فهرست مطالب

علوم و فنون بسته بندی - پیاپی 45 (بهار 1400)

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 45 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم غیاث آبادی فراهانی*، پیمان غفاری آشتیانی، شهربانو قلیپور فریدونی، هومن شبابی صفحه 6

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر تمایل به خرید بسته بندی سبز است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش، پیمایشی- علی می باشد. روش گردآوری اطلاعات میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد است. اطلاعات میدانی با استفاده از پرسشنامه 41 سوالی از خریداران محصولات سبز در سال 1399 جمع آوری گردیده است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی خریداران محصولات سبز(استان مرکزی) تشکیل می دهد و اندازه نمونه آماری که به روش در دسترس انتخاب شده برای مشتریان 384 نفر است. داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و آزمون معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج در پایان حاکی از تاثیر مثبت متغیرهای (هنجارهای فردی، نگرانی های زیست محیطی و تمایل به پرداخت) بر تمایل به خرید محصولات سبز و همچنین تاثیر منفی متغیرهای (نگرش و کنترل رفتاری ادراک شده) بر تمایل به خرید محصولات سبز می باشد.

    کلیدواژگان: نگرش، نگرانی های زیست محیطی، تمایل به پرداخت، تمایل به خرید، هنجارهای فردی
  • شهاب نقدی، مسعود رضایی*، نادر بهرامی فر، مهدی آل بوفتیله صفحه 22

    چکیده
    امروزه کاربرد بسته بندی های هوشمند در صنایع مختلف بسته بندی بیشتر از گذشته مورد توجه صنعت قرار گرفته است. بسته بندی های هوشمند می توانند حاوی یک شناساگر یا نانوحسگر باشند که فرایند تغییر کیفیت محصول بسته بندی شده را از طریق مختلفی نظیر: تغییر رنگ، تغییر ولتاژ و... به مصرف کننده گزارش می دهند. در همین راستا استفاده از نانوذرات به دلیل ویژگی های منحصربفرد و مناسبی که دارند باعث بهبود عملکرد نانوحسگرها شده اند. به همین دلیل در تحقیق حاضر به منظور مطالعه روند رشد پاتوژن‌های غذایی لیستریا مونوسایتوژنز، سالمونلا تیفی موریوم و ‏استافیلوکوکوس ارویوس در محیط کشت از نانوحسگر رنگی تشکیل شده از نانو صفحات گرافن ‏اکسید آمین دار شده به همراه شناساگر برموفنول آبی بر پایه کاغذ صافی استفاده گردید. نتایج نشان داد در ابتدای رشد ‏باکتری  لیستریا مونوسایتوژنز هیچ پرگنه‌ای در محیط کشت مشاهده نشد ولی در نهایت 24 ساعت بعد به تعداد 81/0 ± 189 پرگنه ‏رسید (‏p<0.05‎‏). بررسی تغییرات تعداد پرگنه‌ها در طول 24 ساعت برای باکتری ‏استافیلوکوکوس ارویوس روند افزایشی نشان داده و ‏در انتهای دوره انکوباسیون به تعداد 54/4 ± 196 پرگنه رسید (‏p<0.05‎‏) و هم اینکه تعداد پرگنه‌ها در باکتری‏ سالمونلا تیفی موریوم ‏در محیط کشت مشخص شد که از تعداد صفر به تعداد 17/5 ± 203 تعداد پرگنه رسید (‏p<0.05‎‏). نتایج نشان داد که به طور کلی ‏نانوحسگر ساخته شده، روند افزایشی تعداد پرگنه‌های باکتری‌ها را به صورت تغییر رنگ نشان داده و در این رابطه رنگ ‏نانوحسگرها در تمامی پلیت‌ها از رنگ سبز به رنگ آبی تغییر کردند. در حالی که شدت تغییر رنگ (‏ΔE‏) ایجاد شده در ‏حضور باکتری‌های مختلف، متفاوت بود و بیشترین شدت تغییر رنگ (‏ΔE‏) در محیط کشت تلقیح شده با باکتری سالمونلا تیفی موریوم‏ با عدد 01/61 مشاهده شد. همبستگی بین شاخص تغییر رنگ (‏ΔE‏) و افزایش تعداد باکتری‌های‏‏ لیستریا مونوسایتوژنز، سالمونلا تیفی موریوم و ‏استافیلوکوکوس ارویوس به ترتیب مثبت 9/0، مثبت 95/0 و مثبت 94/0 بود.

    کلیدواژگان: لیستریا مونوسایتوژنز، سالمونلا تیفی موریوم، استافیلوکوکوس اروئوس، نانوحسگر رنگی، گرافن اکسید آمین دار
  • گلشید اسدگی، شادمان پورموسی*، آژنگ تاج دینی صفحه 34

    تولید پاک تر به عنوان یک راهبرد جهانی با روش هایی مانند بهبود فرایندها می تواند مصرف مواد اولیه، انرژی، ضایعات، هزینه های تولید و آلودگی های زیست محیطی را کاهش داده و باعث افزایش رقابت پذیری و توسعه پایدار صنایع شود. بهره‌گیری از الگوهای تولید پاک‌تر برای کاهش مصرف مواد، انرژی، ضایعات و مشکلات زیست محیطی می‌تواند بر صنعت کارتن‌سازی در ایران نیز تاثیرگذار باشد. در این تحقیق، شاخص ها و معیارهای موثر برای تولید پاک تردر صنایع کارتن سازی در ایران با استفاده از نظرات کارشناسان، مدیران صنعت و پژوهشگران دانشگاهی تعیین و در قالب پرسشنامه ای محقق ساخت برای بهره گیری در روش تحلیل سلسله مراتبی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها نشان داد که نمایه های کنترل فرایند و کنترل محصول با بالاترین اولویت مهم ترین شاخص های تاثیر گذار برای اجرای تولید پاک تر در شرکت های کارتن سازی در کشور محسوب می شود. اولویت بندی تمامی زیرشاخص های تولید پاک تر نشان داد که زیرشاخص اتوماسیون صنعتی فرایندها بیشترین اهمیت را در اجرای راهبردی تولید پاک تر در صنایع کارتن سازی دارد. زیرشاخص های استفاده از مواد اولیه تایید شده و استاندارد، ترکیب و فرمول بندی مناسب درخواست ها، کنترل کمی و کیفی فرایندها، همسویی فرهنگ سازمانی با اهداف تولید پاک تر، برنامه ریزی بهنگام سفارش های دریافتی، تطبیق محصولات تولیدی با درخواست مشتریان و توانمندسازی مستمر نیروی انسانی با نگاه تولید پاک تر نیز در اولویت های بعدی قرار دارند. نتایج این تحقیق می تواند در اجرای فرایند و الگوهای تولید پاک تر در صنایع کارتن سازی در ایران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تولید پاک تر، کارتن سازی، کنترل فرایند، کنترل محصول، اتوماسیون صنعتی
  • اعظم امیری، اصغر رمضانیان * صفحه 42

     استفاده از بسته بندی فعال، روشی نوین برای نگهداری مواد غذایی می باشد و در سال های اخیر، پژوهش های زیادی برای تولید و اقتصادی کردن آن انجام شده است. این نوع بسته بندی با تغییر شرایط بسته بندی، ایمنی، ماندگاری و یا ویژگی های حسی ماده غذایی را بهبود می بخشد. مواد ضدمیکروبی از جمله مهم ترین انواع ترکیبات فعال هستند که در طراحی بسته بندی فعال مورد استفاده قرار می گیرند. انواع مختلف ترکیبات ضدمیکروبی مانند: ترکیبات شیمیایی و طبیعی ازجمله اسانس ها برای این منظور مورد استفاده قرار گرفته اند. این نوع بسته بندی به شکل های مختلف از جمله بالشتک های ضدمیکروبی بارگذاری شده با اسانس های مختلف و پوشش های ضدمیکروبی طبیعی برای میوه ها و سبزی های به کار گرفته شده است. در این مقاله مروری، به انواع بسته بندی ضدمیکروبی و ترکیبات شیمیایی و طبیعی ضد میکروبی که می توانند در تولید بسته بندی های فعال استفاده شوند اشاره شده است. نحوه ساخت بالشتک های ضدمیکروبی و کاربرد بالشتک ها و پوشش های ضدمیکروبی در بسته بندی میوه ها و سبزی ها به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بسته بندی فعال ضد میکروبی، بالشتک ها، ترکیبات فرار گیاهی، پوشش های ضد میکروبی
  • صونا دودانگه صفحه 52

    محصولات ماهی با ارزش تغذیه ای قابل توجه و اثرات فیزیولوژیکی خوب، بازار بزرگ و پتانسیل مصرف بالایی دارد. با توجه به اینکه ساختار غنی از پروتئین و کم چرب ماهی موجب می گردد که محصولات ماهی به آسانی فاسد گردند و نگهداری از آن ها مشکل باشد، بنابرین ضایعات این محصولات بالاست. بسته بندی فعال یک رویکرد نوآورانه توسعه یافته برای حفاظت و افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی، حصول اطمینان از کیفیت، سلامتی و بی عیب بودن محصول است. فناوری های بسته بندی فعال شامل: برخی اقدامات فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی است که برهم کنش میان بسته بندی و محصول را برای حصول نتیجه مطلوب تغییر می دهد. از جمله ترکیباتی که در بسته بندی های فعال ضدمیکروبی به عنوان عامل ضدمیکروبی کاربرد دارند، اسانس ها می باشند. اسانس ها از بخش های مختلف گیاهان تولید می شوند و به عنوان مکانیسم های دفاعی علیه میکروارگانیسم ها عمل می نمایند. در سال های اخیر، تاثیر طیف عظیمی از اسانس ها بر اکسیداسیون لیپیدها و رشد میکروب ها توسط محققان فراوانی مورد بررسی قرار گرفته است. مشخص شده است که اسانس پونه کوهی مکررا به عنوان نگهدارنده برای ماهی استفاده شده است و بعد از آن اسانس های رزماری و آویشن قرار دارند.

    کلیدواژگان: ارزش تغذیه ای، بسته بندی فعال، عمر ماندگاری، غذاهای دریایی و اسانس
  • فرناز معصوم زاده صفحه 64

    خرما یکی از قدیم‌ترین درختان پرورشی انسان است که افزون بر ارزش غذایی بالا، از نظر محیط‌زیستی و زیباشناختی نیز فایده دارد. این مزیت دوگانه در آن دسته از صنایع‌دستی وابسته به برگ نخل که برای جابه جایی و نگهداری محصولات خرما تولید می‌شود‌، با رویکرد توسعه پایدار می‌توان هماهنگ دانست. برای انجام این پژوهش و به منظور بازآوری سنت های ایرانی بسته بندی خرما چگونگی استفاده از برگ نخل خرما بررسی و سنت های کهن بسته بندی خرما در مراحل تولید تا توزیع محصول تشریح شد. فرصت ها و چالش های بازآوری سنت های ایرانی صنایع دستی درخت نخل براساس مولفه های مدیریت بسته بندی برای توسعه پایدار تحلیل گردید. نتایج نشان داد که بر اساس شش مولفه مدیریت بسته‌بندی پایدار، تنها دو شاخص مدیریت بسته‌بندی پایدار را در سنت‌های ایرانی بسته‌بندی خرما می‌توان به‌طور کامل حاضر یافت و سایر شاخص ها را باید برای این صنایع‌دستی بازسازی و طراحی کرد. در نتیجه، چنین ارزیابی می‌شود که بیش از نیمی از جنبه های سنت‌های کهن بسته‌بندی خرما برای برخورداری از ابعاد مدیریت بسته‌بندی پایدار نیاز به بازنگری و به‌روزرسانی دارد؛ اما بر اساس بیشتر اهداف توسعه پایدار فرصت‌های قابل ‌توجهی برای بهبود و بهینه‌سازی در آن وجود دارد که در نهایت، این فرصت‌ها و چالش‌ها در جدولی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت بسته بندی، سنت های ایرانی بسته بندی خرما، توسعه پایدار، طراحی بسته بندی پایدار
  • امیرحسین بیانلو *، سالار شکری یزنی، ایمان شهابی قهفرخی صفحه 78

    پلاسمای سرد یک فناوری سبز و نوظهور است و به گاز یونیزه شده ای اطلاق می شود که بخش کوچکی از اتم-های آن یک یا چند الکترون از دست داده و حاوی بسیاری از گونه های فعال مانند الکترون ها، یون ها، رادیکال های آزاد، حالت برانگیخته و تعداد زیادی مولکول خنثی غیر یونیزه می باشد. این فناوری در فشار ها و توان های پایین تولید می شود و نوع گاز به کار رفته و روشی که برای تولید پلاسما به کار می رود، تعیین کننده ماهیت و کمیت گونه های فعال تولید شده است. در سال های اخیر استفاده از پلاسمای سرد به دلایلی از قبیل عدم تاثیر منفی بر مواد حساس به حرارت، بهبود ویژگی های رطوبت پذیری، افزایش فعالیت سطوح، پتانسیل چاپ و رنگ پذیری مورد توجه پژوهشگران صنعت بسته بندی قرار گرفته است. امروزه تجمع پلاستیک هایی بر پایه نفت که به طور عمده در بسته بندی مواد غذایی استفاده می شوند، عامل یک مشکل جدی زیست محیطی هستند؛ به همین دلیل، تلاش های محققان به توسعه فیلم ها و پوشش های زیست تخریب پذیر افزایش یافته است، اما این مواد نیز همانند پلیمرها خصوصیات سطحی مورد نیاز در برخی از کاربردها را ندارند. پلاسمای سرد به روش هایی از قبیل اتصالات عرضی، دپلیمریزاسیون و اچینگ پلاسما، می تواند پلیمر های زیستی و سنتزی را اصلاح نماید. این مقاله به بررسی کاربردهای پلاسمای سرد در اصلاح سطح پلیمر های زیستی و سنتزی می پردازد.

    کلیدواژگان: بسته بندی، پلاسمای سرد، اصلاح سطحی، پلیمر، پلیمر زیستی
|
  • Maryam Ghiasabadi Farahani *, Peyman Ghafari Ashtiani, Shahrbano Gholipour Fereydoni, Hooman Shababi Page 6


    The present study seeks to identify and prioritize the factors affecting the desire to buy green packaging. The research is applied in terms of purpose and causal in terms of method. The field data collection method and data collection tool was a researcher-made questionnaire. Field information was collected using a questionnaire of 41 questions from buyers of green products in 1399. The statistical population of this research consists of all buyers of green products (Markazi province) and the size of the statistical sample selected by the available method for customers is 384 people. Data were analyzed using LISREL software and structural equation testing. The results indicate the positive effect of variables (individual norms, environmental concerns and willingness to pay) on the willingness to buy green products and also the negative effect of variables (attitude and perceived behavioral control).

    Keywords: Attitude, Environmental concerns, Willingness to pay, Willingness to buy, Individual norms
  • Shahab Naghdi, Masoud Rezaei *, Nader Bahramifar, Mehdi Alboofetileh Page 22

    Today, the use of intelligent packaging in various packaging industries has received more attention than ever before. Intelligent packages can contain an indicator or nanosensor that reports the process of quality changing of the packaged product to the consumer in various ways such as color change, voltage change, etc. In this regard, the use of nanoparticles due to their unique and useful properties has improved the performance of nanosensors. For this reason, in the present study, growth of food pathogens, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus, in culture medium was studied using a colorimetric nanosensor made by aminated graphene oxide nanosheet and bromophenol blue indicator based on Whatman paper. The results showed that at the beginning of experiment no colony was observed for L. monocytogenes however, it reached to 189 ± 0.81 colonies after 24 hours (p <0.05).  Growth of S. aureus showed an increasing trend and it reached to 196 ± 4.54 colonies at the end of the incubation period (p <0.05). The number of S. typhimurium coloniesin the culture medium also increased from 0 to 203 ± 5.17 colonies (p <0.05). The results also showed that the color of prepared nanosensors was changed with increasing the number of bacterial colonies, and in this regard the color of the nanosensors was changed from green to blue in all plates. However, the intensity of color difference (ΔE) was different in the presence of different bacteria and the highest ΔE (61.01) was observed in the medium inoculated with S. typhimurium. Correlation between ΔE and increasing the number of L. monocytogenes, S. typhimurium and S. aureus was positive 0.9, positive 0.95 and positive 0.94, respectively.

    Keywords: Listeria monocytogenes, Salmonella ‎‎typhimurium‏, Staphylococcus aureus‏, colorimetric nanosensor, Aminated graphene oxide nanosheets
  • Gholshid Estegi, Shademan Pourmousa *, Ajang Tajdini Page 34


    Cleaner production as a global strategy with methods such as process improvement can reduce raw material consumption, energy, waste, production costs and environmental pollution and increase competitiveness and sustainable industry development. Utilizing cleaner production patterns to reduce consumption of materials, energy, waste and environmental problems can also affect the carton industry in Iran. In this study, effective indicators and criteria for clean production in corrugated box making industries in Iran were determined using the opinions of experts, industry managers and academic researchers and were used in the form of a researcher-made questionnaire to use the hierarchical analysis method. The results of the analysis of questionnaires showed that the process control and product control indices with the highest priority is the most important effective indicators for the implementation of cleaner production in the companies in the country. Prioritization of all cleaner production sub-indices showed that the industrial process automation as a sub-index is the most important in the strategic implementation of cleaner production in the corrugated box making industries.Sub-indicators of using approved and standard raw materials, proper composition and formulation of requests, quantitative and qualitative controls of processes, alignment of organizational culture with cleaner production goals, timely planning of received orders, adaptation of production products to customers' requests and continuous empowerment manpower with a view to cleaner production are also in the next priorities. The results of this research can be used in the implementation of cleaner production process in the corrugated box making industries in Iran.

    Keywords: Cleaner production, Corrugated box making industries, Process control, Product control, Industrial automation
  • Azam Amiri, Asghar Ramezanian Page 42

    The use of active packaging is a new method for preserving food materials, and many researches have been done during recent years to produce and make it economical. This type of packaging improves the safety, durability or sensorial properties of food by changing packaging conditions. Antimicrobial agents are among the most important types of active compounds used in active packaging design. Different types of antimicrobial compounds including essential oils have been used for this purpose. This type of packaging has been used in various forms including antimicrobial sachets loaded with different essential oils and natural antimicrobial coatings for fruits and vegetables. In this review article, it has been mentioned different types of antimicrobial packaging and chemical and natural antimicrobial compounds which can be used in production of active packaging. The method of making antimicrobial sachets and application of antimicrobial sachets and coatings in fruits and vegetables packaging are discussed in detail.

    Keywords: Active packaging, Preservation, Quality, Essential oil
  • Sona dodangeh Page 52

    Fish products with significant nutritional value and good physiological effects have a great market and consumption potential. According to high protein and low fat composition of fish that make fish products easy to deteriorate it is difficult to store, and resulting in great waste. Active packaging is an innovative approach developed to protect or extend the shelf life of food products, ensuring quality, safety and integrity. Active packaging technologies include some physical, chemical, or biological actions that modify the interactions between the package and the product for the desired result. Essential oils (EOs) are one of the compounds used in antimicrobial active packaging as antimicrobial agents. Essential oils are produced by different part of plants as defensive mechanisms against microorganisms. In recent years, the effectiveness of a wide range of EOs against lipid oxidation and microbial growth has been extensively demonstrated by many authors. It has been reported that oregano EO is the most frequently used for applications as fish preservatives, followed by rosemary and thyme EOs.

    Keywords: Nutritional value, Active packaging, Shelf life, Seafood, Essential oil
  • Farnaz Masoumzadeh Jouzdani Page 64

    Date Palm (Phoenix Dactylifera), is one of the first trees domesticated by humans, It plays an important role in the life of local people in arid and semi-arid regions of Iran since it produces nutritious fruits, as well as influences on their environmental and aesthetic aspects. These double advantages are particular to those crafts used for packaging date fruit thanks to putting them on the way to sustainable development. In order to revive the Persian traditional packaging of date fruit, this paper describes that how palm leaves have been used for date packaging in its traditional process of production and distribution. It, thus, focuses on the opportunities and challenges of the revival of date packaging traditions based on the six indicators of sustainable packaging management. The result shows that, just two out of these six indicators, can only be evaluated in date packaging traditions, while the others should be redesigned for traditional date packaging to adapt to sustainable development goals.It can be concluded that more than half of date palm crafts for packaging must be revised and renewed; however, there are remarkable opportunities in improvement and optimization of these crafts based on sustainable development goals. As a whole, these opportunities and challenges are presented in a table.

    Keywords: Iranian traditions date packaging, Sustainable development, Sustainable packaging design
  • Amir-Hosein Bayanlu *, Salar Shokri-Yazani, Iman Shahabi-Ghahfarrokhi Page 78

    Cold plasma is a novel green technology and refers to an ionized gas in which a small fraction of its atoms lose one or more electrons and contains many active species such as electrons, ions, free radicals, excited states, and a large number of ionized neutral molecules. This technology is produced at low pressures and powers, and the type of gas and the method used to produce plasma determine the nature and quantity of the active species. In recent years, the use of cold plasma for reasons such as not having a negative effect on heat-sensitive materials, improving the moisture properties, increasing the surface activity, printing and coloring potential are considered by researchers in the packaging industry.Accumulation of petroleum-based plastics, which are mainly used in food packaging, is a serious environmental problem today; As a result, researchers' efforts to develop biodegradable films and coatings have increased but these materials, like polymers, do not have the surface properties required in some applications. Cold plasma can modify biopolymers and polymers by methods such as crosslinking, DE polymerization, and plasma etching. This paper investigates the applications of cold plasma in surface modification of polymers and biopolymers.

    Keywords: Packaging, Cold plasma, Surface modification, polymer, Biopolymer