فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیدا ایازی، پرویز صباحی*، پرویز ملک زاده صفحات 1-12
    مقدمه

    اضطراب به عنوان یک مشکل شایع در جمعیت عمومی شناخته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر حافظه کاری و حل مساله بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل دانشجویان 20 تا 30 ساله شهر تهران بود که از بین آنها به صورت نمونه گیری در دسترس 26 نفر بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به گروه های آزمایش و گواه به صورت تصادفی، گمارش شد. گروه ها قبل و بعد از اجرای مداخله و در مرحله پیگیری با ابزارهای نسخه کامپیوتری برج لندن، فراخنای ارقام رو به جلو، رو به عقب و توالی حروف و ارقام، و پرسش نامه اضطراب بک، مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری در حافظه کاری و اضطراب تفاوت معناداری وجود دارد. در مورد متغیر حل مساله در شاخص های زمان آزمایش ، زمان کل ، تعداد خطا و نتیجه، تفاوت بین دو گروه معنادار شد اما در مورد زمان تاخیری حل مساله بین دو گروه تفاوت معنا دار نبود.

    نتیجه

    با توجه به یافته های پژوهش آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با کاهش اضطراب می تواند باعث بهبود ظرفیت حافظه کاری و مولفه های حل مساله به جز مولفه زمان تاخیری شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، حافظه کاری، حل مساله، عملکرد اجرایی، اضطراب
  • شیما عراقیان، حمید نجات*، حسن توزنده جانی، زهرا باقر زاده گلمکانی صفحات 13-24

    نقش خانواده به عنوان کوچک ترین واحد اجتماعی می تواند هم در جنبه مثبت و هم در جنبه منفی بسیار تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی و درمان شفقت بر کیفیت روابط بین فردی و معنای زندگی زنان دارای تعارض زناشویی بود.این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان زن متاهل دارای تعارض های زناشویی است.نمونه ی آماری این پژوهش شامل 45 نفر از این دانشجویان بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه (15 نفره)، جایگزین شدند. گروه اول درمان مهارت های مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی و گروه دوم درمان مبتنی برشفقت و گروه سوم به عنوان گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. از پرسشنامه کیفیت روابط پیرز، ساراسون و ساراسون و پرسشنامه معنای زندگی استگر استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.نتایج نشان داد که هر دو نوع درمان در شاخص کیفیت روابط بین فردی و معنای زندگی اثربخش بوده است. مهارت های مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی در هر دو متغیر کیفیت روابط بین فردی و معنای زندگی نتایج مطلوب تری نسبت به شفقت درمانی داشته است ولی اختلاف گروه ها معنادار نیست.نتایج حاکی از این است که درمان مهارت های مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی و شفقت ورزی در حوزه سلامت روانی خانواده مانند کیفیت روابط بین فردی و معنای زندگی اثربخشی معناداری دارند.

    کلیدواژگان: شفقت، کیفیت زندگی، معنای زندگی، تعارض زناشویی
  • طاهره سهرابیان، سیمین غلامرضایی*، محمدعلی سپهوندی صفحات 25-36
    اهداف

    در دهه های اخیر نقش مهم فرایندهای روانشناختی در ایجاد یا ابقاء بیخوابی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش صفات شخصیتی و بیخوابی میانجیگری فرایندهای عاطفی بود.

    مواد و روش ها

    نمونه پژوهش شامل 381 دانشجو بای زن و مرد دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود که از طریق نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند. آزمودنیها به پرسشنامه های سنجش شدت بیخوابی، فرم کوتاه شدهی پرسشنامه 5 عاملی نیو، مقیاس کمالگرایی چندبعدی فراست، اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر و تنظیم شناختی هیجان پاسخ دادند. سپس داده های جمعآوری شده با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روانرنجوری هم به صورت مستقیم و هم با میانجیگری اضطراب و راهبردهای ناسازگار تنظیم هیجان با بیخوابی ارتباط دارد. کمالگرایی از طریق راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان و اضطراب با بیخوابی رابطه داشت ولی اثر مستقیم این متغیر بر بیخوابی معنادار نبود. همچنین روانرنجوری و کمالگرایی هر دو از طریق واسطه گری متوالی تنظیم هیجان و سپس اضطراب با اختلال بیخوابی رابطه داشتند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که استفاده از راهبردهای ناسازگار برای تنظیبم هیجان و اضطراب میتواند بخشی از رابطه بین صفات شخصیتی و بیخوابی را تبیین کند.

    کلیدواژگان: :اضطراب، بیخوابی، تنظیم شناختی هیجان، روانرنجوری، کمالگرایی
  • زهرا علیزاده بیرجندی، مسعود جان بزرگی*، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، علی فتحی آشتیانی صفحات 37-48
    مقدمه

    رفتار های خودکشی به عنوان یکی از معضلات بهداشت روان محسوب می شوند. نظریه بین فردی خودکشی توانسته است یک چشم انداز امیدوارکننده برای درک رفتار خودکشی ایجاد کند. از آنجاییکه که مدل های رفتار خودکشی و مداخلات مربوطه برای همه گروه های فرهنگی یکسان نیست، این پژوهش با هدف پاسخ به این سوال که آیا مدل بین فردی خودکشی در بافت فرهنگی ایران نیز از برازش کافی برخوردار است، انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر بنیادی و از نظر شیوه گرداوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی بود که با استفاده از نمونه گیری دردسترس بر روی400 نفر از دانشجویان دانشگاه های مشهد با استفاده از مقیاس افکار خودکشی بک(BSSI)، نیازهای بین فردی خودکشی(INQ) در سال تحصیلی 98-97 اجرا و برای برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نشان داد ضریب مسیر سرباری ادراک شده به افکار خودکشی 58/0 و معنادار است (05/0p < 32/13 t=) و ضریب مسیرتعلق کام نایافته 12/0 ومعنادار است (05/0>p، 65/2 t=). 78 درصد از واریانس نمرات اقدام به خودکشی از طریق دو متغیر سرباری ادراک شده، تعلق کام نایافته و افکار خودکشی41 درصد از واریانس نمرات افکار خودکشی از طریق سرباری ادراک شده و تعلق کام نایافته تبیین شده است.

    نتیجه گیری

    مدل بین فردی خودکشی در جامعه ایرانی برازش دارد بنابراین می توان از این مدل در موقعیت های بالینی و درمانی در جهت ارزیابی فاکتورهای خطر خودکشی و سنجش تمابل به خودکشی افراد در جهت غربالگری و تشخیص افراد در معرض خطر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نظریه بین فردی خودکشی، تعلق کام نایافته، سرباری ادراک شده، تمایل به خودکشی
  • فرزانه میکائیلی منیع*، شلر آب خیز صفحات 49-62
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی سنجه اضطراب کودکان و نوجوانان - 5-DSM بود.

    روش

    400 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای شامل کودکان و نوجوانان گستره سنی 8 تا 15 سال مشغول به تحصیل در یکی از مدارس دولتی شهر ارومیه انتخاب شدند و به پرسشنامه های 5- YAM، حساسیت اضطرابی ریس و همکاران (1986)، مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (SCAS) پاسخ دادند. داده ها با آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و نرم افزارهایspss و لیزرل تحلیل شدند.

    یافته ها

    ضریب همبستگی مولفه های 5- YAM با مولفه های دیگر پرسشنامه ها روایی ملاکی همزمان مطلوبی نشان داد. آلفای کرونباخ این مقیاس (89/0) و دامنه مقادیر ضرایب همسانی درونی، دونیمه کردن و بازآزمایی مولفه ها (60/0 تا 90/0) همسانی درونی و پایایی خوب این مقیاس و زیرمقیاس هایش را نشان داد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، 10 عامل با مقدار ویژه بیش تر از یک را آشکار کرد که در مجموع 64/48 ٪ از واریانس کل را تبیین می کردند. شاخص های برازش کلی دلالت بر برازش مطلوب مدل ده عاملی این سنجه داشت.

    نتیجه گیری

    این ابزار می تواند برای سنجش و تشخیص اختلالات اضطرابی در نمونه ایرانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، پایایی، تحلیل عاملی، روایی، سنجه اضطراب کودکان و نوجوانان بر اساس 5-DSM
  • فیض الله علی پناه، احمد کربلائی محمد میگونی*، حسین رضابخش، صادق تقی لو صفحات 63-76
    مقدمه

    یکی از رنج های مربوط به تعاملات زوجین، آزار عاطفی است که با مشکلات روانی همراه است. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (با استفاده از مفهوم بندی طرحواره ای) و زوج درمانی گاتمن بر آزار عاطفی در روابط زوجین بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام زوج هایی بودکه در بهار 1398 به مرکز مشاوره رازی در شهر کرج مراجعه کردند. با روش نمونه گیری در دسترس، 30 زوج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 10 زوج) گمارده شدند. شرکت کنندگان در هر سه گروه، با استفاده از مقیاس آزار عاطفی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ارزیابی شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که بین میانگین نمره های دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری، تفاوت معنادار وجود دارد. زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از مفهوم بندی طرحواره ای همه مولفه های آزار عاطفی را (0.01>p)  کاهش داد. زوج درمانی گاتمن نیز مولفه های آزار کلامی/  انتقاد) (0.01>p)  و مولفه های غفلت/ کناره گیری و سلطه گری را در سطح (0.01>p) کاهش داد. تفاوت اثر دو روش درمانی بر هیچ یک از مولفه های آزار عاطفی معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    هر دو روش درمانی اثربخش بوده اند و می توان از آنها برای کاهش آزار عاطفی زوجین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آزار عاطفی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانی گاتمن، مفهوم بندی طرحواره ای
  • سپیده قاضی زاده، علی مشهدی*، زهرا طبیبی، عاطفه سلطانی فر صفحات 77-90
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما بر بهبود نشانگان اختلال تنیدگی پس از سانحه در کودکان با تجربه سوءاستفاده جنسی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش شبه آزمایشی از نوع مورد منفرد A-B-Aبا طرح خط پایه چندگانه و با پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کودکان با تجربه سوءاستفاده جنسی 9 تا 12 سال مشهد بودند که به مراکز معاینات بالینی پزشکی قانونی در سال 1395 مراجعه کردند و دو نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. شرکت کنندگان پژوهش در موقعیت های خط پایه، جلسات 4-8-12-16 مداخله و یک، دو و سه ماه، یک و دو سال بعد از مداخله، به پرسشنامه نشانگان تنیدگی پس از سانحه، مقیاس گزارش والدین از نشانگان تنیدگی پس از سانحه کودکان، پاسخ دادند. درمان به صورت انفرادی در 16 جلسه اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل دیداری نمودار، درصد بهبودی، اندازه اثر و درصد داده های غیر همپوش (PND) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان به طور معناداری منجر به بهبودی و کاهش شدت نشانگان PTSD هم در پایان و هم در مراحل پیگیری شده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان بیان کرد که این درمان در بهبود PTSD کودکان با تجربه سوءاستفاده جنسی موثر است و این کودکان آسیب پذیر نیازمند توجه متخصصان هستند.

    کلیدواژگان: تنیدگی پس از سانحه، سوءاستفاده جنسی، درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما
  • نوید گلباغی، سعیده نعیمی*، علی مهدوی صفحات 91-102
    مقدمه

    هدف این مطالعه بررسی اثرات حاد و مزمن ریتالین بر روی برخی از پارامتر های رفتاری شامل اضطراب و فعالیت حرکتی و مقایسه آن بین موش صحرایی جنس نر و ماده بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی از نوع مداخله ای بوده که بر روی 40 قطعه موش صحرایی انجام شده است. حیوانات بطور تصادفی به 8 گروه 5 تایی شامل دو گروه کنترل و شش گروه درمانی تقسیم شدند. به گروه های کنترل نرمال سالین، به گروه های تجربی دوز های درمانی و یا دوز بالا یکبار در روز ریتالین و برای 30 روز به روش گاواژ تجویز شد. اثر دارو بر اضطراب با استفاده از دستگاه ماز بعلاوه مرتفع و بر فعالیت حرکتی از طریق دستگاه فضای باز بررسی شد. در نهایت بر روی داده ها آزمون واریانس یکطرفه انجام شد و برای مقایسه ی میانگین ها آزمون دانه ای دانکن توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در تجویز مزمن ریتالین، دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم موجب افزایش معنی دار در تعداد عبور از خطوط در هر دو جنس نر و ماده شد. همچنین ریتالین در هیچ دوزی چه در کوتاه مدت و چه در دراز مدت تغییر معنی داری در میزان اضطراب نر-ها و ماده ها ایجاد نکرد؛ فقط در دوز زیاد، حیوانات ماده ها نسبت به حیوانات نر اضطراب کمتری در پاسخ به تجویز حاد ریتالین نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که مصرف دراز مدت دوز بالای ریتالین می تواند موجب افزایش فعالیت حرکتی و ایجاد حساسیت رفتاری شود. همچنین ریتالین در دوز های درمانی اثر مشخصی بر میزان اضطراب ندارد.

    کلیدواژگان: اضطراب، ریتالین، فعالیت حرکتی
  • نیلوفر شریفی، سجاد بشرپور*، محمد نریمانی، ناصر صبحی قراملکی صفحات 103-113

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تاب آوری و آموزش تنظیم هیجان بر استرس ادراک شده و حساسیت اضطرابی کارکنان آتشنشانی انجام گرفت. روش این مطالعه، آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان شاغل در سازمان آتشنشانی شهر اردبیل در پاییز 1397 تشکیل دادند. تعداد 45 نفر از این افراد به روش تصادفی تصادفی انتخاب و در سه گروه آموزش تاب آوری (n=15)، آموزش تنظیم هیجان (n=15) و گروه گواه (n=15) به تصادف جایگزین شدند. هر سه گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های جمعیت شناختی، استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) و حساسیت اضطرابی فلوید و همکاران (2005) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بن فرونی تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت آماری معناداری بین سه گروه آموزش تاب-آوری، آموزش تنظیم هبجان و کنترل در نمرات استرس ادراک شده و حساسیت اضطرابی وجود دارد (01/0>p). نتایج آزمون تعقیبی نیز نشان داد که آموزش تنظیم هیجان بر ترس از نگرانی های بدنی اثربخشی بیشتری داشت (01/0>P). در کل نتایج پژوهش نشان داد که هر دو روش آموزش تاب آوری و تنظیم هیجان بر استرس ادراک شده و حساسیت اضطرابی آتشنشانان موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، آموزش تنظیم هیجان، آتشنشانان
|
  • Aida Ayazi, Parviz Sabahi *, Parviz. Malekzadeh Pages 1-12
    Introduction

    Anxiety is known as a common problem in the general population. The aim of this study was to investigate the effect of Mindfulness-based cognitive therapy on working memory and problem solving.

    Method

    A randomized controlled trial design was selected. The study population included all students between 20 and 30 years old in Tehran, from which 26 subjects were selected based on inclusion and exclusion criteria and randomly divided to experimental and control groups. Subjects in each group were tested before and after the intervention (8 sessions of MBCT) and in the follow-up phase (3 months) with the tools of the Tower of London (computer -based), Forward-backward Digit Span, Letter Number Sequencing test, as well as, the Beck's Anxiety Questionnaire.

    Results

    results of MANCOVA showed that the experimental group was significantly different from the control group in the post-test and follow-up stages in working memory and anxiety. Significantly differences were found between the two groups for problem solving in the indicators of trial time, total time, number of errors and the number of correct trials, whereas no difference observed for planning time in problem solving.

    Conclusion

    According to the findings of this study, MBCT training through anxiety reduction can improve working memory capacity and problem solving components except the planning time.

    Keywords: Mindfulness-based Cognitive Therapy, Working Memory, problem solving, executive function, Anxiety
  • Shima Araghian, Hamid Nejat *, Hassan Toozandejani, Zahra Bagherzadeh Gholmakani Pages 13-24

    The role of family as the smallest social unit can be highly effective both in positive aspect,, and in the negative aspect . The present study aims to compare the effectiveness of quality of life therapy and compassion-focused therapy in the quality of interpersonal relationships and meaning in life in women with marital conflicts. This study is a ‎semi-experimental ‎research with a pretest-‎posttest and follow-‎up ‎control group design. The statistical population comprised all married female students with marital conflicts. The sample included 45 of students who were selected by convenience sampling and were randomly assigned into three groups of 15 people. The first group received quality of life therapy; the second group < br /> underwent compassion-focused therapy and the third group was placed on the waiting list as the control group. For data collection, Pierce, Sarason, and Sarason Quality of Relationships Inventory (QRI) and Steger Meaning in Life Questionnaire (MLQ)‎ were used. For data analysis, repeated measures analysis of variance was applied. The results demonstrated that both types of treatment have been effective in the quality of interpersonal relationships and meaning in life. Quality of life skills have had better results in the two variables of the quality of interpersonal relationships and meaning in life compared to compassion-focused therapy, but the difference between the groups is not significant.The results indicate that the therapies based on the quality of life and compassion in the field of family mental health have a significant effect on the quality of interpersonal relationships and meaning in life.

    Keywords: compassion.Quality of life, meaning in life, marital conflict
  • Tahere Sohrabjan, Simin Gholamrezaei *, Mohamad Ali Sepahvandi Pages 25-36
    Objectives

    The critical role of psychological processes in cause and / or maintenance of insomnia has received considerable attention over the recent decades. The aim of this study modeling the relationship between personality traits and insomnia considering the mediating role of the mediating role of emotional processes among medical sciences students.

    Methods

    The study sample consisted of 381 female and male students of Lorestan University of Medical Sciences who were selected by cluster sampling. Participants answered the Insomnia severity Index , NEO-Personality Inventory – Revised (NEO-FF-R), Frost Multidimensional Perfectionism Scale, State-Trait Anxiety Inventory AND Cognitive Emotion Regulation Questionnaire . Then the obtained data were analyzed by Structural Equation Modeling (SEM).

    Results

    results indicated that neuroticism has a direct significant relationship with insomnia, also both neuroticism and Perfectionism have indirect significant relationship with insomnia through the mediating role of maladaptive cognitive emotion regulation strategies and anxiety , as well as through the chained mediating effect of emotion regulation to anxiety, but direct effect of Perfectionism on insomnia was not significant.

    Conclusion

    The obtained results showed that The use of maladaptive strategies for emotion regulation and anxiety can partly explain the association between personality traits and insomnia.

    Keywords: Anxiety, insomnia, cognitive emotion regulation, Neuroticism, Perfectionism
  • Zahra Alizadeh Birjandi, Masoud Janbozorgi *, Seyed Kazem Rasoolzadeh Tabatabaee, Ali Fathi-Ashtiani Pages 37-48
    Introduction

    Suicidal behaviors are considered as one of the mental health problems .The interpersonal theory of suicide has provided a promising perspective for understanding suicide behavior.Since the patterns of suicidal behavior and related interventions are not the same for all cultural groups, this study aimed to answer the question of whether the interpersonal model of suicide is also fited in Iranian cultural context.

    Method

    The purpose of this study was descriptive-correlational in terms of the purpose of fundamental research and in terms of data collection method which was done on 400 students of Mashhad University using Beck Suicide Thought Scale (BSSI). Interpersonal Suicide Needs (INQ) was administered in the 2016-2017 academic year and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    Data analysis showed that the perceived burdensomeness coefficient to suicidal thoughts was 0.58, also significant by the t-test (p <0.05, t = 13.32) and the coefficient of thwarted belongingness path coefficient was 0.12. And is statistically significant (t = 2.65, p <0.05). 78% of the variance in suicide attempt scores was explained by two exogenous variables and one mediator variable namely perceived overburden, unaccompanied suicide and suicidal thoughts; 41% of the variance in suicidal thoughts scores through perceived overload and unaccompanied suicidal ideation.

    Conclusion

    The interpersonal model of suicide in Iranian society is well matched .so it can be used in clinical and therapeutic settings to assess suicide risk factors and suicidal tendency in individuals.

    Keywords: Interpersonal theory of suicide, perceived burdensomeness, thwarted belongingness, Suicidal desire
  • Farzaneh Mikaeli Manee *, Sheler Ab Khiz Pages 49-62
    Introduction

    The aim of this research was studying the psychometric properties of the Youth Anxiety Measure - DSM-5.

    Method

    400 people were selected through multistage cluster sampling including 8-15 old youth schooling in one of the Urmia public schools and responded to the questionnaires YAM-5, Anxiety Sensitivity of Reiss et al. (1986), Spence Children Anxiety Scale (SCAS). The datas were analyzed by tests of pearson correlation coefficient, exploratory and confirmatory factor analysis and SPSS and LISREL softwares.

    Results

    Correlation coefficient of YAM-5 ̍s components with of other questionnaires showed appropriate concurrent criterion validity. The scale cronbach̍s alpha (0.89) and the scope of values for coefficients of internal consistency, split-half and test-retest of the components (0.60 to 0.90) indicated optimal internal consistency and reliability for the scale and it̍s subscales. The results of the exploratory factor analysis showed ten factors with eigenvalue higher than one that alltogether were explaining %48.64 of the total variance. The general fit indices implied to the optimal fitness of ten-factor model of this measure.

    Conclusion

    This mean can be utilised for measuring and diagnosing the anxiety disorders in the Iranian sample.

    Keywords: Anxiety Disorders, Reliability, factor analysis, Validity, the Youth Anxiety Measure for DSM-5
  • Feizollah Alipanah, Ahmad Karbalae Mohammad Meygooni *, Hossein Rezabakhsh, Sadegh Taghiloo Pages 63-76
    Introduction

     Emotional abuse as a suffer related to couples' interactions is associated with psychological problems. The aim of this study was to compare the effectiveness of  acceptance and commitment  based couple therapy using schema conceptualization, and Guttman couple therapy on emotional abuse in couples' relationships.

    Method

    This study was a semi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group.The statistical population included all couples who referred to Razi Counseling Center in Karaj in the spring 2019. Using available sampling method 30 couples were selected and randomly placed to two experimental groups and one control group (10 couples for each group). Participants in all three groups were assessed using the emotional abuse at pre-test, post-test and follow up stages.

    Results

    The results of mixed analysis of variance showed significant difference between the mean scores for two groups in the post-test and follow-up stages. The acceptance and commitment  based couple therapy using schematic conceptualization reduced all components of emotional abuse (p < 0.001). The Gottman couple therapy reduced the components of verbal abuse/criticism (p < 0.05), neglect/withdrawal and domination (p < 0.001) as well. No significant difference observed for two therapies effects on components of emotional abuse.

    Conclusion

    Both treatments were effective and can be used to reduce a couple's emotional abuse.

    Keywords: Emotional abuse, Treatment based on acceptance, commitment, Gottman couple therapy, schematic conceptualization
  • Sepideh Ghazizadeh, Ali Mashhadi *, Zahra Tabibi, Atefeh Soltanifar Pages 77-90
    Introduction

    This study aimed to determine the effectiveness of TF-CBT on improving symptoms of PTSD in sexually abused children.

    Methods

    This quasi-experimental research was a single-subject research design with multiple baselines with follow-up. The statistical population consisted of all children of 9-12 years old, who have been sexually abused that referred to the Center of Clinical Tests of Forensic Medicine in 2016. In this study, sampling was purposeful, and 2 children were selected. The participants in situations of baseline, even sessions of intervention and one, two, three months and one, two years after intervention responded to the child post-traumatic symptom scale, the parent report of post-traumatic symptoms. Sixteen treatment sessions were administrated for each subject. Data analysis by using visual analysis chart, percentage of recovery, Effect size and PND was done.

    Results

    The results showed that TF-CBT significantly improved symptoms of PTSD in clients at the end and in the process has been followed.

    Conclusion

    It could be concluded that TF-CBT is effectively improving symptoms of PTSD in sexually abused children and vulnerable children need specialists.

    Keywords: post-traumatic stress disorder, Sexual abuse, Trauma-Focused Cognitive Behavioural Therapy
  • Navid Golbaghi, Saeideh Naeimi *, Ali Mahdavi Pages 91-102
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effects of acute and chronic administration of Ritalin on some behavioral parameters such as anxiety and locomotor activity and its comparison between male and female Rats.

    Method

    The present study is an experimental interventional study performed on 40 adult rats. Rats were divided into 8 groups (5 Rats per group); including two control groups and six treatment groups. Control groups were given saline and treatment groups were given therapeutic doses or high doses Ritalin per day for 30 days by gavage. The effects of the drug on anxiety and locomotor activity were monitored by Elevated Plus Maze and Open Field, respectively. Then, data were analyzed by one-way ANOVA and Duncan’s test using SPSS software.

    Result

    In the chronic test, the number of line crossing significantly was increased in the both genders of 10 mg/kg. Meanwhile, the data showed no significant change in the rate of anxiety subsequent to the acute or chronic Ritalin administration. It is worth mentioning that female Rats in high dose showed less anxiety comparison to male counterparts.

    Conclusion

    This study revealed that long-term use of high dose of Ritalin may lead to increasing locomotor activity and then behavioral sensitization in both sexes. Furthermore, Ritalin has no impact on anxiety rate in therapeutic doses.

    Keywords: Anxiety, Ritalin, Locomotor activity
  • Niloufar Sharifi, Sajjad Basharpoor *, Mohmmad Narimani, Nasser Sobhi-Gharamaleki Pages 103-113

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of resiliency training and emotion regulation training on perceived stress and anxiety sensitivity in firefighting staff. The method of this study was experimental and its design was multi-group pre-test and post-test with control group. The statistical population of this study consisted of all employees of Ardebil Fire Department in autumn 1977. Forty-five of them were randomly selected and were randomly assigned into three groups: resiliency training (n = 15), emotion regulation training (n = 15) and control group (n = 15). All three groups completed the demographic, perceived stress questionnaire of Cohen et al. (1983) and Floyd et al. (2005) anxiety questionnaires in pre-test and post-test. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test. The results of covariance analysis showed that there was a statistically significant difference between the three groups of resiliency training, emotion regulation training and control in perceived stress scores and anxiety sensitivity (p <0.01). Post-test results also showed that emotion regulation training was more effective on fear of physical anxiety (P <0.01). Overall, the results showed that both resiliency training and emotion regulation were effective on perceived stress and anxiety sensitivity in firefighters.

    Keywords: resiliency training, emotion regulation training, firefighters