followers and commentators of the mystical school of Ibn Arabi who has a Shiite approach, believes that among the mentioned methods, "The journey based on the divine passions", which in other words is called "beloved journey", is the easiest and closest way towards God. He has used the mystical literature of Ibn Arabi School in depicting mystical maghamat (stations) and manzel (destinations). According to him, this type of spiritual journey and its levels are related to the levels of facial and spiritual revelation. This journey eventually leads to the station of "Aw Adna" and spiritual revelation in the station of "Akhfa" which is beyond description. Examining the path of Seyyed Heydar Amoli in spiritual journey, in addition to providing us with a more accurate account of Ibn Arabi's journey path, will introduce us one of the journey paths confirmed by Shiite texts and beliefs. In this article, the data are collected based on library research and are analyzed by descriptive-analytical method.

    Keywords: Spiritual Journey to God, Special Face, Hierarchy, Facial Revelation, Spiritual Revelation, Seven Lataef, Seyyed Heydar Amoli
  • Hossin Soheili, Ghodratollah Khayatian * Pages 288-311

    Sufism has been widely criticized by jurists since its inception in the Islamic world. Ibn Jawzi and Ibn Taymiyyah are among the most prominent of these jurists. This article explores the views of Ibn Jawzi and Ibn Taymiyyah in the critique of Sufism through a descriptive-analytical method. Ibn Jawzi divided Sufism into two groups: Early Sufism and Late Sufism. He considered the early Sufis to be devoted to the Sharia and classified them as ascetics, but condemned the asceticism, science-avoiding, love, and hearing of the later Sufis. According to Ibn Taymiyyah, Sufism is divided into two groups: Sufis of religious sciences and Sufis of philosophy. He did not consider the Sufis of religious sciences as heretics, but attributed infidelity to the belief of Sufis of philosophy due to being influenced by philosophers, the superiority of Wilayah (guardianship) over Nubuwwah (prophecy), Fana (annihilation), and Wahdat Wojud (the unity of existence). Finally, Ibn Taymiyyah had a positive view of Sufism compared to Ibn Jawzi..

    Keywords: Ibn Jawzi, Ibn Taymiyyah, Sufism, Tasawwuf, Heresy
  • Rahman Bolhasani *, Ali Fazli Pages 314-338

    One of the issues that arises among scholars about God's names and attributes is whether they are confined or not, in other words, can we ascribe any names and attributes to God or only the names and attributes mentioned in religious texts are allowed to ascribe to Him? There are four views on this issue: 1. The confinement of the names and attributes, in which most Asharites, Sheikh Mofid of Imamiyyah as well as Ibadiyyah and Maturidiyyah believe 2. The non-confinement of the names and attributes, which most Twelver Shias, Mutazilites, philosophers and mystics maintain 3. The confinement of the names and non-confinement of the attributes, which is stated by some of the Asharites, such as al-Ghazali and Fakhr al-Razi, as well as Allameh Helli and Mir Damad of Imamiyyah. This view can also be deduced from Maturidi's words 4. Those who believe in prevention such as Jovini of the Asharites. In the terminology of philosophers and mystics, Esm (name) means the external truths that are interpreted as Esm Takwini (generative names) and the meaning of Tawghifiyat (confinement) is that no truth exceeds its homeland and rank. This research has achieved the above results by descriptive-analytical method.

    Keywords: Confinement, Divine names, attributes, Theological Denominations, mysticism, philosophers
  • MOHAMMADHOSSAIN DORAFSHAN, MAHDI DARGAHI * Pages 332-369

    Criteria and principles of recognizing the parallels of the starting points of Hajj, as one of the first issues in the book of Al-Hajj, is a topic on which the views are not very clear from the perspective of Islamic denominations jurisprudence and no comprehensive and integrated research has been done. Therefore, the question of the criteria and principles for recognizing the parallels of the starting points of Hajj and Umrah from the perspective of Islamic denominations jurisprudence is an issue that needs to be explored until a suitable answer is found. The discrepancy between Islamic jurists in adopting different principles and criteria for imagining the parallels of the starting points of Hajj has led to differences in their rulings about distinguishing the parallels of the starting points of Hajj. According to the author's reviews, there are seven principles and criteria in this regard. Analysis of these theories and also the review and critique of their arguments show that a combination of the criteria of circles and valleys can be the best and only way to explain the parallels of the starting points of Hajj correctly, of course, by knowing the latitude and longitude and expert guidance. This research has been carried out with the aim of understanding the statements and views of the jurists of Islamic denominations and the limits of the principles by correctly explaining the parallels of the starting points of Hajj. Achieving this goal is possible in the light of describing and analyzing the propositions of the jurisprudence of Islamic denominations by collecting library data, the result of which is to identify a correct and accurate criterion of the parallels of the starting points of Hajj, and to explain it in the form of some geometric shapes.

    Keywords: Parallels of the Starting Points of Hajj, Circle of the Starting Points of Hajj, Wall of the Starting Points of Hajj, Islamic Denominations
  • Ahmad Mortazi *, Fahimeh Amiri Pages 370-406

    If the contract of mozarebah is absolute in terms of the time of ownership of the agent over the profit, Islamic jurists have expressed different views regarding the time of ownership of the agent over the earned profit; 1. Ownership after earning profit 2. Ownership after division of shares 3. Ownership after conversion of property into money. Most Imami, Hanbali, and Hanafi jurists believe that as soon as the profit arises, mozareb (agent) becomes the owner of its share, although this ownership will be shaky. To prove their claim, this group provides various arguments such as the absoluteness of the narrations concerning the partnership of agents and owners in the profit, the prevention of unknown ownership of the profit, the requirements of initial terms and conditions between mozarebah correspondents, the requirement of the partnership aspect of mozarebah, the explicitness of Muhammad ibn Gheys's narration, concomitance between the establishment of the right to claim the division of shares with the acquisition of previous ownership, ijma (consensus) and qiyas (deductive analogy). On the other hand, the majority of Shafei jurists have chosen the second view based on arguments such as the legality of the debt contract, the preservation of capital by interest, the reliance of profit ownership on the permission of the partner and the incompleteness of the mozarebah contract before the division of property. Assuming that the profit is imaginary before liquidation, most of the Maleki jurists have also voted for the acquisition of ownership after Enzaz i.e. conversion of the profit into the common currency and its liquidation. This issue entails very important jurisprudential consequences such as the validity or invalidity of the purchase of a part of mozarebah property by the agent, the obligation of khoms (one-fifth of annual surplus income), zakat (almsgiving) and affordability. The findings of the present study, which is done by descriptive-analytical method based on library sources, shows the correctness of the view of ownership acquisition after the profit arises.

    Keywords: Profit, Moazrebah, Gheraz (Debt), Ownership of Mozareb (Agent), Enzaz (Conversion of Property into Money)
  • Motahare Zahedifar, Nasrin Karimi *, Esmat Sadat Tabatabaei Pages 408-431

    Pre-emption right means that if one of the two partners sells his immovable share to a third party, the other partner has the right to take it into his property by paying the same price as the customer paid, given the circumstances. Pre-emption right goes for possessions, so it can be inherited like any other property, to which the generality of the verses of inheritance, the narrations that have absolutely included the rights in inheritance and other similar reasons refer. Among the Sunni jurists, the Maleki and Shafei scholars and the people of Hejaz consider pre-emption to be hereditary and believe that it is inherited like other financial rights; of course, the opposite statement exists both among Imami and Sunni jurists. According to the results of the present study, which is done by using descriptive-analytical method in the form of library research, the pre-emption right is not subordinate to what it goes for, but it is an independent financial right and, like other inherited property, is inherited independently. In order to prove this, in addition to the generality of the evidence, the ruling in relation to the inheritance of the right of choice and primogeniture can also be invoked. Regarding the division of the pre-emptive property, some have commented based on the shares and some based on the equality between the heirs.

    Keywords: inheritance, wife, Right, Pre-emption