فهرست مطالب

سیاست علم و فناوری - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

  • ویژه نامه ابزارهای حمایت از دانش بنیان ها
  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین فخاری* صفحات 1-20

    تجاری سازی محصولات دانش بنیان نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی و پیشرفت جوامع امروزی ایفا می نماید. دینامیک این فرآیند بسیار پیچیده بوده و یکی از اصلی ترین مشکلات آن سازوکارهای تامین مالی و جذب سرمایه است. در این پژوهش بر اساس راهبرد عمق نگر و تحلیلی، با روش «مورد کاوی چندگانه» طولانی مدت با هدف بررسی مشکلات جذب سرمایه و تامین مالی در فرآیند تجاری سازی محصولات دانش بنیان در فضای کسب و کار کشور، سه محصول دانش بنیان موفق که هر کدام فرایند تجاری سازی را در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در طول سال های 1384 تا 1398 راهبردهای مالی متفاوتی طی کرده اند انتخاب شد. روش گردآوری داده ها به منظور افزایش ارزش حقیقی پژوهش بر مبنای کثرت گرایی بوده و برای تحلیل داده ها پس از اشباع نظری، جهت همگن سازی و مقایسه های نظام مند، از ترکیب مدل های تجاری سازی گلداسمیت و سرکین استفاده شد. نتایج این پژوهش نقش حمایت های هوشمندانه مالی در مراحل مختلف رشد شرکت های دانش بنیان نظیر حمایت های تشویقی، تسهیلات بدون بهره ی بلندمدت، جایگزینی نظام اعتبارسنجی به جای اخذ وثیقه و مشوق های مالیاتی را به خوبی نشان داد. در هر سه موردکاوی اثرات مخرب سیاستگذاری های نامناسب تامین مالی نظیر وام های بانکی، تسهیلات کوتاه مدت، ضعف سرمایه گذاری های ریسک پذیر در کشور، عدم حمایت کافی از سرمایه گذاران بخش خصوصی، انتظار زودبازده بودن از محصولات دانش بنیان و به ویژه عدم تناسب سیاست های حمایتی با دوره رشد شرکت های دانش بنیان تشریح گردید. در انتها ماحصل پژوهش به صورت یک الگوی کلی شامل راهبرد های مالی مفید و مضر در مراحل مختلف فرآیند تجاری سازی محصولات دانش بنیان ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، محصول دانش بنیان، تامین سرمایه، حمایت های دولتی، موردکاوی
  • محمدصالح ترکستانی* صفحات 21-36

    درکنار نقش مهم توسعه شرکت های دانش بنیان بر توسعه پایدار کشور، این کسب وکارها همواره درمعرض ریسک هایی قرارداشته اند که حیات و موفقیت این شرکت ها را تهدید می نموده است. به همین دلیل حمایت ازاین کسب وکارها، درایران نیز همچون سایر کشورها مدنظر سیاستگذاران وقانون گذاران بوده و در قانون حمایت از این شرکت ها، صنعت بیمه به این حمایت مکلف شده است. هرچند که بر خلاف نص قانون باگذشت چندین سال از تصویب، اقدامی اجرایی و عملی در سمت صنعت بیمه برای این پوشش اتفاق نیافتاده است. دراین مقاله تلاش شده با این پیش فرض که علت عمده این عدم توفیق، عدم شناسایی صحیح و جامع از ریسک هاست، ریسک هایی که شرکت های دانش بنیان ایرانی با آن مواجه اند شناسایی و تا حد ممکن در چارچوب ابزارهای بیمه ای رایج در کشور و جهان، راهکارهایی اجرایی برای مدیریت این ریسک ها ارایه گردد. پژوهش حاضر، ازحیث هدف کاربردی و ازحیث شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق مدیران شرکت های دانش بنیان دارای مجوز و فعال بوده و از روش نمونه گیری طبقه ای با انتخاب اعضای طبقه ها به روش تصادفی استفاده شده است. طبقه ها حوزه های فعالیت شرکت ها در نظر گرفته شد. تجزیه وتحلیل این پژوهش بر اساس تعداد 175 مصاحبه از مدیران شرکت های دانش بنیان 25 استان در سال 1395 انجام پذیرفت. نتیجه حاصل از مصاحبه ها، شناسایی 23 ریسک بوده است. نتایج تحقیق نشان داد اگرچه عمده ریسک هایی که شرکت های دانش بنیان با آن مواجه اند (مانند ریسک بازار و ریسک قوانین ومقررات) بیمه پذیر نیستند، لیکن برای پوشش تعدادی از این ریسک ها میتوان از ظرفیت های صنعت بیمه استفاده نمود (مانند ریسک محصول و ریسک مسئولیت). به همین دلیل درمقاله ضمن تبیین ریسکهای شناسایی شده، درمواردی که راهکار بیمه ای برای هریک از این ریسک ها وجود داشت، مورد بحث قرارگرفت.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ریسک، بیمه پذیری ریسک، شرکت دانش بنیان، اقتصاد دانش بنیان
  • علیرضا اشراقی، سید ایمان میرعمادی*، محمد وصال صفحات 37-53
    با توجه به اثرات مثبت اجتماعی و اقتصادی و به دلیل چالش های موجود در مسیر رشد شرکت های نوپای فناور ، دولت ها سیاست های متنوع حمایتی را در این حوزه دنبال می کنند. بنابراین، ارزیابی موفقیت این سیاست ها در بهبود پیامد های این بنگاه ها یک ضرورت است. در ایران نیز از سال 1391 سیاست هایی جهت حمایت از شرکت های نوپای فناور تحت عنوان شرکت های دانش بنیان اجرا شده است. پژوهش حاضر با استفاده از داده های رسمی معاونت علمی و فناوری، اثر حمایت ها و این سیاست ها در افزایش احتمال رسیدن شرکت های نوپای فناور به مرحله رشد را ارزیابی می کند. نتایج تخمین مدل لاجیت نشان می دهد که معافیت های مالیاتی، وام های کم بهره و خدمات مشاوره ای احتمال گذار شرکت های نوپای فناور را افزایش می دهند. همچنین شرکت های دارای محصولات بسیار پیشرفته در مقابل محصولات کمتر پیشرفته احتمال گذار بالاتری به مرحله رشد دارند. علاوه براین نشان داده شده که شرکت های نوپای بخش «فناوری اطلاعات و ارتباطات» بیشترین و شرکت های بخش «فناوری های زیستی» کمترین احتمال گذار را داشته اند. تفاوت احتمال موفقیت در بخش های مختلف، لزوم اولویت دهی حمایت ها و توجه به سیاست های عمودی به جای سیاست های افقی را منعکس می سازد. حمایت هایی که بیشترین تاثیر را دارند باید در کنار بخش هایی که بیشترین اثرپذیری را دارند به صورت توامان تحلیل شوند و انتخاب سیاست بهینه با در نظر گرفتن هر دو مولفه صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: بنگاه های نوپای فناور، چرخه عمر شرکت، سیاست نوآوری، سیاست حمایتی، ارزیابی سیاست
  • پریسا علیزاده*، مصطفی صفدری رنجبر، کیارش فرتاش صفحات 55-70

    نبود تقاضا و بازار، از مهمترین موانع توسعه فناوری و انتشار نوآوری خصوصا در کشورهای در حال توسعه است. این مطالعه با هدف تحلیل یکی از مهم ترین تجارب قانونگذاری برای تحریک تقاضای نوآوری در ایران یعنی قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی، خدماتی انجام شده است. تحقیق حاضر از حیث نوع کیفی بوده و تغییرات قانون مزبور را بصورت طولی با تحلیل محتوای نسخ قانون و هفت مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بررسی می نماید. تحلیل نسخ مختلف قانوننشان می دهد طی دو بار اصلاح به تدریج از تعداد ابزارهای سیاستی با رویکرد سیستمی کاسته شده و تعداد ابزارهای سیاستی محرک تقاضای خصوصی اضافه شده است. در بازنگری اول در سال 1391، سیاست‏هایمحرکتقاضایمصرف‏کنندگان نهایی مورد تاکید قرار گرفته، اما در بازنگری دوم در سال 1398 الگویی تقریبا مشابه با قانون سال 1375 (تحریک تقاضای کسب‏وکارهایبزرگتر) مشاهده می شود که حاکی از ناکارآمدی اصلاحات سال 1391 است. به صورت مشخص، نتایج این مطالعه نشان می دهد که طی این دوره سیاستگذاری، سیاست های مستقیم تحریک تقاضا نقش پررنگ تری در مقایسه با ابزارها و سیاست هایی با منطق یکپارچه سازی و هماهنگی طرف عرضه و تقاضا پیدا کرده است. همچنین، در دو نوبت اصلاح قانون، توجه به ارتقای توانمندی فناورانه و تحریک تقاضای خصوصی تقویت شده، اما ضمانت اجرایی قانون بهبود نیافته است. به علاوه، اجرای دقیق قانون جز در دوره کوتاهی در اوایل دهه 1380 شمسی، به صورت جدی در شورای اقتصاد دنبال نشده است. یافته های این تحقیق، دلالت ها و پیشنهاداتی جهت تلاش های آتی سیاست گذاری برای توسعه صنعتی، فناورانه و نوآورانه ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: سیاست های محرک تقاضا، نوآوری، قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی، خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، ساخت داخل
  • اسماعیل آقائی، امیر ذاکری*، علیرضا علی احمدی صفحات 71-88

    کارآفرینی بین‌المللی به جستجوی فرصت‌های توسعه کسب‌و‌کار در ورای مرزها می پردازد. مراکز رشد خارجی می‌توانند نقش مهمی در تسهیل ورود شرکت‌ها به بازارهای خارجی داشته باشند، اما تاکنون تحقیقات کمی به نقش مراکز رشد خارجی در بین‌المللی‌شدن شرکت‌های فناور در کشورهای درحال‌توسعه پرداخته اند. هدف این مقاله، ارزیابی نقش مراکز رشد خارجی در ورود شرکت‌های فناور به بازارهای خارجی است و برای این منظور، با رویکرد مطالعه موردی، خدمات ارایه‌شده توسط یک مرکز رشد مستقر در بازار چین به شرکت‌های نانویی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا با بررسی پیشینه تحقیق و سپس تحلیل مضمون مصاحبه با مدیران شرکت‌های استفاده‌کننده از مرکز رشد، خدمات مراکز رشد برای تسهیل ورود به بازارهای خارجی شناسایی و سپس اثر خدمات مرکز رشد در بهبود ریسک و کنترل شرکت‌ها در بازار هدف به‌صورت شماتیک تصویر شده و در انتها با روش تحلیل اهمیت-عملکرد، شکاف‌های موجود در خدمات مرکز رشد بررسی شده است. براساس نتایج تحلیل مضمون، 4 مضمون اصلی شامل انباشت دانش و یادگیری، دسترسی به شبکه‌ها، کاهش ریسک و افزایش کنترل و تعهدات نسبت به بازار کشور هدف است. همچنین نتایج اولویت‌بندی 24 خدمت مورد انتظار از مرکز رشد نشان می‌دهد همتایابی و بازاریابی مهمترین اولویت خدمات این مرکز رشد خارجی است. عملکرد کلی مرکز رشد حاکی از بهبود شیب نمودار ریسک-کنترل برای شرکت‌های مخاطب است. نوآوری مقاله در تمرکز بر ورود شرکت‌های فناوری‌محور برخاسته از کشورهای نوظهور به بازارهای خارجی با تسهیلگری مرکز رشد خارجی است.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، ورود به بازارهای خارجی، مرکز رشد، صادرات، دانش بنیان
  • میثم نریمانی صفحات 89-102

    یکی از رویکردهای مهم در سیاست تدارکات عمومی حامی نوآوری، رویکرد خریدار-تامین‌کننده است که بر تعاملات میان عرضه و تقاضا و بسترهای ارتباطی مرتبط با آن تمرکز دارد. مساله تحقیق این است که چگونه می‌توان با این چارچوب نظری، الگوی تدارکات عمومی حامی نوآوری در تجهیزات صنعت ایران را طراحی نمود؟ برای پاسخ‌‌گویی به این سوال، از روش تحقیق مطالعه موردی کیفی در خصوص تجربه تامین 10 قلم کالای اساسی صنعت نفت ایران و تحلیل مقوله محور داده‌های کیفی استفاده شده‌است. روش جمع‌‌آوری داده‌‌ها در گام اول، مستندات و گزارش‌‌های سیاستی مرتبط با پروژه ده قلم کالای اساسی و در گام دوم مصاحبه‌‌های هدفمند و انجام مصاحبه‌‌ها به‌‌صورت نیمه‌ساختاریافته است. الگوی سیاستی ارایه‌شده در این مقاله برای تدارکات عمومی حامی نوآوری تجهیزات صنعت نفت ایران با رویکرد خریدار-تامین‌کننده در چهار بخش اهداف و دستور کار سیاست، ساماندهی سمت تقاضا، نظام ارزیابی تامین‌کنندگان و ارتباط نهادی عرضه و تقاضا تدوین شده است. در این الگو، اولویت توسعه فناوری بر تامین، نظام خرید مبتنی بر استانداردگذاری و فهرست تاییدشده، الگوی ارزیابی فناورانه و نیز تامین مالی مجزا و اصلاح قوانین مربوط به مناقصات و خرید دولتی مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تدارکات عمومی حامی نوآوری، سیاست نوآوری، تجهیزات صنعت نفت، ابزارهای سیاستی
|
  • Hussein Fakhari * Pages 1-20

    Conversion of research into new and innovative products plays a very important role in economic development and progress of countries. This process is very complicated. One of the main problems is the mechanisms of financing. This practical research was conducted by long-term "multiple case study". The purpose of this article is to investigate the financial problems in the process of commercialization of knowledge-based products in the Iranian business environment. For this purpose, three suitable knowledge-based products were selected in Isfahan Scientific and Technology Town during the years 2004 to 2019. The data collection method was based on pluralism and a combination of Goldsmith and Serkin commercialization models was used to analyze the data after theoretical saturation. The results were modified and confirmed in the focus group. Results of this study showed the role of intelligent financial support in different growth stages of knowledge-based companies. In all three cases, the destructive effects of inappropriate financing policies such as bank loans, short-term facilities, insufficient support for private sector investors and the incompatibility of supportive policies with the growth period of knowledge-based companies were explained. The research result was presented as a general model, includes useful and harmful financial strategies in different stages of commercialization of knowledge-based products.

    Keywords: Commercialization, Knowledge Based Product, financial problems, Support Attraction, Case study
  • Mohamad Saleh Torkestani * Pages 21-36

    In addition to the important role of the development of NTBFs in the sustainable development of the country, these businesses have always been exposed to risks that threaten both the life and success of these companies. For this reason, the protection of these businesses has been considered by policymakers and legislators, and in the law to protect these companies, the insurance industry is obliged to support it. In this study, an attempt has been made with the assumption that the main reason for this failure is the lack of correct and comprehensive identification of risks, the risks faced by Iranian NTBFs, and to provide practical solutions to manage these risks. The present research is applied in terms of purpose and survey in terms of implementation method. The statistical population of the study is the managers of licensed and active companies and the stratified sampling method has been used by randomly selecting the members of the classes. Categories were considered the areas of activity of companies. The analysis of this study was based on 175 interviews with managers of NTBFs in 25 provinces in 2016. The result of the interviews was the identification of 23 risks. The results showed that although most of the risks faced by NTBFs are not insurable, to cover some of these risks, the capacities of the insurance industry can be used. For this reason, while explaining the identified risks, it was discussed in cases where there was an insurance solution for each of these risks.

    Keywords: Risk, Insurable risks, NTBFs, Knowledge-based economy
  • Alireaza Eshraghi, Seyed Iman Miremadi *, Mohammad Vesal Pages 37-53
    New technology-based firms (NTBFs) are the driving force of innovation and technological progress and play a key role in job creation and economic growth.  Given the positive economic and social externalities and existing challenges in the growth path of these firms, governments engage in various support policies. Therefore, evaluating the success of these policies is very essential. In Iran, the Vice President for Science and Technology has implemented policies to support NTBFs since 2013. This study evaluates the effect of innovation policies on improving the probability that NTBFs transit to the growth stage, using official data. The results from a logit model confirm a positive impact from tax credits, low-interest loans, and counseling services on the probability of transition. Also, firms with high-technology products have a higher probability of achieving the growth stage compared to firms with medium-technology products. Finally, NTBFs working in the field of "information and communication technology" have the highest probability of success, while those in the "biotechnology" sector have the lowest probability. Differences in the growth probability in different sectors emphasize the importance of sectoral sectoral prioritization and vertical policies opposed to general and horizontal policies. Effective policies should be analyzed together with highly responsive sector in drafting optimal support policies.
    Keywords: New Technology-Based Firms, Firm life cycle, innovation policy, Supportive policy, Policy evaluation
  • Parisa Alizadeh *, Mostafa Safdari Ranjbar, Kiarash Fartash Pages 55-70

    Lack of demand and market is one of the most important obstacles to technology development and innovation dissemination, especially in developing countries. This qualitative research analyzes one the most important experiments to formulate the demand-side policies in Iran, that is, Maximum Use of Country's Production and Service Capacity Act. The changes of this act were investigated longitudinally relying on seven semi-structured interviews. Analyzing different versions of the act shows that during two revisions, the number of policies with systemic approach has been gradually reduced while the number of policies stimulating private demand has been increased. In the first revision in 2012, the policies that stimulate the demand of final consumers are emphasized, while in the second revision in 2019, a pattern similar to the act of 1996 (stimulating the demand of large companies) is observed, indicating the inefficiency of the 2012 reforms. Clearly, the results show that during this period, direct demand stimulation policies have played a more prominent role compared to policies with the logic of integration and coordination of supply and demand. In addition, over the past revisions of the act, support for the improvement of local technological capability and stimulation of private demand have increased consistently, while reinforcement of the act has not been improved. Moreover, other than a short interval in the 2000s, the implementation of the act has not been considered by Supreme Economy Council. Findings have implications for future policy making efforts on industrialization and innovation policies.

    Keywords: Demand Side Policies, Innovation, Maximum Use of Country's Production, Service Capacity Act, Local Content
  • Esmaiil Aghaee, Amir Zakeri*, Alireza Aliahmadi Pages 71-88

    International entrepreneurship focuses on the search for business development opportunities across borders. Foreign incubators can play an important role in facilitating the entry of companies into foreign markets. So far, however, less research has focused on the role of international incubators' in the internationalization of start-ups from developing countries. The purpose of this study is to identify and evaluate the role of these incubators in the foreign entry of technology-intensive companies from an emerging country. First, by reviewing the research literature complemented by interviews with managers of client companies, the incubator services for facilitating foreign market entry have been identified. Then, applying the importance-performance analysis (IPA) method, the existing gaps in the provided services are examined and finally, the improvement in the risk and control of exporting companies has been analysed. Based on the results of theme analysis, four main factors including knowledge accumulation and learning, access to networks, risk reduction and increasing control and commitment were identified and then 24 expected services from the growth center were prioritized. The overall performance of the incubator indicates a schematic improvement in the slope of the risk-control chart for the target companies.

    Keywords: Internationalization, Foreign Entry Mode, Incubator, Export, Technology-based
  • Meysam Narimani Pages 89-102

    One of the important approaches in public procurement for innovation policy is the provider-supplier approach, and this study seeks to provide an appropriate policy framework for developing a Buyer vs. Supplier Perspective of Oil Industry Equipment Innovation model in Iran's oil industry through a case study of supplying 10 essential commodities in the oil industry. For this purpose, a qualitative case study has been used in the research method. Method of data collection in the first step, policy documents and reports related to the ten basic Equipment project and in the second step, purposeful interviews and interviews are semi-structured. The policy model presented in this paper for public procurement for innovation in Iranian oil industry equipment shows the supplier-buyer approach; The policy goal of the 10-item plan was to reduce imports and meet the basic needs of Iran's oil industry, especially in the face of sanctions, and the development of technology and stimulating the demand for innovation was a secondary goal. This issue has been reflected both in the selection of items and in the process of selecting the winners, and has changed the course of policy implementation from demand stimulation tools to in-house procurement policy. On the other hand, the dissolution of the centralized purchasing trustee and executor of the 10 items project, defects in the evaluation system, especially the subsequent evaluation of the approved roadmap, and finally problems in financing the project have disrupted the effective implementation of the policy.

    Keywords: Public Procurement for Innovation, innovation policy, Oil Equipment Industry, Policy tools