فهرست مطالب

نشریه تئاتر
سال هفتم شماره 82 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 9
  • سپهر کریمی، بهی حدائق * صفحه 13

    در آغاز اسطوره سازی بازنگرمحور، جنبشی در فمینیسم بود تا زنان را به نوشتن دربارهی خودشان ترغیب کند و آنان را توانا سازد تا از طریق بازنویسی اساطیر پدرسالارانه با دیدی جدید و زنانه، بر ساختاری که حضورشان را محدود کرده است بتازند. گرچه طبق تعریف فمینیستها از اسطوره سازی، این وظیفه تنها به زنان سپرده شده است، مقاله پیش رو به دنبال آن است تا با معیارهای این جنبش به بررسی آثار یک نویسنده مرد بپردازد. بهرام بیضایی از معدود نویسندگان فارسی زبانی است که علاقه اش به بازنویسی و اقتباس در آثارش کامال پدیدار است. از بین نمایشنامه های او که براساس اسطوره، افسانه و یا داستانهای قدیمی نگاشته شده اند، در دو اثرمهم وی موضوعاتی مرتبط با مشکالت زنان در جامعه بررسی شده است: سهراب کشی و شب هزارویکم. تحقیق حاضر، پس از مطالعه ی این دو نمایشنامه، نشان میدهد که گرچه بیضایی در هر دو اثر از راهکارهای ویژهای برای تقلیل خصوصیات مردساالرانهی داستان اساطیری استفاده میکند، تنها در شب هزارویکم موفق میشود اثری فمینیستی خلق کند.

    کلیدواژگان: بهرام بیضایی، اسطوره سازی بازنگرمحور، مطالعات زنان، سهرابک شی، شب هزارویکم
  • سروش طاهری، حسین اردلانی*، مانلی حسین پور صفحه 33

    تئاتر تصویرگرا، از نظر زیبایی شناسی بر پایه هنرهای دیگر بنا شده است. در تئاتر تصویرگرا گرایش شدید به هنرهای تجسمی، تئاتر را به هنری فضا محورنزدیک می کند که در تضاد با تئاتر روایت محور خطی است. ویلسون معتقد است تئاتر تصویری (تصویرگرا) مانند نقاشی مدرن، بی زمان، انتزاعی، اغلب ایستا و دوبعدی است. دکتر علی رفیعی از کارگردا نهای مطرح تئاتر ایران با تاثی رپذیری از عقاید گوردن کریگ و آدلف آپیا به گمان خودش، در آثارش تصاویری در جهت به وجود آوردن «فضای نمایشی »، خلق می کند. در این مقاله ابتدا به تشریح عقاید و مولفه های تئاتر تصویری از منظر رابرت ویلسون پرداخته شده است، سپس با توجه به یکی از آثار اجرا شده علی رفیعی چگونگی بروز تئاتر تصویری در تئاتر ایران، بررسی گردیده است. این مقاله در تلاش است به این پرسش پاسخ بدهد که اندیشه های رابرت ویلسون را چگونه می شود در آثار علی رفیعی یافت؟ نگارنده تلاش دارد برای یافتن پاسخ از روش کیفی معرفی عناصر تئاتر تصویرگرا از منظر ویلسون به تفکیک، و تحلیل نمایشهای علی رفیعی در عناصر مختلف اجرا و مقایسه آن عناصر با شاخصه های تئاتر تصویرگرای ویلسون و همچنین جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و دیداری استفاده کند تا ابتدا اثبات نماید مولفه های تئاتر تصویرگرا از منظر رابرت ویلسون چیست و چگونه می توان آن را در آثار علی رفیعی یافت. همچنین برای این مقایسه، مولفه های تئاتر تصویری ویلسون در تئاتر ایران و آثار علی رفیعی به عنوان یک کارگردان مطرح در تئاتر ایران، به عنوان نمونه، با اشاره به نمایش (خاطرات و کابوس های یک جامه دار از زندگی و مرگ میرزا تقی فراهانی) به کارگردانی علی رفیعی، در عناصر طراحی صحنه، نور، لباس، گریم، بازیگری و... بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تئاتر تصویرگرا، کارگردانی، رابرت ویلسون، علی رفیعی
  • علی اصغر فهیمی فر، رضا عباسی* صفحه 51

     اشکال مختلف نمایش ایرانی در طول تاریخ و به مرور زمان در قالب گونه های مختلف از دل آیین ها، سوگواره ها و مراسم شادی آور سربرآوردند. در این بین نقش بداهه پردازی به عنوان یکی از مه مترین شیوه های اجرایی نمایشهای شادی آور ایرانی بخصوص نمایش سیاه بازی غیرقابل انکار است. از سویی دیگر استخراج اصول و قواعد بداه هپردازی در اشکال مختلف نمایشهای شادی آور ایرانی بر پایه روش ها، دستاوردها و متدهای نوین تئاتری، یکی از ضرور تهای نمایش امروز ماست. هدف اصلی این پژوهش مطالعه شیوه ها، روش ها و تکنی کهای متنوع بداهه پردازی در فرایند تولید نمایش های شادی آور ایرانی بخصوص نمایش سیاه بازی است. این پژوهش به روش توصیف ی تحلیلی تدوین شده است و برای تکمیل اطلاعات پای های و بنیادین در این مقاله از منابع کتابخانه ای و اینترنتی استفاده گردیده است. فرضیه اصلی در این پژوهش آن است که مطالعه تکنیک ها و روش های متنوع بداهه پردازی در اشکال مختلف نمایش شادی آور ایرانی و بخصوص نمایش سیاه بازی م یتواند موجب افزایش آگاهی، درک و شناخت «بازیگران، اجراگران یا نمایشگران » از ظرفیتهای اجرایی بداهه پردازی در ای نگونه از نمایش شود. همچنین تلاش می شود به این سوالات پاسخ داده شود که بداهه پردازی به چه معناست و شیوه های مختلف بداهه پردازی نمایشی کدامند؟ و نمایش های شادی آور ایرانی چگونه و طی چه فرایندی از بداهه پردازی استفاده می کنند؟ و شیوه ها، رو شها و تکنیکهای مختلف بداه هپردازی چگونه و طی چه فرایندی در نمایش سیاه بازی نمود پیدا می کنند؟ در نتیجه گیری ضمن تعریف بداهه پردازی و بررسی سطوح، شیوه ها و انواع تکنی کهای مختلف آن و همچنین معرفی و تشریح ساختار نمایش سیاه بازی، به بررسی شیوه های بداهه پردازی در اشکال مختلف نمایش ایرانی و نمایش سیاه بازی پرداخته شده است و تصریح گردیده است که آشنایی و فراگیری تکنیکها و مهارت هایی همچون «تجربه نمایشگران در فرایند بداهه پردازی « ،» گسترش موقعیتها در فرایند بداهه پردازی « ،» ارتباط اجراگران و مشارکت آنها با یکدیگر در فرایند بداهه پردازی « ،» اعتماد گروهی در فرایند بداهه پردازی ،» «کنش کلامی در فرایند بداهه پردازی » و «کنش غیرکلامی در فرایند بداهه پردازی » می تواند موجب افزایش شناخت نمایشگران از ظرفیت های اجرایی بداهه پردازی در اشکال مختلف نمایش شادی آور ایرانی و به طور مشخص نمایش سیاه بازی شود.

    کلیدواژگان: بداهه پردازی، نمایش ایرانی، نمایش شادی آور، سیاه بازی، نمایشگران
  • رفیق نصرتی، سپیده شمس* صفحه 73

     در میان متون نمایشی به جا مانده از دوره ی قاجار، دسته ای آثار هستند که به نمایشهای شادی آور زنانه مشهور شده اند اما تا همین سال های اخیر تقریبا به هی چوجه جدی گرفته نشده اند و مطالعه ای علمی روی آنها صورت نگرفته است. ای نگونه از نمایشها که در اندرونی ها و در میان زنان رواج داشته است، مشتمل برهفت نمایش است که نسبت به نمایش های دیگر تفاوت هایی عمده دارد. فقدان ساختار سلسله مراتبی، نبود روایتی منسجم با خط قصه ی سرراست و همینطور دوری جستن شان از نثر و نزدیکی بی همتایشان به شعرهای فولکلور، موسیقی و ریتم عامه پسند از بارزترین این تمایزهاست. این مقاله تلاشی است برای فهم و خوانش این آثار نادیده گرفته شده از منظر مفهوم «نوشتار زنانه » که هلن سیکسو، لوس ایریگارای و ژولیا کریستوا، سه منتقد و نظریه پرداز فرانسوی مطرح کرده اند. در این پژوهش، برای گردآوری نمایشها به منابع مستند رجوع شده است، سپس براساس عناصر مورد مطالعه طبق هبندی گردیدند و در نهایت از منظر چهارچوب نظری اشاره شده، تاویل شدند. یافت ه های مقاله بر آن است که نباید ظاهر شلخته و نامنسجم این نمایش ها باعث گردد اهمیت ادبی، اجتماعی و انسان شناسانه ی آنها نادیده گرفته شود. این نمایش ها جزو اندک محمل هایی بوده است که زنان در آن دوره به مسایل پیرامون شان واکنش نشان داده اند.

    کلیدواژگان: نمایش های شادی آور زنان، نوشتار زنانه، قاجاریه، ادبیا تنمایشی ایرانی، هلن سیکسو، لوس ایریگارای
  • امین رهبر، اسماعیل بنی اردلان*، زهرا گلناز منطقی فسایی صفحه 89

    طبق نظریه مسکویه تعاملات اجتماعی حاکم در جامعه که براساس فضیلت باشد موجب شکل گیری اخلاق ایرانی، اسلامی خواهد شد و تعاملات خارج از این عرصه، غیرانسانی و موجب فروپاشی فرهنگی و اجتماعی می شود. از نظر مسکویه، تعاملات اجتماعی بر پایه اخلاق، عوامل تکامل اجتماع هستند. نمایش نیز هنری است که بر پایه کرد و کنش دراماتیک سعی دارد تعاملات اجتماعی را برای نمایان کردن اجتماع تصویر کند و نمایشنامه نویسان اگر بتوانند آثار دراماتیک خود را بر پایه تعاملات اجتماعی ایرانی، اسلامی پیش برند خالق اثری با هویت ایرانی خواهند بود. نمایشنامه هایی که براساس کنش اجتماعی رایج تولید شوند مبنای مفهومی اخلاق را کشف می کنند و در بطن کنش دراماتیک خود راه حلی برای ضمانت اجرای اخلاق در جامعه پیشنهاد میدهند و حتی راه معتدلی را مشخص می کنند که نسل جوان تر بتواند ارزش های اخلاقی را درک کند و از آنها پیروی نماید. مسکویه معتقد است با استفاده از تمثیل و به کارگیری کنش اجتماعی متناسب می توانیم به هماهنگی نفس با طبیعت دست پیدا کنیم و همین باعث می شود اثر تولید شده خوشایند باشد. در این پژوهش یافت میشود کنش اجتماعی رایج در جامعه در آثار اکبر رادی نمود بسیاری پیدا کرده است تا جایی که می توانیم از او به عنوان یکی از اخلاق یترین درا منویسان ایرانی نام ببریم و از همین روی نمایشنامه های او از اصالت و هویت ایرانی برخوردار است. به لحاظ پارادایمی، این مقاله از افول اثر اکبر رادی به عنوان یک الگو استفاده می کند

    کلیدواژگان: ابن مسکویه، تعاملات اجتماعی، اخلاق ایرانی، نمایش، اکبر رادی
  • حجت شهیدی، علیرضا بنیادی* صفحه 115

     آرتور میلر(2005 - 1915) یکی از نمایشنامه نویسان بزرگ آمریکایی است که آثارش بیشتر بازتابی از مسایل سیاسی اجتماعی زمان هاش است. نمایشنامه های میلر بازتاب چالش گفتمان های قدرت شکل گرفته در درام و نمایانگر نابرابری های اجتماعی است که ریشه در قدرت نابرابر موجود در ساختار جامعه دارد. این نمایشنامه تصویگر افرادی است که بقا را بر ارزش، خود را بر جامعه، واق عگرایی را بر کما لگرایی و وفاداری به خانواده را به مسئولیت در قبال جامعه ترجیح می دهند. همه پسران من یک تراژدی مدرن با درونمایه کهن فرزندکشی است. مه مترین ویژگی تراژد یهای نوظهور این است که با سلب الوهیت از خدایان اساطیری، انسان خردگرای مختار عصر حاضر را یگانه مسئول ناکامی و کامروایی خود معرفی می کند. جو کلر قهرمان تراژدی میلر، به جای آنکه مقهور مشیت ایزدان اساطیری باشد، قربانی جبر اجتماعی ناشی از بحرانهای اقتصادی دهه سی و چهل قرن بیستم در ایالات متحده آمریکا است. در این مقاله درمی یابیم که چگونه اعمال قدرت نظام سرمایه داری بر شخصیتهای نمایشنامه با کاربست روابط قدرتی که استیون لوکس مطرح نموده، صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: همه پسران من، گفتمان قدرت، استیون لوکس، نظام سرمایه داری، رویای آمریکایی
|
  • Sepehr Karimi, Bahee Hadaegh* Page 13

    Revisionist mythmaking started as a movement to encourage women to write about themselves, rewrite patriarchal mythology from female perspectives, and overcome the system that has excluded female presence to a large degree. Unlike how feminists defined mythmakers, to be female writer, this essay aims to study a male playwright, Bahram Beyzai, to examine whether a man can act as a revisionist mythmaker or not. Beyzai is one of the few writers in Persian literature who is fascinated by writing adaptations. Among his many works which are dedicated to rewrite myths, fairytales and old stories, he has used mythology to portray issues regarding women in two of his plays: Killing Sohrab and One Thousand and First Night. This essay, after the examination of these two plays, reveals that although Beyzai has used feminist strategies to undermine the patriarchal features of mythology, but he is only successful in writing a feminist work with One Thousand and First Night.

    Keywords: Bahram Beyzai, Revisionist Mythmaking, FeministStudies, Killing Sohrab, One Thousand, First Night
  • Soroush Taheri, Hossein Ardalani*, Maneli Hosseinpour Page 33

    Visual theater is aesthetically based on other arts. In visual theater, a strong tendency towards visual arts brings theater closer to spacebased art, which is in contrast to linear narrative-based theater. Wilson believes that visual theater, like modern painting, is timeless, abstract, often static and two-dimensional. Dr. Ali Rafiei, one of the prominent Iranian theatre directors, influenced by the ideas of Craig, Adolf Apia and Robert Wilson, in his works such as (shekar robah, khaterat yek jame dar, Yerma, Bernarda Alba House(khane bernarda alba), Blood Wedding(Aroosi khoon), etc.) creates images in order to create a “dramatic atmosphere”. In this article, first, the ideas and components of visual theater from the perspective of Robert Wilson are described, and then, according to the works performed by Ali Rafiei, the emergence of visual theater in Iranian theater is examined. This article tries to answer the following questions: How can the ideas of Robert Wilson be found in Ali Rafiei’s works? To find the answer, the author tries to use the qualitative and introductory method of visual theater elements from Wilson’s point of view separately, and analyzes Ali Rafiei’s plays in different performance elements and compares those elements with Wilson visual theater characteristics, as well as collecting library and visual information, to prove that what the components of visual theater are from Robert Wilson’s point of view and how it can be found in the works of Ali Rafiei and the components of Wilson visual theater in Iranian theater and of course of Ali Rafiei’s works as an Iranian director by studying two of his works (Memories and Nightmares of a Dressed Man from the Life and Death of Mirza Taghi Farahani).

    Keywords: Image Theater, Directing Theater Image, Concept, AliRafiei, Robert Wilson
  • AliAsghar Fahimifar, Reza Abasi* Page 51

    Various forms of Iranian drama throughout history and over time in the form of various genres emerged from the heart of rituals mourning and joyous ceremonies. In the meantime, the role of improvisation as one of the most important methods of performing Iranian happy plays, and especially Siah-bazi plays is undeniable. On the other hand, extracting the principles and rules of improvisation in various forms of joyful Iranian plays based on new theatrical methods, achievements and methods is one of the necessities of our play today. The main purpose of this study is to study various methods, and techniques of improvisation in the production process of Iranian joyful plays, especially Siah-bazi plays. This research has been compiled in a descriptive-analytical method and library and internet resources have been used to complete the basic information in this article; The main hypothesis in this study is that the study of various improvisation techniques and methods in various forms of Iranian cheerful performances, especially Siah-bazi plays, can increase the awareness, understanding and knowledge of “actors or performers” of improvisational performance capacities in this type of play. It also tries to answer the questions of what improvisation means and what are the different methods of dramatic improvisation? And how and in what process is improvisation used in Iranian joyful plays? And how and through what process do different improvisation methods and techniques manifest themselves in Siah-bazi plays? In conclusion, while defining improvisation and examining its different levels, methods and techniques, as well as introducing and explaining the structure of black play, improvisation methods in different forms of Iranian drama and Siah-bazi plays have been studied and it specified that learning and being Familiar to the some techniques and skills such as “actors’ experience in the process of improvisation”, “Expanding situations in the improvisation process”, “Performers’ relationship and their interaction with each other in the improvisation process”, “Group trust in the improvisation process”, “Verbal action in the process of improvisation” and “Non-verbal action in the process of improvisation” can increase the actors’ knowledge of the improvisational capacity of improvisation in various forms of Iranian juyful play, and specifically Siah-bazi play.

    Keywords: Improvisation, Persian play, Joyful play, Black play, Actors
  • Rafiq Nosrati, Sepideh Shams* Page 73

    Among the play scripts left over from Qajar period, there are groups of works that are known as “Feminine joyful performances”, but until recent years, they have been taken seriously and no scientific studies have been done on them. This type of play, which is popular indoors and among women includes seven plays, which have significant differences from other plays. Lack of a hierarchical structure, lack of a coherent narrative with a straightforward storyline, as well as their distance from prose and their unrivaled closeness to folklore, music, and popular rhythm are the most obvious distinctions of them. This article is an attempt to understand and read these overlooked works in terms of “feminine writing” concept, proposed by three French critics and theorists, Hélène Cixous, Luce Irygaray, Julia Kristeva. In this research, the plays have been collected from documentary sources, then they have been classified based on the studied elements and finally, they have been interpreted from the point of view of the mentioned theoretical framework. The findings of the article are that the sloppy and incoherent appearance of these plays should not cause their literary, social and anthropological importance to be ignored. These plays were one of the few occasions in which women reacted to the issues in their era.

    Keywords: feminine writing, Qajar, Iranian dramatic literature, “Feminine joyful performance”, Hélène Cixous, Luce irygaray
  • Amin Rahbar, Ismail Bani Ardalan*, Zahra Golnaz Manteghi Fasaei Page 89

    According to Miskawayh’s theory, social interactions governing the society lead to the formation of Iranian-Islamic ethics if they are based on virtue. In contrast, Miskawayh considers the interactions outside of this arena to be inhumane, leading to the cultural and social collapse. In Miskawayh’s view, the ethics-based social interaction is the cause of society’s evolution. The play is also an art that tries to depict the social interactions to exhibit the society based on dramatic action, and if playwrights can move their dramatic works forward based on Iranian-Islamic social interactions, they will create a work with an Iranian identity. The plays that are produced based on the conventional social interaction discover the conceptual basis of the ethics and propose a solution in the heart of their dramatic action to guarantee the implementation of ethics in society and even specify a moderate way so that the younger generation can understand and follow moral values. Miskawayh believes that we can achieve the harmony of the soul with nature using symbolism and social action, and this causes the produced work to be pleasant. This research found that the social action common in society has been manifested a lot in the works by Akbar Radi such that we can call him the most moral Iranian playwright. That is why his plays have Iranian origin and identity. In terms of paradigm, this paper uses “Oful” the work by Akbar Radi as a model.

    Keywords: Ibn Miskawayh, Social interaction, Iranian ethics, Play, Akbar Radi
  • Hojjat Shaheedy, Ali Reza Bonyadi* Page 115

    Arthur Miller (1915-2005) is one of the famous American playwrights whose most plays reflect political issues in his era. Arthur Miller’s plays reflect challenge of dramatically power discourses and show social inequality, which derivative in unequal power in society rules. This play represents people who prefer surviving to values, themselves to society, realism to idealism, being loyal to family to being responsible to the community. All My Sons is a modern tragedy with an archetypal theme of child murder. The most important feature of modern tragedies is that, they introduce autonomous rational human of the present age as the only responsible for his own failure and victory by depriving the mythical gods of deifying. Joe Keller, the hero of Miller’s tragedy, is the victim of social force caused by economic crisis of 1930’s and 1940’s in the United States, instead of being a failure of mythical gods providence. This article reveals that how using the power of the Capitalism system affects the play characters by components of power relations that Steven Lukes has mentioned.

    Keywords: All My Sons, Definition of Power, Steven Lukes, Capitalism, American Dream