فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 69 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هه لاله امینی، رضا صادقی شهپر* صفحات 9-33

    پیش از این، پژوهشگران ویژگیهای اقلیمی و روستایی را در مناطق شمال، جنوب، آذربایجان، خراسان و کرمانشاه تحلیل کرده اند؛ اما به دلیل محدوده تاریخی پژوهش خود به داستانهای ابراهیم یونسی نپرداخته اند. در این پژوهش، نگارندگان با روش توصیفی- تحلیلی می کوشند پس از تعریف و تبیین ویژگیهای داستان اقلیمی، عناصر اقلیمی و ویژگیهای مرتبط با رنگ و بوی محلی را در داستانهای شاخص این نویسنده کرد بررسی کنند. ویژگیهای اقلیمی در داستانهای یونسی بیشتر به شکل بازتاب واژگان و اصطلاحات کردی، آوردن جملات به زبان محلی، ترانه ها و زبانزدهای عامیانه، نام جاهای بومی، اشاره به رویدادهای تاریخی و باورها و آداب و رسوم منطقه کردستان نمود یافته است و در نتیجه باید یونسی را جزو اقلیمی نویسان حوزه غرب و کردستان به شمار آورد.

    کلیدواژگان: ادبیات اقلیمی، داستان، اقلیم غرب (کردستان)، ابراهیم یونسی
  • مریم دانشگر*، زهرا عباسی، مرضیه مدنی رزاقی، ندا محمدی صفحات 35-61

    بررسی خرده‏مهارتها‏ی نوشتن در آزمون امزا در مقایسه با دو آزمون ارزیابی برنامه درسی ملی بریتانیا NCA و ارزشیابی تحصیلی ملی امریکا NAEP و تحلیل ارزشیابی مهارت نوشتن و ارایه الگویی برای ارزشیابی این مهارت باتوجه به خرده مهارتهای آن، هدف این مطالعه است. مقایسه خرده‏مهارتها در این سه آزمون نشان داد ارزشیابی تحصیلی ملی  امریکا  NAEP به خرده‏مهارت‏های بیشتری نسبت به دو آزمون دیگر در بریتانیا و ایران توجه کرده است. نمونه آماری موردمطالعه، 270 نفر از دانش آموختگان دوره متوسطه تهران هستند و تصحیح و تحلیل نوشته های آنان براساس جدول ارزشیابی محقق ساخته شامل شش خرده مهارت و هفده شاخص مبتنی بر برجسته سازی خرده مهارتهای نوشتاری انجام شده است. یافته های مقاله نشان می‏دهد که متغیر جنسیت در تمام خرده مهارتهای ششگانه مهارت نوشتن معنادار است و مهارت نوشتن دختران از پسران و دانش‏آموختگان تجربی از دو رشته دیگر بهتر بوده است. برتری نسبی دانش آموختگان رشته انسانی در بخش «محتوا»، رشته تجربی در «انسجام» و رشته ریاضی در «دستور زبان» بوده است. هم چنین ضعف «دستور زبان» در رشته علوم انسانی، و «محتوا» و «شکل» در علوم ریاضی و تجربی قابل توجه است. این نتایج تاکیدی بر این ضرورت است که برای آموزش صحیح نوشتن و ایجاد مهارتهای لازم، نیاز است هرساله ارزشیابیهای استاندارد در تمامی مقاطع سنی و تحصیلی انجام، و از نتایج برای اصلاح و تکمیل برنامه درسی آموزشی «نوشتن» استفاده شود.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، ارزشیابی، مهارت نوشتن، انشا، آزمون امزا
  • افسانه سعادتی، محسن محمدی فشارکی* صفحات 63-93

    نگارندگان در این پژوهش بر آنند تا به شیوه تحلیلی و توصیفی، درونمایه اخلاقی رمان ملت عشق را براساس نحوه بیان نویسنده تفسیر کنند. شافاک در این رمان با وامگیری از اندیشه های شمس و مولانا و با بازخوانی خلاقانه و نوآورانه عشق در دو روایت موازی و با تمرکز بر چهل قانون شمس، ضرورت روی آوردن به اخلاق و معنویت را در زندگی گذشته و امروز یادآور شده است؛ اگرچه رمان در دو زمان و مکان متفاوت روایت شده است که تفاوت چشمگیری دارند از آنجا که هر دو دارای یک بنمایه اند؛ به شکلی بی شباهت به یکدیگر نیستند. یکی از علل توفیق روزافزون شافاک به نحوه تلفیق سنت و مدرنیته و پیوند نامریی این دو داستان برمی گردد؛ اما دلیل اصلی اقبال خوانندگان به این رمان را می توان معطوف به روایت دوم و نحوه آشنایی و ارتباط شمس و مولوی دانست. مغناطیس رابطه رازناک شمس و مولوی که روایت اول را در خود مستحیل ساخته موجب استحاله معنوی خوانندگان این رمان شده است.یافته های پژوهش، حاکی از آن است که نویسنده، مسایل معنوی را در این رمان به دو شیوه مستقیم و غیرمستقیم در کانون توجه خویش قرار داده و مجدانه در القای ارزش های اخلاقی کوشیده است: در روش مستقیم، نویسنده با تمسک به گزاره های خبری، بهره گیری از مجاوبه ها و استدلال آوری و جمله های قصار و در روش غیرمستقیم از طریق توصیف، بهره گیری از نماد و تشبیه، عملکرد شخصیت داستانی و هم چنین شگردهای آیرونیک، تنگناهای اخلاقی را تبیین کرده و با تصویرسازی و جزیی نگری، زمینه پرورش درک اخلاقی را در مخاطبان فراهم ساخته است. در نهایت، خوانندگان این رمان نیز به مدد شبیه سازی، همدلی و تخیل توانسته اند به تقویت حواس اخلاقی خویش نایل آیند.

    کلیدواژگان: نقد اخلاقی، ملت عشق، همدلی، شبیه سازی
  • سعید عبادی جمیل، محمود رضایی دشت ارژنه* صفحات 95-111

    پرسش اصلی این مقاله این است که آیا اسطوره می تواند حضوری ناخودآگاهانه در فرایند شکلگیری فرم ادبی داشته باشد؛ برای پاسخ به این پرسش ابتدا با رویکردی توصیفی تحلیلی لایه های دوگانه باورهای اساطیری درباره رابطه آب و باران، باروری و نعمت بخشی با خویشکاری اصلی پادشاه در یک نظام سیاسی فرهنگی تشریح شده است. در ادامه یافته های این مقاله نشان می دهد که باور به رابطه شاه و مجموعه عقاید مرتبط با آب و باران منبع مهم و موثری در شکلگیری ناخودآگاهانه رایجترین و پربسامدترین خانواده تصویری در شعر مدحی فارسی بوده است. هم چنین این مقاله با توضیح رابطه اسطوره و ادبیت و بررسی روابط متناظر مفهوم شاه با آب و باران و باروری و تحلیل ویژگیهای شاه اسطوره ای، ابعاد تکوین یک کلیشه تصویری متکرر را مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اسطوره، بلاغت، فرم، آب، شاه، تصویر
  • سید جلال موسوی* صفحات 113-144

    این پژوهش در پی آن است تا با نظر به شواهد شعری، آشکار کند، طبیعت به چه منظوری، به دلیل کدام عناصر و در قالب چه تمهیداتی در عمارت ممدوح متبلور شده است. از سوی دیگر نیز بر آن است تا چگونگی بازتاب این تبلور را در کلام مدیحه سرایان بررسی و ذکر کند. طبق بررسیهای در این پژوهش، طبیعت به دلیل دو عنصر گیاه و آب در عمارت ممدوح حضور دارد. گیاهان در شکل نقوشی تزیینی، و عمدتا در قالب باغ و راغ در عمارت تعبیه شده است. آب نیز به دلیل آبراهه ها، آبگیرها و آبنماها در سرای ممدوح به ظهور رسیده است. ایجاد طراوت و زیباییهای سمعی و بصری و تدارک بستر بزم و سرور از اهداف عمده تعبیه طبیعت در عمارت بوده است. در کلام مدیحه سرایان به خرمی و سرسبزی عمارت ممدوح، گاه، غیر مستقیم با «بهشت» و «جنت» خواندن و با اشاره به اوصافی نظیر «دلنشینی» و «خوش نسیمی» آن، اشاره شده است. گاه نیز، مستقیم و با توصیف کلی یا جزیی پدیده هایی همچون باغ، آبراهه ، آبگیر و آبنما از وجود طبیعت در عمارت سخن رفته است. در هر دو نوع بیا ن، کلام گاه بدون پیرایه و گاه نیز با فنون ادبی بویژه با به کارگیری اغراق ایراد شده که متعارف مدیحه گویان است.

    کلیدواژگان: طبیعت و گیاه در شعر شاعران، آب و عمارت در شعر شاعران، ممدوح، شاعران کلاسیک، مدیحه سرایان شعر فارسی
  • محمود مهرآوران*، محمدحسین روان بخش صفحات 145-164

    موضوع و هدف این مقاله رسیدن به تعریفی از طنز به عنوان نوعی ادبی است تا بتوان به استناد آن طنز بودن متنی ادبی را بشناسیم. بر مبنای نظریات ادبی معاصر بویژه نظریات خواننده محور، تعریفی تازه از طنز داده شده است: «طنز، متنی ادبی است که کنش آن، ایجاد تقابل بین «مفاهیم ادراکی خواننده از متن» با «الگوهای ذهنی خواننده» است». این تعریف به عنوان مبنای تشخیص متون طنز از دیگر متون می تواند مورد استفاده قرار گیرد؛ بر این اساس نمونه هایی از طنزها در متون مختلف (قرآن مجید، شاهنامه، رباعیات خیام، اشعاری از شاملو و شفیعی کدکنی) تحلیل شده است. هم چنین بر مبنای این تعریف، نشان داده شده که بعضی از نمونه هایی که در کتابها یا مقالات مختلف، طنز معرفی شده است، مصداق طنز به عنوان نوعی بیان ادبی نیست.

    کلیدواژگان: طنز، تعریف طنز، نظریه های ادبی، ادب فارسی، نقش خواننده در متن.
|
  • Halaleh Amini, Reza Sadeghi Shahpar* Pages 9-33

    There has been a growing tendency among contemporary Iranian authors to draw upon local customs and traditions as well as the geographic features of a specific area so that the audience would discover the setting of the fiction without much effort when reading it. Many studies have so far examined the ecological, and particularly rural, characteristics of northern Iran, southern Iran, Azerbaijan, Khorasan, and Kermanshah as manifested in contemporary literary works whereas the province of Kordestan and its writers have been largely neglected. Using a descriptive-analytical method, the present study first discusses the notion of ecological fiction and describes Ebrahim Younesi’s works of fiction. Then it attempts to analyze the ecological and local features of his works which are mainly represented by Kurdish vocabulary, using sentences in his native language, folkloric songs and proverbs, local place names, references to the historical events of the region, and the traditional beliefs and customs of Kordestan.

    Keywords: ecological literature, fiction, ecology of Kordestan, Ebrahim Younesi
  • Maryam Daneshgar*, Zahra Abbasi, Marziye Madani Razaghi, Neda Mohamadi Pages 35-61

    The purpose of this study is examining the writing skills in AMZA test in comparison with the two tests of the British National Curriculum Assessment (NCA) and National Curriculum assessment (NAEP) and analyzing the writing skills assessment and providing a model for evaluating writing skill and sub-skills. Comparison of these three tests showed that more sub-skills were considered in NAEP than the other two tests in the UK and Iran. The statistical sample is 270 high school graduates of Tehran. Their Manuscripts were corrected and analyzed based on a researcher-made evaluation table including 6 sub-skills and 17 micro-skills based on highlighting written sub-skills. Findings show that girlschr('39') writing skills were better than boys and experimental science graduates were better than the other two fieldchr('39')s graduates. The manuscripts of humanities graduates are better in terms of "content". The manuscripts of experimental graduates are better in terms of "coherence" and mathematics graduates in terms of "grammar". The Inaccuracies of "grammar" in the manuscripts of humanities students, and "content" and "form" in mathematical and experimental sciences are also significant. These results show that proper writing training is essential.  Standard assessments should be performed every year at all ages and levels of education. The results should be used to modify and complete the "writing" curriculum.

    Keywords: Persian Language, Assessment, Writing Skills, Essay, AMZA Test
  • Afsaneh Saadati, Mohsen Mohammadi Fesharaki* Pages 63-93

    The purpose of this study was to interpret the moral Motif of the novel “The nation Of Love” in an analytical and descriptive way based on the authorchr('39')s expression. Shafak reminds the necessity of turning to morality and spirituality in life by borrowing from the thoughts of Shams and Rumi and by creative and innovative re-reading of love in two parallel narratives and focusing on the forty laws of Shams. Although the novel is narrated in two different times and places that are significantly different, but they are similar to each other because they both have the same Motif. One of the reasons for Shafakchr('39')s growing success is the combination of tradition and modernity and the invisible connection between the two stories. However, the main reason for the readerschr('39') interest in this novel can be the second narrative and the familiarity and relationship between Shams and Rumi. The magnetism of the mysterious relationship between Shams and Rumi, which made the first narration impossible, has caused the spiritual transformation of the readers of this novel.The research findings indicated that the author has focused on spiritual issues in this novel in two direct and indirect ways and has diligently tried to instill moral values. In the direct method, the author has used communing (questioning and answering), arguing, and short sentences by relying on news propositions. In the indirect method, the author has explained moral bottleneck through description, the use of symbols and similes, the performance of the fictional character, as well as ironic tricks and provided the ground for cultivating moral understanding in the audience through illustration and detail. Finally, the readers of this novel could strengthen their moral senses with the help of simulation, empathy, and imagination.

    Keywords: Moral Criticism, The Nation of Love, Empathy, Simulation
  • Saeid Ebadi Jamil., Mahmoud Rezaei Dasht Arzhaneh* Pages 95-111

    The main question of this article is whether myth can have an unconscious presence in the process of forming a literary form; to answer this question, first, with a descriptive-analytical approach, the two layers of mythological beliefs about the relationship between water and rain, fertility and blessing with the kingchr('39')s main function in a political-cultural system are explained. The findings of this article show that the belief in the relationship between the king and the set of beliefs related to water and rain has been an important and effective source in the subconscious formation of the most common and frequent system in Persian poetry. This article also examines the relationship between myth and literature and examines the corresponding relationship between the concept of the king and water and rain and fertility and analyzes the characteristics of the mythical king, examines the dimensions of the development of a recurring image stereotype.

    Keywords: myth, rhetoric, form, water, king, image
  • Sayed Jalal Mousavi* Pages 113-144

    In Persian poetry, in admiring the praised, in addition to the person, his instruments are praised. Accordingly, the praised building and its characteristics are expressed in the eulogy works. One of these characteristics is the elements of nature. This study aims to reveal the elements and context of nature in the praised building. On the other hand, it aims to investigate the reflection of these elements in the word of eulogists. According to related studies that are referred in this study, the nature is demonstrated in the praised building by two elements. The plants are developed in the decorative motifs in the form of garden and meadow in the building. Water is demonstrated in the praised building by streams, penstocks, and fords. Freshness and visual and auditory beauties are the signs of joyness that are main goals of using nature in the building. The freshness and greenery of the praised building is indirectly referred using the words such as “heaven” and some descriptive features such as “melodious”. This characteristic is directly described using the phenomenon such as garden, stream, penstock, and ford. In both forms, the message is conveyed using literary devices, especially exaggeration.

    Keywords: Nature, plant, Water, Building, Eulogists’ Poems, Persian poetry
  • Mahmod Mehravaran*, MohammadHosein Ravanbakhsh. Pages 145-164

    The purpose of this article is to reach a definition of humor as a kind of literature based on contemporary literary theories, especially reader-centered theories In order to recognize the humor of a literary text based on it. "Humor is a literary text whose action is to create a contrast between the readerchr('39')s perceptual concepts of the text and the readerchr('39')s mental patterns." Based on this, examples of satires in various texts (Quran, Shahnameh, Khayyam quatrains, poems by Shamloo and Shafichr('39')i Kadkani) have been analyzed and shown some examples that have been introduced as humor in various books or articles are not examples of humor as a kind of literary expression.

    Keywords: humor, definition of humor, literary theories, Persian literature, the role of the reader