فهرست مطالب

مطالعات راهبردی جهان اسلام - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، زمستان 1399)

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 84، زمستان 1399)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 5

    پس از انقلاب اسلامی ایران و چشم‌انداز آرمانی آن به تحولات منطقه‌ای و جهانی، ایتلافی از غرب با کشورهای سنی‌نشین حاشیه خلیج فارس به زعامت عربستان و بیشتر دولت‌های عربی علیه ایران شکل‌ گرفت. از این رو محیط امنیتی خاورمیانه به مرکز ثقل حفظ منافع ملی و تهدیدهای امنیتی ایران تبدیل و ایران وادار به منطقه‌ای کردن قدرت خویش در چارچوب محور مقاومت شد. این محور با روی کار آمدن دولت شیعی عراق و پیروزی سوریه بر نیروهای داعشی به هدایت آمریکا و حامیان، اقتداری مضاعف یافت. عملکرد امنیتی ایران به‌موقع و هوشیارانه بود. حمایت از گروه‌های شیعی در یمن و بحرین و حضور فعالانه در عراق و سوریه را می‌توان تلاشی برای حفظ و افزایش قدرت مجموعه امنیتی محور مقاومت و تامین امنیت ملی ایران دانست. در حال حاضر هم امنیت جمهوری اسلامی در فلسطین، لبنان، سوریه، عراق، افغانستان و... به طور جدی تامین می‌شود.

    کلیدواژگان: محور مقاومت، نظام سلطه، جمهوری اسلامی، اسلام گرایی، منطقه گرایی
  • دکتر بهرام امیراحمدیان صفحه 31

    تلفات جنگ 2020 قره‌باغ بین نیروهای مسلح ارمنی و آذربایجانی قومی زیاد بوده است، به طور رسمی صدها و احتمالا هزاران مورد است. با این حال‌، اشاره شد که طرفین تعداد تلفات خود را نادیده می‌گیرند و در مورد تلفات و زخمی‌های دشمن اغراق می‌کنند. تحلیلگران نظامی معتقدند که در حال حاضر نمی‌توان ارزیابی دقیقی از تلفات جنگی طرفین انجام داد. به گفته ولادیمیر پوتین‌، رییس‌جمهور روسیه‌، بیش از 4000 نفر کشته شدند، از هر طرف بیش از 2000 نفر.
    تعداد کل تلفات غیرنظامی گزارش شده در هر دو طرف حداقل 140 نفر است. مناطق غیرنظامی‌، از جمله شهرهای بزرگ‌، مورد حمله قرار گرفته‌‌اند‌، به ویژه گانجا‌، باردا و استپاناکرت‌، بسیاری از ساختمان‌ها و خانه‌ها تخریب شده است.
    روسیه به دنبال تامین امنیت خود در محدوده مرزهای اتحاد شوروی بود. تاسیس «جامعه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع» (CIS) در سال‌های پس از فروپاشی در این راستا شکل گرفته بود. با جدایی جمهوری‌های بالتیک از این ابتکار، روسیه نتوانست به اهداف خود در حظ فضای امنیتی مورد نیاز خود در این بخش از کشور موفق باشد. در قفقاز به جز ارمنستان که از گذشته تاریخی متحد روس‌ها بود، دو دیگر جمهوری آذربایجان و گرجستان تمایلی در ادغان به این فضا نداشتند که با تنبیه روسیه مواجه شدند. قره‌باغ در آذربایجان و اوستیا و آبخازیا مورد هجوم و اشغال جدایی‌طلبانی قرار گرفت که با پشتیبانی نیروهای بازمانده ارتش سرخ شوروی در قفقاز و محافظه‌کاران روس در مسکو توانستند قفقاز را به منطقه‌ای بحرانی تبدیل کنند.

    کلیدواژگان: قره باغ، روسیه، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، ایران
  • محمدجواد سلطانی صفحه 53

    غرب آسیا در صد سال اخیر دو نوع نهادهای امنیتی را به خود دیده است: نهادهای امنیتی فرامنطقه‌ای که به این ناحیه نفوذ کرده‌اند، مثل پیمان سنتو و نهادهای امنیتی درون منطقه‌ای. طرح توسعه فعالیت‌های ناتو در این منطقه به اواسط دهه 1980 برمی‌گردد و اکنون ترامپ خواستار فعالیت جدی‌تر این سازمان در غرب آسیا شده است. با توجه به وضعیت پیچیده منطقه از نظر تراکم انواع بحران‌ها بین کشورها و استقبال کشورهای عربی از این سازمان، امکان شکل‌گیری چارچوب‌ کار امنیتی جدیدی در منطقه وجود دارد که می‌تواند معادله باز‌دارندگی بین کشورهای عربی در مقابل ایران را تغییر دهد. این مساله به‌ویژه برای ایران مهم است که اغلب ترتیبات جمعی و امنیتی منطقه حول تهدید تلقی کردن این کشور تداوم یافته است. توسعه فعالیت‌های ناتو در غرب آسیا چه پیامدهایی برای ایران خواهد داشت و چگونه راهبرد بازدارندگی این کشور را متاثر می‌سازد؟ به‌نظر می‌رسد حضور این سازمان امنیتی زمینه افزایش تقابل‌گرایی در درون منطقه و افزایش تحرکات علیه ایران را افزایش خواهد داد. چرا که ایران با حضور ناتو با یک چرخه بازدارندگی فرامنطقه‌ای مواجه خواهد شد. در حالی که این کشور توان رژیم‌سازی محدودی نسبت به رقبای خود دارد.

    کلیدواژگان: غرب آسیا، بازدارندگی، موازنه نظامی، ناتو، ایران
  • شهریار فرجی نصیری صفحه 83

    هدف حزب تحریک انصاف پاکستان(پی.تی.آی) در آگوست 2018 قدرت را در پاکستان به دست گرفت و عمران خان رهبر این حزب به عنوان نخست‌وزیر پاکستان انتخاب شد. فساد سیاسی و اداری- مالی در ساختار سیاسی پاکستان، ساختار دودمانی و خانوادگی دو حزب مهم پاکستان یعنی حزب مردم که تحت تسلط خاندان بوتو قرار دارد و مسلم لیگ شاخه نواز که تحت تسلط خاندان شریف است، شعارهای مترقی و عامه پسند پی.تی.آی، حمایت گسترده جوانان و در نهایت حمایت پنهانی ارتش و کاریزمای شخصی عمران خان، مهمترین دلایل پیروزی پی.تی.آی در انتخابات پارلمانی پاکستان بودند. پی.تی.آی با هدف و شعار ایجاد یک دولت رفاه اسلامی در سپهر سیاسی پاکستان ظاهر شد و قدرت را به دست گرفت، اما تحقق این شعارها و عملی‌سازی آنها کاری بس دشوار و در مواردی غیر ممکن است. اکنون و پس از گذشت نیمی از دوره نخست‌وزیری عمران خان، بحران‌های عمده پاکستان همچنان پابرجا هستند؛ ارتش هنوز قدرت اصلی و تعیین کننده‌ای در پاکستان دارد، مشکلات اقتصادی لاینحل باقی مانده و بحران بدهی‌ها همچنان مهمترین بحران اقتصادی فعلی این کشور است. از این رو پژوهش حاضر در صدد است به تبیین و بررسی عملکرد پی.تی.آی به رهبری عمران خان بپرازد. این پژوهش در پی پاسخگویی به این سوال است که عملکرد دولت پی.تی.آی تحت رهبری عمران خان چگونه بوده است؟ فرض این پژوهش برآنست که دولت عمران خان علی رغم توفیقات نسبی در برخی زمینه‌ها مانند حمایت از اقشار آسیب پذیرتر، اما بحران‌های اصلی پاکستان مانند بحران بدهی‌ها و بحران اشتغال هنوز همچنان پابرجاست و تغییر محسوسی در آنها ایجاد نشده است.

    کلیدواژگان: پاکستان، عمران خان، حزب تحریک انصاف، چشم انداز دولت
  • اسماعیل باقری صفحه 115

    صلح نیاز مبرم جامعه سیاسی و اجتماعی فعلی افغانستان است. این کشور که بیش از چهار دهه بحران‌های متعدد داخلی و تهاجم خارجی شوروی سابق و آمریکا را تجربه کرده است، همچنان در یک وضعیت شکننده امنیتی، بی‌ثباتی سیاسی و گسترش درگیری‌ها به سر می‌برد. حمله آمریکا به افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم و ایجاد صلح و امنیت، صورت گرفت؛ اما عملکرد آمریکا به دلایل متعدد نه تنها به گسترش خشونت‌ها و قدرت‌یابی مجدد طالبان منجر شده است؛ بلکه مذاکره مستقیم آمریکا به طالبان وجهه مشروع بخشیده است. مذاکره مستقیم آمریکا با طالبان و امضای توافق‌نامه صلح در افغانستان که به توافق «دوحه» معروف است، یک خروجی داشت که آن هم برگزاری مذاکرات بین‌الافغانی است. قرار شده بود تا پس از آزادی زندانیان طالبان و زندانیان نیروهای امنیتی افغانستان، این مذاکرات آغاز شود. اما این مذاکرات با شش ماه تاخیر آغاز و چندین بار متوقف شد. شناسایی چالش‌های مذاکرات بین‌الافغانی و موانع داخلی و خارجی صلح پایدار در افغانستان، هدف اصلی مقاله حاضر است. این که آیا مذاکرات در مسیر اصلی و صحیح خود قرار دارد و اگر نه، چه موانعی وجود دارد که عملا نتایج مذاکرات بین‌الافغانی را معکوس می‌کند؟ بازیگران داخلی و خارجی موثر این مذاکرات چیست و اساسا چه پسران‌هایی موجب عدم پیشرفت در مذاکرات شده است؟

    کلیدواژگان: افغانستان، مذاکرات صلح دوحه، طالبان، دولت اشرف غنی، صلح بین الافغانی
  • محمد کمالی گوکی صفحه 139

    سوریه به عنوان یکی از ستون‌های محور مقاومت در چند دهه اخیر، همواره مورد توجه قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی بوده است. نظام سیاسی این کشور که در دست حزب بعث می‌باشد، از مبانی فکری ملی‌گرایی و سوسیالیسم بهره می‌برد. این مبانی فکری، در تفکر مقاومت که برآمده از اندیشه دینی است، جایگاهی ندارد. از این رو عدم همخوانی میان مبانی فکری نظام سوریه و عملکرد آن در مناسبات منطقه‌ای، این مسئله را ایجاد کرده است که چه نسبتی میان ملی‌گریی عربی در سوریه و تفکر مقاومت وجود دارد؟ قرابت‌ها و غرابت‌های میان تفکر ملی‌گرایی در سوریه با تفکر مقاومت وجود دارد که آگاهی از آ‌ن‌ها به ما در شناخت صحیح مناسبات آتی قدرت در خاورمیانه کمک می‌کند. .در این مقاله با روش اسنادی، ضمن واکاوی تفکر ملی گرایی در سوریه نسبت آن با تفکر مقاومت مورد بررسی قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: ملی گرایی، مقاومت، سوریه، حزب بعث، استکبارستیزی
  • سعدالله زارعی صفحه 159

    اندیشه سیاسی اسلام، حکومت را یک ضرورت به حساب می‌آورد تا جایی که حکومت فاجر را بر فقدان حکومت ارجح می‌داند. در همان حال حکومت و دولت در حد فاصل مصالح و اختیارات انسان قرار گرفته‌اند. از این رو در طول تاریخ ادیان درباره شکل، اندازه، نوع، ماموریت، فلسفه و چگونگی حکومت، مباحث مختلفی از سوی نظریه‌پردازان حوزه دینی صورت گرفته است. در همه این موارد در مورد ضرورت وجود حکومت و نیز درباره «خیر» بودن آن صراحت وجود داشته است و از این رو می‌توان به طور کلی گفت، نظریه‌پردازان حوزه دین ایجابی به حکومت نگاه و از آن استقبال کرده‌اند.
    در میان فقهاء و متکلمین اسلامی درباره اینکه «چه کسانی صلاحیت حکومت دارند»و یا درباره اینکه «راه‌های مشروع رسیدن به حکومت از منظر اسلام چیست» مباحث زیادی مطرح و مشارعی پدید آمده است. این نظریات را می‌توان به دو دسته کلی تقسیم کرد، دسته‌ای که حکومت را امر قدسی شمرده و براساس آیه شریفه «إن الحکم إلا لله» آن را متعلق به شریعت می‌داند و دسته دیگر که حکومت را از شیون مردم دانسته و آن را امری عرفی تلقی می‌کند و در این بین به اصل مختار بودن انسان استناد می‌نماید.
    در دوره معاصر، بحث در باب حکومت دینی و منشا و حیطه آن به شدت تشدید شد و به خصوص در چهار دهه اخیر که انقلاب اسلامی بر مبنای نگرشی دین‌محور پدید آمد و نظام جمهوری اسلامی را بر مبنای این نگرش شکل داد، این بحث گسترش فراوانی پیدا کرد. در این میان امام خمینی و امام خامنه‌ای از اواخر دهه 1340 هر کدام جداگانه، بحث ولایت فقیه را به عنوان مدل حکومت اسلامی مطرح و در طول سال‌های پس از آن نیز ابعاد آن را تشریح کردند. نظریه ولایت فقیه در عین حال در میان اندیشمندان دیگر نیز به شکل‌های مختلف مطرح شد ولی در نهایت همه این نظریات در نقطه مقابل «دولت سکولار» قرار دارند.

    کلیدواژگان: نظریه شهیدر صدر، نظریه شهید بهشتی، نظریه آیت الله مصباح یزدی، نظریه مهدی حایری یزدی، حکومت اسلامی، ولایت فقیه، دولت سکولار
|
  • Mohammad Rahim Eyvazi Page 5

    After the Islamic Revolution of Iran and its ideal perspective on regional and global developments, a coalition was formed from the West with the Sunni countries of the Persian Gulf led by Saudi Arabia and most of the Arab states against Iran. Thus, the security environment in the Middle East became the center of gravity for the protection of Iran's national interests and security threats, and Iran was forced to regionalize its power within the framework of the resistance. This axis gained double authority with the coming to power of the Iraqi Shiite government and the victory of Syria over the ISIS forces led by the United States and its supporters. Iran's security performance was timely and vigilant. Supporting Shiite groups in Yemen and Bahrain and being active in Iraq and Syria can be seen as an effort to maintain and increase the strength of the resistance-oriented security complex and to ensure Iran's national security. Currently, the security of the Islamic Republic in Palestine, Lebanon, Syria, Iraq, Afghanistan, etc. is being seriously ensured.

    Keywords: Iran's national security, the axis of resistance, the security environment of the Middle East
  • Bahram Amirahamdian Page 31

    The casualties of the 2020 Karabakh war between the Armenian armed forces and Azerbaijani have been high, officially hundreds and possibly thousands. However, it was noted that the parties ignore the number of casualties and exaggerate the casualties of the enemy. Military analysts believe that at present it is not possible to make an accurate assessment of the war casualties on both sides. According to Russian President Vladimir Putin, more than 4,000 people were killed, more than 2,000 on each side.
    The total number of civilian casualties reported on both sides is at least 140. Civilian areas, including large cities, have been attacked; especially Ganja, Barda and Stepanakert, and many buildings and houses have been destroyed.
    Russia sought security within the borders of the Soviet Union. The Commonwealth of Independent States (CIS) was established in the post-collapse years. With the secession of the Baltic republics from this initiative, Russia failed to achieve its goals of saving the security environment it needs in this part of the country. In the Caucasus, with the exception of Armenia, which has historically been an ally of the Russians, the other two republics, Azerbaijan and Georgia, were reluctant to join the alliance and faced Russian punishment. Karabakh was invaded and occupied by separatists in Azerbaijan, Ossetia and Abkhazia, who, with the support of remnants of the Soviet Red Army in the Caucasus and Russian conservatives in Moscow, were able to turn the Caucasus into a crisis zone.

    Keywords: Karabakh Crisis, Russia, Turkey, Azerbaijan, Armenia, Iran
  • Mohammad Javad Soltani Page 53

    Over the past hundred years, West Asia has seen two types of security organizations: trans-regional security organizations that have infiltrated the region, such as the Santo Pact, and intra-regional security organizations. The plan to expand NATO activities in this region dates back to the mid-1980s, and now Trump calling for more serious activity in West Asia. Given the complex situation in the region in terms of the concentration of crises between countries and the Arab countries' acceptance of this organization, it is possible to form a new security framework in the region that can change the equation of deterrence between Arab countries against Iran. This is especially important for Iran, where most of the collective and security arrangements in the region continue to be seen as a threat of Iran. What will be the consequences of the development of NATO activities in West Asia for Iran, and how will it affect its deterrence strategy? It seems that the presence of this security organization will increase the ground for confrontation within the region and increase the movements against Iran, because with the presence of NATO, Iran will face a cycle of trans-regional deterrence. While this country has a limited regime-building power compared to its rivals.

    Keywords: West Asia, deterrence, military balance, NATO, Iran
  • Shahriar Faraji Nasiri Page 83

    The Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) party came to power in Pakistan in August 2018 and its leader Imran Khan was elected as Prime Minister of Pakistan. Political and administrative-financial corruption in the political structure of Pakistan, the dynastic and family structure of the two major Pakistani parties, the Bhutto-dominated People's Party and the Muslim Brotherhood-dominated Muslim League, progressive and popular slogans of the PTI, The widespread support of the youth and, ultimately, the covert support of army and Imran Khan's personal charisma were the main reasons for PTI's victory in Pakistan's parliamentary elections. The PTI came to power in Pakistan with the aim of establishing an Islamic welfare state and taking power, but the realization of these slogans and their implementation is very difficult and in some cases impossible.
    Now, after half of Imran Khan's term as Prime Minister, Pakistan's major crises remain; The military still has a major and decisive power in Pakistan, economic problems remain unresolved and the debt crisis is still the country's most important economic crisis. Therefore, the present study intends to explain and examine the performance of PTI led by Imran Khan. This study seeks to answer the question of how the PTI government under the leadership of Imran Khan has performed. The study hypothesizes that Imran Khan's government, despite relative successes in some areas, such as supporting the more vulnerable, but Pakistan's major crises, such as the debt crisis and the employment crisis, remain unchanged.

    Keywords: Pakistan, Imran Khan, PTI, Government Vision
  • Ismail Bagheri Page 115

    Peace is an urgent need of the current political and social society of Afghanistan. This country, which has endured more than four decades of multiple internal crises and foreign aggression by the former Soviet Union and the United States, remains in a fragile security situation, political instability and escalating conflict. The US invasion of Afghanistan was carried out under the pretext of fighting terrorism and establishing peace and security; But for a variety of reasons, US action has not only led to the spread of violence and the re-emergence of the Taliban, Rather, direct US negotiations have given the Taliban legitimacy. The direct US negotiations with the Taliban and the signing of the Afghanistan Peace Agreement, known as the Doha Agreement, had an outcome, which is the holding of inter-Afghan talks. The talks were scheduled to begin after the release of Taliban and Afghan security forces prisoners. But the talks began six months late and stalled several times. The main purpose of this paper is to identify the challenges of inter-Afghan negotiations and the internal and external obstacles to lasting peace in Afghanistan. Whether the negotiations are on the right rail and if not, what are the obstacles that actually reverse the outcome of the inter-Afghan talks? Who are the influential domestic and foreign actors in these negotiations, and basically what obstacles have caused the negotiations to not make progress?

    Keywords: Afghanistan peace, Taliban, Afghanistan peace talks
  • Mohammad Kamali Goki Page 139

    Syria, as one of the pillars of the resistance axis in recent decades, has always been the focus of regional and global powers. The political system of this country, which is in the hands of the Ba'ath party, uses the ideological foundations of nationalism and socialism. These intellectual foundations have no place in the thought of resistance that arises from religious thought. Thus, the discrepancy between the ideological foundations of the Syrian regime and its performance in regional relations has raised the question of what is the relationship between Arab nationalism in Syria and the thought of the resistance. There are similarities and differences between nationalist thinking in Syria and resistance thinking, and knowing them helps us to understand the future power relations in the Middle East. In this article, by document research method, while analyzing the nationalist thinking in Syria, its relationship with the resistance thinking is examined.

    Keywords: Nationalism, resistance, Syria, Ba'ath party, anti-arrogance
  • Saadullah Zarei Page 159

    Islamic political thought considers government as a necessity to the extent that it prefers the oppressor government to the absence of government. At the same time, the government and the state are at the intersection of human interests and free will. Thus, throughout the history of religions, various discussions have been held by theorists in the field of religion about the shape, size, type, mission, philosophy and how of government. In all these cases, there has been explicitness about the necessity of the existence of the government and also about its "goodness", and therefore it can be said in general that theorists in the field of religion have looked at the government positively and welcomed it.
    There has been a lot of debate among Islamic jurists and theologians about "who has the authority to govern" or about "what are the legitimate ways to reach a government from the perspective of Islam." These theories can be divided into two general categories, the category that considers the government as a sacred matter and according to the verse "إن الحکم لالا لله" it belongs to the Shari'a and the other category that considers the government as a matter of the people and a customary matter and in this regard, cites on the principle of human free will and autonomy.
    In the contemporary period, the debate on religious government and its origin and scope intensified, and especially in the last four decades, when the Islamic Revolution emerged based on a religious orientation and formed the system of the Islamic Republic based on this attitude, this debate spread widely. Meanwhile, Imam Khomeini and Imam Khamenei, each from the late 1340s, separately discussed the issue of Velayat-e-Faqih as a model of Islamic government and during the following years also explained its dimensions. At the same time, the theory of Velayat-e-Faqih was presented in various forms among other thinkers, but in the end, all these theories are in opposition to the "secular state".

    Keywords: Theory of Shahid Sadr, Theory of Shahid Beheshti, Theory of Ayatollah Mesbah Yazdi, Theory of Mehdi Haeri Yazdi, Islamic Government, Velayat-e Faqih, Secular Government