فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال سیزدهم شماره 48 (زمستان 1399)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال سیزدهم شماره 48 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین امساک پور، سینا خردیار*، مهدی همایونفر، مهدی فدایی اشکیکی صفحات 1-14
    هدف این پژوهش بررسی سرعت معاملاتی بیش از حد معمول معامله گران بر بازده غیر عادی تجمعی سهام در اطراف اعلان های فصلی سود است. نمونه پژوهش شامل 161 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که یک دوره زمانی پنج ساله از ابتدای سال 1392 تا انتهای سال 1396 را شامل می شود. نتایج نشان می دهد که سرعت بیش از حد معمول معامله گران در اطراف اعلان های فصلی سود  با بازده غیرعادی تجمعی سهام رابطه معناداری دارد و منجر به افزایش بازده غیرعادی تجمعی سهام می شود که این افزایش در محدوده زمانی یک ماه قبل و یک ماه بعد از اعلان سود مربوط به سه ماهه چهارم سال (چهارمین اعلان) نسبت به سه ماهه اول، دوم و سوم ضعیف تر می باشد. در نتیجه، وجود سرعت معاملاتی بالای سهام، در هر چهار مقطع زمانی اعلان سود، بر بازده غیرعادی تجمعی سهام تاثیر می گذارد و منجر به توسعه چارچوب نظری عدم تقارن اطلاعاتی گردد زیرا معاملات سریع در اطراف اعلان های سود منجر به تشدید شکاف بین اطلاعات منتشر شده در بازار و اطلاعات معامله گران می گردد و عدم تقارن اطلاعاتی در بازار را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اعلان های فصلی سود، سرعت معاملاتی، بازده غیرعادی تجمعی سهام، عدم تقارن اطلاعاتی
  • وحید بخردی نسب* صفحات 15-34
    فرضیه افشای ناقص استدلال می کند که برخی شرکت ها بنا به دلایلی اطلاعات را به صورت ناقص، پیچیده، دشوار و سخت افشاء می نمایند. یکی از دلایلی که منجر به افشاء اطلاعات به صورت دشوار می شود، وجود گزارشگری مالی متقلبانه است. تقلب مدیر را ترغیب می نماید تا اطلاعات را به صورت پیچیده افشاء نماید تا ذهن استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، به مسایل دیگری بجز تقلب متمایل شود. طی دهه های اخیر، پیچیدگی، دشواری و خوانایی متون گزارش ها و اطلاعات مالی توجه بسیاری از ناظران بازارهای مالی را به خود جلب نموده است. ولی پژوهش های تجربی اندکی به بررسی پیامدهای پیچیدگی، دشواری و خوانایی متون گزارش ها و اطلاعات مالی پرداخته اند. بر این اساس هدف از پژوهش پیش رو بررسی واکنش شاخص فوکس در شرکت هایی با احتمال وجود تقلب است. شاخص فوکس معیاری جهت شناسایی دشواری و پیچیدگی صورت های مالی است. روش اجرای پژوهش مبتنی بر رویکرد تحلیل محتوا و بر اساس فرضیه افشای ناقص طرح ریزی شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1395 می باشد. حجم نمونه بر اساس حذف نظام مند بالغ بر 112 شرکت می باشد. فرضیه پژوهش با بهره گیری از مدل رگرسیون چندگانه و آزمون والد مبتنی بر تکنیک داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت. مطابق با فرضیه افشای ناقص، شواهد پژوهش حاکی از آن است شرکت هایی که احتمال وجود تقلب در آن ها بالا است، گزارش های مالی پیچیده تر با خوانایی کمتری نسبت به شرکت هایی که احتمال وجود تقلب در آن ها پایین تر است، منتشر می کنند. یافته های پژوهش حاضر ضمن پر کردن خلاء پژوهش های صورت گرفته در زمینه پنهان سازی رفتار فرصت طلبانه مدیران پیرامون عدم افشاء اطلاعات صورت های مالی، می تواند برای افزایش سرمایه گذاران بالقوه، سازمان بورس اوراق بهادار و سایر ذینعفان اطلاعات حسابداری در امر تصمیم گیری مفید باشد.
    کلیدواژگان: شاخص فوکس، تقلب، روش شناسی تحلیل محتوا، فرضیه افشای ناقص
  • پژمان پیکانی، فرهاد حسین زاده لطفی*، عمران محمدی، رضا تهرانی صفحات 35-46
    صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری یکی از مهم ترین نهاد ها و ساز و کار های مفید سرمایه گذاری در بازار های سرمایه هستند. از این رو ارزیابی عملکرد آنها با هدف شناسایی بنگاه های سرمایه گذاری کارآمد و هم چنین ارایه راه کار اصلاحی برای بنگاه های نا کارآمد، امری ضروری است. هدف از پژوهش پیش رو ارایه یک رویکرد نوین به منظور ارزیابی عملکرد و طبقه بندی شرکت های سرمایه گذاری در شرایط عدم قطعیت می باشد. با توجه به ساختار دو مرحله ای حاکم بر بنگاه های سرمایه گذاری، در این پژوهش از رویکرد تحلیل پوششی داده های شبکه ای به منظور ارزیابی عملکرد هر یک از مراحل و کل شرکت سرمایه گذاری، استفاده می گردد. هم چنین به منظور در نظر گرفتن عدم قطعیت موجود در داده ها، مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای بازه ای با ساختار دو مرحله ای ارایه می گردد. با بهره گیری از داده های مربوط به 10 شرکت سرمایه گذاری فعال در بورس اوراق بهادار تهران، رویکرد پیشنهادی پژوهش پیاده سازی شده است و تمامی شرکت ها مورد ارزیابی و طبقه بندی قرار گرفته اند. نتایج مربوط به مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای بازه ای مبتنی بر رویکرد غیر مشارکتی، حاکی از توانمندی و کارآمدی رویکرد پیشنهادی پژوهش در ارزیابی عملکرد و طبقه بندی بنگاه های سرمایه گذاری تحت عدم قطعیت داده ها است.
    کلیدواژگان: شرکت های سرمایه گذاری، ارزیابی عملکرد، ساختار دو مرحله ای، داده های بازه ای، تحلیل پوششی داده های شبکه ای
  • سلیل جعفری، منصور گرکز*، پرویز سعیدی، علیرضا معطوفی صفحات 47-62
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش عوامل روانشناختی و عملکردی بر تمایل به سرمایه گذاری در بازار سهام با نقش میانجی رضایت سرمایه گذار و ریسک ادراک شده سرمایه گذاران در ایران بود. این تحقیق در سال 1397 انجام گردیده است و از نظر روش شناسی، توسعه ای- اکتشافی می باشد. جامعه آماری این تحقیق مشتریان شرکت های کارگزاری تهران است. روش نمونه گیری، در دسترس می باشد و از آنجایی که تعداد اعضاء جامعه نامحدود است، حجم نمونه طبق جدول مورگان باید برابر با 384 نفر باشد، از اینرو توزیع پرسشنامه بصورت تصادفی در بین سرمایه گذاران آنقدر ادامه یافت تا پاسخ ها به تعداد کفایت رسید و 384 نفر پرسشنامه جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارSPSS 23 و SmartPLS3 استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد، ریسک ادراک شده و رضایت سرمایه گذاران نقش واسطه ای در رابطه بین عوامل روانشناختی و عملکردی بر تمایل به سرمایه گذاری در بازار سهام، دارند.
    کلیدواژگان: ریسک ادراک شده، رفاه ذهنی- تمایل به سرمایه گذاری- آگاهی سرمایه گذار
  • مرجان دامن کشیده، امیررضا کیقبادی* صفحات 63-76
    یکی از عوامل موثر و تشدید کننده نوسان قیمت سهام، وجود محدودیت در تامین مالی است، ضمن آنکه اجتناب مالیاتی، توسعه و گسترش مدیریت سود و فعالیت های نگهداری و منتشر نکردن اخبار منفی در بازه زمانی طولانی تر را برای مدیریت تسهیل کرده و این احتمال که روزی این اخبار در بازار منتشر شود وجود داشته و می تواند منجر به افزایش ریسک سقوط آتی قیمت سهام گردد. بر این اساس در پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر محدودیت در تامین منابع مالی بر ریسک سقوط قیمت سهام در بازار و نقشی که اجتناب مالیاتی به عنوان یک متغیر میانجی می تواند در این میان داشته باشد، داده های 165 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سالهای 1392 تا 1397به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و سپس از رگرسیون چند متغیره از نوع مدل پانل دیتا و روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) جهت آزمون فرضیه های پژوهش استفاده گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که  محدودیت در تامین مالی بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر مستقیم داشته و اجتناب مالیاتی نیز در کنار این محدودیت می تواند باعث افزایش ریسک سقوط قیمت سهام گردد.
    کلیدواژگان: محدودیت در تامین مالی، ریسک سقوط قیمت سهام، اجتناب مالیاتی، شاخص KZ
  • محمدرضا عبدلی، حسن ولیان*، عباس بی نیاز، داود حسن پور صفحات 77-104

    مدیرعامل به عنوان یک فرد تصمیم گیرنده در راس شرکت، به خصوص شرکت هایی ماهیت آن ها مبتنی بر تیوری نمایندگی است، نقش بسیار مهمی در افزایش سطح شفافیت ها و ایجاد تقارن اطلاعاتی ایفا می نماید. اقناع گری به عنوان یک شیوه رفتاری جزء مباحث و موضوعات بسط یافته از سایر علوم به بازار سرمایه و مدیریت مالی می باشد که رویکردهای مدیریت را در افشا می تواند تحت تاثیر قرار دهد. هدف این پژوهش ارایه مدل اقناع گرایی مدیرعامل از طریق افشای اطلاعات مالی می باشد. این پژوهش ترکیبی مبتنی بر روش شناسی کیفی و کمی می باشد. جامعه آماری بخش کمی شامل 18 نفر از متخصصان دانشگاهی بودند که در زمینه مدیریت مالی و حسابداری دارای تخصص بودند. جامعه آماری بخش کیفی شامل 30 نفر از مدیران عامل شرکت های بورس اوراق بهادار تهران بودند که در بخش تحلیل ماتریسی مشارکت نمودند. در این پژوهش ابتدا گزاره های مربوط به شیوه های اقناع گرایانه مدیرعامل در افشای اطلاعات مالی از طریق مطالعه وسیع مطالب و محتوهای مرتبط آغاز شد و پس از دسته بندی 79 مقاله، محققان مقاله های دسته بندی شده را پاییش نمودند و در نهایت 24 پژوهش وارد تحلیل فراترکیب شدند. پس از طی مراحل مربوط به فراترکیب 17 گزاره در قالب سه مولفه شناسایی شدند که پس از تحلیل دلفی به 15 گزاره تقلیل یافت. در بخش تحلیل ساختاری-تفسیری فراگیر  که به دلیل پیچیدگی ریاضی و عملیاتی سرآمد بر تحلیل ساختاری-تفسیری می باشد، در قالب مدل ارایه شده مشخص گردید، تحریک آرزوها و انتظارات سهامداران و سرمایه گذاران به عنوان گزاره رویکردهای روانشناختی اقناع و تحریف از طریق حجیم نشان دادن مکانیزم های کنترلی و نظارتی به عنوان گزاره رویکردهای منفعت طلبانه به عنوان تاثیرگذارترین گزاره های اقناع گری مدیرعامل در افشای اطلاعات و گزارش های همراه صورت های مالی می باشد.

    کلیدواژگان: اقناع گری مدیرعامل، افشای اطلاعات مالی، رویکرد ابزاری مدیرعامل، رویکرد منفعت طلبانه مدیرعامل
  • زهرا بینشیان، خسرو فغانی ماکرانی*، خدیجه اسلامی صفحات 105-121

    هوش به عنوان یکی از معیارهای سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه شناخته می شود و استفاده درست از آن می تواند ضمن کنترل ریسک، جذابیت های بازار سرمایه را برای تصمیم در مورد سرمایه گذاری افزایش دهد. هدف این پژوهش تحلیل سنخ شناسی گزاره های هوش سرمایه گذاری سهامداران براساس بر روش ذهن شناختی کیو  می باشد. این پژوهش در بازه زمانی یکساله 1396-1397 با مشارکت  17 نفر از کارگزاران بورس انجام گرفت. در این پژوهش 20 گزاره مربوط به هوش سرمایه گذاری از طریق واکاوی محتوایی در مقالات و پژوهش های مرتبط با موضوع پژوهش شناسایی شد و سپس بر اساس تحلیل کیو گزاره های شناسایی شده از  طریق تحلیل عاملی و روش واریماکس با استفاده از نرم افزار  مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج مشخص گردید، 20 گزاره هوش سرمایه گذاری در قالب 3 الگوی ذهنی دسته بندی شدند. نتایج نشان می دهد، شناخت اولویت های ذهنی هوش در سرمایه گذاری می تواند به کارگزاران در ایجاد سرمایه گذاری های پربازده برای سهامداران کمک نماید و باعث می شود تا تحلیل فردی مناسب تری نسبت به موقعیت های سرمایه گذاری در بازار سرمایه داشته باشند.

    کلیدواژگان: هوش سرمایه گذاری، سنخ شناسی ذهنی سرمایه گذاری، تحلیل کیو
  • فلور قرشی، قدرت الله امام وردی*، سیده محبوبه جعفری، علی باغانی، یدالله نوری فرد صفحات 121-134

    طی سال های اخیر پژوهشگران به بررسی عوامل تاثیر گذار بر بازده های حدی پرداخته اند. در این راستا، هدف از این مقاله، پیش بینی احتمال وقوع بازده های حدی است زیرا سرمایه گذاران با شناخت این گونه بازده ها می توانند عملکرد پرتفوی شان را بهبود ببخشند . در این مقاله ابتدا بازده های حدی شناسایی می شوند سپس عوامل ریسک منحصر بفرد شرکت، ریسک نوسان شرطی و عامل ریزش مورد انتظار و سایرمتغیر های تاثیر گذار همچون متغیر عمر شرکت، متغیر ارزش دفتری به ارزش بازار، قیمت سهم، حجم معامله و نوسان قیمت ارز ونفت خام بعنوان متغیر های مستقل مدل اصلی محاسبه می شوند . در نهایت مشخص می گردد که دو عامل ریسک منحصر بفرد رابطه معنی دار با بازده های حدی داشته و نوسان شرطی بازده با بازده های مثبت رابطه ندارد اما با بازده های حدی منفی رابطه معنی داری دارد . عامل ریزش مورد انتظار با بازده های مثبت رابطه منفی و با بازده های حدی منفی رابطه مثبت دارد .

    کلیدواژگان: بازده های حدی، ریسک منحصر بفرد، نوسان شرطی بازده، عامل ریزش مورد انتظار
  • علیرضا قلیزاده، میرفیض فلاح شمس*، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 135-148

    در مواجهه با بحران های مالی نظارت، و پیش بینی چنین رویدادهایی به منظور کاهش آثار منفی آنها بر بازارهای مالی و اقتصادی ضرورت دارد. هدف اصلی مطالعه ی حاضر، ارایه مدل سیستم هشدار سریع وقوع بحران مالی در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور از داده های هفتگی طی سال های 1376 تا 1397 (1121 هفته) استفاده شد. منظور از بحران در مطالعه حاضر، سقوط بیش از 15 درصدی شاخص قیمت (TEPIX) نسبت به سه ماه گذشته است. از اینرو جهت عملیاتی نمودن متغیر وابسته، از متغیر دامی استفاده شده و برای اندازه گیری شوک های ناشی از شاخص قیمت، نرخ ارز، قیمت طلا و نفت از پسماند مدل خود توضیح میانگین متحرک انباشته (ARIMA) استفاده شده است. نتایج حاصل با استفاده از مدل لاجیت و پروبیت مدل سازی شده و پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داده است که  با کاهش شاخص قیمت در دوره ی گذشته و نیز بروز بحران در دوره ی گذشته، احتمال وقوع بحران افزایش می یابد. در حالیکه کاهش نرخ ارز، افزایش قیمت طلا و کاهش قیمت نفت بر بروز بحران در دوره ی جاری تاثیر معنی داری ندارد. بر اساس داده های هفتگی، 44 بحران رخ داده که هر دو مدل 36 بحران را پیش بینی کرده است. قدرت پیش بینی بحران ها 82 درصد و قدرت پیش بینی کل مدل در حدود 99 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: بحران مالی، سیستم هشدار سریع، شاخص قیمت، نرخ ارز، قیمت جهانی طلا، قیمت نفت
  • نساء کمالیان*، فرشید پورشهابی، عظیم نظری صفحات 149-164
    اقتصاد ایران طی سه دهه اخیر با فراز و نشیب های فراوانی در حوزه های کلان اقتصادی از جمله در صنعت بانکداری روبه رو بوده است. ارزیابی شرایط حاکم بر صنعت بانکداری ایران گویای آن است که اقتصاد ایران بحران بانکی را تجربه کرده است، اگر چه به علت دولتی بودن بانک ها و حمایت های مالی بانک مرکزی عملا به بروز بحران آشکار منجر نشده است. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی نقش بحران بانکی در اثرگذاری تنوع درآمدی بر سودآوری صنعت بانکداری ایران با استفاده از روش اقتصاد سنجی پانل (EGLS) می باشد. بدین منظور 8 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری پژوهش طی سال های 13941384 مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد، افزایش در سهم درآمدهای غیر بهره ای در زمانی که بحران بانکی وجود دارد، اثر منفی و معناداری بر بازدهی حقوق صاحبان سهام دارد. این در حالی است که بین نسبت تسهیلات اعطایی به دارایی بانک و بازدهی حقوق صاحبان سهام در شرایط بحران بانکی، ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، این بدان معناست که در دوره های بحران بانکی، بهتر است بانک ها بجای متنوع کردن فعالیت ها و سرمایه گذاری های خود، به کسب درآمدهای بهره ای بپردازند. همچنین نتایج نشان می دهد که متغیرهای شاخص کفایت سرمایه و کارایی در شرایط بحران بانکی بر بازدهی حقوق صاحبان سهام تاثیر مثبت و معناداری دارند، اما درجه تمرکز بانکی (لرنر) در شرایط بحران بانکی تاثیر منفی و معناداری بر بازدهی حقوق صاحبان سهام دارد.
    کلیدواژگان: تنوع درآمدی، سودآوری و بحران بانکی
  • محمد مشرفی، جواد بهنامیان* صفحات 165-180
    با توجه به آنکه مساله بهینه سازی سبد سهام در شرایط غیر خطی با توابع چند هدفه نمی تواند با استفاده از رویکردهای قدیمی و سنتی، موثر حل شود، در این پژوهش، یک رویکرد فراابتکاری به منظور بهینه سازی سبد سهام با استفاده از تکنیک بهینه سازی ازدحام ذرات ارایه شده است. این روش بر روی انواع سبد سرمایه گذاری دارای محدودیت و فاقد محدودیت مخاطره آمیز برای فرد سرمایه گذار صورت پذیرفته است.  با پیاده سازی الگوریتم و به منظور اعتبارسنجی آن، نتایج حاصل با الگوریتم بهینه سازی ژنتیک مقایسه شد. نتایج محاسباتی حاکی از آن است که بهینه سازی ازدحام ذرات دارای کارایی مناسبی بوده بطوریکه نتایج حاصل برای بکارگیری در شرایط واقعی بسیار امیدوار کننده و رضایت بخش به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدیریت سبد سهام، بهینه سازی ازدحام ذرات، محدودیت انتخاب، نسبت شارپ
  • رضا منصوریان نظام آباد، نادر رضایی*، سید علی نبوی چاشمی، احمد پویانفر، علی عبدالهی صفحات 181-198

    هدف از این پژوهش ارایه مدلی برای اجرای پرتفوی مالی هوشمند با استفاده از الگوی فیلتر کالمن و توابع کلی می باشد. بدین منظور با استفاده از داده های ماهانه 180 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392 لغایت 1397 و با استفاده از الگوی فیلتر کالمن و توابع کلی، نسبت شارپ را ارتقا داده و روش هوشمندی برای انجام معاملات براساس الگوریتم های مومنتوم و سرمایه گذاری بلندمدت سهام ارایه و به بررسی هدف پژوهش پرداخته شد. نتایج اجرای الگوریتم ها تایید کرد که ساختار پیشنهادی مدل هوشمند توابع کلی عملکردی بهتر از لحاظ بالابودن میانگین بازدهی و نسبت شارپ نسبت به الگوریتم های سرمایه گذاری کمی داشته و می توان  از توایع کلی در تخصیص بهینه منابع استفاده نموده تا به نتایج مطلوب تر دست پیدا کرد. نهایتا نتایج تصریح کرد که کارایی پرتفوی هوشمند با الگوریتم توابع کلی بهتر از الگوی مومنتوم و سرمایه گذاری بلندمدت است.

    کلیدواژگان: پرتفوی هوشمند، توابع کلی، فیلتر کالمن
  • سعیده نصرت آبادی، زادالله فتحی*، عباس شول صفحات 199-218
    با توجه به پیچیده گی های شناختی و محیطی و تعدد متغیرهای تاثیرگذار در فرایند سرمایه گذاری در بازار سرمایه، معیارهای تصمیم گیری سرمایه گذاران مجموعه ای از عوامل شخصی و گروهی است و تکیه صرف به مبانی عقلایی در شناخت معیارهای تصمیم با واقعیت انطباق چندانی ندارد؛ از اینرو هدف اصلی این پژوهش بررسی چارچوب حرکات معاملاتی سهام با توجه ارتباط بین کنش فردی و گروهی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور تعداد 140 پرسشنامه به صورت نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس توزیع شد که 98 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری گردید. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی بررسی و مقوله های اصلی تحقیق از قبیل یادگیری مالی، مشاوره مالی، توانایی مالی، شایستگی مالی، ظرفیت مالی، ارتباطات دهان به دهان، رسانه های گروهی، شخصیت و حرکات معاملاتی سهام شناسایی و با استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون و بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان داد مدل تدوین شده در حوزه های توانایی مالی، ظرفیت مالی، ارتباطات دهان به دهان، رسانه های گروهی، مشاوره مالی و شخصیت از شرایط چارچوب ارتباطی بین کنش های فردی و گروهی در حرکات معاملاتی سهام به شمار می آیند و تاثیر مثبت و معناداری بر حرکات معاملاتی سهام دارند.
    کلیدواژگان: چارچوب ارتباطی، کنش های فردی، کنش های گروهی، حرکات معاملاتی سهام
|
  • Hossein Emsakpur, Sina Kheradyar *, Mehdi Homayonfar, Mehdi Fadaei Eshkiki Pages 1-14
    The goal of this research is to study excessive trading speed of traders on abnormal cumulative return on stocks around seasonal earnings announcements. Research sample includes 161 companies from listed companies in Tehran stock exchange that includes a time period from the beginning of 2013 to the end of 2017. Results show that excessive speed of traders around seasonal earnings announcements has meaningful relation with abnormal cumulative return on stocks, and leads to increase in abnormal cumulative return on stocks, that this increase in time limit of one month before and one month after earnings announcement related to fourth quarter of the year (fourth announcement) is weaker than first, second and third quarter. As a result, existence of high trading speed of stocks in all four time points affects abnormal cumulative return on stocks  and leads to development of the theoretical framework of information asymmetry , because quick deals around earnings announcements leads to renew the gap between information released in market  and traders information , and increases  information asymmetry in market.
    Keywords: Seasonal earnings announcements, trading speed, abnormal cumulative return on stocks, information asymmetry
  • Vahid Bekhradi Nasab * Pages 15-34
    The Incomplete Revelation Hypothesis argues that some companies, for some reason, disclose the information incompletely, complexly, difficultly and rigorously. One of the reasons why disclosure of information is difficult is the existence of fraudulent financial reporting. Fraud encourages the director to disclose information in a complex way so that the minds of users of financial information go beyond anything other than fraud. The purpose of the present study is to investigate the Fox Index Reaction Versus Companies With the Possibility of Fraud. Fox Index is a benchmark for identifying the complexity of financial statements. The research methodology is based on a content analysis approach based on an incomplete Revelation hypothesis. The statistical population of the study consisted of all listed companies in Tehran Stock Exchange from 2009 to 2016. The sample size is based on the systematic elimination of 112 companies. The research hypothesis was tested using multiple regression model and parent test based on Panel data. According to the incomplete Revelation hypothesis, the research evidence suggests that companies with a high probability of fraud are more complicated financial reports with less readability than companies with a low likelihood of fraud Publish. The findings of the present study, while completing the gap, have been carried out in the field of concealing the opportunistic behavior of managers about the non-disclosure of financial information, can be used to increase potential investors, stock market organizations and other stakeholders. Accounting information is useful in decision making
    Keywords: Fox Index, fraud, Content Analysis Methodology, Incomplete Revelation Hypothesis
  • Pejman Peykani, Farhad Hosseinzadeh Lotfi *, Emran Mohammadi, Reza Tehrani Pages 35-46
    Mutual funds and investment companies are very important institutions for investing in capital markets. Hence, measuring their performance with the aim of identifying efficient investment firms and providing a corrective remedy for inefficient firms is essential. The purpose of the present study is to propose a new approach to assessing the performance and classification of investment firms in terms of uncertainty. Considering the two-stage structure of investment firms, in this research, the approach of network data envelopment analysis (NDEA) is used to evaluate the performance of each stage and the entire investment company. Also, in order to take into account, the uncertainty of the data, the interval network data envelopment analysis (INDEA) model for a two-stage structure is presented. Using the data of 10 active investment companies in Tehran Stock Exchange, the proposed research approach has been implemented and all companies have been evaluated and classified. The results of INDEA model based on non-cooperative approach indicating on the efficacy and effectiveness of the proposed approach of research for performance measurement of investment firms under uncertain data.
    Keywords: Investment Companies, Performance Measurement, Two-Stage Structure, Interval data, Network Data Envelopment Analysis (NDEA)
  • Soleil Jafari, Mansour Garkaz *, Parviz Saeedi, Alireza Matoufi Pages 47-62
    The purpose of this study was to investigate the role of psychological and performance factors on willingness to invest in the stock market with the mediating role of investor satisfaction and perceived investor risk in Iran. This research was conducted in 1977 and is methodologically developmental-exploratory. The statistical population of this research is customers of Tehran brokerage companies. The sampling method is available and since the number of community members is unlimited, the sample size should be 384 according to Morgan's table, so the distribution of the questionnaire was randomly distributed among the investors until the responses were sufficient. A total of 384 questionnaires were collected. Structural equation modeling and path analysis were used to analyze the research data. SPSS 23 and SmartPLS3 software were used for data analysis and the findings showed that perceived risk and investor satisfaction were used. They have a mediating role in the relationship between psychological and performance factors on the willingness to invest in the stock market.
    Keywords: Perceived Risk - Mental Welfare - Willingness to Invest, Investor Awareness
  • Marjan Damankeshideh, Amirreza Keyghobadi * Pages 63-76
    One of the factors that exacerbate stock price volatility is the constraint on financing, while tax avoidance facilitates the development and expansion of profit management and maintenance activities and the dissemination of negative news over a longer period of time. This news may one day be released on the market and may increase the risk of future stock price crashes. On the basis of the present study, the data of 165 active companies in Tehran Stock Exchange were examined in order to investigate the effect of restriction of financing on the risk of falling stock market prices and the role that tax avoidance can play as an intermediary variable. The research sample was selected between 2013 and 1977 and then multivariate regression of panel data model and generalized least squares (GLS) method was used to test the research hypotheses. The findings indicate that the restriction on financing has a direct impact on the risk of falling stock prices and tax avoidance can also increase the risk of falling stock prices.
    Keywords: Financing Constraints, Risk of falling stock prices, Tax Avoidance, KZ index
  • Mohammadreza Abdoli, Hasan Valiyan *, Abbas Biniyaz, Davood Hassanpour Pages 77-104

    CEO as a decision-maker at the head of the company, especially firms of their nature, is based on agency theory, plays an important role in increasing the level of transparency and creating information symmetry. Persuasiveness behavior as a component of other science topics and issues developed capital market and financial management which may affect management approaches in disclosure. The purpose of this research is Presenting the CEO's model of persuasion through disclosure of financial information based on comprehensive structural-interpretative analysis (TISM). This combined research is based on qualitative and quantitative methodology. The statistical community of the quantitative section included 18 university professionals who specialize in financial and accounting management. The statistical population of the qualitative section included 30 managers of Tehran Stock Exchange companies that participated in the matrix analysis section. In this study, firstly, statements about the persuasive ways of managing the financial information disclosure began through a large study of relevant content and after categorizing 79 articles, the researchers terminated the classified articles, and in the end, 24 studies were introduced into the analysis further. After completing the process, 17 statements were identified in terms of three components that were reduced to 15 after Delphi analysis. In the Structural-Interpretative Analysis section (TISM), which is due to the mathematical and operational complexity of Structural-Interpretative Analysis (ISM), it was identified in the model presented. Stimulating the aspirations and expectations of shareholders and investors as a proposition of psychological approaches to persuasion and distortion through the massive display of regulatory and control mechanisms as the proposition of philanthropic approaches as the most influential statements by the CEO in disclosing information and reporting accompanying financial statements.

    Keywords: CEO Persuasion, Disclosure of Financial Information, CEO Self-Interested Approach
  • Zahra Bineshian, Khosro Faghani Makrani *, Khadije Eslami Pages 105-121

    Intelligence is recognized as one of the criteria for investing in capital markets and its proper use can, while controlling risk, increase the attractiveness of the capital market for investment decisions. The purpose of this research is to analyze the schematics of equity investor investment predictions based on Q (Q). This research was conducted during the one-year period 1396-1397 with the participation of 17 stock brokers. In this research, 20 propositions related to investment intelligence were identified through content analysis in research articles related to the research topic, and then, based on the analysis of the QA statements, identified by factor analysis and the Varimax method, using software (SPSS) they got. Based on the results, 20 investment investment propositions were categorized in the form of 3 mental patterns. The results show that knowing the mental priorities of intelligence in investing can help brokers create high-yielding investments for shareholders and make them more personalized analysis than investment positions in the capital market.

    Keywords: Investment intelligence, Mentality of Investment, Q Analys
  • Felor Ghorashi, Ghodratollah Emamverdi *, Sayedeh Mahboubeh Jafari, Ali Baghani, Yadollah Nourifard Pages 121-134

    This study examines the relationship between volatility and the probability of occurrence of expected extreme positive and negative returns in The thehran security market.‌‌ The purpose of this research is optimation portfolios via hold positive return and eleminate nagative return.‌‌ Two measures of volatility and the factor of expected shortfall are examined:‌‌ conditional volatility calculated using an EGARCH model and idiosyncratic volatility based on the Fama and French five-factor model and expected shortfall calculate with smi-parametric metod.‌‌ This paper is based on regresion probit‌ model and data use from 1382 to 7/1397.‌‌ A significantly positive relationship is observed between a firm’s idiosyncratic volatility and the probability of occurrence of an extreme return.‌‌ Other firm characteristics, including firm price, volume and Book-to-Market ratio, are also shown to be significantly related to firm extreme returns.‌‌ The relationship Between the age factor and exterem return is not found relation.‌‌ The effects of conditional and‌ expected shortfall are mixed.‌‌

    Keywords: Extreme return, Conditional volatility, idiosyncratic volatility, expected shortfall, Five-factor model, Probit Regression
  • Alireza Gholizadeh, MirFeiz Fallah Shams *, MohammadAli Afshar Kazemi Pages 135-148

    Encountering with financial crises of supervision and predicting such these events which are necessary to decrease their negative effects on finanicial and economical markets. The current paper is aimed to review the designing the early warning system of financial crisis outbreak in Tehran stock Exchange. Due to this purpose, it’s used the weekly datas during the years from 1997 to 2019 (1121 weeks). The mean of crises in this present papper is the falling more than 15% of price index (TEPIX) toward last three months. Hence, it’s been used the dummy variable for operating the dependent variable. It’s been used the residual of auto regressive integrated moving average (ARIMA) for measuring the shocks caused by the price of stocks, exchange rate, price of oil and gold. The result is modeled by Logit & Probit model and showed that probability of the crisis outbreak is increased by decreasing the stock price in past period as well as the outbreaking of crisis in past period after reviewing and analyzing the data. While the decreasing of exchange rate, increasing of the gold price, and decreasing of oil price don’t affect on crisis outbreak in current periods as meaningfully. Based on weekly data, 44 crisis has occurred which both models have predicted 36 crisis. The power of crisis predicting is 82% and the power of predicting for total model is about 99%.

    Keywords: Financial Crisis, Early Warning System, price index, exchange rate, Global Gold Price, oil price
  • Nesa Kamalian *, Farshid Pourshahabi, Azim Nazari Pages 149-164
    In the last three decades, the Iranian economy has faced many vicissitudes in macroeconomic areas such as the banking industry. Analysis of the dominant condition of Iran’s banking system indicates that although it has not practically resulted in an explicit crisis due to the state-owned banks and the central bank's financial support, the Iranian economy has experienced a banking crisis. The main objective of the current study is to examine the role of banking crisis in the effect of Income diversity on Profitability of banking industry using panel econometric method) EGLS .(For this purpose, 8 accepted banks in the Tehran Stock Exchange were evaluated as a research statistical population during 2005-2015. The results show that an increase in the share of Non-interest income in the time of banking crisis has a significant negative effect on return on equity. However, there is a significant positive relationship between the ratio of lending facilities to bank assets and return on equity during times of banking crisis. This means that in times of banking crisis, generating interest income is more efficient for the banks than diversifying their activities and investments. The results also suggest that variables of capital adequacy and efficiency in times of banking crisis have significant positive effect on return on equity, but on the other hand, the degree of bank concentration (Lerner) in times of banking crisis has significant negative effect on return on equity.
    Keywords: Income diversity, Profitability, banking Crisis
  • Mohammad Moshrefi, Javad Behnamian * Pages 165-180
    Since the problem of optimizing the stock portfolio in nonlinear conditions with multi-objective functions cannot be effectively solved using traditional and traditional approaches, in this research, a metaheuristic approach is proposed to optimize the stock portfolio using the particle swarm optimization technique. This method has been implemented on a variety of investment portfolios with selection constraint and unconstraint conditions for the investor. By implementing the algorithm and in order to validate it, the results were compared with the genetic optimization algorithm. The computational results indicate that particle swarm optimization algorithm has a good performance, so that the results seem very promising and satisfactory for use in real conditions.
    Keywords: stock portfolio management, Particle swarm optimization, Selection constraint, Sharp Ratio
  • Reza Mansourian, Nader Rezaei *, Seid Ali Nabavi Chashmi, Ahmad Pouyanfar, Ali Abdollahi Pages 181-198

    The purpose of this study is to present a model for executing smart financial portfolios using Kalman filter model and kelly functions. For this purpose, using the monthly data of 180 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2013 to 2019, using the Kalman filter model and kelly functions, the Sharp ratio is improved and the intelligent method for trading based on momentum and capital algorithms Long-term stock listing was presented and the purpose of the study was examined.The results of the algorithms implementation confirm that the proposed structure of the intelligent model of kelly functions is better in terms of average efficiency and Sharp ratio than the quantitative investment algorithms and it is possible to use the general constellation in optimal allocation of resources to achieve more desirable results. Finally, the results indicated that the performance of the smart portfolio with the kelly functions algorithm is better than the momentum model and long-term investment.

    Keywords: Smart Portfolio, Kelly Functions, Kalman Filter
  • Saeideh Nosratabadi, Zadollah Fathi *, Abbas Shoul Pages 199-218
    This paper studies the relationship framework between individual and group acts of stock trading activities in Tehran stock exchange which leads to the development of a cohesive relationship model for individual and group acts of stock trading behaviors. It has a quantitative–qualitative hybrid approach in which the model is designed by using Delphi technique at first stage, and it is tested and assessed by using structural equation modeling method at second stage. The model shows that areas of financial capability, financial capacity, word-of-mouth communication, mass media, financial consultation, stock trading behaviors, and personality are considered as causal conditions of relationship framework of individual and group acts which affect that process positively and meaningfully.
    Keywords: relationship framework, individual acts, group acts, stock trading behaviors, Tehran Stock Exchange