فهرست مطالب

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاه و سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدجواد اسدی*، فرهاد محمدی نژاد، رضاعلی کرمی صفحات 267-288

    قرآن کریم کتاب اصلاح و هدایت است که با طراحی و نقل مولفه های فرهنگی، فرهنگ زمانه را از پیرایه های جاهلانه اصلاح نموده و به چالش کشیده است. هماهنگی و شباهت های قرآن با برخی از مولفه های فرهنگ زمانه مستمسک ناقد قرآن گشته و شاهدی شده تا از محیط زدگی قرآن سخن گوید. این مقاله با بررسی خاستگاه اصلی پنداره دکتر سها، گونه های فرهنگ زمانه را به بحث می نشیند؛ و به این نکته می رسد که قرآن متاثر از فرهنگ زمانه نشده، بلکه طی مراحلی آن را اصلاح نموده؛ قرآن فرهنگ برخاسته از جاهلیت را نکوهش و فرهنگ پیراسته از جاهلیت را می پذیرد و فرهنگ التقاطی زمانه را در مرحله اول پاک سازی و در مرحله دوم تثبیت و توسعه می بخشد. حاصل پژوهش حاضر آن است که نقل مولفه های فرهنگی فرهنگ زمانه در قرآن به معنای محیط زدگی قرآن نیست بلکه به معنای استخدام هوشمندانه صاحب وحی از فرهنگ زمانه جهت اصلاح فرهنگ می باشد.

    کلیدواژگان: اثرپذیری قرآن، اصلاح فرهنگ، سها، فرهنگ التقاطی، فرهنگ زمانه
  • علی بابایی دم طسوج، مهدی شاهرخ* صفحات 289-310

    اختلاف قرایت های قرآنی گاه سبب پدیدآمدن وجوه اعرابی متفاوت و توسع در معانی آیات قرآنی شده و گاه این اختلاف ها در یک آیه و یا حتی در یک واژه به اوج خود رسیده است که بررسی و مشخص کردن وجوه مقبول، فصیح و افصح آن ها نگاه تازه ای از پیوند قرایت های قرآنی، وجوه اعرابی و دلالت های معنایی آن ها به دست می دهد، این مقاله براساس شیوه وصفی- تحلیلی درصدد است واژه «الارحام» را در آیه نخست سوره نساء از این نگاه بررسی کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وجوه اعرابی حاصل از قرایت های سه گانه در واژه «الارحام»، ده وجه است و هر وجه نیز دلالت معنایی خاص خود را دارد. هم چنین قرایت های قرآنی عامل تاثیرگذار در ایجاد وجوه اعرابی است که نحویان و مفسران در واژه «الارحام»، بیان کرده اند. این وجوه اعرابی حاصل، خود سبب ایجاد ترکیب های نحوی متفاوت و هم چنین پدیدار شدن معانی تازه در واژه «الارحام»، شده است.

    کلیدواژگان: الارحام، دلالت های معنایی، سوره نساء، قرائت های قرآنی، وجوه اعرابی
  • رسول محمدجعفری*، حسین محققی صفحات 311-330

    علامه طباطبایی در تفسیر المیزان پس از تفسیر آیات به گزارش و تبیین روایات پرداخته است. علامه بخشی از روایات را گزینش و گزارش کرده است. ضوابط روی گردانی از نقل برخی روایات یا همان رویکردهای سلبی به تصریح یا تلویح در المیزان آمده است. یافته ها نشان می دهد که دست کم دوازده رویکرد وجود دارد: 1. عدم گزارش روایات مخالف با سیاق؛ 2. اجتناب از نقل روایات غیرمرتبط با آیه؛ 3. اجتناب از نقل روایات غیر موثر در فهم آیات؛ 4. اجتناب از نقل روایات مخالف با دیدگاه تفسیری؛ 5. اجتناب از نقل روایات مشابه؛ 6. قلت گزارش روایات فقهی؛ 7. اجتناب از گزارش روایات اسباب نزول دال بر جری و تطبیق؛ 8.پرهیز از گزارش گسترده روایات قصص قرآن؛ 9. عدم ذکر روایت به دلیل مخالفت با قرآن؛ 10. عدم نقل روایت به دلیل مخالفت با عقل؛ 11. عدم نقل به دلیل احتمال جعل در آن؛ 12.  عدم نقل روایت به دلیل ادراج در آن.

    کلیدواژگان: المیزان، روایات تفسیری، رویکردهای سلبی، علامه طباطبایی، گزینش و گزارش
  • عباس رحیملو*، سید محمود طیب حسینی صفحات 331-351

    آیه 23 سوره احزاب، از آیات با کارکرد اجتماعی ویژه قرآن است. مشهور مفسران چون «من» را در این آیه «تبعیضیه» شمرده ، و از سویی چون بر محوریت جنگ خندق در این آیه تاکید و درنگ نکرده اند، در برداشت ایشان، انسجام محتوایی (معنایی) این آیه با آیه قبل، دچار ابهام شده است. از این رو پژوهش پیش رو در پی بررسی انسجام معنایی این آیه شریفه با سیاق آن برآمده تا ظرایف پیام اجتماعی آیه به درستی آشکار شود. این جستار به شیوه توصیفی- تحلیلی، با واکاوی شیوه زبانی «تجرید» با حرف «من» و یافتن نمونه هایی نغز از آن در قرآن، تحلیلی نو از پیوند منطقی این آیه با آیه قبل ارایه داده است. در مجموع به دست آمد این آیه در مقام تبیین آثار اجتماعی «ایمان» در برابر آثار «نفاق»، با سیاق و اطلاعات برون متنی خود، انسجامی کامل دارد و به شیوه زبانی «تجرید»، با بزرگداشت مقاومت یاران پیامبر(ص)، عامل ایستادگی دلیرانه آن ها در برابر احزاب دشمن را «ایمان» ایشان برمی شمارد.

    کلیدواژگان: انسجام معنایی، تجرید، جنگ احزاب، دانش بدیع، مقاومت
  • مرضیه شم آبادی، بی بی زینب حسیتی*، علیه رضاداد صفحات 353-375
    شناخت راویان مشترک در اسناد مشکله، همواره یکی مهمترین دغدغه های رجالیان است. یکی از پربسامدترین راویان مشترک «احمد بن محمد» است، این نام در مقطع زمانی صحابه امام جواد(ع) تا امام حسن عسکری(ع) در بین سه راوی مشترک است که عبارتند از: احمد بن محمد بن خالد برقی، احمد بن محمد بن عیسی اشعری قمی و احمد بن محمد بن سیار. دو راوی نخست از بزگان راویان ثقه شیعه به شمار می روند، اما «احمد بن محمد بن سیار»، از راویان غلات و فاسد المذهب است. در این پژوهش با استفاده از روش مطالعه تاریخی و رجالی درباره شخصیت سیاری و مقایسه تطبیقی مشایخ و راویان او با احمدبن محمدبن خالد برقی و احمد بن محمد بن عیسی اشعری قمی، احتمال سیاری بودن احمد بن محمد در ارزیابی سندی روایات، مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: احمد بن محمد بن سیار، راوی مشترک، ضعیف، غلو، کاتب
  • اعظم صادقی، محمدابراهیم خلیفه شوشتری* صفحات 377-389

    گاهی یک لفظ در لفظ دیگری درآمیخته می گردد و دو معنا را با خود همراه می سازد که نحویان و مفسرین به آن تضمین نحوی گفته اند. این پدیده نحوی به لحاظ نقشی که در ترجمه و تفسیر قرآن دارد، همواره در ذیل تفسیر آیات شریفه، مورد توجه مفسران و پژوهشگران قرآنی قرارگرفته است. در این مقاله پدیده تضمین نحوی بنابر جایگاه، کارکرد و نقش آن در تفسیر مجمع البیان در سه نوع فعلی، اسمی و حرفی مورد بررسی قرارگرفته است. رهاورد این پژوهش، معطوف به این حقیقت است که طبرسی همچون نحویان، تضمین را پذیرفته و از آن به عنوان تعلیل نحوی در لازم و متعدی بودن افعال و همین طور بالعکس، نوع اعراب توابع مشتقات و مبنی بودن اسماء فعل و ادات شرط در تفسیر خود استفاده کرده است؛ ولی اصطلاح تضمین نحوی را اصلا به کار نمی گیرد، بلکه از اصطلاحات جایگزین یعنی «ای، معنا»، برای این پدیده نحوی استعمال کرده است. ناگفته نماند که این مفسر بزرگ تنها به تضمین نحوی برخی آیات اشاره کرده و برخی از مصادیق تضمین نحوی در تفسیر از دید تفسیری او پنهان مانده است که این خود خطای تفسیری را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: آیات قرآن کریم، تضمین نحوی، تفسیر، مجمع البیان
  • جلال الدین غراب*، محمدجواد نجفی صفحات 391-418

    تبیین مفاهیم کلیدی سوره به منظور نشان دادن انسجام معنایی آن یک امر اساسی و در عین حال چالش برانگیز است. غالب مفسرین برای این منظور از روش های کیفی استفاده می کنند که می تواند از گرایش های نظری و ذهنیت فردی متاثر گردد. تحلیل مبتنی بر پیکره با روش های کمی و آماری می تواند به طور نسبی ادله عینیی مصون از تاثیرات مذکور، در جهت پیشبرد  تحلیل کیفی فراهم کند. در این تحقیق با استفاده از تحلیل پیکره، واژه های کلیدی یک سوره را شناسایی کرده و سپس با واکاوی معانی آن ها و مفاهیم کلیدی مرتبط، الگوی منسجمی از آن ها ارایه می دهیم. در این تحقیق با بررسی موردی سوره شوری نشان خواهیم داد؛ علاوه بر مفهوم «وحی و رسالت» که توجه مفسرین را به خود معطوف نموده ، سوره در لایه های بالاتر خود به مفاهیم «قدرت و اختیار مطلق» خداوند و «ولی بودن» وی اشاره دارد و مفهوم «وحی و رسالت» در حقیقت از مصادیق تحقق مفاهیم فوق می باشد.

    کلیدواژگان: انسجام معنایی، تحلیل پیکره، سوره شوری، مفاهیم کلیدی
  • نفیسه فقیهی مقدس*، اکبر روستائی صفحات 419-439

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل و ارزیابی اشکال های ذهبی درباره حدیث یوم الدار نگارش یافته است. حدیث یوم الدار ناظر به رخدادی اعتقادی است که در نخستین مراحل دعوت نبوی روی داد و شیعه آن را به عنوان سندی در حقانیت امیرالمومنین (ع) برمی شمرد. ذهبی از علمای اهل سنت با طرح چند اشکال حدیث را باطل دانسته است. اهمیت تحقیق  از دو حیث قابل بررسی است؛ نخست؛ اهمیت حدیث یوم الدار و توجه به امر جانشینی پیامبر (ص)؛ دوم؛ شخصیت علمی «ذهبی» که علاوه بر تاریخ نگار، از او به عنوان حدیث شناس یاد شده است. حاصل این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی  نگارش یافته، آن است که ایرادهای سندی و دلالی ذهبی بر پایه مبانی رجال و درایه اهل سنت مخدوش است و حدیث یوم الدار با محتوای مرجعیت بخشی به امیرالمومنین(ع) در امر خلافت رسول خدا(ص)، مورد تایید اندیشمندان اهل سنت است.

    کلیدواژگان: اهل سنت، جانشینی پیامبر، حدیث یوم الدار، خلافت، ذهبی
  • زهرا محققیان* صفحات 441-461

    از لات، عزی و منات در قرآن، یک بار در آیات سوره نجم یاد شده است: «افرءیتم اللات و العزی / و منوه الثالثه الاخری» [النجم: 20-19]. از آنجا  که این الهگان دارای کارکرد ثبوتی در نظام توحیدی قرآن نبوده اند عملا زمینه ای برای تداوم و بسط نیافته اند. نوشتار حاضر با کاوش در دیرینه این الهگان و بازسازی کارکردهای کهن شان می کوشد بافت معنایی آیات قرآنی مرتبط با آن ها را تبیین کند. پرسش اصلی در پژوهش حاضر این است: ایزدبانوان (لات، عزی و منات)، در دوره های مختلف تاریخی چه کارکردهایی داشتند و هر یک از این ها در کاربردهای قرآنی تا چه حد بازتاب پیدا کرده اند. مطالعات درباره جنبه های نمادشناسی لات، عزی و منات نشان می دهد که این الهگان در فرهنگ عربی نه فقط به مثابه خدایگان رجا و امید که به عنوان الهگان خوف هم تقدیس می شدند. در مجموع می توان با تکیه بر مستندات تاریخی ادعا کرد که در ترکیب آیات سوره نجم، به این خصلت های دوگانه تلویحا اشاره شده و تماما به الله، خدای یکتای اسلام بازگردانده شده اند.

    کلیدواژگان: الله، الهگان عربی، ستاره زهره، عزی، لات، منات، النجم
  • سیده هانیه مومن* صفحات 463-485

    شوکانی از علمای متاخر و پرکار اهل سنت است که در کتاب «الفواید المجموعه فی الاحادیث الموضوعه»، به بررسی احادیث موضوعه پرداخته است. او در کتاب حاضر علی رغم تلاش در رد موضوع انگاشتن برخی احادیث، نسبت به برخی دیگر به گونه ای حکم به وضع نموده است که اساسا نمی توان نام موضوعه را بر آن احادیث اطلاق نمود. در پژوهش حاضر تلاش برآنست با روش تحلیل محتوایی، روش ها و ملاک های تشخیص احادیث موضوعه را در کتاب مذکور استخراج نموده و به بررسی و نقد آن ها پرداخته شود. نتایج حاکی از آنست که شوکانی در تشخیص احادیث موضوعه عمدتا به نقد سندی، آن هم در قالب نقل اقوال پرداخته، گرچه رگه هایی از نقد محتوایی نیز به صورت محدود در ارزیابی های او به چشم می خورد که سنجش های او در هر دو حالت با خطاهایی مواجه بوده است؛ ضمن اینکه عملکرد او در این زمینه رویه ثابتی نداشته و گاهی میان قول و عمل او تناقضاتی مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: حدیث موضوع، سند، شوکانی، متن، معیارهای نقد
  • احمد میرزایی*، مجید معارف، بهزاد حمیدیه صفحات 487-505

    جیمز بلامی، استاد اسبق ادبیات عرب در دانشگاه میشیگان و از بزرگترین مدعیان «نقد متنی» و اصلاح متن رسمی قرآن، با استناد به روایتی ازامام علی علیه السلام مبنی بر این  که ایشان  پس از استماع آیه 29 سوره مبارکه واقعه «و طلح منضود» وجود کلمه «طلح» را در قرآن کریم استبعاد نموده و علی رغم درخواست راوی، تغییر قرآن را مخالف مصلحت دانسته اند، این روایت را حمل بر وجود قطعی اغلاط، در متن قرآن نموده، و معتقدند به طور خاص مفسران از صحابه، از جمله امام علی علیه السلام وجود اغلاط در متن قرآن کریم را قطعی می دانستند. از آنجا که روایت مذکور، یکی از دلایل جیمز بلامی جهت تایید پیش فرض وجود اغلاط در قرآن کریم است، پژوهش حاضر به بررسی سندی ودلالی آن می پردازد تا نشان دهد استناد به آن، تا چه میزان علمی و قابل وثوق است. برای این منظور، از منابع  معتبر و دسته اول تفسیری، رجالی و تاریخی استفاده شده و به اقوال قرآن شناسان شهیر اسلامی نیز توجه شده است. ضمنا از آنجا که  مسئله وجود اغلاط قرآنی، امری بسیار مهم است و آثار بس خطیری در پی دارد، باید دید دلایل جیمز بلامی، دارای دقت و استحکام علمی هست یا ادعای او پیش فرض نادرستی است که فاقد دلایل کافی است و در نتیجه، استدلالات بعدی او و اصلاحاتی که ارایه می دهد، مخدوش و غیر علمی است.

    کلیدواژگان: اغلاط متنی، بلامی، طلح، قرآن
  • حامد نظرپور* صفحات 507-524

    از مباحث مهم در تفاسیر قرآن، بحث محکم و متشابه است. یکی از عرفا و مفسرین غرب اسلامی در سده ششم هجری، ابن برجان است. این پژوهش به دنبال بررسی دیدگاه ابن برجان درباره محکم و متشابه است. روش این پژوهش، اسنادی و توصیفی-تحلیلی است. یافته ها حاکی از این است که از دیدگاه ابن برجان معنای اول متشابه، تفصیل محکم است. مبنای او در این معنا، سلسله مراتب وحی الهی و نزول آن است که عبارت است از: ام الکتاب (یا همان کتاب مبین و لوح محفوظ)، حروف مقطعه و قرآن. معنای دوم متشابه عبارت است از شبیه بودن آیات با یکدیگر در اعجاز و حقانیت، شباهت آیات قرآن با آیات کتاب مبین و شبیه بودن برخی آیات قرآن با برخی دیگر که منجر به اشکال و تحیر در خواننده می شود. از نظر ابن برجان حروف مقطعه از جهتی محکم و از جهتی متشابه هستند. همچنین شباهت ها و شواهد لازم برای تاثیرپذیری ابن برجان از دیگران یافت نشد و به نظر می رسد دیدگاه او درباره محکم و متشابه مبتنی بر دریافت و اجتهاد خود او از آیات قرآن و روایات نبوی است.

    کلیدواژگان: ابن برجان، ام الکتاب، متشابه، محکم
|
  • Seyed Mohamad Javad Asadi *, Farhad Mohamadinejad, Reza Ali Karami Pages 267-288

    The Holy Qur’an is a book of reform and guidance that refines and challenges the established culture of the time from ignorant blemishes by designing and quoting cultural components. The similarity and harmony of the Qur’anic concepts with some cultural components of the time of Revelation have been taken by Qur’an critics to speak of the impact of environmental characteristics on the Qur’an.This article examines the origins of Dr. Soha’s thought and discusses the types of culture of the time. It concludes that the Qur’an has not been influenced by the culture of Ignorance Age, but has corrected and reformed it in different stages. The Qur’an condemns the culture which is characterized by the Ignorance Age and, thus, accepts the culture that is devoid of the stigma, taints and blemishes of it. It firstly purifies the eclectic culture of the time and secondly stabilizes and develops it. In short, to quote the cultural components of Ignorant Age does not mean that the Qur’an was influenced by the environmental culture prevailing in that time; rather, it signifies the wise employment of the culture of the time by God Almighty to correct that culture.

    Keywords: Cultural Reform, Impact on the Qur’an, Soha, Eclectic Culture, Culture of the Time
  • Ali Babaei Damtasoj&Lrm, Mehdi Shahrokh&Amp, Lrm, * Pages 289-310

    Variant readings of the Qur’an led to the emergence of different ‎diacritics and the expansion of ‎meaning of the verses. At times, these differences reached their culmination in a verse or even in a word; as a result, the study and identification of their acceptable, eloquent and even more eloquent aspects will provide a new vision of Qur’anic associations, diacritics, and semantic implications. Based on the descriptive-analytical method, this paper analyzes the ‎word al-arhām (the wombs) in the first verse of Surah al-Nisā’. It proves that the diacritics resulting from the ‎three ‎readings of the word al-arhām include ten aspects, each ‎carries its own ‎implication. Additionally, the ‎variant readings are an effective factor in creating ‎diacritics expressed by scholars and commentators for this word. These ‎diacritics have given different ‎syntactic combinations ‎and new implications for the ‎word al-arhām.‎

    Keywords: Variant Readings, diacritics, Implications, Surah al-Nisā’, Al-Arhām
  • Rasoul Mohammad-Jafari *, Hosein Mohagheghi Pages 311-330

    In his commentary of Al-Mīzān, Allameh Tabātabaeī reports narrations following the interpretation of verses. He selects and reports them with reference to the reason he did not mention the others, explicitly or implicitly. Findings show that at least twelve approaches are available in the book: 1. Not reporting of narrations contrary to the context, 2-Avoid quoting narrations unrelated to the verse, 3. Avoid quoting ineffective narrations on understanding verses, 4. Avoid quoting narrations that disagree with the interpretive perspective, 5. Avoid quoting similar narrations, 6. Paucity of reporting jurisprudential narrations, 7. Avoid reporting narrations of the cause of revelation indicating adaptation (jary wa tatbīq), 8. Avoid quoting the extensive report of narrations of the Qur’anic stories, 9. Not mentioning the narration due to its opposition to the Qur’an, 10. Not narrating the narration due to opposition to the intellect, 11. Not mentioning due to the possibility of forgery, 12. Not narrating a narration due to its idrāj.

    Keywords: Exegetical Traditions, Negative Approaches, Allameh Tabātabaeī, Selection, Reporting, Al-Mīzān
  • Abbas Rahimloo *, S.Mahmud Tayyebhosinny Pages 331-351

    The verse 33: 23 (Surah Al-Aḥzāb) is one of the Qur’anic verses with special social function. Since the exegetes often considered the letter “min” (من) in this verse in the meaning of “tab'īḍīyah” (تبعیضیه) and they did not emphasize the role of the Battle Khandaq in this verse, then they could not connect it to the previous verse in terms of coherence and hence they were bewildered. This research therefore discovers the coherence of this noble verse with its context to reveal exactly its social indications. Based on the descriptive-analytical method, through analyzing the linguistic method of “Tajrīd” with the letter “min” and finding its important examples in the holy Qur’an, the paper provides a new analysis of the logical coherence of this verse with the previous. In conclusion, it proves that this verse, in explaining the social effects of “Faith” versus the effects of “hypocrisy,” has complete coherence with its context and extra-textual information. Regarding the linguistic method of “Tajrīd” and honoring the resistance of the Companions of the Prophet (PBUH), it also considers their “Faith” as the cause of their courageous resistance against enemies.

    Keywords: Coherence, Tajrīd, Rhetorical Embellishment (Badīʿ), Battle of Aḥzāb, Resistance
  • Marziyeh Sham Ababdi, Bibi Zeinab Hosseini *, Aleeyeh Rezadad Pages 353-375
    One of the most important concerns of Rijāl scholars is how to identify common narrators in problematic sanads. Among the most frequent common narrators may be mentioned of “Ahmad bin Muhammad”, the name that is common by three narrators who lived at the age of Imam Jawad (AS) to Imam Hassan Askarī (AS), including Ahmad bin Muhammad bin Khālid Barqī, Ahmad bin Muhammad bin ‘Isā al-Ash'arī Qomī and Ahmad bin Muhammad bin Sayyārī. The first two narrators are the great authentic Shiite narrators, but the last is an exaggerator and heretic narrator. Using the method of historical and Rijāl study on the personality of Sayyārī and comparing his professors and narrators with Ahmad bin Muhammad bin Khālid Barqī’s and Ahmad bin Muhammad bin ‘Isā al-Ash'arī Qomī’s, the possibility of Ahmad bin Muhammad bin Sayyari is studied here through the Rijāl evaluating criteria.
    Keywords: Ahmad bin Muhammad bin Sayyārī, Scribe, Common Narrator, Exaggeration, Weak
  • Azam Sadegh, Ebrahim Khalifa Shoushtari * Pages 377-389

    Sometimes one word is mixed with another and brings two meanings. This is called Syntactic Tadmīn by scholars and commentators. This syntactic phenomenon, in terms of its role in the translation and interpretation of the Qur’an, has always been considered by Qur’anic commentators and scholars for interpreting verses. This article studies the phenomenon of Syntactic Tadmīn according to its position, function and role in the interpretation of Majma' al-Bayān in three types of verb, noun and letter. It is concluded that Tabrisī, like scholars, has accepted Tadmīn and used it as a syntactic Ta'līl in transitive and intransitive verbs, and vice versa, the type of Arabization following derivations and the firm state (of Arabization) of nouns and conditional tools. He did not use the term Syntactic Tadmīn at all, but he has used alternative terms such as “Meaning, That Is” for this syntactic phenomenon. Additionally, though this great commentator only referred to the Syntactic Tadmīn of some verses in his book, he ignored others, that may be an exegetical error as well.

    Keywords: Syntactic Tadmīn, Qur’anic Verses, Tafsīr, Majma' al-Bayān
  • Jalalodin Ghorab *, Mohammad Javad Najafi Pages 391-418

    Clarifying semantic coherence in a Qur’anic Surah, as a fundamental and challenging task, requires the identification of its key concepts. Most commentators use qualitative methods for this purpose, which may be influenced by their theoretical tendencies and individual mentality. Corpus-based analysis with quantitative and statistical methods can provide objective evidences that are relatively unbiased and provide a firm base for qualitative analysis. In this research, the keywords of a Surah are identified through corpus analysis and a coherent model is developed by analyzing their denotations and key concepts. In a case study of Surah al-Shawrā, it is proved that, in addition to the concepts of “revelation and prophecy” which have attracted the attention of commentators, this Surah implies to the concepts of “absolute power and authority” and “guardianship” of God in higher layers. Also, in fact, the concepts of “revelation and prophecy” are instances of the realization of the former concepts.

    Keywords: Semantic Coherence, Corpus-based Analysis, Surah al-Shawrā, Key Concepts
  • Nafise Faghihi Moghadas *, Akbar Rustaie Pages 419-439

    This paper analyzes and evaluates the critiques proposed by Dhahabī on the “Yawm al-Dār” Hadith referring an event happened in the early days of the holy Prophet’s invitation. Shi'a takes it as an evidence to the Imamate of Ali bin Abi Tālib (AS). The Sunni scholar, Dhahabī challenges the tradition through proposing critiques based on that he discredits it. This study is paramount considering: 1. The importance of the hadith to the succession of the holy Prophet (PBUH), 2. The state of Dhahabī, not only as a historian but also as a hadith expert. Based on the descriptive-analytical method, it concludes that Dhahabī’s sanad and rijāl critiques are not acceptable based on Sunni rijāl and contextual principals. Additionally, Sunni scholars, regarding Ali’s the authority of caliphate after the holy Prophet (PBUH), approve and accept the Yawm al-Dār tradition.

    Keywords: Yawm al-Dār Hadith, caliphate, Dhahabī, Succession of the Holy Prophet (PBUH), Sunni
  • Zahra Mohagheghian * Pages 441-461

    Lāt, ‘Uzzā and Manāt are mentioned once in the Qur’an, Surah al-Najm (Q. 53: 19-20). Since these deities did not have positive functions in the Islamic Monotheistic System, they have not been proposed extensively. Inquiring the background of these gods and reestablishing their functions, this research clarifies the semantic context of the verses related to them. Its main question is that “what were the functions of these gods (Lāt, ‘Uzzā and Manāt) in different historical periods and to what extent they are reflected in the Qur’anic application?” The study of the symbolic aspects of these gods shows that they were praised and consecrated in the Arabic culture not only as deities of hope, but also as deities of fear. According to the historical evidence, one may conclude that these two characteristics are implicitly pointed out in Surah al-Najm, all of them return to the God of Islam, Allah.

    Keywords: Arabian Deities, Venus Star, Al-Najm, Manāt, Lāt
  • Seyedeh Hanieh Momen * Pages 463-485

    Shawkānī, the late prolific Sunni scholar, studied forged hadiths in the book entitled Al-Fawā'id Al-Majmū'a fi Al-Ahādīth Al-Mawdū'a (collected benefits of forged hadiths). In this book, besides rejecting the forgery of some hadiths, he considers others not fabricated basically. Based on content analytical method, this research extracts the methods and criteria applied to recognize forged hadiths and then analyzes and criticizes them. It is concluded that Shawkānī mainly applied sanad criticism in the quotation form to recognize forged hadiths, though traces of content criticism are seen there in his assessments. His evaluation is criticized somehow he did not follow a consistent procedure in his work. Moreover, contradictions are sometimes found between his words and practice.

    Keywords: Forged Hadith, Sanad, Shawkānī, Text, Criticism Criteria
  • Ahmad Mirzaie *, Majid Maaref, Behzad Hamidie Pages 487-505

    James Bellamy, a former professor of Arabic literature at the University of Michigan and one of the greatest claimants of “textual criticism” and “correction of the official text of the Qur’an”, through citing  a narration from Imam Ali (AS) who after listening to the verse 56: 29 (و طلح منضود) denied the existence of the word “talh” in the Qur’an and despite the narrator’s request he considered the change of the Qur’an against the expediency, argues that this narration proves the definite existence of errors in the present text of the Qur’an. He believes that commentators, particularly the Companions including Imam Ali (AS), presumed the existence of errors in the text of the Holy Qur’an. Since this tradition is one of the reasons argued by James Bellamy to confirm the presumption of the existence of errors in the Holy Qur’an, this study examines its sanad (chain of transmitters) and content (implications) to show how scientific and reliable it is. Accordingly, reliable and important exegetical, rijāl and historical sources are used, as well as, the sayings of famous Islamic scholars are also referred. Additionally, as the issue of the existence of Qur’anic errors is a very important matter and has very serious effects, it should be examined that James Bellamy’s arguments have scientific accuracy and stability or his claim is a false premise that lacks sufficient evidence and, hence, his subsequent arguments and the amendment would be incorrect and unscientific.

    Keywords: Textual Errors, The Qur’an, Bellamy, Talh
  • Hamed Nazarpour * Pages 507-524

    Muhkam and Mutashābih are of the important issues in the Qur’anic exegeses. One of the Islamic West mystics and commentators in the sixth century AH was Ibn Barrajān. This research examines Ibn Barrajān’s view on Muhkam and Mutashābih. Based on documentary and descriptive-analytical method, it was concluded that Ibn Barrajān first referred to Mutashābih as the description of Muhkam. He based his idea on the hierarchy of Divine Revelation and its descendant, that is 'Umm al-Kitāb (i.e. Kitāb Mubīn or Lawh Mahfūz), Muqatta’a letters and the Qur’an. Second, he referred to Mutashābih as the similarity of verses with each other in miracle and truthfulness, the similarity of verses with the verses of 'Umm al-Kitāb, and the similarity of some verses with others, which cause reader’s confusion. According to Ibn Barrajān, Muqatta’a letters are Muhkam in a sense and Mutashābih in another sense. Also, it was not found that Ibn Barrajān was influenced by others. It seems his idea of Muhkam and Mutashābih is based on his own perception and Ijtihad of the verses and Prophetic narrations.

    Keywords: Ibn Barrajān, 'Umm al-Kitāb, Muhkam, Mutashābih