فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم قربانی*، ابوالفضل پورمنافی، حمیدرضا کرمی، صمد شکوهی راد صفحات 9-32

    زمینه و هدف 

    در سال های اخیر فضای مجازی، از جمله عواملی بوده که نقش بسیار زیادی در ارتکاب جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی در جامعه داشته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش فضای مجازی در ارتکاب جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی انجام شد.

    روش:

     تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از لحاظ روش توصیفی و از لحاظ گرد آوری آمار و اطلاعات به صورت میدانی از طریق پرسشنامه تهیه شد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مدیران و افسران ارشد پلیس اطلاعات و امنیت عمومی و پلیس فتای استان آذربایجان غربی و به تعداد 78 نفر بوده که به صورت تمام شمار به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار Spss و آزمون های آماری خی دو و فریدمن استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اشتراک محتوا در خصوص تحریک، تشویق، ترغیب، تهدید یا دعوت به فساد و فحشاء و ارتکاب جرایم منافی عفت یا انحرافات جنسی، تبلیغات محتوا در خصوص تشریفات و تجملات نامشروع و غیرقانونی، هموارسازی مسیر در جهت تحریک، تشویق، ترغیب، تهدید یا تطمیع افراد به دستیابی به محتویات مستهجن و مبتذل و درنهایت انتشار، توزیع و معامله محتوای خلاف عفت عمومی دارای نقش بسزایی در ارتکاب جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی هستند.

    نتیجه‏ گیری: 

    نتایچ نشان داد که در بین ابعاد تحقیق، بیش ترین نقش در ارتکاب جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی مربوط به مولفه اشتراک محتوا در خصوص تحریک، تشویق، ترغیب، تهدید یا دعوت به فساد و فحشاء و ارتکاب جرایم منافی عفت یا انحرافات جنسی با میانگین 74/3 و کمترین نقش در ارتکاب جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی مربوط به مولفه تبلیغات محتوا در خصوص تشریفات و تجملات نامشروع و غیرقانونی با میانگین 01/1 هست.

    کلیدواژگان: امنیت اخلاقی، فضای مجازی، عفت و اخلاق عمومی، تولیدات مستهجن، تولید محتوای مجرمانه
  • محمد قربانی، پیمان نمامیان*، محمد جوانمرد صفحات 33-58
    زمینه و هدف

     ایران طی سال‌های اخیر در قبال جرم‌انگاری و کیفرگذاری مصادیق گوناگون اقدامات تروریستی همچون محاربه، مبادرت به تصویب مقررات گوناگونی نموده است. اتخاذ چنین سیاستی از سوی قانون‌گذار، اقدامی شاخص و موثر در قبال تنوع کثیری از جرایم ارتکابی علیه امنیت داخلی و خارجی کشور به شمار می‌آید، اما پس از مطالعه برخی مقررات مصوب متوجه آن خواهیم شد که متاسفانه قانون‌گذار تنها نسبت به جرم‌انگاری معاونت در گونه‌های مختلف اقدامات تروریستی در قالب تامین مالی تروریسم مبادرت داشته است و حکم محاربه و افساد فی‌الارض را مبنای جرم‌انگاری تامین مالی تروریسم تسری داد.

    روش :

    مهم‌ترین اهدافی که این مقاله مبتنی بر مداقه و سنجش تسری حکم محاربه و افساد فی‌الارض به جرم‌ تامین مالی تروریسم در چارچوب سیاست جنایی ایران است. البته، روش مطالعه در این پژوهش به‌صورت «توصیفی و کتابخانه‌ای» بوده که ابزار جمع‌آوری اطلاعات از طریق فیش‌برداری صورت گرفته است.

    یافته‌ها:

     در پرتو رویکردهای حاکم در مفاد ماده 286 قانون مجازات اسلامی و ماده دوم از قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، مبنای جرم‌انگاری و کیفرگذاری تامین مالی اقدامات تروریستی در چارچوب جرم مستقل محاربه و افساد فی‌الارض قابل‌ملاحظه است. اقدام قانون‌گذار در این رابطه واجد ایرادی اساسی است؛ چراکه نمی‌تواند کیفرگذاری چنین جرم مستقلی را وابسته به جرایم دیگری نماید. به‌علاوه دیگر مقررات کیفری، به‌گونه ای تقریر و تصویب یافته است که موید عدم شناسایی صحیح و شفاف مولفه‌های جرم‌انگاری‌های پیشین در مقایسه با عناوین مجرمانه لاحق است.

    نتیجه‌گیری:

    ضرورت تصویب «قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم» از سوی قانون‌گذار که در آن معاونت بدون شناسایی مباشر جرم مورد جرم‌انگاری و کیفرگذاری قرار گرفته است، تنها ایجاد ادبیات جدید در قلمرو سیاست جنایی تقنینی بوده که نسبت به دیگر مواضع حقوقی آن سیاست‌گذاری جنایی صورت نپذیرفته است؛ این در حالی است که با وجود تصویب دیگر قوانین، ضرورت تصویب قانون مزبور احساس نمی‌شود؛ هر چند به لحاظ سیاست جنایی تقنینی، اقدام قانون‌گذار در جرم‌انگاری یکی از مهم‌ترین جرایم سازمان‌یافته بین‌المللی در قلمرو حاکمیت سرزمینی اقدامی منطقی و راهبردی است. البته نظام سیاست جنایی ایران، نیازمند تقویت سازوکارهای حقوقی، امنیتی، سیاسی و حتی قلمرو حاکمیت سرزمینی در قبال اقدامات تروریستی است.

    کلیدواژگان: جرائم علیه امنیت، محاربه، افساد فی الارض، اقدامات تروریستی، تامین مالی تروریسم
  • طاها عشایری*، الهام عباسی، اکبر ذوالفقاری، فاطمه نامیان صفحات 59-82
    زمینه و هدف

    سرمایه اجتماعی به مثابه بازدارندگی اجتماعی و حفاظت کننده اجتماع از آسیب ها، مسایل و نابهنجاری های اجتماعی است. میزان حضور در اجتماع، اعتماد نهادی و اجتماعی، مشارکت در مناسک جمعی، تعلق اجتماعی قوی و پیوندهای عاطفی بین اعضای یک اجتماع، از شیوع جرم و بزه ممانعت می کند و با ایجاد یک مکانیسم نظارت غیررسمی، خودجوش و هنجاربخش، افراد را از انجام رفتارهای غیرعرفی، غیراخلاقی و ضدهنجار بازمی دارد. هدف اصلی پژوهش، مطالعه تاثیر سرمایه اجتماعی بر گرایش به جرم است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع فراتحلیل(کمی) است که جامعه آماری آن شامل کلیه پژوهش های سال های 1384 تا 1397 (25 سند پژوهشی) با موضوع رابطه سرمایه اجتماعی و گرایش به جرم است که 17 سند پژوهشی متناسب با ملاک های فراتحلیل کمی با روش نمونه گیری تعمدی- قضاوتی به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین متغیرهای مشارکت اجتماعی (284/0)، کنترل اجتماعی (288/0)، اعتماد اجتماعی (315/0)، انسجام اجتماعی (505/0)، عملکرد پلیس (436/0)، تعلقات مذهبی (238/0)، آگاهی اجتماعی (378/0)، حمایت اجتماعی (478/0)، پیوند اجتماعی (364/0) و تعلق اجتماعی (203/0) با گرایش به جرم رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     در مجموع، سرمایه اجتماعی توانسته است 8/33 درصد از تغییرات گرایش به جرم را تبیین و پیش بینی کند. بر این اساس، با ارتقای سرمایه اجتماعی در سطح کلان (نهادی-دولت و مردم)، میانه (گروه قومی، همسایگی و استانی) و خرد (خانواده، افراد و گروه های کوچک) می توان بسترهای تمایل افراد به کنش مجرمانه را کاهش داد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد پلیس، کنترل اجتماعی، گرایش به جرم، فراتحلیل
  • رضا عبدالرحمانی، علی یکتا*، علی رحیمی صفحات 83-102
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده از فناوری اطلاعات و شبکه های اجتماعی در ارتکاب جرم توسط تبهکاران به اشکال مختلفی مورد سوءاستفاده قرار گرفته است تا جایی که برخی مواقع به وقوع حرکت ها و اعتراضات ساختگی منجر می شود. بر همین اساس، در این مقاله سعی شده است تاثیر اخبار تلگرامی منتشره در شبکه خبرگزاری بی بی سی با رویکرد جرم یابانه (وقوع انواع جرایم به ویژه اغتشاشات و ناآرامی ها) بررسی و تحلیل شود.

    روش

    این پژوهش به روش تحلیل محتوای کمی و به جهت گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی و مشاهده واحدها و مقولات متن انجام شده است. جامعه آماری آن اخبار منتشره در کانال تلگرامی رسانه بی بی سی در زمان ناآرامی های دی ماه 1396 در ایران و حجم نمونه نیز به صورت تمام شمار شامل 354 مورد خبر منتشرشده در خصوص اعتراضات در ایران در طول 14 شبانه روز بوده است. واحد تحلیل، گزاره ها، کلمات و متن کامل جملات خبری و مقوله تحلیل، عناوین دسته بندی هاست. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، توصیفی تحلیلی (شامل شدت، وسعت و اهمیت عناصر موردنظر در محتوا) است که به کمک نرم افزار مکس کیودا، تجزیه و تحلیل و سپس با آزمون فریدمن اولویت بندی شده است.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان می دهد که رویکرد رسانه بی بی سی در کانال تلگرامی اش، تشویش اذهان عمومی، هدایت افکار مردم و گروه های خاص به سمت برهم زدن نظم و انضباط اجتماعی و ارتکاب جرایم مختلف بوده است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج وارسی و تحلیل واحدهای تحلیل نشان داد، بی بی سی از جمله رسانه هایی بود که با فعالیت در بستر پیام رسان تلگرام و ایجاد کانال خبری، با انتشار اخبار و تحلیل های مختلف در وقوع ناآرامی و دامن زدن به آن و تشویق کاربران به اغتشاشات نقشی موثر داشته است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، اخبار تلگرامی بی بی سی، رسانه، پلیس، اعتراضات دی ماه 96
  • داود دعاگویان*، محمدرضا قائمی نژاد، نادر آزادی، محمد سمیعیانی صفحات 103-124
    زمینه و هدف

    قتل به عنوان خشن ترین جرم در تاریخ بشر، پیشینه ای دیرینه دارد که در طول زمان استمرار داشته است و عوامل بسیاری زمینه ساز این جرم خشن هستند. تحقیق حاضر با هدف شناخت عوامل جامعه شناختی موثر در ارتکاب به قتل عمد با پیروی از نظریه های اجتماعی جرم شناسی در محدوده استان خراسان شمالی صورت گرفته است.

    روش

    این تحقیق از نظر نوع و هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی - تحلیلی با استفاده از تکنیک پیمایش است. جامعه آماری آن در دو طیف کارشناسان پلیس آگاهی به تعداد 20 نفر و متهمان به قتل به تعداد 38 نفر است که داده های آن از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده و پس از استخراج داده ها، تحلیل اطلاعات در دو مرحله توصیف و استنباط آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که عوامل فردی با بتای 291/0= β، محیط اجتماعی با بتای 215/0= β، عوامل اقتصادی با بتای 199/0= β، و عوامل فرهنگی با بتای 128/0= β به ترتیب بیش ترین تاثیر منفی را در ارتکاب به قتل عمد در استان خراسان شمالی داشته اند.

     نتیجه گیری:

     برای مرتفع کردن عوامل جامعه شناختی ارتکاب قتل عمد از جامعه لازم است در راستای نقش ذاتی اجتماع در تعالی انسان ها به ویژه ارتقای عوامل فردی تلاش شود.

    کلیدواژگان: قتل عمد، جامعه شناختی، اجتماع، فرهنگ، خراسان شمالی
  • علی جهانگیرپور*، جلال شیرزاد، اصحاب حبیب زاده، مرتضی نجفی علمی صفحات 125-158
    زمینه و هدف

    گاه برخی از قاتلان برای فرار از مجازات جرم ارتکابی، تغییراتی را به صورت عمد در صحنه جرم قتل انجام داده تا از این طریق مسیر تحقیقات را منحرف و سبب گمراهی ماموران تحقیق شوند. هدف این تحقیق، ارایه الگوی تشخیص صحنه های ساختگی و تغییرات مذکور در جرم یابی قتل است.

    روش

    مطالعه حاضر به صورت کیفی و با روش گراندد تیوری انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را اساتید حوزه جرم یابی، کارآگاهان ویژه قتل و کارشناسان پزشکی قانونی تشکیل داده اند که به روش هدفمند انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها از تکنیک های مصاحبه و بررسی اسناد و متون استفاده شده و داده های حاصل از مصاحبه، کدگذاری سه گانه باز، محوری و گزینشی شده و از میان آن ها، 176 مورد کد باز (بدون محاسبه هم پوشانی) و 30 زیر طبقه (شامل مفاهیم و زمینه) استخراج شده است.

    یافته ها: 

    از تحلیل داده ها، چهار طبقه اصلی شامل «فرآیند» که خود دارای طبقه فرعی تغییرات و رفتارهای منجر به صحنه سازی، علت و انگیزه قتل و روابط بین مجرم و قربانی؛ «تسهیل گرها» شامل دو طبقه فرعی منابع و سیستم پشتیبانی؛ «موانع و عوامل بازدارنده» شامل موانع سازمانی و برون سازمانی؛ «دستاوردها» شامل موفقیت و کشف جرم و در نهایت «تشخیص صحنه سازی» به عنوان مقوله مرکزی به دست آمد و سپس با استفاده از مدل پارادایمی، نظریه خود بنیاد ارایه شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از یافته ها نشان داد که تیوری تشخیص صحنه های ساختگی در جرم یابی قتل دارای چهار مولفه اصلی «شرایط علی»، «فرآیند»، تسهیل گرها، «موانع و عوامل بازدارنده» است که «دستاورد» آن یعنی تشخیص صحنه های ساختگی و کشف جرم، در گروی مدیریت برتر این مولفه ها است.

    کلیدواژگان: صحنه های ساختگی، تشخیص صحنه سازی، جرم یابی، قتل، گراندد تئوری
  • محمدرضا پویافر*، علیرضا نجفی، مهدی کرمی خانیک، سعیده داوری مقدم صفحات 159-182
    زمینه و هدف

    یکی از سایت های فعال در فضای مجازی، کوچ سرفینگ است که به عنوان یک شبکه اجتماعی «مهمان نوازی رایگان» فعال است. از آنجا که استفاده از این شبکه اجتماعی مانند هر ابزار ارتباطی نوین شامل تهدیدها و فرصت های مختلف است، در این پژوهش، چالش های امنیتی محتمل از رهگذر فعالیت این شبکه اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفته است.

    روش

    رویکرد پژوهش، مبتنی بر روش شناسی کیفی است. جمعیت مورد مطالعه شامل اعضای ایرانی شبکه اجتماعی کوچ سرفینگ بوده است. با توجه به ماهیت کیفی پژوهش، از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب مشارکت کنندگان استفاده شده و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. در نهایت، محتوای مصاحبه ها با فنون تحلیل محتوای کیفی به ویژه تکنیک تحلیل مضمون، مورد تجزیه و تحلیل و تفسیر قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    براساس یافته های پژوهش، گذشته از کاربردهای مثبت استفاده از این شبکه اجتماعی، اکثر اعضای ایرانی آن، از عدم اطمینان نسبت به سایر کاربران سایت به دلیل اطلاعات ناکافی موجود در سایت گلایه مند بودند. همچنین، احتمال سوء استفاده های اطلاعاتی و امنیتی از گردشگران از مواردی بود که کاربران نسبت به آن اذعان داشتند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد، در عین حال که باید به وجوه مثبت و منفی و فرصت ها و تهدیدهای این شبکه اجتماعی به طور هم زمان توجه داشت، نیاز به آموزش و آگاه سازی کاربران شبکه های اجتماعی مانند کوچ سرفینگ از موارد ضروری برای مقابله با تهدیدهای امنیتی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: امنیت، چالش های امنیتی، شبکه اجتماعی، کوچ سرفینگ
  • صیاد درویشی*، حسین طالبیان، منصور محمدپور، بیژن سلیمان پور صفحات 183-203
    زمینه و هدف

    ارزیابی عملکرد سازمان ها می تواند به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی به بهبود وضعیت کنونی کمک کند. هدف این پژوهش، ارزیابی عملکرد پلیس در طرح جمع آوری اوراقچی های میدان شوش با استفاده از مدل کارت امتیازی متوازن است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنوع پژوهش های همبستگی (توصیفی -تحلیلی) و به شیوه پیمایشی انجام پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 102 نفر از کارکنان پلیس تشکیل می دهد. ابتدا مولفه و شاخص ها براساس منابع معتبر و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد هفت نفر از خبرگان و متناسب با بوم سازمان پلیس شناسایی و در چهار بعد مدل کارت امتیازی متوازن دسته بندی شد. در ادامه، شاخص ها در قالب پرسشنامه طراحی و بین جامعه نمونه توزیع شد. جهت روایی ابزار از شاخص های CVI و CVR و برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از نرم افزار SPSS22 و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، تی تک نمونه ای و فریدمن بهره گرفته شده است.

    یافته ها: 

    براساس یافته های تحقیق، میزان سنجه های مالی طرح، فرآیندهای اجرای طرح، ارباب رجوع و شهروندان و رشد و توسعه سازمانی از منظر جامعه آماری با توجه به میزان تی (12/53) از مطلوبیت کافی برخوردار است که به ترتیب، سنجه های فرآیند های اجرای طرح، رشد و توسعه سازمانی، سنجه های مالی طرح، ارباب رجوع و شهروندان اولویت های اجرای طرح هستند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج بیانگر این است که پلیس باید در اجرای طرح ها با حذف خطای اخلاق حرفه ای کارکنان از طریق آموزش، از پاسخگویی مناسب به شهروندان اطمینان حاصل کرده و هماهنگی بین رده ای و بخشی را تقویت کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پلیس، طرح ساماندهی اوراقچی ها، میدان شوش تهران
|
  • Ebrahim Ghorbani *, Abolfazl Pourmanafi, Hamidreza Karami, Samad Shokouhi Rad Pages 9-32
    Background and aim

    In recent years, cyberspace has been one of the factors that have played a great role in committing crimes against public chastity and ethics. This study aimed to analyze the role of cyberspace in committing crimes against chastity and public morality.

    Research methodology

    The purpose of this study was applied in terms of purpose, in terms of descriptive method and in terms of collecting statistics and field data through questionnaire. The statistical population of the study consisted of all senior managers and officers of the General Information and Security Police of the West Azarbaijan Police and 78 fatwas who were selected as the sample of the study. Spss software was used for data analysis.

    Findings

    Findings showed that sharing content regarding incitement and / or encouragement and / or persuasion and / or threatening or calling for corruption and prostitution and committing crimes against chastity or sexual perversion, Content advertisements regarding illegitimate and illegal rituals and luxuries, paving the way for inciting and / or encouraging and / or persuading and / or threatening or enticing people to access obscene and vulgar content and ultimately dissemination, distributing and dealing with indecent content have played a significant role in committing crimes against public decency and morality.

    Conclusion

    The results showed that among the dimensions of research, the most roles in committing crimes against chastity and public ethics related to the content sharing component of inciting, encouraging, persuading, threatening or inviting corruption and prostitution and committing offenses or abusive offenses. Sex with a mean of 3.74 and the least role in committing crimes against chastity and ethics related to the content advertising component of illicit and illicit rituals and luxuries with a mean of 1.01.

    Keywords: moral security, Cyberspace, Chastity, Pornography, Criminal Content Production
  • Mohammad Ghorbani, Peyman Namamian *, Mohammad Javanmard Pages 33-58
    Background and aim

    In recent years, the legislature has attempted to criminalize various instances of terrorist acts such as moharebeh and corruption. The purpose of this article is to assess the status and attitude of the policies adopted by the legislature in criminalization and, consequently, to punish instances of terrorist acts based on their jurisprudential titles.

    Research methodology

    The research method in this research is descriptive-analytical and based on written documents and sources by library study which has been used to collect information using filing tools.

    Findings

    While not observing the basic principles of criminal law and jurisprudential principles in the adoption of Article 286 of the Islamic Penal Code and Article 2 of the Law on Combating the Financing of Terrorism, the legislator's action in this regard has a fundamental objection; Because it cannot make the punishment of such an independent crime dependent on other crimes. In addition, other criminal regulations have been interpreted and approved in a way that confirms the lack of correct and clear identification of the components of previous criminal offenses in comparison with the following criminal titles.

    Conclusion

    Despite the passage of laws prior to the passage of the Anti-Terrorism Financing Law, it seems that the need to pass such a law is merely to create new literature in the realm of legislative criminal policy; However, in terms of legislative criminal policy, the legislator's action in criminalization is one of the most important internationally organized crimes in the realm of territorial sovereignty, a logical and strategic action. Of course, Iran's criminal policy needs to strengthen its legal, security, political and even territorial sovereignty mechanisms in the face of terrorist acts.

    Keywords: Crimes against national, international security, Moharebeh, Efsad Fi Al-Arz, Terrorist Acts, Terrorism Financing
  • Taha Ashayeri *, Elham Abbasi, Akbar Zolfaghari, Fatemeh Namian Pages 59-82
    Background and aim

    Social capital serves as a social deterrent and protector of society from harms, problems and social anomalies. Community presence, institutional and social trust, participation in collective rituals, strong social belonging, and emotional bonds between members of a community prevent the spread of crime and by creating an informal, spontaneous, normative monitoring mechanism, it prevents individuals from engaging in unconventional, immoral, and abnormal behaviors. The main purpose of this study is to study the effect of social capital on crime tendency.

    Research methodology

    The present study is a meta-analysis (quantitative) that its statistical population includes all researches from 2005 to 1397 (25 research documents) on the subject of the relationship between social capital and the tendency to crime. In this regard, 17 research papers in accordance with quantitative meta-analysis criteria were selected as a sample by intentional-judgmental sampling.

    Findings

    Findings show that there is a significant relationship between the variables of social participation (0.284), Social control (0.288), Social trust (0.315), Social cohesion (0.505), Police performance (0.436), Religious affiliations (0.238), Social awareness (0.378) and Social support (0.478) with crime tendency.

    Conclusion

    In total, social capital has been able to explain and predict 33.8% of changes in crime tendencies. Accordingly, by promoting social capital at the macro level (institutional-government and people), the middle (ethnic group, neighborhood and provincial) and micro (family, individuals and small groups) can reduce the context of individuals' willingness to commit criminal acts.

    Keywords: social capital, police performance, social control, crime tendency, meta-analysis
  • Reza Abdolrahmani, Ali Yekta *, Ali Rahimi Pages 83-102
    Background and aim

    Today, the use of information technology and social networks in the commission of crime by criminals has been abused in various ways, to the point that it sometimes leads to fabricated movements and protests. Accordingly, in this article, an attempt has been made to study and analyze the effect of telegram news published on the BBC News Network with a criminal approach (occurrence of various crimes, especially riots and unrest).

    Research methodology

    This research has been done by quantitative content analysis method to collect information, checklist and observe units and categories of text. Its statistical population is the news published on the BBC Media Telegram Channel during the unrest in December 2017 in Iran. The sample size includes 354 news items published about the protests in Iran during 14 days and nights. The unit of analysis of propositions, words and the full text of news sentences and the category of analysis are the titles of the categories. The method of data analysis is descriptive-analytical (including the intensity, breadth and importance of the elements in the content) which is analyzed with the help of MAXQDA software and then prioritized by Friedman test.

    Findings

    The research findings show that the BBC media approach in its telegram channel has been to disturb the public mind, to lead the thoughts of people and certain groups towards disrupting social order and committing various crimes.

    Conclusion

    The results of the inspection and analysis of the analysis units showed that the BBC was one of the media that played an effective role in causing unrest and encouraging users by disturbing and disturbing it by publishing different news and analyzes in the context of telegram messengers.

    Keywords: content analysis, BBC Telegram news, Media, Police, protests in December '96
  • Davood Doagoyan *, MohammadReza Ghaemi Nejad, Nader Azadi, Mohammad Samieiani Pages 103-124
    Background and aim

    Murder, as the most violent crime in human history, has a long history that has continued over time, and many factors underlie this violent crime. The aim of this study was to identify the sociological factors affecting the commission of premeditated murder by following the social theories of criminology in North Khorasan province.

    Research methodology

    This research is applied in terms of type and purpose and descriptive-analytical in nature using survey technique. Its statistical population is 20 people in two ranges of police experts and 38 people accused of murder. The data of the statistical population were collected through a researcher-made questionnaire and after extracting the data; data analysis was performed in two stages of descriptive and statistical inference using SPSS statistical software.

    Findings

    Findings show that Individual factors with beta beta = 0.291, social environment with beta beta = 0.215, economic factors with beta beta = 0.199, and cultural factors with beta beta = 0.128 had the most negative effects on premeditated murder in North Khorasan province, respectively.

    Conclusion

    In order to eliminate sociological factors, committing premeditated murder from society, it is necessary to work in line with the inherent role of society in the excellence of human beings, especially the promotion of individual factors.

    Keywords: premeditated murder, sociology, Society, Culture, North Khorasan
  • Ali Jahangirpour *, Jalal Shirzad, Ashab Habibzadeh, Morteza Najafi Elmi Pages 125-158
    Background and aim

    Sometimes, in order to escape the punishment of a crime, some murderers have deliberately made changes in the scene of the murder in order to divert the investigation and mislead the investigators. The purpose of this study is to provide a model for detecting fake scenes and the mentioned changes in the criminalization of murder.

    Research methodology

    The present study has been done qualitatively and with grounded theory method. The statistical population of the study consists of criminology professors, special homicide detectives and forensic experts who have been purposefully selected. Interview techniques and review of documents and texts were used to collect data. The data obtained from the interview were tripoded, centralized and selective, from which 176 open source codes (excluding overlap calculations) and 30 subclasses (including concepts and contexts) were extracted.

    Findings

    From the data analysis, there are four main categories, including the "process", which itself has a subclass of changes and behaviors that lead to staging, the cause and motive of the murder, and the relationship between the perpetrator and the victim; "Facilitators" include two subclasses of resources and support system; "Barriers and barriers" include organizational and extra-organizational barriers; "Achievements" including success and crime detection and finally "staging detection" were obtained as the central category and then the theory of the foundation itself was presented using a paradigm model.

    Conclusion

    The results showed that the theory of detection of fake scenes in homicide homicide has four main components: "causal conditions", "process", "facilitators", "obstacles and deterrents". Its "achievement" component, that is, the detection of fake scenes and crime detection, depends on the superior management of these components.

    Keywords: Fictitious scenes, staging detection, Crime Detection, Murder, theoretical grandeur
  • Mohammad Reza Poyafar *, Alireza Najafi, Mehdi Karmikhanik, Saeedeh Davari Moghadam Pages 159-182
    Background and aim

    One of the active sites in cyberspace is CouchSurfing, which operates as a "free hospitality" social network. Because the use of this social network, like any new communication tool, involves various threats and opportunities, in this study, potential security challenges through the activity of this social network have been studied.

    Research methodology

    The research approach is based on qualitative methodology. The study population included Iranian members of the CouchSurfing social network. Due to the qualitative nature of the research, purposive sampling method was used to select participants and continued until theoretical saturation was achieved. Finally, the content of the interviews has been analyzed and interpreted using qualitative thematic analysis techniques, especially content analysis techniques.

    Findings

    According to the research findings, in addition to the positive uses of this social network, most of its Iranian members complained of lack of confidence in other users of the site due to insufficient information available on the site. Also, the possibility of information and security abuses of tourists was one of the issues that users acknowledged.

    Conclusion

    The results show that while the positive and negative aspects and opportunities and threats of this social network should be considered at the same time, the need to educate and inform social network users such as surfing alley is essential to deal with security threats.

    Keywords: Security, Security Challenges, Social Networking, Couchsurfing
  • Sayyad Darvishi *, Hossein Talebian, Mansour Mohammadpour, Bijan Soleimanpour Pages 183-203
    Background and aim

    Organizational performance appraisal can be one of the key tools to help improve the current situation. The purpose of this study is to evaluate the performance of the police in the plan to collect bonds in Shoush Square in 1396 using a balanced scorecard model.

    Research methodology

    The present research is a correlational research (descriptive-analytical) and has been done by survey method. The statistical population of this study consists of 102 police officers. First, the components and indicators were identified based on reliable sources and through semi-structured interviews with seven experts and in accordance with the canvas of the police organization and were classified into four dimensions of the balanced scorecard model. Then, the indicators were designed in the form of a questionnaire and distributed among the sample population. CVI and CVR indices were used for instrument validity and Cronbach's alpha method was used to determine reliability. Data were analyzed using SPSS22 software and Kolmogorov-Smirnov, T-sample and Friedman tests.

    Findings

    Based on the research findings and the rate of t = 12.53, Financial metrics of the plan, Project implementation processes, clientele and citizens, Organizational growth and development are sufficiently desirable. Therefore, Project implementation processes, Organizational growth and development, Financial metrics of the plan, clientele and citizens are the priorities for the implementation of the plan, respectively.

    Conclusion

    The results indicate that the police should ensure proper accountability to citizens in the implementation of projects by eliminating the error of professional ethics of employees through training, and strengthen coordination between categories and departments.

    Keywords: Performance evaluation, Police, wrecker’s organization plan, Shoush Square, Tehran