فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 90، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهناز آشورخانی، علی اکبری ساری، اکبر فتوحی، مسعود یونسیان، حجت زراعتی، الهام احسانی چیمه، مصطفی ملکی، نگین نیرلو، الهام شکیبازاده* صفحات 260-265

    همه گیری کووید-19یکی از بزرگ ترین تهدیدهای سلامت بشر در سراسر جهان بوده است. کشورها اقدامات متعددی در جهت مهار بیماری از یک سو و مقابله با اینفودمیک از سوی دیگر داشته اند. در شرایطی که طوفان اطلاعاتی، تشخیص اطلاعات صحیح و علمی را از موارد ناصحیح دشوار می کند، تهیه محتواهای آموزشی مبتنی بر شواهد از اقدامات موثری بوده است که در سازمان جهانی بهداشت نیز بر آن تاکید و اقدام شده است. در همین راستا دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با همکاری موسسه ملی تحقیقات سلامت، از اولین روزهای شناسایی کووید-19 در کشور اقدام به تشکیل کمیته تخصصی در جهت آموزش همگانی و پاسخ دهی مبتنی بر شواهد به پرسش های مردمی کرد. دستاوردهای این تلاش جمعی، تهیه محتواهای مفید و کاربردی آموزشی و مبتنی بر معتبرترین شواهد و مستندات موجود و فراهم آوری دسترسی جهت عموم مردم بود. در اینجا به اقدامات صورت گرفته و دستاوردهای این تجربه خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: کووید-19، همه گیری، اینفودمیک، تجربه موفق
  • علی فخری* صفحات 266-269

    منظور از فعالیت های بهداشت عمومی فراهم آوردن شرایطی است که مردم بتوانند سالم باشند. این امر نیازمند مشارکت سایر بخش ها و جامعه است، اما تربیت نیروی انسانی بهداشت عمومی در کشور ما پیرامون برخی بیماری ها و مراقبت های بهداشتی مادر و کودک بوده است. خدمات دانش آموختگان بهداشت عمومی در کشور از نوع مراقبت فردی است، حال آن که مطابق تعریف و مصادیق آن در کشورهای پیشرفته، خدمات بهداشت عمومی باید مبتنی بر جمعیت باشد. توجه به نیاز واقعی جامعه و کارکنان نظام بهداشتی نیز نشان می دهد که لازم است در بستر طرح تحول آموزش و بحث آموزش پاسخگو و مبتنی بر نیاز جامعه، کوریکولوم آموزشی این رشته با تفکیک به آموزش مراقبت های فردی و آموزش خدمات بهداشت عمومی به منظور تربیت دو گروه جداگانه از نیروهای سلامت مورد بازنگری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت عمومی، کوریکولوم آموزشی، نیروی کار سلامت
  • پیرحسین کولیوند، محمداسماعیل مطلق، حسن اشرفیان امیری، سیدفرزاد جلالی، هما یوسفی خوش سابقه، سید داود نصرالله پور شیروانی*، نفیسه بیگم میرکتولی، مصطفی جوانیان صفحات 270-281
    مقدمه

    بیمارستان ها در مدیریت موثر بحران ها و بلایا با شرایط مختلفی مواجه هستند. این مطالعه به منظور شناخت نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدات از دیدگاه اعضای کمیته مدیریت بحران و بلایای بیمارستان های دولتی ایران انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1397 انجام گرفت. جامعه پژوهش بیمارستان های دولتی تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی ایران بودند که بر اساس آمایش سرزمینی 20 دانشگاه به صورت تصادفی انتخاب و در دانشگاه منتخب، در کل 87 بیمارستان موجود با اعضای در دسترس کمیته بیمارستانی مدیریت بحران و بلایا مصاحبه شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 2 بخش متغیرهای فردی و نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصت ها و تهدیدات با 17 سوال باز و بسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS23 تحلیل شد.

    یافته ها

    از 347 نفر مورد بررسی، سرجمع با احتساب موارد تکراری 3.524 مورد احصا شد که از این تعداد، 784 مورد (2/22 درصد) نقاط قوت، 717 مورد (3/20 درصد) نقاط ضعف، 344 مورد (8/9 درصد) فرصت، 649 مورد (4/18 درصد) تهدید و 1.030 مورد (2/29 درصد) راهکارهای مرتبط بودند. بین شهر محل خدمت، مدت همکاری در کمیته، تعداد تخت فعال بیمارستان محل خدمت، مقطع تحصیلی، جنس، سن، حیطه شغلی، نوع بیمارستان محل خدمت و تعداد کل قوت، ضعف، فرصت ها، تهدیدات و راهکارهای مطرح شده رابطه معنا داری وجود داشت (0.05>P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد بیمارستان های دولتی ایران در مدیریت بحران و بلایا ضمن برخورداری از نقاط قوت و فرصت ها با چالش ها و تهدیدات متعددی مواجه بوده و نیازمند به طراحی و اجرای برنامه های مداخله ای متناسب هستند.

    کلیدواژگان: بیمارستان، مدیریت بحران، مدیریت بلایا، نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدات
  • علی اخوان بهبهانی*، سید محمد موسوی خطاط صفحات 282-293
    مقدمه

    قانون ابزاری مهم برای تحقق سیاست های حوزه سلامت است و بسیار مهم است که قانون گذاری در این حوزه، طبق رویه های «قانون گذاری خوب» صورت پذیرد. براساس تشریفات قانون گذاری در ایران، ابتکار قانون گذاری در تقدیم لایحه از سوی دولت و طرح از سوی مجلس صورت می گیرد. هدف این مطالعه بررسی قوانین مصوب حوزه سلامت از منظر ابتکار قانون گذاری است.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه ای تطبیقی بوده و محیط پژوهش مشتمل بر ده دوره مجلس شورای اسلامی است. قوانین مصوب، طرح ها و لوایح ارایه شده در هر دوره مجلس شورای اسلامی احصا و استخراج شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    در ده دوره قانون گذاری از مجلس اول تا دهم بهترتیب 60 ،53 ،46 ،48 ،46 ،39 ،40 ،44 ،39 و 37 طرح  و لایحه در حوزه سلامت ارایه شده اند که از این بین به ترتیب ادوار 36، 31، 27، 31، 28، 22، 25، 29، 8 و 14 قانون در این حوزه به تصویب رسیده اند. ابتکار قانون گذاری ده دوره مجلس در حوزه سلامت بیشتر از طریق لایحه بوده اما نسبت بین طرح و لایحه در ادوار مختلف متفاوت است. هر چه به زمان حال نزدیک می شویم از تعداد قوانین مصوب در حوزه سلامت کاسته می شود.

    نتیجه گیری:

     بالاتر بودن سهم لوایح از قانون گذاری در این مطالعه همخوان با اصول قانون گذاری خوب است. در نظام سلامت ایران با وجود تشکل های صنفی با قدرت قانون اظهارنظر در طرح ها و لوایح انتظار می رود ابتکار قانون گذاری از طریق طرح نیز رایج باشد. در این شرایط روندها باید به نحوی اصلاح شود تا تعامل میان نهادهای پیشنهاددهنده قانون و نهادهای مبتکر قانون تقویت شود.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، ابتکار قانون گذاری، نظام سلامت
  • علی اکبر فضایلی، یدالله حمیدی، زهرا چراغی، نسیم بدیعی* صفحات 294-305
    مقدمه

    نظام پرداخت مبتنی بر گروه های تشخیصی مرتبط به دلیل افزایش مدیریت هزینه ها و کارآیی بیمارستان ها در کشورهای در حال توسعه و دولت هایی که هدف آنها مدیریت صحیح هزینه های درمانی وگسترش پوشش بهداشت است، از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر بررسی استقرار این نظام پرداخت را مورد مطالعه قرار داده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر، مقطعی و به صورت توصیفی- تحلیلی با مشارکت 34 نفر از مدیران بیمارستان ها، مدیران سازمان بیمه سلامت ایران و کارشناسان بالینی و مالی استان همدان به انجام رسید. در بخش اول، از پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش میزان آگاهی و نگرش و در بخش دوم، از چک لیست برای بررسی نحوه ثبت اطلاعات بالینی-مالی بیماران در پنج بیمارستان دولتی استان همدان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و از طریق نرم افزار Stata-11 انجام شد.

    یافته ها: 

    عوامل مختلفی از جمله مزایا، معایب، موانع و پیش نیازهای اجرایی، افزایش کارآیی و کیفیت خدمات ارایه شده پس از اجرا، همگام شدن با سازمان های بیمه گر، استفاده از این نظام پرداخت برای بیماران سرپایی عنوان شد. تمام بیمارستان های دولتی استان همدان، اطلاعات مالی و بالینی را به طور کامل و مناسب با استفاده از سیستم طبقه بندی بین المللی بیماری ها نسخه9 و 10 به ثبت می رساندند.

    نتیجه گیری:

     تغییر نظام پرداخت در هر کشوری با وجود منابع محدود و پرسنل متنوع، در نظام سلامت امری دشوار است. اما می توان با آماده کردن نیروهای اجرایی و پشتیانی و مدیریتی، تغییر در سیستم پرداخت به ارایه دهندگان و مشکلات ناشی از آن را مرتفع کرد. با توجه به یافته ها چنین برمی آید که نظام پرداخت گروه های تشخیصی مرتبط با استفاده از تدابیر لازم و بسترسازی مناسب قابل اجراست.

    کلیدواژگان: گروه های تشخیصی مرتبط، نظام پرداخت سلامت، سیستم طبقه بندی بین المللی بیماری ها
  • مهناز آشورخانی، مرجان میرزانیا، مصطفی ملکی، محمدحسین تقدیسی، الهام شکیبازاده* صفحات 306-319
    مقدمه

    هدف این مطالعه، بررسی درس آموخته های حاصل از استقرار سامانه تلفنی 4030 از دیدگاه مدیران و مشاوران پاسخگو بود.

    روش کار

    در این مطالعه کیفی در قالب تحلیل محتوا به بررسی دیدگاه های مشاوران (21 نفر) و مدیران برنامه (5 نفر) پرداختیم. با استفاده از لیست مشخصات، مشاوران از استان های کشور انتخاب شدند. مصاحبه ها یک ماه بعد از راه اندازی سامانه 4030 و طی دو هفته به صورت تلفنی انجام شد و با کسب اجازه از مصاحبه شوندگان ضبط و بلافاصله پیاده شد. داده ها در نرم افزار OpenCode4.2 و در چارچوب CFIR تحلیل شد.

    یافته ها:

     نظرات شرکت کنندگان در قالب 220 کد معنایی تعریف شد و در قالب 5 حیطه: 1) ویژگی های برنامه؛ 2) محیط درونی برنامه؛ 3) محیط بیرونی برنامه؛ 4) ویژگی های افراد درگیر در برنامه؛ و 5) روند اجرای برنامه طبقه بندی و توصیف شد.

    نتیجه گیری: 

    برنامه ریزی های اولیه، فرآیند جذب، ارزیابی و آموزش های اولیه و دوره ای اهمیت ویژه ای داشتند که به دلیل تعجیل در شروع به کا ر سامانه، به طور مناسبی انجام نشد. تعامل داخلی (بین افراد، مدیران و مسیولان سامانه) و تعاملات با سایر سازمان های هم هدف در زمان انجام مطالعه ضعیف بود. از دیدگاه مدیران اجرایی، مشارکت به معنای واقعی (مشارکت در تمامی سطوح برنامه ریزی، اجرا، ارزشیابی و تصمیم گیری) به درستی انجام نشد و همین امر مانع بزرگی بر سر راه بسیاری از فرآیندها و اقدامات مدیریتی و اجرایی سطوح میانی بود. به نظر می رسد لازم بود با شروع اعلام همه گیری در چین و احتمال شیوع در سایر کشورها، برنامه ریزی های اولیه، بسترسازی، منابع انسانی و سایر فرآیندها با دقت بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: کووید 19، مطالعه کیفی، پاسخگویی، کرونا
  • علی محمد مصدق راد، حامد دهنوی، علیرضا دررودی* صفحات 320-331
    مقدمه

    عدالت سلامت به معنای دسترسی مردم به خدمات سلامت و استفاده از آن بر اساس نیاز، پرداخت هزینه های سلامت بر اساس توان مالی و برخورداری از سطح سلامتی قابل قبول است. توزیع عادلانه تخت های بیمارستانی منجر به افزایش دسترسی به خدمات سلامت و ارتقای سلامتی مردم می شود. این پژوهش با هدف سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تخت های بیمارستانی استان سمنان انجام شد.

    روش کار

    از داده های وزارت بهداشت و مرکز آمار ایران برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی استفاده شد. جامعه پژوهش بیمارستان های استان سمنان در سال 1395 است. میزان عدالت در توزیع تخت های بیمارستانی با استفاده از منحنی لورنز و ضریب جینی تعیین و محاسبه شد. از نرم افزار اکسل برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    جمعیت استان سمنان در سال 1395 برابر با 702,360  نفر بود. تعداد 11 بیمارستان با  1,485 تخت فعال در این سال در استان سمنان وجود داشت. تعداد 6/1 بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و 1/2 تخت فعال بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت در استان وجود داشت. شهرستان های شاهرود، سمنان و دامغان بیشترین تخت بیمارستانی به ازای جمعیت را داشتند. ضریب جی نی توزیع تخت های بیمارستانی در شهرستان های استان 28/0 بود.

    نتیجه گیری:

     توزیع تخت های بیمارستانی در استان سمنان با استفاده از شاخص جینی عادلانه بوده است. تخصیص عادلانه منابع سلامت در شهرهای کم برخوردار استان برای دستیابی به هدف عدالت در سلامت ضروری است. سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت باید اقداماتی برای بهبود عدالت در دسترسی مردم جامعه به تخت های بیمارستانی بکار گیرند.

    کلیدواژگان: بیمارستان، تخصیص منابع، توزیع تخت بیمارستانی، ضریب جینی، عدالت
  • رامین مرادی*، عاطفه مدبرنژاد صفحات 332-343
    مقدمه

    خودکشی یکی از معضلات عمده بهداشتی و روانی-اجتماعی دنیای معاصر است. مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به خودکشی در بین دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهرستان بویراحمد انجام شد.

    روش کار

    رویکرد مورد استفاده در این پژوهش کمی بوده و از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهرستان بویراحمد بوده است. براساس جدول لین، تعداد نمونه در سطح 95درصد اطمینان و 5درصد خطای نمونه گیری 373 نفر بوده است. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای بوده است.

    یافته ها:

     بین میزان گرایش به خودکشی با هر پنج بعد دینداری رابطه وجود داشت و این رابطه با هر پنج بعد و به طور کلی منفی بود. رابطه معنا داری بین میزان تغییر پایگاه اجتماعی-اقتصادی با میزان گرایش به خودکشی (رابطه مثبت) و بین میزان حمایت اجتماعی با میزان گرایش به خودکشی (رابطه منفی) وجود داشت. شکست تحصیلی، تجربه طلاق والدین و تجربه سوءاستفاده جنسی نیز از متغیرهای تاثیرگذار در گرایش به خودکشی بودند. این عوامل در مجموع توانستند 1/44 درصد از تغییرات متغیر وابسته (گرایش به خودکشی) را تبیین کنند و 9/55 درصد از واریانس باقیمانده را عوامل دیگری غیر از متغیرهای حاضر در این تحقیق تبیین می کنند.

    نتیجه گیری:

     زمینه های اجتماعی گرایش به خودکشی خصوصا در زمان حاضر بسیار مهم و اثرگذار هستند و باید شرایط لازم برای بهبود آنها فراهم شود.

    کلیدواژگان: گرایش به خودکشی، عوامل اجتماعی، مقطع متوسطه، شهرستان بویراحمد
  • شهرام آریافر، لیلا آگوش، خلیل کلوانی، روحانه رحیمی صادق* صفحات 344-352
    مقدمه

    مدیران و سیاست گذاران به دنبال روش هایی هستند که آنها را در اتخاذ بهترین تصمیم و انتخاب بهترین گزینه برای خرید تجهیزات پزشکی مانند الکتروشوک کمک کند. باتوجه به اینکه در شرایط عملی، تنها در نظر گرفتن یک معیار برای ارزیابی گزینه های تصمیم نمی تواند واقع بینانه باشد، روش های تصمیم گیری چند معیاره با ارزیابی گزینه های تصمیم بر اساس معیارهای متعدد و غالبا متعارض، از جمله روش هایی هستند که هر روز بر میزان و گستره استفاده از آنها در سازمان های مختلف از جمله بیمارستان ها افزوده می شود.

    روش کار

    در این مطالعه برای تصمیم گیری درمورد خرید دستگاه الکتروشوک از روش های SAW,VIKOR و TOPSIS استفاده شد. با جستجو در مقالات علمی و با استفاده از روش دلفی معیارهایی به عنوان معیارهای موثر و مهم در تصمیم گیری برای خرید دستگاه الکتروشوک شناسایی و در ماتریس تصمیم گیری وارد شدند. ورودی دیگر ماتریس تصمیم گیری 4 برند دستگاه الکتروشوک بودند که باتوجه به سایت IMED و با مشورت مسیول تجهیزات پزشکی بیمارستان انتخاب شدند. ماتریس اولیه تصمیم گیری با استفاده از نظرات خبرگان تکمیل شد و به عنوان ورودی روش های TOPSIS، SAW و VIKOR در نرم افزار اکسل وارد شد.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده از هر 3 مدل تصمیم گیری VIKOR ، TOPSIS و SAW مشابهت داشته و یکدیگر را تایید کردند و نشان داد که بهترین برند برای خرید دستگاه الکتروشوک، برند B و نامناسب ترین گزینه برای خرید در بیمارستان، برند A است.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از رویکردهای تصمیم گیری چندمعیاره در دنیای رقابتی و پرهزینه امروز امری اجتناب ناپذیر و موثر می باشد و استفاده از چندین روش تصمیم گیری با معیارهای مختلف و نیز تشابه نتایج به دست آمده، اعتبار نتایج را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، خرید تجهیزات پزشکی، دستگاه الکتروشوک
  • علی محمد مصدق راد، شیوا طلوعی رخشان، مهناز افشاری، پروانه اصفهانی* صفحات 353-366
    مقدمه

    نظام تامین مالی سلامت فرآیند جمع آوری، انباشت و مدیریت منابع مالی و خرید خدمات سلامت مورد نیاز مردم با هدف تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم و حمایت مالی از آنها در مقابل هزینه های سلامت است. تامین مالی به عنوان یکی از مهم ترین کارکردهای نظام سلامت، نقش مهمی در حفظ و ارتقای رفاه مردم جامعه دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین شاخص های ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه با روش مرور حیطه ای در خرداد و تیر 1399 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. کلیه مقالات منتشر شده در زمینه شاخص های ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت در بازه زمانی اول ژانویه 1975 تا 20 می 2020 میلادی (31 اردیبهشت 1399) در 6 پایگاه داده ای جستجو و جمع آوری شدند. در نهایت، 79 مقاله با روش تحلیل موضوعی با استفاده از نرم افزار 10MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها:

     31 شاخص ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت شناسایی شد و در 3 دسته جمع آوری منابع مالی، انباشت منابع مالی و خرید خدمات سلامت گروه بندی شدند. شاخص های درصد پرداخت مستقیم از جیب خانوار از کل هزینه های سلامت، درصد خانوارهای مواجه شده با هزینه های کمرشکن سلامت، سهم هزینه های سلامت از تولید ناخالص داخلی، هزینه کل سلامت، سهم هزینه های سلامت از بودجه عمومی دولت، هزینه های فقرزای سلامت، سهم بخش خصوصی از هزینه های سلامت و درصد مشارکت خانوارها در تامین مالی سلامت پرتکرارترین شاخص های ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت بودند.

    نتیجه گیری:

     میزان جذب و مدیریت منابع مالی، تسهیم ریسک، کارایی، عدالت و پایداری از معیارهای مهم ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت هستند. استفاده از شاخص ها برای ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت ضروری است.

    کلیدواژگان: تامین مالی پایدار، پوشش همگانی سلامت، شاخص، مرور حیطه ای
  • جواد میرزایی نصیرآباد، مهدی زینالی، علیرضا محبوب اهری*، رسول برادران حسن زاده صفحات 367-378
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف طراحی سیستم مدیریت فرآیندهای آموزشی، پژوهشی و پشتیبانی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی تبریز از طریق مدیریت فرآیندهای کسب و کار صورت گرفته است.

    روش کار: 

    در ابتدا با استفاده از رویکرد اقدام پژوهی فرآیندها و فعالیت های منتسب به آنها شناسایی و مستند شده و طی چند مرحله بحث گروهی و مصاحبه فردی فرآیندهای فاقد ارزش افزوده حذف شدند. سپس با استفاده از یک مطالعه زمان سنجی، زمان مشاهده شده ثبت شده و از طریق معیارهای پیشنهادی وستینگهاوس ضریب عملکرد، زمان نرمال و استاندارد تعیین شد. به منظور برخورد با شرایط فقدان اطمینان، مقادیر زمان سنجی با استفاده از منطق فازی استخراج شده و سپس از طریق فازی زدایی مقادیر حقیقی به شکل میانگین محاسبه شد. از نر م افزار Bizagi-Modeler برای مستند سازی فرآیندها و از نرم افزار Excel و Spss برای انجام محاسبات استفاده شد.

    یافته ها: 

    تعداد 3.729 فعالیت در قالب 384 فرآیند شناسایی و به مرحله زمان سنجی وارد شدند. میانگین و انحراف معیار پیشنهادی وستینگهاوس برای مراکز فرآیند، ضریب عملکرد، زمان نرمال و استاندارد 26/6،12/56 و 35/57 دقیقه نشان داد. بر اساس جمع بندی جلسات کمیته های ارتقای فرآیند، یکی از دلایل مهم تآخیر فرآیندها در مدیریت روزمره در زمان پیک کاری، پیچیدگی و تغییرات بالای فعالیت ها بود.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از رویکرد مدل و نشانه گذاری فرآیند کسب و کار به همراه تقویت زیرساخت فناوری اطلاعات، دانشگاه ها را در تحقق اهداف تحول آموزش پزشکی با تدوین سامانه های مدیریت عملکرد و هزینه کمک می کند. فرآیندهای جاری در دانشکده ها وابستگی بالایی به فرآیندهای سطح ستاد دارد که می تواند با تفویض اختیار بیشتر، از پویایی بیشتری برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: مدل و نشانه گذاری کسب و کار، زمان سنجی، وستینگهاوس، تحول آموزش پزشکی، ارتقای فرآیند
|
  • Mahnaz Ashoorkhani, Ali Akbari Sari, Akbar Fotouhi, Masud Yunesian, Hojjat Zeraati, Elham Ehsani Chimeh, Mostafa Maleki, Negin Nayerloo, Elham Shakibazadeh* Pages 260-265

    The Covid-19 epidemic is a great threat to human health. Countries have taken several measures to control the disease, as well as dealing with infodemics. In a situation where the infodemics makes it difficult to distinguish correct and scientific information from incorrect ones, the preparation of evidence-based content has been an effective measure, recommended by World Health Organization.In this regard, the school of Public Health at Tehran University of Medical Sciences, in collaboration with the Iran National Institute of Health Research formed a specialized committee for public education to provide evidence-based answers to public questions. The achievements of this collective efforts were providing useful and practical educational content based on the most credible evidence. In this editorial, we will look at the actions taken and the achievements of this experience.

    Keywords: COVID 19, pandemic, evidence-based, infodemic
  • Ali Fakhri* Pages 266-269

    The purpose of public health activities is to provide conditions in which people can be healthy that requires the participation of other sectors and the community. But in our country, the training of public health personnel has been mainly focused on some diseases and maternal and child health care. Services provided by public health graduates are focused on individuals, while public health services, according to its definition and examples in developed countries, should be population-based. According to the real needs of the community and health staff, it is necessary, in the context of the education transformation plan and in line with responsive and community-based education, to revise the curriculum of this field, by emphasizing training individual care and public health services in order to train two separate groups of health professionals.

    Keywords: Public Health, Educational Curriculum, Health Workforce
  • Pirhossein Kolivand, MohammadEsmaeil Motlagh, Hasan Ashrafian Amiri, Seyed Farzad Jalali, Homa Yousefi Khoshsabegheh, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani*, Nafise Beigom Mirkatooli, Mostafa Javanian Pages 270-281
    Introduction

    Hospitals are faced different conditions for effective management of crises and disasters. The current study aimed to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats from the viewpoints of the members of the disaster management committee (DMC) of Iran’s public hospitals.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2018. The study population was Iranian public hospitals, of which 20 were randomly selected based on spatial planning. We interviewed members of DMC of 87 public hospitals. Data were collected using a 17-item researcher-made questionnaire that included two sections of individual variables, and strengths, weaknesses, opportunities, and threats. The questionnaire contained both open and closed-ended questions. Data were analyzed by SPSS version 23.

    Results

    A total of 347 members were interviewed. In total, 3 524 items were extracted, which 784 (22.2%) were strength, 717 (20.3%) weakness, 344 (9.8%) opportunity, 649 (18.4%) threat, and 1030 (29.2%) solutions. There was a significant association between the city of work, years of experience as a committee member, the number of active beds, area of study, gender, age, occupation, type of hospital, and the total number of strengths, weaknesses, opportunities, threats, and related solutions (P<0.05).

    Conclusion

    This study demonstrated that, concerning crisis and disaster management, Iranian public hospitals, while having strengths and opportunities, are faced several challenges and threats. Hence, there is a need to design and implement appropriate intervention programs.

    Keywords: Public Hospitals, Crisis Management, Disaster Management, strengths, weaknesses, opportunities, threats
  • Ali Akhavanbehbahani*, Muhammad Moosavy Khatat Pages 282-293
    Introduction

    Law is an important tool for the realization of health policies and health legislations must be in accordance with “good legislative” procedures. Based on the legislative formalities in Iran, the Cabinet develops the bills and the parliament is the legislative body. The current study aimed to investigate the laws passed in the field of health from the perspective of legislative initiative. 

    Methodology

    In this comparative study, ten terms of the Islamic Parliament of Iran are investigated. Laws and bills submitted in each term were identified and reviewed.

    Results

    From the first to the tenth legislature a total of 60, 53, 46, 48, 46, 39, 40, 44, 39, and 37 health-related bills have been presented, of which 36, 31, 27, 31, 28, 22, 25, 29, 8, and 14 laws are passed, which most of them have been bills. In various legislatures, the ratio of bills to plans has been different. As we approach the present, the number of passed health-related laws decreases.

    Conclusion

    The higher number of bills, compared to plans, is in line with good legislative principles. Due to the existence of powerful associations, which based on the constitution can provide legal comment, the higher number of bills is not unexpected.

    Keywords: Comparative study, legislative initiative, health system
  • Aliakbar Fazaeli, Yadollah Hamidi, Zahra Cheraghi, Nasim Badie* Pages 294-305
    Introduction

    Diagnosis-related group payment system is highly valuable for developing countries and governments that are seeking to appropriately control health costs and expanding public health coverage due to its impact on managing costs and increasing efficiency of hospitals. The present study aimed to investigate the implementation of this payment sysvem.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 34 hospital managers, Iranian health insurance managers, and clinical and financial experts of Hamadan province. In the first part, a researcher-developed questionnaire was used to assess the level of knowledge and attitude. In the second part, a checklist was used to assess how to record patients’ clinical-financial information in five public hospitals in the Hamadan province. Data were analyzed using descriptive statistics by Stata version 11.

    Results

    Various factors were identified, including pros and cons, barriers and prerequisites of implementation, increasing the efficiency and quality of provided services after implementation, synchronization with insurance organizations, the use of this payment system for outpatients were mentioned. All public hospitals in the Hamadan province recorded financial and clinical information completely and appropriately using the International Classification of Diseases, versions 9 and 10.

    Conclusion

    Considering the limitation of resources and diversity of health staff, changing the payment system is difficult in all countries. However, preparing the executive staff and managerial support pave the way for changes in the payment system and help to address the resulting problems. According to the findings, it seems that the DRG payment system can be implemented after establishing necessary measures and providing appropriate infrastructure.

    Keywords: Diagnosis Related Groups . Health payment System . International Classification of Diseases
  • Mahnaz Ashoorkhani, Marjan Mirzania, Mostafa Maleki, MohammadHossein Taghdisi, Elham Shakibazadeh* Pages 306-319
    Introduction

    The current study aimed to evaluate the experiences obtained from the 4030 telephone system from the perspective of managers and consultant operators.

    Methodology

    In this qualitative content analysis, we examined the views of operator consultants (n=21) and executive managers (n=5). The interviews were conducted by telephone one month after the launch of the 4030 system in two weeks. Interviews were audio-recorded after receiving the approval of interviewees. Data were analyzed in OpenCode version 4.2 using the CFIR framework.

    Results

    A total of 220 semantic codes were extracted and then categorized into five themes of program characteristics, inner setting, outer setting, characteristics of individuals involved in the program, and implementation process.

    Conclusion

    Initial planning, recruitment process, initial evaluation and training, and in-service training are of particular importance, which were not performed properly due to the hasty launch of the program. Internal interaction (between individuals, managers, and system administrators) and interactions with other target organizations were identified as weak. From the perspective of executives, participation (i.e. at all levels of planning, implementation, evaluation, and decision-making) has not been achieved properly, which has created a major obstacle for several mid-level management and executive processes and actions. It seems that with the onset of the Covid-19 pandemic in China and the possibility of its expansion to other countries, the precision of initial planning, expanding infrastructure, human resources, and other processes has increased.

    Keywords: Covid-19, Qualitative study, Responsiveness, Corona
  • Ali Mohammad Mohammad, Hamed Dehnavi, Alireza Darrudi* Pages 320-331
    Introduction

    Health equity means having fair access to needed healthcare services, paying healthcare costs according to payment capacity, and enjoying the highest achievable standard of health. Equitable distribution of hospital beds increases people’s access to health services, which in turn improves their health status. This study aimed to examine the equity in the distribution of hospital beds in Semnan Province, Iran.

    Methods

    Data for  this descriptive and cross-sectional study were obtained from the Ministry of Health and the Iranian Statistics Center. The study population consisted  of  all  Semnan  Province hospitals in 2016. The equity in the distribution of hospital beds was evaluated using the Lorenz curve and the Gini coefficient. Excel software was used for data analysis.

    Results

    The population of Semnan province was 702,360 in 2016. There were 11 hospitals with 1,485 beds in this province in 2016. There were 1.6 hospitals per 100,000 population and 2.1 hospital beds per 1000 population in the Province. Shahroud, Semnan, and Damghan cities have had the highest hospital beds per 1000 population. About 36% of hospitals and 51% of hospital beds were in the city of Shahroud. The Gini coefficient for hospital bed distribution in the Semnan province was 0.28.

    Conclusion

    The distribution of hospital beds in Semnan Province was fair. Equitable allocation of hospital beds, particularly in less developed cities, is necessary for achieving fairness in population health. Health policymakers and managers should take measures to improve equity in access to hospital beds.

    Keywords: Hospital, Resource allocation, Hospital bed distribution, Gini coefficient, Equity
  • Ramin Moradi*, Atefeh Modabernezhad Pages 332-343
    Introduction

    Suicide is a major health and psychosocial problem in the contemporary world. The current study aimed to investigate the social factors affecting the tendency towards suicide among female high school students in the city of Boyer-Ahmad.

    Methods

    In this quantitative study data were collected following a survey technique and using a questionnaire. The study population was all female high school students in Boyer-Ahmad city. The sample size was estimated at 373, based on the Lin table, with a 95% confidence interval and 5% sampling error. Sampling was performed using a two-stage cluster sampling technique.

    Results

    There was a negative association between suicidal ideation and all five dimensions of religiosity. There was a positive significant association between the rate of change in socioeconomic status and the rate of suicidal ideation, as well as a negative association between the rate of social support and the rate of suicidal ideation. Academic failure, parental divorce experience, and sexual abuse experience could also influence suicidal ideation. Overall, these factors could explain 1.44% of the changes in the dependent variable (i.e. suicidal tendency). Besides, 9.55% of the remaining variance was explained by factors other than the variables included in this study.

    Conclusion

    The social context has a key and effective role in the present time, and the necessary conditions for its improvement should be provided.

    Keywords: Suicidal tendencies, social factors, high school, Boyer-Ahmad city
  • Shahram Ariafar, Leila Agoush, Khalil Kalavani, Rohaneh Rahimisadegh* Pages 344-352
    Introduction

    Managers and policymakers are looking for ways to help them make the best decisions and buying the best medical equipment like an electroshock. Given that considering only one criterion for evaluating decision options cannot be realistic, the application of multi-criteria decision-making methods, which employ several criteria (often conflicting) to evaluate decision options, is on the rise.

    Methods

    In this study, SAW, VIKOR, and TOPSIS methods were used to decide on the purchase of an electroshock device. Using literature review and the Delphi method, a series of effective and important criteria were identified for making decisions regarding purchasing an electroshock device and entered in the decision matrix. The other input was the decision matrix of 4 brands of EKG devices, which were selected according to the IMED site and in consultation with the hospital medical equipment manager. The primary decision matrix was developed using expert opinions and was used as the input of TOPSIS, SAW, and VIKOR methods in Excel software.

    Results

    The results obtained from all three decision models of VIKOR, TOSIS, and SAW were similar and confirmed each other and showed that the best brand to buy an electroshock device is brand B. While the most inappropriate option was brand A.

    Conclusion

    The use of multi-criteria decision-making approaches in today’s competitive and costly world of management is inevitable and effective. Besides, the use of several decision-making methods with different criteria, as well as the similarity of the results, increase the validity of the results.

    Keywords: multi-criteria decision making, purchase of medical equipment, electroshock device
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Shiva Tolouie Rakhshan, Mahnaz Afshari, Parvaneh Isfahani* Pages 353-366
    Introduction

    Health system financing is the process of collecting,  pooling, and managing financial resources for purchasing healthcare services needed by the society in order to promote, restore, or maintain their health, while financially protecting them against health costs. Financing, as one of the most important functions of the health system, plays an important role in achieving universal health coverage. Therefore, this study aimed to identify indicators for measuring health system financing.

    Methodology

    Following a scoping review approach, we systematically searched six databases to identify relevant documents for the period of January 1, 1975, to May 20, 2020. A total of 79 documents were reviewed and analyzed using MAXQDA software.

    Results

    Overall, 31 health financing indicators were identified, which were categorized into three categories of collecting financial resources, pooling financial resources, and purchasing healthcare services. Out-of-pocket health expenditures, catastrophic health expenditures, total health expenditure as a percentage of gross domestic product, global health spending, general government expenditure on health, medical impoverishment, domestic private health expenditure, and household financial contribution were the most frequently used health financing indicators.

    Conclusion

    Adequacy of financial resources, risk sharing, efficiency, equity, and sustainability are important criteria for evaluating the health financing system. The use of indicators is essential for evaluating the health financing system.

    Keywords: Sustainable financing, Universal health coverage, scoping review
  • Javad Mirzaei Nasirabad, Mahdi Zeynali, Alireza Mahboub Ahari*, Rasoul Rasoul Baradaran Hasanzadeh Pages 367-378
    Introduction

    The current study aimed to design an educational, research, and support process management system for the School of Management and Medical informatics of Tabriz using business processes management.

    Methodology

    Following an action research design, related processes and activities attributed were identified. Then, by implementing several group discussions and individual interviews, only value-added processes were kept. Then, using a timing study, the observed time was recorded and using Westinghouse criteria, factors of performance and normal and standard time were determined. To address uncertainty, the timing was extracted using fuzzy logic. Afterward, real values were calculated as a mean using de-fuzzing. Bizagi-Modeler software and Excel were used to document the processes and to perform the calculations, respectively.

    Results

    A total of 3729 activities were identified in the form of 384 processes, which all were entered the timing stage. According to Westinghouse, the proposed mean for process centers, performance coefficient, and normal and standard time was 12.26, 56.6, and 57.35 minutes, respectively. According to the meetings of the improvement committees, one of the important reasons for the delayed processes management during the peak operation was changes in the activities.

    Conclusion

    Using the business process model and notation along with strengthening information technology infrastructure can help universities in achieving the goals of medical education by developing performance and cost management. Currently, due to operational processes, schools are highly dependent on headquarters. Nevertheless, they can be more dynamic by delegating more authority.

    Keywords: Business Process Modeling, Notation, Timing, Westinghouse, Medical Education transform, Process Improvement