فهرست مطالب

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 57 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا حسین پور نجاتی، کمال سیاه چشم*، سید غفور علوی، پویا زرگری صفحات 1-13

    پهنه دگرسان شده خوشنامه، در 20 کیلومتری جنوب خلخال و در منطقه فلززایی هشجین واقع شده است. تزریق نفوذی‌های گرانودیوریتی الیگوسن به درون سنگ‌های تراکی بازالت، آندزیتی و آذرآواری ایوسن سبب ایجاد دگرسانی گرمابی گسترده سریسیتی، آرژیلیک، سیلیسی، کلریتی و اکسید‌های آهن در غرب چنار، محمودآباد، شرق خوشنامه و رخداد کانی‌زایی چند فلزی سنجده، شال‌ولی و ام‌آباد در این مناطق شده است. نقطه عطف این پژوهش بررسی قابلیت روش آنالیز فاکتوری مرحله‌ای (SFA) برای بارزسازی آنومالی‌های ژیوشیمیایی واقعی موجود در منطقه است. ازآنجایی‌که مقدار تمرکز عناصر غیرمرتبط با کانی‌سازی، تاثیر منفی بر امتیازات فاکتوری عناصر دارند بنابراین تعداد فاکتورها را کاهش دادیم تا شدت آنومالی افزایش یابد. برای رسیدن به این هدف در مرحله اول از نه فاکتور محاسبه شده، عناصر غیر معرف، مزاحم و عناصری که در هیچ‌یک از فاکتورها مشارکت نداشتند، شناسایی و از مجموعه داده‌ها حذف شده و تحلیل فاکتوری بار دیگر اعمال شد. پس از اعمال سه مرحله تحلیل روی داده‌ها، موثرترین فاکتورهای پیشگو و مهم کانی‌سازی مورد استنتاج قرار گرفته و در نتیجه تعداد فاکتورها به پنج مورد کاهش یافت. استفاده از این روش موجب افزایش شدت و تعداد آنومالی‌های ممکن و احتمالی و در نتیجه افزایش موفقیت اکتشاف در قیاس با روش آنالیز فاکتوری معمولی شده است. از اینرو آنومالی احتمالی کانی‌زایی عناصر فلزی Ba، Sn، Pb و Mo از فاکتور اول و عناصر As، Cd و Sb از فاکتور چهارم در این گستره پیش‌بینی و معرفی می‌شود.

    کلیدواژگان: آنومالی ژئوشیمیایی، روش های چند متغیره، تحلیل فاکتوری مرحله ای، خوشنامه، اردبیل
  • نرگس نبی زاده چمازکتی، هادی جعفری* صفحات 15-27

    تخمین تغذیه از مباحث مهم در مطالعات منابع آب زیرزمینی به‌خصوص بیلان آبخوان‌ها بوده و در راستای مدیریت بهره برداری از آنها سودمند می‌باشد. در این تحقیق تغذیه به آبخوان آبرفتی سرخس که تنها منبع تامین کننده ی آب برای مصارف مختلف شرب، کشاورزی و صنعت در دشت سرخس (شمال شرق ایران و مجاور مرز ترکمنستان) می باشد، با استفاده از مدل مادفلو در نرم‌افزار فری وات برآورد شده است. پس از ساخت مدل مفهومی آبخوان و تبدیل آن به مدل عددی، فرآیند کالیبراسیون (واسنجی) مدل در شرایط ناپایدار در یک دوره دو ساله (سال آبی 95-1394 و 95-1396) و صحت سنجی آن انجام شده است. بررسی حساسیت مدل عددی به پارامتر تغذیه نشان‌دهنده توانایی آن در تخمین تغذیه به آبخوان می‌باشد. بر اساس نتایج مدل عددی میزان تغذیه سطحی سالانه به آبخوان سرخس حدود 80 میلیون مترمکعب بوده که از دو منبع بارش (حدود 32 میلیون مترمکعب در سال) و آب برگشتی کشاورزی (حدود 48 میلیون مترمکعب در سال) صورت می گیرد. بر این اساس ضریب تغذیه ناشی از بارش حدود 20 درصد بارش سالیانه و ضریب جریان برگشتی ناشی از آبیاری برابر 15 درصد تخلیه سالانه چاه های بهره‌برداری برآورد شده است. تغییرات زمانی تغذیه به آبخوان بر اساس مدل عددی کالیبره شده نشان‌دهنده رخداد تغذیه ناشی از بارش در ماه‌های دی تا خرداد و جریان برگشتی آبیاری از آبان تا فروردین هر سال می باشد. ضرایب تغذیه در محاسبات بیلان و در راستای مدیریت بهینه آبخوان سرخس و آبخوان‌های مشابه در ایران قابل استفاده می‌باشد.

    کلیدواژگان: آب برگشتی آبیاری، بیلان، تغذیه بارش، خراسان رضوی، مادفلو
  • فاطمه ابراهیمی*، محمد نخعی، حمیدرضا ناصری، کمال خدایی صفحات 29-43

    یکی از مهم‌ترین نگرانی ها در آبخوان های مجاور به تاسیسات نفتی، نشت LNAPL [2]ها می باشد. بازیافت LNAPL ها همواره مشکل و پر هزینه است. نخستین مرحله در برنامه‌ریزی چنین سیستم هایی، تعیین اهداف طراحی می باشد، اغلب بیشینه سازی برداشت آلاینده، و کمینه سازی هزینه به‌عنوان مهم‌ترین اهداف طراحی در نظر گرفته می شوند. شناسایی ضخامت LNAPL و نوسانات آن می تواند تعیین‌کننده روش بازیافت، بیشینه‌سازی برداشت و کاهش هزینه آن شود. در این مطالعه از سه روش برنامه‌نویسی بیان ژن[3]، سیستم استنتاج تطبیقی فازی[4]، و رگرسیون چند متغیره[5]، برای تخمین و پیش‌بینی ارتفاع سطح LNAPL استفاده شده است. متغیرهای ورودی شامل ارتفاع سطح آب زیرزمینی و نرخ تخلیه LNAPL و متغیر خروجی ارتفاع سطح LNAPL می باشد. نتایج اجرای سه مدل توسط پارامترهای آماری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و مشخص شد که برنامه‌نویسی بیان ژن دارای نتایج بهتری می باشد و می تواند به‌طور موفقیت‌آمیزی در پیش‌بینی نوسانات سطح LNAPL در فراینده های Recovery مورد استفاده قرار گیرد. همچنین توسط مدل GEP یک معادله برای پیش‌بینی سطح LNAPL ارایه شد که می‌توان آن را در سر چاه برای پیش‌بینی ارتفاع سطح LNAPL استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نوسانات LNAPL، برنامه نویسی بیان ژن، سیستم استنتاج تطبیقی فازی، رگرسیون چند متغیره
  • سپیده رضابیک، عبدالله سعیدی *، مهران آرین، علی سربی صفحات 45-57

    پهنه مورد مطالعه در بخش شمالی پهنه برخوردی زاگرس واقع شده است. وجود واحدهایی از نهشته‌های ژرف بستر اقیانوس، افیولیت‌ها و سنگ‌های رسوبی کربناته زاگرس چین‌خورده در کنار هم نشان‌دهنده یک سیستم تکتونیکی فشارشی از کرتاسه پسین تا زمان کنونی است.در نتیجه این همگرایی ، زمین‌ساخت و ساختارهای پیچیده‌ای در این پهنه به وجود آورده است. هدف اصلی این پژوهش، تحلیل و تعیین موقعیت تنش در پهنه ساختاری زاگرس (کرمانشاه) است. برای شناخت و بررسی آرایش محورهای تنش ، برداشت‌های ساختاری به روش مستقیم صحرایی صورت گرفته است. برداشت‌ها شامل صفحات گسلی، سطوح لغزش گسلی، درزهای هم یوغ و سطح محوری چین‌خوردگی‌ها هستند. الگوهای ثبت تنش در این پژوهش برای داده‌ها روش وارون سازی و مقایسه آن با موقعیت تنش با کمک سطح محوری چین‌ها است. براساس تعیین موقعیت تنش و روندهای کوتاه‌شدگی ناشی از فشردگی بر روی ساختارهای موجود در گستره تنها یک مرحله دگرشکلی به دست آمد. با استفاده از روش وارون سازی موقعیت تنش‌های اصلی  ،  و  در گستره مورد پژوهش به ترتیب 059، 304 و  194 و با کمک چین‌ها   029، 127 و  234 به‌دست‌آمده است. برپایه بررسی‌های انجام شده در منطقه مورد پژوهش و اندازه‌گیری‌های انجام شده بر روی سنگ‌های به  سن کرتاسه و نتایج نشان می‌دهند که جهت تنش اصلی حداکثر از زمان کرتاسه تاکنون با تغییرات نه‌چندان زیادی رو به شمال شرقی بوده است. برآورد جهت تنش هم در چین‌ها و هم در گسل‌ها کم‌وبیش یکسان بوده است. در نتیجه جهت کوتاه‌شدگی ثابت بوده است بنابراین گسل‌های منتسب به کوتاه شدگی همگی یک جهت تنش را نشان می‌دهند.

    کلیدواژگان: چین خوردگی، تحلیل خش لغز های گسلی، تنش، روش وارونه سازی چند مرتبه ای، کرمانشاه
  • امیر محامد، محسن موید، منیر مجرد صفحات 59-85

    به‌منظور بررسی زادگاه رسوبی و شرایط دگرگونی متاپلیت‌های گرمی چای واقع در شمال شهرستان میانه (شمال غرب ایران) شیمی سنگ کل این مجموعه مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی‌های پتروفابریک حاکی از شکل‌گیری هم‌زمان با تکتونیک پورفیروبلاست‌های کردیریت (دگرگونی ناحیه ای) در این سنگ‌ها است. همچنین ساختارهای برشی C' ویژگی بارز بافتی می باشد. دو فاز دگرگونی ناحیه ای (RMP1 و RMP2)، یک فاز دگرگونی مجاورتی (CM) و دو فاز دگرشکلی (D1 و D2) شناسایی شده اند. ژیوشیمی عناصر اصلی حاکی از سنگ مادر شیلی و گری وکی برای متاپلیت‌های است. بر اساس عناصر اصلی، واسطه و کمیاب (K2O، TiO2، Zr، Ni و Ti) سنگ آذرین مولد این رسوبات دارای سرشت آندزیتی و داسیتی / ریوداسیتی بوده است. درجه دگرسانی شیمیایی (CIA و CIW) سنگ آذرین اولیه متوسط بوده است. همچنین برمبنای اکسید عناصر اصلی محیط تکتونیکی تشکیل رسوب، حاشیه فعال قاره ای شناسایی شده است. متاپلیت‌های گرمی چای در مقایسه با PAAS و UCC غنی از Cs، La و Ce و تهی از Sr، Nb و Ta می باشند. نمونه های معرف در نمودارهای سازگاری در داخل مثلث‌های پاراژنتیک قرار می گیرند که حاکی از تعادلی بودن آنها است. بر اساس مقاطع ترکیبی استاندارد برای متاپلیت‌های بازه دمایی و فشاری تشکیل درجه بالاترین پاراژنز به ترتیب 535 تا 635 درجه سانتی گراد و یک تا سه کیلو بار بوده است.

    کلیدواژگان: پتروفابریک، زادگاه رسوبی، ژیوشیمی، گرمی چای، متاپلیت
  • حلیمه مجددی مقدم، محمد بومری*، حبیب بیابانگرد صفحات 87-106

    اندیس آنتیموان لخشک در شمال غرب زاهدان و در پهنه ی جوش خورده سیستان واقع شده است. واحدهای سنگی منطقه شامل فلیش‌های دگرگونه (گارنت شیست، اکتینولیت شیست، فیلیت و میلونیت)، توده گرانیتوییدی لخشک، دایک‌های بازیک و اسیدی، رگه‌های سیلیسی بدون کانی‌زایی و دارای کانی‌زایی می‌باشد. براساس مطالعات ژیوشیمی، سنگ‌های آذرین لخشک کالک آلکالن، کالک آلکالن پتاسیم بالا و شوشونیتی و متاآلومینوس و متعلق به جایگاه های کمان ولکانیکی، هم‌زمان با برخورد و پس از برخورد می‌باشند. غنی‌شدگی LREE و  LILE نسبت به HREE و HFSE از ویژگی‌های سنگ‌های آذرین مورد مطالعه است. غنی‌شدگی Pb و تهی شدگی  Y، Nb،Zr بیشتر با مذاب‌های به وجود آمده از پوسته زیرین سازگار است. کانی زایی آنتیموان در لخشک بیشتر به‌صورت رگه‌های کوارتز-استیبنیت در سنگ‌های فلیش‌گونه دیده می‌شود و همراه با دگرسانی‌های سیلیسی، آرژیلیک و فیلیک است. 

    کلیدواژگان: زون جوش خورده سیستان، سنگ های آذرین نفوذی و نیمه نفوذی، کانی زایی آنتیموان
  • محمدامین نظیری*، ایرج رسا، محمد یزدی صفحات 107-121

    کانسار طلای اخترچی با میزبان کربناته در جنوب‌شرق محلات، استان مرکزی و در پهنه ساختاری سنندج-سیرجان قرار دارد. سنگ میزبان شامل سنگ‌های کربناته ناخالص پرمین می‌باشد و در پهنه‌های کانه‌زایی تحت تاثیر انحلال (کربنات‌زدایی) و برشی شدن قرار دارد. کانه‌زایی به‌صورت ساختاری کنترل شده است و ارتباط مکانی بین گسل‌ها و کانه‌زایی وجود دارد. مهم‌ترین دگرسانی‌ها شامل سیلیسی،هماتیتی، دولومیتی، کربنات‌زدایی و رسی می‌باشند. کانه‌زایی طلا به سه صورت همراه با اکسیدهای آهن، نوع سیلیسی (ژاسپروییدی) و نوع پلاسری ایجاد شده است. پنج نوع رگه کانه‌دار در منطقه شناسایی شده‌اند که عبارتند از رگه های اکسیدآهن طلادار، سیلیسی-اکسیدآهنی طلادار، سیلیسی-اکسیدآهنی مس‌دار، سیلیسی پیریتی و کوارتزی شیری رنگ می‌باشد. بر اساس مطالعات مایکروپروب طلا به‌صورت ذرات میکروسکوپی درون اکسیدهای آهن و به‌صورت نامریی درون اکسیدهای آهن، آهن-منگنز، کربنات‌ها، کانی‌های ثانویه مس‌دار و سولفیدها وجود دارد. براساس مطالعات زمین‌شناسی، ساختاری، دگرسانی، مینرالوگرافی و مایکروپروب ویژگی‌های کانسار اخترچی بیشترین شباهت را با کانسارهای طلای کارلین دارد.

    کلیدواژگان: اخترچی، پهنه سنندج-سیرجان، تیپ کارلین، سنگ میزبان کربناته، طلا
  • نسیم ریاحی، عباس صادقی، محمدحسین آدابی، حسین کامیابی شادان صفحات 123-141

    به منظور مطالعات بایواستراتیگرافی سازند تیرگان در ناحیه کپه داغ غربی، دو برش چینه شناسی سطح الارضی ناویا – رباط عشق در جنوب غرب بجنورد و قزل قان در شمال بجنورد انتخاب و 230 نمونه برداشت شد.
    ضخامت سازند تیرگان در دو برش ناویا – رباط عشق و قزل قان به ترتیب 237 و  192 متر است و از لحاظ لیتولوژی به طور عمده از سنگ‌آهک ضخیم لایه تا گاه متوسط لایه به رنگ خاکستری تا کرم تشکیل شده است. مرز زیرین آن در برش ناویا – رباط عشق با سازند زرد – شوریجه هم شیب و همراه با تغییرات لیتولوژی واضح است اما در برش قزل قان به دلیل قرارگیری در هسته تاقدیس نامشخص است. مرز بالایی در برش ناویا-رباط عشق با سازند آبدراز ناپیوستگی فرسایشی [1]و در برش چینه شناسی قزل قان با سازند سرچشمه هم شیب و پیوسته است.
    در مطالعات بایواستراتیگرافی ضمن تشخیص 58 گونه متعلق به 68 جنس از فرامینیفرها، دو  بایوزون زیر شناسایی شده است.   
    2.  Palorbitolina lenticularis Taxon Range Zone
    1. Novalesia producta – Orbitolina spp. assemblage zone
    بر اساس بایوزون های مذکور سن سازند تیرگان در هر دو برش مورد مطالعه بارمین – آپسین پیشین تعیین شده است. مقایسه سازند تیرگان در دو برش قزل قان و ناویا-رباط عشق تفاوت هایی را با یکدیگر نشان می دهد اما از لحاظ بایواستراتیگرافی به‌جز اختلاف ضخامت در بایوزون ها، تفاوت قابل‌توجهی با یکدیگر ندارند.

    کلیدواژگان: بایواستراتیگرافی، سازند تیرگان، ناویا-رباط عشق، قزل قان، بجنورد، کپه داغ غربی
|
  • Hoseinpour Nejati.S, Siahcheshm.K, Alavi.Gh, Zargari.P Pages 1-13

    The Khoshnameh altered area is located about 20 km south of Khalkhal (Ardebil province) and lies in the Hashjin metallogenic district. The formation of extensive serictic, argillic, silicic, chloritic and iron oxides alterations in the Chenar, Mahmudabad and east of Khoshnameh, as well as the copper-lead-zinc mineralization events (e.g. Senjedeh, Shalvali and Ommabad) appears to be intimately affiliated to the fluids derived from upper Oligocene granodiorite intrusions which were emplaced within the Eocene trachy-basalt, andesite and pyroclastic rocks. The key point of this research is to investigate the preference of the Stage Factor Analysis (SFA) to evaluate the geochemical dispersion of mineralization and the visualization of real anomalies throughout the Khoshnameh area. Since the concentration of rock forming elements that are not related to mineralization has a negative effect on the factor privilege of elements, then the number of factors to increase the severity of anomalies must be reduce. For this purpose, initially nine factors were calculated based on the chemical composition of the samples. At this stage, non-representative elements and elements that did not participate in any of the factors were identified and removed from the data set and factor analysis was re-applied. After applying three stages of analysis on the data, the most effective predictive and important factors in terms of mineralization were deduced. Consequently, the number of factors decreased to 5. Therefore, using this method increases the prediction rate and success of the exploration, compared to the typical factor analysis method. Thus, the probable anomalies of Ba, Sn, Pb and Mo mineralization from the first factor and As, Cd and Sb mineralization from the fourth factor are predicted and introduced.

    Keywords: : Geochemical anomalies, Multivariate methods, Stage factor analysis, Khoshnameh, Ardabil
  • Nabizadeh Chamazcoti.N, Jafari.H Pages 15-27

    Estimating recharge is important in groundwater studies, especially in budget calculation to properly manage groundwater withdrawals. In this research, recharge value into the alluvial aquifer of Sarakhs, which is the only source of water for drinking, agricultural and industrial uses in Sarakhs Plain (NE Iran and adjacent to Iran-Turkmenistan border), was estimated using MODFLOW model in FREEWAT Software. After preparing the conceptual model of the aquifer and transforming it into a numerical model, the model was calibrated in unsteady states during a two-year period (water-year 2015-2016 and 2016-2017) and verified. The sensitivity process confirmed validity of the numerical model in estimation of the aquifer recharge. Accordingly, the annual surface recharge was estimated at 80 million cubic meters (Mcm), occurring from rainfall (32 Mcm/year) and irrigation return flows (48 Mcm/year). In this regard, rainfall recharge coefficient was estimated about 20% of the annual rainfall and irrigation return flow coefficient was calculated about 15% of the annual discharge rates of the discharging wells. Simulated temporal variations of the groundwater recharge indicates occurrence of the rainfall recharge during January to June and irrigation return flows from November to April each year. The estimated recharge coefficients can be used in budget studies to properly manage the Sarakhs aquifer, as well as the same aquifers in Iran.

    Keywords: Irrigation return flow, Budget, Rainfall recharge, Khorasan Razavi, MODFLOW
  • Ebrahimi.F, Nakhaei.M, Nassery.H.R, Khodaei.K Pages 29-43

    One of the main concerns in the aquifers adjacent to oil facilities is the leakage of LNAPLs. Since remediation processes costly and time consuming, so the first step in these systems is determining design goals. Often the most important goal of these systems is to maximize pollutant removal and minimize the cost. Identifying the thickness of LNAPL and its fluctuations can determine the type of recovery method and thus can be effective on the amount of removal and the cost of the implementation. In this study, three methods of gene expression programming (GEP), adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) and multivariate linear regression (MLR) were used to estimate and predict the LNAPL level. Input variables are groundwater level elevation and discharge rate of LNAPL and the output variable is the LNAPL level elevation. The results of the three models were analyzed by statistical parameters and it was determined that GEP technique has better results and could be used successfully in predicting LNAPL level fluctuations in recovery processes.  Also, the GEP model provides an equation for predicting the LNAPL level that can be used in the field to predict the elevation of the LNAPL level.

    Keywords: LNAPL fluctuations, Gene expression programming, ANFIS (Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System), Multivariate linear regression
  • Reza beyk.S, Saidi.A, Arian.M, Sorbi.A Pages 45-57

    The studied zone is in the Northern part of  Zagros Suture Zone (Kermanshah). The presence of deep sea sediments, oceanic crust remnants, platform carbonates, igneous and metamorphosed rocks of active margin and carbonate sequence of passive margin that are assembled in the studied area show a compressional tectonic regime from the late Cretaceous up to the present. As a result of convergent regime, a very complicated structural zone is developed. The main purpose of this study is stress characteristic analysis in Zagros Suture Zone (Kermanshah).To recognize and study the arrangement of stress axes a great amount of data were gathered from the folds axial surface and the faults which are appeared within the rocks specially the radiolaritic rocks. The data includes characteristics of fault surface geometry, fault slip and lineation slip. The stress recording patterns for data in this study is Multiple Inverse Method and comparison with stress position by using folds axial surface.  By studying folds it was obtained the situation of main stress σ1, σ2 and σ3 respectively as 029, 127, 234 and by using the method Multiple Inverse Method, the situation of main stress is obtained as 059, 304, 194. Based on the investigations in the study area and measurements on Cretaceous rocks, the results show that the main stress direction since Cretaceous up to the present is northeastern with minor changes. The estimations of stress direction were the same in both folds and faults. As a result, the shortening direction has been constant, so the shortening faults all show one direction of stress.

    Keywords: Folds, Conjugate faults slip fault analysis, Stress, Multiple Inverse Method, Kermanshah
  • Mahamed.A, Moayyed.M, Modjarrad.M Pages 59-85

    The whole rock chemistry of the Garmichay metapelites located in the north of Miyaneh, NW Iran, is investigated to reveal the provenance and metamorphic conditions of the rocks. Petrofabric observations have revealed the syn-tectonic nature of regional metamorphic cordierite porphyroblasts in the metapelites. C' shear band structure is another feature that is observed in the rocks. Two regional metamorphic phases (RMP1, RMP2), one contact metamorphic phase (CMP) and two deformation (D1, D2) phases are identified. The major oxide geochemistry implies two sedimentary shale and greywacke parent rocks. Based on major, rare earth and trace elements (Ti, Ni, TiO2, Zr and K2O) the igneous source rock has been an andesite to dacite/rhyodacite. The CIA (chemical index of alteration) and CIW (chemical index of weathering) parameters imply a medium degree of alteration in the igneous source area. The Garmichay metapelites, in comparison with the PAAS and UCC, are enriched in Cs, La and Ce and depleted in Sr, Nb and Ta. The representative samples lie inside the paragenetic triangles of the compatibility diagrams that imply their thermodynamically stable conditions. Finally, based on the standard pseudosections, the maximum temperature and pressure range has been determined as 535-635 °C and 1-3 kb, respectively.

    Keywords: Petrofabrics, Provenance, Geochemistry, Garmichay, Metapelite
  • Mojadadi Moghadam, Boomeri.M, Biabangard.H Pages 87-106

    The Lakhshak Sb index is located in the northwest of Zahedan in the Sistan suture zone. The geological units of the area include metamorphosed flysch (garnet schist, actinolite schist, phylite, mylonite), granitoid pluton, acidic and basic dikes, mineralized and un-mineralized silicic veins. According to the geochemical studies, Lakhshak igneous rocks are calc-alkaline, high-K calc-alkaline and shoshonitic, metaaluminous rocks which are belong to the volcanic arc, and collisional and post-collisional tectonic settings. The studied igneous rocks are characterized by LREE and LILE enrichment relative to HREE and HFSE. Enrichment of Pb and depletion of Zr, Nb and Y are more consistent with melts generated from the lower crust. In the Lakhshak area, the Sb mineralization mainly occurs as quartz-stibnite veins in type-like rocks and is associated with silicic, argillic and phyllic alterations.

    Keywords: Sistan suture zone, Intrusive, subvolcanic igneous rocks, Sb mineralization
  • Naziri.M.A, Rassa.I, Yazdi.M Pages 107-121

    The Akhtarchi gold deposit with carbonate host is located in southeast Mahallat, Markazi province, and Sanandaj-Sirjan structural zone. Host rock includes impure carbonated rocks with Permian age which is affected by dissolution (decarbonatization) and brecciation in mineralized zones. Mineralization is controlled structurally and there is spatial relation between faults and mineralization. The most important alterations include silicification, hematization, dolomitization, decarbonatization and argillic. Gold occurrence is seen as three forms, associated with iron oxides, siliceous (jasperoid) and placer. There are five types of mineralized veins in the area including gold bearing iron oxide, gold bearing siliceous -iron oxide, copper bearing siliceous-iron oxide, siliceous-pyritic and milky quartz veins. Microscopic studies and microprobe analyses show that gold exists in this deposit as microscopic grains inside iron oxides and as submicroscopic in iron oxides, iron-manganese oxides, carbonates, copper bearing secondary minerals and sulfides. Based on geological, structural, alteration, mineralography and microprobe studies, properties of Akhtarchi deposit have the most similarity with Carlin type gold deposit.

    Keywords: Akhtarchi, Sanandaj-Sirjan zone, Carlin type, Carbonated host rock, Gold
  • Riahi.N, Sadeghi.A, Adabi.M.H, Kamyabi Shadan.H Pages 123-141

    In order to study biostratigraphy of the Tirgan Formation in western Kopet Dagh, two surface sections including Navia – Robat Eshgh and Ghezelghan, were selected and 230 samples were collected. The Tirgan Formation was measured with a total thickness of 237 and 192 meters in Navia and Ghezelghan sections respectively and was represented by thick and sometimes medium bedded, grey and weathered cream colored limestones in two localities. In Navia section, the Tirgan Formation conformably overlies the Zard – Shurijeh Formation with sharp lithological changes. However, as a result of being located in the core of an anticline, this boundary is not determined in Ghezelghan section. The Tirgan Formation disconformably underlies the Abderaz Formation in Navia section while conformably underlies the Sarcheshme Formation at Ghezelghan section.
    As a result of biostratigraphical investigations, 58 species belonging to 68 genera of foraminifera were identified in the Tirgan Formation. Based on benthic foraminifera two biozones were determined as follows: 
    1. Palorbitolina lenticularis Taxon Range Zone
    2. Novalesia producta – Orbitolina spp. assemblage zone
     According to the determined biozones and fossils associations, the age of the Tirgan Formation is Barremian – Early Aptian in both sections. The comparison of the Tirgan Formation, in two-mentioned sections, shows some differences. In terms of biostratigraphy, there is not any significant distinctions, except for thickness difference in biozones.

    Keywords: Biostratigraphy, Tirgan Formation, Navia-Robat Eshgh, Ghezelghan, Bojnurd, Western Kopet Dagh