فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و ششم شماره 1 (پیاپی 139، زمستان 1399)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و ششم شماره 1 (پیاپی 139، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود اکبری* صفحات 1-11
    اهداف

    یکی از مباحثی که سهم زیادی در آسایش و رفاه اجتماعی دارد، امنیت و تحلیل مولفه های مرتبط با آن است. این پژوهش با هدف بررسی آسیب شناسی اجتماعی و تحلیل نماگرهای مرتبط با امنیت اجتماعی در ایران با استفاده از تکنیک راه حل ترکیبی سازشی انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش تحلیلی با استفاده از داده های سالنامه آماری علم و فرهنگ ایران در سال 1397 در همه استان های ایران انجام شد. برای تحلیل داده ها از تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه کوکوسو و استراتژی های سه گانه مدل راه حل ترکیبی سازشی استفاده شد.

    یافته ها

    در استراتژی اول، استانهای تهران (0.007) مازندارن (0.030) و فارس (0.031) دارای کمترین و استان های اردبیل، بوشهر، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، قزوین، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی و یزد (همگی 0.034) بیشترین امتیاز را کسب کردند. در استراتژی دوم، استان تهران (2) کمترین و استان بوشهر (10.604) بیشترین امتیاز را کسب کردند. در استراتژی سوم، استان تهران (0.216) کمترین و استان های بوشهر، قزوین و خراسان شمالی مشترکا همگی (1) بیشترین امتیاز را کسب کردند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج ترکیبی سه استراتژی، استان بوشهر با کسب 4.588 امتیاز در رتبه اول قرار دارد و به طور نسبی امنترین استان ایران در شاخص های مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی اجتماعی، جغرافیای اجتماعی، جرم، امنیت، تکنیک کوکوسو، استان های ایران
  • زهرا منتظری*، مریم ابراهیم پور صفحات 13-21
    اهداف

    امنیت، یکی از ارکان اساسی فضاهای شهری در راستای تامین رفاه و آسایش شهروندی است. برخی از فضاهای شهری باتوجه به ویژگی های عملکردی و کالبدی خاص خود، به فضاهایی برای بروز جرم و ناامنی تبدیل، و به عنوان فضای بی دفاع تلقی می شوند. بافت تاریخی محله عودلاجان تهران با توجه به وجود برخی از ویژگی های کالبدی-عملکردی خاص، فضاهای ناامن و بی دفاعی را در خود ایجاد کرده است؛ بنابراین هدف این مقاله شناسایی و بررسی فضاهای بی دفاع در محله عودلاجان تهران است.

    روش شناسی

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، تحلیلی-توصیفی است. گردآوری اطلاعات مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای با غلبه میدانی است، که در بخش میدانی از ابزارهای مشاهده، پرسشنامه، مصاحبه و عکاسی استفاده شده است. جامعه آماری، تمام جمعیت محله عودلاجان است که براساس فرمول کوکران 374 نفر به عنوان جامعه نمونه مشخص شده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS (آزمون های تیتک نمونه ای، آنووا و فریدمن) انجام شده است.

    یافته ها

    فضاهای بی دفاع در محله عودلاجان با توجه به مقدار میانگین باال، نامطلوب هستند. همچنین در مقایسه بین محله های عودلاجان، محله امامزاده یحیی تاحدودی نسبت به دو محله دیگر، در وضعیت مناسب تری قرار دارد. در اولویت بندی فریدمن، بعد عملکردی-کالبدی، بصری، به ترتیب در رتبه های نخست و دوم قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از وجود 72 فضای بی دفاع در محله عودلاجان است، بنابراین از طریق راهکارهایی نظیر توسعه زیرساخت ها، تسهیلات فرهنگی-ورزشی با کمک مردم و نهادهای محلی میتوان در سامان دهی و بازگشت امنیت به محله نقش موثری ایفا نمود.

    کلیدواژگان: فضاهای بی دفاع، فضاهای ناامن، محله عودلاجان
  • عقیل مددی*، احسان قلعه، الهامه عبادی، بهروز نظافت تکله، امیرحسام پاسبان صفحات 23-34
    اهداف

    امروزه فرسایش خاک و تولید رسوب خطری برای انسان و حیات او به شمار می آید، لذا در مناطقی که فرسایش خاک کنترل نمی شود خاک ها به تدریج فرسایش یافته و حاصلخیزی خود را از دست می دهند. هدف از مطالعه حاضر مدل سازی رابطه بین میزان بار رسوب معلق با ویژگی های ژیومورفیکی حوضه رودخانه نیرچای است.

    روش شناسی

    در این تحقیق برای استخراج خصوصیات ژیومورفیک و ارتباط آن با رسوب دهی از سیستم اطالعات جغرافیایی استفاده شد. به منظور تعیین ارتباط بین خصوصیات ژیومورفیک با رسوب هر زیر حوضه از تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام استفاده شد. نتیجه بررسی ارتباط بین خصوصیات ژیومورفیک با رسوب زیر حوضه ها نشان داد مقدار رسوب تولیدی با حجم جریان و ضریب فرم حوضه، همبستگی مثبت داشته و در سطح 5% معنیدار بوده است. همچنین جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار بر میزان رسوب حوضه از بین متغیرهای موجود از روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد از بین 25 متغیر موثر بر تولید رسوب، چهار عامل مساحت، ضریب فرم حوضه، محیط و دبی به ترتیب 37/78، 25/47، 18/50 و 11/22% از واریانس تمامی متغیرهای پژوهش را تبیین کند. 

    نتیجه گیری

    در مجموع همه عوامل موثر چهار عامل استخراج شده نهایی توانسته اند 92/9% از واریانس تمامی متغیرهای پژوهش را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، حوضه نیرچای، رگرسیون گام به گام، ویژگی های ژئومورفیک
  • ساناز سعیدی مفرد*، مهدی طالب علم صفحات 35-43
    اهداف

    ارزیابی آسیب پذیر ی مناطق شهری در برابر آب های سطحی از اهمیت خاصی برخوردار است. تخریب حوزه آبخیز بالادست نواحی شهری با تخریب پوشش گیاهی و جاده سازی و گسترش بی رویه اراضی شهری و صنعتی، سبب کاهش نفوذ و افزایش آب های روان می شود و خطر وقوع سیلاب را به همراه دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی وضعیت تاب آوری محله آب و برق مشهد در برابر خطر سیلاب انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش توصیفی در سال 1399 انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای، جستجوی اینترنتی و بانک های اطلاعاتی انجام و داده های مورد نیاز از مدل SWMM برای شبیه ساز ی رواناب با تلفیق مدل هیدرولیکی Hec-Ras در نرم افزار ARC-GIS استخراج شد.

    یافته ها

    در منطقه مورد مطالعه، بارش های با مقدار کم و زمان کوتاه ولی با شدت های لحظه ای زیاد از بارش های با مقدار بیشتر و زمان طولانی تر ولی با شدت های لحظه ای کمتر، دبی اوج آبنمود بزرگتری تولید کرد.

    نتیجه گیری

    محل مورد نظر برای تعیین مرز سیلگیر در سمت چپ بلوار لادن (بین لادن 12 تا کال آب و برق) قرار دارد که حتی با یک باران معمولی، قسمت سواره رو تا حاشیه آسفالت پر از آب می شود. بخش شمالی محله به خصوص بخش شمال شرقی بیشتر در معرض خطر سیالب قرار دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مدیریت بحران، رواناب شهری، سیلاب شهری
  • ساناز سعیدی مفرد* صفحات 45-54
    اهداف
    مفهوم توسعه مجدد در شهرسازی با اقدامات و پیش بینی هایی برای بهترکردن کیفیت محیط کالبدی-فضایی شهرها همراه است. ضرورت این امر زمانی رخ میدهد که انسجام، هماهنگی و عملکرد محیط شهری کمرنگ شده و پاسخگوی نیازمندی های آن محیط نیست. اراضی قهوه ای از جمله محدوده های رهاشده، ناکارآمد و نیازمند توسعه مجدد در شهرها هستند، این اراضی به عنوان پهنه های ناپایدار شهری منجر به تنزل کیفیت محیطی، جدایی گزینی های اجتماعی و بروز بی هویتی و ناپایداری در دل شهرها گردیده اند. با وجود این مشکالت لزوم توجه و شناسایی این پهنه ها و ارزیابی آنها جهت مداخله هدفمند و پایدار به شدت حایز اهمیت است. مسئله اصلی تحقیق حاضر شناسایی مولفه ها و شاخص های تعریف اراضی قهوه ای در کلان شهر مشهد و تعیین معیارهایی جهت ارزیابی و اولویتبندی توسعه مجدد آنها است.
    روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی و اکتشافی متوالی است و به منظور تحلیل ها، ترکیبی از روش های چند-معیاره تصمیم گیری و سیستم اطالعات جغرافیایی (MC-SDSS) و مدل های ترکیبی آن (TOPSIS, SAW) به کار گرفته شده است.
    یافته ها: براساس تحلیل های صورت گرفته و مولفه ها و شاخص های به دست آمده از منابع موجود، مدل مفهومی با 5 مولفه و 30 شاخص تدوین و وزن هر دسته و اهمیت مسایل تعیین شد.
    نتیجه گیری: نتایج گویای آن است که توسعه مجدد اراضی قهوهای در کلان شهر مشهد فرصت های بیشماری را برای تجدید حیات و احیاء فعالیت های شهری و دستیابی به پایداری شهری در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی ایجاد نموده است. در میان مناطق 13گانه کلان شهر مشهد، منطقه 12 اولویت اول توسعه مجدد اراضی قهوه ای است و منطقه ثامن به عنوان مرکزی-ترین منطقه شهری که بافت قدیم شهری را در برمی گیرد اولویت آخر در توسعه مجدد اراضی قهوه ای را شامل شد.
    کلیدواژگان: توسعه مجدد، اراضی قهوه ای، اولویت بندی، سیستم پشتیبانی فضایی چندمعیاره، مشهد
  • محبوبه سعیدی*، محمودرضا میرلطفی صفحات 55-62
    اهداف

    گسترش مهاجرت های بین المللی و ازدواج های مهاجران با جامعه میزبان سبب ایجاد اثرات خاص در فضاهای جغرافیایی و به خصوص کیفیت زندگی فضاهای روستایی شده است. هدف پژوهش حاضر تحلیل اثر ازدواج های مردان افغانستانی با زنان ایرانی بر ابعاد اقتصادی-اجتماعی کیفیت زندگی آنها در مناطق روستایی شهرستان جیرفت بود.

    روش شناسی

    این پژوهش علی-مقایسه ای در 403 خانوار روستاهای بند سراجی، دریاچه، چاه افغان و کنار صندل شهرستان جیرفت انجام شد و 197 خانوار به صورت تصادفی برای مطالعه انتخاب شدند. شاخص هایی در ابعاد اقتصادی-اجتماعی کیفیت زندگی در چارچوب مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کروسکال والیس و رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها

    کیفیت اقتصادی- اجتماعی زندگی خانوارهای روستایی زوج های ایرانی- افغانستانی با زوج های ایرانی تفاوت معنی داری داشت (p<=0/0001). میانگین شاخص کل بعد اقتصادی در خانوارهای روستایی با زوج ایرانی (3/52) باالتر از خانوارهای روستایی با زوج افغانستانی-ایرانی (2/15) و ضریب تغییرات نیز در خانوارهای روستایی با زوج ایرانی پایین تر از خانوارهای روستای با زوج افغانستانی- ایرانی بود. در میانگین وضعیت کلی کیفیت اقتصادی- اجتماعی زندگی، خانوارهای روستایی زوج ایرانی (3/11) دارای وضعیت مطلوبتری نسبت به خانوارهای روستایی با زوج افغانستانی-ایرانی (2/20) بودند. 

    نتیجه گیری

    کیفیت اقتصادی- اجتماعی زندگی در خانوارهای روستایی با زوج ایرانی مطلوبتر از خانوارهای روستایی با زوج ایرانی- افغانستانی است.

    کلیدواژگان: مهاجرین افغانستان، ازدواج های ایرانی- افغانستانی، کیفیت زندگی، توسعه روستایی
  • الهام کاویانی، خسرو افضلیان*، محمدخسرو صحاف، سید مسلم سیدالحسینی صفحات 63-73
    اهداف

    فضاهای عمومی برای سرزنده بودن شهرها بسیار حایز اهمیت هستند. نقش موثر مردم به سبب حضور، تعامالت اجتماعی و احساس نشاط، باعث سرزنده نگهداشتن فضا میگردد. ویژگی های محیط در برقراری این تعامل نقش دارند. هدف این پژوهش شناخت و ارزیابی عوامل موثر در خلق سرزندگی در فضاهای شهری مشهد و رابطه درونی این عوامل بود.

    روش شناسی

    این پژوهش توصیفی، یک نظرسنجی کیفی مبتنی بر ارایه عکس به صورت آنالین است که در بازه زمانی دی 1398 تا فروردین 1399 در ساکنان شهر مشهد انجام شد. 200 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده و پرسش نامه مشتمل بر 40 تصویر از 12 نقطه پرتردد شهر مشهد به ایشان ارایه شد.
    برای ارزیابی داده ها از آزمون مجذور کای استفاده شد.

    یافته ها

    109 ویژگی متمایز که به لحاظ مفهومی با یکدیگر در ارتباط بودند استخراج و در 7 گروه اصلی کیفیات محیط، عناصر، ویژگی های شکلی و ظاهری، عملکردها، احساسات، فعالیت ها و کاربری های همجوار به عنوان مهم ترین عوامل موثر در شکل گیری احساس سرزندگی اجتماعی و زنده بودن فضاهای عمومی قرار داده شد. دو مفهوم از این ویژگی ها از جنس ویژگی های انسانی بوده و عوامل دیگر، کالبدی و فیزیکی بودند.

    نتیجه گیری

    فضای عمومی از طریق عوامل کالبدی و انسانی محیط بر ذهنیت افراد تاثیر گذاشته و در صورت ایجاد احساس خوشایند، آنان را به برقراری تعامالت اجتماعی و مبادله تشویق مینماید که به موجب آن، سرزندگی اجتماعی شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: احساس سرزندگی، فضای عمومی، عوامل محیط
  • مجتبی اسماعیلی وردنجانی، نفیسه مرصوصی*، رضا مختاری ملک آبادی، اسماعیل علی اکبری صفحات 75-85
    اهداف

    امروزه چالش های اقتصادی از مهم ترین موانع دستیابی به پایداری اقتصاد شهری در کشورهای در حال توسعه محسوب می شوند. این پژوهش با هدف ارزیابی و تحلیل جغرافیایی مولفه های موثر بر پایداری اقتصادی شهرهای استان چهارمحال بختیاری انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش پیمایشی با استفاده از داده های ثانویه سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395و آمارهای موضوعی دستگاه های دولتی استان چهارمحال و بختیاری در 40 سکونتگاه شهری انجام شد. برای ارزیابی پایداری اقتصادی شهرها، 17 شاخص عینی پایداری اقتصادی گزینش و با استفاده از روش های تحلیل مولفه های اصلی، شاخص خودهمبستگی فضایی موران و روش درونیابی و زندهی معکوس فاصله مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    3 مولفه اصلی (رفاه اقتصادی، پویایی اقتصادی و تنوع اقتصادی) با مجموع واریانس60/7% تبیین کننده همبستگی بین متغیرهای پژوهش برای سنجش و ارزیابی پایداری اقتصاد شهری استان بود. خودهمبستگی فضایی موران با مقدار 0/031 بیانگر الگوی فضایی تصادفی پایداری اقتصاد شهری در سطح استان و معنی دار ی روابط فضایی 6 کانون شهری در مولفه رفاه اقتصادی، 8 کانون شهری در مولفه پویایی اقتصادی، 6 کانون شهری در مولفه تنوع اقتصادی و 9 کانون شهری در شاخص ترکیبی پایداری اقتصادی بود.

    نتیجه گیری

    شهرهای استان چهارمحال و بختیاری در مولفه رفاه اقتصادی وضعیت نامناسبی دارند. وضعیت مناسبتر در هر سه مولفه اصلی و شاخص ترکیبی پایداری اقتصادی در شهرهای واقع در نیمه شرقی باالخص شهرهای واقع در شهرستان های سامان، بروجن و شهرکرد متمرکز است.

    کلیدواژگان: پایداری اقتصادی، شهرهای استان چهارمحال و بختیاری، تحلیل جغرافیایی، تحلیل مولفه های اصلی
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 87-97
    مقدمه

    در جغرافیای سیاسی تعریف حاکمیت به مثابه باالترین قدرت زورآوری در مقیاس سرزمینی محسوب می شود که از دوره وستفالیا سازنده دیدگاه های جغرافیای سیاسی کالسیک بوده است. این در حالی است که از دهه 1980 کارکرد حاکمیت وستفالیایی در تولید فضای جغرافیایی توسط جغرافیدانان پساساختارگرا مورد نقد قرار گرفته و موج تازهای از نظریات و رویکردها آغاز شد که قدرت را فرآیندی فراگیر و متکثر در تمام لایه های اجتماعی فرض می نماید. در این پژوهش کوشش شده علل، زمینه ها و پیامدهای چرخش مفهومی حاکمیت سیاسی و کارکرد آن در تولید فضای جغرافیایی مورد تحلیل قرار گیرد. در این راستا در درجه نخست مفهوم فضای جغرافیایی و ابعاد و زیرمجموعه های آن در ارتباط با مکتب پساساختارگرایی تعریف می گردد. سپس با تبیین چگونگی بازساخت مفهوم حاکمیت در مکتب پساساختارگرا و تلفیق آن با تعریف مفهوم فضا نظرگاه نوینی در رابطه با پیامدهای مفهومی حکمروایی به مثابه یک الگوی نو ظهور در مدیریت سیاسی فضای سرزمینی ارایه می گردد. 

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق بیانگر آن است که در جغرافیای سیاسی پساساختارگرا جامعه مدنی به عنوان مبداء اصلی و حاکمیت به عنوان فرع تولید فضا متصور می گردند و لحاظ نمودن اعتبار علی السویه برای گفتمان ها و نیروهای اجتماعی باب گفتگو را در مدیریت و ساماندهی فضا باز می نماید. در این معنا تکثر و تفاوت نیروهای اجتماعی در چارچوب فرآیند حکمروایی به رسمیت شناخته شده و با تاکید بر حق وجود تفاوت؛ دموکراسی مشارکتی ظهور می یابد و تفویض قدرت به واحدهای کوچکتر سرزمینی نظیر دولت های محلی مورد توجه قرار می گیرد. در نهایت اتخاذ چرخش مفهومی حاکمیت به سوی حکمروایی ارتباطی موجب اهمیت یافتن مطالعه چگونگی انتخاب راهبردهای توسعه و بهینه سازی فضا مبتنی بر عملکرد نیروهای اجتماعی در متون جغرافیای سیاسی پساساختارگرا شده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، پساساختارگرایی، حکمروایی، کنش ارتباطی
|
  • M. Akbari* Pages 1-11
    Aims

    One of the issues that greatly contribute to social comfort and welfare is security and analysis of related components. This study aimed to investigate social pathology and analyze indicators related to Iranchr('39')s social security using the combined solution technique. 

    Methodology

    This analytical study was conducted using the data of the statistical yearbook of science and culture of Iran in 2018 in all provinces of Iran. CoCoSo multi-criteria decision-making technique and three strategies of the combined compromise solution model were used to analyze the data.

    Findings

    In the first strategy, Tehran (0.007), Mazandaran (0.030) and Fars (0.031) provinces had the lowest and Ardabil, Bushehr, South Khorasan, North Khorasan, Qazvin, Kurdistan, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, Markazi and Yazd provinces (all 0.034) had the highest points. In the second strategy, Tehran province (2) had the lowest, and Bushehr province (10.604) gained the most points. In the third strategy, Tehran province (0.216) had the lowest, and Bushehr, Qazvin, and North Khorasan provinces jointly (all 1) gained the most points.

    Conclusion

    Based on the combined results of the three strategies, Bushehr province is in the first place with 4,588 points and is relatively the safest province in Iran in the studied indicators.

    Keywords: Social Pathology, Social Geography, Crime, Security, CoCoSo Technique, Provinces of Iran
  • Z. Montazeri*, M. Ebrahimpoor Pages 13-21
    Aims

    Security is one of the basic pillars of urban spaces in order to ensure the welfare and comfort of citizens. Some urban spaces, due to their specific functional and physical characteristics, become spaces for crime and insecurity, and are considered as a defenseless space. The historical context of Oudlajan neighborhood of Tehran has created insecure and defenseless spaces due to the existence of some special physical-functional features. Therefore, the purpose of this article is to identify and study defenseless spaces in Oudlajan neighborhood of Tehran.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and analytical-descriptive in terms of method. Data collection is based on field-dominated Library Studies, which use observation, questionnaire, interview and photography tools in the field section. The statistical population is the entire population of Oudlajan neighborhood, which according to Cochranchr('39')s formula, 374 people have been identified as a sample population. Data analysis was performed SPSS software (sample T_tests, ANOVA and Friedman).

    Findings

    Defenseless spaces in Oudlajan neighborhood are undesirable due to the high average value. Also, in comparison between Oudlajan neighborhoods, Imamzadeh Yahya neighborhood is in a better position than the other two neighborhoods. In Friedmanchr('39')s prioritization, the functional-physical, visual dimensions are ranked first and second, respectively.

    Conclusion

    The results indicate that there are 72 defenseless spaces in Oudlajan neighborhood, so through strategies such as infrastructure development, cultural and sports facilities with the help of people and local institutions can play an effective role in organizing and returning security to the neighborhood.

    Keywords: Defenseless Spaces, Insecure Spaces, Oudlajan Neighborhood
  • A. Madadi*, E. Ghale, E. Ebadi, B. Nezafat, A. Pasban Pages 23-34
    Aims

    Today, soil erosion and sediment production are considered a danger to humans and their lives, so in areas where soil erosion is not controlled, soils gradually erode and lose their fertility. The aim of this study is to model the relationship between the amount of suspended sediment load and the geomorphic features of the Nirchai River Basin.

    Methodology

    In this study, GIS was used to extract geomorphic features and its relationship with sedimentation. Stepwise multivariate regression analysis was used to determine the relationship between geomorphic characteristics and sedimentation of each sub-basin. The results of investigating the relationship between geomorphic characteristics and sediment in sub-basins showed that the amount of sediment produced had a positive correlation with the volume of flow and the form factor of the basin and was significant at the level of 5 percent. Also, in order to identify the factors affecting the amount of sediment in the basin among the existing variables, the principal component analysis method was used.

    Findings

    The results show that among 25 variables affecting sediment production, four factors of area, basin coefficient, environment and discharge were 37/78, 25/47, 18/5 and 11/22 percent of variance of all variables of research.

    Conclusion

    Therefore, it is concluded that in total, all the effective factors of the four final extracted factors were able to explain 92.9 percent of the variance of all research variables.

    Keywords: Principal Components Analysis, Nirchai basin, Stepwise Regression, Geomorphic Features
  • S. Saeidi Mofrad*, M. Taleb Elm Pages 35-43
    Aims

    Assessing the vulnerability of urban areas to surface water is of particular importance. Destruction of the watershed upstream of urban areas with the destruction of vegetation and road construction and the uncontrolled expansion of urban and industrial lands reduces the infiltration and increases running water, and carries the risk of floods. This study aimed to evaluate the resilience status of the Mashhad water and electricity neighborhood against flood risk.

    Methodology

    This descriptive study was conducted in 2020. Data collection was performed through library studies, Internet search, and databases, and the required data were extracted from the SWMM model for runoff simulation by combining the Hec-Ras hydraulic model in ARC-GIS software.

    Findings

    In the study area, low rainfall and short time but with high instantaneous intensities produced higher waterfall peaks than higher rainfall and longer time but with lower instantaneous intensities.

    Conclusion

    The location to determine the boundary of the floodplain is located on the left side of Laden Boulevard (between Laden 12 to the water and electricity grid), which, even with normal rain, fills the riding area to the edge of the asphalt with water. The northern part of the neighborhood, especially the northeastern part, is more at risk of flooding.

    Keywords: Urban Resilience, Crisis Management, Urban Runoff, Urban Flood
  • S. Saeidi Mofrad* Pages 45-54
    Aims
    The concept of redevelopment is accompanied by measures and forecasts to improve the quality of citieschr('39') physical environment. This is necessary when the cohesion, coordination and performance of the urban environment are diminished and do not meet the needs of the environment. Brownfields are, including abandoned areas, inefficient and in need of redevelopment in cities. This unstable land as urban areas have led to environmental degradation, social segregation, and incidence of identity and instability in the cities have been. Despite these problems, it is important to pay attention to and identify these areas and evaluate them for purposeful and sustainable intervention in these lands. This studychr('39')s main issue was to identify the indicators for the definition of brownfields in the metropolis of Mashhad and to determine the criteria for prioritizing the redevelopment of these lands.
    Methodology
    This research is applied in terms of purpose and method, based on consecutive analytical and exploratory strategy. Furthermore, for analysis, using Multi-Criteria Spatial Decision Support System and its hybrid models (TOPSIS, SAW).
    Findings
    Based on analyzes performed and components and indicators Obtained from available sources, a conceptual model with five components and 30 indicators and the weight of each category and the importance of the issues were determined.
    Conclusion
    The results indicate that the redevelopment of brownfield in the Mashhad creates countless opportunities to revitalize and regenerate urban activities and achieve urban sustainability in various social, economic, physical, and environmental dimensions. Among the 13 metropolitan areas of Mashhad, District 12 is the priority for the brownfield redevelopment, and SAMEN district, as the most central urban area that includes the historical urban fabric, was the last priority in the redevelopment of brownfield.
    Keywords: Redevelopment, Brownfield, Prioritize, Multi-Criteria Spatial Decision Support System, Mashhad
  • M. Saeidi*, M.R. Mirlotfi Pages 55-62
    Amis & Backgrounds

    The expansion of international migration as well as the marriage of immigrants with the host community will cause special effects in geographical spaces and especially the quality of life of migrant areas. The purpose of this study is to analyze the effect of marriages of Afghanistanian citizens with Iranian women on socio-economic dimensions of their quality of life in rural areas of Jiroft.

    Methodology

    This research is of applied type and has been done by descriptive- Comparative analytical method. The statistical population of the present study is 403 households in Bandsaraji, Daryacheh,Chah Afghan and Kenar Sandal villages of Jiroft city. The sample size of the study was determined to be 197 households, using the Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula of. In order to achieve the objectives of the present study, in addition to documentary studies, indicators in socio-economic dimensions of quality of life were determined and examined in the framework of field studies. Also, appropriate statistical tests of SPSS software were used to analyze the data.

    Findings

    The findings of Kruskal-Wallis test confirm that the socio-economic quality of life of Iranian-Afghanistanian couples is significantly different with Iranian couples in the villages of Jiroft city, with a rate of 0.000. Also, the results of regression coefficient showed that social indicators with standardized beta coefficient of 0.353 are more effective than economic indicators in the quality of life of Iranian-Afghanistanian couples.

    Conclusion

    Quality of the socio-economic indicators related to the quality of life of the two groups of rural households with Afghanistanian-Iranian couple and rural households with Iranian couple in the studied villages was not the same and in general the socio-economic quality of life was more desirable in rural households with Iranian couple.

    Keywords: Afghan Refugees, Iranian-Afghan Marriages, Quality of Life, Rural Development
  • E. Kaviani, Kh. Afzalian*, M. Sahaf, S.M. Seyedolhosseini Pages 63-73
    Aims

    Public spaces are very important to urban vitality. Due to their significant role, people chr('39')s presence, social interactions and liveliness, keeps the space alive. Environmental factors play a significant role in creating such interaction that affects space. The purpose of this study is to recognize and analyze the involved factors influencing the vitality of spaces and also their internal connection in Mashhad city spaces.

    Methodology

    The following descriptive research was carried out via implementing a qualitative online image- based questionnaire in during a 4-month- period man-to-man elevation (Jan-March 2020). 200 people were selected randomly and presented a questionnaire including 12 out 40 hectic urban spots of Mashhad City. Data acquired was evaluated using Chi-square Test.

    Findings

      According to the gathered responses,109 distinct attributes that were extracted that were conceptually correlated and abridged into seven main. in 7 main categories: qualities of environment, elements, physical and formal features, functions, feeling, activities and neighboring uses as the most significant environmental factors in formation of social life and vitality of public spaces. Two of the aforementioned concepts were human- oriented features and the rest were of physical- natured.

    Conclusion

    Public space affects the mentality of people through physical and human- oriented factors of the environment and if it will encourage them to establish social interactions and exchange in case of any pleasant feeling, which in-itself it will lead to the formation of social vitality.

    Keywords: Vitality, Public Spaces, Environmental Factors
  • M. Esmaili Vardanjani, N. Marsousi*, R. Mokhtari Malekabadi, E. Aliakbari Pages 75-85
    Aims

    Today, economic challenges is the most important obstacles to achieving sustainability in the cities of developing countries. Therefore, recognition and geographical analysis of the factors affecting the economic sustainability of cities are among the important goals and priorities of urban and regional planning.

    Methodology

    This research has been done by quantitative and survey method and using secondary data. In this study, with using the content validity index and content validity ratio, 17 objective indicators of economic sustainability were selected and economic sustainability of Chaharmahal and Bakhtiari cities measured and analyzed by using principal component analysis, spatial autocorrelation (Morans I) and inverse distance weighting interpolation methods.

    Findings

    Findings of the research in the principal component analysis show that the three principal components (economic welfare, economic dynamism and economic diversity) with a total variance of 60.7%, explain the correlation between research variables to measure and evaluate the urban economic sustainability of the province. Also, spatial autocorrelation Moranchr('39')s Index with a value of 0.031 indicates the random spatial pattern of urban economic sustainability in the province and the significance of spatial relationships of 7 urban centers in economic welfare, 8 urban centers in economic dynamism, 6 urban centers in economic diversity and 9 urban centers in the composite index of economic sustainability.

    Conclusion

    The results of the study, while showing the unfavorable situation of the cities of the province in the economic welfare component, show the concentration of the better situation of the cities located in the eastern half, especially the cities located in Saman, Borujen and Shahrekord county compared to other regions of the province in all three principal components and combined economic sustainability index.

    Keywords: Economic Sustainability, Cities of Chaharmahal, Bakhtiari Province, Geographical Analysis, Principal Component Analysis
  • E. Lashgari Tafreshi* Pages 87-97
    Introduction

    In political geography, sovereignty is the highest coercive power on a territorial scale which has been the creator of classical political, geographical views since the Westphalian period. However, since the 1980s, the function of Westphalian sovereignty in the production of geographical space has been criticized by poststructuralist geographers. A new wave of theories and approaches began that assumes power as a pervasive and pluralistic process at all societal levels. This research has been struggled to analyze the causes, contexts, and functions of the conceptual turn of political sovereignty and its function in the production of geographical space in poststructuralist political geography. In this regard, in the first step, geographical space and its dimensions and subdivisions are defined concerning the poststructuralist school. Then, by explaining how to reconstruct the concept of sovereignty in the poststructuralist school, a new perspective is presented concerning the conceptual consequences of governance in political geography.

    Conclusion

    Findings research shows that civil society is considered the main source of space production in poststructuralist political geography. In this regard, considering the same credibility for discourses and social forces opens the door to dialogue in management and organization of space. In this context, the multiplicity and difference of social forces in the governance process are recognized and emphasize the right to exist. By emphasizing the right to different exist; Participatory democracy emerges, and the transfer of power to smaller territorial units such as local governments is considered.

    Keywords: Political Geography, Post Structuralism, Governance, Communications