فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 77 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اردشیر کیانی، شکوه نوابی نژاد*، خدابخش احمدی نوده، داود تقوایی صفحات 4-37
    هدف

    امروزه ازدواج به عنوان مهمترین رکن در تشکیل خانواده سالم، دغدغه ای جدی برای جوانان محسوب می شود و رسیدن به ازدواج موفق مستلزم توجه کافی به ابعاد گوناگون این امر حیاتی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ازدواج موفق و همه جانبه مبتنی بر مولفه های استحکام بخش و خطرساز و با در نظر گرفتن فرهنگ ایرانی است.

    روش

    روش پژوهش دراین مطالعه فراترکیب بود و جامعه آماری شامل تمامی پژوهشهای داخلی مرتبط با موضوع از سال 1388 تا 1398 بود که از پایگاه های اطلاعاتی نشریات کشور به صورت نظامند جستجو و با رعا یت معیارهای ورود و خروج، مورد مطالعه قرار گرفتند و 21مقاله انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که مهمترین عوامل موثر در ازدواج موثر را میتوان در قالب مدلی با 4 مقوله و16عامل اصلی و 146 مولفه استحکام بخش و خطر ساز تدوین نمود که مقوله ها شامل عوامل فردی، عوامل زمینه ای، عوامل زوجی و معیارهای همسرگزینی می باشندو عوامل اصلی  شامل ویژگی های اخلاقی، شخصیتی، هویتی و باورهای مذهبی و معنوی مهارتهای حل تعارض، والدگری، ارتباط موثر با همسر، رابطه با خانواده مبداء و خانواده همسر، مسایل مالی و معیشتی، مسایل جنسی فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی شناخت انتظارات، نیازها و خواسته ها، همسانی و توافق نظر، بلوغ همه جانبه، و سلامت جسم و روان را شامل شده بود. که هر یک از عوامل خود تعدادی عوامل فرعی رادر برداشت.

    نتیجه گیری: 

    انتظار می رود یافته های این پژوش جهت استفاده پژوهشگران ومتخصصان خانواده وازدواج کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: ازدواج موفق، فراترکیب، عوامل استحکام بخش
  • فاطمه محمودی، محمدرضا بلیاد*، معصومه ژیان باقری، مهدی شاهنظری، کیانوش زهراکار صفحات 38-60

    هدف :

    دانشجویان از اقشار مستعد و برگزیده جامعه و سازندگان آینده کشور خویش هستند و سطح سلامت و بهزیستی روان شناختی آنها تاثیر بسزایی در یادگیری و افزایش آگاهی علمی و موفقیت تحصیلی شان خواهد داشت. بنابراین، هدف تحقیق حاضر بررسی مدل ساختاری بهزیستی روان شناختی براساس رویدادهای منفی زندگی و ذهن آگاهی با  میانجی گری سبک های مقابله ای در میان دانشجویان بود.

    روش :

    نوع تحقیق حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی بودند که 365 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ای مشارکت کردند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رویدادهای منفی زندگی، ذهن آگاهی، سبک های مقابله ای و بهزیستی روان شناختی استفاده شد. پایایی و روایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تاثیر رویدادهای منفی زندگی بر سبک مساله مدار (01/0<p) و بهزیستی روان شناختی (05/0<p) منفی و معنادار است. تاثیر ذهن آگاهی بر سبک مساله مدار و بهزیستی روان شناختی مثبت و معنادار است (01/0<p). تاثیر سبک مساله مدار بر بهزیستی روان شناختی مثبت و معنادار است (01/0<p) اما تاثیر سبک هیجان مدار و سبک اجتنابی بر بهزیستی روان شناختی معنادار نیست. نقش میانجی سبک مقابله ای مساله مدار در تاثیر رویدادهای منفی زندگی و ذهن آگاهی بر بهزیستی روان شناختی معنی دار است (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدل ارایه شده در بین دانشجویان دانشگاه شهیدبهشتی از برازش مناسبی برخوردار است و نقش متغیرهای رویدادهای منفی زندگی، ذهن آگاهی و سبک مساله مدار در بهزیستی روان شناختی را مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: ررویدادهای منفی زندگی، ذهن آگاهی، سبک های مقابله ای، بهزیستی روان شناختی
  • اعظم هاشمی، اصغر جعفری* صفحات 61-88
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی در بهبود فرآیند و محتوای خانواده در زوج های متقاضی طلاق توافقی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و یک پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری زوج های ارجاعی متقاضی طلاق توافقی در سال 1396، به مرکز مشاوره بهروان در قزوین بودند. 10 زوج (20 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در گروه های 10 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های فرآیند و محتوای خانواده سامانی (2008) بودند. برنامه خودمتمایزسازی امامی ریزی و برون (1395) در 10جلسه زوج درمانی 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا و تغییرات فرآیند و محتوای خانواده در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اندازه گیری و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها:

      نتایج نشان داد آموزش خودمتمایزسازی بر بهبود فرآیند خانواده (14/21=F، 01/0>P) و محتوای خانواده (32/23=F، 01/0>P) تاثیر معناداری داشته و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار مانده است و 4 زوج از ادامه طلاق منصرف شدند (01/0-=t، 01/0<P).

    نتیجه گیری: 

    برنامه آموزش خودمتمایزسازی توانمندی زوج ها از طریق ایجاد تعادل بین عقل و احساسات و تمایز خویشتن از خانواده اصلی، بر کارکردهای فرآیند و محتوای خانواده تاثیر می گذارد. بنابراین از این روش روانی- آموزشی کارآمد می توان برای بهبود فرآیند و محتوای خانواده زوج های متقاضی طلاق توافقی و پیشگیری از طلاق استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خودمتمایزسازی، فرآیند خانواده، محتوای خانواده، طلاق توافقی
  • مهرنوش دوائی مرکزی، جواد کریمی*، کوروش گودرزی صفحات 89-121
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مداخلات زوج درمانی مبتنی بر واقعیت درمانی با رویکرد هیجان مدار بر شادکامی و تاب آوری زوجین می باشد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه ی چندگانه همزمان بود. جامعه آماری، زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مرکز زوج درمانی طلیعه مهر در شهر تهران (149 زوج) بود، که با روش نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه 6 زوج به عنوان نمونه انتخاب شد. سپس رویکردهای زوج درمانی در دوگروه واقعیت درمانی و هیجان مدار برای هر زوج به همراه پیگیری دو ماهه انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس شادکامی آکسفورد آرگایل، مارتین و کراس لند (1989) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.

     یافته ها:

    نتایج نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر واقعیت درمانی به ترتیب باعث افزایش شادکامی و تاب آوری زوج ها شده (06/%61 و 31/49% بهبودی) و اثر آن به ترتیب تا پایان دوره پیگیری دو ماهه حفظ شد (05/%60 و 88/51% بهبودی). همچنین زوج درمانی هیجان مدار به ترتیب باعث افزایش شادکامی و تاب آوری زوج ها شده (06/%28 و 87/28% بهبودی) و اثر آن به ترتیب تا پایان دوره پیگیری دو ماهه حفظ شد (81/26% و 73/29% بهبودی). شاخص تغییر پایای آنها هم حاکی از معنی دار بودن این تغییرات بود (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج گویای اثربخشی مداخلات زوج درمانی مبتنی بر واقعیت درمانی و هیجان مدار در افزایش شادکامی و تاب آوری زوجین ناسازگار بود و رویکردهای یاد شده می تواند میزان مطلوبی از تغییر پذیری شادکامی و تاب آوری زوجین را در شرایط ناسازگاری زوج ها تبیین نماید.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر واقعیت درمانی، زوج درمانی هیجان مدار، شادکامی، تاب آوری
  • انسیه بختیاری، سعیده حسینی*، مختار عارفی، کریم افشاری نیا صفحات 122-140
    هدف

    یکی از عوامل مهم در ازدواج پایدار صمیمیت زناشویی زوجین است. در صورتیکه صمیمیت زناشویی زوجین از بین برود بر نگرش آن ها به روابط فرازناشویی تاثیر می گذارد. علاوه بر این از عوامل موثر بر نگرش افراد به روابط فرازناشویی سبک های دلبستگی زوجین است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای صمیمیت زناشویی در رابطه بین سبک های دلبستگی و نگرش به خیانت زناشویی در زوجین در شهر تهران بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی توصیفی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مردان و زنان متاهل شهر تهران در سال 1396 تشکیل می دادند نمونه پژوهش از جامعه حاضر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.ابزارها شامل؛ پرسشنامه نگرش نسبت به روابط فرازناشویی مارک واتلی (2006)، پرسشنامه سبک های دلبستگی کالینز و رید (1990) و پرسشنامه صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر (2002) بود. حجم نمونه این پژوهش 650 نفر شامل 357 زن و 293 مرد بود.تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار AMOSتوسط شرکت SPSS نسخه20 انجام شد.

    یافته ها:

     بررسی ضرایب مسیر و مقادیر استاندارد شده آنها و همچنین کمیت های t مربوط به آن ها نشان داد که اثر مستقیم سبک دلبستگی اضطرابی بر صمیمیت زناشویی معنادار است (P≤0/05). همچنین اثر مستقیم صمیمیت زناشویی بر نگرش به خیانت زناشویی معنادار است (P≤0/05). همچنین اثر غیر مستقیم سبک دلبستگی اضطرابی بر نگرش به خیانت زناشویی معنا دار است (P≤0/05).

    نتیجه گیری:

    از آنجایی که ازدواج و انتخاب همسر یکی از تصمیمات مهم زندگی می باشد و با توجه به نقش پیش بینی کننده سبک های دلبستگی ناایمن و نقش صمیمیت زناشویی در نگرش افراد به خیانت زناشویی باید بر لزوم بررسی این دو متغیر در مشاوره های پیش از ازدواج و همچنین آموزش والدین در زمینه تربیت کودک و سبک های دلبستگی تاکید کرد.

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، سبک های دلبستگی، نگرش به خیانت زناشویی
  • ذبیح الله عباس پور* صفحات 141-160
    هدف

    تعارض مادرشوهر و عروس یکی از رایج ترین مسایل، به خصوص در کشورهای آسیایی است که فرهنگ جمع گرا و جامعه ی مردسالاری دارند. هدف اصلی این پژوهش ساخت و اعتباریابی مقیاس کیفیت رابطه مادرشوهر و عروس بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دانش آموزان شهر اهواز بود. در این پژوهش، دو نمونه به روش نمونه گیری تصادفی  خوشه ای چند مرحله ای  مورد استفاده قرار گرفت. در نمونه اول به منظور انجام تحلیل عامل اکتشافی 411 نفر و در مرحله دوم نیز به منظور انجام تحلیل عامل تاییدی یک نمونه 211 نفری از مادران انتخاب شدند و به مقیاس کیفیت رابطه مادرشوهر و عروس و مقیاس صمیمیت اجتماعی میلر (1982) پاسخ دادند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از تحلیل عناصر اصلی و چرخش متعامد (واریماکس) نشان داد که این مقیاس از چهار عامل محبت و همدلی، کنترل، ارتباط و دخالت تشکیل شده است. نتایج تحلیل عامل تاییدی نیز ساختار چهار عاملی این مقیاس را تایید کرد. روایی همگرای مقیاس کیفیت رابطه ی مادرشوهر و عروس از طریق همبسته کردن این مقیاس و عوامل آن با مقیاس صمیمیت اجتماعی میلر (1982) معنادار بود (از 20/0 تا 46/0). همسانی درونی مقیاس کیفیت رابطه   مادرشوهر و عروس و چهار عامل محبت و همدلی، کنترل، ارتباط و دخالت بر اساس آلفای کرونباخ به ترتیب 68/0، 62/0، 72/0، 78/0 و 90/0 محاسبه شد.

    بحث:

     بر اساس نتایج این پژوهش، مقیاس کیفیت رابطه مادرشوهر و عروس برای سنجش این سازه در نمونه های ایرانی از پایایی و روایی کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رابطه مادرشوهر و عروس، پایایی، روایی، روان سنجی
  • مریم حیدریان، مریم غلامزاده جفره*، مسعود شهبازی صفحات 161-199
    هدف

    دیسپارونیا و واژینیسموس مسئله ای مهم در زندگی زنان مبتلا به این اختلال است و عواقب ناگوار و پیامدهای مخربی بر فرد، نهاد خانواده و صمیمیت زوجی می گذارد. ازاین رو هدف پژوهش فعلی بررسی تجربه زیسته زنان مبتلا به  دیسپارونیا و واژینیسموس در مشارکت کنندگان پژوهش بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پدیدارشناسی بود و 9 مشارکت کننده زن که مبتلا به اختلال  دیسپارونیا و واژینیسموس بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با آن ها تا رسیدن داده ها به اشباع ادامه یافت. بعد از جمع آوری داده ها و رونوشت آن ها توسط پژوهشگر از شیوه ی پدیدارشناسی پنج مرحله ای گیورگی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها به 12 جزء تشکیل دهنده ی تجربه زیسته زنان مبتلا به  دیسپارونیا و واژینیسموس منجر شد که شامل: فقدان آگاهی، تجربه علایم فیزیکی اضطراب، ترس، پیش بینی درد، احساس بی کفایتی و حقارت، احساس شرم، احساس نفرت از رابطه جنسی و همسر، احساس رنج، احساس خشم، احساس گناه، کاهش صمیمیت عاطفی و جنسی و پشیمانی از ازدواج است.

     نتیجه گیری:

     نتیجه این پژوهش ادبیات پژوهشی گذشته را در زمینه تجربه زیسته  دیسپارونیا و واژینیسموس را غنی تر می کند. همچنین ساختار تجربه زیسته  دیسپارونیا و واژینیسموس استخراج شده این مطالعه برای تدوین و به کارگیری برنامه های پیش گیرانه و درمانی این آسیب و همین طور پیامدهای آن کاربرد فراوانی دارد.  همچنین نتیجه این پژوهش ادبیات پژوهشی گذشته را در زمینه تجربه زیسته دیسپاورنیا و واژینیسموس غنی تر می کند.

    کلیدواژگان: دیسپارونیا، واژینیسموس، تجربه زیسته
  • فائزه گل شیرازی، احمد صادقی* صفحات 200-224
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه ی گذار خانه به مدرسه بر آمادگی اجتماعی- هیجانی دانش آموزان پیش دبستانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه گواه بود و جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی دانش آموزان پیش دبستانی شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-96 بودند که برای اولین بار وارد مهد کودک می شدند. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت داوطلبانه و از بین مهدکودک های ناحیه 5، دو مهد که حاضر به همکاری در این پژوهش بودند، مشخص شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه گواه و آزمایش هر کدام شامل 17دانش آموز بود که شرایط ورود به مداخله را داشتند. برنامه گذار خانه به مدرسه طی سه ماه بر روی دانش آموزان گروه آزمایش انجام شد و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی آمادگی اجتماعی- هیجانی باستین (2007) استفاده شد.

    یافته ها: 

    داده ها به روش کوواریانس یک متغیره و چند متغیره تحلیل شد و نتایج نشان داد برنامه ی گذار خانه به مدرسه بر آمادگی اجتماعی- هیجانی کودکان موثر بوده است. (003/0< P).

    نتیجه گیری:

     بنابراین می توان از برنامه ی گذار خانه به مدرسه برای افزایش آمادگی اجتماعی - هیجانی دانش آموزان پیش دبستانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ی گذار خانه به مدرسه، آمادگی اجتماعی- هیجانی، دانش آموزان پیش دبستانی
  • جعفر ثمری صفا*، مهلا دشتی اصفهانی، مژگان پوردل صفحات 225-256

    هدف از انجام این پژوهش تدوین مدل سرزندگی تحصیلی بر اساس ارتباط با مدرسه، جو عاطفی خانواده، انگیزش، خودکارآمدی و درگیری تحصیلی دانش آموزان بود. از نظر روش پژوهش، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پایه های اول و دوم مقطع متوسطه دوم شهر اصفهان در سال 1398-1397 بودند. که از میان آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، نمونه ای به تعداد 375 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های موردنیاز تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شد که شامل مقیاس های سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده وحسینی چاری (2013)، ارتباط با مدرسه پناغی و همکاران (1390)، جو عاطفی خانواده رضویه وسامانی (1379)، خودکارآمدی تحصیلی پاتریک، هیکس و رایان (1997)، مقیاس درگیری تحصیلی ریو (2013) و مقیاس انگیزش تحصیلی هارتر (1981) بود.نتایج به دست آمده نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر مستقیم ارتباط با مدرسه بر سرزندگی تحصیلی با ضریب تاثیر 207/0 تایید شد. همچنین درگیری تحصیلی دارای تاثیر بر سرزندگی تحصیلی با ضریب تاثیر 356/0 و خودکارآمدی دارای تاثیر بر سرزندگی تحصیلی با ضریب تاثیر 202/0 است. یافته ها نشان داد که اثرغیرمستقیم ارتباط با مدرسه بر سرزندگی تحصیلی با میانجی گری درگیری تحصیلی تایید می شود که شدت اثر غیر مستقیم برابر با 206/0 است، اثر غیرمستقیم جوعاطفی خانواده بر سرزندگی تحصیلی با میانجی گری درگیری تحصیلی نیز تایید می شود که شدت اثر غیر مستقیم برابر با 055/0 است، همچنین اثر غیرمستقیم انگیزش تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی با میانجی گری خودکارآمدی تایید می شود که شدت اثر غیرمستقیم برابر با 084/0 است (05/0>p).

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، ارتباط با مدرسه، جو عاطفی خانواده، خودکارآمدی، درگیری تحصیلی، انگیزش تحصیلی
  • حسام سرواحد*، کیومرث فرحبخش، محمد عسگری صفحات 257-282
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تعاملات انسانی موثر بر آماده سازی روانی خلبانان خطوط هوایی بود.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، خلبانان یک شرکت هواپیمایی در شهر تهران در سال 1398 بودند. به منظور جمع آوری اطلاعات و داده های لازم، پس از گزینش خلبانان براساس ملاک های نمونه گیری هدفمند، مصاحبه نیمه ساختاریافته با هر خلبان اجرا شد و این روند تا رسیدن به اشباع نظری در پاسخ به سوالات مصاحبه ادامه یافت. در این پژوهش مجموعا با 10 خلبان مصاحبه انجام شد سپس داده های بدست آمده، طبقه بندی و کدگذاری شدند.

    یافته ها: 

    تحلیل یافته های موجود به شناسایی تعاملات انسانی موثر بر آماده سازی روانی خلبانان در قالب تعاملات میان گروه پروازی، تعاملات میان گروه های مرتبط با بحث پرواز و تعاملات خارج از محیط کاری منجر شد. تعاملات میان گروه پروازی به صورت تعاملات میان خلبانان و سایر گروه پروازی و مباحثی همچون احترام به جایگاه شغلی استخراج شدند. تعاملات میان گروه های مرتبط با بحث پرواز، تعاملاتی بین بخشی بوده و در قالب مناسبات میان خلبانان با مراقبت پرواز و سایر بخش های غیرپروازی شناسایی شدند. نهایتا غالب تعاملات خارج از محیط کاری، مرتبط با مباحث خانوادگی خلبانان بدست آمدند.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که تعاملات نامطلوب فراوانی در حوزه های مختلف شغلی و خانوادگی خلبانان وجود دارند که منجر به ناآمادگی روانی آنها می شوند. این امر لزوم بهبود کیفیت آموزش حین خدمت  خلبانان در رابطه با مواردی همچون تعاملات میان گروه پروازی و تعاملات میان خلبانان و خانواده آنها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تعاملات انسانی، آماده سازی روانی، خلبانان مسافربری، گروه پروازی، شرکت های هواپیمایی
  • فاطمه اسمعیل طلایی، احمد برجعلی*، آسیه شریعتمدار، محمدحسین خوانین زاده صفحات 283-312
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین آموزه های قرآنی جهت مدیریت روابط و نقش های زوجین بود .

    روش

    روش این پژوهش کیفی و جامعه پژوهش کلیه آیات قران مربوط به مرحله زوجیت بود. برای تحلیل داده های کیفی از تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها:

     با توجه به یافته های پژوهش، مضامین اصلی شناسایی شده برای مرحله زوجیت، روابط عاطفی، نقش های زوجین، مرزهای زوجی، توزیع مدیریت خانواده، روابط مالی، روابط جنسی، حل تعارضات و ناسازگاری زوجین می باشد .

    نتیجه گیری:

     بر مبنای آموزه های قرآن، نگرش مذهبی می تواند به عنوان ابزاری نیرومند در جهت کاهش تعارضات زناشویی و در نهایت رضایت مندی زناشویی باشد.

    کلیدواژگان: زوجیت، اسلام، آموزه های قرآنی، خانواده، مدیریت روابط
|
  • Ardeshir Kiani, Shokuh Navabinejad*, Khodabakhsh Ahmadi, Davood Taghvaei Pages 4-37
    Aim

    Nowadays marriage is considered the most important pillar of a stable family and as such is quite a big concern for the average youth. Therefore reaching a successful marriage requires paying attention to different variables of this crucial subject. Therefore, the purpose of this research is to reveal a template for a successful marriage and all of its strengthening and endangering variables, considering the Iranian culture.

    Methods

    The research method for this study was super compositional, and the statistical population included all local research in this field between the years of 2009 to 2019 that were acquired following a systematic selection criteria, that yielded 21 articles.

    Results

    The result of this research showed that the most important factors of a successful marriage can be divided into 4 themes and 16 main factors with 146 strengthening and endangering factors, which include individual factors, environmental factors, couple factors, and criteria for mate selection. The main factors include moral, personal, or identity characteristics, religious and spiritual beliefs, including problem solving skills, parenting, effective relations with spouse, family ties with spouse, financial issues, sexual issues, cultural factors, societal factors and family, knowing the expectations, needs and wants, same mindedness, general maturity and general, physical, and mental health. All of the above mentioned main factors all have their own sub factors within themselves.

    Conclusion

    It is expected that this project will be of use to researchers and family and marriage specialists.

    Keywords: Successful marriage, super composition, strengthening factors, endangering factors
  • Fatemeh Mahmoudi, MohammadReza Beliad*, Masoumeh Jian Bagheri, Mehdi Shah Nazari, Kianoosh Zahrakar Pages 38-60
    Aim

    Students are one of the most talented and promising segments of society and future builders of their country, and their level of health and psychological well-being will have a significant impact on learning and increasing their scientific awareness and academic success. Therefore, the purpose of this study was to investigate a structural model of psychological well-being based on negative life events and mindfulness with emphasis on the mediating role  of coping styles.

    Methods

    The method of conducting the present study was descriptive correlational of structurequational type. The statistical population of the study were the undergraduate students of Shahid Beheshti University in Tehran, 365 of whom participated through cluster sampling. They responded to questionnaires on negative life events, mindfulness, coping styles, and psychological well-being. The reliability and validity of the instruments were confirmed using Cronbachchr('39')s alpha coefficient and confirmatory factor analysis. To analyze the data, structural equation method was used with Amos software.

    Results

    The results showed that the effect of negative life events on the problem-oriented style and psychological well-being is negative and significant. The effect of mindfulness on the problem-oriented style and psychological well-being is positive and significant. The effect of problem-oriented style on psychological well-being is positive and significant. The mediating role of problem-focused coping style in the relationship between negative life events and mindfulness with psychological well-being is meaningful

    Conclusion

    The results showed that the model presented among the students of Shahid Beheshti University has a good fit and confirmed the role of the variables of negative life events, mindfulness and problem-oriented coping style in psychological well-being.

    Keywords: Negative life events, mindfulness, coping styles, psychological well-being
  • Aazam Hashemi, Asghar Jafari* Pages 61-88
    Aim

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of self-differentiation training on improving family process and content in demanding couples with contested divorce.

    Methods

    A quasi-experimental design with pre-test, post-test and two-months follow-up with control group was used. The statistical population included couples who mutually consented for divorce, and had referred to the counselling clinic of Behravan in Qazvin in 2018. Ten couples (20 participants) were selected through purposeful sampling and assigned in experimental and control groups. Research tools included Samani’s (2008) family process and content questionnaire. Self-differentiation was administered for the experimental group in 10 weekly 90-minute sessions. The changes of family process and content was measured in posttest and follow-up and data were analyzed by repeated measurement.

    Results

    Results indicated that self-differentiation significantly have promoted family process (P<0.01, F=21.14) and family content (P<0.01, F= 23.32). This effect was observed in follow-up, and four couples gave up the divorce requests (P>0.01, t= 0.01).

    Conclusion

    self-differentiation training, thorough empowering couples, helps in moderating between reason and emotions; while differentiaton of self from original family, affects the functions of family process and content. Therefore, it can be used as an efficient psycho-educational package for improving the functions of family process and content in divorce demanding couples, and may helpprevent divorce

    Keywords: Self-differentiation, family process, family content, contested divorce
  • Mehrnoush Davaie Markazi, Javad Karimi*, Kourosh Goodarzi Pages 89-121
    Aim

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of reality-based and emotionally focused couple therapy (EFCT) interventions on the happiness and resilience of couples.

    Methods

    The method of the present study was a single case experimental design of multiple simultaneous baselines. The statistical population of the study were maladapted couples referred to Talieh Mehr Couple Therapy Center in Tehran (149 couples), in which 6 couples were selected as a sample by purposive and voluntary sampling method. Then, the approaches were performed in pairs for reality therapy and EFT for each couple with a two-month follow-up. The standard Oxford happiness (Argyle, Martin, Crossland, 1989) and Conor-Davidson resilience (Conor-Davidson, 2003) questionnaires were completed as data collection tools. Data were analyzed by visual mapping, stable change index, and recovery percentage formula.

    Results

    The results showed that reality therapy-based couple therapy increased the happiness and resilience of couples (61.06% and 49.31% recovery, respectively) and its effect was maintained until the end of the two-month follow-up period (60.05% and 51.88% recovery). Also, EFCT increased the happiness and resilience of couples, respectively (28.06% and 28.87% recovery) and its effect was maintained until the end of the two-month follow-up period (26.81% and 29.73%, recovery). The index of their change in reliability also indicated that these changes were significant (p <0.05).

    Conclusion

    The results showed the effectiveness of couple therapy interventions based on reality therapy and EFT on increasing the happiness and resilience of incompatible couples and the mentioned approaches can explain the desirable degree of variability of happiness and resilience of incompatible couples.

    Keywords: Reality-based couple therapy, Emotionally focused couple therapy, Happiness, Resilience
  • Ensieh Bakhtyari, Saeedeh Hosseini*, Mokhtar Arefi _ Pages 122-140
    Aim

    Intimacy among couples is an important factor in sustainable marriages. If coupleschr('39') intimacy fades, it will affect their tendency toward extramarital relations. Individualschr('39') style of attachment form during childhood and exert a notable influence on the formation of their marital intimacy during adulthood. Therefore, the goal of the present research was to study the mediating role of marital intimacy in relation between attachment styles and attitude of 

    Methods

    This research is a descriptive-analytic study of correlational type. The statistical population is comprised of all married men and women of Tehran in the Iranian year of 1396. The studychr('39')s sample was chosen from the population using the convenient sampling method. Data collection tools included Mark Whatley (2006) Q Attitude Toward Transnational Relationships Questionnaire, Collins & Read (1990) Attachment Style Questionnaire, and Thompson and Walker (2002) Marital Intimacy Questionnaire. The total population size of the sample was 650 couples, consisting of 357 women and 293 men.   Data analysis was done using the path analysis method and the AMOS statistical software from SPSS company.

    Results

    Analyzing the correlation coefficients and their standardized values, in addition to the related t-test values, indicated that the direct effect of the anxiety-driven attachment style on marital intimacy is meaningful (P≤0/05). Furthermore, the indirect effect of marital intimacy on tendency toward infidelity is meaningful (P≤0/05).

    Conclusion

    Since marriage and choosing a partner is one of the most important decisions in life, considering the predicting role of unsafe attachment style and the role of marital intimacy in individualschr('39') tendency toward infidelity, the necessity of analyzing these two variables as it applies to premarital counseling and parental training about child education and attachment styles, must be emphasized.

    Keywords: Marital intimacy, attachment style, attitude of couples toward infidelity
  • Zabihollah Abbaspour* Pages 141-160
    Aim

    Conflict of mothers and daughters-in-law is a common issue, especially in Asian countries characterized by a collectivistic culture and a patrilineal society. The main purpose of this research was the development and validation of quality of mother and daughter-in-law’s relationship scale, including construct validity, convergent validity and internal consistency.

    Methods

    This was a correlational research. The researchchr('39')s statistical population included all studentschr('39') mothers in city of Ahvaz. Two samples were used in this study. In the first sample, 411 subjects were selected for exploratory factor analysis; and in the second stage, a random sample of 211 subjects were selected as a multi-stage cluster sampling for confirmatory factor analysis. Subjects completed the Quality of Mother-in-Law and Daughter-in-law Relationship Scale (QMDRS) and Miller Social Intimacy Scale (MSIS).

    Results

    The results of the exploratory factor analysis showed that this scale consists of four factors, including kindness and empathy, control, communication, and interference. The confirmatory factor analysis results confirmed the four-factor structure of this scale. Convergent validity of QMDRS is calculated by correlating it with the Miller Social Intimacy Scale. The correlation coefficient of mean in subjects in QMDRS was significant (0.20 to 0.46). According to Cronbachchr('39')s alpha, the internal consistency of the QMDRS and four factors kindness and empathy, control, communication, and interference was 0.68, 0.62, 0.72, 0.78, and 0.90.

    Conclusion

    According to the results the Quality of Mother and Daughter-in-law’s Relationship Scale (QMDRS) has sufficient validity and reliability in Iranian families.

    Keywords: Quality of Mother-in-Law, Daughter-in-law Relationship Scale, validity, reliability, psychometric
  • Maryam Heydarian, Maryam Gholamzadeh Jofreh*, Masoud Shahbazi Pages 161-199
    Aim

    Dyspareunia and vaginismus are important issues in the lives of women with these disorders and have adverse, damaging consequences for the individual, the family, and the couplechr('39')s intimacy. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the lived experience of women with dyspareunia and vaginismus.

    Methods

    The method of this study was descriptive-phenomenological psychological in which nine female participants suffering from dyspareunia and vaginismus were selected through purposeful sampling and data collection was continued through semi-structured interviews until data saturation was reached. After collecting the data and transcribing them, the researcher used Giorgi’s five-step phenomenological data analysis method.

    Results

    Analyzing data led to 12 contributing components of the lived experience of women with dyspareunia and vaginismus which included: lack of awareness, experiencing the physical symptoms of anxiety, fear, predicting pain, feeling of inadequacy and inferiority, feeling of shame, hatred of sex and of spouse, a feeling of suffering, feeling of anger, feeling of guilt, decreased emotional and sexual intimacy, and regret about marriage.

    Conclusion

    The results of this study also enrich the previous research literature on the lived experience of dyspareunia and vaginismus. Also, the structure of the lived experience of dyspareunia and vaginismus derived from this study is widely used to develop and apply preventive and therapeutic programs for this condition and its consequences.

    Keywords: Dyspareunia, vaginismus, lived experience
  • Faeze Golshirazi, Ahmad Sadeghi* Pages 200-224
    Aim

    This study was done to investigate the effect of home-to-school transition program on social-emotional readiness of preschool students.

    Methods

    For this study,  semi-experimental design with pretest-posttest and control groups were used. The population included all preschool students in Isfahan during the 2017-2018 academic year who entered kindergarten for the first time. Data collection for this study included voluntary participation of two kindergartens from the city’s 5th district, and each was randomly assigned to the experimental and control groups. Seventeen students who were qualified to enter the interventional phase were included in the treatment and control group. The transition from home to school program was performed on the experimental group during 3 months and the control group did not received any interventions. The scale of the Social-Emotional School Readiness (Bustin, 2007) was used to collect the data.

    Findings

    The data was analysed with one-way and multivariate analysis of covariance and the results showed that the home-to-school transition program was effective to promote social-emotional readiness of preschool student (p <0/003).

    Conclusion

    Therefore, we can use this program for preschool student to increase their social-emotional readiness.

    Keywords: Home-to-school transition program, social-emotional readiness, preschool student
  • Jafar Samari Safa*, Mahla Dashti, Mozhgan Pourdel Pages 225-256
    Aim

    The aim of this study was to develop a model of academic buoyancy based on school connection, family emotional atmosphere, motivation, self-efficacy, and academic engagement of students.

    Methods

    This research was of descriptive-correlational. The statistical population of the study included all first and second grade high school students in Isfahan in 2018-2019. From among them, a sample of 375 people were selected by multi-stage cluster random sampling. The tools for  data collection included the following questionnaires: Dehghanizadeh and Hosseini Chari Academic Buoyancy Scales (2013), Panaghi et. al School Connection Questionnaire (2011), Razavieh Vesamani Family Emotional Atmosphere (2000), Patrick, Hicks and Ryan (1997) Academic Self-Efficacy Scale, Reeve, Agentic Engagement Scale (2013), and The Harter Academic Motivation Scale (1981).

    Results

    The results showed that at 95% confidence level, the direct effect of school connection on academic buoyancy was confirmed with an impact factor of 0.207. Also, academic engagement has an effect on academic buoyancy, with an impact factor of 0.356, and self-efficacy has an impact on academic buoyancy with an impact factor of 0.202.

    Conclusion

    Findings showed that the indirect effect of school relationship on academic buoyancy mediating academic engagement is confirmed, so that the intensity of the indirect effect is equal to 0.206, the indirect effect of family emotional atmosphere on academic buoyancy mediated academic engagement was also confirmed, and  that the indirect effect is equal to 0.055. Furthermore, the indirect effect of academic motivation on academic buoyancy is mediated by self-efficacy, the intensity of the indirect effect is equal to 0.084 (p <0.05).

    Keywords: Academic engagement, educational motivation, academic buoyancy, academic self-efficacy, school connection, family emotional atmosphere
  • Hessam Sarvahed*, Kiumars Farahbakhsh, Mohammad Asgari Pages 257-282
    Aim

    The purpose of the present study was to explain the human interactions affecting the psychological preparation of airline pilots.

    Methods

    Qualitative approach and thematic analytical method was used to conduct this study. The study population in this research were the pilots of an airline company in Tehran in 2019. In order to gather the necessary data, pilots were selected through purposive sampling criteria. Then, semi-structured interviews were conducted with each pilot and this process continued until theoretical saturation was reached. In this study, a total of 10 pilots were interviewed and the obtained data were classified and coded.

    Results

    The analysis of the findings led to the identification of the influences of human interactions on the psychological preparation of pilots in the form of interactions between the flight crew, interactions between teams related to flight, and interactions outside the work environment. Interactions between the flight crew were extracted as interactions between pilots and other flight personnel and topics such as respect for the job position. Interactions between flight-related teams were inter-sectoral interactions and were identified in the form of relationships between pilots with air traffic controllers and other non-flight sectors. Finally, most of the interactions outside the work environment were related to the pilotschr('39') family issues.

    Conclusions

    This study showed that there may be many undesirable interactions in different occupational and family areas of pilots that may lead to their psychological unpreparedness. This demonstrates the need to improve the quality of in-service training for pilots in relation to issues such as flight interactions and interactions between pilots and their families.

    Keywords: Human interactions, psychological preparation, civil pilots, flight crew, airlines
  • Fatemeh Esmaeel Talaie, Ahmad Borjali*, Asieh Shariatmadar, MohammadHosswein Khavanin Zade Pages 283-312
    Aim

    The purpose of the present study was to discuss the implications of the lessons from the Quran in managing the roles and relationships in couples.

    Methods

    Using the qualitative method and applying content analysis, all verses related to couples from Quran were explored.

    Results

    According to the results of the study, the main identified themes for the stage of marriage included romantic relationships, couples’ roles, boundaries, distribution of family management, financial relationships, sexual relationships, and conflict resolution in couples’ relationships. 

    Conclusion

    Based on the lessons from the Quran, the religious attitude can be considered a powerful tool in order to decrease marital conflicts and eventually in increasing marital satisfaction.

    Keywords: Coupleness, Islam, Lessons from the Quran, family, relationships management