فهرست مطالب

تعالی مشاوره و روان درمانی - پیاپی 37 (بهار 1400)

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب ذاکر زاده، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 1-16
    هدف

    ویژگی های شخصیت مرزی می تواند مشکلات متعدی در مسیر زندگی افراد واجد این ویژگی ها ایجاد کند. بر همین اساس، این پژوهش با هدف طراحی الگوی آسیب شناختی و درمان یکپارچه نگر و تعیین اثربخشی آن بر بی ثباتی هیجانی در افراد مرزی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از زمره پژوهش های آمیخته (کیفی و کمی) است. در مرحله کیفی از روش تحلیل مضمون به شیوه براون و کلارک  (2006) استفاده شد. بافت پژوهش در بخش کیفی، متون مربوط به آسیب های افراد مرزی، حجم نمونه 25 متن مرجع  بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. در همین مرحله، پس از استخراج طیف آسیب ها، با استفاده از 6 نفرگروه متمرکز تخصصی، درمان های مورد نیاز برای طیف آسیب ها تعیین و بسته درمان یکپارچه نگر با ضریب توافق برابر با 94/0 طراحی گردید. در مرحله  کمی از روش نیمه تجربی دو گروهی با سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. در این مرحله از میان 70 فرد مرزی،30 نفر به صورت هدفمند مبتنی بر ملاک های ورود انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (15 نفر برای هر گروه) گمارده شدند. گروه درمان یکپارچه نگر به مدت 15 جلسه، تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت ننمود. از مقیاس بی ثباتی هیجانی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. داده ها در بخش کیفی از طریق تحلیل مضمون و در بخش کمی با استفاده از آزمون خی-دو، تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار اس پی اس اس، نسخه 24 تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی برای طراحی درمان یکپارچه نگر، حاکی از پنج دسته آسیب شامل آسیب پذیری هیجانی و رفتاری، آسیب پذیری ادراکی و شناختی، آسیب پذیری هویتی، آسیب پذیری اجتماعی و آسیب پذیری جسمی در میان افراد مرزی بود. در بخش کمی نتایج تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده نشان داد که بین در مان یکپارچه نگر با گروه کنترل در بی ثباتی هیجانی در پس آزمون تفاوت معناداری وجود ندارد (205/0=P). اما در مرحله پیگیری به طور معناداری موجب کاهش بی ثباتی هیجانی گردید (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به طیف آسیب های پنجگانه یکپارچه افراد دارای ویژگی های شخصیت مرزی، درمان یکپارچه نگر را می توان به عنوان یک رویکرد درمانی برای بی ثباتی هیجانی افراد مرزی مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: آسیب ها، اختلال شخصیت مرزی، بی ثباتی هیجانی، درمان یکپارچه نگر
  • فاطمه صغری کربلایی هرفته*، آرام پزشکی آلمانی، محمدرضا باقری، المیرا خلیل زاده کلاگر صفحات 17-30
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی بر نشخوار فکری و سلامت روان زنان مبتلابه سرطان سینه شهر تهران در سال 1398 بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلابه سرطان سینه شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد توام با شفقت درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد نشخوار فکری نولن هوکسما و مارو (1991) و پرسشنامه استاندارد سلامت روان گلدبرگ (1973) انجام گرفت. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS19 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی باعث کاهش «نشخوار فکری» زنان مبتلابه سرطان سینه شد. همچنین نتایج نشان داد گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی باعث بهبود سلامت روان در زنان مبتلابه سرطان سینه شد. بنابراین یافته های مطالعه حاضر نشان داد که درمان پذیرش و تعهد توام با شفقت درمانی بر کاهش نشخوار فکری و افزایش سلامت روان بیماران مبتلابه سرطان سینه موثر است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی باعث کاهش نشخوار فکری در زنان مبتلا به سرطان سینه شد.

    کلیدواژگان: نشخوار فکری، سلامت روان، پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، سرطان سینه
  • نگاه سلطانی طالقانی، عبدالحسن فرهنگی*، سید علی حسینی المدنی صفحات 31-44
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف، تبیین الگوی اثربخشی روش های تثبیت شده در اتیسم (تحلیل رفتار کاربردی ABA، اسنوزلن، دوسا) مبتنی بر انعطاف پذیری رفتاری در کودکان مبتلابه اختلال طیف اتیسم شهر تهران در سال 1397 انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کودکان مبتلابه اختلال طیف اتیسم شهر تهران در مراکز آموزشی و توانبخشی دولتی و خصوصی بود که با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 48 نفر انتخاب و به طور تصادفی ساده به 4 گروه مداخله به روش تحلیل رفتار کاربردی، اسنوزلن، دوسا و گروه کنترل، تقسیم شدند. جمع آوری داده ها بر اساس مقیاس تشخیص اتیسم گیلیام (گارز) (1995)، چک لیست بازبینی اصلاح شده و آزمون هوش وکسلر انجام پذیرفت و از روش آماری توصیفی و استنباطی و آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری برای حذف اثر پیش آزمون با استفاده از نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هر سه روش تحلیل رفتار کاربردی ABA، اسنوزلن و دوسا نسبت به گروه کنترل تاثیر معناداری بر افزایش انعطاف پذیری رفتاری داشته اند. همچنین روش تحلیل رفتار کاربردی ABA نسبت به دو گروه ازمایشی دیگر تاثیر بیشتری بر بهبود انعطاف پذیری رفتاری در سه مرحله اندازه گیری داشته است.

    نتیجه گیری

    در نتیجه استفاده از مداخلات (تحلیل رفتار کاربردی ABA، اسنوزلن، دوسا) و برنامه های آموزشی به عنوان روشی در بهبود و توانبخشی کودکان مبتلابه  اختلال اتیسم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، اسنوزلن، دوسا، انعطاف پذیری رفتاری، اتیسم
  • گوهر سوری، کورش گودرزی*، مهدی روزبهانی صفحات 45-55
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر واکاوی مشکلات خانواده های ازدواج مجدد بر روابط فرزند با والدخوانده انجام شد.

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش همه خانواده های ازدواج مجدد شهر خرم آباد در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش 20 خانواده بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 10 خانواده) جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 2 ساعته (هفته ای دو جلسه) تحت مداخله مبتنی بر واکاوی مشکلات خانواده های ازدواج مجدد قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس تعارض والد- نوجوان (پرینز و همکاران، 1979) جمع آوری و با روش های آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS-26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر روابط فرزند با والدخوانده تفاوت معناداری نداشتند (05/0>P)، اما در مرحله پس آزمون از نظر آن تفاوت معناداری داشتند (05/0 <p). نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که مداخله مبتنی بر واکاوی مشکلات خانواده های ازدواج مجدد باعث بهبود معنادار روابط فرزند با والدخوانده شد (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی مداخله مبتنی بر واکاوی مشکلات خانواده های ازدواج مجدد بر بهبود روابط فرزند با والدخوانده، استفاده از این شیوه در کنار سایر روش های آموزشی و درمانی جهت بهبود روابط فرزند با والدخوانده ضروری است. در نتیجه، متخصصان سلامت و درمانگران می توانند از روش مداخله مبتنی بر واکاوی مشکلات خانواده های ازدواج مجدد برای بهبود ویژگی های روانشناختی از جمله روابط فرزند با والدخوانده استفاده کنند.

    کلیدواژگان: واکاوی مشکلات، خانواده های ازدواج مجدد، روابط فرزند با والدخوانده
  • رضا متقی، علیرضا ماردپور*، شیرعلی خرامین صفحات 56-66
    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر درمان پذیرش و تعهد بر بهبود کیفیت خواب و فشار خون سالمندان مبتلا به بی خوابی انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به بی خوابی مرکز روزانه سالمندی جهان دیدگان شهر شیراز در سال 1398 بودند که از میان آنها تعداد 40 نفر با توجه به ملاک های ورود به مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ (بویسی و همکاران، 1989) و دستگاه فشارسنج خون جمع آوری و با روش های خی دو، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-23 نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، تحصیلات و تاهل تفاوت معناداری نداشتند (05/0>P). همچنین، درمان پذیرش و تعهد باعث بهبود کیفیت خواب و فشار خون سیستولیک سالمندان مبتلا به بی خوابی شد (05/0<P)، اما بر فشار خون دیاستولیک آنها تاثیر معناداری نداشت (05/0>P) و نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، برنامه ریزی برای استفاده از روش درمان پذیرش و تعهد در حیطه سالمندی جهت بهبود کیفیت خواب و فشار خون سیستولیک ضروری است. بنابراین متخصصان سلامت و درمانگران می توانند از درمان پذیرش و تعهد در کنار سایر روش های درمانی جهت بهبود کیفیت خواب و فشار خون سیستولیک استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، کیفیت خواب، فشار خون، سالمندان، بی خوابی
  • الهام زمانی بهبهانی، پرویز عسگری*، علیرضا حیدری، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 67-81
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش چندحسی فرنالد بر مشکل نارساخوانی، اختلال دیکته و سازش یافتگی های رفتاری دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری شهر اهواز بود.

    روش

    روش پژوهش آزمایشی (طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر عبارت از کلیه دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال یادگیری کلاس اول و دوم ابتدایی مراکز اختلالات یادگیری شهر اهواز در سال 1398 بود. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز دارای اختلال یادگیری کلاس اول و دوم ابتدایی (15 نفر گروه آزمایش 1 (آموزش چندحسی فرنالد)، و 15 نفر گروه کنترل بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. گروه های آموزش در طی 8 جلسه 45 دقیقه ایی آموزش دریافت کردند. بعد از جلسات آموزش روش چندحسی فرنالد بر روی گروه آزمایش و گروه کنترل، پس آزمون نارساخوانی، اختلال دیکته و سازش یافتگی های رفتاری اجرا شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه نارساخوانی وکسلر (1945)، آزمون دیکته نویسی و پرسشنامه سازش یافتگی های رفتاری لامبرت و همکاران (1974) بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و کوواریانس چندمتغیره مانکوا، آنکوا استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، آموزش چندحسی فرنالد باعث کاهش نارساخوانی، اختلال دیکته و بهبود سازش یافتگی های رفتاری دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه می توان گفت روش های آموزش چندحسی فرنالد موجب کاهش نارساخوانی، اختلال دیکته و بهبود سازش یافتگی های رفتاری دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری می شوند و آموزش چندحسی فرنالد روش موثرتری بر کاهش خشم نارساخوانی، اختلال دیکته و بهبود سازش یافتگی های رفتاری دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری است.

    کلیدواژگان: آموزش چندحسی فرنالد، نارساخوانی، اختلال دیکته، سازش یافتگی های رفتاری
  • بنفشه نظری*، طهمورث آقاجانی صفحات 82-92
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر رفتار درمانی دیالکتیکی بر خودنظم دهی شناختی هیجان و صمیمیت زناشویی زنان در آستانه طلاق انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از منظر هدف کاربردی و از منظر جمع آوری داده ها کمی بود. ااین مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان در آستانه طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه پنج شهر تهران در سال 1399 بودند که از میان آنها تعداد 40 نفر پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی به کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش فرم کوتاه پرسشنامه خودنظم دهی شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) و پرسشنامه صمیمیت زناشویی والکر و تامپسون (1983) بودند. داده ها با روش های مجذور کای، آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر سن، تحصیلات و نوع ازدواج تفاوت معناداری نداشتند (05/0<P). همچنین، گروه ها در مرحله پیش آزمون از نظر خودنظم دهی شناختی هیجان و صمیمیت زناشویی تفاوت معناداری نداشتند (05/0<P)، اما در مرحله پس آزمون از نظر آنها تفاوت معناداری داشتند (05/0<P). به عبارت دیگر، رفتار درمانی دیالکتیکی باعث افزایش راهبردهای مثبت خودنظم دهی شناختی هیجان و صمیمیت زناشویی و کاهش راهبردهای منفی خودنظم دهی شناختی هیجان در زنان آستانه طلاق شد (001/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، درمانگران و مشاوران می توانند از روش رفتار درمانی دیالکتیکی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روانشناختی زنان در آستانه طلاق به ویژه بهبود خودنظم دهی شناختی هیجان و صمیمیت زناشویی آنان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، خودنظم دهی شناختی هیجان، صمیمیت زناشویی، طلاق
|
  • Zeinab Zakerzadeh, Mohsen Golparvar *, Asghar Aghaei Pages 1-16
    Purpose

      Borderline personality characteristics can cause many problems in the life of people with these characteristics. Accordingly, the aim of this study was to design an integrative pathological model and treatment and determining its effectiveness on emotional instability among borderline individuals.

    Methodology

    The present study is a mixed research (qualitative and quantitative). In the qualitative stage, Clarke & Braun (2006) thematic analysis approach was used. The context of the research in qualitative stage was the texts related to borderline individuals’ injuries, sample size was the 25 reference texts that were selected in a purposeful manner. At this stage, after extracting the spectrum of injuries with the use of specialized panel group, the required treatments for the spectrum of injuries were determined and an integrated treatment package with an agreement coefficient of 0.94 was designed. In the quantitative stage a semi-experimental design with two groups and three stages (pre-test, post-test and follow up) was used. In the quantitative stage, from 70 persons with borderline personality characteristics, 30 persons were selected based on criteria of entry and then randomly assigned in an experimental and a control group (each group with 15 person). The group of integrated oriented therapy received 15 sessions of treatment and the control group did not receive any treatment. Emotional instability scale was used to measure the dependent variable in the pretest, post-test and follow up. Data in qualitative stage were analyzed by thematic analysis and in quantitative stage were analyzed by Chi square test, repeated measure analysis of variance and post hoc Bonferroni test trough SPSS 24 software.

    Findings

    The findings of the qualitative stage for designing integrative therapy package indicated five categories of injuries including emotional and behavioral vulnerability, perceptual and cognitive vulnerability, identity vulnerability, social vulnerability and physical vulnerability for individuals with borderline personality characteristics. In the quantitative stage, the results showed that there isn’t a significant difference between the integrated oriented therapy and control groups in emotional instability in post-test (P=0.205). But in the follow-up phase, it significantly reduced emotional instability (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings and according to the spectrum of five integrated injuries of individuals with borderline personality characteristics, integrated oriented therapy can be considered as a therapeutic approach for emotional instability of borderline individuals.

    Keywords: injuries, borderline personality disorder, emotional instability, Integrative therapy
  • Fatemeh Soghra Karbalai Harafteh *, Aram Pezeshki Almani, Mohammad Reza Bagheri, Elmira Khalilzadeh Klagar Pages 17-30
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment with a view to compassion therapy on rumination and mental health of women with breast cancer in Tehran in 2019.

    Methodology

    It was a quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all women with breast cancer in Tehran who were selected by convenience sampling method and were divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group underwent 8 sessions of 90 minutes of group therapy based on acceptance and commitment with compassionate therapy, and the control group waited for treatment during this period. Data collection method was based on the standard questionnaire of Nolen Hoxma and Murrow (1991) and the standard questionnaire of mental health Goldberg (1973). The analysis of the information obtained from the questionnaires was performed through SPSS19 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance).

    Findings

    The results showed that acceptance and commitment based therapy group with a focus on compassion therapy reduced "rumination" of women with breast cancer.

    Conclusion

    The results also showed that acceptance and commitment based therapy group with a focus on compassion therapy improved mental health in women with breast cancer. Therefore, the findings of the present study showed that the treatment of acceptance and commitment combined with compassionate therapy is effective in reducing rumination and increasing the mental health of patients with breast cancer.

    Keywords: Ruminant, mental health, acceptance, commitment, compassion therapy, breast cancer
  • Negah Soltani Taleghani, Abdolhassan Farhangi *, Seyed Ali Hosseini Almadani Pages 31-44
    Purpose

    The aim of this study was to explain the effectiveness model of established methods in autism (applied behavior analysis of ABA, Snozlen, Dosa) based on behavioral flexibility in children with autism spectrum disorder in Tehran in 2018.

    Methodology

    The research method was quasi-experimental pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study was all children with autism spectrum disorder in Tehran in public and private educational and rehabilitation centers. By available sampling method, 48 people were selected and randomly divided into 4 intervention groups by functional behavior analysis method, Snozlen, Dosa and the control groups were divided. Data were collected based on the Gilliam (Garz) (1995) Autism Diagnosis Scale, a modified review checklist, and the Wechsler IQ test. Spss was used.

    Findings

    The results showed that all three methods of functional behavior analysis ABA, Snozlen and Dosa had a significant effect on increasing behavioral flexibility compared to the control group. Also, ABA applied behavior analysis method had a greater effect on improving behavioral flexibility in three measurement stages than the other two experimental groups.

    Conclusion

    As a result, the use of interventions (ABA functional behavior analysis, Snozlen, Dosa) and educational programs is suggested as a way to improve and rehabilitate children with autism.

    Keywords: Applied Behavior Analysis, Snoezelen, Dohsa, Behavioral Flexibility, autism
  • Gohar Souri, Kourosh Goodarzi *, Mehdi Roozbehani Pages 45-55
    Purpose

    This research aimed to determine the effectiveness of intervention based on the exploration of remarriage families’ problems on child's relationship with stepparents.

    Methodology

    This study was semi-experimental with a pretest and posttest design with control group. The research population was all remarriage families of Khorramabad city in 2019 year. The research sample was 20 families who after investigated the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and randomly replaced into two equal groups (10 families in each group). The experimental group underwent 12 sessions of 2 hours (two sessions per week) based on an intervention based on the exploration of remarriage families’ problems and the control group did not receive any training. Data were collected by the demographic information form and parent-adolescent conflict scale (Prinz and et al, 1979) and analyzed by methods of independent t-test and univariate analysis of covariance in SPSS-26 software.

    Findings

    The result of t test showed that the experimental and control groups in the pretest stage have not significant difference in terms of child's relationship with stepparents (P>0.05), but in the posttest stage have significant difference (P<0/05). The results of analysis of covariance test showed that the intervention based on the exploration of remarriage families’ problems led to significant improved child's relationship with stepparents (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of intervention based on the exploration of remarriage families’ problems on improving child's relationship with stepparents, the use of this method along with other educational and therapeutic methods is necessary to improve the child's relationship with stepparents. As a result, health professionals and therapists can use an intervention based on the exploration of remarriage families’ problems to improve psychological characteristics such as child's relationship with stepparents.

    Keywords: Exploration Problems, Remarriage Families, Child's Relationship with Stepparents
  • Reza Mottaghi, Alireza Maredpour *, Shirali Kharamin Pages 56-66
    Purpose

    This study was conducted with the aim of determine the effect of acceptance and commitment therapy on sleep quality and blood pressure of elderly with insomnia.

    Methodology

    The present study was a quasi-experimental with pre-test, post-test and two-month follow-up with a control group. The study population was the elderly with insomnia at the Shiraz Visual Elderly Day Care Center in 2019, from which 40 people were selected by simple random sampling according to the inclusion criteria and randomly replaced in two equal groups. The experimental group received 8 sessions of 90 minutes (two sessions per week) of acceptance and commitment and the control group did not receive training. Data were collected using Pittsburgh Sleep Quality Index (Boise et al. 1989) and blood pressure monitor and analyzed by chi-square, repeated measures variance analysis and Bonferroni post hoc test in SPSS-23 software version 23.

    Findings

    The results showed that the experimental and control groups did not differ significantly in terms of gender, education and marriage (P>0.05). Also, acceptance and commitment treatment improved sleep quality and systolic blood pressure in the elderly with insomnia (P<0.05), but had no significant effect on their diastolic blood pressure (P>0.05) and the results were maintained in the follow-up phase.

    Conclusion

    According to the results, planning is necessary to use the acceptance and commitment therapy method in the field of elderly to improve sleep quality and systolic blood pressure. Therefore, health professionals and therapists can use acceptance and commitment therapy along with other therapies methods to improve sleep quality and systolic blood pressure

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Sleep Quality, Blood pressure, elderly, Insomnia
  • Elham Zamani Behbahani, Parviz Asgari *, Alireza Heydari, Fatemeh Sadat Marashian Pages 67-81
    Purpose

    The aim of the present study was to investigate the effect of Fernald's multisensory education on dyslexia, dictation disorder and behavioral adaptations of elementary students with learning disabilities in Ahvaz.

    Methodology

    The research method was experimental (pre-test-post-test design with control group). The statistical population in the present study consisted of all primary school students with learning disabilities in the first and second grade of elementary learning centers in Ahvaz in 1398. The sample consisted of 30 students with learning disabilities in the first and second grades of elementary school (15 in experimental group 1 (Fernald multisensory education)) and 15 in the control group who were purposefully selected. After Fernald's multisensory training sessions, dyslexia, dictation disorder and behavioral adaptations were performed on the experimental and control groups.The research instruments included Wechsler (1945) dyslexia questionnaire, dictation test and Lambert et al. Behavioral adaptations questionnaire. (1974) for data analysis, repeated measures analysis of variance and multivariate covariance of Manqua, ANKWA were used.

    Findings

    The results of data analysis showed that Fernald's sensory training reduced dyslexia, dictation disorder and improved behavioral adaptations of elementary students with learning disabilities in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    As a result, it can be said that Farnald's multisensory teaching methods reduce dyslexia, dictation disorder and improve behavioral adaptations. Is a learning disability.

    Keywords: Fernald Multisensory Training, Dyslexia, Dictation Disorder, Behavioral Adaptations
  • Banafsheh Nazari *, Tahmoures Aghajani Pages 82-92
    Purpose

    This research was conducted with the aim of determine the effect of dialectical behavior therapy on cognitive emotion self-regulation and marital intimacy in women on the verge of divorce.

    Methodology

    The research method was applied in terms of purpose and quantitative in terms of data collection. This study was semi-experimental with a pretest and posttest design with control group. The research population was women on the verge of divorce referring to the counseling centers of five region of Tehran city in 2020 year, who from them 40 people after reviewing the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and with random method with lottery replaced into two equal groups. The experimental group 8 sessions of 90-minute underwent the dialectical behavior therapy and the control group did not see any training. The research tools were the Garnefski and Kraaij cognitive emotion self-regulation questionnaire of short version (2006) and Walker and Thompson marital intimacy questionnaire (1983). Data were analyzed with chi-square, independent t test and multivariate analysis of covariance methods in the SPSS-19 software.

    Findings

    The findings showed that the experimental and control groups did not have significant different in terms of age, education and type of marriage (P>0.05). Also, groups in the pretest stage did not have significant different in terms of cognitive emotion self-regulation and marital intimacy (P>0.05), but in the posttest did have significant different in terms of them (P<0.05). In the other words, dialectical behavior therapy led to increase the positive strategies of cognitive emotion self-regulation and marital intimacy and decrease negative strategies of cognitive emotion self-regulation in women on the verge of divorce (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the results of present research, therapists and counselors can use from dialectical behavior therapy method along with other therapeutic method to improve psychological traits of women on the verge of divorce especially improve their cognitive emotion self-regulation and marital intimacy.

    Keywords: dialectical behavior therapy, Cognitive Emotion Self-Regulation, Marital Intimacy, divorce