فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 62 (تابستان 1398)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 62 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی حنفی*، مسلم احمدی صفحات 1-20
    به منظور تحلیل پراکنش جغرافیایی شاعران فارسی زبان، ابتدا تمامی شاعران ادبیات فارسی موجود در منابع، مورد مطالعه قرار گرفت و سپس تعداد 205 نفر از شاعران معروف و دارای شناسنامه و دیوان مشخص انتخاب و سپس توزیع جغرافیایی این شاعران از لحاظ محل تولد، در دوره های مختلف سبکی ادبیات فارسی مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این، به منظور تهیه نقشه پراکنش جغرافیایی و ترسیم نمودارهای مربوطه، از نرم افزارهای ArcGIS ، Google Earth، Excel و SPSS بهره گرفته شد. . نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از لحاظ محل تولد شاعران فارسی گوی ، شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، تبریز ، نیشابور و بلخ در اولویت اول قرار دارند که در این شهرها بین 10 تا 15 شاعر در حوزه ادب فارسی متولد شده اند. شهرهای کاشان، مشهد، بخارا، مرو، قزوین، کرمان و دامغان در اولویت دوم قرار دارند که در این شهرها بین 4 تا 10 شاعر در حوزه ادب فارسی متولد شده اند. همچنین شهرهای توس، سبزوار، شوشتر، کرمانشاه، گرگان، همدان، ابیورد، ترمذ، تنکابن، رشت، ری، سمرقند، سیستان، غزنه، گنجه هرات در اولویت سوم قرار دارند که در این شهرها بین 2 تا 3 شاعر در حوزه ادب فارسی متولد شده اند.
    کلیدواژگان: جغرافیا، سبک ادبی، شعر، پراکنش جغرافیای، ادبیات فارسی
  • فرزانه افضلی نیا، حسین محمدی*، منوچهر فرج زاده اصل صفحات 21-41
    هدف از این مطالعه بررسی نقش تنش گرمایی با استفاده از الگوی خودهمبستگی فضایی و تحلیل خوشه ای بر شهروندان تهرانی می باشد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه ای از نرم افزارSPSS و MATLAB بهره گرفته شده و از شاخص فضایی Hot Spot استفاده گردید . نتایج بدست آمده بر اساس الگوی خودهمبستگی فضایی نشان داد که نقش تنش گرمایی بر سلامت روانی افراد در مناطق مرکزی، شرقی و شمال شرقی شهر تهران بیشترین تاثیر و در مناطق غربی و جنوبی تهران کمترین نقش را داشته اند. همچنین بر سلامت جسمانی افراد در مناطق مرکزی، جنوبی، شمالی و شمال غربی بیشتر و در مناطق غربی و شمال شرقی ضعیف تر عمل کرده اند.همچنین بر اساس تحلیل خوشه ای تنش گرمایی بر بیماری های قلبی ریوی و گرفتگی عضلانی، آرامش روح و روان و عامل خستگی، سرگیجه، گرمازدگی و کاهش فعالیت و افزایش تعرق بدن تاثیر گذاشته است.
    کلیدواژگان: تنش گرمایی، تحلیل خوشه ای، تحلیل فضایی، Hot Spot، شهروندان تهران
  • امید جعفری زاده، فرهاد حمزه* صفحات 43-61
    ساماندهی و برنامه ریزی ملاحظات پدافند غیرعامل در فضای شهری که بیشترین درصد از فعالیت های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... را در خود متمرکز کرده، در کاهش خسارت ها و آسیب های فضای شهری بسیار ضروری و مهم است.شناسایی تهدیدات حوزه شهری، اولویت بندی آن ها بر اساس بیشترین اثرپذیری تهدیدات در ملاحظات پدافند غیرعامل شهری در کاهش میزان آسیب پذیری، مسئله ی است که این پژوهش مورد کاوش قرار داده است. در این پژوهش ادبیات مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه ی، مصاحبه عمیق و خبرگی تهیه و سپس تنظیم و توزیع پرسشنامه در جامعه آماری صورت پذیرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها توسط نرم‏افزار SPSS، اولویت بندی تهدیدهای شهری را مورد تایید قرار داد.بر همین اساس تهدیدهای " تهدید زیرساخت های حیاتی و مراکز تصمیم گیری سیاسی و نظامی کشور در فضای شهری"،" تهدید زیرساخت های خدمات شهری از قبیل شبکه برق، شبکه آب ، شبکه گاز و مخابرات"،" تهدید سامانه های راداری، هشدار و سامانه های دفاع هوایی مستقر در فضای شهری"،"قطع فعالیت رسانه ملی، صدا و سیما و رسانه های مکتوب به منظور ممانعت در اطلاع رسانی" و " اختلال در سیستم تولید و توزیع نان،دارو و سوخت"با توجه به میزان اثرپذیری از ملاحظات پدافند غیرعامل اولویت بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: تهدیدشناسی، پدافند غیرعامل، تهدیدات شهری، فضای شهری
  • حجت الله جهانی راد، سید یحیی صفوی همامی*، عبدالرضا فرجی راد، ابراهیم رومینا صفحات 63-84

    مذهب و باورهای مذهبی همواره یکی از معیارهای تمایز میان فضاهای جغرافیایی بوده و نوع باورها و اعتقادات مذهبی هر منطقه جغرافیایی عاملی موثر در شکل گیری ساختارهای مختلف آن منطقه است. مذهب به عنوان یک عنصر فرهنگی، منشا ایجاد تغییر، تفاوت و تباین در مکان‏های گوناگون بوده و شاید بر همین اساس برخی چالش های مشهود دینی و مذهبی، همچون ترویج افراط گرایی در جغرافیای جهان اسلام را نیز می توان در قالب این روند بررسی نمود. این پژوهش با بهره‏گیری از اطلاعات به دست آمده از منابع کتابخانه‏ای و تا حدودی میدانی و استفاده از روش تحلیلی- توصیفی، ضمن تبین مفاهیم مربوطه، با طرح این سوال که باورهای مذهبی چه تاثیری بر امنیت فضاهای جغرافیایی دارد؟ به واکاوی تاثیر این مولفه در امنیت حوزه سرزمینی آسیای مرکزی یرداخته، و در نهایت، نقش باورهای مذهبی را به عنوان یکی از عوامل موثر بر امنیت فضاهای جغرافیایی را با بیان رابطه مستقیم بین این دو مقوله، به اثبات رسانده است.

    کلیدواژگان: باور مذهبی، فضای جغرافیایی، حوزه سرزمینی، آسیای مرکزی
  • داود سعادت، ایرج اعتصام*، سید مصطفی مختاباد امرئی، محمدجواد مهدوی نژاد صفحات 83-97

    در معماری ایرانی اسلامی، ارزشمند ترین میراث بجا مانده که در راس آن معماری مساجد قرار دارد همواره نور گیری و ارتباط بین فضای داخل و خارج با لحاظ راه کارهای اقلیمی برای هماهنگی با شرایط محیطی انجام شده است. حال این سوال مطرح است که سیر نورگیری در معماری مساجد فلات مرکزی ایران به چه نحوی بوده است. این پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد که ابتدا به تعیین منطقه مطالعاتی از فلات ایرن مرکزی با کمک نرم افزار GIS پرداخته و سپس شرایط اقلیمی منطقه اقلیم گرم و خشک ایران را بر اساس روش اقلیمی دمارتون توصیف کرده و در ادامه به بررسی راهکارهای معمارانه مساجد سنتی ایرانی در اقلیم گرم وخشک با ارایه نمونه های موردی از چهار دوره معماری ایرانی طبق سبک شناسی معماری پیرنیا می پردازد. در بررسی دستاورد تحقیق حاضر می توان اشاره نمود که در روند تکامل معماری ایرانی، سیر ظریف شدن سازه بناها مشاهده می شود که باعث افزایش ارتباط بین داخل و خارج و ورود بیشتر نور را در فضاهای داخلی میسر می سازد. اما نکته مهم اینکه در بررسی نمونه های مطالعاتی، همزمان افزایش لایه های مختلف کالبدی، سبب پیچیدگی در پلان، و رابطه بین محیط درون و بیرون که بیان کننده راه کارهای اقلیمی نقش عمده ای در طراحی معماری مساجد ایرانی داشته است.

    کلیدواژگان: نور گیری، ارتباط بین فضای درون و برون، روش اقلیمی دومارتن، مساجد سنتی ایرانی، اقلیم گرم و خشک
  • سمیه تیموری*، عبدالامیر مجدم صفحات 99-116

    امروزه نقش گردشگری ورزشی به عنوان منبع جدیدی برای ایجاد اشتغال، کسب درآمد، دریافت های مالیاتی بیشتردر مطالعات متعدد مورد تایید قرار گرفته است . هدف پژوهش حاضر برنامه ریزی راهبردی به منظور توسعه گردشگری ورزشی استان لرستان می باشد . روش پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی با استفاده از مدل استراتژیک SWOT و درگام بعد راهبردهای ارایه شده با استفاده از روش ماتریس کمی(QSPM) می باشد . نتیجه یافته های پژوهش نشان می دهد راهبرد تهاجمی(SO) در الویت اول با امتیاز42/3 و راهبرد رقابتی (ST) در الویت دوم با امتیاز 63/2 به عنوان مهم ترین راهبردهای گردشگری ورزشی شناخته شدند که می توان نتیجه گرفت که نقاط قوت و فرصت بیشتری در این زمینه وجود دارد که باید با بهره گیری از نقاط قوت از فرصت های موجود نهایت استفاده را کرد .

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، گردشگری ورزشی، مدل کمی، کیفی، استان لرستان
  • عفت خوشنود، مسعود مهدوی حاجیلویی*، اسماعیل قادری صفحات 117-131

    شاخصهای توسعه انسانی مقیاسی برای ارزیابی بلندمدت پیشرفت درسه بخش، داشتن یک زندگی طولانی و سالم، دسترسی به دانش، و برخورداری از معیار معاش مناسب و معقول است. با توجه به ماهیت پدیده گردشگری خانه های دوم به عنوان بخشی از صنعت گردشگری روستایی، بروزتغییرات اجتماعی- فرهنگی درکنار تغییرات اقتصادی و زیست محیطی در روستاهاکه با نابرابرهایی همچون مهاجرتهای روستا -شهری، فقر،عدم امکانات لازم برای یک زندگی مناسب، روبرو میباشد، اجتناب ناپذیراست. هدف از پژوهش حاضر یافتن پاسخ این سوال است که، آیا گردشگری خانه های دوم تاثیری در پایداری و توسعه انسانی نواحی روستایی داشته است؟ و در صورت تاثیرگذاری، باعث افزایش و ارتقا کدامیک از شاخص های توسعه انسانی در روستاها شده است. پژوهش بر اساس هدف جزء تحقیقات کاربردی است. وبر اساس ماهیت و روش جزء تحقیقات توصیفی- تحلیلی است که به روش میدانی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق برابربا 1895 خانوار می باشد. حجم نمونه معادل 320 خانوار تعیین شد. جهت تحلیل داده های کمی از نرم افزار spss و روش های آمار و استنباطی(آزمون فرضیات) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق برابربا 1895 خانوار می باشد. حجم نمونه ب معادل 320 خانوار تعیین شدجهت تحلیل داده های کمی از نرم افزارSPSSوروش های آمار توصیفی و استنباطی(آزمون فرضیات) استفاده شد.

    کلیدواژگان: گردشگری خانه های دوم، پایداری و توسعه روستایی، شاخصهای توسعه انسانی، شهرستان دماوند
  • سید اسدالله حجازی، مهدی جوادی* صفحات 133-145

    ژیوتوریسم یکی از بخش های نوین در علوم زمین مبتنی بر شناخت ژیوفوسایت ها یا چشم اندازهای ویژه ژیومورفولوژی است که با تاکید بر تعیین لندفرم های ویژه و با ارزش گردشگری وارد ادبیات جغرافیایی و گردشگری شده است. این شاخه از گردشگری با ترکیب نمودن مواریث فرهنگی، تاریخی و اکولوژیکی پتانسیل هایی را در راستای برنامه ریزی گردشگری پایدار عرضه می کند.دراین تحقیق با به کارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) ازمجموعه منابع وجاذبه های توریستی پارک ملی کنتال،پتانسیل پهنه-های مناسب ژیوتوریستی، که شامل محدوده کوهنوردی، صخره نوردی، طبیعت گردی،پیاده روی،ورزش های زمستانی، طبیعت درمانی، تفرجگاه هاییلاقی،مناظر دست نخورده،بررسی شده اند.سپس باتلفیق وهمپوشانی لایه های اطلاعاتی در محیط (GIS)،بااستفاده ازمدل TOPSIS فازی پهنه های هریک از موارد بررسی شده تعین گردید بر اساس مدل تاپسیس فازی که شامل کوهنوردی، دامنه نوردی، غارنوردی و صخره نوردی به علت وضعیت خاص توپوگرافی منطقه،مناطق مناسب برای کوهنوردی و صخر ه نوردی در محدوده ای مورد مطالعه گستردگی زیادی دارند بر اساس تجزیه و تحلیل اطلاعات در نقشه ی پهنه بندی، جذاب ترین مناطق محدوده ای بیشتر در شرقی و غربی ی منطقه قرار دارند که این مناطق دارای دارای لندفرم های زیبای ژیومورفولوژیکی هستند.

    کلیدواژگان: ژئو توریسم، تاپسیس، پارک ملی کنتال، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • Ali Hanafi *, Moslem Ahmadi Pages 1-20
    n focus of Persian poetry and poetry. . In order to analyze the geographical distribution of Persian poets, all the poets of Persian literature in the sources were studied and then 205 famous poets with specific birth certificates and Divan were selected and then the geographical distribution of these poets in terms of place of birth was studied. Different styles of Persian literature were studied. In addition, ArcGIS, Google Earth, Excel, and SPSS software were used to map the geographical distribution and plot the relevant charts. . The results showed that in terms of the birthplace of Persian poets, the cities of Tehran, Isfahan, Shiraz, Tabriz, Neyshabour and Balkh are among the first priority among which 10 to 15 poets were born in Persian literature. . The cities of Kashan, Mashhad, Bukhara, Merv, Qazvin, Kerman and Damghan are in the second priority, where 4 to 10 poets were born in Persian literature. Also the cities of Toos, Sabzevar, Shooshtar, Kermanshah, Gorgan, Hamedan, Abivard, Termez, Tonekabon, Rasht, Ray, Samarkand, Sistan, Ghazneh, Ganjeh Herat are in the third priority among 2 to 3 poets in Persian literature. They were born.
    Keywords: Geography, Literary Style, poetry, Geographical distribution, Persian literature
  • Farzaneh Afzalinia, Hossein Mohammadi *, Manouchehr Farajzadehasl Pages 21-41
    The aim of this paper is to analytically investigate the autocorrelation pattern and cluster analysis of the heat stress on the Tehran habitants. The MATLAB software has been used in relating to Hot Spot. The results on the effects of heat stress based on spatial autocorrelation pattern show that heat stress had a greater effect on the mental health of the residents in central, eastern and northeastern districts. While this had a lesser effect in the southern and western districts. There was a greater physical effects of heat stress on livelihood of residents in the central, southern, northern and northwestern. This show a significantly less effects for residents in the western and northeastern residents. The results also indicated that based on cluster analysis of heat stress has been affected on cardio pulmonary disease and cramps, calm of soul and spirit and fatigue, dizziness, heatstroke and decreased activity and increased transpiration.
    Keywords: Heat stress, cluster analysis, Spatial Analysis, Hot Spot, Tehran habitants
  • Omid Jafarizadeh, Farhad Hamzeh * Pages 43-61
    Organizing and planning the passive defense considerations in urban environment which centralize the highest percentage of economic, social, political activities and etc. is very important in reducing damages to the urban environment. Identifying the urban area threats, their prioritization according to the most effective threats on the urban passive defense considerations in reducing vulnerability rate is the issue that has been explored in this study. In this research, the required literature was prepared through library study, in-depth interview and then the questionnaire was arranged and distributed in statistical population. The results of the questionnaires analysis by SPSS software confirmed the urban threats prioritization. Accordingly, the threats related to “threat of critical infrastructures and political and military decision-making centers of country in the urban environment" , " threat of urban services infrastructures such as power grid, water, gas and telecommunication networks " , " threat of radar systems, alerts and air defense systems settled on the urban environment" , " Disconnection of national media, radio, television and written media in public notification " and "Disturbance in production and distribution system of bread, medicine and fuel" have been prioritized according to the effectiveness degree of passive defense considerations.
    Keywords: Threats, Passive defense, urban threats, urban environment
  • Hojjat Jahani Rad, Seyed Yahya Safavi Homami *, Abdolreza Faraji Rad, Ebrahim Roomina Pages 63-84

    Religion and religious beliefs are always one of the criteria for distinguishing between geographical spaces and the type of religious beliefs and beliefs of any geographic region is an effective factor in the formation of different structures in that area. Religion as a cultural element is the source of change, difference, and contrasts in different places, and perhaps on this basis some evident religious and religious challenges, such as the promotion of extremism in the geography of the Islamic world, can also be considered in this process. This research utilizes the information obtained from library resources and, to a certain extent, the field of research and the use of analytical-descriptive methods, while clarifying the relevant concepts, by specifying the question of which religious beliefs affect the security of geographical spaces? Has examined the impact of this component on the security of the Central Asian territory and, finally, has proved the role of religious beliefs as one of the factors influencing the security of geographical spaces by expressing a direct relationship between these two categories.

    Keywords: Religious belief, Geographic Space, Territorial Territory, Central Asia
  • Davood Saadat, Iraj Etsam * Pages 83-97

    In Iranian-Islamic architecture, the mosque, the most valuable heritage has left a deep concepts of light and its transparency. As well as the above with the way things have been done climatic conditions for aligning. Now the question is that lighting and transparency (communication between the inside and outside) in the architecture of mosques central plateau of Iran (hot and dry climate) in what ways it is. In this study, we tried to examine the impact of climate change in terms of lighting and transparency in Iranian mosques at Khorasani, Razi, Azeri and Esfahani Eras. This study is Descriptive and analytical, in first to describe the climatic conditions of the region Hot and dry climate of Iran (Central Plateau) and solutions for architectural mentioned, and then the evolution of the Lighting Transparency of Iran's traditional mosque, and in the end to see case studies of four Iranian architecture style to adapt to the climatic conditions in these deals Pirnia.

    Keywords: Lighting, relationship between inside, outside space, De martonne climate classification, Iranian traditional mosques, warm, dry climate
  • Somayeh Teymouri *, Abdalamir Majdam Pages 99-116

    The role of sport tourism as a new source of employment, income, tax receipts were further confirmed by numerous studies. The aim of this study is strategic planning to develop sports tourism is Lorestan province . The study was descriptive - documentary and field-based analysis using SWOT strategic model and the next step proposed strategies using quantitative matrix (QSPM) is. Results The results show invasive strategy (SO) in first priority with a score of 3/42 and competitive strategy (ST) in the second priority with a score of 2/63 sports tourism were identified as the most important strategies that can be concluded that the there should be more opportunities in this field strengths and utilizes the strengths of the opportunities available to her advantage.

    Keywords: Strategic planning, Tourism, sports, modeling quantitative, qualitative, Lorestan province
  • Efat Khoshnood, Masoud Mahdavi *, Esmaiel Ghaderi Pages 117-131

    The concept of human development is the extension of the process of selecting individuals, and it is argued that the main purpose of development is to promote the true creation of man and to improve the quality of life of individuals. On the other hand, in the last two decades, with the prosperity of urbanization and the desire to travel, rural tourism and residence in the countryside has been accelerated and given the nature of the tourism phenomenon of the second homes as part of the rural tourism industry, the development of socio-cultural changes alongside Economic and environmental changes in rural areas that face many challenges and inequalities such as rural-urban migration, poverty, lack of facilities for a decent living, is inevitable. The purpose of the present research is to find the answer to the question of whether tourism in the second homes has an impact on the sustainability and human development of rural areas. And in the event of impact, has increased and improved which indicators of human development in the villages.

    Keywords: : tourism, Second homes, Sustainable rural development, Human development, the city of Damavand
  • Seyed Asadollah Hejazi, Mahdi Javadi * Pages 133-145

    Geotourism is one of the new sections in the geosciences based on the recognition of geophysicals or special geomorphological perspectives which has been introduced into the geographical and tourism literature with an emphasis on the designation of special and valuable tourism landforms. Combining cultural, historical and ecological heritage, this branch of tourism offers potentials for sustainable tourism planning. In this research, using the Geographic Information System (GIS) from the tourist resources and attractions of the National Park of Canalet, Potential- Suitable geotourism areas, including hiking, rock climbing, nature hiking, hiking, winter sports, nature therapies, beach resorts, intact landscapes, have been investigated. Afterwards, overlapping and overlapping information layers in the environment (GIS), TOP The fuzzy zones of each case were determined based on model t Fuzzy epsis, which includes mountaineering, climbing, climbing, and rock climbing due to the specific topography of the area, areas suitable for mountaineering and rock climbing have a wide range of study areas based on the analysis of information in the zoning map, the most attractive There are more areas in the east and west of the region with beautiful geomorphological landforms.

    Keywords: Geo-tourism, TOPSIS, Kental National Park, GIS