فهرست مطالب

نشریه ورزش و علوم زیست حرکتی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده الهام ابوطالبی*، پریسا پورنعمتی، توحید همت زاده بدولی صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    زنان یایسه با مشکلات بسیاری از جمله پوکی استخوان روبرو هستند. یکی از راهکارهای پیشگیری از پوکی استخوان و عوارض ناشی از آن، شرکت منظم در فعالیت های ورزشی است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر 16 هفته تمرینات پیلاتس بر تراکم توده‏ استخوانی زنان یایسه بود.

    روش شناسی: 

    بنابراین 30 نفر از زنان یایسه به عنوان آزمودنی انتخاب‏ شده و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تمرین تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 16 هفته تمرینات پیلاتس را انجام دادند. از هر دو گروه قبل از تمرین، پس از 8 هفته و پس از 16 هفته تمرین، میزانT- score ، نواحی L1-L4  کمری و گردن استخوان ران توسط دستگاه دانسیومتری (DEXA) Stenosis اندازه ‏گیری شد. برای بررسی داده ها از آزمون مقایسه ای اندازه گیری های مکرر با عامل بین‏ گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج  نشان داد تعامل بین گروه و زمان معنادار می باشد (0.05<p). تراکم استخوانی مهره های کمری بعد از 8 هفته تمرینات پیلاتس نسبت به قبل از تمرین کاهش یافته، ولی معنادار نبود اما 16 هفته بعد از تمرین، نسبت به 8 هفته بعد از تمرین افزایش معناداری داشت (0.05<p). همچنین این تراکم پس از 16 هفته تمرین نسبت به قبل از تمرین افزایش معناداری را در تعامل با گروه کنترل نشان داد (0.05<p). در تراکم گردن استخوان ران نیز نتایج مشابهی با مهره های کمری دیده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد اجرای تمرینات پیلاتس توسط زنان یایسه، در طولانی مدت تاثیر قابل ملاحظه ای در تراکم توده استخوانی دارد. بنابراین می توان شیوه تمرینی پیلاتس را روش تمرینی مناسبی برای زنان یایسه توصیه کرد.

    کلیدواژگان: پیلاتس، پوکی استخوان، یائسگی
  • طاهره دلیر*، رضا قراخانلو، مقصود پیری، حسن متین همایی صفحات 11-18
    مقدمه و هدف

     ورزش از طریقBDNF اثرات مفید خود را بر مغز القا می کند. با این حال، سازوکارهای سلولی این امر به طور کامل شناخته نشده است. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر 8 هفته تمرین هوازی تناوبی بر بیان mRNAژن های SIRT1، CREB و BDNF در هیپوکمپ رت های نر ویستار بود.

    روش شناسی: 

    12 سر رت 8 هفته ای آزمودنی های این مطالعه را تشکیل می دادند. رت ها به روش تصادفی ساده به 2 گروه تقسیم شدند: گروه ورزش و گروه کنترل. حیوانات گروه ورزشی، تمرین هوازی تناوبی را به مدت 8 هفته (5 جلسه در هفته با سرعت 10 الی 15 متر بر دقیقه) تجربه نمودند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی حیوانات تشریح شدند و بافت هیپوکمپ استخراج گردید. اندازه گیری بیان mRNA ژن های SIRT1، CREB و BDNFبا استفاده از روش Real time-PCR صورت پذیرفت. از آزمون t مستقل برای مقایسه گروه ها استفاده شد و معنی داری بین متغیرها در سطح 0.05≥P مورد توجه قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میزان بیان mRNA ژن های SIRT1، CREB و BDNF در بافت هیپوکمپ گروه تمرین ورزشی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (0.001≥P).

    بحث و نتیجه گیری

     به طور کلی، به نظر می رسد که تمرین هوازی تناوبی قادر است از طریق مسیر پیام رسانی SIRT1/CREB/BDNF سطوح BDNFهیپوکمپ را به صورت مثبت تنظیم کند. از این رو، این نوع از تمرین ورزشی می تواند به منظور القاء اثرات مفید ورزش بر سلامت مغز بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: SIRT1، CREB، BDNF، هیپوکمپ، تمرین هوازی تناوبی
  • صغری سجودی، مقصود پیری*، پروین فرزانگی، مریم دلفان صفحات 19-28
    مقدمه و هدف

    کاردیومیوپاتی دیابتی به تغییرات قلب در نتیجه اختلال هوموستاز گلوکز اشاره دارد که منجر به اختلال عملکرد بطن می شود و با نقص عملکرد میتوکندریایی همراه است. از آنجایی که فعالیت ورزشی به عنوان محافظت کننده قلب شناخته می شود، هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر 6 هفته پیش آماده سازی ورزش مقاومتی بر فرایندهای همجوشی و شکافت میتوکندریایی در بافت قلب رت های دیابتی نوع 2 بود.

    روش شناسی:

     18 سر رت نر ویستار به روش تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند: گروه دیابت (تعداد = 6)، گروه دیابت + ورزش (تعداد = 6) و گروه کنترل (تعداد = 6)؛ گروه ورزش به مدت 6 هفته و 5 جلسه در هفته تمرین مقاومتی (حمل وزنه با 40 الی 160 درصد وزن بدن روی نردبان) را اجرا کردند. برای القای دیابت نوع 2، رژیم غذایی پرچرب همزمان با شروع برنامه تمرینی اعمال گردید و تا انتهای مطالعه ادامه یافت و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، تزریق STZ به صورت داخل صفاقی با دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن صورت پذیرفت. 7 روز بعد از تزریق STZ کلیه رت ها تشریح شدند و بافت بطن چپ قلب آنها استخراج شد. برای اندازه گیری میزان بیان mRNA ژن های MFN-2، OPA-1 و Drp-1 از روش Real time - PCR استفاده شد. همچنین، تحلیل آماری با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه در سطح معنی داری 0.05≥ p انجام شد.

    یافته ها

    کاهش میزان بیان ژن  های MFN-2 و OPA-1 و افزایش میزان بیانmRNA  ژن Drp-1 در حیوانات گروه دیابت در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (0.001≥ p). همچنین، رت های دیابتی تمرین کرده در مقایسه با گروه دیابت میزان بیان ژن های MFN-2 و OPA-1 بالاتر (0.001≥ p) و میزان بیانmRNA  ژن Drp-1 پایین تری (0.01≥ p) را نشان دادند.

    بحث و نتیجه گیری

     به نظر می رسد که 6 هفته پیش آماده سازی تمرین مقاومتی با تنظیم مثبت پروتئین های درگیر در همجوشی میتوکندریایی و تنظیم منفی شکافت میتوکندریایی افزایش یافته در بافت قلب می تواند خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی دیابتی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کاردیومیوپاتی دیابتی، پیش آماده سازی ورزش مقاومت، MFN-2، OPA-1، Drp-1
  • معرفت سیاه کوهیان*، لیلا فصیحی، آیدین ولی زاده، عباس نقی زاده باقی، لطفعلی بلبلی صفحات 29-38
    مقدمه و هدف

    ارتباط بین حجم و شدت تمرین به عنوان مولفه های کلیدی تمرین، موضوعی بسیار مهم و موثر برای اکثر مربیان است. لذا هدف از اجرای پژوهش حاضر کمی سازی ارتباط بین حجم تمرین و شدت تمرین مردان جوان فعال در طول دویدن وامانده ساز روی نوارگردان بود.

    روش شناسی:

     به همین منظور، تعداد 32 نفر از مردان جوان فعال با دامنه سنی 21 سال به عنوان آزمودنی انتخاب و به صورت جداگانه در چهار جلسه مجزا دویدن با شدت 70، 80، 90 و 100 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی را با حداقل 72 ساعت فاصله زمانی انجام دادند ارتباط بین حجم و شدت تمرین با استفاده از رگرسیون غیر خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ارتباط معکوس بین حجم و شدت دویدن وامانده ساز روی نوارگردان از تابع درجه 2 غیرخطی تبعیت می کند که در آن حجم تمرین، متغیر وابسته و شدت تمرین به عنوان متغیر مستقل عمل می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمود که ارتباط معکوس بین حجم و شدت دویدن وامانده ساز روی نوارگردان خطی نیست و بر همین اساس، به منظور برآورد حجم تمرین بر اساس شدت، معادله مربوطه برازش شد که می تواند برای مربیان و پژوهشگران علوم ورزشی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: حجم تمرین، شدت تمرین، رگرسیون چند جمله ایی
  • حسین ابطحی ایوری*، محمداسماعیل افضل پور، رومینا عباس زاده صفحات 39-49
    مقدمه و هدف

    فعالیت ورزشی حاد باعث تولید رادیکال های آزاد و آسیب به بافت های بدن می شود؛ با وجود این، استفاده از مکمل های آنتی اکسیدانی می تواند این تغییرات را تعدیل کند. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مکمل یاری کوتاه مدت سلنیوم بر پراکسید هیدروژن (H2O2) و گلوتاتیون (GSH) سرم دانشجویان پسر غیرفعال به دنبال فعالیت حاد هوازی وامانده ساز بود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح متقاطع می باشد که در سال 1397 در آزمایشگاه دانشگاه بیرجند انجام شد. ده دانشجوی پسر غیرفعال سالم با میانگین سنی 0/84±18.6 سال و شاخص توده بدنی 3.61±38.21 کیلوگرم بر متر مربع به طور تصادفی برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. این گروه 10 نفره به طور متقاطع در چهار مرحله مداخله به عنوان گروه های کنترل، فعالیت، مکمل، و فعالیت+ مکمل؛ شرکت نمودند. پروتکل تمرینی هوازی اجرا شده، آزمون استاندارد بروس بود. آزمودنی ها پس از اجرای آزمون بروس، به مدت 14 روز مکمل سلنیوم (200 میکروگرم/روز) را به صورت کپسول دریافت نمودند و در انتهای این دوره، مجددا آزمون مزبور به اجرا درآمد. نمونه های خونی بلافاصله پس از مداخله از ورید بازویی گرفته و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نرمال بودن توزیع داده ها با آزمون شاپیروویلک، اختلاف درون گروهی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس اندازه های تکراری نوع یک و اختلاف بین گروهی با آزمون t همبسته در سطح معنی داری 0/05>p مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    به دنبال تمرین حاد هوازی وامانده ساز، سطوح سرمی H2O2به طور معنی داری (0.01=p) افزایش یافت، در حالی که پس از 14 روز مکمل یاری سلنیوم، سطوح این شاخص به طور معنی داری (0.001=p) کاهش پیدا کرد. از طرف دیگر؛ سطوح سرمی GSH به دنبال تمرین حاد هوازی و مکمل یاری سلنیوم، تغییر معنی داری نکرد (0.27=p). 

    بحث و نتیجه گیری

    تمرین حاد هوازی وامانده ساز استرس اکسیداتیو نسبی ایجاد کرد، اما مصرف کوتاه مدت مکمل سلنیوم توانست این وضعیت را تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، سلنیوم، پراکسید هیدروژن، گلوتاتیون، فعالیت هوازی حاد
  • رضا قراخانلو*، حمید رجبی، آزاده ظروفی، حمید آقاعلی نژاد صفحات 50-58
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش حاضر توصیف نیمرخ پیکری (ترکیب بدنی، تیپ بدنی) و فیزیولوژیکی رویینگ کاران نخبه زن و مرد ایرانی و مقایسه با چند کشور دیگر بود که در راستای کمک به فرآیند استعدادیابی در کشور و بررسی وضعیت ملی پوشان ایرانی انجام شد. به همین منظور 25 قایقران سبک وزن و سنگین وزن تیم ملی ایران (18 نفر آقایان و 7 نفر بانوان) اعزامی به مسابقات آسیایی گوانجو 2010 مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    روش شناسی: 

    نیمرخ پیکری بر اساس دستورالعمل ایساک شامل قد، وزن، پنج نقطه محیط اندام، دو پهنای استخوان بازو و ران به اضافه قد نشسته و طول دو دست بود. متغیرهای ترکیب بدنی شامل وزن، درصد چربی و BMI بوده و متغیرهای فیزیولوژیکی هوازی (HRVO2max, Pmax, Vo2max) و بی هوازی (حداکثر توان نسبی و مطلق بالاتنه و پایین تنه) نیز اندازه گیری شد. از آمار توصیفی به منظور توصیف داده های پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در تمام ویژگی های پیکرسنجی، تیپ بدنی، شاخص های فیزیولوژیکی بین گروه مردان و زنان سبک و سنگین وزن اختلاف معناداری وجود داشت (0.05/≥P) و تنها در شاخص HRVO2max  در گروه سنگین وزن اختلاف معنادار نبود.                

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس پژوهش حاضر مشاهده شد که ملی پوشان ایرانی به لحاظ پیکری نسبت به فیزیولوژیکی در جایگاه مناسب تری قرار دارند، هرچند که در شاخص های فیزیولوژیکی هم در مقایسه با سایر پژوهش ها در خارج کشور در وضعیت مطلوبی قرار دارند، به نظر می رسد با بهبود و تغییر در کمیت و کیفیت برنامه های تمرینی ملی پوشان می توان به هرچه بیشتر شدن تعداد مدال های جهانی کمک کرد، زیرا نشان داده شده که ملی پوشان به لحاظ ویژگی های پیکری و فیزیولوژیکی در جایگاه مناسبی قرار دارند. لذا بهبود کیفیت تمرین باعث افزایش تاثیر قابلیت های جسمانی مناسب ورزشکاران در بهبود رکوردهای قایقرانان خواهد شد.

    کلیدواژگان: پیکرسنجی، نیمرخ فیزیولوژیکی، روئینگ، روئینگ کار نخبه
|
  • Seyede Elham Abutalebi*, Parisa Pournemati, Tohid Hematzade Bedovli Pages 1-10
    Introduction

    Menopausal women face many problems including osteoporosis. One of the preventive ways to avoid osteoporosis and its complications is regular activity and participation in sports. So, the aim of this study was to evaluate the effect of 16 weeks of Pilates exercises on bone mass density in menopausal women.

    Methods

    Therefore, 30 menopausal women were selected as subjects and randomly divided into two groups of control and exercise. The training group practiced Pilates for 16 weeks. T-score, L1-L4 lumbar region and femoral neck of both groups were measured by Stenosis densitometer (DEXA), before training, after 8 weeks and after 16 weeks of training. A comparative test of repeated measurements with intergroup factors was used for examining data.

    Results

    Results shows that the interaction between time and group is significant (p< 0.05). Bone density of the lumbar vertebra was reduced after 8 weeks of Pilates workouts, which wasn’t significant. But there was a significant increase after 16 weeks of workout compared to 8 weeks (p<0.05). Also, this density ratio shows a significant increase in interaction with the control group after 16 weeks of workout. Similar results were seen in femoral neck density with lumbar vertebrae.

    Conclusion

    It seems that doing Pilates workouts by menopausal women, has a significant effect on bone mass density after a long time. Therefore training method of Pilates is an appropriate training method for menopausal women.

    Keywords: Pilates training, osteoporosis, menopausal women
  • Tahereh Dalir*, REZA Gharakhanlou, Maghsoud Peeri, Hassan Matin Homaee Pages 11-18
    Introduction

    Exercise through BDNF induces its beneficial effects on the brain. However, its cellular mechanisms are not fully understood. Thus, the purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks interval aerobic training on mRNA expression of SIRT1, CREB and BDNF genes in the hippocampus of male Westar rats.

    Methods

    Twelve 8 week old rats were the subjects of this study rats were randomly divided into two groups: exercise group and control group animals in the exercise group experienced interval aerobic exercise for 8 weeks (5 sessions per week at a speed of 10 to 15 m/min). Forty-eight hours after the last training session, animals were sacrificed and hippocampal tissue was extracted. mRNA expression of SIRT1, CREB and BDNF genes was determined by the real-time PCR method. An independent t-test was used to compare groups and significant differences were considered at the P≤0.05 level.

    Results

    The results showed that the expression of SIRT1, CREB and BDNF mRNA levels in hippocampal tissue of the exercised group were significantly increased (P ≤0.001).

    Conclusion

    Overall, it appears that interval aerobic exercise is able to upregulate brain BDNF levels through the SIRT1/CREB/BDNF signaling pathway hence, this type of exercise training can be used to induce the beneficial effects of exercise on brain health.

    Keywords: SIRT1, CREB, BDNF, Hippocampus, Interval aerobic training
  • Soghra Sujodi, Maghsoud Peeri*, Parvin Farzanegi, Maryam Delfan Pages 19-28
    Introduction

    Diabetic cardiomyopathy refers to changes in the heart as a result of altered glucose homeostasis, leading to ventricular dysfunction, and it is associated with mitochondrial abnormality. Since physical exercise has been known as cardioprotective, the aim of the present study was to investigate the effect of 6 weeks of resistance exercise preconditioning on mitochondrial fusion and fission processes in cardiac tissue of type 2 diabetic rats.

    Methods

    18 male Westar rats were randomly divided into 3 groups: diabetes group (n=6), exercise + diabetes group (n=6) and control group (n=6); The exercise group performed resistance training (Carrying weights with 40 to 160 percent of body weight on the ladder) for 6 weeks and 5 sessions per week. To induce type 2 diabetes, a high-fat diet was administered concurrently with the start of the training program and continued until the end of the study, and 48 hours after the last training session, the injection of STZ was administered intraperitoneally at a dose of 25 mg/kg. Seven days after STZ injection, all rats were dissected and their left ventricular tissue extracted. Real-time-PCR was used to measure the mRNA expression of MFN-2, OPA-1 and Drp-1 genes. Statistical analysis was performed using one-way analysis of variance at a significance level of p ≤ 0.05.

    Results

    Decreased mRNA expression of MFN-2 and OPA-1 genes and increased mRNA expression of Drp-1 gene were observed in diabetic group animals compared to control ones (p ≥ 0.001). Also, trained diabetic rats showed higher MFN-2 and OPA-1 mRNA expression (p ≥ 0.001), and lower Drp-1 mRNA expression (p ≥ 0.01) compared to the diabetic group.

    Conclusion

    It seems that 6 weeks of resistance training preconditioning can reduce the risk of diabetic cardiomyopathy through the up-regulation of proteins involved in mitochondrial fusion and down-regulation of enhanced mitochondrial fission in the heart tissue.

    Keywords: Diabetic cardiomyopathy, Resistance exercise preconditioning, MFN-2, OPA-1, Drp-1
  • Marefat Siahkouhian*, Leila Fasihi, Aidin Valizadeh, Abbas Naghizadeh, Lotfali Bolboli Pages 29-38
    Introduction

    Quantifying the relationship between volume and intensity as key components of training is a precise manner that is complicated for most coaches. The aim of this study was to quantify the inverse relationships between training volume and intensity during exhaustive treadmill running among active young men.

    Methods

    32 active young men aged 21 years selected as subjects and completed four exhaustive treadmill running in the four separate phases at 70%, 80%, 90%, and 100% VO2 with at least 72 hours rest intervals. The inverse relationship between regression.

    Results

    The results showed that the inverse relationship between volume and intensity of exhaustive treadmill running obeys a second-order polynomial regression where the volume of exercise (VE min) is a function of exercise intensity (EI beat/min) (VE min= 0.0225(HR beat/min) 2 – 9.4672 (HR beat/min) +997.91).

    Conclusion

    It can be concluded that the inverse relationship between volume and intensity of exhaustive treadmill running is non-linear and the fitted equation can be used to predict the volume of exercise based on the exercise intensity among active young men.

    Keywords: Exercise intensity, Volume of exercise, Polynomial regression
  • Hossein Abtahi Eivari*, MohammadEsmaeil Afzalpour, Romina Abbaszadeh Pages 39-49
    Introduction

    Intense exercise damages tissues and disturbs some cellular processes through oxidative stress and antioxidants can modulate intense exercise-induced oxidative stress. The aim of the current study is to examine the effect of short-term selenium on serum hydrogen peroxide (H2O2) and Glutathione (GSH) supplementation of inactive male university students, following a session of acute exhaustive aerobic training.

    Methods

    The present study is a semi-experimental study with a cross-sectional design, which was conducted at the laboratory of the University of Birjand in the year 1397. 10 inactive male university students at the average age of 18.60 ± 0.84 and BMI of 21.38 ± 3.61 ml/kg/min were randomly selected for this research. The 10-member group attended four stages, called control, training, supplementation, and training + supplementation group, in a cross-sectional way. The training protocol which has been used in the test was Bruce Protocol. After attending one training session, the subjects took selenium supplementation in the form of capsules (200 mg daily) for 14 days. Immediately after the training, the blood samples were taken from arm vessels and was analyzed. For the determination of the normal distribution of data, the Shapiro-Wilk test has been employed. Then an analysis of variance repeated measure test and dependent t-test were used for extraction of results at the significant level of p<0.05.

    Results

    The results showed that following acute exhaustive aerobic training, H2O2 serum levels have increased significantly (p=0.01) and then significantly decreased (p=0.001) by taking selenium supplementation for 14 days (p=0.001); however, after training and selenium supplementation, GSH serum levels did not show any significant changes (p=0.27).

    Conclusion

    Since taking selenium supplementation for 14 days could significantly decrease the high H2O2 levels, following a session of acute exhaustive aerobic training, it seems that this supplementation can have a positive effect on the oxidative stress, caused by acute training.

    Keywords: Oxidative stress, Selenium, Peroxide Hydrogen, Glutathione, Acute aerobic exercise
  • Reza Ghara Khanlo*, Azadeh Zoroufi, Hamid Agha Alinejad Pages 50-58
    Introduction

    The aim of this study was to describe the anthropometric, body composition and physiological profile of elite rowers of Iran and Compare them with selected countries, in order to help sports talent identification nationwide and assess them.

    Methods

    For the purpose, 25 elite Lightweight and Heavyweight rowers (18 males, 7 females) who participated in the 2010 Guangzhou Asian Games, were assessed. Anthropometric profile was measured according to ISAK instruction including height, weight, 5 points girth, 2 points width in addition to sitting height and arm span. Body composition variable measurements were weight, body fat percentage, and BMI. Also, Physiological measurements were aerobic indices (HRVO2max, Pmax, Vo2max) and anaerobic indices (absolute and relative peak power of both upper and lower body). Descriptive statistics were used for describing data and differences between males and females, respectively.

    Results

    The results of this study indicate that there was a significant difference between light and heavyweight males and females in all variables (anthropometric, body composition and physiological), except HRVO2max in the heavyweight group (P≤0.05).

    Conclusion

    According to our study, national rowers of Iran are at a higher level of anthropometric indices compared with physiological factors. However, a physiological profile, they have an acceptable condition in comparison with other athletes in selected countries. Accordingly, it seems that with Improvement the quality and quantity of program training in national rowers can increase the number of global medals for country, because it was shown national rowers had a good position in anthropometric and physiological profile.

    Keywords: Anthropometric, Physiological profile, rowing, elite rower