فهرست مطالب

پژوهشنامه عرفان - سال دوازدهم شماره 24 (بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه عرفان
سال دوازدهم شماره 24 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا آرام* صفحات 1-20

    در متن حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، اعتبار نسبی گرایی اخلاقی را از منظر اندیشه عرفانی بررسی می کنیم. با تمرکز بر نسبی گرایی معرفتی و هنجاری، ابتدا به نظر می رسد درونی بودن تعالیم و تساهل در رفتار، عرفان را به تایید نسبی گرایی اخلاقی متمایل می کند. اما با تحلیل مبانی، منابع و معیارهای معرفتی عرفان و با در نظر داشتن مراحل دشوار سلوک و به ویژه با ملاحظه سفر پایانی عارفان، پذیرش نگاه نخست را دشوار می یابیم. درنهایت به این نتیجه می رسیم که نقد تفسیر نسبی گرایانه از تاثیرات عرفان بر اخلاق، مسیری برای تثبیت اخلاق عرفانی، با دو وصف عینییت باوری معرفتی و فضیلت مداری هنجاری است. در وجه معرفتی، تصدیقات و تمایلات مشترک و فطری، امکان تشخیص امور سازگار و ناسازگار با هستی و آگاهی انسان را فراهم می سازد. در وجه هنجاری نیز، ضمن ملاحظه نفس الامر ارزش های اخلاقی، تعلیم متعلمان برحسب رتبه وجودی آنان تنظیم می شود و تا تحصیل فضیلت های اخلاقی پایدار ادامه می یابد.چکیده: در متن حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، اعتبار نسبی گرایی اخلاقی را از منظر اندیشه عرفانی بررسی می کنیم. با تمرکز بر نسبی گرایی معرفتی و هنجاری، ابتدا به نظر می رسد درونی بودن تعالیم و تساهل در رفتار، عرفان را به تایید نسبی گرایی اخلاقی متمایل می کند. اما با تحلیل مبانی، منابع و معیارهای معرفتی عرفان و با در نظر داشتن مراحل دشوار سلوک و به ویژه با ملاحظه سفر پایانی عارفان، پذیرش نگاه نخست را دشوار می یابیم. درنهایت به این نتیجه می رسیم که نقد تفسیر نسبی گرایانه از تاثیرات عرفان بر اخلاق، مسیری برای تثبیت اخلاق عرفانی، با دو وصف عینییت باوری معرفتی و فضیلت مداری هنجاری است. در وجه معرفتی، تصدیقات و تمایلات مشترک و فطری، امکان تشخیص امور سازگار و ناسازگار با هستی و آگاهی انسان را فراهم می سازد. در وجه هنجاری نیز، ضمن ملاحظه نفس الامر ارزش های اخلاقی، تعلیم متعلمان برحسب رتبه وجودی آنان تنظیم می شود و تا تحصیل فضیلت های اخلاقی پایدار ادامه می یابد.

    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت، سلوک عملی، عرفان نظری، عینی گرایی اخلاقی، نسبی گرایی اخلاقی
  • مریم باقرزاده*، فاطمه لاجوردی صفحات 21-41

    وجود گورو و پیر در مراحل سلوک عرفانی، الگوی اساسی دو سنت هندویی و اسلامی است. بررسی ها نشان می دهد که دو مفهوم گورو و پیر به سبب هسته اصلی مشابه، قواعد معین و اصول مشترک در دو سنت سلوک عرفانی هندویی و اسلامی، با یکدیگر قابل مقایسه اند. در طریقه های رهبانی هندویی گورو تجسد خداوند و کانون تقدس به شمار می آید و سلسله های صوفیه نیز مقام پیر را با مقام نبی در میان امت مقایسه می کنند. در سنت هندویی گورو، و در سنت اسلامی پیر، کسی است که خود راه را رفته، و در طریقت به کمال رسیده است. برهمین اساس می تواند هدایت و ارشاد کسی را که قصد پیمودن این مسیر را دارد، برعهده بگیرد و تا رسیدن به سرمنزل مقصود دلیل راه وی باشد. وی شایسته تکریم و احترام است و اطاعت محض از دستورات او، هرچند خلاف عرف باشد، برای رسیدن به مقصود نهایی ضروری است. برای تبیین جریان سلوک عرفانی در این دو سنت، بررسی نقش گورو و پیر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش کوشش بر آن است که با بررسی متون مقدس و منابع ادبی و عرفانی هر دو سنت نقش گورو و پیر مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گورو، عرفان هندویی، پیر، عرفان اسلامی، مرید، سیر و سلوک، طریقت
  • هاجر جمالی*، مهین پناهی صفحات 43-68

    عطار ازجمله شاعران و عارفان قرن ششم و هفتم هجری است که در آثارش به انسان و راه های رسیدن او به سعادت و کمال، بسیار توجه داشته است. وی برای تربیت شاگردانش (مریدان) از روش های مختلفی بهره گرفته است. یکی از این روش ها روشی است که امروزه با عنوان روش الگویی یا الگوپردازی مطرح می شود. ازاین رهگذر می توان دیدگاه عطار را به نظریه یادگیری شناختی- اجتماعی آلبرت بندورا نزدیک دانست. پرسش این پژوهش این است که آیا بین روش تربیتی الگویی مورد استفاده در مثنوی های عطار و روش الگوبرداری مبتنی بر نظریه یادگیری اجتماعی بندورا شباهت هایی وجود دارد. جامعه مورد مطالعه، سه مثنوی عطار شامل منطق الطیر، مصیبت نامه و الهی نامه است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان داد که با کاربرد نظریه اجتماعی بندورا می توان بسیاری از اندیشه های عطار را تبیین کرد. روش تربیتی الگویی او با آنچه در نظریه بندورا دراین خصوص گفته شده شباهت های زیادی دارد.

    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، منطق الطیر، الهی نامه، مصیبت نامه، روش تربیتی الگویی، آلبرت بندورا
  • ناصر رحیمی، رحیمه ادهم* صفحات 69-88

    «وقت» یکی از مفاهیم عرفانی  و اصطلاحی رایج در میان اهل تصوف است. نویسندگان کتاب های کهن تصوف، تعاریف گوناگونی برای وقت آورده اند. تعدد تعریف ها و گاه نارسایی پاره ای از آن ها باعث شده که جایگاه و اهمیت وقت در عرفان و تصوف، آنچنان که شایسته است، روشن نباشد.در این پژوهش با استناد به منابع کهن، معانی مختلف وقت را بیان کرده؛ سپس با توجه به سخنان مشایخ و بزرگان تصوف به بررسی مفهوم وقت و اهمیت آن در این حوزه پرداخته ایم تا جایگاه اساسی و بنیادین آن آشکار شود.

    کلیدواژگان: وقت، حال، تصوف، عرفان
  • رضا رفیعی راد*، بهمن نامور مطلق صفحات 89-114

    اسطوره در نظریه تک اسطوره کمبل، بعد از طی سه مرحله مناسک گذار «جدایی»، «تشرف» و «بازگشت»، پس از تحول آگاهی، از مرزهای دوگانگی فراتر رفته و به وحدت می رسد. عارف نیز، در منظر ملاصدرا، طی چهار مرحله سفر، از کثرت به وحدت رسیده و پس از مراجعت، با تکیه بر نبوت تشریعی به استمداد از خلق می پردازد. پرسش این است که در تطبیق این دو نوع سفر یعنی سفر اسطوره در نظریه تک اسطوره و سفر چهارگانه عارف در اسفار، چه شباهت ها و تفاوت هایی می توان یافت؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و تطبیقی نشان می دهد که مراحل مناسک گذار اسطوره، قابل انطباق با چهار سفر عارف می باشد، به نحوی که مراحل مختلف جدایی در اسطوره با سفر اول، مرحله تشرف با سفر دوم، ناظر بر اتحاد با خدا و ولایت تامه و مرحله بازگشت نیز با دو سفر سوم و چهارم، قابل انطباق است. همان گونه که عارف در سفر سوم به مقام فرق بعد از جمع و در سفر چهارم به نبوت تشریعی رسیده و در میان خلق باز می گردد، اسطوره نیز، به ارباب جهان تبدیل گشته و به یاران خود برکت و فضل نازل می کند.

    کلیدواژگان: نظریه تک اسطوره، جوزف کمبل، سفر عرفانی، اسفار اربعه
  • الهه زارع* صفحات 115-136

    جلال الدین دوانی، غیاث الدین دشتکی و ملاصدرا درآثار خود مسئله تسری عشق در موجودات را مطرح کرده اند و هر سه سعی در آمیختن رویکرد سینوی و عرفانی داشته اند و به همین جهت سخنان آنان به وحدت وجود منتهی شده است، با این وصف همگی در این امر، به یک میزان موفق نبوده اند. غیاث الدین تنها عشق در مرتبه انسانی را همراه با علم دانسته و آن را با وحدت در شهود پیوند می زند. سخنان وی در باب تسری عشق، بیان کننده نوعی وحدت سریانی در هستی است که به تبیین تشکیکی ملاصدرا نزدیک است. اما دوانی قایل به آگاهانه بودن عشق در تمامی مراتب و تجلیات است و سخنانش در این باره مبتنی بر نظریه وحدت شخصی وجود است. هرچند تفسیر وحدت شخصی ملاصدرا در این باره از نظر مضمون و ادبیات به سخنان دوانی نزدیک است؛ اما تنها ملاصدرا است که به بهترین شکل موفق گردیده در این باره عرفان و حکمت را درهم آمیخته و آن را به نحو مستدل تبیین نماید.

    کلیدواژگان: سریان عشق، جلال الدین دوانی، غیاث الدین دشتکی، ملاصدرا، وحدت وجود، وحدت شهود
  • محسن ساربان نژاد*، حسن بلخاری صفحات 137-158

    این مقاله به تاویلی که قاضی سعید قمی از حکمای عهد صفوی از ساختار هندسی کعبه ارایه می کند، با فرض تاثیرپذیری از سید حیدر آملی، از شارحان و پیروان شیعه مذهب اندیشه ابن عربی، بالاخص در بحث «علم میزان» می پردازد. علم میزان به مثابه دانشی که متکفل بررسی بنیاد مابعدالطبیعی نظام تطابقات است، تناظر میان عوالم غیب و شهادت را تشریح و در قالب نسبت های عددی و جداول هندسی توصیف می نماید. ابن عربی در کتاب فتوحات مکیه علم میزان را با رویکردی متفاوت مورد توجه قرار داد و سید حیدر آملی نظام تطابقات را در سایه عدد به عنوان وجودی کیفی از یک سو و معارف شیعه از دیگرسو توصیف نمود. فرض این مقاله برآن است که قاضی سعید قمی با تاثیرپذیری از اندیشه های سید حیدر به ویژه در بحث «میزان دوازده»، ساختار هندسی کعبه را در سایه تناظر میان عرش و ارض مورد تامل قرار داده است. وی در کتاب شرح توحید صدوق تاویل ساختار هندسی کعبه را براساس تناظر میان عوالم معقول و محسوس بالاخص در سایه وجود روحانی ایمه دوازده گانه شیعه که واسطه انتقال صورت معقول معبد عرش به کعبه ارض بودند، ارایه نمود.

    کلیدواژگان: عرش، کعبه، علم میزان، تناظر
  • مژده شریعتمداری*، طاهره حاج ابراهیمی صفحات 159-176

    گام نهادن در مسیر سلوک از وجوه مشترک میان آموزه های مکاتب گوناگون صوفیانه است، اما این مبحث در آموزه ها و آثار کبرویان به خصوص شیخ نجم الدین کبری تصویری ویژه یافته است. ازسویی دیگر در انگاره های عرفانی، همواره یکی از محورهای اصلی تفکر، جایگاه انسان در نظام هستی بوده است، در میراث پیروان شیخ کبری نیز انسان همچون قلب تپنده هستی بسیار مورد بحث و گفت وگو بوده است. این پژوهش با بررسی اندیشه های شیخ نجم الدین کبری، شیخ نجم الدین رازی، علاالدوله سمنانی و عزیزالدین نسفی می کوشد با نشان دادن وجوه بارز نگرش انسان شناختی ایشان، به ویژگی برجسته آموزه سلوک در نزدشان بپردازد. شرح مراتب سیر و سلوک از طریق نورها و رنگ ها در تصوف و عرفان مسلمانان به خصوص در طریقه کبرویه دارای اهمیت ویژه ای است. به همین منظور در بخشی به سیر این رنگ ها و نورها در مقاله حاضر پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، کبرویه، نفس، سلوک، نور
  • فاطمه فرضعلی، الهام محمدزاده* صفحات 177-196

    منشا ظهور و آفرینش مراتب همه موجودات اعم از مجرد و مادی حب ذاتی حق به ظهورکمالات مکنون است و این مسئله با توجه به براهین حکمی مبتنی بر شهود در حکمت متعالیه و عرفان نظری و همچنین با استناد به آیات و روایات، قابل اثبات می باشد. حق تعالی همان گنج نهان و وجود لابشرط مقسمی است که حب به ذات اقدسش سبب ظهور اسما و صفات و کمالات او شده است. لذا اولین موجود تعین یافته و آخرین موجود تنزل یافته در انتهای سلسله تنزلات، انسان کامل بوده که بر آگاهی خود از خاصیت آیینگی آگاه است و هرگاه گنج نهان اراده نماید تا معروف قرار گیرد هیچ موجودی جز انسان کامل به ظهور تام عارف نخواهد شد.برخی براین باورند که بدون توجه به مرتبه انسان، درک مراتب هستی و شناخت قابلیت های آن امکان پذیر نیست. ازاین جهت، آفرینش انسان علت و مقصد نهایی پیدایش و ظهور کثرت اسمایی و یا غایت عبودیت است و بدون شناخت و معرفت، عبودیت امکان پذیر نیست. در این نوشتار دیدگاه سید حیدر آملی و صدرالدین شیرازی که نگاه هر دو منطبق بر هستی شناسی واحدی است، علت و چگونگی آشکار شدن گنج نهان و همچنین معرفت به آن، تبیین و بررسی شده است.

    کلیدواژگان: گنج نهان، حب ذاتی، تجلی، سید حیدر آملی، ملا صدرا
  • سید محمدجلیل مصطفوی روضاتی، سید علی اصغر میرباقری فرد* صفحات 197-220

    بررسی دقیق آثار برخی حکما و عرفای ایرانی اشتراکات معنادار آن ها را نشان می دهد که این موضوع حاکی از پیوستگی روش آن ها است. مولانا شاعری است که بنابر گواهی تذکره ها و آثار خود وی، از حکما و عرفای پیش از خود تاثیر پذیرفته است. ازسوی دیگر شیخ شهاب الدین سهروردی، حکیمی است که با نگاه خاص فلسفی- عرفانی بر آرای عرفانی پس از خود تاثیر گذاشته است. نگاهی گذرا به تالیفات سهروردی این ظن را تقویت می کند که مولوی در سرایش مثنوی به آن ها نظر داشته است. یکی از ساحات مهم در طرز بیان عرفا و فلاسفه بهره گیری از تمثیل و حکایت است. آثار فارسی سهروردی که در آن زبان شیخ به زبان آثار عرفانی نزدیک شده، سرشار از تمثیل ها و حکایات است. نگاهی گذرا به آثار فارسی سهروردی خواننده آشنا با مثنوی را به مشابهتهایی معنادار میان تمثیل ها و حکایات این آثار رهنمون می کند. در این تحقیق در پی آن هستیم که ساختار و محتوای این تمثیل ها را به صورت تطبیقی و با شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، رسائل فارسی سهروردی، ادبیات تطبیقی، تمثیل
  • ابوالفضل موسوی* صفحات 221-241

    تصویری که تفاسیر مشهور از فلسفه خلقت انسان ارایه می دهند، ناظر به ظواهر بخشی از آیات بوده و از عمق کافی برخوردار نیست. معرفی عبادت و نیل به رحمت به عنوان غرض خداوند از خلقت، از یک سو و طغیان اکثریت انسان ها و دخول به جهنم ازسوی دیگر موهم عدم تحقق غرض الهی است. این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی و نقدی، ابتدا ریشه اشکال و نارسایی تصویر فوق را نشان می دهد. سپس راه حل عرفانی را ضمن دو گام اساسی در حوزه عرفان نظری و ذوقی مطرح می کند. حاصل گام اول، مغلوبیت عذاب تحت رحمت و اثبات وجهه تربیتی برای آن و حاصل گام دوم، تحلیل عذاب به عنوان «عتاب» و «فراق» معشوق ازلی است که وجهه ذوقی دارد. در این راستا، مستندات قرآنی و روایی مطرح و درنهایت تصویری جامع و دلنشین از فلسفه خلقت ارایه می شود.

    کلیدواژگان: فلسفه خلقت، عبادت، رحمت، عذاب، عتاب، عشق
  • معصومه نقدبیشی*، محمدتقی فعالی صفحات 243-267

    جستار پیش رو با رویکردی تطبیقی به نقد روش شناسی نیکلسون و چیتیک در تصوف (با تکیه برآثار مولوی و ابن عربی) می پردازد. هدف از بررسی روش شناسی این عرفان پژوهان غربی نه تنها شناخت بهتر قواعد و معیارهای مطالعات دینی و به ویژه تصوف است بلکه با بررسی پیشنیه فکری و منشا تکوین دیدگاه این دو پژوهشگر، مسیر کشف ظرایف اندیشه و تفاوت و امتیازهای آرای آنان را نیز هموار می کند. نوشتار حاضر به روش توصیفی-تحلیلی کوشیده تا خلا وجود چنین رویکردی را تا حد امکان برطرف سازد. تحلیل روش این دو پژوهشگر حکایت از تفاوت منابع مطالعاتی و نتیجه گیری های متفاوت از هم دارد. چیتیک با روشی تحلیلی- انتقادی نسبت به آرای نیکلسون، بر تحلیل درون متنی آثار این عارفان تاکید می کند و درواقع فهم زوایای فکری اندیشمندانی مانند ابن عربی و مولوی را در گرو درک جهان-اندیشه آنان از میان آثارشان و بهره بردن کامل از سخنان و صور خیالی آن ها می داند اگرچه عدم توجه به برخی آثار نیکلسون و شاید تناقض آرای او، چیتیک را دچار قضاوتی نه چندان درست نموده است.

    کلیدواژگان: روش شناسی، نیکلسون، چیتیک، ابن عربی، مولوی، مطالعات دینی، تاریخ تصوف
|
  • Alireza Aram* Pages 1-20

    In the following pages, by descriptive- analytic method, we seek the consequences of mysticism, in the level of mystic thoughts and its master way, in the ethical thought. One of the main challenges in this case, can be said as the question of “relative reading” of ethics by referring to the mystic heritage. By the wake of this challenge, we will focus on the moral relativism in the two subjects: a) moral epistemology, in the field of meta ethics. b) moral normativity, in the field of normative ethics. In summary, it seems that by a first and fast over view, the inner method of mysticism (as an epistemological approach), and the tolerance of its masters (as a normative approach) can be accept as solid evidence of relativity of mysticism, in general, and relativism of its moral thoughts, in particular. But in contrast, if we return to the bases, methods and sources of mystic epistemology, and also if we attend to the final level of the divine passage of mystic man, it seems more acceptable for us, to read mystic ethics as a school which has objective knowledge in its epistemic level, and virtual pattern in its normative dimension.

    Keywords: : divine passage, moral objectivism, moral relativism, mysticism, virtue ethics
  • Pages 21-41

    Guru and Pir in the stages of mystical journey is a basic pattern of  both Hindu and Islamic tradition. In Hindu monastic orders, the Gurus is the incarnation of God and the center of holiness and the Sufi dynasties have also adapted the Pir position as a prophet among the ummah, and see the Pir as a prophet. The Guru in Hindu tradition as well as the Pir in Islamic tradition is one who has traversed the course of mystical journey through the path of truth and sincerity, has swept through its difficult valleys, and has reached to fruition in the path. Accordingly, he can take guidance of someone who intends to follow this path, until he reaches the purpose. He deserves respect and honor, and strict obedience of his commands is essential in order to achieve his ultimate purpose even although they are against contrary customs. Studies show that the two concept of Guru and Pir are comparable to each other due to their similar principles which this study attempts to explore the role of Guru and Pir and their similarities through examining scriptures and literary and mystical works.

    Keywords: Guru, Hindu Mysticism, Pir, Islamic Mysticism, Disciple, Voyage, Journey, Path
  • Hajar Jamali*, Mahin Panahi Pages 43-68

    Attar Neishabouri is one of the poets and mystics of the sixth and seventh century AH which has paid great attention, in his works, to man and the ways to achieve bliss and perfection. He used various methods to educate his students. One of these methods is the model-based approach. In this way, his view is close to Bandura’s social learning theory. Model-based method is one of the best methods for education which plays an important role in education. Considering Bandurachr('39')s social learning theory, the main goal of this work is to analyze and study Attarchr('39')s views on model-based methods. To this end, we study three of Attar’s Mathnawis including Mantiq-ut-Tayr, Ilahi-Nama and Musibat-Nama. The research method we conduct is a descriptive-analytical method. Moreover, results are interpreted using a content analysis approach. The data is collected using library resources. The results of the research show that many of Attarchr('39')s ideas can be explained based on psychological theories. Attar had been using the model-based method, which is today discussed in new psychological theories, to educate his students several centuries ago. His method of education is very similar to what Bandura has said in this regard.

    Keywords: Farid al-din Attar, Mantiq-ut-Tayr, Ilahi-Nama, Musibat Nama, educational pattern method, Albert Bandura
  • Naser Rahimi, Rahimeh Adham* Pages 69-88

    “Time” (Vaght) is a mystical concept which is common in Sufism. The writers of ancient books in Sufism have defined “Time” variously. Due to this multiplicity and sometimes poverty of definitions, the importance and place of “Time” in Mysticism and Sufism are not deservedly clear.In this research, we have quoted from ancient resources in order to explain different definitions of time. Considering the quotes from the venerable people in Sufism, then the concept of time and importance of it in this field are scrutinized to illuminate the essential and fundamental place of “Time”.

    Keywords: Time (Vaght), State (Hall), Sufism, Mysticism
  • Reza Rafiei Rad*, Bahman Namvar Motlagh Pages 89-114

    Myth, in Campbellchr(chr('39')39chr('39'))s theory of monomyth , after the three stages of the rites of passage: "separation", "passing" and "return", after the evolution of consciousness, transcends the boundaries of duality and reaches unity. The Theosophist, in Mulla Sadrachr(chr('39')39chr('39'))s view, achieves unity from plurality in four stages of the journey. And after returning, he relies on "legislative prophecy" to help the people. The question is, what are the similarities and differences between these two types of travel, namely the journey of myth in monomyth theory, and the four journeys of the Theosophist, in Asfar? This article shows by descriptive-analytical and comparative methods that the stages of myth-making rituals are compatible with the four journeys of the mystic. So that the different stages of separation in the myth with the first journey, Entry stage with the second trip, The overseer of :union: with God and "complete guardianship", and the return phase, is also compatible with the third and fourth journeys. The Theosophist, in the third journey, returns to the position of "difference after gathering" and in the fourth journey to "legislative prophecy" and among the people. Myth also becomes the "Lord of the World" and then bestows blessings and grace on his companions. This adaptation is a prelude to finding the contemporary function of the four journeys in order to analyze the events and developments of the hero in literature and art.

    Keywords: Monomyth theory, Joseph Campbell, mystical journey, Asfar Arbae
  • Elahe Zaare* Pages 115-136
  • Mohsen Sarebannejad*, Hassan Bolkhari Ghehi Pages 137-158

    Al-Mizan as a science that is responsible for explaining the metaphysical foundation of correspondence has a purely qualitative look at numbers and describes the correspondence between the visible and the intelligible world in the shadow of the ontological ontology of numbers. The science of scale in Islamic civilization was first brought to the attention of Jabir ibn Hayyan, but due to the monopoly of Jaberchr('39')s views on the Physics, it did not go beyond matter and found no way to the intelligible world. In the book of The Meccan Revelations, Ibn Arabi paid serious attention to Al-Mizan, and Haydar Amuli, a Shiite follower of Ibn Arabi, described the system of correspondence in the shadow of number as a qualitative existence on the one hand and Shiite knowledge on the other. Qazi Sa’id Qumi, in his interpretation on Al-Tawhid, interpreted the geometric structure of the Kachr('39')bah based on the correspondence between the intelligible and visible worlds and the testimony in the presence of the Shiite twelve Imams who were instrumental in transferring the throne intelligible form to the visible form of Kachr('39')bah. It is assumed that Qazi Sa’id Qumichr('39')s interpretation of this formal transformation is an interpretation of the Al-Mizan of twelve discussion of Haydar Amuli.

    Keywords: Throne, Ka'bah, Al-Mizan, Correspondence
  • Mojdeh Shariatmadari* Pages 159-176

    Spiritual journey is a common matter among different Sufism schools, but this matter has got a special feature in Kubrâwiyyas; who are one of the most prominent and influential Sufi orders in the history of Sufism, especially Sheikh Najmuddīn-e Kubrā; as their spiritual director, doctrine and works. On the other hand, the humanchr  position in the world, is always one of the main thinking bases in mystical thoughts, and the key matter of debates among Kubrâwiyyas, as their heritage, is the human as the worldchr  beating heart. This paper pays to show the sheikh Kubrā,   al-Dawla Semnânî , and  Azîz al-dîn Nasafî prominent spiritual path doctrine thoughts by studying their works, and showing their prominent mystical anthropological notions. Explaining of spiritual journeychr  levels by lights, and colors has special significance in Sufism, and Islamic mystics, especially Kubrâwiyyas, so a part of this article pays to the process of these lights, and colors.

    Keywords: Anthropology, Kubrâwiyya, Soul, Mystical Path, light
  • Seyed MohamadJalil Mostafavi, AliAsghar Mirbagherifard* Pages 197-220

    A thorough and in-depth study of the works of some Iranian scholars and mystics reveals their meaningful contributions and suggests the continuity of their method. Mawlānā is a poet who, according to his testimonies and his own works, has influenced his predecessors and mystics. On the other hand, Shaikh Shahāb ad-Dīn Suhrawardi, known as Shaikh al-Ishraq, is a scholar who has had a serious impact on philosophers and mystical ideas after a certain philosophical-mystical view.A brief view of Suhrawardi’s writings reinforces this suspicion that  Mawlānā has also seen in his Mathnavi. Mystical works has special language that carry mystical experiences and didactic points. One of the important areas in the expression of mystics and philosophers is the use of parables and stories. The Persian works of Suhrawardi, in which the Shaikh language is approached in the language of mystical works, is full of allegories and anecdotes. A view of Persian works of Suhrawardi leads the reader familiar with Mathnavi into meaningful parallels between the allegories and the anecdotes of these works. The present research seeks to examine the structure and content of these allegories in a comparative and descriptive-analytical method.

    Keywords: Mathnavi Ma’navi, Suhrawardi’s Persian works, comparative literature, allegory
  • Pages 221-241

    The image of famous interpretations of the philosophy of human creation does not go beyond the appearance of verses and is not capable of eliminating the ambiguity and apparent contradiction between the verses. The introduction of worship and achievement of mercy as the purpose of creation in some verses and the report of the overthrow of the majority and entering into hell in other verses is one of the most important aspects of ambiguity and contradiction in this image. This research, with a descriptive, analytical, and critical approach, first shows the root of the forms and failure of the commentatorschr('39') response. Then, the monopoly of the solution in the mystical approach is based on a different analysis of the issue of torment in the two areas of theoretical and moral mysticism and examines its citation and strength based on the Qurchr('39')anic verses; the result of the research, eliminating the ambiguity and apparent contradiction between verses and presentation A harmonious, deep, and pleasant image rather than a vague image of the philosophy of human creation. Today, given the increasing numbers of absurdity, depression and suicide, the need for a decent response to questions about the meaning of life and the philosophy of creation is not at stake.

    Keywords: The philosophy of creation, worship, mercy, torment, lamentation, love
  • Massoumeh Naghdebishi*, MohammadTaghi Faali Pages 243-267

    This survey, with a comparative approach, deals with criticism of Reynold Nicholson(1868-1945) and William C.Chittick chr('39')s (1943- ) methodology in Sufism (with emphasis on Rumi and Ibn Arabi). The purpose of the methodology review of these  western mysticists is not only the better cognition the rules and criterias of religious studies and specially sufism, but also to investigate the intellectual background and origin of the two scholarschr('39') viewpoints and to pave the way to discovery of subtleties of thought and their differences and points of view. The present article, in a descriptive-analytic method, has attempted to plug the gap of existing such approach, as much as possible. Analyzing the methodology of these two scholars in the field of Islamic mysticism reveals different information sources and distinct conclusions. In an analytical-critical approach, to Nicholsonchr('39')s idea, Chittick emphasizes the in-text analysis of the works of these mystics and in fact understands the intellectual angles of thinkers such as Ibn Arabi and Rumi in understanding theire world-view through their works and taking full advantage of their words and imaginary forms knows, though neglecting to some of Nicholsonchr('39')s works and perhaps the inconsistency of his views, has made Chittick a incorrect judgment.

    Keywords: Methodology, Nicholson, Chittick, Rumi, Religious Studies, History of Sufism