فهرست مطالب

Iranian Journal of Analytical Chemistry
Volume:2 Issue: 2, Summer and Autumn 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/11/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمان بهار* صفحات 63-69

    یک روش میکرواستخراج مایع- مایع پخشی همراه با طیف سنجی جذب اتمی شعله برای  تعیین مقادیر ناچیز یون های نقره(I)   با استفاده از معرف دی فنیل تیوکاربازون به عنوان عامل کمپلکس کننده، ارایه شده است. عوامل مختلفی که بر روی کارآیی استخراج یون نقره تاثیرگذار ند از جمله pH، نوع و حجم حلال های پخش کننده و استخراجی، غلظت لیگاند و زمان استخراج مورد بررسی قرار گرفتند و شرایط تجربی بهینه برای روش بدست آمد. پس از استخراج، فاکتور تغلیظ، حد تشخیص و درصد انحراف استاندارد نسبی برای هشت مرتبه اندازه گیری (در غلظت 1/0 میلی گرم بر لیتر) به ترتیب برابر با 21/73، 4/30 نانوگرم بر میلی لیتر و19/3 % به دست آمد. روش برای   اندازه گیری یون های نقره در نمونه های آب محیطی نظیر آب آشامیدنی، آب چاه و آب معدنی و نیز فلفل سبز و چای بکار گرفته  شد و صحت روش با آزمایش های بازیافت تایید گردید.

    کلیدواژگان: میکرواستخراج مایع- مایع پخشی، طیف سنجی جذب اتمی شعله، نقره (I)، آب های محیطی، فلفل سبز، چای
  • نصرت مددی ماهانی*، فاطمه صابرماهانی، پیمان محمدزاده جهانی، ناهید جلالی صفحات 70-76

    مطالعه کمی فعالیت - ساختار یک سری از مشتقات جدید تیازولین با فعالیت  ضد سرطانی با استفاده از روش تیوری تابعیت چگالی  در سطح  B3LYP/ 6-31G انجام گرفت. توصیفگرهای مکانیک کوانتومی  21 مشتق تیازولین  با فعالیت مشخص به دست آمد. رگرسیون خطی چند گانه برای تعیین رابطه میان توصیفگرهای مولکولی و فعالیت بیولوژیکی مولکول با استفاده از روش  مرحله ای به کار گرفته شد. بهترین مدل،  علاوه بر کیفیت آماری مناسب، توانایی پیش بینی  مناسبی با مجذور ضریب همبستگی 945/0 و انحراف استاندارد 586/0 دارد.فعالیت ضدسرطانی  که به صورت نصف حداکثر غلظت مهار کنندگی (IC50)   ارتباط نزدیکی  با  توصیفگرهایی مانند، انرژی بالاترین اوربیتال مولکولی اشغال شده، ممان دوقطبی، نرمی، سختی، انرژی یونش و انرژی الکترونخواهی دارد. بر این اساس، می توان یک مدل مناسب  پیشنهاد داد و فعالیت  ترکیبات را منطبق بر  آنالیز آماری چند متغیره توصیف کرد.این مطالعه  نشان داد که  نتایج پیش بینی شده در توافق مناسب با مقادیر تجربی هستند. نتایج می تواند ابزار مناسب  و مفیدی بری فهم مکانیسم عمل و طراحی ترکیبات جدید با فعالیت ضد سرطانی باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت بیولوژیکی، ضد سرطان، رابطه کمی فعالیت ساختار، تئوری تابعیت چگالی، آنالیز رگرسیون چند متغیره خطی
  • آلانکار شریواستاوا* صفحات 77-99
    بیماری خوش خیم غده پروستات، یک بیماری پیش رونده است که معمولا با علایم آزاردهنده در دستگاه ادراری شخص همراه است. مسدود کننده های آلفا موثرترین داروها برای بهبود علایم دستگاه ادراری و بهبود علایم این بیماری در کوتاه مدت می باشند که سه تا از این داروها عبارتند از: آلفوزوسین، سیلودوسین و نفتوپیدیل. مقاله حاضر مروری است به روش های تعیین سه داروی آلفوزوسین، سیلودوسین و نفتوپیدیل در بافت ها و ترکیبات مختلف. این نوع از مرور منابع کمک بسیار خوبی به پژوهشگرانی خواهد کرد که در زمینه اندازه گیری این سه دارو فعالیت می کنند و ضمن مطالعه یکجای منابع موجود در این زمینه، می توانند شرایط اولیه تحقیقشان را به خوبی انتخاب نمایند.
    کلیدواژگان: آلفوزوسین، سیلودوسین، نفتوپیدیل، روش اسپکترومتری، روش کروماتوگرافی، روش الکتروشیمیایی
  • قاسم کریم نژاد*، سارا پاشازاده صفحات 100-107

    در مطالعه حاضر، الکترود نقره ای اصلاح شده با اکسی فلورید نقره (SOFMS) برای اکسیداسیون الکتروکاتالیکی ایزونیازید (INZ) استفاده شد. با استفاده از تکنیک های ولتامتری چرخه ای، کرونوآمپرومتری و آمپرومتری فرآیند اکسیداسیون  مورد ارزیابی قرار گرفت و پارامتر های سینتیکی بدست آمد. ثابت سرعت اکسیداسیون کاتالیتکی ایزونیازید، ضریب انتقال الکترون و ضریب انتشار تعیین شد. این روش با موفقیت برای آنالیز ایزونیازید در فرمولاسیون های دارویی جامد استفاده شد.

    کلیدواژگان: ایزونیازید، الکترود اصلاح شده، اکسیداسیون الکتروکاتالیکی، اکسی فلوئورید نقره، اندازه گیری
  • اصغر امیری*، مرضیه شبانی صفحات 108-111

    تحقیقات جدید بیانگر اثرات نا مطلوب نانو ذرات سولفیدی فلزات است. در این کار تحقیقاتی، نانو ذرات سرب (II) سولفید تحت شرایط مختلف ساخته شد. تکنیک های میکروسکوپ الکترونی روبشی وپراش اشعه ایکس برای اندازه گیری قطر و شکل ذرات بکار رفت  و توزیع، تجمع و خواص سمی این نانو ذرات در بدن موش های آزمایشگاهی به عنوان یک مدل بیولوژیک بررسی شد. نانو ذرات سرب (II) سولفید با قطر کمتر از 50 نانومتر با دوزهای 15 و 60 میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن موش های آزمایشگاهی نژاد ویستار، بصورت شرب طی 28 روز به آن ها خورانده شد و غلظت یون های سرب و آهن در بافت های بدن با استفاده از اسپکترومتری نشری پلاسمای جفت شده القایی اندازه گیری شد. غلظت سرب به ترتیب در کبد، طحال، کلیه و مغز بیشترین مقدار را داشت و در کلیه و مغز موش های سمی شده با دوز پایین نسبت به گروه کنترل معنی دار نبود. همچنین غلظت آهن در گروهای مسموم دارای بیشترین تجمع سرب کاهش یافت که احتمالا" به علت تداخل سرب درمکا نیسم آهن است.

    کلیدواژگان: نانو pbs-، نانوذرات، توزیع بافت، موش آزمایشگاهی
  • سیباپراساد ساهو*، نایسرگ دسای، آنیل بات، ک. شیراوامچاندرا، ب.و. کاماث صفحات 112-119

    متفرمین یک ماده دارویی است که عموما" برای بهبود بیماری دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرد. فرآیند صنعتی تولید این دارو شامل مراحل سنتز مختلفی است که همیشه شامل مقادیر هر چند جزیی از مواد باقیمانده آلی از جمله N,Nدی متیل آمین می باشد. با توجه به سمیت این ماده، مقادیر آن باید در دارو کنترل شود. لذا اندازه گیری آن در ترکیب دارویی متفرمین حایز اهمیت فراوان است. در این کار یک روش HNMRکمی برای این اندازه گیری ارایه شده است. یک روش رزونانس مغناطیسی هسته هیدروژن کمی دقیق، سریع و گزینش پذیر و همچنین یک روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا برای اندازه گیری ترکیب کمی N,Nدی متیل آمین در متفرمین هیدرو کلرید. اعتبار هر دو روش با روش های استاندارد مورد تایید قرار گرفت و این تحقیق نشان داد نتایج روش HNMRقابل مقایسه با روش HPLCاست.

    کلیدواژگان: متفرمین هیدروکلرید، N-Nدی متیل آمین، گلیسین، H qNMR1 طیف سنجی
  • خاناگ شانتارام گاجانان*، حارام پرچی گانگادهار، محیط پوپات بابان، دشموخ ویناوک کشیناث صفحات 120-126

    در کار حاضر یک روش دقیق، حساس و ساده برای اندازه گیری هم زمان سه داروی کاریسوپرودول، پاراستامول و کافیین در قرص های دارویی مربوطه ارایه گردید. روش بر پایه اسپکتروفتومتری فرابنفش می باشد و گستره خطی برای کاریسوپرودول، پاراستامول و کافیین به ترتیب 2-4/0، 10-4/0 و 10-2 میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد. مخلوط دارویی این سه ترکیب به عنوان یک قرص دارویی جهت درمان بیماری های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. در کار حاضر با توجه به اینکه روشی برای اندازه گیری هم زمان این سه دارو در یک مخلوط دارویی ارایه نشده است، روشی جدید ارایه شده است.   در کار حاضر یک روش دقیق، حساس و ساده برای اندازه گیری هم زمان سه داروی کاریسوپرودول، پاراستامول و کافیین در قرص های دارویی مربوطه ارایه گردید. روش بر پایه اسپکتروفتومتری فرابنفش می باشد و گستره خطی برای کاریسوپرودول، پاراستامول و کافیین به ترتیب 2-4/0، 10-4/0 و 10-2 میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد. مخلوط دارویی این سه ترکیب به عنوان یک قرص دارویی جهت درمان بیماری های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. در کار حاضر با توجه به اینکه روشی برای اندازه گیری هم زمان این سه دارو در یک مخلوط دارویی ارایه نشده است، روشی جدید ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کاریسوپرودول، پاراستامول، کافئین، روش اسپکتروفتومتری، روش معادلات هم زمان، کنفرانس بین المللی همساز
  • حسن کرمی*، بحرعلی نجفی صفحات 127-137

    نانوخوشه های منگنز دی اکسید نمناک از اکسیداسیون یون های منگنز (ІІ) بوسیله محلول آمونیاک پروسولفات تهیه و به عنوان جاذب جدیدی برای یون های نقره و حذف آن از محیط های آبی استفاده شد. ویژگی های ترکیب سنتز شده به وسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، DLS، EDAX، XRD و BET مشخص شد. تصاویر SEM نشان داد که نانوخوشه های منگنز دی اکسید نمناک سنتز شده، شامل نانو خوشه های جوجه تیغی شکل، با سوزن های به قطر  nm 36 و طول nm 1000 می باشد. از داده های XRD معلوم شد که در این روش آلوتروپ MnO2-ɣ تشکیل می شود. دسته ای از آزمایش ها نشان داد که نانوخوشه های منگنز دی اکسید نمناک دارای ظرفیت جذب +Ag می باشد. ماکزیمم جذب بوسیله مدل لانگمیر برای یون نقره  mg.g-1 81/97 برآورد شد. جذب یون نقره بر روی نانوخوشه های منگنز دی اکسید نمناک از فرایندهای سرعتی و سینتیکی پیروی می کند. عوامل موثر در حذف یون نقره از روی نانوخوشه های منگنز دی اکسید نمناک به مقدار pH و دمای محلول بستگی دارد. در حضور یون های Na+، Ca2+ و Mg2+ با غلظت پایین تر از ppm200 تاثیر معنی داری برای حذف یون نقره نداشت. یون های جذب شده، به آسانی با حجم کوچکی از یک محلول تیواوره و هیدروکلریک اسید شسته شد. سرانجام داده های آزمایشات نشان داد که می توان از نانوخوشه های منگنز دی اکسید نمناک سنتز شده، برای حذف یون نقره از نمونه آب های واقعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نانوخوشه های منگنز دی اکسید آبدار، اکسیداسیون شیمیایی، نانوجاذب، حذف یون نقره
|
  • Soleyman Bahar * Pages 63-69

    In this work, a procedure for preconcentration of silver using dispersive liquid–liquid microextraction with the reagent dithizone as complexing reagent was developed. At pH 2, silver ions are complexed with dithizone and extracted into the fine droplets formed when mixing carbon tetrachloride (extraction solvent), ethanol (disperser solvent) and the sample solution. After extraction, the phases are separated by centrifugation and silver is determined in the enriched phase by FAAS. After extraction, the enrichment factor was 73.21. The detection limit of the method was 30.4 ng mL-1 and the relative standard deviation for ten determinations of 0.1 µg mL-1 silver was 3.19 %. The results for the determination of silver in environmental water samples (tap water, well water, mineral water), tea and pepperbrush have demonstrated the applicability of the proposed method.

    Keywords: Dispersive Liquid-Liquid Microextraction, flame atomic absorption spectrometry, Silver, Water, Tea, Pepperbush
  • Nosrat Madadi Mahani *, Fatemeh Sabermahani, Peyman Mohammadzadeh Jahani, Nahid Jalali Pages 70-76

    The Quantitative Structure–Activity Relationship of a series of novel Thiazoline derivatives with anticancer activity has been studied by using the density functional theory by B3LYP/ 6-31G. Descriptors of quantum mechanics of 21 thiazoline derivatives with known activity were obtained. Multiple linear regressions were employed to model the relationships between molecular descriptors and biological activity of molecules using stepwise method. The most model shows not only significant statistical quality, but also predictive ability, with the square of adjusted correlation coefficient (R2=0.945) and standard error (SE=0.586). We find that the anticancer activity expressed that as half maximal inhibitory concentration (IC50), closely relates to the highest occupied molecular orbital, dipole moment, softness, hardness, ionization energy, electron affinity. Accordingly can be offered a quantitative model, and interpret the activity of the compounds relying on the multivariate statistical analysis. This study shows that the prediction results were in excellent agreement with the experimental value.  The results can offer some useful references for understanding the action mechanism and designing new compounds with anticancer activity.

    Keywords: biological activity, anticancer, Quantitative Structure Activity Relationship, density function theory, Multilinear Regression
  • Alankar Shrivastava * Pages 77-99
    Benign Prostatic Hyperplasia generally affects males above fourty years of age and has significant effect in overall quality of life (QOL). This is one of the cause of millions of dollors in healthcare expenditure. Alpha one adrenoreceptor blockers are frequently used for the benign prostatic enlargement because of their significant effect on storage and voiding symptoms, QOL, flow rate and post void residual urine volume. The present study is review on the determination of three alpha one adrenoreceptor blockers Alfuzosin, Silodosin and Naftopidil in various matrices and combinations. This kind of literature is helpful for those scientists engaged in the determination of these drugs by supporting them in terms of current available literature is one platform so that they can decide the initial conditions of their research such as decisions of mobile phase, dilutions etc. This review article also helps scientists engaged in developing formulations of these drugs.
    Keywords: Alfuzosin, Silodosin, Naftopidil, Spectrophotometry Method, Chromatographic Method, Electroanalytical Methods
  • Ghasem Karim Nezhad *, Sara Pashazadeh Pages 100-107

    In the present study, silver oxyfluoride modified silver electrode was employed to electrocatalytic oxidation of isoniazid. The process of oxidation and its kinetics were established by using cyclic voltammetry, chronoamperometry and amperometry techniques. The modified electrode shows a stable and linear response in the concentration range of 3×10−4 to 2.1×10−3 mol L-1 with a correlation coefficient of 0.9953. The overall number of electrons involved in the catalytic oxidation of isoniazid was found 4 electrons. The diffusion coefficient of 3.11×10−5 cm2 s-1 for isoniazid was also estimated using chronoamperometry study. It has been shown that using the silver oxyfluoride modified silver electrode, isoniazid can be determined by amperometry method with limit of detection of 3.85 µmol L–1. The method was successfully applied for analysis of isoniazid in solid pharmaceutical formulations. The results of the analysis suggest that the proposed method has promise for the routine determination of isoniazid in the products examined.

    Keywords: isoniazid, Modified Electrode, electrocatalytic oxidation, Silver Oxyfluoride, determination
  • Asghar Amiri *, Marzieh Shabani Pages 108-111

    Recent studies have reported that metal sulfide nanoparticles had potential adverse effects.  In this research, lead (II) sulfide nanoparticles have been synthesized under different reaction conditions. Scanning electron microscopy and X-ray diffraction were used to characterize the particle size and morphology. Distribution, accumulation and toxic effects of nanoparticles on rats as a biological model were studied.  Lead (II) sulfide nanoparticles (less than 50 nm in diameter) were administered orally in two doses (15 or 60 mg/Kg body weight/day) to Wister rats for 28 consecutive days. Lead concentrations and iron parameters in soft tissues were measured using inductively coupled plasma optical emission spectroscopy. The lead levels were highest in the liver, followed in decreasing order by the levels in the spleen, kidney and brain. There were no significant levels of lead in kidney and brain at low dose of administration. Iron concentration was lowest in the group that had the highest lead level, which is probably due to an interference that could take place by lead through iron uptake mechanism.

    Keywords: Nano-PbS, nanoparticles, Tissue Distribution, rats
  • Sibaprasad Sahoo *, Nisarg H. Desai, Anil Bhatt, K. Shivramchandra, B.V. Kamath Pages 112-119

    A rapid, specific and accurate proton quantitative Nuclear Magnetic Resonance spectroscopic (1H qNMR) and also a reversed phase derivatization HPLC method have been developed to quantify a toxic, UV-visible inactive and non-volatile impurity N,N-Dimethylamine hydrochloride (DMA∙HCl) in Metformin Hydrochloride (MF∙HCl), an Active Pharmaceutical Ingradient. The method is based on proton quantitative NMR spectroscopy (1H qNMR) using Glycine as internal standard and deuterium oxide (D2O) as diluent. Both the methods have been validated as per the parameters of ICH guidelines and are found to be comparable.The advantages of the proposed 1H qNMR method are that no certified reference standard of DMA∙HCl is required for quantification, the method is specific, non-destructive and can be applied for quantification of DMA∙HCl in process, quality control for the manufacturing of Metformin hydrochloride as well as commercial dosage form products.

    Keywords: Metformin Hydrochloride, N, N-Dimethylamine Hydrochloride, Glycine, 1H qNMR Spectroscopy
  • Khanage Shantaram Gajanan *, Dharam Prachi Gangadhar, Mohite Popat Baban, Deshmukh Vinayak Kashinath Pages 120-126

    A simple, sensitive, accurate and precise simultaneous UV spectrophotometric method has been developed for the estimation of Carisoprodol, Paracetamol and Caffeine in tablet dosage form. The absorption maxima of the drugs were found to be 221, 248 and 273 nm for Carisoprodol, Paracetamol and Caffeine respectively, in methanol, using a double beam UV/Visible Spectrophotometer. Carisoprodol, Paracetamol and Caffeine obeyed Beer’s law in the concentration range of 0.4-2 μg/mL, 2-10 μg/mL and 2-10 μg/mL, respectively. The correlation coefficient was found to be 0.9922, 0.9917 and 0.9943 for Carisoprodol, Paracetamol and Caffeine, respectively. The method was validated for various parameters according to International Conference on Harmonization guidelines. The low relative standard deviation values indicate a good precision and high recovery values indicate the accuracy of the proposed method.

    Keywords: Carisoprodol, Paracetamol, Caffeine, Spectrophoto-metric Method, Simultaneous Equation Method, International Conference on Harmonization
  • Hassan Karami *, Bahr Ali Najafi Pages 127-137

    Hydrous manganese dioxide nanoclusters are prepared by the oxidation of manganese (II) ions with ammonium persulfate and used as a new sorbent for Ag+ ion removal from aqueous medium. The synthesized compound is characterized using scanning electron microscopy, dynamic light scattering, energy dispersive analysis of X-rays, X-ray diffraction and BET surface measurements. Scanning electron microscopy images showed that the synthesized Hydrous manganese dioxide nanoclusters include cactus-shaped nanoclusters with uniform needles of average diameter of 36 nm and length of 1000 nm. X-ray diffraction data reveal that γ-MnO2 is formed in this method. Batch experiments are carried out to evaluate the Ag+ adsorption capacity of Hydrous manganese dioxide nanoclusters. The maximum adsorption capacity estimated by the Langmuir model was 81.97  mg g-1 for Ag+. Silver ion adsorption on Hydrous manganese dioxide nanoclusters is a fast process and the kinetics followed a pseudo-second-order rate equation. The removal efficiency of Ag+ depends on Hydrous manganese dioxide nanoclusters amount, pH and temperature of the solution. The presences of Na+, Ca2+ and Mg2+ ions in the concentrations lower than 200 ppm have no significant influence on silver ion removal. The adsorbed ions can easily eluted by the small volume of a solution consisting thiourea and hydrochloric acid. Finally, the experimental data show that the synthesized Hydrous manganese dioxide nanoclusters can quantitatively remove silver ions from real water samples.

    Keywords: Hydrous Manganese Dioxide Nanoclusters, Chemical Oxidation, Nano-Sorbent, Silver Ion Removal