فهرست مطالب

عصب روانشناسی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1399)

نشریه عصب روانشناسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسیب یارمحمدی واصل*، احد احدی، خسرو رشید، رزیتا امانی صفحات 9-20
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر تحریک فراجمجمه ایی مستقیم مغز (tDCS) بر کاهش علایم اختلال اسکیزوفرنی مزمن بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح ABA بود. جامعه آماری کلیه افراد دارای اختلال اسکیزوفرنی مزمن بستری در مرکز درمان بیماران روانی گشت فومن بود. روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس بود که از بین آنها 6 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش مقیاس علایم مثبت و منفی اسکیزوفرنی (PANSS) و دستگاه تحریک بیرونی مغز به وسیله جریان مستقیم (tDCS) بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اعمال TDCS آندی بر قشر خلفی جانبی پیش پیشانی چپ بر کاهش علایم مثبت، منفی، ازهم گسیختگی و افسردگی افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان گفت تحریک الکتریکی مستقیم با TDCS بر کاهش علایم اسکیزوفرنی موثر بود، بنابراین می توان از این روش در درمان افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی مزمن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تحریک فراجمجمه ایی مستقیم مغز، اسکیزوفرنی، علائم، مزمن
  • مریم رنجبر، سعید حسن زاده*، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 27-42

    پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه توانبخشی مبتنی بر رایانه و بررسی اثربخشی آن بر حافظه فعال، توجه و بازداری پاسخ در کودکان با ضعف کارکردهای اجرایی انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه انتظار بوده است. جامعه آماری شامل23 کودک واجد شرایط، به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و انتظار قرار گرفتند. در همین راستا، در گام نخست به شناسایی نیازها و مولفه های برنامه توانبخشی شناختی به مطالعه و مرور نظام دار پژوهش های موجود پرداخته و در نهایت براساس مبانی نظری و پژوهشی موجود، اقدام به طراحی یک برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای گردید. به منظور بررسی نشانه های ضعف کارکردهای اجرایی از پرسشنامه درجه بندی رفتاری و کارکردهای اجرایی(بریف-فرم والد)، جهت سنجش حافظه فعال برای کودکان از آزمون(حافبک) و برای سنجش توجه دیداری، شنیداری و بازداری پاسخ(IVA-2) استفاده گردید. دانش آموزان به مدت 18 جلسه(45 دقیقه) تحت مداخله قرار گرفتند و گروه انتظار هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده های حاصل از این پژوهش با روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل داده ها پس از حذف اثر پیش آزمون حاکی از اثربخشی برنامه توانبخشی رایانه ای بر عملکرد حافظه فعال، توجه و توجه مستمر بوده است(05/0p≤). با این وجود نتایج تحلیل کواریانس تفاوت معناداری را در آزمون بازداری پاسخ نشان نداده است(05/0≤p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که توانبخشی شناختی رایانه ای به عنوان یک روش مکمل درمانی در کنار سایر درمان ها، در مداخلات مرسوم جهت ارتقاء کارکردهای اجرایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه توانبخشی شناختی رایانه ای، حافظه فعال، توجه، بازداری پاسخ، کارکردهای اجرایی
  • محمدرضا مرادی*، محبوبه کیانی صفحات 43-58
    هدف

    اختلال خواندن یکی از انواع رایج اختلال یادگیری است که به نقص در اکتساب مهارت های خواندن اشاره دارد. هدف این تحقیق بررسی اثربخشی تمرین های عملی عصب روانشناختی بر بهبود کارکردهای اجرایی و دامنه توجه دانش آموزان با اختلال یادگیری خواندن بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. به این منظور از بین  دانش آموزان نارساخوان در شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-99 با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش 30 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش(15 نفر) و کنترل(15 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش چهارم، آزمون عصب شناختی کولیج و آزمون توجه و تمرکز d2 استفاده شد. داده ها به روش تحلیل کواریانس با استفاده از spss-23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش تمرین های عصب روانشناختی بر بهبود کارکردهای اجرایی و دامنه توجه دانش آموزان نارساخوان موثر است(p<0/01). تمرین های عملی عصب روانشناختی می تواند رویکرد درمانی موثری در جهت بهبود کارکردهای اجرایی و دامنه توجه دانش آموزان نارساخوان باشد.

    کلیدواژگان: عصب روان شناختی، کارکردهای اجرایی، اختلال یادگیری خواندن، توجه
  • مریم ابراهیم پور، صدیقه رضایی دهنوی* صفحات 59-72
    مقدمه

    عملکرد حافظه برای ذخیره و کدگذاری اطلاعات، تفکر، استدلال، تحلیل و سازمان دهی، ارزیابی و بازیابی و سایر فعالیت های شناختی و فراشناختی ضروری است، لیکن راهکارهای ارتقاء این سازه در بزرگسالان کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرین های مبتنی بر مهارت های عصب روان شناختی در نرم افزار کاپیتان لاگ بر بهبود عملکرد حافظه بزرگسالان بود.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی (از نوع پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل) انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بزرگسالان 30 تا 60 سال با مشکل در حافظه بودند که به کلینیک های روانشناختی شهر اصفهان، در نیمه اول سال 1398 مراجعه نموده بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از جامعه مذکور بودند که به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار سنجش نسخه سوم مقیاس حافظه وکسلر بود. تمرین های مبتنی بر مهارت های عصب روان شناختی با استفاده از نسخه 2014 نرم افزار کاپیتان لاگ، طی 15 جلسه 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد تمرین های مبتنی بر مهارت های عصب روان شناختی در نرم افزار کاپیتان لاگ بر بهبود حافظه و ابعاد آن شامل آگاهی شخصی در مورد مسایل روزمره وشخصی، کنترل ذهنی، حافظه منطقی، تکرار ارقام رو به جلو و معکوس، حافظه بینایی و یادگیری تداعی ها تاثیر دارد (05/0>p).

    نتایج

    به منظور بهبود عملکرد حافظه بزرگسالان می توان از نرم افزار کاپیتان لاگ استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بزرگسالان، حافظه، نرم افزار کاپیتان لاگ
  • لیلی سیه جانی*، حسین زارع، محمد اورکی، مهدی شریف الحسینی صفحات 71-98
    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین یک برنامه توان بخشی شناختی و بررسی تاثیر آن بر عملکردهای شناختی و رضایت از زندگی در سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف انجام گرفت.

    روش

    در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری شامل کل سالمندان مبتلا به آلزایمر خفیف مقیم آسایشگاه های سالمندان منطقه شمیرانات تهران از زمستان 1397 تا تابستان 1398 است. گروه نمونه شامل 50 نفر با تشخیص آلزایمر خفیف توسط پزشک به روش هدفمند و با غربال گری توسط آزمون معاینه مختصر وضعیت ذهنی(MMSE) به شرط کسب نمره بین 20 تا 25 انتخاب شدند و به روش گمارش تصادفی در دو گروه 25 نفری آزمون و گواه قرار گرفتند. مداخلات شناختی به مدت 20 جلسه، هفته ای دو جلسه و هر جلسه بین 45 دقیقه تا یک ساعت در گروه آزمون انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون های حافظه وکسلر بزرگسالان(WMSQ)، دسته بندی کارت های ویسکانسین(WCST)، توانمندی شناختی سالمندان از تغییرات فردی و رضایت از زندگی در سالمندان(LSI-Z) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد نمرات گروه آزمون در تمام آزمون های شناختی و در شاخص رضایت از زندگی نسبت به گروه گواه افرایش یافته است و نتایج آزمون پیگیری یک ماهه حاکی از ماندگاری اثربخشی این روش بود   .

    نتیجه گیری

    روش توان بخشی شناختی جهت بهبود نقایص شناختی و افزایش رضایت از زندگی در بیماران مبتلا به آزایمر خفیف مفید است و پیشنهاد می شود از این روش به عنوان یک درمان غیردارویی در این بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، عملکردهای شناختی، رضایت از زندگی، سالمندان، آلزایمر خفیف
  • هادی صفری*، شاهرخ مکوند حسینی، پرویز صباحی، علی مالکی صفحات 99-122
    مقدمه

    اختلال نقص توجه /بیش فعالی اختلالی است با نقص در کارکردهای شناختی که آزمون هایی نظیر وکسلر در تشخیص این نواقص کاربرد دارد. اخیرا داده کاوی بر اساس شبکه عصبی در تحقیقات روان شناختی مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش رتبه بندی خرده مقیاس های موثر وکسلر در پیش بینی اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی با تحلیل شبکه عصبی بود.

    روش

    نمونه پژوهش دانش آموزان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهریار بوده و به روش نمونه گیری در دسترس و با مصاحبه بالینی بر اساس معیارهای DSM-5 به تعداد 162 نفر در سال تحصیلی 97-96 انتخاب شدند. نمرات نارسایی توجه، بیش فعالی و نوع ترکیب با تکمیل پرسشنامه سوانسون و نوپلهام توسط معلمان تعیین شده و در نهایت آزمون هوشی وکسلر نسخه چهارم انجام شد. داده ها با روش شبکه عصبی و نرم افزار متلب مورد تحلیل قرار گرفتند. 40 خرده مقیاس به عنوان ورودی شبکه با 40، یک لایه میانی با 42 نورون و یک لایه خروجی به عنوان بهترین الگوی شبکه مشخص شد.

    یافته ها

    در نوع ترکیبی خرده مقیاس های 1- رمزگذاری، 2- ظرفیت حرف با آهنگ، 3- شباهت ها، 4- گزینه ای واژگان تصویری، 5- حذف تصادفی، در بیش فعالی 1- رمزگذاری، 2- حذف تصادفی، 3- ظرفیت فضایی مستقیم،4- فرایند طراحی با مکعب و 5- شباهت ها و در نارسایی توجه1- مفاهیم تصویر 2- شباهت ها 3- نمادیابی، 4- توالی عدد- حرف و 5- محاسبات به عنوان موثرترین خرده مقیاس ها مشخص شدند(05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد شبکه عصبی روش توانمندی در پیش بینی اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی است و برخی خرده مقیاس های وکسلر در شناسایی نواقص شناختی این افراد از بقیه برتر بوده است.

    کلیدواژگان: نارسایی توجه، بیش فعالی، مقیاس هوشی وکسلر، تحلیل شبکه عصبی
  • اسکندر فتحی آذر، آرش مانی، یوسف ادیب، زهرا شریفی* صفحات 123-142
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه درسی علوم عصبی شناختی در بهبود کارکردهای اجرایی و حافظه فعال دانش آموزان مقطع ابتدایی با اختلال یادگیری ریاضی در شیراز صورت گرفت.

    روش

    روش تحقیق نیمه تجربی است. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه دانش آموزان دارای ناتوانی در یادگیری ریاضی از کلاس دوم تا ششم ناحیه 2 و 4 شهر شیراز است. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده، سی و یک دانش آموز به طور تصادفی انتخاب و سپس به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آموزش در گروه کنترل براساس سبک تدریس سنتی و آموزش در گروه آزمایش براساس الگوی برنامه درسی علوم اعصاب شناختی انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت بین میانگین نمرات حافظه فعال در پس آزمون بعد از کنترل پیش آزمون و در دو گروه آزمایش و کنترل برابر بود با 740/8. و Fبرابر با 144/26 با سطح معناداری P≤0.001  و این، نشان می دهد که این تفاوت، با کنترل پیش آزمون معنادار است. در بخش کارکردهای اجرایی میانگین نمرات برابر شد با 337/205 و مقدار F هم 94/2 به دست آمد. کشش(Trend) به سمت اثربخشی مداخله بوده است ولی از لحاظ آماری تفاوت معنی داری مشاهده نشده است. بنابراین می توان گفت که مداخله تاثیر مثبت و معناداری بر حافظه فعال و تاثیر غیرمستقیمی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان داشته است.

    نتیجه گیری

    مداخلات علوم اعصاب شناختی با توجه به برجسته کردن مهارت های اساسی یادگیری ریاضی می تواند یک روش موثر در بهبود ناتوانی یادگیری ریاضی باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، علوم اعصاب شناختی، کارکردهای اجرایی، حافظه فعال، ناتوانی یادگیری، ریاضیات، دوره ابتدایی
|
  • Mosayeb Yaarmohammadi Vasel *, Ahad Ahadi, Khosro Rashid, Rozita Amani Pages 9-20
    Introduction

    The purpose of this study was to evaluate the effect of Trancranial Direct Current Stimulation (TDCS) on reducing positive and negative symptoms in chronic schizophrenia.

    Method

    The method of this study was quasi-experimental with ABA design. The statistical population was all people with chronic schizophrenia who were admitted to the Fouman Patient Psychiatric Treatment Center. Purposeful and accessible sampling method was used among which 4 people were selected randomly. To collect statistical data research of Positive and Negative Symptoms inventory and transcranial Direct Current Stimulation Instrument (TDCS) has been used.

    Findings

    The results showed that anodic tDCS application on the left dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) had a positive effect on decreasing positive, negative, and depression symptoms in people with schizophrenia disorder.

    Conclusions

    In general, it can be said that was effective transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) in reducing the symptoms of schizophrenia, so this method can be used in the treatment of people with chronic schizophrenia disorder.

    Keywords: Transcranial direct brain stimulation, tDCS, Schizophrenia, Symptoms, chronic
  • Maryam Ranjbar, Saeid Hassanzadeh *, Aliakbar Arjmandniya Pages 27-42
    Objective

    This study was to develop and efficacy of Working Memory, Attention, and Inhibition in children with executive dysfunction.

    Method

    In this semi-experimental study (pretest-posttest with the control group) design, 23 students with Executive dysfunction were selected using the non-random purposive sampling method and randomly divided into the experimental and control groups. In order to identify the needs and components of the Cognitive Rehabilitation Program, a systematic review of the existing research was carried out and finally, based on the existing theoretical and research foundations of the computerized Cognitive Rehabilitation Program. The executive function training program was performed in 18 sessions (45 minutes) using the computerized training program in the experimental group. Behavior Rating Inventory of Executive Function (BRIEF) was used to assess executive dysfunction, the HAFBAK Tests were used to assess the working memory, and using the IVA test to assess attention. Also, an analysis of covariance was used to examine the effectiveness of an intervention.

    Results

    The results showed that after the intervention program, the improved working memory and attention (p < 0/05). Instead, no significant differences were observed in inhibition between the two groups after the intervention (p < 0/05).

    Conclusion

    Therefore, computerized cognitive rehabilitation, as a complementary therapeutic approach along with other therapies, can be used in conventional interventions to enhance executive functions.

    Keywords: Computerize Cognitive Training, Working memory, Attention, Response control, Executive Function
  • Mohammad Reza Moradi *, Mahboobeh Kiany Pages 43-58

    Aim one type of learning disorder is Dyslexia which refers to the defect in the acquisition of a person's reading skills. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Neuropsychological Practical exercises on Improving executive functions and attention span in Students with Dyslexia.

    Method

    this semi experimental study carried out with pre-test post-test design with control group. Accordingly, using the purposive sampling method, from among dyslexic students of the fourth grade primary schools in Isfahan in 2019-2020, 30 students were selected regarding assigned inclusion criteria and then, and they were assigned randomly into experimental (15participants) and control(15 participants) groups. For data collection, the fourth edition of the Wechsler Intelligence Scale for children (WISC-IV), Neurological questionnaire of Coolidge and Test of Attention & Concentration were used. Data were analyzed using MANCONA and using SPSS software version 23. Data analysis showed that Neuropsychological Practical exercises is effective in improving executive functions and attention span of dyslexic students (p < 0.01).

    Conclusion

    Neuropsychological Practical exercises can be an effective therapeutic approach to improve the executive functions and attention span of dyslexic students.

    Keywords: Neuropsychological, Executive Functions, reading learning disability, Attention
  • Maryam Ebrahimpour Broujeni, Sedigheh Rezaei Dehnavi * Pages 59-72
    Aim

    Memory function is essential for storing and coding information, thinking, reasoning, analysis and organization, evaluation and retrieval, and other cognitive and metacognitive activities, but strategies for improving this structure have received less attention in adults; Therefore, the aim of the present study was to investigate the effectiveness of exercises based on psychological neurological skills in Captain Log's software on improving adult memory function.

    Method

    This study was conducted by quasi-experimental method (pretest-posttest and control group). The statistical population of the study included all adults aged 30 to 60 with memory problems who had referred to psychological clinics in Isfahan in the first half of 2019. The research sample consisted of 30 people from the mentioned community who were selected through convinced sampling and randomly were displaced into two experimental groups (n= 15) and control (n= 15). Assessment’s instrument was Wechsler Memory Scale. Exercises based on psychoneurological skills were performed on Captain Lag during 15 sessions of 60 minutes using the 2014 version of Captain Log's software.

    Results

    The results of covariance analysis showed efficacy of exercises based on neuropsychological skills in Captain Log's software on memory improvement and its dimensions include personal awareness of daily and personal issues, mental control, logical memory, repetition of forward and reverse numbers, visual memory and memory. Associations have an effect (p <0.05). This method did not affect the awareness of the time and place (orientation) of adults.

    Conclusion

    In order to improve the performance of adult memory, you can use Captain Log software.

    Keywords: Adults, memory, Captain Log software
  • Lily Siahjani *, Hossein Zare, Mohammad Oraki, Mahdi Sharifolhoseyni Pages 71-98
    Aim

    The main aim of the present research was to compile a cognitive rehabilitation program and study its efficacy on cognitive functions and satisfaction of life in the erderly with mild Alzheimer’s.

    Methods

    The research method of this study was a Quasi-experimental method with pretest-posttest designs with control group with one month follow-up. Statistical population was all the elderly with mild Alzheimer's living in the elderly residential care centers in Shemiranat in Tehran provinc, in winter of 2018-2019 and spring and summer of 2019. The sample included 50 participants with mild Alzheime's by the physician's diagnosis and getting score between 20-25 in Mini-Mental State Examination(MMSE) meeting the other inclusion criteria of this study, was selected through purposive sampling and then the participants were assigned in experimental(25 patients) and control group(25 patients) by random assignment technique. The experimental group trained 45 minutes-1 hour twice a week for 20 sessions of cognitive rehabilitation intervention. Training of the control group was postponed for the another time. Data were collected by Wechsler Memory Scale Questionnaire(WMS-Q), Wisconsin Card Sorting Test(WCST), Cognitive Empowerment of the Elderly of Individual Changes Questionnaire(CEEIC-Q) and Life Satisfaction Index-Z(LSI-Z) in the elderly. The data were analyzed through repeated measures analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that scores in(WMS-Q),(WCST),(CEEIC-Q) and(LSI-Z) had significant increase in the experimental group and fowllow-up showed These effects were maintained for one month.

    Conclusion

    it can be concluded that cognitive rehabilitation was useful for repairing cognitive impairments and improving life satisfaction in the elderly with Alzheime's and it is recommended to use this technique as a non-pharmacological treatment in these patients.

    Keywords: cognitive rehabilitation, Cognitive functions, Life Satisfaction, elderly, mild Alzheimer's
  • Hadi Safari *, Shahrokh Makvand Hosseini, Parviz Sabahi, Ali Maleki Pages 99-122
    Aim

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder is a disorder with cognitive impairment that standardized tests such as Wechsler use to diagnose these defects. Recently, neural network research has received special attention in psychological research. The aim of this study was to rank Wechsler's effective fourth and integrated subscales in predicting this disorder by neural network method.

    Method

    The research sample was the students who referred to Shahriar Counseling Centers and were selected by the sampling method and 162 people were selected by clinical interview based on DSM5 criteria in the academic year of 1996-97. Attention Deficit Hyperactivity, Hyperactivity, and Combination Scores were determined by teachers by completing the Swanson and Neupleham questionnaire, and finally the Wechsler Intelligence Test was performed in the fourth version. The data were analyzed by neural network and MATLAB software. 40 subscales were identified as network inputs with 40, an intermediate layer with 42 neurons, and an output layer as the best network pattern.

    Finding

    In the combined type of subscales 1-complete the picture, 2-Capacity of letter-to-song, 3-Similarities, 4- Options of visual vocabulary, 5-Accidental deletion, In the type of hyperactivity 1- complete the picture, 2-Deletion Random, 3- Direct spatial capacity, 4- Cube design process and 5- Similarities, in the type of failure, attention 1-picture concepts 2-Similarities 3- Symbolism, 4- Number-letter sequence 5- Calculations of the most effective subscales Were(P <0.05).

    Results

    The results showed that neural networking is a method capable of predicting attention deficit / hyperactivity disorder, and some of Wechsler's subscales are superior to others in identifying cognitive impairments.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Wechsler Intelligence Scale, Neural Network Analysis
  • Eskandar Fathiazar, Arash Mani, Youef Adib, Zahra Sharifi * Pages 123-142
    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of a Cognitive Neuroscience Curriculum on improving executive functions and working memory in elementary students with mathematical learning disorder in Shiraz.

    Methods

    The research method is quasi-experimental. The statistical population of this study includes all students with math learning disabilities from Grades two to six in Shiraz District 2 and 4. Using simple random sampling, Thirty-one students were randomly selected and then randomly assigned to experimental and control groups. Training in the control group was based on the traditional teaching style and the curriculum patterns that were implemented. The training in the experimental group was based on a cognitive neuroscience curriculum model.

    Results

    Findings showed that the difference between the mean scores of working memory in the post-test after pre-test control and in the experimental and control groups was equal to 8.740. And F equals 264/26 with a significance level of P≤0.001 and this shows that this difference is significant with pre-test control. In the executive functions section, the average score was 205.337 and the value of F was 2.94. There was a trend towards the effectiveness of the intervention, but no statistically significant difference was observed. Therefore, it can be concluded that the intervention had a positive and significant effect on working memory and an indirect effect on students' executive functions.

    Conclusions

    Cognitive neuroscience interventions can be an effective way to improve math learning disabilities by highlighting basic math learning skills.

    Keywords: Curriculum, Neuroscience, Executive Functions, Working memory, learning disabilities, Mathematicsaz, elementary school