فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال نهم شماره 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناهید همت مکان، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس، سوزان امامی پور صفحات 1274-1286
    مقدمه و هدف

    دیابت یک بیماری مزمن، متابولیک و پیش رونده است که می تواند زمینه را برای اختلال های فیزیولوژیکی و روانشناختی از جمله افزایش قند خون و اختلال های رفتاری هیجانی و کاهش کیفیت زندگی فراهم آورد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی بر قند خون، کیفیت زندگی دیابتیک و اختلال های رفتاری هیجانی در نوجوانان مبتلا به دیابت بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش نوجوانان مبتلا به دیابت عضو انجمن دیابت شهر تهران در سال 1398 بودند. از میان اعضای جامعه 30 نوجوان دیابتی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری شامل گروه های آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، آموزش خودمراقبتی را به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) دریافت کرد و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با تست قند خون، پرسشنامه کیفیت زندگی دیابتیک و مقیاس اختلال های رفتاری هیجانی جمع آوری و با روش های اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر قند خون، کیفیت زندگی دیابتیک و اختلال های برون نمود تفاوت معناداری داشتند (001/0>P)، اما از نظر اختلال های درون نمود تفاوت معناداری نداشتند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از تاثیر آموزش خودمراقبتی بر بهبود قند خون، کیفیت زندگی دیابتیک و اختلال های برون نمود در نوجوانان مبتلا به دیابت و پایداری نتایج در مرحله پیگیری بود. در نتیجه، متخصصان سلامت می توانند از روش آموزش خودمراقبتی جهت بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه کاهش قند خون و اختلال های برون نمود و افزایش کیفیت زندگی دیابتیک استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی، قند خون، کیفیت زندگی دیابتیک، اختلال های رفتاری هیجانی، نوجوانان مبتلا به دیابت
  • مهری دوستی ایرانی، کبری نوریان، سامره عبدلی* صفحات 1287-1307
    مقدمه و هدف

    انگ وابسته به دیابت پدیده ای مهم در بسیاری از کشورها بوده و با برآیندهای منفی متعددی همراه است. این مطالعه به کاوش راهکارهای غلبه بر انگ وابسته به دیابت در سطح مراکز دیابت پرداخته است.  

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا در اصفهان انجام شد. 74 داوطلب از پرسنل درمانی، افراد جامعه و افراد مبتلا به دیابت به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از 27 مصاحبه عمیق فردی نیمه ساختاریافته و 10 جلسه بحث گروهی، ایمیل، پیامک و گفتگوی تلفنی استفاده شد. مصاحبه ها با روش تحلیل محتوای کیفی (استقرایی) مورد تحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها 

    تحلیل داده ها دو طبقه کلی شامل «تغییر رویکرد مراقبتی کادر درمانی» و «تغییر سیاست های مراکز دیابت» را آشکار نمود. کادر بهداشت و درمان نیازمند «تغییر رویکرد مراقبتی» خود هستند که از طریق زیرطبقات «تغییر رویکرد کادر درمانی از بیماری محوری به فرد محوری»، «به روزرسانی اطلاعات کادر درمان» و «تغییر رویکرد کادر درمان در آموزش به افراد مبتلا» قابل حصول است. تغییر سیاست های سیستم نیز در زیر طبقات «تسریع فعالیت های مراکز دیابت» و «بهبود محیط مراکز دیابت» باید مدنظر قرار گیرد.  

    نتیجه گیری

    راهکارها نشان داد که «تغییر رویکرد مراقبتی کادر درمانی» و «تغییر سیاست های مراکز دیابت» می تواند کمک کند که افراد مبتلا به دیابت احساس تنهایی و متفاوت بودن و کم ارزشی (عناصر تعیین کننده در ایجاد و تقویت انگ) نداشته باشند. راهکارهای سطح سازمانی در این مطالعه راهکارهایی نسبتا بدیع نه تنها در حوزه ی دیابت بلکه در مقایسه با سایر متون انگ محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 1، انگ، تحلیل محتوای کیفی
  • فاطمه ارم، مریم کوچک زایی*، ساناز نهبندانی صفحات 1308-1317
    مقدمه

    ماه اول پس از زایمان بحرانی ترین زمان برای مادران بوده و با افزایش تنیدگی های پس از زایمان از جمله استرس ، عدم پذیرش نقش مادری و تغییرات بدنی منفی و فقدان حمایت اجتماعی همراه است. مشکلات طبی از جمله دیابت بارداری ممکن است منجر به تنیدگی های پس از زایمان شود .مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دیابت بارداری با تنیدگی های پس از زایمان در مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی زابل انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی _ تحلیلی در سال 99-1398 بر روی 50 زن باردار با تشخیص قطعی دیابت و 50 زن باردار سالم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان زابل انجام شد.استرس پس از زایمان در دوگروه با هم مقایسه شد اطلاعات مربوط به پژوهش با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه جمعیت شناختی مامایی و پرسشنامه تنیدگی های پس از زایمان هیونگ که شامل سه حیطه تکالیف و مسئولیت های مادری ، مشکلات اجتماعی و بین فردی و تغییرات بدنی منفی است جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارآماری spss (نسخه 21) و آزمون آماری تی تست انجام شد . میزانp  کمتر0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    متغیرهای آمار نگاری و مامایی بین دو گروه مشابه بود. میانگین نمره استرس های پس از زایمان مرتبط با دستیابی به نقش مادری در گروه دیابت بارداری وکنترل به ترتیب 15/46 ± 110/64 و 11/11 ± 57/76، میانگین نمره استرس های پس از زایمان مرتبط با تغییرات بدنی  منفی در گروه دیابت بارداری و کنترل به ترتیب 6/50 ± 47/05 و 6/70 ± 26/32 میانگین نمره استرس های پس از زایمان مرتبط با فقدان حمایت های اجتماعی در زنان گروه دیابت بارداری و کنترل به ترتیب 8/17 ± 57/79 و 4/67 ± 32/28  بود.آزمون آماری تی مستقل نشان داد که میانگین نمره استرس های پس از زایمان مرتبط با دستیابی به نقش مادری ،تغییرات بدنی منفی و فقدان حمایت های اجتماعی  در دو گروه دیابت بارداری و کنترل تفاوت معناداری داشتند (P=0/0001).

    نتیجه گیری

    دیابت بارداری می تواند یک عامل خطر احتمالی در بروز استرس و تنیدگی های پس از زایمان باشد وزنان در گروه دیابت بارداری، استرس درک شده، بیشتری را تجربه میکنند.
    لذا در زنان باردار دیابتی علاوه بر کنترل قند خون باید به وضعیت روحی و روانی و عاطفی آنان و وجود علایم استرس و تنیدگی پس اززایمان در این بیماران توجه بیشتری شود تا از عوارض آن پیشگیری گردد.

    کلیدواژگان: تنیدگی - دوران پس از زایمان - دیابت بارداری
  • منصور کرجی بانی*، حسین ذبیحی، فرزانه منتظری فر، علیرضا داشی پور صفحات 1318-1329
    مقدمه و هدف

    مطالعات متعددی بطور متفاوت تغییرات سرمی ویتامین B12واسید فولیک در بیماران مصرف کننده متفورمین را ارایه نموده است. این مطالعه بر اساس مقایسه ی سطح سرمی ویتامین  B12 و اسید فولیک در بیماران دیابتی نوع  II مصرف کننده متفورمین و افراد سالم طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی و مشاهده ای، ، 40 بیمار دیابتی نوع2 و 40 فرد سالم بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. پس از ثبت مشخصات فردی و اخذ خون در حالت ناشتا  مقادیر گلوکز خون ، تری گلیسیرید، کسترول، HDL-C، LDL-C، با  استفاده از کیت های تجاری  به روش اسپکتروفتومتریک  و همچنین مقادیر اسید فولیک وویتامین B12به روش الیزا تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج  نشان داد میانگین اسید فولیک در دو گروه بیمار و سالم به ترتیب  (ng/ml) 3/40±1/69 و (ng/ml) 9/10±4/78 و ویتامین B12(pg/ml) 176/05±34/56و (pg/ml) 227/20±56/84 بوده است(P=0/0001). مقادیرمیانگین قند خون ناشتا و لیپید پروفایل بجز کلسترول بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده شد (P=0/0001). براساس خطر زا بودن مقادیر شاخصهای بیوشیمیایی در مقایسه با استاندارد در گروه بیمار این افزیش بمراتب بیشتر از گروه سالم بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه کاهش مقادیر ویتامینهای B12 و اسید فولیک را در بیماران دیاتیک نشان داده و همچنین تغییرات معنی داری درمقادیر شاخص های بیوشیمیایی مورد مطالعه  دربیماران  دیابتی در مقایسه با گروه سالم مشاهده شد. این روند میتواند از نظر بروز عوارض و پیشرفت بیماری خطرزا باشد. لذا تجویز مکمل های ویتامینی فوق در بیماران مورد مطالعه را توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: دیابت نوع II، متفورمین، اسید فولیک، ویتامین B12
  • هادی میرزایی، ایرج شهرامیان، خدیجه رضایی کیخایی، علی خسروی، علی منصوری* صفحات 1330-1338
    مقدمه و هدف

    دیابت نوعی اختلال مزمن در متابولیسم بدن و مشخصه آن افزایش قند خون است. یکی از چالش هایی که بیماران دیابتی امروزه با آن مواجه هستند ابتلا به کرونا ویروس است که اضطراب مرگ را در این بیماران به طور چشمگیری افزایش داده است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس مدل بزنف بر کاهش اضطراب مرگ بیماران دیابتی مبتلا به کرونا ویروس انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش تجربی با گروه کنترل بود. نمونه های پژوهش شامل 70 نفر بیمار دیابتی مبتلا به کرونا ویروس بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات  در این مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه اضطراب مرگ بود. قبل از انجام مداخله پرسشنامه های مذکور توسط نمونه های مورد پژوهش،تکمیل گردید. سپس نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. سپس برای گروه مداخله 8 جلسه آموزشی هر هفته یک جلسه برگزار شد. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره اضطراب مرگ در گروه کنترل، قبل از مداخله، 48/0± 18/9 و پس از مداخله21/0±41/10  محاسبه شد. مقایسه این دو نمره اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد (11/0 P=). همچنین میانگین نمره اضطراب مرگ در گروه مداخله، قبل از مداخله، 74/0±21/10 و بعد از مداخله 39/0±81/5 بود. مقایسه این دو  نمره در قبل و پس از مداخله اختلاف آماری معنی داری را در این گروه نشان داد (0001/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت الگوی آموزشی بزنف می تواند در کاهش اضطراب مرگ موثر باشد. از این رو توصیه می شود برنامه های آموزشی منظم با این روش برای بیماران دیابتی و سایر بیماران مبتلا به بیماری های مزمن تدوین و در نظام سلامت اجرا گردد.

    کلیدواژگان: مدل بزنف، اضطراب مرگ، دیابت، کرونا ویروس
  • محمدرضا فیروزکوهی، نصرالله علیمحمدی، نجمه عزیزی، عبدالغنی عبدالهی محمد* صفحات 1339-1355
    مقدمه و هدف

    نظر به اهمیت  مطالعات مروری در جهت دست یابی، بازیابی، مرور، ترکیب، تحلیل و یکپارچه نمودن  نتایج مطالعات اصیل و بنیادی در راستای دست یابی به دانش مورد نیاز، مطالعه حاضر به معرفی مشخصات و کاربرد  انواع روش های مروری و نقش انها در ارتقا دانش پرستاری می پردازد.

    مواد و روش ها

    به منظور دست یابی به اهداف مطالعه، از روش کتابخانه ای استفاده شده است. بدین منظور  داده ها از پاب مد، گوگل اسکولار، مگیران و اس ای دی استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     یافته ها

    بررسی ها نشان می دهد که؛ همه مطالعات مروری طی سال های اخیر روند رو به رشدی داشته است و پژوهشگران اهمیت آن را در پیشبرد دانش در رشته های علوم پزشکی درک کرده اند. در بین انواع مطالعات مروری10 نوع از آنها  بیشتر به انها پرداخته شده است، انتخاب و خصوصیات و ویژگی انها توضیح داده شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش حجم و تعداد اطلاعات تخصصی در دنیای امروزی، آگاهی و ا ستفاده از نتایج مطالعات مروری در انتشار نتایج مطالعات مختلف و در تصمیم گیریهای بالینی مبتنی بر شواهد بسیار موثر است. همچنین با توجه به اینکه در ایران بیشتر مطالعات به سیستماتیک و متاآنالیز محدود شده است، مقاله حاضر با معرفی تعداد دیگری از انواع مطالعات مروری توجه محققین را به ارزشمندی سایر مطالعات مروری  و نقش آنها در تصمیم گیری های بالینی معطوف می کند.

    کلیدواژگان: مطالعه مروری، مرور، دانش، پرستاری
  • شراره صانعی سیستانی، محدثه زادمیر* صفحات 1356-1366
    مقدمه و هدف

    خودمراقبتی علاوه بر کاهش بستری، میتواند از بسیاری از مشکلات بیماران پیشگیری نماید .به همین دلیل هدف از این مرور سیستماتیک و فراتحلیل بررسی رفتارهای خود مراقبتی پیشگیری از پای دیابتی در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش مرور سیستماتیک بر روی پژوهش های انجام شده در زمینه بکارگیری مدل خودمراقبتی برپیشگیری از پای دیابتی در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی انجام شد.جهت دسترسی به مقالات مورد نظر، جستجو مقالات فارسی با کلیدواژه های خودمراقبتی، چارچوب خودمراقبتی ،زخم پای دیابتی در پایگاه های داده های معتبر فارسی ،Google Scholar، Iran ,SID Doc، Iran Medex  و Magiran و جستجو مقالات انگلیسی با کلیدواژه های, Self-care ,Diabetic foot  و در پایگاه های داده های معتبر انگلیسی Web of Sciences ، PubMed، ProQuest، Google Scholar ،Scopus ، Science Direct  در بازه زمانی سال 1380 تا 1399 انجام شد. در پایان این مرحله 7 مقاله هم راستا با اهداف این مطالعه انتخاب و پس از بررسی کیفیت مقالات منتخب توسط دو نفر از اعضاء تیم پژوهش به صورت مستقل، کیفیت همه مقالات با استفاده از ابزار   CONSORTتایید و مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از میان مقالات مورد بررسی 7 مقاله وارد مطالعه شدند. 1 مقاله (14 درصد) به زبان انگلیسی و 6 مقاله (86 درصد) به زبان فارسی به چاپ شده بود. در رابطه با محیط پژوهش، 2 مقاله درارومیه، 5 مقاله در تهران، ساوه، یزد، شهرکرد و تربت حیدریه انجام شده بود. نتایج مطالعات به طور کلی بر اثر بخشی آموزش بر بررسی رفتارهای خود مراقبتی و تاثیر آن در بهبود زخم دیابتی تاکید می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مزمن بودن بیماری دیابت ، شیوع بالای عارضه زخم پا در بیماران مبتلا به دیابت و صرف هزینه های فراوان در جهت مراقبت بهداشتی از این زخمها، استفاده از برنامه های خود مراقبتی بر اساس شیوه های استاندارد  می تواند به عنوان یک روش ایمن، غیردارویی، غیرتهاجمی و کم هزینه در کنترل مشکلات جسمی و روانشناختی عمل کند

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، دیابت، پیشگیری، زخم پای دیابتی، مرور سیستماتیک
|
  • Nahid Hemmat Makan, Fatemeh Golshani*, Anita Baghdasarians, Sozan Emamipour Pages 1274-1286
    Introduction

    Diabetes is a chronic, metabolic, and progressive disease that can lead to physiological and psychological disorders, such as increased blood glucose and emotional behavioral disorders, and results in poor quality of life. Therefore, the present study aimed to determine the effect of self-care education on blood glucose, diabetic quality of life, and emotional/behavioral disorders in adolescents with diabetes.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental study with a pretest, posttest, and follow-up design and experimental and control groups. The study population consisted of an adolescent diabetic member of the Tehran Diabetes Association in 2019. In total, 30 diabetic adolescents were selected using a simple random sampling method from among members of the Tehran Diabetes Association and were randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received self-care education for 10 sessions of 45 minutes (two sessions per week) and the control group did not receive any education. Data were collected through blood glucose test, diabetes quality-of-life questionnaire, and emotional behavioral disorders scale and analyzed using repeated measures and Bonferroni post-hoc test in SPSS software (version 21).

    Results

    Based on the obtained results, a significant difference was observed between the experimental and control groups in terms of blood glucose, diabetic quality of life, and externalizing disorders (P<0.001). However, no significant difference was observed in terms of internalizing disorders (P>0.05). In the other words, self-care education led to a decrease in blood glucose and externalizing disorders and increased quality of diabetic life in adolescents with diabetes. The results remained consistent in the follow-up stage (P<0.001).

    Conclusion

    The results revealed the effect of self-care education on improving blood glucose, diabetic quality of life, and externalizing disorders in adolescents with diabetes. The results remained consistent in the follow-up phase. Therefore, health professionals can use self-care education to improve health-related problems, especially decreased blood glucose, externalizing disorders, and diabetic quality of life.

    Keywords: Adolescents with diabetes, Blood glucose, Diabetic quality of life, Emotional behavioral disorders, Self-care education
  • Mehri Doosti-Irani, Kobra Noorian, Samereh Abdoli* Pages 1287-1307
    Introduction

    Diabetes-related social stigma is a common phenomenon in many countries associated with several negative effects. This qualitative study explored some strategies to overcome diabetes-related stigma in diabetes-care centers.

    Materials and Methods

    This qualitative study was conducted based on the content analysis design in Isfahan in 2012-2014. A number of 74 volunteers were selected via purposive sampling from the medical staff, community members, and diabetic individuals. The needed data were selected using 27 semistructured in-depth interviews, 10 group discussions, email, Short Message Service (SMS), and telephone interviews. Data analysis was performed using an inductive content analysis approach.

    Results

    Two main categories were emerged from data analysis, including "change in medical staff chr('39')s care approach " and "change in the policies of diabetes centers". Healthcare staff need to "change their care approach" which can be achieved through the sub-categories of "changing the treatment staff approach from disease-centered to person-centered", "updating the treatment staff information" and "changing the treatment staff approach to the education of diabetic patients". Changes in system policies should also be considered under the categories of "accelerating the activities of diabetes centers" and "improving the environment of diabetes centers".

    Conclusion

    The emerged strategies demonstrated that"change in medical staff chr('39')s care approach " and "change in the policies of diabetes centers"  can help people with diabetes to do not feel lonely, different, and worthless (two determines in developing and strengthening of social stigma). Organizational-level solutions proposed in the present study are relatively novel solutions not only in the field of diabetes but also in comparison with other stigmatized situations.

    Keywords: type 1 diabetes, stigma, and qualitative content analysis
  • Fatemeh Eram, Maryam Koochakzai*, Sanaz Nehbandani Pages 1308-1317
    Introduction

    The first month after childbirth is the most critical time for mothers and is associated with increased postpartum stress such as stress, disturbed psychological and social balance, rejection of the role of mother and negative physical changes and lack of social support.  Medical problems such as gestational diabetes may lead to postpartum stress. The present study was conducted to determine the relationship between gestational diabetes and postpartum stress in patients referred to Zabol health centers.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study in 2009-2010 on 50 pregnant women with a definite diagnosis of diabetes and 50 healthy pregnant women referred to health centers in Zabol.  Research data were collected using the Midwifery Demographic Questionnaire and the Hyung Postpartum Stress Questionnaire, which include three areas of maternal duties and responsibilities, social and interpersonal problems, and negative physical changes.  Data analysis was performed using SPSS statistical software (version 21) and t-test.  P value less than 0/05 Was considered significant.

    Results

    Statistical and midwifery variables were similar between the two groups.  Mean postpartum stress score related to achieving maternal role in gestational diabetes group was 110/64±15/46 and control group was 57/76 ± 11/11, mean postpartum stress score associated with negative physical changes in the group.  Gestational diabetes was determined to be 47/05 ± 6/50 and in the control group was 26/32 ± 6/70, the mean score of postpartum stress related to lack of social support in women in the gestational diabetes group was 57/79 ± 8/17and in  The control group was identified as 32/28 ± 4/67. Independent t-test showed that the mean score of postpartum stress related to motherhood, negative physical changes and lack of social support in the two groups of gestational diabetes and control were significantly different. P=  (0/0001)

    Conclusion

    Gestational diabetes can be a potential risk factor for postpartum stress and tensions. Women in the gestational diabetes group experience more perceived stress.Therefore, in addition to controlling blood sugar, pregnant women with diabetes should pay more attention to their mental and emotional state and the presence of symptoms of postpartum stress in these patients to prevent its complications.

    Keywords: Stress - Postpartum period - Gestational diabetes
  • Mansour Karajibani*, Hossein Zabih, Farzaneh Montazerifar, Alireza Dashipour Pages 1318-1329
    Introduction

    Numerous studies have demonstrated different serum changes in vitamin B12 and folic acid levels in patients taking metformin. The present study aimed to make a comparison between patients with type II diabetes (T2DM) taking metformin and healthy individuals in terms of serum levels of vitamin B12 and folic acid.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional observational study, 40 patients with T2DM and 40 healthy subjects were selected based on inclusion and exclusion criteria. After recording individual characteristics and taking fasting blood, glucose, triglyceride, cholesterol, High-density lipoprotein (HDL) cholesterol, and Low-density lipoprotein (HDL) cholesterol levels were measured using commercial kits employing spectrophotometric methods. Moreover,  folic acid and vitamin B12 levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay.

    Results

    The results indicated that the mean scores of folic acid levels in T2DM patients and healthy subjects were obtained at 3.4±1.69 (ng/ml) and 9.1±4.78 (ng/ml), respectively. Moreover, the mean scores of vitamin B12 level were 176.05± 34.56 and 227.20± 56.84 (pg/ml) in T2DM patients and healthy subjects, respectively (P=0.0001). Except for the cholesterol level, the mean values of fasting blood glucose and lipid profile were significantly different between the two groups. With regard to the risk of a high level of biochemical indicators compared to standard, these indicators showed more increase in the patient group than healthy subjects.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, there was a reduction in the vitamin B12 and folic acid levels significant changes in biochemical indicators in patients with T2DM, as compared to healthy subjects. This process can be dangerous in terms of complications and disease progression; therefore, it is recommended to prescribe the abovementioned vitamin supplements for these patients.

    Keywords: Type II Diabetes Miletus, Metformin, Folic Acid, Vitamin B12
  • Hadi Mirzaei, Iraj Shahramian, Khadijeh Rezaei Keikhaei, Ali Khosravi, Ali Mansouri* Pages 1330-1338
    Introduction

    Diabetes is a chronic disorder of the bodychr('39')s metabolism and is characterized by high blood sugar. One of the most common causes of coronavirus in Iran today is a dramatic increase in death anxiety in these patients. Training based on the BASNEF model on reducing death anxiety in Iran with the coronavirus was conducted.

    Materials and Methods

    The present study was an experimental study with a control group. The research samples included 70. Data collection tools in this study included demographic information questionnaire and death anxiety questionnaire. Before the intervention, the mentioned questionnaires were completed by the samples. Then the samples were randomly divided into intervention and control groups. Then, one session was held every week for the intervention group of 8 training sessions. There was no intervention in the control group. Data analysis was performed by SPSS software.

    Results

    The mean score of death anxiety in the control group was 48.0 9 18.9 before the intervention and 21.0 41 41.10 after the intervention. Comparison of these two scores did not show a statistically significant difference (P = 0.11). Also, the mean score of death anxiety in the intervention group, before the intervention, was 74.0 21 21.10 and after the intervention was 39.0 81 81.5. Comparison of these two scores before and after the intervention showed a statistically significant difference in this group (P <0.0001).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that BASNEF educational model can be effective in reducing death anxiety. Therefore, it is recommended that regular educational programs with this method be developed for diabetic patients and other patients with chronic diseases and integrated into the health system.

    Keywords: BASNEF model, death anxiety, diabetes, new coronavirus
  • Mohammadreza Firouzkouhi, Nasrollah Alimohammadi, Najmeh Azizi, Abdulghani Abdollahimohammad* Pages 1339-1355
    Introduction

    Due to the importance of review studies in obtaining, retrieving, reviewing, combining, analyzing, and integrating the results of original and fundamental studies to achieve the required knowledge, the present study was conducted to introduce the characteristics and application of various reviews methods and their role in promoting nursing knowledge.

    Materials and Methods

    To achieve the objectives of the study, the library research method was used. For this purpose, data were extracted and analyzed from PubMed, Google Scholar, Magiran, and SID.

    Results

    Based on the results of studies, all review studies had a growing trend in recent years, and researchers realized its importance in advancing knowledge in the medical sciences. Among the types of review studies, 10 types of them were discussed more and their selection and characteristics were explained.

    Conclusion

    It was found that due to the increase in the volume and number of specialized information in todaychr('39')s world, knowledge and use of the results of review studies were highly effective in publishing the results of various studies and in evidence-based clinical decision-making. Moreover, considering that most studies in Iran are limited to systematic and meta-analysis methods, the present article introduced several other types of review studies to draw researcherschr('39') attention to the value of other review studies and their role in clinical decisions.

    Keywords: Review study, Review, Knowledge, Nursing
  • Sharare Sanei Sistani, Mohadese Zademir* Pages 1356-1366
    Introduction

    Self-care not only reduces patientschr('39') hospitalization but also prevents their various problems. Therefore, this systematic review and meta-analysis aimed to evaluate the self-care behaviors of diabetic foot prevention in patients with diabetic foot ulcers.

    Materials and Methods

    The present systematic review study was conducted on studies performed on the application of the self-care model of diabetic foot prevention in patients with diabetic foot ulcers. To access the articles, detailed research was carried out on Google Scholar, SID Iran Doc, Iran Medex, and Magiran databases, and the search process was performed using the following Persian keywords: "Self-care", "Self-care frame", and "Diabetic foot ulcers". Moreover, English databases, namely Web of Sciences, PubMed, ProQuest, Google Scholar, Scopus, and Science Direct, were searched using the English keywords of "Diabetic foot" and "Self-care". All English and Persian articles performed 2001-2020 were included. At the end of this stage, seven articles were selected aligned with the purposes of this study, reviewed by two members of the research team separately regarding their quality, and confirmed and analyzed using the Consolidated Standards of Reporting Trials tool in terms of their quality.

    Results

    Out of the reviewed articles, 7 articles were included in the study, including 1 (14%) and 6 (86%) articles published in English and Persian, respectively. Regarding the research place, two articles were conducted in Urmia, Iran, and five articles were performed in Tehran, Saveh, Yazd, Shahrekord, and Torbat Heydariyeh, Iran. The results of studies generally emphasized the effectiveness of training on the evaluation of self-care behaviors and its effect on diabetic wound healing.

    Conclusion

    It is suggested that due to the chronic nature of diabetes, high prevalence of foot ulcers in patients with diabetes, and high costs of healthcare for these wounds, self-care programs developed based on standard methods be used as safe, non-pharmacological, non-invasive, and inexpensive methods in controlling physical and psychological problems.

    Keywords: Self-care, Diabetes, Prevention, Diabetic foot ulcer, Systematic review