فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - پیاپی 4 (زمستان 1399)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
پیاپی 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد حسنی، حسن قلاوندی، شیما غریب زاده* صفحات 1-14
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی علی روابط بین ویژگی های رهبری خدمتگزار، کارراهه شغلی، اخلاق کار و رفتار مدنی سازمانی در میان کارکنان دانشگاه ارومیه انجام شد. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی و از نوع معادلات ساختار ی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان اداری دانشگاه ارومیه به تعداد 596 بودند که نمونه ای به حجم 236 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی جهت مطالعه انتخاب شد. برای گردآوری داده های پژوهش از چهار پرسشنامه استاندارد رهبری خدمتگزار (تیلور، 2002)، کارراهه شغلی (آدکلا، 2011)، اخلاق کار (گریگوری، سی و پتی، 1990) و رفتار مدنی سازمانی (کانوسکی و اورگان، 1996) استفاده شد. نتایج حاصله از اجرای مدل های تحلیل مسیر خروجی نرم افزار، نشان دهنده مناسب بودن برازش مدل معادلات ساختاری است. نتایج آزمون فرضیات به روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که، رهبری خدمتگزار بر کارراهه شغلی، اخلاق کار و رفتار مدنی سازمانی اثر مستقیم و معناداری دارد. در ادامه نتایج حاکی از وجود اثر مستقیم و معنادار کارراهه شغلی و اخلاق کار بر رفتار مدنی سازمانی بود. همچنین نتایج نشان داد که کارراهه شغلی و اخلاق کار، نقش واسطه ای در رابطه علی بین رهبری خدمتگزار با رفتار مدنی سازمانی دارد. بنابراین، به طور کلی می توان گفت که کارراهه شغلی و اخلاق کار توانسته اند، نقش میانجی را در افزایش اثر رهبری خدمتگزار بر رفتار مدنی سازمانی ایفا کنند. بنابراین مدیران دانشگاه جهت بالابردن رفتار مدنی کارکنان می بایست به رهبری خدمتگزار، استقلال کاری و اخلاق کاری تاکید داشته باشند.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، کارراهه شغلی، اخلاق کار، رفتار مدنی سازمانی، دانشگاه
  • خلیل مکلف سربند*، سید رضا نظری هاشمی، مهدی ابراهیمی صفحات 15-26

    پژوهش حاضر با هدف بر بررسی نقش آموزش های ضمن خدمت بر تکیه گاهای شغلی معلمان با میانجی گری تسهیم دانش انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی و همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه استان تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی نسبی 380 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استادندارد آموزش های ضمن خدمت ابراهیمی، پرسشنامه تکیه گاه های شغلی شاین و پرسشنامه تسهیم دانش وانگ و همکاران استفاده گردید. داده های پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان دهنده برازندگی مدل مفهومی و تایید آن برای جامعه معلمان مقطع متوسطه استان تهران بود. اثر مستقیم متغیر آموزش های ضمن خدمت بر تسهیم دانش معنی دار بود و اثر مستقیم متغیر تسهیم دانش بر تکیه گاه های شغلی معنی دار است. اما اثر مستقیم متغیر آموزش های ضمن خدمت بر تکیه گاه های شغلی معنی دار نبود. همچنین اثر معنی دار و غیرمستقیم بین آموزش های ضمن خدمت بر تکیه گاه های شغلی براساس نقش میانجی تسهیم دانش (42/0) به دست آمد. بنابراین تسهیم دانش به صورت مستقیم و آموزش های ضمن خدمت به صورت غیر مستقیم روی هم رفته 45 درصد از تکیه گاه های شغلی را تبیین می کنند. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود برای بالا بردن تکیه گاه های شغلی معلمان، ارتقاء آموزش های ضمن خدمت و نیازسنجی آن ها و به دنبال آن تسهیم دانش را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: آموزش های ضمن خدمت، تکیه گاه های شغلی، تسهیم دانش، معلمان
  • علیرضا رجبی، سیده نیلوفر شامرادی*، نرگس حسن مرادی صفحات 27-46

    حکمرانی خوب، مدیریت شفاف و پاسخگو در یک نظام آموزشی با هدف تضمین توسعه علمی، اقتصادی و اجتماعی عادلانه و پایدار صورت می گیرد. نظام آموزشی همواره برآن است، با تکیه بر این مفهوم و ارایه شاخص های آن بتواند جایگاهی مستحکم برای خود در میان ذی نفعان بیابد. حکمرانی خوب به عنوان روشی نوین برای توسعه پایدار نظام آموزشی مطرح بوده و می توان ادعا کرد که یکی از دلایل پرداختن به حکمرانی خوب، نقش آن بر کارآمدی نظام های آموزشی است. پژوهش حاضر با ارایه تعریفی از این مفهوم به بیان شاخص ها و مولفه های آن پرداخته و ضمن ارایه آسیب های حاکم در حکمرانی آموزش عالی ایران و بررسی آثار آن، به ارایه راهکارهایی برای رفع آسیب ها و اعمال صحیح حکمرانی خوب در نظام آموزشی پرداخته است. پژوهش حاضر را می توان فرا تحلیلی تفسیری از وضعیت آسیب های حکمرانی آموزش عالی در ایران برشمرد لذا ضمن مطالعه کتابخانه ای و اسنادی از روش تحلیل مضمون و تجزیه و تحلیل گزارش های علمی استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که می توان با شناخت مسایل اساسی و اولویت دار؛ که زمینه ساز آسیب های فراوان در حکمرانی آموزش عالی است و همچنین کشف روابط بین آن ها، راهکارها و پیشنهاداتی برای اعمال حکمرانی مطلوب در نظام آموزشی ایران ارایه داد.

    کلیدواژگان: حکمرانی آموزش عالی، ایران، آسیب ها، راهکارها
  • فرشید فتحی کرکرق*، مریم سلیمانی فنی، علی رضایی شریف صفحات 47-68
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت دهی موانع توسعه مدرسه کارآفرین از دیدگاه مدیران مدارس متوسطه شهرستان اردبیل است که به روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق کلیه مدیران مدارس متوسطه دوره اول و دوم شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد300 نفر که از بین این نمونه ها 170 نفر از طریق فرمول مورگان و گرجسی به روش نمونه گیری تصادفی طبقهء انتخاب گردید. ابزارگردآوری اطلاعات مشتمل بر پرسشنامه محقق ساخته موانع توسعه مدرسه کارآفرین از دیدگاه مدیران مدارس با اقتباس از ادبیات پژوهش بود. داده های موجود درنرم افزار spss بوسیله آزمون T تک نمونه، کای اسکولرو فریدمن تحلیل شد. نتایج این تحقیق نشان داد از دیدگاه مدیران، موانع مربوط به معلم با میانگین (74/3)، موانع مربوط به دانش آموز با میانگین (55/3)، موانع سازمانی با میانگین (18/4)، موانع دولتی با میانگین (13/4)، موانع مربوط به برنامه ریزی و محتوای درسی با میانگین (24/4) و موانع محیطی با میانگین (91/3) در عدم توسعه مدارس کارآفرین نقش معنی دار دارند. نتایج آزمون فریدمن نشان داد رتبه بندی موانع توسعه مدارس کارآفرین از دیدگاه مدیران به ترتیب موانع مربوط به برنامه ریزی و محتوای درسی، موانع سازمانی، موانع دولتی، موانع محیطی، موانع مربوط به دانش آموز و موانع مربوط به معلم می باشد.باتوجه به نتایج پیشنهاد می شود در ارایه محتوای کتب درسی از تاکید صرف بر مفاهیم تیوریک خودداری و مطالب به سمت مفاهیم کاربردی رود و به منظور کاربردی نمودن مطالب دانش آموزان را در موقعیت واقعی قرار داد.
    کلیدواژگان: موانع توسعه، مدرسه کارآفرین، مدیران
  • پدرام قربان زاده* صفحات 69-80
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر یادگیری آموزش معکوس و آموزش سنتی بر اشتیاق تحصیلی درس ریاضی دانش-آموزان ابتدایی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر و دختر پایه پنجم ابتدایی شهرستان تالش در سال تحصیلی 99- 1398 تشکیل می دادند. نمونه این پژوهش شامل 39 نفر دانش آموزان پسر و دختر پایه پنجم ابتدایی، شامل 22 نفر گروه آزمایش و 17 نفر گروه کنترل می باشد، که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. بدین صورت که ابتدا دو مدرسه از بین مدارس ابتدایی شهرستان تالش که در دسترس بوده اند انتخاب و سپس از هر مدرسه کلاس پایه پنجم که شامل دانش آموزان پسر و دختر بودند و حجم تقریبا برابری داشتند انتخاب شدند. دانش آموزان هر کلاس در دو گروه آزمایش معکوس و گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اشتیاق (Wang et al, 2011) که دارای سه جنبه رفتاری، هیجانی و شناختی اشتیاق به مدرسه بود استفاده شد که می تواند تمام جنبه های اشتیاق تحصیلی مربوط به درس ریاضی را بسنجد. ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای این پرسشنامه بالای 7/0 برآورد شد. داده ها از طریق آزمون آماری آنالیز کواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که فرضیه های پژوهش مبنی بر اثربخشی آموزش معکوس بر اشتیاق تحصیلی دانش آموزان مورد تایید قرارگرفته است و دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان گروه کنترل در پس آزمون، به طور معنی داری اشتیاق تحصیلی بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: آموزش معکوس، آموزش سنتی، اشتیاق تحصیلی
  • فردین فروغی سوها* صفحات 81-92
    آوای سازمانی در سازمان های آموزشی بسیار موثر بوده و زمینه را برای خلاقیت سازمانی فراهم می آورد. آوای سازمانی تحت تاثیر متغیرهای متعددی از جمله فرهنگ و رهبری اخلاقی قرار می گیرد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی (مدل معادلات ساختاری) می باشد، که با هدف پیش بینی آوای سازمانی معلمان بر اساس رهبری اخلاقی با میانجی گری فرهنگ اخلاقی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را، 1302 نفر از معلمان ناحیه یک استان اردبیل تشکیل داده و از میان جامعه آماری پیش گفته با استفاده از جدول مورگان 292 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و طبقه ای به تفکیک زن و مرد انتخاب شدند. داده مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های استاندارد رهبری اخلاقی کالشوون و همکاران (2011)، فرهنگ اخلاقی گوبل و همکاران (2011) و آوای سازمانی زهیر و اردوقان (2011) جمع آوری، و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار های Spss21 و 8lisrel انجام گرفته است. نتایج حاصل، بیانگر آن است که میزان اثر مستقیم رهبری اخلاقی بر آوای سازمانی معلمان برابر است با 88/0 که نشان از اثر مثبت رهبر اخلاقی بر آوای سازمانی معلمان می باشد. این در حالی است که رابطه رهبری اخلاقی با آوای سازمانی معلمان توسط فرهنگ اخلاقی تشدید می شود. طوری که رهبری اخلاقی با نقش میانجی فرهنگ اخلاقی می تواند 99/0 از واریانس آوای سازمانی معلمان را تبیین نماید. لذا سازمان ها باید در نهادینه کردن فرهنگ اخلاقی و کاربست سبک رهبری اخلاقی اهتمام ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، فرهنگ اخلاقی، آوای سازمانی، معلمان ابتدایی
  • علی محمودی*، خلیل غفاری، افسانه موسوی صفحات 93-106

    پژوهش حاضر باهدف نقش وضعیت اجتماعی- اقتصادی خانواده و مهارت های اجتماعی دبیران بر پیشرفت تحصیلی با میانجیگری درگیرهای تحصیلی دانش آموزان است. این پژوهش از نوع کاربردی و ازلحاظ اجرا، همبستگی و از نوع تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان ریاضی به تعداد 19 نفر و دانش آموزان دختر و پسر متوسطه اول در سال تحصیلی (1399-1398) شهرستان الیگودرز به تعداد 5675 نفر بودند. از روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای تعداد یک مدرسه دخترانه (50 نفر) و یک مدرسه پسرانه (50 نفر) و 6 معلم مربوطه به عنوان نمونه انتخاب شد. از پرسشنامه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان فام و تیلور (1999)، پرسشنامه وضعیت اقتصادی اجتماعی خانواده گرما رودی و مرادی (1389)، پرسشنامه مهارت های اجتماعی معلمان ماتسون و همکاران (1983) و پرسشنامه درگیری تحصیلی شکاری (1392) برای گردآوری داده ها استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مهارت های اجتماعی معلمان و وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده بر درگیری تحصیلی دانش آموزان اثر مستقیم و معنی دار (53/0 و 62/0) دارد؛ وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده و مهارت های اجتماعی معلمان با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان اثر مستقیم و معنی دار (54/0 و 55/0) و با میانجیگری درگیری تحصیلی اثر غیرمستقیم و معنی دار (56/0 و 62/0) دارد؛ درگیری تحصیلی دانش آموزان با پیشرفت تحصیلی آن ها رابطه مستقیم و معنی دار (69/0) دارد، و مدل ساختاری پژوهش مورد تایید قرار گرفت. می توان نتیجه گرفت که وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده و مهارت های اجتماعی معلمان بر پیشرفت تحصیلی با میانجیگری درگیری تحصیلی دانش آموزان اثر معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، وضعیت اقتصادی - اجتماعی خانواده، مهارتهای اجتماعی دبیران، درگیری تحصیلی
|
  • Mohammad Hasani, Hasan Ghalavandi, Shima Gharibzadeh * Pages 1-14
    The aim of this study was to investigate the causal pattern of relationships between the characteristics of servant leadership, career path, work ethic and organizational civic behavior among the staff of Urmia University. The research method is descriptive-survey and is of structural equation type. The statistical population of the study included all administrative staff of Urmia University, 596. A sample of 236 people was selected using the stratified relative sampling method for the study. Four standard questionnaires of servant leadership (Taylor, 2002), career path (Adeckla, 2011), work ethic (Gregory, C. Petty, 1990) and organizational civic behavior (Kanowski, 1996) were used to collect research data. The results obtained from the implementation of software output path analysis models show the appropriateness of the fit of the structural equation model. The results of hypothesis testing by structural equation modeling showed that servant leadership has a direct and significant effect on career path, work ethic and organizational civic behavior. The results showed a direct and significant effect of career path and work ethic on organizational civic behavior. The results also showed that career path and work ethic play a mediating role in the causal relationship between servant leadership and organizational civic behavior. Therefore, in general, it can be said that career path and work ethic have been able to play a mediating role in increasing the effect of servant leadership on organizational civic behavior. Therefore, university administrators should emphasize employee leadership, work independence and work ethic to enhance the civic behavior of employees.
    Keywords: Servant Leadership, Career Career, Work Ethics, Organizational Civic Behavior, University
  • Khalil Mokallaf Sarband *, Seyyed reza Nazari Hashemi, Mahdi Ebrahimi Pages 15-26

    The purpose of this study was to investigate the role of secondary education on the teacher's job support through mediation of knowledge sharing. The research method is descriptive and correlation is a type of structural equation modeling. The population consisted of all high school teachers in Tehran province who were selected by using randomized cluster sampling method (380 people) as a statistical sample. Three questionnaires were used for collecting the research data from Abdullah Abrisham's Instructor's Instructor's Inventory, Shane Job Support Questionnaire and Knowledge Sharing Knowledge Wang et al. Data were analyzed using structural equation modeling. The results indicate the fitness of the conceptual model and its confirmation for the community of high school teachers in Tehran province. The direct effect of in service training variables on knowledge sharing was significant and direct effect of knowledge sharing on job reliance is significant. However, the direct effect of in-service training variables on job support was not significant. There was also a significant and indirect effect between in-service training on occupational support based on the role of mediating knowledge sharing (0.42). Therefore, direct knowledge sharing and in-service training indirectly account for 45% of job support. According to the findings of this research, it is suggested to consider the promotion of in-service training and the need for them to increase their knowledge base, in order to increase their job support.

    Keywords: In-service training, job support, Knowledge sharing, teachers
  • AliReza Rajabi, Seyedeh Niloufar Shamoradi *, Narges Hasan Moradi Pages 27-46

    Good governance, transparent and accountable management in an educational system with the aim of ensuring a fair and sustainable scientific, economic and social development. The educational system always strives to find a strong position for itself among the stakeholders by relying on this concept and presenting its indicators. Good governance has been proposed as a new method for the sustainable development of the educational system and it can be argued that one of the reasons for good governance is its role on the efficiency of educational systems. The present study provides a definition of this concept, expresses its indicators and components, and while presenting the prevailing harms in the governance of higher education in Iran and examining its effects, provides solutions to eliminate the harms and correct good governance in the education system. The present study can be considered as a interpretive meta-analysis of the situation of governance injuries in higher education in Iran, so while studying libraries and documents, the method of content analysis and analysis of scientific reports has been used. The research findings indicate that by recognizing the basic and priority issues; Which is the cause of many harms in the governance of higher education and also the discovery of relationships between them, solutions and suggestions for good governance in the Iranian education system.

    Keywords: Higher education governance, Iran, injuries, solutions
  • Farshid Fathy Karkaragh *, Maryam Soleimani Fani, Ali Rezaei Sharif Pages 47-68
    The aim of the research was to identify and prioritize the barriers to the development of entrepreneurial school from the perspective of high school principals in Ardabil city, which was done by descriptive-analytical research method. The statistical population of the study of all principals of secondary schools in the first and second years of Ardabil city in the academic year of 2009-2010 was 300, of which 170 people were selected through Morgan and Georgian formulas by stratified random sampling. The data collection tool consisted of a researcher-made questionnaire adapted from the research literature. The validity of the questionnaire was estimated through formal-content validity and reliability through Cronbach's alpha coefficient, which was higher than 0.7 for all variables. Data in SPSS software were analyzed by single sample T test, Kai Scovar and Friedman. The results of this study showed that from the perspective of principals, barriers related to teachers with average (3.74), barriers related to students with average (3.55), organizational barriers with average (4.18), government barriers with average (13) 4.4 Obstacles to planning and curriculum content with an average (4.24) and environmental barriers with an average (3.91) play a significant role in the lack of development of entrepreneurial schools. The results of the Friedman test showed that the ranking of barriers to entrepreneurial school development from the principals' point of view is the barriers to planning and curriculum content, organizational barriers, government barriers, environmental barriers, student barriers and teacher barriers, respectively.
    Keywords: Development Barriers, Entrepreneurial School, managers
  • Pedram Ghorbanzadeh * Pages 69-80
    The aim of this study was to compare the effect of reverse education learning and traditional education on the academic motivation of elementary school students. The research method was quasi-experimental with pretest and posttest design with control group. The statistical population of the study consisted of male and female students of the fifth grade of elementary school in Talesh city in the academic year 1398-99. The sample of this study includes 39 male and female students in the fifth grade of elementary school, including 22 in the experimental group and 17 in the control group, who were selected by available sampling method. In this way, first two schools were selected from the primary schools of Talesh city that were available and then from each school of the fifth grade which included male and female students and had an almost equal volume. To collect the data, the Passion Questionnaire (Wang et al, 2011) was used, which had three behavioral, emotional and cognitive aspects of school desire, which can measure all aspects of academic motivation related to mathematics. Cronbach's alpha coefficient calculated for this questionnaire was estimated to be above 0.7. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that the research hypotheses about the effectiveness of reverse education on students' academic achievement were confirmed and the students in the experimental group had significantly more academic desire than the students in the post-test control group.
    Keywords: Reverse education, traditional education, Academic motivation
  • Fardin Foroghi * Pages 81-92
    Organizational voice is very effective in educational organizations and provides the basis for organizational creativity. Organizational voice is influenced by several variables, including culture and moral leadership. The present study is a descriptive correlational model (structural equation model), which aims to predict the organizational voice of teachers based on moral leadership mediated by moral culture. The statistical population of the present study consisted of 1302 teachers in district one of Ardabil province and from the aforementioned statistical population using the Morgan table, 292 people were selected by multi-stage and stratified cluster sampling method for men and women. Required data were collected using standard questionnaires of Ethical Leadership of Kalshvien et al. (2011), Goble et al.'s Ethical Culture (2011) and Organizational Voices of Zuhair and Ardoughan (2011), and data were analyzed using software. Spss21 and 8lisrel performed. The results indicate that the direct effect of moral leadership on teachers 'organizational voice is equal to 0.88, which indicates the positive effect of moral leader on teachers' organizational voice. At the same time, the relationship between moral leadership and teachers' organizational voice is intensified by moral culture. So that moral leadership with the mediating role of moral culture can explain 0.99 of the variance of teachers' organizational voice. Therefore, organizations should pay special attention to institutionalizing ethical culture and applying ethical leadership style.
    Keywords: Ethical leadership, Ethical culture, Organizational voice, Elementary teachers
  • Ali Mahmoodi *, Khalil Ghaffari, Afsaneh Mosavi Pages 93-106

    The aim of this study was to investigate the role of family socio-economic status and social skills of teachers on academic achievement with the Mediating students' academic engagements. This research is of applied type and in terms of implementation, correlation and structural equation modeling analysis. The statistical population of this study included all 19 mathematics teachers and 5675 first grade male and female high school students in the academic year (2019-2020) of Aligudarz city. A one-stage cluster sampling method of one school for girls (50 people) and one school for boys (50 people) and 6 teachers were selected as a sample. Pham and Taylor (1999) Student Academic Achievement Questionnaire, Garmaroodi and Moradi Family Socio-Economic Status Questionnaire (2010), Matson et al. (1983) Teachers' Social Skills Questionnaire and Hunting Academic Engagement Questionnaire (2013) were used for data collection. Structural equation modeling was used to analyze the research data. The results showed that teachers 'social skills and family socio-economic status have a direct and significant effect on students' academic engagement (0.53 and 0.62). Socio-economic status the family and teachers 'social skills have a direct and significant effect on students' academic achievement (0.54 and 0.55) and indirect and significant effect (0.56 and 0.62) on the mediating of academic conflict; Students' academic engagement has direct and significant relationship with their academic achievement (0.69). the structural model of the research was approved. It can be concluded that socio-economic status family and teachers 'social skills have significant effect on academic achievement mediated of students' academic engagement.

    Keywords: Academic achievement. Socio-economic status of family, Teachers' social skills, Academic conflict