فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 85 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 85 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی عرب مازار یزدی*، تیمور محمدی، عاطفه تکلیف، رضا جلال پناهی صفحات 1-34

    در مدل رشد محدود شده تراز پرداخت ها، متغیرهای تقاضا از جمله صادرات و واردات حد رشد اقتصادی در بلندمدت را تعیین می کنند. با توجه به نقش صادرات نفت و منابع ارزی ناشی از آن در اقتصادکشورهای تولیدکننده نفت، کاربرد و مقایسه نتایج حاصل از فرم های پایه و گسترده مدل تیروال در کشورهای در حال توسعه نفتی هدف این مطالعه است. برای این منظور،دو گروه کشورهای در حال توسعه نفتی با توجه به متوسط تولید روزانه نفت در نظر گرفته شده اند؛ گروه اول، شامل کشورهای ایران، عربستان، ونزویلا و مکزیک و در گروه دوم، شامل کشورهای مصر، الجزایر، نیجریه و اندونزی می شود. کشش های درآمدی و قیمتی واردات و صادرات و وجود هم انباشتگی با استفاده از مدل ARDL و آزمون کرانه های پسران و شین، همچنین محاسبه کشش ها با روش کالمن فیلتر مورد بررسی قرار گرفت. سپس رشد محدود شده در فرم های مختلف برای دوره های همپوش 10 ساله در دوره زمانی 2016-1960 محاسبه و درنهایت اعتبار قانون تیروال آزمون شده است. نتایج بیانگر عدم تایید قانون تیروال در اغلب کشورهای در حال توسعه است. کمتر بودن رشد واقعی از رشد محدود شده تراز پرداخت ها در اقتصادهایی از جمله ایران را می توان به عواملی مانند نرخ پایین تر رشد جریان ورودی سرمایه نسبت به نرخ رشد حجم صادرات و اثر مثبت درآمد خارجی بر رشد محدود شده تراز پرداخت ها نسبت داد. این نتیجه که وضعیت تراز پرداخت ها محدودکننده رشد اقتصادی ایران نبوده است، تاییدی بر این دیدگاه است که بهبود رشد اقتصادی ایران در بلندمدت منوط به بهبود وضعیت طرف عرضه است.

    کلیدواژگان: رشد محدود شده تراز پرداخت ها، کشورهای در حال توسعه نفتی، رهیافت ARDL و کالمن فیلتر، آزمون کرانه
  • سهیل رودری، مسعود همایونی فر*، مصطفی سلیمی فر صفحات 35-64
    در این پژوهش نقش نوسانات نرخ ارز اسمی و چرخه های تجاری در کنار ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصاد بر مطالبات شبکه بانکی کشور با استفاده از الگوی چرخشی مارکف و لحاظ مقیاس-زمان طی دوره زمانی 1396-1384 به صورت فصلی بررسی شده است. در این مطالعه جهت استخراج چرخه های تجاری ازداده های تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت 1390 و رویکرد فیلتر هودریک پرسکات و جهت استخراج نوسانات نرخ ارز اسمی نیز از الگوی تبدیل موجک استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد تاثیر نوسانات نرخ ارز در دوره های زمانی مختلف متفاوت است و هرچه دوره زمانی بزرگ تر می شود، نوسانات نرخ ارز تاثیر منفی و معنادار بر مطالبات شبکه بانکی دارد و خود می تواند وابستگی میان دولت و شبکه بانکی را نشان دهد. همچنین تاثیر چرخه های تجاری بستگی به رژیم مطالبات بانکی دارد. پایداری رژیم پایین بیشتر از رژیم بالای مطالبات بانکی است. همچنین نتایج نشان می دهد تاثیر ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصاد بسته به رژیم مطالبات بانکی متفاوت است. این نتایج نشان می دهد شبکه بانکی در راستای اعطای تسهیلات باید ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصاد و همچنین رژیم مطالباتی را در نظر گیرد که خود می تواند وصول بیشتر مطالبات و کاهش مطالبات معوق را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: نوسانات نرخ ارز اسمی، چرخه های تجاری، مطالبات بانکی، الگوی چرخشی مارکف، الگوی تبدیل موجک
  • سعید عیسی زاده*، عزت الله عباسیان، احمد ضیاء نوری صفحات 65-90

    وجود مرز مشترک، اشتراکات زبانی، مذهبی و فرهنگی میان افغانستان و ایران شرایطی را فراهم کرده که حدود 43 درصد مهاجران افغانستان در کشور ایران سکونت گزینند. از سال 1381 روند بازگشت اختیاری مهاجران افغانستان از سطح جهان به کمک کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد آغاز و تاکنون بیش از 2/6 میلیون نفر به این کشور بازگشته اند. هدف این مطالعه، بررسی سطح و نوع مهارت های کسب شده این مهاجرین در کشور ایران و درنتیجه امکان اشتغال آ ن ها در کشور افغانستان است. در این راستا با استفاده از داده های پرسشنامه ای به بررسی تاثیر مهاجرت به کشور ایران بر آموزش و کسب مهارت های نیروی کار افغانستان در بازه زمانی 1396-1381پرداخته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مهاجرت به کشور ایران بر میزان فراگیری آموزش و مهارت های نیروی کار افغانستان اثر مثبت و معنی داری دارد. همچنین مهارت های فراگیری شده توسط مهاجران در بازار کار کشور ایران، سطح سواد مهاجران بازگشته از کشور ایران، فرصت های فراگیری آموزش و مهارت برای مهاجران در کشور ایران، نوع حرفه مهاجران در کشور ایران و مدت اقامت مهاجران در کشور ایران بر نرخ اشتغال مهاجران بازگشته در بازار کار کشور افغانستان اثرمثبت و معنی داری دارد. براساس یافته های مطالعه، بین نوع حرفه مهاجران در بازار کار کشور ایران و میزان درآمد آن ها، قانونی بودن روند مهاجرت و فرصت های آموزش و مهارت در کشور ایران رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین مهاجرت برای خانواده های مهاجر درآمد زا بوده و از مهاجرت به کشور ایران راضی هستند و رضایت شان بر تصمیم مهاجرت دوباره به این کشور تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: نیروی کار مهاجر، بازگشت کنندگان، آموزش، مهارت، اشتغال
  • محمد عبدی سیدکلایی*، صالح طاهری بازخانه صفحات 91-115
    رابطه میان رشد اقتصادی و تورم یکی از مسایل دیرینه در اقتصاد کلان به شمار می رود که از لحاظ نظری و سیاستی با مناقشه های زیادی روبه رو است. این موضوع برای اقتصاد ایران که به دنبال دست یابی به ثبات قیمت ها و تسریع رشد اقتصادی است، اهمیت ویژه ای دارد. در این راستا، پژوهش حاضر از  تبدیل موجک پیوسته استفاده کرده است تا با تحلیل در حوزه زمان- فرکانس طی سال های 1397:02 - 1369:02 بینش جدیدی در خصوص ارتباط متقابل رشد اقتصادی و تورم ارایه کند. نتایج نشان می دهند در بلندمدت (بیشتر از 4 سال)، افزایش (کاهش) در رشد اقتصادی با کاهش (افزایش) تورم همراه است. علاوه بر این، افزایش رشد اقتصادی به صورت محدود و در کوتاه مدت (سال های 1383- 1381) فشار تورمی ایجاد کرده است. بنابراین، توصیه می شود در بلندمدت سیاست گذار تمرکز بیشتری بر رشد اقتصادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، تورم، تبدیل موجک پیوسته، تحلیل حوزه زمان- فرکانس
  • پریچهر نجفی، مسعود فهرستی ثانی*، محمدرضا نظری، اکرم نشاط صفحات 117-136

    ساختار بازار صنعت قند و شکر در ایران به دلیل تولید سهم بالای محصولات توسط معدودی از بنگاه‏ها از شرایط بازار رقابتی فاصله گرفته که پیامد آن شکست بازار به واسطه ناکارایی حاصل از انحصار، مورد انتظار است. از این رو، این سوال پیش می‏آید که چگونه می‏توان سهم بنگاه‏هایی با تولید پایین را افزایش داد و ارتباط بین کارایی بنگاه‏ها و ساختار بازار این صنعت چگونه است. به منظور پاسخ به این سوالات، ابتدا با استفاده از روش رتبه‏بندی کارایی متقاطع حداکثر فاصله نسبی از واحد تصمیم‏‏گیرنده مجازی آنتی‏ایده‏ال مبتنی بر روش تحلیل پوششی داده‏ها به ارزیابی کارایی این بنگاه‏ها پرداخته شد. سپس با به کارگیری الگوهای پارامتریک، روابط بین رفتار، سودآوری، کارایی و ساختار بازار بنگاه‏های بیان شده بررسی شد. آمار و اطلاعات کارخانجات قند و شکر ایران در سال 1393 با استفاده از نرم افزارهای GAMS و SHAZAM مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر پایه نتایج پژوهش ،  ارتباط متقابل بین ساختار و عملکرد در صنایع حاضر در  زنجیره تامین قند و شکر ایران وجود دارد و این در حالی است که رفتار بازار شکر ایران از الگوی خاصی تبعیت نمی‏کند. تقویت سودآوری واحدهای کوچک مقیاس نسبت به واحدهای بزرگ از طریق اعمال سیاست‏های حمایتی و کاهش هزینه تامین نهاده‏ها، برندسازی، افزایش کارایی و کیفیت تولید قند و شکر به واسطه سرمایه‏گذاری در تحقیق و توسعه و همچنین توسعه بازار با اعمال سیاست‏های محرک صادرات و اجرای چرخه مدیریت بهره‏وری از راهکارهای افزایش سودآوری در صنعت و در نتیجه، تعدیل ساختار زنجیره تامین شکر به شمار می‏ رود.

    کلیدواژگان: ساختار بازار، زنجیره تامین، شکر، الگوی ساختار- رفتار- عملکرد
  • فیروز شقاقی، عسگر پاک مرام*، یونس بادآورنهندی صفحات 137-166
    توسعه مالی در جهت دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و پایدار از اهداف اصلی سیاست گذاران اقتصادی محسوب می شود. از رویکردهای مهم توسعه مالی بسط و تعمیق بازار سهام است. چنین بسط و تعمیقی بیش از هر چیزی نیازمند بهبود حکمرانی خوب یا همان کیفیت نهادی است. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر مولفه های کیفیت نهادی (حق اعتراض و پاسخگویی، ثبات سیاسی و نبود خشونت و تروریسم، اثربخشی دولت،  کیفیت قوانین و مقررات، حاکمیت قانون و کنترل فساد) بر متغیرهای بازار سهام به تفکیک گروه کشورهای اسلامی (10 کشور) و غیراسلامی (37 کشور) طی دوره زمانی 2002 تا 2016 با استفاده از روش پانل دیتا پرداخته است.نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مولفه های کیفیت نهادی نقش تعیین کننده ای در رشد قیمت سهام نسبت به رشد بازدهی متوسط کل اقتصاد و همچنین رشد حجم معاملات سهام نسبت به رشد کل حجم معاملات اقتصاد در هر دو گروه از کشورهای مورد بررسی دارد با این تفاوت که تاثیر این مولفه ها در ارتباط با گروه کشورهای اسلامی به مراتب بیشتر از گروه کشورهای غیراسلامی است. علاوه بر این، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، افزایش اندازه تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت و مخارج مصرف نهایی دولت به قیمت ثابت در هر دو گروه از کشورها تاثیر معناداری بر رشد حجم معاملات سهام و قیمت سهام دارد.
    کلیدواژگان: حجم معاملات سهام، شاخص قیمتی سهام، کیفیت نهادی
  • محمد قلی یوسفی*، حمید آماده، شیما سنگسری صفحات 167-213
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عملکرد کارایی و بهره وری صنایع کارخانه ای ایران صورت گرفته است. برای این منظور از اطلاعات آماری مربوط به کدهای ISIC دورقمی صنایع کارخانه ای ایران استفاده و میزان کارایی و بهره وری در دوره زمانی 94 -1374تخمین زده شد. سپس با ایجاد یک شاخص مطلوب، عملکرد واقعی صنایع ایران با میانگین عملکرد کارایی و بهره وری صنایع مشابه سه کشور توسعه یافته به عنوان عملکرد مطلوب مقایسه شد.نتیجه مطالعه نشان دهنده پایین بودن کارایی و بهره وری در صنایع ایران در دوره مورد بررسی است.با تفکیک کارایی به کارایی فنی و تخصیص،نتیجه مطالعه نشان داد که علاوه بر اینکه میانگین کارایی و بهره وری کل صنایع پایین بوده در زیرشاخه های صنعتی نیز میزان کارایی و بهره وری بسیار پایین تر از حد مطلوب بوده است.یافته های تحقیق همچنین نشان می دهد که در همه صنایع، کارایی تخصیص نسبت به عملکرد کارایی فنی در دوره مورد بررسی به مراتب کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی تخصیص، بهره وری کل عوامل، روش ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها (DEA)
|
  • Ali Arabmazar Yazdi *, Teimour Mohammadi, Atefeh Taklif, Reza Jalalpanahi Pages 1-34

    In the Balance of Payments Constrained Growth (BPCG) model, demand variables such as export and import determine the limit of economic growth in the long run. In this study, we compare the results of both basic and extensive forms of the Thirlwall model for developing oil producing countries considering the key role of oil exports and foreign-exchange reserves. To do so, two groups of oil developing countries are categorized based on the average daily oil production. The first category includes Iran, Saudi Arabia, Venezuela, and Mexico, and the second one is Egypt, Algeria, Nigeria, and Indonesia. Additionally, the price and income elasticities of demand for imports and exports as well as the co-integration are investigated by using an ARDL (Autoregressive Distributed Lag) model and Pesaran and Shin’s bound test. The price and income elasticities are also calculated with Kalman filter method. Then, we calculate the constrained growth in various forms for ten-year overlapping periods from 1960 to 2016 and finally test the validity of the Thirlwall law. The results indicate that Thirlwall law is not confirmed for several developing oil producing countries. The lower rate of real growth compared to constrained growth of payments in some economies including Iran can be attributed to factors such as the lower rate of capital inflow growth than the growth rate of export volumes as well as the positive effect of foreign income on the constrained growth of payments. The results show that the balance of payments is not a limiting factor for Iran's economic growth which confirms the fact that improving economic growth, in the long run, depends on the improving of the supply side.

    Keywords: Balance of Payment Constrained Growth, Developing Oil Countries, ARDL, Kalman Filter Approach, Bound Test
  • Soheil Roudari, Masoud Homayounifar *, Mostafa Salimifar Pages 35-64
    In this research, the role of nominal exchange rate volatility and business cycles on the banking nonperforming loans was investigated by using Markov-Switching model during 2005-2018 using seasonal data. Business cycles were extracted from GDP by using the Hodrick Prescott filter. Also, the wavelet transform model was used to extract nominal exchange rate fluctuations. The results showed that the exchange rate volatility varies in different periods of time and in longer period of time, the foreign exchange rate volatility has a greater negative and significant effect on nonperforming loans of banking network. It shows a dependence of government on banking network. Also, the impact of business cycles depends on the nonperforming loans regime. The sustainability of low regime is bigger than high regime. The results also show that the impact of value added of different sectors of economy varies in different regimes of nonperforming loans. These results indicate that banking system should take into account the value added of different sectors of economy and nonperforming loans regimes which could decrease nonperforming loans.
    Keywords: Nominal exchange rate volatility, Business Cycles, Nonperforming Loans, Markov-Switching model, Wavelet Transform
  • Saeed Isazadeh *, Ezatollah Abbasian, Ahmad Zia Noori Pages 65-90

    Afghanistan is a country having the most refugees in the world. The existence of a long common border and linguistic, religious and cultural similarities between Afghanistan and Iran has created a situation in which the vast majority of Afghan immigrants (43 %) stay in the Iran. After taking up the process of the voluntary return of Afghan refugees with the UNHCR program, 6.2 million people have returned to the home country since 2002. This study is going to use questionnaire data to examine the impact of immigration to Iran on the education and skills of Afghan labor force during the period of 2002-2017. The research results indicate that immigration to Iran has a positive and significant effect on education and skills of Afghan labor force. Besides, the acquired skills, the level of immigrant literacy, the opportunities for education and skills, the type of profession and the duration of their stay in Iran have a significant effect on the employment rate of returning persons. Also, there are significant relationships between: 1) the type of immigrant profession and income, 2) the legality of the immigration process and the opportunities for education and skills in Iran. It also shows that immigration for migrant households is profitable and they are satisfied with immigration to Iran. Hence their satisfaction leads to immigrate again.

    Keywords: Immigrant Worker, Education, Skills, Employment of Immigrants
  • Mohammad Abdi Seyyedkolaee *, Saleh Taheri Bazkhaneh Pages 91-115
    The relationship between economic growth and inflation is one of the long-standing issues in macroeconomics, which is theoretically and politically confronted with many controversies. This is especially important for the Iran's economy, which seeks to achieve price stability and accelerate economic growth.  In this regard, the present study has used continuous wavelet transformation to provide a new insight into the relationship between economic growth and inflation with time-frequency analysis in 1369:2–1397:2. The results show that in the long run (more than 4 years), an increase (decrease) in economic growth is accompanied by a decrease (increase) in inflation. In addition, the increase in economic growth has caused inflationary pressures in limited form and in short run (1380-1383). Therefore, it is recommended that policy makers focus more on economic growth in the long run.
    Keywords: Economic Growth, Inflation, Time-Frequency Analysis, Continuous Wavelet Transformation
  • Parichehr Najafi, Masoud Fehresti Sani *, MohammadReza Nazari, Akram Neshat Pages 117-136

    The market structure of the sugar industry in Iran, due to the production of high share of products by a few firms, has moved away from competitive market conditions, which is expected to result in market failure due to the inefficiency of monopoly. So the main questions addressed in this paper are; How we can increase the share of low-income firms and what is the relationship between the efficiency of firms and the market structure of this industry. In order to answer these questions, using the cross-efficiency ranking method, the maximum relative distance from the anti-ideal virtual decision-making unit based on the data envelopment analysis method and the efficiency of these companies was evaluated. Then, using parametric models, the relationships among behavior, profitability, efficiency and market structure of these firms were examined. Statistics and information of sugar factories in Iran in 2014 were analyzed using GAMS and SHAZAM softwares. Based on the results, there is an interaction relationship between structure and performance in the industries in sugar supply chain. Increasing the profitability of small-scale units compared to large units by implementing supportive policies and reducing the cost of providing inputs, increasing the efficiency and quality of sugar production through investment in R&D, branding, developing new markets by implementing export incentive policies and productivity management cycle are ways to modify the structure of the sugar supply chain.

    Keywords: market structure, Supply Chain, Sugar, Structure- conduct- performance pattern
  • Firooz Shaghaghi, Asgar Pakmaram *, Younus Badavarnahandi Pages 137-166
    Financial development is one of the main goals of economic policymakers to achieve sustainable economic growth. One of the important approaches to financial development is the expansion and deepening of the stock market. However, such expansion needs improvement of good governance, or institutional quality. Given the importance of this issue, the present study investigates the effect of institutional quality indicators (voice and accountability, political stability without violence, government effectiveness, regulatory quality, rule of law, and corruption control) on stock market variables by two Islamic countries group (10 countries) and non-Islamic countries (37 countries) during period from 2002 to 2016 using data panel method. The results showed that the institutional quality components plays an important role in the growth of stock prices relative to the growth of the average return on the whole economy as well as the increase in the volume of stock trading relative to the growth of the total turnover in both groups of countries. However, the impact of these components on the group of Islamic countries is far greater than that of non-Islamic countries. In addition, foreign direct investment, increasing real GDP at a constant price, and government final expenditure at constant price in both groups of countries have a significant impact on the growth of stock trading volumes and stock prices.
    Keywords: Institutional Quality, Stock trading volume, Price index of stock exchange
  • Mohammad Gholi Yousefi *, Hamid Amadeh, Shima Sangsari Pages 167-213
    In this paper we have tried to evaluate efficiency and productivity performance of Iranian manufacturing industries during the period 1995-2015. For this purpose we have used the data of Iranian two digits manufacturing Industries based on ISIC classification and used technique of Data Envelopment Analysis (DEA) and Malamquist Index. To compare the relative performance of manufacturing industries, we have then compared this performance of Iranian industries with an ideal Index which we have constructed based on the average performance of the three developed industrialized economies of USA, Germany and Japan. The result shows that not only productivity and efficiency of Iranian manufacturing industries are very low in almost all the branches in absolute terms, but also inefficiency are more pronounced when compared with our estimated ideal Index. Our disaggregation of efficiencies performance also shows that in almost all industrial branches allocative inefficiency is much higher than technical inefficiencies, indicating that , government macroeconomic mismanagement leads to inflationary pressures and high costs.
    Keywords: Technical, Allocative Efficiency, productivity, Manufacturing Industries, Data Envelopment Analysis, Malamquist Index