فهرست مطالب

امنیت ملی - پیاپی 38 (زمستان 1399)

نشریه امنیت ملی
پیاپی 38 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • شهروز شریعتی*، بهنام وکیلی، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 7-34
    تروریسم را  می توان به عنوان بازیگری ژیوپلیتیکی ارزیابی کرد که توانسته به تدریج دامنه نفوذ خود را افزایش دهد و حتی پیروان جدیدی را از مناطق مختلف جهان به سمت خود جذب کند. طی سال های گذشته فعالیت های تروریستی گروه داعش و وابستگان به این جریان در مسایل امنیتی خاورمیانه و جهان به موضوع بسیار مهمی مبدل شد. این مقاله با هدف شناخت تروریسم بین المللی به عنوان یکی از تهدیدهای جدی فراروی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و با بهره گیری از آموزه های کیفی روش «تحلیل تاثیر روند» و بهره گیری از آموزه های نظریه «راپاپورت» که ناظر بر وجود چهار موج بین المللی تروریسم است، می کوشد به این پرسش، پاسخ دهد که آیا ظهور داعش در غرب آسیا می تواند پایان موج چهارم و چشم انداز تکوین موج پنجم تروریسم بین المللی باشد؟ مقاله ضمن بررسی نقش هژمونی مداخله گر ایالات متحده آمریکا می کوشد وجوه تمایز تروریسم در مدل «داعش» را با سایر امواج تروریستی، با استفاده از داده های میدانی نشان دهد. نحوه جمع آوری داده ها مبتنی بر پایش روندها در منابع دست اول، کاوش در منابع اینترنتی، استفاده از اخبار معتبر و در عین حال بررسی آمار برخی از مراکز معتبر بین المللی بوده است. مقاله این فرضیه را مورد آزمون قرار می دهد که موج جدیدی از تروریسم بین المللی با ماهیتی وابسته، مدرن، غیربومی، فراملی و شبه مذهبی و در عین حال متمایز از بنیادگرایی اسلامی در غرب آسیا ظهور کرده است که تحقق آن، چشم انداز متفاوتی را بر تحولات نظام بین الملل و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: تروریسم، امنیت، داعش، ایران، غرب آسیا
  • جواد رفیعی راد*، سید یحیی صفوی، سعدالله زارعی، علی اصغر بیک صفحات 35-68

    منطقه غرب آسیا به علت موقعیت ژیوپلیتیکی، ژیواستراتژیکی، ژیواکونومیکی و ژیوکالچر، کانون رقابت قدرت های بین المللی و نیز به واسطه جغرافیای متکثر از هویت های گوناگون قومی و مذهبی، محل تداخل منافع بازیگران منطقه ای به شمار می آید. در این راستا منطقه غرب آسیا به ویژه در دوران پساجنگ سرد، منطقه هدف در تنازعات هدایت شده از سوی قدرت های غربی بوده که البته با گذر از شیوه های منظم و متقارن، به «جنگ های ترکیبی» گرویده، ضمن اینکه به نظر می رسد اقتضایات درونی نیز در این تحول بی تاثیر نبوده است. هدف اصلی این پژوهش؛ بررسی بسترهای امکانی موجود و موثر در منطقه غرب آسیا در بروز جنگ های ترکیبی است. این پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی بوده و روش شناسی ترکیبی پژوهش مبتنی بر گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای در قالب مطالعه کشورهای منطقه غرب آسیا بوده و نیز بهره گیری از «روش دلفی» در کسب نظر نخبگان است. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش عوامل امنیتی، ژیوپلیتیکی و اقتصادی موجود در منطقه غرب آسیا در بروز جنگ های ترکیبی موثر بوده و آینده این منطقه همواره زمینه و بسترهای لازم برای ایجاد و رشد بحران را دارا است.

    کلیدواژگان: غرب آسیا، ژئوپلیتیک، جنگ ترکیبی، قدرت
  • اکبر ذوالفقاری*، طاها عشایری، صدیقه اسماعیلی صفحات 69-98

    دین نقش مهمی در تامین احساس آرامش جمعی و فردی دارد و یکی از سازوکار های کنترل غیررسمی اجتماع از گرایش به نابهنجاری اجتماعی، بزه و ایجاد ناامنی در اجتماع است. در این پژوهش قصد بر این است که نقش مولفه های دین داری در میزان احساس امنیت مورد بررسی قرار گیرد.

    روش

    سازوکار اجرای پژوهش فراتحلیل-کمی است. هدف این روش، انسجام بخشی، مرور نظام مند و یکدست سازی مطالعات صورت گرفته در یک حوزه معین پژوهشی است. جامعه آماری آن 37 پژوهش است که 23 نمونه سند پژوهشی با هدف ترکیب و شناسایی میزان تاثیر آن انتخاب شدند. 

    یافته ها:

    یافته های توصیفی نشان می دهد که در ارتباط با دین داری و امنیت، شش‎گونه دین داری (بعد اعتقادی، مناسکی، عاطفی، پیامدی، تجربی، فکری) شناسایی شدند. یافته های تحلیلی پژوهش حاکی از این است که امنیت به عنوان متغیر وابسته اصلی تاثیرپذیر از بعد اعتقادی (0.275= Effect size)، بعد مناسکی (0.241= Effect size)، بعد عاطفی (0.307= Effect size)، بعد پیامدی (0.244= Effect size)، بعد تجربی (0.449= Effect size) و بعد فکری (0.427= Effect size) بوده و درمجموع متغیرهای دین داری به عنوان شاخص کلی توانسته اند 0.293 =Effect size، 16.254= Z و 0.001= sig از امنیت اجتماعی را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: دین داری، امنیت اجتماعی، سرمایه دینی، سرمایه اجتماعی
  • اسماعیل خان احمدی*، اصغر ابراهیم صالح صفحات 99-128

    نظر به اهداف متعالی مکتب حیات بخش اسلام، جایگاه انقلاب اسلامی در معادلات ژیواستراتژی و ساختار ژیوپلیتیکی جهان، فرصت ها و تهدیدات در محیط خارجی، ضعف ها و قوت ها در محیط داخلی، ظهور بازیگرانی با پیچیدگی رفتار در صحنه ها، تاثیر انقلاب اسلامی بر بیداری جهانی و تاکید مضاعف چشم انداز انقلاب اسلامی بر تشکیل و توسعه نهادی با قدرت دفاع همه جانبه؛ امام خمینی (ره) در مناسبت های مختلف پس از پیروزی انقلاب با موشکافی ابعاد و زوایای آشکار و پنهان تهدیدات، راهبردهای نظام و چشم انداز انقلاب اسلامی، ضرورت تشکیل و توسعه نهاد مقدس بسیج را به عنوان راهبرد دفاع همه جانبه ترسیم نمودند. درنتیجه این پژوهش با هدف تعیین ضرورت تشکیل و توسعه بسیج در اندیشه دفاعی امام خمینی (ره) انجام شده است. در پژوهش حاضر که با رویکرد کیفی انجام گرفته، با استفاده از روش تحلیل مضمون، پنج مضمون عمق بخشی داخلی، عمق بخشی خارجی، مقابله با تهدیدات نرم، تهدیدات نیمه‎ سخت و تهدیدات سخت به عنوان مضامین فراگیر ضرورت تشکیل و توسعه بسیج، راهبرد دفاع همه جانبه تحت عنوان یافته ها تعیین گردید. نظر به عملکرد نهاد مقدس بسیج طی چهار دهه گذشته و انتظارات متصور امنیتی در ابعاد مختلف از راهبرد دفاع همه جانبه، امنیت پایدار با رویکردهای اعتقادی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی برای نظام اسلامی محقق خواهد شد که در مبحث نتیجه گیری به آن اشاره شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، بسیج، راهبرد، دفاع همه جانبه، اندیشه دفاعی
  • حسین سلیمی*، احمد وحیدی، کاظم سام دلیری صفحات 129-156

    استفاده از نیروی انسانی متخصص و حرفه ای از مهم ترین مولفه های اثرگذار توسعه و پیشرفت جوامع انسانی بوده است. اهمیت مدیریت بر منابع، تصمیم‎سازی و تصمیم گیری در سطوح راهبردی به سطحی رسید که نیازمندی به افرادی با سطوح نگرش وسیع برای برنامه ریزی های بلندمدت و آینده نگرانه از الزامات نهادها، سازمان ها و کشورها است. در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران به عنوان پارادایمی نوین در عرصه جهانی با تکیه بر ارزش ها و ایدیولوژی خاص خود، اهداف و برنامه های مشخصی برای حضور در عرصه جهانی دارد که لازم است در مورد تربیت و آموزش مدیران راهبردی، برنامه های هدفمندی را به اجرا بگذارد. تحقیق حاضر با هدف اصلی شناسایی عوامل اثرگذار در مراحل تربیت، آموزش و به کارگیری مدیران راهبردی کشور و با انجام پژوهش به روش فراتحلیل و مرور ادبیات منابع داخلی و خارجی، اسناد بالادستی و آموزه های دینی و انقلابی و تدابیر امامین انقلاب اسلامی، اقدام به ارایه الگوی مفهومی بر اساس الگوی نگرش سامانه ای نموده است. ورودی سیستم با شاخص ویژگی های اولیه مدیران، هسته پردازشی سیستم با استفاده از اسناد بالادستی و شایستگی ها، نظریه ها و روش های یادگیری ساختاردهی شده است تا خروجی سیستم کارگزاران راهبردی با شرایط به کارگیری در سازمان‎های مرتبط باشد و کنترل اقدامات در سیستم با رصد و پایش مدیران انجام می شود.

    کلیدواژگان: تربیت، آموزش، به کارگیری، کارگزاران، راهبردی
  • غلامرضا عابدی کوشالشاه، رزا کرم پور*، علی باصری صفحات 157-184
    مطالعه حاضر با هدف واکاوی مفاهیم سیاسی - اجتماعی وصایای شهدای دفاع مقدس و مدافع حرم استان تهران انجام شده است. توصیه های سیاسی و اجتماعی در قالب وصایای شهدا با اتکا بر نظریه ها و آراء اندیشمندان غربی و مسلمان در دو بازه زمانی جنگ هشت‎ساله و جنگ با دشمنان خارجی از روش کیفی- کمی و با راهبرد پژوهش تحلیل محتوا به منظور شناخت الگوهای موجود در داده های کمی- کیفی استفاده گردید. جامعه آماری شامل وصایای شهدا با توجه به آثار موجود و در دسترس، 90 مورد (55 مورد شهدای دفاع مقدس، 35 مورد شهدای مدافع حرم) انتخاب شد. شیوه نمونه گیری از نوع نمونه در دسترس انتخاب شد. یافته ها نشان داد بیشترین فراوانی با 62/64 درصد مفاهیم سیاسی و مفاهیم اجتماعی 38/35 درصد کل مطالب را به خود اختصاص داده ست. در وصایای شهدای مدافع حرم مطالب سیاسی با 15/55 درصد و مفاهیم امور اجتماعی 85/44 درصد کل مطالب را به خود اختصاص داد. نتایج حاکی از آن است که زمینه ها و عوامل مشابه در بروز جنگ عراق علیه ایران و جنگ در سوریه دارای مشابهت ها و تفاوت هایی است که موجب خلق مفاهیم مشترک شده که می توان از آن الگوی مشخصی را به دست آورد.
    کلیدواژگان: مفاهیم سیاسی، مفاهیم اجتماعی، دفاع مقدس، مدافعان حرم
  • علی فرهادی* صفحات 185-216

    با توجه به موقعیت جغرافیایی و ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران، امنیت کشور همیشه در معرض تهدید جدی بوده که نوع این تهدیدات می تواند متنوع و متفاوت باشد و یکی از این نوع تهدیدات، پروژه عمران و آبادانی آناتولی جنوب شرقی [1] است که بر اساس آن سد سازی های متعدد در بالادست رودخانه های دجله و فرات در حال ساخت است و آب این دو رودخانه برای زراعی کردن زمین های بایر و بدون آب ترکیه و تولید برق مورد استفاده قرار خواهد گرفت. از همین رو هدف اصلی پژوهشگر شناساییتاثیر طرح آناتولی جنوب شرقی بر امنیت جمهوری اسلامی ایران است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت جزء پژوهش های توصیفی است که در دو فاز با استفاده از روش پایش محیطی و الگوی چرخه انجام شده است. منابع پژوهش برای فاز اول پژوهش؛ شامل متون علمی مرتبط با موضوع مورد پژوهش، مصاحبه ها و گزارش های منتشرشده در نشریات و رسانه ها در خصوص پروژه گاپ است و روش انتخاب منابع از نوع اقتضایی و در دسترس بوده است. جامعه آماری برای فاز دوم تعداد پنج نفر از خبرگان حوزه مورد مطالعه بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که با اتمام طرح گاپ، ابتدا امنیت زیست محیطی جنوب غرب کشور با مخاطره مواجه خواهد شد (ایجاد بحران آب و تولید ریزگردها و...) و توازن اقتصادی منطقه به نفع ترکیه تغییر خواهد کرد و در بعد اجتماعی نیز بیکاری و مهاجرت شدت خواهد گرفت و محور مقاومت در منطقه تضعیف خواهد شد و ترکیه به برتری ژیوپلیتیکی در منطقه دست خواهد یافت و متعاقب آن توان عملیاتی یگان های نظامی مستقر در منطقه نیز به طور محسوسی کاهش پیدا خواهد کرد. [1].  Guneydogu Anadolu Projesi) GAp)  با توجه به موقعیت جغرافیایی و ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران، امنیت کشور همیشه در معرض تهدید جدی بوده که نوع این تهدیدات می تواند متنوع و متفاوت باشد و یکی از این نوع تهدیدات، پروژه عمران و آبادانی آناتولی جنوب شرقی[1] است که بر اساس آن سد سازی های متعدد در بالادست رودخانه های دجله و فرات در حال ساخت است و آب این دو رودخانه برای زراعی کردن زمین های بایر و بدون آب ترکیه و تولید برق مورد استفاده قرار خواهد گرفت. از همین رو هدف اصلی پژوهشگر شناساییتاثیر طرح آناتولی جنوب شرقی بر امنیت جمهوری اسلامی ایران است. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت جزء پژوهش های توصیفی است که در دو فاز با استفاده از روش پایش محیطی و الگوی چرخه انجام شده است. منابع پژوهش برای فاز اول پژوهش؛ شامل متون علمی مرتبط با موضوع مورد پژوهش، مصاحبه ها و گزارش های منتشرشده در نشریات و رسانه ها در خصوص پروژه گاپ است و روش انتخاب منابع از نوع اقتضایی و در دسترس بوده است. جامعه آماری برای فاز دوم تعداد پنج نفر از خبرگان حوزه مورد مطالعه بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که با اتمام طرح گاپ، ابتدا امنیت زیست محیطی جنوب غرب کشور با مخاطره مواجه خواهد شد (ایجاد بحران آب و تولید ریزگردها و...) و توازن اقتصادی منطقه به نفع ترکیه تغییر خواهد کرد و در بعد اجتماعی نیز بیکاری و مهاجرت شدت خواهد گرفت و محور مقاومت در منطقه تضعیف خواهد شد و ترکیه به برتری ژیوپلیتیکی در منطقه دست خواهد یافت و متعاقب آن توان عملیاتی یگان های نظامی مستقر در منطقه نیز به طور محسوسی کاهش پیدا خواهد کرد

    کلیدواژگان: امنیت، طرح گاپ، پویش محیطی، الگوی چرخه
  • وحید ریاضی* صفحات 217-254
    توسعه اقتصادی یکی از مهم ترین اهدافی است که کشورها به عنوان هدف غایی همواره به شدت آن را دنبال می کنند. یکی از الزامات انکارناپذیر رشد اقتصادی و توسعه، سرمایه گذاری است و همواره رنج کمبود سرمایه، به عنوان عامل تولیدی مهم، مانعی جدی بر سر راه پیشرفت کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. از این رو هر کشور باید برای رسیدن به رشد و توسعه پایدار و بلندمدت اقتصادی، بسترهای لازم برای سرمایه گذاری مناسب - سرمایه گذاری چه از داخل و چه با جذب از خارج- را فراهم نماید. با توجه به تنوع سرمایه گذاری و تلاش برای تامین امنیت آن، نگارنده مقاله هدف گذاری خود را با ابتناء بر بعد حقوقی - قضایی و تامین امنیت سرمایه گذاری آن استوار ساخته است. نگارنده در این مقاله با توجه به مسئله یادشده، بر آن شد تا با شناسایی و دسته بندی عوامل موثر حقوقی - قضایی بر امنیت سرمایه گذاری با دیدی جامع و کلان نگر و با مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیقات انجام‎شده و همچنین تحلیل اسناد بالادستی (همچون رهنمودهای امامین انقلاب، قوانین و سیاست های کلی نظام)، در قالب هدف اصلی این مقاله بپردازد. سوال اصلی تحقیق «الگوی بومی تامین امنیت سرمایه گذاری با تاکید بر بعد حقوقی- قضایی چیست؟» شناسایی عوامل اخلال گر و موثر بر امنیت سرمایه گذاری، با بهره مندی از روش گردآوری داده ها؛ کتابخانه ای و میدانی و ابزار آن ها نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شده است. نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای است و رویکرد کمی و کیفی و روش مورد استفاده در آن پیمایشی است. قلمرو تحقیق به لحاظ زمانی (محدودیتی در تحقیق وجود ندارد)، مکانی (ایران) و موضوعی حیطه حقوقی- قضایی و امنیت سرمایه گذاری است. یافته های تحقیق درنهایت ارایه الگوی بومی تامین امنیت سرمایه گذاری در قالب بعد حقوقی- قضایی است که دارای پنج مولفه شامل عملکرد مجری قانون، کیفیت قوانین، عملکرد قضایی، عملکرد نظارتی و عملکرد قانون گذار است، طراحی و 15 شاخص یا گویه های آن احصا و طی مدل یا الگویی به مسیولین ارایه شده است.
    کلیدواژگان: امنیت سرمایه گذاری، حقوقی- قضایی، الگو، سرمایه
  • فتح الله کلانتری* صفحات 255-292

    تهدیدهای هیبریدی با استفاده از هم افزایی تهدیدها و ابزارهای نظامی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با هدف ایجاد بی ثباتی در کشور هدف به صورت هم زمان اجرا می گردد. رویکرد تهدیدهای هیبریدی از تخریب محور به تاثیرمحور تغییر یافته است. امنیت ملی عبارت از توان یک ملت در فایق آمدن بر تهدیدهای چندوجهی و بقای آن به عنوان یک «دولت- ملت» در هر زمان با به کارگیری همه ابزارهای اعمال سیاست است. مسئله اصلی این مقاله شناسایی تهدیدهای هیبریدی است، هدف اصلی آن تبیین انواع تهدیدهای هیبریدی در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی است. ابزار گردآوری پرسشنامه و اسناد و مدارک است که به روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی انجام شده و از نوع کاربردی است. جامعه نمونه 83 نفر و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و پرسشنامه است. در این تحقیق تعداد 30 تهدید هیبریدی در سه سطح احصاء گردید. سطح بین الملل 21 تهدید، ملی 11 تهدید و منطقه ای 9 تهدید. تعداد 11 تهدید هم زمان در دو سطح فعال می باشند. بیشترین تهدید در سطح بین الملل وجود دارد. تهدیدهای هیبریدی از نظر گونه، به چهار بعد تقسیم شده اند: بعد نظامی 16 نوع تهدید، بعد سیاسی 14 نوع، بعد اجتماعی 10 نوع و بعد اقتصادی 5 نوع تهدید. تعداد 15 نوع از تهدیدهای هم زمان دارای دو نقش می باشند. تهدیدهای موثر عبارت اند از: شکاف راهبردی، مشروعیت سازی اقدامات آمریکا علیه ایران، مشروعیت زدایی از ایران، بی ثباتی داخلی، کاهش استحکام داخلی، نفوذ، تضعیف ارکان نظام، تبدیل مطالبات مردمی به نافرمانی مدنی، ناامن سازی، تهی سازی از درون، فشار از بیرون، تضمین امنیتی برای دشمنان ایران، تضعیف محور مقاومت، توزیع و فرسایش توان سایبری، انهدام زیرساخت ها، عملیات اطلاعاتی، واپایش مداوم صحنه، تحریم های فلج کننده، اجماع سازی، ایتلاف‎سازی و منزوی سازی، امنیتی کردن موضوع ایران، بی ثباتی امنیتی و منطقه ای، طرح خاورمیانه بزرگ، جنگ نیابتی، کاهش جمعیت، تهدیدهای شناختی، سرباز هوشمند و استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در منطقه.

    کلیدواژگان: تهدید، تهدید هیبریدی، دفاع، امنیت، ج.ا.ایران
  • محمدکاظم صیاد*، آرمین امینی، ابوالقاسم طاهری صفحات 293-330
    امروزه فناوری، اینترنت و تجارت رایانه ای، نقش به‎سزایی در ارتباطات جهانی ایفا می کند. این پدیده، مرز جدیدی میان دنیای سایبری و دنیای حقیقی به وجود آورده است، ولی ضعف ذاتی فناوری ارتباطات، این سامانه را در معرض تهدیدهای امنیتی بی شماری قرار داده است. استفاده دولت ها از فضای ناامن سایبری، زمینه را برای تهدیدات امنیتی ازجمله خرابکاری، اخلال، ترور، جاسوسی و دیگر جرایم مرتبط هموار ساخته است. هدف از این پژوهش، بررسی راهبرد ها و رویکردهای دو کشور ایران و آمریکا و همچنین کشف نقاط ضعف و یا کاستی های موجود در حوزه امنیت سایبری با توجه به تهدیدات موجود در فضای مجازی است. در این پژوهش ضمن بررسی تهدیدات امنیتی متاثر از فضای مجازی در دو کشور ایران و آمریکا، اقدامات امنیتی در مواجهه با این تهدیدات بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان داد که متخصصان فضای سایبری در ایران به شناسایی تهدیدهای سایبری از پیش توجه کمتری داشته و درنتیجه در حوزه امنیت ملی، به‎رغم فعالیت ها و تدابیر خوب اندیشیده‎شده پیشین، راهکارهای مقابله با تهدیدهای سایبری با توجه به روند تهدیدات باید به‎روزرسانی‎شده و تدابیر جدیدی اتخاذ شود. در این زمینه بایستی در زمینه بسترسازی فناوری، قانون گذاری و فرهنگ سازی، برنامه هایی مشخص تدوین شود و اقدامات موثری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: اینترنت، فضای سایبری، شبکه های اجتماعی، امنیت ملی
  • علیرضا رحمانی*، علیرضا احمدی، محسن کاظمی، محسن آقایی صفحات 331-362
    تاثیر قابل توجه اطلاعات بر امنیت ملی کشورها، امروزه دولت ها را بر آن داشته تا با ایجاد زیرساخت های بومی امن، ضمن ارایه خدمات مطمین، پایدار و مناسب، مانع از خروج اطلاعات کشور به خارج و جلوگیری از بهره برداری سایر سازمان ها و کشورها شوند.طراحی و اجرای زیرساخت های بومی که بتواند ارایه دهنده نیازمندی های ارتباطی زیرساخت های دیگر باشد، ازجمله راهکارهایی است که می تواند اهداف فوق را محقق نماید.نظر به اهمیت امنیت این گونه از زیرساخت های حیاتی، توسعه شبکه ملی امن اطلاعات به عنوان یک راهبرد اساسی در اعمال حاکمیت کشور در فضای سایبر و ارایه خدمات بر روی این بستر در دستور کار دولت ها قرار گرفته است؛ بنابراین هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر شبکه ملی امن اطلاعات ج.ا.ایران است. این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و پژوهش های میدانی به دنبال پاسخ به این سوال است که عوامل موثر بر امنیت شبکه ملی اطلاعات ج.ا.ا، کدامند و رتبه بندی آن ها از نظر اهمیت به چه ترتیب است، بر این اساس، ابتدا در بخش مطالعات کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر، مهم ترین شاخص ها و متغیرهای موثر در شبکه ملی اطلاعات ج.ا.ا با روش کیفی تحلیل مضمون استخراج شد و با توجه به ماهیت و نقش آن ها، این عوامل در ابعاد امنیتی، فناورانه و مدیریتی طبقه بندی گردیدند. در ادامه با استفاده از ابزار پرسشنامه که روایی و پایایی آن توسط گروه خبرگی تایید گردید، از قضاوت صاحب نظران، خبرگان و کارشناسان در حوزه شبکه ملی اطلاعات استفاده شد. با استفاده از روش های کمی برای تحلیل نتایج به دست آمده، عوامل اصلی امنیتی، فناورانه و مدیریتی مورد تایید قرار گرفت. بر اساس تجزیه وتحلیل پرسشنامه ها، تعیین وزن شاخص ها و استفاده از آزمون فریدمن، رتبه بندی عوامل موثر بر طراحی شبکه ملی امن اطلاعات ج.ا.ا انجام شد. یافته ها بیانگر این است که رتبه بندی عوامل موثر بر شبکه ملی امن اطلاعات دارای تاثیر تقریبا یکسان از نظر میانگین هستند و تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند.
    کلیدواژگان: شبکه ملی اطلاعات، امنیت شبکه ملی اطلاعات، عوامل موثر بر شبکه ملی اطلاعات
  • طوبی زمانی، علیرضا محسنی تبریزی*، عبدالرضا شاه محمدی صفحات 363-388

    بردباری اجتماعی ازجمله مهم ترین نیازهای جوامع چندفرهنگی و چندقومیتی است. به همین میزان نابردباری اجتماعی نیز دارای اهمیت بوده و در صورت افزایش آن در جامعه می تواند مسایل و مشکلات عدیده ای را موجب شود. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی ارتباط بین احساس امنیت اجتماعی و نابردباری اجتماعی در تهران انجام شده است. روش آن کمی بوده و جامعه آماری آن عبارت است از کلیه شهروندان بالای 18 سال شهر تهران. نمونه مورد مطالعه 768 نفر است که بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه کوکران برآورد شده و داده های مورد نیاز از طریق یک پرسشنامه محقق‎ ساخته گردآوری شده است. از مجموع  پاسخگویان 49.4 درصد مرد و 50.6 درصد زن هستند. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بین درآمد و نابردباری اجتماعی، رابطه معناداری وجود ندارد و این متغیر از پیش بینی تغییرات نابردباری اجتماعی ناتوان است؛ اما ارتباط بین متغیرهای سن و تحصیلات با نابردباری اجتماعی معنادار است. همچنین بین احساس امنیت اجتماعی، احساس محرومیت نسبی، احساس آنومی و نابردباری اجتماعی شهروندان تهرانی ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، محرومیت نسبی، آنومی، نابردباری اجتماعی، مناطق شهرداری تهران
  • منصور صالحی*، بهرام نوازنی، مسعود جعفری نژاد صفحات 389-414

    این مقاله با هدف پی بردن به چگونگی نقش کشورهای خارجی در ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران، تلاش دارد با ارایه راهکارهایی مناسب در راستای افزایش همبستگی ملی گام بردارد. سوال اصلی مقاله این است که کشورهای خارجی چگونه به ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران می‏پردازند؟ فرضیه تحقیق عبارت است از:اشتراکات فرهنگی آذربایجان ایران با جمهوری آذربایجان و ترکیه و اقدامات تحریک ‏آمیز اینکشورها و آمریکا از عوامل موثر ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران است. روش پژوهش به‎صورت ترکیبی کیفی و کمی از طریق جمع ‏آوری داده ‏ها به روش کتابخانه‏ای با ابزار فیش ‏برداری و روش میدانی با ابزار مصاحبه عمیق است. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز به‎ صورت توصیف داده ‏ها و تحلیل محتوای کمی پس از دسترسی به تمام نتایج به دست آمده از منابع کتابخانه ‏ای و مصاحبه عمیق، صورت گرفته است. مهم ترین یافته‎ های تحقیق حاکی از آن است که وجود کشور جمهوری آذربایجان از نظر 31 درصد کارشناسان در همسایگی آذربایجان ایران با اشتراکاتی در مولفه های قومی، تاثیر شبکه‏ های ماهواره‏ای ترکیه از نظر 32 درصد کارشناسان و اقدامات متعدد آمریکا برای تحریکات قومی در ایران از نظر 31 درصد کارشناسان از مهم ترین عوامل ایجاد چالش‏های قومی در آذربایجان ایران هستند.

    کلیدواژگان: تحریک خارجی، چالش‏ قومی، آذربایجان ایران، همبستگی ملی، تبلیغات رسانه‏ای
  • مهدی صیدی* صفحات 415-444
    امنیت اقتصادی چهره جدید و مهم امنیت در دنیای معاصر است که در همه سطوح فردی، اجتماعی و ملی توجه نظریه پردازان حوزه امنیت را به خود جلب کرده است. جمهوری اسلامی ایران، به عنوان کشوری با موقعیت راهبردی، در دنیای معاصر همواره در معرض انبوهی از تهدیدات در سطوح فروملی، ملی و فراملی است. استان های کشور در حوزه اقتصادی دارای ظرفیت ها و اهمیت متفاوتی هستند و به دنبال آن تهدیدات و ایجاد امنیت اقتصادی نیز در آن دارای رتبه و اهمیت متفاوتی است. آنچه بیش از هر چیز دیگر برای تامین امنیت اقتصادی استان ها لازم به نظر می رسد توجه ویژه به شناسایی و احصای تهدیدات امنیت اقتصادی و تلاش در جهت مقابله با این تهدیدات است و با توجه به محدودیت زمان و منابع مالی و انسانی برای مقابله با این تهدیدات، اولویت بندی دقیق استان ها در این حوزه برای مسیولین مرتبط با امنیت داخلی اهمیت فراوانی دارد. درنتیجه این تحقیق با هدف رتبه بندی استان ها در حوزه امنیت اقتصادی انجام شده است. برای رسیدن به این هدف ابتدا شاخص هایی که می توانند استان ها را از لحاظ اهمیت اقتصادی رتبه بندی نمایند، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، پرسشنامه و تکنیک دلفی به دست آمده و ضمن مشخص کردن وزن (اهمیت) هر شاخص، با استفاده از تکنیک تاپسیس مبادرت به رتبه بندی استان ها گردیده است. در انتها نیز با توجه به نظرات خبرگان و نمره به دست آمده، استان ها در حوزه اهمیت امنیت اقتصادی به چهار دسته درجه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: امنیت، اقتصاد، امنیت اقتصادی، تاپسیس
  • مرتضی مختاری*، سید محمد بنی هاشمی، عبدالرضا مظاهری صفحات 445-474

    با توجه به تغییر در ماهیت امنیت و تهدیدها در نظام بین ‏الملل از دهه 90 میلادی تاکنون و تحول از تهدیدهای سخت به تهدید نرم، جمهوری اسلامی نیز به خاطر ماهیت متمایز ایدیولوژیک، همواره در معرض این تهدیدها بوده است. فرقه‏ ها به مثابه یک تهدید در جمهوری اسلامی برساخته شده و مدیریت آن ضروری است. جریان نوظهور «مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان»، گروهی نوپا بوده که در سال 1392 اعلام موجودیت می‏کند و ابعاد آن برای بسیاری از پژوهشگران و متولیان حاکمیت ناشناخته است. پرسش اساسی این است که مجمع چه تهدیدی برای جامعه اهل حق و حاکمیت اسلامی داشته و راهبرد مناسب رویارویی با آن کدام است؟ هدف این مقاله دستیابی به مولفه‏ های تهدید انشعاب نوظهور مجمع در جمهوری اسلامی ایران است. روش تحقیق مورد استفاده، تحلیل مضمون بوده که برای استخراج مفاهیم و مقوله‏ ها، از روش تحلیل موضوعی (کدگذاری باز) بهره‏ گرفته شده است. از نتایج بارز این پژوهش می‏توان به پیوند مجمع با برخی از گروه‏ های معاند سیاسی و قومی، مواجهه علنی و فشار به حاکمیت، طرح مطالبات غیرمنطقی و اتخاذ مواضع خصمانه‏ که در مجموع تهدیدی امنیتی تلقی شده و همچنین تلاش برای تاثیرگذاری بر جامعه اهل حق و جایگزینی اقطاب و سادات سنتی در بطن فرقه اشاره نمود.

    کلیدواژگان: فرقه، اهل حق و مجمع مشورتی فعالان مدنی یارسان
  • قادر عبدالعلی پور*، محمدرضا حسینی صفحات 475-502
    زمینه و هدف

    تداوم موفقیت آمیز و رو به رشد انقلاب اسلامی پس از 40 سال و عدم انحراف از آرمان های اولیه آن علی رغم دشمنی های متعدد و پیچیده نظام سلطه و در راس آن استکبار جهانی آمریکا نشان می دهد که ساختار و ماهیت انقلاب اسلامی دارای ویژگی ها و شاخص های منحصر به فردی است که توانسته این مسیر دشوار را طی نماید. هدف از نگارش این مقاله ارایه الگوی راهبردی «سیر تکوین انقلاب اسلامی» بر اساس قانون اساسی و تجارب موفق نظام ج.ا.ایران است.

    روش شناسی: 

    تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به روش کیفی (داده بنیاد) انجام گرفته است. جامعه آماری به تعداد 16 نفر شامل خبرگان می باشد. ابزار گردآوری داده ها در بخش نظری از طریق منابع کتابخانه ای و اسناد و مدارک و در بخش محتوایی با انجام مصاحبه باز با جامعه آماری ذکر شده به روش گلوله برفی به شرط اشباع نظری و تحلیل محتوا از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ های به دست آمده با استفاده از نرم ‏افزار MAXQDA انجام شده است.  

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها و قانون اساسی نشان داد در فرایند سیر تکوین انقلاب اسلامی بایستی تعداد 4 بعد، 21 مولفه و 108 شاخص (مفهوم) مدنظر باشد.

     نتیجه‏ گیری: 

    نتایج نشان داد ابعاد موثر در سیر تکوین انقلاب اسلامی بر اساس قانون اساسی و تجارب موفق نظام ج.ا.ایران، می‏توانند در چهار مرحله زمینه ی شکل گیری انقلاب، مرحله پیروزی انقلاب، مرحله استمرار انقلاب اسلامی و مرحله استکمال انقلاب قرار گیرد. خروجی پژوهش منجربه ترسیم الگوی راهبردی «سیر تکوین انقلاب اسلامی» بر اساس قانون اساسی و تجارب موفق نظام ج.ا.ایران شدکه این الگو می تواند به عنوان یک مدلی جامع و مناسب و همچنین الگویی کاربردی برای چله دوم انقلاب با مبنا قرار دادن بیانیه گام دوم انقلاب باشد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تجارب موفق، زمینه شکل گیری، پیروزی، استمرار، استکمال
|
  • Shahrouz Shariati *, Behnam Vakili, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin Pages 7-34
    Terrorism can be evaluated as acting geopolitics in the Middle East, this phenomenon has been able to gradually increase its influence in the region and to attract new followers from different parts of the world. In recent years, the number of terrorist groups have significantly increased and terrorist activities has now become very important in the Middle East and global security issues. This article using "Trend impact Analysis" as a qualitative method and the emphasis both on the teaching of the theory of “Totalitarianism” and David Rapoport “The Four Waves of Modern Terrorism”” Theory. post-event field studies in this article, show what is the nature and distinctions of ISIS (The Islamic State of Iraq and the Levant) terrorism with previous waves of modern terrorism. According this point of view, a new wave of international terrorism as "Totalterrorism" with exotic and quasi-religious nature and yet distinct from Islamic fundamentalism is emerging. This study could demonstrate a different perspective of the developments in the Middle East and shows what threats, poses to Iran's national security.
    Keywords: Terrorism, International Security, ISIS, Iran, Middle East
  • Javad Rafiee Rad *, Seyyed Yahya Safavi, Saadullah Zarei, AliAsghar Bek Pages 35-68

    West Asia is the center of a competition between international forces due to the geopolitical, geostrategic, geo-economic, geo-cultural position, and also is a region in which the interests of regional actors conflict with one another due to the diverse geography of the various ethnic and religious identities. In this regard, the West Asian region has been the target area for Western-led conflicts, especially in the post-Cold War era, which has gone beyond its regular and symmetrical practices and has become “hybrid warfare”. While it seems internal requirements have also been effective in evolution. This study, therefore, aims to investigate the available effective contexts for the emergence of hybrid warfare in the West Asia. This is a descriptive and applied research in which the combined methodology is based on library research for the study of West Asian countries and also using “Delphi method” to get the elites' opinions. According to the results of this study, the security, geopolitical and economic factors in the West Asia have been effective in the outbreak of hybrid wars as well as the future of this region always has the background and the foundation needed to create and grow the crisis.

    Keywords: West Asia, geopolitics, Hybrid Warfare, Force
  • Akbar Zolfaghari *, Taha Ashayeri, Sedigheh Ismaili Pages 69-98

    Religion plays an important role in providing a sense of individual and collective peace. It is one of the informal mechanisms of community control to avoid social anomalies, crime and insecurity. The purpose of this study is to examine the role of religious components in the sense of security.

    Method

    The mechanism for conducting the research is meta-analysis quantitatively. The purpose of this method is to integrate, systematically review, and to integrate studies in a given area of research. The statistical population of the study consisted of 37 studies, 23 samples of which were selected with the aim of identifying and quantifying their impact.

    Results

    Descriptive findings indicate that six types of religiosity (belief, ritual, affective, consequential, empirical, intellectual) were identified in relation to religiosity and security. The analytical findings of the study indicate that security as the main dependent variable is influenced by belief (Effect size = 0.275), ritual dimension (Effect size = 0.241), emotional dimension (Effect size = 0.307), consequent dimension (Effect size 0.244 = 0.244). , The empirical dimension (Effect size = 0.449) and the intellectual dimension (Effect size = 0.427). Overall, the religiosity variables as a general indicator were able to explain 0.293 = Effect size, Z = 16.254 and social security 0.001 = sig.

    Keywords: religion, social security, Religious Capital, social capital
  • Ismail Khanahmadi *, Asghar Ebrahim Saleh Pages 99-128

    Considering the transcendent goals of the Islamic school of life, the position of the Islamic Revolution in the geostrategic equations and geopolitical structure of the world, opportunities and threats in the external environment, weaknesses and strengths in the domestic environment, the emergence of actors with global complexity, And the double emphasis on the vision of the Islamic Revolution on the establishment and development of an institution with comprehensive defense power; Imam Khomeini on various occasions after the victory of the revolution by scrutinizing the apparent and hidden dimensions of threats, the strategies of the revolutionary system and the vision of the revolution; The development of the sacred institution of the Basij was depicted as an all-out defense strategy. The purpose of this study was to determine the necessity of formation and development of mobilization in Imam Khomeini's defense thought. In this qualitative study, using the content analysis method, five internal deepening themes, foreign deepening, tackling soft threats, semi-rigid threats and hard threats as pervasive themes of mobilization formation strategy and development, All sides were designated as findings. Given the sacred work of the Mobilization religious establishment over the past four decades and the perceived security expectations of the various aspects of the strategy of defending the all-pervasive, sustainable security will be achieved through the religious, economic, social, political, and cultural approaches to the Islamic system that have been addressed in the conclusions.

    Keywords: Theory analysis, Mobilization, strategy, All-Round Defense, Defensive Thinking
  • Hossein Salimi *, Ahmad Vahidi, Kazem Sam Daliri Pages 129-156

    The use of skilled and professional manpower in the era of human life has been one of the most important components of development and progress and one of the concerns of human societies, which entered a new field since the Industrial Revolution. The importance of resource management, decision-making, and decision-making at the strategic level has reached a level where there is a need for people with broad attitudes to long-term and forward-looking planning from the requirements of institutions, organizations, and countries. Developed educational programs and systems have been developed to train, train, and employ capable individuals with the power to make optimal decisions at the right time. At present, the Islamic Republic of Iran, as a new paradigm in the global arena, relying on its own values and ideology, has specific goals and plans to participate in the global arena. The present study aims to identify the factors influencing the stages of training, education and employment of strategic managers in the country and by conducting research using meta-analysis and review of domestic and foreign literature, upstream documents and religious and revolutionary teachings and measures of the Imams of the Islamic Revolution. It has presented a conceptual model based on the systemic attitude model. The input of the system is indexed by the initial characteristics of the managers, the processing core of the system is structured using upstream documents and competencies, theories and methods of learning, rather than the output of the system of strategic agents with the conditions of employment in related organizations. Be and control actions in the system is done by monitoring and monitoring managers.

    Keywords: Education, Training, utilization, strategic managers
  • Gholamreza Abedikoshalshah, Roza Karampour *, Ali Baseri Pages 157-184
    The present study was conducted with the aim of analyzing the socio-political concepts of the wills of the martyrs of the holy defense and the defender of the shrine of Tehran province.Political and social advice in the form of the testaments of the martyrs, relying on the theories and opinions of Western and Muslim thinkers in the two periods of the Eight-Year War and the war with foreign enemies by qualitative-quantitative method and content analysis strategy to identify patterns in data Quantitative quality was used.The statistical population includes sacred defense martyrs and shrine defenders according to available and available works, 90 cases (55 sacred defense martyrs, 35 cases) Martyrs were selected), the sampling method was selected from the available sample type. The findings showed that the most content with 64.62 percent of political and social concepts accounted for 35.38 percent of total content. The meanings of the martyrs defending the shrine were the most frequent with 55.15% of the political content and 44.85% with the social affairs. The results of the study indicate that similar grounds and factors are similar in the incidence of the Iraq war against Iran and the war in Syria. The conceptual similarities and differences in martyrs' tales have been seen in the chronological order, and two distinct patterns have been found in this research.
    Keywords: Political Concepts, Social Concepts, martyrs, Martyrs Vesas, holy defense, Defenders of the Shrine
  • Ali Farhadi * Pages 185-216

    Given the geographic and geopolitical location of the Islamic Republic of Iran, the security of the Islamic Republic of Iran has always been under serious threat. These threats can be varied and different, and one of these threats is the Southeastern Anatolia Development and Development Project (GAP(.  Based on the GAP project, several sediments are being built upstream of the Tigris and Euphrates rivers.  Upon completion and exploitation of these dams, the waters of these two rivers will be used to cultivate Turkish soil without water and power generation. Therefore, the main goal of the researcher is to identify the impact of the Southeast Anatolia project (GAP) on the security of the Islamic Republic of Iran. This research is applied with a futuristic approach and using the environmental Environmental Scanning method and Futures wheel. The statistical population of the study is all the books, scientific texts, documents and articles related to the subject matter of the research, interviews and reports published in publications and the media. The statistical population has been surveyed as a whole. The results of the research indicate that, upon completion of the Gap scheme and the appearance of the results of its environmental security (water crisis and the production of microstates, ...), the operational capacity of the military units deployed in the region will be reduced and the regional economic balance will change in favor of Turkey. And in the social dimension, unemployment and immigration will intensify and the axis of resistance will weaken in the region and Turkey will achieve geopolitical superiority in the region.

    Keywords: national security, Gap Project, Environmental Scanning, Futures wheel
  • Vahid Riazi * Pages 217-254
    Economic development is one of the most important goals that countries pursue as their ultimate goal. One of the undeniable requirements of economic growth and development is investment, and the suffering of capital shortages, as an important factor of production, is a serious obstacle to the progress of countries, especially developing countries. Therefore, each country must provide the necessary conditions for proper investment - whether invested internally or by external absorption - to achieve sustainable and long-term economic growth and development. Considering the variety of investments and efforts to secure it, the author of the paper has based his purpose on the legal-judicial dimension and securing its investment. In this paper, the author has attempted to identify and classify the effective legal-judicial factors on investment security with a comprehensive and meticulous view, by studying the theoretical foundations and background of the research as well as analyzing upstream documents (such as Imam's guidelines). Revolution, the Laws and General Policies of the System), as the main purpose of this article. The main question of the research is "What is the indigenous model of securing investment security with emphasis on the legal-judicial dimension?" Identifying disruptive and affecting factors on investment security has been used to collect data from library, field and field data collection tools. The type of research is applied-developmental and the quantitative and qualitative approach and method used are survey. The scope of research is temporal (there is no limit to the research), location (Iran) and subject to the legal-judicial area and investment security. The research findings ultimately provide a native model of securing investment finance in a legal-judicial dimension that comprises 5 components: law enforcement, quality of law, judicial practice, regulatory oversight and legislative performance, design, and 15 indicators or benchmarks. A model or model has been presented to the authorities.
    Keywords: investment security, Legal-Judicial, Model, capital
  • Fathollah Kalantari * Pages 255-292

    No certain definition has so far been rendered of hybrid threat. However threre are threats which have turned away from destruction to effect and are simultaneously conducted in line with destabilization by means of synergy as well as military, political and socio-economic tools. In the meantime, National Security is the capability of a nation in intercepting multifaceted threats and sustaining her survival through leverage of all policies as a nation-state. Accordingly, this study delves into hybrid threats in three levels including national, regional and international. To that end, it exploits questionnaire and documents in such a way that it proceeds through description-analysis upon a quantitative approach and in an applied type. The population of the study comprises 83 persons and the data are gathered on desk and out of questionnaire. The current paper recognizes 30 hybrid threats in three levels and four dimensions as: 21 international threats, 11 national threats and 9 regional threats out of which 11 ones are simultaneously active in two levels, and the most exacerbated threat is represented in the international level. Typologically speaking, hybrid threats are categorized into four groups: 16 in military, 14 in political sphere, 10 in societal sphere and 5 in economy out of which 15 are at the same time of two functions, and the effective threats are as follows: strategic disparity, legitimacy against Iran, delegitimization of Iran, domestic destabilization, domestic defortification, impenetration, weakening the governing system, raising the popular claims, desecuritization, internal depletion, external pressure, security guarantee, weakening resistance axis, scattering power, cyber space, destruction of infrastructure, intelligence operation, sustainable monitoring, paralyzing sanction, consensus-building, coalition and isolation, securitization of Iranian issue, security and regional destabilization, the Greater Middle East, proxy war, depopulation, cognitive threats, smart soldier and Ballistic Missile Defense.

    Keywords: Threat, hybrid threat, defense, security, IRI
  • Kazem Sayad *, Armin Amini, Taheri Abolghasem Pages 293-330
    Today, technology, the Internet, and computer commerce play a major role in global communications. This phenomenon has created a new frontier between the cyber world and the real world, but the inherent weakness of ICT has put the system at risk for numerous security threats. Governments' use of unsafe cyberspace has paved the way for security threats including sabotage, disruption, assassination, espionage, and other related crimes. The purpose of the present study is to examine the strategies and approaches of the two countries in the field of cybersecurity, as well as to discover weaknesses or shortcomings in cybersecurity. In this study, while investigating cyber-related security threats in both Iran and the United States, security measures to address these threats have been investigated. The results of the study showed that cyber - space experts in iran have less attention to the identification of cyber - threats and thus in the national security domain, counter - threats to cyber - threats with regard to threats should be updated and new strategies have been taken. in this context, in the field of technology, legislation and culture building, certain programs are formulated and effective measures have been taken.
    Keywords: Internet, Cyberspace, Social Networks, national security
  • Alireza Rahmani *, Alireza Ahmadi, Mohsen Kazemi, Mohsen Aghaee Pages 331-362
    Today, the significant impact of information on the national security of countries has led governments to create secure native infrastructure, while providing reliable, stable and appropriate services, preventing the outflow of information from the country and preventing the exploitation of other organizations and countries. Designing and implementing national infrastructures that can meet the communication needs of other infrastructures is one of the solutions that can achieve the above goals.Given the importance of security for such vital infrastructure, the development of a secure national information network as a key strategy in exercising sovereignty over cyberspace and providing services on this platform is on the agenda of governments. Therefore, the main purpose of this research is to identify and rank the factors affecting the national secure information network of the Islamic Republic of Iran.   Based on library resources and field research, this research seeks to answer the question of what are the factors affecting the security of the National information Network of the Islamic Republic of Iran, and what is their significance in terms of importance? Based on this, first in the library studies section and referring to reliable sources, the most important indicators and effective variables in the national information network of the Islamic Republic of Iran with the qualitative method of content analysis were extracted and according to their nature and role, these factors in dimensions Security, technology and management were classified. Then, using the tools of the questionnaire, the validity and reliability of which were confirmed by the expert group, the judgment of experts, pundits and experts in the field of national information network was used. Using quantitative methods to analyze the results, the main security, technological and managerial factors were confirmed. Based on the analysis of the questionnaires, the determination of the weight of the indicators and the use of the Friedman test, the ranking of the factors affecting the design of the National Secure Information Network was done. The findings indicate that the ranking of factors affecting the national secure information network has almost the same effect in terms of average and do not differ significantly from each other.
    Keywords: National Information Network, National Information Network Security, Factors Affecting the National Information Network
  • Touba Zamani, Alireza Mohseni Tabrizi *, Abdolreza Shahmohammadi Pages 363-388

    Social tolerance is one of the most important needs of multicultural and multi-ethnic societies. Social in tolerance is just as important, and if it increases in society, it can cause many problems. In this regard, the present study aims to investigate the sociological relationship between the feeling of social security and social inequality in Tehran. Its method is q and its statistical population is all citizens over 18 years of age in Tehran. The study sample is 768 people, which has been estimated based on the Cochran's sample size determination formula and the required data have been collected through a researcher-made questionnaire. Of the respondents, 49.4% are men and 50.6% are women. The findings show that there is no significant relationship between income and social inefficiency, and this variable is unable to predict changes in social inefficiency. But the relationship between age and education variables and social inequality is significant. There is also a significant relationship between the feeling of social security, the feeling of relative deprivation, the feeling of anomie and the social intolerance of the citizens of Tehran.

    Keywords: social security, relative deprivation, anomie, social intolerance, municipal area
  • Mansor Salehi *, Bahram Nawazani, Massoud Jafari Nejad Pages 389-414

    The purpose of this article is to explore the role of foreign countries in creating ethnic challenges in Iran's Azerbaijan and to provide appropriate solutions to increase national solidarity. The main question of this article is how do foreign countries create ethnic challenges in Azerbaijan? The hypothesis of the study is: Iranian-Azerbaijani cultural sharing with the Republic of Azerbaijan and Turkey and provocative actions of these countries and the United States are effective factors in creating ethnic challenges in Azerbaijan. The research method is a qualitative and quantitative combination of data collection through library method with survey tool and field method with in-depth interview. The data analysis method was also used to describe the data and quantitative content analysis after accessing all the results obtained from library sources and in-depth interviews. The most important findings of the research indicate that the presence of Azerbaijan in the neighborhood of 31% of the experts in the Azerbaijani-Iranian neighborhood with ethnic components, the influence of the Turkish satellite networks in the opinion of 32% of the experts and the numerous US actions for provocation. Ethnicity in Iran According to 31% of experts, the most important cause of ethnic challenges in Azerbaijan is Iran.

    Keywords: External incitement, Ethnic challenge Azerbaijan, Iran, National Solidarity, Media propaganda
  • Mahdi Seydi * Pages 415-444
    Economic security is a new and important face of security in the contemporary world that has attracted the attention of security theorists at all levels of individual, social and national level. The Islamic Republic of Iran, as a country with a strategic position, is constantly exposed to a multitude of threats at the national, transnational, and transnational levels in the contemporary world. The provinces of the country have different capacities and importance in the economic field, and therefore the threats and creation of economic security are of different rank and importance. What is most needed to secure the provinces' economic security is special attention to identifying and identifying economic security threats and trying to counter these threats, and given the time and financial and human resources available to address these threats, prioritize. Precision provinces are of great importance in this area. The purpose of this research is to rank the provinces in the field of economic security. To achieve this goal, first, indicators that can rank provinces in terms of economic importance are obtained through library studies, questionnaires and Delphi techniques, while identifying the weight (importance) of each index, using the TOPSIS scientific method to rank provinces. Effortless. Finally, according to the experts' opinion and the score obtained, the provinces are classified into four categories in terms of the importance of economic security.
    Keywords: security, Economy, Economic Security, TOPSIS
  • Morteza Mokhtari *, Seyed Mohammad Bani Hashemi, Abdolreza Mazaher Pages 445-474

    Due to the change in the nature of security and threats in the international system since the 1990s and the change from severe threats to soft threats, the Islamic Republic has always been exposed to these threats due to its distinct ideological nature. Sects are created as a threat in the Islamic Republic and its management is essential. The emerging current of the "Yarsan Civil Activists Advisory Forum" is a fledgling group that announced its existence in 1392 and its dimensions are unknown to many researchers and government officials. The main question is what is the threat to the Assembly for the community of the right and the Islamic government and what is the appropriate strategy to deal with it? The purpose of this article is to obtain the components of the threat of emerging secession of the Assembly in the Islamic Republic of Iran. The research method used was content analysis, which used thematic analysis (open coding) to extract concepts and categories. Outstanding results of this study include the association of the Assembly with some political and ethnic dissident groups, public confrontation and pressure on the government, making irrational demands and adopting hostile positions that are generally considered a security threat, as well as trying to influence society. Ahl-e-Haq and the replacement of traditional poles and sadats in the heart of the sect pointed out.

    Keywords: Sect, Ahl-e-Haq, Yarsan Civil Activists Consultative Assembly
  • Ghader Abdolalipour *, MohammadReza Hosseini Pages 475-502
    Background and Purpose

    The successful and growing continuity of the Islamic Revolution after 40 years and its non-deviation from its original ideals, despite the numerous and complex enmities of the domination system and at the top of it, the global arrogance of the United States shows that the structure and nature of the Islamic Revolution have unique features. It is for the individual who has been able to follow this difficult path. The purpose of writing this article is to present a strategic model of "the evolution of the Islamic Revolution" based on the constitution and the successful experiences of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    The present research is an applied type that has been done by qualitative method (foundation data). The statistical population includes 16 experts. Data collection tools were performed in the theoretical section through library resources and documents and in the content section by conducting an open interview with the statistical community mentioned by the snowball method, subject to theoretical saturation and content analysis of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. Data analysis was performed using MAXQDA software.  

    Results

    The findings of the content analysis of the interviews and the constitution showed that in the process of the evolution of the Islamic Revolution, 4 dimensions, 21 components and 108 indicators (concepts) should be considered.

    Conclusion

    The results showed that the effective dimensions in the development of the Islamic Revolution according to the constitution and successful experiences of the Islamic Republic of Iran can be in four stages: the formation of the revolution, the victory of the revolution, the continuation of the Islamic Revolution and the completion of the revolution. To be placed. The output of the research led to the drawing of a strategic model for the "evolution of the Islamic Revolution" based on the constitution and the successful experiences of the Islamic Republic of Iran. This model can be used as a comprehensive and appropriate model as well as a practical model for the second phase of the revolution. The statement is the second step of the revolution.

    Keywords: IslamiRevolution SuccessfulExperiences, Formation, Victory, Continuation, Completion