فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 43 (تابستان 1399)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 43 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهاجری، ابوالقاسم حیدرآبادی*، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 1-32

    در این پژوهش تاثیر سرمایه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهروندان تهرانی در انتخاب الگوی غذایی مورد بررسی قرار گرفت. با روش پیمایشی و نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای پرسشنامهی محققساختهای میان 384 نفر از ساکنان بالای 15 سال شهر تهران توزیع شد. 6/66 درصد شهروندان تهرانی سرمایه فرهنگی کم، 6/27 درصد سرمایه فرهنگی متوسط و همچنین 7/5 درصد آنان سرمایه فرهنگی زیاد دارند. 7/55 درصد از پاسخگویان سرمایه اجتماعی متوسط، 9/28 درصد سرمایه اجتماعی زیاد و 4/15 درصد سرمایه اجتماعی کم دارند. 2/60 درصد پاسخگویان سرمایه اقتصادی کم، 7/30 درصد دارای سرمایه اقتصادی متوسط و 1/9 درصد سرمایه اقتصادی زیاد دارند. 4/54 درصد در طبقه اجتماعی متوسط، 3/32 درصد طبقه اجتماعی پایین و 3/13 درصد در طبقه اجتماعی بالا قرار دارند. سن، تاهل و تحصیلات با انتخاب الگوی غذایی در ارتباط است و جنسیت و شغل ارتباطی با انتخاب الگوی غذایی ندارد. نتایج و مدل معادلات ساختاری نیز در این پژوهش نشان داد، سرمایه های اجتماعی و اقتصادی و طبقه اجتماعی بر انتخاب الگوی غذایی موثر است. سرمایه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و طبقهی اجتماعی در انتخاب الگوهای غذایی موثر است. دو الگوی غذایی به ترتیب شامل 9 و 5 ماده ی غذایی با عنوان الگوی غذایی کارمندی - جوان پسند و سنتی یافت شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، طبقه اجتماعی، الگوی غذایی
  • جعفر هزار جریبی*، مسعود عالی نیسی، علی اکبر تاج مزینانی، جواد فعلی صفحات 33-87

    تغییرات جمعیتی، خانوادگی، اقتصادی، شغلی و فرهنگی به موضوع حمایت از سالمندان در آینده ابعاد پیچیده ای بخشیده است. یکی از ارکان این حمایت، مراقبان خانوادگی هستند که ما در این تحقیق در صدد ارایه راهبردهای برای حمایت از آنها هستیم. روش شامل چهار بخش می باشد: بخش اول؛ دو پیشران اصلی (که از16 عامل کلیدی تشکیل شده اند) موثر بر حمایت از سالمندان با توجه به نتایج مطالعات پیشین و مصاحبه با نخبگان استخراج گردید بخش دوم: برای هر پیشران دو وضعیت مطلوب و نامطلوب متصور است که از تقاطع آنها چهار سناریو استخراج گردید. بخش سوم: راهبردهای حمایت از مراقبان غیررسمی سالمندان از طریق مصاحبه با متخصصان استخراج گردید. نمونه شامل 20 متخصص حوزه سالمندی می باشد. مرحله چهارم: راهبردها و سیاست های استخراج شده برای هر سناریو با تکنیک پرسشنامه توسط پانل نخبگان مشخص شد و با روش HAP و با نرم افزار AHP-SOLVER اولویت بندی شدند. پیشران های موثر بر حمایت از مراقبان غیر رسمی سالمندان شامل ؛ "وضعیت فرهنگی- اجتماعی" و "منابع در اختیار" می باشد. راهبردهای مطرح شده جهت حمایت از مراقبان شامل؛ خدمات مالی به مراقب، خدمات بیمه های درمانی و حوادث، ارایه بسته های حمایتی ، ارایه خدمات آموزشی مورد نیاز مراقب، ارایه فرجه مراقبتی و کمک مراقب به مراقب می باشد.

    کلیدواژگان: سناریوها، مراقبان سالمندان، راهبردها، افق1430 تهران
  • حسین امیری*، محمود نجفی نژاد، سیده محدثه موسوی، محمدحسین حسنی صفحات 89-124

    در سال های اخیر با گسترش مدل های رشد درون زا، سرمایه انسانی و اجتماعی به عنوان عوامل اصلی رشد اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، سرمایه اجتماعی که مولفه اصلی آن اعتماد است جایگاه خاصی در مطالعات رشد پیدا کرده است. هدف مطالعه پیش رو بررسی رابطه بین رشد اقتصادی و سرمایه اجتماعی در ایران است. برای این منظور ارتباط بین نیروی کار، سرمایه فیزیکی، سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی بر روی رشد اقتصادی با استفاده از داده های مقطعی و برای استان های ایران بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سرمایه اجتماعی در کنار سایر عوامل تولید تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی داشته است. همچنین به منظور پیش بینی و برنامه ریزی آتی در جهت بهبود و افزایش سطح سرمایه اجتماعی، به سنجش مدل سرمایه اجتماعی پرداخته شده است. از بین عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی، سن و اشتغال در بخش کشاورزی، حومه نشینی، نابرابری توزیع درآمد و مهاجرت تاثیر معنادار و منفی بر سرمایه اجتماعی دارند در حالیکه، آموزش، مشارکت زنان در نیروی کار، اشتغال در بخش صنعت و خدمات، مالکیت خانه و تشکیل خانواده تاثیر مثبت و معنادار بر سرمایه اجتماعی دارند. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود که دولت ضمن پیش بینی سرمایه اجتماعی استان ها باتوجه به عوامل موثر بر سرمایه اجتماعی، برای بهبود آن در استان هایی با سطح پایین سرمایه اجتماعی چاره جویی کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، رفاه و توزیع درآمد
  • داریوش رضاپور*، رحمان باقری صفحات 125-159

    توانمندسازی مالی زنان روستایی و مشارکت آنان در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی از مهم ترین عوامل دستیابی به توسعه پایدار روستایی است. یکی از رایج ترین طرح های توانمندسازی که در قالب نظام اعتبارات خرد در ایران مطرح می باشد، صندوق های قرض-الحسنه است. در سال های اخیر گونه ی جدیدی از آن ها در نقاط روستایی شکل گرفته اند که مبتنی بر پیوندها و شبکه های غیررسمی بوده و با مدل های رایج تفاوت دارند. لذا هدف نوشتار حاضر، پی بردن به کارآیی صندوق های مبتنی بر روابط خویشاوندی- همسایگی در رشد توانمندی زنان دهستان تنگ سیاب شهرستان کوهدشت است؛ پس ضمن الهام از تعاریف و رویکردهای توانمندسازی، با بهره گیری از روش کیفی و از طریق فنون مصاحبه نیمه ساخت یافته و عمیق، مشاهده مشارکتی و بحث گروهی متمرکز با 23 نفر که با نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، به گردآوری داده ها پرداخته است. مصاحبه ها ضبط و نوشته شده و با روش تماتیک، تحلیل شدند و درمجموع، 48 مفهوم و 9 مقوله بدست آمد. بر اساس یافته ها، تشکیل و عضویت در این صندوق ها می تواند به درآمدزایی و سهیم شدن زنان در دارایی های خانواده، افزایش قدرت تصمیم گیری در خانواده و روستا، بهبود باورهای عمومی نسبت به زنان، حفظ و تداوم کار گروهی و گسترش آن به امور دیگر منجر شود. ازاین رو صندوق های مذکور، با بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی زنان زمینه ی دستیابی به سطوحی از توانمندی را تسهیل می سازند.

    کلیدواژگان: صندوق های قرض الحسنه، روابط خویشاوندی-همسایگی، اعتبارات خرد، توانمندی زنان، همیاری
  • مرتضی سالمی قمصری*، سهراب یزدانی، مرتضی فرهادی، فرشاد مومنی صفحات 161-197

    در این مقاله از منظر جامعه شناسی تاریخی به اصل چهار ترومن که به عنوان یکی از معروف ترین برنامه های آمریکا برای مهار کمونیسم در اروپا معرفی شده بود پرداخته شده است. بر اساس اصل چهار کمک های آمریکا به دو منظور صورت می گرفت: «نخست ایجاد ثبات اقتصادی برای جلوگیری از رشد کمونیسم و دوم کمک به اقتصاد آمریکا از طریق قادر ساختن اروپاییان به خرید کالاهای آمریکایی؛ که پس از گذشت زمان کوتاهی به دیگر کشورها که در معرض رفتن به پشت پرده آهنین بودند نیز سرایت کرد. هدف از تدوین این مقاله بررسی شرایط تاریخی اصل چهار و اثرات آن در ایران بر اساس نظریه های توسعه است. نظریه های توسعه در سه گروه وابستگی، جهانی و نوسازی قابل دسته بندی است. در این میان نظریه پردازان نوسازی معتقد بودند که برای ایجاد رشد اقتصادی پایدار و خودجوش در جهان سوم، کشورهای جهان سوم باید مرحله گذار از جامعه سنتی به جامعه مدرن که کشورهای پیشرفته قبلا تجربه کرده اند، را تجربه کنند. ایشان موانع اساسی نوسازی را در نهادها و ارزش های فرهنگی سنتی کشورهای جهان سوم می دیدند که با رشد و توسعه اقتصاد و صنعتی شدن در تضاد است. هدف کوتاه مدت اصل چهار جلوگیری از نفوذ کمونیسم در اروپا و کشورهای حساس برای آمریکا بود که توانست به آن دست یابد اما با ریل گذاری ویژه در بلندمدت هم توانست به اهدافی که موردنظر دولت آمریکا بود دست یابد.

    کلیدواژگان: ایران، اصل چهار ترومن، توسعه، نوسازی، کمونیسم، آمریکا
  • محمدرضا امیری فهلیانی* صفحات 199-240

    ارزیابی و مدیریت تاثیر بیماری های همه گیر در مقیاس بزرگ با در نظر گرفتن تنها خطر فردی و شدت بیماری بسیار دشوار است و می تواند بسیار گران باشد. همه گیری های بزرگ و محلی به طور یکسان بر سرنوشت ملل و پیشرفت تمدن تاثیر گذاشته و امپراتوری ها را تعیین کرده و و باعث می شود عفونت ها بازیگران تاریخ درام بشریت باشند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روش-پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی صورت گرفته است.مطالعه حاضر با عملیاتی کردن چارچوب تاب آوری، یک رویکرد ظریف تر و جامع تر را برای بهینه سازی برنامه های مهار و سیاست های کاهش با استفاده از شاخص های موثر در تاب-آوری اجتماعی شهرهای کوچک با نمونه موردی شهر نورآباد با رویکرد آینده پژوهی در مورد شیوع بیماری های همه گیر ارایه می-دهد. نیروهای پیشران با روش دلفی مشخص، و سپس این عوامل براساس میزان اهمیت و عدم قطعیت، اولویت بندی و حیاتی ترین عوامل مشخص، و برای نوشتن سناریوهای محتمل از نرم افزار (Micmac) استفاده شده است. در مرحله سناریوپردازی، تعداد 31 متتغیر کلی شناسایی و در این نرم افزار تعریف شدند. با توجه به یافته های پژوهش از بین این عوامل شاخص تورم و فقر تاثیرگذارترین عوامل کلیدی در تاب آوری اجتماعی این شهر در مواجهه با بیماری های واگیردار می باشد همچنین پایین بودن درآمد و فصلی بودن اشتغال در رتبه های بعدی و دارای بیشترین اثرگذاری مستقیم و همچنین آمادگی اجتماعی و توانایی انطباق با تنش ها دارای بیشترین میزان اثرگذاری غیرمستقیم بر دیگر متغیرها بوده اند.

    کلیدواژگان: مطالعات آینده پژوهی، برنامه ریزی سناریو، تاب آوری اجتماعی، بیماری های واگیردار، شهر نورآباد ممسنی
  • حسین دانش مهر*، کمال خالق پناه، عثمان هدایت صفحات 241-278

    چکیده مفروضه بنیادین پژوهش حاضر این گزاره است که بازارچه های مرزی و توسعه وابسته آن، سیاست مناسبی برای توسعه مناطق مرزی نبوده است. روش پژوهش حاضر، روش نظریه ی زمینه ای است که در آن به شرایط زمینه ای، علی و مداخله ای، پیامدها و همچنین راهبردها می-پردازد. ابزار گردآوری داده های مصاحبه نیمه ساخت یافته است که در این راستا با 45 نفر از ذی ربطان و ذی نفعان بعنوان نمونه های هدفمند شامل دهیاران، اعضای شوراهای بخش و روستاها، کارشناسان بازارچه ها تا مرحله اشباع داده ها، گفتگوهای عمیق صورت گرفت. بر اساس منطق روش نظریه زمینه ها داده ها در سه سطح کدگذاری باز، محوری و گزینشی استخراج شدند که تعداد مفاهیم ساخته شده در این مرحله 134 مفهوم اولیه، 15 مقوله محوری، 4 مقوله اصلی و یک مقوله هسته ای استخراج شد. مقولات اصلی عبارتند از؛ کمبود زیرساخت های توسعه ای، اضمحلال بخش کشاورزی و دامداری و انزوای فرهنگی_اجتماعی، ناکارآمدی در سیاست های ترمیمی. تحلیل این مقولات، ما را به مقوله ی هسته ای یعنی طرد نهادی و ساختاری اجتماعات مرزی سوق داد. بر مبنای آن می توان نتیجه گرفت که منطق حاکم بر توسعه ی مرز محور با ارایه بازارچه ها به عنوان مهمترین محور توسعه در این مناطق، اجتماعات مرزی را طرد نموده است و ظرفیت ها و پتانسیل های آنها را به اضمحلال کشانده است. 

    کلیدواژگان: توسعه مرز محور، بازارچه های مرزی، توسعه محلی، اضمحلال ظرفیتها و فرصتها، اجتماعات مرزی
|
  • Mohammad Mohajeri, Abolghasem Heidarabadi *, Ali Rahmani Firoozjah Pages 1-32

    In this study, the effect of social, cultural and economic capital of Tehran citizens on food pattern selection was investigated. By survey method and multi-stage cluster sampling, a researcher-made questionnaire was distributed among 384 residents over 15 years of age in Tehran. 66.6% of Tehran citizens have low cultural capital, 27.6% have medium cultural capital and also 5.7% have high cultural capital. 55.7% of the respondents have medium social capital, 28.9% have high social capital and 15.4% have low social capital. 60.2% of the respondents have low economic capital, 30.7% have medium economic capital and 9.1% have high economic capital. 54.4% are in the middle social class, 32.3% in the lower social class and 13.3% in the upper social class. Age, marriage and education are related to dietary choices and gender and occupation are not related to dietary choices. The results and model of structural equati ons also showed that social and economic capital and social class are effective on food pattern selection. Social, cultural and economic capital and social class are effective in choosing food patterns. Two dietary patterns were found, including 9 and 5 nutrients, respectively, as employee-youthful and traditional dietary patterns.

    Keywords: Social capital, Cultural capital, economic capital, social class, food pattern
  • Jafar Hezarjarbi *, Masood Alami, Ali Tajmazinani, Javad Feli Pages 33-87

    Demographic, family, economic, occupational and cultural changes have given complex dimensions to the issue of supporting the elderly in the future. One of the pillars of this support is family caregivers, which we seek to provide strategies to support in this study. The method consists of four parts: Part One; The two main drivers (consisting of 16 key factors) affecting the support of the elderly were extracted according to the results of previous studies and interviews with the elite. Part 2: For each driver, two favorable and unfavorable situations are imagined, from which four scenarios were extracted. Part 3: Strategies to support informal caregivers for the elderly were extracted through interviews with specialists. Step 4: The strategies and policies extracted for each scenario were identified by the questionnaire technique by the elite panel and were prioritized by HAP method and AHP-SOLVER software.

    Results

    The drivers of effective support for informal caregivers of the elderly include; "Sociology-cultural status" and "resources available". Strategies proposed to support caregivers include; Financial services to the caregiver, health and accident insurance services, providing support packages, providing the required care services to the caregiver, providing care-giving and caregiver assistance to the caregiver.

    Keywords: Scenarios, Elderly Caregivers, Strategies, Horizon 1430 Tehran
  • Hossein Amiri *, Mahmoud Najafi Nezhad, Mohadeseh Mousavi, Mohammad Hossein Hasani Pages 89-124

    In recent years, with the development of endogenous growth models, human and social capital have been considered as the main drivers of economic growth. In this regard, social capital, which is a key component of trust, has gained a prominent place in studies of growth. In this study, the relationship between growth and social capital in Iran has been studied with respect to the theoretical foundations of economic growth models. The results show that social capital, along with other factors of production, had a significant effect on economic growth. Also, in order to predict and plan for future improvement of social capital, social capital model has been measured. Among the factors affecting social capital, age and employment in agriculture, suburbanization, income inequality and migration have a significant and negative impact on social capital whereas, education, women labor force participation, employment in industry and services, ownership Home and family formation have a positive and significant impact on social capital. According to the results, it is suggested that the government, while anticipating the social capital of the provinces, find a solution to improve it in the provinces with a low level of social capital, considering the factors affecting the social capital proposed in the present study.

    Keywords: Social Capital, Economic Growth, Human Capital, Physical Capital, welfare, income distribution
  • DARYOSH REZAPOUR *, Rahman Bagheri Pages 125-159

    The financial empowerment of rural women and their participation in economic, social, cultural and political fields is one of the most important factors in achieving sustainable rural development. One of the most common empowerment projects in the form of microcredit system in Iran is Qarz Al-hasaneh funds. In recent years a new species from Iran have been formed in rural areas based on informal networks and links that are different from conventional models. This paper is to find out the efficiency of funds based on family-neighborhood relations in increasing the empowerment of women in Tang Siab district of Kuhdasht city; so a qualitative approach, snowball sampling, semi-structured and deep interviews, Participatory observation and focused group discussion with 23 people and observation were used for data collection and a total of 48 concepts and 9 categories were obtained. Results showed that formation and membership in the Fund can Lead to increase income and household savings and the share of women in the family, enhance decision-making power of women in the family and in the village, improve public opinion towards women, teamwork maintenance and continuing and to expand its lead in other issues. Therefore, the mentioned funds, by improving the economic and social situation of women, facilitate the achievement of levels of capability.

    Keywords: Qarz Al-hasaneh funds, Family-Neighborhood relations, microcredits, women's empowerment, cooperation
  • Morteza Salemi Ghamsari *, Sohrab Yazdani, Morteza Farhadi, Farshad Momeni Pages 161-197

    From the perspective of historical sociology, this article discusses the Truman Four principle, which was introduced as one of America's most famous programs to curb communism in Europe. According to Principle 4, US aid came in two forms: "first, to stabilize the economy to prevent the growth of communism, and second, to help the American economy by enabling Europeans to buy American goods; Which soon spread to other countries exposed to the Iron Curtain. The purpose of compiling this article is to study the historical conditions of principle four and its effects in Iran based on development theories. Development theories can be divided into three groups: dependency, globalization, and modernization. Modernization theorists, meanwhile, argued that in order to create sustainable and spontaneous economic growth in the Third World, Third World countries would have to experience the transition from traditional to modern society that developed countries had already experienced. He saw the fundamental obstacles to modernization in the traditional cultural institutions and values ​​of Third World countries, which are at odds with the growth and development of the economy and industrialization. The short-term goal of Principle 4 was to prevent the penetration of communism in Europe and countries sensitive to the United States, which it was able to achieve, but with special long-term railroads, it was also able to achieve the goals that the US...

    Keywords: Iran, Article 4 of Truman, Development, Renovation, USA
  • Mohammadreza Amiri Fahlyiani * Pages 199-240

    Economic consequences, infrastructure and service disruption, as well as the recovery speed, are just a few of the many dimensions along which to quantify the effect of an epidemic on society's fabric. Scenarios tell future stories that are likely to occur in the form of stories and provide alternative narratives about situations related to the future development of epidemics. Scenario writing is one of the best and most powerful tools for recognizing and examining the future of science, which can be used to identify and examine future environmental changes and uncertainties In terms of practical purpose, the present research has been done in terms of exploratory method at exploratory level and based on futures research and scenario approach. And reduction policies using effective indicators in the social resilience of Iran's metropolises with the sample case of Ahvaz metropolis with a future approach, provides research on the prevalence of epidemics. Propulsion forces are identified by a specific Delphi method, and then these factors are prioritized based on the degree of importance and uncertainty, and the most critical determinants are used, and Micmac software is used to write possible scenarios. According to the research findings, among these factors, inflation is the most key factor in the social resilience of the metropolis in the face of infectious diseases. Have been calculated.

    Keywords: Futurology Studies, Scenario Planning, Social Resilience, Epidemic Diseases, Nourabad City
  • Hossein Daneshmehr *, Kamal Khaleqpanah, Osman Hedayat Pages 241-278

    Abstract The hypothesis - based on the present study, suggests that border markets and related development have not been a good policy for the development of border areas. The present research method is the Grounded theory in which it deals with the field conditions, causation and intervention, consequences as well as strategies. The data collection tool is a semi-structured interview with 45 stakeholders and stakeholders as targeted examples, including village heads, members of district and village councils, market experts, and saturation data. There were deep conversations. Based on the logic of the field theory method, the data were extracted in three levels of open, central, and selective coding. The number of concepts developed in this stage was 134 basic concepts, 15 core categories, 4 main categories, and one nuclear category. The main categories are; Lack of development infrastructure, the collapse of the agricultural and livestock sector, and socio-cultural isolation, inefficiency in restorative policies. An analysis of these categories led us to the core category of institutional and structural rejection of border communities. Based on this, it can be concluded that the logic governing border-based development, by presenting markets as the most important axis of development in these areas, has rejected border communities and destroyed their capacities and potentials. 

    Keywords: Border Development, Border Markets, Local Development, Disappearance of Capacities, Opportunities, Border Communities