فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 57 (بهار 1400)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 57 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/30
  • تعداد عناوین: 24
|
  • احسان اعوانی، مجید پویان صفحات 9-32

    در این پژوهش با بهره گیری از رویکرد تحلیلی نشانه- معناشناسی به بررسی حضور کنشگران در جریان شکل گیری معنا می پردازد تا شرایط تولید و دریافت معنا را در گفتمان نشان دهد. همچنین روابط معنایی موجود در داستان را، که علاوه بر نشانه های روایی، نشانه های گفتمانی نیز، در جهت دهی معنای داستان نقش دارد. از این رو در این پژوهش به بررسی فیلم «ملخ دریایی» بر اساس داستان «ماهی» نوشته هوشنگ مرادی کرمانی از «قصه های مجید» و به کارگردانی کیومرث پوراحمد خواهیم پرداخت. این داستان حول محور شخصیت مجید و کنش های او در محیط پیرامونش شکل می گیرد؛ در واقع کنشگر در طول داستان دچار بحران هایی می شود که به ترک وضعیت قبلی و نفی آن برای رسیدن به موقعیتی جدید است. هدف این پژوهش بررسی زنجیره های نشانه- معناشناسی گفتمان، مربع معناشناسی گریماس، فرآیند تنشی معنا، که با هدف نشانه- معناشناسی و روابط معنایی موجود در داستان که علاوه بر نشانه های روایی، نشانه های گفتمانی نیز در جهت دهی معنایی داستان نقش دارد.

    کلیدواژگان: نشانه- معناشناسی روایی، فیلم ملخ دریایی، مربع معنا شناسی، گفتمان
  • علی اکبر قندهاری، کبری نودهی*، طواق گلدی گلشاهی صفحات 33-55

    محمد خرمشاهی از شاعران و نویسندگان معاصر و یکی از مستعارگویان عرصه طنز است که در طول نود سال فعالیت، با بیش از نود نام مستعار در این حوزه قلم فرسایی نموده تا جایی که به یکی از رکوردداران اسم مستعار در فضای مطبوعاتی ایران بدل شده است؛ اما با این همه فعالیت، از دید پژوهشگران هم مغفول مانده است. از آنجایی که وظیفه طنز، ضمن آگاه کردن مسیولان از مشکلات و نارسایی ها باید تا حد امکان، درمان را نیز بازگو کرده و رفع موانع و مشکلات، ساعی و کوشا باشد. نگارنده در این مقاله تلاش نموده علاوه بر معرفی و شناساندن این شخصیت، رابطه و محتوای اسامی مستعار را با محتوا و مضامین اشعار و مطالب طنز وی بررسی کند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که به طور نسبی بین اشعار و مطالب طنز خرمشاهی با اسامی مستعار انتخابی، ارتباطی معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: دیوان خرم، طنز معاصر، مرشد، محمد خرمشاهی
  • ونوس ترابی، بهی حدائق صفحات 57-78

    در پژوهش حاضر، دو اقتباس از مزاحم، اثر خورخه لوییس بورخس (1966) مورد مطالعه قرار گرفته است. فیلم «غزل»، ساخته مسعود کیمیایی (1975) و بازی ویدیویی «مزاحم» ساخته ناتالی بوکچین هستند. از آنجا که داستان بورخس روایتی از دنیای ماچویست (مردسالار) و تبعیض جنسیتی زده آمریکای لاتین است. هدف این پژوهش کشف و آشکارسازی نحوه بازنمایی این تبعیض جنسیتی در چارچوب ضرورت های بافتی هر یک از این اقتباس هاست. مطالب این پژوهش عمدتا بر این تاکید دارند که چگونه جریان های اجتماعی می توانند از حالت بیانی یا داستانی تغییر شکل یابند و در قالب نمایشی و تعاملی در آیند. جدا از روشی که هر یک از اقتباس ها در تبدیل از نسخه نوشتاری به نسخه بصری به کار گرفته اند، تمرکز بر اقتباس پذیری داستان کوتاه «مزاحم» در بافت ایران (فیلم غزل) و بازی ویدیویی (بازی مزاحم) است. نظریه «نگاه خیره مردانه» لورا مالوی، مردسالاری جامعی ایران را در فیلم غزل به خوبی آشکار می سازد. در بررسی بازی «مزاحم» تلاش بر این است که نشان دهیم ناتالی بوکچین چگونه از هنر اینترنتی خود برای ترویج یک کنشگری اجتماعی استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: اقتباس بصری، تبعیض جنسی، سایبر فمینیسم، رسانه
  • رعنا محمد پور طالعی، پروانه عادل زاده، کامران پاشایی فخری صفحات 79-107

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تیپ شناسی شخصیت های داستانی هدایت و داستایفسکی با تاکید بر طبقه بندی نه گانه «اینه گرام» است؛ که عبارت اند از: تیپ های کمال طلب، کمک گرا، موفق و بازیگر، رمانتیک محزون، مشاهده گر و فکور، وفاجو و وفاخو، خوشگذران، رییس و میانجی؛ و هر کدام دارای ویژگی های خاصی می باشند. در این نوشتار، پنج داستان هدایت و یک رمان داستایفسکی بررسی می گردد. نظریه اینه گرام ساختاری است که به بررسی نه شخصیت اصلی انسان و روابط پیچیده درون آن می پردازد. این روش که از سوی پژوهشگران و روان شناسان آمریکایی مورد مطالعه و بررسی علمی و تجربی واقع شده است، ساختاری است که آن را پژوهشگری یونانی- روسی به نام ایوانویچ گوردجیف ترسیم کرده است و نتیجه پژوهش های او درباره فرهنگ، ادیان و فلسفه های اسطوره ای عرفانی است. روش پژوهش، توصیفی است و داده ها با توجه به تکنیک تحلیل محتوا، به شیوه کتابخانه ای و سندکاوی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: تعریف شخصیت، رمانتیک محزون، تحول درونی، جست وجوگر
  • عاطفه عزیزی، بتول فخراسلام صفحات 109-131

    عطار با شناختی که از خود، خدا، خلق و خلقت دارد و با بهره بردن از قدرت نامحدود قلم و سخن به شرح ادراکات و شهودات خود پرداخته است. انتخاب زبان شعر و هنر به او مدد رسانده است تا گفتنی های خود را موثرتر بیان کند. با نظر به اینکه او از برجسته ترین شاعران عارف است که بر شعر شاعران بعد از خود تاثیری شگرف گذاشته است و اقبال به آثار او با گذر زمان و قرن ها بیش تر شده است؛ این پژوهش با روش تحلیلی- تطبیقی بر آن است با هدف دستیابی به شناخت بهتر و دقیق تر «الهی نامه» از دریچه نظریه نقش های زبانی یاکوبسن، این اثر را مورد کاوش قرار دهد. بررسی کتاب «الهی نامه» بر اساس نظریه ارتباطی یاکوبسن روشن می نماید که در شعر عطار کلیه کارکردهای زبانی یاکوبسن دیده می شود، به فراخور این مولفه های محتوایی است که مخاطب با اثر عطار ارتباط برقرار می سازد، عطار به خوبی مخاطب خود را می شناسد و با روش های گوناگون با او ارتباط همدلانه برقرار می کند.

    کلیدواژگان: الهی نامه، یاکوبسن، نقش های زبانی، گیرنده، پیام
  • مژگان زارع کهن، ملک محمد فرخ زاد صفحات 133-152

    با بررسی عوامل شادی در غزلیات مولانا به این نکته می رسیم که طلب و کشف حقیقت و کسب رضایت حق تعالی است که بر کمال طلبی و بندگی انسان در برابر معبودش دلالت دارد و فرح روحانی را در او پدید می آورد. نوع شادی مولانا انفسی و درونی است. در کنار هم بودن غم و شادی در جهان بینی مولانا با جلوه های موسیقایی و صور خیال پویا برای بیان مستی و شعف و شادی روحانی مولانا است که او را از عالم آفاق به انفس می رساند. می توان رویکرد مولوی را در وادی معرفت الهی، به ویژه در «دیوان کبیر»، مبتنی بر شور و نشاط، عنوان کرد؛ و در اثبات چنین مدعایی، ابیات قابل توجهی، در این اثر ارزشمند عرفانی، خودنمایی می کند. از طرفی غم و شادی در غزلیات حافظ نیز نقش پررنگی دارد؛ حافظ غم و شادی را دو روی زندگی می داند و نقش آن ها را در زندگی مورد تاکید قرار می دهد. مقاله حاضر، حاصل تامل و تعمق در برجسته ترین مضامین مربوط به شادابی در «کلیات شمس» و دیوان حافظ است.

    کلیدواژگان: غم، شادی، غم گریزی، غم معاش، غم معاد
  • هادی عباس نژاد خراسانی، رضا فرصتی جویباری، حسین پارسائی صفحات 153-180

    در منظومه های ایرانی، زنان نقش های گوناگون را عهده دار بوده اند. بر اساس تعالیم اسلامی و نص قرآن کریم، انسان خلیفه خدا بر روی زمین محسوب می شود و انسان ها از هر نژاد و جنسی با هم برابرند. شاعران و نویسندگان ایرانی در حقیقت زیباترین تشبیهات و مضمون های بکر و بدیع را در وصف زنان آفریده اند و با الهام آزاد، آثار جاودان از خود به یادگار گذاشته اند. از نظر آنان، نگاه به زن زندگی می بخشد و تبسمش عشق آفرین است. محققان در تحلیل وگردآوری داده ها از روش تحقیق تحلیلی-تاریخی به ویژه کتب «شاهنامه» و «مثنوی معنوی» مولوی استفاده کرده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد: از نظر فردوسی، بزرگ ترین شاخص و جلوه زن در «شاهنامه» این است که موجودی خردمند، هنرمند، صاحب رای، وفادار به شوی خویش باشد و خوارمایه نباشد و نیز او حافظ هویت اندیشه ایرانشهری و ارزش های والای قومی و نژادی خویش است. نگاه مولوی به زن نگاهی نسبی و دوسویه است.

    کلیدواژگان: صفات زن، عشق، زیبایی، ازدواج، عفاف
  • مریم سلیمانی، رحیم انصاری پور صفحات 181-205

    بازی های فولکلوری بخش مهمی از فرهنگ عمومی هر ملت را تشکیل می دهند. این بازی ها بیش تر جنبه قومی و محلی داشته و به عنوان میراثی گران بها، هویت ملی و فرهنگی اقوام گذشته را بیان می کنند. بررسی های تاریخی نشان می دهند که ورزش و بازی جزء تفکیک ناپذیر زندگی اجتماعی انسان است و با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی هر منطقه بازی ها و ورزش هایی رواج دارد که در بسیاری از موارد نفوذ بیش تری در سرزمین های پیرامونی پیدا کرده است. شعر جاهلی دیوان دانش ها، باورها، بازی ها، آداب و رسوم، اعتقادات و تاریخ و فرهنگ عرب در این عصر به شمار می رود. از این رو بسیاری از بازی های بومی محلی آن ها در شعر این دوره تجلی یافته است. در دوره معاصر شاعرانی مانند احمد شوقی، نزار قبانی، حافظ ابراهیم، سامی البارودی و خلیل مطران به بازی های فولکلوری به صورت ضمنی در اشعارشان اشاراتی داشته اند. همچنین این شاعران در اشعارشان مطالبی را در مورد مسابقات و شمشیربازی ها و بازی در نوادی(باشگاه ها) ایراد فرمودند.

    کلیدواژگان: فرهنگ عمومی، شعر جاهلی، شعر معاصر، بازی های بومی
  • هادی جوادی حصار، رضا اشرف زاده صفحات 207-217

    حقیقت نقد، یا همان زنجیره احوال ما آدمیان مهم ترین شاخصه شناخت چگونه زیستن است. تاثیر دقیق و اندیشه ژرف و عمیق کسانی همچون مولوی، در راستای نشاندن اهداف صحیح چه در محوریت فردی و چه در محوریت اجتماعی، پخته کردن دقیق ترین داستان هاست در قالب «مثنوی». یکی از مرکزهای ثقل «مثنوی معنوی» داستان پادشاه و کنیزک است که نقد حقیقت آن باعث بوجود آمدن شاهراه هایی می شود که هرچه بیش تر به عمق آن پی می بریم عجز ما را در برابر آن بیش تر می کند و تاریکی ها را در برابر دیدگانمان افزون تر. شرح های بسیار بر این داستان، نمایانگر قدرت معانی و رستاخیز کلماتی است که در قالب نظم ریخته شده، و هر اندیشمند بر اساس ذوق و قریحه نقاد خود آن را به گونه ای شکل می دهد و چه هنرمندانه گمان ها یار و همراه مولوی می شوند. در این پژوهش نگاه متفاوت ما، مبانی اصیل حکومت داری را هدف قرار داده است و اگر به دیده انصاف بنگریم به بدیع بودن و متفاوت بودن آن پی خواهیم برد.

    کلیدواژگان: پادشاه و کنیزک، مبانی حکومت داری، مثنوی معنوی، مولوی
  • هادی رزاقی هریکنده ئی، سمیه جهانیان بهنمیری صفحات 219-237

    از مسایل مهم مربوط به انسان و ابعاد وجودی اش، مساله تمایز و یگانگی نفس و روح است. در حوزه تفسیر و فلسفه اسلامی، غالبا مساله تعدد روح و نفس کم تر مطرح بوده است به این دلیل که این دو را، حقیقت واحد قلمداد نموده و نفس را به جای روح و روح را به جای نفس استعمال کرده و بیان می دارند که نفس و روح مفهوم واحدی داشته است و لذا در کلمات مفسرین و بزرگان نفس و روح در کنار هم استفاده شده است. ولی از نظر فلسفی آن ها دو مفهوم متفاوت اند به این معنا که نفس جوهری است که ذاتا مجرد ولی در عمل مادی می‏باشد؛ یعنی افعال خود را از طریق ابزارهای مادی انجام می‏دهد؛ بر خلاف روح که ذاتا و فعلا مجرد است؛ یعنی همانطور که خود ماده نیست در کنش‏ها و فعالیت‏هایش نیز نیازمند به ابزار مادی نمی‏باشد. قابل ذکر است دانستن این مطلب از آن جهت دارای اهمیت است که اختلاف اندیشمندان در مسایلی مانند تجردیا عدم تجرد نفس، حدوث نفس و حرکت نفس به سبب عدم تفکیک این دو حقیقت رخ داده است.

    کلیدواژگان: انسان، نفس، روح، مجرد، جوهر
  • محمد رعیت، محمدشاه بدیع زاده، محمود مهدوی دامغانی صفحات 239-261

    کنکاش در اعماق ادبیات کهن ایران، به عنوان یک سند مهم تاریخی، موجب آشنایی بیش تر ما با گذشته اجتماعی خویش می شود؛ کار و تلاش برای استمرار حیات و رفع نیازهای خویشتن و همنوعان به عنوان یک ضرورت از گذشته تا به امروز بوده است. وجود ضرب المثل های فراوان در خصوص کار و تلاش نشان دهنده اهمیت آن نزد بزرگان و دقت مردمان در گسترش فرهنگ کار می باشد. به عنوان فرهنگ ادب عامه و نگاه جامعه شناختی با مراجعه به دیوان سنایی، انوری و خاقانی، به عنوان سردمداران نقد اجتماعی، می بینیم که سنایی پس از دوران تحول، به نقد جامعه و به ویژه مشاغل پرداخته و با شجاعتی کم نظیر از نقد شاه تا گدا پروا ندارد و مخالف سرسخت بیکاری است. انوری تعدد و تنوع مشاغل را لازمه کار اجتماعی دانسته و با توجه به زبان و بیان ساده و نزدیک به گفتارش، امثال و حکم بسیاری در خصوص کار از او به جا مانده است.

    کلیدواژگان: کار، تلاش، کسب، سنایی، خاقانی، انوری
  • علی شربتی، حسین منصوریان*، ناهید اکبری صفحات 263-289
    یکی از ابزارهایی که شاعران برای نقد جامعه استفاده می شود طنز است. طنز گونه ای از ادبیات غنایی است که در ایجاد اشتیاق و جلب خواننده قدرت بی نظیری دارد و با نگرش نقادانه محقق می شود. در تاریخ فرهنگ مکتوب ایران موقعیت ویژه دارد و آن را بالاترین درجه نقد ادبی می‏دانند. ظرفیت زبان طنز و دیگر شاخه‏های شوخ طبعی، در بیان ابهام آمیز مسایل و ابتلایات بشری، خصوصا در زمانه اختناق و فشار، آن را به یکی از اثرگذارترین انواع ادبی مبدل ساخته است. شاعران آزادی خواه و اجتماعی و پای بند به تعالی انسان، در دوره خویش با مشکلاتی اجتماعی، استبداد و بی عدالتی روبه رو بوده که مخالفت خود را به طرق مختلف آشکار و نهان و در قالب طنز و ابهام از این مشکلات انتقاد می کرد. این پژوهش به تحلیل شیوه های پرداخت طنز و مطایبه در مجموعه اشعار پرداخته است و هدف آن نشان دادن شگردهای طنز و مطایبه در اشعار شاعر معاصر ایرانی شاملو بوده است و شعرهای او را در فضای جامعه شاعر تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: احمد شاملو، نگرش نقادانه، طنز اجتماعی و سیاسی، شعر نو
  • فاطمه عبدشاهی، محمدرضا محسنی صفحات 291-308

    در حوزه ادبیات تطبیقی با بررسی مضامین مشترک در ادبیات ملل مختلف می توان به اشتراکات بی شماری دست یافت که بر تاثیرگذاری متقابل شعرا یا نویسندگان تاکید می کند. زایش هر متن شعری، برخاسته از شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حاکم بر جامعه است که با قلم شاعر متعهد بازگو و منعکس می شود. در این مقاله با تاکید بر مفاهیم پایه مانند صلح، عدالت، آزادی، عشق و آرمان- اتوپیا- بر اساس روش جامعه شناختی و نقد ایدیولوژی به بررسی تطبیقی اشعار ایدیولوژیک دو شاعر بلندآوازه از دو فرهنگ و تمدن متفاوت پل الوآر (1895-1952م) فرانسوی و احمد شاملو ایرانی (1305-1379ش) خواهیم پرداخت. رویکرد مورد نظر برای مقایسه اشعار این دو شاعر بزرگ، رویکرد جامعه شناختی است؛ چراکه این دو شاعر، تا حد زیادی تحت تاثیر زمانه ای بوده اند که در آن می زیسته اند و در آثارشان رویدادهای اجتماعی را منعکس نموده اند. در واقع هدف نقد اجتماعی، مطالعه تاثیرات متقابل ادبیات و جامعه می باشد. افزون بر این، در این مقاله از نقد ایدیولوژی نیز استفاده خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: شعر، عدالت، آزادی، جامعه، اتوپیا
  • مهرانگیس گشتاسبی، لیلا جمشیدی صفحات 309-334

    بحث اصلی عرفان اسلامی، بحث درباره هستی و هستی شناسی است که در طول قرن ها نسل به نسل ادامه یافته است، هستی شناسی یک اصطلاح امروزی است و با این عنوان در ادب عرفانی مطرح نبوده و اغلب با عنوان معرفت شناسی، انسان شناسی و شناخت جهان توامان شده است، عرفا با نگاهی متفاوت از فلاسفه به هستی شناسی نگریسته اند و در تبیین مباحث آن طبق طریقت عرفانی سخن گفته اند و آفرینش جهان را با نظریه تجلی و وحدت وجود حل کرده و به انسان نگاهی فراتر از جسمیت مادی داشته و معتقدند، انسان با فنا در همین دنیا می تواند به بقای معبود برسد. در این پژوهش اشعار حسین بن منصور حلاج و عطار نیشابوری دو تن از سرآمدان شعر عرفانی در ادب عربی و فارسی، به لحاظ نمودهای هستی شناسانه دو شاعر، با رویکرد تحلیلی- تطبیقی بررسی شده است، هستی شناسی موضوع اصلی عرفان دو شاعر است که در محورهای، خدا، جهان و انسان قابل تقسیم است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، خدا، جهان، انسان
  • فرزانه دستمرد، مسعود سپهوندی، قاسم صحرایی صفحات 335-363

    سیمای پیر در عرفان اسلامی دارای جایگاه ویژه ای است. کتاب های عرفانی نیز کم و بیش، به ترسیم و توصیف سیمای پیر پرداخته اند و اهمیت و لزوم آن را به روشنی برشمرده اند که در این میان «حدیقه» سنایی، «منطق الطیر» عطار، «مثنوی» مولوی و دیوان حافظ دارای اهمیت خاص و نقش بنیادی بوده اند. این بزرگان با آفرینش این آثار به فهم هرچه بیش تر اوضاع و احوال عرفانی شاعران بزرگ از ورای آموزه های عرفانی و تجربیات شخصی آنان کمک شایانی کرده اند. مقایسه سیمای پیر در این چهار اثر در روشن شدن هرچه بهتر برخی از زوایای اعمال و رفتار پیر و درک صحیح این متون بی تاثیر نخواهد بود. عطار و مولوی شخصیت پیر را با تعابیر متعددی نظیر شیخ، ساقی و رند و با بهره مندی از نام مقدس انبیای الهی مانند عیسی (ع)، خضر (ع)، و رسول اکرم (ص) به خواننده می شناساند. این نوشتار در صدد است به تبیین و تشریح سیمای پیران و مشایخ در اندیشه های صوفیانه عطار و مولوی بپردازد.

    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، شعر صوفیانه، مثنوی، عطار، پیران
  • ابو الحسن اسدی، منصوره تدینی، ابوالقاسم امیر احمدی صفحات 365-384

    یکی از انواع جدید نقد متون ادبی، نقد کهن الگویی متون می باشد که مبتنی بر نقد روان شناختی بوده و بر اساس نظریات کارل گوستاو یونگ، روان شناس معروف و معاصر سوییسی شکل گرفته است. یونگ، فرآورده های ناخودآگاه جمعی را، نمونه های اولیه، کهن الگو می نامد که مظاهر مختلفی مانند مادر، پیر خردمند، قهرمان، آنیما، آنیموس، تولد مجدد، سایه و نقاب دارد. بر اساس نظر یونگ صور مثالی به تنهایی محتوایی ندارند بنابراین خود را در قالب نمادهایی در رویا و اساطیر به ظهور می رسانند. امروزه کهن الگو از مباحث اصلی نقد ادبی و به ویژه نقد اسطوره ای است و جست وجو در نمادهای کهن الگویی، از مسایل مورد علاقه پژوهشگران ادبیات عرفانی به شمار می آید. از آنجایی که مولانا عارفی است که دارای ذهن نمادگرا بوده و «مثنوی» را در قالب یک اثر رمزی سروده است که پهنه بیکران نمادهای کهن الگویی است و دارای قابلیت بررسی کهن الگویی است، لذا در این تحقیق، نمادهای کهن الگویی «مثنوی معنوی» مولانا در طبقه کهن الگوی فرعی و در زیرشاخه رنگ مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کهن الگو، مثنوی، مولوی، یونگ، رنگ
  • نیره نظرریا، محمد جنتی فر، سید اکبر غضنفری صفحات 385-400

    ایران و پادشاهان فارس چون یکی از تمدن های باستان و قدیم کره خاکی به حساب می آیند، توانسته اند نظر ملت های مختلف از جمله اعراب را به خود جلب نمایند و اعشی اکبر که شیفته این تمدن و رفتار فارس ها شده بود با رفت و آمد و مدح و وصف پادشاهان و بزرگان ایرانی چون کسری انوشیروان و شاهپور، جای خود را در دستگاه حکومتی و دربار فارس ها باز کرد و شعرش سرشار از واژه های فارسی شد که وی از فارس ها به عاریت گرفت و نحوه نگارش و انشاء آن الفاظ هم عینا مانند همانی بود که در میان فارس ها متداول بود. این تحقیق که در نوبه خود یکی از مقالات خاص در حوزه ادبیات تطبیقی و آن هم تطبیق در میان دو زبان فارسی و عربی، بر آن است تا با ذکر واژگان فارسی در میان ابیات شعری به جای مانده از اعشی، آن ها را بیان و درخشش زبان فارسی را در دیگر زبان ها مخصوصا زبان عربی نشان دهد.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، عصر جاهلی، میمون بن قیس تغلبی، شعر عربی
  • محمد شایگان مهر، طاهره قلی پورزیبد، محمد جعفری صفحات 401-428

    اسطوره زرقاء نمود واقعیت های تلخ جامعه بوده به دلیل بن مایه های تاریخی در متون ادبی کهن و ادبیات عامیانه، تجلی یافته است. نگارندگان در این جستار به روش نقد ادبی به بررسی کهن الگوهای داستان زرقاء بر اساس کتاب «مجمع الامثال» میدانی به روش نقد روان شناسانه و با هدف تحلیل کهن الگوهای موجود در حکایت پرداخته اند. این نقد بر اساس اندیشه های یونگ صورت گرفته است. این کهن الگوها در ادب کهن فارسی، از جمله اشعار شاعرانی چون سنایی، خاقانی و... تجلی یافته است. از یافته های تحقیق بر می آید که این اسطوره دارای کهن الگوهای چون آنیما، آنیموس و شب، و... می باشد. از نتایج پژوهش این است که در دایره فرآیند سفر تکامل از من به خود، فقط نیمه هبوط به ظلمت اتفاق افتاده است. در این حکایت شر و بدی، همان غرایز حیوانی است که در بحران روانی عرب غالب شده است. این کهن الگوها ریشه در داستان حوا و آدم(ع) داشته از حیطه ناخودآگاه شخصی اقوام به جمعی منتقل شده و در اذهان جاودان گردیده اند و با گذشت زمان از بین نرفته اند. چه بسا در موقعیت های خاص از ناخودآگاه به خودآگاه منتقل شده اند.

    کلیدواژگان: زرقاء، یونگ، حوا، کهن الگو، ناخودآگاه
  • هدیه خنافره، منصوره تدینی، مسعود پاکدل، فرزانه رحمانیان صفحات 429-459

    مقامه یکی از انواع داستان های کهن است که با نثر مصنوع آمیخته با شعر، در مورد قهرمانی است که به صورت ناشناس در حکایت ها ظاهر می شود و به قصد گدایی، حوادثی را به وجود می آورد و همین که در پایان کار شخصیتش شناخته می شود، ناپدید می گردد تا آنکه دوباره در هیبتی دیگر در مقامه بعدی ظاهر گردد. «مقامات حمیدی» در شمار کتاب های بسیار مهم در زبان عربی و فارسی است. حمیدی با برگزیدن قالب داستان و بهره گیری از اصول داستان نویسی، همچنین گزینش حوادث این داستان ها از واقعیت های زندگی و انتخاب شخصیت های داستانی از مردمی که در میانشان زندگی می کند، همراه با ویژگی های فردی و اجتماعی آنان، شیوه نویسندگی مقامات را به سبک نویسندگان ریالیستی نزدیک گرداند. جوشش زندگی از درون حوادث مقامات، به همراه کنش شخصیت های واقعی در صحنه های آن و تاثیر فضای معنوی، اخلاقی، اجتماعی، مادی، علمی و ادبی بر شخصیت ها، حقیقت مانندی داستان ها را تحقق می بخشد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی تلاش شده است تا مهم ترین داستان در مقامات حمیدی و حریری بررسی گردد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نثر مسجوع، مقامه نویسی، عناصر داستانی
  • محمدرضا ابراهیمی، مسعود سرحدی، رقیه ابراهیمی زاد جویمی صفحات 461-489

    شناختن و شناساندن «شاهنامه» و «سیاستنامه» در زمینه دادخواهی و دادن رهنمود برای مقایسه تطبیقی سایر آثار ادبی و همچنین روشن کردن ابعاد ادبیات حماسی منظوم و مقایسه آن با آثار منثور بسیار حایز اهمیت است؛ چرا که «سیاستنامه» کتابی صرفا تاریخی نیست، بلکه آرمان های نویسنده را مخصوصا در قالب تابلوی دادگری به ما ارایه می دهد. همچنین «شاهنامه»، فقط داستان جنگ ها و پیروزی های رستم نیست، بلکه بیانگر آرمان ها و باورهای یک ملت و زیباتر از همه «دادخواهی» و عدالت گری است. در همین راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی بر پایه اطلاعات کتابخانه ای تدوین یافته است. یافته های تحقیق نشان می دهد: فردوسی و نظام الملک در سراسر «شاهنامه» و «سیاستنامه»، زورمداران و مستبدین روزگار را به دادخواهی دعوت و به اصل دادگری توجه دادند، منتها در «شاهنامه»، موضوع دادخواهی به تفصیل و جامع بررسی گردیده است، حال آنکه در «سیاستنامه» به موضوع دادخواهی به اجمال و اختصار اشاره شده است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، سیاست نامه، دادخواهی، عدالت، دادگری
  • رضا حیدری نوری*، دلارام بغدادی صفحات 491-513

    این مقاله تحلیلی است بر اساس نظریه نورمن فرکلاف در «عتبه الکتبه» با رویکرد کاربردگرا که به بررسی و تجزیه و تحلیل صورت های زبانی، اهداف و کارکردهای آن ها می پردازد. مبنای نظری پژوهش در چارچوب الگوی سه سطحی (لایه ای) توصیف، تفسیر و تبیین می باشد. در «مکاتیب و ترسلات عتبه الکتبه»، به دلیل ارتباط نزدیک زبان و ساختارهای اجتماعی و تاثر متن از روابط اجتماعی، ابعاد گفتمانی بسیار برجسته است. در این متن علاوه بر تاثیر روابط قدرت، گزینش های زبانی خاص که مختص سبک این دوره است، در فرآیند تولید معنا متمایز می شود. هدف از این پژوهش نشان دادن نوع و سبک گفتمان قرن بیستم و نشان دادن قدرت نویسنده(منتجب جوینی) در شکل گفتمان وی است همچنین نگاه متفاوت بر ترسلات و معرفی و تحلیل بنیادی «عتبه الکتبه» از دیگر اهداف این مقاله می باشد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است و به شیوه تحلیل محتوای کیفی و استناد به متن مکتوبات و ذکر شواهد مثال بررسی می گردد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، تحلیل گفتمان، ایدئولوژی، توصیف، تفسیر
  • جواد کارخانه*، اسماعیل نادری، نعمان اونق صفحات 515-540

    موسیقی از برجسته ترین عناصر شعری در ادبیات هر ملتی است. در این میان ادبیات برخی ملت ها چون ادبیات فارسی و عربی از عناصر موسیقایی یکسانی در اشعارشان برخوردارند. در این پژوهش، سعی بر آن است تا با تکیه بر این عنصر، اشعار دو شاعر برجسته و معاصر عربی و ایرانی محمود سامی البارودی و ملک الشعرای بهار تحلیل و بررسی شوند، تا نحوه بکارگیری عوامل موسیقی ساز در اشعار این دو شاعر آشکار شود. برای رسیدن به این مقصود موسیقی اشعار آن ها از دو جنبه مهم: موسیقی بیرونی (وزن، قافیه وردیف) و موسیقی درونی (جناس و سجع و تکرار با زیرشاخه واج آرایی و تکرار لفظ و تکرار هجا همچنین رد العجز علی الصدر و طرد و عکس) بررسی شده است. با این فرضیه که هر دو شاعر توانسته اند با استفاده از ابزارهای موسیقی ساز نغمه های دلنشینی را بر تارهای شعرشان تصنیف نمایند. نتایج این بررسی نشان می دهد شباهت زیادی میان این دو شاعر مشهود است.

    کلیدواژگان: بارودی، بهار، موسیقی، شاعران معاصر، قالب شعری
  • طیبه سادات جوانیان، صادق ابراهیمی کاوری صفحات 541-559

    ادبیات زنانه، علی رغم قدمت ادبیات عربی و فارسی، به دلیل موانع اجتماعی و فرهنگی به عنوان بستری برای نمود تفکرات زنانه و بیان مشکلات آن؛ از تبلور چندانی در سرزمین های عربی و ایران برخوردار نبوده است. پس از تحولات اجتماعی و سیاسی در کشورهای عربی و انقلاب مشروطیت در ایران شعر زنان به تبلور قابل توجهی دست یافت و به نحوی معرف اندیشه زنان شاعر و جهان بینی آنان گشت. این پژوهش کوشیده است مضامین شعری دو شاعر فارسی و عربی، فروغ فرخزاد و نبیله الخطیب شاعر اردنی را از لحاظ محتوای شعری و نمود اندیشه های زنانه تحلیل و بررسی کند. شعر این دو شاعر دربردارنده مسایل زنان می باشد. در نگاهی اجمالی به آثار این دو شاعر نمود اندیشه های زنانه در رد کردن محدودیت ها و سنت های دست و پا گیر شخصی و اجتماعی زندگی زنان به ویژه در شرق مربوط می شود و همچنین مسایلی چون عشق، حس مادرانه و غیره را نیز شامل می شود.

    کلیدواژگان: درونمایه، تفکرات زنانه، ادبیات تطبیقی، نبیله الخطیب، فروغ فرخزاد
  • سید خلیل باقری صفحات 561-581

    ضرورت دین در عصر ما بیش از هر عصر دیگری احساس می شود و آدمیان گاه در اثر توجه بیش از حد به دنیا از آخرت دور مانده اند و گاه در اثر رویکرد به سوی آخرت دنیای خود را تباه ساخته اند. در این مقاله کوشش بر این بوده است. طبق گفته های «شاهنامه» فردوسی و «کشف الاسرار» میبدی به خصوصیات دین و دنیا پی ببریم و این دو اثر گرانسنگ بدون هیچ گونه طرفداری و عناد مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد و هدف تنها درک دقیق وکشف چهره واقعی دنیا در نظر این بزرگان بوده است. با توجه به وسعت ادبیات حماسی و عرفانی حق مطلب را ادا کردن کار سختی است. فردوسی و میبدی هر دو معتقدند به جهانی که همه چیزش چون باد در گذر است نبایستی دل بست. میبدی معتقد است مال و حیات و عمر طولانی از مظاهری است که انسان را از آخرت بازمی دارد ولی فردوسی می گوید دنیا آغازش گنج و پایانش رنج است و دنیایی را به تصویر می کشد که سراسر درس عبرت است.

    کلیدواژگان: دین، دنیا، شاهنامه فردوسی، کشف الاسرار میبدی
|
  • Ehsan Avani, Majid Pouyan Pages 9-32

    In this research, the presence of actors during the formation of meaning is investigated using the analytical approach of sign-semantics in order to show the conditions of production and reception of meaning in discourse. Also, the semantic relations in the story, which in addition to narrative signs, also discourse signs, play a role in directing the meaning of the story. Therefore, in this research, we will examine the "Sea Locust" movie based on the story of "Fish" written by Houshang Moradi Kermani from "Majid Story" and directed by Kiomars Poorahmad. This story revolves around Majid's character and his actions in his surroundings; In fact, the actor experiences crises throughout the story that leave the previous situation and deny it to reach a new situation. The purpose of this study was to investigate the sign-semantics chains of discourse, the grimace semantic square, the stress process of meaning, with the purpose of sign-semantics and the semantic relationships in the story in addition to narrative signs, discourse signs also play a role in the semantic direction of the story.

    Keywords: Sign - Narrative Semantics, Sea Locust Movie, Semantic Square, Discourse
  • AliAkbar Ghandahari, Kobra Nodehi *, Tavagh Goldi Golshahi Pages 33-55

    Mohammad Khorramshahi is one of the contemporary poets and writers and one of the satirists in the field of humor who during his ninety years of activity, has written more than ninety pseudonyms in this field, to the point that he has become one of the record holders of pseudonym in the Iranian press; But by all this activity, it has been overlooked by researchers. Since the task of humor, while informing the officials about the problems and failures, it should also recount the treatment as much as possible and remove the obstacles and problems diligently. In this article, in addition to introducing this character, the author has tried to examine the relationship and content of pseudonyms with the content of his poems and humorous content. The results show that there is a relatively significant relationship between Khorramshahi's poems and humorous content with selected pseudonyms.

    Keywords: Khorram Divan, Contemporary Humor, Morshed, Mohammad Khorramshahi
  • Venus Torabi, Behi Hadaegh Pages 57-78

    In the present study, two adaptations of Mozahem by Jorge Luis Borges (1966) have been studied. "Ghazal" movie is by Masoud Kimiaei (1975) and the video game "Mozahem" is by Natalie Bookchin, because Borges' story is a narrative of the macho world (patriarchy) and gender discrimination of Latin America. The purpose of this study is to discover and reveal how this gender discrimination is represented in the context of the contextual needs of each of these adaptations. The content of this research mainly emphasizes how social currents can be transformed from an expressive or narrative mode to a dramatic and interactive one. Apart from the method used by each of the adaptations in converting from a written version to a visual version, the focus is on the adaptability of the "Mozahem" short story in the context of Iran (Ghazal Movie) and video game (Mozahem game). Laura Malloy's theory of "masculine gaze" clearly reveals the comprehensive patriarchy of Iran in the movie of Ghazal. In examining the "Mozahem" game, it is tried to show how Natalie Bookchin has used his internet art to promote social activism.

    Keywords: Visual Adaptation, gender discrimination, Cyber Feminism, Media
  • Rana Mohammadpour Talei, Parvaneh Adelzadeh, Kamran Pashaei Fakhri Pages 79-107

    The present study is to investigate the typology of Hedayat and Dostoevsky fictional characters with emphasis on the nine classifications of "Enneagram"; including perfectionist, helper, successful and actor types, sad romance, observer and thoughtful, faithful and loyal, entertaining, boss and mediator; And each has its own characteristics. This article examines five of Hedayat's stories and a Dostoevsky novel. Enneagram theory is a structure that examines the nine main human characters and the complex relationships within them. This method, which has been studied scientifically and empirically by American researchers and psychologists, is a structure designed by a Greek-Russian researcher named Ivanovich Gordjeev, and it is the result of his research on the culture, religions, and philosophies of mystical myths. The research method is descriptive and the data are reviewed by library and document analysis according to the content analysis technique.

    Keywords: character definition, sad romance, inner transformation, seeker
  • Atefeh Azizi, Batool Fakhr Islam Pages 109-131

    Attar has described his perceptions and intuitions with the knowledge that he has from self, God, creation and using the unlimited power of pen and speech. The choice of language of poetry and art has helped him to express himself more effectively. Considering that he is one of the most prominent mystic poets who has had a tremendous impact on the poetry of poets after him and the popularity of his works has increased over time and centuries; This research with analytical-comparative method intends to explore this work with the aim of achieving a better and more accurate understanding of "Elahinameh" from the perspective of Jacobsen's theory of linguistic roles. A review of the book "Elahinameh" based on Jacobsen's theory of communication makes it clear that all of Jacobsen's linguistic functions can be seen in Attar's poetry. It is in accordance with these content components that the audience communicates with Attar's work, Attar knows his audience well and establishes empathetic communication with him in various ways.

    Keywords: Elahinameh, Jacobsen, Language roles, receiver, message
  • Mojgan Zare Kohan, Malek Mohammad Farrokhzad Pages 133-152

    Examining the factors of joy in Movlavi's sonnets, we concluded that seeking and discovering the truth and gaining the satisfaction of the Almighty, which indicates the perfection and servitude of man to his god and creates spiritual joy in him. Movlavi's kind of joy is psychic and inner. The coexistence of sorrow and joy in Movlavi's worldview with musical effects and dynamic images to express Movlavi's drunkenness and joy and spiritual joy that brings him from the world of horizons to the soul. Movlavi's approach can be described in the area of divine knowledge, especially in the "Kabir Divan", based on enthusiasm; And in proving such a claim, significant verses appear in this valuable mystical work. On the other hand, sadness and joy also play a significant role in Hafez's sonnets; Hafez considers sadness and happiness as two sides of life and emphasizes their role in life. The present article is the result of reflection and contemplation on the most prominent themes related to joy in "Koliat Shams" and Hafez's Divan.

    Keywords: sadness, joy, sad aversion, sadness of livelihood, sadness of resurrection
  • Hadi Abbasnejad Khorasani, Reza Forsati Joybari, Hossein Parsai Pages 153-180

    In Iranian poetry, women have played various roles. According to Islamic teachings and the text of the Holy Quran, man is considered the caliph of God on earth and human beings of all races and genders are equal. In fact, Iranian poets and writers have created the most beautiful original similes and themes in the description of women, and with free inspiration, they have left lasting works. According to them, looking at a woman gives life and her smile is love-creation. In analyzing and collecting data, researchers have used the method of analytical-historical research, especially the books "Shahnameh" and "Masnavi Manavi" by Movlavi. The results show: According to Ferdowsi, the greatest indicator and manifestation of woman in "Shahnameh" is that she is a wise being, artist, independant, loyal to her husband and not a foodie, and she is the guardian of the identity of Iranshahri thought and high ethnic and racial values. Movlavi's view to women is relative and two-sided.

    Keywords: female attributes, love, Beauty, marriage, chastity
  • Maryam Soleimani, Rahim Ansaripour Pages 181-205

    Folklore games are an important part of the general culture of any nation. These games have more ethnic and local aspects and express the national and cultural identity of the past tribes as a precious heritage. Historical studies show that sports and games are an integral part of human social life and according to the climatic and geographical conditions of each region, games and sports are prevalent, which in many cases have gained more influence in the surrounding lands. Ignorant poetry is the Divan of knowledge, beliefs, games, customs, beliefs, and Arab history and culture in this era. Hence, many of their local indigenous games are reflected in the poetry of this period. In the contemporary period, poets such as Ahmad Shoghi, Nizar Qabbani, Hafez Ibrahim, Sami Al-Baroudi and Khalil Motaran have implicitly referred to folklore games in their poems. In their poems, these poets also wrote about competitions, fencing, and playing in clubs.

    Keywords: general culture, ignorant poetry, contemporary poetry, indigenous games
  • Hadi Javadi Hesar, Reza Ashrafzadeh Pages 207-217

    The truth of criticism, or the chain of our condition, is the most important characteristic of knowing how to live. The precise influence and deep thought of people like Movlavi, in order to set the right goals, both in individual and social focus causes the most accurate stories in the form of "Masnavi". One of the centers of gravity of "Masnavi Manavi" is the story of the king and the maid, whose critique of the truth creates highways that the more we understand its depth, the more our inability to face it and the darkness in front of our eyes. Many descriptions of this story show the power of meanings and the resurrection of words that are poured in the form of order, and each thinker shapes it in a way based on the taste and talent of his critics and how artistically the ideas become Movlavi's companions. In this research, our different view targets the original principles of governance, and if we look at it fairly, we will realize that it is novel and different.

    Keywords: King, Maid, Principles of Governance, Masnavi Manavi, Movlavi
  • Hadi Razaghi Harikandaei, Somayeh Jahanian Bahnamiri Pages 219-237

    One of the important issues related to man and the dimensions of his existence is the issue of distinction and unity of soul and spirit. In the field of Islamic interpretation and philosophy, the issue of the multiplicity of soul and spirit has often been less raised because they consider these two as a single truth and use the spirit instead of soul and the soul instead of spirit and state that the spirit and the soul has a single meaning and therefore it has been used together in the words of commentators and elders. But philosophically, they are two different concepts in the sense that the spirit is an essence that is inherently abstract but in material action; That is, it performs its actions through material means; Unlike the soul, which is inherently and currently single; That is, just as it is not matter itself, it does not need material tools in its actions and activities. It is worth mentioning that knowing this matter is important because the differences between thinkers in issues such as abstraction, non-abstraction of spirit, occurrence of spirit and movement of spirit have occurred due to the lack of separation of these two truths.

    Keywords: human, Spirit, soul, abstract, Essence
  • Mohammad Rayat, MohammadShah Badizadeh, Mahmoud Mahdavi Damghani Pages 239-261

    Exploring the depths of ancient Iranian literature, as an important historical document, leads us to become more familiar with our social past; Work and effort to continue living and meeting the needs of self and fellow human beings has been a necessity from the past to the present. The existence of many proverbs about work and effort shows its importance to the elders and the accuracy of the people in spreading the culture of work. As a culture of popular literature and sociological view, referring to Sanai, Anvari and Khaghani Divan, as the leaders of social criticism, we see that Sanai, after the transformation period, criticized society, especially jobs, and he doesn't have fear of criticizing king to beggar with a unique courage and he is strongly opposed to unemployment. Anwari considers the multiplicity and variety of jobs as a necessity of social work, and according to his simple language and expression which is close to his speech, many proverbs and rulings about work have been left from him.

    Keywords: work, Effort, acquisition, Sanai, Khaghani, Anvari
  • Ali Sharbati, Ali Sharbati *, Nahid Akbari Pages 263-289
    One of the tools that poets use to criticize society is humor. Humor is a kind of lyrical literature that has a unique power in creating enthusiasm and attracting the reader and it is achieved with a critical attitude. It has a special position in the history of Iranian written culture and it is considered the highest degree of literary criticism. The capacity of the language of humor and other branches of humor, in the ambiguous expression of human problems and afflictions, especially in times of oppression and pressure, has made it one of the most influential literary genres. Liberal and social poets, committed to human excellence, in their period faced social problems, tyranny and injustice, which criticized their opposition in various ways, overtly and covertly, in the form of humor and ambiguity. This research has analyzed the methods of humor and comparison in the collection of poems and its purpose has been to show the techniques of humor and comparison in the poems of the contemporary Iranian poet Shamloo and analyzes his poems in the poet's community.
    Keywords: Ahmad Shamloo, Critical attitude, Social, Political Humor, No Poetry
  • Fatemeh Abdshahi, MohammadReza Mohseni Pages 291-308

    In the field of comparative literature, by examining common themes in the literature of different nations, countless commonalities can be achieved that emphasize the mutual influence of poets or writers. The birth of any poetic text arises from the social, political and economic conditions prevailing in society, which is narrated and reflected by the pen of a committed poet. In this article, a comparative study of the ideological poems of two famous poets from two different cultures and civilizations French Paul Alois (1895-1952 AD) and Iranian Ahmad Shamloo (1926-2000) has been investigated with emphasis on basic concepts such as peace, justice, freedom, love and ideal -utopia - based on sociological method and ideological critique. The approach to compare the poems of these two great poets is a sociological approach; Because these two poets have been greatly influenced by the times in which they lived and reflected social events in their works. In fact, the purpose of social critique is to study the interaction of literature and society. In addition, in this article, we will use the critique of ideology.

    Keywords: poetry, justice, freedom, society, Utopia
  • Mehrangis Goshtasbi, Leila Jamshidi Pages 309-334

    The main discussion of Islamic mysticism is the discussion of existence and ontology, which has been continued from generation to generation for centuries. Ontology is a modern term and with this title, it has not been mentioned in mystical literature and it has often been combined with the titles of epistemology, anthropology and cognition of the world. Mystics have looked at ontology with a different view from philosophers and have spoken in explaining its issues according to the mystical method and have solved the creation of the world with the theory of manifestation and unity of existence and have looked at man beyond the material body and believe that man can attain the survival of God by death in this world. In this study, the poems of Hossein Ibn Mansour Hallaj and Attar Neyshabouri, two mystical poets in Arabic and Persian literature, have been studied in terms of ontological manifestations of the two poets, with an analytical-comparative approach. Ontology is the main subject of mysticism of two poets, which can be divided in axes of God, the world and man.

    Keywords: Ontology, god, world, Man
  • Farzaneh Dastmard, Massoud Sepahvandi, Qasem Sahraei Pages 335-363

    The old image has a special position in Islamic mysticism. Mystical books have more or less depicted and described the old image and have clearly stated its importance and necessity, among which Sanai's "Hadigah", Attar's "Mantegh Al-Tair", Movlavi's "Masnavi" and Hafez's Divan have a special importance and role. By creating these works, these great men have made a great contribution to understanding the mystical situation of the great poets beyond their mystical teachings and personal experiences. Comparing the appearance of the old in these four works will not be ineffective in clarifying some aspects of the actions and behavior of the old and understanding the texts correctly. Attar and Movlavi introduce the old character to the reader with various interpretations such as Sheikh, Saqi and Rand and by using the holy names of divine prophets such as Jesus (AS), Khezer (AS), and the Holy Prophet (PBUH). This article seeks to explain the appearance of elders in the Sufi thoughts of Attar and Movlavi.

    Keywords: Mystical literature, Sufi poetry, Masnavi, Attar, Elders
  • AbuAlHassan Asadi, Ali Eshghi, AbuAl Qasim Amir Ahmadi Pages 365-384

    One of the new types of literary criticism is the archetypal critique of texts, which is based on psychological critique and it is based on the theories of the famous and contemporary Swiss psychologist Carl Gustav Jung. Jung calls the collective unconscious products, prototypes, archetypes that have various manifestations such as mother, wise old man, hero, anima, animus, rebirth, shadow and fraud. According to Jung, images have no content alone, so they manifest themselves in the form of symbols in dreams and myths. Today, archeology is one of the main topics of literary criticism, especially mythological criticism, and the search for archetypal symbols is one of the favorite topics of mystical literature researchers. Since Movlana is a mystic who has a symbolic mind and has composed "Masnavi" in the form of a cryptic work that has an infinite range of archetypal symbols and has the ability to study archetypal, so in this study, the archetypal symbols of Movlavi's "Masnavi Manavi" in the class of archetype was examined in the sub-category of color.

    Keywords: Archetype, Masnavi, Movlavi, Jung, Color
  • Nayyreh Nazaria, Mohammad Janatifar, Seid akbar Ghazanfa Pages 385-400

    Iran and the kings of Persia, as one of the ancient civilizations of the planet, have been able to attract the attention of various nations, including the Arabs. Aashi Akbar, who was fascinated by this civilization and the behavior of the Persians, by traveling and praising the kings and great Iranians such as Kasra Anoushirvan and Shahpour, opened his place in the government and court of the Persians and his poetry was full of Persian words that he borrowed from the Persians and the way of writing and composing those words was exactly the same as what was common among the Persians. This research, which in turn is one of the special articles in the field of comparative literature and the adaptation between the two languages of Persian and Arabic, aims to express and shine the Persian language in other languages, especially Arabic by mentioning Persian words among the verses of poetry left over from Aashi.

    Keywords: Persian language, Pre-Islamic era, Mimun bin Qais Toghlabi, Arabic poetry
  • Mohammad Shayeganmehr, Tahereh Gholipourzibad, Mohammad Jafari Pages 401-428

    The myth of Zarqa is a manifestation of the bitter realities of society and it is manifested in ancient literary texts and popular literature due to its historical foundations. In this article, the authors have studied the archetypes of Zarqa's story using the method of literary criticism based on the book "Majma al-Amsal" in the method of psychological criticism and with the aim of analyzing the archetypes in the story. This critique is based on Jung's ideas. These archetypes are manifested in ancient Persian literature, including the poems of poets such as Sanai, Khaghani, etc. Research findings show that this myth has archetypes such as anima, animus and night, and so on. One of the results of the research is that in the circle of the process of the journey of evolution from me to self, only a half-descent into darkness has occurred. In this anecdote, evil is the animal instincts that have prevailed in the Arab psychological crisis. These archetypes have their roots in the story of Eve and Adam (pbuh) and have been transferred from the personal unconscious of the tribes to the masses and have been immortalized in the minds and have not disappeared over time. They have been transferred from the unconscious to the conscious in certain situations.

    Keywords: Zarqa, Jung, Eve, Archetype, unconscious
  • Hedye Khanafereh, Mansoureh Tadayoni, Massoud Pakdel, Farzaneh Rahmanian Pages 429-459

    Maghame is one of the types of ancient stories that with artificial prose mixed with poetry, are about a hero who appears anonymously in anecdotes and creates events with the intention of begging, and as soon as his character is known, it disappears until appear again in another awe in the next Maghame. Hamidi's Maghamat is one of the most important books in Arabic and Persian. Hamidi, by choosing the format of the story and using the principles of storytelling, as well as selecting the events of these stories from the realities of life and choosing fictional characters from the people who live among them, along with their individual and social characteristics, brought the writing style close to realist writers. The effervescence of life through the events of Maghamat, together with the action of the real characters in its scenes and the influence of the spiritual, moral, social, material, scientific and literary atmosphere on the characters, realizes the truthfulness as the stories. In this research, it has been tried to investigate the most important story in Hamidi and Hariri's Maghamat by a descriptive-analytical method.

    Keywords: comparative literature, Masjue Prose, Magham Writing, fictional elements
  • MohammadReza Ebrahimi, Massoud Sarhadi, Roghayeh Ebrahimi Zad Joymi Pages 461-489

    It is very important to know and introduce "Shahnameh" and "Siyasatnameh" in the field of litigation and guidance for comparative comparison of other literary works as well as clarifying the dimensions of epic poetic literature and comparing it with prose works; Because "Siyasatnameh" is not a purely historical book, but presents the author's ideals, especially in the form of a picture of justice. Also, "Shahnameh" is not only the story of Rustam's wars and victories, but also expresses the ideals and beliefs of a nation and, most of all, "litigation" and justice. In this regard, the present study has been compiled by descriptive-analytical method based on library information. Findings show: Ferdowsi and Nezam-al-Molk throughout the "Shahnameh" and "Siyasatnameh" invite the tyrants of the time for litigation and paid attention to the principle of justice, but in "Shahnameh", the issue of litigation has been studied in detail and comprehensively. However, the issue of litigation is briefly mentioned in the "Siyasatnameh".

    Keywords: Shahnameh, Siyasatnameh, litigation, justice
  • Reza Heidari Nouri *, Delaram Baghdadi Pages 491-513

    This article is an analysis based on Norman Fairclough's theory in the Ataba Al-Kataba with a pragmatic approach that examines and analyzes linguistic forms, their purposes and functions based on Fairclough's views. The theoretical basis of the research is in the framework of a three-level (layered) model of description, interpretation and explanation. The dimensions of discourse are very prominent in "Schools and Letters of Ataba al-Katabah" due to the close connection between language and social structures and the influence of the text on social relations. In this text, in addition to the effect of power relations, specific language choices that are specific to the style of this period are distinguished in the process of meaning production. The purpose of this study is to show the type and style of twentieth century discourse and to show the power of the author (Montajeb Jovini) in the form of his discourse. The different view on introduction and analysis of Ataba Al-Kataba is another goal of this study. This research has been conducted by descriptive-analytical method and it is examined by qualitative content analysis method and citing the text of the letters and mentioning the evidence of the example.

    Keywords: stylistics, Discourse Analysis, Ideology, description, interpretation, explanation
  • Javad Karkhaneh*, Ismail Naderi, Noman Onagh Pages 515-540

    Music is one of the most prominent poetic elements in the literature of any nation. Meanwhile, the literature of some nations such as Persian and Arabic literature have the same musical elements in their poems. In this study, we try to analyze the poems of two prominent and contemporary Arabic and Iranian poets, Mahmoud Sami Al-Baroudi and Malek Al-Shoarai Bahar to reveal the use of music-making factors in the poems of these two poets. To achieve this goal, the music of their poems is examined from two important aspects: external music (weight, rhyme and row) and internal music (Jenas, repetition with the sub-branch of phonology, repetition of the word and repetition of syllables, as well as Rad Al-Ajaz Ala Al-Sadr and Sadr). By this hypothesis, both poets have been able to compose sweet songs on their strings using musical instruments. The results of this study show that there are many similarities between these two poets.

    Keywords: Baroudi, Bahar, poetry, music, Diversity, contemporary poets, Poetry Format
  • Tayebeh Sadat Javanian, Sadegh Ebrahimi Kavari Pages 541-559

    Feminine literature, despite the history of Arabic and Persian literature, due to social and cultural barriers as a context for expressing feminine thoughts and expressing its problems has not had much crystallization in the Arab lands and Iran. After the social and political developments in the Arab countries and the Constitutional Revolution in Iran, feminine poetry achieved a significant crystallization and somehow introduced the idea of ​​women poets and their worldview. This research has tried to analyze the poetic themes of two Persian and Arabic poets, Forough Farrokhzad and Nabila Al-Khatib, a Jordanian poet in terms of poetic content and expression of women's ideas. The poems of these two poets contain women's issues. At a glance, the works of these two poets show that women's ideas are related to rejecting the constraints and cumbersome personal and social traditions of women's lives, especially in the East, and also include issues such as love, motherhood, and so on. Both poets have tried to rely on poetry, the expressive larynx to mature the presence of women and her social and cultural identity, given that poetry both because of feminine indicators in a positive way of their social and cultural identity as women and it represents its unique literary style.

    Keywords: poetic themes, Women's Thoughts, comparative literature, Nabileh Al-Khatib, Forough Farrokhzad
  • Seyed Khalil Bagheri Pages 561-581

    The necessity of religion is felt in our age more than any other age, and sometimes they are far from the Hereafter due to paying too much attention to the world. Sometimes, they have ruined their world as a result of approach to the Hereafter. In this article, it has been tried to find out about religion and the world according to the texts that were available, and finally Shahnameh Ferdowsi and Kashf al-Asrar Meybodi and study these two effects by adapting them. The goal was only to accurately understand and discover the true face of the world in the view of these great people. Given the vastness of epic and mystical literature, it is difficult to do the right thing. Ferdowsi and Meybodi both believe that a world where everything is like a wind should not be relied on. Meybodi believes that wealth, life and long life are manifestations that prevent man from the hereafter, but Ferdowsi says that the world is the beginning of treasure and the end of suffering and it depicts a world that is full of lessons.

    Keywords: Religion, world-Ferdowsi Shahnameh, Kashf Al-Asrar, Meybodi