فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و هشتم شماره 96 (زمستان 1399)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و هشتم شماره 96 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افسانه ایزدی*، مجید صامتی، نعمت الله اکبری صفحات 7-32

    به طور نسبی در کشورهای در حال توسعه و بعضا توسعه یافته نیز  افراد حقیقی و حقوقی سعی در گریز از مالیات به صورت قانونی یا غیر قانونی دارند. به همین خاطر فرار از مالیات یکی از مسایل جدی و حساس کشورها از جمله ایران است. با آگاهی از میزان فرار مالیاتی، سیاستمداران و دولتمردان می توانند سیاست های لازم را جهت کاهش آن و بهبود نظام  مالیاتی در پیش گیرند. در این مطالعه با استفاده از روش علل چندگانه - آثار چندگانه (MIMIC) میزان نسبی فرار مالیاتی ایران طی دوره 1355 تا 1395 برآورد گردید. نتایج نشان دادند که روند اندازه نسبی فرار مالیاتی در طول این 41 سال دارای فراز و نشیب هایی بوده که از 18/8 درصد تولید ناخالص داخلی شروع شده است و به کمترین مقدار خود یعنی 01/3 در سال 1366 می رسد. بیشترین مقدار آن در سال1374، 97/21 درصد از تولید ناخالص داخلی می باشد. در نهایت در سال 1395 اندازه نسبی فرار مالیاتی به 95/6 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است. میانگین اندازه نسبی فرار مالیاتی طی این 41 سال برابر 99/10 می باشد.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، اجتناب مالیاتی، تمکین مالیاتی، روش MIMIC
  • سید رستم اسدالله زاده بالی*، مرجان دامن کشیده، منیژه هادی نژاد، غلامرضا گرایی نژاد، هوشنگ مومنی وصالیان صفحات 33-60

    در دنیای فعلی بالا بودن سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه و نقش آن در داشتن اقتصادی سالم و پویا، معیار اصلی پیشرفت و رشد هر کشوری می باشد. در بین پایه های مالیاتی، مالیات بر ارزش افزوده از جمله مالیات هایی بوده است که طی سال های اخیر توجه سیاست گذاران را به دلیل شفافیتی که در وصول آن دارد، به خود جلب کرده است. اما تعیین نرخ بهینه مالیاتی در رسیدن به اهداف اقتصادی بسیار تعیین کننده است. از سویی در هر اقتصادی، اقتصاد پنهان و فعالیت های پنهانی که مانع از ابراز درست اطلاعات می شود، بر میزان وصولی درآمدهای مالیاتی دولت اثر می گذارد. در این بررسی سعی شده است با استفاده از آمارهای موجود طی دوره 1396-1387 به تعیین نرخ های بهینه مالیاتی در سه مدل معرفی شده با فرض وجود و عدم وجود اقتصاد پنهان، با استفاده از روش بهینه یابی الگوریتم ازدحام ذرات پرداخته شود. نتایج بهینه یابی نشان می دهد که دولت در مورد مالیات بر ارزش افزوده نزدیک به مقادیر بهینه عمل کرده است. نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که تغییرات زیاد نرخ مالیات بر ارزش افزوده بر اقتصاد پنهان اثر مثبت و فزاینده دارد.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، اقتصاد پنهان، الگوریتم ازدحام ذرات
  • حسین عبداللهی* صفحات 61-82

    استفاده از تراکنشهای بانکی هرچند نماد تشخیص مالیات به کمک پایگاه های اطلاعاتی است اما باید آن را نمودی از تقابل رازداری بانکی و شفافیت مالیاتی نیز به شمار آورد و لذا توسعه این ظرفیت در نظام مالیاتی ایران البته با تاکید بر روش های عادلانه، ضروری است. پرسش اصلی این است که استفاده از این صلاحیت توسط سازمان امور مالیاتی در ایران دارای چه ابعاد حقوقی است. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی انجام شد و براساس آن بنظر می رسد درمورد تراکنشهای قبل از سال 1395 صلاحیت سازمان به صورت «موردی، همراه با تشریفات قانونی و ناظربر موارد درآمدی» باشد. درمورد تراکنشهای سال 1395 و ببعد نیز نه تنها سازمان صلاحیت بررسی کلیه تراکنش ها را داراست بلکه اخذ مالیات از تراکنش های «درآمدی» و حتی «با منشا نامشخص» نیز واجد مبانی حقوقی است، البته درصورت اخیر، احراز «تکلیف قانونی مودی به نگهداری اسناد و مدارک مالی» ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: حقوق مالیاتی ایران- تشخیص مالیات- تراکنشهای بانکی
  • امیدعلی پارسا، مهرداد مهرکام، فاطمه حصنی مقدم* صفحات 83-108

    دولت‏ها همواره در زمان‏ها و مکان‏های گوناگون باید در خصوص برآورده‏کردن نیازها و خواسته‏های اساسی، همچون ایجاد شغل، برقراری امنیت داخلی و ملی، تثبیت قیمت‏ها و غیره در برابر عموم مردم پاسخ‏گو باشند. دولت به عنوان یکی از ذی‏نفعان کلیدی شرکت‏ها، برای تشخیص میزان مالیات، بر اظهارنامه‏های مالیاتی که توسط مودیان مالیاتی تنظیم و تسلیم می‏گردد، تکیه می‏کند. به‎رغم تکیه دولت بر اظهارنامه‏های مودیان، مالیات ابراز شده با مالیات تعیینی در بیش‎‏تر موارد یکسان نمی‏باشد. داده های پژوهش با استفاده از نمونه ای شامل 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سالهای 2011 تا 2017 با روش داده های ترکیبی و مدل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که تحریم های اقتصادی باعث افزایش شکاف مالیاتی و کاهش درآمدهای مالیاتی می شوند همچنین ارتباطات سیاسی نیز باعث افزایش شکاف مالیاتی و کاهش درآمدهای مالیاتی می شوند. در شرایط تحریم اقتصادی، شرکت ها رو به اقتصاد پنهان و اقتصاد زیرزمینی می آورند تا از این طریق بتوانند از پرداخت مالیات فرار کرده و وجوه نقد را در شرکت نگه دارند.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، ارتباطات سیاسی، درآمدها و شکاف مالیاتی
  • ریحانه عامری، سید جواد میرقاسمی*، ولی رستمی، کارن روحانی صفحات 109-138

    یکی از منابع اصلی درآمد دولت ها مالیات است که تحت عناوین مختلف وصول می شود. درآمد حاصل از مالیات، بخش قابل ملاحظه ای از بودجه دولتها را تشکیل میدهد. به نحوی که می توان گفت فعالیت های دولت و استمرار آن به وصول مالیات بستگی دارد. در این راستا در حقوق مالیاتی برخی کشورها از جمله ایران و انگلستان برای تامین و تضمین مالیات، اختیارات و اقتدارات گسترده و منحصر به فردی به دستگاه مالیاتی داده می شود تا با توسل به آنها بتواند مالیات را در سریع ترین زمان و به مناسب ترین شیوه وصول نمایدکه این ضمانت های اجرایی در قالب ضمانت اجراهای اداری، کیفری و مدنی تقسیم بندی می شوند. جدیدترین ضمانت اجراها، بحث جرم انگاری در اصلاحیه 31/04/1394 قانون مالیات های مستقیم می باشد که در اعمال سیاست های سازمان مالیاتی تاثیر به سزایی خواهد داشت. البته ناگفته نماند که ضمانت اجرای اداری به نسبت دیگر ضمانت اجراها از کارایی اقتصادی بالاتری برخوردار بوده و در مقابل ضمانت اجرای مدنی و کیفری، مطلوبیت کمتری را به همراه دارد. همچنین با استقرار کامل طرح جامع مالیاتی و استمداد از شیوه های نوین مالیات ستانی در کنار عواملی چون اغناء فرهنگ مالیاتی و افزایش تمکین مودیان و ترغیب آنان به خوداظهاری از طریق ابزارهایی مانند افزایش تشویقات و خدمات اجتماعی و غیره انتظار می رود بیش از پیش رشد و توسعه کشور را در عرصه اقتصادی شاهد باشیم.

    کلیدواژگان: مالیات، حقوق مالیاتی، دستگاه مالیاتی، ضمانت اجراها، جرایم مالیاتی
  • امیرحسین امیرخانی*، مهدی محمد جواهری صفحات 139-158

    مهارت ها و وظایف مدیریتی از جمله مسایلی است که همواره مورد توجه بوده و صاحب نظران و اندیشمندان مدیریت به شیوه های مختلف به آن پرداخته اند. هر یک از مدیران به منظور تحکیم جایگاه خود در حلقه مدیریتی سازمان هایی که در آنجا اشتغال دارند، باید وظایف مورد نیاز خود را بشناسند و ضمن فراگیری آنها، این وظایف را در صحنه عمل به کار بندند. هدف این پژوهش شناسایی وظایف فردی، اطلاعاتی و تصمیم گیری مدیران در ستاد مرکزی سازمان امور مالیاتی کشور و ادارات کل امور مالیاتی زیرمجموعه امور مالیاتی شهر و استان تهران است. این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای-کاربردی و از لحاظ ماهیت پژوهش‎، کیفی- کمی می باشد. جامعه آماری شامل مدیران و معاونان و کارشناسان ارشد شاغل در ادارات کل مذکور بوده که با روش نمونه گیری از نوع هدفمند و گلوله برفی، انتخاب شده و با توجه به اصل کفایت داده ها، در مجموع با 15 نفر مصاحبه عمیق انجام شده و اطلاعات گردآوری گردید. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات بدست آمده از روش تحلیل محتوا و برای بررسی اعتبار وظایف فردی، اطلاعاتی و تصمیم گیری استخراج شده، از روش دلفی استفاده شده است. وظایف فردی شامل مولفه های "شبکه ارتباطی"، "فعالیت های برنامه ریزی"، "اقدامات وابستگی" و "فعالیت های فراوظیفه ای" بوده و وظایف اطلاعاتی نیز شامل مولفه های "ایجاد پایگاه اطلاعاتی"، "فعالیت های نظارتی"، "فعالیت های اشتراک گذاری"، "فعالیت های پایه ای" و همچنین وظایف تصمیم گیری از مولفه های "فعالیت های توسعه ای"، "فعالیت های کاری"، "فعالیت های مالی" و "فعالیت های مادی" تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: وظایف مدیران، تحلیل محتوا، سازمان امور مالیاتی
|
  • Pages 7-32

    It seems relatively in the developing and sometimes developed countries individuals and legal entities try to evade taxes legally or illegally. As a result, tax evasion has become a serious issue for countries including Iran. Being aware of the amount of tax evasion, politicians and statesmen can adopt the necessary policies to reduce it and improve the tax system. In this study, using the Multiple Indicators - Multiple Causes Method (MIMIC), the relative amount of tax evasion in Iran was estimated during the period of 1976 to 2016. The results indicated that the relative size trend of tax evasion during these 41 years has had ups and downs, starting from 8.18% of GDP and reaching its lowest level of 3.01 in 1987 and the highest amount in 1995, is 21.97% of GDP. Finally, the relative size of tax evasion reached 6.95% of GDP in 2016. The average relative size of tax evasion during these 41 years is 10.99.

    Keywords: Tax Evasion, Tax Avoidance, Tax Compliance, MIMIC Method
  • Pages 33-60

    Nowadays it is obvious that higher share of tax revenues in budgeting and its role in developing dynamic economy has been a main criterion of growth in each country. The value added tax has been focused by policy makers due to its transparent collection. It is crucial to determine optimal and appropriate tax rates to achieve economic objectives. The underground economy and its activities which are accompanied by false information declaration affect the level of government tax revenue collections. This paper seeks to determine optimal tax rates in three introduced models by using the Particle Swarm Optimization (PSO) Algorithm and the current data during the period 2008-2017 in two different conditions of underground economy and its absence. The results indicate that government collects near optimal value added tax by VAT rate optimization. On the other hand, the higher changes in value added tax rates have significantly positive effect on underground economy.

    Keywords: Tax, Value Added Tax (VAT), Underground Economy, Particle Swarm Optimization (PSO) Algorithm
  • Pages 61-82

    Although the use of banking transactions symbolizes the exploitation of financial information resources, it should also be seen as a reflection of the contrast between banking confidentiality and tax transparency. Fair development of this capacity in the Iranian tax system needs to explain the legal nature of banking transactions. It should also be asked on what legal basis the competencies of the organization originate and under what rules will it be governed? Descriptive-analytical approach in this study showed that in the case of transactions before 2016, since the organizationchr('39')s access authority is defined as "occasional and with legal formalities" and only about the "revenue" cases, the organizationchr('39')s diagnostic competence is limited to transactions that have revenue source and assessed in the same way, but in the case of transactions in 2016 and beyond, not only the organization has the authority to review all transactions, but also collecting taxes on "income" transactions and even "of unknown origin" has legal basis. Of course, in the latter case, it will be necessary to prove the "legal obligation of a taxpayer to maintain financial documents."

    Keywords: Iranian Tax Law - Tax Assessment - Banking Transactions
  • Pages 83-108

    In this research, governments must always respond to the public at different times and places in order to meet basic needs and demands, such as job creation, national security, price stabilization, etc. The government, as one of the key beneficiaries of corporations, relies on tax returns that are filed and submitted by taxpayers to determine tax rates. In spite of the governmentchr('39')s reliance on the declarations of taxpayers, the tax expressed is not the same as the tax deducted in most cases. The research data were analyzed by using a sample of  120 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2011-2017 using multivariate regression and multivariate regression models. The results of the study showed that economic sanctions increase the tax gap and reduce tax revenues. Also, political communications also increase the tax gap and decrease tax revenues. Under economic sanctions, companies are turning to the underground economy in order to escape tax evasion and keep cash in the company.

    Keywords: Economic Sanctions, Political Communications, Revenues, Tax Gap
  • Pages 109-138

    One of the main sources of government revenue are taxes that are collected under different names. Tax revenues, constitute a considerable part of the state budget. In a way, it can be said that the activities of the government and its continuation depend on the collection of taxes. In this regard, in the tax law of some countries, including Iran and the United Kingdom, to provide and guarantee taxes, extensive and unique powers and authority are given to the tax system. By resorting to them, it can collect taxes in the fastest time and in the most appropriate way. These executive guarantees are divided in the form of administrative, criminal and civil enforcement guarantees. The latest guarantee of performances is the discussion of criminalization in the amendment of the Direct Taxes Law on 4/31/2015, which will have a significant impact on the implementation of the policies of the tax organization. Of course, it goes without saying that the guarantee of administrative execution has a higher economic efficiency than other guarantees of performances, and in contrast to the guarantee of civil and criminal execution, it is less desirable. Also, with the full implementation of the comprehensive tax plan and the use of new methods of taxation, along with factors such as enriching the tax culture and increasing the obedience of taxpayers and encouraging them to self-declare through tools such as increasing incentives and social services and so on. We expect to see more and more growth and development of the country in the economic field.

    Keywords: Taxes, Tax Law, Tax System, Enforcement Guarantees, Tax Offences
  • Pages 139-158

    Management skills and tasks are among the issues that have always been considered by management experts and thinkers in various ways. To consolidate their positions in the management circle of the organizations that work there, managers must know the tasks they need, and while learning them, they must perform these tasks in the action scene. The purpose of this study is to identify the individual, information and decision makerschr('39') duties in the central headquarters of the Iranian Tax Administration and General Tax Directorates of Tehran city and Province. This study, in terms of purpose is developmental – applied and qualitative - quantitative in nature. The statistical population included managers, assistants and senior experts who were interviewed by purposeful sampling method and snowball, which according to data adequacy principle, 15 people in total. The method of analysis is content analysis, which was collected through in-depth interviews. The Delphi method was used to evaluate the validity of individual, information and decision making tasks. Individual tasks include components of the communication network, planning activities, dependency actions and multi-tasking activities, and information tasks including components; database creation, monitoring activities, sharing activities and basic activities as well as decision making tasks components consist of developmental activities, work activities, and financial and material activities.

    Keywords: Tasks of Managers, Content Analysis, Tax Affairs Organization