فهرست مطالب

نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
پیاپی 2 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب رستمی *، سامان فقیه سلیمانی صفحات 1-7

    اندازه گیری ارزش منصفانه و بکارگیری آن همواره یکی از موضوعات مهم بوده است. با انتشار استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS)، موضوع ارزش منصفانه بیشتر مورد توجه قرار گرفت. در کشور ایران نیز پذیرش IFRS نشان از توجه به رویکرد ارزش منصفانه داشته، تاجایی که اهمیت این موضوع و بررسی ابعاد آن باعث شده تا اخیرا آخرین استاندارد حسابداری کشور (استاندارد 42) به این مفهوم اختصاص یابد. در بخش دولتی اما، موضوع کمی تفاوت دارد. هییت استانداردهای حسابداری دولتی امریکا (GASB) در سال 2015 «بیانیه شماره 72» یعنی اندازه گیری و کاربرد ارزش منصفانه را صادر کرد. این بیانیه برای شفاف سازی ابهاماتی ازجمله راهنمایی نحوه استفاده از ارزش منصفانه در صورت عدم دستیابی به ارزش های بازار و نیز ضرورت قضاوت های مدیریت طراحی شد. در مقاله حاضر به اهم موارد این بیانیه بویژه اندازه گیری، کاربرد و افشاء ارزش منصفانه پرداخته خواهد شد. هدف نهایی این بیانیه، بهبود سازگاری و مقایسه پذیری نحوه اندازه گیری و اعمال ارزش منصفانه از سوی دولت ها و افشای اطلاعات مربوط به آن اندازه گیری ها است.

    کلیدواژگان: ارزش منصصفانه، GASB، افشاء، اندازه گیری، بخش دولتی
  • هادی کمره ای *، نوروز نورالله زاده صفحات 8-23

    در سه دهه گذشته، یک حرکت جهانی آهسته اما پیوسته به وسیله اکثر دولت‌ها برای تغییر از مبنای نقدی به مبنای تعهدی کامل حسابداری در حال انجام است. در ایران هم، در سال های اخیر، تلاش‌هایی در راه پاسخگویی مالی دستگاه‌های عمومی صورت گرفته شده که به نظر می‌رسد در صورت اجرایی شدن کامل آنها می‌توان امیدوار بود که سیستم حسابداری دولتی ما به سیستم پاسخگویی تبدیل شود. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر آمادگی کارمندان بخش عمومی در وزارت آموزش و پرورش برای اجرای حسابداری تعهدی به گردآوری و بررسی نظرهای نمونه‌ای شامل 90 نفر از کارمندان و مدیران بخش مالی وزارت آموزش و پرورش در سال 1399 پرداخته است. برای دستیابی به هدف مذکور فرضیاتی تدوین شد. این پژوهش از نوع پژوهش های پیمایشی و از نوع توصیفی، از لحاظ ماهیت، کاربردی و از لحاظ زمان، مقطعی می‌باشد. پس از گردآوری داده‌ها و تحلیل یافته‌های آن با استفاده از آزمون تی و دوجمله ای، کلیه فرضیات فرعی پذیرفته شدند. بنابر نتایج تحقیق مشخص شد عامل مدیریت ارشد، ویژگی‌های فردی نیروی انسانی، قوانین و مقررات، وجود چارچوب نظری مدون و آموزش، و فرهنگ پاسخگویی و پاسخدهی بر آمادگی کارمندان بخش عمومی در وزارت آموزش و پرورش برای اجرای حسابداری تعهدی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، بخش عمومی، وزارت آموزش و پرورش، ویژگی های فردی
  • نرگس زرگر کوچه *، سبا سروش راد صفحات 24-36

    پایداری مالی در ابتدا مسئله ای بود که فقط برای اقتصادهای توسعه نیافته و در حال ظهور که دارای بازارهای شکننده سرمایه، افزایش بدهی و گسترش بخش دولتی بودند و در معرض اختلالات چرخه ای یا آلودگی مالی قرار داشتند بیان می شد. اما اخیرا نگرانی در مورد پایداری مالی در کشورهای پیشرفته نیز گسترش یافته است که برخی از آنها فرآیندهای مداوم را برای ارزیابی ظرفیت خود برای حفظ موقعیت مالی خود برای مدت طولانی ایجاد کرده اند. مشارکت عمومی در مورد پایداری مالی، می تواند به بخش دولتی کمک کند تا خود را برای نیازهای آینده بهتر آماده کند و خود را شکل دهد. محدودیت عمده روش-های اصلی مورد استفاده برای ارزیابی پایداری مالی بخش دولتی این است که اقدامات مربوط به مواردی هستند که به طور مستقیم با فعالیت های مالی مرتبط هستند. نکته اصلی تحقیق این است که در پایداری مالی بخش دولتی فقط هزینه کمتر از درآمد نیست. تمرکز بیشتر در سطح بین المللی برای به دست آوردن درک بهتر از عوامل اصلی اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی هزینه های عمومی و ارتباطات بین آنها و نه تمرکز بیشتر بر روی ترکیب فعلی آن هزینه، شکل گرفته است. در تحقیق های پیشین توجه فقط به یک بعد پایداری مالی شده و ابعاد دیگر در نظر گرفته نشده و لازم شد که این تحقیق، تمرکز بر درک عوامل اصلی اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی و پیوندهای بین آنها با پایداری مالی داشته باشد و شاخص های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی مورد بررسی و استفاده قرار گیرند. بررسی ها در این تحقیق نشان می دهد که شاخص های پایداری در سه حوزه زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی و کارایی آنها با یکدیگر و با پایداری مالی دارای جنبه های فراوانی است که باید به آن توجه شود تا دولت ها بتوانند به اهداف خود در زمینه پایداری مالی برسند.

    کلیدواژگان: پایداری مالی، گزارشگری پایداری، شاخص های پایداری، بخش عمومی
  • رضوان حجازی، میلاد نیکخواه * صفحات 37-49

    پاسخگویی یکی از چالش هایی است که امروزه دولت ها با آن مواجه هستند. امروزه دولت ها بایستی نسبت به خط مشی ها و اقداماتشان پاسخگو باشند. هر دولتی نیازمند یک سیستم پاسخگو است و لازمه دموکراسی، داشتن یک سیستم پاسخگویی مناسب است. سازمان های دولتی به وسیله مردم و برای مردم ایجاد می شوند و می بایست در برابر آنها پاسخگو باشند. افزایش شفافیت در گزارش های مربوط به اوراق قرضه و بدهی های احتمالی، ویژگی های بنیادی یک چارچوب گزارش مالی برای بخش عمومی است. در مقابل، برخی دولت ها با توجه به عملیات های محاسباتی ضعیف، در اتخاذ تصمیمات آگاهانه درباره برداشت و استفاده از منابع کمیاب ناتوانند و بنابراین در حل مشکلات ناشی از بحران های بدهکاری دولتی نیز ناتوانند. فعالیت هایی که سبب ایجاد گزارش جامع و مستند از عملکرد و وضعیت یک دولت می شود، ارزیابی می شوند؛ لذا ذیحساب بودن و شفافیت این گزارش ها، برای حل مشکلات ناشی از بحران های بدهکاری دولتی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، عملکرد دولتها، حسابرسی عملکرد، شفافیت
  • محمدامین زارعی * صفحات 50-63

    در این مقاله درک بهتری از تاثیر عوامل زمینه ای بر فرآیند اصلاح مدیریت مالی عمومی ارایه شده است. بکارگیری رویکرد مدیریت مالی عمومی نوین متناسب با ویژگی‌های محیطی کشور می تواند سبب یکپارچگی سیستم های اطلاعاتی، واقع بینانه تر شدن صورت‌های مالی و سهولت تصمیم‌گیری اعتباردهندگان در فرصت های سرمایه‌گذاری و همچنین ارتقای توان پاسخ گویی از طریق ارایه گزارش‌هایی در باب عملکرد، ارزیابی توان ایفای تعهدات دولت و بودجه شود. بسیاری از کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و اتحادیه اروپا در 30 سال گذشته اصلاحات حسابداری و بودجه ریزی در بخش دولتی را انجام داده اند. همچنین، بسیاری از اقتصادهای نوظهور از یک مسیر مشابه پیروی کرده اند. در این مقاله به بررسی مشکلات موجود در کشورهای پیشگام، موانع و چالش های فراروی اصلاحات در سیستم های مدیریت مالی بخش عمومی در کشورهای در حال توسعه بحث می‌شود. در نهایت راهبرد های اصلاحات مدیریت مالی بخش عمومی، روند و پیش نیازهای آن و همچنین ابزارهای تشخیصی اندازه‌گیری قدرت سیستم‌های مدیریت مالی بخش عمومی و همچنین اصلاحات نظام مدیریت مالی بخش عمومی در ایران بررسی می شود.

    کلیدواژگان: اصلاحات مدیریت مالی عمومی، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، شفافیت و پاسخگویی
  • محسن رفیعیان * صفحات 64-71

    هدف هییت استانداردهای بین المللی حسابداری بخش عمومی (IPSASB)، ارتقای گزارشگری مالی بخش عمومی در جهان از طریق توسعه مبنای تعهدی برای دولت‌ها و سایر واحدهای بخش عمومی در سراسر دنیا می‌باشد. شناخت دیدگاه هییت های حسابداری پیشرو در جهان در خصوص پیاده سازی استانداردهای بین المللی حسابداری بخش عمومی حایز اهمیت است. از این رو در این مقاله مباحث کلی و همچنین هزینه و منافع پیاده سازی این استاندارد در کشور استرالیا طبق بیانات هییت استانداردهای حسابداری استرالیا (AASB) ارایه می گردد. تمرکز اصلی AASB بر حسابداری تعهدی است که چندین سال در تمام بخش‌های استرالیا مورد استفاده قرار گرفته است. آنچه که مورد اهمیت است همسویی IPSAS با استانداردهای بین المللی گزارشکری مالی (IFRS) است؛ گرچه که هر کدام دارای چارچوب مفهومی مجزایی هستند. در این راستا، کاربران صورت‌های مالی بخش عمومی در استرالیا اذعان دارند که چارچوب کنونی تدوین استاندارد واحدهای غیرانتفاعی AASB بر مبنای استانداردهای IFRS نمی‌تواند اطلاعات مطلوبی در اختیار بگذارد؛ به عبارتی گزارشگری مالی بخش عمومی نمی‌تواند اهداف گزارشگری مالی چارچوب مفهومی AASB را ارضا کند؛ با تمام این اوصاف، به نظر می رسد بکارگیری IPSAS در استرالیا زمانی سودمند خواهد بود که هزینه‌های اقتصادی آن بیشتر از منافع آن نباشد.

    کلیدواژگان: AASB، IPSASB، IFRS، واحدهای انتفاعی و غیرانتفاعی
|
  • Zeynab Rostami, Saman Faghih Soleimani Pages 1-7

    Measuring fair value and applying it has always been an important issue. With the publication of International Financial Reporting Standards (IFRS), the issue of fair value has received more attention. In Iran, the adoption of IFRS also shows the attention to the fair value approach, so much so that the importance of this issue and its dimensions have led to the recent Iranian accounting standard (Standard 42) has been assigned to this concept. In the governmental sector, however, the issue is slightly different. In 2015, the US Governmental Accounting Standards Board (GASB) issued \"Statement No. 72,\" which measures and application of fair value. The Statement is designed to bring more clarity to areas of uncertainty—including direction on how to apply fair value when market values cannot be obtained and where management judgments are necessary. In this article, the most important aspects of this statement, especially the measurement, application and disclosure of fair value, will be discussed. The changes to current practice required by GASB Statement 72 aim to improve the consistency and comparability in how governments measure and apply fair value and disclose information about those measurements.

    Keywords: Fair value, GASB, Disclosure, Measurement, Governmental sector
  • Hadi Kamareie, Nowruz Noorolahzade Pages 8-23

    In the last three decades, a slow but steady global movement by most governments to shift from a cash to a fully accounting basis has been taking place. In Iran, too, there have been efforts in recent years to make financial statements public. It is hoped that if they are fully implemented, we can hope that our public accounting system will become responsive. The aim of this study was to investigate the factors affecting the readiness of public sector employees in the Ministry of Education to perform accrual accounting. Hypotheses were developed to achieve this goal. This research is of survey type and descriptive type, in terms of practical nature and in terms of cross-sectional time. After collecting the data and analyzing it using t-test and two-item, all sub-assumptions were accepted. According to the research results, senior management factor, individual characteristics of human resources, rules and regulations, the existence of a codified theoretical framework and education, and the culture of accountability and accountability affect the readiness of public sector employees in the Ministry of Education to perform accrual accounting.

    Keywords: Accrual accounting, Public sector, Ministry of Education, Individual characteristics
  • Narges ZargarKoche, Saba SorooshRad Pages 24-36

    Financial sustainability was initially an issue that was addressed only to underdeveloped and emerging economies that had fragile capital markets, rising debt, and public sector expansion and were exposed to cyclical disruptions or financial pollution. But recently, concerns about financial sustainability have also spread in developed countries. Some of them have established ongoing processes to assess their capacity to maintain their financial position for a long time. Public participation in financial sustainability can help the public sector better prepare for future needs and shape itself. The main limitation of the main methods used to assess the financial sustainability of the public sector is that the measures relate to items that are directly related to financial activities. The main point of the research is that in financial sustainability, the public sector is not just a cost less than an income. More focus is formed at the international level to gain a better understanding of the main social, environmental and economic factors of public spending and the relationships between them, rather than focusing on the current composition of that cost. In previous studies, only one dimension of financial sustainability has been considered and other dimensions have not been considered. The results of this study show that indicators of sustainability in the three areas of environmental, social and economic and their efficiency with each other and with financial sustainability have many aspects that should be considered so that governments achieve their goals in the field of financial sustainability.

    Keywords: Financial sustainability, Sustainability reporting, Sustainability indicators, Public sector
  • Rezvan Hejazi, Milad Nikkhah* Pages 37-49

    One of the challenges that governments face today is accountability. Governments today must be held accountable for their policies and actions. Every government needs an accountable system, and democracy requires a proper accountability system. Governmental organizations are created by the people and for the people and must be accountable to them. Increasing transparency in reports on bonds and contingent liabilities is a fundamental feature of a public sector financial reporting framework. Some governments, with poor computational operations, are unable to make informed decisions about the use of scarce resources and are therefore unable to solve problems caused by government debt crises. Activities that provide a comprehensive and documented report on the performance and situation of a government are evaluated. Therefore, accountability and transparency of these reports are necessary to solve the problems caused by government debt crises.

    Keywords: Accountability, Performance of governments, Operational auditTransparency
  • MohammadAmin Zarei Pages 50-63

    The present article provided a better understanding of the impact of the background factors on the process of Public Financial Management Informs (PFMR). Employing a modern public financial management approach proportionate to the environmental characteristics of Iran can help to achieve integrated information systems, realist financial statements, and facilitates decision-making by the creditors in investment opportunities, besides, improves the corresponding through providing reports regarding the performance and assessment of the potential of the government to fulfill their commitments and budget. Most countries who are members of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), put in place accounting and budgeting reforms in the governmental sectors. Besides, most of the emerging economies follow a similar path. The present article studied the problems in the pioneer countries and the obstacles and challenges the developing countries face regarding the reforms in the financial management systems of the public sector. Finally, the present study will investigate the strategies for the public sector financial management reforms, its processes, and prerequisites plus the detection tools for measuring the strength of the public sector financial management besides the reforms in the public financial management system in Iran

    Keywords: Public financial management reform, Performance basebudgeting, Transparency, accountability
  • Mohsen Rafieaian Pages 64-71

    The main objective of the International Public Sector Accounting Standards Board (IPSASB) is to promote global public sector financial reporting by developing an accrual basis for governments and other public sector entities around the world. Understanding the views of the world's leading accounting bodies on the implementation of international public sector accounting standards is important. Therefore, this article presents the general issues as well as the costs and benefits of implementing this standard in Australia according to the statements of the Australian Accounting Standards Board (AASB). The AASB’s focus is accrual accounting, used in Australia for many years in all sectors. What is important is IPSAS compliance with International Financial Reporting Standards (IFRS); Although each has a separate conceptual framework. users of public sector financial statements indicate that the AASB’s current NFP entity standard-setting framework based on IFRS Standards is not providing sufficiently tailored information, such that public sector financial reporting does not meet the objective of financial reporting in the AASB’s conceptual framework. However, it seems that the use of IPSAS in Australia will be beneficial when its economic costs do not outweigh its benefits.

    Keywords: AASB, IPSASB, IFRS, For-Profit Entity & Not-for-ProfitEntity