فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 112، مهر و آبان 1399)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 112، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حاتمی، مهدی مهدوی، عطیه آموزگار، لادن مهران، مریم توحیدی، فریدون عزیزی* صفحات 271-278
    مقدمه

    شیوع اضافه وزن و چاقی به عنوان یک معضل سلامت دنیای امروز در حال گسترش روزافزون می باشد. با توجه به گسترش فزاینده شیوع چاقی، بررسی اختلالات عملکرد تیرویید ناشی از افزایش غیرطبیعی شاخص توده ی بدنی (BMI) از اهمیت به سزایی برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین هورمون های تیروییدی و افزایش BMI در جمعیت بزرگسال ایرانی شرکت کننده در مطالعه تیروییدی تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مقطعی بر روی 3079 شرکت کننده زن و 2274 مرد انجام گرفته است. شرکت کنندگان بر اساس BMI به دو گروه با BMI غیرطبیعی بیش از 25 و طبیعی با BMI کمتر از 25 تقسیم شدند. سطح سرمی هورمون های تیروییدی در شرکت کنندگان اندازه گیری و مقایسه شد. ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی به منظور ارزیابی همبستگی و ارتباط بین BMI و هورمون های تیروییدی مورد استفاده قرار گرفت. نسبت شانس ها و بازه اطمینان 95% برای بررسی همراهی افزایش وزن با اختلالات عملکرد تیرویید مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه BMI دارای همبستگی مثبت با هورمون محرک تیرویید(TSH)  (0/04 = r، 0/07 - 0/01CI=، 0/05>P) و همبستگی منفی با هورمون تیروکسین آزاد (FT4) (0/18-r= ، 0/16- -0/21-CI=، 0/05>P) داشت. هم چنین، BMI بالاتر از 25 با شانس افزایش یافته ابتلا به هایپوتیروییدی بالینی (1/7OR=، 2/79 - 1/04CI=، 0/05>P) همراه بود. ارتباط آماری معنی داری بین سایر اختلالات عملکردی تیرویید و BMI غیرطبیعی در نتایج مشاهده نشد. هم چنین، ارتباطی بین افزایش غیرطبیعی BMI و آنتی بادی ضد پراکسیداز تیرویید مثبت در نتایج تعدیل شده یافت نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان گر همراهی افزایش غیرطبیعی BMI با تغییر عملکرد تیرویید بود. با توجه به همین امر، کنترل وزن و کاهش آن در افراد دارای اضافه وزن و چاقی می تواند به عنوان راهکاری جهت بهبود عملکرد تیرویید در این افراد مورد بررسی مطالعه بیشتر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، عملکرد تیروئید، تیروکسین، هورمون محرکه تیروئید
  • آرزو شاهسواری، فاطمه استبصاری*، فروزان آتش زاده، شوریده، مهناز ایلخانی صفحات 279-294
    مقدمه

    دیابت نوع دو یک بیماری شایع متابولیک در جهان است. سیاست گذاران سلامت برای اطمینان از مدیریت این بیماری مزمن با چالش هایی مواجه اند. مطالعه ها نشان داده اند به دلیل ماهیت پیچیده دیابت، به کارگیری منابع حمایتی می‎تواند در بهبود مدیریت بیماری موثر باشد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف شناسایی منابع حمایتی در بیماران دیابتی نوع دو و تاثیر آن بر نتایج بیماری در ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر از نوع مرور سیستماتیک است. جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی ایران Elmnet ، MagIran، SID و Irandoc با کلیدواژه های دیابت نوع دو، منابع حمایتی و کارآزمایی بالینی به زبان فارسی و انگلیسی، در محدوده زمانی "اول فروردین1380 تا 20 بهمن 1398" انجام گردید. در نهایت 16 مقاله بر اساس معیارهای ورود یافت شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه، حمایت اعضای خانواده و همتایان بیشترین منابع حمایتی بیماران دیابتی نوع دو در ایران بودند. هم چنین اثربخشی این حمایت ها در اکثر مطالعه های مورد بررسی بر پیامدهای مورد نظر پژوهشگران شامل هموگلوبین گلیکوزیله، کیفیت زندگی و رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت موثر گزارش شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد حمایت خانواده و همتایان موثرترین منابع حمایتی به کار گرفته شده در مدیریت بیماری در بیماران دیابتی نوع دو در ایران است. با این حال برای دستیابی به شواهد معتبر در جهت به کارگیری منابع حمایتی در جهت بهبود مدیریت دیابت نیاز به انجام مطالعه ها کارآزمایی بالینی با متدلوژی قوی تر می باشد.

    کلیدواژگان: منابع حمایتی، عدالت، دیابت نوع دو، مرور نظام مند، کارآزمایی بالینی، ایران
  • سمیه حسین پور نیازی، بهار بخشی، پروین میرمیران*، فریدون عزیزی صفحات 295-304
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی برهم کنش تغییرات وزن و دریافت میوه و سبزی با بروز سندرم متابولیک در افراد بزرگسال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در قالب مطالعه قند و لیپید تهران بر روی 1915 فرد در طول 8/9 سال پی گیری انجام شد. داده های غذایی با استفاده از پرسش نامه بسامد خوراک روا ارزیابی شد. داده های تن سنجی، بیوشیمیایی و وزن در ابتدای مطالعه و در طول دوره پی گیری اندازه گیری شد. سندرم متابولیک بر اساس معیار پانل درمانی بزرگسالانIII  تعیین شد. ارتباط بین دریافت میوه و سبزی با بروز سندرم متابولیک با تعدیل وزن با استفاده از رگرسیون خطرات متناسب کاکس بررسی شد.

    یافته ها

    میانه دریافت میوه 3/5 واحد در روز (دامنه میان چارکی: 5/5-2/0)، میانه دریافت سبزی جات 3/1 واحد در روز (5/9-1/9) و میانه دریافت میوه و سبزی 6/9 (7/8-4/0) واحد در روز بود. دریافت کل میوه و سبزی ارتباط معکوس معنی داری با بروز سندرم متابولیک پس از تعدیل متغیرهای مخدوش کننده داشت (نسبت خطر: 0/73، فاصله اطمینان 95 درصد: 0/87-0/66). هیچ ارتباطی بین دریافت میوه و دریافت سبزی با سندرم متابولیک مشاهده نشد. در افراد با تغییرات وزن کمتر از 7 درصد، دریافت میوه، دریافت سبزی، دریافت مجموع میوه و سبزی سبب کاهش خطر سندرم متابولیک شد. این ارتباط در افراد با وزن بیش از 7 درصد در طول پی گیری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تغییرات وزن ارتباط بین دریافت میوه و سبزی و خطر سندرم متابولیک را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: سبزی، میوه، سندرم متابولیک، تغییرات وزن
  • سعید دانش یار*، سعید شوکتی بصیر، فاطمه جلالی مقیم صفحات 305-315
    مقدمه

    مصرف غذای پرچرب، با تغییرات میزان پروتیازهای لیزوزومی، از جمله کاتپسین بی (CTSB) و ال (CTSL)، همراه است که می تواند موجب اختلال در متابولیزم چربی ها و چاقی شود. در این مطالعه، اثر تمرین استقامتی بر بیان ژن های CTSB و CTSL در بافت چربی موش هایی که دارای رژیم غذای پرچرب بودند، بررسی شد.

    مواد و روش ها

    21 سر موش سوری نر (سن چهار هفته با وزن 12 گرم) در سه گروه؛ کنترل (7 سر)، غذای پرچرب (7 سر) و تمرین استقامتی-غذای پرچرب (7 سر) جای گرفتند. موش های گروه غذای پرچرب، به مدت 12 هفته با غذای پرچرب (42 درصد چربی) تغذیه شدند. موش های گروه تمرین-غذای پرچرب، علاوه بر مصرف غذای پرچرب، به مدت شش هفته (هفته ای پنج جلسه) تحت تمرین استقامتی تداومی برروی نوارگردان با شدت و حجم فزاینده قرار گرفتند. برای اندازه گیری بیان ژن های CTSB و CTSL  از روش Real Time PCR استفاده شد.

    یافته ها

    غذای پرچرب تجویز شده اثر چاق کنندگی داشت (0/001=(P. بیان ژن CTSL در گروه های مورد پژوهش تغییر نکرد (0/118=P). با این حال، بیان ژن CTSB در بافت چربی گروه غذای پرچرب، پنج برابر افزایش یافت (00/0015=P). میزان افزایش CTSB در گروه تمرین-غذای پرچرب، 50 درصد کمتر از گروه غذای پرچرب بود (0/013=(P.

    نتیجه گیری

    تمرین استقامتی تا حدی می تواند از افزایش بیان CTBP ناشی از غذای پرچرب ممانعت کند. به نظر می رسد، بخشی از اثر پیشگیری کننده تمرین استقامتی از عوارض مربوط به چاقی احتمالا از طریق مهار افزایش بیان CTSB در بافت چربی حاصل می شود.

    کلیدواژگان: چاقی، لیزوزوم، اتوفاژی، مقاومت انسولینی
  • زهرا سادات میرزنده دل، سید رضا عطارزاده حسینی*، ناهید بیژه، علی اکبر رئوف صائب صفحات 316-327
    مقدمه

    پروگرانولین (PGRN) اخیرا به عنوان علامت جدیدی از پاسخ التهابی مزمن در چاقی و دیابت نوع 2 معرفی شده، است که می تواند مستقیما روی مسیر انتقال پیام انسولین تاثیر بگذارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر یک دوره تمرین ترکیبی بر تغییرات سطوح سرمی پروگرانولین، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)و مقاومت به انسولین در زنان دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    سی و شش زن در سه گروه کنترل، تمرین موازی یک (هوازی-مقاومتی)، تمرین موازی دو (مقاومتی- هوازی) تقسیم شدند. تمرین موازی؛ تمرین هوازی با شدت 80 تا 95% ضربان قلب بیشینه، تمرین مقاومتی با شدت 60 تا 85 درصد یک تکرار بیشینه بود. متغیرهای تن سنجی، قدرت عضلانی و ظرفیت هوازی، تغییرات PGRN، HbA1c و مقاومت به انسولین قبل و بعد از دوره اندازه گیری شد. برای آنالیز داده ها آزمون آنالیز واریانس اندازه های مکرر استفاده شد و سطح معنی داری 0/05> در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    اثر اصلی و اثر تعاملی در متغیرهای PGRN،HbA1c ، مقاومت به انسولین، قدرت عضلانی و ظرفیت هوازی در طول زمان معنی دار بود (001/=p). باوجود بهبود در سطوح PGRN، HbA1c، مقاومت به انسولین، قدرت عضلانی پایین تنه و ظرفیت هوازی در گروه های تمرینی، تفاوت معنی داری بین این گروه های با گروه کنترل مشاهده نگردید (0/05<p). با این حال؛ قدرت عضلانی بالاتنه در هر دو گروه تمرینی ترکیبی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته بود (001/=p).

    نتیجه گیری

    استفاده از تمرین ترکیبی با ترتیب مختلف برای مدت 12 هفته موجب تغییر معنی داری در پروگرانولین،HbA1c ، مقاومت به انسولین و هم چنین عوامل عملکردی نگردید.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، دیابت نوع دو، پروگرانولین، هموگلوبین گلیکوزیله
  • بتول اسلامی، اکرم جعفری* صفحات 328-336
    مقدمه

    آیریزین مایوکاینی است که در پاسخ به فعالیت ورزشی ترشح می‌شود و اثرات متابولیکی قوی بر بافت‌های عضله و چربی دارد. بر اساس برخی مشاهدات؛ مصرف نوشیدنی‌های قندی، که از عوامل اصلی اضافه وزن و مقاومت به انسولین می‌باشد، می‌تواند ترشح آیریزین را دچار اختلال نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف ساکارز پس از یک جلسه تمرین تناوبی بر سطوح پلاسمایی آیریزین، انسولین و گلوکز در زنان دارای اضافه وزن و چاق می‌باشد. 

    مواد و روش‌ها

    بیست و چهار زن دارای اضافه وزن و چاق (سن 2/76±47/18 سال و شاخص توده ‌بدنی 2/6±30/11 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه مکمل (دریافت‌کننده محلول ساکارز) (12=n) و کنترل (12=n) تقسیم شدند. جلسه تمرین تناوبی شدید شامل 6 ست با 6 تکرار اجرا شد. گروه ساکارز؛ 1/2 گرم به ازای هر دقیقه فعالیت ساکارز را به صورت محلول در آب دریافت کردند و گروه کنترل آب خالص را در بطری‌های مشابه دریافت نمودند. نمونه‌های خون قبل از تمرین، بلافاصله و 2 ساعت پس از تمرین گرفته شد. از آزمون واریانس دو طرفه (گروه*زمان) جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد. 

    یافته‌ها

    تفاوت معنی‌داری بین سطوح آیریزین بین دو گروه در زمان‌های مختلف مشاهده نشد (0/313=P). اما، تغییر معنی‌داری در سطوح انسولین (0/003=P) و گلوکز (0/022=P) بین دو گروه مطالعه در زمان‌های مختلف مشاهده شد. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که 2 ساعت پس از تمرین؛ سطوح انسولین و گلوکز گروه مکمل به شکل معنی‌داری بالاتر از گروه کنترل بود (به ترتیب 0/001=P و 0/009=P). هم‌چنین ارتباط معنی‌داری بین شاخص‌های پژوهش نیز مشاهده نشد (0/05>P). 

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش به نظر می‌رسد ارتباط معکوس معنی‌داری بین مصرف نوشیدنی‌های قندی پس از ورزش با کاهش سطوح آیریزین در زنان چاق و دارای اضافه وزن وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آیریزین، اضافه وزن، انسولین، گلوکز، تمرین تناوبی شدید، ساکاروز
  • سجاد کرمی*، فرشته شهیدی، حمید رجبی، فرشته گلاب صفحات 337-348
    مقدمه

    با افزایش سن اختلال در عملکرد اندوتلیال آغاز می شود و تمرین ورزشی می تواند موجب کاهش یا توقف آن گردد. این مطالعه با هدف بررسی پاسخ سلول های پیش ساز اندوتلیال و بیان ژن سایتوکاین های آنژیوژنیک خون به پیش آماده سازی با تمرین مقاومتی در افراد سالمند انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی 24 مرد سالمند به صورت تصادفی به دو گروه برابر کنترل و تجربی، با تعداد افراد برابر، تقسیم شدند. نمونه خون در 4 مرحله شامل: قبل و بعد از برنامه یک جلسه ای فعالیت مقاومتی (پرس سینه، ساق، اسکوات، پشت پا، جلو پا و سیم کش زیر بغل) و قبل و بعد از 8 هفته تمرین مقاومتی (هر هفته سه جلسه تمرین شامل 7 ست 10 تکرار در مدت 40 دقیقه حرکات جلو بازو، پشت بازو، جلو ران، پشت پا، قفسه سینه، سرشانه و شکم) جمع آوری شد. نمونه ها برای بررسی بیان ژن عامل القای هایپوکسی-1 آلفا، عامل رشد اندوتلیال عروقی و هم چنین آنالیز فلوسیتومتری سلول های پیش ساز اندوتلیال سلول های تک هسته ای بافت خون استفاده شد. جهت بررسی تفاوت ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر طراحی مختلط (05/0P<) در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد سلول های پیش ساز اندوتلیال گروه تجربی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون ثانویه نسبت به گروه کنترل افزایش داشت. هم چنین بیان ژن عامل القای هایپوکسی-1 آلفا گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در مراحل پس آزمون اولیه و پیش آزمون و پس آزمون ثانویه افزایش داشت. بیان ژن عامل رشد اندوتلیال عروقی گروه تجربی نیز نسبت به گروه کنترل، در مراحل پس آزمون اولیه و پیش آزمون و پس آزمون ثانویه، افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    این یافته ها پیشنهاد می کند که تمرین مقاومتی می تواند به عنوان یک عامل موثر در روند بهبود و بازسازی عروق پس از آسیب، به ویژه در سالمندان، مفید باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، عامل القای هایپوکسی-1 آلفا، عامل رشد اندوتلیال عروقی، سلول های پیش ساز اندوتلیال
|
  • Hossein Hatami, Mahdi Mahdavi, Atieh Amouzegar, Ladan Mehran, Maryam Tohidi, Fereidoun Azizi* Pages 271-278
    Introduction

    The prevalence of overweight and obesity is alarmingly rising around the world. With the increasing prevalence of obesity, study of thyroid disorders, caused by an abnormal increase in the body mass index (BMI), is becoming more and more important. This study aimed to evaluate the association between increased BMI and thyroid hormones among Iranians participating in the Tehran Thyroid Study.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 3079 female and 2274 male participants, who were categorized into two groups: one with abnormal BMI>25 kg/m2 and the other with normal BMI<25 kg/m2. Thyroid hormone levels were also evaluated and compared. The linear regression analysis and Spearmanchr('39')s coefficient test were used to determine the correlations between BMI and thyroid hormones. The odds ratio (OR) and 95% confidence interval (CI) were measured to study the impact of obesity on thyroid function.

    Results

    BMI had a positive correlation with the thyroid-stimulating hormone (TSH) level (r=0.04, 95% CI: 0.01, 0.07; P<0.05) and a negative correlation with the free thyroxine (FT4) level (r=-0.18, 95% CI: -0.21, -0.16; P<0.05). Also, BMI above 25 kg/m2 was associated with a higher OR of clinical hypothyroidism (OR=1.71, CI: 1.04, 2.79; P<0.05). No significant association was observed between abnormal BMI and other thyroid dysfunctions. Also, no significant association was found between an abnormal increase in BMI and TPOAb positivity in the adjusted results.

    Conclusion

    This study showed that an abnormal increase in BMI was associated with altered thyroid functions. Consequently, weight control and reduction can be suggested to individuals with overweight and obesity to improve their thyroid function.

    Keywords: Body Mass Index, Thyroid Function, Thyroxine, Thyroid-Stimulating Hormone
  • Arezoo Shahsavari, Fatemeh Estebsari*, Foroozan Atashzadeh-Shorideh, Mahnaz Ilkhani Pages 279-294
    Introduction and Objectives

    Type 2 diabetes is a common metabolic disorder worldwide. Health policymakers face challenges in the management of this chronic disease. According to previous studies, due to the complex nature of diabetes, the use of support resources can be effective in improving disease management. The current study aimed to identify the sources of support for patients with type 2 diabetes and to investigate their effectiveness in the outcomes of this disease in Iran.

    Materials and Methods

    In this systematic review, a search of articles published in Iranian databases, including SID, ELMNet, IranDoc, and MagIran, was conducted using keywords, including “type 2 diabetes”, “support resources”, and “clinical trials”, in Persian and English languages from March 21, 2001 to February 9, 2020. Finally, 16 articles were retrieved based on the inclusion criteria.

    Results

    According to the findings, support by family members and peers was the most important source of support for patients with type 2 diabetes in Iran. Also, in most studies, the effectiveness of these support resources was desirable in the outcomes of these patients, including HbA1c, quality of life, and self-care behaviors.

    Conclusion

    The findings of the current study showed that family and peer support for type 2 diabetic patients is the most effective source of support for disease management in Iran. However, to obtain reliable evidence for the use of support resources to improve diabetes management, clinical trials with a stronger methodology are needed.

    Keywords: Support Resources, Justice, Type 2 Diabetes, Systematic Review, Clinical Trial, Iran
  • Somayeh Hosseinpour-Niazi, Bahar Bakhshi, Parvin Mirmiran*, Fereidoun Azizi Pages 295-304
    Introduction

    This study aimed to investigate the interactions of weight change and fruit and vegetable intake with the incidence of metabolic syndrome (MetS) among adults.

    Materials and Methods

    This study was conducted within the framework of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) among 1915 adults during 8.9 years of follow-up. Dietary data were assessed using the food frequency questionnaire. Anthropometric, biochemical, and body weight data were measured at baseline and during the follow-up. MetS was defined according to the adult treatment panel III. The association between fruit and vegetable intake and MetS by adjusting weight was assessed using Cox regression analysis.

    Results

    The median intake of fruit, vegetables, and both fruit and vegetables was 3.5 (IQR: 2.0-5.5), 3.1 (IQR: 1.9-5.9), and 6.9 (IQR: 4.0-7.8) servings per day, respectively. The intake of both fruit and vegetables was significantly and inversely associated with the MetS incidence after controlling for the confounders (hazard ratio: 0.73; 95% CI: 0.66-0.87). No significant association was found between the intake of fruit and vegetables and the risk of MetS. Based on the results, in participants with weight change less than 7%, the intake of fruit and vegetables and the intake of both fruit and vegetables reduced the risk of MetS. However, no association was observed among participants with weight gain more than 7% during the follow-up.

    Conclusion

    Weight change modifies the association between fruit and vegetable intake and the risk of MetS.

    Keywords: Fruit, Vegetable, Metabolic syndrome, Weight change
  • Saeed Daneshyar*, Saeed Shokati, Fatemeh Jalali Moghim Pages 305-315
    Introduction

    In high-fat diet-induced obesity, the levels of cathepsin L (CTSL) and cathepsin B (CTSB) increase in adipocytes, resulting in insulin resistance in the adipose tissue. In this study, the preventive effect of endurance training on the gene expression of CTSL and CTSB was investigated in the adipose tissue of mice with a high-fat diet.

    Materials and Methods

    Twenty-one male mice (age: four weeks, weight: 12 g) were assigned to three groups, including control (n=7), high-fat diet (HFD) (n=7), and endurance training/high-fat diet (ET-HFD) (n=7). The mice of the HFD group were fed HFD (42% fat) for 12 weeks. The mice in the ET-HFD group, along with HFD feeding, were submitted to continuous endurance training on a treadmill for six weeks (five sessions per week), with a progressive increase in intensity and volume. The real-time polymerase chain reaction (PCR) assay was used to assess the gene expression of CTSL and CTSB.

    Results

    The HFD was fattening (P=0.001). The gene expression of CTSL did not significantly change in the groups (P=0.118). However, the gene expression of CTSB increased fivefold in the HFD group as compared to the control group (P=0.001). The increase in the level of CTSB was 50% lower in the ET-HFD group compared to the HFD group (P=0.013).

    Conclusion

    Endurance training could partially prevent the upregulation of CTSB induced by a high-fat diet. It seems that the preventive effect of endurance training against obesity-related complications is partly due to the inhibition of CTSB expression in the adipose tissue.

    Keywords: Obesity, Lysosome, Autophagy, Insulin Resistance
  • Zahrasadat Mirzendedel, Seyyed Reza Attarzadeh Hosseini*, Nahid Bijeh, Ali Akbar Raouf Saeb Pages 316-327
    Introduction

    Progranulin (PGRN) has been recently introduced as a new indicator of chronic inflammatory response in type 2 diabetes. The present study aimed to investigate the effect of combined training on serum levels of progranulin, glycosylated hemoglobin (HbA1c), and insulin resistance in overweight and obese women with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    A total of 36 women were divided into three groups: control, combined exercise 1 (combined aerobic-resistance training), and combined exercise 2 (combined resistance-aerobic exercise training, including aerobic exercises with an intensity of 80% to 95% of maximum heart rate and resistance training with an intensity of 60% to 85% of one-repetition maximum). Anthropometric indices, muscle strength, aerobic capacity, variations of PGRN, HbA1c, and insulin resistance were also measured before and after training. To analyze the data, repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used, and the level of statistical significance was set at <0.05.

    Results

    The main and interaction effects of training on PGRN, HbA1c, insulin resistance, muscle strength, and aerobic capacity were significant over time (P=0.001). Despite improvements in PGRN, HbA1c, insulin resistance, lower-body muscle strength, and aerobic capacity in the training groups, no significant difference was observed between the combined training groups and the control group (P<0.05). However, the upper-body muscle strength significantly increased in both combined training groups, compared to the control group (P=0.001).

    Conclusion

    The use of combined exercise training in different orders for 12 weeks did not have any significant effects on the PGRN, HbAc1, insulin resistance, and functional factors.

    Keywords: Combined Training, Type 2 Diabetes, Progranulin, Glycosylated Hemoglobin
  • Batool Eslami, Akram Jafari* Pages 328-336
    Introduction

    Irisin is secreted in response to exercise training, with strong metabolic effects on the muscle and fat tissue. On the other hand, consumption of sugary drinks is one of the main causes of overweight and insulin resistance, which seems to disrupt the secretion of irisin. This study aimed to investigate the effect of sucrose consumption following a high-intensity interval training (HIIT) session on the plasma levels of irisin, insulin, and glucose in overweight and obese women.

    Materials and Methods

    Twenty-four overweight and obese women (age: 47.18±2.76 years; BMI: 30.11±2.60 kg/m2) were randomly divided into two sucrose supplementation (n=12) and control (n=12) groups. The HIIT session consisted of six sets of exercise with six repetitions at 50%‌ of maximum aerobic speed; at the end of each set, two minutes of active rest was considered. The sucrose supplementation group received 1.2 g of sucrose per minute of activity in a water solution, and the control group received pure water in a similar bottle. Blood samples were collected before exercise, immediately after exercise, and two hours after exercise. A two-way analysis of variance (time×group) was also used to analyze the data.

    Results

    There was no significant difference in the irisin levels between the two groups at different intervals (P=0.313). However, significant changes were observed in insulin (P=0.003) and glucose (P=0.022) levels between the two groups at different intervals. Based on the post-hoc test, two hours after exercise, the insulin and glucose levels were significantly higher in the sucrose supplementation group, compared to the control group (P=0.001 and P=0.009, respectively). Also, there was no significant correlation between these indicators (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, there was no significant inverse correlation between the post-exercise consumption of sugary drinks and decreased irisin levels in obese and overweight women.

    Keywords: Irisin, Overweight, Insulin, Glucose, High-Intensity Interval Training, Sucrose
  • Sajad Karami*, . Fereshteh Shahidi, Hamid Rajabi, Fereshteh Golab Pages 337-348
    Introduction

    Impairment in the endothelial function starts with aging; however, it can be reduced or prevented by regular exercise. This study aimed to investigate the response and compatibility of endothelial progenitor cells and to evaluate the gene expression of hypoxia-inducible factor-1 (HIF-1) and vascular endothelial growth factor (VEGF) after eight weeks of resistance training in the elderly.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 24 elderly men were randomly divided into equal experimental and control groups. Blood samples were collected in four stages, that is, before and after one session of resistance training (chest press, calf press, squats, leg curls, leg extensions, and underhand cable pushdowns) and before and after eight weeks of resistance training (bicep, tricep, quadricep, calf, chest, shoulder, and abdomen exercises). The samples were examined for the expression of HIF-1 and VEGF genes, and a flow cytometric analysis of endothelial progenitor cells from the mononuclear cell population of blood tissue was carried out. A mixed-design repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used in SPSS (P<0.05) to investigate the differences between the groups.

    Results

    The number of endothelial progenitor cells in the pretest and the first posttest increased in the experimental group, compared to the control group. Also, the gene expression of HIF-1 in the experimental group increased compared to the control group in the first posttest, pretest, and second posttest. As well as, the expression of VEGF gene increased in the experimental group in comparison with the control group in the first posttest, pretest, and second posttest.

    Conclusion

    The present findings suggested that resistance training could be effective in the repair and regeneration of arteries after injuries, especially in the elderly.

    Keywords: Resistance Training, Hypoxia-Inducible Factor-1, Vascular Endothelial Growth Factor A, Endothelial Progenitor Cells