فهرست مطالب

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی بختیاری*، نجادعلی الماسی صفحات 241-260

    مشروعیت ایجاد دین یک طرفه، مورد اختلاف است. از نظر مخالفان، عدم شناسایی صریح چنین نهادی در قوانین، اعمال ولایت بر متعهدله و صدمه به استقلال قضایی و نقض کرامت وی، مانع پذیرش چنین نهادی است. به عقیده موافقان با استناد به اصول حقوقی و ضرورت های اجتماعی می توان حکم به مشروعیت آن داد. اصول و ضرورت های مورد نظر آنان عبارتند از حاکمیت اراده، اقتضای عدالت، همسویی با واقعیت های اجتماعی، تبرعی بودن تملیک یک جانبه، مفروض بودن رضای متعهدله، لزوم تسهیل تبرعات و امور احسانی. این مقاله ضمن ترجیح نظر موافقان، مشروعیت تعهدات یک جانبه را موضوعی فراتر از قانون و قضا و مرتبط با فلسفه حقوق می داند. در انگلستان آرای متعددی در تایید مشروعیت این نهاد وجود دارد. در فقه هم مساله خلافی است. در ایران با وجود آرای مخالف، اغلب قضات حکم به صحت آن داده اند. مبنای پذیرش در رویه قضایی دو کشور حاکمیت و آزادی اراده و جریان اصل لزوم و صحت در ایقاعات است.

    کلیدواژگان: اراده، انگلستان، ایران، دین یک طرفه، رویه قضایی، ضرورت، عدالت
  • زهره حاجیان فروشانی*، محمدرضا حمیدی صفحات 261-280

    قاعده ی نفی حرج از قواعد مسلم و امتنانی است که با حکومت بر ادله ی اولیه ی احکام، الزام انجام دادن تکالیف دشوار را برمی دارد. در حاکمیت قاعده ی نفی حرج بر واجبات تردیدی نیست؛ اما در مورد رابطه ی آن با ادله ی اولیه ی محرمات، اتفاق نظر وجود ندارد. ظاهر گفتار برخی فقیهان، حکومت قاعده ی یاد شده بر ادله ی محرمات است که بر اساس آن، مکلف می تواند با استناد به حرج، مرتکب محرمات شود. پذیرش این نظر، نتایجی ناپذیرفتنی در فقه و ناسازگار با اخلاق به دنبال خواهد داشت. در این نوشتار، ضمن بیان ادله ی باورمندان به این سخن، مبانی آن مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به عدم اطلاق دلیل لاحرج نسبت به امور عدمی و نیز با دقت به مفهوم ادله ی اضطرار، به نظر می رسد ادله ی محرمات، تخصصا از گستره ی حاکمیت قاعده ی یاد شده بیرون اند؛ و در صورت باقی ماندن تردید، اصل بر عدم رفع ادله ی محرمات توسط قاعده ی نفی حرج خواهد بود.

    کلیدواژگان: اضطرار، تخصص، تخصیص، حکومت لاحرج بر ادله محرمات، قاعده نفی حرج
  • سید مسلم حسینی ادیانی* صفحات 281-296

    یکی از جرایمی که شارع مقدس برای مجازات آن حد و اندازه تعیین کرده است، جرم محاربه است، محارب کسی است که با برکشیدن اسلحه بر روی مردم مرتکب قتل و جرح و غارت اموال و سلب امنیت می شود، و کیفر چنین عملی کشته شدن، به دار آویخته شدن، قطع دست وپا و تبعید تعیین شده است،. منتها، فقیهان از دیرباز تاکنون در کیفیت انتخاب مجازات چهارگانه دارای دو دیدگاه متفاوت بوده اند، عده ای از فقیهان در همه ادوار بر این باورند که تعیین یکی از مجازات چهارگانه به اختیار قاضی است که به دیدگاه تخییر معروف است، در مقابل، عده دیگر بر این باورند که رعایت تناسب بین جرم ارتکابی و مجازات نوع مجازات را تعیین می کند نه اختیار قاضی، که به دیدگاه ترتیب معروف است. در ماده 283 قانون مجازات اسلامی آمده است که انتخاب هریک از امور چهارگانه به اختیار قاضی است، در این مقاله با بررسی دلایل طرفین و استفاده از قراین عقلی و نقلی و نکات ادبی، دیدگاه ترتیب را هماهنگ با قاعده عدل و انصاف و وحدت رویه قضایی یافته است، که می تواند پشتوانه فقهی برای اصلاح قانون مجازات اسلامی و همچنین گامی در شفاف سازی احکام صادره قضایی باشد.

    کلیدواژگان: احکام چهارگانه، تخییر، ترتیب، محاربه، وحدت رویه قضایی
  • مهدی حمیدی*، علیرضا هدایی، محمد اسحاقی صفحات 297-316

    در میان ادله ی اربعه کمترین تفاهم پیرامون دلیل عقل وجود دارد. معانی گوناگون این واژه و منقح نبودن جایگاه آن در ابواب اصول فقه زمینه بروز سوءتفاهم را بیشتر کرده است. در این شرایط بررسی جداگانه ی دیدگاه هر صاحب نظر می تواند احتمال گرفتار شدن در دام اشتراکات لفظی را کم و به ایجاد تفاهم کمک نماید. مولی احمد نراقی یکی از اصولیین برجسته ای است که در اوایل دوره ی تجدید حیات اصول با موشکافی به بحث از ابعاد دلیل عقل پرداخته؛ اما نظراتش کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. نام برده باوجود پذیرش حجیت دلیل عقل و مبانی کلامی و اصولی آن، قیود قابل تاملی برای استناد به این دلیل بیان کرده و ملاحظات مهمی درباره ی قاعده ی ملازمه دارد که حاصل شان منضبط شدن قطع به حکم از راه عقل است و پای بندی فقیه به آن ها کارایی دلیل عقل در استنباط را کم می کند. نراقی هم چنین با تکیه بر مبانی اصولی خود به نقد استنادات دیگر فقها به دلیل عقل پرداخته است. در این مقاله با رویکرد ویژه به اثری کم تر شناخته شده از نراقی به دیدگاه ها و انتقادات وی درباره ی دلیل عقل پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: احمد نراقی، حسن و قبح، دلیل عقل، قاعده ی ملازمه، مناط حکم
  • زهرا سمیعی زفرقندی*، عبدالعلی توجهی صفحات 317-333

    از آنجا که قصاص حقی غیر مالی است، و هر حقی دارای آثار متفاوتی از جمله استیفاء، اسقاط، انتقال، نقل و... می باشد، سخن گفتن از امکان تحقق یا عدم تحقق نقل حق قصاص، سوال اصلی این مقاله است. این که صاحبان حق قصاص، امکان متجلی ساختن کلیه آثار حق را دارند، و یا این که تنها می توانند به استیفای قصاص بپردازند، امری است که نیازمند تحقیق و بررسی است. بسیاری از منابع فقهی و حقوقی، در خصوص توسعه اختیارات اولیای د م در قالب انتقال حق قصاص، آن را در زمره اختیارات اولیای دم برنشمرده اند، در حالی که برخی از این منابع به طور ضمنی قایل به صحت و امکان آن شده ا ند. با تحقیق و بررسی در خصوص قابلیت انتقال می توان به این امر واقف شد. از آنجاکه موجب حق قصاص به نحو اقتضایی است و قوام آن به اولیای دم نیست، برخی از آثار حق مانند قابلیت نقل و انتقال بر آن مترتب می شود.

    کلیدواژگان: بیع حق، حق قصاص، قابلیت انتقال، نقل اختیاری، نقل قهری
  • طاهرعلی محمدی*، سید محمد حسینی صفحات 335-351

    مراد از اعراض مشهور آن است که مشهور فقها با وجود اطلاع از یک حدیث صحیح السند، بدان عمل نکرده و فتوایی برخلاف آن صادر کرده باشند. از دیدگاه بیشتر فقیهان، اعراض مشهور قدما از سند یک روایت، موجب ضعف آن می شود؛ اما اعراض آنها از دلالت روایت، موهنیت ندارد؛ در مقابل، برخی دیگر از فقها اعراض مشهور از سند یا دلالت را موهن آن تلقی نکرده و بر حجیت روایت مورد بحث پافشاری نموده اند. با توجه به تاثیر این دو دیدگاه در صدور فتاوای مختلف، انجام پژوهش حاضر ضرورت یافت. در این تحقیق با نقد و بررسی دلایل اقامه شده بر حجیت و عدم حجیت اعراض مشهور به دست آمد که اعراض مشهور چه نسبت به سند و چه دلالت، موجب وهن حدیث نمی شود.

    کلیدواژگان: اعراض مشهور، حجیت اعراض، موهنیت اعراض، سند روایت، دلالت روایت
  • معصومه سادات فرحی*، عبدالله امیدی فرد، محمدعلی راغبی صفحات 353-370

    براساس فقه و قانون مدنی، زوجه می تواند تا دریافت مهریه از تمکین در برابر زوج امتناع ورزد، که اصطلاحا حق حبس نامیده می شود. ادله اثبات مشروعیت حق حبس توسط برخی فقها مورد تردید و رد قرار گرفته است. با فرض پذیرش آن، باید به قلمرو تمکین توجه کرد. واژه «وظایف» در ماده «1085» ق.م. را ناظر بر تمکین خاص یعنی زناشویی و نه سایر استمتاعات یا اطاعت زوجه از زوج در اموری مثل اقامت در منزل شوهر می دانند. شگفت آن که رای وحدت رویه 718 محدوده تمکین را به مطلق وظایف گسترش داده است که حاصل آن جواز امتناع زوجه حتی در اموری مثل سکونت در منزل زوج است. این رای در کنار رای 708 که با وجود عسر زوج، تقسیط را مسقط حق حبس نمی داند، زوج را در تنگنا قرار می دهد، چرا که زوجه می تواند با بالا بودن مهریه و طولانی شدن زمان تقسیط، سال های طولانی تمکین نکند و نفقه دریافت کند. پذیرش دیدگاه اکثر فقها و حقوقدانان که قلمرو اعمال حق حبس زوجه را تمکین خاص می دانند و نیز توجه به آراء فقهای متاخر در زمینه اعسار زوج و سقوط حق حبس در پی تقسیط مهریه، می تواند اثرات منفی اعمال حق حبس را کمتر کند.

    کلیدواژگان: حق حبس، رای وحدت رویه، زوجه، مشروعیت، نکاح
  • حسن قاسمی مقدم*، نیکو نیک زر صفحات 371-388

    ماده 279 قانون مجازات اسلامی، «ایجاد ناامنی در محیط» را به عنوان نتیجه مجرمانه و رکن نهایی برای تحقق محاربه در نظر گرفته است. بر اساس مبانی فقهی مربوطه، این عبارت مشتمل بر ایجاد فضای خوف و سلب امنیت عمومی است. مقنن، عنصر روانی ناظر بر آن را «قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها» قرار داده است. قصد ارعاب مردم، قصد بخشی از نتیجه است. و قصدهای سه گانه اول، در واقع انگیزه های خاص اند. علاوه بر اشکالات قانون نویسی، موضع مقنن درباره رکن نهایی محاربه ایراد اساسی دارد. زیرا طبق دلایل قرآنی و روایی، و اقوال برخی از فقهای امامیه همچون شیخ مفید، قدرمتیقن این است که محارب باید مالی را اخذ کرده باشد. ماده مذکور، بدون توجه به قاعده درا و احتیاط در دماء و بر پایه خلط میان مبنای شیخ مفید و شیخ طوسی، صدور حکم به اعدام درباره کسی را تجویز نموده است که مرتکب قتل، سرقت یا تجاوز نشده است.

    کلیدواژگان: محاربه، نتیجه، ناامنی، قصد ارعاب، راهزنی
  • جلیل قنواتی* صفحات 389-403

    حقوق مدنی ایران که اصولا با تحلیل و تفسیر قانون مدنی ایران شکل گرفته است، از تبیین و تعیین نظریه زیربنایی (تملیک یا تعهدات) در بخش قراردادها و ضمان قهری ناتوان می نماید. اقتباس های ناهمگون از قانون مدنی فرانسه، فقه اسلامی و قانون سوییس، سبب شد در بخش حقوق قراردادها در قانون مدنی و الزامات خارج از قرارداد در قانون مسئولیت مدنی، نظریه تعهدات فرانسوی، به عنوان مبنا تلقی شود و در بخش دیگر قابل توجهی از قانون مدنی، نظریه تملیک مورد پذیرش در فقه امامیه، اساس و محور قرار گیرد. امری که ازجمله، سبب پیدایش تعارض ها در مقررات قانون مدنی شد. در این مقاله تلاش می شود با روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه فقیهان به عنوان عاملی موثر در تنظیم مواد قانون مدنی در موردپذیرش یا عدم پذیرش یکی از دو نظریه مورد بررسی قرار گیرد. هدف اصلی این پژوهش  این است که نشان دهد بسیاری از مقررات قانون مدنی، بر مبنای نظریه تملیک موردپذیرش فقیهان تنظیم شده اند و برای رفع تعارض موجود در مقررات این قانون، ضرورت دارد  برخی مقرراتی که ظاهرا بر مبنای نظریه تعهدات فرانسوی تنظیم شده اند، با فراهم شدن زمینه مناسب، بر اساس نظریه تملیک اصلاح شوند.

    کلیدواژگان: نظریه تملیک، نظریه تعهدات، قانون مدنی، فقه اسلامی، قرارداد
  • مهدی موحدی محب*، حسن پور لطف الله، رضا دهقان نژاد صفحات 405-422

    مشهور فقیهان، رجوع از اقرار را، جز درحد رجم وقتل، مسموع ندانسته و در موارد دیگر، ازجمله سرقت، حکم به اجرای حد کرده و قانون گذار نیز تابع همین نظر است. گروه دیگر، قایل به تخییر امام(ع) در اجرای حد هستند. قول سوم، رجوع از اقرار به سرقت را همانند حد رجم و قتل، موجب سقوط حد می داند. نوشتار حاضر، ضمن مطالعه انتقادی مبانی دیدگاه های موجود، قول به استماع رجوع از اقرار را درسرقت حدی، موجه دانسته، درمقام تعلیل، پس از تحلیل مستندات مطرح (ادعای اجماع، روایت جمیل ، قاعده درء، همسان انگاری رجوع بعد از اقرار با توبه پس از آن و ابتنای حدود الهی بر مسامحه)، مواردی چون: تنقیح مناط پذیرش رجوع از اقرار در جرایم مستوجب حد رجم و قتل و تعمیم آن به حد سرقت و نیز اهتمام شارع به مساله دماء را به ادله افزوده، آن را تقویت کرده و بر آن اساس، اصلاح ماده 173 قانون مجازات اسلامی و تعمیم حکم آن را به حد سرقت، پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: انکار ، حد سرقت، درء، رجوع از اقرار، سقوط مجازات، ماده 173قانون مجازات اسلامی
  • سید مصطفی محقق داماد، محمد مهریار* صفحات 423-441

    شخصیت حقوقی از جمله موضوعات مستحدثه در فقه امامیه است که در میان فقیهان موضوع اختلاف شده است. در این مقاله در زمینه اعتبار بخشی به شخصیت حقوقی زکات و سایر نهادهای مالی با توجه به فتاوی ایشان مبادرت شده است. وجود اعتبار عقلایی در اعتبار بخشی به شخصیت حقوقی نهادهای مالی به خصوص زکات، کفایت کرده و نیازی به عدم ردع این اعتبار برخلاف سایر بنایات عقلایی نیست. نهادهای مالی مطابق آنچه شارع به تعبیر امروزی به عنوان اساسنامه برای آنها در نظر گرفته عمل می کنند. در مقام اجرا نیز با در نظر گرفتن ولایت برای حاکم و در نبود او ولایت عدول مومنین، شخصیت حقوقی نهادهای مالی اسلامی مشروعیت می یابند. با پذیرش شخصیت حقوقی در زکات و سایر نهادهای مالی، مصادیقی در فقه اسلامی به عنوان نهادهای دارای شخصیت حقوقی پدید می آید که پیش از این مورد تردید و یا انکار فقیهان بوده است. در نهایت نیز رابطه این اشخاص حقوقی با بیت المال مورد بررسی قرار گرفته و این رابطه به منزله رابطه شرکت های مادر با شرکت های تابعه ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: بیت المال، زکات، شخصیت حقوقی، شرکت
  • هاجر یاسینی نیا، محمدعلی خورسندیان* صفحات 443-463

    در سنت اسلامی و ایرانی بکارت امری مطلوب و هم تراز با پاکدامنی، شرافت، شایستگی و نجابت است از این رو اغلب مردان، وجود این پاکدامنی را از ضروریات شروع زندگی می دانند. هرچند نبود بکارت (ثیبوبت) از عیوب منصوص نکاح در فقه و قانون نیست، اما سوال این پژوهش آن است که فقدان بکارت دارای چه ضمانت اجرای حقوقی است؟ نظر فقها در خصوص فقدان این وصف متفاوت است؛ برخی با شرایطی قایل به حق فسخ و بعض دیگر آن را از موجبات کاهش در مهریه دانسته و اعتقاد به عدم حق فسخ دارند. عده ای نیز قایل به تفصیل هستند. قریب به اتفاق حقوقدانان آن را مشمول ماده 1128 قانون مدنی و از موجبات فسخ نکاح می دانند. با وجود ورود نیافتن اکثریت نویسندگان حقوقی به بحث تکلیف مهریه در صورت عدم فسخ، کاوش در مبانی فقهی و روایی، نشان می دهد به اعتقاد بسیاری از فقها در صورت عدم ایجاد حق فسخ یا عدم اعمال فسخ نکاح، تقلیل مهریه به نسبت تفاوت مهرالمثل باکره و ثیبه، اثر فقدان بکارت است، ایجاد وحدت رویه قضایی نیازمند افزودن تبصره ای بر ماده یاد شده در خصوص مقدار مهریه در صورت ادامه نکاح است.

    کلیدواژگان: بکارت، تخلف وصف در نکاح، خیار تدلیس، تقلیل مهریه، شرط ضمنی و بنایی
|
  • Ali Bakhtayri *, Nejadali Almasi Pages 241-260

    The legitimacy of creating a unilateral obligation is a disputed matter. According to the opponents, non-recognition of such institution in the law, violation of the dignity, guardianship over the obligee and violation of his independence prevent its acceptance. According to the proponents, such institution can be ruled as legitimate according to legal principles and social necessities, such as the rule of will, justice, social realities, donation of unilateral possession, presumption consent, and necessity of facilitating donations. This article, while preferring the views of the proponents, considers the matter as a case beyond law and jurisprudence and related to the philosophy of law. In England, there are various opinions in favor of the legitimacy of this institution. In Iran, most judges have judged it as legitimate. The basis of acceptance in the two countries is the sovereignty and freedom of will and the principle of irrevocable and correctness in the unilateral legal act.

    Keywords: unilateral obligation, will, Justice, necessity, judicial procedure, Iran, United Kingdom
  • Zohre Hajian Forushani *, Mohammad Reza Hamidi Pages 261-280

    Negation of constriction rule (qā‘ida-yi naf-yi ḥaraj) is one of the indisputable and imtinānī (state or quality of being beholden) rules which, by ruling on the initial arguments, removes the obligation to perform difficult tasks. There is no doubt in the rule of ḥaraj over obligations, but no consensus has been reached on its relation to the basic arguments of prohibitions. Some jurists are seemingly declaring the rule of the above-mentioned provision on the arguments of prohibitions, according to which the obligated person can commit prohibitions based on constrictions (ḥaraj). This view will bring about unacceptable consequences in jurisprudence and is incompatible with morality. In this thesis, while stating the arguments of the proponents of this statement, its principles have been criticized and evaluated. Considering the non-application of the argument of no constriction (lā ḥaraj) to non-existent matters and also, taking into account the evidences of urgency, it seems that the arguments for prohibitions (muḥarramāt) are specifically beyond the scope of the mentioned rule. In case of doubt, the non-elimination of the arguments of prohibitions will be considered.

    Keywords: urgency, expertise, Allocation, ruling of argument of lā ḥaraj on arguments for prohibitions, negation of constriction rule
  • Seyyed Moslem Hosseini Adyani * Pages 281-296

    Muḥāraba is considered as one of the crimes for which the holy shari‘a has set a limit for its punishment. Muḥārib commits murder, injury, looting property, and disowning security by pulling gun on people and his penalty is hanging, amputating hand and foot, and exiling. However, jurists had two different perspectives in selecting four types of crimes since long ago, some of which believe that a judge can select one of the four crimes, which is known as takhyīr approach, while others express that observing the proportion between crime and punishment determines the kind of penalty, instead of the judge's choice, which is known as tartīb (order) approach. Based on the article 283 in Islamic penal code, the judge can select each of the four cases. The results of the present study indicated that the harmonization between the tartīb (order) approach with the rule of justice and fairness, and unity of precedent by assessing the reasons of parties and using rational and narrative evidences, which can be a useful support for correcting Islamic penal code and a step for clarifying issued judicial rulings.

    Keywords: muḥāraba, four rulings, takhyīr, tartīb, rational evidences, unity of precedent
  • Mahdi Hamidi *, Ali Reza Hodaee, Mohammad Eshaghi Pages 297-316

    From among four reasons, the lowest identical point is about wisdom. The various meanings of this word and its position not being elaborated in the chapters of the principles of jurisprudence have increased the ground for unfolding misunderstanding. In this situation separate examination of the views of each expert can reduce the probability of being ensnared in equivocation and help reaching mutual understanding. Mullah Ahmad Narāqī, one of the important uṣūlīs in the early period of the revival of uṣūl (principles of jurisprudence), meticulously discusses the dimensions of reasons for wisdom. But his ideas have been less noticed. Despite accepting the authority of wisdom and its theological and uṣūlī bases, he has expressed contemplative conditions for invoking this reason and has important considerations about the rule of concomitance, whose result is the systematization of the ruling by means of wisdom and he jurisprudent's adherence to them reduces the efficiency of wisdom in drawing inference. Narāqī has also criticized the invocations of other jurists to reason by relying on his uṣūlī principles. In this paper, with a special approach to a lesser known work of Narāqī, his views and critiques about the reason of wisdom are discussed.

    Keywords: : reason of wisdom, Good, evil, rule of concomitance, the purpose of the sentence, Mullā Aḥmad Narāqī
  • Zahra Samiee Zafarghandi *, Abdolali Tavajohi Pages 317-333

    Since retribution is a non-financial right, and each right has different effects such as resignation, abrogation, transfer, etc., talking about the possibility of realization or non-realization of transferring the right of retribution is the main question of this article. That the claimants of the right of retribution have the opportunity to manifest all the effects of the right or they can only seek retribution is something that needs research. Many jurisprudential and legal sources regarding the development of the authority in the form of transferring of the right of retribution have not considered it as among their authority, whereas some of these sources have implicitly considered its possibility. By researching and examining the transferability, it can be realized that since it causes the right of retribution in a contingent manner and its consistency is not dependent upon the claimant of blood, some effects of the right, such as transferability, are entailed thereby.

    Keywords: the right of retribution, Transferability, sale of right, forced transfer, optional transfer
  • Taher Alimohammadi *, Mohammad Hosseini Pages 335-351

    By famous ignoring it is meant that renowned majority of jurists despite the knowledge of a hadith of a sound sanad, have ignored and decreed against it. From the standpoint of many jurisprudents, the renowned avoidance of the sanad of a hadith by the earlier scholars causes its weakness; however, their ignorance of hadith’s implication is not offensive. On the contrary, some other jurisprudents believe that the renowned avoidance of the sanad or implication is not regarded as offensive and insist on reasoning authority of hadith. This article is carried on by regarding the influence of these two prospective in issuing different decrees. With a strict analyzing, criticizing and studying the presentation of evidences on authority or non-authority of renowned avoidance principle, it is concluded that the renowned avoidance, whether regarding the sanad itself or regarding its implication, does not cause any sort of offense.

    Keywords: renowned avoidance, authority of avoidance, offense of avoidance, sanad of a hadith, implication of a hadith
  • Masoomeh Sadat Farahi *, Abdollah Omidifard, Mohammadali Raghebi Pages 353-370

    According to "lien" the wife (zawja) can refuse to fulfill her duties toward her husband, so long as she has not received her marriage portion (dower). It is based on verses, traditions, and the similarity of marriage contract and commutative contracts. Nevertheless the legality of "lien" is controversial. Supposing that it is legitimate, the domain of "lien" is important. Most of the jurisconsults believe that the domain of this right is wedlock. So the wife must obey her husband, and exceptionally she is allowed not to obey him in wedlock in order to receive her dower. Unfortunately, 718 procedural unity vote has developed the domain of "lien" which causes wife not to obey her husband at all and deserve alimony at the same time. On the other hand, 708 procedural unity vote says that the installment of the dower does not affect the "lien". The viewpoint of the majority and paying attention to the husband's hardship for delivery of the dower to his wife,  result in the observance of the rights of the married couple and also the right of the husband for continuation of family life.

    Keywords: procedural unity vote, legality, Lien, wife (zawja), Marriage
  • Hassan Ghasemimoghadam *, Nickoo Nickzar Pages 371-388

    Article 279 of Islamic Penal Code regards “creating insecurity in the region” as result and final element of muḥāraba. According to the relevant jurisprudential principles, this phrase includes creating an atmosphere of fear and deprivation of public security. The legislature has laid down the “intention to kill, robbery, or rape, or intimidating people” as mens rea to that. Intimidating people is intention of a part of result intention. And the former three intentions are in fact specific motivations. In addition to the objections of writing the law, the legislature’s standpoint concerning the final element of muḥāraba is fundamentally criticized. Because according to Qur’anic and hadith evidences and some Shi’a jurists’ opinions, muḥārib must have at least stolen a property. The above-mentioned article has enjoined capital punishment for the one who has not committed murder, robbery or rape, regardless of the rule of “proving guilt beyond a reasonable doubt” (darā’) and “prudence in bloods“ (damā’) and based on confusion between the principles of Sheikh Mufīd and Sheikh Ṭūsī.

    Keywords: muḥāraba (ḥirābah), result, insecurity, intimidating intention, banditry
  • Jalil Ghanavati * Pages 389-403

    Iranian civil law, which is basically formed by the analysis and interpretation of Iranian civil code, is unable to explain and determine the underlying theories (theory of property transferring or theory of obligation) in the field of contracts and non-contractual commitments. Heterogeneous adaptations of French Civil Code, Islamic jurisprudence and Swiss Law led to conflicts in the provisions of the Iranian Civil Code.  In this article, an attempt is made to examine the view of jurists as an effective factor in regulating the articles of civil code on the acceptance or non-acceptance of one of the two theories. It seems that many provisions of the Civil Code are based on the theory of property transferring accepted by the Islamic jurists, and in order to resolve the conflict in the provisions of this code, it is necessary to amend some provisions that are apparently based on the French theory of obligation.

    Keywords: theory of property transferring, theory of obligation, Civil Code, Islamic jurisprudence, Imāmī jurists
  • Mahdi Movahedi Moheb *, Hasan Pourlotfollah, Reza Dehghannejad Pages 405-422

    Majority of jurists believe that denial of confession is not acceptable, except in the case of murder and stoning, and have ordered the execution of ḥadd and the legislature is subject to the same view. Another group considers the denial of confession to cause the Imam to choose performing ḥadd. The third theory considers denial of confession acceptable and causes ḥadd to quash, just like the case with stoning and murder. This article while critically studying the foundations of existing perspectives, accepts recourse to confession to a certain degree, after analyzing its documentation (ijmā‘, narration of jamīl, the rule of dar’, assimilation of denial after confession with repentance, tolerance of ḥudūd) presents tanqīh-i manāṭ (refining reason) and the legislator's attention to the issue of blood as a new reason for this theory in confirmation of it and accordingly, it proposes to amend article 173 of the Islamic Penal Code.

    Keywords: article 173, principle of dar’, tanqīh-i manāṭ, ḥadd of theft, quash of ḥadd, Denial
  • Mostafa Mohaghegh Damad, Mohammad Mehryar * Pages 423-441

    Legal personality is one of the newly-emerged legal issues in Imamī jurisprudence that has been the subject of controversy among jurists. This article addresses the validation of the legal personality of zakāt and other financial institutions according to the jurists' fatwās. The existence of rational credit is sufficient to give credit to the legal personality of financial institutions, especially zakat, and there is no need for the non-hindrance of this credit, unlike other rational structures. Financial institutions act in accordance with what the Shari'a, in today's terms, provides for them as articles of association. In the executive branch, the legal personality of Islamic financial institutions is legitimized by considering the province as the ruler and in his absence the province of the believers. By accepting legal personality in zakāt and other financial institutions, examples emerge in Islamic jurisprudence as institutions with legal personality that have previously been questioned or denied by jurists. Finally, the relationship of these legal entities with public treasury has been examined and this relationship has been drawn as the relationship of parent companies with subsidiaries.

    Keywords: Legal personality, zakāt, public treasury, company
  • Hajar Yasinyniya, Mohammad Ali Khorsandian * Pages 443-463

    In Islamic and Iranian tradition, virginity is desirable and equal to chastity, merit and decency, so most men consider this chastity as a necessity to start a family. Although lack of virginity is not one of indisputable defects in wives in Shari‘a, but the question of this study is what legal sanction the lack of virginity ensues? Jurists have different views on the lack of this attribute; some consider the right to terminate marriage and others consider it as a right to reduction in dowry, also some believe in detailed specification (tafṣīl). Most lawyers suppose that it would be subject to article 1128 of Iranian Civil Code and one of the reasons for termination of marriage.  Most legal writers have not discussed about the status of dowry if the contract is not terminated but Islamic jurisprudence and tradition show that If the right of termination does not exist or is not used, the reduction of the dowry by the ratio of the difference between the dowry of the virgin women and the dowry of the non-virgin is the effect of the lack of virginity. It seems that necessity of unification in judicial procedure in Iranian family law requires adding a clause to the mentioned article regarding the amount of dowry if the marriage is not terminated.

    Keywords: virginity, implicit condition, option of trickery in marriage, option of incorrect description, dowry reduction