فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، بهار 1400)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد ساویز اسدی لاری، فریبرز جولای*، رضا توکلی مقدم، جعفر رزمی صفحات 471-492

    مفهوم تخلیه و بارگیری کانتینرها در بنادر کانتینری به منظور تخلیه و بارگیری، تحت عنوان تخصیص کانتینر مطرح می‏شود. در این تحقیق فرض گردیده‏است که کانتینرها بین بخشهای مختلف بندر انتقال می‏یابند و باید بین بخشهای موجود بندر جهت انتقال تخصیص یابند. تخصیص به گونه‏ای صورت می‏گیرد که هزینه‏‏ها حداقل گردد. برای داشتن یک مدل‏سازی مناسب و کارآمد رابطه بین بخشهای مختلف نوشته شده‏است. در این مقاله مساله تخصیص کانتینرها به کشتی ها ، محوطه ها ،گمرک ها ، سرزمین اصلی و جرثقیل به صورت مجزا مورد بررسی قرار می گیرد . همچنین مساله تخصیص کشتی ها به اسکله ها نیز مورد مطالعه قرار می گیرد ؛ در هر دو قسمت زمان حمل و ظرفیت محوطه ها به صورت محدودیت در مساله اعمال گردیده است . به علت NP-Hard بودن مساله به دست اوردن جواب بهینه در زمان معقول امکان پذبر نیست. پس از مدلسازی ریاضی، بعلت پیچیدگی مساله ، برای حل از دو الگوریتم ابتکاری استفاده شده است . اولین الگوریتم با روش ازدحام ذرات تخصیص کشتی ها به اسکله ها را انجام می دهد و پس از آن الگوریتم دوم با روش ژنتیک تخصیص کانتینرها به قسمت های مختلف را انجام می دهد . در نهایت تجزیه و تحلیل و مقایسه الگوریتم پیشنهادی انجام می شود. نتایج محاسبات نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی دارای کارایی بسیار بالایی در عمل و در دنیای واقعی می باشد .

    کلیدواژگان: تخصیص کانتینرها، تخصیص کشتی ها، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم ازدحام ذرات
  • مهدی فلاح تفتی*، آرمان قدوسی صفحات 493-511
    بزرگراه های چهار خطه بخش عمده ای از شبکه راه های برون شهری ایران را شامل می شوندو ظرفیت یک پارامتر مهم در بررسی شرایط و وضعیت ترافیکی آنها بویژه با در نظر گرفتن شرایط و رفتار رانندگی حاکم بر آنها در این کشور می باشد. هدف از این تحقیق، مقایسه عملکرد مدلهای برآورد ظرفیت ارایه شده توسط آیین نامه های تعدادی از کشوهای دیگر که برای تحلیل ظرفیت بزرگراه های ایران نیز کم و بیش مورد استفاده قرار گرفته اند، توسعه مدلهای جدید برای پیش بینی ظرفیت در صورت لزوم و بالاخره، شناسایی پارامترهای موثر بر ظرفیت این نوع راه ها بوده است. برای این منظور در یک مطالعه تجربی، اطلاعات ترافیکی، هندسی و محیطی مربوط به 32 سایت مناسب از بزرگراه های چهار خطه کشور جمع آوری و در تحلیل ظرفیت این نوع راه ها مورد استفاده قرار گرفتند. بررسی و مقایسه نتایج حاصله با داده های میدانی نشان داد که نتایج حاصله از آیین نامه های کشورهای آمریکا، آلمان و اندونزی از دقت کمی برخوردار است. نتایج به دست آمده از توسعه دو مدل پیش بینی ظرفیت شبکه عصبی و رگرسیون خطی نشان داد که این دو مدل به ترتیب نتایج دقیق تری را نسبت به این آیین نامه ها ارایه می دهند همچنین نتایج حاصله از تحلیل اطلاعات جمع آوری شده نشان داد که عرض سواره رو ، اصطکاک جانبی ناشی از فعالیتهای مجاور راه و میزان تند و طولانی بودن شیب طولی، تاثیرگذارترین عوامل بر ظرفیت این نوع راه ها می باشند. از مدلهای ساخته شده، برای تحلیل ظرفیت بزرگراه های چهار خطه برون شهری ایران می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ظرفیت راه ها، ظرفیت بزرگراه های چهار خطه، مدلهای پیش بینی ظرفیت، مدل رگرسیونی خطی چندگانه، مدل شبکه عصبی
  • فرشید رضا حقیقی*، آرمین امیرسلیمانی، عباس شیخ فرد صفحات 513-527
    تابلوهای پیام متغیر (VMS) از جمله تجهیزات کنترل ترافیک هستند که به منظور ارایه اطلاعات به رانندگان در طول مسیر مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل به وجود آمدن شرایطی مانند افزایش یافتن نقش اجتماعی راه ها در مسیرهای بین شهری و به وجود آمدن اجتماعات کوچک در اطراف آن و هم چنین سرعت بالای وسایل نقلیه در این نواحی و کاهش ایمنی، این تحقیق به دنبال استفاده از نوع خاصی تابلوی پیام متغیر به منظور تاثیرگذاری بر کاهش سرعت وسایل نقلیه در یکی از محورهای واقع در استان مازندران می باشد. در این پژوهش برداشت های سرعت وسایل نقلیه برای بررسی میزان تاثیرگذاری تابلوی پیام متغیر در کاهش سرعت رانندگان، در دو فاز قبل و بعد از اجرای تابلو به وسیله سنسورهای ثبت سرعت که برای این پژوهش ساخته شد، انجام گرفت. بدین منظور دستگاهی ساخته شد که شامل سنسورهای ثبت سرعت مادون قرمز (PIR) می باشد که با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا به صورت وایرلس به تابلو متصل بوده و سرعت وسایل نقلیه عبوری از مقابل هر جفت سنسور به صورت آنلاین روی نمایشگر تابلوی پیام متغیر به راننده وسیله نقلیه نشان داده می شود. میزان تاثیر تابلوی پیام متغیر با استفاده از بررسی در تغییر سرعت میانگین و سرعت 85 درصد با در نظر گرفتن سرعت وسایل نقلیه در مکان های مختلف مانند سرعت وسایل نقلیه 50 متر، 30 متر، 20 متر قبل از تابلو، همان مقطع محل نصب تابلو و سرعت وسایل نقلیه 20 متر و 50 متر  بعد از تابلو اندازه گیری شد. با توجه به نتایج بدست آمده، سرعت میانگین مطالعات بعد در حالت های 20 متر قبل از تابلو، 30 متر قبل از تابلو، 50 متر قبل از تابلو، همان مقطع محل نصب تابلو، 20 متر بعد از تابلو و 50 متر بعد از تابلو نسبت به سرعت های میانگین در مطالعات قبل به ترتیب 7، 3/11، 11، 5/6، 7/3، 6/3، 5/3 درصد کاهش داشتند. هم چنین سرعت 85 درصدی که به عنوان سرعت عملکردی در نظر گرفته می شود، در حالت های 20 متر قبل از تابلو، 30 متر قبل از تابلو، 50 متر قبل از تابلو، در همان مقطع محل نصب تابلو، 20 متر بعد از تابلو و 50 متر بعد از تابلو به ترتیب 6، 7، 7، 4، 3، 3، 3 کیلومتر بر ساعت کاهش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: تابلوی پیام متغیر، کنترل سرعت، سنسور ثبت سرعت، کنترل ترافیک، اینترنت اشیا
  • حسن زیاری*، برات مجردی، محمدرضا محمد علیها، مجید جبالبارزی صفحات 529-541

    مهم ترین خرابی روکش های آسفالتی، ترک انعکاسی می باشد به طوری که هرساله هزینه های هنگفتی صرف تعمیر و نگهداری روسازی ها در اثر وقوع این نوع ترک شود. مهم ترین عامل ایجاد ترک های انعکاسی، بارگذاری مودهای کششی-برشی ناشی از عبور وسایل نقلیه می باشد. در این نوشتار، یک رویه آسفالتی چند لایه که دارای یک ترک انعکاسی است، به صورت عددی مورد تحلیل قرارگرفته و عمر خستگی، مسیر رشد ترک و ضریب شدت تنش موثر آن تعیین می شوند. تاثیر مدول الاستیسیته روکش، ضخامت روکش، مدول الاستیسیته آسفالت اولیه و ضخامت آسفالت اولیه مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی مقادیر عمر خستگی روسازی به ازای مقادیر مختلف ضخامت روکش نشان می دهد با افزایش ضخامت از یک مقدار مشخص، عمر خستگی روسازی به صورت ناگهانی افزایش می یابد. همچنین با افزایش مدول الاستیسیته آسفالت اولیه، سرعت گسترش ترک انعکاسی درمراحل اولیه افزایش می یابد ولی با افزایش طول ترک انعکاسی، سرعت رشد ترک کاهش می یابد. بعلاوه نشان داده شد که مدول الاستیسیته روکش آسفالتی، بیشترین تاثیر را بر عمر خستگی روسازی دارد.

    کلیدواژگان: ترک انعکاسی، روکش آسفالتی، ضرایب شدت تنش، سرعت شکست
  • نجمه نیسانی سامانی*، رضا آقا طاهر صفحات 543-559

    روابط مکانی میان خودرو و اشیا مورد علاقه او در طی یک مسیر حمل و نقل شهری، یکی از مهمترین پارامترهایی است که مشخص می کند یک شی تا چه اندازه با کاربر متحرک مرتبط است.چالش اصلی آن است که در مدلهای موجود عدم قطعیت ناشی از نحوه درک کاربر از محیط و همچنین موقعیت، جهت و سرعت کاربر لحاظ نمی شود. همچنین تاکنون برای کاربر متحرک مدلهای نقطه ای و یا بازه ای تعریف شده است که عموما آزادی عمل در حرکت کاربر را محدود می کند.  مقاله حاضر چهارچوب نوینی را با استفاده از فازی سازی روابط مکانی ارایه می دهد. هدف از این پژوهش ارایه یک چهارچوب انعطاف پذیربصورتی است که اشیا مرتبط با کاربر را با توجه به موقعیت، جهت و سرعت حرکت کاربر معرفی نماید. نوآوری اصلی این مقاله تعریف یک مدل داده انعطاف پذیرفازی و سفارشی سازی روابط موجود در حساب تکه های متصل به منظور معرفی اشیا مرتبط مکانی بر اساس موقعیت، سرعت و جهت کاربر است. در این روش مدل داده بر اساس ویژگیهای کاربر متحرک با استفاده از یک وسیله نقلیه با سرعت و جهت مشخص در یک محیط شهری طراحی و ایجاد شد. نکته قابل توجه آن است که تعداد روابط مکانی موجود از 8 رابطه به 5  بر اساس اصول سفارشی سازی و ایجاد فضای حساب کلان تقلیل یافته است. این امر علاوه بر آنکه زمان اجرای الگوریتم را کاهش و کارآیی سیستم را افزایش داده، از ارایه اطلاعات مشابه به کاربر کاسته و توانایی تصمیم گیری فرد را ارتقا داده اند. همچنین فازی سازی موقیعت و روابط مکانی انعطاف پذیری وکارایی مدل را در یافتن اشیا مرتبط افزایش داده است. روش پیشنهادی در سناریوی هدایت گردشگر در مناطق 3،6 و11 تهران پیاده سازی شد. مراکز مختلف گردشگری همان نقاط مورد علاقه کاربر هستند که با کاربر متحرک از لحاظ مکانی مرتبط هستند و در حین حرکت توسط مدل طراحی شده بصورت پویا به کاربر معرفی می شوند. صحت سنجی نتایج حاصل دقت 7/92 درصدی و رضایتمندی 52/91 درصدی را خاطر نشان می سازد.

    کلیدواژگان: سیستمهای کاربر- محور، روابط مکانی، حساب تکه های متصل، سفارشی سازی، منطق فازی
  • حسن طاهرخانی*، فرید نوریان، حسین بیات صفحات 561-585
    این مطالعه به بررسی تاثیر استفاده از روغن موتور ضایعاتی بر روی برخی از خصوصیات بتن آسفالتی گرم حاوی درصدهای مختلفی از خرده آسفالت بازیافتی پرداخته است. روغن موتور ضایعاتی  در درصدهای مختلف وزنی 0، 5، 10 و 15 (نسبت به وزن قیر) به مخلوط بتن آسفالتی گرم، که در آن 25، 50 و 75 درصد از سنگدانه ها با خرده آسفالت بازیافتی جایگزین شده است، افزوده شد. خصوصیات حجمی، استقامت، روانی و نسبت مارشال و خزش دینامیکی جهت بررسی شیارشدگی مخلوط ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان داد که افزودن خرده آسفالت بازیافتی درصد فضای خالی را افزایش می دهد، اما افزودن روغن ضایعاتی باعث کاهش درصد فضای خالی می شود. همچنین، با افزودن خرده آسفالت بازیافتی نسبت مارشال کاهش پیدا می کند و برای مخلوط های با 75 و 50 درصد خرده آسفالت بازیافتی با افزودن روغن نسبت مارشال افزایش پیدا می کند. نتایج ازمایش خزش نشان داد که مخلوطهای حاوی خرده آسفالت دارای مقاومت به شیار شدگی بیشتری از مخلوط کنترل ساخته شده با مصالح بکر می باشد.  همچنین، با افزایش روغن موتور ضایعاتی مقاومت به شیار شدگی کاهش می یابد. به علاوه، در مخلوط های آسفالتی با مقدار یکسان از خرده آسفالت بازیافتی، از نظر شیارشدگی، استفاده از 10 درصد روغن موتور ضایعاتی بهترین عملکرد را نسبت به سایر مقادیر روغن نشان داد. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق و با هدف به کارگیری بیشترین مصالح ضایعاتی، می توان مخلوط حاوی 75 درصد آسفالت بازیافتی و حدود 13% درصد روغن موتور ضایعاتی را به عنوان مناسب ترین ترکیب در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: خرده آسفالت بازیافتی، روغن موتور ضایعاتی، نسبت مارشال، خزش دینامیکی
  • سبا غفاری، روزبه دبیری* صفحات 587-608
    در صورتیکه طرح مسیر راه بگونه ای ارایه شده باشد که از مناطقی با لایه های خاکی ضعیف و مساله دار عبور نماید یا منابع قرضه در فاصله دور از محدوده اجرای پروژه باشد، جهت ساخت لایه های روسازی راه و بویژه لایه خاک بستر که بعنوان پی بدنه راه موسوم است بایستی عملیات تثبیت انجام گیرد. روش های تثبیت خاک عموما به دو بخش شیمیایی و فیزیکی تقسیم می گردد و از مصالح ژیوسنتتیک نیز بدین منظور استفاده می شود. امروزه از مواد با اندازه نانو نیز جهت بهسازی خصوصیات ژیوتکنیکی و مقاومتی خاک بهره گرفته می شود. هدف از تحقیق حاضر، امکان کاربرد مخلوط ذرات نانو رس و الیاف پلی پروپیلن در خاک رس منطقه جزیره اسلامی در نزدیکی دریاچه ارومیه جهت ساخت لایه های روسازی در بدنه راه است. در مرحله اول، ذرات نانو رس با درصدهای 5 و 10 درصد با خاک مورد مطالعه افزوده شده و عمل آوری به مدت های 7، 14 و 28 روز انجام گرفته است. در مرحله دوم، الیاف پلی پروپیلن با درصدهای 4/0، 8/0 و 6/1 با خاک رس مخلوط گردیده است. در مرحله سوم، مقدار بهینه الیاف پلی پروپیلن با ذرات نانو رس مخلوط شده و سپس به نمونه خاک مورد مطالعه اضافه گردیدند و فرایند عمل آوری مشابه مرحله اول تکرار شده  است. جهت انجام تحقیق از آزمون های آزمایشگاهی تراکم، تک محوری، برش مستقیم و نسبت باربری کالیفرنیا (CBR) در دو حالت خشک و اشباع براساس استاندارد ASTM  استفاده گردیده و میزان درصد تورم  در نمونه های اشباع اندازه گیری شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد حالت بهینه، ترکیب 5 درصد نانو رس به همراه 8/0 درصد الیاف پلی پروپیلن با مدت زمان عمل آوری 28 روزه می باشد. زیرا این شرایط باعث بهبود شرایط تراکم پذیری، افزایش توانایی باربری، مقاومت برشی و کاهش میزان تورم و افزایش حجم در مصالح بهسازی شده گردیده است.
    کلیدواژگان: رس، نانو رس، روسازی راه، الیاف پلی پروپیلن، لایه خاک بستر
  • رضا صنایعی، علیرضا وفائی نژاد*، جلال کرمی، حسین آقامحمدی زنجیرآباد صفحات 609-627

    این مطالعه مدل سازی بهینه، داده های سوانح ترافیکی زمانمند را در مقیاس روزانه برای محور کرج قزوین به عنوان یکی از محورهای حادثه خیز ایران در طی سال های 1388 تا 1392 با دو روش سری زمانی و شبکه عصبی مصنوعی برمبنای سیستم اطلاعات مکانی بررسی می نماید. الگوهای زمانی مخاطرات جاده ای، با در نظر گرفتن مولفه هایروند و دوره ای، نوع و مرتبه مدل، توابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزیی، داده های سوانح ترافیکی زمانمند (حجم نمونه 1097 حادثه) به دست آمده است. درروش پیشنهادی اول میزان وابستگی حوزه زمان و مرتبه مدل زمانی محاسبه شده است و درروش دوم معماری های مختلف از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه جهت تعیین بهینه ترین عملکرد تشخیصی پیاده سازی گردید. برای ارزیابی شبکه نیز شاخص های مشخصه، ضریب تبیین و صحت مورداستفاده قرار گرفت و برای محاسبات دو مدل در سناریوهای مختلف از نرم افزار ARCGIS و مطلب استفاده شده است. بر اساس نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی با مقدار ضریب تبیین  و خطای جذر میانگین مربعات 10.71 می تواند نرخ رخداد حوادث روزانه را تااندازه ای بهتر از روش سری زمانی و خودهمبستگی جزیی با مقدار ضریب تبیین  و خطای جذر میانگین مربعات 14.31 برآورد کرد. لازم به ذکر است، ارایه مدل داده های سوانح ترافیکی با مدل شبکه عصبی مصنوعی و خودهمبستگی جزیی در مقیاس روزانه، تاکنون در تحقیقات و مطالعات مشابه‏ مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: سامانه های اطلاعات مکانی، سری زمانی، سوانح ترافیکی، شبکه عصبی مصنوعی، ضریب خودهمبستگی جزئی
  • ریحانه سادات شاهنگیان*، فاطمه امینی صفحات 629-647

    مطالعات نشان می دهد که افزایش خدمات آنلاین با ایجاد تغییر در رفتار سفر مردم بر وضعیت خدمت رسانی در سیستم حمل ونقل اثرگذار است. سفر خرید به عنوان یکی از اهداف اصلی سفر موضوع تعداد زیادی از مطالعات است و با افزایش خرید آنلاین تمرکز مطالعات بر آثار وجود امکان این نوع خرید بر رفتار سفر افراد افزایش یافته است. با توجه به دسته بندی معمول سفرهای با هدف خرید به سفرهای جستجو برای کالا و سفر خرید کالا، پژوهش حاضر  با هدف شناسایی عوامل موثر بر جستجو و خرید آنلاین کالاهای دیجیتال در شهر تهران به بررسی اثر متغیرهای مختلف اجتماعی- اقتصادی، استفاده از اینترنت، نوع و قیمت کالای دیجیتال مورد نظر افراد و اطلاعات مربوط به سفر خرید، بر مطلوبیت جستجو و خرید آنلاین پرداخته است. همچنین اثرگذاری سه عامل تخفیف در قیمت، هزینه ارسال و زمان تحویل کالا را با سناریوهایی آزموده است. نمونه مورد استفاده شامل 324 پرسشنامه آنلاین است و از مدل لوجیت دوگانه برای مدلسازی استفاده شده است.نتایج نشان می دهد که مجموعه ای از خصوصیات اجتماعی- اقتصادی، در کنار خصوصیات فروش آنلاین بر هر دو انتخاب انجام/ عدم انجام سفر برای جستجو و خرید کالا اثرگذار است. در مدل های دوگانه جستجو و خرید آنلاین، متغیرهای تعداد خوروی شخصی خانوار، ده درصد تخفیف در قیمت کالا و میزان درآمد خانوار 2 تا 5 میلیون تومان دارای تاثیر مثبت هستند. همچنین متغیرهای پرداخت هزینه ارسال توسط مشتری و تحویل کالا در فاصله زمانی بیش از دو روز کاری دارای علامت منفی در مدل ها هستند.

    کلیدواژگان: جستجوی آنلاین، خرید آنلاین، مدل های انتخاب گسسته، مدل لوجیت دوگانه، هدف سفر خرید
  • عمادالدین خرازیان، ایمان آقایان، عبدالاحد چوپانی*، عباس محمدی صفحات 649-667

    ازآنجا که ظرفیت راه ها معمولا برحسب خودروی سواری بیان می شود، بایستی جریان ترافیکی مختلط شامل انواع وسیله نقلیه به جریان همگن (بر حسب خودروی سواری) تبدیل گردد و این کار با استفاده از ضرایب همسنگ سواری امکان پذیر هست. مروری بر مطالعات پیشین، نشان داد ضریب همسنگ برای تقاطعات چراغ دار به تفکیک رژیم جریان تعیین نشده؛ از شاخص تاخیر که شاخص عملکرد و سطح سرویس تقاطعات چراغ دار است استفاده نشده؛ ضریب همسنگ عدد ثابتی درنظر گرفته شده و تاثیر عوامل موثر بر ضریب همسنگ بررسی نشده است. هدف این پژوهش، تعیین ضریب همسنگ سواری اتوبوس های عبوری از تقاطعات درون شهری در سه رژیم زیر اشباع، فوق اشباع، و اشباع (یا نزدیک به اشباع) با استفاده از شاخص تاخیر و بررسی عوامل موثر بر ضریب همسنگ سواری است. برای مطالعه موردی، پنج تقاطع در شهر مشهد انتخاب و برای محاسبه تاخیر از روش آیین نامه ظرفیت راه ها  (HCM2016) استفاده شد. نتایج نشان می دهد در رژیم اشباع، به دلیل ناپایداری جریان، ضریب همسنگ بیشترین مقدار را داراست و  در رژیم زیر اشباع به دلیل آزادی عمل خودروهای سواری و خودداری آنها از قرارگیری در پشت اتوبوس، ضریب همسنگ اتوبوس کمی بیشتر از 1 و د رحد یک خودروی سواری است. مقدار ضریب همسنگ  به ازای سناریوهای  مختلف حجم تردد، درصد خودروهای سنگین، و نسبت سبز محاسبه گردید و سه مدل خطی برای هر کدام از رژیم های جریان ارایه گردید. ضریب همسبتگی این مدل ها بسیار خوب و بالاتر از 85/0 است. به ترتیب عوامل حجم تردد و نسبت سبز تاثیرگذارترین متغیرها بر ضریب همسنگ هستند.

    کلیدواژگان: تقاطعات چراغ دار، رژیم جریان، اشباع و فوق اشباع، تاخیر کنترل، ضریب همسنگ، اتوبوس درون شهری
  • مسعود یزدان نیک، رحیم علی عباس پور*، علیرضا چهرقان صفحات 669-696
    انجام مطالعات و برنامه ریزی های شهری یکی از ضروریاتی است که با گسترش شهرها و جمعیت مناطق شهری لازم است به آن پرداخته شود. در میان داده های موردنیاز جهت انجام چنین مطالعاتی، شبکه عوارض خطی شهری نظیر شبکه معابر دارای اهمیت ویژه ای است. ویژگی های برجسته داده های مکانی داوطلبانه1 نظیر پوشش جامع و بروز بودن آن باعث می گردد مجموعه داده داوطلبانه به عنوان مجموعه داده مناسب برای انجام مطالعات شناسایی گردد ولی با توجه به کیفیت ناهمگون این مجموعه داده لازم است ابتدا پارامترهای کیفیت آن ارزیابی و کیفیت مجموعه داده تایید گردد. ازاین رو در این مقاله با توجه به لزوم ارزیابی پارامترهای کیفیت برای داده های مکانی داوطلبانه و اهمیت بسیار بالای معیار صحت داده های مکانی و عدم وجود مطالعه جامع با هدف مقایسه معیارهای ارزیابی در مطالعات پیشین، لازم به نظر رسید که مطالعه جامعی بر روش های ارزیابی صحت مکانی انجام شود تا امکان بررسی نقاط قوت و چالش های موجود هر روش مشخص گردد.  تحلیل های انجام شده بر معیارهای ارزیابی صحت مکانی عارضه مبنا، نامناسب بودن معیار فاصله میانگین در عدم تمایز میان صحت مکانی عوارض در حالات خاص و مزیت فاصله هاسدورف نسبت به فاصله حریم افزایشی با سرعت پردازش بالاتر را نتیجه داد. براساس این معیار صحت مکانی مجموعه داده داوطلبانه شهر تهران در مناطق 11 تا 14 تهران به میزان 2/5 متر ارزیابی شد که حاکی از صحت مکانی مطلوب داده های داوطلبانه این مناطق است. همچنین در دسته دوم روش های ارزیابی به سبب وجود همبستگی زیاد (87/0) پارامتر کامل بودن و صحت مکانی، توصیه این مطالعه ارزیابی کامل بودن دو مجموعه داده داوطلبانه و رسمی نسبت به هم، به منظور جلوگیری از بروز خطاهای احتمالی است. در این گروه از روش ها، معیار فاصله حریم به واسطه تاثیر ناپذیری از حالات خاص به عنوان روش مناسب انتخاب و صحت مکانی مجموعه داده داوطلبانه شهر تهران با شعاع حریم 5 متر، 781/0 ارزیابی شد
    کلیدواژگان: اطلاعات مکانی داوطلبانه، روش های سلول مبنا، روش های عارضه مبنا، صحت مکانی، شبکه معابر
  • منصور فخری*، سید مسعود کریمی، محمدرضا قربانی نیک صفحات 697-713

    امروزه راه ها به عنوان سرمایه های هر کشور تلقی می شوند لذا جهت حفظ و نگهداری آن ها به یک مکانیزم مشخص احتیاج است. در همین راستا سیستم مدیریت روسازی ابزاری هدفمند برای تصمیم گیری و یافتن استراتژی موثر و اقتصادی، جهت ارزیابی، ترمیم، تعمیر و نگهداری روسازی‏ها در سطحی قابل قبول می باشد. جهت اجرای این سیستم اطلاع دقیق از شاخص های ارزیابی روسازی امری حیاتی است. هدف از این پژوهش شناخت تاثیر خرابی های سطحی بر ناهمواری روسازی و ایجاد رابطه همبستگی جهت تخمین شاخص بین الملی ناهمواری (IRI) و نرخ رشد ناهمواری می باشد. بر این اساس با استفاده از دستگاه تشخیص خودکار خرابی های روسازی (LCMS)، شاخص ناهمواری و خرابی های سطحی روسازی در قطعات 10 متری به صورت پیوسته و با رزولوشن 1 میلی متر در تعدادی از محورهای شریانی کشور ارزیابی شد. پس از تحلیل اولیه خروجی های دستگاه LCMS، خرابی های سطحی با تاثیر بالاتر بر شاخص ناهمواری شناسایی شد و سپس با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی رابطه همبستگی میان شاخص ناهمواری و خرابی های سطحی برقرار شد که در این رابطه، ضریب (R2) برابر70/0 است. این پژوهش، منجر به شناخت خرابی های سطحی موثر بر شاخص IRI می شود و همچنین استفاده از مدل ارایه شده یک روش کم هزینه برای متولیان راه برای تخمین شاخص ناهمواری و نرخ رشد ناهمواری بر اساس خرابی های سطحی در سطح شبکه است که می تواند موجب شناخت روند اضمحلال و سیاست ها و اقدامات تعمیر و نگهداری شود.

    کلیدواژگان: روسازی، ناهمواری، خرابی های سطحی، IRI، شبکه عصبی
  • محسن ابوطالبی اصفهانی*، حسین حق شناس، مژده محمد حسینی صفحات 715-735

    امروزه ایجاد زیرساخت های توسعه پایدار در همه ابعاد مدیریت شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. حمل ونقل کالا به صورت مستقیم با زندگی شهروندان در ارتباط است، بنابراین سیاست گذاری و برنامه ریزی در این حوزه می بایست بر پایه توسعه پایدار صورت گیرد. بار درون شهری از منظر توسعه پایدار دربردارنده ابعاد مختلفی از تاثیرات بر زندگی شهروندان است که سه شاخص اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی از جنبه های اصلی آن است. در این پژوهش، ابتدا زیرشاخص های تشکیل دهنده فرمول توسعه پایدار از طریق توزیع پرسشنامه میان کارشناسان و وزن دهی و 4 استراتژی اثرگذار، انتخاب گردید. سپس این استراتژی ها از طریق پرسشنامه از رانندگان مورد سوال قرار گرفت و رفتار رانندگان پس از اجرای هر سیاست پیش بینی شد. به منظور بررسی اثربخشی همزمان سیاست ها، از ترکیب 4 استراتژی پیشنهادی، 16 سناریو در شبکه اعمال و تغییرات شاخص توسعه پایدار نسبت به وضع موجود مقایسه گردید.  همچنین ضرایب مدل توسعه پایدار با در نظرگیری هم زمان منافع بخش خصوصی، دولتی و شهروندان کالیبره گردید تا به عنوان ملاک تصمیم گیری جهت پیاده سازی سیاست های مدیریتی حمل کالا ، قرار گیرد. نتایج نشان می دهد اجرای استراتژی ساخت 4 بارانداز در 4 گوشه هسته مرکزی شهر بهترین استراتژی تکی محسوب می شود. همچنین با تحلیل نتایج پرسشنامه به روش AHP ، وزن هر یک از شاخص ها وزیر شاخص ها مشخص و مقادیر ضرایب مدل کالیبره گردید. نتایج تحلیل پرسشنامه حاکی از آن است که در بین سه شاخص مطرح شده، شاخص زیست محیطی دارای بیشترین اهمیت است و هم چنین در بخش زیست محیطی زیرشاخص تولید گازهای گلخانه ای، در بخش اقتصادی زیرشاخص زمان سفر اضافه شده و در بخش اجتماعی تصادفات دارای بیشترین اهمیت بوده اند.

    کلیدواژگان: بار درون شهری، توسعه پایدار، روش AHP، حمل و نقل کالا
  • احسان خلیلی، محمدرضا مهماندار*، محمد آریانا، توفیق مبادری صفحات 737-751

    در دهه گذشته سیستم های حمل و نقل هوشمند به عنوان یک روش کارآمد،بیش از پیش مورد توجه محققان و پژوهشگران این زمینه قرار گرفته است. هوشمندسازی این سیستم می تواند تا حدود زیادی از اشتباهات انسانی در ایجاد تصادفات بکاهد. در این پژوهش در ابتدا موضوع سبقت خودرو به عنوان یک عامل مهم در تصادفات داخل کشور و عدم صحیح اجرای آن در نظر گرفته شده است. سپس قوانین صحیح اجرای سبقت خودرو بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی و محدودیت های حرکتی خودرو بدست آورده شده است. طراحی مسیرهای چندگانه حرکتی خودرو بر اساس محدودیت های حرکتی خودرو در مرحله بعدی مورد بررسی قرار می گیرد. طراحی یک سیستم کنترلی با قابلیت هدایت خودرو بر روی مسیر حرکتی سبقت با قابلیت تصمیم گیری در لحظه شروع به عمل سبقت بر اساس سیستم فازی از دیگر اقدامات نوآوری های گرفته در این پژوهش است. در نهایت با تحلیل دینامیکی خودرو در نرم افزارهای آنالیز و تحلیل خودرو به ارزیابی سیستم کنترلی طراحی شده پرداخته می شود. دستیابی به خطای بسیار کم حرکتی خودرو در حین عمل سبقت بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی نشان از دقت بالای سیستم هوشمند طراحی شده دارد که این دقت بالا نشان از خطای کم حرکتی خودرو در مسیر مورد نظر است که کمتر از یک سانتی متر است.

    کلیدواژگان: آمار تصادفات، سیستم سبقت خودرو، سیستم فازی، کنترل هوشمند، مسیر حرکتی هوشمند
  • سید امیر سعادتجو، مسعود یقینی*، عبدالرضا شیخ الاسلامی، برات مجردی صفحات 753-763
    ارتقاء ایمنی حمل ونقل ریلی، نیازمند جمع آوری، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل آمار سوانح به منظور ارزیابی و تعیین عوامل موثر در تصادفات ریلی است. گذرگاه های ریلی، نقاط پرخطری برای تمام خطوط راه آهن در دنیا به شمار می آیند. لذا بررسی عوامل موثر بر ایجاد و شدت سوانح گذرگاهی راه آهن، بسیار ضروری به نظر می رسد. استفاده از مدل های آماری از جمله مدل لوجیت که بر اساس مشخصات ترافیکی، هندسی و تاریخچه وقوع سوانح ساخته می شوند، یکی از روش های شناسایی نقاط حادثه خیز است که با وجود ایجاد چنین مدل هایی برای دیگر نقاط مانند پل و تقاطع جاده ای، تا کنون آنچنان که باید به پیش بینی سوانح برای گذرگاه های ایران پرداخته نشده است. بنابراین در این مقاله تلاش شده است که برای نخستین بار، با تعیین شدت تصادفات به عنوان متغیر پاسخ به کمک مدل لوجیت و با استفاده از داده های مربوط به سوانح گذرگاهی شبکه راه آهن جمهوری اسلامی ایران در حدفاصل سال های 1388 تا 1392، عوامل تاثیرگذار بر شدت سوانح گذرگاهی شناسایی شوند تا با حذف یا تغییر این عوامل، بتوان به سوی کاهش شدت سوانح ریلی و آثار مخرب ناشی از آن، پیش رفت. نهایتا نتایج این تحقیق بدین صورت حاصل شد که در سوانح مورد مطالعه، سوانحی که در محل تقاطعات مجازی که راه بند ندارند رخ می دهد، قطار درگیر در سانحه مسافری و وسیله نقلیه درگیر در سانحه موتورسیکلت است، شرایط ترافیک جاده ای در زمان سانحه خیلی سنگین و سرعت قطار در آنها بالاتر است، به عنوان سوانح با شدت بیشتر و در طرف مقابل، سوانحی که نزدیکی به محل ایستگاه های راه آهن رخ داده اند، قطار درگیر درسانحه باری و وسیله نقلیه درگیر در سانحه ماشین آلات کشاورزی است به عنوان سوانح با شدت کمتر شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: راه آهن جمهوری اسلامی ایران، سوانح گذرگاهی، شدت سانحه، مدل لوجیت
|
  • Mohammadsaviz Asadilari, Fariborz Jolai *, Reza Tavakkoli Moghaddam, Jafar Razmi Pages 471-492

    The concept of container unloading and loading in container ports for the purpose of unloading and loading is referred to as container allocation. This study assumes that the containers are transported between different segments of the port and must be allocated between the existing segments of the port for transport. The allocation is made to minimize costs. For a good and efficient modeling is written the relationship between the different sections.In this paper, the issue of the allocation of containers to ships, yards, customs, mainland and cranes is examined separately. Also, the problem of allocating ships to the berths is also studied. in both parts, the time of transportation and the capacity of the enclosures are limited in the problem. The literature review shows that the results obtained from solving this problem are not applicable in practice. After mathematical modeling, due to the NP-hardness of the problem, two innovative algorithms have been used to solve the problem. The first PSO method performs the assignment of ships to the dock, and then the second algorithm uses the GA method to allocate containers to different parts. Finally, the proposed algorithm is analyzed and compared. The results of the calculations show that the proposed algorithm has a very high performance in practice and in the real world.

    Keywords: Allocation of containers, allocation of ships, Genetic Algorithm, PSO algorithm
  • Mehdi Fallah Tafti *, Arman Ghoddowsi Pages 493-511
    Four-lane divided highways constitute a significant proportion of Iranian interurban road network. Capacity is one of the key features when examining traffic conditions on this type of roads which is affected by the driving behavior and local conditions governing these roads. An experimental research approach based on site observations was adopted. The objective was to examine and compare the performance of a number of internationally known methods that so far have been used for the capacity analysis of these roads in Iran, and to develop new models, if required. The other objective was to identify the major parameters that would affect the capacity of these roads. For this purpose, 32 suitable sites were identified and data describing their traffic, geometric and surrounding road environment were collected and analyzed. The results indicated that neither of procedures presented in the German, Indonesian and American Highway Capacity Manuals provided a close estimation of the capacity of this road type in Iran. The results provided from the two newly models developed in this study namely, a neural network model and a multivariate linear regression model indicated that these models produced more accurate results in comparison with those procedures, respectively. Finally, the results indicated that roadway width, lateral friction due to the activity and accessibility of the surrounding area, and combined effect of the grade length and steepness are the major factors affecting the capacity of this road types. The developed models could be used for the capacity analysis of this road type in Iran.
    Keywords: Highway Capacity, Four-lane Divided Highway Capacity, Capacity Models, Multivariate Linear Regression Model, Neural Network Model
  • Farshidreza Haghighi *, Armin Amirsoleimani, Abbas Sheykhfard Pages 513-527
    Variable-message signs (VMS) are traffic control devices providing drivers with information along their way. In view of emerging conditions such as the increasing social role of inter-city routes, formation of small communities along them, and the high speed of vehicles in these areas that deteriorates safety, this study aims to use a special type of variable-message sign to help reduce the speed of vehicles on a key road in the Iranian Mazandaran Province. In this study, using affordable and compatible speed sensors, the speed of vehicles was recorded before and after the installation of the variable-message sign, to measure its effect on the speed, using special speed sensors. The device was equipped with infrared speed sensors (PIRs), wirelessly connected to the sign using IOT technology, and the speed of passing vehicles is detected by these sensors, and displayed online on the variable-message sign screen. The effect of the variable-message sign was measured using the average speed, the 85th percentile speed, and the speed of vehicles in different distances, i.e. 50 m, 30 m, 20 m before the sign, on the VMS, 20 m and 50 m after the sign. The results showed a 7% decrease in the average speed of vehicles in general; and respectively 6.5%, 11%, 11.3%, 3.7%, 6.3%, and 5.3% decrease at 50 m, 30 m, and 20 m before the sign, on the VMS, 20 m and 50 m after the sign, compared to the speeds recorded before the installation of the sign. Moreover, the 85th percentile speed at 20 m, 30 m, 50 m before the sign, on the VMS, 20 m and 50 m after the sign decrease 6, 7, 7, 4, 3, 3, 3 km/h respectively.
    Keywords: variable message sign, speed control, Speed Recording Sensor, Traffic Control, Internet of Things
  • Hassan Ziari *, Barat Mojaradi, MohammadReza Mohammad Aliha, Majid Jebalbarezi Pages 529-541

    Cracking of asphalt layers and pavements is one of the most common modes of failure in roads and highways, which can significantly increase the costof repair and rehabilitation. Since asphalt mixtures can behave as brittle materials at low temperature,brittle fracture and crack growth in pavements is usually observed at the surface of roads located in cold regions. Traffic loading (due to the weight of moving vehicles) and thermal stress (induced by daily or seasonal variations of field temperature), are two major parameters affecting nucleation and propagation of cracks inside the pavements. Reflective cracking is often observed in the overlays, and the growth of such cracks is an important problem in field. In this paper, a multi-layer asphalt pavement containing a reflective crack is analyzed and fatigue life, crack path and effective stress intensity factor are determined. Using extensive two-dimensional finite element analyses, the effect of modulus and thickness of overlay and existing asphalt layer on fatigue life of asphalt pavement were investigated. The results demonstrate that exceeding the thickness of overlay from a special amount causes abrupt increase in the fatigue life of asphalt pavement and also the HMA stiffness were the most influencing factors on the pavement fatigue life. Among the mechanical and geometrical properties of asphalt layers, overlay thinness has the most impact on the crack growth path. By increasing overlay thickness the crack grow path will have a smaller deviation from vertical direction.

    Keywords: Asphalt, Cracking, asphalt pavements, Traffic Loading, Fatigue life
  • Najmeh Neysani Samani *, Reza Aghataher Pages 543-559

    Spatial relevancy between the moving car and Points of Interest (POIs) in an urban traffic network is one of the important parameters which determine the relevancy of objects to the moving user. This paper introduces a flexible framework using fuzzification of spatial relationships. The objective of this approach is the determination of a model which is sensitive to the position, direction and velocity of the moving user based on fuzzy customized RCC. The proposed approach is implemented in a scenario of tourist in regions 3, 6 and 11. The tourist is guided from hotel/the origin to the POIs/destination. The experimental results demonstrated the efficiency of the algorithms based on the accuracy and satisfaction of the user.This paper has presented a Fuzzy Spatial Relevancy Algorithm for user-centered systems that guarantees the adaptation of the guiding navigation applications to new spatial contexts.    Adaptation of the application to the user context is based on the Voronoi-based Continuous Range Query and Fuzzy RCC with five main spatial relationships. In this way, this paper innovated model for spatial relevancy, which is sensitive to the position and direction of moving user with three contributions:(1) definition of fuzzy spatial regions for the user and his/her preferred entities, (2) customization of RCC8 relationships for urban user-centered wayfinding systems and (3) implementation of the proposed model for a scenario of a tourist wayfinder with two enhancing operators and evaluation of the algorithm. In this research the tourist guide is equipped with a PDA or Laptop system and a tool for positioning system like GPS. The tourist could execute this program in his/her device and receive the expected context-aware service conveniently. The experimental results show that the proposed approach could detect spatial relevant contexts at the right position at the right time with a high level of satisfaction.

    Keywords: User-centered system, spatial relevancy, RCC, customization, Fuzzy logic
  • Hasan Taherkhani *, Farid Noorian, Hossein Bayat Pages 561-585
    This study investigates the effect of using waste engine oil (WEO) on some engineering properties of hot mix asphalt concrete containing different percentages of reclaimed asphalt pavement (RAP). Different percentages of WEO, namely 0, 5, 10 and 15% (by the weight of asphalt binder) have been added to the mixtures containing 25, 50 and 75% (by the weight of aggregates) of RAP and the volumetric properties, Marshall stability, flow, Marshall quotient and dynamic creep properties of the mixtures have been investigated and comparedwith control mixture without any waste material. Results show that the addition of RAP into the mixtures increases the air voids content, while, the air voids content decreases with increasing WEO content. Also, the optimum binder content of the mixtures was found to increase with increasing RAP content and decrease with increasing WEO content. In addition, the Marshall quotient of the mixtures decreases with increasing RAP content. The Marshall quotient of the mixtures containing 50 and 75% of RAP increases with increasing WEO. Dynamic creep test results show that the resistance against permanent deformation of the mixtures increases with increasing RAP content. In addition, the resistance against permanent deformation decreases with increasing WEO content. With the same RAP content, the highest resistance against permanent deformation is achieved by adding 10% of WEO. Results of this research show that, using waste engine oil as a rejuvenator of aged asphalt, enables to use up to 75% of waste asphalt in production of new asphaltic concrete.
    Keywords: RAP, waste engine oil, Asphalt concrete, Marshall Quotient, Dynamic Creep
  • Saba Ghaffari, Rouzbeh Dabiri * Pages 587-608
    If the geometric design of a road is in a way that it has to pass through areas with weak and problematic soil layers or borrow materials are located far away from project sites, stabilization of pavement improvement operations should be performed to construct pavement layers, especially its subgrade level. Generally, stabilization method of soils is divided into chemical and mechanical procedures, and simultaneous geosynthetic materials can be used. Nowadays, nano materials are proposed in order to improve geotechnical properties of soils in terms of bearing capacity. The present study was aimed to investigate the capability of nanoclay particles and the application of polypropylene fibers in the clayey soil of Eslami Island near Lake Urmia to construct layers in pavement. In the first step, nanoclay particles with 5 and 10 percentages were mixed with soil, and then the curing process was carried out in 7, 14, and 28 days. In the second step, polypropylene fibers were added to the clayey soil in 0.4, 0.8, and 1.6 percentages. Finally, the optimal values of polypropylene fibers and nanoclay particles simultaneously mixed with soil specimens and, similar to the first step, curing operations were carried out. To this end, laboratory tests containing compaction, uniaxial strength, direct shear, and California Bearing Ratio (CBR) in dry and saturate conditions were executed according to ASTM standards. Furthermore, swelling values in the improved specimens at saturate positions were estimated. The findings revealed that optimum combination was obtained at 5% of nanoclay blended with 0.8% of polypropylene fibers in specimens undergoing a 28-day curing process since this condition was found to upgrade the stabilization of soil specimens in terms of compressibility, bearing capacity, strength, and reduction of swelling potential.
    Keywords: Clay, Nano Clay, pavement design, Polypropylene Fibers, Subgrade Layer
  • Reza Sanayei, Alireza Vafaeinejad *, Jalal Karami, Hossein Aghamohammadi Zanjirabad Pages 609-627

    The present study attempts to optimally model the daily temporal traffic accidents on Karaj-Qazvin freeway, as one of Iran's accident-prone roads between 2009-2013, using two methods of Time Series and Artificial Neural Network, based on spatial information system. Temporal patterns of road hazards are obtained from temporal traffic accident data (sample size equals to 1097) by taking into account trend and periodic components, model type and order, Autocorrelation and Partial Autocorrelation Functions. In the former method, the dependence of time domain and the order of temporal model were calculated and in the latter method, different architectures of Multilayer perceptron (MLP) (a Feedforward Artificial Neural Network) were implemented to determine the most optimum diagnostic performance. Characteristic indices, coefficient of determination and accuracy were used to evaluate the network and ARCGIS and MATLAB software were used to calculate the two models in different scenarios. The results indicate that the Artificial Neural Network model, with coefficient of determination and root mean square error 10.71, can estimate the rate of daily accidents somewhat better than the Time Series method and Partial Autocorrelation with coefficient of determination and root mean square error 14.31. It should be noted that the modeling of daily traffic accident data using Artificial Neural Network model and Partial Autocorrelation, has not yet been presented in similar studies and research.

    Keywords: Artificial Neural Network, Geographic information systems, Partial Correlation Coefficient, time series analysis, Traffic Collision
  • Reyhanehsadat Shahangian *, Fatemeh Amini Pages 629-647

    Researches show that online services change the transportation system status by changing people's travel behavior. Shopping as one of the main trip purposes is the subject of many studies and increasing online shopping in today's world made the study of the side effects of emerging option a new subject of interest. According to usual trips related to shopping, i.e. search trips and actual buying trips, the present study tries to identify the effective factors on online search and online shopping of digital goods in Tehran and studied the effects of socio-economic variables, internet usage, type and price of purchased digital goods, and trips information on the utility of adopting online search and online shopping. Also the effect of three attributes of price discount, delivery cost and delivery time of the goods on the choice of online search and shopping was investigated. A 324-record database gathered online was used. Final models for both online search and for online shopping were binary logit. The results show that some socio-economic characteristics besides some online sale options are effective in choosing both online search and shopping. It is also revealed that some factors like the household's car number, price discount and the family income in the range of 2 to 5 million tomans per month, simultaneously affect the choice of searching and shopping online/ in-person positively. On the other hand, both delivery cost and delivery time of the goods have negative effects on online search and online shopping.

    Keywords: Binary Logit, Discrete choice models, online search, online shopping, shopping trip purpose
  • Emad E Din Kharrazian, Iman Aghayan, AbdoulAhad Choupani *, Abbas Mohammadi Pages 649-667

    Passenger Car Equivalent (PCE) is a metric applied to represent the impact of different classes of vehicles on mixed flows by expressing it as the number of equivalent passenger vehicles.  The review of previous studies on PCE for signalized intersections showed that PCE was not determined by flow regime and the control delay, which is an essential indicator of performance of signalized intersections, was not employed to estimate PCE. Moreover, constant values has been considered for PCE and impacts of related variables on PCE has not been studied so far. The purpose of this study is to determine PCE of buses crossing signalized intersections for under-saturated, over-saturated, and near-saturated regimes using control delay and investigate the influential factors affecting PCE. Five intersections in Mashhad were studied and the methodology of Highway Capacity Manual (HCM2016) was used to compute control delay. The results show that in saturated regime, due to the instability of the flow, PCE has the highest value and in the under-saturated regime, due to the freedom of operation of passenger cars and their avoidance of being placed behind the buses, the amount of PCE is slightly greater than 1 and buses are nearly comparable to passenger cars. PCE was calculated for different traffic volume scenarios, percentages of buses, and green split and three linear models were estimated for each of the aforementioned regimes. The coefficients of determination of these models (R2) are very good and above 0.85. Traffic volume and green split are respectively the most influential variables.

    Keywords: Passenger Car Equivalents (PCE), signalized intersections, traffic flow regime, regular buses, over-saturated, near-saturated
  • Masoud Yazdannik, Rahim Ali Abbaspour *, Alireza Chehreghan Pages 669-696
    urban planning is one of the necessities That needs to be addressed by expanding cities and urban populations. Among the data needed for such studies, the urban road network such as the network of passages has particular importance. Unique features of volunteered geographic information such as comprehensive coverage and daily updates make the volunteered dataset Identified as a suitable dataset for studies. But due to the heterogeneous quality of this dataset, it is necessary to evaluate its quality parameters and verify the quality of the dataset. Therefore, in this paper, according to the necessity of evaluating the quality parameters for volunteered geographic information and the high importance of positional accuracy and the lack of a comprehensive study in previous studies in order to compare positional accuracy criteria, it seemed necessary to conduct a comprehensive study on positional accuracy assessment methods to identify the strengths and challenges of each approach. Analyzes on positional accuracy evaluation criteria resulted in inappropriate Mean Distance Criteria in indistinguishing between positional accuracy of special situations and the advantage of the Hausdorff distance over the incremental buffer distance in higher processing speed. According to this criterion, the volunteered data set of Tehran city in areas 11 to 14 were evaluated as 2.5 meters, indicating the desired volunteered data quality of these areas. Also in the second set of evaluation methods due to high correlation (0.87) of completeness parameter and positional accuracy, this study recommends evaluating the completeness of two VGI and valid data sets in order to prevent possible errors. In this group of methods, the criterion of Buffer analysis was selected as the appropriate method due to the unpredictability of specific situations and the positional accuracy of the Tehran VGI dataset with a 5 meter radius was 0.781.
    Keywords: Volunteered geographic information, unit-based methods, object-based methods, positional accuracy, Road Network
  • Mansour Fakhri *, Seyed Masoud Karimi, MohammadReza Qorbani Nik Pages 697-713

    Today, roads are considered among the main assets of each country so there is a need for a specific mechanism for their preservation and maintenance. Hence, the pavement management system, as an effective tool for decision-making and identifying effective and economical strategies, is used in pavement evaluation and treatment and also in maintaining roads in acceptable levels. In order to implement this system, having access to accurate measurement of different pavement indices, is vital. The goal of this study is identifying the effect of pavement distresses on the roughness and establishing a correlation between the two parameters to be used for evaluating the International Roughness Index (IRI) and roughness growth rate. In order to do this, using the Laser Crack Measurement System (LCMS), the roughness index and pavement distresses are measured in 10-meter length sections with lateral resolution of 1mm in several arterial roads of Iran. After the preliminary analyze of the LCMS output, pavement distresses with higher impact on roughness were identified and then, using artificial neural network (ANN), a correlation was established between IRI and pavement distresses. The relationship showed a correlation coefficient of 0.70. Putting this model into use, is a low-cost approach for road agencies to evaluate the roughness index as well as the roughness growth rate based on pavement distresses in network level. This in part would lead to better policy making and more efficient maintenance and treatment activities.

    Keywords: Pavement, Roughness, pavement distresses, IRI, ANN
  • Mohsen Aboutalebi Esfahani *, Hosin Haghshenas, Mojdeh Mohammadhoseini Pages 715-735

    Today, sustainable development infrastructures are of particular importance in all aspects of urban management. The transport of goods is directly related to the lives of citizens, therefore, policy making and planning in this area, must be based on sustainable development. From the point of view of sustainable development, inter-urban load has various dimensions of the impact on the lives of citizens, that three economic, social and environmental indicators being its main features. In this study, firstthe sub-indicators of the sustainable development formula was weighted by distributing the questionnaire among experts and were selected four effective strategies. Then, these strategies were questioned by the drivers’ questionnaire and driver behavior was predicted after implement of each policy. In order to examine the simultaneous effectiveness of policies,16 scenarios were applied in the network. Also, the coefficients of the sustainable development model were calibrated to be considered as the criterion for decision-making for the implementation of goods transportation management policies. The results show that implementing the strategy of building 4 docks in the four corners of the central core of the cityis considered as the best single strategy. By analyzing the results of the questionnaire by AHP method, the weight of each indicators and sub-indicators was determined and the environmental index is the most important, and also in the environmental section under the indicator of greenhouse gas emissions, in the economic sector, under the index of travel time, added and in the social sector the total number of accidents Most Important.

    Keywords: Urban freight Transport, sustainable development, AHP method, Shipping of goods
  • Ehsan Khalili, Mohammadreza Mehmandar *, Mohammad Ariana, Tofigh Mobaderi Pages 737-751

    In the last decades intelligent transportation systems are considered more than ever as a feasible method to control the traffic. The intelligence of this system can greatly reduce human error in crashes. Parallel parking system, car turning and automatic intellignet car are the important systems in this area. In this paper, an important factor of accidents has been discussed to reduce damages of crashes. At first the laws of car precession have been obtained according to traffic police laws and car nonholonomic constraint. Then, multiple paths and car decision capability system have been designed to access an intelligent control system. In this research design a fuzzy decision system is a novel way to decrease the accidents. Finally car dynamic analysis and MATLAB simulation have been compared to show the usability of designed intelligent precession system. Results of this paper with reasonable error illustrate the effectiveness of proposed control system.

    Keywords: car precession system, Fuzzy System, accidents data intelligent control, intelligent path
  • Amir Saadatjoo, Masoud Yaghini *, Abdolreza Sheykholeslami, Barat Mojaradi Pages 753-763
    Improving the safety of rail transport requires collecting, categorizing and analyzing accident statistics in order to assess and determine the factors affecting rail crashes. HRGCs (highway railway grade crossings) are high-risk areas for all rail lines in the world. Therefore, it is very important to study the factors affecting the formation and severity of railway traffic accidents. The use of statistical models, including the logit model, based on traffic, geometric and accident history, is one of the methods for identifying incident points that, despite the creation of such models for other points such as bridges and road junctions, the prediction of accidents in Iran HRGCs has not been addressed properly. Therefore, in this paper, for the first time, by determining the severity of accidents as a response variable using the Logit model and using data related to the road accidents of Iran Railway Network between 2009 and 2013, the factors affecting the severity of the road accidents can be achieved to reduce the severity of rail accidents and the resulting destructive effects by eliminating these factors. Finally, by using these data the result was that allowed intersections that are not blocked, passenger trains, motorcycles, very high road traffic conditions and high speed trains were known as factors of increasing the severity of accidents and on the other side, the proximity to railway stations, freight trains and agricultural machinery were known as factors of decreasing the severity of accidents.
    Keywords: rail transportation, Rail accidents, Highway Railway Grade Crossings, modelling