فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 60 (زمستان 1399)

فصلنامه سالمند
پیاپی 60 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره علوی، فردین علیپور*، حسن رفیعی صفحات 396-409
    اهداف

     بازنشستگی یک موضوع بالقوه چالش برانگیز در سالمندی است که تاثیرات متفاوتی در ابعاد مختلف زندگی افراد سالمند ایجاد می کند. این مطالعه با هدف درک پیامدها، موانع و تسهیل کننده های روانی اجتماعی بازنشستگی انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی استفاده شد. نمونه ها با استراتژی حداکثر تنوع و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نمونه این تحقیق را 22 نفر از افراد دارای تجربه یا تخصص در حوزه بازنشستگی تشکیل دادند. داده ها با تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته در بازه زمانی اسفند ماه 1397 تا شهریور ماه 1398جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رویکرد گرانهایم و لاندمن انجام شد. 

    یافته ها

     مشارکت کنندگان این پژوهش 59 درصد مرد و 41 درصد زن بودند. بر اساس نتایج مطالعه، چهار طبقه اصلی و سیزده زیرطبقه استخراج شد که جنبه های مختلف روانی و اجتماعی پدیده بازنشستگی را پوشش می دادند. طبقه چالش های روانی و اجتماعی شامل زیرطبقات محرومیت عاطفی، کاهش تاب آوری روانی، فقدان نقش، انزوای اجتماعی و چالش های خانوادگی بود. دو زیرطبقه توسعه علایق و فعالیت های فعالانه و آزادی و رهایی، طبقه رشد بعد از بازنشستگی را تشکیل دادند. در طبقه موانع سازگاری بازنشستگی، زیرطبقات مشکلات در سلامت، فقدان برنامه بازنشستگی و نقص ساختار کلان شناسایی شدند. زیرطبقات ویژگی های فردی، ویژگی های شغلی و سیستم های حمایت اجتماعی نیز در طبقه تسهیلگرهای زمینه ای و حمایتی قرار گرفتند. 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که افراد در مرحله بازنشستگی با چالش های روانی اجتماعی و یا فرصت های رشددهنده مواجه می شوند. گرچه موانع و تسهیلگرهایی نیز در سازگاری با بازنشستگی نقش دارند؛ بنابراین توجه به آماده سازی برای بازنشستگی موضوع مهمی در حوزه خدمات سالمندی مطرح می شود. ارایه دهندگان خدمات سالمندی و متخصصان سلامت می توانند با استفاده از نتایج این مطالعه در مداخلات خود، زمینه ارتقای بهزیستی روانی و اجتماعی بازنشستگان و خانواده های آن ها را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، بهزیستی روانی اجتماعی، سالمندی
  • مریم تاجور، مهدی یاسری، بدریه کرمی، ماریا محمدی* صفحات 410-427
    اهداف

     با توجه به سرعت رشد جمعیت سالمند کشور و به دنبال آن افزایش هزینه های خدمات سلامت، آگاهی از وضعیت و الگوی نیاز و بهره مندی سالمندان از خدمات سلامت در حوزه بستری و سرپایی برای تخصیص منابع، ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی نیاز و بهره مندی سالمندان کشور از خدمات سرپایی سلامت و رضایت آن ها از خدمات و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کمی ثانویه بوده و با استفاده از داده های اولیه «مطالعه ملی بهره مندی از خدمات سلامت» که در سال 1394 تهیه شده بود، انجام شد. جامعه آماری این مطالعه سالمندان 60 سال و بالاتر کشور با حجم نمونه معادل 8205 نفر است که به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی از استان ها، شهرها و روستاهای کشور انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود و اطلاعات مربوط به نیاز افراد به خدمات سرپایی در دو هفته گذشته و مراجعه و دریافت خدمات را توسط آن ها گردآوری می کرد. در این مطالعه از آنالیز رگرسیون لجستیک چندسطحی برای بررسی عوامل مرتبط با نیاز، بهره مندی و رضایت از بهره مندی از خدمات سرپایی استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 3172 نفر (39 درصد) از سالمندان مطالعه شده در این پژوهش اظهار نیاز به خدمات سرپایی داشتند که 66 درصد آن ها برای دریافت خدمات مراجعه کرده و از بین مراجعه کنندگان 98 درصد (2060 نفر) از خدمات سرپایی بهره مند شده بودند. زنان، مسن ترها، روستاییان، غیرمتاهلین و بی سوادها بیشتر به خدمات سرپایی اظهار نیاز کرده بودند اما میزان مراجعه آن ها برای دریافت این خدمات مساوی و یا کمتر از گروه مقابل نبود. نداشتن بیمه پایه و مکمل و نداشتن اتومبیل شخصی تاثیر معنی داری بر روی کاهش مراجعه سالمندان برای دریافت خدمات سرپایی داشت. مهم ترین علل عدم مراجعه سالمندان دارای نیاز، هزینه زیاد خدمات، خوددرمانی و نداشتن بیمه بیان شد. بیشترین رضایت سالمندان مربوط به رفتار پزشک و پرسنل معالج و کمترین رضایت مربوط به میزان هزینه خدمات سرپایی بود. 

    نتیجه گیری

    در حالی که لازم است بهره مندی از خدمات سلامت بر اساس نیاز به این خدمات انجام شود، مطالعه حاضر نشان داد که گروه های با وضعیت اقتصادی اجتماعی بالاتر از بهره مندی بالاتری برخوردارند؛ بنابراین بی عدالتی آشکاری در دسترسی به خدمات سلامت در گروه سالمندان دیده می شود. علل بهره مند نبودن از خدمات سرپایی و نارضایتی از این خدمات باید مورد توجه جدی سیاست گذاران سلامت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نیاز، بهره مندی، خدمات سرپایی سلامت، سالمندان، ایران
  • حمیدرضا زنده طلب، زهره ونکی*، ربابه معماریان صفحات 428-439
    اهداف

     مراکز سلامت به لحاظ مراقبتی و آموزشی از سالمندان سالم خود در مراقبت های سالمندی غافل می شوند. این مطالعه کیفی با هدف استانداردسازی مراقبت سالمندی سالم به انجام رسید.

    مواد و روش ها

     این تحقیق عملکردی مشارکتی از 1395 تا 1397 با مشارکت یازده مراقب سلامت، 54 سالمند و 54 عضو خانواده در مرکز بهداشت مطهری مشهد انجام شد. میانگین سنی مراقبین سلامت 2/7± 32/4 سال و میانگین سابقه کاری 8/3 سال بود. میانگین سنی سالمندان نیز 3/9± 64/3 سال بود. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه سروکووال، مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و یادداشت برداری عرصه بود. پس از شناسایی مشکلات از طریق مصاحبه با هشت نفر از پرسنل و نوزده سالمند، جلسات بحث های گروهی برای طراحی برنامه برگزار شد. پس از اجرای برنامه های تغییر مجددا سی مصاحبه با مشارکت کنندگان انجام گرفت و مقایسه قبل و بعد از برنامه های تغییر انجام و ارزشیابی شد. برای تحلیل محتوای کیفی از روش توصیف واقعیت و برای تحلیل داده های کمی از آمار توصیفی و آزمون آماری تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

     برایند مطالعه حاضر مدل مراقبتی پویا بود که توانست با اصلاح نگرش و مهارت ها و توانمندسازی پرسنل سبب بهبود مراقبت های سالمندی سالم در محیط مرکز بهداشت شود. میانگین نمره کلی کیفیت خدمات از نظر سالمندان و خانواده ها در مرحله قبل از مداخله به ترتیب 9/46±63/02 و 9/05± 61/83 بود. این مقادیر در مرحله بعد از مداخله به 14/75± 130/09 و 13/56± 122/56 رسید که از نظر آماری تفاوت معنی دار بود (0/001=P).

    نتیجه گیری

    مدل پویا با ویژگی هایی همچون مراقبت فعال، مشارکتی، مستمر، جامع و حمایتی سبب ارتقای کیفیت خدمات سالمندی شد؛ بنابراین این مدل می تواند در سایر مراکز خدمات سلامت به کار رود.

    کلیدواژگان: سالمندی سالم، تحقیق عملکردی مشارکتی، کیفیت خدمات
  • افسانه داداشی حاجی، آتنا رحیمی*، سید رضا حسینی، علی اکبر مقدم نیا، علی بیژنی صفحات 440-457
    اهداف

     افراد مسن نسبت به دیگر گروه های سنی، بیشتر به بیماری های مزمن مبتلا می شوند و تحت درمان قرار می گیرند و درنتیجه از داروهای بیشتری استفاده می کنند که می تواند نامناسب باشد و به واکنش های دارویی نامطلوب منجر شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان مصرف داروی نامناسب با استفاده از معیار Beers در میان سالمندان شهر امیرکلا صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر بخشی از طرح جامع «بررسی وضعیت سلامت سالمندان شهر امیرکلا AHAP» (به شماره 892917) است که به صورت مطالعه کوهورت از سال 1390 روی کلیه افراد 60 سال و بالاتر شهر امیرکلا واقع در شمال ایران در حال انجام است. اطلاعات لازم توسط شخص آموزش دیده با استفاده از پرسش نامه های استاندارد جمع آوری شد و شامل تعداد، نوع و مدت مصرف دارو بود. اطلاعات جمع آوری شده پس از ورود به نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمون های آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک به منظور بررسی وضعیت داروی نامناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقدار P کمتر یا مساوی 05/0 به عنوان سطح معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه، 7/41±69/71 سال بود. مصرف داروی نامناسب و با احتیاط در میان سالمندان به ترتیب 37/58 درصد و 29/85 درصد بود. گلی بنکلامید (12/7 درصد)، دیکلوفناک (8/8 درصد) و کلیدینیوم سی (5/4 درصد) بیشترین داروهای نامناسب مورد استفاده در این جمعیت بودند. بیشترین تداخل دارویی نیز مربوط به مصرف هم زمان دو داروی آنتی کولینرژیک بود. رابطه آماری معنادار بین مصرف داروی نامناسب با جنس، سن، سطح تحصیلات، وضعیت شغلی و تاهل دیده شد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    میزان مصرف داروی نامناسب در میان سالمندان شهر امیرکلا در مقایسه با بسیاری از مطالعات دیگر زیاد است که سالمندان را در معرض واکنش های دارویی نامطلوب قرار می دهد. درنتیجه نیاز مبرم به تدوین و عملیاتی کردن دستورالعمل های علمی استفاده از داروها، ارتقای معیارهای استفاده از آن ها و بهبود آگاهی پزشکان است.

    کلیدواژگان: سالمندی، تداخل دارویی، مصرف داروی نامناسب، معیارهای Beers
  • حبیبه ستودن حق، حسن رضایی پندری، سعید موسوی، حمید الله وردی پور* صفحات 458-471
    اهداف

     سوءرفتار با سالمندان پدیده ای است که با افزایش سریع تعداد سالمندان، بیشتر آشکار شده است، اما در مورد میزان شیوع سالمند آزاری و الگوی جنسیتی آن در میان جمعیت سالمند شواهد کافی وجود ندارد؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی شیوع سالمندآزاری و الگوهای مرتبط و بر اساس تفاوت های جنسیتی در جمعیت سالمند انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1397 روی 414 نفر از سالمندان 60 سال و بالاتر شهر تبریز و در مجتمع ها و مراکز سلامت شهر تبریز از طریق نمونه گیری تصادفی انجام شد. ابزارهای مورد استفاده برای گرد آوری اطلاعات شامل پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی و نیز پرسش نامه استاندارد بررسی سوءرفتار در خانواده نسبت به سالمندان ایرانی بود که در مراکز سلامت و از طریق مصاحبه با سالمند تکمیل و داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از سالمندان مورد مطالعه، 52/56 درصد مورد سوء رفتار قرار گرفته بودند. غفلت عاطفی با شیوع 26/6 درصد شایع ترین نوع سوء رفتار بود. سوء رفتار مالی با 17/6 درصد در مرتبه دوم قرار داشت. سوء رفتار جسمی کمترین میزان را به خود اختصاص داد. نتایج نشان داد که به جز سوء رفتار مالی، در سایر خرده مقیاس ها زنان سالمند نسبت به مردان بیشتر آزار دیده اند. از سالمندانی که مورد سوء رفتار قرار گرفته بودند، فقط 31/7 درصد آن را سالمندآزاری تلقی می کردند. 

    نتیجه گیری

    در جامعه مورد مطالعه سالمندان بیشتر سوء رفتار مالی و غفلت را تجربه کرده بودند و این در حالی است که درک سالمندان از بسیاری از مصادیق سالمندآزاری های مواجه شده، رفتار طبیعی اعضای خانواده است و زنان سالمند بیشتر مورد سوء رفتار قرار می گیرند. برای جلوگیری از سوء استفاده سالمندان و آشنایی با موارد سوء استفاده از بزرگان به عنوان یک حق برای بزرگسالان، توجه بیشتری لازم است.

    کلیدواژگان: سالمند، سالمندآزاری، تفاوت های جنسیتی، غفلت، فراوانی
  • شهاب پاپی، نسیبه زنجری، زینب کریمی، سید وحید معتمدی، رضا فدای وطن* صفحات 472-483
    اهداف

     سبک زندگی سالم همراه با معنویت بر سلامت جسمی و روانی سالمندان تاثیر گذار است. از آنجا که روحانیون سالمند زندگی همراه با معنویت را تجربه می کنند، مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش پیش بینی کننده سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در وضعیت شناختی سالمندان مرد روحانی شهر قم در سال 1397 انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش مقطعی، روی 190 نفر از سالمندان مرد روحانی شهر قم انجام شده است. نمونه ها به روش نمونه گیری دردسترس و با توجه به معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت (HPLP2) و پرسش نامه ارزیابی وضعیت شناخت (MMSE) استفاده شد. داده ها از طریق آماره‏ های توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) و استنباطی (ضریب همبستگی، رگرسیون خطی، تی مستقل و تحلیل واریانس) با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 6/86±70/55 بود. یافته های مطالعه نشان داد که سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت با وضعیت شناختی، ارتباط مستقیم و معناداری داشت (0/295=P=0/001 ، r). همچنین در تحلیل رگرسیون چندگانه ابعاد مسئولیت پذیری سلامت و تغذیه همراه با وضعیت اشتغال حدود 14 درصد از واریانس نمره وضعیت شناختی مشارکت کنندگان را تبیین می‏کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه نیاز است در مداخلات ارتقا دهنده سلامت روحانیون سالمند به ابعاد تغذیه و مسئولیت پذیری سلامت توجه بیشتری شود. پیشنهاد می‏شود در مطالعات آتی با رویکرد کیفی، روش زندگی روحانیون سالمند به منظور بررسی تاثیر معنویت بر سلامت مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، وضعیت شناخت، سالمندان، روحانیون
  • مریم مرادی، حمیده محمدزاده، رضا نوری، کوکب بصیری مقدم، لیلا صادق مقدم* صفحات 484-495
    اهداف

     خواب با کیفیت پایین یکی از شایع ترین مشکلات دوران سالمندی است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزش بهداشت خواب مبتنی بر پیگیری تلفنی بر کیفیت خواب سالمندان طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی روی 80 نفر از سالمندان 74-60 سال که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه خواب پیتزبرگ بود. نمونه گیری به روش تصادفی سیستماتیک انجام شد و سالمندان بعد از تکمیل پیش آزمون به صورت تصادفی در یکی از گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایش یک جلسه آموزش حضوری یک ساعته در مورد بهداشت خواب برگزار شد. سپس پیگیری تلفنی در ماه اول دو بار در هفته و ماه دوم هر هفته انجام شد. برای گروه کنترل مراقبت های معمول انجام شد. بلافاصله بعد از دو ماه پرسش نامه پس آزمون برای هر دو گروه تکمیل شد.

    یافته ها

    در میانگین نمره کیفیت خواب قبل از آزمایش در گروه آزمایش (8/02) و کنترل (7/47) از نظر آماری تفاوت معنا داری وجود نداشت (0/32=P)، اما بعد از انجام آزمایش، میانگین نمره کیفیت خواب در گروه آزمایش (5/42) نسبت به گروه کنترل (7/67) به طور معناداری کاهش یافت (0/001>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش بهداشت خواب مبتنی بر پیگیری تلفنی، باعث ارتقای کیفیت خواب سالمندان می شود؛ بنابراین توصیه می شود مراقبین سلامت از این روش برای بهبود کیفیت خواب سالمندان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت خواب، بهداشت خواب، پیگیری تلفنی
  • احمد قاسمی، اشرف محبتی مبارز*، احسان مصطفوی صفحات 496-505
    اهداف

     کلستریدیوم دیفیسیل یک باکتری گرم مثبت بی هوازی است که در حال حاضر به عنوان شایع ترین علت اسهال عفونی در خانه سالمندان شناخته شده است. پروفایل حساسیت آنتی بیوتیکی، اساسی ترین گام برای درمان موفقیت آمیز به دلیل مقاومت ضدمیکروبی است. در این مطالعه، پروفایل حساسیت آنتی بیوتیکی سویه های کلستریدیوم دیفیسیل که از سالمندان مقیم در یکی از خانه های سالمندان در تهران جدا شده بود، ارزیابی شدند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ، 42 سویه کلستریدیوم دیفیسیل که از 289 نفر از سالمندان ساکن در خانه سالمندان کهریزک تهران جدا شده بود، آزمایش شدند. تست حساسیت آنتی بیوتیکی سویه های کلستریدیوم دیفیسیل با استفاده از روش های دیسک دیفیوژن، رقت سازی در آگار و E-test بررسی شد.

    یافته ها

    با روش دیسک دیفیوژن 100 درصد سویه های کلستریدیوم دیفیسیل نسبت به مترونیدازول، ونکومایسین، ریفامپیسین، لاینزولید و تایجی سایکلین حساس بودند و همچنین بالاترین میزان مقاومت در کلیندامایسین (100 درصد) ، لووفلوکساسین (96/2 درصد) ، ایمی پنم (81 درصد) ، آزیترومایسین (61 درصد) و اریترومایسین (54/8 درصد) مشاهده شد. با روش آگار دایلوشن 100 درصد سویه های کلستریدیوم دیفیسیل نسبت به ونکومایسین و 59/5 درصد ایزوله ها نسبت به اریترومایسین حساس بودند. با روش E-test 100 درصد سویه های کلستریدیوم دیفیسیل نسبت مترونیدازول حساس بودند.

    نتیجه گیری

    سویه های کلستریدیوم دیفیسیل نسبت به ونکومایسین و مترونیدازول حساس بودند و می توانند به عنوان دو آنتی بیوتیک انتخابی در درمان عفونت های کلستریدیوم دیفیسیل در سالمندان استفاده شوند. همچنین، روش انتشار دیسک می تواند به عنوان یک تست غربالگری برای تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی استفاده شود.

    کلیدواژگان: کلستریدیوم دیفیسیل، سالمندان، حساسیت آنتی بیوتیکی
  • فریده باستانی، سعیده حاجتی*، راضیه سادات حسینی صفحات 506-523
    اهداف

     دوره سالمندی با عوامل متعدد تهدید کننده سلامت، از جمله سقوط (افتادن) همراه است که عوارض روانی، جسمانی و اجتماعی را در پی داشته که یکی از آن ها ترس از سقوط یا افتادن در سالمندان، به ویژه بعد از جراحی های ارتوپدی است. هدف این مطالعه تعیین ترس از سقوط و اضطراب در سالمندان با سابقه جراحی ارتوپدی ناشی از سقوط مراجعه کننده به درمانگاه های ارتوپدی مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی (همبستگی توصیفی) بود که 280 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران، در آن شرکت داشتند. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی، فرم کوتاه شده آزمون شناختی (AMT)، پرسش نامه مقیاس کارآمدی در افتادن یا سقوط (FES-I) و هفت گویه از پرسش نامه 21 آیتمی DASS بود. داده ها با آمار توصیفی و آمار استنباطی همچون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معناداری P≤0/05 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی سالمندان شرکت کننده در این مطالعه 4/29±69/50 و 65 درصد زن بودند. حدود 99 درصد سالمندان مورد مطالعه ترس و نگرانی بالایی از سقوط را گزارش کردند، همین طور 47/9 درصد اضطراب در سطح متوسط و حدود 26 درصد اضطراب شدید تا بسیار شدید را گزارش کردند. میانگین نمره اخذ شده از ابزار سنجش اضطراب (4/18±11/88) هم از نمره میانگین ابزار مربوطه که 10 بوده، بالاتر است که نشان دهنده اضطراب بالا است. ضمن اینکه متغیر «اضطراب» با متغیرهای جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، سابقه سقوط و سابقه ابتلا به بیماری های مزمن ارتباط معناداری داشت (0/05>P). با توجه به نتایج آزمون همبستگی پیرسون بین ترس از سقوط و اضطراب (0/001>r=-0/254 ، P) همبستگی مستقیم و معنادار آماری وجود داشت. با توجه به نتایج تحلیل رگرسیون خطی، زن بودن با ضریب استاندارد 0/183 بیشترین اثر را بر «اضطراب» داشت و زن بودن، مجرد بودن، وضعیت اقتصادی خوب و زندگی با همسر به ترتیب با ضریب استاندارد 0/236، 0/545، 0/047 و 0/545 بیشترین اثر را بر «ترس از سقوط» داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد فراوانی ترس از سقوط، در سالمندانی که سابقه جراحی ارتوپدی داشتند، در سطح قابل توجهی بالا بوده است. با توجه به پیامدهای نامطلوب ترس از سقوط و همچنین شیوع اضطراب در سالمندان توصیه می شود برای سالمندانی که به دنبال آسیب ناشی از سقوط تحت جراحی ارتوپدی قرار گرفته اند و در بیمارستان ها بستری می شوند، برنامه های مشاوره ای در زمان ترخیص گذاشته شود.

    کلیدواژگان: سالمند، ترس از سقوط، جراحی ارتوپدی، اضطراب
  • راحله علیمرادزاده، محمدامین عباسی، فروغ ذبیحی، حسین میرمیرانپور* صفحات 524-533
    اهداف

     تاثیر روش ها و داروهای بیهوشی بر سیستم ها و ارگان های مختلف بدن، به ویژه سیستم ایمنی در بیماران سالمند تحت عمل جراحی، همواره مورد توجه محققین بوده است. در این مطالعه اثرات ناشی از بیهوشی عمومی با داروی ایزوفلوران و بی حسی نخاعی با لیدوکایین بر شاخصه های اکسیدانی و آنتی اکسیدانی بررسی شد. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور با طراح موازی روی بیماران سالمند مراجعه کننده به بخش جراحی طی سال های 1398-1399 انجام گرفت. بیماران شرکت کننده به صورت کاملا تصادفی به دو گروه 35نفره تقسیم شدند. در یک گروه برای بیهوشی از گاز بیهوش کننده ایزوفلوران و در گروه دیگر برای بیهوشی از بی حسی نخاعی با لیدوکایین استفاده شد. جمع آوری نمونه در این مطالعه در دو مرحله یک روز قبل (نمونه کنترل) و یک روز بعد از عمل جراحی (نمونه آزمایش) صورت گرفت. در این مطالعه همچنین شاخص های AGEs ، AOPP ، MDA ، Ox LDL ، FRAP، گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز به عنوان شاخص های سیستم ایمنی طی قبل و بعد از انجام بیهوشی یا بی حسی نخاعی و توسط روش های استاندارد اندازه گیری شد. در این مطالعه از نرم افزار آماری SPSS  نسخه 20 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. 

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی بیماران در گروه لیدوکایین (8/31± 69/94) و ایزوفلوران (4/98±70/23) اختلاف معناداری با یکدیگر نداشت (0/81=P). در این مطالعه، شاخص های Advanced Glycation End Products ، Malonaldehyde ، Oxidized LDL Ferric Reducing Ability of Plasma ، Catalase ، Glutathione Peroxidase و Superoxide Dismutase در بیماران تحت بیهوشی با ایزوفلوران، اختلاف معنا داری بین قبل و بعد از عمل داشتند. در خصوص بیماران بیهوش شده با لیدوکایین، این تفاوت در خصوص شاخص های Malonaldehyde ، Oxidized LDL ، Catalase و Superoxide Dismutase مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرات مشاهده شده گاز بیهوشی ایزوفلورن روی شاخص های اکسیدانی و آنتی اکسیدانی در بیماران سالمند، پیشنهاد می شود که به این دارو در انتخاب روش و داروی بیهوشی برای سالمندان تحت عمل جراحی توجه شود.

    کلیدواژگان: بیهوشی، هرنی اینگووینال، ایزوفلوران، لیدوکائین، اکسیدان، آنتی اکسیدان
|
  • Zohreh Alavi, Fardin Alipour*, Hassan Rafiey Pages 396-409
    Objectives

    Retirement is a potentially challenging event in old age that has different‏ effects on older people’s lives. This study aims to identify the psychosocial consequences, barriers, and facilitators of adaption to retirement in Iran.

    Methods & Materials

    In this study, we used conventional content analysis. The samples consisted of 22 people with experience or expertise in the field of retirement, who were selected by maximum diversity and purposeful sampling strategy Data were collected through semi-structured interviews from February 2019 to September 2019. Graneheim and Lundman's approach was used for data analysis.

    Results

    Of 22 participants, 59% were male and 41% were female. Four main categories and 13 sub-categories were extracted covering different psychosocial aspects of adaption to retirement Including: Psychosocial challenges (emotional deprivation, reduced psychological resilience, role loss, social isolation, and family challenges), post-retirement development (developing interests and activities, and feeling of being free), barriers to retirement adaptation (health problems, lack of a retirement plan, and macro-structural deficiencies), and contextual/supportive facilitators (individual characteristics, job characteristics, and social support systems).

    Conclusion

    After retirement, people face psychosocial challenges or opportunities for development. In the meantime, some barriers and facilitators can affect adaption to retirement. Therefore, preparation for retirement is an important issue in the field of gerontology services. Elderly care providers and health professionals can benefit from the finding of this study in their interventions to promote the psychosocial well-being of retirees and their families.‎

    Keywords: Retirement, Psychosocial well-being, Aging
  • Maryam Tajvar, Mehdi Yaseri, Badriye Karami, Mariya Mohammadi* Pages 410-427
    Objectives

     Considering the rapid growth of Iran’s elderly population with consequent increase in the costs of health services, it is necessary to be aware of the pattern of outpatient health service utilization, in the elderly for resource allocation and health planning. This study aims to determine the pattern of outpatient service utilization for the elderly in Iran and explore determinant factors.

    Methods & Materials

    This is a cross-sectional study using secondary analysis method and the data from 2015 National Study of Health Service Utilization. Study population consists of older people aged ≥60 years. Of these, 8205 were selected as study samples. The data were collected using personal and household questionnaires collecting information on subjects’ need for, referral to, utilization from, and satisfaction with outpatient services. Logistic regression analysis was used to identify factors related to the need, referral, benefit, and satisfaction with the received outpatient services.

    Results

     Out of 8205 participants, 3172 (39%) reported the need for outpatient services, of which 66% referred for services; of these, 98% (N=2060) benefited outpatient services. Females, older subjects, villagers, unmarried and illiterate subjects were more in need of outpatient services, but their referrals to receive the services were not more than those of other groups. Lack of basic insurance, supplementary insurance, and a personal care had a significant impact on reducing the number of subjects referred to receive outpatient services. Inability to pay treatment costs (30%), self-treatment (28%) and lack of proper insurance coverage (13%) were the most important reasons for not referring to receive outpatient services. The highest satisfaction was related to the behavior of physicians and medical staff and the lowest satisfaction was related to the cost of outpatient services.

    Conclusion

     Although the use of outpatient health services should be based on the need for these services, the present study showed that the older people with higher socio-economic status had higher utilization from the services in Iran. Therefore, there is an inequality in access to outpatient services in the elderly. The reasons for not using outpatient services and dissatisfaction with these services should be seriously considered by health policy makers.

    Keywords: Need, Utilization, Outpatient health services, Elderly, Iran
  • Hamid Reza Zendehtalab, Zohreh Vanaki*, Robabeh Memarian Pages 428-439
    Objectives

     In the geriatric care provided in health centers, the healthy elderly are neglected. This qualitative study aims to improve the quality of geriatric care for the healthy elderly.

    Methods & Materials

    This community-based participatory study was conducted from 2016 to 2018 with the participation of 11 healthcare providers, 54 older people and 54 family members in Shahid Motahari Comprehensive Health Center in Mashhad, Iran. The mean age of healthcare providers was 32.4±2.7 years with a work experience 8.3 years. The mean age of the elderly was 64.3±3.9 years. Data were collected using the SERVQUAL questionnaire and interviews, focus group discussions, and field note taking. After identifying the problems through interviews with 8 personnel and 19 older people, group discussion sessions were held to design the change programs. After implementing the change programs, 30 interviews were conducted with the participants and comparisons were made before and after the programs. Descriptive statistics was used to analyze the qualitative data, and descriptive statistics and paired t-test were used to analyze the quantitative data.

    Results

     The mean total score of service quality according to the elderly and their families in the pre-intervention stage was 63.02±9.46 and 61.83±9.05, respectively. These values reached 130.09±14.75 and 122.65±13.56 in the post-intervention stage, and this difference was statistically significant (P=0.001). The presented dynamic care model was able to improve geriatric care for the healthy elderly in the comprehensive health center by modifying the attitude, skills and empowerment of staff.

    Conclusion

     The dynamic care model can improve the quality of geriatric services for the healthy elderly with features such as active, participatory, continuous, comprehensive and supportive care. It can be used in other health centers.

    Keywords: Healthy aging, Participatory research, Service quality
  • Afsaneh Dadashihaji, Atena Rahimi*, Seyed Reza Hosseini, Ali Akbar Moghadamnia, Ali Bijani Pages 440-457
    Objectives

     Older people are more prone to chronic diseases and are being treated than other age groups; as a result, they use more drugs that may be inappropriate and lead to adverse drug reactions. This study aimed to determine the rate of inappropriate drug use using the Beers criterion among the elderly in Amirkola City.

    Methods & Materials

    The current descriptive-analytical study is part of the comprehensive plan "Study of the health status of the elderly in the Amirkola City” AHAP" (No.: 892917) which has been conducted as a Cohort study since 2011 on all people aged 60 and over in the Amirkola City, north of Iran. Necessary information was collected by a trained person using standard questionnaires that included the number, type and duration of drug use. The collected data were analyzed after entering the SPSS statistical software using Chi-square, Fisherchr('39')s Exact Test, and Logistic Regression to evaluate the status of inappropriate drug. P-value=0.05 was considered as a significant level.

    Results

     The Mean±SD age of the elderly was 69.71±7.47 years. Prevalence of inappropriate drug use and drugs that should use by caution among the elderly was 37.58% and 29.85%, respectively. Glibenclamide (12.7%), Diclofenac (8.8%) and Clidinium C (5.4%) were among the most inappropriate drugs used in this population. The highest drug-drug interaction was related to the simultaneous use of two anticholinergic drugs. There was a statistically significant relationship between inappropriate drug use with gender, age, education level, employment status and marriage status (P<0.05).

    Conclusion

     The rate of inappropriate drug use among the elderly in Amirkola is high compared to many other studies that expose the elderly to adverse drug reactions.

    Keywords: Elderly, Drug interactions, Inappropriate medication use, Beers criteria
  • Habibeh Seutodan Hagh, Hassan Rezaeipandari, Saeed Mousavi, Hamid Allahverdipour* Pages 458-471
    Objectives

    Elder abuse is a phenomenon that has become more apparent with the increase in aging population, but there are insufficient evidences about the prevalence of elder abuse and gender differences in this area. Therefore, this study aims to investigate the prevalence of elder abuse and its gender differences among community-dwelling older adults in Tabriz, Iran.

    Methods & Materials

    In this cross-sectional study, 414 older adults aged ≥60 years were recruited from health complexes and centers in Tabriz, Iran in 2018 by using random sampling method. Data collection tools were a demographic form and the Domestic Elder Abuse Questionnaire which were completed through interview. The collected data were analyzed in SPSS V. 22 software.

    Results

     It was reported that 52.6% had experienced abuse by family members. Emotional neglect was the most common type of elder abuse (26.6%) followed by financial abuse (17.6%). Physical abuse was the least common type of elder abuse. Except for financial abuse, older women had experienced more abuse than older men. Of those who were abused, only 31.7% recognized it as elder abuse.

    Conclusion

     Most of older adults experience emotional neglect and financial abuse from family members and perceive them as their normal behaviors. Older women experience more abuse than older men. It is necessary to prevent elder abuse and familiarize older adults with different types of elder abuse.

    Keywords: Older adults, Elder abuse, Gender difference, Neglect, Prevalence
  • Shahab Papi, Nasibeh Zanjari, Zeinab Karimi, Seied Vahid Motamedi, Reza Fadayevatan* Pages 472-483
    Objectives

     Healthy lifestyle along with spirituality affect the physical and mental health of older adults. Regarding the older clergymen’s experience of spiritual life, this study aims to evaluate the role of health-promoting lifestyle in predicting cognitive status of older clergymen. 

    Methods & Materials

    This cross-sectional study was conducted on 190 older clergymen living in Qom, Iran who were selected using a convenience sampling method and based on the inclusion/exclusion criteria. Health Promoting Lifestyle Profile II and Mini-Mental State Exam were used to collect data. The collected data were analyzed in SPSS V. 22 software using descriptive and inferential statistics (Correlation test, linear regression analysis, independent t-test, and ANOVA). The significance level was set at 0.05.

    Results

     The mean age of participants was 70.55±6.86. There was a significant positive relationship between health-promoting lifestyle and cognitive status (r= 0.295, P= 0.001). The results of multiple regression analysis showed that the dimensions of health responsibility and nutrition along with employment status explained almost 14% of the variance in cognitive status.

    Conclusion

     it is necessary to pay more attention to nutrition and health responsibility in health-promoting interventions of older clergymen. Further studies with a qualitative approach are recommended to understand the mechanism of the effect of spirituality on health of older clergymen.

    Keywords: Health-promoting lifestyle, Cognitive status, Elderly, Clergy
  • Maryam Moradi, Hamideh Mohammadzadeh, Reza Noori, Kokab Basiri Moghadam, Leila Sadeghmoghadam* Pages 484-495
    Objectives

     Low quality sleep is one of the most common problems in old age. The present study aims to determine the effect of a sleep hygiene education program using Telephone Follow-Up (TFU) method on the sleep quality of the elderly.

    Methods & Materials

    This quasi-experimental study was conducted on 80 eligible elderly people aged 60-74 years who were selected using a systematic random sampling method and were randomly assigned into intervention and control groups. The intervention group received a one-hour face-to-face education session on sleep hygiene. The TFU were carried out two times per week in the first month and once a week in the second month after intervention. The control group received routine care. The data collection tools were a demographic form and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire. The PSQI was completed for both groups immediately after the second month.

    Results

    There was no statistically significant difference in the mean PSQI score before intervention in the intervention (8.02) and control (7.47) groups (P=0.32), but after the intervention, the mean PSQI score in the intervention group (5.42) was significantly reduced compared to the control group (7.67) (P<0.001).

    Conclusion

    Sleep hygiene education program based on TFU improves the sleep quality of the elderly. It is recommended that health care providers use this method to improve the sleep quality of the elderly.

    Keywords: Aging, Sleep quality, Sleep health, Telephone follow-up
  • Ahmad Ghasemi, Ashraf Mohabati Mobarez*, Ehsan Mostafavi Pages 496-505
    Objectives

     Clostridium difficile (C. diff) is a gram-positive anaerobic bacterium knwon as the most common cause of nosocomial diarrhea in nursing homes. The antibiotic susceptibility profile is the basic way for successful treatment due to antimicrobial resistance. This present study aims to assess the antibiotic susceptibility profile of C. diff isolated from older residents of a nursing home in Tehran, Iran.

    Methods & Materials

    Forty-two isolates of C. diff were used in this study collected from 289 residents of Kahrizak Nursing Home. Antibiotic susceptibility testing was conducted by using disk-diffusion method, agar dilution method, and Epsilometer test (E-test).

    Results

     All C. diff strains were susceptible to Metronidazole, Vancomycin, Rifampicin, Linezolid and Tigecycline. By using the disk-diffusion method, the highest rate of resistance was related to Clindamycin (100%), Levofloxacin (96.2%), Imipenem (81%), Azithromycin (61%) and Erythromycin (54.8%). All C. diff strains were susceptible to Metronidazole under E-test. Furthermore, 100% and 59.5% of strains were susceptible to Vancomycin and Erythromycin, respectively under agar dilution test.

    Conclusion

     C. diff strains are sensitive to Vancomycin and Metronidazole. These two antibiotics can be used to treat C. diff infections in older adults. The disk diffusion method can be used as a screening test to determine antibiotic resistance.

    Keywords: Clostridium difficile, Older adults, Antibiotic susceptibility
  • Farideh Bastani, Saeede Hajaty*, Raziye Sadat Hoseini Pages 506-523
    Objectives

     Old age is associated with various health threats, including falls which have psychological, physical, and social consequences. One of these consequences is the fear of falling especially after orthopedic surgery. This study aims to evaluate the fear of falling and anxiety in older adults with a history of fall-related orthopedic surgery.

    Methods & Materials

    In this descriptive-correlational study with cross-sectional design, 280 older people with a history of fall-related orthopedic surgery referred to the selected hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences were selected using a convenience sampling method. Data collection tools were a demographic form, the Abbreviated Mental Test (AMT), the Fall Efficacy Scale-International (FES-I), and the subscale of Anxiety from the Depression, Anxiety and Stress Scale-21 (DASS-21). Data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as independent t-test, Pearson correlation test, one-way ANOVA, and linear regression analysis in SPSS v. 20 considering a significance level of P≤ 0.05.

    Results

     The Mean±SD age of participants was 69.50±4.29 years and 65% were female. Most of them (99%) reported a high fear of falling level; 47.9% reported moderate anxiety and 26% reported severe to very severe level of anxiety. Their Mean±SD anxiety score (11.88±4.18) was higher than the cut-off point (10). Anxiety was significantly correlated with gender, educational level, marital status, history of fallinh, and history of chronic diseases (P<0.05). According to the results of Pearson correlation test, There was a statistically significant direct correlation between fear of falling and anxiety (r= -0.254, P=0.001). According to the results of linear regression analysis, being female had the greatest effect on anxiety (β=0.183), while being female and single, having good economic status, and living with spouse had the greatest effect on the fear of falling (β=0.236, 0.545, 0.047, and 0.545, respectively).

    Conclusion

     Fear of falling seems to be high in older adults with a history of fall-related orthopedic surgery. Given the adverse consequences of the fear of falling and the high prevalence of anxiety in these people, it is recommended that counseling programs be provided for them at the time of discharge from the hospital.

    Keywords: Older adults, Fear of falling, Orthopedic surgery, Anxiety
  • Raheleh Alimoradzadeh, Mohammad Amin Abbasi, Forough Zabihi, Hossein Mirmiranpour* Pages 524-533
    Objectives

     The effects of anesthesia techniques and anesthetics on different systems and organs of the body, especially the immune system, in older patients undergoing surgery, have always been of interest to researchers. This study aims to compare the effects of general anesthesia with isoflurane and spinal anesthesia with lidocaine on oxidative and antioxidant parameters in older patients with inguinal hernia surgery.

    Methods & Materials

    This is a double-blinded randomized clinical trial with parallel design conducted on 70 older patients referred to the surgery department of hospitals in Tehran, Iran during 2018-2019. They were randomly divided into two groups of 35; the first group received general anesthesia with isoflurane and the second group received spinal anesthesia with lidocaine. Blood sampling was performed in two stages; one day before and one day after surgery. Advanced Glycation End Products (AGEs), Advanced Oxidation Protein Products (AOPP), Malondialdehyde (MDA), oxidized Low-Density Lipoprotein (LDL), Ferric-Reducing Ability of Plasma (FRAP), glutathione peroxidase, superoxide dismutase and catalase levels were measured before and after anesthesia using standard methods. Collected data were analyzed in SPSS v.22 software.

    Results

     The Mean±SD age of patients in the lidocaine group was 69.94±8.31 years and in the isoflurane as 70.23±4.98 (P>0.81). In the isoflurane group, there was a significant difference between pre- and postoperative levels of AOPP, MDA, oxidized LDL, FRAP, catalase, glutathione peroxidase and superoxide dismutase. In the lidocaine group, this difference was significant  in MDA, oxidized LDL, catalase and superoxide dismutase. 

    Conclusion

     Given the positive effects of isoflurane on oxidative and antioxidant parameters in older patients with inguinal hernia surgery, it is recommended that this anesthetic be considered in the selection of anesthesia methods and drugs for this group of older patients.

    Keywords: Anesthesia, Inguinal hernia, Isoflurane, Lidocaine, Oxidant, Antioxidant