فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 68، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدصادق هدایت زاده، سهیلا پیروزفر* صفحات 11-36

    از مسایل بحث‏برانگیز چند دهه اخیر مسئله و جایگاه زن در اسلام است. جریان های فکری مختلف از منظر خاص خود به این حوزه ورود کرده اند. در این میان، جریان موسوم به «فمینیسم اسلامی» که در طی چند دهه اخیر رشد روزافزونی داشته اند، با رویکردهای مختلف قرآنی، فقهی، تاریخی و عرفانی به این موضوع پرداخته اند. در مطالعه کنونی می خواهیم به روش توصیفی تحلیلی، سیر تاریخی دیدگاه های سعدیه شیخ هم چون یکی از شخصیت های جریان فمینیسم اسلامی را استخراج کنیم. خواهیم کوشید نشان دهیم وی پیش از آشنایی با عرفان و تصوف اسلامی، با الهام از نگرش فضل الرحمان و با کاربرد قابلیت های زبانی زبان وحیو توجه به زمینه های تاریخی ظهور متن و با رویکرد هرمنوتیک فمینیستی درباره زنان آثاری را نوشته؛ اما پس از آشنایی با عرفان اسلامی و بخصوص ابن عربی، نگرش های سعدیه شیخ برپایه پردازشی فمینیستی از آراء ابن عربی تغییر یافته است. وی با هدف فراهم کردن مباحث انسان شناختی لازم برای بازبینی اساسی فقه و کمک به شکل گیری فقه نوظهور فمینیستی به مفاهیمی هم چون «انسان کامل» یا «صفات جلال و جمال» با خوانشی فمینستی توجه کرده است. این توجهات وی در تحلیل برخی مسایل چالش برانگیز هم چون برتری مرد بر زن، شهادت زنان و آفرینش حوا از دنده چپ آدم تجلی یافته است.

    کلیدواژگان: زن، فمینیسم اسلامی، فمینیست، سعدیه شیخ، عرفان، ابن عربی
  • جواد فرامرزی، سید قاسم حسینی*، سید عبدالله اصفهانی، سید معصوم حسینی صفحات 37-56

    تاریخ گذاری آیات و سور قرآنی از جمله تحقیقات نو پدیدی است که ریشه در روایات و تفاسیر قرآن دارد. در دوره معاصر، نخست غربیان و سپس محققان اسلامی با معیار های گوناگون به تاریخ گذاری قرآن پرداخته اند. از جمله آیاتی که همواره در تاریخ نزول آن مناقشات فراوانی درگرفته، فقر ه 196 تا 203 سوره بقره است که پیرامون تشریع حج تمتع و اصلاح برخی بدعت های جاهلی در مراسم حج و عمره است. مفسران سال های متفاوتی را برای نزول این فقره در نظر گرفته اند که از سال های ششم تا دهم را در بر می گیرد؛ این در حالی است که در نزول سوره بقره، در هییت سوره در دو سال نخست هجری جای شکی نیست. اما نتایج این مطالعه که به صورت توصیفی تحلیلی و با توجه به منابع تفسیری و تاریخی و با نگاهی که برآمده از شاخص های جامع است آن جام گرفته حاکی است که می توان سال نزول این فقره را سال دوم هجری و همگام با نزول سایر فقرات سوره بقره دانست. شاخص اول که مربوط به تناسب آیات و موضوعات این سوره است می رساند که این فقره هم چون نتیجه برای فقرات قبل، از جمله ماجرای بنای کعبه توسط حضرت ابراهیم از آیه 125 به بعد و برخی مناسک آن از جمله سعی بین صفا و مروه است. شاخص دیگر که جنبه قرآنی  تاریخی داشته، حج مردم مدینه در سال های اول و دوم هجری است که این فقره در خصوص آنان نازل شده است. هم چنین عدم دلالت واژه حصر در آیه 196 بر ماجرای عمر ه حدیبیه، این فقره را با سایر بخش های سوره بقره پیوند می دهد. اصلاح بدعت های جاهلی در حوزه حج و عمره، رویکردی است که با سال های نخستین مدینه سازگار تر است و این فقره را با سایر بخش های سوره بقره مرتبط می سازد.

    کلیدواژگان: تشریع حج تمتع، حج، مدینه، تاریخ گذاری آیات
  • مرتضی سلمان نژاد، سید کاظم طباطبایی*، احمد پاکتچی صفحات 57-92

    حدیث به مثابه مهم ترین منبع دریافت آموزه های دینی پس از قرآن کریم، درگیر آسیب های بسیاری از روی عمد و غیرعمد شده است. مقوله وضع هم چون جدی ترین آسیب، بخشی از مباحث علم الحدیث را به خود اختصاص داده است. سنت وضع پژوهی بیش تر در فضای اهل سنت به طور مداوم از سده 5ق تا دوره معاصر ادامه داشته است و آثار بسیاری در این خصوص به نگارش درآمده است. کاربست رویکرد تاریخی در تحلیل آن چه به پدیده وضع در سده های متاخر مرتبط است، می تواند درک جامعی از تحولات رخ داده را نسبت به سده های نخستین و میانی نمایان سازد. این مقاله به مطالعه تحولات سبک الموضوعات در سده های متاخر با تکیه بر آثار شاخص از سده 10 هجری تا دوره معاصر پرداخته است. ازاین رو، در ابتدا زمینه های دوام موضوعات نگاری از جمله زمینه های فرهنگی و سیاسی در این سده ها مورد بحث قرار گرفته است و در ادامه نیز با یادکرد گفتمان های محوری در این دوره اعم از «گفتمان نقد احادیث مشهور بی اصل» و «گفتمان نقد افراط گرایی در وضع شناسی»، سعی دارد با تکیه بر آثار عالمان دینی در بوم های مختلف، ماهیت حدیث موضوع را تبیین سازد. در سده های متاخر بنا بر پدید آمدن زمینه های خاص سیاسی و فرهنگی، المقاصد الحسنه سخاوی به مثابه شاخصی از گفتمان سده قبل، جریان ساز شد، و آثار با محوریت بررسی احادیث مشهور بی اصل به نگارش در آمد.

    کلیدواژگان: حدیث موضوع، سبک الموضوعات، سلفیه، تصوف، سده های متاخر
  • فاطمه کسرایی، مجید معارف*، ملیحه سادات سیدرضادولابی صفحات 93-114

    مرتضی عسکری (1386-1293ش) که در ایران اغلب با عنوان «علامه عسکری» شناخته می شود از ناقدان حدیث در دوران معاصر است. وی با رویکرد نقدی به فهم و پاکسازی روایات در عرصه های متعددی مانند سیره، رجال، کلام و علوم قرآنی همت گماشت. بدین منظور از معیارهایی که حدیث پژوهان برای شناخت روایات سره از ناسره تعیین نمودند خاصه ملاک تاریخ  بهره فراوان برد. با تامل بر آثار وی به دست می آید که روش او ناظر بر نقد سند و متن احادیث به صورت توامان است. به طوری که در نقد بیرونی که با محوریت راوی به آن پرداخته به مولفه هایی چون بررسی امکان حضور و سماع راوی از نظر تاریخی توجه داشته است، سنجش وثاقت راوی و شخصیت شناسی وی و تمایلات فرقه ای از دیگر مواردی است که در نقد روایات به آن دقت نموده است. در نقد بیرونی با محوریت کتاب به بررسی وثاقت مولف و نسبت اثر به او، همزمان با تحقیق در صحت و سقم مطالب کتاب و نیز سلامت کتاب از جهت وحدت یا اختلاف نسخ دقت نمود. نقد درونی روایات با استفاده از ملاک تاریخ بررسی توافق روایات با حوادث مسلم تاریخ، توجه به تثبیت متن از جهاتی چون تخلیط یا تقطیع های عمدی هم چنین سنجش متن روایات با سیر تاریخ پیدایش فرق و عقاید گام دیگری است که عسکری در نقد تاریخی روایات پیموده است.

    کلیدواژگان: علامه عسکری، نقد متن، نقد درونی و بیرونی، احادیث جعلی، اعتبارسنجی، تاریخ
  • مریم ولایتی کبابیان* صفحات 115-138

    حاکم مطیری، از چهره های آکادمیک جهان اسلام با رویکرد سلفی است که در دو حوزه مطالعات اسلام و شرق شناسی فعالیت دارد، وی دارای تالیفات فراوان است. از آن جا که مطالعه درباره اسلام سیاسی برای وی در درجه نخست اولویت قرار دارد، به موازات فعالیت های علمی اش، بیش تر یک چهره فعال و شناخته شده سیاسی به شمار می آید. وی مسلمانان را به مبانی گفتمان سیاسی اسلام مبتنی بر قرآن، سنت نبوی و سیره خلفای راشدین دعوت می کند و منتقد سرسخت سیاست ورزی های حاکمان اسلامی است. موضوعات حدیثی و سیاسی در آثار حاکم به شدت در هم تنیده است و می توان گفت عمده آراء و اندیشه های سیاسی او مبتنی بر روایات است. او ادعا دارد همواره مقید به ذکر احادیث صحیح و اخبار منقول بوده و به بررسی های سندی اهتمام دارد، هرچند منتقدانش بر این باورند که گرایش سیاسی حاکم هم چون یک مولفه تاثیرگذار بر رویکرد حدیثی او و چگونگی استناد وی به روایات عمل، بی تاثیر نبوده است. به جز موارد یادشده، بازتاب روشن حدیث در آثار حاکم را در موارد مربوط به تفسیر اثری، مصطلح الحدیث منظوم، سنن النبی ماثور و پاسخگویی به مستشرقان در موضوع تدوین سنت شاهدیم. استناد گسترده به روایات در همه این موارد به وضوح قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: حجیت سنت، کتابت و تدوین حدیث، حاکم عبیسان مطیری، مستشرقان، خاورشناسان، سلفی گری، تاریخ حدیث
  • علی مهمان نواز* صفحات 139-160

    حدیث امامیه در گذر زمان دچار تحولاتی شده است. تغییر اندیشه ایشان از دوره اهل بیت و انتقال آن از کوفه به بغداد و سپس قم، با فراز و نشیب های گوناگونی همراه بوده است. بوم گرایی و جریان های موثر بر هر یک از بوم ها از جمله عوامل جهت گیری های گوناگون در میان اندیشمندان سده های نخستین قلمداد می گردد. در این مجال کوشیده شده در گذر از رویکردهای حدیثی بوم های گوناگون، به ویژگی های هر منطقه پرداخته و اثرات آن را بر تفاوت نگرش های حدیثی و فقهی نشان دهد. چه این که جریان های غالب بر هر یک از بوم ها توانسته است بر خطی مشی درایی یا روایی حدیث و به تبع آن گوناگونی آراء فقهی، اثر گذار باشد. ازاین رو، با رصد کردن جریان های غالب در هر منطقه به واکاوی پیوند هر جریان با گفتمان برآمده از مکاتب حدیثی و روایی آن عصر پرداخته و در نهایت اثرات آن بر موضع گیری های فقهی واکاویده شده است.

    کلیدواژگان: فقه، حدیث امامیه، عقل گرایی، نقل گرایی، اصحاب رای، اصحاب حدیث
  • سید علی محمد سرسرابی، محمد مهدی تقدیسی*، رحمت فرحزادی صفحات 161-180

    امر به کتابت قرآن توسط پیامبر اکرم (ص) همزمان با نزول آن، موضوعی مورد وفاق میان عالمان علوم و تاریخ قرآن است؛ اما این که آیا شکل نگارش کلمات به دستور و تعیین پیامبر اکرم (ص) بوده یا پس از رحلت ایشان توسط صحابه معین شده یا خیر، بلکه کاتبان وحی بر اساس روش معمول نگارش زبان عرب، نوشته اند، موضوعی مورد اختلاف است. به دنبال آن، این پرسش مطرح می شود که در هر صورت، آیا در اعصار بعدی، تبعیت از رسم الخط اولیه قرآن کریم لازم است و گزاره توقیفی بودن رسم الخط قرآن، گزاره ای صحیح است یا خیر؟ این مقاله بر آن است که با بررسی و گزارش سیر تطور آراء عالمان نام آور این عرصه و تحلیل آن ها و علل گرایش های ایشان، افقی روشن را برای فهم دقیق مسئله و قضاوت صحیح در مورد آراء ایشان روشن نماید.

    کلیدواژگان: رسم الخط، رسم المصحف، رسم الخط توقیفی، رسم املاء، رسم قیاسی
  • فاطمه آگهی*، رحیمه شمشیری صفحات 181-202

    «ذنب» از واژگان کلیدی حوزه معنایی مفاهیم گناه در قرآن کریم است که در مواردی به پیامبران الهی از جمله پیامبر اسلام (ص) نیز نسبت داده شده است. از دیرباز میان عالمان مسلمان، درباره نسبت ذنب و استغفار به پیامبر اکرم (ص) و چگونگی آن ابهام وجود داشته است و علی رغم تلاش های متعدد، هنوز معنای دقیقی درباره آن ارایه نشده است. در این مطالعه در صدد تبیین معنای ذنب پیامبر اکرم (ص) با روش معناشناسی ساختاری و بررسی روابط هم نشینی و جانشینی ذنب در آیات ایم. بدین منظور، خواهیم کوشید تا نخستین گام پژوهش درتاریخ انگاره مفهوم ذنب پیامبر اکرم (ص) در قرآن کریم را برداریم. می خواهیم از این فرضیه دفاع کنیم که مفهوم ذنب در قرآن هر گونه بی توجهی به عهد و پیمان با مافوق است. ذنب منتسب به پیامبر اکرم (ص) نیز مرتبط با عهد و میثاق الهی با ایشان در زمینه رسالت و وظایف مربوط به آن است و غالبا به مواردی هم چون استعجال در تحقق وعده های الهی در رسیدن فتح و نصرت الهی و عذاب کافران اشاره دارد.

    کلیدواژگان: ذنب، عصمت انبیاء، خطیئه، گناه، عهد، میثاق
  • سید محمدهادی گرامی*، فاطمه طیبی فرد صفحات 203-234

    پارادایم شناسی مطالعات تاریخی قرآن و حدیث شامل همه کوشش های مربوط به اعتبارسنجی منابع و همینطور فهم متن در فضای آکادمیک بین المللی و همینطور ایران رونق و قوتی ندارد و البته، این وضعیت در ایران به مراتب بدتر است. پژوهشگران و دانشجویان این حوزه مطالعاتی، عموما به طور ناخوداگاه و خودکارشده تحت سلطه یک پارادایم به پژوهش می پردازند. نداشتن این خودآگاهی سبب می گردد که با تحول علوم امری که امروزه رشد برق آسایی دارد و ایجاد پارادایم های نوین، رویکردهای سنتی در قرآن و حدیث دچار چالش شوند و پرسش های جدید بدون پاسخ باقی بمانند. بدون شکل گیری یک خودآگاهی پارادایمی و همینطور آگاهی از پاردایم های نوین و رقیب، بی تردید عبور از این چالش ها و پاسخ به پرسش های جدید میسر نخواهد شد. «فلسفه و پارادایم شناسی مطالعات تاریخی قرآن و حدیث» پیشنهاد یک گرایش مطالعاتی جدید است که می تواند چارچوب مستقلی برای بررسی های پارادایمی و فلسفی در این حوزه ایجاد کند که براساس آن، فهم و تحلیل پرسش ها و دغدغه های سنتی و نوین در این زمینه آسان تر می شود. این مقاله نشان خواهد داد که به رغم مشکلات جدی که در حوزه پارادایم شناسی مطالعات تاریخی قرآن و حدیث به خصوص در ایران وجود دارد، با استفاده از فلسفه علوم انسانی اجتماعی می توان علاوه بر مباحث قبلی هم چون شکاکان/ بدبینان در خصوص منابع و تاریخی نگری/ پدیدارشناسی در خصوص فهم متن دوگان های پارادایمی جدیدی هم چون کل گرایی/ فردگرایی، خودآیینی/ همنوع گرایی و اثبات گرایی/ تفسیرگرایی و... را برای پایه ریزی مباحث پارادایم شناسی مطالعات تاریخی قرآن و حدیث پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: پارادایم شناسی، فلسفه علوم انسانی، مطالعات تاریخی قرآن و حدیث، تفسیر، تبیین، اعتبارسنجی منابع
  • علی شمس آریان، مهرناز بهروزی* صفحات 235-260

    مسئله مالی و مالیه از موارد مهم و قابل توجه در تاریخ است. با برآمدن اسلام و بر اساس آموزه های قرآنی و سنت پیامبر (ص)، احکام نوینی بر امور اقتصادی جامعه اسلامی حاکم شد. با آغاز فتوح و گسترش قلمرو مسلمانان آنان با مسایل جدیدی مواجه گردیدند که زمینه ساز تحولات مهمی در جامعه گردید. سوال اصلی این پژوهش بررسی مالیات های اسلامی خراسان دوران اموی بر اساس داده های فقهی، حدیثی و تاریخی است و از آنجا که احکام اقتصادی، مهم ترین احکام حکومتی بوده و حکومت امویان نیز یکی از مهم ترین حکومت های مدعی اسلام در تاریخ است، لذا در این پژوهش به صورت مطالعه موردی احکام اقتصادی صادره توسط حاکمان اموی در بوم خراسان در بازه زمانی سال 100 تا 132 هجری، مورد بررسی و سنجش مطابقت با آموزه های اسلامی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اهل ذمه، آموزه های اسلامی، قوانین مالیاتی، خراسان، امویان
  • جلال رضایی تیجی*، سید محسن موسوی صفحات 261-288

    انگیزه های متعددی برای تحریف روایات در منابع عامه مسلمانان وجود داشته و دارد که یکی از آن ها حذف لغزش های صحابه رسول خدا (ص) و مشاجرات بین آن ها است. در کتاب صحیح بخاری روایتی وجود دارد که رسول خدا (ص) درباره عمار بن یاسر جملاتی می فرمایند و سپس با عبارت «تقتله الفیه الباغیه» پیش گویی می کنند که عمار بن یاسر به دست گروهی طغیان گر به شهادت می رسد. این عبارت امروزه در برخی از نسخه های چاپ شده از کتاب صحیح بخاری دیده نمی شود. این نوشتار در صدد پاسخگویی به این سوالات است که اولا آیا عبارت مورد نظر از همان ابتدا در متن روایت کتاب صحیح بخاری وجود داشته است یا نه؟ و ثانیا دلیلی بر اثبات تحریف عبارت مورد نظر در برخی از نسخه ها وجود دارد؟ طبق بررسی های صورت گرفته، این عبارت توسط بخاری از متن روایت حذف گردیده، و بعدها در برخی از نسخه ها وارد متن کتاب شده است.

    کلیدواژگان: تحریف حدیث، نقد حدیث، صحیح بخاری، عمار، جنگ صفین
  • فیض الله اکبری دستک* صفحات 289-311

    سنت هم چون دومین منبع برای شناخت دین اسلام در طول حیات خود، همواره در معرض آسیب هایی بوده است که ریشه اصلی آن را باید در ظرفیت ها و کارکردهای گوناگون و اثربخش و منحصر به فرد آن در تبیین و نوگستری معارف بنیادین اسلامی در حوزه های بینشی، ارزشی و کنشی جستجو کرد. به گواه تاریخ، رهیافت پدیده وضع و برساختن احادیث دروغین را باید از مهم ترین و خسارت بار ترین آسیب های وارده بر پیکره احادیث اسلامی شناخت که در آن عده ای با کنش آگاهانه، عامدانه و با انگیزه تحریف و به قصد صدمه زدن به مبانی دینی، به جعل روایات ساختگی اقدام نمودند. حدیث پژوهان فریقین نیز در ادوار مختلف با تعیین روش ها و معیارهایی چند، به نقد و پالایش اسناد و متون روایات پرداخته، استخراج و پاک سازی احادیث موضوعه را در دستور کار خویش قرار دادند که از آن جمله می توان به شرف الدین عاملی اشاره کرد که با تالیف کتاب ابوهریره، به نقد سندی و متنی شماری از روایات منتخب ابوهریره پرداخته و با استفاده از هفت معیار قرآن، سنت، احادیث متقن، عقل، تاریخ، علم و قوانین طبیعی و نیز اضطراب متن، بر ساختگی بودن همه آن ها رای داده است که مقاله حاضر درصدد تبیین روش ها و معیارهای وی در نقد احادیث ابوهریره در کتاب مزبور است.

    کلیدواژگان: شرف الدین عاملی، احادیث موضوعه، ابوهریره، نقد، معیار شناخت
|
  • Mohammad Sadegh Hedayatzadsh, Soheyla Piruzfar * Pages 11-36

    One of the most controversial issues in recent decades is the issue and position of women in Islam. Different currents of thought have discussed about this field from their own perspective. In the meantime, the so-called "Islamic feminism", which has been growing in recent decades, has addressed this issue with various Qur'anic, jurisprudential, historical and mystical approaches. In this descriptive‑analytical article, the historical course of Sa’diyeh Sheikh's views as one of the figures of the Islamic feminist movement is extracted and it is shown that she became acquainted with Islamic mysticism and Sufism, inspired by Faḍlu al‑Rahmān's attitude. Using the linguistic features of the language of revelation and paying attention to the historical contexts of the emergence of the text and methods such as feminist hermeneutic, she started writing about women, but after familiarity with Islamic mysticism and especially Ibn ‘Arabi, Sa’diyeh Sheikh's research changed with a feminist processing of Ibn ‘Arabi's views. In order to provide the anthropological issues necessary for a fundamental review of jurisprudence and to help the emergence of feminist jurisprudence, she has considered concepts such as "perfect man" and "Jalal and Jamal attributes " with a feminist reading that in some challenging issues such as "degree" (The superiority of man over woman), "the testimony of women" and "the creation of Eve from Adam's left rib" are manifested.

    Keywords: Women, Islamic feminism, Feminism, Sa’diyeh Sheikh, mysticism, Ibn Arabi
  • Javad Faramarzi, Qasem Hoseni *, Abdolla Esfahani, Masoom Hosseini Pages 37-56

    Chronology of the verses of the Qur'an is one of the emerging researches that is rooted in the narrations and interpretations of the Qur'an. In the contemporary period, first Westerners and then Islamic scholars have studied the Qur'an by various criteria. One of the verses that has always been the subject of much controversy on the date of its revelation is verses 196 to 203 of Surah Al-Baqarah, which are about the legislation of islamic ritual of Hajj and the correction of some innovative additions performed by the polytheists before Islam, in Hajj and Umrah. The commentators have considered different years for the revelation of this item, which includes the sixth to tenth years; Meanwhile, there is no doubt about the revelation of Surah Al-Baqarah in the first two years of the prophet's emigration to Medina. But the results of this study which is descriptive analytical and according to the interpretive and historical sources  - indicate that the year of revelation of this item can be the second year of AH and simultaneously with the revelation of other verses of Surah Baqara.

    Keywords: Legislation of Hajj, Medina, Hajj, Chronology of Verses
  • Morteza Salmannejad, Sayed Kazem Tabatabaei Pour *, Ahmad Pakatchi Pages 57-92

    Hadith, as the most important source of religious teachings after the Holy Quran, encounters many intentional and unintentional challenges. The issue of forging, as the most serious challenge, has been a part of the discussion of the science of hadith. The discipline of investigating forged hadith among the Sunni scholars has been in progress from the 5th century AH to the contemporary period and many works have been written in this regard. The application of the historical approach in the analysis of what is related to the phenomenon of hadith forgery in the later centuries can show a comprehensive understanding of the developments that took in the first and middle centuries. This article deals with the changes and developments in the style of the works titled "al-Mawḍūāt" (The collection of forged hadith) in recent centuries, relying on significant works from the 10th century AH to the contemporary period. Therefore, at first, the reasons why such works continuously emerged in the Islamic world, including the cultural and political contexts in these centuries, have been discussed, and then with reference to the central discourses in this period, including "discourse of critique of baseless hadiths" and "discourse of critique of extremism in finding forged hadith process".

    Keywords: Forged Hadith, The Style of al-Mawḍūāt Books, Salafis, mysticism, Late Centuries
  • Fatemeh Kasraee, Majid Maaref *, Maliha Al-Sadat Seyyed Reza Dulabi Pages 93-114

    Contemporary thinker Sayyed Mortizā ‘Askari, realizing the dangerous harms that the forged hadiths have inflicted on Islam, tried to understand and purify the narrations in various fields such as Sira, Rijal, theology and Quranic sciences. Among the criteria which the contemporary hadith researchers determine for evaluating hadith authenticity, he benefited greatly from the element of reliable history. Through an analytical study of history and with a clear religious insight into the narrations, he revealed the truths that had been hidden from the eyes of many scholars and responded to many questions posed by orientalists and opponents. Reflecting on his works, it is obtained that his method was based on the isnad and content of hadiths. In his method of external criticism; discovering the degree of honesty and truth-seeking of the historian, restoring the narrator's credibility in addition to studying the chain of narrators, validating the book, were the elements which he considered, and in his way of internal critique; consolidation of the text, ensuring the accuracy of the narration, forming the family of the hadith, recognizing the meaning of the words in the narration and paying attention to the evolution of meanings and sectarian prejudices, were taken into account.

    Keywords: Sayyed Mortizā ‘Askari, Narration, Internal, external method of Hadith criticism
  • Maryam Velayatikababian * Pages 115-138

    Hākim Mutayri is one of the academic figures of the Islamic world with a Salafi approach who works in the two fields of Islamic studies and oriental studies. He has written several books. Since the study of political Islam is a top priority for him, in parallel with his scientific activities, he is more of an active and well-known political figure. He invites Muslims to the foundations of the political discourse of Islam based on the Qur'an, the Prophetic tradition, and the biography of the Righteous Caliphs, and is a staunch critic of the policies of Islamic rulers. Hadith and political issues are strongly intertwined in his works and it can be said that most of his political views and ideas are based on narrations. He claims that he has always been bound to mention authentic hadiths, and that he is concerned with the investigation of isnads, although his critics believe that the prevailing political tendency as an influential component has not been ineffective in his hadithic approach and how he cites the narrations. Apart from the above-mentioned cases, we see the clear reflection of the hadith in his works in the cases related to the narrative interpretation, the poetic hadith terminology, Narration related to Sunan al-Nabi (the traditions of the Prophet), and answering to the Orientalists on the subject of compiling the Sunnah. Extensive citations to the narrations are clearly visible in all these cases.

    Keywords: Authority of Tradition, Writing, Compilation of Hadith, Hākim ‘Ubaysan Muṭairi, Orientalists, The Challenges of Orientalists, Salafis
  • Ali Mehmannavaz * Pages 139-160

    Imami hadith has experienced evolutions over time. The evolution of Imami thought from the period of Ahl al-Bayt and its transfer from Kufa to Baghdad and then Qom, has had various ups and downs. Hadith centers and the currents affecting each of the centers are among the factors for creating different tendencies among the thinkers of the first centuries. In this regard, an attempt has been made to consider various hadith approaches of different centers which have resulted in the characteristics of each region, and to show its effects on the differences in jurisprudential attitudes. What is more, the prevailing currents in each of the centers have been able to affect the methods applied in narrating and understanding the hadith and, consequently, affected the diversity of jurisprudential opinions. Therefore, by observing the dominant currents in each region, the author has analyzed the connection of each current with the discourse derived from the hadith and narration schools of that era, and finally, its effects on jurisprudential positions have been investigated.

    Keywords: Imami jurisprudence, Rationalism, Narration, supporters of rationalism, supporters of hadith
  • Seyed Ali Mohammad Sarsarabi, Mohammad Mahdi Taqdisi *, Rahmat Farahzadi Pages 161-180

    The Prophet's order to compile the Qur'an at the same time as its revelation is a matter agreed upon among the scholars of the sciences and history of the Qur'an; however, whether the form of writing the words was ordered by the Holy Prophet (PBUH) or after his death was determined by the companions and that the scribes of revelation wrote according to the usual method of writing the Arabic language, or not, is a matter of controversy. This raises the question of whether, in any case, it is necessary to follow the original writing system of the Holy Qur'an in later centuries, and whether the idea that the Qur'anic orthography is not subject to theorizing is correct or not. This article intends to provide a correct answer to the proposed questions by examining the historical course and careful analysis of the opinions of eminent scholars in this field. Based on the finding of this research, it is preferred to adhere to the original and ancient orthography of the Holy Quran in comparison with two other theories, one of which considers the orthography of the Qur'an necessary to be followed and another considers it obligatory to deviate from it.

    Keywords: Orthography, Mushaf orthography, Fixed orthography
  • Fatemeh Agahi *, Rahimah Shamshiri Bebarkateh Pages 181-202

    "Dhanb" is one of the key words in the semantic field of the concepts of sin in the Holy Qur'an, which in some cases has been attributed to divine prophets, including the Prophet Muhammad (PBUH). For a long time, there has been ambiguity among Muslim scholars about the relationship between sin and repentance both of which have been attributed to the Holy Prophet (PBUH) and how they should be explained, and despite many attempts, a precise result has not yet been provided. This article seeks to explain the meaning of the term 'Dhanb' attributed to the Holy Prophet (PBUH) with the method of structural semantics and examine the relations of Paradigmatic and Syntagmatic of sin in the verses and thus has tried to be the first step in the research of the concept of the sin of the Holy Prophet (PBUH) in the Holy Quran. This study shows that the concept of sin in the Qur'an is any disregard for the covenant with the superior. The sin attributed to the Holy Prophet (PBUH) is also related to the divine covenant with him in the field of mission and related duties, and often refers to cases such as haste in fulfilling divine promises in achieving victory and the punishment of infidels.

    Keywords: Prophet Muhammad, Dhanb, Khati’ah, Sin, Covenant, Structural Semantic, Paradigmatic, Syntagmatic Relations
  • SMH Gerami *, Fatemeh Tayebifard Pages 203-234

    The paradigm-cognition of historical studies of the Qur'an and Hadith including all efforts to validate sources and understand the text is not thriving in the international academic arena as well as in Iran, and of course, the situation is much worse in Iran. Researchers and students in this field of study generally conduct research subconsciously and automatically under the domination of one paradigm. Lack of this awareness and the creation of new paradigms cause the traditional approaches in the Qur'an and Hadith to be challenged by the evolution of science - something that is growing so fast today - and new questions remain unanswered. Without the formation of a paradigmatic consciousness as well as the awareness of new and competing paradigms, it will certainly not be possible to overcome these challenges and answer new questions. "Philosophy and Paradigm-cognition of Historical Studies of the Qur'an and Hadith" is a suggestion for a new field of study that can provide an independent framework for paradigmatic and philosophical studies in this field, based on which it is easier to understand and analyze traditional and modern questions and concerns in this field. This article will show that despite the serious problems that exist in the field of the paradigm-cognition of historical studies of Quran and Hadith - especially in Iran -, using the philosophy of humanities and social sciences in addition to previous topics, such as skepticism and historic views and Phenomenology - new paradigm dualities such as totalitarianism/individualism, autonomy/homophobia and positivism/interpretiveism can be proposed.

    Keywords: Paradigm-Cognition, Philosophy of Human Science, Historical Studies of Quran, Hadith, Quran Exegesis, Evaluation of the Sources
  • Ali Shamsariyan, Mehrnaz Behruzi * Pages 235-260

    The issue of finance is one of the most important and significant issues in history. With the rise of Islam and based on the teachings of the Qur'an and the tradition of the Prophet (PBUH), new regulations ruled over the economic affairs of Islamic society. With the beginning of the conquest and expansion of the Muslim realm, they faced new issues that paved the way for important changes in society. The main question of this study is to study the Islamic taxes of Khorasan during the Umayyad period based on jurisprudential, hadith, and historical data. Since economic rulings are the most important governmental rulings and the Umayyad rule is one of the most important dynasties claiming Islam in history, so in this study as a case study of economic rulings issued by Umayyad rulers in Khorasan in the period of 100-132 AH, has been examined and evaluated in accordance with Islamic teachings.

    Keywords: Ahl Dhimah, Islamic teachings, Tax Rules, Khorasan, The Umayyad
  • Jalal Rezayi Tiji *, Seyed Mohsen Musavi Pages 261-288

    There are several motives for distorting the hadith in the religious sources of Sunni Muslims, and one of them is to eliminate the slips and mistakes of the companions of the Messenger of God (PBUH) and the disputes between them. In Ṣahih Bukhāri, there is a hadith in which the Messenger of God (PBUH) uttered a sentence about ‘Ammār ibn Yāsir and prophesied his future with the phrase "Taqtuluhu al-Fi'atu al-Bāghiya" (He will be killed by a rebellious group) according to this prediction,  ‘Ammār ibn Yāsir would be martyred by a rebellious group. This phrase does not appear in some printed versions of Ṣahih Bukhāri today. This article seeks to answer the questions that, first of all, whether the phrase in question existed in the text of the narration of Ṣahih Bukhāri from the very beginning or not? And secondly, is there a reason to prove the distortion of the phrase in some versions? According to the studies, this phrase was removed from the text of the hadith by Bukhāri, and later it was included in the text of the book in some versions.

    Keywords: distorting narrations, criticism of narration, Sahih al-Bukhari, Ammar, Battle of Siffin
  • Feyzollah Akbari Dastak * Pages 289-311

    Tradition, as the second brilliant source of Islamic theology during its existance, has always been exposed to serious and dangerous harms and threats, the main root of which should be its various and effective and unique capacities and functions in explaining and modernizing the basic knowledge of Islam in the fields of insight, value, and action. According to history, the approach of the phenomenon of fabricating and forging hadiths should be considered as one of the most important and damaging harms to the body of Islamic hadiths, in which some people, intentionally and with the motive of distorting and intentionally damaging religious foundations, fabricate hadith. The hadith scholars of the two Islamic sects, in different periods, by defining several methods and criteria, criticized and refined the documents and texts of the narrations, and extracted and purified the hadiths of the subject on their agenda, including Allama Sheikh Sharafuddin Ameli, who wrote the book. Abu Hurayrah, with a scholarly, innovative and non-biased approach, and has criticized the Isnads and texts of a number of selected Abu Hurayrah narrations by applying the seven criteria of Quran, Sunnah, authentic hadiths, intellect, history, science and natural laws as well as the problems within the text, He has proved the falsity of all of his narrations. The present article seeks to explain the methods and criteria of Allama Sharafuddin Ameli in criticizing the hadiths of Abu Hurayrah in the above-mentioned book.

    Keywords: Allama Sharafuddin Ameli, Forged Hadith, Abu Hurayrah, Criticism, The Cognition Methodology