فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 55 (پاییز 1396)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 55 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خالد علیپور*، محمد ظاهری صفحات 1-16

    با رشد و گسترش شهرنشنی و صنعتی شدن کشورها ایجاد خانه های دوم در نواحی روستایی و خوش آب و هوای پیرامون کلان شهرها به صورت وسیعی گسترش پیدا کرد. این پدیده در ابعاد مختلف (اقتصادی، اجتماعی و ساختاری- محیطی) این نواحی روستایی را تحت تاثیر قرار داده است. بنابرین پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی در پی آن است تا اثرات ایجاد خانه های دوم بر پایداری و ناپایداری سکونتگاه های روستایی بخش رودبار قصران شهرستان شمیران را مورد مطالعه قرار دهد. جهت دستیابی به این هدف ابتدا پرسشنامه ای که در برگیرنده متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی - کالبدی بود، تنظیم گردید. سپس روایی آن از طریق نظر کارشناسان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کورنباخ مورد سنجش قرار گرفت. همچنین از طریق نمونه گیری (روش کوکران) 250پرسشنامه برای پاسخگوی به سوالات پژوهش بین اهالی پخش گردید. در نهایت برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده پرسشنامه از ابزار آماری EXCEL، SPSS و آزمون آماری تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن می باشد که گسترش ویلاسازی و خانه های دوم در محدوده مورد بررسی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی موجب پایداری و در بعد محیطی - کالبدی به ناپایداری انجامیده است.

    کلیدواژگان: خانه های دوم، توسعه پایدار روستایی، بخش رودبار قصران، شهرستان شمیران
  • احمدعلی اسدپور* صفحات 17-36

    رشد اقتصادی به عنوان یکی از اجزاء مهم توسعه اقتصادی محسوب می شود، از طرفی آزاد سازی تجاری با درجه پیوستن هر کشور به اقتصاد جهانی طی زمان، مقوله ای است که مورد توجه اقتصاددانان کشورهای مختلف جهان می باشد. بنابراین در این مطالعه به بررسی عوامل تاثیر گذار بر رشد اقتصادی از جمله آزاد سازی تجاری پرداخته شده است. برای این منظور، از آمار سری زمانی طی سال های 1360 تا 1393 و با استفاده از مدل خود همبستگی با وقفه توزیع شده (ARDL) استفاده شد. همچنین برای بررسی رابطه علیت میان آزاد سازی تجاری و نرخ رشد اقتصادی در بلند مدت و کوتاه مدت از آزمون علیت مدل تصحیح خطا استفاده شد.نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار متغیرهای؛ سرمایه گذاری کل، تعداد کل نیروی کار و شاخص آزاد سازی تجاری بر نرخ رشد اقتصادی در کوتاه مدت و بلند مدت است. همچنین با استفاده از آزمون والد بر روی ضرایب مدل تصحیح خطا به این نتیجه دست یافته شد که همواره در کوتاه مدت و بلند مدت رابطه علیت از آزاد سازی تجاری به نرخ رشد اقتصادی وجود دارد.

    کلیدواژگان: نرخ رشد اقتصادی، آزاد سازی تجاری، مدل خود همبستگی با وقفه توزیع شده (ARDL)، علیت تصحیح خطا، ایران
  • محمدابراهیم عفیفی* صفحات 37-57

    مرفولوژی مسطح و کم شیب دشت نمدان و چشمه سارهای حاشیه دشت باعث شده که رودخانه شادکام در بخش های میانه، فاقد دسترسی مستمر باشد و همین امر توسعه کشاورزی را در منطقه مشکل ساخته است. دشت نمدان دارای حوضه رسوبی آبرفتی عمیق است و ضخامت آبرفت در این حوضه 100 متر پیش بینی شده است. خاک از منابع طبیعی مهمی است و فرسایش آن علاوه بر ایجاد مخاطرات محیطی، آسیب پذیری جدی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی به همراه دارد. ما در این مقاله میزان رسوبدهی در حوضه آبریز نمدان را با مدل MPSIAC و GIS مورد ارزیابی قرار دادیم. هدف اول پهنه بندی درجه رسوبدهی محدوده مورد مطالعه از نظر تولید رسوب بود و دوم محاسبه میزان رسوبدهی (QS) میزان تولید رسوب کل و کلاسه بندی آنها در حوضه بود. نتایج بدست آمده از پهنه بندی حوضه آبریز مورد مطالعه در سه کلاس فرسایشی بالا - متوسط - کم طبقه بندی شدند. همچنین پهنه بندی با رسوبدهی بالا از شمال غرب تا جنوب شرق حوضه در مسیر رودخانه شادکام در بخشهایی که نوع لیتولوژی و پوشش زمین را رودخانه و آبراهه، آبرفتهای نهشته شده، رس سیلت و ماسه و قلوه تشکیل داده مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: مدل MPSIAC، میزان رسوبدهی، GIS، حوضه آبریز نمدان
  • یعقوب زارعی*، علیرضا استعلاجی صفحات 59-80

    این مطالعه به لحاظ ماهیت یک پژوهش کاربردی و از منظر روش شناسی در زمره تحقیقات توصیفی- تحلیلی قرار می-گیرد که شیوه گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ایی و ابزار جمع آوری با توجه به اهداف پژوهش مبتنی بر داده ها و اطلاعات جداول و فرم های رایج آمارنامه سرشماری عمومی نفوس و مسکن (بویژه سالنامه آماری سال1390 استان بوشهر) بوده است. شایان ذکر است که جامعه آماری پژوهش کل روستاهای قابل سکونت واقع در شهرستان های استان بوشهر بوده است (861 روستا) که جهت سنجش سطح توسعه آن ها، 66 مولفه در قالب شاخص های توسعه، از آمارنامه رسمی استان بوشهر استخراج و با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل یافته های پژوهش ضمن تایید وجود شکاف در توزیع و تخصیص امکانات و خدمات روستایی، حاکی از آن است که بیشترین شکاف توسعه به ترتیب در شاخص های ارتباطی برابر با 55/0، خدماتی برابر با 48/0 و بهداشتی- درمانی برابر با 42/0 وجود داشته است. نتایج همچنین نشان داد که میزان شکاف در شاخص اداری- انتظامی برابر با 32/0، در شاخص زیربنایی برابر با 24/0، در شاخص آموزشی برابر با 20/0 و در شاخص فرهنگی- مذهبی برابر با 19/0 بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه، سکونتگاه های روستایی، استان بوشهر، تاپسیس فازی
  • فرخ نامجویان*، محمدتقی رضویان، رحیم سرور صفحات 81-95

    همزمان با بزرگتر شدن شهرها و تنوع نیاز های شهری، در کنار آسیب ها و تهدیدهای طبیعی مسایل انسانی نیز شهرها را تهدیدخواهندکرد.بنابراین لازمست تا به دنبال افزایش ظرفیت و توان سکونتگاه های شهری و ضریب تاب آوری آنها، زمینه برای مدیریت با کیفیت شهرها برای نسل های آینده مهیا گردد. این پژوهش با هدف بررسی و تبیین دیدگاه ها و مدل های تاب آوری شهری به دنبال تدوین چارچوبی مناسب برای مدیریت آینده شهرها صورت گرفته است. نتایج حاکی از آن است که ، به دلیل گستردگی مفهوم تاب آوری در همه ابعاد اجتماعی، اقتصادی، نهادی- برنامه ریزی و نیز کالبدی-زیرساختی، مدیران شهری باید به تحلیل لایه های شهری در ابعاد مختلف، بهبود سطح خدمات در زمان بحران، شناخت اماکن آسیب-پذیر در زمان بحران، تقلیل میزان خطر با افزایش استحکام و برنامه ریزی زیر ساخت ها و بهره گیری از مدل های بازیابی در کوتاه ترین زمان ممکن پرداخته و با عنایت به این متغیرها و مولفه ها می توان شهرهای آینده را تاب آور نمود.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری شهری، مدیریت آینده شهر، بازیابی شهری
  • شیرین نجوان*، محسن رنجبر صفحات 97-112

    هدف پژوهش حاضر طراحی مفهومی پارک های طبیعت گردی به همراه چگونگی اجرایی شدن آن در ایران منطبق بر نمونه مطالعاتی Awelani Eco-tourism Park در آفریقای جنوبی است. نتایج این پژوهش که با استفاده از روش اسنادی در بررسی پیشینه پژوهش و روش رگرسیون چندگانه توام صورت گرفته نشان می دهد که پارک های طبیعت گردی می توانند عرصه های طبیعی را برای انجام رشته های طبیعت گردی ویژه گردشگران مهیا سازند؛ به گونه ای بالاترین سطح ممکن ضوابط زیست محیطی و پایبندی کامل به اصول توسعه پایدار محقق شود. در این پژوهش سه عامل زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به عنوان اصول توسعه پایدار، مورد تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش در چهار طبقه، شامل کارشناسان طبیعت گردی ادارات کل میراث فرهنگی 31 استان کشور، کارشناسان محیط زیست، جنگل ها و مراتع، فعالین طبیعت گردی، تورگردانان و راهنمایان، مجموعا از 227 نفر تشکیل شده است. نتایج ناشی از تحلیل پرسشنامه های این پژوهش نشان می دهد که فرضیه پژوهش مبنی بر تحقق حضور ضابطه مند گردشگران در محیط های طبیعی با طراحی و بومی سازی مفهوم بین المللی پارک های طبیعت گردی و در نتیجه حفاظت از منابع طبیعی محقق خواهد شد.

    کلیدواژگان: &quot، گردشگری&quot، اکوتوریسم، پارک طبیعت گردی، ضوابط اجرایی
  • مهری نیشابوری امروی*، وحید قبادیان صفحات 113-133

    افزایش آلودگی های حاصل از ساختمان ها توجه به روش های کاهش آن را حایز اهمیت نموده است. راهکارهای مختلفی در این زمینه با هدف کاهش آلودگی محیط ارایه شده است. برخی از این راهکارها شامل کاهش آلایندگی ساختمان، کاهش تولید و انتشار دی اکسید کربن، جداسازی کربن، افزایش طول عمر پشت بام، کاهش تولید زباله با استفاده از خاک پشت بام به عنوان یک لندفیل کوچک برای زباله هایی با حجم کم .در این مقاله با رویکرد کیفی به بررسی الزامات دو استاندارد مطرح ساختمان های سبز و تطابق آن با مقررات ملی ساختمان پرداخته می شود. استدلال منطقی و استفاده از یافته های دیگر محققان، دست آورد اصلی در حصول نتیجه به شمار می آید. به دلیل کمبود فضای خالی برای توسعه درختکاری در شهرها، بام سبز نقش موثرتری دارد. می توان در این ساختارها با کنترل آلاینده هایی مانند دی اکسید کربن و نیز زهکشی فاضلاب ها، از درس آموخته های استانداردهای بین المللی نیز بهره برد. براساس چارچوب های تدوین شده در دو استاندارد ساختمانی لیید و برییم و تجربه موفق کاربرد آنها در دیگر کشورها می توان بر لزوم استفاده و گسترش بام سبز در کشور و تعیین آن بعنوان راهکاری الزام آور در مقررات ملی ساختمان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: بام سبز، لیید، برییم، کاهش آلودگی هوا، معماری پایدار
  • اسماعیل نصیری*، مرضیه سالاری نیا صفحات 135-148

    بازآفرینی شهری به دنبال حل مشکلات فرسودگی بافتهای فرسوده شهری از طریق بهسازی به وسیله مشارکت های مردمی است و هدف ایجاد تفکر و عمل جمعی است که کار مشارکتی در بازآفرینی شهری فراتر از اهداف نوسازی شهری عمل می کند . دراین مقاله عوامل موثر در بازآفرینی بافت های فرسوده شهری را مورد بررسی قرار می دهیم.بدین منظور448پرسشنامه بین ساکنین بافت های فرسوده محله شماره 20 از منطقه 17 شهر تهران تکمیل وارزیابی شده اند.روش تحقیق در پژوهش حاضر ازروش توصیفی-تحلیلی وروش تجربی-پیمایشی است که با استفاده از پرسشنامه صورت می گیرد.ابزار تجزیه وتحلیل آماری وتحلیل آماری،نرم افزار SPSS است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از فنون آماری پارامتری وناپارامتری نیز استفاده شده است.نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای اجتماعی ،فضایی ومیزان مشارکت موثر مردم در طر حهای بازآفرینی بافت های فرسوده شهری رابطه معنی داری وجوددارد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، مشارکت، متغیرهای اجتماعی، متغیرهای فضایی
|
  • Khaled Alipoor * Pages 1-16

    With the development of urbanization and industrialization of countries establishing second homes in rural areas and good weather for wide spread around the big cities. This phenomenon in different dimensions (economic, social, environmental and structural) has affected the rural areas. Therefore, this study is a descriptive - analytical seeks to create effects on stability and instability in rural settlement second homes QasranRudbar the city Shamiran studied. To achieve this goal, first using a questionnaire that included the variables of economic, social and environmental - physical had been set. Then its validity by experts and its reliability was assessed by Kvrnbakh alpha. As well as sampling (Cochran method) 250questionnaires were distributed among the people to answer the research question. Finally, to analyze data collected by questionnaire, EXCEL, SPSS and factor analysis test was used. The results show that the spread of second homes in the studied area in the Villa building and economic and social aspects of sustainability and environmental causes - physical has led to instability. The most important factor of instability in the region is the contamination of soil and water resources and climate. Finally, to improve the status quo are a few suggestions.

    Keywords: Second homes, Sustainable rural development, QasranRudbar, Shamiran city
  • Ahmadali Asadpour * Pages 17-36

    Besides trade Globalization with the countries joining the global economy over time Issue is that different countries are considered by economists. Therefore, this study examines the factors affecting economic growth, including trade Globalization can be addressed. For the purpose of statistical time series and by the year 1360 to 1393 and using Auto Regressive Distributed Lag Method (ARDL) was used. Also check the causality relationship between trade Globalization and economic growth in the long term and short term error correction model was used to test causality.Results from this study showed positive and significant impact variables, the natural logarithm of total investment, Natural logarithm of the total number of labor and trade Globalization on growth rate economy in the short term and long term. The Wald test on coefficients using error correction model, this result was achieved always in the short term and long-term causality of trade Globalization to economic growth.

    Keywords: Economic growth rate, Trade Globalization, (ARDL), Causality error correction, Iran
  • Pages 37-57

    The Flat and low slope morphology of Namdan and its margin springs have made Shadkam River less accessible in the middle parts. Thus the agricultural development in this area is difficult. Namdan has a deep alluvial sedimentary basin and the thickness of sediments is predicted about 100 meters. Soil is an important natural resources and its erosion causes the serious vulnerability in social and economic development as well as environmental hazards. In this article, the quality of sedimentation in Namdan basin has been evaluated using GIS and MPSIAC model. The first goal of this study is the Zonation of sedimentation in terms of sediment production in studied area and the second is to calculate the quality of sedimentation (QS), total sediment production and their classifieds in the basin. The results of basin zonation are classified in high, medium, and low erosion class. Also, the zonation with high sedimentation from North West to South East of the basin in Shadkam River, where type of lithology and land cover are rivers and waterways, alluvial deposits, silty clay, sand and rubber, is seen

    Keywords: MPSIAC model, sedimentation, GIS, Namdan basin
  • Pages 59-80

    The study of the nature of an applied research and in terms of methodology placed as descriptive and analytical research methods for data collection, the library and collect the purposes of the research-based data and General Population and Housing Census data tables and statistics common forms (particularly Statistical Yearbook 2011, Bushehr province). It is worth noting that the total population of the study was habitable villages located in Bushehr Province (861 villages) in order to assess the level of their development, 66 components in the form of development indicators from official statistics Bushehr Shipping and was evaluated using fuzzy TOPSIS technique. The findings of research analysis confirmed the existence of gaps in the distribution and allocation of facilities and rural services, Suggests that there have been the most popular development gap in communication parameters equal to 0/55, service equal to 0/48 and health care equal to 0/42. The results also showed that the gap has been the administrative, security index equal to 0/32, equal to 0/24 in the underlying index, education index of 0/20 and religious-cultural index equal to 0/19.

    Keywords: development, Rural Settlements, Bushehr Province, Fuzzy TOPSIS
  • Farrokh Namjooyan *, Mohammad Taghi Razavian, Rahim Sarvar Pages 81-95

    As cities become larger and the diversity of urban needs, along with natural hazards and threats, humanitarian issues threaten cities as well. Therefore, it is necessary to seek to increase the capacity and capacity of urban settlements and their resilience coefficient, the field for management with The quality of cities will be provided for generations to come. The purpose of this study was to investigate and explain the perspectives and models of urban viability following the development of an appropriate framework for managing the future of cities. The results indicate that, due to the wide scope of the concept of vibration in all dimensions of social, economic, institutional and planning, as well as physical-infrastructure, urban managers should analyze urban layers in different dimensions, improve the level of services during the crisis. , Identifying vulnerable places in times of crisis, reducing the risk by increasing the strength and planning of infrastructure and utilizing recovery models in the shortest possible time, and considering these variables and components, future cities Waved.

    Keywords: vulnerability, Urban Resilience, City&#039, s Future Management, Urban Recovery
  • Shirin Najvan *, Mohsen Ranjbar Pages 97-112

    Ecotourism parks as a natural resort provides for sustainable tourism in harmony with preserving the environment and having benefits for local community. mainly this survey is to refine the pre-formed concepts that considers tourist as a destructor of nature and introducing human as a part of nature makes the way for his presence in unspoiled nature once more this time to preserve the nature and natural resources, the factor with no substitute. To realize this plan, establishing ecotourism parks necessitates to prepare two pillars: natural resorts and tourists. Doing so natural resorts will be in form of ecotourism parks not only because of enjoying variety of natural capacities but also because of associating with park concept can provide the tourists with their required accommodation and food service. On the other hand the tourist who is going to get into such a valuable treasure of country natural resource undoubtedly is not a man without knowledge and good culture as he is titles as Eco tourist. He feels responsible to preserve the nature, benefit the society and learn new things

    Keywords: Tourism, Eco-Tourism, Eco-Tourism Park, administrative
  • Nehri Nishaboori * Pages 113-133

    Increasing the pollution of the place, especially the impact of buildings on human beings, has led to finding solutions that reduce pollution in the environment. The extent and importance of the issue of pollution in the environment makes it more urgent to address these guidelines. It illustrates the solutions that operate on the basis of various approaches to the object and purpose of controlling the pollution of buildings. Reducing contamination, carbon dioxide emissions, carbon sequestration, increasing the life span of the roof, reducing waste production using the bottom soil as a small landfill for waste with a very low amount, increasing water quality by drainage of sewage, and creating an insulation against noise pollution. To achieve this goal, because of the high density in cities and the lack of space for the expansion of green space, green roofs are much more effective. To justify what our horizons are in the design and use of green roofs to control contaminations such as carbon dioxide and the use of optimal water recycling systems, there are instructions and definitions that can be found in the set of recommendations and in the expression And it is standardized in design.

    Keywords: green roof, leed.bream, air pollution reduction, Sustainable architecture
  • Marziye Salarinia Pages 135-148

    Multivariate regression analysis showed that the two independent variables and the dependent variable is linearly related to the participation of households in the renewal plan. (sig <0/05) as well as the significance of regression and analysis of variance is a linear relationship between the variables shows. According to this study should be noted that the findings of the questionnaire on the main variables in recreating Urban damaged more than average assessed. Field data show that the rate of interest is 1.89% of households in relation to collective partnerships. The results show that factors believed to contribute to the awareness of the project with 8/20 and 83/40 6DOF and 000/0 = sig greatest impact on the variables involved in regeneration projects has been damaged. So that by increasing the awareness of citizens and timely notification of the project, given the increased satisfaction and the ability of citizens to participate increases. The results of this research show that the socio-spatial level of effective participation of the people in the old urban tissue regeneration schemes, there is a significant relationship

    Keywords: Urban Regeneration, the old context, participation, social variables, spatial variables