فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مریم حسینی لرگانی* صفحات 1-28

    گام اصلی در تهیه یک سند راهبردی جامع برای تدوین برنامه درسی اثرگذار، شناخت برنامه درسی در آموزش عالی ایران از تمام زوایای آن برای موفقیت دانشگاه ها، پیرو اختیار تفویض شده درباره تدوین برنامه های درسی، است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی تدوین برنامه درسی در آموزش عالی ایران با رویکرد نظریه داده بنیاد و گروه کانونی انجام شد. برای این منظور، با 31 نفر از صاحبنظران به شیوه نمونه گیری هدفمند با رویکرد زنجیره ای و همچنین در اجرای پنل گروه کانونی به منظور مصاحبه گروهی نیمه ساختار یافته با 14 (58N=) نفر مصاحبه فردی عمیق نیمه ساختارمند صورت گرفت. مبتنی بر مدل پارادایمی، مهم ترین عوامل علی شامل توسعه و بلوغ دانشگاه ها، ضعف عملکرد در ساختار تدوین، دانشگاه و کمیته های برنامه ریزی، ضعف فرایند تدوین و بازنگری و آیین نامه ها بود؛ مطابق با شرایط زمینه ای، وضعیت موجود گواه ضعف عملکرد دانشگاه ها، نبود انگیزه کافی در دانشجویان، استادمحور بودن برنامه های درسی و نبود چارچوب مناسب و کاربردی تدوین است؛ عوامل مداخله گر مانند نوع اقتصاد حاکم بر جامعه، وضعیت دانش آموختگان آن و بازار کار، در این تفویض اختیار نقش موثری داشته اند. درنهایت، تحت تاثیر این شرایط و عوامل، خبرگان راهبردهای موثری را که به پیامدهای مثبتی در سطح خرد و کلان آموزش عالی منجر خواهند شد، پیشنهاد کردند.

    کلیدواژگان: تدوین برنامه درسی، تفویض اختیار، آموزش عالی، نظریه داده بنیاد
  • میثم شیرخدایی*، مرسده پهلوانیان صفحات 29-55

    علم شهروندان شیوه ای از تحقیقات جمع سپاری مبتنی بر مشارکت عامه مردم است که برای محققان، شهروندان، سیاستگذاران، جامعه و چرخه های تحقیق و نوآوری منافع متعددی دارد. با مرور ادبیات، نقش پررنگ دانشگاه ها در کشورهای مختلف در اجرا و مدیریت پروژه های علم شهروندان نشان داده می شود. در کشور ایران با وجود تاکید بر مشارکت شهروندان در اسناد بالادستی، علم شهروندان چندان مد نظر قرار نگرفته است. هدف این مطالعه برجسته سازی نقش دانشگاه ها در اجرا و ترویج پروژه های علم شهروندان و همچنین ارایه پیشنهادهای سیاستی برای اجرای چنین پروژه هایی در دانشگاه است. در این مطالعه از روش پژوهش آمیخته استفاده شد. نخست با رویکرد کیفی و روش فراتحلیل 224 مقاله منتشرشده در مجلات علمی با کلیدواژه های مرتبط بررسی و از تحلیل 30 مقاله منتخب، عوامل موثر بر اجرای علم شهروندان در دانشگاه استخراج شد. در مرحله کمی با کمک 12 نفر خبره در حوزه علوم مشارکتی، پس از تایید عوامل، روابط میان این عوامل با روش دیمتل شناسایی شد. نتایج نشان داد که عواملی همچون حمایت دولت از علم شهروندان، شرایط اقتصادی عامه مردم در منطقه، شرایط سیاسی کشور، تعدد و تنوع خبره در دانشگاه، رسالت دانشگاه، رعایت اخلاق علوم مشارکتی و بودجه دانشگاه عوامل علی هستند و لازم است که سیاستگذاری ها معطوف بر بهبود آنها باشد. عواملی همچون میزان اعتماد عموم به اقدامات و اهداف آن، مشارکت مخاطبان با دانشگاه و تنوع آنها، فرهنگ مشارکت در منطقه، میزان درک عموم از علم و دانش عامه معلول هستند. پیشنهاد می شود که با متمرکز ساختن سیاستگذاری ها در عوامل علی و بهینه سازی اقدامات، رسیدن به نتایج مطلوب تسهیل و تسریع شود.

    کلیدواژگان: علم شهروندان، دانشگاه کارآفرین، دیمتل، فراترکیب
  • امید محمدزاده*، سید هادی مرجائی، ابوعلی ودادهیر، محمدرضا کلاهی صفحات 57-83

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تطبیقی جامعه پذیری دانشگاهی در میان دانشجویان دانشگاه های ایلام بود. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری آن دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه ملی ایلام، دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام در نیمسال اول تحصیلی 98-1397 به تعداد 8541 نفر بودند. از این تعداد و بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 348 نفر به روش نمونه گیری طبقه بندی شده به عنوان حجم نمونه تعیین شد. ابزار استفاده شده پرسشنامه محقق ساخته جامعه پذیری دانشگاهی بود. به منظور تعیین مناسب بودن گویه های این پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی و از نرم افزارAMOS20   و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22 استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، جامعه پذیری دانشگاهی در 5 بعد شامل جامعه پذیری اولیه، جامعه پذیری آموزشی، جامعه پذیری محیطی، جامعه پذیری متاثر از مشغولیت دانشجویی و جامعه پذیری هنجاری و اخلاقی در دانشگاه شناسایی شد. یافته های توصیفی بیانگر آن است که در کل، میزان جامعه پذیری دانشگاهی (جمع پنج مولفه) در میان سه دانشگاه مطالعه شده برابر با 99/2 و در سطح متوسط و مطلوب است. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که بین میزان جامعه پذیری دانشگاهی و ابعاد آن در میان سه نمونه دانشگاهی تفاوت معنادار وجود دارد. یافته ها نشان داد که عملکرد دانشگاه های سه گانه در ایلام بنا بر نوع ماموریت و سنت دانشگاهی و شیوه عملکرد خود در جذب و تربیت دانشجویان و جامعه پذیری آنها تا حدی متفاوت از هم هستند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری دانشگاهی، مطالعه بین دانشگاهی، مطالعه تطبیقی، دانشگاه های ایلام
  • فاطمه رجبیان غریب، سعید محمدزاده*، محمدشریف شریف زاده صفحات 85-111

    هدف تحقیق حاضر توسعه الگوی پیوند دانشگاه و جامعه مبتنی بر رویکرد مسئولیت پذیری اجتماعی در آموزش عالی کشاورزی بود. از روش تحلیل لایه لایه علی برای ترسیم لایه های مختلف الگوی پیوند دانشگاه و جامعه و برای استخراج نشانگرهای هر لایه از روش کیفی پدیدارشناسی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Nvivo10 QSR برای طبقه بندی داده های کیفی و کدگذاری مضامین پدیدار شده در مصاحبه ها استفاده شد. دستاورد این پژوهش تدوین الگوی چندلایه پیوند دانشگاه و جامعه شامل لایه لیتانی با دو زیرلایه پیشرانه ها (درون و برون حوزه ای) و آمادگی ها (ساختاری، محتوایی و زمینه ای)، لایه بافتار اجتماعی با زیرلایه های ارزش های مسئولیت پذیری اجتماعی (ابعاد قانونی، اخلاقی، اجتماعی، زیست محیطی و انسان دوستانه) و سازوکارهای پیوند دانشگاه و جامعه (پیوند آموزشی، پیوند ترویجی، پیوند پژوهشی و فناوری، پیوند کارآفرینی و سازوکارهای توسعه ای)، لایه گفتمانی با عنوان دستاوردها برای دانشگاه با ابعاد توسعه سازمانی و پایداری نهادی- توانمندسازی فردی و حرفه ای و سرانجام، لایه استعاره ها و اسطوره ها با عنوان پیامدها برای جامعه با ابعاد پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی و پایداری زیست محیطی بود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، پیوند دانشگاه و جامعه، مسئولیت پذیری اجتماعی، تحلیل لایه لایه علی
  • داود ملکی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبدالهی، حسن رضا زین آبادی صفحات 113-142

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی پاسخگویی اثربخش دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از رویکرد کیفی نظریه داده بنیاد بود. داده های این مطالعه حاصل مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 25 نفر از مدیران ارشد و میانی مشغول در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بود که با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند. با استفاده از روش های تحلیلی اشتراوس و کوربین، داده ها در سه سطح کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند. بعد از مشخص شدن مقوله محوری (پاسخگویی به ذینفعان) و استفاده از آن برای نزدیک کردن و تشخیص روابط سایر مقوله های اصلی و فرعی، درنهایت، مقوله های شناسایی شده در قالب ابعاد شش گانه الگوی اشتراوس و کوربین شامل عوامل علی (منابع انسانی، علم گرایی در دانشگاه، ایجاد انگیزه در دانشگاه، ارزیابی کیفیت دانشگاه، توسعه بر مبنای نیازسنجی، روند آموزش و یادگیری)، مقوله اصلی (پاسخگویی به دانشجویان، بازار کار و جامعه)، عوامل زمینه ای (سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، جهانی و سیاست ها و برنامه های کلان آموزش عالی)، عوامل مداخله گر (ساختار دانشگاه، تناسب عرضه و تقاضا و امکانات آموزشی و پژوهشی)، راهبردها (جلب مشارکت، تعامل دانشگاه با جامعه، تعاملات برون مرزی و تامین و تخصیص منابع) و پیامدها (مهارت افزایی، ارتقای اجتماعی و فرهنگی دانشجویان، ارتقای کیفی دانشگاه، ارتقای رضایت ذینفعان بیرونی، کاهش فرار نخبگان و ارتقای کارآفرینی) آشکار شدند و سازه های مختلف الگوی پاسخگویی اثربخش دانشگاه آزاد اسلامی را تشکیل دادند.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، اثربخشی، دانشگاه آزاد اسلامی، نظریه داده بنیاد
  • حمیده لطفی*، نفیسه تقی زاده کرمان صفحات 143-170

    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر شرایط کاری بر موفقیت شغلی با نقش میانجی اعتیاد به کار در اعضای هییت علمی دانشگاه فردوسی مشهد بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی با تاکید بر مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری همه اعضای هییت علمی دانشگاه فردوسی مشهد (794 نفر) بودند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 260 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های اعتیاد به کار، شرایط کاری و موفقیت شغلی راسویل (2014) جمع آوری شد. داده ها با دو نرم افزار SPSS و SMART PLS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که در سطح اطمینان 99 درصد، اعتیاد به کار و موفقیت شغلی در میان استادان در سطح بالاتری از میانگین و متغیر الزامات روانشناختی شغل و حمایت اجتماعی در سطح پایین تری از میانگین قرار دارد. همچنین نتایج به دست آمده از مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیر اعتیاد به کار می تواند در رابطه میان محدوده کنترل و تصمیم گیری و موفقیت شغلی نقش میانجی را داشته باشد، اما در رابطه میان حمایت اجتماعی و موفقیت شغلی این نقش را ندارد. نتایج پژوهش مدل تحقیق را مبنی بر تاثیر مثبت و غیرمستقیم کنترل شغلی بر موفقیت شغلی از طریق اعتیاد به کار و تاثیر مثبت و مستقیم کنترل شغلی و حمایت اجتماعی بر موفقیت شغلی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، شرایط کاری، موفقیت شغلی، اعضای هیئت علمی، مدل معادلات ساختاری
  • عادله یراحیان، فریبا نظری* صفحات 171-195

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کیفیت درک شده وبسایت دانشگاهی بر رضایت دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی - پیمایشی از نوع علی بود. جامعه آماری تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز و بر اساس آمار سایت دانشگاه برابر با 4841 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 379 نفر محاسبه و روش نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس (داوطلبانه) تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد. پرسشنامه برای متغیر کیفیت وبسایت با توجه به شاخص های استاندارد ایزو ای ای اس9126 و مولفه های مدل الشمایله (2015) ساخته و برای متغیر رضایت دانشجویان از ابزار هوانگ (2010) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری معادلات ساختاری و از نرم افزار ایموس 23 استفاده شد. نتایج نشان داد که شاخص های برازش مدل در حد مطلوب قرار دارد. آزمون فرضیه ها نشان داد که کیفیت وبسایت دانشگاهی بر رضایت دانشجویان تاثیر دارد. همچنین نتایج آزمون فرضیه های فرعی نشان داد که قابلیت اطمینان، کارایی، قابلیت نگهداری، قابلیت انتقال، طراحی وبسایت، پاسخگویی، سهولت استفاده، دسترسی و حفظ حریم خصوصی به عنوان شاخص های خرد کیفیت بر رضایت دانشجویان تاثیر دارد، ولی این رابطه برای عملیاتی بودن سایت معنادار نیست.

    کلیدواژگان: کیفیت وبسایت، رضایت دانشجویان، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه چمران اهواز
|
  • Seyedeh Maryam Hosseini Largani* Pages 1-28

    The main step in preparing a comprehensive strategic document for the development of an effective curriculum is to recognize the curriculum in Iranian higher education from all its angles for the success of universities, according to the delegated authority regarding the development of curricula. The present study was conducted with the aim of explore the development of curriculum in Iranchr('39')s higher education by means of the grounded theory and the focus group approach. For this purpose, in-depth semi-structured individual interviews with 31 experts were used by purposive sampling with a chain approach. In the focus group panel, in-depth semi-structured group interviews were conducted with 14(N=58) individuals. Based on the paradigm model, the most important causal factors included the development and growth of universities, poor performance in the developing structure, universities and planning committees, weak developing and revision process, and regulations. According to the contextual conditions, the current situation proved the poor performance of universities, lack of sufficient motivation in students, faculty-centered curricula and lack of appropriate and practical framework for development. Interfering factors such as the type of economy that governs society, the situation of its graduates and the labor market, have played an effective role in this delegation. Finally, under the influence of these conditions and factors, effective strategies that will lead to positive consequences at the micro and macro levels of higher education were suggested by experts.

    Keywords: Curriculum Development, Delegation, Higher Education, Grounded Theory
  • Maisam Shirkhodaie*, Mercedeh Pahlavanian Pages 29-55

    Citizen science is a form of public participation research based on public participation that provides multiple benefits to researchers, citizens, policymakers, and society, as well as research and innovation cycles. Literature review indicates that universities have a significant role in management and implementation of citizen science projects. Despite the emphasis on citizen participation in the high level national documents, citizen`s knowledge has not received much attention in Iran. The purpose of this study was to highlight the role of universities in the implementation and promotion of citizen science projects and to provide policy recommendations for the successful implementation of such projects in universities.  This study used a mixed research method. First, using a qualitative approach and the meta-analysis technique, 224 articles published in scientific journals with related keywords were reviewed and finally 30 selected articles were analyzed and the factors affecting the implementation of citizen science in universities were extracted. Then, in quantity stage,  after confirming the factors with the help of 12 experts in the field of participatory sciences, , the relationships between these factors were identified by the DEMATEL  technique. The results showed that matters such as government’s support of citizen science, public economic conditions in the region, political situation in the country, number and diversity of experts in universities, university mission, ethics of participatory sciences and university budget are the causal factors and policies need to focus on improving them. The results also showed that matters such as public trust in the projects and their aims, participation of university constituencies  and their diversity, the participation culture in the region, public understanding of science are the effects. Finally, suggestions were proposed regarding centralization of policy making in the causal factors in order to facilitate the achievement of desired results.

    Keywords: Citizen Science, Entrepreneurial University, DEMATEL, Meta-Synthesis
  • Omid Mohammadzadeh*, Seyed Hadi Marjaei, Abu Ali Vedadir, Mohammad Reza Kolahy Pages 57-83

    The purpose of this research was to comparatively study academic socialization among university students in Ilam. This research was a causal-comparative type and its statistical population(N= 8541) included students studying at Ilam National University, Payam Noor University and Islamic Azad University- Ilam branch in the first semester of 2018-19.  The sample size was determined (n= 348) based on Cochranchr('39')s sampling formula and stratified sampling method. The instrument used was a researcher-made academic socialization questionnaire. In order to determine the appropriateness of questionnairechr('39')s items, confirmatory factor analysis and AMOS20 software were used. The SPSS22 software was applied for data analysis. Based on the results of factor analysis, academic socialization was identified in 5 dimensions including early socialization, educational socialization, environmental socialization, socialization affected by student engagement, and normal and ethical socialization at the university. Descriptive findings indicated that in general, the rate of academic sociability (total of five components) among the three studied universities was equal to 2.99 and at an average and desirable level. The results of variance analysis test showed that there was a significant difference between the academic socialization level and its dimensions among the three sample universities. The findings showed that performances of the three universities in Ilam were somewhat different depending on the type of academic tradition and mission and their ways to attract, educate and socialize students.

    Keywords: Academic socialization, Interuniversity study, Comparative study, Universities of Ilam
  • Fatemeh Rajabian Gharib, Saeed Mohammadzadeh*, Mohammad Sharif Sharifzadeh Pages 85-111

    The purpose of this research was to develop a model for university–community engagement based on social responsibility approach in agricultural higher education. Causal layered analysis was used to draw different layers of university–community engagement model. A qualitative phenomenological method was used to extract indicators for each layer.  The Nvivo10 QSR software was used for data analysis to classify qualitative data and coding themes emerging from interviews. The main result of this research was the codification of a multilayer model of university-community engagement, including; (1) litany layer, containing two subcategory :(a) the subcategory of drivers (inside and outside domains) and (b): the subcategory of readiness (structural, content and context); (2) social causes layer, including two subcategory: (a) subcategory of social responsibility values (including: legal, ethical, social, environmental and humanitarian dimensions) and (b) subcategory of university and community engagement mechanisms (including: educational, extension, research and technology, entrepreneurial, and developmental engagement mechanisms); (3) discourse layer named achievements  for university with dimension organizational development and institutional sustainability-personal and professional empowerment, and (4)  metaphor and myth layer named outcome for society with economic sustainability, social sustainability and environmental sustainability dimensions.

    Keywords: Agricultural Higher Education, University-Community Engagement, Social Responsibility, Causal Layered Analysis
  • Davoud Maleki*, Abdolrahim Navehebrahim, Bijan Abdollahi, Hasanreza Zeinabadi Pages 113-142

    The purpose of present study was to design an effective accountability model for Islamic Azad University by using qualitative grounded theory. The data of this study were the result of semi-structured interviews with 25 senior administrators in Tehranchr('39')s Islamic Azad University branches who were selected by theoretical sampling method.  Using analytical methods of Strauss and Corbin, data were analyzed at three levels of open, axial and selective coding.  After identification of the main component (balanced response to constituencies’ needs) and using it to bring the categories together, expressions and ideas representing the relationships between the main and subcomponents, and finally the revealed components were categorized into  following six dimensions of the paradigm model, with the relationships among them: causal conditions (human resources, science oriented of university,  creating motivation in university , need assessment and targeted academic development, customer oriented, teaching-learning process, university quality assessment), main component (accountability to students, market and society), environmental conditions (political, economic, socio–cultural, technology- global, macro- policy and macro- planning and higher education environments), intervention factors (university structure, university atmosphere, proportion of quantity of demand with supply, scientific and research infrastructure), strategies (participation, interaction of university with society, international interactions, financing and allocation of financial resources), and outcomes (skill development, empowering studentschr('39') moral and cultural development, university qualitative development, achieving the true status of the university,  external constituencieschr('39') satisfaction,  decreasing brain drain, and improving entrepreneurship); and different structures formed the  effective accountability model  in Islamic Azad University.

    Keywords: Accountability, Effectiveness, Islamic Azad University, Grounded Theory
  • Hamide Lotfi*, Nafiseh Taghizadeh Kerman Pages 143-170

    The purpose of this study was to investigate the effect of working conditions on job success by mediating the role of workaholism among faculty members in Ferdowsi University of Mashhad. The research method was descriptive-correlational with emphasis on Structural Equation Modeling. The statistical population included all faculty members of Ferdowsi University of Mashhad (N= 794). Using Morgan table, 260 people were selected by simple random sampling method.  Data were collected through the work- holism, working conditions Questionnaire (DCSQ).  Data were analyzed using SPSS and SMART PLS software. The research results showed that at 99% confidence level, workaholism and job success among professors were higher than average and variable of psychological requirements and social support were lower than average. Also the results of showed that workaholism variable can play a mediating role in the relationship between control range and decision making and, job success, but it does not play a role in the relationship between social support and job success. The results of this study confirmed the research model that suggests positive and indirect effect of job control on job success through workaholism and a positive and direct effect of job control and social support on job success.

    Keywords: Workaholism, Working Conditions, Job Success, Faculty Members, Structural Equation Modeling
  • Adele Yarahian, Fariba Nazari* Pages 171-195

    The purpose of this study was to investigate the effect of perceived quality of university website on graduate studentschr('39') satisfaction in Shahid Chamran University of Ahvaz. The research was applied and in terms of data collection method, it was causal descriptive-survey. The statistical population of the study was all graduate students in Shahid Chamran University of Ahvaz based on the statistics of the universitychr('39')s website which was 4,441 individuals. The sample size was calculated based on Morgan table and 379 people were non-randomly selected through convenience (voluntary) sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The research questionnaire was developed for website quality variable according to ISO 9126 standard indices and components of al-Shamale model (2015).  Huang and Wong (2002) tool was used for studentschr('39') satisfaction variable. Structural Equation Statistical Modeling and Emus software were used for data analysis. The results showed that the fit indices of model were in good order. In addition, testing the hypotheses showed that the quality of the academic website had impact on student satisfaction. Also, the results of sub-hypotheses test showed that micro-quality indices such as reliability, efficiency, maintainability, transferability, website design, and responsiveness, ease of use, accessibility and privacy affect satisfaction. This relationship was not significant for site operation.

    Keywords: Website Quality, Student Satisfaction, Graduate Students, Chamran University of Ahvaz