فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 56 (بهار 1400)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 56 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/12
  • تعداد عناوین: 64
|
  • زهرا ضیافتی صباغ* صفحات 1-17
    زمینه و هدف

    حق بر سلامت به عنوان یکی از مصادیق حقوق بشر پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در قامت یک اصل کلی وارد ادبیات حقوق بین الملل موضوعه شد. اصل مزبور در طی سال های متمادی از حیث مصادیق گسترش پیدا کرد و از بطن آن مصادیقی پدیدار شدند که ارتباط نزدیکی با وضعیت بیماران دارند.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها:

     وضعیت بیماران و فرآیند درمان آن ها یکی از موضوعات مهم در حوزه حق بر سلامت به عنوان یکی از مصادیق حقوق بشر بین المللی محسوب می شود. از طرفی نیز مجموعه هنجارهای حقوق بشر دارای ارتباطی نزدیک و به هم پیوسته هستند؛ به تعبیری، نقض هریک از هنجارهای مزبور منتهی به نقض غیر مستقیم سایر هنجارها نیز می شود.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    برای تعیین جایگاه مصادیق حقوق بیماران باید دو معیار خاص را در نظر بگیریم: اول ارتباط حقوق مزبور با قواعد آمره حقوق بین الملل و دوم معیار «وابستگی یا عدم وابستگی به منابع». در میان مصادیق مختلف حقوق بیماران، برخی از مصادیق مزبور درواقع به نحوی به عنوان مصداقی از قواعد آمره حقوق بین الملل محسوب می شوند. سایر مصادیق حقوق بیماران به عنوان مصداقی از قواعد آمره محسوب نمی شوند، اما نباید از نظر دور داشت که مصادیق مزبور وابستگی بسیار ناچیزی با وجود منابع مالی برای تامین و تضمین آن ها دارند. به نظر می رسد که این دسته از حقوق بیماران نیز ظرفیت تبدیل شدن به مصداقی از قواعد آمره جدید در فضای حقوق بشر بین المللی و به طور خاص حقوق بیماران را دارند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق پزشکی، حقوق بیماران، قواعد آمره
  • حسن اسدی*، محسن کردبچه حسین آباد صفحات 19-37
    زمینه و هدف

    در تحقیق حاضر مبنای مسوولیت مدنی پزشک جراح زیبایی مورد مطالعه قرار گرفته و در همین راستا مسایلی همچون ماهیت تعهد پزشک، انواع مسوولیت پزشک، مفهوم خطای پزشکی، تعهدات و الزامات جراحان زیبایی و ترمیمی در گستره حقوق پزشکی و بسیاری مسایل دیگر مطرح شده است. هدف ما در این تحقیق تبیین مسیوولیت مدنی پزشک در جراحی های زیبایی می باشد.

    مواد وروش ها: 

    این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای و با روش فیش برداری تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از این است که؛ پیشرفت دانش پزشکی از یک سو و ضرورت های اجتماعی و ارتقای سطح معاش از سویی دیگر از عواملی هستند که گسترش گرایش به جراحی های پلاستیک را به ویژه در دهه های اخیر موجب شده اند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق با از ابتدا تا انتها با تکیه بر اصول اخلاقی و امانتداری و صداقت نگارش یافته است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج تحقیق نشان می دهد که اهدافی که در جراحی زیبایی مورد نظر متقاضیان این عمل و اطبا می باشند، تا اندازه ای از هدف اصلی اعمال پزشکی که پیشگیری از بیماری و درمان بیمار است فاصله می گیرد. در حقوق ایران قانون گذار مبنای مسوولیت پزشک را مبتنی بر تقصیر دانسته و برای او فرض تقصیر کرده است. گاهی پزشک با درج شرط برایت می تواند از مسوولیت رهایی یابد «اما با توجه به اوصاف جراحی زیبایی و لزوم حفظ ایمنی بیشتر در آن و عدم توقف مصالح جامعه بر انجام این جراحی، باید قایل به این بود که اخذ برایت جراحان زیبایی نمی تواند موجب جابه جایی بار اثبات تقصیر باشد و تنها کافی است زیان دیده، رابطه سببیت میان عمل جراح زیبایی و خسارت را ولو به طور کلی، به اثبات برساند و پس از این دیگر جراح است که باید ثابت کند که اولا: جراحی مزبور با توجه به منافع مورد انتظار، امری عقلایی و مشروع بوده است؛ ثانیا: اطلاع رسانی و آگاه سازی کافی نسبت به بیمار صورت گرفته است؛ ثالثا: زیان وارده ناشی از عاملی خارج از کنترل جراح بوده که ناشی از نقص علم پزشکی یا واکنش خاص بدن بیمار به عمل جراحی بوده است، تا موجب رفع مسوولیت او گردد».

    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، جراحی های زیبایی، تعهد به نتیجه و تعهد به وسیله
  • نوشین لقمانی، سید رضا احسان پور*، علی عباسی صفحات 39-55
    زمینه و هدف

    بیماران مبتلا به ایدز مثل دیگر شهروندان جامعه از حق و حقوقی برخوردارند اولین موردی که می توان از آن به عنوان جلوه حمایتی و بزه دیده مدارانه از افراد مبتلا به ایدز نام برد حمایت از حق سلامت این دسته از بزه دیدگان است که از آن تحت عنوان سیاست جنایی بزه دیده مدارانه یاد می شود و این حق از مصادیق حقوق بنیادین بشر به شمار می رود در صورت مبتلا شدن شخصی به یک ویروس، نباید حقوق اساسی مبتلایان به آن را نادیده انگاشت، زیرا به جهت اینکه ایدز در اغلب جوامع به عنوان یک بیماری ننگ آور مطرح است باعث عدم پذیرش بیمار در خانواده و اجتماع می شود. هدف ما در این تحقیق بیان حقوق و ضمانت اجراهایی کیفری که در زمینه سیاست بزه مدارانه بیماران مبتلا به ایدز مطرح می گردد و رفع خلاهای قانونی در این زمینه می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مقاله به صورت توصیفی - تحلیلی می باشد و با روش کتابخانه ای، با بهره گیری از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله از ابتدا تا انتها به اصول اخلاقی؛ صداقت، رازداری، اصل رعایت حقوق، اصل مالکیت مادی و معنوی پایبند می باشد.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق حاکی از این است که؛ این بیماری به لحاظ ایجاد مشکلات اجتماعی فراوان، تفکرات سوء حاکم بر جامعه و انگ اجتماعی، نه تنها از جنبه سلامت جسمانی بلکه از بعد سلامت روانی و اجتماعی نیز وضعیت بیماران را متاثر کرده و منجر به بروز مشکلات عدیده در فعالیت های مفید و علایق بیماران می گردد.

    نتیجه گیری: 

    با وجود مشکلاتی که برای مبتلایان وجود دارد بنابراین ضروری است که در این زمینه سیاست جنایی بزه دیده مدارانه راجع به بیماران مبتلا به ایدز با الگوبرداری از کشورهای پیشرو در این زمینه خاصه کشور امریکا می باشیم تجربه تبعیض در زمینه های مختلفی همچون تبعیض در حق برخورداری از درمان مناسب، حق اشتغال، حق آزادی در رفت و آمد و مهاجرت و... . علاوه بر تاثیر منفی بر سلامت جسم و روان بیمار موجب مخفی نمودن بیماری و عدم مراجعه به درمان و درنتیجه افزایش این بیماری خواهد شد. فلذا دخالت نهادهای قانونگذاری و اعمال سیاست های کیفری در رابطه با نقض کنندگان حقوق اساسی مبتلایان ایدز می توان تا حدودی مانع افزایش سرعت شیوع ایدز گردید از سوی دیگر با توجه به سابقه پژوهش و پیش بینی قوانین حمایتی در ایالات متحده امریکا، در این نوشتار به بررسی مقررات فعلی و نواقص احتمالی موجود درخصوص حقوق حمایتی از بزه دیدگان مبتلایان به ایدز از جمله حق کار، حق بر سلامت، حق بر دادرسی عادلانه با نگاهی به مقررات ایالات متحده امریکا پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، بزه دیده، بیمار مبتلا به ایدز، قوانین ایران، قوانین آمریکا
  • سارا رستمی*، افشین جعفری، سودابه رستمی صفحات 57-73
    زمینه و هدف

    حق بر سلامت یکی از مصادیق حقوق طبیعی است که اسلام نیز بر آن تاکید دارد و از عوامل اصلی در ارزیابی توسعه یافتگی جوامع محسوب می شود و در ذیل نسل دوم حقوق بشر قرار می گیرد. بر اساس بند ب ماده 55 منشور ملل متحد، دولت ها متعهد به ارایه راه حل هایی برای غلبه بر مشکلات حوزه سلامت و حمایت از نهادهای تامین اجتماعی، درمانی و بهداشتی می باشند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی مفهوم و جایگاه حق بر سلامت در نظام حقوقی ایران و جهان با تاکید بر حقوق شهروندی و پاندمی کووید 19 می باشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی تهیه شده و جمع آوری اطلاعات آن نیز با ابزار اسنادی - کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    یافته ها حکایت از آن دارد که دولت ها برای تامین یک زندگی سالم ملزم به اقداماتی فوری (تهیه دارو) می باشند. دولت ایران نیز در اصل 29 قانون اساسی این مسئله را مورد تایید قرار داده است. همچنین دولت ایران به موجب ماده 25 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 12 میثاق حقوق اقتصادی و اجتماعی حق دسترسی به داروهای درمانی را به رسمیت شناخته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    در نظام حقوق بین الملل حق بر استحقاق، جزیی از اهداف و تعهد نسبت به آن و یک تعهد سیاسی محسوب می شود. بهتر است این حق به مثابه یکی از مصادیق حقوق بشر در نظر گرفته شود. در ایران علی رغم وجود برخی قوانین خاص در این زمینه که موجب افزایش برخورداری افراد می شود، اما در عمل نتیجه مطلوب حاصل نشده است.

    کلیدواژگان: حقوق ایران، کووید 19، بین الملل، حق دسترسی، حق بر سلامت
  • مریم السادات محقق داماد*، رکسانا بوعذار صفحات 75-87
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات دانش پزشکی در حوزه ناباروری که به امری رایج تبدیل شده، پدیده چندقلوزایی و تولد نوزادان معیوب است. پزشکان در کلینیک های ناباروری تلاش می کنند تا از طریق کاهش جنین، این مشکل را تا حدود زیادی تقلیل دهند و به سطح قابل قبولی برسانند. از این رو باتوجه به اهمیت و ضرورت مقوله کاهش جنین، هدف اصلی این پژوهش بررسی آثار ناشی از این پدیده و لزوم آگاهی از آن ها است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و با رویکردی فقهی حقوقی است. جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات حقوقی و فقهی صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که کاهش جنین، در صورتی که تعداد جنین های منتقل شده به رحم مادر بیش از یکی باشد، گرچه در بعضی از موارد دارای توجیه اخلاقی، فقهی و قانونی است، آثار منفی انکارناپذیری بر مادر، جنین و جامعه دارد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که اتخاذ رویکردی متناسب با تحولات پزشکی در حوزه درمان ناباروری، در راستای تعیین ضوابط قانونی و پزشکی از جمله محدودیت انتقال بیش از یک جنین به رحم مادر توسط پزشکان، برای جلوگیری از اقدام به کاهش جنین و آثار منفی آن، امری ضروری و نیازمند قانون گذاری است.

    کلیدواژگان: جنین، کاهش جنین، آثار فقهی کاهش جنین، آثار اجتماعی کاهش جنین
  • سید عباس سیدی آرانی* صفحات 89-103
    زمینه و هدف

    برخی از چالش های موسسه فردی پزشکی لاینفک از روش اجرای آن هستند؛ فقدان شخصیت حقوقی نتایجی را برای موسسه به دنبال دارد؛ احتمال تعطیلی موسسه افزایش می یابد. مسئولیت موسسه در قبال رفتار زیان بار پزشک منتفی می گردد و با فوت دارنده، وضعیت اشاعه بر موسسه تحمیل و در نتیجه سازماندهی آن دشوار می شود. محوریت فردی واحد، مجموعه را در زمان حیات دارنده امتیاز، فاقد پویایی و توانایی لازم و در زمان فوت وی، محروم از شایسته سالاری در موضوع واگذاری امتیاز به شخص جدید می سازد. برخی دیگر از چالش ها با روش اجرا مرتبط هستند و این به ویژه واقعیتی در مورد ناکارآمدی اجرای انفرادی در رویارویی با دگرگونی های علمی و اقتصادی است.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش با بهره گیری از آورده های حقوق تطبیقی و با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی صورت پذیرفته است. 

    یافته ها:

     اجرای مشارکتی به عنوان راهکاری برای برون رفت از مسایل اجرای انفرادی پزشکی پیشنهاد می شود. طبیبان خواهان اجرای مشارکتی می توانند به تاسیس شرکت پزشکی مبادرت ورزند. می توان چنین شرکتی را به این صورت تعریف نمود: «شخص حقوقی متشکل از پزشکان که به طبابت می پردازند». موضوع این شرکت اجرای مشترک حرفه پزشکی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در پژوهش حاضر، پای بندی به روش علمی، اصول اخلاقی، امانت داری و مالکیت فکری و معنوی رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    اجرای مشارکتی، با سازمان دهی همکار، پزشکان را متمرکز می کند تا تخصص گرایی، جایگزینی، جابه جایی و شایسته سالاری امکان پذیر شود. با سازماندهی فعالیت نیز، شخصیت حقوقی را به موسسه هدیه می دهد تا کل مجموعه به سهم الشرکه تجزیه گردد و استمرار خدمات درمانی تضمین شود. هم چنین امکان متمرکز شدن سرمایه ها و بهره بهینه از آن ها فراهم می شود و مسئولیت پزشک مستظهر به مسئولیت شریک و شرکت گردد؛ حمایت از این مسئولیت نشان می دهد اجرای مشارکتی در تعدیل چالش های بی ارتباط با روش اجرای طبابت نیز بی تاثیر نیست.

    کلیدواژگان: پزشکی، روش انفرادی اجرا، روش مشارکتی اجرا، شخصیت حقوقی، شرکت
  • صالح غفاری چراتی*، اسماعیل هادی تبار، سیدابراهیم قدسی صفحات 105-122
    زمینه و هدف

    هرزه نگاری رایانه ای به معنای؛ ارتکاب رفتارهای سرزنش پذیر قطعی و سرزنش پذیر مشروط که از طریق سامانه های رایانه ای یا مخابراتی باشد، تعریف می گردد. تعریفی که حقوق دانان ارایه می دهند مبتنی بر قانون و متفاوت از تعریف جرم شناسان، روان شناسان و روان پزشکان است. از نگاه حقوقی، هرزه نگاری رایان ه ای جرم و مجازات کیفری نیز دارد؛ اما از دیدگاه های پیراحقوقی هرزه نگاری رایانه ای در مفهوم بیماری و انحراف نیز قرار می گیرد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش، یک تحقیق کیفی است و با روش تحلیلی-توصیفی به بررسی معیارها و دلایل مبنایی هرزه نگاری رایانه ای می پردازد. توصیف مطالب از طریق تبادل نظرات و مداقه در نظریه های موجود، بستر مباحث را تشکیل خواهد داد. نگارش این نوشتار بدین صورت است که یک درک مشخص از «هرزه نگاری رایانه ای» به عنوان چارچوب اصلی در نظر گرفته خواهد شد و بر این اساس معیارهای اثباتی و نفیی و دلایل بیماری و انحراف محسوب شدن در بوته سنجش قرار می گیرد.

    یافته ها:

     یافته های نوشتار حاضر حاکی از این است که؛ هرزه نگاری رایانه ای، به نظر در زمره رفتارهای غیراجتماعی (انحراف) و بیماری می باشد. فلذا با تبیین معیارها و دلایل آن و با  بیماری محسوب شدن هرزه نگاری رایانه ای، جرم انگاری و کیفرگذاری آن نیز بایستی متفاوت با رویکرد قانونی حاضر باشد. در نهایت، به متولیان سیاست گذاری پیشنهاد می گردد جزء هرزه نگاری کودکان، دیگر گونه های هرزه نگاری از زرادخانه حقوق کیفری حذف و تحت عنوان انحراف و بیماری، با پاسخ های جامعوی با رویکرد پیشگیرانه، درمانی و اصلاحی مواجهه شوند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مقاله حاضر از ابتدا تا انتها به اصول اخلاقی؛ صداقت، رازداری و اصل مالکیت مادی و معنوی پایبند است.

    نتیجه گیری

    با از بین رفتن معیارها و دلایل جرم انگاری این پدیده، به نظر می رسد هرزه نگاری رایانه ای (جز هرزه نگاری کودکان) بایستی وصف مجرمانه اش زدوده شود. با خروج هرزه نگاری از نظام کیفری سخت گیرانه، نهادهای جامعوی و هیات های اجتماع با پاسخ های جامعوی نظیر؛ تقبیح عمومی، فشار نهادهای مردمی، پاسخ دهی پزشکان و روانشناسان، سرزنش خانواده و نهادهای غیررسمی نتیجه ای مثبت و مطلوبی را می توان انتظار داشت. با ورود پاسخ های جامعوی، درمانی، تربیتی، پیشگیرانه و اصلاحی متعاقب انحراف و بیماری محسوب شدن هرزه نگاری رایانه ای، تبعات و آثار مخرب پاسخ های دولتی نظیر؛ اقتدارگرایی، امنیت گرایی و بی ارزش شدن کیفرها نیز از بین می رود. فلذا پیشنهاد می شود با نگاه چند بعدی به پدیده هرزه نگاری رایانه ای، از نگاه تک بعدی حقوقی محض خارج شوند و مبارزه و پیشگیری با این پدیده را به نهادهای جامعوی با رویکرد پیشگیرانه، درمانی و اصلاحی بسپارند. در نهایت به عنوان پیشنهاد حقوقی-جرم شناختی به نظر می رسد مبارزه با این پدیده را بایستی به نهادهای اصلاحی و درمانی با رویکرد تربیتی واگذار کرد؛ البته در مبارزه با هرزه نگاری کودکان  اقدامات کیفری و استفاده از سازوکارهای جرم انگاری، کیفرگذاری و کیفردهی ضروری است.

    کلیدواژگان: هرزه نگاری رایانه ای، بیماری، انحراف، حقوق پزشکی، اصلاح و درمان
  • نوید زمانه قدیم، حسن خسروی*، مریم افشاری صفحات 123-140
    زمینه و هدف

    جوامع مدرن امروزی، بیشتر نگران حقوق اساسی افراد و شان انسانی می باشند. حقوق بشر به دنبال ایجاد ارتباط مناسب و نهادینه شده زیست فناوری با جامعه بشری است. از این رو بایستی چالش های این فناوری از منظر حقوق بشر مورد تبیین قرار گیرد که یکی از موضوعات مهم آن بررسی این مسئله از منظر حق بر دانستن است.

    مواد و روش ها

    در این مقاله با روش تحلیلی-تطبیقی به واکاوی این سوال خواهیم پرداخت که تاثیر تحقق و حمایت از حق بر دانستن در مواجه با چالش های مرتبط با زیست فناوری چیست؟

    یافته ها: 

    به نظر می رسد توجه به ظرفیت های نظام بین المللی حقوق بشر به مثابه زبان مشترک حقوقی جامعه بین المللی در ایجاد هماهنگی بین قوانین مرتبط با این حوزه بتواند راهکار موثری در مواجه با چالش های زیست فناوری باشد. یکی از این موارد لزوم تحقق و حمایت از حق های بشری است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    با وجود قانون گذاری در سطح ملی و بین المللی در راستای حمایت حقوقی از کاربردهای زیست فناوری، همچنان وجود رویکردهای متفاوت کشورها و نظام های حقوقی مختلف، موجب ایجاد قوانین ناهماهنگ و جداگانه در حوزه زیست فناوری شده است؛ که این موضوع باعث شده همچنان در داخل جوامع نگرانی هایی اخلاقی ناشی از خطرات کاربردهای زیست فناوری باقی بماند.

    نتیجه گیری: 

    تحقق حق بر دانستن و آگاهی جمعی در کاربردهای زیست فناوری نظیر دستیابی به داده های ژنتیکی انسانی و محصولات تغییریافته ژنتیکی بستر پاسخ های مناسب عملی و حقوقی را فراهم خواهد کرد.

    کلیدواژگان: حق بر دانستن، زیست فناوری، حق بر حفظ داده های ژنتیکی، محصولات تراریخته، برچسب گذاری
  • مهدی صابری، احمد اسدیان*، حسن مرادی، علی آل بویه صفحات 141-157
    زمینه و هدف

    حقوق تامین اجتماعی به مثابه ابزاری برای توزیع مجدد درآمدها، مظهر استقرار و تضمین امنیت و عدالت اجتماعی و موجد آرامش خاطر و عزت نفس در افراد، می تواند اهمیت و نقش بسزایی در حمایت از جامعه در برابر کلیه مخاطرات ناشی از بحران های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفا نماید، بنابراین پرداختن به این حقوق در شرایطی که سرلوحه برنامه های دولت جمهوری اسلامی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است از اهمیت بسزایی برخوردار است. شرط تعالی و موفقیت هر نظام در تدوین، بکارگیری و اجرای دقیق و صحیح این اصول می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق ازنوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی -تحلیلی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام گرفته است.

    یافته ها:

     خدمات پزشکی و درمانی نیز یکی دیگر از ضروریاتی است که بیمه شده به آن نیازمند است. بیمه شده ای که با مشارکت و پرداخت حق بیمه و حق سرانه درمان همواره چشم امید به روزی دوخته است که بتواند از این خدمات استفاده کند و با حمایت درمانی تامین اجتماعی از وی مقداری از درد و آلام او کاسته شود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در همه مراحل نگارش پژوهش ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت دار رعایت گردیده است.

    نتیجه گیری

    نظام کنونی تامین اجتماعی در ایران شامل دو بخش نظام بیمه ای و نظام حمایتی می باشد. بر همین اساس بیشترین خدماتی که از سوی تامین اجتماعی انجام می شود خدمات حوزه بیم ای و درمانی است. ارایه خدمات درمانی و پزشکی در تامین اجتماعی ایران به دو شیوه و زیر نظر معاونت درمان سازمان ارایه می شود. در شیوه اول این خدمات بصورت مستقیم ارایه می شود که بیمه شده پس از شروع به اشتغال در محیط کار و ارسال اولین لیست حقوقی وی که یک ماه پس از اشتغال صورت می گیرد، صاحب دفترچه درمانی می شود و می تواند از خدمات استفاده کند. بیمه شده با مراجعه مستقیم به مراکز درمانی و بیمارستان های تامین اجتماعی به صورت رایگان از خدمات درمانی استفاده کنند. در شیوه دوم که ارایه خدمات درمانی به صورت غیرمستقیم می باشد سازمان تامین اجتماعی با عقد قرارداد و خرید خدمات درمانی و پزشکی جهت بیمه شدگان با سایر موسسات درمانی دولتی و خصوصی، شرایط استفاده بیمه شدگان از این خدمات را فراهم می کند. به نحوی که امروزه به جهت اهمیت سیاسی، اقتصادی و حتی امنیتی از این اصول نه تنها به عنوان «ابزار و بستر توسعه» بلکه یکی از «اهداف توسعه پایدار» نام می برند.

    کلیدواژگان: حقوق تامین اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی، خدمات بیمه ای، خدمات درمانی
  • رحیم عزیزی، عبدالعلی توجهی*، محمدحسین رجبیه، سمیرا گل خندان صفحات 159-178
    زمینه و هدف

    احراز سببیت در جنایات عمدی و غیر عمدی از پیچیده ترین مباحث حقوق کیفری و پزشکی قانونی است، در این بین دخالت اسبابی که ناشی از ویژگی های مجنی علیه هستند و در درون مجنی علیه و به عنوان اسباب زمینه ای مطرح می گردند، این پیچیدگی را از حیث وجود یا عدم سببیت ناشی از آنها و چگونگی تاثیر، چند برابر می کند. در این مقاله با موضوع چالش های پیش روی حقوق کیفری و پزشکی قانونی در قبال اسباب زمینه ای دخیل در جنایت و با توجه به اهمیت و ضرورت موضوع از حیث اختلاف نظر در خصوص نقش اسباب زمینه ای در رویه قضایی پرداخته شده است. این مقاله با هدف ارایه الگویی متناسب از چگونگی نقش اسباب زمینه ای ضمن بررسی برخی آراء صادره مرتبط با اسباب زمینه ای می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مقاله توصیفی تحلیلی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از این است که؛ سبب زمینه ای با نظر کارشناسی پزشکان قانونی در کنار مباشر و یا سایر اسباب می تواند با ایفای نقش ایجادی در حصول نتیجه مجرمانه مطرح شود، لیکن در بیشتر موارد نقش سبب زمینه ای، تسریع و یا تشدید اثر فعل مباشر و یا سایر اسباب می باشد و در این گونه موارد اطلاق عنوان سبب به زمینه موجود و تعیین سهم در نتیجه حاصله مورد پذیرش نمی باشد، ولی می توان در کنار مباشر و یا سایر اسباب سهمی را برای آن در نظر گرفت.

    ملاحظات اخلاقی:

     از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانت داری تهیه و تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به سکوت قانون در نظام حقوقی ایران و از طرف دیگر فقدان قواعد فقهی صریح در مورد نقش و تاثیر اسباب زمینه ای، در بررسی رویه قضایی محاکم کیفری ایران، از یک طرف شاهد تشتت آراء هستیم که برخی از دادگاه ها، تاثیر اسباب زمینه ای را نپذیرفته و برخی دیگر بر مبنای نظریات پزشکی قانونی، آن را پذیرفته اند که در موارد متعددی رویه قضایی با پذیرش نقش و سهم برای اسباب زمینه ای که فقط نقش تشدید کننده و یا تسریع کننده در جنایت ارتکابی داشته اند، از مسیر انصاف و عدالت و رعایت اصل برابری اشخاص دور شده اند و ضروری است و می طلبد در راستای حمایت از مجنی علیه ضعیف تر و دارای سبب زمینه ای مورد پذیرش قرار دهد.

    کلیدواژگان: اسباب زمینه ای، رویه قضایی، جنایات، عمدی، غیرعمدی، پزشکی قانونی
  • محمد مهدی زاده، مهدی خاقانی اصفهانی، ابوالفضل محمدبیگی، سمیرا حاجی صادقی*، آبتین داوودی صفحات 179-192
    زمینه و هدف

    شکایات بیماران استرس و هزینه زیادی برای دندانپزشکان دارد. دندانپزشکی از خطا مصون نیست و اعتراض نسبت به خدمات حق مسلم بیماران است. بررسی علل شکایات از دندانپزشکان و شناخت علل نارضایتی در تعیین برنامه های پیشگیری، مهم است. هدف این مطالعه ارایه تصویری از علل شکایات از دندانپزشکان و آراء صادره از سازمان نظام پزشکی قم است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی، و با بررسی پرونده شکایت ها انجام گرفت. پرونده های مربوط به شکایات از دندانپزشکان در سازمان نظام پزشکی از سال 1392 لغایت 1396 بررسی شد. متغیرهای سن، جنسیت، تخصص، سابقه و عوامل رفتاری دندانپزشک و تجهیزات مرکز درمانی و همچنین سن و جنسیت بیماران ارزیابی گردید. انجام تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS صورت پذیرفت.

    یافته ها:

     77 پرونده بررسی شد که 87% شکایت ها از دندانپزشکان مرد و 13% از دندانپزشکان زن بود. فراوانی شکایت بیماران زن (51/9%) بیشتر از بیماران مرد (48/1%) به دست آمد. از کل شکایات، در 11% قرار منع تعقیب، در 9% مصالحه در دادسرا صورت گرفت. 53/2% منجر به صدور رای محکومیت و در 24/7% نیز رای برایت صادر شد. مهم ترین علت شکایات، قصور دندانپزشکان در اجرای خدمات دانسته شد و هیچ شکایتی ناشی از مجهز نبودن مرکز درمانی به ثبت نرسید. در پرونده هایی که به دلیل قصور و عدم تبحر در درمان، در جریان بودند، تفاوت آماری معنی داری در سن دندانپزشک و سابقه کار وی دیده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این تحقیق پس از دریافت کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی قم آغاز شد و تا انتها با تکیه بر اصول اخلاقی، امانت داری و صداقت نگارش یافته است.

    نتیجه گیری: 

    مهم ترین علت شکایت، بی مبالاتی دندانپزشکان در اجرای خدمات است. سن بالاتر دندانپزشک و سابقه بیشتر آن ها با شکایت از دندانپزشکان ارتباط داشت. قانون گذار با عدول از نظریه ی خطر، نظریه ی فرض قصور و تقصیر را پذیرفته است. در گام بعدی برای حمایت از درمانگران، اخذ رضایت از بیمار را رافع مسئولیت درمانگر دانسته، و در سومین گام، آگاهی پرستار یا بیمار از دستور درمانی اشتباه را سبب دفع مسئولیت پزشک می داند. با این حال، تعارض ماده 492 با تبصره «1» ماده 496 نیازمند اصلاح است.

    کلیدواژگان: دندانپزشکان، حقوق بیمار، رضایت بیمار
  • حجت نصرارکن، بابک محمدرضاپور اوزان*، یوسف مولایی صفحات 193-205

    زمینه و هدف:

     قواعد حقوقی ناظر بر خسارات ناشی از صدمات جانی، اصلی ترین بخش حقوق مسوولیت مدنی را تشکیل می دهد. هدف ما از این طرح بررسی خسارات ناشی از آسیب بدنی در حقوق مدنی ایران است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق، تحلیلی توصیفی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه است. ابزار گردآوری اطلاعات، فیش برداری است.

    یافته ها

    در هر حال موضوع مشروعیت یا عدم مشروعیت لزوم جبران خسارت های ناشی از صدمات جسمانی در طول سال های گذشته همواره مورد بحث محافل حقوقی و قضایی بوده و هم چنان هم در راس مسایل و مشکلات اجرایی مواد قانونی دیات مطرح می باشد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در این مقاله سعی شده تا با شناخت منطق فقهی و منطق تحول جبران خسارت جانی از صرف دیه تا جبران خسارات جانی، به تفکیک خسارات معنوی و مادی در حقوق جدید دنیا پرداخته شده و بازخوانی جدیدی از مباحث فقهی و حقوقی صورت گرفته و راه حلی مناسب با منطق فقهی و مبانی عدالت برای حل این گره گشوده نشده حقوق ایران ارایه گردد.

    کلیدواژگان: مسئولیت، کیفری، مدنی، خسارت بدنی
  • سید مهدی جوکار* صفحات 207-223

    زمینه و هدف:

     موهبتی الهی و انکارنشدنی با عنوان صحت و سلامتی در خلقت و حیات بشر به ودیعه نهاده شده که ممکن است در بزنگاه هایی به مخاطره افتد. مقصود نوشتار کنونی از مخاطرات، عوامل تهدیدکننده ای هستند که تحت عنوان بیماری‏های واگیردار در ایجاد خطر موثرند. پس از شیوع انواع بیماری های واگیردار از قبیل سل، وبا، طاعون و برخی بیماری‏های خطرناک از قبیل مالاریا، حصبه، ایدز، هپاتیت و ابولا درگذشته، امروزه تکثیر سریع ویروسی مرگبار بنام «کرونا» موضوع جدید و جدی جامعه پزشکی شده است. برای تامین سلامتی مردم، مبانی متقن و مستدل فقهی - حقوقی برای ایجاد تکلیف بر ذمه دولت اسلامی در وجوب پیشگیری و کنترل شیوع بیماری کرونا قابل تصور است که هدف از نگارش این مقاله، با استناد به ادله و قواعد فقهی- حقوقی، و آرای فقیهان، بیان وظایف دولت در این زمینه است.

    مواد و روش ها

    قوام این نوشتار همچون سایر مطالعات فقهی و حقوقی، بر مبنای داده‏های مستخرج از نظام فقه و حقوق استوار گشته و روش تحقیق نیز توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر واکاوی دیدگاه های فقیهان امامیه و آرای حقوق دانان است.

    یافته ها

    دولت در نظام حقوقی و سیاسی اسلام، به تمام ارکان حاکمیتی اعم از تقنینی، اجرایی و نظارتی اطلاق می شود که در زمینه تامین امنیت، رفاه و سلامت مردم، به موجب رابطه استناد، ادله فقهی و حقوقی متقن، وظیفه تامین سلامت آحاد جامعه را دارا است.

    ملاحظات اخلاقی:

     ضمن رعایت امانت داری در تحلیل، ملاحظات مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانت در استناد به متون و ارجاع به منابع رعایت گردید.

    نتیجه گیری

    در فقه امامیه و قوانین ایران، عقلا و شرعا می‏توان براساس ضوابطی روشن تحت عنوان رابطه استناد، تکالیف و مسئولیت هایی مشخص و مستند به ادله اربعه و قواعد فقهی در وجوب پیشگیری و کنترل بیماری های مسری خصوصا کرونا برای دولت اسلامی قایل شد.

    کلیدواژگان: تکالیف، مسئولیت دولت، بیماری مسری، کرونا
  • آیدین زندیان، حسن سلیمانی*، احمدرضا بهنیافر صفحات 225-239
    زمینه و هدف

    حق دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی و درمانی و در کل باور بهره مندی همه انسان ها از حقوق بنیادین بشر، مصرح در منشور سازمان ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر و معاهدات بشردوستانه و همچنین ایده مسئولیت حمایت از انسان ها، بی شک بازتاب والاترین و عمیق ترین ارزش های انسانی است که در هنجارهای اجتماعی قرن اخیر نمود عینی یافته است. ایفاد این حق با توجه به شرایط دولت ها و جامعه بین المللی همواره با چالش هایی همچون جنگ، بلایای طبیعی و دولت های ناتوان مواجه بوده که بهره مندی عادلانه انسان ها از حقوق بنیادین بشر را به مخاطره انداخته و گاها ناممکن ساخته است.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش با بهره گیری از واکاوی آرای حقوق دانان و با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی صورت پذیرفته است.

    یافته ها: 

    جامع همدنی جهانی که نظامی مستقل از دولت ها و سازمان های بین المللی است به کمک نهادهای زیرمجموعه فعال خود در حوزه بهداشت و سلامت از جمله سازمان پزشکان بدون مرز، ضمن حضور در مناطق بحران زده و شناسایی آسیب های حادثه، به محرومین، درماندگان و آوارگان ناشی از عوامل و مصایب مذکور کمک نموده اند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در پژوهش حاضر، پای بندی به روش علمی، اصول اخلاقی، امانت داری و مالکیت فکری و معنوی رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    نهادهای جامعه مدنی تحقق عینی حق برخورداری برابر و دسترسی عادلانه آحاد بشر به خدمات بهداشتی و پزشکی را بدون توجه به هر نوع از اشکال تبعیض آمیز میسر می سازد.

    کلیدواژگان: جامعهمدنی جهانی، پزشکان بدون مرز، حق دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی، جنگ، دولت ناتوان، بلایای طبیعی
  • آرین پتفت* صفحات 241-259
    زمینه و هدف

    از زمان پدیداری دانش نوین عصب-حقوق، شاهد رشد فزاینده شواهد عصب شناختی در دادگاه های کیفری نظام های پیشرفته حقوقی همچون بریتانیا و کانادا هستیم. متعاقب آموزه های متعددی که در دادرسی های عصب شناختی رسمیت یافته، تغییرات هنجاری و رویه ای قابل توجهی در نظام عدالت کیفری اینگونه کشورها ایجاد شده است. صرف نظر از برخی کاستی ها و ضعف های کنونی عصب شناسی، کارکرد حداقلی این دانش تجربی در حقوق می تواند نظام قضایی را در نیل به اقتضای عدالت کیفری، یاری رساند. از آنجا که در حال حاضر ادبیات بسیار اندکی از دانش عصب-حقوق در کشورمان وجود دارد، تبیین و بررسی بخش مهمی از مباحث عملی آن در حوزه دادرسی عصب شناختی، می تواند گام بسیار ارزنده و شایسته ای برای توسعه رویه قضایی و پیش روی دانش حقوقی کشورمان نسبت به علم روز جهان باشد. مسئله اصلی که پژوهش حاضر به دنبال آن می باشد، تبیین مرز توسعه یافته ی رویه قضایی در استعانت به شواهد عصب شناختی به عنوان امارات اثبات دعوی است.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع نظری به روش توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ‏ای با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات است.

    یافته ها: 

    شواهد عصب شناختی در دعاوی مختلف برای ارزیابی مجازات اعدام، پیش بینی مخاطرات آتی، کیفیت مسئولیت کیفری، اعتیاد، مصرف مواد مخدر، سنجش وضعیت روانی بزهکار، اهلیت، پرخاشگری، کیفیت مشاورت یا معاونت در ارتکاب جرم و مانند آن در دادرسی قضایی بریتانیا و کانادا به کار رفته اند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     در مجموع دریافتیم که در حال حاضر، استفاده از شواهد عصب شناختی در دادرسی های کیفری در بیشتر موارد برای کالبدشکافی مسئولیت کیفری صورت می گیرد که «نارسایی شناختی»، «خطرناک بودن» و «اختلال عصبی یا روانی» مجرم از مهم ترین شاخص های آن در رویه قضایی بریتانیا و کانادا می باشند.

    کلیدواژگان: حقوق عصب شناختی، دادرسی، حقوق جزا، شواهد عصب شناختی
  • محسن صفری*، محمدرضا شاهینی صفحات 261-281
    زمینه و هدف

    در جامعه کنونی ایران در پی افزایش میزان ناباروری به علل گوناگون، انعقاد قرارداد جانشینی در بارداری سیر صعودی را دنبال کرده است و بالتبع، قرارداد مزبور و مباحث راجع به آن، علی الخصوص انحلال آن و خاصه انحلال قهری قرارداد از اهمیت دوچندانی برخوردار شده است؛ به گونه ای که در آینده ای نزدیک، اختلافات فیمابین طرفین اصلی قرارداد پیرامون انحلال قهری یا بقاء قرارداد، به علت فقدان منابع قانونی مدون به یکی از دعاوی حساس، سرنوشت ساز و البته شایع در محاکم بدل خواهد شد.

    مواد و روش ها:

     در پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی-توصیفی به تبیین موجبات گوناگون انفساخ قرارداد پرداخته شده است. روش جمع آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای است و با مراجعه به کتب و مقالات تهیه و تدوین شده است.

    یافته ها: 

    قرارداد جانشینی در بارداری به دو مرحله ی پیش از انتقال جنین به رحم و پس از آن تقسیم می شود که حسب اینکه جنین در هر یک از این مراحل از چه ماهیتی برخوردار هست، در مصادیق و موجبات انحلال قهری (انفساخ) قرارداد مزبور موثر خواهد بود. فی الواقع در مرحله ی پس از انتقال جنین، موضوع قرارداد به شخص تبدیل می شود و با شخصیت انسانی مواجه هستیم و لزوم حفظ حیات جنین انسانی در این مرحله ما را ملزم می نماید که رویکرد خود را در خصوص موجبات انفساخ قرارداد مزبور تغییر داده و به شیوه ی متفاوتی به بررسی موضوع بپردازیم.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     النهایه باید گفت که در مرحله ی پیش از انتقال جنین، قرارداد به واسطه ی موجبات متعددی از جمله فوت طرفین و یا انحلال شخص حقوقی، محجوریت، طلاق، تغییر جنسیت، تلف قهری موضوع قرارداد و درج شرط فاسخ منفسخ می گردد و در مرحله ی پس از انتقال جنین، تنها موجب انفساخ قرارداد، بلاموضوع شدن قرارداد است که به واسطه ی سقط جنین رخ می دهد. فلذا مصادیق انفساخ قرارداد جانشینی در بارداری در مرحله ی پیش از انتقال جنین به رحم به مراتب بسیار گسترده تر از پس از انتقال جنین خواهد بود.

    کلیدواژگان: جنین آزمایشگاهی، والدین ژنتیکی، مرکز درمانی، مادر جانشین، منفسخ
  • مهرزاد رزمی، مصطفی ماندگار*، مسعودرضا رنجبر صحرایی، رضا زارعی صفحات 283-298

    زمینه و هدف:

     پس از ورود فناوری های نوین اطلاعاتی بر زندگی مردم، کم کم آثار این ارمغان، بر جنبه های متعدد زندگی از جمله حقوق کودک هویدا گردید. به همین منظور در عصر حاضر نیاز به واکاوی موضوعاتی است که در نتیجه آن بتوان حقوقی را که از کودکان برحسب وجود فضای اطلاعاتی نوین تحت عنوان فضای مجازی، مورد همجه و تحدید قرار گرفته، احیا نمود. در فضای مجازی کودک با داده ها و سوابق الکترونیکی بسیاری مواجه می شود که ممکن است سلامت جسمی، روحی و روانی و متعاقبا آینده فردی و حیثیتی وی را تهدید نماید. هدف از این تحقیق  بررسی شرایطی است که قابلیت استنادپذیری داده ها و سوابق الکترونیک به لحاظ حمایت از حق سلامت کودک تحت تاثیر قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی تحلیلی آینده نگر است. جامعه مورد مطالعه کودکان و نوجوانان با نگاه به حق سلامت آن ها در فضای مجازی در حال و آینده است که یا خود به نوعی با فضای مجازی ارتباط برقرار می کنند یا اطلاعات آن ها توسط دیگران در این فضا ثبت و ضبط می گردد.

    یافته ها

    ثبت و ذخیره نامحدود اطلاعاتی از کودکان توسط موسسات آموزشی، ورزشی، فرهنگی و برخی سایت های مرتبط ممکن است آتیه هویتی وی را دچار خدشه و نقصان نماید زیرا با انتشار مطالب در فضای مجازی، به نوعی سند و دلیلی از یک واقعه در یک فضای لایتناهی تولید می گردد که حذف آن تقریبا غیرممکن است که این امر می تواند از موارد نقض حق سلامت کودک باشد.

    ملاحظات اخلاقی:

     صداقت و امانت داری در تحلیل متون و استناددهی رعایت گردید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد چنانچه داده ها و سوابق الکترونیک در فضای مجازی، مولفه حق سلامت کودکان را در مواردی از قبیل ارایه، دسترسی و جمع آوری داده ها، تبلیغ و حسن نیت، رعایت نکنند قابلیت استنادپذیری و اعتبار داده ها و سوابق الکترونیک ناممکن تلقی و از نظر اجرای مفاد و سایر آثار در حکم اسناد معتبر و قابل استناد در مراجع قضایی و حقوقی تلقی نمی شوند.

    کلیدواژگان: استنادپذیری داده ها، حق سلامت، سوابق الکترونیک فضای مجازی، حقوق کودک
  • علی صابرپور، مسعود اخوان فرد*، غلامحسین مسعود صفحات 299-316

    زمینه و هدف:

     اعمال تحریم های بین المللی آثار متعددی را در سطح ملی به دنبال دارد؛ این نوشتار با تاکید بر تحریم های بین المللی، اثرات آن ها در راستای انتقال فناوری های زیست محیطی در ایران را مورد بحث و مداقه قرار می دهد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد، روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    به باور عده ای، تحریم های اعمال شده علیه ایران در سال های اخیر، تنها شامل حوزه های اقتصادی و سیاسی کشور بوده است؛ اما با اطلاع از گستره تحریم ها و بررسی چالش های ناشی از اعمال آن در بخش های گوناگون، می توان به پیامدهای گسترده تحریم و آثار مستقیم و غیرمستقیم آن در زمینه انتقال فناوری های زیست محیطی پی برد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.  

    نتیجه گیری

    با تحریم های اقتصادی اعمال شده از طرف جامعه جهانی و در راس آن امریکا، سرمایه کافی برای انتقال و ارتقاء فناوری های جدید در دسترس قرار نمی گیرد، حتی اگر واردات مجاز باشد. کاهش همکاری و تعاملات بین المللی منجر به محدودیت در جذب سرمایه گذاری خارجی می گردد. محدود و مسدود نمودن برخی کمک ها و تسهیلات مالی نهادهای بین المللی نظیر برنامه توسعه ملل متحد و تسهیلات جهانی محیط زیست، عدم به روز شدن تجهیزات زیست محیطی، واردات فناوری های زیست محیطی نه چندان استاندارد به کشور، انواع آلودگی ها، کمبود تجهیزات و دستگاه های حفاظت از محیط زیست، حمل و نقل عمومی، نهاده های کشاورزی، فقدان تجهیزات گرمایشی با بازدهی بالا و عدم ورود کارشناسان خارجی برای آموزش نیروهای داخلی از جمله مواردی است که همگی منجر به نقض اصول اساسی انتقال فناوری های زیست محیطی در کشورمان گردیده است.

    کلیدواژگان: تحریم، انتقال فناوری، حقوق بین الملل، ایران
  • مریم احمدی نژاد* صفحات 317-333

    زمینه و هدف:

     موضوع رحم‏ جایگزین از موضوعات حقوق بشری است که به جهت چندوجهی بودن آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. این موضوع از یک سو ارتباط مستقیم با قواعد حقوق بشری مانند حق بر زندگی خانوادگی، حق بر زندگی خصوصی، حق بر هویت و دیگر قواعد حقوق بشری دارد و از سوی دیگر ملاحظات سیاسی آن برای دولت ها بسیار حایز اهمیت است؛ چراکه غفلت دولت ها در این حوزه ها می تواند اخلاق عمومی، نظم عمومی و به طورکلی منافع ملی ایشان را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین با دقت در ابعاد مختلف موضوع رحم‏جایگزین محرز می گردد که در بررسی این موضوع همواره لازم است، ملاحظات اخلاقی، حقوقی، روان شناختی و پزشکی موردنظر قرار گیرد. در ضمن هدف نوشتار حاضر بیان استدلالات و مواضع حقوقی دیوان اروپایی حقوق بشر در خصوص رحم چایگزین می باشد، که به نوبه خود در پژوهش های بعدی می تواند مورد استفاده و استناد قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    منبع اصلی مقاله پرونده های مطروحه در دیوان اروپایی حقوق بشر می باشد و مقاله پیش رو با رویکردی توصیفی و با مطالعه منابع کتابخانه ای و اسناد معتبر بین المللی، پرونده های مطروحه در دیوان اروپایی حقوق بشر در خصوص رحم جایگزین را تشریح نمود.

    یافته ها

    در مقاله حاضر شش پرونده از پرونده های دیوان اروپایی حقوق بشر در خصوص کودک متولدشده از رحم‏ جایگزین بررسی شد. در این خصوص، دیوان در آراء خود سعی نمود به کمک دکترین «حاشیه مجاز تفسیر» ضمن نظارت بر اعمال قواعد حقوق بشری از سوی دولت های عضو کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، ملاحظات سیاسی آن ها را نیز در نظر بگیرد و تعادلی میان منافع عمومی دولت ها و قواعد حقوق بشری ایجادنماید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این نوشتار با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی همچون صداقت، امانت داری در تحلیل متون و استناددهی نگارش شده است.

    نتیجه گیری

    استفاده غیرضروری از روش رحم‏ جایگزین و تجاری سازی آن بدون در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی می تواند پیامدهای گسترده ای را همچون قاچاق انسان، به همراه داشته باشد، لکن در مواقع ضرورت که چاره دیگری برای حل مشکل ناباروری زوجین وجود ندارد، استفاده از روش کمک باروری رحم‏ جایگزین می تواند مشکلات متعدد خانواده های نابارور را حل نماید. آنچه در طی این مقاله ارایه شده است گویای این واقعیت است که دیوان اروپایی حقوق بشر با اعطای حاشیه مجاز تفسیر گسترده به دولت ها تصمیم گیری درخصوص این مهم را به قوانین داخلی واگذار کرده و با بی اعتنایی نسبت به آثار مثبتی که استفاده از رحم‏ جایگزین می تواند برای ثبات و سلامت روحی خانواده ها به همراه داشته باشد، در پرونده های مطروحه به این مولفه که زوجین نابارور بوده اند و تنها راه و آخرین چاره پزشکی باقی مانده برای فرزندآوری ایشان توسل به روش کمک باروری رحم‏ جایگزین بوده است، توجه ننموده است. همچنین این نکته که والدین موردنظر که در گواهی تولد صادره در کشور خارجی به عنوان پدر و مادر کودک ذکر شده اند، در علقه زوجیت بودند، اماره ای از حسن نیت ایشان و از جمله مولفه های مثبت در نظر گرفته نشده است. از این گذشته، آراء مطروحه به حق احترام به تصمیم گیری برای تبدیل شدن به پدر و مادر ژنتیکی نپرداخته و با حاشیه مجاز تفسیر موسعی که به دولت ها اختصاص داده، حق احترام به زندگی خانوادگی را به رابطه مابین کودکان متولد شده از طریق رحم جایگزین و خواهان هایی که از نظر بیولوژیکی پدر این کودکان بودند، تسری نداده است.

    کلیدواژگان: رحم جایگزین، دیوان اروپایی حقوق بشر، کودک، حاشیه مجاز تفسیر موسع، حقوق بشر
  • تقی آزاد ارمکی، محمود عباسی، مریم شعبان* صفحات 335-348

    زمینه و هدف:

     برخورداری از بهداشت و سلامت یکی از حقوق ذاتی کودکان در هر جامعه ای است که جنبه های مختلفی از زندگی آن ها را دربر می گیرد. توجه هر جامعه ای نسبت به بهداشت و سلامت کودکان متفاوت است که در طول زمان و در درون جریان های اجتماعی و فرهنگی بروز کرده است. هدف پژوهش حاضر مطالعه ی چگونگی تبدیل کودک به موضوع بهداشت و سلامت در تاریخ ایران است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در فضای علم جامعه شناسی با روش تاریخی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    وقوع قحطی و اپیدمی هایی چون وبا، طاعون، سیاه سرفه و... در تاریخ ایران بخصوص در اوایل دوران قاجار منجر به مرگ گسترده ی کودکان ایران و استیصال عمومی از کاهش جمعیت کودکان شد؛ یکی از نتایج چنین تحولاتی اثبات ناکارآمدی راهکارهای طب سنتی و روش های دعانویسی و خرافی در میان مردم ایران بود که به طور همزمان گرایش به کاربرد روش های طب نوین را گسترش داد. در آن زمان تجربه عمومی از کارآمدی طب نوین همگام با تشویق روشنفکران، تحصیلکردگان و علما برای کاربرد روش های طب نوین در جهت بهبود وضعیت سلامت عمومی و حفظ حیات کودکان منجر به «توجه بیشتر جامعه ی ایران به طب نوین» و «تمرکز طب نوین بر سلامت و بهداشت کودکان» گردید.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت منابع و اطلاعات، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    با ظهور ساختارها و نهادهای نوین پیرامون بهداشت و سلامت کودکان، به طور کلی فضای زندگی کودکان دگرگون شده، امر بهداشت و سلامت بر این قشر سایه افکند و به صورت برابر نهاد اهمیت کودکان به عنوان موضوعی برای بهداشت و سلامت روز به روز بیشتر شده و قطعیت یافت.

    کلیدواژگان: کودک، طب نوین، بهداشت و سلامت، تداوم نسل، جامعه ی قاجاریه
  • عباس سوری، علی محمد فلاح زاده*، احمد مرکز مالمیری صفحات 349-364
    زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی ایمنی غذا و دارو در پرتو دکترین امنیت انسانی و اسناد بین المللی حقوق بشر در ایران و مقایسه با سایر کشورها است که با عنایت به اهمیت بسیار بالا و جایگاه مهم مسئله امنیت غذایی و دارویی در تامین بهداشت عمومی و حق دسترسی به سلامت به عنوان یک حق انسانی و چالش ها و موانع موجود در مسیر ایجاد امنیت کامل و پایدار غذایی و دارویی در ایران در سایه دکترین امنیت انسانی و اسناد بین المللی حقوق بشر، تاثیر رفع چالش ها و موانع موجود در زمینه ی غذایی و دارویی، ضرورت انجام پژوهشی خاص و مستقل و مطالعه ی جامع پیرامون ابعاد گوناگون آن را اجتناب ناپذیر می نماید.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی تهیه شده و جمع آوری اطلاعات آن نیز با ابزار اسنادی- کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها:

     لذا با توجه به تحقیق انجام گرفته یک سیستم ملی کارا برای کنترل ایمنی مواد غذایی علاوه بر کمک به ارتقاء وضع تغذیه و سلامت جامعه به بهبود صنایع غذایی، افزایش تولید و افزایش سطح درآمدها می انجامد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     احتمالا بهبود ساختار زیربنایی و قوانین موجود برای داشتن یک سیستم کنترل مواد غذایی کارا در سطح ملی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: ایمنی غذا و دارو، حق بر غذا، حقوق بشر، امنیت انسانی
  • هدیه الهی*، ارسلان کمایی، اصغر صفایی، الهام شرفی راد صفحات 365-381

    زمینه و هدف:

     حق بر سلامت به عنوان یک حق ذاتی به این مفهوم است که هر فرد حق داشته تا به بالاترین استاندارد سلامت جسمانی و روانی دستیابی داشته و این حق همه خدمات پزشکی، بهداشت عمومی، غذا و مسکن مناسب، محیط کار سالم و محیط زیست تمیز را شامل می شود. لجستیک مطلوب در تامین ملزومات پزشکی، تاثیر به سزایی در کاهش هزینه ها و ارایه مطلوب خدمات بهداشتی، درمانی و دارویی در تضمین حق سلامت شهروندان ایفا می نماید.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر با بهره گیری از شیوه تحلیلی-توصیفی و با رویکرد استنباطی این مقوله را مورد بررسی و کنکاش عمیق قرار داده است، و با مراجعه به کتاب ها و مقاله ها این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش بیانگر آن است که از آنجا که تامین مطلوب ملزومات پزشکی تاثیر مستقیمی بر تحقق اهداف نظام سلامت و تضمین حق سلامت شهروندان دارد، بررسی لجستیک مطلوب بر اهداف نظام سلامت می تواند سیاست گذاران نظام سلامت را در راستای بهبود عملکرد جامعه پزشکی در ارایه خدمات درمانی کمک نماید.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این پژوهش از ابتدا تا انتها اصول صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    اصلی ترین کارکرد نظام سلامت و جامعه پزشکی هر کشوری، تامین و ارایه ملزومات این حوزه است. نظام سلامت هر کشوری جهت تامین و تضمین امکان یک زندگی سالم، مکلف به پیش بینی اقداماتی در حوزه وسیعی در حیطه پزشکی هستند که برخی از این اقدامات مستلزم عملکرد فوری و بعضی دیگر در طول زمان بایستی صورت پذیرد. تامین تجهیزات و ملزومات پزشکی به یکی از اجزاء لاینفک بیمارستان ها تبدیل شده اند. با این حال از سوی جامعه پزشکی روش سیستماتیک و مدونی در زمینه لجستیک مطلوب اعمال نمی گردد. لذا بررسی مسایل مربوط به این حیطه در خصوص تاثیر لجستیک مطلوب در تامین ملزومات پزشکی هدف این تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: لجستیک، زنجیره تامین، ملزومات پزشکی، جامعه پزشکی، حق سلامت
  • الهه محسنی* صفحات 383-401
    زمینه و هدف

    باروری پسامرگ به روشی از باروری مصنوعی گفته می شود که با استفاده از گامت فرد متوفی صورت گیرد. این نوع باروری مباحث و چالش های اخلاقی و حقوقی بسیاری را برانگیخته است. کشورهای مختلف دنیا رویکردهای قانونی متفاوتی نسبت به این نوع باروری، شرایط دستیابی و آثار آن دارند. این پژوهش سعی دارد با استفاده از مطالعه تطبیقی حقوق کشورهای دنیا، رویکرد های مختلف قانونی به این پدیده را معرفی کرده و راه کارهای گوناگون موجود و نقاط ضعف و قوت هریک را تبیین نماید.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به مطالعه تطبیقی حقوق کشورهای خارجی و شناخت تکنیک ها و راه کار های حقوقی گوناگون درخصوص باروری پسامرگ، شرایط دستیابی و آثار آن می پردازد. به این منظور، مطالعه حقوق کشورهای ایران، فرانسه، یونان و انگلیس مورد تاکید قرار می گیرد.

    یافته ها: 

    در ایران، با توجه به نقص قانونی موجود و اختلاف نظر عمیق فقها و مراجع تقلید، رویه های گوناگونی در مراکز درمانی پدید آمده و موجب طرح پرونده های قضایی متعددی در این خصوص در دادگاه ها شده است. هریک از این کشورها رویکرد متفاوتی به باروری پسامرگ دارد و به ترتیب دارای وضعیت ابهام قانونی، ممنوعیت کامل، تجویز محدود و تجویز گسترده و آزادانه این نوع باروری می باشند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی مراحل نگارش این پژوهش، اصول اخلاقی پژوهش به ویژه رعایت اصالت متن، صداقت، رازداری و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    از نظر نگارنده، دلایل اخلاقی و حقوقی مخالفان باروری پسامرگ به ویژه حق کودک بر برخورداری از پدر و مادر نظریه ممنوعیت این نوع باروری را تقویت می نماید. همچنین تجویز باروری پسامرگ در مدت عده وفات که از سوی برخی فقها مورد تایید قرار گرفته است، به دلیل دشواری و حساسیت تصمیم گیری و انجام باروری در دوره سوگ و مدت کوتاهی پس از فوت همسر قابل انتقاد است. در هر حال، تجویز این عمل توسط قانون گذار ایران نیازمند ابداع، شفافیت و صراحت قانونی درخصوص شرایط دسترسی و آثار آن در زمینه نسب و ارث کودک متولد می باشد.

    کلیدواژگان: ناباروری، رضایت، نکاح، فوت، نسب، پسامرگ، حقوق تطبیقی
  • هادی جرفی، جلیل قنواتی*، اصغر عربیان صفحات 403-418
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر با کمک مهندسی ژنتیک و اصلاح ساختار ژنتیکی بسیاری از گیاهان و جانوران، مواد غذایی تراریخته بسیار متنوعی در سطح جهانی تولید و مورد مصرف قرار گرفته اند. یکی از پرسش های اساسی که در ارتباط با این محصولات مطرح شده است، در این پژوهش با در نظر گرفتن اصل «سالم و مفید بودن» مواد غذایی مزبور، هدف اصلی بررسی مسئولیت دولت ها در ارتباط با محصولات تراریخته است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی ‏است و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها: 

    با در نظر گرفتن رویه بین المللی که در گزارش های کمیته حقوق اقتصادی و اجتماعی منعکس شده است، حق بر دسترسی به غذای سالم و مفید، یکی از مصادیق حق بر سلامت محسوب می شود. حق بر سلامت نیز به عنوان یکی از مصادیق حق حیات قلمداد می شود. از طرفی نیز حق حیات یک حق بنیادی در نظام حقوق بشر بین المللی است که زیرمجموعه حقوق بنیادین بشری قرار می گیرد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد تعهدات دولت ها در زمینه محصولات تراریخته به واسطه ارتباط وثیق با «حق بر سلامت» و «حق حیات» دارای وصف «آمره» هستند. در نتیجه در فضای حقوق مسئولیت بین المللی این امکان وجود دارد که الگوی مسئولیت مشدد (یا همان مسئولیت برای نقض قواعد آمره) برای دولت ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: محصولات اصلاح شده ژنتیکی، حق بر سلامت، حق حیات، اصل سلامت مواد غذایی، قواعد آمره
  • سارا پزشکی، سید علیرضا حسینی*، محمدحسین ناظمی آشنی صفحات 419-429
    زمینه و هدف

    خانواده دارای اجزای مختلفی است که زن و مرد اعضای اصلی این پیکرند و هریک با ایفای نقشی، زمینه سلامت و پویایی جامعه را فراهم می سازند. تفاوت های حکیمانه نقش ها و فعالیت های زن و مرد ضامن هماهنگی و پویایی مجموعه و مانع بروز اختلال در این پیکر واحد است. ضمن آن که ایجاد جامعه ای پویا و انسان هایی متکامل نیز در گروه هماهنگی و مودت متقابل اعضا به ویژه روابط زن و مرد در کانون خانواده است. برای قوانین خانواده، به دلیل اهمیت ویژه موضوع، قوانین خاصی نیز وضع شده است، در این تحقیق به بررسی حقوق مترتب بر سلامت جسمی و روحی جنین تحت لوای حقوق خانواده، در نصوص تقنینی ایران پرداخته مقصود اصلی خواهد بود.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق با استفاده از منابع کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی-توصیفی تدوین گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که اکثر مردم قوانین و مقررات مربوط به جنین را نمی دانند در حقیقت احکام مربوط به جنین هم در حاشیه ی کتاب ها قرار گرفته است، این مقاله بخشی از احکام مربوط به جنین آمده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این تحقیق از ابتدا تا انتها بر اصل امانت داری و صداقت تهیه و تدوین شده است.

    نتیجه گیری: 

    خانواده به مثابه یک پیکر زنده، دارای اجزای مختلفی است که زن و مرد اعضای اصلی این پیکرند و هریک با ایفای نقش خاص خود، زمینه سلامت و پویایی جامعه را فراهم می سازند. تفاوت های حکیمانه نقش ها و فعالیت های زن و مرد ضامن هماهنگی و پویایی مجموعه و مانع بروز اختلال در این پیکر واحد است. ضمن آن که ایجاد جامعه ای پویا و انسان هایی متکامل نیز در گروه هماهنگی و مودت متقابل اعضا به ویژه روابط زن و مرد در کانون خانواده است. برای قوانین خانواده، به دلیل اهمیت ویژه موضوع، قوانین خاصی نیز وضع شده است، در این تحقیق به بررسی حقوق مترتب بر سلامت جسمی و روحی جنین تحت لوای حقوق خانواده، در نصوص تقنینی ایران پرداخته مقصود اصلی خواهد بود. باید گفت که با توجه به کثرت مسایل مربوط به حقوق عمومی و خصوصی افراد در بعد از ولادت و احکام مربوط به آن، سبب گردید. احکام مربوط به جنین در لابلای کتب فقهی در حاشیه قرار گیرد و مردم با ابتدای‍ی ترین حقوقی که خداوند برای انسان در مرحله قبل از ولادت مقرر کرده است بی اطلاع باشند، لذا از نظر قرآن، انسان قبل از ولادت در دوره جنینی چندین مرحله تکاملی را پشت سر می گذارد تا شایستگی دریافت روح انسانی را پیدا کند، سپس بعد از بدست آوردن امکانات وجودی لازم جهت ادامه حیات با اراده خداوند متولد می گردد نتایج حاکی از آن است که بعد از انعقاد نطفه جنین، اولین حق او حق حیات می باشد. همان طور که ذکر شد، هم شریعت اسلامی و هم قانون موضوعه بر آن تاکید داشتند. اما تنها حق حیات منظور و مقصود اصلی نمی باشد و جنین حق دارد در رحم مادر زندگی مطلوبی داشته باشد و سلامت جسمی و روحی او تامین شود.

    کلیدواژگان: حق سلامت جسمی و روحی، حقوق جنین، سقط جنین، حقوق خانواده
  • آرین پتفت* صفحات 431-443
    زمینه و هدف

    از زمان پیدایش دانش عصب-حقوق، نظام های حقوقی به طور روزافزونی از تکنیک های عصب شناسی بهره می برند. هم اکنون شواهد عصب شناختی به عنوان امارات اثبات دعوی به دادگاه ها راه پیدا کرده و بیش از پیش مورد توجه قضات قرار گرفته اند. از آنجا که تعیین اعتبار قانونی شواهد عصب شناختی در دادرسی های کیفری کنونی امری حیاتی است، لازم است بدانیم که لوازم اعتباربخشی این گونه شواهد نزد دادرسان چه می باشند. لذا مسئله محوری مقاله حاضر اینست که چگونه می توان شواهد عصب شناختی را به درستی و به نحو معتبری در دادرسی دادگاه ها به کار گرفت؟

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع نظری به روش توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع آوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ‏ای با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات است.

    یافته ها:

     اعتبار حقوقی شواهد عصب شناختی مستلزم اثبات اعتبار علمی، ساختاری و کارکردی آن ها نزد مراجع قضایی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری:

     به طور کلی در این مقاله دریافتیم که استعانت به آزمایشات اکولوژیک واقع گرایانه مبتنی بر استانداردها و پروتکل های جهانی با درنظر گرفتن عوامل دخیل فیزیولوژیک و روانی در ارزیابی اعتبار علمی این شواهد امری ناگزیر است؛ همچنین همکاری گروه متخصصین پزشکی-حقوقی در قالب هییت های تخصصی مشورتی قضایی یا در بدنه پزشکی قانونی و رعایت اصول دادرسی عصب شناختی می تواند کمک شایانی در اعتبارسنجی ساختاری و کارکردی داده های منتج از این شواهد نماید.

    کلیدواژگان: حقوق عصب شناختی، دادرسی، fMRI، EEG، اعتبارسنجی
  • جمال الدین محمد شیخ بهایی، علی بهرامی نژاد*، محمد بهرامی خوشکار صفحات 445-461

    زمینه و هدف:

     خشونت علیه زنان و دختران یکی از شدیدترین مصادیق نابرابری جنسیتی است که غالبا به عنوان نقض حقوق بشر محسوب می شود. این مساله در سطح جهانی و به طور خاص در کشورهای توسعه نیافته وجود دارد و عواقب منفی گستردهای را نه تنها برای قربانیان مستقیم آن، بلکه برای فرزندان، اعضاء خانواده و جوامع ایجاد می کند؛ با در نظر گرفتن این مسئله هدف از پژوهش حاضر بررسی جایگاه ممنوعیت خشونت خانگی علیه زنان در چهارچوب نظام حقوق بشر بین المللی می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    خشونت خانگی علیه زنان از دو منظر قابل توجه می باشد: یکی از منظر حق بر سلامت و دیگری از جهت ممنوعیت تبعیض جنسیتی. اساسا ارتکاب خشونت خانگی علیه زنان به صورت توامان حق بر سلامت و ممنوعیت تبعیض جنسیتی را که مصداقی از حقوق بنیادین بشری محسوب می شود، را نقض می کند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    خشونت خانگی به صورت مستقیم با ممنوعیت تبعیض جنسیتی و به طور کلی حقوق بنیادین بشری در ارتباط می باشد. حقوق بنیادین بشری در ادبیات حقوق بشر بین المللی دارای وصف آمره می باشند. به تعبیری، دولت ها مکلف هستند که با این پدیده مبارزه و اقدامات لازم برای پیشگیری از وقوع آن را انجام دهند و در صورت ارتکاب، از طرق قانونی به پیگیری و مجازات مرتکبین اقدام کنند. با در نظر گرفتن این مسیله، چنانچه دولت ها در اجرای تعهدات حقوقی خود قصور ورزند، آثار شدیدی در فضای مسئولیت بین المللی برای آنها ایجاد خواهد شد.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، خشونت خانگی، قواعد آمره، سلسله مراتب هنجاری
  • مهرداد تیموری، جمال بیگی*، فاطمه احدی صفحات 463-476

    زمینه و هدف:

     شیوع پاندمی کرونا در اواخر سال 1398 و دامنه دار شدن آن در سال 1399، علاوه بر ابعاد بهداشتی و درمانی، دارای ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حقوقی گسترده ای بوده است. مهم ترین این ابعاد، تاثیرگذاری بر سلامت گروه های خاص از جمله زندانیان است؛ که در این حین مراکز نگهداری متهمان و محکومان با چالش های جدی مواجه هستند. تحقیق حاضر ضمن بررسی چالش های فراروی زندان ها و بازداشتگاه ها در پاندمی کرونا به شناسایی مکانیسم هایی برای مقابله با آن می پردازد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد صورت گرفته است.

    یافته ها

    با توجه به اینکه زندانیان و سایر افراد در مراکز مرتبط بیش از همه در معرض ابتلا به ویروس کووید-19 هستند، لذا لزوم توجه ویژه به زندان ها و مراکز وابسته و بازداشتگاه ها و نحوه مدیریت آن ها در شرایط ناشی از شیوع پاندمی کرونا نیازمند استفاده از مکانیسم ها و اتخاذ تدابیر ویژه با توجه به شرایط اضطراری می باشد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    افراد بازداشتی به اتهام ارتکاب جرم و محکومانی که به علت ارتکاب جرم در زندان هستند، به مثابه سایر افراد جامعه از دسترسی به حقوق اولیه خود همانند حق بر سلامتی برخوردارند. شرایط زندان ها و بازداشتگاه ها حاکی از این است که عدم وجود زیرساخت های لازم بهداشتی و درمانی در زندان ها و مراکز بازداشت، ازدحام جمعیت کیفری در زندان ها و مراکز بازداشت، کم بودن نیروی انسانی متخصص حوزه بهداشت و درمان در زندان ها، انجام آزمایش های بالینی بر روی زندانیان، مشکلات مربوط به سیستم اداره زندان ها و موسسات کیفری و عدم همکاری زندانیان و مشکلات سلامت روان زندانیان در عصر شیوع پاندمی کرونا ازجمله چالش های فراروی حق بر سلامت زندانیان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: حقوق پزشکی، حق بر سلامت، زندانیان، زندان، بازداشتگاه، پاندمی کرونا، کووید-19
  • محمد اسدی جونوشی*، شفق اسدی جونوشی صفحات 477-489
    زمینه و هدف

    حق برابری در سلامت، حقی مهم در حفاظت از حقوق شهروندی است که در قوانین بسیاری از کشورها به آن اشاره شده است. مسئله اساسی این است که علی رغم اهمیت موضوع و درج آن در قوانین و مقررات داخلی و بین المللی، توجه به این حق که نقش مهمی در ارتقای سلامت عمومی و اعتماد جامعه نسبت به دولت دارد بسیار کم رنگ است. به نظر می رسد نادیده گرقتن حقوق مردم در برابری سلامت و درمان ناشی از عدم آگاهی از قوانین موضوعه است. از این رو هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی مفهوم و جایگاه حق بر سلامت در حقوق ایران و مشخص گردیدن ضمانت اجرای عدم توجه به آن می باشد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نوع نظری بوده و با روش توصیفی- تحلیلی تهیه شده است. همچنین روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد، قوانین تصویب گردیده و مقالات حقوقی است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که حق بر سلامت به عنوان یکی از مهمترین موضوعات حقوقی در قوانین و مقررات به کرات مورد اشاره قرار گرفته است. موضوعی که عدم توجه به آن مصوبات می تواند افراد را در معرض تعقیب کیفری قرار دهد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمامی اصول اخلاقی شامل اصالت متن، صداقت، امانت داری و اجرای قوانین در تهیه این پژوهش رعایت شده است.

    نتیجه گیری: 

    برابری در ارایه خدمات سلامت به تمامی مردم به عنوان حقی اساسی، از مهمترین مصادیق حقوق بشری است که توجه به آن توسط کشورها حاکی از حکمرانی خوب است. با بررسی سیاست تقنینی ایران مشاهده می شود، گرچه قانون گذار مقرراتی در خصوص حق برابری سلامت تصویب کرده است، اما در عمل در ارتباط با برخی از شاخص ها، تناقضات و تفاوت هایی مشاهده می شود و فقدان عدالت در سلامت و نابرابری در دسترسی به خدمات سلامت همچنان بالا است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، برابری، سلامت، خدمات عمومی
  • بیژن عباسی لاهیجی*، شهاب تجری صفحات 491-504

    زمینه و هدف:

     در این تحقیق نظارت قوه ی قضاییه بر سازمان نظام پزشکی، اخلاق عمومی و اخلاق پزشکی مورد بررسی قرار گرفته است و تمام جوانب سلامتی مردم و بیماران از سوی جامعه پزشکی و دست اندرکاران امور یهداشتی مطرح شده است. و هدف از تحریر این نوشته بررسی نقش قوه قضاییه بر روی فعالیت های سازمان نظام پزشکی به منظور احیا و احقاق حق سلامت عمومی و هم چنین تخلفات پزشکی بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی - توصیفی به رشته تحریر درآمده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که گاهی در همین فضا، تخلفاتی به وقوع می پیوندد که نیاز به کاوش ژرف است. از آنجا که رسالت علم حقوق و حقوق دانان، حل مسایل حقوقی جامعه، تبیین و تفسیر مواد قانونی و پیشنهاد اصلاح قوانین و مقررات است،  تخلفات پزشکی وقتی اتفاق می افتد که پزشک برخلاف قوانین و مقررات رفتار می کند. اما جرایم پزشکی زمانی اتفاق می افتد که پزشک، در انجام وظایف حرفه ای خود، رفتاری را انجام می دهد که قانون گذار در قانون مجازات اسلامی آن را ممنوع و برای آن مجازات هایی تعیین کرده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش از ابتدا تا انتها با تکیه بر اصول اخلاقی و صداقت و امانت داری نوشته شده است.

    نتیجه گیری

    حفظ سلامتی، در طول تاریخ جزء وظایف جامعه پزشکی بوده و وقتی صحبت از حقوق بیماران به میان می آید منظور، رعایت موازین مربوط از سوی جامعه ی پزشکی و دست اندرکاران امور بهداشتی است. همچنین منظور از اخلاق پزشکی، رعایت اصول اخلاق عمومی و حرفه ای توسط شاغلان در امور سلامت می باشد نکته ای که در این پژوهش بدان پرداخته خواهد شد این است که گاهی در همین فضا، تخلفاتی به وقوع می پیوندد که نیاز به کاوش ژرف است. از آنجا که رسالت علم حقوق و حقوق دانان، حل مسایل حقوقی جامعه، تبیین و تفسیر مواد قانونی و پیشنهاد اصلاح قوانین و مقررات است، به همین منظور این پژوهش که با هدف بررسی نقش قوه قضاییه بر روی فعالیت های سازمان نظام پزشکی به منظور احیا و احقاق حق سلامت عمومی به رشته تحریر درآمده است، بیانگر این نکته است که اساسا تخلفات پزشکی وقتی اتفاق می افتد که پزشک برخلاف قوانین و مقررات رفتار می کند، مانند سهل انگاری در انجام وظیفه یا افشای اسرار بیمار. اما جرایم پزشکی زمانی اتفاق می افتد که پزشک، در انجام وظایف حرفه ای خود، رفتاری را انجام می دهد که قانون گذار در قانون مجازات اسلامی آن را ممنوع و برای آن مجازات هایی تعیین کرده است.

    کلیدواژگان: قوه قضائیه، سازمان نظام پزشکی، پزشک، حق سلامت، جرایم، تخلفات پزشکی
  • سید محمد اکرمی*، خیرالله پروین، محدثه رزمجو صفحات 505-516

    زمینه و هدف:

     تشخیص زودرس بیماری های پیش از تولد و به دنبال آن، درمان به موقع ناهنجاری های مادرزادی، جزء دغدغه های اصلی سیستم بهداشت و درمان است. آزمایشات غربالگری مجموعه ای از تست ها است که به منظور بررسی سلامت جنین و غربالگری کودکان در معرض خطر از لحاظ بیماری های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقایص ژنتیکی و ناهنجاری های فیزیکی در ماه های مختلف بارداری انجام می شود. نوع نهایی غربالگری متوالی یک روش غربالگری مشروط، شبیه به روش متوالی گام به گام است. در صورت شناسایی ناهنجاری ها در جنین ناقص الخلقه عقب افتاده منجر به عسر و حرج بنابر قانون سقط درمانی مصوب 1384، قبل از ولوج روح، امکان سقط درمانی می باشد. هدف تحقیق لزوم اصلاح مواد 56 و 53 طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، مصوب 26 اسفند ماه 1399 مجلس شورای اسلامی (در حال بررسی در شورای نگهبان)، در جهت تسهیل غربالگری و ابقای قانون سقط درمانی می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق نظری با روش توصیفی تحلیلی با جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مراجعه به کتب، مقالات و پایان نامه ها فارسی و انگلیسی پرداخته است.

    یافته ها

    در این تحقیق ادله علمی، فقهی و حقوقی (اعم از قوانین بین المللی و داخلی)، در لزوم تسهیل عمل غربالگری و ابقای قانون سقط درمانی به طور مبسوط بیان می شود.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    مبحث غربالگری سلامت جنین ذیل مبحث حق بر سلامت و بهداشت عمومی، حقوق زنان، حقوق کودک، حق باروری بنابر قوانین بین المللی و داخلی در جهت بهبود کیفیت زندگی و پیشبرد فرآیند توسعه انسانی با تیوری هویت ناطق، مبحث سقط جنین مبتلا را در موارد شمول ماده واحده قانون سقط درمانی و قبل از ولوج روح، بنابر قاعده فقهی لاضرر، اضطرار، تزاحم، عسر و حرج، اهم بر مهم، دفاع مشروع و قاعده سلطنت، جایز می داند. لذا اصلاح طرح جمعیت و حمایت از خانواده ذیل مبحث تسهیل غربالگری و ابقای قانون سقط درمانی منتج می گردد.

    کلیدواژگان: بارداری، زنان، سقط جنین، طرح جوانی جمعیت، غربالگری
  • هما داودی گرمارودی، حسن بیگدلی*، سجاد لشکری آذر صفحات 517-529

    زمینه و هدف :

    روانپزشکان معتقدند ملال جنسیت در ترنس ها نقطه عزیمت بازسازی جنسی است ولی برخی فقها این عمل را نسبت به ترنس ها ظاهری دانسته و عبارت تغییر جنسیت را صرفا نسبت به دوجنسی ها صادق می دانند؛ هرچند که پس از فتوای تاریخی حضرت امام (ره) به عنوان مبدع و مبتکر جواز تغییر جنسیت، منع قانونی در این مورد وجود ندارد اما عدم شفافیت قوانین جزایی نسبت به تعیین مجازات دوجنسی ها و ترنس ها نگارندگان را بر آن داشت تا با دیدگاهی نو زوایای حقوقی و فقهی این مساله را بازکاوند و در این موضوع و احکامش چه برای تغییر و چه درقبل و بعد از آن تامل بیشتری کنند.

    مواد و روش ها

    این نوشتار به صورت نظری بوده و روش مورد استفاده در آن توصیفی تحلیلی است. تکنیک جمع آوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به کتاب ها و مقالات داخلی و خارجی صورت گرفته است.

    یافته ها

    پیشگام بودن کشور ایران در صدور مجوزهای لازم برای انجام این عمل جراحی و از طرفی تفاوت دیدگاه قانونگذار نسبت به زنان و مردان در ابواب مختلف حقوق کیفری چالش های متعدد و سوالات مختلفی را در ذهن نگارندگان به وجود آورده است؛ به عنوان نمونه اگر فرد تحت چنین شرایطی مرتکب جرم شود، آیا براساس جنسیت زمان وقوع جرم مجازات می گردد یا جنسیت او در زمان رسیدگی ملاک صدور حکم و مجازات است. رویکرد قضایی کشور ما غالبا موافق با نظر اول است و جنسیت مرتکب در زمان وقوع جرم را ملاک قرار می دهد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش این مطالعه، ضمن دقت در رعایت اصالت متون، اصول اخلاقی، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    رویکرد قضایی کشور ایران غالبا جنسیت مرتکب در زمان وقوع جرم را ملاک صدور حکم قرار می دهد و خود را درگیر دیگر احتمالات نمی کند. (هرچند ابقاء معافیت از قصاص پدر و جد پدری پس از قتل فرزند، علی رغم تطبیق جنسیت، استثنایی بر این مدعاست). در رابطه با جرایمی مانند ارتداد نیز براساس اصل تفسیر به نفع متهم، جنسیتی ملاک صدور حکم قرار می گیرد که مجازات سنگینی را متوجه مرتکب نکند. اما رویه ناظر در برخی از جرایم تعزیری مانند ترک انفاق که جنسیت مرتکب در تعقیب او موثر است، بر ایفاء تعهدات زوج پیش از تغییر جنسیت دلالت دارد.

    کلیدواژگان: جنسیت، تغییر جنسیت، مسئولیت کیفری، حقوق مبتنی بر جنسیت
  • حمید مسجدسرائی*، مهوش موسوی، فاطمه منظمی صفحات 531-545
    زمینه و هدف

    با وجود مطلوبیت فرزندآوری برای زوجین در غالب موارد، گاه وجود معلولیت‌های خطرناک ذهنی، روانی و جسمی برای فرزند در اثر علل ژنتیکی و یا مادرزادی، سبب می شود تا پزشک، زوجین را به رغم میل باطنی و البته به استناد دلایل و مدارک پزشکی، از فرزنددار شدن نهی کند. از آنجا که در منابع فقهی، درخصوص حکم و وظیفه زوجین در مواجهه با این پدیده، اظهارنظر صریحی صورت نگرفته است در این نوشتار برآنیم تا حکم جواز یا عدم جواز فرزندآوری در فرض مورد بحث را مبتنی بر ادله و مبانی فقهی و نیز اخلاقی مورد بررسی قرار دهیم.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، مبانی تحقیق را تبیین کرده و با استناد به منابع کتابخانه ای، حکم فرزندآوری با وجود نهی پزشکی را در منابع فقهی و البته با نگاهی اخلاق مدارانه به موضوع، مورد مداقه و بررسی قرار می دهد.

    یافته‌ها

    از آنجا که ادله عدم جواز بارداری در فرض ایجاد معلولیت برای فرزند از قوت بیشتری برخوردار است بایسته است که قانون گذار عرفی مبتنی بر مبانی فقهی، وجاهت قانونی برای چنین منعی ایجاد نماید. ملاحظات اخلاقی: کلیه مراحل انجام این تحقیق با تکیه بر اصول اخلاقی، رعایت امانت داری، و صداقت صورت گرفته است.

    نتیجه‌گیری

    تحلیل ادله و مبانی فقهی، حاکی از این است که چنان چه نهی پزشک به صورت محتمل باشد بارداری در شرایط ایجاد خطر برای فرزند، کراهت شرعی دارد، اما اگر نهی پزشک، قطع یا ظن قوی ایجاد کند بارداری اختیاری زوجه جایز نیست. ضمن این که مبانی اخلاقی همچون وجدان اخلاقی نیز بارداری در این شرایط را مخالف کرامت انسان و عدالت و انصاف دانسته و مصداق سوءاستفاده از حق به وسیله‌ی والدین می پندارد؛ در نتیجه، از نظر اخلاقی نیز این عمل، منهی است.

    کلیدواژگان: بارداری، نهی پزشکی، معلولیت فرزند، فرزندآوری، اخلاق
  • محمدعلی خورسندیان، حمید اسکندری، امیرحسین جاجرمی زاده*، محمد جواد خشنود صفحات 547-560
    زمینه و هدف

     داروخانه به عنوان محل عرضه ی دارو، نقشی مهم در نظام سلامت دارد؛ پس توجه به نظام حقوقی و قراردادی بیمه و داروخانه مهم است. نقض این نظام باعث مشکلاتی در فرآیند تامین دارو می شود، که این امر تمام زنجیره -حتی کارخانه‌های داروسازی را درگیر می‌کند. قرارداد داروخانه‌ها و بیمه ی درمانی پایه، توسط شورای عالی بیمه ی سلامت، تعیین و یکسان میان بیمه‌ها اجرایی می‌شود. این مطالعه در نظر دارد تا با بررسی حقوقی این قرارداد سیاست گذاران را یاری ‌کند تا نظام حقوقی کارایی را در این بخش سامان دهند.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه با روش توصیفی-تحلیلی، با استنباطات حقوقی، به آسیب شناسی اجزای مختلف این قرارداد پرداخته است. در این پژوهش؛ ماهیت و اوصاف حقوقی شامل: نوع قرارداد، اشخاص دخیل در آن، موضوع و مدت، تعهدات، شروط ضمن عقد، انحلال، تخلفات و نظام حل اختلاف آن بررسی شده است.
    یافته‌ها: قرارداد مذکور؛ یک عقد نامعین، معوض، عهدی، لازم و الحاقی است، که ارایه ی خدمات دارویی در داروخانه، به آن موضوعیت داده و به طرفین، تعهدات مختلفی می دهد.

    ملاحظات اخلاقی

    در پژوهش حاضر، پای بندی به روش علمی، اصول اخلاقی، امانت داری و مالکیت فکری و معنوی رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به مشکلات این قرارداد، نبود وحدت رویه و مشکلات ساختاری در نهادهای دخیل در اجرای آن، لازم است با توجه به تجربیات گذشته، این قرارداد را بازنگری و اصلاح کرد تا این نظام حقوقی بهتر عمل کند.

    کلیدواژگان: قرارداد داروخانه، حقوق دارو، حقوق پزشکی، قرارداد بیمه، قرارداد لحاقی
  • محمدعلی محب الرحمان*، رضا دهقان نژاد، محمد مهدی محب الرحمان صفحات 561-573
    زمینه و هدف

     تاثیر آزمایش «DNA» بر حقوق خانواده و مشخصا نهاد لعان، موضوع این نوشتار است. براساس نظر کارشناسان علوم زیستی، دقت این آزمایش، برای اثبات رابطه ابوت، در برخی از موارد تقریبا صد درصد است. اما در فقه و قانون، اثبات نسب و اثبات رابطه ابوت از طریق اماره فراش است. آراء دیوان عالی کشور معتقدند که اماره فراش مقدم بر آزمایش «DNA» است. براساس موازین قانونی، پس از تحقق اماره فراش، برای نفی ولد و نفی رابطه ابوت، باید از نهاد لعان استفاده کرد. در ماده 1162 قانون مدنی، تقاضای لعان، تنها تا دو ماه بعد از تولد طفل قابل رسیدگی است. این درحالی است که عملا و در عمده موارد، پس از این مدت است که اشخاص به مراجع قانونی مراجعه می کنند که مورد بررسی این تحقیق است.

    مواد و روش‌ها

    روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. این تحقیق با مراجعه به کتاب‌ها و سایت های معتبر و تحلیل نتایج مذکور در آنها تدوین شده است.
    یافته‌ها: قید دو ماه، در قرآن و سنت نیامده است و ادله مستحکمی ندارد و اکثر فقیهان از جمله محقق حلی، شهید اول، علامه حلی، شهید ثانی، صاحب جواهر و امام خمینی (رضوان الله علیهم) صراحتا این قید را نفی کرده اند.

    ملاحظات اخلاقی

    در استنادات و نقل قول‌ها رعایت امانت و دقت شده است. هدف اخلاقی تحقیق، رعایت خواسته افراد و عرف و شرع مبنی بر دانستن نسب واقعی است.

    نتیجه‌گیری

    بهتر است قانون گذار قید دو ماه در ماده 1162 را حذف کند تا هر زمانی که دادگاه به استناد آزمایش «DNA» به نبود رابطه ابوت یقین پیدا کرد، حکم به نفی نسب بدهد و از این طریق، حفظ نسل و نسب که یکی از نگرانی های ذهنی اشخاص و یکی از مقاصد شریعت است، تقویت شود.

    کلیدواژگان: آزمایش «DNA»، نسب، لعان، نفی نسب، فرزند، فراش، قانون مدنی ایران
  • حمید رحمانی منشادی* صفحات 575-585
    زمینه و هدف

    مطالبه خسارات ناشی از بیوتکنولوژی کشاورزی برمبنای مسوولیت مبتنی بر تقصیر در عمل باعث می شود در بسیاری از موارد به علت دشواری اثبات تقصیر با توجه به ماهیت پیچیده تولید و عرضه محصولات زراعی تراریخته، خسارات وارده به زیان دیده جبران نشده باقی بماند. به همین دلیل مناظرات گسترده ای در سطح جهانی درخصوص اینکه آیا بیوتکنولوژی کشاورزی باید تحت نظام مسوولیت ویژه ای قرار بگیرد، صورت گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    در حقوق ایران تلاش هایی برای اعمال نظام مسوولیت مدنی خاص درخصوص تولید و عرضه محصولات تراریخته صورت گرفت. اما متاسفانه علی رغم پیش بینی مسوولیت نوعی در لوایح اولیه، در تصویب نهایی قانون ایمنی زیستی جبران خسارت ناشی از محصولات تراریخته تحت قواعد عام مسوولیت مدنی و نظریه مسوولیت مبتنی بر تقصیر قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به تغییرات سریع صورت گرفته در بیوتکنولوژی کشاورزی بهتر است در خصوص خسارات ناشی از محصولات زراعی تراریخته از نظام مسوولیت محض استفاده گردد چرا که مسوولیت محض با حذف تعهد زیان دیده به اثبات تقصیر، منجر به سهولت مطالبه خسارت می شود.

    کلیدواژگان: مسوولیت محض، جبران خسارت، بیوتکنولوژی کشاورزی، محصولات تراریخته
  • محمدحسین عرفان منش* صفحات 587-610
    زمینه و هدف

     داروهای گیاهی برآیند تعامل بشر با محیط پیرامون خویش در بکارگیری گیاهان در درمان بیماری ها است که به عنوان میراث ماندگار پیشینیان از جمله دارایی های فکری یک کشور محسوب می گردد. با توجه به ضرورت اقدام حقوقی در جهت حمایت از دانش و طب سنتی به دلیل وقوع سوءاستفاده از این دانش، در سال های اخیر توجه فزاینده ای نسبت به حمایت از طب سنتی و داروهای گیاهی براساس نظام ثبت اختراع معطوف گشته است. بحث اساسی در این موضوع این است که آیا امکان حمایت از داروهای گیاهی در طب سنتی از طریق نظام ثبت اختراع با توجه به ویژگی های مختص به آن وجود دارد؟

    مواد و روش‌ها

    انجام این پژوهش با روش کتابخانه‌ای و اسنادی بوده و از این طریق متون و اسناد مرتبط با موضوع پژوهش در نظام حقوقی ایران و منابع خارجی گردآوری و بررسی شده و با روش تحلیل محتوا، داده های متون مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    در ارتباط با شروط ثبت اختراع، ملاحظه شد کشفیات، روش های تشخیص و درمان و ابداعات خلاف اخلاق، نظم عمومی و شرع قابل ثبت به عنوان اختراع نیستند. با توجه به اینکه داروهای گیاهی در طب سنتی مستلزم ایجاد یک محصول دارویی با خواص درمانی می باشد، کشف محسوب نمی گردد. علی رغم اینکه این داروها ممکن است بعد از ساخته شدن بدون اینکه برای ثبت آنها اقدام شود، مورد استفاده قرار گیرند، تا زمانی که چنین استفاده ای موجب افشای اطلاعات کافی و موثر در ارتباط با این داروها نگردد، مشکلی برای جدید محسوب شدن نخواهد داشت. همچنین علی رغم ادعای برخی از نویسندگان راجع به اینکه اطلاعات مربوط به داروهای گیاهی به طور گسترده منتشر و در اختیار عموم قرار گرفته است، با ارایه نمونه هایی از مطالعات میدانی روشن شد که نمی توان در ارتباط با این موضوع صرفا کلی گویی کرد. در مقابل، مثال های زیادی از رویه های موجود در جوامع بومی و گروه های محلی ارایه گردید که براساس آن نوآوری های پزشکی و دارویی محرمانه نگه داشته می شود. همچنین، زمانی که ایده استفاده از یک گیاه معین برای درمان بیماری مشخص برای دارنده مهارت عادی در طب سنتی و صنعت داروسازی بدیهی نباشد، آن داروی گیاهی دارای گام ابتکاری می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    این نوشتار با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی همچون صداقت، امانت داری در تحلیل متون و استناددهی نگارش شده است.

    نتیجه‌گیری

    نظام ثبت اختراع می‌تواند به عنوان یکی از سازوکارهای حمایت از داروهای گیاهی مدنظر قرار گیرد و صرفا نباید با استناد به نتیجه‌گیری‌های کلی و پاره ای از مشکلات، این نظام را از دایره‌ی گزینه‌های موجود برای حمایت از این داروها خارج نمود.

    کلیدواژگان: داروهای گیاهی، طب سنتی، ثبت اختراع، جدید بودن، گام ابتکاری
  • صادق تاری وردی*، محمدحسین صادقی، محمود عباسی صفحات 611-624
    زمینه و هدف

     امروزه پیوند اعضا به عنوان پدیده نوین در علم حقوق و پزشکی در نظام حقوقی ایران با موانع و چالش های متعددی مواجه می باشد. از جمله مهمترین این موانع قوانین و مقرراتی می باشد که به جهت گذشت زمان پاسخگوی نیازهای روزافزون متقاضیان دریافت عضو و حمایت موثر از اهداکنندگان اعضا نبوده و روزانه شاهد فوت تعدادی از این افراد (حداقل هفت نفر) در لیست انتطار پیوند می باشیم. در این راستا نقش مقنن ایرانی در اصلاح مبانی و تکمیل نظام حقوقی پیوند اعضا از یک طرف و تقنین قضایی از طریق ایجاد رویه قضایی یقینا بسیار اساسی خواهد بود. هدف از نگارش این مقاله بررسی اهمیت و ضرورت بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات موجود و نیز تبیین چالش ها و ضرورت های نظام حقوقی پیوند اعضا در ایران بوده و تا حد امکان تلاش گردیده از طریق اصلاح مبانی نظام حقوقی پیوند اعضا و تدوین قانون جامع اهدای عضو راهکارهای مناسبی به منظور افزایش منابع تامین اعضای پیوندی، ارایه گردد.

    مواد و روش‌ها

    نوشتار حاضر، با استفاده از روش کتابخانه ای و بهره گیری از کتب و مقالات علمی معتبر جهت ارایه طریق و حرکت به سوی نظام مطلوب اهدای عضو به رشته تحریر درآمده است.

    یافته‌ها

    نتایج بررسی پژوهش حاضر حکایت از آن دارد قوانین و مقررات موجود برای رفع موانع و چالش های مقوله اهدا عضو کافی نبوده و بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات و تدوین راهکارهای مناسب در این زمینه می تواند در ارتقای نظام حقوقی پیوند اعضا بسیار راهگشا باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج  بررسی حکایت از آن دارد قوانین و مقررات موجود برای رفع موانع و چالش های مقوله اهدا عضو کافی نبوده و بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات و تدوین راهکارهای مناسب در این زمینه می تواند در ارتقای نظام حقوقی پیوند اعضا بسیار راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: اهدای عضو، پایش قوانین و مقررات، نظام حقوقی
  • جمال بیگی*، سونیا علیزاده سامع صفحات 625-641
    زمینه و هدف

     صنعت دارو به‌ عنوان یکی از صنایع استراتژیک که نقش مهمی در سلامت و امنیت جامعه ایفاء می‌کند، همواره مورد توجه اقتصاددانان و سیاست‌گذاران این عرصه بوده است. انسان برای برآورد حوایج خود در پی چاره‌جویی هست، چه‌بسا زمانی که از راه‌های قانونی و مشروع نتواند نیازهایش را تامین نماید ممکن است روش‌های غیرقانونی را در پیش گیرد.

    مواد و روش‌ها

    در تحقیق حاضر که به‌صورت میدانی صورت گرفته است، پرسشنامه‌ای برای جمع‌آوری اطلاعات بزه دیدگان و بزهکاران جرم خرید و فروش داروهای غیرمجاز و قاچاق در منطقه ناصرخسرو تهران به‌عنوان جامعه آماری ارایه گردیده است. سپس سوال‌ها به روش آنالیز مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر فقر فرهنگی، نیاز و ضرورت، تاثیرات دولت و سطح اطلاعات و تحصیلات فروشندگان و خریداران داروی غیرمجاز و قاچاق توسط نمودارها بررسی‌شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها و نتایج پژوهش نشان می‌دهد که هرچند به‌طور مطلق نمی‌توان عاملی را علت اصلی خرید و فروش داروهای غیرمجاز و قاچاق در منطقه ناصرخسرو تهران عنوان نمود، لیکن اساسی‌ترین عامل را تاثیرات دولت می‌توان عنوان نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    این نوشتار با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی همچون صداقت، امانت داری در تحلیل متون و استناددهی نگارش شده است.

    نتیجه‌گیری

    در جهت ممانعت از ارتکاب و تکرار خرید و فروش داروهای غیرمجاز و قاچاق، دولت بایستی سیاست‌های پیشگیرانه و حمایتی را اتخاذ نماید تا افراد مضطر و بیمار، امنیت را احساس کنند و همیشه خود را در زیر چتر حمایتی دولت و جامعه بدانند.

    کلیدواژگان: تاثیرات دولت، ضرورت، فقر فرهنگی، خرید و فروش، داروی غیرمجاز و قاچاق، بازار ناصرخسرو
  • علی رضی پور جویباری، ابوالحسن شاکری* صفحات 643-658
    زمینه و هدف

    دستگاه شنوایی به عنوان یکی از اعضاء اصلی بدن نقش بسیار مهمی در فرایند یادگیری و فعالیت روزمره انسان دارد و در علوم پزشکی از نظر تشریحی به چهار قسمت خارجی، میانی، داخلی و مرکزی تقسیم می شود. با توجه به ارزش عملکردی هر قسمت، جنایت وارده به آنها اثرات متفاوتی در فرایند شنیدن، یادگیری و برقراری ارتباط فرد با محیط پیرامون دارد. جنایت سیستم شنیداری از جمله جنایت به عضو و منفعت است. اهمیت انجام این پژوهش توصیفی-تحلیلی از این جهت است که با رویکرد پزشکی-فقهی و حقوقی جنایت عمدی وارد بر گوش خارجی، میانی، داخلی و مرکزی مورد واکاوی قرار گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و براساس مطالعات اسنادی و جمع آوری داده های حقوقی و پزشکی به تحلیل جنایت وارد بر سیستم شنوایی انسان پرداخته است.

    یافته‌ها

    با عنایت به عدم شرط مماثلت سلاح در استیفاء قصاص، می توان علاوه بر نگاه قانون به قصاص لاله و نرمه گوش با لحاظ اصل «والجروح القصاص» و رعایت مماثلت در نتیجه، جنایات وارد بر پرده گوش و مجرای شنوایی خارجی را نیز قابل قصاص دانست. جنایت وارد بر استخوان گوش میانی و حلزون شنوایی به علت بیم خطر قابل قصاص نیست. در شکستگی استخوان گوش میانی با لحاظ ماده 573 ق.م.ا باید علاوه بر دیه شکستگی استخوان، دیه تفویت منفعت شنوایی را نیز در نظر گرفت. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل پژوهش، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    قانون و مقررات پزشکی قانونی برای جنایت وارد بر سیستم شنیداری مرکزی یعنی استماع، دیه یا ارش مقرر نکرده است. از طرفی میزان مجازات تعیینی برای جنایات وارد بر پرده و مجرای شنوایی خارجی متناسب با سطح عملکردی عضو نیست. با توجه به پیشرفت علم پزشکی و تشخیص و کمی سازی ضایعات رترو کوکلیار و اینکه قانون گذار مجازات اصلی جنایت عمدی به عضو و منفعت را قصاص مقرر کرده است. بازنگری در قوانین و مقررات مربوط به جنایت وارد بر سیستم شنوایی ازجمله جنایت وارد بر سیستم مرکزی ضروری است.

    کلیدواژگان: دستگاه شنوایی، سلامت، عضو، قصاص، مماثلت، دیه
  • فرید بیرانوند، حسین شریفی طرازکوهی *، صادق سلیمی صفحات 659-676
    زمینه و هدف

    هنجارها در عالم حقوق دارای دو رکن هستند: یکی الزام آوری و دیگری پایبندی. هنجارهای حقوق نرم فقط دارای رکن دوم، یعنی پایبندی هستند. از طرفی، حقوق بین الملل الزام آور محدودی در ارتباط با کمک های بشردوستانه در واکنش به بلایای طبیعی و انسانی وجود دارد. اما در سال های اخیر اسناد حقوق نرم در این زمینه توسعه پیدا کرده اند. توسعه هنجارهای نرم ظاهرا باعث شده است که پراکندگی و انکسار در فضای هنجارهای بین المللی ایجاد شود.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    محتوای مجموعه ای از اسناد حقوق نرم، با یک نظم منطقی در ماحصل کار نهادهای بین المللی از جمله کمیسیون حقوق بین الملل متبلور شده است. باید دقت داشت که کمیسیون از اسناد حقوق نرم کمک گرفته است تا یک مجموعه منظم از قواعد حقوقی قابل اعمال را تهیه و تدوین کند. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    نگاه به عالم حقوق از زاویه پست مدرنیزم و پیچیده شدن روابط تابعان حقوق باعث شده است که در عالم حقوق، شکست و انکسار ایجاد شود؛ بدین معنا که طبقه بندی های سنتی، نمی تواند روابط پیچیده فعلی تابعان حقوق را پوشش دهد. در نتیجه در حال حاضر شاهد این هستیم که حقوق اختصاصی، در فضای تحلیل ها و استدلال های حقوقی نوین پا به عرصه وجود نهاده است، که در این میان، بحث حق بر دریافت کمک های بشردوستانه و به طور خاص کمک های پزشکی نیز از این اصل مستثنی نیست.

    کلیدواژگان: کمک های پزشکی، حقوق نرم، فرمالیسم حقوقی، کثرت گرایی
  • مهدی صابری، احمد اسدیان*، حسن مرادی، علی آل بویه صفحات 677-691
    زمینه و هدف

    حق برخورداری از تامین اجتماعی یکی از مهم‌ترین حقوق انسان‌هاست که در اسناد حقوق بشر، تعهدات بین‌المللی دولت‌ها و نیز قوانین اساسی مورد تاکید قرار گرفته است. آگاهی داشتن جوامع از حقوق تامین اجتماعی نقش بسزایی در عدالت اجتماعی، آرامش خاطر و عزت نفس در افراد جامعه و حمایت از آنان در برابر کلیه مخاطرات ناشی از بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد. امروزه با افزایش سریع جمعیت، پیچیدگی مسایل و وسعت نیاز این حقوق از اهمیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بسیار بالایی برخوردار شده و از شاخص‌های مهم توسعه و پیشرفت در کشورهای جهان محسوب می‌گردد.

    مواد و روش‌ها

    در این تحقیق با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به جمع آوری اطلاعات از طریق بررسی کتب، مقالات و پایان نامه ها و مراکز پژوهشی و اینترنت پرداخته شده و سپس پردازش داده ها و اطلاعات گردآوری شده با استفاده بهینه، استدلالی و عقلی برای ارایه مطالب و نتایج پژوهش مرتبط مورد توجه قرار گرفته است.

    یافته‌ها

    تکوین نظام حقوقی تامین اجتماعی یک ضرورت به‌حساب می‌آید و تدوین و تکمیل این نظام حقوقی مستلزم احراز اصول اساسی قابل قبول توسط حاکمیت و مردم است. این نظام حقوقی به منظور تحقق اهداف و استاندارها و راهبردهای ارزشیابی از لحاظ ساختاری و تقنینی، نظام دادرسی، بیمه‌ای، خدمات درمانی، حوزه سلامت و بهداشت، حمایت‌های امدادی از قبیل بیمه بیکاری و از کار افتادگی و تامین منابع مالی بسیار جامع، پویا و کارامد است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    برنامه تامین اجتماعی ایالات متحده شامل سه جزء است که عبارت‌اند از: کمک‌های بازنشستگی، از کار افتادگی و کمک به بازماندگان. در این کشور طرح پرداخت مستمری‌ها به سه روش ذیل انجام می‌شود: مستمری مبتنی بر پرداخت حق بیمه، مستمری همگانی و مستمری تکمیلی مبتنی بر بررسی درآمد که پرداخت حداقل مقرری را برای کلیه‌ی مستمری بگیران تضمین می‌نماید.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، نظام حقوقی، ایالات متحده آمریکا
  • مجتبی ملک افضلی اردکانی*، فرزانه کرمی صفحات 693-706
    زمینه و هدف

     قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ضمن پذیرش ضمان طبیب در معالجه هایی که حتی با اذن بیمار دارد یکی از راه های عدم ضمان را تحصیل برایت قبلی معرفی کرده است. این قانون ابراء طبیب را در فرضی که بیمار، مکلف و قادر به ابراء طبیب باشد، حق خود بیمار و در صورتی که غیرمکلف (صغیر یا مجنون) یا مکلف اما به عللی مثل بیهوشی غیرقادر به ابراء طبیب باشد، حق «ولی شرعی» او می داند. میزان مقبولیت این دیدگاه در بین فقها، سایر اقول احتمالی و نقاط ضعف و قوت این قول نسبت به آن اقوال و در نهایت، بیان قول راجح مساله این تحقیق است. فرضیه نویسندگان، مخالفت اکثر فقهیان با قول مندرج در قانون و در مقابل، قوت مبانی استدلالی قایلان به استحقاق «ولی دم» بیمار برای برایت از ضمان ناشی از مرگ بیمار است؛ چه مکلف باشد چه غیرمکلف.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش پیش رو با روش تحلیلی و توصیفی و تتبع در اقوال فقهای امامیه از متقدمین تا متاخرین، در مقام اثبات این فرضیه بوده است.

    یافته‌ها: 

    وقتی حیات بیمار مطرح می شود، اکثریت فقها حق ابراء طبیب را متعلق به خود انسان و -وقتی که غیرمکلف است- ولی شرعی او ندانسته و آن را در صلاحیت انحصاری «ولی دم بیمار» می دانند. در مقابل این اکثریت، اقلیتی هم هستند که ابراء ذمه طبیب را حق خود مریض می دانند. فقهایی که خود بیمار را واجد حق ابراء می دانند، اگر او مکلف نباشد، طبعا اعمال این حق را برای «ولی شرعی» وی به رسمیت می شناسند. تعداد اندکی از فقها نیز با اذعان به حق هر دوی بیمار و ولی دم، احتیاط پیشه کرده و طبیب را به استبراء از هر دو توصیه می کنند.

    ملاحظات اخلاقی:

     این پژوهش ضمن حفظ و دقت در اصالت متون، بر اصول اخلاقی، صداقت و امانت داری نگاشته شده است.

    نتیجه‌گیری: 

    اقدام قانون‌گذار در اعطاء حق ابراء طبیب به خود بیمار یا -وقتی غیرمکلف یا غیرقادر به ابراء است- به ولی شرعی او برای برایت از ضمان ناشی از مرگ وی بر خلاف نظر اکثریت فقهای امامیه است و دلایل قابل قبولی نیز بر ضعفش وجود دارد. لذا لازم است با اصلاح ماده 495 قانون مجازات اسلامی و تبصره 2 آن حق ابراء طبیب در موارد پیش گفته به «ولی دم بیمار» یعنی همان مطالبه کننده دیه داده شود.

    کلیدواژگان: ابراء طبیب، برائت، بیمار، ولی دم، ولی شرعی
  • احمد امی* صفحات 707-723
    زمینه و هدف

    از دیرباز که در دانش پزشکی، شناسایی بیماری ها و روش تشخیص و بهبود و چگونگی پیش گیری از آن ها را به انسان می آموزد شاید هیچ موضوعی مبهم تر از درک خون نبوده است. خون انسان به عنوان یک ماده حیاتی که نیازهای ضروری همه بافت ها و اعضای بدن به وسیله آن تامین می شود در مقایسه با سایر اعضاء بدن دارای ویژگی های خاص و متمایزی است و بدین جهت مورد توجه بشر و به طور خاص مورد نظر فقها، حقوق دانان و نظام های حقوقی داخلی و بین المللی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت اسنادی-کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی بوده است و نسبت به جنبه ه ای حقوقی موضوع، تحلیلات لازم صورت گرفته است.

    یافته ها

    با شناخت ماهیت فقهی و حقوقی این مایع حیاتی و همچنین فرآورده های آن می توان شناخت احکام دیگری از آن در زمینه مبانی و ماهیت طب انتقال خون اعم از مالیت، امکان و نحوه واگذاری خون، ارایه خدمات انتقال خون و همچنین مسئولیت های ناشی از آن، بالتبع، ابعاد مختلف آن به خصوص بعد اخلاقی واگذاری خون به جهت سودآوری و در نتیجه کالاانگاری آن و آثار طب انتقال خون که مورد مناقشات فقهی و حقوقی فراوان قرار گرفته تسهیل نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    خون و فراورده های خونی، بدون ایجاد نقصان خاصی در بدن که البته صرف نظر از بیماری‎ های نوظهور احتمالی برای دهنده خون مدنظر است جداپذیر از شخص و قابل ذخیره می باشد که از این حیث احکام حاکم بر مال منقول بر آن حاکم است. همچنین با عنایت به اینکه برای ترانسفوزیون خون و فرآورده های آن باید از وسایل مخصوص استفاده و آزمایشات خاصی صورت گیرد خون در زمره اموال قیمی قرار می گیرد؛ این امر مرتبط با نظم عمومی بوده و نمی توان در قراردادهای خصوصی همانند قراردادهای راجع به سایر اموال، ماهیت آن را مطابق اراده و تراضی طرفین، قرار داد و آن را مثلی قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: خون، فرآورده های خونی، ماهیت خون، مال مثلی، مال قیمی، مال منقول، مال غیرمنقول
  • الهام امین زاده* صفحات 725-740
    زمینه و هدف

    از جمله حقوق بنیادین بشری حق بر سلامت است که به طور معناداری با حق حیات و حق برخورداری از کرامت انسانی مرتبط می باشد. قواعد و مقررات داخلی، منطقه ای و بین المللی وظیفه احترام به این حق و تضمین برخورداری از این حق را به عهده نهادهای سیاست گذار و تصمیم گیر داخلی و بین المللی گذاشته اند. در شرایط بحرانی بیماری های فراگیر و فرامرزی و اعمال تحریم های اولیه و ثانویه، مسئولیت هر یک از نهادهای ملی و بین المللی مورد توجه قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    تدوین این مقاله پژوهشی بر مبنای تحلیل نظری با روش تحقیق به صورت استدلالی تحلیلی با استفاده از روش کتابخانه ‏ای صورت گرفته است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات انجام شده است.

    یافته ها

    در صورت هرگونه سهل انگاری یا عدم احساس مسئولیت از سوی دولت ها و سازمان های بین المللی، شیوع یک بیماری می تواند حق سلامت و حق حیات مردم در نقاط مختلف جهان را به خطر بیاندازد. از جمله حقوقی که در رابطه با حق سلامت می بایست تضمین گردند حق دسترسی آزاد به اطلاعات بهداشتی، حق دسترسی به داروهای اساسی مقرون به صرفه، حق بهره مندی از داروها و روش های پیشگیری و درمانی جدید ابداعی و حق بر تجارت و مبادلات مالی برای مهار بحران در کشورها می باشند. همچنین در این مقاله تحریم اقلام بهداشتی و پزشکی و تحدید دسترسی به داروهای اساسی جدیدالاکتشاف به بهانه حق مالکیت فکری، بررسی شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی انواع تحریم ها در حوزه سلامت و تبیین برتری جایگاه حق بر سلامت نسبت به سایر ترتیبات حقوقی و قراردادی باتوجه به اصول و ارزش های جامعه بشری، سازمان های بین المللی، دولت ها و حتی افراد، بر اساس اسناد و رویه های بین الملی دارای تعهدات و مسئولیت هایی هستند که در قبال آنها می بایست در مقابل جامعه بشری پاسخگو باشند. در شرایطی چون شیوع بیماری های فراگیر، این نهادها مسئولیت داشته و موظفند به جبران خسارات ناشی از فعل یا ترک فعل خود اقدام کنند.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، مسئولیت بین المللی سازمان بهداشت جهانی، مسئولیت بین المللی دولت ها، بیماری های فراگیر، تحریم
  • مهری توتونچیان، افشین جعفری*، فرانک موذن، فرید بیرانوند صفحات 741-758
    زمینه و هدف

    حق بر سلامت سالمندان در حال حاضر به عنوان یکی از موضوعات مهم و پیچیده در سطح بین المللی مطرح است. در پژوهش حاضر حق بر سلامت سالمندان در پرتو هنجارهای بین المللی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و روندها و چشم اندازهای اجرای موثر این حق مورد شناسایی قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    سه رویکرد متفاوت در ارتباط با حقوق افراد سالمند اتخاذ شده است. در میان این رویکردها، به نظر می رسد که رویکرد دولت های اروپایی واقع بینانه و عملی می باشد. در اروپا با توسل به اسناد و راهکارهای غیرالزام آور سعی در ایجاد همگامی و وحدت رویه در فضای روابط تابعان و بازیگران وجود دارد. به همین دلیل است که تعهدات غیرالزام آور به صورت «دقیق» و «جزیی» برای دولت ها تعریف شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برای وضعیت حق بر سلامت سالمندان باید به تفسیر هنجارهای موجود پرداخت. همچنین باید دایما بر این نکته تاکید داشته باشیم که تبعیض بر اساس معیار سن در دسترسی به مراقبت های بهداشتی، توانبخشی، درمان های مدرن، داروسازی و اطلاعات مربوط به حوزه بهداشت، شرایط نامناسب زندگی، در چهارچوب حقوق بشر بین المللی، حق سالمندان در تمتع از بالاترین سطح سلامت جسمی و روانی را نقض می کند.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، حقوق بشر، کهنسالی جهانی، تعهدات بین المللی
  • حسن فکور، عباس شیخ الاسلامی *، محمود عباسی صفحات 759-771
    زمینه و هدف

    سیاست تقنینی کشور ما هنوز در خصوص مشروعیت اعمال جراحی زیبایی متعارف و تبیین و تنسیق قوانین در این گستره که تا کنون برای رفع بدشکلی و یا زیباتر شدن شکل ظاهری بدن انجام می گردیده است، مبادرت به اتخاذ تصمیم صحیح ننموده که با چالشی به نام جراحی های زیبایی نامتعارف همچون تغییردر رنگ چشم، شکل چشم و گوش، لب و بینی مواجه شده که بر خلاء تقنینی و سیاست اجرایی در این زمینه بیش از پیش افزوده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی مسئولیت کیفری پزشکان جراح و متقاضیان جراحی های نوظهور زیبایی و تبیین خلاءهای موجود در این زمینه می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی تهیه شده و جمع آوری اطلاعات آن نیز با ابزار اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته ها حکایت از آن دارد که پذیرش مخاطرات، عوارض مهلک و نتایج غیرعقلانی این نوع از جراحی ها موازنه ضرورت را به طور کلی برهم زده است به گونه ای که با ابزار فقهی، حقوقی و اخلاقی دیگر نمی توان وجه مشروعیت برای این گونه اعمال قایل شد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم وجود قوانین مدون در این راستا از لابه لای قوانین کیفری و انتظامی حاضر با تفسیرهای مختلف می توان برای پزشکان جراح که مبادرت به این گونه اعمال می نمایند بر خلاف متقاضیان آن مسئولیت کیفری قایل گردید و تعیین کیفر نمود. اما این موضوع مهم که با جسم و جان افراد در ارتباط است و فرهنگ جامعه را رو به انحطاط می برد می بایست به قید فوریت توسط مقنن مورد بررسی قرار گرفته و خلاء تقنینی موجود مرتفع گردد و قانون گذار به صراحت این گونه از اعمال جراحی زیبایی را جرم انگاری نموده و با تنوع منطقی کیفرها با مرتکبان آن برخورد نماید.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، جراحی نامتعارف، مشروعیت
  • وحید موذن* صفحات 773-788
    زمینه و هدف

    مقوله عدالت در سلامت یک مفهوم چند بعدی، گسترده و جامع است. در این خصوص، مطابق حق بر آزادی همه انسان ها این حق را دارند تا به طرق و روش های منحصر به فرد در پی شکوفایی استعدادهای خود باشند. از دیگر سو دولت ها نیز در راستای انجام وظایف خود، توامان عهده دار تضمین "حق بر آزادی" و "حق بر برخورداری از بالاترین سطح سلامت" شهروندان هستند، در حالی که منطقا تضمین هر دو این حق ها بصورت حداکثری توسط دولت ها مقدور نیست. فلذا در تبیین جایگاه آزادی در نظام سلامت بسیار مهم است که نقش محوری آزادی های فردی و قدرت تاثیر رویدادهای اجتماعی بر این آزادی ها را بطور همزمان به رسمیت بشناسیم.

    مواد و روش ها

    این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی، به صورت کتابخانه ای  و با ابزار فیش برداری کتب و مقالات نگارش یافته است.

    یافته ها

    در این مقاله در صدد برآمده ایم تا با واکاوی مفهوم آزادی، قرایتی از آزادی را که منتج به تحقق عدالت اجتماعی در نظام سلامت می گردد را شناسایی و تبیین نماییم.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج حاصل از این پژوهش نقش آفرینی فردی و ترتیبات اجتماعی عمیقا، مکمل یکدیگرند. دولت ها باید به گونه ای قوانین اجتماعی را تنظیم کنند تا همه شهروندان از مواهب آزادی، برابری و عدالت برخوردار باشند. همچنین فرصت های منصفانه و برابر در اختیار همگان این شرایط را فراهم آورد تا حق بر انتخاب های بهداشتی افراد از گزند آثار مخرب نابرابری های اجتماعی مصون بماند. عملکرد دولت در نظام سلامت بایست به گونه ای باشد تا همگی افراد صرف نظر از محدودیت منابع، از شانس برابر جهت برخورداری از سطح مناسبی از سلامت برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، آزادی، عدالت اجتماعی، مسئولیت پذیری
  • مهرنوش ابوذری* صفحات 789-800
    زمینه و هدف

    تولد هر کودک، یک معجزه الهی و مژده به بشریت است که خداوند هنوز از نسل انسان ها ناامید نشده است. طریق ورود کودک به جهان هستی، با زایمان توسط مادر اصولا به صورت واژینال و گاه با سزارین می باشد. سزارین از لحاظ پزشکی یک روش در موارد خاص شناخته شده، اما در حال حاضر و به لحاظ رعایت حق انتخاب بیمار، روش سزارین نه بر اساس ضرورت بلکه به عنوان یک انتخاب شخصی توسط خانواده ها به خصوص در ایران، ترجیح داده می شود. امری که به دلیل عوارض متعدد آن برای مادر و کودک، نگرانی هایی را در جامعه جهانی و در سال های اخیر در ایران ایجاد نموده و تلاش هایی جهت فرهنگ سازی ترویج زایمان طبیعی صورت گرفته است. اما پدیده ای دیگر در پس این انتخاب، در سال های اخیر مشاهده می شود که به مراتب نگران کننده تر بوده و دارای تبعات فرهنگی- اجتماعی و البته جسمی بر کودکان و به نوعی نقض حقوق بنیادین آنها به خصوص حق بر سلامت می باشد و آن، تعجیل یا تاخیر در تاریخ زایمان برای تولد کودک در تاریخ خاص است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی جایگاه حقوق بنیادین کودک در تصمیم به تولد خارج از موعد طبیعی می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی تهیه شده و جمع آوری اطلاعات آن نیز با ابزار اسنادی- کتابخانه ای صورت گرفته است.یافته ها: یافته ها حکایت از آن دارد که عدم درک صحیح از الزامات حقوق کودک، پایه ها و مبانی آن و از جمله حق سلامت منجر به ایجاد تفکر انتخاب تاریخ برای تولد کودک و مناسبتی نمودن آن شده که آسیب های جدی در ابعاد مختلف متوجه این کودکان خواهد شد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در این مقاله با بررسی عوارض پزشکی و نقض حق بر سلامت کودک، درصدد هستیم مبانی مسئولیت حقوقی و کیفری پزشک و والدین را در اسناد بین المللی و قوانین داخلی شناسایی نموده و به این نتیجه رسید که با وضعیت حقوقی فعلی می توان برای پزشک و والدین، مسئولیت حقوقی و کیفری شناسایی نمود، گرچه توجه اختصاصی قانون گذار در این حوزه ضروری می نماید و بیش از آن برنامه ریزی فرهنگی و اجتماعی در تغییر این امر، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زایمان، سزارین، کودک، سلامت، مسئولیت
  • عاطفه آجری آیسک، فاطمه رضایی* صفحات 801-816
    زمینه و هدف

    آنانسفالی یکی از ناهنجاری های جنینی است که بر اثر نقص بسته شدن لوله ی عصبی در ناحیه ی سر جنین ایجاد می شود. این بیماری اغلب در دوره بارداری و گاها پس از تولد، منجر به مرگ جنین یا نوزاد می شود و لذا به عنوان ناهنجاری مغایر با حیات، از موارد جواز سقط جنین قبل از 4 ماهگی است. مع الوصف با عنایت به محدودیت جواز مذکور تا قبل از ولوج روح و سن چهار ماهگی جنین، در صورت تشخیص دیرهنگام این بیماری با ممنوعیت شرعی و قانونی سقط مواجه می شویم. نگارش حاضر با عنایت به علم و قطع به نابودی این جنین ها، به دنبال امکان سنجی فقهی و حقوقی جواز سقط چنین جنین هایی پس از چهار ماهگی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده و جمع آوری داده ها نیز بر با استفاده از روش کتابخانه ای و با مراجعه به کتب و منابع فقی، حقوقی و پزشکی صورت گرفته است.

    یافته ها

    از میان بیماری های جنینی غیرقابل درمان، ابتلا به بیماری آنانسفالی که عبارت از معلولیت در ساختار فیزیولوژیک مغز است، به عنوان یکی از موارد ناهنجاری های جنینی که به علت عقب افتادگی یا ناقص الخلقه بودن موجب حرج مادر می شود، مشمول قانون سقط درمانی می شود. در این میان، یکی از مسایلی که زنان باردار دارای جنین های ناهنجار با آن رو به رو هستند، اخذ مجوز سقط جنین فقط تا موعد 4 ماه است. مشکلات ناشی از این امر، در مادران دارای جنین آنانسفال قابل توجه است. با عنایت به قطعیت علم پزشکی در عدم قابلیت حیات این جنین ها حتی پس از تولد، مسئله گذر از این محدودیت زمانی برای اخذ مجوز سقط پس از 4 ماهگی از مسایل قابل توجه است. پشتوانه های فقهی قوانین در نظام حقوقی ایران، محقق را ناگزیر از فحص ادله قابل استفاده در فقه اسلامی به منظور دست یابی به راهکارایی مبتنی بر ادله عقلی و نقلی در این زمینه می نماید.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که با استناد به ادله ای چون قیاس اولویت (قیاس با مرگ مغزی) و بهره گیری از مفاد قاعده لاضرر و لاحرج تمسک می توان حکم به جواز سقط جنین آنانسفال حتی بعد از موعد 4 ماه را اثبات کرد.

    کلیدواژگان: آنانسفالی، مرگ مغزی، قیاس اولویت، قاعده لاضرر، قاعده لاحرج
  • مهرانگیز روستائی*، مهدی عبدالله زاده رافی صفحات 817-832
    زمینه و هدف

    واکنش به ارتکاب جرم که در گذشته در همه موارد سرکوب گرانه بود و تنها با در نظر گرفتن عنصر مادی جرم شکل می گرفت، در جریان تحولات حقوق کیفری، به ترکیبی از پاسخ های سرکوب گرانه -پیشگیرانه تغییر شکل داده و بررسی وضعیت روانی مرتکب جرم به یکی از پایه های مهم مسئولیت کیفری تبدیل شده است. امروزه برداشتن مسئولیت کیفری از فردی که از ادراک و تمییز برخوردار نیست یا در ارتکاب رفتار، ارادی عمل نمی کند از اصول حقوق کیفری به شمار می رود. اما سوی دیگر ارتباط میان اختلال روانی و جرم، وضعیت روانی بزه دیده است. نگاهی به تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که افراد دارای اختلال روانی بیش از آنکه خطرناک و عامل ارتکاب جرایم به ویژه خشونت بار باشند، بزه دیدگان این جرایم هستند.

    مواد و روش ها

    پیش فرض پژوهش این است که چنانچه قانون گذار دایره مفهوم و مصادیق را در موضوع جنون بزهکار گسترش دهد و افراد بیشتری را از این عامل رافع مسئولیت کیفری برخوردار کند، بالتبع افراد بیشتری به دلیل داشتن اختلالات روانی، به عنوان بزه دیدگان خاص مورد حمایت قرار خواهند گرفت. به این منظور، پس از ارایه تفسیرهای حقوقی و روان شناختی از جنون، با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی این سوال می پردازیم که آیا معنایی که قانون گذار از جنون اختیار کرده، در خصوص بزه دیده مجنون نیز عینا قابل استناد خواهد بود؟ 

    یافته ها

    در قوانین کیفری داخلی، تاسیس جنون در دو مورد جنون بزهکار و جنون بزه دیده منشا اثر است. آنچه قانون مجازات اسلامی در خصوص تعریف جنون و مصادیق آن ارایه کرده است، رویکردی حمایتی است که با هدف برداشتن مسئولیت کیفری از طیفی از بیماران دارای اختلال روانی اتخاد شده است؛ اما این رویکرد در همه مواردی که بزه دیده دارای اختلال روانی است قابل استفاده نخواهد بود. زیرا با توجه به برخی احکام افتراقی ناظر بر بزه دیده مجنون، این انطباق معنایی در عمل طیف گسترده ای از این افراد را به بزه دیدگان قانونی تبدیل خواهد کرد.

    ملاحظات اخلاقی

    در کلیه مراحل انجام پژوهش حاضر، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در حالی که نتیجه تحقیقات از آسیب پذیری بزه دیدگان دارای اختلال روانی حکایت دارد، این موضوع در حقوق ایران با چالش های تقنینی و خلاهای حمایتی مواجه است و قانونگذار با تمرکز بر جنون بزهکار، وضعیت روانی بزه دیده را نادیده گرفته است. پیشنهاد پژوهش مذکور این است که با وارد کردن اختلال روانی بزه دیده در قوانین کیفری ماهوی، نخست این امر در تعزیرات از جهات تشدید مجازات محسوب شود و یا دست کم تبعیض های مثبتی که گاه برای برخی افراد آسیب پذیر در نظر گرفته شده است به افراد دارای اختلال روانی تسری پیدا کند. دوم، در جرایمی که متعارف بودن بزه دیده به لحاظ ذهنی، از شرایط تحقق جرم است، ارتکاب آن جرم بر بزه دیده مجنون با شرایط خاص به صورت افتراقی مورد پیش بینی قرار گیرد. و سوم، در حدود و قصاص، هر جا که ثبوت مجازات منوط به عاقل بودن بزه دیده است، از تعمیم تعریف کنونی جنون و ملاک های آن به بزه دیده پرهیز شده و درصدد ایجاد تاسیس مستقلی از جنون بزه دیده جرم باشد.

    کلیدواژگان: جنون، اختلال روانی، بزه دیدگی، بزهکاری، حمایت قانونی
  • قدرت الله حسن زاده* صفحات 833-846
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع ویروس کرونا و نوع پدیدی بیماری ها و سایر بیماری هایی که توان انتشار بین المللی دارد مخاطرات جدی برای سلامت انسان ها را ایجاد می کند. به طوری که امروز هیچ کشوری از آسیب به این بیماری ها در امان نیست. وجود این بحران برای کشورها مشخص می کند تا اقدامات فوق العاده ای را برای محافظت از سلامتی و رفاه مردم انجام دهد. اما این اقدامات حتی در مواقع اضطراری عمومی باید بر اساس قانون باشد. مقررات حقوق بشری و میثاق مدنی سیاسی تکلیف دولت ها را روشن کرده است که در این مقاله حق دسترسی مردم به مراقبت های بهداشتی و حق سلامت و همچنین اقدامات دولت در ایجاد محدودیت های اجتماعی در صورت تزاحم با مقررات حقوق بشری مورد امعان نظر قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    حق بر سلامت و فرآیند تامین آن در جامعه از مصادیق حقوق بشر است و دولت ها موظف به تامین آن مطابق با استانداردهای جهانی هستند لذا شیوع ویروس کرونا دولت ها را وادار به اقدامات محدودیت ساز نموده اما این محدودیت باید مطابق با قانون باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه حاصله با عنایت به مقررات بین الملل در زمینه حق سلامت فراهم نمودن حق سلامت که از حقوق ذاتی بشر است و در صوت ایجاد بحران دولت برای مقابله با آن در ایجاد محدودیت اجتماعی مبسوط الید نیست این محدودیت ها باید متناسب و محدود و بر اساس قانون باشد.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، معاهدات بین المللی، حقوق بشر، پاندمی، کووید 19
  • محمد صحرایی اردکانی*، حسین خدایار، مرضیه هنرور صفحات 847-861
    زمینه و هدف

    در دنیای امروز با پیشرفت علم، امکان بارورسازی زوجین نابارور با به کارگیری روش‌های مختلف فراهم شده است. برخی از این روش ها با دخالت فرد یا افراد دیگری غیر از زوجین و از طریق اهدای گامت (اسپرم یا تخمک) و جنین انجام می گیرد. از گذشته در نظام های حقوقی مختلف این اهدا به صورت گمنام و محرمانه صورت می گرفته است و ثبت یا گمنامی اطلاعات این اهدا، مورد مناقشه صاحب نظران پزشکی و حقوق بوده است. قوانین بسیاری از کشورها امروزه به سمت لزوم ثبت اطلاعات و امکان دسترسی به آن گرایش پیدا کرده است، اما مقررات نظام حقوقی ایران در این زمینه علاوه بر ابهامات و کمبودها، به گمنامی اهدا گرایش دارد.

    مواد و روش‌ها

    این مقاله با رویکرد تحلیلی و با به کارگیری روش اسنادی و با بهره‌مندی از منابع کتابخانه‌ای تدوین شده است. یافته‌ها: این پژوهش، با بررسی سیر تحولات نظام های حقوقی کشورها در این زمینه و همچنین بررسی اهم ادله ی موافقان و مخالفان ثبت اطلاعات، عقلا لزوم و ضرورت ثبت اطلاعات و امکان دسترسی به آن را اثبات نموده است.

    ملاحظات اخلاقی

    تمامی مقاله با پایبندی به اصل اخلاقی صداقت و رعایت اصل امانت تدوین شده است.

    نتیجه‌گیری

    این پژوهش، بر اساس موازین فقه اسلامی، از جمله لزوم حفظ حقوق فطری مبتنی بر نسب، ضرورت احتیاط در فروج و جلوگیری از اختلاط انساب و نیز لزوم موافقت قطعی با مقصود شارع، بدین نتیجه رسیده است که شرعا ثبت این اطلاعات لازم است تا در مواقع ضروری مخصوصا حفظ حقوق کودک متولدشده از این روش‌ها، امکان دستیابی بدان فراهم باشد و بر این اساس تجدیدنظر اساسی در مقررات داخلی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: ثبت اطلاعات، اهدای گامت، اهدای جنین، ناباروری، فقه
  • مجید دهقان چناری، سید محمدهادی مهدوی*، داوود نصیران صفحات 849-863
    زمینه و هدف

    بیوتکنولوژی یا زیست فناوری به تکنیک های گوناگون استفاده از موجودات زنده به منظور تولید و اصلاح محصولات، گیاهان و جانوران اطلاق می شود که هر چند محصولات به دست آمده از این علم کاربردها و فواید زیادی دارد اما نباید خطرات و نگرانی های آن را نادیده گرفت از جمله این خطرات خساراتی است که این نوع محصولات به محیط زیست وارد می کنند که با توجه به اهمیت خاص حفظ محیط زیست باید مسئولیت مدنی آن مورد توجه قرار گیرد خصوصا اینکه ابعاد مختلف و پیچیده این نوع محصولات و ماهیت خاص مسئولیت مدنی خسارات زیست محیطی که آیا تابع قواعد حقوق خصوصی است یا حقوق عمومی، نحوه جبران خسارت ناشی این محصولات را با ابهاماتی مواجه نموده است که در حقوق ما قاعده و قانون خاص و جامعی برای آن وجود ندارد.

    مواد و روش‌ها

    بررسی های انجام شده به روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از اطلاعات و منابع کتابخانه ای می باشد.

    یافته‌ها

    خسارت های زیست محیطی دارای ماهیتی دو وجهی حقوق خصوصی و عمومی هستند بنابراین باید برای چگونگی جبران خسارات زیست محیطی هم قواعد حقوق خصوصی و هم قواعد حقوق عمومی را مدنظر داشت که با توجه به قوانین عام و خاص داخلی از جمله قانون ایمنی زیستی مصوب 1388 و نظریات ارایه شده در این زمینه و اسناد بین المللی از جمله کنوانسیون تنوع زیستی، پروتکل ناگویا-کوالالامپور و دستورالعمل 2004 اتحادیه اروپا و همچنین برخی قوانین خارجی از جمله قوانین خاص کشورهای فرانسه، آلمان، سوییس و نروژ که اکثرا نظریه مسئولیت مدنی محض را توصیه یا پذیرفته اند. ملاحظات اخلاقی: در نگارش این مقاله اصول اخلاقی و امانت داری رعایت گردیده است.

    نتیجه‌گیری

    به نظر می رسد با توجه به پیچیدگی خاص این نوع محصولات که بعضی آثار آن در دراز مدت ظاهر می شود و اثبات تقصیر و رابطه سببیت بسیار دشوار است، پذیرش مسئولیت محض برای جبران چنین خساراتی راهگشا باشد هر چند بهتر است برای جبران چنین خساراتی قبل از هر گونه آزمایش، تولید و انتشار محصولات بیوتکنولوژی، متصدی آن الزاما وجهی را به عنوان خسارات احتمالی، مالیات و یا بیمه در صندوق خاصی که بدین منظور تشکیل می شود، بپردازد تا در زمان ورود خسارت از این صندوق جبران گردد و خسارتی بدون جبران باقی نماند و همچنین از این طریق انگیزه ی متصدی برای چنین فعالیت های علمی و اقتصادی کم نشود.

    کلیدواژگان: بیوتکنولوژی، خسارت، تعهد، مسئولیت مدنی، محیط زیست
  • مهری موقوفه ئی، ایرج رنجبر*، فرید آزادبخت صفحات 865-882
    زمینه و هدف

    ممنوعیت آلودگی محیط زیست و حق بر داشتن محیط زیست سالم، از نظر موضوعی جزیی از قلمرو حقوق بشر بین المللی محسوب می شوند. در فضای حقوق بشر بین المللی، جایگاه هنجارهای مختلف، متفاوت است. هدف اصلی در این پژوهش، بررسی ممنوعیت آلودگی محیط زیست در نظام حقوق بشر بین المللی و سلسله مراتب هنجاری آن می باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می ‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که با در نظر گرفتن اهمیت و جایگاه محیط زیست و ممنوعیت آلودگی آن و نیز ارتباط نزدیک آن با مصادیق مسلم قواعد آمره بین المللی مانند حق بر حیات، ممنوعیت توسل به زور و تجاوز و همچنین رویه بازیگران بین المللی (اعم از دولتی و غیردولتی)، این ظرفیت وجود دارد که ممنوعیت آلودگی محیط زیست را مصداقی از قواعد آمره حقوق بین الملل قلمداد نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است. نتیجه‌گیری: به نظر می رسد که درنظر گرفتن سازوکار مسئولیت مشدد برای دولت ها و درنظر گرفتن تعهداتی برای سایر اعضاء جامعه بین المللی در موارد آلودگی های گسترده محیط زیست، منطبق با اصل مشارکت (که یکی از اصول بنیادین حقوق محیط زیست می باشد) است.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی دولت ها، حقوق بنیادین بشر، آلودگی های محیط زیست، سلسله مراتب هنجاری
  • مهدی زاهدی*، سهراب سلامت، شریف مرادی صفحات 883-904
    زمینه و هدف

    بررسی قابلیت ثبت اختراعات مربوط به سلول‌های بنیادی انسانی مستلزم این است که در مرحله اول نوآوری های این حوزه از موضوعات قابل ثبت تلقی شوند و سپس تطبیق شرایط سه گانه ثبت اختراع بر نوآوری های این حوزه ممکن باشد. توجه به بیان عام قوانین ثبت اختراع در هر سه نظام حقوقی اختراعات این حوزه از موضوعات قابل ثبت تلقی می شوند. تطبیق شرایط سه گانه ثبت اختراع بر اختراعات این حوزه نیز با چالش هایی مواجه است که در دو نظام حقوقی آمریکا و اروپا تلاش شده است از طریق ارایه شاخص های احراز هر یک از شرایط سه گانه ثبت اختراع به این چالش ها پاسخ داده شود.

    مواد و روش‌ها

    این مقاله توصیفی تطبیقی، و با بهره گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ها

    نظام ثبت اختراع ایران فاقد دستورالعمل های ارزیابی کافی برای ارزیابی اختراعات این حوزه بوده و ارزیابان دارای مهارت کافی نیز در این حوزه ندارد. از سوی دیگر نظام های ثبت اختراع آمریکا و اروپا در دو دهه گذشته با چالش تطبیق شرایط ثبت اختراع بر نوآوری‌های این حوزه مواجه بوده و برای حل معضلات این امر به راه‌حل‌های مناسبی دست یافته‌اند. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به کاستی های نظام ثبت اختراع ایران به ویژه عدم وجود دستورالعمل های ارزیابی و نبود ارزیابان تخصصی اختراع در ایران انتخاب معیارهای سخت گیرانه تر برای ارزیابی اختراع نظام ثبت اختراع را با چالش جدی مواجه می کند. به طور کلی مناسب است معیارهای مورد توجه در دو نظام حقوقی مذکور در احراز شرایط ثبت اختراع برای جلوگیری از ابهامات و دعاوی مشابه که در این دو نظام حقوقی مطرح شده است در قانون ثبت اختراعات یا آیین نامه مربوطه مورد تصریح قرار گیرد. رویکرد نظام حقوقی آمریکا در اعمال این شاخص‌ها سخت‌گیرانه تر است. با توجه به ویژگی‌های نظام ثبت اختراع ایران انتخاب رویکرد سهل‌گیرانه می‌تواند کار ارزیابی را کم هزینه تر و ساده تر سازد. برای نمونه مناسب است تصریح شود که سلول‌های بنیادی انسانی با توجه به اینکه از عناصر طبیعی هستند باید از محیط طبیعی آن جدا شده و با حداقلی از مداخله فنی همراه باشند تا جدید تلقی شوند. همچنین مناسب است برای احراز گام ابتکاری به ضرورت توجه به «اثر غیرمنتظره فنی» و «احساس نیاز» در زمان تقاضای ثبت اختراع توجه شود. برای اعمال شرط کاربرد صنعتی بر نوآوری‌های این حوزه نیز سه شاخص معین، ملموس و قابل توجه بودن پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: ثبت اختراع، سلول های بنیادی، شرایط ثبت اختراع، امکان ثبت اختراع
  • طاهره قوانلو، علی صفاری*، لمیاء رستمی تبریزی صفحات 905-918
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان اختلالات روانی و سوءمصرف مواد مخدر در زندانیان مرتکب جرایم خشونت آمیز است. در مطالعه حاضر دو گروه از زندانیان جرایم خشونت آمیز که بدون سابقه سوءمصرف مواد مخدر (58 نفر) یا دارای سابقه سوءمصرف مواد مخدر (137 نفر) بودند، به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش حاضر را زندانیان زندان مرکزی شهرستان مشهد تشکیل می‌دادند.

    مواد و روش‌ها

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان اختلالات روانی و سوءمصرف مواد مخدر در زندانیان مرتکب جرایم خشونت آمیز است. در مطالعه حاضر دو گروه از زندانیان جرایم خشونت آمیز که بدون سابقه سوءمصرف مواد مخدر (58 نفر) یا دارای سابقه سوءمصرف مواد مخدر (137 نفر) بودند، به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش حاضر را زندانیان زندان مرکزی شهرستان مشهد تشکیل می‌دادند.

    یافته‌ها

    با استناد به یافته ها مشخص شد که تفاوت نسبت زندانیان جرایم خشونت آمیز دارای سوءسابقه مصرف مواد مخدر و بدون سابقه از لحاظ آماری معنادار است (01/0>P). همچنین پژوهش حاضر نشان داد که در زندانیان جرایم خشونت آمیز بدون سابقه سوءمصرف مواد مخدر و دارای سابقه سوءمصرف مواد مخدر در تمامی اختلالات روانی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). در اختلال اسکیزویید، ضداجتماعی، پارانویید، اضطراب و افسرده خویی، زندانیان جرایم خشونت آمیز که دارای سابقه سوءمصرف مواد مخدر بوده اند، از میانگین بالاتری نسبت به زندانیان فاقد سابقه سوءمصرف مواد مخدر برخودار هستند.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری نیز رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که اختلالات روانی به ویژه اختلال ضداجتماعی و پارانویید قدرت پیش بینی سوءمصرف مواد مخدر را داشته اند. پس میان اختلالات روانی، سوءمصرف مواد مخدر و ارتکاب جرایم خشونت آمیز، ارتباط معناداری وجود دارد. با توجه به اینکه این ارتباط، وصف کیفری می یابد، باید مورد توجه نظام عدالت کیفری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال دوگانه، اختلالات روانی، تحلیل تشخیص، سوءمصرف مواد مخدر، جرایم خشونت آمیز
  • فرزاد علیزاده، اصغر عباسی*، مهدی اسماعیلی صفحات 919-939
    زمینه و هدف

    حق بر سلامت به عنوان یکی از مصادیق حقوق بشر پس از جنگ جهانی دوم از طریق تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر و پس از آن، میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به عنوان یک اصل کلی در فضای حقوق بین الملل موضوعه مورد پذیرش قرار گرفت. هدف از پژوهش حاضر تحلیل و بررسی حق بر سلامت در ارتباط با اطفال زندانی در چهارچوب اسناد بین المللی می باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که حق بر سلامت اطفال زندانی در هیچ سند بین المللی الزام آوری صراحتا به رسمیت شناخته نشده است. برای در نظر گرفتن این حق و تعهدات مربوط به آن باید به اسناد مختلف بین المللی متوسل شویم. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    حق بر سلامت در قامت یک اصل بین المللی و به صورت بسیار گسترده در ارتباط با همه افراد مورد شناسایی قرار گرفته است. اما باید توجه داشت که طبقات و اقشار آسیب پذیر در هر جامعه، نیاز مبرمی به حفاظت و حمایت قانونی دارند. اساسا محیط زندان، یک محیط آسیب زا می باشد که خطر آن برای اطفال و نوجوانان چندین برابر می باشد. در نتیجه، شناسایی حق بر سلامت اطفال به صورت پراکنده و ضمنی در اسناد مختلف نمی تواند تضمین محکمی برای وضعیت اطفال مزبور باشد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق پزشکی، حق بر سلامت، قواعد آمره
  • محمدرضا پروین*، زهرا ملک، زرین مینوچهر صفحات 941-961
    زمینه و هدف

    نوآوری های بیوانفورماتیک عموما به منظور جمع آوری، ذخیره، پردازش یا تجزیه و تحلیل داده های زیستی به روش های پیاده سازی شده توسط رایانه حاصل می شوند. بر این اساس می توان ادعا کرد نرم افزارها شالوده اصلی و بنیادین بیوانفورماتیک بوده و حمایت از نرم افزارهای بیوانفورماتیک نیز یکی از عوامل کلیدی رشد و توسعه این علم می باشد. با توجه به ویژگی های خاصی که توسعه و بکارگیری نرم افزارهای بیوانفورماتیک دارند، بررسی قوانین و نوع نظام های حمایتی که قابل اعمال بر این نرم افزارها نیز باشند موضوعی درخور توجه است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری و به روش تحلیلی - تطبیقی می‌باشد. جمع آوری و فیش برداری اطلاعات نیز با استفاده از روش کتابخانه‌ای و مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت پذیرفته است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از این است بجز چند کشور پیشرفته صنعتی، رویه قضایی خاصی در مورد دعاوی پیچیده مربوط به نرم افزارهای بیوانفورماتیک وجود ندارد. قوانین ذی ربط قابل اعمال در کشورهای منتخب نیز عمدتا محدود به نظام های سنتی حقوق مالکیت فکری است و هیچ قانون سویی ژنریس (خاص) متوجه حمایت از نرم افزارهای بیوانفورماتیک نمی باشد. ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل نگارش مقاله حاضر، اصول اخلاقی پژوهش، به ویژه اصالت متن، صداقت، رازداری و امانت‌داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به رویه و منافع متفاوت کشورهای منتخب مورد بررسی، شاهد شباهت ها و تناقضات زیادی در آن حوزه های قضایی پیرامون حمایت از نرم افزارهای بیوانفورماتیک می باشیم. بر این اساس، در سطح بین المللی نیاز به هماهنگ سازی مقررات مربوطه کاملا احساس می شود. با این اوصاف به نظر می رسد با توجه به تجربیات جهانی، صرف نظر از وجود نظام حمایتی خاص و یا انطباق پذیری نرم افزارهای بیوانفورماتیک با نظام های سنتی مالکیت فکری، شایسته است الزامات فنی، تجاری و حقوقی مورد نیاز جهت حمایت از این نرم افزارها با دقت و جزییات بیشتری مورد بازبینی قرار گرفته تا ابهامات و خلاءهای قانونی متوجه نرم افزارهای بیوانفورماتیک شناسایی و برطرف شده و به تبع آن، بستر حقوقی مقتضی و جامعی در این عرصه فراهم شود.

    کلیدواژگان: نرم افزار بیوانفورماتیک، نظام های حقوقی مالکیت فکری، آمریکا، اتحادیه اروپا، ژاپن، کانادا، ایران
  • امیر هنری، سید محمدهادی مهدوی*، داوود نصیران نجف آبادی صفحات 963-978
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر پیشرفت های بسیار زیادی در عرصه علم و تکنولوژی رخ داده است. یکی از حوزه هایی که پیشرفت های مزبور دستاوردهای فراوانی ایجاد کرده است، حوزه سلول های بنیادین است. در فرآیند استفاده از سلول های بنیادی جنینی، امکان رشد اندام های آسیب دیده از سلول های بنیادی فراهم شده است. سلول های بنیادی جنینی از نظر بیولوژیکی مولد هستند، به عبارتی قابلیت رشد در هر سلول یا ارگان انسانی را دارند. با این حال، چالش های اخلاقی خاصی در ارتباط با این روش درمانی مطرح شده است.

    مواد و روش‌ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ ها: 

    به نظر می رسد که در فضای حقوق بشر بین المللی در زمینه درمان از طریق سلول های بنیادی جنینی، حق بر سلامت و تعهد به اطمینان از اعمال کلیه روش های درمانی ضروری، قابل اعمال است. باید دقت داشت که این روش درمانی در مرحله تحقیقات قرار دارد و جز در موارد خاص، قطعیتی در توسل به روش درمانی مزبور وجود ندارد. از نظر نظام حقوق بشر بین المللی تعهدی در ارتباط با اختصاص بودجه برای انجام تحقیقات در زمینه سلول های بنیادی جنینی برای دولت ها وجود ندارد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌ گیری:

     در ارتباط با توسل به روش های درمانی سلول های جنینی میان دو فرض مختلف قایل به تفکیک شویم. فرض اول حالتی است که بیمارانی که شرایط حاد دارند (مانند بیماران سرطانی) تقاضای اعمال روش درمانی سلول های بنیادی جنینی را داشته باشند. در این جا به نظر می رسد می توان با قرار دادن حق حیات بیمار در راس سلسله مراتب حقوق بشری، می توان جواز توسل به فرآیند درمانی سلول های بنیادی جنینی را صادر نمود. فرض دوم در ارتباط با مورادی است که بیماران در شرایط حادی قرار ندارند و خطر مرگ برای آن ها مطرح نیست. در این جا نیز یک تعارض مهم میان حق سلامت بیماران و حق حیات رویان، مطرح می باشد. اولویت دادن به حق سلامت بیماران در این فرض، به سختی قابل پذیرش می باشد.

    کلیدواژگان: نظام بین المللی حقوق بشر، اخلاق زیستی، حق حیات، حق بر سلامت، سلول های بنیادین
  • محمود حبیبی تبار*، احمد حاجی ده آبادی، مسعود مصطفی پور صفحات 979-992
    زمینه و هدف

    شیوع بیماری کروناویروس 2019 (Covid19) در سرتاسر جهان، در کنار شکل گیری بحران های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، چالش های حقوقی ای را نیز به همراه داشته است که آمار بالای متوفیان، اهمیت پرداختن به میزان مسیولیت کیفری انتقال دهنده این ویروس در جرم قتل را دو چندان می کند. بنابراین، هدف از این تحقیق، بررسی محدوده مسیولیت کیفری انتقال دهنده ویروس کووید-19 در جرم قتل (اعم از عمد و غیرعمد) می باشد.

    مواد و روش‌ها

    این مقاله به صورت توصیفی – تحلیلی با بهره گیری از منابع کتابخانه ای تدوین یافته است. یافته‌ها: یافته ها حاکی از آن است که برابر با ماده 492 ق.م.ا.، مسیولیت کیفری انتقال دهنده ویروس کووید-19 فرع بر وجود رابطه استناد است. در فرض وجود این رابطه، انتقال دهنده ممکن است به دلایلی نظیر وجود قاعده اقدام، فاقد مسیولیت کیفری قلمداد گردد؛ اما چنانچه مسیول به شمار رود، با لحاظ رکن معنوی وی، حسب مورد به مجازات قصاص، دیه و تعزیر محکوم خواهد شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله با تکیه بر اصول اخلاقی، امانت داری و صداقت نگارش یافته است.

    نتیجه‌گیری

    فارغ از زمانی که هیچ کس مسیول مرگ انتقال گیرنده نیست؛ به طور کلی، بسته به رکن معنوی انتقال دهنده و وضعیت روانی وی، حکم موضوع متفاوت خواهد بود. چنانچه انتقال دهنده به قصد قتل، اعم از قصد صریح (بندهای الف و ت ماده 290 ق.م.ا.) و قصد ضمنی (بندهای ب و پ ماده 290 ق.م.ا.)، اقدام به انتقال ویروس به دیگری نماید، اصولا حکم به قصاص داده می شود، مشروط بر آنکه شرایط عمومی قصاص وجود داشته باشد (ماده 301 ق.م.ا.)؛ و چنانچه انتقال دهنده ویروس، بدون قصد قتل چنین کند، اگر قتل واقع شده، شبه عمد باشد (ماده 291 ق.م.ا.)، انتقال دهنده ویروس به پرداخت دیه به ورثه انتقال گیرنده متوفی و تعزیر مقرر در ماده 616 تعزیرات - آنجا که قتل، محصول تقصیر جزایی باشد - محکوم خواهد شد، و اگر قتل رخ داده، خطای محض باشد (ماده 292 ق.م.ا.)، حسب مورد انتقال دهنده و یا عاقله وی ملزم به پرداخت دیه می باشند (ماده 463 ق.م.ا.).

    کلیدواژگان: ویروس کووید-19، مسئولیت کیفری، رابطه استناد، قتل عمد و غیرعمد
  • مجید خلیل پور گرگانی، جواد نیک نژاد* صفحات 993-1008
    زمینه و هدف

    محصولات و خدمات دارویی، به علت اینکه با حق بر سلامت افراد در ارتباط است، به عنوان یکی از حوزه های مهم تجاری همواره دیده شده است که علاوه بر مباحث رقابتی، شاهد ابعاد سیاسی، اجتماعی و امنیتی بوده اند.

    مواد و روش‌ها

    در پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی به جمع آوری مطالب پرداخته شده است. ضمن این که این رویکرد به صورت تطبیقی در نظام های حقوقی ایران، اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آمریکا انجام شده است.

    یافته‌ها

    رقابت در حوزه صنعت دارویی موجب کنترل قیمت محصولات دارویی، افزایش قدرت انتخاب مشتریان و کیفیت کالاها و خدمات دارویی می شود. با این حال، آنچه به ویژه در دو دهه اخیر در صنعت دارویی، جهان شاهد آن بوده است روند معکوسی بوده است و رفتارهایی از جمله ادغام صنایع دارویی، انحصار دارویی و کمک های دولتی به صنایع دارویی که می تواند از مصادیق رویه های ضدرقابتی باشد، بوجود آمده است که نهایتا به افزایش هزینه خدمات و محصولات دارویی برای بیماران و سیستم های ملی خدمات درمانی منتهی شده و می شود. با شیوع کرونا در سال 2019 میلادی، موضوع رویه های ضدرقابتی صنایع دارویی مجددا مطرح شده است. ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل نگارش متن مقاله و اصلاح آن، اصول امانت داری، صداقت و اصالت متن مورد رعایت قرار گرفت.

    نتیجه‌گیری

    نتیجه تحقیق حاضر آن است که اولا در سطح اتحادیه اروپایی بر مبنای بند 5 ماده 125 معاهده لیسبون، قانون گذاری در زمینه بخش های سلامت و تامین مالی آن ها اساسا به دولت های عضو واگذار شده است و همین موضوع نیز موجب شده است که در عرصه صنعت دارو نیز، دولت های عضو هر یک سیاست های مستقلی در این زمینه دارند. ثانیا بر مبنای تبصره یک ماده 3 قانون مربوط به مقررات امور دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی ایران، از آنجا که واردات و خرید و فروش دارو بدون اجازه وزارت بهداشت ممنوع شده است و از یک منظر دیگر، جرم انگاری برای این موضوع در نظر گرفته شده است، می توان یکی از مصادیق جرم ها را رویه های ضدرقابتی در صنعت دارو دانست. ثالثا انحصار دارویی، ادغام صنایع دارویی، کمک های دولت ها به صنایع دارویی برای اکتشاف واکسن کرونا از مهم ترین رویه های ضدرقابتی در صنعت دارویی است.

    کلیدواژگان: رویه ضدرقابتی، دارو، کرونا، ادغام دارویی، ایران، ایالات متحده، اتحادیه اروپایی
  • عاطفه مخدومی، سعید خردمندی*، جواد پورکرمی صفحات 1009-1028
    زمینه و هدف

    در نظام حقوقی ایران نقض مقررات پزشکی در برخی موارد جرم انگاری و برای پزشک مسیولیت کیفری در نظر گرفته است و در برخی موارد دیگر، موجبات مسیولیت مدنی پزشک را فرآهم آورده است. با در نظر گرفتن این مسیله، هدف از پژوهش حاضر تحلیل ماهیت قراردادهای پزشکی، قلمرو، مبانی و آثار آن است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده ‌روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که قراردادهای پزشکی در قالب یک عنوان مستقل در منابع فقهی و حقوقی مورد شناسایی و اشاره قرار نگرفته است؛ در نتیجه باید قراردادهای مزبور را به عنوان یکی از مصادیق توافقات خصوصی افراد قلمداد نمود.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    از آن جا که برای اثبات مسیولیت قراردادی پزشک، نیاز به اثبات تقصیر می باشد، تعهد پزشک در قالب قراردادهای پزشکی، تعهد به وسیله محسوب می شود. علاوه بر این، در قراردادهای مزبور جایگاه و نقش رضایت بیمار به اقدامات پزشک و شرط برایت پزشک از زیان‌های احتمالی ناشی از درمان حایز اهمیت است. عنصر رضایت و تراضی طرفین قرارداد پزشکی، نقش مهمی در رفع مسیولیت پزشک و معافیت او از ضمان و حتی جابجایی بار اثبات دارد.

    کلیدواژگان: حقوق پزشکی، مسئولیت قراردادی، تقصیر، مسئولیت پزشک، عملیات پزشکی
  • محمد مسعودی نیا* صفحات 1029-1042
    زمینه و هدف

    مسوولیت پزشک در نظام حقوق اسلام پیشینه چندانی ندارد و فقط می‌توان با استفاده از آرای پراکنده فقها در میان کتب فقهی چون دیات و قصاص و... احکامی را به دست آورد. این تحقیق ضمن بررسی اقوال فقها مواد قانون مجازات اسلامی و دیگر قوانین مانند قانون آیین دادرسی کیفری و قانون انتظامی پزشکان در ارتباط با رابطه سببیت میان افعال پزشک و ایراد صدمه به جنین مورد شرح و بررسی قرار داده است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏ باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته‌ها

    بررسی ادله فقهی میزان و آثار مسوولیت ناشی از اقدامات پزشک با توجه‌ به شیوع و مورد ابتلا‌بودن‌ آن مد نظر فقها قرار گرفته است. فقها بر مسوول‌بودن پزشک جاهل مقصر که در کار خود تخصص لازم را ندارد یا در طبابت کوتاهی کرده و پزشکی که با وجود‌ داشتن تخصص کافی، برای درمان اجازه نداشته است، اتفاق نظر دارند.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است. نتیجه‌گیری: این آرا خود به چند دسته و برداشت تقسیم شده و مبنای مسوولیت پزشک را مشخص می‌سازند. از طرفی گروهی کثیری به ضمان پزشک به طور مطلق قایلند و گروهی دیگر با تمسک به دسته‌ای از ادله مانند قاعده احسان و برایت پزشک را فاقد مسوولیت فرض می‌نمایند و گروهی دیگر که قایل به تفصیل میان قصور و غیر آن شده‌اند. قانون مجازات اسلامی 1392 با تصحیح برخی از مواد قانون مجازات 1375 نظر تعدیل‌شده‌ای را ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: مسوولیت پزشک، حقوق کیفری، قانون مجازات اسلامی، فقه
|
  • Zahra Ziafati Sabbagh* Pages 1-17
    Background and Aim

    The Right to Health as an Example of Human Rights Entered the International Law Literature as a General Principle After the Adoption of the Universal Declaration of Human Rights and the Covenant on Economic, Social and Cultural Rights. This Principle has Developed Over the Years in Terms of Instances, and From Within it Have Emerged Instances That are Closely Related to the Condition of Patients.

    Materials and Methods

    This Research is of Theoretical Type and the Research Method is Descriptive-Analytical and the Method of Data Collection is Library and has Been Done by Referring to Documents, Books and Articles.

    Findings

    The Status of Patients and Their Treatment Process is one of the Most Important Issues in the Field of Health Rights as one of the Examples of International Human Rights. On the Other Hand, the Set of Human Rights Norms is Closely and Interconnected; In Other Words, Violation of any of These Norms Leads to Indirect Violation of Other Norms.

    Ethical Considerations:

     In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    To Determine the Status of Instances of Patientschr('39') Rights, We Must Consider Two Specific Criteria: The First is the Relationship Between These Rights and the Rules of International Law and the Second is the Criterion of "Dependence or Non-Dependence on Resources". Among the Various Instances of Patientschr('39') Rights, Some of These Instances are in Fact Regarded as Examples of the Peremptory Norms of International Law. Other Examples of Patientschr('39') Rights are not Considered as a Peremptory Norm, But it Should not be Overlooked That These Cases Have Very Little Dependence on the Financial Resources to Provide and Guarantee Them. It Seems That This Category of Patients chr('39')Rights Also Has the Capacity to Become an Example of the Peremptory Norms in the International Human Rights Environment, and in Particular Patientschr('39') Rights.

    Keywords: Human Rights, medical Rights, Patients' Rights, Rules of Jurisprudence
  • Hassan Asadi*, Mohsen Kordbacheh Hossein Abad Pages 19-37
    Background and Aim

    In The Present Study, the Basis of Civil Liability of Cosmetic Surgeon has been Studied and in This Regard, Issues Such as the Nature of Physician Commitment, Types of Physician Liability, the Concept of Medical Error, Obligations and Requirements of Cosmetic and Reconstructive Surgeons in the Field of Medical Law and Many Other Issues. Our Aim in this Study is to Explain the Civil Liability of Physicians in Cosmetic Surgery.

    Materials and Methods

    This Research has been Compiled Using Library Resources and by Filing Method.

    Findings

    Findings Indicate that the Advancement of Medical Knowledge on the one Hand and Social Necessities and Improving Living Standards on the Other Hand are Factors that have Led to the Expansion of the Tendency to Plastic Surgery, Especially in Recent Decades.

    Ethical Considerations: 

    In this Research, it has been Written From the Beginning to the End, Relying on Moral Principles, Trustworthiness and Honesty.

    Conclusion

    The Results of the Research Show that the Goals of Cosmetic Surgery for the Applicants of This Operation and Doctors are Somewhat Different From the Main Goal of Medical Practices, Which is the Prevention and Treatment of the Patient. In Iranian Law, the Legislature Considers the Basis of a Physicianchr('39')s Liability to be Based on Fault and Presumes Fault for Him. Sometimes a Doctor can Absolve Himself of Responsibility by Entering a Condition of Innocence "But Given the Characteristics of Cosmetic Surgery and the Need to Maintain Greater Safety in it and the Fact that the Interests of Society do not Stop Performing this Surgery, it Must be Believed that Obtaining the Innocence of Cosmetic Surgeons can not Shift the Burden of Proving Guilt and only Harms the Causal Relationship. Prove the Cosmetic Surgeon and the Damage, Albeit in General, Between the Operation, and Then the Surgeon Must Prove that, First: the Surgery Was Rational and Legitimate in View of the Expected Benefits; Second: Adequate Information and Awareness of the Patient has Been Provided; "Thirdly, the Damage Was Caused by a Factor Beyond the Surgeonchr('39')s Control, Which was Due to a Lack of Medical Knowledge or a Specific Reaction of the Patientchr('39')s Body to the Surgery, in Order to Relieve Him of his Responsibility.

    Keywords: Civil Liability, Plastic Surgery, Obligation of Result, Obligation of Means
  • Nooshin Loghmani, Seyed Reza Ehssanpour*, Ali Abbasi Pages 39-55
    Background and Aim

    Patients With AIDS Have the Same Rights as Other Citizens of the Society. The First Thing That Can be Mentioned as a Manifestation of Support and Tolerance for Victims of AIDS is the Protection of the Right to Health of This Group of Victims, Which is Referred to as Victim-Oriented Criminal Policy. This Right is one of the Fundamental Human Rights. If a Person is Infected With a Virus, the Basic Rights of Those Infected With it Should not be Ignored, Because Because AIDS is Considered as a Disgraceful Disease in Most societies, it Causes the Patient not to be Admitted. It Happens in the Family and the Community. Our Aim in this Study is to Express the Rights and Guarantees of Criminal Executions in the Field of Criminal Policy of AIDS Patients and to Fill the Legal Gaps in this Field.

    Materials and Methods

    This Article is Descriptive-Analytical and has been Prepared and Compiled by the Library Method, Using Phishing Tools.

    Ethical Considerations: 

    In This Article, From the Beginning to the End, It Adheres to the Principles of Ethics, Honesty, Confidentiality, the Principle of Observance of Rights, the Principle of Material and Intellectual Property.

    Findings

    The Findings of the Study Indicate that this Disease in Terms of Causing Many Social Problems, Negative Thoughts Governing Society and Social Stigma, not Only in Terms of Physical Health but Also in Terms of Mental and Social Health Affects the Condition of Patients and Leads to Many Problems in It is Useful Activities and Interests of Patients.

    Conclusion

    Despite the Problems that Exist for Sufferers, it is Therefore Essential That we Pursue a Criminalized Victim-Oriented Criminal Policy on AIDS Patients, Following the Example of Leading Countries in This Field, Especially the United States. Experiencing Discrimination in Various Areas, Such as Discrimination in Access to Appropriate Treatment. The Right to Employment, the Right to Freedom of Movement and Immigration, Etc. In Addition to the Negative Impact on the Patientchr('39')s Physical and Mental Health, it Will Hide the Disease and not Seek Treatment, thus Increasing the Disease. Therefore, the Involvement of Legislatures and the Implementation of Penal Policies in Relation to Violators of the Fundamental Rights of People Living With AIDS can be Somewhat Prevented From Accelerating the Spread of AIDS. This Article Examines Current Regulations and Possible Shortcomings in the Rights of Victims of AIDS, Including the Right to Work, the Right to Health, and the Right to a Fair Trial, With a Look at U.S. Law.

    Keywords: Criminal Policy, Victim, Patients With AIDs, Iran’s Regulations, the US Regulations
  • Sara Rostami*, Afshin Jafari, Soudabeh Rostami Pages 57-73
    Background and Aim

    Right to Health is one of the Examples of Natural Rights That Islam Emphasizes it and is one of the Main Factors in Assessing the Development of Societies and is Under the Second Generation of Human Rights. According to Paragraph b of Article 55 of the UN Charter, States Undertake to Provide Solutions to Overcome Health Problems and to Support Social Security, Health and Medical Institutions. The Main Purpose of This Study is to Investigate the Concept and Position of the Right to Health in the Legal System of Iran and the World With Emphasis on Citizenship Rights and the Covid 19.

    Research Method

    This Research has Been Prepared by Descriptive-Analytical Method and its Data has Been Collected by Documentary-Library Tools.

    Results

    The Findings Suggest that Governments are Required to Take Immediate Action (to Provide Medicine) to Ensure a Healthy Life. The Iranian Government has Also Ratified This Issue in Article 29 of the Constitution. The Iranian Government has Also Recognized the Right of Access to Medicines Under Article 25 of the Universal Declaration of Human Rights and Article 12 of the Covenant on Economic and Social Rights.

    Ethical Considerations: 

    In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    In the System of International Law, The Right to Entitlement is Part of the Goals and Commitment to it is a Political Commitment. It is Better to Consider This Right as one of the Examples of Human Rights. In our Country, Despite the Existence of Some Special Laws in This Field That Increase the Enjoyment of People, But in Practice, The Desired Result has not Been Achieved.

    Keywords: Iranian Law, Covid 19, International, Right of Access, Right to Health
  • Maryam Ulsadat Mohaghegh Damad*, Roxana Boazar Pages 75-87
    Background and Aim

    One of the problems of medical knowledge in the field of infertility that has become common is the phenomenon of multiple births and birth defects. Doctors in infertility clinics try to reduce the problem to an acceptable level by reducing the number of fetuses. Therefore, considering the importance and necessity of fetal reduction, the main purpose of this study is to investigate the effects of this phenomenon and the need to be aware of them.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type. The research method is descriptive-analytical and with a jurisprudential-legal approach. Information was collected in a library by referring to documents, books and legal and jurisprudential articles.

    Findings

    The results of this study show that fetal reduction, if the number of embryos transferred to the motherchr('39')s uterus is more than one, although in some cases has a moral, jurisprudential and legal justification, has undeniable negative effects on mother, fetus and society.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The results indicate that the adoption of an approach commensurate with medical developments in the field of infertility treatment, in order to determine the legal and medical criteria, including the restriction of transfer of more than one fetus to the motherchr('39')s uterus by physicians, to prevent fetal reduction and its negative effects, is a necessary and requires legislation.

    Keywords: Embryo, Fetal Reduction, Jurisprudential effects of fetal reduction, Social effects of fetal reduction
  • Seyed Abbas Seyedi Arani* Pages 89-103
    Background and Aim

    Some of the challenges of the individual institute of the physician are inseparable from the method of its implementation. Lack of legal personality has consequences for the institution; the probability of closing the institution increases. The liability of the institution for the harmful behavior of the physician is removed and with the death of the owner, the common ownership situation of is imposed on the institution and as a result it becomes difficult to organize. The single individual centrality makes the institution not have the necessary dynamics, and ability during the life of the Licensee and at the time of his death deprives him of meritocracy in the matter of conferring privileges on the new person. Some other challenges are related to the performance method and this is especially true about inefficiency of individual performance in the face of Scientific and economic changes.

    Materials and Methods

    This research has been done by using the findings of comparative law and organizing participatory performance using descriptive-analytical method.

    Results

    Participatory performance is suggested as a way out of individual medical performance problems. Physicians seeking participatory performance can establish a medical company. Such a company can be defined as: "a legal entity consisting of physicians who practice medicine. The subject of this company is the joint implementation of the medical profession.

    Ethical Considerations: 

    In the present study, adherence to the scientific method, ethical principles, fiduciary duty and intellectual and intellectual property have been respected.

    Conclusion

    Participatory performance, with partner organization, brings physicians together to make specialization, substitution, relocation and meritocracy possible. By organizing activities, gives the institution a legal personality to divide the whole collection into partnerchr('39')s share and be guaranteed the continuity of physician services. Also, it is possible to concentrate capital and make optimal use of it and the responsibility of the physician is supported by the responsibility of the partner and the company. Supporting this responsibility shows that participatory performance is not ineffective in adjustment the challenges unrelated to the physician performance.

    Keywords: Physicianp, Individual performance method, Participatory performance method, Legal personality, Company
  • Saleh Ghaffari Cherati*, Esmail Haditabar, Seyed Ebrahim Ghodsi Pages 105-122
    Background and Aim

    Computer pornography means; Committing definite and conditionally reprehensible behaviors is defined as being through computer or telecommunication systems. The definition given by lawyers is based on law and differs from the definition of criminologists, psychologists and psychiatrists. From a legal point of view, computer pornography also has a criminal offense, but from a legal perspective, computer pornography is also included in the concept of disease and perversion.

    Materials and Methods

    This research is a qualitative research and uses analytical-descriptive method to examine the criteria and basic reasons for computer pornography. Describing the content through exchange of views and studying the existing theories will form the basis of the discussions. This article is written in such a way that a specific understanding of "computer pornography" will be considered as the main framework, and based on this, positive and negative criteria and the causes of the disease and deviation will be considered in the plant.

    Results

    The findings of the present article indicate that; Computer pornography seems to be among antisocial behaviors (deviance) and disease. Therefore, by explaining its criteria and reasons, and with the fact that computer pornography is considered a disease, its criminalization and punishment should also be different from the current legal approach. Finally, policy makers are advised to remove other forms of child pornography from the arsenal of criminal law, in addition to child pornography, and to address comprehensive responses with a preventive, therapeutic, and corrective approach under the heading of deviation and disease.

    Ethical considerations:

     The present article from beginning to end to ethical principles; It adheres to honesty, confidentiality and the principle of material and intellectual property.

    Conclusion

    Basically, computer pornography should be considered a disease and a perversion. The medical standard as a superior standard with a preventive, corrective, therapeutic and educational approach to policy makers is more effective. Also the reasons for the criminalization of computer pornography, including; The reasons for supporting political, religious, social values ​​and the principle of harm have lost their main function today, and with the disappearance of the criteria and reasons for criminalizing this phenomenon, it seems that computer pornography (except child pornography) Its criminal character must be removed. With the removal of pornography from the strict penal system, public institutions and community delegations with comprehensive responses such as; Public condemnation, pressure from grassroots institutions, accountability of physicians and psychologists, family reprimands, and informal institutions can all lead to a positive outcome. With the arrival of comprehensive, therapeutic, educational, preventive and corrective responses following the deviation and disease of computer pornography, the consequences and destructive effects of government responses such as; Authoritarianism, securityism, and the devaluation of punishments also disappear. Therefore, it is suggested that with a multidimensional view of the phenomenon of computer pornography, they move away from a purely one-dimensional legal perspective and leave the fight and prevention of this phenomenon to comprehensive institutions with a preventive, therapeutic and corrective approach. Finally, as a legal-criminological proposal, it seems that the fight against this phenomenon should be left to correctional and medical institutions with an educational approach; Of course, in the fight against child pornography, criminal measures and the use of criminalization, punishment and punishment mechanisms are necessary.

    Keywords: Cyber pornography, Disease, Deviation, Medical law, Correction, treatment
  • Navid Zamaneh Ghadim, Hassan Khosravi*, Maryam Afshari Pages 123-140
    Background and Aim

    Todaychr('39')s modern societies are more concerned about basic human rights and human dignity. Human rights seek to establish a well-established and institutionalized link between biotech and human society. Therefore, the challenges of this technology should be explained from the perspective of human rights, one of the important issues of which is to examine this issue from the perspective of the right to know.

    Materials and Methods

    In this article by analytical-comparative method we will examine the question: What is the impact of realizing and protecting the right to know in the face of challenges related to biotech?

    Findings

    Considering the capacities of the international human rights system as the common legal language of the international community in coordinating the laws related to this field can be an effective solution to the challenges of biotechnology. One of these is the need to realize and protect human rights.

    Ethical Considerations:

     Despite legislation at the national and international level to advocate for the use of biotechnological applications, the different approaches of different countries and legal systems have led to the creation of uncoordinated and separate laws in the field of biotechnology, which has led to persistence within communities of ethical concerns about the dangers of biotech applications.

    Conclusion

    The realization of the right to know and collectively know about biotechnology applications such as access to human genetic data and genetically modified crops will provide appropriate practical and legal answers.

    Keywords: Right to Know, Biotechnology, The Right to Preserve Genetic Data, Transgenic Products, Labeling
  • Mahdi Saberi, Ahmad Asadian*, Hassan Moradi, Ali Alebouyeh Pages 141-157
    Background and Aim

    Social security law as a tool for income redistribution, a manifestation of the establishment and guarantee of social security and justice and a source of peace of mind and self-esteem in individuals, can play an important role in protecting society against all risks of crises. Economic, social and cultural, so addressing these rights is of great importance in the context of the Islamic Republicchr('39')s plans for economic, social and cultural development. The condition for the excellence and success of any system in the formulation, application and implementation of these principles is accurate and correct.

    Materials and Methods

    This research is theoretical and the research method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Medical services are another necessity that the insured needs. An insured person who has always hoped to one day be able to use these services by participating in and paying premiums and per capita medical treatment, and with the support of social security treatment, some of his pain and suffering will be reduced.ses with a preventive, therapeutic, and corrective approach under the heading of deviation and disease.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The current social security system in Iran consists of two parts: insurance system and support system. Accordingly, most of the services provided by Social Security are insurance and medical services. Providing medical services in Iranian social security is provided in two ways and under the supervision of the organizationchr('39')s deputy director of treatment. In the first method, these services are provided directly. After starting employment in the workplace and sending his first salary list, which takes place one month after employment, the insured becomes the owner of a medical record and can use the services. Insured to use medical services for free by referring directly to medical centers and social security hospitals. In the second method, which is the provision of medical services indirectly, the Social Security Organization, by concluding a contract and purchasing medical and medical services for the insured with other public and private medical institutions, provides the conditions for the insured to use these services. Today, due to their political, economic and even security importance, these principles are called not only as "tools and context of development" but also as one of the "goals of sustainable development".

    Keywords: Social Security Law, Social Security Organization, Insurance Services, Medical Services
  • Rahim Azizi, AbdolAli Tavajohi*, MohammadHossein Rajabiyeh, Samira Gol Khandan Pages 159-178
    Background and Aim

    Trial in intentional and unintentional crimes is one of the most multifaceted issues in criminal law and Forensic medicine, as well as the involvement of causes that ascend from the characteristics of the culprit and within the committer and as grounds. They reproduce this complexity in terms of their attendance or absence of interconnection and how they disturb it. This article deals with the trials facing criminal law and forensic medicine in relation to the grounds intricate in the crime and in view of the importance and obligation of the issue in terms of disagreement about the role of the grounds in the judicial process. This article aims to provide an appropriate prototypical of how the context plays the role while investigating some of the sentiments related to the context.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical article has been equipped and compiled by means of the documentary method and using the note tool.

    Results

    The findings designate that; The underlying cause with the proficient opinion of forensic physicians along with the foreman or other causes can be elevated by playing a creative role in achieving the criminal consequence, but in most cases the fundamental cause is hurrying, accelerating or escalating the effect of the foremanchr('39')s act or other It is a cause and in such cases the submission of the title to the existing setting and the fortitude of the share as a result is not adequate, but it can be considered along with the steward or other causes for it, although some legal systems By completely vacating the role of the underlying cause, they do not subsidize to this cause under any circumstances.

    Ethical considerations:

    From the commencement to the end of the article has been equipped and compiled with adherence to the values of honesty and reliability.

    Conclusion

    In view of the silence of the law in the Iranian legal system and on the other hand the lack of obvious jurisprudential rules on the role and consequence of the underlying causes, in exploratory the judicial procedure of Iranian criminal courts, on the one hand we see divergence of opinions that some courts , Have not accepted the effect of the underlying cause and others, based on forensic concepts, have accepted that in many cases the jurisprudence has accepted the role and share for the underlying cause which only had an aggravating or accelerating role in the crime. Have diverged from the path of fairness and justice and the adherence of the principle of fairness of persons, and it is necessary for the legislator to enact the essential laws and take advantage of medical advances in this regard, while culmination the fragmentation of judicial technique, the rule of thin skull Which is putative in most legal systems, in order to protect the scrawnier and more justified cause.

    Keywords: Background, Judicial Procedure, Crimes, Intentional, Unintentional, Forensic Medicine
  • Mohammad Mehdizadeh, Mahdi Khaghani Esfahani, Abolfazl Mohammadbeigi, Samira Hajisadeghi*, Abtin Davoodi Pages 179-192
    Background and Aim

    Patient complaints are stressful and costly for dentists. Dentistry is not immune from mistakes, and protesting dental care services is a demand of patients. It is important to check the causes of complaints against dentists and identify the causes of dissatisfaction in determining prevention programs. The purpose of this study is to provide a picture of the causes of complaints from dentists and the judgments in the medical council of Qom.

    Materials and Methods

    This study was descriptive, cross-sectional, and retrospective. Complaints against dentists in the Medical council Organization from 2013 to 2017 were reviewed. The variables of age, gender, work experience, proficiency, dental behavioral factors and medical center equipment as well as age and gender of patients were evaluated. Finally, the data were analyzed by SPSS software.

    Results

    77 cases were examined. 87% of complaints were from male dentists and 13% from female dentists. The prevalence of complaints in female patients (51.9%) was higher than in male patients (48.1%). Of the total number of complaints against dentists, 11% have been prosecuted and 9% have been settled in court. The most important reason for the complaints was the negligence of the dentists in performing the services and no complaints were received from the Lack of equipped medical centers. In cases that were ongoing due to carelessness and lack of expertise in treatment, there was a statistically significant difference in the age of the dentists and their work experiences.

    Ethical considerations: 

    This research started after receiving the code of ethics from Qom University of Medical Sciences and has been written until the end based on ethical principles, trustworthiness and honesty.

    Conclusion

    The most important reason for the complaint was the negligence of dentists in performing services. The age of the dentists and the more work experience were showed a relationship with complaints against dentists. The legislator has accepted the "theory of negligence" and the "theory of fault" by deviating from the "theory of danger". In the next step to support therapists (dentists), the legislator has considered that obtaining patient consent relieves the therapist of responsibility. In the third step, the nurse or patient is aware of the wrong prescription, causing the dentist to lose responsibility.

    Keywords: Dentists, Patient Rights, Patient Satisfaction
  • Hojjat Nasrarkan, Babak Mohammadrezapour Ozan*, Yousef Molaei Pages 193-205
    Background and Aim

    The legal rules governing damages resulting from personal injuries constitute the main part of civil liability law. Our aim of this project is to investigate the damages caused by bodily injury in Iranian civil law.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive analysis. The method is to collect library information. The tool for gathering information is taking notes.

    Results

    In any case, the issue of legitimacy or illegitimacy, the need to compensate for damages caused by bodily injuries during the past years has always been discussed in legal and judicial circles and is still at the top of issues and problems in the implementation of legal provisions.

    Ethical considerations: 

    In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    In this article, by recognizing the jurisprudential logic and the evolution of compensation for life damages from blood money to compensation of life damages, we have tried to separate spiritual and material damages in the new world law and a new re-reading of jurisprudential and legal issues. Provide an appropriate solution with jurisprudential logic and the principles of justice to resolve this unresolved knot of Iranian law.

    Keywords: Liability, Criminal, Civil, Bodily harm
  • Seyed Mahdi Jokar* Pages 207-223
    Background and Aim

    There is an undeniable divine gift in the name of health and well-being in creation and human life, which may be endangered at times. The purpose of the present article on hazards are the threatening factors that are known as infectious diseases. Following the outbreak of infectious diseases such as tuberculosis, cholera, plague and some deadly diseases such as malaria, typhoid, AIDS, hepatitis and Ebola, the rapid proliferation of a deadly virus called "corona" has become a new and serious topic in the medical community. In order to ensure the health of the people, solid and well-founded jurisprudential-legal principles to create a duty on the Islamic State in the obligation to prevent and control the spread of coronary heart disease can be imagined that the purpose of writing this article, citing jurisprudential-legal arguments and rules, and jurists Expressing the duties of the government in this regard. 

    Materials and Methods

    The consistency of this article, like other jurisprudential and legal studies, is based on data extracted from the jurisprudence and law system, and the research method is descriptive-analytical and based on the analysis of the views of Imami jurists and the opinions of jurists.

    Results

    In the Islamic legal and political system, the government refers to all the pillars of government, including legislative, executive and supervisory, which in the field of ensuring the security, welfare and health of the people, according to the citation, solid jurisprudential and legal arguments, has the duty to ensure the health of society.

    Conflict of interest:

     The present study has not been previously published in other scientific journals and is not dependent on any place in terms of research and study originality and is merely a product of the authorchr('39')s thinking and study and is not financially related or influenced by any organization or institution.

    Ethical considerations:

     While observing fidelity in analysis, considerations related to research ethics as well as fidelity in quoting texts and citing sources were observed.

    Conclusion

    In Imami jurisprudence and Iranian law, rationally and religiously, based on clear criteria called the relationship of citation, specific duties and responsibilities based on the four arguments and rules of jurisprudence in the obligation to prevent and control infectious diseases, especially coronary, can be assigned to the Islamic State.

    Keywords: Duty, State Responsibility, Contagious Disease, Coronavirus
  • Aidin Zandian, Hassan Soleimani*, Hamadreza Behniafar Pages 225-239
    Background and Aim

    The right to equitable access to health care and, in general, the belief that all human beings enjoy fundamental human rights as enshrined in the Charter of the United Nations, the Universal Declaration of Human Rights and humanitarian treaties, and the idea of ​​the responsibility to protect human beings. It is undoubtedly a reflection of the highest and deepest human values ​​embodied in the social norms of the last century. The exercise of these right, given the circumstances of governments and the international community, has always faced challenges such as war, natural disasters and incapacitated governments that have jeopardized the just enjoyment of fundamental human rights by human beings. And sometimes made impossible.

    Materials and Methods

    This research has been done opinions of jurists.and using descriptive-analytical method.

    Results

    The international civil society, which is an independent system of governments and international organizations, with the help of its subordinate institutions active in the field of health, including Médecins Sans Frontières, is present in crisis areas and identifies The injuries of the accident enable the deprived, the helpless and the helpless as a result of the mentioned causes and sufferings.

    Ethical considerations:

     In the present study, adherence to the scientific method, ethical principles, fiduciary duty and intellectual and intellectual property have been respected.

    Conclusion

    The international civil society the objective realization of the equal right and equal access of human beings to health and medical services without considering any kind of discriminatory forms.Cite this article as: Zandian A, Soleimanii H, Behniafar HR, Médecins Sans Frontières and the Right to Fair Use of Health and Medical Services: The Pathology of Legal and Ideological Structures. Medical Law Journal  2021; 15(56): e14.

    Keywords: Civil society, Médecins Sans Frontières (MSF), Right to equitable access to health care, War, Faild Statte, Natural disasters
  • Arian Petoft* Pages 241-259
    Background and Aim

    Since the emergence of the modern neurolaw, we have been witnessing the increasing use of neuroscientific evidence in criminal courts of the advanced legal systems such as the UK and Canada. Following numerous neurolitigation doctrines, which were recognized in judicial precedent, there have been significant normative and procedural changes in the criminal justice system of such countries. Regardless of some of the current deficiencies and limits of neuroscience, the least functionality of this science in law can lead to a fairer criminal justice system. Since there is currently very little literature on neurolaw in our country, scrutinization of an important part of its practical issues in the context of neurolitigation can be a valuable step for the development of judicial practice and the advancement of Iranian legal knowledge in comparison to the current global one. As a main porpuse, this paper seeks to explain the extended boundary of the judicial procedure in employing neurosciencce evidence as proof of the claim.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    For evaluation of the death penalty, predict future risks, level of criminal responsibility, addiction, drug abuse, an offender’s mental status, competence, aggression, quality of counseling or assistance in committing a crime and the like, neuroscientific evidence in various cases have been used in British and Canadian litigation.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    As a conclusion, I found that neuroscientific evidence in courts is currently being used primarily to investigate criminal responsibility by the most prominent features in British and Canadian jurisprudence: ‘Cognitive Failure’, ‘Dangerousness’, and ‘Neurological or Mental Disorders.

    Keywords: Neurolaw, Criminal Procedure, Modern Criminal Law, Neuroscience, Law, Neuroscientific Evidence
  • Mohsen Safari*, Mohammadreza Shahini Pages 261-281
    Background and Aim

    In the current Iranian society, following of increasing in infertility for various reasons, conclusion of Surrogacy contract has followed an upward trend. Consequently, the contract and the issues related to it, especially its dissolution and especially the Natural Termination of the contract, have become doubly important. In the near future, disputes between the main parties to the contract about the Natural Termination or survival of the contract, due to lack of legal resources will become one of sensitive, crucial and, of course, common litigations in courts.

    Materials and Methods

    The current research makes clear various cases of natural termination by the analytic-descriptive approach. Method of data collection is library and has been written by referring to books and articles.

    Results

    Surrogacy contracts divide in two stages, before and after embryo transfer, in which the embryo what kind of nature has in each step, it would be effective in the cases and causes of natural termination of the above mentioned contract. Indeed, in the stage of post-embryo transfer, the subject of the contract changes to the human being and we are encountering to the person character and the necessity to preserve human embryonic life at this stage require us to change our approach about the causes of natural termination and examine them in a different way.

    Ethical considerations: 

    At all stages of writing this research, authenticity of texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Eventually, it should be said that before embryo transfer, the contract to be rescind in due to the various causes, including parties death, and or termination of juridical person, interdiction, divorce, transgender, involuntary destruction of subject of contract and insertion of dissolving condition but it just causes natural termination of contract, it is resolved which is due to the abortion happened in the stage of after embryo transfer. Therefore, the instances of the natural termination of surrogacy contract in the stage of pre-embryo transfer are more extended after embryo transfer.

    Keywords: Laboratory embryo, Genetic parents, Medical center, Surrogate, Rescinded
  • Mehrzad Razmi, Mostafa Mandegar*, Masoudreza Ranjbar Sahraei, Reza Zareie Pages 283-298
    Background and Aim

    After entering the new information technology, information about peoplechr('39')s lives, little by little, this gift has been made in many aspects of life, including the rights of the child. For this reason, in the present age, there is a need for research topics, as a result of which, if it has rights, if children in cyberspace are subject to cyberspace conditions, it will be referred to as cyberspace and will be revived. In cyberspace, the child encounters a lot of electronic data and records that may threaten his physical, mental and emotional health and consequently his personal and dignity future. The purpose of this study is to investigate the conditions that affect the reliability of data and electronic records in terms of protecting the childchr('39')s right to health.

    Materials and Methods

    This research is a prospective descriptive analytical study. The study population is children and adolescents with a view to their right to health in cyberspace now and in the future, who either interact with cyberspace in some way or their information is recorded by others in this space.

    Results

    Unlimited registration and storage of information about children by educational, sports, cultural institutions and some related sites may damage their identity because by publishing content in cyberspace, it becomes a kind of document and reason for an event in an infinite space. It is almost impossible to remove, which can be a violation of the childchr('39')s health.

    Ethical considerations:

     Honesty and fidelity were observed in the analysis of texts and citations.

    Conclusion

    This study showed that if electronic data and records in cyberspace do not comply with the component of childrenchr('39')s right to health in matters such as presentation, access and collection of data, publicity and good faith, the reliability and validity of electronic data and records are considered impossible. The implementation of the provisions and other works are not considered as valid and can be cited documents in judicial and legal authorities.

    Keywords: Data Citation, Health Rights, Cyberspace Electronic Records, Child Rights
  • Ali Saberpour, Masoud Akhavan Fard*, Gholamhossein Masoud Pages 299-316
    Background and Aim

    Implementation of international sanctions has numerous implications at national level; this article focuses on international sanctions and discusses their impacts on the transfer of environmental technologies in Iran.

    Materials and Methods

    This Research is of Theoretical Type, the Research Method is Descriptive-Analytical, the Method of Data Collection is Library and has Been Done by Referring to Documents, Books and Articles.

    Results

    Some believe that the sanctions imposed on Iran in recent years have been limited to the economic and political spheres of the country. However, by knowing the scope of sanctions and examining the challenges posed by its application in various sectors, we can understand the wide-ranging consequences of sanctions and their direct and indirect effects on the transfer of environmental technologies.

    Ethical considerations:

     In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    With the economic sanctions imposed by the international community and at the top of that, US, insufficient capital is available to transfer and promote new technologies, even if imports are allowed. Declining international cooperation and interactions lead to restrictions on attracting foreign investment. Restricting and blocking some of the funding and facilities of international institutions such as the United Nations Development Program and the Global Environment Facility, lack of up-to-date environmental equipment, import of less standard environmental technologies into the country, types of pollution, Lack of environmental protection equipment and devices, public transport, agricultural inputs , the lack of high-efficiency heating equipment and the lack of external experts to train domestic specialists are all of which have violated the fundamental principles of environmental technology transfer in our country.

    Keywords: Sanction, Technology Transfer, International Law, Iran
  • Maryam Ahmadinejad* Pages 317-333
    Background and Aim

    The topic of Surrogacy is one of the human rights issues, which is important for its multifaceted nature. On the one hand, this is directly linked to human rights law, such as the right to the family life, the right to privacy life, the right to identity and other human rights rules, and, on the other hand, political considerations are very important to the States, because the States negligence in this regard can be affect the public morality, public order, and in general, their national interests.Also, accurating in different aspects of Surrogacy, is clear that the topic of Surrogacy which is always necessary to be considered, medical and psychological, legal, and Ethical considerations in reviewing this issue.

    Materials and Methods

    The main source of the article is the judged cases before the European Court of Human Rights. The present article descripted the judged cases on Surrogacy in the European Court of Human Rights in descriptive approach, by studying library resources and international documents.

    Results

    In the present article, were investigated six cases from the cases of the European Court of Human Rights on the subject of children born through Surrogacy. In this regard, The court tried in its verdicts to consider political considerations with the help of the doctrine of "Margin of appreciation", while monitors the application of human rights rules by the member States of the European Convention on Human Rights and take their political considerations and is create the balance between the public interest of the states and rules of human rights.

    Ethical considerations: 

    This research has been written, relying on moral principles, such as, honesty and trustworthiness in text analysis and citation.

    Conclusion

    Unnecessary use of the method of Surrogacy and its commercialization without moral considerations can have far-reaching consequences, such as human trafficking, but in times of necessity that there is no other way to solve the couplechr('39')s infertility problem, useing of the reproduction method of Surrogacy can solve many problems of infertile couple. what is presented in this article is indicative of the fact that the European Court of Human Rights, has left the decision on this matter to domestic law by granting a wide Margin of Appreciation to the states this component that the couple was infertile and the only way left and the last remaining medical option for their childbearing is the use of assisted reproduction technique of Surrogacy has not been considered in the judged cases.Also, this fact that the intended parents who are listed as the childchr('39')s parents in a birth certificate issued in a foreign country, were are couple married it is not considered as a sign of their goodwill and including positive component. Moreover, the judged cases did not exhaust to the right to respect for the decision to become a genetic parents. And with the wide Margin of Appreciation granted to the states, it has not been extended the right to respect for family life to the relationship between the children born through Surrogacy and the applicants who were biologically the father of these children. Accordingly, in view of the findings of the study, it can be argued that the freely applicable and wide Margin of Appreciation in Surrogacy cases can be seriously threatened the supremacy of human rights requirements and considerations over the national policies of the states.

    Keywords: Surrogacy, European Court of Human Rights, Child, Wide Margin of Appreciation, Human Rights
  • Taghi Azad Armaki, Mahmoud Abbasi, Maryam Shaban* Pages 335-348
    Background and Aim

    Having health is one of the inherent rights of children in any society that covers different aspects of their lives. Every societychr('39')s attention to childrenchr('39')s health is different, which has emerged over time and within social and cultural currents. The purpose of this study is to study how the child became a topic of health in the history of Iran.

    Materials and Methods

    This research has been conducted in the field of sociology with a historical method and a descriptive-analytical approach.

    Results

    Occurrence of famine and epidemics such as cholera, plague, pertussis, etc. in the history of Iran, especially in the early Qajar period, led to the widespread death of Iranian children and general despair of the decline in the population of children; One of the results of such developments was the proof of the ineffectiveness of traditional medicine strategies and prayer and superstition methods among the Iranian people, which simultaneously expanded the tendency to use modern medicine methods. At that time, the general experience of the effectiveness of modern medicine along with encouraging intellectuals, educated people and scholars to use modern medicine methods to improve general health and preserve the lives of children led to "more attention of Iranian society to modern medicine" and "focus modern medicine on childrenchr('39')s health.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the authenticity of sources and information, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    With the emergence of new structures and institutions around childrenchr('39')s health, in general, the living environment of children has changed, the issue of health has overshadowed this group and as an equal, the importance of children as an issue for health is increasing day by day and found certainty.

    Keywords: Child, Modern Medicine, Health, Generation continuity, Qajar community
  • Abbas Souri, Alimohammad Fallahzadeh*, Ahmad Markaz Malmiri Pages 349-364
    Background and Aim

    The aim of this study is to investigate the safety of food and medicine in the light of the doctrine of human security and international human rights documents in Iran and compare with other countries, which is very important and important position of food and drug security in public health and access to Health as a human right, effect of the challenges and obstacles to creating complete and sustainable food and drug security in Iran in the shadow of the doctrine of human security and international human rights documents, the need for special and independent research and comprehensive study of its various dimensions is inevitable.

    Materials and Methods

    This Research has Been Prepared by Descriptive-Analytical Method and its Data has Been Collected by Documentary-Library Tools.

    Results

    Therefore, according to research, an efficient national system for food safety control, in addition to helping to improve the nutritional status and health of society, leads to improving the food industry, increasing production and increasing income levels.

    Ethical considerations:

     In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    Therefore, probably improving the infrastructure and existing laws is important for having an efficient food control system at the national level.

    Keywords: Food, Drug Safety, Food Rights, Human Rights, Human Security
  • Hediye Ellahi*, Arsalan Kamaei, Asghar Safaei, Elham Sharafi Rad Pages 365-381
    Background and Aim

    The right to health as an inherent right means that everyone has the right to the highest standard of physical and mental health, and this right includes all medical services, public health, adequate food and housing, a healthy work environment and a clean environment. includes. The main function of the health system and medical community of any country is to provide and provide the necessities of this field. Good logistics in providing medical supplies has a great impact on reducing costs and providing good health, medical and pharmaceutical services in ensuring the right to health of citizens.

    Materials and Methods

    For this purpose, the present study has studied this issue in depth by using analytical-descriptive method and inferential approach 

    Results

    Findings from the study indicate that since the optimal provision of medical supplies has a direct impact on achieving the goals of the health system and ensuring the right of citizens to health, a good logistics study on the goals of the health system can improve health system policy makers in providing services. Therapeutic help.

    Ethical considerations: 

    In this Research it has been Written From the Beginning to the End, Relying on Moral Principles, Trustworthiness and Honesty.

    Conclusion

    The main function of the health system and medical community of any country is to provide and provide the necessities of this field. The health system of any country, in order to ensure and guarantee the possibility of a healthy life, is obliged to anticipate measures in a large field in the field of medicine, some of which require immediate action and others must be done over time. The supply of medical equipment and supplies has become an integral part of hospitals. Good logistics in providing medical supplies has a great impact on reducing costs and providing good health, medical and pharmaceutical services in ensuring the right to health of citizens. However, the medical community does not apply a systematic and codified method in the field of optimal logistics. Therefore, the purpose of this study is to investigate the issues related to this area regarding the effect of optimal logistics on the supply of medical supplies.

    Keywords: Logistics, Supply Chain, Medical Supplies, Medical Community, Right to Health
  • Elaheh Mohseni* Pages 383-401
    Background and Aim

    Posthumous reproduction is referred to as a method of artificial reproduction, which involves the birth of a child through the gamete of a deceased person. This kind of reproduction raises many moral and legal debates and different countries have various legal approaches toward this type of assisted reproduction.

    Materials and Methods

    This research uses the comparative method with descriptive-analytical approach to study the law of different countries and to identify various legal techniques regarding the legality of posthumous assisted reproduction and its legal consequences on the family status of the child born by this technology.

    Results

    In Iran, due to legislative gap in this area and deep disagreement of jurisconsults and jurists, various procedures have emerged in medical centers and several cases have been brought before the courts of justice in this regard resulting to diverse sentences. This paper tries to introduce different legal approaches to this judicial phenomenon using the comparative study of different countries’ legislation. To this purpose, after introducing a comprehensive classification of diverse legislations on the topic, I will study in detail the law in four countries of Iran, France, Greece and United Kingdom. Each of these countries adopts a different approach to posthumous reproduction, providing for a legal ambiguity, complete ban, limited permission, and liberal permission respectively.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing this paper, the ethical principles of research, especially respect for intellectual property, honesty and confidentiality have been fully observed.

    Conclusion

    The moral and legal arguments against posthumous reproduction, especially the childchr('39')s best interests, reinforce the theory of the ban. Furthermore, the approval of posthumous reproduction during idda period by some of jurisconsults can be criticized due to the difficulty and delicacy of decision-making and reproduction during the mourning period and shortly after the death of the spouse. However, authorizing this technique by the Iranian legislature requires legal innovation, transparency and clarity regarding the condition of access and its consequences on the legal parenthood and succession right of the child born.

    Keywords: Comparative Law, Consent, Infertilityl, Marriage, Posthumous Reproduction, Death, Parenthood
  • Hadi Jorfi, Jalil Ghanavati*, Asghar Arabiyan Pages 403-418
    Background and Aim

    In recent years, with the help of genetic engineering and modification of the genetic structure of many plants and animals, a wide variety of transgenic foods have been produced and consumed worldwide. One of the main questions raised in connection with these products, in the present study, considering the issue of "health and usefulness" of these foods, is the main purpose of examining the responsibility of governments in relation to transgenic products.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    According to the international practice embodied in the reports of the Committee on Economic and Social Rights, the right to access healthy and wholesome food is one example of the right to health. The right to health is also considered as one of the examples of the right to life. On the other hand, the right to life is a general title in the international human rights system, which is a subset of fundamental human rights.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    States obligation in related to transgenic products appear to be "Peremptory rules" because of their close relationship with the "right to health" and the "right to life." As a result, in the area of international responsibility law, it is possible to consider a pattern of aggravated responsibility (or Responsibility for breach of peremptory rules).

    Keywords: Genetically Modified Products, The Right to Health, The Right to Access Healthy, Wholesome Food, Peremptory Rules
  • Sara Pezeshki, Seyyed Alireza Hosseini*, MohammadHossein Nazemi Ashani Pages 419-429
    Background and Aim

    The family as a living body has different components that men and women are the main members of this body and each of them, by playing their own role, provides the background for the health and dynamism of the society Wise differences in the roles and activities of men and women guarantee the harmony and dynamism of the collection and prevent the occurrence of disorders in this single body At the same time, the creation of dynamic societies and complete human beings is also in the group of coordination and reciprocity of members especially the relations between men and women in the family center. For family laws, due to the special importance of the subject, special laws have been set. In this research, the study of the rights to the physical and mental health of the fetus under the banner of family rights; In the legislative texts of Iran will be the main purpose.

    Materials and Methods

    This research has been compiled using library resources in an analytical-descriptive manner.

    Results

    The findings show that most people do not know the rules and regulations related to the fetus. In fact, the provisions related to the fetus are also in the margins of the books.

    Ethical considerations:

     In this research, from the beginning to the end, the principle of fidelity and honesty has been prepared and compiled.

    Conclusion

    The family as a living body has different components that men and women are the main members of this body and each of them, by playing their own role, provides the background for the health and dynamism of the society. Wise differences in the roles and activities of men and women guarantee the harmony and dynamism of the collection and prevent the occurrence of disorders in this single body. At the same time, the creation of dynamic societies and complete human beings is also in the group of coordination and reciprocity of members, especially the relations between men and women in the family center. For family laws, due to the special importance of the subject, special laws have been set. the study of the rights to the physical and mental health of the fetus under the banner of family rights; In the legislative texts of Iran will be the main purpose. It should be said that due to the many issues related to public and private rights of individuals after birth and related rulings, caused. Rulings related to the fetus should be marginalized in jurisprudence books and people with the most basic rights that God has for human beings in the stage He predisposes them to be ignorant before birth, so according to the Holy Qurchr('39')an, before birth in the embryonic period, man goes through several stages of development to be worthy of receiving the human soul, then after obtaining the necessary existential possibilities to continue living with the will. God is born The results show that after the fertilization of the embryo, his first right is the right to life. As I mentioned, Islamic law and the law in question emphasied it. But the right to life alone is not the main purpose, and the fetus has the right to have a good life in the motherchr('39')s womb and to be provided with physical and mental health.

    Keywords: Right to Physical, Mental Health, Fetal Rights, Abortion, Family Rights
  • Arian Petoft* Pages 431-443
    Background and Aim

    Since the emergence of neurolaw, legal systems have been using neuroscientific techniques with acceleration. Neuroscience evidence has been brought to courts as proof and gets judges’ attention progressively. Since the legal validity of neuroscientific evidence is crucial in current neuro-criminal proceedings, it is necessary to know which kind of validations requires for admissibility of such evidence before jurors. So the core question of this paper is how can neuroscience evidence be properly and reliably applied in judicial proceedings?

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library research and has been done by referring to documents, books, and articles.

    Results

    Legal admissibility of neuroscientific evidence before a court requires proof of its scientific, structural and functional validity.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In the present study, it was generally found that the use of realistic ecological experiments based on global standards and protocols with the consideration of physiological and psychological factors involved are inevitable in assessing the admissibility of neuroscience evidence; also, the cooperation of a group of forensic experts in the form of specialized judicial advisory boards or the body of forensic medicine as well as observance of the principles of neurolitigation could be fruitful in the structural and functional validation of the data resulting from such evidence.

    Keywords: Neurolaw, Litigation, fMRI, EEG, Validation
  • Jamaledin Mohammad Sheykh Bahaei, Ali Bahraminezhad*, Mohammad Bahrami Khoshkar Pages 445-461
    Background and Aim

    Violence against women and girls is one of the most egregious examples of gender inequality, often seen as a violation of human rights. This is a global problem, especially in underdeveloped countries, and it has far-reaching negative consequences not only for its direct victims, but also for children, family members and communities; With this in mind, the purpose of this study is to investigate the status of the prohibition of domestic violence against women within the framework of the international human rights system.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Domestic violence against women is significant from two perspectives: one on the right to health and the other on the prohibition of gender discrimination. In essence, committing domestic violence against women violates both the right to health and the prohibition of gender discrimination, which is an example of a fundamental human right.

    Ethical considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Domestic violence is directly related to the prohibition of gender discrimination and fundamental human rights in general. Fundamental human rights are described in international human rights as peremptory norms. In other words, governments are obliged to fight against this phenomenon and take the necessary measures to prevent its occurrence, and if they commit it, to prosecute and punish the perpetrators through legal means. With this in mind, if governments fail to meet their legal obligations, there will be severe implications for them in the area of international responsibility.

    Keywords: Women's Rights, Domestic Violence, Peremptory Norms, Normative Hierarchy
  • Mehrdad Teymouri, Jamal Beigi*, Fatemeh Ahadi Pages 463-476
    Background and Aim

    The outbreak of Corona pandemic in late 1398 and its spread in 1399, in addition to health and medical dimensions, has had wide social, economic, political and legal dimensions. The most important of these dimensions is the impact on the health of certain groups, including prisoners; Meanwhile, the detention centers for defendants and convicts face serious challenges. The present study examines the challenges facing prisons and detention centers in the Corona pandemic and identifies mechanisms to address it.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and referring to documents.

    Results

    Given that inmates and others in related centers are most at risk for Covid-19 virus, the need to pay special attention to prisons and related centers and detention centers and how to manage them in the event of a corona pandemic requires the use of mechanisms. And special measures are taken according to the emergency situation.

    Ethical considerations: 

    In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    Detainees charged with a crime and convicts who are in prison for a crime enjoy the same access to their basic rights as the right to health. Conditions in prisons and detention centers indicate that there is no necessary health infrastructure in prisons and detention centers, overcrowding in prisons and detention centers, lack of manpower in the field of health care in prisons, conducting clinical trials on prisoners, Problems related to the management system of prisons and penitentiary institutions and the lack of cooperation of prisoners and mental health problems of prisoners in the era of the corona pandemic are among the challenges facing the right to health of prisoners.

    Keywords: Medical Law, Right to Health, Prisoners, Prison, Detention Center, Corona Pandemic, Covid-19
  • Mohammad Asadi Jounoushi*, Shafagh Asadi Jounoushi Pages 477-489
    Background and Aim

    The right to equality in health as an important principle that protects civil rights, which is enshrined in the laws of many countries. The bottom line is that despite the importance of the issue and its inclusion in domestic and international law, attention to this right, which plays an important role in promoting public health and public confidence in the government, is very low. It seems that the disregard for the rights of the people in the equality of health and treatment is due to the lack of knowledge of the relevant laws.  Therefore, it is necessary to review those concepts and rules and determine the criminal sanction

    Materials and Methods

    This Research has Been Prepared by Descriptive-Analytical Method and its Data has Been Collected by Documentary-Library Tools.

    Results

    Findings indicate that the right to health has been repeatedly mentioned as one of the most important legal issues in laws and regulations. An issue that ignoring it can expose individuals to criminal prosecution.

    Ethical Considerations: 

    In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    Equality in providing health services for all people as a fundamental right is one of the most important examples of human rights, which paying attention to it by countries indicates good governance. By investigating Iranchr('39')s legislative policy, it can be seen that although the legislator has enacted provisions on the right to equal health, in practice there are discrepancies and differences in some indicators and the lack of justice in health and inequality in accessing to health services is still high.

    Keywords: Citizenship Rights, Equality, Health, Public Services
  • Bijan Abbasi Lahiji*, Shahab Tajari Pages 491-504
    Background and Aim

    In this study, the oversight of the judiciary on the organization of the medical system, public ethics and medical ethics has been examined and all aspects of public health are maintained by other medical community and factory workers. The purpose of writing this article is to examine the role of the judiciary in the activities of the medical system organization in order to restore and realize the right to public health as well as such medical violations.

    Materials and Methods

    This research has been written using library resources and in an analytical-descriptive manner.

    Results

    But the point to be made in this research is that sometimes in the same space, violations occur that require in-depth exploration, Because the mission of jurisprudence and jurists is to solve the legal problems of society, explain and interpret legal materials and propose amendments to laws and regulations But medical offenses occur when the physician, in performing his or her professional duties, engages in behavior that is prohibited by law in the Islamic Penal Code and imposes penalties for it.

    Ethical considerations:

     In this Research, it has been Written From the Beginning to the End, Relying on Moral Principles, Trustworthiness and Honesty.

    Conclusion

    Maintaining health has historically been one of the responsibilities of the medical community, and when it comes to patientschr('39') rights, it means that the relevant community and medical professionals follow the relevant standards. Medical ethics also means the observance of the principles of general and professional ethics by health professionals. The point that will be addressed in this study is that sometimes in the same space, violations occur that require in-depth investigation. Since the mission of jurisprudence and jurists is to solve the legal problems of society, explain and interpret legal materials and propose amendments to laws and regulations, this study aims to investigate the role of the judiciary in the activities of the medical system in order to revive And the realization of the right to public health has been written, indicating that medical malpractice basically occurs when a physician violates rules and regulations, such as negligence in performing his duties or disclosing patient secrets. But medical crimes occur when a physician, in the performance of his or her professional duties, engages in conduct that is prohibited by the legislature in the Islamic Penal Code and for which penalties are prescribed.

    Keywords: Judiciary, Medical System Organization, Physician, Health Rights, Medical Crimes, Violations
  • Seyed Mohammad Akrami*, Kheyrollah Parvin, Mohaddeseh Razmjoo Pages 505-516
    Background and Aim

    Early diagnosis of prenatal diseases and subsequent timely treatment of congenital anomalies has been one of the main concerns of the health care system. Screening tests are a set of blood and ultrasound tests performed to check the health of the fetus and to screen high-risk groups for infectious diseases, Down syndrome, and some other genetic defects and physical abnormalities during the various months of pregnancy. If these abnormalities are identified, according to the law on medical abortion approved in 2005, before the onset of depression, medical abortion is possible. The purpose of this study is to amend Articles 56 and 53 of the Population Youth and Family Protection Plan, approved by the Islamic Consultative Assembly on March 17, 2017 (under consideration by the Guardian Council), in order to facilitate screening and maintain the abortion law.

    Materials and Methods

    This theoretical research has been done by descriptive-analytical method by collecting information in a library and referring to books, articles and dissertations.

    Results

    In this study, scientific, jurisprudential and legal arguments (including international and domestic laws) on the need to facilitate screening and maintain the law of medical abortion are explained in detail.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the text, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    The topic of fetal health screening under the topic of the right to public health, womenchr('39')s rights, childrenchr('39')s rights, the right to fertility and the right to abortion according to international and domestic laws to improve the quality of life and advance the human development process with the theory of speech identity. The issue of abortion is permissible in the cases covered by the single article of the law on medical abortion and before the onset of the soul, according to the jurisprudential rule of harmlessness, urgency, conflict, hardship, most important, legitimate defense and the rule of monarchy. Therefore, modifying the population plan and supporting the family will result in facilitating screening and maintaining the abortion law.

    Keywords: Pregnancy, Women, Abortion, Population Youth Plan, Screening
  • Homa Davodi Garmarodi, Hassan Bigdeli*, Sajjad Lashkari Azar Pages 517-529
    Background and Aim

    Psychiatrists believe Gender Dysphoria In trances, the starting point is sexual reconstruction. However, some Religious scholars have considered this practice to be apparent to trances And the term gender reassignment applies only to bisexuals; However, after the historical fatwa of Imam Khomeini (as) as the creator and innovator of the permission to change gender, there is no legal prohibition in this case. However, the lack of transparency in the penal code regarding the punishment of bisexuals and transgender people has led writers to re-examine the legal and jurisprudential aspects of this issue with a new perspective and to reflect more on this issue and its rulings, both before and after the change.

    Materials and Methods

    This article is theoretical and the method used in it is descriptive-analytical. The data collection technique is also done in a library by referring to books and articles inside and outside the country.

    Results

    Iranchr('39')s pioneering role in issuing the necessary permits for this surgery and on the other hand, the difference between the legislatorchr('39')s views on women and men in different chapters of criminal law has created many challenges and different questions in the minds of the authors; For example, if a person commits a crime under such circumstances, is he / she punished according to his / her gender at the time of the crime or is his / her gender the criterion for sentencing and punishment at the time of the trial? The judicial approach of our country often agrees with the first opinion and takes into account the sex of the perpetrator at the time of the crime.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing this study, while observing the originality of the texts, moral principles, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    Iranchr('39')s judicial approach often uses the gender of the perpetrator at the time of the crime as the criterion for sentencing and does not involve itself in other possibilities. (However, maintaining the exemption from retaliation of the father and paternal ancestor after the murder of the child, despite the adaptation of gender, is an exception to this claim.) In relation to crimes such as apostasy, based on the principle of interpretation in favor of the accused, gender is the criterion for issuing a sentence that does not impose a heavy punishment on the perpetrator. However, the observer procedure in some tachr('39')zir crimes, such as abandoning almsgiving, in which the sex of the perpetrator is effective in prosecuting him, implies the fulfillment of the spousechr('39')s obligations before the sex change.

    Keywords: Sexuality, Sex Change, Criminal Liability, Sexuality Based Rights
  • Hamid Masjedsaraie*, Mahvash Mousavi, Fatemeh Monazemi Pages 531-545
    Background and Aim

     Despite the desirability of having children for couples in most cases, sometimes the existence of dangerous mental, psychological and physical disabilities for the child due to genetic or congenital causes, causes the doctor, the couple against the esoteric desire and of course citing Medical reasons and documents forbid having children. Since in jurisprudential sources, no explicit statement has been made about the ruling and duty of couples in the face of this phenomenon, in this article we intend to rule or not allow childbearing in the case under consideration based on jurisprudential and moral arguments and principles. Let's check.

    Materials and Methods

     This research uses a descriptive-analytical method to explain the basics of the research and, citing library sources, the ruling on procreation despite medical prohibitions in jurisprudential sources and, of course, with an ethical view of the subject.

    Results

     Since the reasons for not allowing pregnancy in the presumption of disability for the child are stronger, it is necessary for the customary legislator based on jurisprudential principles to create a legal basis for such a prohibition.
    Ethical considerations: All stages of this research have been done based on ethical principles, fidelity, and honesty.

    Conclusion

    The analysis of jurisprudential arguments and principles indicates that if the doctor's prohibition is probable, pregnancy is a religious abomination in situations of danger to the child, but if the doctor's prohibition causes termination or strong suspicion, the wife's voluntary pregnancy It is not permissible. At the same time, moral principles such as moral conscience consider pregnancy in these circumstances as contrary to human dignity, justice and fairness, and consider it as an example of abuse of rights by parents; As a result, it is also morally forbidden.

    Keywords: Pregnancy, Physician Prohibition, Child Disability, Childbearing, Sharia, Ethics
  • Mohammadali Khorsandian, Hamid Eskandari, Amirhossein Jajarmizadeh*, Mohammadjavad Khoshnoud Pages 547-560
    Background and Aim

     Community pharmacy, as a place to supply medicine, plays an important role in the health system, so it is important to pay attention to the legal and contractual system of insurance and pharmacy. If this system fails, it could cause problems in the pharmaceutical supply chain, which can affect the entire chain, even pharmaceutical factories.  The contract between basic insurances and community pharmacies in Iran is determined by the Supreme Council of Health Insurance and is equally enforced among insurance companies. This study intends to help policymakers to establish an efficient legal system in this area through the legal review of this contract.

    Materials and Methods

     This descriptive-analytical study with legal inferences deals with the pathology of the various components of this contract. In this study and legal characteristics, including the type of contract, the persons involved in the contract, the subject and duration, obligations, terms of the contract, dissolution, violations, and dispute resolution mechanism of this contract are examined.

    Results

     The contract is a non-specific, correlative, contingent, irrevocable, and supplemental contract that deals with the delivery of pharmaceutical services in a pharmacy and imposes various obligations on the parties.
    Ethical considerations: In the present study, adherence to the scientific method, ethical principles, fidelity and intellectual property have been observed.

    Conclusion

    Due to the problems in this contract, the lack of unity of procedure and structural problems in the institutions involved in the implementation of this contract, it is necessary to review and amend this contract to improve this legal system.

    Keywords: Community Pharmacy Contract, Pharmaceutical Law, Medicine Law, Health Insurance Contract, Supplemental Contract
  • Mohammadali Mohebalrahman*, Reza Dehghannejad, Mohammadmahdi Mohebalrahman Pages 561-573
    Background and Aim

     The effect of DNA test discovery on family law and jurisprudence and specially Leaan Institution is the subject of this study. To prove the paternity (Abbott relationship) according to Biologists the results of the "DNA test" in some of its cases are 100 percent but in jurisprudence and law, proving the lineage and proving the paternity is through "Presumption of Firash." Votes of the Supreme Court hold that "Presumption of Firash" precedes "DNA test". According to the rules if there is "Presumption of Firash", the Leaan Institution should be used for denial of the child and paternity. According to Article 1162 of the Civil Code, Leaan's application can only be processed up to two months after the infant is born. While practically and in most cases after this period that individuals recourse to legal authorities which is the subject of this research.
     

    Materials and Methods

     The research method is descriptive-analytical. This research has been compiled by referring to reputable books and sites and analyzing the mentioned results in them.
     

    Results

     The two-month restriction is not mentioned in the Qur'an and Sunnah and has no strong reasons and most jurists Including Muhaqqiq al-Hilli, Muhammad Jamaluddin al-Makki al-Amili, Zayn al-Din al-Juba'i al'Amili, Allamah al-Hilli, Muhammad Hasan al-Najafi and, Imam Khomeini have explicitly denied this restriction.
     
    Ethical considerations: In the quotes, loyalty and accuracy are considered. The ethical purpose of research is to pay attention to the wishes of individuals and customs and sharia to know the true lineage.
     

    Conclusion

     It is better for the legislator to remove the two-month clause in Article 1162. Then if the court was convinced of the absence of paternity based on DNA testing, can rule to deny lineage. In this way, the preservation of lineage, which is one of the mental concerns of individuals, and is one of the purposes of Sharia, will be strengthened.

    Keywords: DNA Tests, Lineage, Leaan, Denying of Lineage, Offspring, Al-Walad li-l-Firash, Iran Civil Code
  • Hamid Rahmani Manshadi* Pages 575-585
    Background and Aim

     Claim for damages of Agricultural Biotechnology on Fault-based liability system in practice lead to Lack of compensation in most cases because of the difficulty of proving fault Due to the complex nature of the production and supply of GM crops. For this reason, in Recent years have been wide global debate about whether agricultural biotechnology should be covered by a special liability regime.

    Materials and Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     In Iranian law, some efforts have been made to enforce a special civil liability system for the production and supply of transgenic products but unfortunately, despite envisaging Strict Liability in the initial bills, In the final enactment of the Biosafety Act, compensation for transgenic crops was placed under the general rules of civil liability and the theory of fault-based liability.
    Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Due to the rapid changes that have occurred in agricultural biotechnology it is better to use a strict liability Regime for damages caused by GM crops Because strict liability system by removing the obligation to prove negligence led to easier redress claims.

    Keywords: Strict Liability, Compensation, Agricultural Biotechnology, Genetically Modified Crops
  • Mohammad Hossein Erfanmanesh* Pages 587-610
    Background and Aim

    Herbal drugs are the result of human interaction with their environment in the use of plants in the treatment of diseases, which is considered as the legacy of the predecessors that is the intellectual property of a country. Considering the necessity of legal action to protect traditional knowledge and medicine due to the misuse of this knowledge, in recent years increasing attention has been paid to the protection of traditional herbal medicines based on the patent system. The basic argument in this regard is whether the legal protection of the patent system from traditional medicine is possible with respect to its specific features?

    Materials and Methods

    This research was conducted by library and documentary methods and through the texts and documents related to the subject of research. Iranian and foreign sources were collected and reviewed by content analysis method.

    Results

    It was observed that the discoveries, methods of diagnosis and treatment and innovations that are unethical and against public order and sharia can not be patented. Given that herbal medicines in traditional medicine require the creation of a medicinal product with healing properties, it is not considered as a discovery. Although these drugs may be used after they have been manufactured without registration, as long as such use does not disclose sufficient and effective information about these drugs, it will not be a problem to be considered new. Also, despite the claims of some authors that information about herbal medicines has been widely disseminated and made available to the public, it has become clear by providing examples of field studies that it is not appropriate to generalize in this regard. In contrast, many examples of practices in indigenous communities and local groups were provided to keep medical and pharmaceutical innovations secret. Also, when the idea of ​​using a certain plant to treat a specific disease is not obvious to a person with ordinary skills in traditional medicine and the pharmaceutical industry, that herbal medicine has an inentive step. Ethical considerations: This article is authored paying attention to ethical considerations such as honesty and trustworthiness in the analysis and citation.

    Conclusion

    The patent system can be considered as one of the mechanisms to support herbal medicines and should not be excluded from the scope of options available to support these medicines despite of some problems.

    Keywords: Patentability, Traditional Medicine, Herbal Medicine, Novelty, Inventive Step
  • Sadegh Tariverdi*, Mohammad Hossein Sadeghi, Mahmoud Abbasi Pages 611-624
    Background and Aim

    Today, organ transplantation as a new phenomenon in law and medicine in the Iranian legal system faces many obstacles and challenges. One of the most important of these obstacles is the rules and regulations that due to the passage of time do not meet the growing needs of applicants for organ donation and effective support for organ donors, and daily we see the death of some of these people (at least seven) in the transplant waiting list. In this regard, the role of the Iranian legislature in reforming the principles and completing the legal system of organ transplantation on the one hand and judicial legislation through the establishment of judicial procedure will certainly be very fundamental. The purpose of writing this article is to examine the importance and necessity of reviewing and amending existing laws and regulations, as well as explaining the challenges and necessities of the legal system of organ transplantation in Iran. Provide appropriate strategies to increase the resources of transplant recipients.

    Materials and Methods

    The present article has been written using the library method and the use of authoritative scientific books and articles to provide a way and move towards the desired system of organ donation.

    Results

    The results of the present study indicate that the existing laws and regulations are not sufficient to eliminate the barriers and challenges of organ donation and reviewing and amending laws and regulations and developing appropriate strategies in this field can be very helpful in improving the legal system of organ transplantation. Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The results indicate that the existing laws and regulations are not sufficient to remove the obstacles and challenges of organ donation and reviewing and amending laws and regulations and developing appropriate solutions in this regard can be very helpful in improving the legal system of organ transplantation.

    Keywords: Organ Donation, Monitoring of Rules, Regulations, Legal System
  • Jamal Beigi*, Sonya Alizadeh Same Pages 625-641
    Background and Aim

    The pharmaceutical industry as a strategic industry plays an important role in the health and safety of society, economists and policymakers in this area is considered critical. Man sought workaround is to assess your needs, perhaps when he needs it fails to provide legitimate ways may adopt illegal methods.

    Materials and Methods

    In the present study the fieldwork was conducted by questionnaire to gather information on victims and criminals of buy and sell of illegal and trafficking medicine in the Tehran Naser Khosro region is presented as a population. The question then studied and the analysis of the impact of cultural poverty, need and necessity, the impact of government and the level of information and education is studied by the graph sellers and buyers illegal and trafficking medicine.

    Results

    Research findings indicate that even though absolutely no factor as the main reason for buy and sell of illegal and trafficking medicine in the Tehran Naser Khosro region, but the principal can be concluded that the impact of government. Ethical considerations: In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    In order to prevention committing and repeating of buy and sell of illegal and trafficking medicine, the government should adopt preventive and supportive policies People anxious and patient, to feel secure and always under the umbrella of government support and the community know.

    Keywords: Impact of Government, Necessity, Cultural Poverty, Buy, Sell, Illegal, Trafficking Medicine, Naser Khosrow Market
  • Ali Razipour Juibari, Abolhassan Shakeri* Pages 643-658
    Background and Aim

    As one of the main organs of the body, the auditory system has a crucial role in the individual’s learning process and every day activities. Anatomically, it consists of four parts: outer, middle, inner, and central. Regarding the function of each part, the harm inflicted on them will affect hearing, learning, and communicating processes differently. Harm inflicted on the auditory system is considered as grievous bodily harm resulting in disability. The holy legislator of Islam and the rule of law determine retaliation as the main penalty for intentional crime against body and benefit: The significance of this descriptiveanalytic study is in the fact that it had a medical-jurisprudential and legal approach to a close investigation of the intentional harm inflicted on the outer, middle, inner, or central ears separately.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive-analytical method based on documentary studies and collection of legal and medical data to analyze the crime on the human hearing system.

    Results

    It was decided that with regard to no condition for the resemblance of the weapon in utilizing the right to retaliation on the one hand, and the advances in medical science on the other, and following the principle of “retribution for wounds”, any harms inflicted on the auricle, earlobe, eardrum, and the external auditory canal can be retaliated. For harms inflicted on the middle ear bones and the cochlea, retribution is discredited for fear of the danger it can cause, and compensation for intentional injury is designated. For broken middle ear bones, according to Article 573 of the Islamic Penal Code, Diya for broken bone in addition to Diya for loss of hearing benefit is appraised. Ethical considerations: In order to organiz this research while observing the Authenticacity of the Text honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The law and prescribe forensic medicine for crimes against the centeral auditory system such as listening Diya, Arsh, on the other hand the , the amount of punishment for crimes on the tympanic membrane and external auditory canal is not proportion with the funcyonal level of the organ.The advancement of medical science and quantification of retrocochlear lesions and the fact that the legislature has prescribed retribution for the main punishment of intentional crime to the organ and benefit.It is necessary to review the rules and regulations related to crimes against the auditory system, including crimes against the central system.

    Keywords: Auditory System, Health, Organ, Retaliation, Resemblance, Diya
  • Farid Beyranvand, Hossein Sharifi Tarazkoohi*, Sadegh Salimi Pages 659-676
    Background and Aim

    Norms in the legal world have two pillars: one is binding and the other is adherence. Soft law norms have only the second pillar, adherence. On the other hand, there is a binding international law regarding humanitarian aid in response to natural and man-made disasters. But in recent years, soft law documents have developed in this area. The development of soft norms has apparently led to dispersal and refraction in the space of international norms.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The content of a set of soft law documents is crystallized in a logical order in the work of international institutions, including the International Law Commission. It should be noted that the Commission has enlisted the help of soft law documents to prepare a regular set of applicable legal rules. Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Looking at the world of law from the perspective of postmodernism and the complexity of the relations of the subjects of law has caused failure and refraction in the world of law; That is, traditional classifications cannot cover the current complex relationships of legal entities. As a result, we are now witnessing that proprietary rights have emerged in the space of new legal analyzes and arguments, In the meantime, the right to receive humanitarian aid, and in particular medical aid, is no exception to this principle.

    Keywords: Medical Assistance, Soft Law, Legal Formalism, Pluralism
  • Mahdi Saberi, Ahmad Asadian *, Hassan Moradi, Ali Alebouyeh Pages 677-691
    Background and Aim

    The right to the enjoyment of social protection is one of the most important human rights in human rights instruments, international obligations of states as well as fundamental laws. Awareness of social protection rights has a significant role in social justice, peace of mind, and self-esteem in the people of society and to protect them from all risks arising from economic, social, and cultural crises. Today, with the rapid population increase, the complexity of issues and the extent of the need for these rights are of great importance, political and social importance and is one of the important indicators of development and development in the world countries.

    Materials and Methods

    In this study, using the descriptive-analytical method to collect information through the review of books, articles and theses, and research centers and internet and then data processing and data collected by optimum, discursive, and rational use are considered to provide relevant literature and research results.

    Results

    The development of the legal system of social security is a necessity, and the formulation and completion of this legal system requires an acceptable constitution by the sovereignty and the people. This legal system to achieve the objectives and standards and evaluation strategies in terms of structure and legislation, judicial system, insurance, health services, health, relief support such as unemployment and disability insurance and providing very comprehensive, dynamic and It is efficient.

    Ethical considerations

    To organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty, and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The U.S. A Social Security Program consists of three components: retirement aid, paralysis, and aid to survivors. The bill will be paid on the following three procedures: the pension based on the payment of the premium, the public allowances, and supplementary allowances, which ensure that the minimum monthly allowance is guaranteed for all pensioners.

    Keywords: Social Security, Legal System, United States
  • Mojtaba Malekafzali Ardakani *, Farzaneh Karami Pages 693-706
    Background and Aim

     The Islamic  Punishment law of 1392, while accepting the doctor's guarantee in treatments that even with the patient's permission, has introduced one of the ways of not guaranteeing the acquisition of previous innocence.the doctor's discharge according law  is count if the patient is obliged and able to discharge the doctor, Its the patient's right, and if he is not obliged (minor or insane) or obliged but for reasons such as anesthesia is unable to discharge the doctor, It’s the Right of "Patients Wali".the issue of this research  is about the range of acceptance of this view among jurists, other possible statements and the strengths and weaknesses of this statement compared to those statements and finally, the expression of the preferred statement.The authors' hypothesis is that most jurists oppose the promise contained in the law and, on the contrary, strengthen the argumentative foundations of those who beliguareve in the right of the "patient's wali" to be acquitted of the guarantee resulting from the patient's death; Whether obligated or not.

    Materials and Methods

     The Current article, with its analytical and descriptive method and following the sayings of Imami jurists from the earliest to the latest, has been in a position to prove this hypothesisand has come to the conclusion that the Islamic Punishment Law, should be amended in such a way that the physician is acquitted. Pre-said to be done by the "Patients wali".

    Results

     When the patient's life is discussed, the majority of jurists do consider the right to discharge  a doctor to belong to man himself and - when he is not obligated - his religious Wali and consider it in the exclusive competence of "avenger of blood" In contrast to this majority, there are minorities who consider it their right to discharge the doctor. The jurists who consider the the right of discharge of doctor to patient himself, if he is not obliged, naturally recognize the application of this right for his "religious Wali". A small number of jurists, recognizing this right for both the patient and the guardian, They are cautious about this issue and recommend the physician to absolve himself from both.

    Ethical considerations: 

    This research has been written on the principles of ethics, honesty and trustworthiness while maintaining and accuracy in the originality of the texts.

    Conclusion

    The legislator's action in granting the right to discharge a doctor to the patient or - when he is not obliged or unable to discharge - to his religious Wali to acquit the guarantee resulting from his death is against the opinion of the majority of Imami jurists and acceptable reasons There is a weakness. Therefore, it is necessary to amend Article 495 of the Islamic punishment law and Note 2 thereof to give the right to discharge a doctor in the aforementioned cases to the "patients blood avenger", it means the same claimant.

    Keywords: Doctor's Discharge, Discharge, Patient, Avenger of Blood, Religious Wali
  • Ahmad Ommi* Pages 707-723
    Background and Aim

    For a long time, in medical science, it has taught people how to identify diseases and how to diagnose and cure them and how to prevent them perhaps nothing has been more ambiguous than understanding blood. Human blood, as a vital substance by which the essential needs of all tissues and organs of the body are met, has special and distinctive properties in comparison with other organs of the body and is therefore considered by human beings in particular jurists and domestic and international legal systems are located.

    Materials and Methods

    This research is theoretical and the research method is documentary-library and descriptive-analytical and the necessary analyzes have been done regarding the legal aspects of the subject.

    Results

    By recognizing the jurisprudential and legal nature of this vital fluid and its products can be recognized other provisions of the principles and nature of blood transfusion medicine, including the capable of being owned, possibility and method of blood donation, blood transfusion services as well as the responsibilities arising from it, consequently, facilitated its various dimensions, especially the moral dimension of blood donation for profit and consequently its merchandising and the effects of blood transfusion medicine, which have been the subject of much jurisprudential and legal controversy. 

    Ethical considerations

    In the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    Blood and blood products can be separated from the person and stored without causing any special defects in the body, which, of course, regardless of the possible emerging diseases of the donor, which in this respect is governed by the rules governing movable property. Also, considering that special devices and special tests must be used for transfusion of blood and its products, blood is considered as non-fungible property; This is related to public order and cannot be considered in private contracts as in other property contracts, according to the will and consent of the parties, and it can not be considered as fungible Property.

    Keywords: Blood, Blood Products, Nature of Blood, Fungible Property, Non-Fungible Property, Movable Property, Immovable Property
  • Elham Aminzadeh* Pages 725-740
    Background and Aim

    One of the fundamental human rights is the right to health, which is significantly related to the right to life and the right to human dignity. Domestic, regional and international rules and regulations have placed the task of respecting this right and guaranteeing its enjoyment on domestic and international policy-making and decision-making bodies. In the critical situation of pervasive and transboundary diseases and the imposition of primary and secondary sanctions, the responsibility of each national and international institution is considered.

    Materials and Methods

    The compilation of this research article is based on theoretical analysis with research method in the form of analytical reasoning using the library method which has been done by referring to the documents, books and articles.

    Results

    In case of any negligence or lack of responsibility on the part of governments and international organizations, the spread of a disease can endanger the right to health and the right to life of people in different parts of the world. Among the rights that should be guaranteed in relation to the right to health are the right of free access to health information, the right of access to cost-effective essential medicines, the right to use drugs and new innovative prevention and treatment methods, and the right to trade and financial exchanges. This article also examines the boycott of health and medical items and the restriction of access to basic new drugs of discovery under the pretext of intellectual property rights.Ethical considerations: In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    Considering the types of sanctions in the field of health and explaining the superiority of the right to health over other legal and contractual arrangements, according to the principles and values ​​of the human society, international organizations, governments and even individuals, based on international documents and procedures have obligations and responsibilities to which they must be accountable to human society. In situations such as the spread of pandemic diseases, these institutions have responsibility and are obliged to compensate for the damages caused by their act or omission.

    Keywords: Right to Health, Responsibility of World Health Organization, Pandemic, Sanction, Responsibility of States
  • Mehri Toutounchian, Afshin Jafari*, Faranak Moazen, Farid Beyranvand Pages 741-758
    Background and Aim

    The right to health for the elderly is currently one of the most important and complex issues at the international level. In the present study, the right to health of the elderly will be discussed in the light of international norms and the trends and perspectives of effective implementation of this right will be identified.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Three different approaches have been adopted in relation to the rights of the elderly. Among these approaches, the approach of European governments seems to be realistic and practical. In Europe, by resorting to non-binding documents and solutions, there is an attempt to create synchronicity and unity of procedure in the space of relations between subjects and actors. That is why non-binding obligations are defined as "precise" and "partial" for governments.

    Ethical considerations

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    It seems that the existing norms should be interpreted for the status of the right to health of the elderly. We must also constantly emphasize that age-based discrimination in access to health care, rehabilitation, modern therapies, pharmacy and health information, poor living conditions, within the framework of international human rights, it violates the right of the elderly to enjoy the highest levels of physical and mental health.

    Keywords: Right to Health, Human Rights Law, Global Ageing, International Obligations
  • Hassan Fakour, Abbas Sheikholeslami, Mahmoud Abbasi* Pages 759-771
    Background and Aim

    Iran's legislative policy has not made proper decisions yet regarding the legitimacy of conventional cosmetic surgery, as well as law enforcement and explanation in this area that has been utilized so far to correct defects on the face or body. Increased rates of unusual cosmetic procedures, such as eye color surgery, eye reshaping surgery, otoplasty, lip lift surgery, and rhinoplasty have highlighted the lack of legislative and executive policies in this field The present study aimed to investigate the criminal liability of surgeons and applicants for emerging cosmetic surgeries.

    Materials and Methods

    This Research has Been Prepared by Descriptive Analytical Method and its Data has Been Collected by Documentary Librart Tools.

    Results

    Accepting the risks, fatal complications, and irrational consequences of these types of surgeries have obviated the necessity of performing these procedures in general so that it is no longer possible to legitimize such acts using jurisprudential, legal, or ethical tools.

    Ethical considerations

    In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    Regarding the lack of codified laws in this area, criminal liability and punishments can be inflicted on surgeons who perform these acts using the current criminal and disciplinary laws with different interpretations. Considering the necessity of this issue, which is associated with the body and soul of individuals and degrades the culture of society, it must be urgently regarded by the legislators. Following that, the existing legislative gap should be investigated, and the legislators should explicitly criminalize these types of cosmetic procedures, and deal with the perpetrators with a logical variety of punishments and penalties.

    Keywords: Criminal Liability, Legitimacy, Unconventional Surgery
  • Vahid Moazzen* Pages 773-788
    Background and Aim

    Approach for justice in health as a multidimensional, broad and comprehensive concept. Hereof, According to the right to freedom, all humans have the right to pursue flourishing their talents in their own unique ways.on the one hand, In carrying out its duties, that the government is jointly responsible for guaranteeing the "right to freedom" and the "right to the highest level of health" for its citizens, while Logically, it is not possible for the governments to guarantee both of these rights to the maximum. Therefore, in explaining the position of freedoms in the health system, it is important to recognize the central role of individual freedoms, and at the same time, the power of the impact of social events on these freedoms.  

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    In this article, an attempt has been made to identify and provide an interpretation of a freedom that leads to the realization of social justice in the health system by analyzing the concept of freedom.Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    According to the results of the research, individual role-playing and social arrangements strongly complement each other. Governments must enact social laws so that all citizens enjoy the benefits of freedom, equality and justice. It also provides fair and equal opportunities for all so that they can protect their rights to health choices from the destructive effects of consensual inequality. The government's performance in the health system should be in such a way that all people, regardless of limited resources, have an equal chance to enjoy an appropriate level of health.

    Keywords: Health System, Freedom, Social Justice, Accountability
  • Mehrnoosh Abouzari* Pages 789-800
    Background and Aim

    The birth of every child is a divine miracle and good news to humanity that God has not yet despaired of the human race. It is through the child's entry into the world of existence, through the birth of the mother. The delivery method is basically vaginal and sometimes with cesarean section. Cesarean is a medically recognized procedure in certain cases, but at present, in terms of patient choice, caesarean section is preferred not as a necessity but as a personal choice by families, especially in Iran.

    Materials and Methods

    This has caused concern in the international community and in recent years in Iran due to its many complications for mothers and children, and efforts have been made to promote natural birth promotion.

    Results

    The phenomena behind this choice have been observed in recent years, which are far more worrying, with cultural, social and, of course, physical consequences on children and some violations of their fundamental rights, in particular the right to Health, and it is the delay or hurry in childbirth for the date of birth of a particular date.Ethical considerations: In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    In this article, we seek to identify the medical and criminal liability principles of the physician and parent in international documents and domestic law. And that's important from a scientific point of view.

    Keywords: Maternity, Cesarean, Child, Health, Rights
  • Atefeh Ajori Aysak, Fatemeh Rezaei* Pages 801-816
    Background and Aim

    Anencephaly is one of the fetal malformations caused by neural tube defects in the fetal head. It often results in the death of a baby or a baby during pregnancy and sometimes after birth. Therefore, the disease, as opposed to anomalies in life, is one of the cases of abortion before 4 months of age. However, given that abortion licenses are limited in time (up to the ensoulment at four months of age), we may face legal and legal bans on abortion if we diagnose this disease late. The present study seeks to assess the jurisprudential and legal feasibility of abortion of such embryos after four months, considering the science and termination of death of these embryos after this time.

    Materials and Methods

    This research has been prepared by descriptive analytical method and its data has been collected by Library Tool.

    Results

    Among the incurable fetal diseases, anencephaly, which is a defect in the physiological structure of the brain, is one of the cases of fetal abnormalities that make it difficult for the mother due to retardation or deformity, subject to abortion law. Is treated. One of the problems that pregnant women with abnormal fetuses face is getting an abortion permit for only 4 months. The resulting problems are significant in mothers with anencephaly fetus. Given the certainty of medical science in the inability of these embryos to survive even after birth, the issue of overcoming this time limit for obtaining an abortion permit after 4 months is a significant issue. The jurisprudential support of the laws in the Iranian legal system makes the researcher inevitably examine the arguments that can be used in Islamic jurisprudence in order to achieve a solution based on rational and narrative arguments in this field.Ethical considerations: In order to organize this research, observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    This study shows that by invoking reasons such as the analogy of priority (analogy with brain death) and the application of la zarar and la haraj rules, it is possible to prove the ruling on the permission of anencephaly abortion even after 4 months.

    Keywords: Anencephaly, Brain Death, Analogy of Priority, La Zarar Rule, La Haraj Rule
  • Mehrangiz Roustaie*, Mahdi Abdollahzadeh Rafi Pages 817-832
    Background and Aim

    The reaction to the crime, which in the past was repressive in all cases and was formed only by considering the actus reus, during the evolution of criminal law, was transformed into a combination of repressive-preventive responses and examining the mens rea as well. It has become one of the important foundations of criminal responsibility. As a result, now the removal of criminal responsibility from a person who does not have the power of perception and discrimination or does not act voluntarily is one of the principles of criminal law. However, the victim's mental disorder is the another side of the coin. A look at the researches show that people with mental disorders are the victims of these crimes, rather than being dangerous and the perpetrators of particularly violent crimes; Therefore, it is expected that this important issue in the relationship between insanity and crime will be considered by the criminal legislator.

    Materials and Methods

    Our assumption in this study is that if the legislator expands the concept and examples in the subject of offender's insanity and cover more people consequently will be under criminal protection as special victims because of their mental disorder. To this purpose, we will use a descriptive-analytical method to examine the question of whether the meaning that the legislator has adopted of insanity, where the victim of the crime is insane, can be used in the same way?

    Results

    The establishment of insanity in two cases of offender's insanity and victim's insanity is the source of effect. However, what the Islamic Penal Code has provided regarding the definition of insanity and its examples, is a supportive approach that has been taken with the aim of removing criminal responsibility from a range of patients with mental disorders. This approach will not be applicable in all cases where the victim has a mental disorder. Because of some discriminatory provisions in domestic law that deal with the insane victim this semantic adjustment is contrary to the protectionist approach, and in practice a wide range of individuals will become legal victims.Ethical considerations: In order to organize this research, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    While the results of the researches indicate the vulnerability of victims with mental disorders, this issue in Iranian law faces legislative challenges and protective gaps. The legislator has ignored the mental state of the victim by focusing on the insanity of the offender. The study suggest incorporating the victim's mental disorder into the substantive criminal law, this should first be considered in terms of aggravation of punishment in Tazirat or positive discrimination that uses sometimes for some Vulnerable individuals is intended to spread to people with mental disorders. Second, in crimes where the normality of the victim is one of the necessary circumstances in the commission of the crime, the commission of that crime on the insane victim should be provided with special conditions. And third, in Hudud and Retaliation, wherever the proof of punishment depends on the victim being rational, he should refrain from generalizing the current definition of insanity and its criteria to the victim and seek to establish an independent establishment from the victim of insanity.

    Keywords: Insanity, Mental Disorder, Victimization, Criminality, Legal Protection
  • Ghodratollah Hasanzadeh* Pages 833-846
    Background and Aim

    Due to the prevalence of coronavirus and the emergence of diseases and other diseases that can spread internationally, it poses serious risks to human health. So that today no country is safe from the damage of these diseases. The existence of this crisis calls on the countries to take extraordinary measures to protect the health and well-being of the people. But these measures must be in accordance with the law, even in cases of public emergency. The provisions of the Human Rights and the Political Covenant clarify the role of governments, which this article examines the right of the people to access health care and the health right, as well as the government's actions in creating social restrictions in the event of conflict with human rights regulations.

    Materials and Methods

    This Research is of Theoretical Type and the Research Method is Descriptive-Analytical and the Method of Data Collection is Library and has Been Done by Referring to Documents, Books and Articles.

    Results

    The right to health and the process of providing it in society is an allegory of human rights and governments are obliged to provide it in accordance with international standards. So the outbreak of coronavirus (19-COVID) has forced governments to take restrictive measures, but these restrictions must be in accordance with the law.Ethical considerations: In Order to Organize this Research, While Observing the Authenticity of the Texts, Honesty and Fidelity Have Been Observed.

    Conclusion

    The result shows that in accordance with international regulations on the right to health, the provision of the right to health is an inherent human right and in the case of occurrence of a crisis, the government is not plenipotentiary to deal with it and create social restrictions. These restrictions should be appropriate, limited and according to the law.

    Keywords: Health Right, International Treaties, Human Rights Rule, Pandemie, Corona Virus
  • Mohammad Sahraei Ardakani *, Hossein Khodayar, Marziyeh Honarvar Pages 847-861
    Background and Aim

    In today's world, with the advancement of science, it is possible to fertilize infertile couples by using different methods. Some of these methods are carried out with the intervention of a person or persons other than the couple and through the donation of gametes (sperm or eggs) and the fetus. In the past, in various legal systems, this donation has been done anonymously and confidentially, and the registration or anonymity of the information of this donation has been disputed by medical and legal experts. The laws of many countries today tend to require the registration of information and access to it, but the rules of the Iranian legal system in this area, in addition to being ambiguous and having shortcomings, tend to favor anonymity.

    Materials and Methods

    This paper has been compiled with an analytical approach, adopted a documentary method and drew on library resources.

    Results

    This study, by examining the evolution of the legal systems of countries in this field and also examining the main arguments of proponents and opponents of information registration, has rationally proved the necessity of information registration and access to it. Ethical considerations: The whole article has been compiled by adhering to the ethical principle of honesty and observing the principle of fidelity.

    Conclusion

    Based on the criteria of Islamic jurisprudence, including the need to preserve natural rights based on lineage, the need for caution in observing sexual limits and preventing the intermixing of genealogical lines, and the need to agree with the intention of the Shari'a, this study has concluded that religion requires information registration in order to protect the rights of the child born in urgent cases. Therefore, a fundamental revision of domestic regulations is inevitable.

    Keywords: Information Registration, Gamete Donation, Embryo Donation, Infertility, Jurisprudence
  • Majid Dehghan Chenari, Seyed Mohammad Hadi Mahdavi *, Dawood Nassiran Pages 849-863
    Background and Aim

    Biotechnology refers to various techniques involving the use of living organisms to produce and modify crops, plants, and animals. Although the products obtained from this science have many applications and benefits, their risks and concerns including the risks that these types of products pose to the environment should not be ignored, and their civil liability should be concentrated due to the special importance of environmental protection, especially, since these types of products have various and complex dimensions. Moreover, the special nature of civil liability for the environmental damages brings up the question whether it is subject to the rules of private law or public law, and it has also caused ambiguities in compensation for the damages caused by these products, what shows no regulations, no specific and comprehensive order in the Iranian legal system.

    Materials and Methods

    Based on the current study, a descriptive-analytical one, and concerning library and information resources.

    Results

    environmental damages have dual nature of private and public law. The rules of both private law and public law, therefore, should be regarded as compensation for environmental damages. According to general and specific domestic laws, including Biosafety Law adopted in 2009 and the viewpoints presented in this field, and the international documents such as the Convention on Biological Diversity, Nagoya-Kuala Lumpur Protocol and the 2004 EU Directive and some foreign laws, including special laws of France, Germany, Switzerland and Norway, this fact becomes clear that most have recommended or accepted the theory of strict civil liability. Ethical considerations: In this Research,it has been Written From the Beginning to the End, Relying on Moral Principles, Trustworthiness and Honesty.

    Conclusion

    It seems that acceptance of strict liability to compensate for such damages can be helpful owing to the special complexity of these types of products whose effects appear in the long run. However, in order to compensate for such damages, the incumbent must pay a sum of money as possible damages, taxes or insurance in a special fund set up for this purpose before any experiments, production and distribution of the biotechnological products. In this way, the damages are compensated by this fund and no damages are left without being compensated. This way also helps the scientific and economic activists stay motivated in this field.

    Keywords: Biotechnology, Damage, Obligation, Civil Liability, Environment
  • Mehri Moghofei, Iraj Ranjbar *, Farid Azadbakht Pages 865-882
    Background and Aim

    Prohibition of environmental pollution and the right to a healthy environment are thematically part of the realm of international human rights. In the international human rights environment, the position of different norms is different. The main purpose of this study is to investigate the prohibition of environmental pollution in the international human rights system and its normative hierarchy.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the present study show that considering the importance and status of the environment and the prohibition of pollution, as well as its close relationship with certain examples of international rules such as the right to life, prohibition of use of force and aggression, as well as the practice of international actors (Both states and non-states), there is a capacity to make the prohibition of environmental pollution an example of the rule of international law. Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    It seems that considering the mechanism of aggravated responsibility for governments and considering the obligations of other members of the international community in cases of widespread environmental pollution is in line with the principle of participation (which is one of the fundamental principles of environmental law).

    Keywords: International Responsibility of States, Fundamental Human Rights, Environmental Pollution, Normative Hierarchy
  • Mehdi Zahedi *, Sohrab Salamat, Sharif Moradi Pages 883-904
    Background and Aim

    The study of patentability of human stem cells requires that in the first stage, innovations in this field be considered as patentable issues, and then it may be possible to study the three patent requirements. Paying attention to the general expression of patent laws in all legal systems, patents in this field are considered as registrable issues. Applying the three patent requirements to patents in this field also faces challenges that in both US and European legal systems have tried to address these challenges by providing indicators of each of the three patent requirements useful to realize existence of each requirements in a given case.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is comparative and descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Iran's patent system does not have sufficient examination guidelines to examine inventions in this field and examiners do not have sufficient skills. On the other hand, US and European patent systems in the last two decades have faced the challenge of applying patent requirements to innovations in this field and have found appropriate solutions to solve their problems which could be a shortcut for Iran patent system. Ethical considerations: All ethical considerations including the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed in order to organize this research.

    Conclusion

    Due to the shortcomings of the Iranian patent system, especially the lack of examination guidelines and the lack of specialized patent examiners in Iran, the selection of more stringent criteria for patent examination of the patent system faces serious challenges. In general, it is appropriate that the criteria considered in some other legal systems mentioned in the patent requirements to avoid ambiguities and similar lawsuits raised in these legal systems be specified in the patent law or relevant regulations. The US legal system is more rigorous in applying these requirements. Due to the characteristics of the Iranian patent system, choosing the easier approach can make the examination work less expensive and more commensurate. For example, it is appropriate to specify that human stem cells, given that they are natural elements, must be isolated from their natural environment and accompanied by a minimum of technical intervention to be considered new. It is also appropriate to consider the need for "unexpected technical effect" and "sense of continuous demand" in order to finding innovative step. To apply the requirements of industrial application three indicators of being specific, tangible and significant are suggested.

    Keywords: Patent, Patent Requirements, Stem Cells, Patent Subject-Matter
  • Tahereh Ghavanloo, Ali Saffari *, Lamya Rostami Tabrizi Pages 905-918
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between mental disorders and drug abuse in prisoners who commit violent crimes. In the present study, two groups of violent crime prisoners without drug abuse (58 people) or with drug abuse (137 people) were studied as a sample. The statistical population of the present study consisted of prisoners in Mashhad Central Prison.

    Materials and Methods

    Data analysis was performed using discriminant analysis and binomial test. The research tool was Millon questionnaire and data analysis was performed with SPSS.25 software.

    Results

    Based on the findings, it was found that the difference between the ratio of violent crime prisoners with drug abuse and without drug abuse is statistically significant (P<0.01). Also, the present study showed that there is a significant difference in prisoners of violent crimes without drug abuse and with drug abuse in all mental disorders (P<0.01). In schizoid, antisocial, paranoid, anxiety, and depressive disorders, violent inmates with drug abuse have a higher average than inmates without drug abuse. Ethical considerations: In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have also been observed.

    Conclusion

    The results showed that mental disorders, especially antisocial and paranoid disorders, had the power to predict drug abuse. Thus, there is a significant relationship between mental disorders, drug abuse and committing violent crimes. According to this fact that this relationship is criminalized, it should be considered by the criminal justice system.

    Keywords: Dual Disorder Mental Disorders, Diagnosis Analysis, Drug Abuse, Violent Crimes
  • Farzad Alizadeh, Asghar Abbasi *, Mehdi Esmaili Pages 919-939
    Background and Aim

    The right to health as one of the examples of human rights after the Second World War through the adoption of the Universal Declaration of Human Rights and subsequently, the Covenant on Economic, Social and Cultural Rights as a general principle in the field of international law was accepted. The purpose of this study is to analyze the right to health in relation to juvenile prisoners in the framework of international instruments.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the present study show that the right to health of imprisoned children is not explicitly recognized in any binding international document. To consider this right and the obligations associated with it, we must resort to various international instruments. Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The right to health has been recognized as an international principle and has been widely recognized in relation to all individuals. However, it should be noted that vulnerable classes and strata in any society are in dire need of legal protection and protection. Basically, the prison environment is a harmful environment that is several times more dangerous for children and adolescents. As a result, the spatial and implicit recognition of the right to children's health in various documents cannot be a strong guarantee for the status of these children.

    Keywords: Human Rights, Medical Rights, Right to Health, Peremptory Norms
  • Mohammad Reza Parvin *, Zahra Malek, Zarrin Minuchehr Pages 941-961
    Background and Aim

    Bioinformatics innovations are generally designed to collect, store, process, or analyze biological data using computer-implemented methods. Therefore, it is considered that software is the main foundation of bioinformatics and protecting bioinformatics software is a key element for growth and development of this science. Given the special features of the development and application of bioinformatics software, the study of regulations and different types of legal protection systems that can be applied to these softwares is a matter of concern.

    Materials and Methods

    The research method is analytical-comparative. It has been prepared and compiled by library method using data collection and note-taking techniques in documents, books and articles.

    Results

    The findings indicate that, except in a few industrialized countries, there is no specific case law in the field of bioinformatics software. Applicable laws and regulations in the selected countries are also largely restricted to traditional intellectual property laws, and no sui-generis legistation has been adopted to protect bioinformatics software. Ethical considerations: In all stages of writing this paper, the ethical principles of research, especially, the originality of the text, honesty and confidentiality have been fully observed.

    Conclusion

    Due to different approaches and interests of the selected countries, we see many similarities and contradictions regarding the protection of bioinformatics software. Accordingly, the need to harmonize relevant regulations at international level is fully felt. However, based on global experiences, it seems that regardless of whether bioinformatics software conformed with traditional IP laws or a sui-generis law is required, it is necessary to review more carefully and in more detail legal, commercial and technical requirements and resolve any ambiguities or gaps within legal protection that bioinformatics softaware face, in order to provide an appropriate and comprehensive legal framework in this field.

    Keywords: Bioinformatics Software, IP Systems, United States of America, European Union, Japan, Canada, Iran
  • Amir Honari, Seyyed MohammadHadi Mahdavi *, Davood Nasiran Najafabadi Pages 963-978
    Background and Aim

     There have been many advances in science and technology in recent years. One of the areas in which these advances have made great strides is the field of stem cells. In the process of using embryonic stem cells, it is possible for damaged organs to grow from stem cells. Embryonic stem cells are biologically productive, meaning they can grow in any human cell or organ. However, there are certain ethical challenges associated with this treatment.

    Materials and Methods

     This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

     It seems that in the international human rights environment, the right to health and the commitment to ensure the application of all essential therapies can be exercised in the field of embryonic stem cell therapy. It should be noted that this treatment is in the research stage and except in special cases, there is no certainty in resorting to this treatment. According to the international human rights system, there is no obligation for governments to allocate funds for embryonic stem cell research.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In connection with the use of embryonic cell therapies, we distinguish between two different assumptions. The first hypothesis is that patients with acute conditions (such as cancer patients) request embryonic stem cell therapy. Here it seems that by placing the patient's right to life at the top of the human rights hierarchy, it is possible to authorize the use of embryonic stem cell therapy. The second hypothesis is related to cases where patients are not in acute condition and are not at risk of death. Here, too, there is an important conflict between patients' right to health and the right to life of the embryo. Prioritizing patients' right to health in this assumption is hardly acceptable.

    Keywords: International Human Rights System, Bioethics, Right to Life, Right to Health, Stem Cells
  • Mahmoud Habibitabar *, Ahmad Hajidehabadi, Masoud Mostafapoor Pages 979-992
    Background and Aim

    Along with its economic, social and political crises, COVID – 19 pandemics throughout the world in 2019 has brought legal challenges so that high rate of deaths reduplicates the importance of addressing virus transmitters’ penal liability in homicide crime. Thus, the purpose of present paper is to study the scope of the virus transmitters’ penal liability in homicide crime (either intentionally or unintentionally).

    Materials and Methods

    This is a descriptive – analytical paper by using laboratory resources.

    Results

    Findings indicate that in accordance with article 492 of Islamic Penalty Code, virus transmitters’ penal liability in homicide crime is based on the existence of citation relationship. Assuming such relationship, transmitter may have deemed lack of penal liability due to some reasons such as act rule; however, if he/she is considered as liable, he/she should be convicted to such penalties as retaliation, blood money and canonical punishment by considering mens rea. Ethical considerations: Present paper is composed by relying upon ethical principles, trusteeship and honesty.

    Conclusion

    Apart from the time when no one is liable for the death of transmitted person, overall, the verdicts are different depended to mens rea. In the case that transmitter has transmitted the virus to another person with the aim of killing including both explicit intent (article 290(a)(d) of Islamic Penalty Code) and implicit intent (article 290(b)(e) of Islamic Penalty Code), the verdict of retaliation should be issued, provided that general conditions of retaliation are existing (article 301 of Islamic Penalty Code); in the case that virus transmitter does it without the intent of killing, it is considered as reckless if homicide is happened (article 291 of Islamic Penalty Code) and virus transmitter is convicted to paying blood money to decedent’s heirs and canonical punishments determined in article 616 of such punishments since homicide is the result of criminal fault. If the homicide is happened and it is a pure offence (article 292 of Islamic Penalty Code), transmitter and his/her consanguineous male dependents are required to pay blood money (article 463 of Islamic Penalty Code).

    Keywords: COVID – 19 Virus, Penal Liability, Citation Relationship, Intentional, Unintentional Homicide
  • Majid Khalilpour Gorgani, Javad Niknejad* Pages 993-1008
    Background and Aim

    Pharmaceutical products and services, because they are related to the right to health of individuals, have always been seen as one of the important business areas that, in addition to competitive issues, have witnessed political, social and security dimensions.

    Materials and Methods

    In the present study, a descriptive-analytical approach has been collected. In addition, this approach has been applied comparatively in the legal systems of Iran, the European Union and the United States of America.

    Results

    Competition in the pharmaceutical industry controls the price of pharmaceutical products, increases customer choice and the quality of pharmaceutical goods and services. However, especially in the last two decades in the pharmaceutical industry, the world has witnessed the opposite trend, and behaviors such as the integration of the pharmaceutical industry, drug monopolies and government subsidies to the pharmaceutical industry, which can be examples of Anti-competitive, which ultimately leads to increased costs for services and pharmaceutical products for patients and national health care systems. With the outbreak of Corona in 2019, the issue of anti-competitive practices in the pharmaceutical industry has been raised again. Ethical considerations: In all stages of writing the text of the article and correcting it, the principles of fidelity, honesty and originality of the text were observed.

    Conclusion

    The conclusion of the present study is that, firstly, at the level of the European Union, based on Article 125 of the Lisbon Treaty, legislation in the field of health and its financing is essentially left to the member states, and this has led to In the field of pharmaceutical industry, each member state has its own policies in this area. Secondly, according to a note in Article 3 of the Law on the Regulations of Pharmaceutical, Food and Beverage Affairs of Iran, since the import and sale of drugs is prohibited without the permission of the Ministry of Health, and from another perspective, criminalization of this issue One of the examples of crimes can be considered as anti-competitive practices in the pharmaceutical industry. Third, drug monopolies, the integration of the pharmaceutical industry, and government assistance to the pharmaceutical industry for corona vaccine exploration are among the most important anti-competitive practices in the pharmaceutical industry.

    Keywords: Anticompetitive Procedure, Drug, Corona, Drug Integration, Iran, U.S.A, The European Union
  • Atefeh Makhdoomi, Saeed Kheradmandi *, Javad Pourkarami Pages 1009-1028
    Background and Aim

    In the Iranian legal system, violation of medical regulations is considered a crime in some cases and criminal liability for the physician, and in other cases, it has led to the doctor's civil liability. With this in mind, the purpose of this study is to analyze the nature of medical contracts, their scope, principles and effects.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    The findings of the present study show that medical contracts have not been identified and mentioned as an independent title in jurisprudential and legal sources; As a result, these contracts should be considered as one of the examples of private agreements of individuals. Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Because proving a physician's contractual liability requires proving guilt, a physician's obligation in the form of a medical contract is an instrumental obligation. In addition, in these contracts, the position and role of the patient's consent to the physician's actions and the condition of the physician's innocence from the possible losses resulting from the treatment are important. The element of consent and compromise of the parties to the medical contract plays an important role in relieving the physician of his responsibility and his exemption from warranty and even moving the load.

    Keywords: Medical Law, Contractual Responsibility, Fault, Physician's Responsibility, Medical Operations
  • Mohammad Masoudi Nia * Pages 1029-1042
    Background and Aim

    The responsibility of the physician in the Islamic system of law has little background and can only be obtained by using the disseminated opinions of jurists in jurisprudential books such as diat, qisas, and so on. This study, while examining the sayings of the jurists, has explained the articles of the Islamic Penal Code and other laws such as the Code of Criminal Procedure and the Disciplinary Law of Physicians in relation to the causal relationship between physician actions and causing harm to the fetus.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Results

    Evaluation of jurisprudential arguments about the extent and effects of responsibility arising from the actions of the physician with regard to its prevalence and its prevalence has been considered by jurists. Jurists disagree on the responsibility of the blameworthy physician who does not have the necessary expertise or shortage of medical practice and the physician who, despite having sufficient expertise, is not allowed to receive treatment. Ethical considerations: In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    These opinions themselves are divided into several categories and perceptions and determine the basis of the physician's responsibility. On the one hand, a large group of physicians who absolutely agree with the physician, and another group with no focus on a set of arguments, such as the rule of eligibility and physician liability, assume no responsibility. And another group that elaborated on the difference between failure and non-failure. The Islamic Penal Code of 2013 has amended some of its articles by amending some of the penal code of 1375.

    Keywords: Physician Responsibility, Criminal Law, Islamic Penal Code, Jurisprudence