فهرست مطالب

مطالعات پیش دبستانی و دبستان - پیاپی 11 (بهار 1397)

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 11 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا مهرعلی*، یزدان موحدی صفحات 1-24

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اسباب بازی های خلاقانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بر میزان خلاقیت دانش آموزان مقطع دبستان پایه اول، دوم و سوم شهر اصفهان در سال 97-1396 است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمودنی کنترل و آزمایش بود. بدین صورت که یک گروه 15 نفره شامل دانش آموزانی که در جلسات بازی حضور داشتند (گروه آزمایش) و 15 نفر در گروه کنترل بودند. گروه آزمایش دانش آموزان دبستان پایه اول، دوم و سوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-96 با روش نمونه گیری تصادفی انجام شد و بنا به درخواست پژوهشگر، گروه های آزمایش و کنترل از بین دانش آموزان سطح خوب، متوسط و ضعیف به صورت تصادفی توسط مربی آموزشی انتخاب شدند. برای سنجش خلاقیت از فرم ب پرسشنامه سنجش خلاقیت تورنس  استفاده شد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد، به طوری که استفاده از اسباب بازی های خلاقانه باعث افزایش خلاقیت و مولفه های آن (سیالی، ابتکار، انعطاف پذیری و بسط) گروه مورد آزمایش شده است. (P<./1)؛ و با توجه به تاثیرات مثبت اسباب بازی های خلاقانه در خلاقیت دانش آموزان که می توان از این نوع اسباب بازی ها به عنوان یک وسیله سرگرمی، خلاقانه و آموزشی اثربخش برای کمک به دانش آموزان در زمینه خلاقیت استفاده نمود. همچنین می توان به جنبه های دیگر از جمله تجربه و مهارت ها در این اسباب بازی ها توجه نشان داد.

    کلیدواژگان: اسباب بازی های خلاقانه، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، خلاقیت، کودکان
  • سما سادات*، شهرام واحدی، اسکندر فتحی آذر، رحیم بدری گرگری صفحات 25-54
    تربیت مثبت مدرسه محور سازه جدیدی است که رسالت آن، اصلاح و نهادینه سازی مفاهیم مثبتی همچون امید، شادی، بخشش، همدلی و خودتنظیمی از طریق آموزش دانش آموزان در مدرسه به عنوان محیطی مناسب جهت یادگیری ارزش ها و هنجارها است. هدف از پژوهش حاضر، تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی تربیت مثبت مدرسه محور ویژه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی بود. روش پژوهش برای مرحله طراحی و تدوین بسته آموزشی، روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد سنتزپژوهی آمیخته بود. برای روایی یابی بسته، ضمن استفاده از روش روایی صوری، از روش روایی محتوایی به شیوه کیفی و کمی با پانل خبرگان 14 نفری و از دو ضریب نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا استفاده شد. حداقل و حداکثر میزان ضریب نسبی روایی محتوا برای هر آیتم بسته 75/0 و 1 محاسبه شد. شاخص روایی محتوا برای کل بسته آموزشی86/0 به دست آمد. نتایج نشان داد بسته آموزشی تربیت مثبت مدرسه محور برای دانش آموزان پایه ششم ابتدایی از روایی صوری و محتوایی مناسبی بهره مند است و روایی لازم را برای کاربردهای آموزشی و استفاده پژوهشی دارد.
    کلیدواژگان: بسته آموزشی، تربیت مثبت، مدرسه محور، دانش آموزان ابتدایی
  • مریم تمسکی*، سهراب عبدی زرین صفحات 55-76
    اضطراب اجتماعی از شایع ترین اختلالاتی است که در کودکان، مانع بسیاری از فعالیت ها می شود. به نظر می رسد مقایسه تاثیر بازی درمانی و مهارت های زندگی می تواند در کاهش یا مواجه این اختلال به کودکان پیش از دبستان کمک شایانی کند. پژوهش حاضر باهدف مقایسه کودکان مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره و روان شناسی با روش نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش انجام شد که تعداد 30 کودک به به عنوان نمونه انتخاب شده و با تکمیل پرسشنامه، افرادی که بالاترین نمره اضطراب را داشتند انتخاب شده و در گروه های مختلف قرار گرفتند. تعداد نمونه 8 نفری در گروه متغیر مستقل اول (بازی درمانی) و تعداد 8 نفر در گروه متغیر مستقل دوم (آموزش مهارت های زندگی) و به مدت 8 جلسه 45 دقیقه ای انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه بازی درمانی (p<0.01) و مهارت های زندگی (p<0.01) تفاوت معنی دار داشته است و بازی درمانی و مهارت های زندگی بر کاهش اضطراب اجتماعی (اختلالات اضطرابی و مولفه های آن) موثر بوده است و همچنین بین میانگین نمرات اختلالات اضطرابی دو گروه فقط در اضطراب جدایی تفاوت معنی دار وجود دارد (p<0.01) و در دیگر اختلالات اضطرابی تفاوت معنی داری یافت نشد و بازی درمانی تاثیر بسیار بیشتری بر اضطراب جدایی دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، مهارت های زندگی، بازی درمانی
  • عنایت کریم زاده*، مهدیه نوروزی، حسینعلی خیری نیا، عادل ظفری نژاد صفحات 77-96
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین مشارکت والدین درباره پیشرفت تحصیلی دانش آموزان (دختران) در پایه اول ابتدایی شهر (یاسوج)، با روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی انجام گردید. جامعه آماری پژوهش را والدین دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه ی اول ابتدایی شهر یاسوج که دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم و بالاتر بودند که طبق آمار اداره آموزش وپرورش شهر یاسوج تعداد آن ها (300) نفر بود و از این جامعه آماری تعداد (169) نفر با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب و داده های موردنیاز جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه مشارکت والدین توسط متخصصان و اساتید مورد تایید و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ برابر مجموع متغیرها 76/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگوروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن)، تجزیه وتحلیل گردید. نتایج به دست آمده نشان داد بین مشارکت والدین در آگاهی از پیشرفت تحصیلی فرزندانشان در مولفه های (نظارت والدین و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، همکاری والدین و فعالیت های مدرسه، ارتباط بین والدین و معلمان در رفتار و عملکرد دانش آموزان)، رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: والدین، معلمان، مدارس، مشارکت، آموزش وپرورش
  • مصطفی سالاری*، حامد صالحی صفحات 97-122

    مطالعات پشتوانه نظریه سازنده گرایی به عنوان یک نظریه یادگیری به تغییرات در نگرش و عمل بسیاری از افراد درگیر در فرایند یادگیری و تدریس منجر شده است. در همین راستا، مطالعه حاضر باهدف توصیف و ترسیم سطوح متفاوت برداشت و نگرش معلمان مراکز پیش دبستان نسبت به این نظریه و کاربست آن در کلاس درس انجام شده است. این مطالعه یک پژوهش کیفی با روش پدیدار نگاری بوده که برای جمع آوری داده ها، از روش مطالعه گروه های کانونی استفاده شد. جامعه موردمطالعه پژوهش شامل تمامی مربیان پیش دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 95-94 بود که از طریق نمونه گیری هدفمند تعداد 9 تن از مربیانی دارای تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد علوم تربیتی گرایش آموزش پیش دبستان آشنا با نظریه سازنده گرایی انتخاب و در دو گروه کانونی قرار داده شدند. پس از یادداشت برداری و کدگذاری داده های به دست آمده از گروه ها، دیدگاه مربیان در پنج دسته شناختی- انفرادی، اجتماعی- فرهنگی، یادگیری از طریق فعالیت های ساخت یافته، یادگیری از طریق فعالیت های هدف-آزاد و یادگیری موقعیتی خلاصه شد. درنتیجه پیشنهاد شد که می توان به ترکیب این دیدگاه ها و نظرگاه ها در فرایند یاددهی-یادگیری پرداخت و انتظار داشت که به بهترین نحو شاهد حصول رشد فردی دانش آموزان پیش دبستانی بود.

    کلیدواژگان: سازنده گرایی، دیدگاه های سازنده گرایی، یادگیری، مربیان آموزش پیش دبستان
  • نرگس پورطالب*، میرمحمود میرنسب، رحیم بدری گرگری صفحات 123-144
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تلفیق مداخله های شناختی، رفتاری و تربیتی، بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان انجام شد. طرح پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر پایه ششم در شهر تبریز تشکیل می دادند. نمونه موردنظر از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، به تعداد 60 نفر با استفاده از آزمون اضطراب امتحان اشپیلبرگر انتخاب شدند و به شکل تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل (در هر گروه 30 نفر) جایگزین شدند. بعد از ارایه، برنامه آموزشی در 14 جلسه، یک هفته بعد، از گروه ها پس آزمون به عمل آمد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در پس آزمون، تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به یافته ی این پژوهش، می توان گفت، تلفیق برنامه های درمانی، بر کاهش اضطراب امتحان موثر است. استلزام های این مطالعه برای انجام پژوهش های آتی در قلمرو مداخله های تلفیقی برای کاهش اضطراب امتحان موردبحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، برنامه ی تلفیقی، مداخله های شناختی، رفتاری، روش های مطالعه
  • سحر تیماج چی*، معصومه سادات ابطحی صفحات 145-162
    هدف از انجام پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت زندگی بر مبنای هوش چندگانه بر بهبود عملکرد (هوش) کودکان پیش دبستانی تهران می باشد. این پژوهش بر حسب هدف تحقیقی کاربردی است و روش تحقیق نیمه آزمایشی با گروه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل نوآموزان پیش دبستانی (5 الی 6 ساله) منطقه دو شهر تهران و روش نمونه گیری در دسترس است که حجم نمونه، 24 نفر تعیین شد. پرسشنامه هوش گاردنر برگرفته از ابعاد هوش کودک (شامل منطقی ریاضی، فضایی، زبانی کلامی، بدنی جنبشی، میان فردی، درون فردی، موسیقیایی، طبیعت گرا) که شامل 80 سوال می باشد و این پرسش نامه ها توسط محقق و به کمک مربیان کودکان تکمیل شده است. داده های حاصل با تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه وتحلیل شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که آموزش مهارت های زندگی بر مبنای هوش چندگانه بر بهبود عملکرد (هوش) کودکان پیش از دبستان اثر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت زندگی، هوش چندگانه، بهبود عملکرد، پیش دبستانی
|
  • Roya Mehrali *, Yazdan Movahedi Pages 1-24

    Abstract Goal: 

    The goal of present study is to investigate the influence of innovative toys of Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults on creativity in primary school students in 1st, 2nd, and 3rd years in Isfahan City in 1396-97. 

    Method

    For this study the pre-test and post-test method is used with two group of controlled one and the experimental one. So that a group of 15 participants including students who were present in the playing sessions and 15 participants who were in the control group. The aimed group participants who were primary school students in 1st, 2nd, and 3rd years in Isfahan City in 1396-97 were selected by purposive sampling method (in this method the samples are selected randomly). To evaluating the student’s creativity, the form B questionnaire of Torrance4 was used. For analyzing the data, the SPSS software, version 21, and the Multivariate covariance analysis was used. 

    Findings

    Data analysis shown that there is significant differences between the average of scores in pre-test and post-test for both control and experimental groups, in a way that using creative toys causing a raise in creativity for the study group. 

    Conclusion

    according to the positive effects of creative toys in students creativity, this study shown that the educational instructors can use these kinds of toys as a mean of amusement which is creative and educational and also effective to help students in developing their creativity. Also can pay attention to the other aspects including experience and skills in these toys. However, this area still needs the expert designers’ more supports.

    Keywords: Creative toys, Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adults, creativity, children
  • Sama Sadat *, Shahram Vahedi, Eskandar Fathiazar, Rahim Badri Gogori Pages 25-54
    Positive school based education is a new structure whose mission is to reform and institutionalize positive concepts such as hope, happiness, forgiveness, empathy, and self-regulation through educating students in school as a suitable environment for learning values and norms. The purpose of this study was to develop and validate the educational package of positive school-based education for sixth grade elementary students. The research method for the design and development of the educational package was descriptive-analytical method mixed with a synthesis research approach. For package validation, while using face validity method, content validity method was used qualitatively and quantitatively with a panel of 14 experts and two relative content validity coefficients and content validity index were used. The minimum and maximum relative content validity coefficients for each package item were 0.75 and 1, respectively. Content validity index for the whole training package was 0.86. The results showed that the school-based positive education package for sixth grade elementary school students has a good form and content validity and has the necessary validity for educational applications and research use.
    Keywords: Educational package, Positive education, School-based, elementary students
  • Maryam Tamassoki *, Sohrab Abdi Zarrin Pages 55-76
    Social anxiety is the most common anxiety disorder that is evidenced by the high prevalence and absence of early diagnosis in many children, which sometimes lead them to refuse to go to school. Two groups of experimental were conducted in the statistical population of preschool children referring to counseling and psychology clinics.30 children were selected as sample from the clinics and completed the social anxiety questionnaire and among those who had the highest anxiety score. Subjects were selected and randomly assigned to different groups. The sample consisted of 8 individuals in the first independent variable group (play therapy) and 8 individuals in the second independent variable group (life skills training) for 8 sessions of 45 minutes. Results showed the mean scores. Pre-test and post-test were significantly different in the two groups of play therapy (0.05 level of significance) and life skills (0.01 level of significance) and play therapy and life skills were effective in reducing social anxiety (anxiety disorders and its components). There was also a significant difference between the mean scores of anxiety disorders in the two groups only at separation anxiety (significance level 0.01). Therefore, play therapy and life skills are two useful ways to treat and reduce social anxiety.
    Keywords: Social anxiety, Life skills, play therapy
  • Enayat Karimzadeh *, Mahdiye Nowruzi, Hosseinali Kheyrinia, Adel Zafarinejad Pages 77-96
    This study was conducted to investigate the relationship between parental participation on students' academic achievement in the first grade of elementary school (Yasuj) with a descriptive correlational research method. The statistical population of the study was parents of female students attending primary school in Yasuj who had postgraduate degrees according to Yasuj Education Department statistics (300). The statistical population of the study was 169 people using Krejcie and Morgan sampling table. The face and content validity of the Parent Participation Questionnaire was approved by experts and professors and its reliability was estimated 0.76 using Cronbach's alpha method. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test, Pearson and Spearman correlation coefficient). The results showed that between parents' participation in the awareness of their children's academic achievement in the components (parental supervision and academic achievement of students, parental involvement and school activities, parent-teacher interference in student behavior and performance). There is a significant relationship.
    Keywords: Parents, teachers, Schools, Participation, Education
  • Mostafa Salari * Pages 97-122

    The recent interest in the constructivist approach as a learning theory has created different views and opinions in people who engage in the teaching-learning process. Therefore, the aim of this study was to investigate the views of preschool teachers through constructivist approach about learning and their classroom tendencies. This study was a qualitative research, and focus group used to collect data. The statistical population of study included all preschool teachers of Tehran in the academic year 2014-15, and by purposive and available sampling, 9 teachers were selected that they have undergraduate and graduate of educational sciences and were knowledgeable with constructivist theory and were placed in two focus groups. After the note-taking and coding data obtained from groups, views of teachers in five categories of individual-cognitive, cultural- social, learning through structured activities, learning through open-ended activities and situated learning were summarized. As a result, it was suggested that these views and opinions in the teaching-learning process can be combined, and was expected to see the best way to achieve the individual development of preschool learners

    Keywords: constructivism, Constructivist views, Learning, Preschool education educators
  • Narges Pourtaleb *, Mirmahmoud Mirnasab, Rahim Badri Gagori Pages 123-144
    This study was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of an integrated training program on reducing students’ test anxiety. A pre-test/post-test quasi-experimental method with control group was applied in this study. Statistical population consisted of sixth grade female students in Tabriz. The samples composed of 60 students who were randomly selected using multi-stage cluster sampling method and screening. The students were chosen with the Spielberger’s Test Anxiety Scale. Eventually, the subjects were placed in 2 groups (each group have 30 subjects). Subsequently, after presentation of training program in 14 sessions, a post-test was administered to groups at the end of. The results of one-way covariance analysis (ANCOVA) showed significant differences among experimental and control groups on post-test. The findings indicated the effectiveness of integrated training program on reducing test anxiety. The implication of this study was discussed.
    Keywords: test, Anxiety, cognitive, behavioral treatment, Study Skills
  • Sahar Timajchi *, Masoumeh Abtahi Pages 145-162
    The purpose of this study was to see the effectiveness of life skills education based on multiple intelligence on improving the performance (intelligence) of preschool children in Tehran. The present research is based on the objective of an applied research, and the method of research is semi-experimental with the experimental and control group. The statistical population of the study consisted of pre-school students (5 to 6 years old) in Tehran 2nd district and a sampling method was available that 24 subjects were selected. In order to identify the factors, inferential statistics and SPSS software were used. The researchers used Gardner's multiple intelligence questionnaire derived from dimensions of intelligence (Logical-Mathematical, Visual-Spatial, Verbal-Linguistic, Body-Kinesthetic, Intra Personal, Interpersonal, Musical-Rhythmic, Naturalistic) that includes 80 questions and each question is about a dimension of intelligence. These questionnaires were completed by the researcher and the children's teachers. The results of the research indicate that life skills training based on multiple intelligence has an impact on improving the performance (intelligence) of pre-primary children.
    Keywords: life skills training, Multiple Intelligence, improving performance, Preschoolers