فهرست مطالب

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 9 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عصمت هاشمی* صفحات 1-14

    این مقاله به تبیین مباحث مشترک فرهنگی در سروده های برخی از شاعران آفریقایی می پردازد. بخش عمده ای از دغدغه های ملت آفریقا که در آثار این شاعران فرهیخته انعکاس یافته مفاهیم آزادی خواهی، برابری، مبارزه با تبعیض نژادی و فساد است. بسیاری از این شاعران از فعالان جامعه مدنی، تحصیل کرده و از مهاجرین به غرب یا پناهندگان بوده و دارای سوابق فرهنگی چون روزنامه نگاری هستند. مفاهیمی که در راستای هویت یابی و عشق به سرزمین مادری و احیای سنت های فرهنگی اجتماعی در اشعارآنان جلوه گر می شود قادر است احساس همدردی و تحسین مخاطبین را برانگیزد. این تحقیق در جستجوی پیام های اجتماعی برخی از شاعران معاصر آفریقایی می کوشد فریاد بلند عدالت خواهانه آنان را از لابلای زنجیرهای نامریی تحمیلی استعمارگران شنیده و با پژواک های پی در پی، بهار عدالت وتکامل انسانیت را از زبان اشعار حماسی  به نسل های آینده نوید دهد. روش تحقیق توصیفی و با اشاره به ترجمه آثار انگلیسی  برخی از شاعران و نویسندگان مشهور معاصر آفریقایی و درباره اشتراکات آثار آنها است.

    کلیدواژگان: عدالت خواهی، شاعران آفریقایی، تبعیض نژادی، زنان
  • امیربهرام عرب احمدی* صفحات 15-44

    یکی از شاخصه های مهم مهاجرت ایرانیان به مناطق مختلف جهان احداث بناهایی همچون مساجد، عمارات بزرگ، قصرها، مقبره ها و... بوده است که در گذر ایام در زمره آثار تاریخی این سرزمین جای گرفته اند. این آثار تاریخی به موازات دیگر مولفه های فرهنگی تمدنی؛ جلوه هایی از فرهنگ کهنسال ایران را در دیگر مناطق جهان حتی مناطقی دوردست منتشر ساخته و امروزه با صلابت خود، ماندگاری فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی را در معرض دید بینندگان قرار می دهند. در این مقاله مهم ترین آثار تاریخی ساخته دست ایرانیان در کشور تانزانیا و جمهوری خودمختار زنگبار که با وجود گذشت نزدیک به هشتصد تا یک هزار سال همچنان پایدار مانده اند بر اساس اطلاعات موجود و برخی مطالعات میدانی مورد بررسی قرار گرفته اند. سیوال اصلی پژوهش "انگیزه و هدف ایرانیان شیرازی الاصل در ساخت این ابنیه  در تانزانیا"  و فرضیه اصلی "نقش این آثار تاریخی در ترویج و توسعه فرهنگ ایرانی - اسلامی" است. چارچوب این مقاله نیز عمدتا بر مهاجرت ایرانیان به تانزانیا و استقرار در سواحل و جزایر این منطقه وسیع استوار گشته است.روش تحقیق این مقاله کتابخانه ای مبتنی بر منطق توصیف و تحلیل است و نویسنده تلاش کرده است با وجود کمبود شدید منابع موجود؛ اطلاعات بکر و دست اولی در خصوص  آثار تاریخی متعلق به ایرانیان در این منطقه ارایه نماید.در عین حال بخشی از اطلاعات موجود نیز حاصل مشاهدات عینی و مطالعات میدانی نویسنده در کشور تانزانیا است.

    کلیدواژگان: آثار تاریخی، ایران، زنگبار، کیلوا
  • پریسا پورعلی*، محمدرضا دهشیری صفحات 45-72

    مواجهه و مقابله با ایران هراسی یکی از مهم ترین ضرورت های فراروی دستگاه دیپلماسی ایران طی چند دهه گذشته بوده است. با توجه به تمرکز طرح ایران هراسی بر مخدوش سازی وجهه و پرستیژ ایران در عرصه بین المللی، کانون تمرکز تهران در تقابل با این پدیده بر حوزه دیپلماسی فرهنگی متمرکز می باشد. دیپلماسی فرهنگی ایران در مواجهه با ایران هراسی در قالب چند الگو قابل طرح است. بهره گیری از الگوی برندسازی ،به عنوان روشی موفق در سطح سیاست داخلی ،یکی از این الگوهااست. در سطح سیاست بین المللی برندسازی در سه حوزه شخصیت های سیاسی و فرهنگی ،گردشگری و اسلام تمدنی می تواند نقشی بزرگ در ارایه چهره مثبت از ایران در نظام بین الملل داشته باشد. بنا بر رهنمود رهبر انقلاب اسلامی ایران، تمرکز بر الگوی توسعه علمی و تبدیل شدن ایران به یکی از قطب های اصلی در حوزه دانش اهمیت زیادی در ارایه چهره مثبت و باطل شدن تبلیغات ایران هراسی دارد. الگوسازی در حوزه الهام بخشی دینی ،در قالب ارایه طرح هویتی متکثر و نه تکواره، می تواند زمینه ساز جذب هویت های بزرگ غرب آسیا به سوی ایران باشد. زمانی که الگوی میانجی گری هم به الگوسازی هویتی و الهام بخشی از نظام سیاسی و مردم سالاری دینی افزوده شود، به نظر می رسد دیپلماسی فرهنگی ایران می تواند طرح ایران هراسی را با شکست مواجهه کند.

    کلیدواژگان: ایران هراسی، دیپلماسی فرهنگی، برندسازی سیاسی، ام القرای اسلامی، هویت سازی
  • روح الله بیگ زاد*، جعفر حق پناه صفحات 73-86

    کردها پس از عرب ها ، فارس ها و ترک ها بزرگترین بلوک قومی در خاورمیانه به شمار می آیند. در عراق 25 درصد جمعیت یعنی حدود چهار میلیون نفر از جمعیت کشور را کردها تشکیل می دهند و تعداد جمعیت کردها در ایران حدود 7 میلیون نفر است که 15 درصد جمعیت کشور را شامل می شود. هدف از این تحقیق مطالعه  ابعاد و کم و کیف ارتباطات میان فرهنگی اکراد شمال عراق  با کردهای ایران  می باشد . در این پیمایش 200 نفر از شهروندان کرد زبان استان کردستان و شهرهای کردنشین استان آذربایجان غربی  و 200 نفر از شهروندان کرد زبان اقیلم کردستان عراق با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به سوالات پرسش نامه پاسخ داده اند . نتایج تحقیق نشان می دهد دو گروه مورد تحقیق دارای زبان یکسان، قومیت ، مذهب و هویت قومی مشترک می باشند و این امر از عوامل موثر در ارتباطات میان فرهنگی آنان می باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط میان فرهنگی، کردها، زبان، هویت
  • سید علی مرتضوی امامی زواره*، مرتضی ابراهیمی صفحات 87-118

    در دهه های اخیر، روابط فرهنگی بین المللی از مسایل مهم حکومت ها، دولت ها و سازمان های فرهنگی منطقه ای و بین المللی بوده است. نظام مدیریت روابط فرهنگی در تحلیل های خود از وضعیت فرهنگ کشورها، همواره باید به دنبال کشف و مدیریت آگاهانه تاثیرات متقابل فرهنگ و سایر نهادها، گروه ها و تشکیلات باشد. تلاش فراوان عربستان سعودی برای برتری جویی در مسایل فرهنگی جهان اسلام با چاشنی آموزه های وهابیت، سال های سال است که شرایطی فراهم نموده تا نخبگان آل سعود کشور خود را به عنوان ام القری جهان اسلام فرض کرده و معرفی نمایند. هدف اصلی عربستان سعودی در ارتباط با دیپلماسی فرهنگی در جهان اسلام قبولاندن این موضوع به کشورهای اسلامی است که عربستان سعودی رهبر تام و تمام دنیای اسلام است و مقاومت در برابر ام القری (عربستان) هزینه های فراوانی برای آن ها درپی خواهد داشت. در مقابل مبانی معرفتی و فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، دیپلماسی فرهنگی عربستان کوشیده است با بهره گیری از ابزارها و شیوه های مختلف بنیان های عقیدتی انقلاب اسلامی را متزلزل نماید، انواع سیاست های ایران را با توزیع جزوه و کتاب مخدوش نماید و وضعیت اهل تسنن را در ایران بحرانی نشان دهد.از سوی دیگر، کشور ترکیه نیز یکی از کشورهایی است که  درصدد جایگزین کردن مدل اسلام سکولار از طریق نفوذ فرهنگی در کشورهای منطقه بوده است، لذا جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از قدرت نرم خود در دو کشور یاد شده توانسته به خواسته های خود برسد و با ارتقای قدرت نرم خود و تقویت مولفه های آن به منافع ملی نیز دست یابد. نویسندگان مقاله حاضر تلاش می کنند با مراجعه به منابع، متون و اسناد مرتبط با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهند که الگوی روابط فرهنگی کشورهای اسلامی ایران با ترکیه و عربستان تاکنون چگونه بوده است؟ همچنین به این سوال فرعی که چه عواملی بر ناکامی دولت های اسلامی در ثبات روابط فرهنگی تاثیر گذاشته است؟

    کلیدواژگان: روابط فرهنگی، جهان اسلام، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، عربستان سعودی
  • مقصودعلی صادقی* صفحات 119-132

    در روزگار صفویه شماری بسیار از دانشمندان و هنرمندان ایرانی به دلایل و انگیزه های گوناگون به سرزمین های همسایه، به ویژه هندوستان و عثمانی، مهاجرت کردند. این مهاجرت ها یکی از عوامل پیوند فرهنگی میان ایران و سرزمین های یادشده بود. در میان این مهاجران فرهیخته، گروهی نیز تاریخنگار بودند و یا در کنار علوم دیگر، به تاریخنگاری نیز می پرداختند. اینان ناقلان سنت تاریخنگاری ایرانی در سرزمین های محل هجرت خود شدند و افزون بر آن به محوریت تاریخ کهن ایران در تاریخنگاری سرزمین های خارج از ایران، از جمله قلمرو عثمانی، کمکی شایان کردند. یکی از چهره های برجسته این روند مصلح الدین محمد لاری، دانشمند بزرگ ایرانی است که در دانش های گوناگون مهارت داشت و از سرآمدان روزگار خود بود. یکی از آثار گرانسنگ او در زمینه تاریخ می باشد و به مرآت الادوار و مرقات الاخبار نامبردار است. این کتاب از ارزش هایی فراوان در زمینه علم تاریخ برخوردار است اما آنچه آن را در زمینه بحث تبادلات فرهنگی ایران و عثمانی برجسته می کند، عنایت ویژه نویسنده آن در تبیین تاریخ ایران و محوریت دادن به آن است، در حالی که او در سرزمین عثمانی تاریخ خود را می نوشت. افزون بر آن مصلح الدین لاری برخلاف همشهری خود فضل الله بن روزبهان خنجی لاری، که در زمان صفویه به قلمرو اوزبکان مهاجرت کرد و در آثار تاریخنگارانه خود از ابراز هرگونه دشمنی و کینه با دولت صفوی و ایجاد دشمنی میان اوزبکان و صفویان فروگذار نکرد، در گزارش تاریخ عثمانی و صفوی مردی منصف است و نسبت به صفویان، با وجود اختلاف مذهبی، دشمنی از خود نشان نمی دهد و گویا با این شیوه تلویحا می خواهد دو دولت را به دوستی و ترک خصومت فراخواند. کتاب او علاوه بر این دربرگیرنده ارزش های فرهنگی است که در بسیاری از تاریخنگاری های دیگر چندان دیده نمی شود. چه او در کنار گزارش های سیاسی هر دوره، گزارش های فرهنگی، به ویژه درباره شخصیت های علمی و فرهنگی آن روزگار نیز به دست می دهد که در جای خود روشی ارزشمند به شمار می رود.

    کلیدواژگان: مناسبات فرهنگی، ایران، عثمانی، صفویه، تاریخنگاری، تاریخ فرهنگی
|
  • Esmat Hashemi * Pages 1-14

    The purpose of this research paper is to throw light on the cultural commonalities of African nations reflected in the poems of certain African poets. Some of the main concerns of these nations that have been dealt with in the works of these poets include seeking freedom and equality and elimination of racial discrimination and corruption. Many of these poets were from among the activists of their civil societies who were educated and had migrated to or taken asylum in the West and were of cultural background, particularly in journalism. The author is of the opinion that concepts such as national identity, love of the motherland and revival of cultural and social traditions that have been reflected in the poems of these poets give rise to feelings of apathy and admiration in the readers. The research is an effort towards highlighting the social messages of some of the contemporary African poets whose message to the future generations has been justice and freedom from colonialism. The methodology used for the purpose of this research paper in descriptive. The sources used by the author mainly include the Persian translation of the works of some of the famous contemporary African poets and writers. The author has also made an effort to highlight the common points shared in these works.

    Keywords: Justice-Seeking, African Poets, Racial discrimination, Women
  • Amirbahram Arabahmadi * Pages 15-44

    One of the most prominent characteristics of the migration of Iranians to different parts of the world has been the construction of numerous monuments including mosques, palaces, tombs, etc., which in the course of history have become a part of the historical heritage of those lands. These historical sites, side by side other cultural and civilizational elements, reflect upon the impact of the ancient culture on other parts of the world, even in distant places, manifesting the strength of Iranian-Islamic culture and civilization. In this paper the author makes a review of the most important historical sites made by the Iranians in Tanzania as well as the semi-autonomous region of Zanzibar, which were built some 800 to 1000 years ago and have survived till date, on the basis of the available sources and field research. The author endeavors to throw light on the incentives of the Iranians, who had migrated to this country from the Shiraz region of Iran, for the construction of these monuments in Tanzania and the role of these historical sites in the spread of the Iranian-Islamic culture there. The paper also reflects upon the migration of Iranians to Tanzania and their settlement in Tanzanian coastal regions and islands. The methodology used for this paper is descriptive - analytical and the researcher has made his best efforts to provide the readers with first-hand information on these monuments built by the Iranian in this region, in spite of shortage of written sources. That is to say the paper is mainly the outcome of the field research and personal observations during his trips to Tanzania.

    Keywords: Historical Monuments, Iran, Zanzibar, Kilwa
  • Parisa Pourali *, Mohammadreza Dehshiri Pages 45-72

    Confronting Iranophobia has been one of the most important requirements facing the cultural diplomacy organizations in the past few decades. Keeping in view the project ‘Iranophobia’, aimed at tarnishing the image and prestige of the Islamic Republic of Iran at the international level, Tehran needs to focus on cultural diplomacy for confronting this phenomenon. Iran’s cultural diplomacy may be defined in the form of several patterns. The application of branding as a successful method at the level of domestic policy can be one such pattern. By the same token, at the level of international politics branding in the three fields of political and cultural personalities, tourism and civilizational Islam can play a great role in presenting a positive image of Iran to the international community.As per the guidelines provided by the Leader of the Islamic Revolution of Iran, concentration on scientific progress and advancement and transformation of Iran into one of the main poles of science and knowledge is of great importance in providing a positive image of Iran to the world and neutralizing the effects of Iranophobia propagation. The authors suggest that being inspirational with regards to religion and religious teachings, in the form of presenting a multiplied identity, can pave the path for attracting great identities of West Asia towards Iran. The authors are also of the view that if and when the mediation is added to inspirational politics and religious democracy, Iran’s cultural diplomacy is bound to defeat the project “Iranophobia”.

    Keywords: Iranophobia, Cultural Diplomacy, Branding, Islamic Motherland, Identity - making
  • Rohollah Beigzad *, Jafar Haghpanah Pages 73-86

    As per reliable statistical reports the Kurds form the largest ethnic community in the Middle East after the Arabs, the Persians and the Turks. The 4 million Kurds of Iraq constitute 25 percent of its population and with a population of about 7 million they constitute 15 percent of the total population of Iran. The purpose of this study is to make a review of the various aspects and the extent of intercultural relations between the Kurds of North Iraq and the Iranian Kurdish community. For the purpose of this survey, the authors approached 200 Kurdish speaking citizens of the Kurdistan Province and Kurdish cities of West Azarbayejan Province of Iran as well as 200 Kurdish speaking citizens of the Iraqi Kurdistan (Erbil, Dohuk, Sulaymaniyah and Halabja) by random sampling method who responded by filling the questionnaire given to them. The findings of the research show that the two groups chosen for the purpose of this research speak the same language, enjoy common ethnic identity and follow the same religious school of thought all of which have proved to be effective factors in their intercultural relationship.

    Keywords: Cultural Relations, Identity Cultural Relations, Kurds, Language, Identity
  • Sedali Mortazaviemamizavare *, Morteza Ebrahimi Pages 87-118

    International cultural relations have been a major concern for states, governments, and regional and international cultural organizations in the recent decades. In their analysis of the cultural state of different nations the cultural authorities should always seek to discover and manage the reciprocal impact of cultural interactions as well as institutions, groups and organizations. The increasing efforts made by the Saudi state to gain supremacy in the cultural arena of the Muslim world and spread the Wahhabi teachings has prompted the Saudi elites to assume their state to be that of the leader of the Muslim world. The main objective of the Saudis, with respect to their cultural diplomacy, is to make the other Muslim countries surrender to this issue and that any resistance towards the leadership of the Saudis will have its consequences for them. To achieve this objective, the cultural diplomacy of the Saudis has been aimed at undermining the cultural and belief fundaments of the Islamic Revolution of Iran by resorting to different measures and strategies like presenting a distorted image of the conditions of the Sunnis of Iran.Turkey, on the other hand, is another country, which seeks to increase its cultural influence in the countries of the region. At the same time, the Islamic Republic of Iran has been able to meet part of its objectives by utilizing its soft power. By the same token, by improving its soft power and strengthening its certain elements Iran has ensured the protection of its national interests. The present paper is an effort on the part of the authors to examine the existing cultural relations between Islamic countries of Iran, Turkey and Saudi Arabia by resorting to the authentic sources and applying a descriptive-analytical method and suggesting an effective model of cultural relations between them. The paper also seeks identify the factors contributing to the failure of Islamic governments in promoting stable cultural relations.

    Keywords: Cultural Relations, Islamic world, Islamic Republic of Iran, Turkey, Saudis
  • M.A.sadeghi Pages 119-132

    During the Safavid era a number of Iranian scholars and artists migrated to neighboring lands, particularly India and the Ottoman Empire, for different reasons and incentives. These migrations served as an important factor in promoting cultural ties between Iran and the said lands. Among these elite migrants there were some historians or scholars who, besides their other scientific activities, engaged in historiography. These scholars contributed to the transfer of the tradition of historiography to the lands to which they had migrated. Moreover, they also contributed to the historiography of these lands, particularly the Ottoman Empire, and yet preserved the pivotal role for the ancient history of Iran in the region. One of these renowned figures was the great Iranian scholar, Muslih al-Din Muhammad Lari, who had his hands on various fields of knowledge and was an outstanding scholar of his times. From among his great works in the field of history mention should be made of the book “Mirat al-Adwar and Mirqat al-Akhbar” (lit. The Mirror of Eras and the Staircase of Events). This book is of great value in the science of historiography, but the most important aspects of it is its role in highlighting the cultural exchange between Iran and the Ottoman Empire. However, what is most interesting is the author’s efforts towards highlighting the history of Iran and giving it a pivotal role in spite of living in the territories of the Ottoman Empire. Unlike his fellow city-man, Fazlullah bin Rouzbehan Khanji Lari - who had migrated to the Uzbek territories during the Safavid era and had expressed a lot of enmity and spite towards the Safavid government in his works, escalating the existing rivalry between the two governments - Muslih al-Din had exercised fairness in his historical reports on the Ottoman and Safavid history. Furthermore, in spite of being the follower of a different school of thought he has not shown any enmity towards the Safavids and apparently had tried to encourage the two governments towards friendship and solidarity in an implicit way. Besides, the book contains certain cultural values that cannot be found in many of historiography works. This is due to the fact that side by side political reports of each period the book also provides cultural reports, particularly on scientific and cultural personalities of his times.

    Keywords: Cultural Relations, Iran, Ottoman Empire, Safavid, historiography, Cultural History